PDA

View Full Version : Hünnap Üretimi




acerpalmatum
29-09-2006, 22:22
Geçenlerde tesadüfen sırf denemek için 1 kg kadar Hünnap almıştım. Dün gece forumda gezinirken daha bir ilgimi çekti. Hala elde kalan 10-15 kadar meyveyi tohum olarak değerlendirmeye karar verdim. Hünnapla ilgili yazıları okuduğum kadarı ile elimdekiler aşılı ağaçlardan elde edilmiş meyveler. Genelde iri bir ceviz büyüklüğündeler.
Aşılı ağaçlardan elde edilmiş meyvelerin ekilmesi iyi sonuç verirmi bilemiyorum. Kendimce sonbahar sonunda ağaçtan toprağa düşen meyvenin o haliyle toprakta kışı geçirdiği ve ilkbaharda çimlendiğini bundan dolayı çekirdek halinde değilde meyve olarak ekilmesinin daha iyi olacağını düşündüm. Bu mantık ne kadar doğru bilmiyorum. Bu konuda uzman görüşüne ihtiyaç olduğu kesin...

Acaba hünnap tohumlarını nasıl çimlendirmeliyim.

Sitemizde özellikle iğde ile karşılaştırmalı olarak hünnap meyvelerinin resmine rastladım fakat hünnap ağacının resmini internette aramama rağmen bulamadım elinde resim olan arkadaşlardan mümkünse hünnap ağacı resmi rica edebilirmiyiz.

Uğur KANLI
ANKARA




Mine Pakkaner
30-09-2006, 23:25
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/ZiziphusJujubaVarSpinosa.jpg/230px-ZiziphusJujubaVarSpinosa.jpghttp://www.uaex.edu/images/counties/monroe/champion_trees/jujube-fruit.jpg (http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:ZiziphusJujubaVarSpinosa.jpg)

Hünnap tohumlarının çimlenme engeli var. Sizin için ve diğer hünnap severler için bilgi edinirken tohumdan yetiştirme zorluğu karşısında fenalık geçirdim http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif .

Olgun meyvenin etini çıkarın.İyice yıkayın, çekirdeği temizleyin.Çekirdek ya 2 saat sülfirik asitle muamele edilir, ya zımparalanıp iyice yaralanır. Asitle muamele edilirse sonra çok iyi çalkalanır. Ya da 60 derece kadar sıcak suda 3 gün bekletilir (sıcaklığı sabit tutmak gerek ). Bir diğer yöntemçekirdek dondurucuda dondurulup çözülür ekilir.


Ya da önce serin bir yerde nemini kaybetmemek şartıyla (nemli pamuk içinde naylona sarılıp ) önce 3 ay oda sıcaklığına sonra da 3 ay buzdolabında bekletilip ekilir.

Görüldüğü gibi yeni bir acer palmatum vakası gibi bir durumla karşıkarşıyayız. Tohumdan elde edeceğiniz fidana da aşı yamanız gerekecek. Dip sürgünü ayırma ile kolaayca ürüyormuş, bunu tavsiye ederim :)


Propagation: The seeds have an impermeable seed coat that severely inhibits germination. Several methods have been employed to get around th e problem. The seed coat can be scarified by nicking it with a file, or soaking the seed in concentrated sulfuric acid for two hours. Wash the seed thoroughly with water following the acid soak. The seed can also be soaked in hot tap water (approximately 140° F) for three consecutive days. Others have had some luck with freezing the seed. After treatment, the seed are planted in potting soil, covered with clear plastic wrap and placed in bright light. Seeds should germinate within a week to a month or more. Plants grown from seed usually bear fruit within 7 - 10 years, though bearing within 3 years is possible under good conditions The plant can also be propagated by softwood cuttings taken in late summer, and by root cuttings. Little work has been done in the area of grafting.

hasan42
01-10-2006, 12:28
Arkadaşlar, bir süredir aklımı kurcalayan bir soruyu konu açılmışken burada sormak istiyorum.
Bu siteye üye olduktan sonra bazı tohumlarda çimlenme engeli olduğunu öğrendim ve bunu aşma yollarını okudukça bende bu bitkilerin çoktaaan soyunun tükenmiş olması gerektiği düşüncesi uyandı. Öyle ya, sülfirik asit, zımparalama gibi yöntemleri yok doğanın. Buna rağmen bunca yıldır bu ağaçlar soylarını sürdürmüşler. Doğa bu engeli kendiliğinden nasıl aşıyor ki?

Ateş Öztan
01-10-2006, 19:37
Hünnabı ben de eskiden beri bilirim ve yemesini severim.
Acerpalmatum'un yazdığı ceviz büyüklüğündeki hünnapları ilk görünce çok şaşırdım. Bunlar dev gibi bir şey. Benim çocukluğumdan beri bildiğim hünnaplar zeytin büyüklüğündedir. Büyük olanlar ithal olabilir mi? bilmiyorum.
Ben de fidanını almak istedim. Bulamadım. Bir gün evimin karşısında bir bahçede olduğunu öğrendim. Yaklaşık 3 metre boyunda yaşlı ve bakımsız bir ağaç olmasına rağmen meyvaları boldu. En ilginci dibinde bir sürü genç fidan olmasıydı. Geçen sonbaharda buradan üç adet fidan söktüm saksıya aldım. Bu yıl sadece bir adet hünnap verdi.
Hünnap ağacı aşırı dikenli bir yapıya sahip, bu nedenle meyvası için çok fazla yetiştirilmiyor olabilir. Bahçede hala bir sürü genç fidan olması gerekiyor. Meyvaları yeni bitmek üzere 1-2 ay sonra çok arzu edenlere oradan sökebilirim.

hasan42
01-10-2006, 22:53
Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç. Çigde ya da Ünnap da denmektedir.

Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklügündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir. Ünnap da denilir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabânî olarak da bulunur.

Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan'a ve Çin'e yayıldığı düşünülmektedir. Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır. Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Karadenizde ve özellikle Çoruh Vadisi Havzasında değişik türleri görülmektedir.
Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.




"http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCnnap" 'dan alındı

Mine Pakkaner
01-10-2006, 23:39
Hünnap kök sürgünleri ile kendiliğinden üreyebiliyor. Bu şekilde soyu tükenmiyor. Bazı bitkilerin tohumları kuşlar, böcekler tarafından yeniyor ve sindirilemeden atılıyor ama bu sırada çimlenme engelini kaldıran salgılarla muhatap oluyor ya da düştüğü yerde bir mevsim sıcak sonra bir mevsim soğuk görüyor. Don, kar altında kalıyor, kızgın güneşli yiyor, yani doğa kendi engelini kendisi zaman içinde aşıyor.

acerpalmatum
02-10-2006, 01:50
Mine Hanım öncelikle verdiğim zahmet için özür dilerim. Ama aklım ne zaman bir şeye takılsa ilk aklıma siz geliyorsunuz ve sizden hep doyurucu bilgiler alıyorum. Aslına bakarsanız verdiğim rahatsızlık ne ilk nede son olacak :D
Ben daha önce A. palmatum konusunda ciddi bir sorunla karşılaşmadım. Tüm uyarılarınıza rahmen elimdeki tohumları çöpe atmamak için yinede tohumdan üretimi denemek istiyorum.

Ateş Öztan sakın teklifinizi yabana attığımı düşünmeyin ;) Teklifiniz hala geçerli olursa zamanı geldiğinde Hünnap fidelerinden edinmek isterim. Açıkçası bonsai olarak değerlendirmeyi düşündüğüm için meyve konusu ile pek ilgilenmiyorum. Ama çok dikenli oluşu bonsai için uygun olurmu bilemiyorum.

İlginiz için Teşekkürler

Uğur KANLI
ANKARA

acerpalmatum
02-10-2006, 01:53
Ali Hocam
Dikenli ağaçlardan bonsai çalışması yapılması konusunda sizler ne düşünüyorsunuz. Bu konuda genelin benimsediği bir tercih varmıdır ? Yoksa bu konu tamamen kişisel bir tercih olarakmı düşünülmeli ?

Teşkkür ederim.

Uğur KANLI
ANKARA

Ateş Öztan
02-10-2006, 23:27
Elimdeki Hünnaplardan birinin fotoğrafı,
2 yıldır bu saksıda ben de ne yapacağımı bilemiyorum.
Dikenler yeni süren dalların dibinden çıkıyor. Bunların bir kısmını kesim sivri uçları körelttim.

Ateş Öztan
02-10-2006, 23:30
Nasıl ve nereden sürüyor, nasıl odunlaşıyor anlamaya çalışıyorm. Yeni sürgünler çok zayıf ve taze, bir kısmı mevsim sonunda dökülüyor. BAzıları odunlaşıyor. Anlamaya çalışıyorum. Bunun gibi iki tane daha var. Bir seyahtim sırasında onlar sarsıldı ve yapraklarını döktü.

oktars
03-10-2006, 08:55
Ali Hocam
Dikenli ağaçlardan bonsai çalışması yapılması konusunda sizler ne düşünüyorsunuz. Bu konuda genelin benimsediği bir tercih varmıdır ? Yoksa bu konu tamamen kişisel bir tercih olarakmı düşünülmeli ?

Teşkkür ederim.

Uğur KANLI
ANKARA

Ben olabileceğini düşünüyorum. Hatta kafamda iki tür var birisi Karaçalı (Paliurus spina-christii) diğeride Çakal eriği ( prunus spinosa ) . İkiside bir çalı türü ve bunlara her yerde rastlamak mümkün. Söküm zamanı geldiğinde bunlarla ilgili çalışma yapmak istiyorum.

oktars
03-10-2006, 09:00
Nasıl ve nereden sürüyor, nasıl odunlaşıyor anlamaya çalışıyorm. Yeni sürgünler çok zayıf ve taze, bir kısmı mevsim sonunda dökülüyor. BAzıları odunlaşıyor. Anlamaya çalışıyorum. Bunun gibi iki tane daha var. Bir seyahtim sırasında onlar sarsıldı ve yapraklarını döktü.

Hünnap ile geçen sene Erguvan Muhibbi sayesinde tanıştık. Daha önce hiç duymadığım bir türdü. Bulmak için bir kaç fidancıyı gezdim fakat bir türlü bulamadım bende merak ediyorum.

Halit Togay
23-10-2006, 06:00
http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif[/IMG] .

Olgun meyvenin etini çıkarın.İyice yıkayın, çekirdeği temizleyin.Çekirdek ya 2 saat sülfirik asitle muamele edilir, ya zımparalanıp iyice yaralanır.

Ya da önce serin bir yerde nemini kaybetmemek şartıyla (nemli pamuk içinde naylona sarılıp ) önce 3 ay oda sıcaklığına sonra da 3 ay buzdolabında bekletilip ekilir.
.

En az 20 senedir annem ve ben hünnap çekirdeği ekeriz daha çimlenen olmadı . Zımparalamayı da denedim fayda etmedi. bir avuç birlikte ektim, etini iyice sıyırdım , soğukların hakim olduğu araziye ektim, buzdolabında bekletip açık araziye ektim ı-ıh. En sağlamı ateş beyin komşu bahçesinden almak.
**** http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=677 #29 da yazdığım gibi

""""Ençok yetiştiği yerlerden biri de Denizli İli Çivril İlçesi Homa Köyü (yeni ismi Gümüşsu Köyü ) Işıklı Gölü'nün (göl kurutulmuş-elmabahçeleri yetiştirilmiş) kuzeyindeki dağlara yaslanmış birsıra köy var burada ; Yuva Köyü ve Beydilli Köyü'nde de sınırlı miktarda yetişiyor.
Nerden mi bu kadar iyi biliyorum , hünnap (mahalli ismiyle innabi) fidanı almak için bir hafta sonu buraya gittim de oradan biliyorum .
Gölün kuzeyindeki dağın yamaçlarından kesilen ardıç tomrukları halen evlerin esas inşaat malzemesi.
Harika yerler manzara mükemmel dağ ayrı güzel ova ayrı . Hem de o çok sevdiğim hünnaplardan var. Gene gidecek olursam sitede ilan eder belki birkaç kişiyle birlikte gideriz.
İlk sefer Homa'dan söktüğüm fidanların hiçbiri tutmadı . İkinci defa sökülenlerin iki ocağı kurudu beşi tuttu. Bir sene daha önceden Bostancı'dan söktüğüm fidanların ikisi zaten tutmuştu. İlk sefer sökülenlerin niye tutmadığını sanırım anladım iki fidanı birlikte ocak halinde dikmek gerekiyormuş. Hepsi halen Çatalca Subaşı Köyü'nde dikili."""""

Ateş Öztan
23-10-2006, 12:10
Bir arkadaşımızın Lüleburgaz daki çiftliğinde de hünnap ağacı vardı. Onunda dibinde bir sürü fidan vardı.
Acaba, kendi dibine düşenler mi daha kolay çıkıyor? Yoksa, en olgunları düştüğü için mi? bilemiyorum.
Buradakilerin resmini koyacağım. İzin alacağım ve önümüzdeki ay söküme başlayacağız.

kürekçi
26-10-2006, 20:25
Arkadaşlar, bir süredir aklımı kurcalayan bir soruyu konu açılmışken burada sormak istiyorum.
Bu siteye üye olduktan sonra bazı tohumlarda çimlenme engeli olduğunu öğrendim ve bunu aşma yollarını okudukça bende bu bitkilerin çoktaaan soyunun tükenmiş olması gerektiği düşüncesi uyandı. Öyle ya, sülfirik asit, zımparalama gibi yöntemleri yok doğanın. Buna rağmen bunca yıldır bu ağaçlar soylarını sürdürmüşler. Doğa bu engeli kendiliğinden nasıl aşıyor ki?

Sorunuzun içinde cevabınız var aslında :) Bitki evladını doğaya bırakmadan önce iyice sarıp sarmalıyor ki zamana meydan okusun. Uzun zaman ayakta kalabilsin. Zor şartları atlatabilsin;) Ağaç annecikler. Ay annemi özledim ben yine:(

Mahmut Leventoğlu
27-10-2006, 14:19
Sevgili Arkadaşlar yolunuz İsparta Sütçüler ilçesine düşerse orada binlerce Hünnap ağacı var. Hepsinin diplerinde yeni fideler mevcut. O yörenin en kıymetli meyvasıdır hünnap. İplere dizilerek kurutulur,kışın misafir sofralarının baştacıdır.Hünnapların bulunduğu yöre toprak küfekki dir. Acaba Hünnap küfekki yi seviyormu?

emingültekin
26-11-2006, 20:22
Hünnabı ben de eskiden beri bilirim ve yemesini severim.
Acerpalmatum'un yazdığı ceviz büyüklüğündeki hünnapları ilk görünce çok şaşırdım. Bunlar dev gibi bir şey. Benim çocukluğumdan beri bildiğim hünnaplar zeytin büyüklüğündedir. Büyük olanlar ithal olabilir mi? bilmiyorum.
Ben de fidanını almak istedim. Bulamadım. Bir gün evimin karşısında bir bahçede olduğunu öğrendim. Yaklaşık 3 metre boyunda yaşlı ve bakımsız bir ağaç olmasına rağmen meyvaları boldu. En ilginci dibinde bir sürü genç fidan olmasıydı. Geçen sonbaharda buradan üç adet fidan söktüm saksıya aldım. Bu yıl sadece bir adet hünnap verdi.
Hünnap ağacı aşırı dikenli bir yapıya sahip, bu nedenle meyvası için çok fazla yetiştirilmiyor olabilir. Bahçede hala bir sürü genç fidan olması gerekiyor. Meyvaları yeni bitmek üzere 1-2 ay sonra çok arzu edenlere oradan sökebilirim.
Sayın Ateş Öztan,

Merhabalar, bende Sapancadaki bahçeme binbir zahmetle edindiğim hünnap fidesi dikmiştim ancak otları biçen tırpancı maalesef hünnap fidemi uçurmuştu. fide kesim yerinin altından da patlamamış kurumuştu. Size zahmet bu fideden varsa bana da ayırın İstanbulda iseniz gelip alabilirim veya kurye ile de elime ulaşabilir. teşekkürler
Saygılarımla

Ateş Öztan
27-11-2006, 20:33
Sanırım sökme zamanı geldi.
Benim için yoğun bir dönem olmasına rağmen en kısa zamanda sökmeye çalışacağım.
Kaç adet olacak bilmiyorum. Tabii ki size de yollarım.
Zaten bir çok arkadaşa sözüm var. Onları da unutmadım! Burada yazınca mail ile adresinizi yollarsınız.

Mine Pakkaner
27-11-2006, 23:37
Emingültekin, bakın Ateş Bey size hünnap sözü veriyor, siz de bize Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) başlığında kısaca tanıtırsanız daha çok destek görmeniz mümkün :)

Hoşgeldiniz.

oktars
28-11-2006, 13:27
Sanırım sökme zamanı geldi.
Benim için yoğun bir dönem olmasına rağmen en kısa zamanda sökmeye çalışacağım.
Kaç adet olacak bilmiyorum. Tabii ki size de yollarım.
Zaten bir çok arkadaşa sözüm var. Onları da unutmadım! Burada yazınca mail ile adresinizi yollarsınız.

Unutmamanıza sevindim Ateş Bey :)

Hafta sonu köye gitmiştim Hünnaptan bahsettim babama ilk defa duyduğunu söyledi bizim oralarda pek bilinen bir tür değil şayet yetiştirmeyi başarırsam çok güzel olacak.

kürşad
29-11-2006, 19:32
çekirdekleri çam fıstığı gibi çekiçle çatlatmayı deneyen oldu mu?
bir de 1 adet olan meyve ağacın kaçıncı yaşında meydana geldi?
bizim bahçede de 3-4 yaşlarında bir fidan var.
birisi 1 metre kadar gövdeyi kesmiş, 3-4 cm çapında gövde + kök den oluşan bir fidandı diktik. ancak meyve vermedi geçen yaz.
bu yaz ne olacak bakalım.
bir de dalın bir tanesini ayırıp meyvelerini hiç koparmadan olgunlaşmasını beklemeli belki meyveyi erken koparmak da çimlenmeyi etkileyebilir kanımca.

Ateş Öztan
29-11-2006, 23:15
bir de 1 adet olan meyve ağacın kaçıncı yaşında meydana geldi?


Sanırım bana sordunuz.
Bahçeden söküldüğün 2-3 yaşında olsa, bende de 1 yıl geçirdi. 3-4 yaşında olması gerekir.
Yalnız, özen gösterme imkanım olmadı. Bir ara susuz kaldılar. Bunlar tabii ki etkiliyor. Toprağını bile yenileyemedim.

ahmet10
17-12-2006, 13:00
Merhaba ben yeni üyeyim. Hünap ilk olarak çocukken Manisanın Demirci ilçesinde yedim . Yıllar sonra İzmitte tekrar gördüm. Ancak burda taze tüketiliyor ve iğde büyüklüğünde.Birde çok pahalı.Memleketim Edremit körfezi civarında hiç görmedim. Ateş Öztan bey acaba köklediği fidanlardan bana da göndere bilir mi?

Ateş Öztan
17-12-2006, 19:12
Yapabilirsem herkese haber verecğim. :)

oktars
17-12-2006, 19:20
Ateş Bey siparişler çoğaldı :)

Anlaşılan bir hafta sonu size bir ziyaret yapıp yardım etmemiz gerekecek.

turunç
18-12-2006, 16:31
Merhaba;
Ateş bey acaba bahçenizi talan ettiğimizi hiç düşündüğünüz oldu mu? :o
Sizi ziyarete topluca gelecektik ama kısmet olmadı. Ayrıca bize (maltepedeyim) çok uzak oturuyorsunuz. Oysa ki; ellerinizle bakıp büyüttüğünüz bir çok ağaç ve çiçeğiniz vardır. Onları sadece seyretmek bile şahsen bana zevk verirdi. ;)

Konuyla alakası yok ama size gönderdiğim menekşe büyümeye başladı mı? Evlatlık verdiğim kızımı merak ettim de:rolleyes: Saygılar gönülden...

Balıkcı
25-01-2007, 00:25
Bu da benim Hünnap'ım.

http://img157.imageshack.us/img157/6489/cimg10724et.jpg (http://imageshack.us)

Oğuzhan
25-01-2007, 09:10
Sayın Balıkçı
Hünnapınız çok güzel bol meyveli..
Sizinkinide dibinde fidanları varmı ?
YA da çelikle çoğalır sa çelik alalbilirmiyiz?
Ben burlarda hünnap bulamadım.

Ateş Öztan
25-01-2007, 14:19
Kusura bakmayın.
İş yoğunluğu nedeniyle sözümü tutamadım. Ama söz söküm için bakacağım.

Balıkcı
26-01-2007, 14:08
Sayın Balıkçı
Hünnapınız çok güzel bol meyveli..
Sizinkinide dibinde fidanları varmı ?
YA da çelikle çoğalır sa çelik alalbilirmiyiz?
Ben burlarda hünnap bulamadım.


Bunlar bu yıl verdiği ilk meyveler(Geçen yıl verdiği iki taneyi saymazsak.)

Dibinde maalesef sürgün yok.
Çelikten daldırma yoluyla üretilebiliyorsa denerim, inşallah tutar, köklenirse, seve seve veririm.

Selam ve sevgiler.

Oğuzhan
26-01-2007, 18:53
Teşekkür ederim.

kürşad
26-01-2007, 19:26
1 tane de bizim bahçede var. 3 cm çapında fidan.
dal vermesi için 150-200 gram kadar üre mi verelim acaba?

Oğuzhan
02-02-2007, 08:58
Teşekkür Ederim.

Harun Parlak
08-02-2007, 23:29
arkadaşlar muabbetiniz şen olsun benim bilen arakadaşlar varsa sormak istediğim bir konu var forumlarda inceledim ama tam olarak bulamadım hünnap tohumdan yetişdirildiğini okudum tohumdan yetişen ağaç aşılamadan meyve verirmi aşılamak mı gerekir ve ayrıca çelikden üretmek mümkünmüdür istanbulda benim olduğum bölgede bolca var hatda bazı ağaçlarda meyveleri kurumuş kalmış onların çekirdekleri çimlenirmi cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

malina
09-02-2007, 00:11
Ne biçim bakmışsınız öyle :)

Mine Pakkaner
09-02-2007, 00:19
Sayın Parlak, noktalama işareti, cümle başı büyük harf, imla kuralları konusunda özen göstermenizi rica ederiz. Bu konuda kesin ve değişmez kurallarımız var.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669

Halit Togay
09-02-2007, 05:57
arkadaşlar muabbetiniz şen olsun benim bilen arakadaşlar varsa sormak istediğim bir konu var forumlarda inceledim ama tam olarak bulamadım hünnap tohumdan yetişdirildiğini okudum tohumdan yetişen ağaç aşılamadan meyve verirmi aşılamak mı gerekir ve ayrıca çelikden üretmek mümkünmüdür istanbulda benim olduğum bölgede bolca var hatda bazı ağaçlarda meyveleri kurumuş kalmış onların çekirdekleri çimlenirmi cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Sayın Parlak
İstanbul'da hünnapların bol olduğu yer neresidir acaba?
Zaten bir avuç hünnap meraklısıyız ama böyle bir yerden ilk bahsediliyor.

Oğuzhan
09-02-2007, 08:21
Sayın Parlak
Bolca Varsa Tohumla neden uğraşıyorsunuz.Bol bol çelik alın.**** küçük fidanlar çoktur.Belki bizede gönderirsiniz.:)))

tourkana
09-02-2007, 08:49
en güzel yetişme ortamınının Gökçeada olduğunu okumuştum,ve kaliteli hünnapların orda bol miktarda olduğunu da...
Antalya'da da oldukça güzel hünnaplar mevcut...ve çok sağlıklı bir meyveymiş..

Oğuzhan
09-02-2007, 10:20
Gökçeadayı bir ziyaretmi etsek ...:)

tourkana
09-02-2007, 11:26
olur valla, geçen sene kelepir bir arsa buldum 28.000 m2 dolaylarında,hemen aldım...Tepeköy 'de hemen yol kenarı ,küçük bir dereyle çevrili şirin bir arsa..aslında ben badem yetiştirmeyi düşünüyordum orda, ama Hünnap da mantıklı olabilir...biraz daha bilgilenmek lazım,fazla hastalık riski olmayan güçlü bir tür olmasında fayda var ,,,çünkü Gökçeada organik tarım bölgesi olduğundan zirai ilaç kullanımında kısıtlamalar var sanırım....

Oğuzhan
09-02-2007, 15:54
İlgili arkadaşlar size yardımcı olurlar.

Harun Parlak
10-02-2007, 17:13
sayın Halit bey sorduğunu hünnap lar SARIYER gümüş dere köyü ve çevresinde bolca var hemen hemen her evde var sayılır hatda dün bem baya bir kurumuş meyvesinden topladom birazda çelik aldım denemeler yapmak için komşu alırken gördü ve bana bir jest yaptı bir adet 75 cm bir adet de 125 cıvarında fidan verdi bende onları hemen dometes bahceme götürüp dikdim daha sonra buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda tohumlarda çimlenme engeli varmış tekrar tolayıp asitle çekirdeklerin dış kabuklarını incitmedin fındık gibi kırıp ekeceğim belki bir kaçtane çimlendirebilirim .

ayrıca sizler içinde biraz toplayabilirim ama size nasıl ulaştırabilirim bilmiyorum

Halit Togay
10-02-2007, 20:02
sayın Halit bey sorduğunu hünnap lar SARIYER gümüş dere köyü ve çevresinde bolca var hemen hemen her evde var sayılır hatda dün bem baya bir kurumuş meyvesinden topladom birazda çelik aldım denemeler yapmak için komşu alırken gördü ve bana bir jest yaptı bir adet 75 cm bir adet de 125 cıvarında fidan verdi bende onları hemen dometes bahceme götürüp dikdim daha sonra buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda tohumlarda çimlenme engeli varmış tekrar tolayıp asitle çekirdeklerin dış kabuklarını incitmedin fındık gibi kırıp ekeceğim belki bir kaçtane çimlendirebilirim .

ayrıca sizler içinde biraz toplayabilirim ama size nasıl ulaştırabilirim bilmiyorum

Sağolun ben gelip Gümüşdere'den sökerim. Tabii izin almak şartıyla. Bildiğiniz gibi hünnapın dibinde çöğürü bol oluyor. Çimlenme engeli tabiatta pek işe yaramıyor galiba.

Oğuzhan
12-02-2007, 09:09
Offf Offf Şimdi İstanbul'da olmak vardı...

calcium
16-02-2007, 00:18
hünnap çok ilginç bir meyve sapancadaki bahçemde var
tohumdan üretmek inanılmaz zor hatta imkansız diyebilirim
ağaçın yanından fışkıran sürgünlerden üretmek gayet kolay
sizlere tavsiyem ilk senelerde fidenizin meyve yapmasını engelleyin
daha çabuk büyüme sağlar.
büyüdüğü zaman sakın sevinmeyin ağacım oldu diye meraklıları sizden hızlı davranıp bir tane bile hünnap bırakmıyorlar.:D :D
birde çok fazla tüketmeyin tansiyonu düşürür.

Oğuzhan
19-02-2007, 11:34
Hünnapı bir bulsak .İlk önce bir fide sahibi olmamız gerekiyor.

Harun Parlak
18-03-2007, 09:15
Sağolun ben gelip Gümüşdere'den sökerim. Tabii izin almak şartıyla. Bildiğiniz gibi hünnapın dibinde çöğürü bol oluyor. Çimlenme engeli tabiatta pek işe yaramıyor galiba.



Sleamlar HALİT bey sizinde dediğinizgibi köydeki ağac diplerine bir bakayım diye gezi yaptım.
Ağaç diplerinde irili ufaklı baya bir fidan buldum bulduğum fidanlar tohumlar dan değilde köklerden fışkırmış durum böyle olunca sanırım çelik lerlede üretmek mümkün olurmu dneme amaçlı çelikledim bakalım göreceğiz bu ara sayenizde 20 adet hünnap fidanım oldu teşkkürler
yolunuz düşerse biri sizin tabii

Halit Togay
18-03-2007, 10:11
Bu arada ben de biri 1.5 diğer ikisi 1 m boyunda 3 fidan sahibi oldum geçen hafta da diktim. İki yetişkin fidan zaten vardı 4-5 tane de geçen yaz pekaz yapraklanmış olan var. Galiba 9-10 tane oluyorlar. Yeni fidanları Yalova'da Todor'un tavsiye ettği seradan kardeşim getirdi.

Todor
18-03-2007, 11:07
Güle güle büyütün.:)

kürşad
15-06-2007, 09:44
Hünnap ile ilgili bir şey daha öğrendim.
Elma, şeftali, kiraz gibi meyvelerın meyve veren gözleri bir önceki yılın sürgününde çıkıyor. o sene de sürgünler patlayıp büyüyor ve meyve oluyor.
Bahçedeki hünnap fidanında ise yeni çıkan sürgün odunsulaşmadan sürgün ile beriber çiççeklerin de açtığını gördüm.
Kuru bir çubuk gibi görünen fidanda hem sürgün hem de çiçekleri çıktı.
Nasipse meyvesinden de yiyeceğiz bu sene.

Erguvan Muhibbi
15-06-2007, 09:48
Evet çanakkalenin Hünnapları meşhurdur.
Ve benim sevdiğim türdendir.

tourkana
15-06-2007, 12:27
en iyi yetiştiği yerlerden biri Gökçeada diye okumuştum Gökçeada tanıtım sitelerinden birinde :)

Mahmut Leventoğlu
16-06-2007, 12:59
Sütçüler de Sütçüler belediyesi ile görüşerek Hünnap konusunda çalışmalar yapmak istiyorum. Çünkü orada bol miktarda ve doğada kendiliğinden çıkan binlerce Hünnap ağacı var . Bunların doğru şekilde yönlendirerek yeni fidanlar elde edilmesi için teklif sunacağım.
Sütçülerde ki Hünnaplar gerçekten çok lezzetli. Bu konuda sizleri bilgilendireceğim.

Erguvan Muhibbi
17-06-2007, 00:43
Sütçüler belediyesinin amblemi nasıl
mesela hünnap amblem olarak seçilebilir
Hünnap şenliği yapılabilir.

ömerbulut
11-07-2007, 11:39
Herkese hayırı günler ben yeni bir üyeyim hünnapla ilgili babam daha çok ilgileniyor kendisini bu işe adamış durumda çimlenmesi ,dikimi,ilaçlanması,gibi konularda deneyimlidir şu andada ortalama 500 kadar elinde tüplü fidan vardır ilgilenenlere telefonunu verebiliim ikamet adresi denizli ili çivril ilçesi gmüşsu kasabası......Hünnap konusunda herkese yardımcı olabilir sagolsun bayagı bi meraklıdırda

mehmet korkut çaycı
24-07-2007, 09:54
Hünnabı ben de eskiden beri bilirim ve yemesini severim.
Acerpalmatum'un yazdığı ceviz büyüklüğündeki hünnapları ilk görünce çok şaşırdım. Bunlar dev gibi bir şey. Benim çocukluğumdan beri bildiğim hünnaplar zeytin büyüklüğündedir. Büyük olanlar ithal olabilir mi? bilmiyorum.
Ben de fidanını almak istedim. Bulamadım. Bir gün evimin karşısında bir bahçede olduğunu öğrendim. Yaklaşık 3 metre boyunda yaşlı ve bakımsız bir ağaç olmasına rağmen meyvaları boldu. En ilginci dibinde bir sürü genç fidan olmasıydı. Geçen sonbaharda buradan üç adet fidan söktüm saksıya aldım. Bu yıl sadece bir adet hünnap verdi.
Hünnap ağacı aşırı dikenli bir yapıya sahip, bu nedenle meyvası için çok fazla yetiştirilmiyor olabilir. Bahçede hala bir sürü genç fidan olması gerekiyor. Meyvaları yeni bitmek üzere 1-2 ay sonra çok arzu edenlere oradan sökebilirim.

BEN: MEHMET KORKUT ÇAYCI
ÇOK ARZU EDERİM. ANCAK NASIL GÖNDEREBİLİRSİNİZ?

Ateş Öztan
28-07-2007, 22:25
Merhaba,
Bu yazıyı çok önceleri yazmıştım. Sonbaharda sökülebilir.
Forumda yazarım. O zaman yollama işini de hallederiz.

A.Şahin
30-07-2007, 22:55
Bu da benim hünnap fidanım. Bu sene çok küçük çiçekler açtı ama meyve vermedi. Köke yakın dallardan çelikle ürettim kolay kökleniyor...

gaşgaval
10-08-2007, 09:41
sevgili ağaç ve doğa dostları merhaba.
ben yeni üye oldum bu siteye.
internetteki o kadar sıkıcı yerlerin arasında bu kadar faydalı ve zevkli bir siteye rastlamam benim için bir bulunmaz bir nimet.

benim de kendi çapımda bitki;farklı bitkileri araştırıp üretimini yapmak gibi bir planım var.

bölgem olan doğu karadeniz florasını öğrenip araştırmaya başladım.
şu an resim ve taohum toplama aşamasındayım...

bilgilerinizden istifade etmek isterim ve bu beni memnun eder...
hepinize hayırlı günler

Güler
10-08-2007, 12:35
Sevgili gaşgaval,
Hoş geldin, çok güzel bir siteye geldiğine emin ol. Öğretmenlerimiz çok iyi, arkadaşlarımız da çok bilgili ve fedakar, yardım sever. Bunların yanında sohbetlerimiz için güzel bir kahvemiz var. Yorgun olduğunda uğra bir çayımızı, kahvemizi iç. Elfogi'nin pastalarını, salin'in keklerini tavsiye ederim. Söyleşi bol.Cemal.s.'in yazıları, Buket'in, filiz'in şiirleri, Sema'ın akıcı lisanı... daha neler var kahvede bir bilsen. Bekliyoruz, ama eli boş gelme yoksa cemal.s. kızar.
Ne yap et bize güzel bir şiir veya öykü bul.
Selamlar.

metin yam
08-09-2007, 12:40
sevgili arkadaşlar yeni profilimdeki fotoğrafı yeni çektim şuan üretimime başlamış durumdayız bugün çivril elm pesstivalinde atış sunacağim vede fidanlarıda eğer fidan ihtiyazı olan arkadaşlar iritbata geçebilir bizde hem kurutulmuş olarak hemde taze sert olarak bulunur vede temin edilir ilgilenen arkadaşlar özel mesaj atabilir erguvan bey bu sene sizi köyümüze bekliyorduk hala bekliyosuz inşallah gelebilirseniz sizi misafir etmek isterim iyi günler

metin yam
08-09-2007, 12:43
sevgili arkadaşim ben tel. numaramı adresimi siteye vermiştim tekrar verebilirim irtibata geçebilirsiniz elimde 300 400 civarında fidan bulunmaktadır 0 535 565 86 43 tel. numaram iyi günler dilerim

metin yam
08-09-2007, 12:46
sayın halit bey hünnapın bol olduğu tek yer denizli çivril gümüşsu ama bana yardımcı olursanız ben istanbulada getirmek istiyorum yüklü civarda satışını yapma imkanımız varmı acaba cevabınızı bekliyorum özel mesaj olarakta atabilirsiniz saygılarımla

goss
12-09-2007, 23:36
Bir arkadaşımızın Lüleburgaz daki çiftliğinde de hünnap ağacı vardı. Onunda dibinde bir sürü fidan vardı.
Acaba, kendi dibine düşenler mi daha kolay çıkıyor? Yoksa, en olgunları düştüğü için mi? bilemiyorum.
Buradakilerin resmini koyacağım. İzin alacağım ve önümüzdeki ay söküme başlayacağız.

2 sene önce 1 metre boyunda bit hünnap ağacı hediye geldi hemen ektim dibinde bu sene bi tane daha çıktı, daha bugün meyvelerinden yedim cekirdekleri duruyo =) ekicem. Dibinden cıkanlar tohumdan değil köklerden geliyor aynı kavak ağaçları gibi.

nevsune
13-09-2007, 09:15
Hünnap diye okuya okuya, Alanya pazarlarından taşıdığım hünnapı pek de lezzetli bulduğumu söyleyemeyeceğim. İnsanın ağzını buruyor.

Şimdi bunları ne yapacağım, kurutacağım falan mı? Çünkü benim yediğim kurtulumuş hünnap çok lezzetliydi.

Elbette bu arada bir yığın da çekirdek çıkacak, tutturabileceklere gönderebilirim.

goss
14-09-2007, 09:22
bahçemde boyu 1.5m kadar bir de hünnap ağacı var daha yeni meyveleri olgunlaştı ama yeşil renk böyle kahverengi değil topladım 10 tane falan, yedim çok lezzettiydi meyveleri.

nevsune
14-09-2007, 18:55
Bunlar da yeşildi ben aldığımda, bir hafta oluyor. Ama öyle pek lezzetli değildi. Biraz bekletiyorum bakalım ne olacak

goss
14-09-2007, 19:19
hm hünnap agacı güzel duruyo o fotografta büyük 6 yasında olan fıstık çamının gerisinde görülmese de ufa fazla büyümeyen kışın yapraklarını döken bir ağaç ölecek gibi sağlıksızken öteki evden bu eve aldım coştu hatta dibinden bi tane daha çıktı, yetiştirmek istersen meyve çekirdeklerini yollarım **** yenmemiş meyvelerini de=)

goss
16-09-2007, 23:25
bu da ya 2 ya 3 sene önce tam hatırlamıyorum bana hediye gelen bahçeme diktiğim hünnap ağacı bu yaz epey bir meyve verdi hepsini yedim nerdeyse çok ta lezzetli.(selvinin önündeki dibinden bi tane daha çıktı bu yaz )
http://img33.picoodle.com/img/img33/9/9/16/f_DSCN2491m_3dc6044.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/9/9/16/f_DSCN2491m_3dc6044.jpg&srv=img33)

Halit Togay
27-10-2007, 22:04
arkadaşlar muabbetiniz şen olsun benim bilen arakadaşlar varsa sormak istediğim bir konu var forumlarda inceledim ama tam olarak bulamadım hünnap tohumdan yetişdirildiğini okudum tohumdan yetişen ağaç aşılamadan meyve verirmi aşılamak mı gerekir ve ayrıca çelikden üretmek mümkünmüdür istanbulda benim olduğum bölgede bolca var hatda bazı ağaçlarda meyveleri kurumuş kalmış onların çekirdekleri çimlenirmi cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Sevgili Parlak
Denizli'de tohumu içini zedelemeden kırıp ekiyorlarmış . Sanırım bu da çimlenme engelini kırmanın bir yolu. Daha denemedim ama denediklerini ve muvaffak olduklarını güvenilir kaynaklardan işittim.

Halit Togay
27-10-2007, 22:09
Benimkilerden daha gelişkince olanı maalesef aşılı hünnapmış. Bu sene meyveye durunca farkettim. Daha büyük meyve veriyor ama lezzetsiz ve bekleyince kuruyacağına sulanıyor ve yenmez hale geliyor. Ufaklar bu sene meyvelenmedi .

sinaninci1
28-10-2007, 00:53
Evet asili hunnap lezzetsiz oluyor, bu sene yalova pazarinda meyve olarak satiyorlardi. Asililari buyuk, gosterisli fakat tatsiz oluyor .
Yabani olanlar kucuk fakat cok lezetli ikisinin arasinda bayagi farkvar.
Saygilar.

tahsin1
25-02-2008, 23:20
ben ağaclar nete yeni üye oldum ve cok güzel konular var siteyi cok sevdim benim işim nesli tükenen ağac calı ve bitkilerin üretimi ile uğraşmak hünnap üretimini gecen yıl yaptım ve sonderece başarılı oldum binlerce hünnapım oldu üretimi cok basit aslında

ihsankaya45
29-04-2008, 10:41
hünnap çayını nasıl yapıldığını bilen varmı? ayrıca hünnapın içindeki kimyasal maddelerin neler olduğu neye faydalı olduğu hakkında bilgi veya kaynağı olanlar bizleri bilgilendirirlerse sevinirim. manisa demirci ilçesinde küçük meyvesi olan hünnaplardan bolcana var ve lezzetide iyi.çerez gibi tüketiliyor,ağacına hiç bir ilaç atılmıyor,hastalıklara dirençliler.

ihsankaya45
29-04-2008, 10:46
tahsin1 arkadaşım üretimi hakkında bizlerede bilgi verirseniz seviniriz.

ebruberfintt
07-05-2008, 11:04
Arkadaşlar daha önce kiraladığım evde(denizli/çal) hünnap ağacı vardı.Çevresinde kendiliğinden fidanlar çıkmaya başladı.O fidanları alan arkadaşlar bahçelerine diktiler.ilk yıl tutmadı ama ikinci yıl başarılı oldular.
Malesef kirada oturduğumuz evi satın alanlar bahçeyi düzenlemek adına ağacı kestiler.Ben kendi bahçemde (izmir/dikili)hünnap ağacı yetiştirmek istiyorum.Yukarıda hünnap yetiştiriciliğine dair verilen bilgilerden hiçbir şey anlamadım.Çok karmaşık geldi bana.Ayrıca hünnap ağacı fidanı nereden temin edebilirim?Yardımlarınızı bekliyorum.Saygılarımla

zulkufhacettepe
08-05-2008, 13:05
Arkadaşlar,
Ben ilk zamanlar hünnapı çekirdeği ile dikmiştim. Sonra toprağı karıştırtım 1 ay sonra falan çekirdek aynen duruyordu. İlk zamanki gibi çok sertti de. Bende taşla çok hafifçe tıklattım ve kabukları ayrılıverdi.

Çekirdeğin içindeki yumuşak çekirdeğini diktim toprağa ve 1 hafta sonra çimlendi.

Aşağıdaki resim ona ait.

larapeyzaj
03-08-2008, 09:08
tel :0532 473 60 92 arasanız size fidan konusunda yardımcı olabilirim ..irfan yılmaz

larapeyzaj
03-08-2008, 09:09
Ararsanız hünnap fidanı konusunda yardımcı olabilirim. irfan yılmaz 0 532 473 6092

Kemal Kutlu
03-08-2008, 11:45
Hünnap Üretimi Cok basitdir.Hünnap'ın Çatal dallarını Üsten 2-3 göz bırakarak çelik yaparsanız 2-3 hafta içinde köklenir.Belli bir köklendirici **** Baska bi kök hormonu söz Konusu değildir.Sadece Perlit (Yapay Taş) 'i Cok fazla kullanın Yeter.Umarım Yardımcı Olmuşumdur.Saglıcakla...



Arkadaşlar,
Ben ilk zamanlar hünnapı çekirdeği ile dikmiştim. Sonra toprağı karıştırtım 1 ay sonra falan çekirdek aynen duruyordu. İlk zamanki gibi çok sertti de. Bende taşla çok hafifçe tıklattım ve kabukları ayrılıverdi.

Çekirdeğin içindeki yumuşak çekirdeğini diktim toprağa ve 1 hafta sonra çimlendi.

Aşağıdaki resim ona ait.

bulenttasel
31-08-2008, 19:23
Merhaba,
Ben foruma yeni katıldım. Bahçemi düzenlerken aldığım iki adet hünnap ağacının meyvelerinin nasıl tüketileceğini araştırırken formu buldum. Meyveler şu anda yeşil. Merak ettiğim konular,
1. Rengi değişmeden meyveler yenilebilirmi.
2. Sağlık açısından faydalı olabilmesi için ne kadar miktar yenilebilir.
3. Meyveleri toplandıktan sonra serilerekmi yoksa ipe dizilerekmi kurutulur.
4.Kurutulmuş meyvelerden ne miktarda tüketilmeli.
5. Kurutulmuş meyvelerdenmi çay yapılıp içilir. Yapraklarınımı kurutup çay şeklinde demlenir.

Bu bilgileri alabilirsem sevinirim

aral
19-10-2008, 22:03
arkadaşlar aldıgım hünnap fidanı büyüdü çiçek açtı fakat meyva tutmadı.ne yapılabilir.***.

kürşad
21-10-2008, 13:41
latincesi Ziziphus jujube bir de Ziziphus mauritiana türleri var.
http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=ziziphus+jujube+tea&meta=
tıklarsanız ve biraz da ingilizceniz var ise bilgiler bulabilirsiniz.

aral:
çiçeklerin meyve tutabilmesi için kışın soğuklama ihtiyacını karşılaması ve yeterli fosfor gübrelemesi yapılmış olması gerekir. Bundan başka bakımı esnasında bitkiyi az veya çok sulayarak strese sokmak da çiçekleri dökebilir.
bu şartlar tamam ise çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan hormonlar var, çiçekler açıldığı zaman bunlardan uygulayabilirsiniz.

derin
08-11-2008, 12:47
Hünnap Üretimi Cok basitdir.Hünnap'ın Çatal dallarını Üsten 2-3 göz bırakarak çelik yaparsanız 2-3 hafta içinde köklenir.Belli bir köklendirici **** Baska bi kök hormonu söz Konusu değildir.Sadece Perlit (Yapay Taş) 'i Cok fazla kullanın Yeter.Umarım Yardımcı Olmuşumdur.Saglıcakla...
Hangi tarihler arasında alınan çelikler tutturulabilir? Teşekkürler.

enginnaz
19-11-2008, 19:46
elimde resimdeki gibi hünnap var.aşılı olanların tadının iyi olmadığı söyleniyor.bendeki aşılı değil ve üstekki resimdeki kadar büyük değil.bendeki hünnaplar lezzetli.aşılı olanından yiyen varmı tadı çokmu kötü acaba?

kuyucu
20-11-2008, 07:53
Ben bu sene her iki türden de yedim, farkları şöyle; Küçük olanlar lezzetli ama kabukları ağzınıza yapışıyor, biraz daha sert ve sulu; Aşılı ve büyük olanlarda ise kabuk ağzınıza yapışmıyor, biraz daha az sulu fakat fazla beklerse biraz yumuşadığını söyleyebilirim. Çok fark göremedim.

sercan1969
22-11-2008, 19:31
Aşılı diye bilinen iri hünnaplar çok lezzetli bende iki ağaç var o ağaçlardan çelik alıp çoğalttım.12 adet fidanım oldu.Ben iri hünnap müptelasıyım çok lezzetli ve mükemmel bir aroması var ne kadar yesemde doyamıyorum.Forumda iri hünnabın lezzetsiz olduğunu yazanları okuyorum ve çok şaşırıyorum.Bendeki iri hünnapların tadına bakan hemen fidanını soruyor.Nesini beğenmiyorsunuz iri hünnabın anlamıyorum.......??????

enginnaz
22-11-2008, 21:12
sayın sercan1969,

fidan konusunda sizden yardım alabilirmiyiz?en azından çelik yollama imkanınız varsa bizde sizin gibi çoğaltıp aşılı hünnap yeriz.ben aşılı hünnap yemedim.siz çok güzel diyorsunuz.aşısız olandan bulabiliyoruz.aşılı çelik bulmak zor oluyor.çelik veya fidan yollayabilirmisiniz?saygılar..

Aşılı diye bilinen iri hünnaplar çok lezzetli bende iki ağaç var o ağaçlardan çelik alıp çoğalttım.12 adet fidanım oldu.Ben iri hünnap müptelasıyım çok lezzetli ve mükemmel bir aroması var ne kadar yesemde doyamıyorum.Forumda iri hünnabın lezzetsiz olduğunu yazanları okuyorum ve çok şaşırıyorum.Bendeki iri hünnapların tadına bakan hemen fidanını soruyor.Nesini beğenmiyorsunuz iri hünnabın anlamıyorum.......??????

sercan1969
23-11-2008, 08:30
Kasım sonu çelik almak için uygun bir zaman değil...Mart başı olabilir.Yalnız iri hünnabın kolay bulunmamasının bir nedeni üretimde karşılaşılan sorunlar.Şöyle örnek vereyim Perlite batırdığım 110 hünnap çeliğinden 13 tanesi köklendi.....

enginnaz
23-11-2008, 10:31
tamam mart başı yollama imkanınız olurmu?birde biz denesek sizin için uygunmu acaba?saygılar..


Kasım sonu çelik almak için uygun bir zaman değil...Mart başı olabilir.Yalnız iri hünnabın kolay bulunmamasının bir nedeni üretimde karşılaşılan sorunlar.Şöyle örnek vereyim Perlite batırdığım 110 hünnap çeliğinden 13 tanesi köklendi.....

sercan1969
02-12-2008, 15:43
Elimdeki anaç sayısı sadece iki adet olduğu için verin de birazda biz deneyelim diyecek kadar çelik alamıyorum malesef...Yanılmıyorsam 110 civarında çelikten 13 adet köklü bitki elde edebildiğimi söylemiştim....

enginnaz
02-12-2008, 18:17
tamam sercan1969 ben başka yolları denemem gerekiyor heralde.
aşılı fide alsam bende sizin gibi çelikten çoğaltabilirmiyim?teşekkürler..


Elimdeki anaç sayısı sadece iki adet olduğu için verin de birazda biz deneyelim diyecek kadar çelik alamıyorum malesef...Yanılmıyorsam 110 civarında çelikten 13 adet köklü bitki elde edebildiğimi söylemiştim....

sercan1969
03-12-2008, 18:27
İlkbahar ayında aldığınız çelikleri perlite batırın.Ancak hormon kullanmanızı tavsiye ederim....

metin yam
19-12-2008, 10:00
selamlar öncelikle eğer doğal ve şifalı yani aşısız en lezzetli hünnap fidanlarından arıyorsanız ana vatanı olarakta bilinen gümüşsu kasabasına upğrayabilirsiniz **** hünnap fidanı ihtiyacı olanlar bana yazabilir **** ulaşabilir
ulaşım :
0258 723 60 87
0554 893 11 52
0554 893 11 53
bizim asıl mesleğimiz budur ve asırlardır kasabamızda mevcuttur

murat_77
14-04-2009, 18:14
Ben sizden hünnap agacı için bilgi rica edecektim benim kendi yaklaşık 80 dönüm arazim var. Bu arazinin etüt çalşmasını su peyaşını ve nekadar hünnap agacının ekilecegine dair gelip bir çalışma yapabilirmisiniz meile cvp yazarsanız telefonlada diger detayları görüşebiliriz iyigünler

metin yam
06-07-2009, 18:57
herkese öncellikle selamlar saygılar arkadaşlar hünnap fidanı ve hünnapla ilgili bir site açtım ağaç dostu ve hünnap sevenleri herkesi bekliyorum saygılarımla www.hunnapci.com

hosseda
14-07-2009, 22:59
Geçen hafta aldığım, bir hafta havaya alışsın diye bahçede beklettiğim hünnap ağacımı bu gün yerine diktim.

metin yam
15-07-2009, 10:04
sayın hosseda hünnap fidanı bu senenin galiba nerede yetiştiriyosunuz birde damlama olması çok güzel bence başka fidanlarınızda varmı

hosseda
15-07-2009, 12:37
Sayın metin yam,

Hünnap ağacını Alaçatının iyi zamanlarında ( yoldan çıkmadığı zamanlarda demek istedim) yemeğe gittiğimiz taş evden bozma bir lokantanın bahçesinde görmüştüm. Yemek yediğimiz masa onun altındaydı tüm gece ağacı seyrettim ve bahçem olur ise ilk dikeceğim ağaçlardan birisin demiş idim kendi kendime.

Geçen hafta bir fidancıda görünce tek olarak bunu aldım ve dün diktim. Başka hünnap fidanım yok.

Beldeniz ile ilgili internette gezindim. Gerçekten çok güzel bir yerde yaşamaktasınız. Allah uzun sağlıklı ömür versin. Gümüssulu.com diye bir sitede yemeklerinizi okudum onlara ayrıca bayıldım. Hatta patlıcan kebap- kaçamak- yoğurtlu patlıcan gömmesi ve et kapaması isimli olanlarını da kopyaladım. Damak tadınız da eşsiz görüldüğü üzre.

Hoşçakalın.

Güngör Salman
15-07-2009, 13:11
Bana da geçen hafta hediye gelen hünnap Sayın Hosseda sizin hünnap büyüklüğünde ama son bahara kadar saksıda bakmak zorundayım üzeri meyve dolu saksıda duracağı için özel bir bakım yapmam gerekirmi? Teşekkürler.

hosseda
15-07-2009, 17:41
Sayın Güngör Salman,

Bu konuda sahip olduğum bilgi fidanı satan kişinin bana söyledikleri kadar.

Benim aldığım fidanda orta boy saksı büyüklüğünde siyah bir poşette idi. Bunu ister dik ister böyle tut bir sene bir şey olmaz demişdi.

Hoşçakalın.

Güngör Salman
15-07-2009, 18:22
O zaman benim hünnap 5 ay kadar saksıda kalabilir teşekkürler.

metin yam
16-07-2009, 14:32
hosseda siz bu hünnapı nereden aldınız merak ettim :D kesin bizim burlardan bi yerden çünkü türkiyede tek bizim kasabamızda yetişiyo bu hünnap fidanları birde alanya antalya tarafında ama onlar aşılıdır hiç bir şekilde faydası yokdur bizim fidanlarımız ise doğaldır çoğu tedavide kullanılır

hosseda
16-07-2009, 17:17
Sayın metin yam,

Hünnap fidanını Seferihisar'ın yakınındaki bir fidancıdan satın aldım. İnşallah benimkide doğal olanlardandır.

Hoşçakalın.

sercan1969
02-09-2009, 11:15
Köklendirmek için hünnap ağacımdan çelik almak istiyorum.Deneyimi olan arkadaşlar varsa çelik alımı için en uygun tarihi söyleyebilirler mi acaba?

sercan1969
02-09-2009, 11:23
Hünnap ağacımın son hali. O kadar çok meyve bağladı ki dalları kırılmasın diye bağlamak zorunda kaldım.

kuyucu
02-09-2009, 20:03
Maaşallah , Nazar değmesin.

istcallst
06-10-2009, 10:50
İlk defa meyvesini yedim, çok kuru geldi bana,pek beğenmedim. Tohum ekmeyi deneceğim. İstanbulda kilo fiyatı 10tl.

metin yam
06-10-2009, 13:49
ben yazmıştım serti bizde fazlasıyla bulunuyo sitemde resimlerde göreblirsiniz şunu söylemek isterim hünnapın büyük yani aşılı olanıyla normal hali çok farklıdır aşılı olan tatsızlezzetsiz sadece büyüklüğü vardır vede kurutulamaz çok çabuk çürür ama normal doğal hünnaplarımız çok lezzetli vede en önemlisi şifa kaynağıdır büyük aşılı hünnaplar tavsiye edilemez saygılarımla www.hunnapci.com

nur_sen
06-10-2009, 13:51
hünnapı çok seviyorum ilk kez yiyenlere tadı biraz kötü geliyor muş ama çok beğendim memlekette bir tane hünnap ağacım var...

obay
27-10-2009, 13:45
yediğim ve tadını beğendiğim hüppanların çekirdeklerini diktim. iki adetinin dış kabuklarını kırıp içlerini diktim. 2 adetinin çekirdeklerini çatlatarak diktim. son 2 adetini suda-dondurucuda bekletip diktim. bugün iç ve çatlatılmış olanlara baktığımda, içler çürümüştü. çatlatılmış olanların bir tanesi ise filizlenmeye başlamıştı. çıkarmışken resmini de çekip dikkatlice tekrar diktim. bakalım ne olacak...

vokkos
08-01-2010, 12:04
Merhabalar... Dün akşam hiç üşenmeden yaklaşık 117 kadar hünnap saydım ve oturup hepsini yedim :) Ve bunu sadece çekirdeklerini almak için yaptım. Daha önceden buzluğa koyduğum çekirdekleri kırıp içlerine baktığımda tohumun pörsümüş olduğunu gördüm. Yenilerden çıkan tohumlar ise gayet güzeldi. Ancak çekirdekleri kırarken çok dikkatli olmak gerekiyor,zira içinde ki tohumun dış çeperi oldukça narin.. Bu akşam kaldığım yerden devam edeceğim ve dikime başlayacağım.Birde bu tohumları suda bekletmemin daha hızlı verime neden olacağını okumuştum. Bu bekleme süresi hakkında bilgisi olan var mı ?

meraklı09
29-05-2011, 21:42
BİR ARKADAŞIM BANA HÜNNAP VERDİ DİKTİM BU 2. SENESİ GEÇEN SENE ÇİÇEK VARDI DÖKTÜ BU SENE GENE ÇİÇEK VAR BEN DE HÜNNAPA MERAK SARDIM. ARAŞTIRDIM ANTALYA'dan 10 TANE FİDE ALDIM. AŞILI. 6 TANE YABANİ DAĞDAN KÖKLEDİM DİKTİM ŞU ANDA 17 TANE FİDEM VAR, 30 TANE ÇUBUK DİKTİM ONLAR PATLADI AMA TUTMADI.

bettyycim
29-05-2011, 22:14
Hünnap'a bayılırı özellikle iri olanlarına, oğlum küçükken hünkar derdi, oğlum meyve yermisin derdim hünkar varsa yerim derdi yoksa aaaa :D

çavdaroğlu
08-08-2011, 13:14
Benim kafam karıştI. Bu hünnapların hangisi daha lezzetli ? İri ve aşılı olanlar mı? Yoksa orta irilikte veya tohumdan üretilenler mi?

vehbi
22-08-2011, 10:05
Hünnap fidanımın uç yaprakları kurumaya başladı sorunum ne olabilir,resim yüklemeye çalışırım.

ilhami bayar
22-08-2011, 10:11
Sevgili Arkadaşlar yolunuz İsparta Sütçüler ilçesine düşerse orada binlerce Hünnap ağacı var. Hepsinin diplerinde yeni fideler mevcut. O yörenin en kıymetli meyvasıdır hünnap. İplere dizilerek kurutulur,kışın misafir sofralarının baştacıdır.Hünnapların bulunduğu yöre toprak küfekki dir. Acaba Hünnap küfekki yi seviyormu?

Merhabalar.Bu ağacın vatanı yeşil çivrildir.Hünnap ipe çizilmez.sizin bahsettiğiniz biber ağacıdır.Saygılarımla...

sercan1969
23-08-2011, 12:45
Hünnapın irileri bence daha lezzetli...Hem iki üç tanesi insanı doyurmaya yetiyor...

anamurluke
01-09-2011, 12:06
Fazla bakım gerektirmeden taze meyve üretip bahçenizi süsleyen hünnap ağacı bahçelerinizi yer almaya adaydır.Tohumundan çoğaltma imkanı çok zor olan hünnap ağacı ana ağacın yakın civarındaki köklerden çıkan yeni fidelerle kolayca çoğalabilmektedir ayrıca şahsi tecrübelerime göre ana ağaç kesilip söküldüğünde toprak altında kalan kök uzantılarından kendiliğinden alabildiğine fide türemektedir.Hünnap ağacı yediveren tarzı meyve verdiğinden tahminen eylül ortalarına kadar yeniden meyve vermeye devam etmektedir.Bazı hünnap ağaçlarında meyve olgunlaşmağa yaklaştığında kurtlanma görülmekte bunun önlenebilmesi için meyveler misket büyüklüğünde iken ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Kaynak: http://tutumluhayat.blogspot.com/2011/09/hunnap-agaci.html

Sonul
23-09-2011, 19:21
Hünnap ağacım bu yıl iki meyve verdi. Birisi üst bölümünden kahverengine dönüşmeye başladı. Diğeri henüz yeşil. Kahverengine dönüşenler olmuş mudur? Yani hünnapın olduğunu nasıl anlarız. İki tane olduğu için hiç birisini ziyan etmek istemiyorum.

Tura
28-09-2011, 14:38
Hünnap ağacım bu yıl iki meyve verdi. Birisi üst bölümünden kahverengine dönüşmeye başladı. Diğeri henüz yeşil. Kahverengine dönüşenler olmuş mudur? Yani hünnapın olduğunu nasıl anlarız. İki tane olduğu için hiç birisini ziyan etmek istemiyorum.

Olmuş, yiyebilirsiniz. Yeşil de olmuştur artık.

A.İhsan
28-09-2011, 16:21
hünnap ağacınız kaç yaşındaydı. bende bu ilkbaharda beş tane diktim . ancak bakımı konusunda veya gübre ,budama v.s. bilgim yok. haberleşebilirmiyiz.

Sonul
28-09-2011, 22:23
Sevgili Tura yanıtınız için teşekkür ederim.
Sayın A.İhsan ağaç bana iki yıl önce tüplü olarak hediye gelmişti. Hünnap ağacını tanımadığımdan dikenli diye yabani bir ağaç sandım. İlk yıl dikmedim, bakmadım ve ilgilenmedim. Kuruduğunu sanmıştım. Bu bahar baktım yine canlandı. Bir hikmet vardır diye diktim. Bursa'dan ve Ordudan hünnap ağaçları ısmarlamıştım. Onlar gelince benim beğenmediğim dikenli fidanın hünnap olduğunu anladım. O da beni utandırmak için bu yıl iki adet meyve verdi. Diğer hünnaplarda ise meyve yok.

cgzkuscu
05-10-2011, 16:34
selam
hünnap ile ilgili bütün sayfaları okudum
şimdi elimde iki tip hünnap var, küçük ve büyük olanlardan
çıkardığım sonuç, çekirdekleri kırıp çimlendirmek yönünde
ama suda mı yoksa topraktamı onu tam bilemedim
tecrübe eden var ise bilmek isterim
çok yeni bir girişimci olarak çimlendirme sırasında güneş gereksinimi zorunlumudur?
teşekkürler.

copur 09
05-10-2011, 17:48
Büyük hünnap tohumlarının içi boş çıkıyor. Ancak aşı veya köklendirme yöntemi ile çoğaltabilirsin.

mrduran
05-10-2011, 19:27
Selamlar;

Yarın arkadaşım gelecek köyden. Bu güzel yazılarınız beni yüzsüz etti.

Şimdi telefon ettim, Hünnap fidesi getir diye adeta ağladım.))

Kaç kere fidan getirdiydi oysa bana. Hep kuruttum.

Arkadaşımın hünnapı yeşil iken kopkoyu/ yem yeşil ve o haliyle yendiğinde eski minik amasya elmaları gibi aromalı ve lezzetli.
Sararmadan, sanki rengi, koyu yeşilden kırmızı ve daha koyu hale geliyor. Olgun halinde de, aynı elma tadını alabiliyorsunuz.
İyi ki sayfaya girmişim:))

Saygılarımla cümleten.

mrduran
07-10-2011, 12:56
Getirmedi kerata.))
Saksıya almış anında 5-10 tane, ilerde getirmek üzere.

Bu da yeter bana. İnsanın dostu olması ne güzel.

Saygılarımla.

mslm
25-10-2011, 05:21
[QUOTE=nevsune;152345]varsa elinizde hünnap çekirdeğini ve yanında birde fidanını bana gönderirsen ne kadar memnun olurum bilemesin. ben de evimin bahçesine bir tane dikmek istiyorum. selamlar. 05326725755

Sonul
26-10-2011, 15:14
252662

ogz Han
02-11-2011, 13:26
Abilerim ablalarim ben yeni uyeyim.. Abilerim ablalarim diyorum cunku henuz 20 yasinda bir universite ogrencisiyim yurtta odamda bir saksiya bir tane hunnap ektim(tohum olarak) hunnabim cimlendi fakat daha kucucukken ben onu yanlislikla kirdim soldu. Ve ayni tohumdan bir filiz daha verdi 3 gun once. Simdide yine ayni tohumdan 1 filiz daha verdi. Yani suan biri 2 biri 4 santim iki filizim var bir saksida. Bunlarida soldurmak istemiyorum sizlerden bana bilgi vererek yardimci olmanizi istiyorum. simdiden tesekkurederm...

sedat38
08-11-2011, 10:39
Öncelikle selmalar arkadaşlar ben kayseriden sedat38 erciyes hisarcıkta bağım var kayseri hünnapı bilmez bende bilmem bir arkadaşım bursadan fide gönderdi ilkbaharda diktim çok küçük meyve verdi tabi yanmeyecek durumda sonra meyveler kurudu ve döküldü buraların iklimini bilen bir arkadaş varsa bu ağaç burda meyve verirmi bilgi verirseniz sevinirim saygılarıma.

mrduran
11-11-2011, 10:56
Sayın Ogz Han;

Gövdesi fidan iken bile sert bir bitki. Bu yüzden ayak altında, kol değecek yerden sakın. En ufak temasta kökünü oynatırsın, esneme az olduğundan. Bu günlerde de yaprak döker, aldanma kurudu diye. Baharda tekrar yeşillecek inşallah.

Bulunduğun her ortamı tabiat ile taçlandırman çok güzel. Hevesin devam etsin inşallah. ALLAH yanında ki 2 filiz veriyor sana.

İyi dersler, Sağlıkla kal, Saygılarımla lütfen.

idris şenol
20-11-2011, 07:30
2012 yılı fidanlarımız içinde hünnap fidanıda var
sanırım bu işin ustası hunnapçı sitesinde mevcut

selen peyzaj
29-01-2012, 20:35
arkadaşlar elimde yüklü miktarda iri meyvalı hünnap fidanı mevcut ilgilenenler 0533 550 99 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz toplu satış için satış fiyatımız 4 tl dir saygılar...

ysrapc
03-03-2012, 12:57
MERHABALAR HÜNNAP MERAKLILARI
BU BİTKİ BENİM YAŞADIGIM BÖLGEDE FAZLACA YETİŞİYOR VE GÜZEL MEYVE VERİYOR. MEYVELERİ NHARİKA LEZZETLİ.2 TÜRÜ VAR.ZEYTİN VE ERİK BÜYÜKLÜGÜNDE OLAN TÜRLER.AMA ZEYTİN BÜYÜKLÜGÜNDE OLANLARI BEN DAHA ÇOK TERCİH EDİYORUM.ARKADAŞLARIN BAHÇELERİNDE BÜYÜYEN AĞAÇLARINN DİBİNDE ÇOKÇA YENİ YETİŞEN FİDELER VAR.BENDE YENİ YERLEŞTİGİM BU BÖLGEDE BAHÇEME TAŞIYACAGIM BU YENİ FİDANNLARDANN.ZİRA ÇOK SEVİYORUN BU MEYVEYİ.AYNI ZAMANDA KURUTULMUŞ ŞEKİLDEDE TÜKETİLEBİLİYOR.AYNNI ZAMANDA PAHALI BİR MEYVE HÜNNAP.:cool:
SELAMLAR TÜM DAĞA NSEVERLERE:cool:

stars
30-05-2012, 10:43
Bende hunnap cı oldum
Isparta çandır yeni diktiğim zeytınlerın arasına hunnap diktim 12 adet basarılı olursam..dolduracağım bahceyi.Tüplü dikim yaptım. Bu sen üün almayı beklıyorum..Yaptraklarda ççek gözü oluşmaya baslamış

gultar
30-05-2012, 15:55
Bende hunnap cı oldum
Isparta çandır yeni diktiğim zeytınlerın arasına hunnap diktim 12 adet basarılı olursam..dolduracağım bahceyi.Tüplü dikim yaptım. Bu sen üün almayı beklıyorum..Yaptraklarda ççek gözü oluşmaya baslamış



Sn.stars, hünnap fidanlarınızın detaylı bir fotoğrafını ekler misiniz lütfen.
Nasıl bir bitki olduğunu merak ettim de. Hangi meyva ağacına benziyor?

ugur07
11-06-2012, 20:07
arkadaşlar yeni üyeyim çncelikle selam,
hünnap çelikle üretilebiliyor mu ?deneyen var mı?
bir de döllenme biyolojisi,tozlanmaası hakkında bilgi sahibi olan var mı?

altinmakas
30-09-2012, 22:20
hünnap her ağacın altındandökülen meyvelerinden kendinden çok fide veririrhemde 15/ 20 adet genelliklen bunları herhangi bir bahçeye dik hiç bu ağaç AŞI istemez çok arsızdır hemen meyve veririr türkiyede en çok marmara bölgesi bandırma ERDEKTE yetişir aynı zeytine benzer tadı elma gibi çok güzel tazeyken

altinmakas
30-09-2012, 22:25
hünnap çekirdeğini ek hemen seneye versin arsızdır AŞIDA istemiyo fidan almaya gerek yok çekirdekten çıkıyo aşıda istemiyo çok kolay ekimi

altinmakas
30-09-2012, 22:32
çeliklen değil çekirdekten kendinden çıyo
eger hünnap ağacı varsa bildiğin yerde onun mutlaka altında büssürüfide çıkmıştır yanlız toprağa çok sıkı sarılıyo zor çıkıyo topraktan dibine fidenin su dök toprak yumuşasın çapalan **** kazmalan SÖK dibe çok derin kök salıyo

altinmakas
30-09-2012, 22:37
yeşilde yenir bekletirsen kırmızı olur dahada bekletirsen igde gibi olur onun için her çeşidide yenir genelde ekim ayı sonudur zamanı

hepgül
01-10-2012, 01:40
Off Off ...ne güzelmiş birşeymiş Hünnap. Bir arkadaşım getirdi meyvesini ilk kez yedim. Keşke çekirdeklerini atmasaydım : (

mrduran
01-10-2012, 15:27
HÜNNAP/ÜNNAP/İNNAP/İNNAPİ/ÇİĞDE - (Zizyphus jujuba Mill.)



Merhabalar efendim,

Alıntı; SDÜ.Orman Fakültesi Dergisi (http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/sduofd/article/viewFile/139/59)

....Hünnap tohumlarında yüksek çimlenme oranı elde edebilmek için, tohumlar ya
400 ppm GA3’te 24 saat bekletildikten sonra ekim ayında ekilmeli ya da aralık –
ocak aylarında yapılacak ekimler öncesi tohumlar çıtlatılıp 12 saat süreyle 100 ppm
GA3 çözeltisinde bekletilmelidir. Keza, 24 saat 400 ppm GA3’te bekletildikten
sonra yapılan direk ekimlerde kesinlikle subat ayına kadar gecikilmemelidir.
Çünkü bu ayda yapılan ekimlerde hiç çimlenme elde edilmemistir. Yine, tohumlar
çıtlatılarak, 12 saat 100 ppm GA3 bekletildikten sonra yapılacak ekimler, kesinlikle
mart - nisan aylarında yapılmamalıdır.....



Bizde olduğu kadar kardeş ülke Azerbeycan Cumhuriyeti (http://azerbaijans.com/content_1675_tr.html) 'nde de bilinen hünnapın
Amasya (http://www.amasyatarim.gov.tr/haberler/tum-haberler/460-huennap-dag.html), Aydın (http://www.gidatarim.com/IcerikDetay.asp?IcerikId=25776&tur=1&UstKatId=16&KatId=86&ALtKatId=764), Eskişehir (http://www.eskisehir.net.tr/haber/?sec=2&yazarid=12587&newsid=36962)..vb. illerimizde teşvik edilmesi iyi bir uygulama bence.


2009 yılında 125 (http://www.yok.gov.tr/content/view/1068/)sayısına ulaşan yüksek öğretim kurumlarımıza yetecek sayıda yayınlar basılması(ilgili meslek olup olmaması düşünülmeden) ve bu değerli raporlar (http://www.yalovabahce.gov.tr/yilliklar/yillik08-09.pdf) ve 2 yılda bir de olsa, ihtiva ettiği bilimsel verilerin her kesime ulaştırılması temennimiz, ilaveten yurt dışı için baskı sayısının düşünülmesi, her yıl (http://www.tagem.gov.tr/program%20degerlendirme/2010/TBAD/dogal_2010.pdf) yapılan toplantıların (http://www.tagem.gov.tr/program%20degerlendirme/2011/TBAD/biyo_genetik.pdf) olması, gelecek için ve genetik kaynaklarımızın korunması güzel bir umud kaynağı. Hünnap meyvesinin HİPERTANSİYON üzerindeki etkisinin belirlenmesi (http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files//BIDEB/istatistikler/2204_tum_basvurular_2011.pdf) için TÜBİTAK 'ın öğrencilerimizi teşvik edici proje yarışmalarından ve TAGEM 'in araştırma sonuçlarından (http://www.yalovabahce.gov.tr/bulten/bulten105.pdf) da söz edilebilir. İlerisi aydınlık, inşallah.

Reçelinin (http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/09/pazar_aratrmas_.html) bile, tarifini veren olursa yapılabildiğini öğrendiğimiz bu şifalı meyvenin çeşitleri (http://yaylabal.wordpress.com/2011/01/05/hunnap-cesitleri-turleri-ziziphus-jujuba/) çoksa da ben yerli ve küçük olanının makbul olduğunu düşünmekteyim (adaptasyonunu halletmiştir...).

Hz. İsanın başındaki çelegin hünnap olduğunu, festivallerinin yapıldığı (http://antalyaekspres.com.tr/default.asp?sayfa=haberdetay&id=4209), Çin kaynaklarında 4000 bin yıl öncesi yetiştirildiği belirlenen bu kadim bitki bizim mahalleye (http://www.ozelkalem.com.tr/18809/bizim-mahalle/) de uğradı ve 2-3 ay önce bahçeme diktim, şu an 80-90 cm. boyunda.

Adi çitlenbik (Celtis ausıralis L.) 'ten flüt ve şarap yapanlar (http://www.kulturvarliklari.gov.tr/sempozyum_pdf/arkeometri/09_arkeometri.pdf), belkide hünnaptan da neler neler yapmıştır, festivali düzenlediğine göre....

Daha önce anlattığım hünnap ile yaşanmış bir anımı da yazacağım.

Sağlık dileklerim ve saygılarımla.

altinmakas
10-10-2012, 19:12
hünnap aşı istemez herağacın altına dkülen meyvelerden kendinden çıkar her ağacın altında en az 15/20 adat çıkar arsızdır genelde en çok bandırma erdekte olur çekirdeğini ek hemen çıksın hiç özen istemez

altinmakas
10-10-2012, 19:17
geneldeekim ayında olur yeil yesen elma tadı verir kırmızı yerseniğde tadı veri onun için her türlüsü yenir kırmızı olması önemli değil ekim ayı tam zamanı
çekirdekten kendinden çıkar hiç aşı istemez onun için kolay yetişir

altinmakas
10-10-2012, 19:24
Olmuş, yiyebilirsiniz. Yeşil de olmuştur artık.

limon aşılama bilen varmıhagi ay daha iyi tutar birde hangi tarz aşı olur

bernacyhn
11-10-2012, 15:27
Merhabalar, geçen yaz ablam sayesinde ben de hünnapla tanıştım. Ama sınırlı sayıda gönderdiğinden tadı damağımda kalmıştı. Bu sene çok tatlı bir tesadüfle Adapazarındaki ufak bir mahalle pazarından bir kilo kadar aldım. Bir hafta boyunca yediğim hiçbir meyvenin çekirdeğini atmadım. Çimlenme güçlüğü hakkında bilgim olduğu halde içimden atmak gelmedi.
Sonra birgün okula giderken kullandığım güzergahı değiştirip yeşili bol olan bir sokaktan geçmek isteği duydum. O geçtiğim sokakta bulunan bir evin bahçesinde yeşil-kahverengi meyveleri olan bir ağaç gördüm. Burada okuduğuma göre dikenli yapıya sahip bir ağaçtı hünnap.Bu nedenle ben de pek dikkat etmedim. Sonraki günlerde de o sokaktan gittim okula ve her gün meyvelerin tamamen kahverengiye döndüğünü ve giderek meyve sayısının azaldığını farkettim. Bugün okuldan gelirken ağacın yapısına ve yapraklarına dikkatlice baktım. Sonra eve gelip internetten inceledim ki o gerçekten de hünnapmış. İlk sayfalarda bahsedilen dip sürgünlerinden almak fikri geldi aklıma ancak bahçem yok. Saksıya da uyum sağlayacağını sanmıyorum.

Sevgi Durul
11-10-2012, 17:00
Hünnap hasatı.

338174

Diğer görüntüler burada (http://www.agaclar.net/forum/1026758-post2359.htm).

Hillbilly
05-11-2012, 21:47
Jujube yani Hünnap ağacına farklı kültürde bir kaç Hünnap aşılayabiliriz sanıyorum ama işte o farklı kültürleri nasıl temin edebilirim acaba?

mrduran
19-12-2012, 11:23
HÜNNAP/ÜNNAP/İNNAP/İNNAPİ/ÇİĞDE - (Zizyphus jujuba Mill.)



Merhabalar efendim,

Alıntı; SDÜ.Orman Fakültesi Dergisi (http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/sduofd/article/viewFile/139/59)

....Hünnap tohumlarında yüksek çimlenme oranı elde edebilmek için, tohumlar ya
400 ppm GA3’te 24 saat bekletildikten sonra ekim ayında ekilmeli ya da aralık –
ocak aylarında yapılacak ekimler öncesi tohumlar çıtlatılıp 12 saat süreyle 100 ppm
GA3 çözeltisinde bekletilmelidir. Keza, 24 saat 400 ppm GA3’te bekletildikten
sonra yapılan direk ekimlerde kesinlikle subat ayına kadar gecikilmemelidir.
Çünkü bu ayda yapılan ekimlerde hiç çimlenme elde edilmemistir. Yine, tohumlar
çıtlatılarak, 12 saat 100 ppm GA3 bekletildikten sonra yapılacak ekimler, kesinlikle
mart - nisan aylarında yapılmamalıdır.....



Bizde olduğu kadar kardeş ülke Azerbeycan Cumhuriyeti (http://azerbaijans.com/content_1675_tr.html) 'nde de bilinen hünnapın
Amasya (http://www.amasyatarim.gov.tr/haberler/tum-haberler/460-huennap-dag.html), Aydın (http://www.gidatarim.com/IcerikDetay.asp?IcerikId=25776&tur=1&UstKatId=16&KatId=86&ALtKatId=764), Eskişehir (http://www.eskisehir.net.tr/haber/?sec=2&yazarid=12587&newsid=36962)..vb. illerimizde teşvik edilmesi iyi bir uygulama bence.


2009 yılında 125 (http://www.yok.gov.tr/content/view/1068/)sayısına ulaşan yüksek öğretim kurumlarımıza yetecek sayıda yayınlar basılması(ilgili meslek olup olmaması düşünülmeden) ve bu değerli raporlar (http://www.yalovabahce.gov.tr/yilliklar/yillik08-09.pdf) ve 2 yılda bir de olsa, ihtiva ettiği bilimsel verilerin her kesime ulaştırılması temennimiz, ilaveten yurt dışı için baskı sayısının düşünülmesi, her yıl (http://www.tagem.gov.tr/program%20degerlendirme/2010/TBAD/dogal_2010.pdf) yapılan toplantıların (http://www.tagem.gov.tr/program%20degerlendirme/2011/TBAD/biyo_genetik.pdf) olması, gelecek için ve genetik kaynaklarımızın korunması güzel bir umud kaynağı. Hünnap meyvesinin HİPERTANSİYON üzerindeki etkisinin belirlenmesi (http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files//BIDEB/istatistikler/2204_tum_basvurular_2011.pdf) için TÜBİTAK 'ın öğrencilerimizi teşvik edici proje yarışmalarından ve TAGEM 'in araştırma sonuçlarından (http://www.yalovabahce.gov.tr/bulten/bulten105.pdf) da söz edilebilir. İlerisi aydınlık, inşallah.

Reçelinin (http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/09/pazar_aratrmas_.html) bile, tarifini veren olursa yapılabildiğini öğrendiğimiz bu şifalı meyvenin çeşitleri (http://yaylabal.wordpress.com/2011/01/05/hunnap-cesitleri-turleri-ziziphus-jujuba/) çoksa da ben yerli ve küçük olanının makbul olduğunu düşünmekteyim (adaptasyonunu halletmiştir...).

Hz. İsanın başındaki çelegin hünnap olduğunu, festivallerinin yapıldığı (http://antalyaekspres.com.tr/default.asp?sayfa=haberdetay&id=4209), Çin kaynaklarında 4000 bin yıl öncesi yetiştirildiği belirlenen bu kadim bitki bizim mahalleye (http://www.ozelkalem.com.tr/18809/bizim-mahalle/) de uğradı ve 2-3 ay önce bahçeme diktim, şu an 80-90 cm. boyunda.

Adi çitlenbik (Celtis ausıralis L.) 'ten flüt ve şarap yapanlar (http://www.kulturvarliklari.gov.tr/sempozyum_pdf/arkeometri/09_arkeometri.pdf), belkide hünnaptan da neler neler yapmıştır, festivali düzenlediğine göre....

Daha önce anlattığım hünnap ile yaşanmış bir anımı da yazacağım.

Sağlık dileklerim ve saygılarımla.


İŞTE O ANI;

Çok sevdiğim bir dostum ile anımız, ALLAH rahmetini esirgemesin ondan ve diğerlerinden..;

İlk okul sonrası arkadaşlığımız; sınıf, tren, bekarlık ve evlilik dönemlerimizde kesintisiz(geceli gündüzlü desem mübalağası az olur) 40 yıl sürdü.

Gençliğinden beri bir huyu var idi. Fazla kalın giyinmezdi, kışın bile pijama kullanmazdı, rahatsız oluyor diye.

Meğersem bir hastalık imiş. Kanının çok koyu olması nedeni ile imiş. Bu koyuluk beyinde yağ tabakası oluşmasına vesile olmuş. Ankara 'da dönemin en büyük beyin cerrahlarından birinin önerisi;

-Her gün 3-5 hünnap ye, beyindeki yağ dokusunu eritebilen ''tek'' madde sadece ''hünnap'' 'ta var demiş.

İzmir 'in tanıdığı kuru yemiş tüccarlarından olan arkadaşım da Muğla taraflarındaki müşterilerinden devamlı getirtir, ''şen şakrak tavla kavgalarımızda'' bolca tüketirdik.

Hünnap ve sağlık...

Sağlık içinde kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mudemtr
18-01-2013, 14:25
arkadaşlar geçen sene baharda çekirdeklerini saksıya diktim ancak filizlenmedi daha sonra toprağını karıştırdım hiç iz göremidim bu arada çekirdeklerden bir tanesi toprak üzerinde kalmış aradan zaman geçti baktım bu çekirdek toprağa doğru kök veriyor biraz daha zaman geçince üstten batladı ve şu anda yaklaşık 15 cm uzunluğunda burdan şunu anladım hünnap çekirdeklerini kestane gibi toprağın üzerine atacaksınız o kendiliğinden kestane gibi önce toprağa doğru kök salıyor sonrasında ise üstten filizleniyor.Ana sürgünün altından çıkan yeni filizlerde toprağa düşen ve yüzeyde kök salan çekirdekler olabilir

aydoner
18-01-2013, 14:38
[QUOTE=acerpalmatum;42420]Geçenlerde tesadüfen sırf denemek için 1 kg kadar Hünnap almıştım. Dün gece forumda gezinirken daha bir ilgimi çekti. Hala elde kalan 10-15 kadar meyveyi tohum olarak değerlendirmeye karar verdim. Hünnapla ilgili yazıları okuduğum kadarı ile elimdekiler aşılı ağaçlardan elde edilmiş meyveler. Genelde iri bir ceviz büyüklüğündeler.
Birincisi arkadaş meyveyi yemeyip tohumda değerlendiriyor, halbuki zaten iyi bir şekilde kemirilerek yenilmesi tohumun çimlenme özelliğini katlar! Sizdeki büyük türü, çok iri olduğundan pek sevemedim de, üretiminde uygulanacak en iyi metod bence çelik kesmek... Çünkü normal bir bireyin çevresinde her yıl kök sürgünlerinden 40-50 adet edinmek mümkün. Biraz dikene katlanabilen herkes rahatça üretebilir. Ama o tad bence buna değer, iyi bir eldivenle kesin çeliklerinizi, ortalama bir hormonla muamele iş biter!

comani
11-05-2013, 16:29
merhaba arkadaşlar. sırf bu konu için üye oldum. bana daha doğrusu kuzenimin cilt hastalığı için yapılacak bitkisel ilaç için hünnap ağacının yaprağı gerekiyor. ülkede aramadık aktar bırakmadım desem yeridir. meyvesini buldum ama ağacın yaprağını edinemiyorum. konuyu hala takip eden ağaç sahibi arkadaş varsa kendisinden ücreti karşılığında almak istiyorum. lütfen bana ulaşın.

Hillbilly
12-05-2013, 18:31
Sayın comani internette sanal bir fidancıdan bir hünnap fidanı satın alın bence. Kargoyla kolayca size ulaştırırlar.

comani
13-05-2013, 00:23
Sayın comani internette sanal bir fidancıdan bir hünnap fidanı satın alın bence. Kargoyla kolayca size ulaştırırlar.

bende düşündüm bunu fakat en az yarım kg lazım. kaç tane fidan almak gerekir böyle bir durumda sizce fikriniz varmı?

Hillbilly
13-05-2013, 09:33
Bende olsa göndericem aslında geçen sene düşünmüştüm 3-5 fidan dikmeyi keşke dikseydim size yaprak gönderirdim. Yarım kg evet bir iki fidandan yaprak almakla olacak iş değil.Bahçesinde veya çevresinde hünnap ağacı olan biri size yardımcı olsun forumda, inşallah yaptığınız bitkisel ilaç işe yararda kuzeniniz faydasını görür. Siz yine de bir kaç fidan alın bence ilerde yine ihtiyacınız olur yapraklara o zamana kadar ağaçlarda büyümüş olur.

comani
14-05-2013, 00:39
Bende olsa göndericem aslında geçen sene düşünmüştüm 3-5 fidan dikmeyi keşke dikseydim size yaprak gönderirdim. Yarım kg evet bir iki fidandan yaprak almakla olacak iş değil.Bahçesinde veya çevresinde hünnap ağacı olan biri size yardımcı olsun forumda, inşallah yaptığınız bitkisel ilaç işe yararda kuzeniniz faydasını görür. Siz yine de bir kaç fidan alın bence ilerde yine ihtiyacınız olur yapraklara o zamana kadar ağaçlarda büyümüş olur.

Çevemde ağaç sahibi kimse yok malesef. Hatta bitkinin meyvesinden haberdar olan bile çok az insan varmış, sorunca öğrenmiş oldum. Ağacına ulaşamazsam dediğiniz gibi fidan alarak çözmeye çalışılacak sanırım durum. İyi temennileriniz için de ayrıca teşekkür ederim, amin diyeyim.

gümüssulu
29-05-2013, 03:09
merhaba arkadaşlar. sırf bu konu için üye oldum. bana daha doğrusu kuzenimin cilt hastalığı için yapılacak bitkisel ilaç için hünnap ağacının yaprağı gerekiyor. ülkede aramadık aktar bırakmadım desem yeridir. meyvesini buldum ama ağacın yaprağını edinemiyorum. konuyu hala takip eden ağaç sahibi arkadaş varsa kendisinden ücreti karşılığında almak istiyorum. lütfen bana ulaşın.

Tamam kardeş ücret istemez ne kadar istiyorsan bana ulaş

gümüssulu
29-05-2013, 03:20
bizim kasaba hünnapın ana vatanı d:) hünnap hakkında aradığınız herşey bende meyve fidan nasıl yetişır hepsi ilerki zamanlarda resim de eklerim.

comani
07-07-2013, 17:14
Tamam kardeş ücret istemez ne kadar istiyorsan bana ulaş

Çok teşekkür ederim sizin gibi kıymetli bir arkadaştan edindim. Alakanıza minnettarım.

Dr.Ali
11-10-2013, 09:28
Arkadaşlar merhabalar hepinize........
Siteye yeni üye oldum.Hünnap fidanı yetiştirmek istiyorum.Bütün yorumları ve tecrübelerinizi okudum ve : hünnap'ın çekirdekten üretilmesinin çok zor olduğu kanısına vardım.
Ve bu hünnap'ın ceviz ve zeytin büyüklügünde olan 2 cinsi olduğunu öğrendim.
Sitedeki hünnap yetiştiren arkadaşlarımdan ricam;eğer mümkünse bana bu iki cinsten 2 şer fidan gönderebilirlerse çok memnun olurum........

stars
05-01-2014, 20:21
Bende hunnap cı oldum
Isparta çandır yeni diktiğim zeytınlerın arasına hunnap diktim 12 adet basarılı olursam..dolduracağım bahceyi.Tüplü dikim yaptım. Bu sen üün almayı beklıyorum..Yaptraklarda ççek gözü oluşmaya baslamış

zeytınler arasına diktiğim hünnaplar 2 . yılında ürün verdi.
Buraya girmeyı unutmuşum ,fotoğrafları ekleyecem foruma.Ancak 2. yılında bazı hünnaplarda buruşma, kurtlanma oldu ilaç atmadım hiç.Ama hünnap kurtlanmaz diyorlardı.Fotoğraaflar yarın

stars
06-01-2014, 11:40
2013 fotoğraf

stars
06-01-2014, 12:48
ek foto

stars
28-08-2014, 09:42
hünnap kapalı mı..kımse yok..

Lonicera
30-08-2014, 12:22
Ağustos ayının başında şaşırıp çiçeklenen saksıdaki hünnap 4-5 adet meyve oluşturmayı başardı. Aynı şekilde çakal eriği de zamansız çiçeklenmişti ama o meyve oluşturamadı.

erdemreyyan
16-12-2014, 00:12
kök sürgününden üretme nasıl oluyo çelik almamı yoksa başka bi olaymı

kenan kırca
16-12-2014, 00:52
kök sürgününden üretme nasıl oluyo çelik almamı yoksa başka bi olaymı

dip köklerden uç köklerden piç diye tabir ettiğimiz filiz kökleyerek başka yere ekebilirsiniz.

hyg42
19-04-2015, 15:12
hünnap 1

hyg42
19-04-2015, 15:22
27 Ocakta çeliklediğim iri meyveli hünnap çelikleri sürgün verdiler (çeliklerin üzerine 5 lt lik su peti ile kapatmıştım güzel tutmuşlar)

hyg42
19-04-2015, 15:32
547482

Muammerum
17-09-2016, 10:56
547482

Tebrik ederim sizi.

hbildirir
16-10-2016, 18:55
Hünnabı ben de eskiden beri bilirim ve yemesini severim.
Acerpalmatum'un yazdığı ceviz büyüklüğündeki hünnapları ilk görünce çok şaşırdım. Bunlar dev gibi bir şey. Benim çocukluğumdan beri bildiğim hünnaplar zeytin büyüklüğündedir. Büyük olanlar ithal olabilir mi? bilmiyorum.
Ben de fidanını almak istedim. Bulamadım. Bir gün evimin karşısında bir bahçede olduğunu öğrendim. Yaklaşık 3 metre boyunda yaşlı ve bakımsız bir ağaç olmasına rağmen meyvaları boldu. En ilginci dibinde bir sürü genç fidan olmasıydı. Geçen sonbaharda buradan üç adet fidan söktüm saksıya aldım. Bu yıl sadece bir adet hünnap verdi.
Hünnap ağacı aşırı dikenli bir yapıya sahip, bu nedenle meyvası için çok fazla yetiştirilmiyor olabilir. Bahçede hala bir sürü genç fidan olması gerekiyor. Meyvaları yeni bitmek üzere 1-2 ay sonra çok arzu edenlere oradan sökebilirim.

Az önce bir fidancıdaydım. Hünnap sordum; elinde 2-3 çeşit meyveleri değişik boylarda olan fidanları olduğunu söyledi ama benim aradığım tam da sizin tarif ettiğiniz zeytin büyüklüğünde olandan bulamadım. Acaba o türden nasıl temin edebilirim.

güngöry
31-03-2017, 08:25
merhaba, hünnap cekideklerini kagit havlu arasinda çimlendirdim, 5 cm boyuna ulasanlar var. hangi yönde dikilecegine karar veremedim. mantıken tohum aşağıda filizi yukari dogru dikilmeli ancak filizlerin uç kisminda kök sıcağına benzer olusumlar var. tohum ise kabugunu atinca ilk yapraklarini veren tohumlar gibi görünüyor. yani uzayan filiz kismi kök mu dal mi anlayamadim. ne dersiniz.linkte fotoğraf da ekledim http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/4432.htm

aydemiraydın
31-03-2017, 09:11
547482


köklenme oldumu keşke sonucuda yazsaydınız.

muratcolak
04-06-2017, 08:30
Hunnap edinebilecegimiz bir arkadas veya onereceginz bir fidan satis sitesi varmidir.
Ayrica saksida yetistirebilirmiz

muratcolak
05-06-2017, 08:10
Amasya yöresinde yetişrimi acaba.Buralarda hiç görmedim.

safaguclu
05-06-2017, 09:04
Hunnap edinebilecegimiz bir arkadas veya onereceginz bir fidan satis sitesi varmidir.
Ayrica saksida yetistirebilirmiz

Ben balkonda saksıda yetiştiriyorum, geçen sene epey meyve tutmuştu ama biraz acemiliğimize geldi. Bu sene yine epey meyve tuttu. Fidesini kuzenim vermişti köyden, tavsiye edilebilecek bir satıcı bilmiyorum maalesef.

muratcolak
05-06-2017, 09:08
Ben balkonda saksıda yetiştiriyorum, geçen sene epey meyve tutmuştu ama biraz acemiliğimize geldi. Bu sene yine epey meyve tuttu. Fidesini kuzenim vermişti köyden, tavsiye edilebilecek bir satıcı bilmiyorum maalesef.
Tesekurler

muratcolak
13-06-2017, 21:10
Bugun 1001 den geldi asili fide..Bakalim nasil olqcak.B sene bir hevesle fidelere cok para akittik

bitki-hayvan
05-02-2018, 18:27
:confused:[QUOTE=Ateş Öztan;42567]Hünnabı ben de eskiden beri bilirim ve yemesini severim.
Acerpalmatum'un yazdığı ceviz büyüklüğündeki hünnapları ilk görünce çok şaşırdım. Bunlar dev gibi bir şey. Benim çocukluğumdan beri bildiğim hünnaplar zeytin büyüklüğündedir. Büyük olanlar ithal olabilir mi? bilmiyorum.
Ben de fidanını almak istedim. Bulamadım. Bir gün evimin karşısında bir bahçede olduğunu öğrendim. Yaklaşık 3 metre boyunda yaşlı ve bakımsız bir ağaç olmasına rağmen meyvaları boldu. En ilginci dibinde bir sürü genç fidan olmasıydı. Geçen sonbaharda buradan üç adet fidan söktüm saksıya aldım. Bu yıl sadece bir adet hünnap verdi.
Hünnap ağacı aşırı dikenli bir yapıya sahip, bu nedenle meyvası için çok fazla yetiştirilmiyor olabilir. Bahçede hala bir sürü genç fidan olması gerekiyor. Meyvaları yeni bitmek üzere 1-2 ay sonra çok arzu edenlere oradan sökebilirim.:mad::confused:

Nerden bulabiliriz acaba cetil satan yerlerde falan bulamadım

viyol
26-04-2018, 13:35
Merhabalar,

Elimde hünnap çekirdekleri vardı. Çimlendirmek forumdan aldığım bilgiler doğrultusunda içlerini çıkartmak için 5-6 adedini kırdım ve hüsran hepsinin içleri boş çıktı. Neden acaba içleri boş diğerleride böyle büyük bir ihtimal ile. Çekirdekler çokta eski değil bundan 4-5 ay önce temin etmiştim...

its_just_a_ride
27-04-2018, 15:10
Merhabalar,

Elimde hünnap çekirdekleri vardı. Çimlendirmek forumdan aldığım bilgiler doğrultusunda içlerini çıkartmak için 5-6 adedini kırdım ve hüsran hepsinin içleri boş çıktı. Neden acaba içleri boş diğerleride böyle büyük bir ihtimal ile. Çekirdekler çokta eski değil bundan 4-5 ay önce temin etmiştim...

Çekirdekten üretim çok zor diye biliyorum. Mine hanım da değinmiş zamanında bu zorluğa. Bulabilirseniz eşt dosttan çelik kesileri bulun. Çok kolay çimleniyorlar.

viyol
28-04-2018, 14:58
Çekirdekten üretim çok zor diye biliyorum. Mine hanım da değinmiş zamanında bu zorluğa. Bulabilirseniz eşt dosttan çelik kesileri bulun. Çok kolay çimleniyorlar.


Teşekkürler...

YesilSiyah
05-09-2018, 21:30
Benim bahçemde üç adet hünnap var boy boy ama verim alamadım çok az meyvesi var bir kaç adet veriyor.

aydemiraydın
06-09-2018, 08:36
Benim bahçemde üç adet hünnap var boy boy ama verim alamadım çok az meyvesi var bir kaç adet veriyor.

küçük hünnapmı? yoksa iri meyveli hünnapmı?

hünnaptan verim almak için güneşli bi yere dikmeniz lazım birde çok sık sulamalısınız.

hosseda
06-09-2018, 10:35
Bende var bir adet hünnap on yaşına girmek üzere. Üç hafta sonudur topluyorum ama bitiremedim. Meyveler çetin ceviz büyüklüğünde. Bu hafta hepsi kızardıydı kalanların beni bekleyeceğini sanmam hepsi dökülecektir yere. Ağaç bahçenin tüm gün güneş alan kısmında ancak sulama yapılıyor denemez koca yazda 3 defa su verdiysem vermişimdir.

Yanında bitti bir tane ufaklık oda bu yıl 3-5 tane meyve verdi. Bu hafta yeni bir fidan daha yeşermiş yanlarında onunla aynı yerde 3 adet hünnap olacak ama böyle giderse çimlene çimlene yayılacaklar bahçeye gibi....

taner55
03-10-2018, 10:44
Sizden nasıl temin edebilirim ?

hosseda
03-10-2018, 11:52
Çelik yollayabilirim vakti gelince. Bana şubat başlarında mesaj yazarak hatırlatmanız iyi olur, epey vakit var daha uykuya yatmasına ağacın.

Kemankeş40
21-11-2018, 17:35
Ben öğretmenim3 Yıldır Samsun'da yetiştiriyorum. Bölge iklimine uygun. İri cinsi mevcut bende. Piyasada satılan fidanlar çok küçük ilk bir kaç yıl bakımını akasatırsanız hemen kuruyor. Bu resimdeki ağaçların 2. yılıdır. Bu nedenle 2-3 yaşında fidan dikmeniz daha faydalı.Fidan konusunda temin için yardımcı olabilir. bu konuda ticaret yapmıyorum. Bu meyvenin tıbbi vb pek çok yönü ile Türkiye'de yayılmasını sağlamak amacım. Bir yıl içinde bu kadar meyve verebilen fidanların sizlere ulaşmasında aracı olmak beni mutlu eder.

Tel: 0505 278 61 70

elifaydin
22-11-2018, 08:24
Ben öğretmenim3 Yıldır Samsun'da yetiştiriyorum. Bölge iklimine uygun. İri cinsi mevcut bende. Piyasada satılan fidanlar çok küçük ilk bir kaç yıl bakımını akasatırsanız hemen kuruyor. Bu resimdeki ağaçların 2. yılıdır. Bu nedenle 2-3 yaşında fidan dikmeniz daha faydalı.Fidan konusunda temin için yardımcı olabilir. bu konuda ticaret yapmıyorum. Bu meyvenin tıbbi vb pek çok yönü ile Türkiye'de yayılmasını sağlamak amacım. Bir yıl içinde bu kadar meyve verebilen fidanların sizlere ulaşmasında aracı olmak beni mutlu eder.

Tel: 0505 278 61 70

Yetiştirmek istediğim bölgenin iklimi kışın oldukça sert olduğu için sanırım kışa dışarıda dayanmaz, ama evin kış bahçesi gibi bir bölümü var orada yetiştirmek istiyorum, bir nevi sera gibi olur. Sizden bilgi ve fidan konusunda destek alabilir miyim?

keçiboynuzu
28-03-2019, 07:01
ben hünnapla ıspartada tanıştım. tam sevdiğim tat diye ve ilk kez tatmanın şaşkınlığı ile heralde sadece soğuk iklimde yetişiyor dedim. geçen yıl antalyada arkadaşımla konusurken hünnappı cok sevdiğimi söyledim diksene dedi olmaz burda bi ıspartada gördüm bu yasıma kadar dedim. olur mu ya benim bahcede var getireyim mevsimi gelince sana dedi. bu sene şubat sonu getirdi sağolsun . ancak bahcemdeki tüm ağaçlar yesermesine karsın o kupkuruydu bikaç kez de sakarlığımdan elime battı attırıverdim bahce dısındaki böğürtlenlerin arasına. gittim fidancıdan aldım aşılı bu dedi diktim bekle bekle onda da tık yok. kupkuru. dedimki bu acaba geç mi yeseriyor. nete baktım bilgi yok baharda yeşerir yazıyor yalnızca. mart sonu gelecek hala kuru olunca eyvah dedim o fidan da o zaman yaşıyordu indim böğürtlenlerin içine bir çaba görmelisiniz onu ordan çıkardım ama heryanım diken falan neyse bir köşeye de onu diktim. dün oldu bunlar... bilmiyorum tutacak mı sonuçta resmen atmıstım paldur küldür düşmüştü. ve toprağı kupkuru kalmıstı o süreçte. bahçemde bir aşısız bir aşılı iki hünnapım oldu tabi tutarlarsa. eğer yeşerirlerse buraya atacağım :)

aydemiraydın
28-03-2019, 08:04
ben hünnapla ıspartada tanıştım. tam sevdiğim tat diye ve ilk kez tatmanın şaşkınlığı ile heralde sadece soğuk iklimde yetişiyor dedim. geçen yıl antalyada arkadaşımla konusurken hünnappı cok sevdiğimi söyledim diksene dedi olmaz burda bi ıspartada gördüm bu yasıma kadar dedim. olur mu ya benim bahcede var getireyim mevsimi gelince sana dedi. bu sene şubat sonu getirdi sağolsun . ancak bahcemdeki tüm ağaçlar yesermesine karsın o kupkuruydu bikaç kez de sakarlığımdan elime battı attırıverdim bahce dısındaki böğürtlenlerin arasına. gittim fidancıdan aldım aşılı bu dedi diktim bekle bekle onda da tık yok. kupkuru. dedimki bu acaba geç mi yeseriyor. nete baktım bilgi yok baharda yeşerir yazıyor yalnızca. mart sonu gelecek hala kuru olunca eyvah dedim o fidan da o zaman yaşıyordu indim böğürtlenlerin içine bir çaba görmelisiniz onu ordan çıkardım ama heryanım diken falan neyse bir köşeye de onu diktim. dün oldu bunlar... bilmiyorum tutacak mı sonuçta resmen atmıstım paldur küldür düşmüştü. ve toprağı kupkuru kalmıstı o süreçte. bahçemde bir aşısız bir aşılı iki hünnapım oldu tabi tutarlarsa. eğer yeşerirlerse buraya atacağım :)

hünnap fidanları çelikle veya dip sürgünlerinden yetiştiriliyor büyük firmalar doku kültürüyle de ilgili firmalara yetiştirtip pazarlıyor. aşılı hünnap fidanı çok nadirdir, pazarlama kurnazlığıdır. hünnap ağacı garanticidir geç uyanır ve ilkbahar donlarından etkilenmez. genç fidanın uyanması mayıs ayını bulur.

keçiboynuzu
30-03-2019, 14:22
Bunu yazmadan geçemeyeceğim. Yukarda bahsettiğim iki hünnapımda bugün baslarında yeşil bişeyler gördüm patlayacak galiba. Ne kadar mutlu oldum anlatamam üstelik o böğürtlenlerin içine attığım hünnapa defalarca baktım. Beni utandırdı..

derin35
30-03-2019, 19:59
Bunu yazmadan geçemeyeceğim. Yukarda bahsettiğim iki hünnapımda bugün baslarında yeşil bişeyler gördüm patlayacak galiba. Ne kadar mutlu oldum anlatamam üstelik o böğürtlenlerin içine attığım hünnapa defalarca baktım. Beni utandırdı..

Gözünüz aydın.
Bu duyguyu çok iyi bilirim. Tam ümidi kesmişken mucize gibi.

bcakmak28
17-01-2020, 07:37
Hünnap çelik veya fidanı temin edebileceğim arkadaşlar var mı aramızda?
İstanbul'da yaşıyorum, Tirebolu'daki bahçeme dikmek istiyorum.

hosseda
17-01-2020, 10:49
Bir diğer üye benden çelik talep etti özel mesaj ile. Ona yollayacağım zaman sizin içinde keserim bir kaç çelik. Özel mesajla adres- tel. ve hangi kargo ile istediğinizi yazın bana lütfen.
(bendeki hünnap meyveleri ceviz iriliğinde, lezzeti gayet güzel...)

İlave not :
Çeliklerin tümünü diğer üyeye yolladım. Sizden haber çıkmadı.

kamil35
05-04-2020, 00:01
Çaltı'ya Hünnap aşıladık. Tutar mı acaba? Aşıyı yapan arkadaş çaltının hünnap ile aynı formda olduğunu söyledi.https://www.youtube.com/watch?v=J157WlqT9g4

hosseda
30-06-2020, 23:46
Hünnap güneşi çok seviyor arada sulanırsa hele coşuyor. Üzerindeki meyveyi aralamazsam dalları kırılır bu yaz ağacın.

Kendi dibine düşen meyvesinden biten iki yavruda meyveye duruyor bu yıl.

devrann
01-08-2020, 22:20
Çaltı'ya Hünnap aşıladık. Tutar mı acaba? Aşıyı yapan arkadaş çaltının hünnap ile aynı formda olduğunu söyledi.https://www.youtube.com/watch?v=J157WlqT9g4

Çaltı dikeni hünnap bitkisine çok benziyor,yaprakları ve çiçekleri birebir aynı,meyveleri ise para şeklinde yuvarlak.Her ikiside çehrigiller ailesinden.Bundan dolayı aşı tutacaktır.Zaten öncesinde aşılanıyormuş.Ancak karaçalı üstüne hünnapı aşılamanın nasıl bir avantajı olacak pek anlamadım.Hünnap bitkisi zaten çok daha güçlü ağaç olabilen bir bitki diğeride çalı şeklinde çok fazla kalın gövde yapmayan bir bitki.Ancak çaltı dikeninde gözlemlediğim bitki hünnapa göre çok daha fazla çiçek açıyor artı olarak sürekli çiçek açıp meyve tutturuyor.
Yarın çaltıya hünnap aşılacağım birde çaltı çelikleri aldım köklendirmeyi deneyeceğim.

gandor08
15-11-2022, 13:21
Kara Çalı Dikeni veya Çaltı Dikeni Safranbolu da aşı yapmışlar ve harika sonuç almışlar hatta meyvesini bile topladılar bu sene. Benim bulunduğum ilde (Artvin Merkez) arazimde kara çalı diken ağacı yok ama yaklaşık 1 km aşağımızda baya mevcut. Söküp arazime dikeyim ilkbaharda da aşılarım diye düşünmüştüm ama bu hafta sonu sökmeye gittim kökleri sanırım dikineydi başaramadım ve vaz geçtim sökmekten. İlkbaharda uygun olan dallara hünnap aşılayacağım ağustos gibi streç ve sardığım aşı bantların sökerken kara çalı dikenine havai köklendireme yapıp ekim sonu kasım başı gibi kesip arazime dikmeyi düşünüyorum tabi köklendirme işlemim başarılı olursa. Olmazsa da yerinde bırakacağım. Tabi 2 adette hünnap fidanı siparişi verdim 2 yaşında. Bakalım ne olacak.