View Full Version : Magnolia (Manolya)
Magnolia L. Manolyalar
Yapraklarını döken ya da herdem yeşil boylu veya küçük boylu ağaçlar şeklinde odunsu bitkilerdir. Tomurcuklar kulakçıktan gelişmiş olan tekbir pul ile sarılmıştır. Yapraklar saplı, tam kenarlı, genellikle büyüktür. Sarmal dizilidir.
Manolyalarda çiçekler çok büyümüştür. Sürgünlerde terminal olarak teker teker bulunur. Meyve kozalak biçiminde olup, agregat meyve tipindedir. Esasen karpellerden her biri kendi başına açılan keseli (Folikül) meyvelerdir. Kuzey Amerika, Doğu Asya, Himalaya'larda doğal olarak yetişen 80 kadar taksonu bulunmaktadır. Birçokları parkçılıkta çok tutulan süs bitkileridir. Bazı türlerinin de değerli odunları vardır. Manolyalar aslında tohumla üretilirse de çeşitli vejetatif yollarla da üretilebilirler.
Magnolia grandiflora L. [Büyük Çiçekli Manolya]
20-30 m. boylarında, piramidal tepeli, herdem yeşil odunsu bir bitkidir. Genç sürgünler, tomurcuk ve agregat meyve pas rengi tüylerle sık bir biçimde örtülmüştür. Yaprağın ucu küt, yada hafif sivri, dip tarafı kama şeklinde sonuçlanır. Üst yüzü parlak yeşil, alt yüzünde pas renginde sık tüylerle kaplıdır. Çiçekler kase gibi, 15-20 cm. Ağustosta çiçek açar.
Vatanı Kuzey Amerika'nın güney doğusudur. Ancak gerek çiçeği, gerekse parlak yeşil dökülmeyen yaprağı ile olağanüstü bir park ağacı olduğu için Avrupa ve öteki ülkelere götürülmüş olup, çokça yetiştirilmektedir.
Bundan başka kendisine çok benzeyen ve yaprağını dökmeyen M. delavaji, kışın yapraklarını döken M. liliiflora, M. soulangiana, M. denudata gibi değerli süs bitkileri olarak kullanılan Manolya türleri bulunmaktadır.
http://img437.imageshack.us/img437/9465/1af1.jpg
http://img434.imageshack.us/img434/2129/2uz4.jpg
http://img434.imageshack.us/img434/598/3qn0.jpg
http://img433.imageshack.us/img433/5019/magnoliagrandifloramp0.jpg
http://img433.imageshack.us/img433/8314/magnoliagrandiflorafruit10kk1.jpg
http://img184.imageshack.us/img184/4727/magnoliagrandiflorafruitshq4qg3.jpg
http://img184.imageshack.us/img184/3949/magnoliagrandiflora100125eu7.jpg
Ateş Öztan
11-03-2007, 22:44
İstanbul'da bulunabilecek en büyük çiçek manolya ağacını (benim tahminim), açmış olarak görmek isterseniz, bugünlerde Bebek semtine uğramanızı tavsiye ederim.
Bebek'ten Etiler'e çıkan yokuşun, Bebek'e yakın kısmında, muhteşem bir manolya ağacı sizi karşılayacak. Cep ile resmini çektim. Fırsatım olursa daha iyi bir resim çekmeye çalışacağım. İyi fotoğraf çeken arkadaşların bu fırsatı değerlendirmesini arzu ederim.
Selahattin Yılmaz
11-03-2007, 23:26
Bu mevsimde ne bu böyle, daha çok vardı çiçek açmasına ama. Erkeneci bir tür mü yoksa malum küresel ısınma mı acaba?
Ateş Öztan
12-03-2007, 11:03
Bence küresel ısınma.
Hakikaten muhteşem bir ağaç!
Bu güzelliğin mukakkak görülmesi gerekir.
Ev (köşk) terkedilmiş gibi duruyor. Bu ağacı ne kadar yaşatırlar bilemem?
a h m e t t o g a y
12-03-2007, 12:47
Boğazdaki manolyalar (sizin de resmini çektiğiniz gibi), ağaç formunda gelişmişler, yani şu anda piyasada satılmakta olan "Magnolia grandiflora" lar gibi piramidal yapıda değiller. Ya yaşça çok yaşlı olmalarından kaynaklı yada satılanlar farklı cins (yaprak dökmediklerine göre "Magnolia grandiflora" olmaları gerekir diye düşünüyorum). Benim şimdiye kadar gördüğüm en büyük manolyalar İstanbul Hilton otelin bahçesinde. Eskiden Exibition Center daki fuarlarlara giderken o manolyalar hep gözüme ilişirdi. Umarım hala duruyordur. Zira devasa şeylerdi.
Plumbago
12-03-2007, 15:45
Ateş Öztan'ın resmi Magnolia soulengiana olarak geçer. Yaprak Döken Manolya türlerinden birisidir. Yapraklanmadan önce çiçek açtığı için kış mevsiminin hafif geçmesiyle bir kaç hafta erken çiçeklenmiş ve çok güzel görünüyor;)
Bu linkte (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5998&c=204) benim daha önce İzmir Kültürpark'ta çekip galeriye eklediğim bir resim var. Benim gördüğüm en büyük Magnolia grandiflora (Beyaz Çiçekli Manolya, Büyük yapraklı Manolya veya Yaprak Dökmeyen Manolya) ;)
Ateş Öztan
12-03-2007, 20:04
Plumbago haklı. Benim yazdığım yapraklarını döken manolya türünden. Yapraklarını dökmeyenlerden boğaz boyunca yalıların bahçelerinde bolca var.
İzmir'deki manolyayı biliyorum. Bu kadar büyük bir manolyayı (yaprak dökmeyen) ben de başka bir yerde görmedim.
shelteringsky
13-03-2007, 17:23
elinde manolya fidanı olan var mı aranızda?
Bence küresel ısınma.
Hakikaten muhteşem bir ağaç!
Bu güzelliğin mukakkak görülmesi gerekir.
Ev (köşk) terkedilmiş gibi duruyor. Bu ağacı ne kadar yaşatırlar bilemem?
Sn. Ayşe Öztan,
Bahsettiğiniz ağaç sanıyorum benim nefesimi kesen ağaç... ilk gördüğümde öylece seyredekaldığımı hatırlıyorum :) Şahane bir şeydi!... Onu gördükten sonra mutlaka bir manolya büyütmeye karar vermiştim :)...
Ateş Öztan
14-03-2007, 22:31
Nefesinizin kesildiği kesin,
Adımı, Ateş yerine Ayşe Yazmışsınız. :)))))
Nefesinizin kesildiği kesin,
Adımı, Ateş yerine Ayşe Yazmışsınız. :)))))
:D :D :D Hay Allah! Özür dilerim...
Ateş Öztan
14-03-2007, 23:01
Özür dilemeniz için yazmadım.
Her yıl benim de nefesimi kesiyor. Bu yılda, özellikle görmek için gittim.
Özür dilemeniz için yazmadım.
Her yıl benim de nefesimi kesiyor. Bu yılda, özellikle görmek için gittim.
Eğlendiğim için yazdım ;)
Gördüğümden beri herkese anlatıp durduğum bir ağaç... Gören kimseyi bulamamıştım. Siz yazınca çok keyiflendim doğrusu.
a h m e t t o g a y
15-03-2007, 11:31
Ateş Öztan'ın resmi Magnolia soulengiana olarak geçer. Yaprak Döken Manolya türlerinden birisidir. Yapraklanmadan önce çiçek açtığı için kış mevsiminin hafif geçmesiyle bir kaç hafta erken çiçeklenmiş ve çok güzel görünüyor;)
Bu linkte (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5998&c=204) benim daha önce İzmir Kültürpark'ta çekip galeriye eklediğim bir resim var. Benim gördüğüm en büyük Magnolia grandiflora (Beyaz Çiçekli Manolya, Büyük yapraklı Manolya veya Yaprak Dökmeyen Manolya) ;)
Sizin ihtişamlı Kültürpark'taki manolya fotoğrafını görünce, dün Hilton otele gidip bahsettiğim manolyaya baktım sanırım Kültürpark'takinden biraz daha küçük ama sanırım İstanbul'da görülebilecek en büyük manolyalardan. Etek açıklığı göz kararı baktım ama 15 - 20 metre kadar var. Eğer yolunuz düşerse mutlaka bir bakınız, Hilton dış girişinden 5 metre kadar ilerleyince (eski PanAm arkası) soldaki. Çok yağmur yağıyordı fotoğraf makinemi çıkartamadım ama en kısa zamanda fotoğraflayacağım. Sağda da var ama o, diğeri kadar büyük değil. Sanırım bulunduğu yerde sıkıştığı için daha fazla gelişememiş.
sukranayalp
15-03-2007, 11:39
Sn Ateş Öztan 4 nolu mesajda göndediğiniz fotoğraftaki Magnoli grandiflora değil, Magnolia soulangeana da değil. Hangisi acaba? Ben doğrusu manolya olduğunu sanmıyorum. Bir yanlışlık olmasın.
Erguvan Muhibbi
15-03-2007, 17:57
Şu yaprağını döken manolya dediklerinden sanırım.
Ateş Öztan
15-03-2007, 21:14
Evet yaprağını döken manolyalardan.
Önce çiçek açan sonra yaprak yapan.
aysemelike
16-03-2007, 14:18
Sn Ateş Öztan 4 nolu mesajda göndediğiniz fotoğraftaki Magnoli grandiflora değil, Magnolia soulangeana da değil. Hangisi acaba? Ben doğrusu manolya olduğunu sanmıyorum. Bir yanlışlık olmasın.
Herkese merhabalar,
Manolyalar konusunda baktımki herkesin kafası karışmakta. Nacizane çok kısa bir çeviri yaptım internetten ve sizlerle paylaşmak istedim. Umarım hepimizin sorularına az da olsa yanıt verir.
Selamlarımla.....
Manolyalar büyük dev ağaçlardan küçük çalılara kadar değişik formlarda olabilirler. Yine herdem yeşil, yada yaprak döken, iklime göre yaprak döken cinsleri olabildiği gibi, çiçek renkleri beyazdan, sarıya, pembeden mora değişebilir.
Hernekadar genelde marttan nisana kadar çiçeklenir diye bilinselerde, yazın ve hatta eylülde çiçek açan tipleri de vardır. Yetiştirilmeleri zordur ama kuralları bilip, küçük bir çaba ve dikkatle inanılmaz sonuçlar elde edilebilir.
Varyeteleri:
Bahçe için küçük manolyalar;
Magnolia liliflora: küçük, yaprak döken, fıçamsı çalı formunda. Koyu renk yapraklı, morumsu beyaz çiçekli, mayısda çiçek açan 3m boylanabilen bir cinsdir
Magnolia liliflora 'Nigra' : Liliflora cinsinin koyu mor çiçekli olan bi,r formudur.
Magnolia stellata, Star magnolia Küçük bahçelerde, alkali topraklar için uygun bir türdür. Bu varyete yavaş büyür, marttan nisana kadar çok güzel, beyaz yıldız şekilli çiçekler verir
Orta boydan büyük boya yaprak döken manolyalar;
Magnolia denudata : orta bahardan geç bahara kadar açan mükemmel görünümlü çanak şeklinde beyaz çiçekli bir tür.
Magnolia kobus: 15 boylanabilen bahar ortasında beyaz çiçeklenen tür.
Magnolia loebneri 'Leonard Messell' : mayıs-haziranda lila rengi çiçeklenen tür.
Magnolia loebneri, 'Merrill' : mayıs ortasında koyu yeşil yaprakları belirmeden önce beyaz çiçeklenen tür.
Magnolia sieboldii : yana dallanmaları ile dağınık görüntü veren bir türdür. Beyaz çiçeklerinin altın rengi etkileyici orta bölümü vardır. Geç bahardan geç yaza kadar çiçeklenir.
Magnolia soulangeana 'Lennei' : büyük, lale şekli,nde koyu mor çiçekleri olan yaprak döken çalı formundadır.
Magnolia wilsonii : dayanıklı, beyaz çiçekli formdadır.
Herdem Yeşil Manolyalar:
Magnolia grandiflora : Büyük bahçeler için ideal, Krem bayazı, tabak şeklinde açan büyük çiçekleri 20-25cm çapa ulaşabilirler. Ağustos- eylül aylarında çiçeklenir. Anacak bazen çiçeklenmesi için 25 yıl geçmesi gerekebilir.
Magnolia grandiflora 'Exmouth' : orta bahardan sonbahara kadar büyük, krem beyazı çiçeklenir. Çiçeklenmesi için 10 yıl yeterlidir!
Yetiştirme İpuçları:
Tüm manolyalar besleyici, iyi drenajlı, hafif asidik toprakları severler. M.Stellata, M.Kobus, M.Sieboldii and M.Wilsonii türleri alkalen toprakda iyi yetişirler.
Manolyalar nisanda ekilmelidirler. Özellikle erken baharda çiçeklenen tiplerinin don riski olan günlerde ekilmeleri büyüme filizlerini kaybetmelerine yol açabilir. Rüzgarlı bölgelere de ekilmemeli ve ekildi ise rüzgardan da korunmalıdırlar. Tam yada yarı gölge alanları severler.
Bir kez geliştimi bakımları kolaylaşır ve çok da ilgi istemezler. Genç ağaçlar her bahar gübrelenmelidir. Ancak ağaç gövdesi hastalıklara neden olmamak için gübre ile temas ettirilmemelidir.
Kaynak: www.bbc.co.uk/gardening
Herkese merhabalar,
.
Magnolia stellata, Star magnolia Küçük bahçelerde, alkali topraklar için uygun bir türdür.
Tüm manolyalar besleyici, iyi drenajlı, hafif asidik toprakları severler. M.Stellata, M.Kobus, M.Sieboldii and M.Wilsonii türleri alkalen toprakda iyi yetişirler.
Kaynak: www.bbc.co.uk/gardening
Emeğe saygı.
Bu bilgiler için çok teşekkürler.
Yalnız, hem tümü asidik toprakları seviyor, hem de bazıları alkali toprakları.
Bundan, manolyalar, genellikle asidik toprakları severler ama alkali toprak isteyen çeşitler de vardır, manasını mı çıkarmalıyız?
aysemelike
17-03-2007, 10:19
Emeğe saygı.
Bu bilgiler için çok teşekkürler.
Yalnız, hem tümü asidik toprakları seviyor, hem de bazıları alkali toprakları.
Bundan, manolyalar, genellikle asidik toprakları severler ama alkali toprak isteyen çeşitler de vardır, manasını mı çıkarmalıyız?
Birşey değil, Sorunuza gelince: Dikkat ederseniz hepsi hafif asitli toprağı seviyor ama yanlızca adı verilenler alkali toprakda daha iyi yetişiyor....selamlar...
Halit Togay
20-03-2007, 22:30
Benim İstanbul'da gördüğüm en güzel manolyalar Beylerbeyi Sarayı'nın bahçesinde bulunuyor.
Benim istanbul'da gördüğüm en güzel manolyalar bende daha 4 cm boyları :)
yaklaşık 40 tane umarım hepsi canlı kalır:)
a h m e t t o g a y
21-03-2007, 13:31
Benim istanbul'da gördüğüm en güzel manolyalar bende daha 4 cm boyları :)
yaklaşık 40 tane umarım hepsi canlı kalır:)
Selamlar ogzhn,
Ticari amaçla mı üretiyorsunuz? Ve çelikle mi ürettiniz?
Sevgiler,
Ahmet TOGAY
Selamlar Ahmet bey ,
hayır ticari amaçlı değil,kendi ihtiyaçlarımız için.tohumla aralık ayının ilk haftası ekmiştim.
Plumbago
23-03-2007, 00:10
Bir yanlışlığa meydan vermemek için Magnolia soulengiana (Yaprak Döken Manolya) örneği:
8490
Bu kadar manolya muhabbetinden sonra şu fotoğrafın zevkini de paylaşalım, istedim.
Erenköy'de, Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde.:D
http://img118.imageshack.us/img118/6531/iekmanolya012hj1.jpg (http://imageshack.us)
öncelikle herkese selamlar bende en yeni üyelerinizdenim.
manolyayı çok seviyorum tohumlarından çoğaltmayı denedim ama başaramadım :( şimdi babamları ikna etmeye çalışıyorum bahçemize bir fide almak için. ben kendim almak istedim fakat dolaştığım fidanlıkların hepsinde manolyaların boyutu küçük olmasına rağmen fiyatları hayli yüksek. manolya fiyatarı hakkında sizin bilgileriniz var mı ?
Mine Pakkaner
30-03-2007, 01:08
Aylin hoşgeldiniz.
İthal manolya fiyatı verebilirim. Bugün fidanlıktaydım. Magnolia grandiflora 1,60 boylarında 250 YTL, bir büyüğü 500 YTL , 750 YTL ve 975 YTL . 975 lira olan 3-3.5 m boylarında piramidal formlu ve dipten dallı, gövde çapı minimum 15-20 cm, saksılı hazır ağaç.
Yerli güzel bir ağaç da 150-200 YTL civarında bulunur. (2 m. civarında.) Ancak yerli üretim fidanlar piramidal formlu ve dipten dolgun değil.
teşekkür ederim :) ben bu yaz sapancada dolaşırken manolya fideleri görmüştüm yerli üretimdi sanırım kendi bahçelerinde yatiştiriyolardı formu da çok bozul değildi 1m civarında ve 25ytl idi ama arkadaşlar bu kadar uygun olmasından şüphelenip aldırmadılar bana sizce onu almalımıydım tam bir pramidal forma sahip değildi formunu düzeltemem zor olur muydu
BENBEN1967
04-04-2007, 16:45
bu gün emin önünde 60 ytl ye 1 mt kadar boyu olan manolya vardı
öğretmen
06-04-2007, 21:04
Eyvaahhhh!!!Biz geçen yıl 7,5 YTL ye aldık,küçük bir çiçekçiden..Daha doğrusu evinin önünde yetiştirip satıyordu..Manolyanın hangi cinsi bilmiyorum..Ama yapraklarını dökmüyor.1 m. boyunda.Ne zaman açar bilmiyorum.Büyük yağ tenekesinin içinde.Yeni yapraklar veriyor.Çiçeklerini dört gözle bekliyorum...
metaozbaer
09-04-2007, 00:24
teşekkür ederim :) ben bu yaz sapancada dolaşırken manolya fideleri görmüştüm yerli üretimdi sanırım kendi bahçelerinde yatiştiriyolardı formu da çok bozul değildi 1m civarında ve 25ytl idi ama arkadaşlar bu kadar uygun olmasından şüphelenip aldırmadılar bana sizce onu almalımıydım tam bir pramidal forma sahip değildi formunu düzeltemem zor olur muydu
:p :p :p
metaozbaer
09-04-2007, 00:32
:p :p :p yerli üretim veya ithal olması manolyanın iyi veya kötü olması demekle eş anlamlı değildir.
Bir bitki ucuz ise alın :D çünkü üreticiden alıp satanların nakliye dükkan veya yer kirası ,işçilik ,para kazanma gibi fiyat artışına neden olan faktörleri cebinizden karşılamanız gerekmez.
bitkinin form kazanması için yapılan budamaları gerçekleştirirseniz hiçbir probleminiz kalmaz.
ama budaması yapılmış ve form kazandırılmış bir bitki yaşıtlarından ufak kalacağı için aynı boydaki formsuz bitkilerden pahalı olacaktır.
ceviz ağacı
25-04-2007, 13:08
merhaba benim de bir manolyam var sanırım 4 yaşında ,geçen yıl dikmiştim ,bu yıl büyür ,çiçek verir diye bekliyordum ama manolyamda tık yok.Bu ağacımı canlandırmak için ne yapsam bilmiyorum.
DevrilgenKayik
01-05-2007, 10:01
Bizim bahcede hem yaprak doken ve hem de grandiflora var. Yaprak doken, sanirim ruzgarli alanda oldugu icin yaprak yaptiktan kisa sure sonra kurumaya , yaprak buzusmesine geciyor, yaz boyunca cirkin bir gorunume burunuyor ama bir sonraki sene gene guzel cicekleri ile yasadiginin sinyallerini veriyor. Diger yaklasik 6-7 yasinda olan grandifloranin ise bir sorunu var. Yapraklari ilk anindan itibaren kivrik, hicbir zaman duz acilmiyor. Ayrica yapraklarda beyaz ve hahverengi lekeler oluyor. O nedenle her bahar donemi siki bir yaprak kesme islemine gidiyoruz. Ondan sonra daha bir cabuk buyuyor gibi ama yapraklar hep kivrik. Bu agacin cinsi mi yoksa, bir mineral, vs eksikligi veya hastalik mi sizce?
ceviz ağacı
01-05-2007, 12:46
Sevgili devrilgenkayık
http://www.bahcevan.combu siteden manolya bakımıyla ilgili bilgiler alabilirsiniz .Bende manolyama dün 300 gr kükürt attım bu sitedeki öneri üzerine bakalım neler olacak.Acaba çokmu attım diye endişeliyim ama bakalım.
Benim yaprak dökmeyen manolyam var. Geçen yaz ilk defa çiçek açtı. İlk açışına göre oldukça fazla açtı. Sanırım verdiğim gübrenin etkisi oldu. Fakat merak ettiğim bir konu var. Benim yaprak dökmeyen manolyam şu anda yeni filizler vermeye başlarken eski yapraklarını dökmeye başlıyor. Ve bir süre yeni yapraklar büyüyene kadar biraz kel kalıyor. Sonra da yapraklar daha tam büyümeden çiçeklenmeye başlıyor. Normal midir acaba bu durum?
ceviz ağacı
10-05-2007, 11:28
merhaba sevgili limon,
manolyanıza hangi gübreleri verdiniz , öğrenebilirmiyim . Bence sizin manolyanız çok sağlıklı ve normal gelişiyor ama onun monotonluğunu kırmak için ( çiçekleri çok kısa bir zaman üzerinde kalıyor ) clematis sarmaşığını yanına dikip sardırmanızı öneririm ,üzerinde sürekli çiçekler olan bir manolyanız olur.
Clematis sarmaşığım var aslında ama hiç aklıma gelmemişti öneriniz. Gerçi mor renkli çiçek açıyor benimki pek manolyaya uyum sağlamaz sanırım :) Siz söyleyince araştırdım da gerçekten clematis çok hafif bir sarmaşık olduğu için ağaca zarar vermiyormuş ve bu uygulama yapılıyormuş. Öneriniz için teşekkürler.
iskender44
27-05-2007, 23:50
4 sene önce fidan olarak alıp diktiğim yapraklarını dökmeyen ve beyaz çiçek açan iki manolyam var. kaç senelik fidan aldığımı dolayısıyla yaşlarını bilmiyorum, şuan boyları yaklaşık 3 ~ 3,5 metre ve çapları yaklaşık 12 ~ 15 cm.
bebek'deki manolyaları her gördüğümde içim geçiyor, benim ağaçlarımında o gövde kalınlığına ve o cüsseye ulaşması için beklemekten başka yapabileceğim birşey varmı? süreci mümkün olduğunca kısaltmak istiyorum bilgisi olan arkadaşlar yardım ederse sevinirim.
Merhaba arkadaşlar, herkeze iyi akşamlar.Benim Manolyanın anavatanı, toprak, ışık, sıcaklık ve nem isteği hakkında bilgiye ihtiyacım var. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
Plumbago
03-06-2007, 01:14
Biz de Forum kullanım kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) altındaki başlıklara uğrarsanız seviniriz ;)
Elimde yerli yaprağını dökmeyen manolya mevcuttur.İlgilenenlerden mesaj bekliyorum.
saksılı forumlu 100-150cm boylarında 60ytl dir..
Erguvan Muhibbi
15-06-2007, 10:43
Dostlar Manolya zamanıdır şimdi İstanbul'un.
Manolya ağaçlarının İstanbul'daki en güzel
örneklerini Dr.Togay'ın da belirttiği gibi
Dolmabahçe, Yıldız, Beylerbeyi saraylarının
ve Ihlamur, Ayazağa vs kasırların bahçelerinde
görebilirsiniz. Dolmabahçedeki Beylerbeyindekinden
daha görkemlidir. Ayrıca aynı dönem boğaz yalı
ve saraylarının bahçelerinde de bulunur.
Mesela Çırağan sahil saraylarının bir parçası olan
Kabataş lisesi ( künyem kabataş 1970 ) bahçesinde de
manolya var. Size Göztepe de komşum olan bir
manolyadan çektiğim ve sitemizde çok izlenen
manolya fotoğrafımın linkini de takdim edeyim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=1250&catid=popimages&orderby=views
DevrilgenKayik
15-06-2007, 17:35
Yapraklari kivrik dogan manolyama bu sene tavsiye uzerine (kirecli su var) gul gubresi ve demir gubresi verdim. Yillardan sonra ilk kez duz ve yumusacik yapraklar cikmaya basladi !
çınaraltı
16-06-2007, 02:43
Manolya tohumu nasıl ve ne zaman alınır?
Sevgiler...
Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 09:33
Manolya tohumu nasıl ve ne zaman alınır?
Sevgiler...
Manolyanın çiçeklerini takip edin. Sonra çiçeklerin kozalak, kozalakların açılıp içinden kırmızı tohumlar çıkardığını görün ve toplayın. Son olarak bu başlığı ve forumda arayıp bulacaınız manolyadan tohum alma ve çimlenmesi için yapılacak işlemleri iyi öğrenin...
_candostu_
22-06-2007, 10:02
shelteringsky elimde buyıl çimlendirdiğim manolya fideleri var dilersen gönderebilim. İletişim için alaattinduran_77@hotmail.com
çınaraltı
22-06-2007, 10:47
Selahattin Bey;
Tohum alma bilgisi için teşekkürler.
merhabalar bene en yeni üyelerinizdenim. Vaktim pek olmadığı için katılamıyordm. Tatile cıkmak iyi geldi.
boy 80- 100 45,50 ytl arası değişiyor. Tabiki bu fiyatlar yerli üretimler için gecerli. İthal manolyalar piyasada cok pahallı. Üretimi biraz zor olmasına karşılık tohum ve çelikle üretimi yapılabilmekte. Bu sene tohumdan üretimini yaptım ve seramda cok hoş bir görüntü yaratmaya başladılar.:)
Ayrıca farklı bir bilgide vermek istiyorrum. katoloklardan yanlış araştırmadıysam yaprak döken manolyalardan beyaz cicek açanları magnolia x saulangeana
mor ciçeklileri ise magnolia stellata olarak yer almakta.
Mine Pakkaner
22-06-2007, 12:47
Hoşgediniz. Yeni gelen arkadaşlar başlığına uğrarsanız sizi tanımak isteriz. Seram var demişsiniz, bize biraz bahsedersiniz.
Bu arada Magnolia stellata beyaz çiçeklidir.Ancak pembe renkli alt türleri de bulunmaktadır. Magnolia soulangeana ise mor çiçeklidir. Galeriye uğrarsanız güzel örneklerinin fotoğraflarını görebilirsiniz.
_candostu_
25-06-2007, 11:07
elinde manolya fidanı olan var mı aranızda?
elimde 1000adete yakın yaprak dökmeyen manolya fidesi var talep ederseniz gönderebilirim
Manolya ağacım her güne yeni çiçeklerle başlıyor. Fotoğraflarını galeriye ekledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9020&catid=newimages
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9021&catid=newimages
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9019&catid=newimages
Nefis...
Sevgili Limon sana da bu sıcaklarda çiçeklerini seyrederek serin bir şeyler içmek kalıyor ;)
Sevgili Limon
Ankara'da Köy Hizmetleri'ne ait araştırma alanında gezerken birden ortalığı muhteşem bir koku sarmıştı, meğer manolya ağacından geliyormuş. Bir süre başından ayrılamamıştım. Koku nasıl tarif edilir bilemiyorum ama belki çiçeğin beyazlığından ötürü bana saflığın kokusu gibi gelmişti.
Ne mutlu size ki, o güzel kokuyu duyabiliyorsunuz. Güle güle büyütün.
DevrilgenKayik
28-06-2007, 23:04
Ben ilk çiçeğini kokladığımda acaip şaşırmıştım. Aaa, sabun gibi kokuyor bu, hem de umumi tuvaletlerde olan oval sarı, yeşil renkli olanlarından. Meğer o kokan sabunlar manolya kokusuymuş. O gün, bir yaşıma daha girdiğim gündü.
Merhaba!
Manolya benim en çok sevdiğim bitkilerin başında gelir.Manolya sevgisinide sanırım İzmir Fuarındaki büyük manolyaları gördükten sonra kazandım :)Ancak ne kötü ki geçen gün fuara yürüyüşe gittiğimde,yapılması planlanan yeraltı ototparkının köşesinde kalmış manolyalar ve ağaçlar gördüm.Eğer bu otopark yapılırsa(umarım yapılmaz)birçok bitki ölecek(söylenene göre buradaki ağaçlar taşınacakmış :( ).Bu duruma karşı neler yapabiliriz?
Bana da çok ferahlatıcı geliyor kokusu. Sanki limon çiçeğinin daha hafifi gibi...
ilknur aşık
29-06-2007, 16:23
Bahçeme manolya dikmek istiyorum.Ancak bahçem kuzeye bakıyor ve bolca da rüzgar alıyor. Sitede oturan komşularım manolyanın yetişmediğini ve kuruduğunu söylüyor. Evim Balıkesir de ve birazda şehir dışında. :( Dolayısıyla hava şehirden yazın da kışında 5 derece kadar fark ediyor, ayrıca şehirde kar yokken bile kar olabiliyor. Bende manolya'dan vazgeçmek üzereyim. Manolya ile ilgili bilgileri okudum, bahçeme uygunbifr türü olup olmadığını, manolya yetişip yetişmeyeceğini bilemiyorum. Ama çokta sevdiğim bir çiçek vazgeçmek istemiyorum. Mutlaka benim behçeme uygun bir tür vardır diye umut ediyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ağacımdaki son çiçeklerin fotoğraflarını da ekledim. Belki bir veya iki tane kalmıştır açacak tomurcuk.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9187&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9185&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9186&catid=member&imageuser=11575
magnolia
27-08-2007, 14:59
Bir yıl önce bir manolya fidesi ektim çok da güzel gelişmeye başlamıştı.
fakat bu yaz aşırı sıcaklar nedeniyle bütün yaprakları yandı.
şu anda bir tane yaprak yok. Bu manolyayı tekrar canlandırabilir miyim?
Bu konuda bana bilgi verebilecek birileri var mı?
sevgiler
Mine Pakkaner
27-08-2007, 15:05
Hoş geldiniz. Endişe etmeyin. Eğer sadece sıcak stresinden kaynaklanan bir durumsa manolyanız yeniden yapraklanacaktır. Siz azaltarak suyunu vermeye dikkat edin. Yaprak döktü diye tamamen suyunu keserseniz diktiğiniz fidan ölür. :)
magnolia
27-08-2007, 15:09
teşekkürler sevgili Mine.
Sulamaya devam ediyorum. Dal uçlarında da hafif kurumalar var.
Kuruyan yerleri budamalı mıyım, yoksa sadece kendini toparlamasını
beklemeli miyim?
herkeze selamlar.
bundan 5-6 ay önce kadıköy belediyesi isteyenlere bahçelere ekmek üzere ağaç dağıttı. bende telefon açtım ne ağaçları var dedim 4-5 tür saydılar bende manolyayı seçtim. hemen ertesi günüde geldi yanlız üstüme zimmetlediler :)
bende saksı küçüktü değiştim . ve iki gün önce çiçek açtı ve evi mis gibi kokuttu.
http://img54.imageshack.us/img54/9058/dsc01232jg7.jpg
http://img54.imageshack.us/img54/8332/dsc01233sr4.jpg
http://img54.imageshack.us/img54/3683/dsc01235uk2.jpg
http://img178.imageshack.us/img178/7462/dsc01236sl4.jpg
Ne yani üstünüze zimmetli bu güzel kurumasın diye dua mı edicez ya bişey olursa hapismi var?:::)))
Sevgili Mustang, herhalde bu başlığı görmediğin için yeni başlık açtın.
Bu arada, imla kurallarına ve Türkçenin düzgün kullanımına dikkat etmeni rica ediyoruz.
Ayrıca yüklediğin resimlerin en fazla 600 pixel genişliğinde olması gerekiyor. Forumda görüntü kirliliği yaratmaması için buna da dikkat edersen seviniriz.
ceviz ağacı
28-08-2007, 20:24
Hani manolyaların çiçek açması için belli bir yaşa gelmesi gerekiyordu minicik bebek nasılda çiçek açmış maşllah , benimki kocaman ağaç hala tık yok
Sizin yazınızı okumadan önceki yorumum aynıydı cevizağacı :) Hani belli bir yaşa gelmesi gerekiyordu???
Ev-Bahçe dergisinin bu ayki sayısında manolya ağacını çelikten yetiştirmenin kolay olduğunu yazıyordu. Yan komşum denedi, büyük bir ağaçtan çelikler almış, dergide yazan tarife uyarak suya koymuş ve iki günde köklenmiş. Şimdi ekti saksıya merakla bekliyoruz akıbetini :)
uyarılarınızı dikkate alıcam.
benimde şaşırdığım nokta bu zaten ufacık ağaç nasıl olduda bu kadar çabuk çicek açtı. çiçeğin hemen altında 4-5 tane daha tomurcuk var
Merbaha ben Balıkesir doğumluyum ve az çok iklimini bilirim. Bence Balıkesir, manolya için pek uygun değil. Ama illede manolya diyorsanız. İlk olarak soğuğa ve karasal iklime en dayanıklı manolya türünü araştırın. Balıkesirin iklimi uygun olmasa bile bence iyi bir bakım ve biraz sevgiyle manolya yetiştirebilirsiniz. Kuruyabileceği ihtimailini unutmayın.
kuçukamazon
02-11-2007, 18:03
merhaba,
bende mayıs ayının(2007) sonuna doğru 50-100 cm lik bir manolya dikmiştim.Yaz biteli çok oluyor ama hala yaprak vermedi(diktiğimden beri taş çatlasın 3 yaprak vermiştir.).Dallarının uçlarında tomurcuklar var ama aylardır tomurcuk olarak duruyorlar.Galeride ve forumda baktığım fotoğoraflara bakılırsa bunlar çiçek tomurcuğu.Aralarında yaprak tomurcuklarıda var ama...Neyse çok uzattım:)lütfen, nasıl yaprak açtırabilirim.:(
Selahattin Yılmaz
02-11-2007, 22:40
Artık yaprak açtırmak için uğraşmayın derim ben kışa giriyoruz bırakın bahara kendisini toparlasın. Sanırım sizin bitkiniz kök problemi yaşıyor. Aklıma gelen ihtimaller: Muhtemelen çim biçerken köklerine zarar veriliyor, ağacın kök sistemi diktiğiniz yere adapte olamamışta olabilir. Sonbaharda iyi yanmış hayvan gübresini çevre toprağına bire bir karıştırın. karıştırıken köklere zarar vermeyin. Baharda toprak şartları veya olumsuz kök şartları düzelince bitkinizin yapraklarını geliştirdiğni göreceksiniz. Ayrıca Mayıs haziran ayından itibaren bitkininizin taç izdişümüne 15 günde bir çorba kaşığı üre gübresi verin bitkinizi nemsiz de bırakmayın...
Ramazan ayından önce manolya çelği dikmiştim bır kaç tanesi yaprak sürmeye başladı tutmuş olabilir mi? Belli olur mu henüz?
kuçukamazon
03-11-2007, 16:32
Artık yaprak açtırmak için uğraşmayın derim ben kışa giriyoruz bırakın bahara kendisini toparlasın. Sanırım sizin bitkiniz kök problemi yaşıyor. Aklıma gelen ihtimaller: Muhtemelen çim biçerken köklerine zarar veriliyor, ağacın kök sistemi diktiğiniz yere adapte olamamışta olabilir. Sonbaharda iyi yanmış hayvan gübresini çevre toprağına bire bir karıştırın. karıştırıken köklere zarar vermeyin. Baharda toprak şartları veya olumsuz kök şartları düzelince bitkinizin yapraklarını geliştirdiğni göreceksiniz. Ayrıca Mayıs haziran ayından itibaren bitkininizin taç izdişümüne 15 günde bir çorba kaşığı üre gübresi verin bitkinizi nemsiz de bırakmayın...
Manolyamı yine manolyam yaşındaki(muhtemelen 3) bir palmiyenin bitişiğine diktim.Bütün yaz boyuncada bol bol suladım.Acaba çok suladığım için mi yaprak vermedi yoksa, palmiye kökleriyle savaş halinde mi?Yanındaki diğer bitkileride sayayayım, yukka, iki adet akşam sefası(ama yoldum) ve kasımpatları var.Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
...Unutmadan:)eminimki neden bu kadar bitkiyi dipdibe diktiniz diye sorucaksınız:)Hemen yanıtlayım, ben tropikal ormanları çok severim ve bahçemde mini bir (tropik olamasada) yağmur ormanı oluşturmaya çalışıyorum.
Selahattin Yılmaz
18-11-2007, 20:43
Tohumları dişli dere kumuyla karıştırıp buzdolabının en altındaki sebzeliğe koyun (4 derece). 2-3 ay orada kalsın sonrasında şubat sonunda ekeceğiniz yere ekebilirsiniz daha uzun süre kalırsa buzdolabında çimlenme olabilir.
slm arkadaşlar,
bu foruma yeni üye oldum işlerimin yoğunluğu nedeniyle çok fazla takip edemiyorum ancak takıp edebildiğim kadarıyla çok güzel bir forum emeği geçenleri tebrik ederim.
Arkadaşlar benim bahçemde iki adet yaprak dökmeyen beyaz çiçek açan manolyam var bayağı çiçek açıyorlar ama bir türlü çiçekten sonra oluşan tohumlarından çoğaltma yapamadım bu konuyla ilgili yardımcı olabılırmısınız.Tohumdan çimlendirme yapan arkadaşlar varmı acaba nasıl yapıyorsunuz ben bir türlü tohumla çoğaltamadım çünkü.
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
İklimsiz
19-11-2007, 20:28
Sayın Comert, manolya tohumlarınızı çimlendirebilmek için.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1615&highlight=so%F0uk+katlama
linkinde oldukça aydınlatıcı bilgiler bulacaksınız.
emre albayrak
27-12-2007, 17:10
Bu gün elime 3 adet manolya çeliği geçti. Ancak bana bunları veren kişi rizeden getirdiğini ve bunun orada Fiks manolya diye adlandırıldığını söyledi.. Araştırdım ama böyle bir cins mevcut değil. Bu konuda yardımcı olabilecek birileri var mı acaba? Yoksa lale ağacını manolya mı sanmakta bunu getiren arkadaş bilemedim. Tek söylediği yaprak dökmediği ve manolyanın çiçeğinin ufağını açtığı..
Sebahattin Sargın
27-12-2007, 18:06
Yaprak dökmediğine göre lale ağacı değil Emre Bey, benim bildiğim lale ağaçları yapraklarını dökerler. Çeliklerin fotoğraflarını yayınlama imkanınız varsa hocalarımız bu konuda size daha kolay yardımcı olabilirler.
Sevgler ;)
sinaninci1
28-12-2007, 02:39
??
Ev-Bahçe dergisinin bu ayki sayısında manolya ağacını çelikten yetiştirmenin kolay olduğunu yazıyordu. Yan komşum denedi, büyük bir ağaçtan çelikler almış, dergide yazan tarife uyarak suya koymuş ve iki günde köklenmiş. Şimdi ekti saksıya merakla bekliyoruz akıbetini :)
Sayın limon tarif neymiş, işin ilginç yönü 2 günde köklenmesi merak ettim. Zahmet olmazsa ögrenip yazarmısın herkese kolaylık olur.
Saygılar.
manolyamın son durumu bugün belirmeye başladı
Yan komşum denedi, büyük bir ağaçtan çelikler almış, dergide yazan tarife uyarak suya koymuş ve iki günde köklenmiş. Şimdi ekti saksıya merakla bekliyoruz akıbetini :)
Çabuk köklendi ama yaşamadı.
Ben bugün manolya çeliklerini kasadan çıkarıp saksıya aldım yanlız büyük bir kısmının köklenmesine ragmen çoğu sonradan kurumuş sadece 5 tanesi çok güzel kök yapmış.
Selamiçeşme Özgürlük parkına komşu parlamenterlere ait bir lokal var.
O bölgeyi bilenler bilir. Güzel ahşap bir villa, parlamenterlerin lokali olarak hizmet veriyor. Bu evin bahçesinde yaprak döken çiçekli manolya ağacı var. Belki de İstanbul'daki en büyük çiçekli manolyalardan biri.
Az önce oğlumu gezdirmek için parka çıkmıştım. Çiçek açmış. Aşağıdaki resimleri çektim.
Mutlaka görmenizi öneriyorum.
Harika... Ama bunun yaprakları yok. Farklı bir türü heralde...
Bu da benim gördüğüm görebileceğim en büyük manolya herhalde:)gerçi sığsın diye epey küçülttüm ama ağacın altında durulabilecek boyda bir manolya burada bonsai kıvamında görünüyor:).
Yaprak döken tipte Manolya. Bu mevsimlerde önce çiçek açıyor. 2-3 hafta çiçekli kaldıktan sonra çiçekler dökülüyor, yapraklar çıkıyor.
Bu da Yeniköy'deki meşhur Erbilgin yalısının bahçesindeki Manolya ağacı...
Ben ömercik foruma beni babam kaydetti.biz izmirde otoruyoruz. Bahçemizde tam 26 tane ağaç var bir adet manolya var boyu 1,5 metre gibi fakat yapraklarının bazıları çürüyor. ne yapabilirim. Ağaçları çok seviyorum.....
bu da bizim manolyalarımız..
Sümeyye Polat
24-03-2008, 11:55
Sayın espri manolyalarınız çok güzeeelll... Malatya'da kışın soğuğa dayanabiliyor mu?
evet bir problem olmuyor..
bunlar arkadaşın bahçesindeler..
serious blech
02-04-2008, 13:50
Ben ömercik foruma beni babam kaydetti.biz izmirde otoruyoruz. Bahçemizde tam 26 tane ağaç var bir adet manolya var boyu 1,5 metre gibi fakat yapraklarının bazıları çürüyor. ne yapabilirim. Ağaçları çok seviyorum.....
sıvı gübreler satılıyor.tansaşta falan bulabilirsin.onları kullan.manolyan muhtemelen çiçek açmaya hazırlanıyordur.aynı şey banada olmuştu.
Sayın Espri arkadaşınızın bahçesindeki manolyalar çok güzeller! Kokuyor mu acaba? Cinsi nedir öğrenebilir misiniz?
BENBEN1967
04-04-2008, 10:59
Sonunda buldum bahçedekiler manolyaymış . Bahçede 3 tane var ama kokusu yok .Gidip gelip bakıyorum bu nedir diye ? ;)
manolya alacaklara duyurulur!
İstanbulda orman bölge müdürlüğüne bağlı fidanlık var.Atatürk havalimanına yakın.Çobançeşme fidanlığı .Burada yapraklarını dökmeyen manolya fidanları 100cm civarlarındaki boyları olan 10ytl imiş.
Telefonu 0212 624 32 44 .
Benden söylemesi.. :)
Sayın Espri arkadaşınızın bahçesindeki manolyalar çok güzeller! Kokuyor mu acaba? Cinsi nedir öğrenebilir misiniz?
cinsini bilmiyorum ama kokuyormuş..
Arkadaşlar bugün bahçemi incelerken manolya tohumlarımın çıkmaya başladığını gördüm. O kadar mutluyum anlatamam, ama şimdi ne yapmam lazım?
merhaba,
4 tane küçük manolya fidesi aldım, yaprak döken manolya türlerinden.Fideler kargodan gelince çok şaşırdım çünkü gelen bitkilerin yaprakları, bildiğimiz, yaprak dökmeyen manolyanın (grandiflora) yapraklarından çok farklı.İnternetten soulangiana yapraklarına baktım, bana gelen bitkinin yapraklarına çok benziyor, yine de yanlış bitki gelmiş olma ihtimaline karşı sizlere de sorayım dedim.Fotoğraftaki bitki manolya soulangiana mı?
35781
Merhaba,
Fotoğraftaki manolya tomurcuğu diyebileceğimiz oluşum ne zaman çiçeğe dönecek, fikri olan var mı?
37525
bence sonbahardan önce çiçek açmaz çünkü bildiğim kadarıyla manolyalar sıcağı sevmiyor ve yazda yaklaştı.
sıvı gübreler satılıyor.tansaşta falan bulabilirsin.onları kullan.manolyan muhtemelen çiçek açmaya hazırlanıyordur.aynı şey banada olmuştu.
Çoktandır siteye giremedim benim manolya ağacım yeni yapraklar verdi. temiz çok güzel gübre almaya mutlaka gideceğiz..Ayrıca bu sene hayatımda ilk defa bahçemize domatez biber fasulye bakla mısır ektik ve çıktı çok mutlu oldum. saygılar ömercik
oceanheart
10-06-2008, 14:32
Merhaba,
Fotoğraftaki manolya tomurcuğu diyebileceğimiz oluşum ne zaman çiçeğe dönecek, fikri olan var mı?
37525
Sn. Saygın,
Bu manolya türleri ilkbaharda yaprağını henüz açmadan çiçek açmaya başlar, yani sizin tomurcuk dediğiniz oluşum aslında tohumcuk.Dolayısıyla çiçek görmek için gelecek ilkbahara kadar beklemeniz gerekecek
Kibar kokulu, kibar çiçekli Manolyalar açmaya başladılar. Özellikle geceleri hafif hafif yayılan kokusu müthiş. Bu sene çiçekleri geçen yıla göre daha büyük açıyor.
Yerine iyice adapte olmaya başladı sanırım. Komşum sularken arada yapraklarını da ıslatırsam keyifleneceğini söylemişti, denedim ve gerçekten daha bir keyiflendi.
41578
Arkadaşım tatil dönüşü MANOLYA fidesi getirdi...:p
Büyütmede zorlamacağım belki,
Ankara iklimi ona sert gelecek,
Yıllar yıllar geçecek çiçek açması için.
Ama ben "Koklamaya kıyamam benim güzel Manolyam" şarkısını mırıldanarak sabırla bekliyeceğim...
ciceksever70
04-10-2008, 13:31
Manolyamin yapraklari kahverengi olmaya basladi. Bu bizimle gecirecegi ilk kis oldugu icin yapraklarini dökecek mi yoksa hastalandi mi bilemedim, sizlere danisayim dedim.
velveteen
03-11-2008, 12:31
Merhaba,
Bahcedeki manolya agacinda gordugum bu kirmizi olusumlarin tohum oldugunu dusunuyorum. Bu konuda deneyimi olan arkadaslar var mi acaba? Su an toplanmalari icin uygun mu? Yoksa kuruyup kahverengiye donmelerini mi beklemeliyim?
Tesekkurler.
Not: Turkce karakterler icin uzgunum, sirketteki bilgisayarimdan kaynaklaniyor.
Selahattin Yılmaz
03-11-2008, 12:43
Tohumları dişli dere kumuyla karıştırıp buzdolabının en altındaki sebzeliğe koyun (4 derece). 2-3 ay orada kalsın sonrasında şubat sonunda ekeceğiniz yere ekebilirsiniz daha uzun süre kalırsa buzdolabında çimlenme olabilir.
Bahsettiğiniz şeyler meyvesi ve çekirdekler yani tohumlar o kozalağın içinde. O kırmızı meyveleri çıkartın ve ezerek tohumları temizleyin tohumlar çok sayıda ise bir gece suda bekletmek işe yarıyor çok kolay eziliyorlar sonrasında. Temiz tohumlar için alıntı mesajımı uygulayın. Buzdolabında katlayın tohumları, bana göre sebzelikte tutmalısınız zira inanılmaz derecede topraktaki fareleri çekiyor sonra tohumlarınızı farelerle paylaşırsınız (buzdolbında daha izlolei oluyor merak etmeyin evi fareler basmaz). Buzdolabının sebzeliğindeki tohumları ocak ayında esas yerine dikmelisiniz yoksa buzdolabında çimlenir.
velveteen
03-11-2008, 19:34
Selahattin Bey çok teşekkürler,
Şirkette öğle tatilinde bu tohumları görünce dayanamadım. Yemek molasından forumları incelemek için zamanımda artmadığından tembellik ettim, hemen sorumu sordum. Yarın bolca toplayacağım ve anlattığınız şekilde çimlendirmeye çalışacağım. Tekrardan teşekkürler.
DevrilgenKayik
04-11-2008, 18:13
Bizim bahçedeki manolya grandifloramızın yeni yaprakları kavruk açılıyor ve kolayca lekeleniyordu. Toprak çok kireçli olduğu için demir alımında sorun var diye düşündük ve demir verdik ara ara. Demir likit formda satılıyor. Ağaç ne kadar canlandı, yaprakları güzelleşti anlatamam. Bir de şu an Kasım ayındayız , çiçekleri Haziran Temmuz da açtı , ama dün ne görelim tekrar bir çiçek açmış. Yani gerçekten 2. baharını yaşıyor. Kasım ayında kışa girerken çiçek açtığını hiç gördünüz mü ?
selamlar gecen sene fotografini cektigim Magnolia grandiflora
Sebahattin Sargın
08-12-2008, 00:50
Manolya klasifikasyonu (http://www.magnoliasociety.org/classifications_ndx.html), çok güzel bir şekilde manolyalar sınıflandırılmış bazı türlerin resimleride var...
Sevgiler ;)
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.