PDA

View Full Version : Balkabağı ve Dev Balkabağı üretimi




Sayfalar : [1] 2 3

Todor
22-09-2006, 16:14
]Geçen sene Bursa Tarım fuarına gittiğimde iki adet bal kabağının sergilendiğini görmüştüm. Birisi 120 kg birisi 67 kg. İkincisinin yetiştiricisine bu cinsin tohumlarını nerden bulabileceğimi sordum. Standın sorumlusu bayan istersem kabağı satabileceğini söyledi. Koca kabağı ordan eve taşımak hiiiç işime gelmedi. Kim bilir kaç para tutacaktı oda ayrı bir mevzu tabi.

kış biterken gittim o hanımı buldum. Para alacağım olsa yeminle gitmezdim. Ama iş çiçeğe, ağaca geldi mi hiç üşenmiyorum. Kabağın sahibi hanım bana tohum verebileceğini ama şu an için hazır olmadıklarını, kabağı henüz kesmediklerini söyledi. 10-15 gün sonra gelirsem verebileceğini söyledi. Başından savmaya çalıştığını düşünüp içimden güldüm. Beni henüz tanımıyordu. Biraz muhabbet ettik. Tohumu esas getiren insanın diğer 120 kg.lık kabağın sahibi olduğunu ve tohumları Yunanistan'dan getirdiğini söyledi.

15 gün sonra gittiğimde kabağı kestiklerini ama henüz kurumadığını, diğer beyfendiyi bulabilirsem ondan tohum alabileceğimi söyledi. Adamın oturduğu yerde bayağı bir uzakta, Çınarcık tarafında. Hemen yola düştüm ve mevzu bahis köyü buldum. Adamın aslında o köyde oturmadığını, dışardan gelip yer kiraladığını ve üretim yaptığını öğrendim. Geri döndüm ve durumu anlattım. O zaman 10 gün sonra görüşmek üzere sözleştik. Kendisi olmazsa tohumları çay ocağına bırakacağınıda ekledi.

Tekrar tekrar gittim. Çeşitli vesilelerle başından beni savıyor ve ben her seferinde elim boş dönüyordum. Yaklaşık onuncu gidişim falandı. Benim evimden bayanın çalıştığı yer 30 km. Git gel 60 km. Çınarcık tarafına yaptığım ziyareti saymazsam yaklaşık bir 600 km yol kattetim. Hanımefendi herhalde artık tohumları hak ettiğime kanaat getirmiş olacak ki, kocasına telefon etti ve tohumları getirmesini rica etti.

Eşi tohumları getirdiğinde mücadeleyi kazanmış olmanın rahatlığı vardı üzerimde. Artık 10 adet yunan kabak çekirdeğim vardı. Nasıl ekeceğim konusunda biraz bilgi aldıktan sonra ayrıldım yanlarından.

Toplam 10 adet çekirdeğin 4 ünü serada mart sonunda seraya poşete ektim. 2 sini bir arkadaşa verdim. Oda eksin ki tohum kaynağımız çoğalsın. Kalan 4 taneyide bez bir torba içine koyup, sakladım. Ne olur ne olmaz.

Ektiğim tohumlardan 3ü çimlendi, biri hiç çimlenmedi.

İşte bunlarda bu kadar uğraştığım kabakların resimleri.


3894
3893
3896

İlk kabak yaklaşık 30-35 kg. Diğer ikisi 10 kg civarında. Daha sonradan öğrendiğime göre kabaktan tohum alırken sapa en uzak yerden tohum almak gerekiyormuş. Diğer tohumların iştahı o kadar olmazmış. Şimdi üç kabağada bakan benim. Suyunu ve gübresini eşit veriyorum. Hepsi yan yana dikili. Biri ötekilerin 3 katı olduğuna göre bir hikmet var bu işte.




Todor
22-09-2006, 16:25
Bunlarda el oğlunun yetiştirdiği kabaklar
121505

121506

121507

fmt79
22-09-2006, 18:04
Peki tohumların F1 dölü olabileceğini, ikinci ekimde açılım gösterebileceğini hiç düşündünüz mü? F1 tohumları ilk ekimde çok güzel ürün verirler. Islah eşleştirmeleri hangi yönde yapılmış ise (büyüklük, renk, lezzet, veya hepsi) ona yakın ürün verirler. Ancak kabağın da içinde olduğu yabancı döllenen (yani çiçek içindeki erkek organ aynı çiçekteki dişi organı dölleyemez) bitkilerde F1 dölünden sonraki döllerde, yani F2, F3, F4 sonsuza..... açılım gösterirler. Yani F1 dölü çok verimli, çok iri, çok sağlam vs vs iken F2 dölü çok cılız, çok verimsiz, çok çabuk çürüyen değersiz bir meyve olabilir. O yüzden sizin kabaklar küçük olmuş olabilir.

Diğer taraftan, her ailede bir obez bir de çöp gibi birey bulunabilir. Aynı anaçtan gelen tohumların büyüklüklerinin aynı olması beklenemez.

Selahattin Yılmaz
22-09-2006, 18:12
:)

İnsanın "İyiki bu kabaklar ağaçlarda yetişmiyor." diyesi geliyor:D . Nasreddin hocam yaklaşan Ramazan hürmetine mekanın cennet olsun... ;)

Todor
22-09-2006, 18:54
F1 olduğunu zannetmiyorum. Çünkü tohumları aldığım bayan, yunanistandan gelen tohumlardan yetişmiş bir kabaktan almış tohumlarını. Ve bayanın anlattığına göre kurumun arka bahçesine ekmiş. Hiç bakmadık. Ne gübre verdik ne sulama yaptık ne tekleme yaptık dedi bana. Ona rağmen 67 kilo gelmiş. Bu durumda bizdeki tohumlar suyunun suyunun suyu oluyor. Şu anda 30 kiloyu geçen kabak aslında sadece 1,5 ay önce bağladığı meyvesi. Aynı boyda bir meyveyi köpeğim dibindeki yılanı yakalamaya çalışırken kırdı. Bu yaklaşık 2 ay önceydi. Tahminimce o meyvesi dursaydı şu anda 50 kiloyu geçecekti. Çünkü çok iştahlı büyüyordu.

Todor
23-09-2006, 06:07
Elimde şöyle bir bilgi var. Tarihler elbetteki yöreden yöreye değişiklik gösterecektir. Ama bir fikir verir genede

24 Nisan: Tohumlarınızı serada ekin.
5 Mayıs: tohumlar çimlenmeye başlar
12 Mayıs: İlk gerçek yapraklar gözükür
15 Mayıs: Bahçeye şaşırtın
15-30 Mayıs: geç donlardan korumak için üzerlerini örtün
15 Haziran: Böceklerden korumak için ilaçlama yapın.
1-14 Temmuz: Tozlanma zamanı
9 Temmuz: Yüksek fosfat içerikli gübre kullanmaya başlayın
14 Temmuz: Artık meyvenin üstünü güneş görmeyecek şekilde örtün
15 Temmuz: Yeterince sulamayı ihmal etmeyin. Yüksek fosfata devam
30 Temmuz: Artık mantar ilacıda kullanmaya başlayın. Meyve 25-75 kg civarında olacaktır.
15 Ağustos: Sarı olan kabak artık yavaş yavaş koyulaşarak turuncuya dönüşmeye başlar
30 Ağustos: Günler kısalmaya başladığı için bitkinin gelişimi yavaşlayacaktır.
30 Eylül: Kabağınız artık turuncudur ve olgunlaşmıştır.
6 Ekim: Hasat için bir forklift bulun ve kabağınızı götüreceğiniz yere taşıyın.

Selahattin Yılmaz
23-09-2006, 09:59
Sera koşulları var ise fide olarak önce küçük viyollere sonra daha büyük viyollere olmak üzere mayıs ayının ilk haftasına kadar serada büyütebilirsiniz. Yalova şartlarında nisan sonu bile toprağa dikim için uygundur. Bu zaman kadar sera şartlarında ne kadar önce ekerseniz ve yine serada ne kadar büyütürseniz o kadar erkencilik ve vegetatif gelişme için zaman kazanmış olursunuz. Bende fide yetiştiriyorum ve Bursa şartlarında mayısın ilk haftasında sorunsuz şekilde geç don riski olmadan fideler toprağa dikilebiliyor.

Ve mümkünse bu tohumdan bende isterim :)

Todor
23-09-2006, 18:44
Tohumundan yollarım elbette. Paylaşalım ki çoğalsın. :)
Aslında benim sera dediğim yer üç tarafını yarı şeffaf ondülinelerle kapadığım terasım. Sadece Kuzey tarafı duvarla kapalı ve bu duvar evin duvarı. Ayrıca soba bacasınıda bu seranın içinden geçirdim ki, soba yandığı zaman hiç olmazsa bi nebze olsun ısıtsın seramı. Beklediğimden daha performanslı oldu. Şu anda içinde turunçgil ağaçlarım sorunsuz büyüyor. Bu sebeple önümüzdeki sezon mart 15den sonra ekeceğim bazı tohumları. Bazılarınıda daha geç. Deneme yanılma yöntemi ile en doğru zamanı bulacağım herhalde.

Geçtiğimiz bahar 5 mayısta don yaptı burda. Benim oturduğum bölge biraz çukur ve boğaz kalıyor. Etrafımda yüksek tepelerle çevrili olduğu için güneş geç doğuyor, erken batıyor.

malina
23-09-2006, 19:01
sera dediğim yer üç tarafını yarı şeffaf ondülinelerle kapadığım terasım

Ayrı bir başlıkta seranın fotoğraflarını görebilir miyim? Kabaklar arasında kaybolmasın :)

Ben de bu kış terasta bir yer yapsam mı diye düşünmekteyim...

memet
23-09-2006, 19:04
ayrı başlık açsın bir kaç güzel kaplama malzemesi var orda sözedeyim..

Selahattin Yılmaz
25-09-2006, 07:50
Her bahar fide yetiştiriyorum kurumumdaki serada. Fakat çalıştığım kurumun kapatılması söz konusu o zaman fide yetiştiremeyeceğim demektir ve eğer kapatılmazsa veya özelde de kendim fide yetiştirme ihtimalim var o zaman ben size fide olarak yetiştirir seve seve gönderirim ve hatta belki kendim bile getirebilirim.

kürşad
04-11-2006, 00:20
Bal Kabağını yetiştirirken burda hiç sulamazlar yaprakları bayılmaya başlayacak olursa zaruri bir iki kez sularız.
eğer dikerken yanına biraz üre de serptiyseniz tohumların birkaç kez sulamayla mahsulü alıyorsunuz.
fazla sulandığında kavun gibi tatsız bişey oluyor.
bu dev bal kabağı büyütülürken bol bol sulanıyorsa tadı nasıl oluyor acaba?
bir de tohumlardan elde etme şansımız var mı?

kürşad
04-11-2006, 00:22
tohumu f1 f2 f3 f4... derken kabakları özelliklerini yitirir mi acaba?
hibrit mi değil mi?

Todor
02-12-2006, 10:51
Bildiğim kadarı ile bal kabağını yetiştiriken sularsanız kilo basıyor ama içi koflaşıyor. Üstelik saklama süreside kısalıyor. Eğer kabağınızı mart nisan aylarına kadar saklamak istiyorsanız az sulamanız ve sapı iyice kurumadan hasat etmemeniz gerekiyor. Elbette suni gübre (üre, şeker gübre, süperfosfat vs..) verirseniz tadının da yavanlaşacağını söylemeye gerek yok sanırım :)

nil
02-04-2007, 15:14
Sevgil Todor, merhaba,

Annemin memleketinde (Erbaa) kabağı özellikle eğimli araziye ekerlermiş ki toprak kuru olsun (Yeşilırmağın cömertçe suladığı Erbaa ovası oldukça sulak bir yerdir de), böylece kabak da lezzetli ve tatlı olsun...

Gerçekten de, annemin çocukluğunda yediği kabaklar şeker eklenmesine ihtiyaç göstermeyen gayet tatlı kabaklarmış. Anneannem kabağı dilimleyip şekerlemeden öylece fırınlar, cevizle yerlermiş.

Bu arada, kolay kabak tatlısı yapmak için bir püf noktası vereyim: Kabağınızı şekerleyin ve naylon fırın torbalarında fırınlayın. Ben denemedim ama duyduğuma göre güzel oluyormuş.

Afiyet olsun:)

Nil

Ferda Ülkümen
02-04-2007, 15:36
Bir kere balkabağı yetiştirmeyi denedim. Yaprakları hergün bayılıyordu,ben de hergün suladım,yaz sonunda yarısı olmayan,yarım daire şeklinde kabaklarım oldu.Ama çok lezzetliydiler.Acaba yarı gölge yere mi dikmeli,mesela zeytin ağaçlarının arasına.

Wallnut
02-05-2007, 22:15
Merhabalar.
Amarikada (big max)kabaktan arkadaşlarla yetiştirdik.(168 libreyak.75 kğ)Ondan aldıgımız 3. nesil tohumlarıburada ektim.İşlerim nedeniyle geç ekmek sorunda kaldım.(Haziran 15.) 28.4kğ geldi.onun tohumlarını kısmetse yeni ekeceğim.Bakalım nasıl olacak.Tetrilejyon adlı üye arkadaşımızın yazdığı gibi Amarika da (Hellovan) cadılar bayramında ekonomiye çok büyük girdileri olan kabak şeçitleribenim bildiğim 50 yi aşkın türüyle başlı başına bir sektördür.Ben ancak16 şecit tohumgetidim.Ekonomik degerleri en fazla olanlar.Ama buradaki çiftci arkadaşlar hiç rağbet temediler.

Saygılar.
Nevzat

Todor
02-05-2007, 22:51
İnsanlar beğenmeme sebebi olarak, beyaz kabaklar kadar uzun süre dayanmamasını gösteriyorlar.

limon
09-05-2007, 22:45
Dün balkabağı fidelerimi ektim. Arazi kumluk. Yuvarlak karıklar hazırladım bol yanmış koyun gübresiyle karıştırdım toprağı ve kumu. Tabi kökü burada kalacak ta kabak alacak başını gidecek. Kabak vermeye başlayınca altlarını yapraklarla veya otlarla örtmeme gerek var mı? Kum yazın oldukça kızıyor. Bir de sulama mevzusu kafamı karıştırdı benim. Sulanırsa kabakların içi kof ve tatsız olurmuş da bizim toprak kumlu olduğu için suyu süzgeç gibi geçiriyor. Hemen her gün sebzelerimi sulamak zorundayım ben. Kabak konusunda kafam karıştı :)

Todor
09-05-2007, 23:24
Bal kabağını kışın uzun süre saklamak istiyorsanız sadece yaprakları aşağıya sarkınca sulayın. Böylece hem dayanıklı hem lezzetli kabaklar elde edersiniz.:)

limon
09-05-2007, 23:45
Bal kabağını kışın uzun süre saklamak istiyorsanız sadece yaprakları aşağıya sarkınca sulayın. Böylece hem dayanıklı hem lezzetli kabaklar elde edersiniz.:)

Çok teşekkür ederim. Yarından itibaren uygulamaya başlıyorum.

kürşad
02-06-2007, 15:48
Biz de naçizane bu kabaktan bahçeye çimledik bakalım sonunda ne çıkacak.
Hatta birkaç tanesi taraçada viyolde biraz daha köklenmeyi bekliyor.

mesut05
24-06-2007, 19:09
bende internet aracılığı ile dev kabak yetiştirmeye calışıyorum şu an kabağı dikeli 23 gün oldu 7 kğ mı gecti zamana göre büyümesi normal mi bakım besleme konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim

habibe
25-06-2007, 10:39
Dev kabaklarımın yaprakları bile dev gibiler. Öyleki kabağın kökünü sularken ellerimle araya araya buluyorum :) aldı başını gidiyor kolları bütün bahçeyi saracak dolaşacak sanki .. Birkaç çiçeği var üzerinde bunların hepsi mi kabak olacak yoksa ? Sulamasını 2 günde bir yapıyorum bu normal mi acaba?

kürşad
25-06-2007, 12:39
Dün baktım, bizde değil kabak çiçek yok.
5 kök de yeni şaşırttım onlar da kök dahil 13-15 cm idi.

Bekir S.
25-06-2007, 18:05
Allah Allah ben kabağa daha hiç su vermedim.
Kabakta bir iki çiçek var ama meyvesi hiç yok.
Yaprakları iri ve sağlıklı 2m oldu heralde.
Dikim yaparken altına bir teneke keçi gübresi koydum.
Benim kabak dev kabak değil mi acaba? :(

Todor
25-06-2007, 18:08
Su meyve tutumundan sonra, meyvenin büyük olmasını sağlıyor. Daha önce bitkiniz suya ihtiyaç duymamış olabilir. Havalarında yağışlı gittiğini göz önünde tutarsak.

limon
28-06-2007, 01:12
Todor havalar yağışlı mı? Bize tek damla düşmüyor da :) Şİmdi siz balkabaklarını ölmeyecek kadar sulayın dediniz ya bana ben de aynen öyle devam ediyorum. Ama yemeklik kabaklarımı bol suluyorum. Onların yaprakları dev gibi oldular. Çapları yarım metreyi geçmiştir. Bol da sebze vermeye başladılar. Ama balkabaklarının yaprakları salatalıklar gibi kaldı. Su vermemeyi abarttım mı acaba ben?

Todor
28-06-2007, 06:51
Rikeb'in kabakları haziran başındaki yağmurlarda yeterince sulanmıştır. Havaların yağışlı olmasında bahsettiğim budur. Normal bir sezonda bal kabağına 3 veya 4 kez su veririz. Eğer sizin kabaklarınızın yaprakları, aşağıya doğru sarkıyorsa su ihtiyacı var demektir. Başka problemlerde olabilir.

limon
28-06-2007, 11:41
Anormal sıcaklardan olmuştur sanırım. Yapraklar aşağıya sarkmıyor da ufak kavun yaprağı gibi. Bir hafta suya doyurayım, biraz da toprağına yanmış koyun gübresi koyup hafif çapalayayım. Muhakkak toparlar diye düşünüyorum.
Bilgileriniz için teşekkürler.

limon
30-06-2007, 21:39
Havanın iki gündür serinlemesiyle, gübre ve bol su takviyesiyle bal kabaklarım hızla toparlanmaya başladılar. Gübre, çapa, su sevmeyen sebze yok galiba :)

Penelophe
30-06-2007, 21:40
Gözünüz aydın. :)

Todor
01-07-2007, 00:10
İki çapa bir su demek.:)

kürşad
01-07-2007, 09:38
Şimdi bir kökte bir kabak bırakacağız.
Köke yakın olanı mı uzak olanı mı?

Bekir S.
01-07-2007, 15:24
Bende daha kabak yok. :(

Sırık domateste olduğu gibi koltuk alma var mı?

Penelophe
01-07-2007, 15:27
Sen gene iyisin Rikeb, bende değil kabak tohum bile yok.:(

Todor
01-07-2007, 16:02
Büyük meyve isteniyorsa tekleme yapmakta fayda var. Seçimi ise hangisi iştahlı büyüyorsa ona göre yapacağız.

Penelophe
01-07-2007, 16:21
Tohum dedim, yok dedim. :(

Todor
01-07-2007, 16:22
Bu zamana kabak tohumu mu kalır Penelophe. Kalsa bile ekilir mi?

Penelophe
01-07-2007, 16:32
Olsun kalan varsa ben sonra da ekerim. :p

Mahmut Leventoğlu
01-07-2007, 17:12
Todor şu kabağın varsa bir fotografını koysana. Önümüzdeki günlerde köye gelebilirsem fotograflarını çekeyim.

denizakvaryumu
01-07-2007, 22:16
http://img514.imageshack.us/img514/8731/atlanticgiandpumpkinim7.jpg (http://imageshack.us)

Fotoğraf mı dediniz :)




.

Wallnut
02-07-2007, 00:02
Olsun kalan varsa ben sonra da ekerim. :p

Merhabalar.
benim ürettiğim kabaklardan tohum var(3. jen).Bu sene 9 tane fidan ektim.3 lü olarak büyütüyorum.Arzu ederseniz onlardan gönderebilirim.Saygılar.

Penelophe
02-07-2007, 08:18
Wallnut çok teşekkür ederim.;)

habibe
02-07-2007, 15:57
Sevgili Todor; bu kabaklar kaç koldan yayılıyor böyle. Her gün bir taraftan bir uç,bahçenin bir tarafına doğru yola çıkıyor. Yakında tüm bahçemi ele geçirecek gibi :) Yapraklarının her biri servis tabağı kadar var :)

Todor
02-07-2007, 17:07
Kendi haline bırakırsanız 100 m2 yer kaplıyabilir.:)

habibe
03-07-2007, 13:53
Kendi haline bırakmalı mıyım ? Yoksa budama yapılabilinir mi?

kürşad
03-07-2007, 14:02
Bende de bir miktar tohum fazla kaldı.
Yalnız büyümesi için 120 günü nasıl sonlandıracaksınız?
Son zamanlarında üstüne çadır kurmanız gerekebilir :)
Mazallah bir don olayı herşeyi alt üst edebilir.
Tohum diyorummm :)

Todor
04-07-2007, 05:48
Kendi haline bırakmalı mıyım ? Yoksa budama yapılabilinir mi?

Çok fazla uzayan kolları budayabilirsiniz.

S.İnceçayır
06-07-2007, 06:52
Herkese GÜNAYDIN,
Kabaklarım çıldırmış olmalı nerdeyse tüm bahçemi istila etmek üzere:),fazla çiçek olmasına ragmen bir çogu boş..bir kaç resim ekledim..

http://www.imagehack.eu/tr/uploads/1c337a950b.jpg

http://www.imagehack.eu/tr/uploads/5e31a9622a.jpg

Buda benim küçük kabaklardan biri tabi şimdilik küçük:)
http://www.imagehack.eu/tr/uploads/4320c222a2.jpg

Bekir S.
06-07-2007, 08:02
Maşallah benim dev kabakta bu kadar oldu bayada heybetli ama malesef hala meyve yok :(

S.İnceçayır
06-07-2007, 08:10
Genelde meyve en uçtaki kısımlarında, çok nadir olarakta orta ve gövdeye yakın kısımlarda meyve var,inşallah en kısa zamanda meyvelerine kavuşursun:)

Todor
06-07-2007, 08:47
Arkadaşlar, çiçeklenme aşamasında sulamayı kesiyorsunuz değil mi? Yoksa devamlı çiçek dökecektir. Kabaklar tenis topu boyunu geçene kadar su vermeyin.

habibe
06-07-2007, 08:56
Todor senin kabaklarının resmini de çekebilirmisin bir ara. Bizlerde feyz alırız :)

Todor
06-07-2007, 09:00
Ben aslında tarlayı hazırlarken, fideleri ekince, kol atmaya başlayınca hepsini aşama aşama resimledim. Bir ara yükleyeceğim hepisini.

S.İnceçayır
06-07-2007, 09:43
Arkadaşlar, çiçeklenme aşamasında sulamayı kesiyorsunuz değil mi? Yoksa devamlı çiçek dökecektir. Kabaklar tenis topu boyunu geçene kadar su vermeyin.
Teşekkürler Todor uyarın için ,bende yapraklar buruştukça suluyordum demek o yüzden çiçeklerini döküyormuş:(

Selahattin Yılmaz
06-07-2007, 11:29
Haydi bir adet sponsor 3 adette hediye ayarlayalımda biz de bal kabağı yarışmamızı yapalım...

malina
06-07-2007, 11:44
Yarışma yapacak kadar kabak sahibi var nasıl olsa :)

Bizde, hobi bahçesinde de iki tane var...

S.İnceçayır
06-07-2007, 11:54
Güzel fikir,inşallah hayata geçer

Selahattin Yılmaz
06-07-2007, 11:54
Benim kabaklar herkesin kabağından daha büyüktür iddia ediyorum :cool:

Yaklaşık 80-100 kök ektim okulşun bahçesine. Kendi tarlamda da var. En kısa zamanda resim çekeceğim. Belki bu gün...

ÇeteÇakal
06-07-2007, 11:58
Bende de bir kök var... Ben de katılırım...

Selahattin Yılmaz
06-07-2007, 12:05
Büyüyoruz...

15214

15215

S.İnceçayır
06-07-2007, 12:30
Selahattin bey,sizin kabagın maşallahı var benimkini yanında,yapraklarıda iri gibi geldi bana...

Penelophe
06-07-2007, 12:34
Selahattin bey telefondaki radyasyon kabağa zarar vermesin.:D

kürşad
06-07-2007, 12:41
İlk şaşırttığım 5 taneden 2 si ölünce yeniden çimledim viyole.
5-6 kadar daha fide büyüttüm, Boyları bu kadar olunca da bahçeye şaşırttım:
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sebzeler/Resim120.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sebzeler/Resim129.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sebzeler/Resim128.jpg

Bendeki kabaklar ceviz iriliğinde ve pastel sarı renkte.
Sulama konusunda biraz farklı çalışıyorum.
1- bahçe oldukça kum ve çakıllı olduğundan haftada 1 kez veya 5-6 günde bir kez veriyorum.
2- yüzlerce çiçek çıkmasına gerek olmadığını düşünüyorum sadece 1 tanesinden çıkacak kabak büyüyeceğinden bitkinin diğer çiçekler için enerji harcamasına gerek olmadığını düşünüyorum.
3- hepsi aynı karık üstünde olduğundan aynı zamanda sulamaya mecburum aradan bir ikisine su verme lüksüm yok.
4- Kestane kabaklarını da aynı taktiği yapıyorum şu ara çiçekleri döktüler ama arada tek tük kabakk oluşumları var, onları da bir kökte en fazla 2 adet bırakarak diğerlerini koparacağım.

Todor
06-07-2007, 17:21
Arkadaşlar belki fark ettiniz belki fark etmediniz. Kabaklarınız bugüne kadar genelde erkek çiçekler açtı. Son 10-15 gündür dişi çiçekler açıyor. Dişi çiçekleri nasıl ayırt edeceğiz, şöyle. Dişi çiçeklerin dibinde bal kabaklarımızın fındık kadar bir prototipi var. Daha sonra o minicik kabak şişmeye ve büyümeye başlıyor. Büyüyor büyüyor ve yenecek hale geliyor. Erkek çiçeklerde ise bu küçücük kabaklar yok.

Dikkatli gözlerseniz göreceksiniz. En azından benim geçen sene çıkardığım tohumlardan yetiştiren arkadaşlarınki böyle.

nevsune
06-07-2007, 18:57
Geçenlerde bir fidanlıkta konuştuğum bir ziraat mühendisi kabak bir tane dikilirse döllenmez, mutlaka yanına bir tane daha gerekir dedi. Şimdi bende o dişi diye tanımladığınız bir kabakcık var (benimki süs kabağı)ayrıca bir yığın da kabaksız çiçek. Bu kabakcık büyüyüp kabak olamayacak mı yani?

Bekir S.
06-07-2007, 22:27
Ben yarışmaya gürbüz ama meyvesi olmayan kabak olarak katılırsam garanti birinci olurum.

Selahattin hocam yolladığından beri iyice büyüdü. Birde buradaki köylü bir arkadaş meyveden sonra üç yaprak say ve oradan kes dedi. Eğer bir gün meyve olursa deniycem. :))

Birde Kürşad ve Todor bana kızacak ama kabağa su veme işi bende arap saçı oldu.
1- Ömrü boyunca 3 kez su verilir.
2- Çiçek açatıktan sonra suyu kesiyoruz ve meyve pinpon topu olana dek su vermiyoruz.
3- Haftada 1 kez veya 5-6 günde bir kez veriyorum. :))

Todor
06-07-2007, 23:25
Ben yarışmaya gürbüz ama meyvesi olmayan kabak olarak katılırsam garanti birinci olurum.

Selahattin hocam yolladığından beri iyice büyüdü. Birde buradaki köylü bir arkadaş meyveden sonra üç yaprak say ve oradan kes dedi. Eğer bir gün meyve olursa deniycem. :))

Birde Kürşad ve Todor bana kızacak ama kabağa su veme işi bende arap saçı oldu.
1- Ömrü boyunca 3 kez su verilir.
2- Çiçek açatıktan sonra suyu kesiyoruz ve meyve pinpon topu olana dek su vermiyoruz.
3- Haftada 1 kez veya 5-6 günde bir kez veriyorum. :))

Çok net anlatamadım herhalde. Şöyle ki;

Eğer kabağımızı hasattan sonra, ilkbahara kadar (serin ve kuru bir yerde olmak şartı ile) saklamak niyetinde isek suyunu tüm yetişme sezonu boyunca 3-4 kez vereceğiz. Yani sadece bitki bize su istediğini söyleyene kadar. Bunuda yapraklarındaki sarkma ve pörsümeden anlıyoruz.

Eğer kabağımızı uzun süre saklamayıp, kış içinde tüketeceksek veya büyük bir kabak yetiştirmek istiyorsak sık suluyacağız. İster 3 günde bir, ister haftada bir. Sulama sıklığı toprağımızın yapısına bağlı. Yapraklarda sararma görmememiz gerekiyor. Aşırı sulama yapraklarda sararmaya yol açacaktır.

Her iki durumda da çiçekteyken sulamayı azaltıyoruz. Böylece bitkinin çiçeklenmesini ve meyve oluşumu teşvik ediyoruz.

Todor
07-07-2007, 06:09
Kabaklarla olan maceramın bugüne kadar olan aşamaları;

İlk olarak, seramda tohumları poşetlere ektim.
15264

Tohumlarım çimlendi.
15265

Tarlayı sürdürdüm.
15266

Tırmık atıldı.
15267

Tekli pulluk ile karıklar açıldı.
15268

Todor
07-07-2007, 06:22
Tekli pulluk ile karıklar açılırken traktör bozuldu. Traktörün sahibi Canpolat Ayakatik traktörü tamir etti. Arama motorlarında çıkacak ya bu sayfa, o yüzden adını yazacağıma söz vermiştim.
15269


Sonra romorka hayvan gübresi yükledik beraber.
15271

Bu gübreyi, karıkların içine 2 m ara ile her birine 1 kova olacak şekilde döktük.
15272

Gübre yığınına, toprak altı gübre ve leonarditte kattık.
15274

Tarlanın son görünümü
15270

Todor
07-07-2007, 06:33
Daha sonra o karıkların içinde çapa makinası ile gezerek, toprak, hayvan gübresi, leonardit ve toprak altı gübrenin iyice birbirlerine karışmasını sağladım. 3-4 yapraklı olan fidelerimi toprağa şaşırttım. Karıkların içine salma suladım. Bu aşamalarda da resim çekmiştim ama kaybetmişim o resimleri.

Fidelerimi tarlaya diktikten 3 hafta sonra;
15275

Ve bugün ki halleri;
15277
15276

Todor
07-07-2007, 06:41
Erkek çiçeğin tomurcuk hali. Dikkat ederseniz dibi normal.
15278

Erkek çiçeğin açmış hali.
15279

Dişi çiçek. Dibinde, ileride afiyetle yiyeceğimiz bal kabağımızın küçük bir örneği var.
15280

Meyvenin şu andaki hali;
15281

Bu da bitkinin toprakla birleştiği yer, yani kök boğazı.
15282

Bekir S.
07-07-2007, 13:20
Şimdi anladım zaten bu resim ve açıklamadan sonra, anlamayanı döverler. :D

Emeğinize ve sabrınıza teşekkür ederim. Ben saklamıcam sadece büyütüp hava atıcam nasipse, ozaman yapacağımı anladım. ;)

Yaprakları sarartmıcak kadar su vericem ve kabağım büyük olacak ama saklamaya uygun olmayacak.

8 komşu / 1 dev kabağı = kışabirşey kalmadı :p

Todor
08-07-2007, 06:23
Bal kabağı yarışması hakkındaki gelişmeler burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5045) konuşuluyor.

habibe
09-07-2007, 08:53
Teşekkür ederim Todor. Emeğinin karşılığını alırsın inşallah. Kendi kabaklarımla mukayese yaptığımda ; benim kabak yapraklarının daha bir büyük olduğunu farkettim ve toplam 2 fidenin seninkine oranla fazla boya giderek yayıldığını, meyvelerininse daha küçük olduğu, ve kök kısmına yakın yerlerde 4-5 yaprak sararması olduğunu gözlemledim.2-3 günde bir suluyordum çiçeklenmeden bir süre sonra suyu kestim. 10 gündür su vermiyorum. Öneri ya da yorumlarını bekliyorum. En kısa zamanda resimlerini çekip yükleyeceğim.

Todor
09-07-2007, 09:11
Uzman arkadaşlarımızın affına sığınarak aklıma gelenleri yazabilirim. Sanırım senin toprağında azot bileşikleri daha fazla. Böylece bitki yeşil aksam geliştiriyor. Diplerdeki yaprak kuruması bende de oluyor. Normal gelişimi öyle sanırım.

Tabii birde şu var, kullandığımız tohumlar hibrit değil. Benim kendi ektiğim 250 kök kabak bile kendi içinde çok farklılıklar gösteriyor. Her birinin gelişimi aynı değil, üzerlerindeki meyveler aynı değil. Birinde ki kabak 6-7 kg var birinde henüz kabak yok. Geçen senede aynı şekilde olmuştu, kimi çok güzel gelişme göstermişti, kimi daha az gelişmişti.

habibe
11-07-2007, 09:54
Toplam 2 kök kabaklarımın 1 hafta önceki hali.
Şu an kapladığı alan bunun 1.5 katı oldu ..
Üzerinde görebildiğim kadarı ile irili ufaklı 6 tane kabak var. Kaliteli ürün almak adına bu kabak sayılarını azaltmalımıyım ?

(sararan yaprakların olduğu kısım kök kısmı)

Todor
11-07-2007, 10:07
Kaliteli değil de, iri ürün için diyelim. Tekleme (bazı meyvelerin koparılması) yapılırsa bitki kalan meyveyi daha iyi besler, böylece meyve iri olur.

kürşad
12-07-2007, 07:47
Dereceyi neden alamıyoruz?
kabak patlaması mı yaşandı?

Ben todor la koalisyona gidiyorum.
Saydım 10 kök kabak var. Gerçi 6-7 tanesi daha 1 karış. 1 tane de meyve var.
Veriyorum suyu döküyorum çiçekleri.
Seneye yılbaşında çimleyip mum çiçeği gibi odanın duvarlarına sardırayım.
Bahçeye şaşırttığımda 2-3 metre olsun.

Böyle giderse diğer sebze meyvelerde de "en" lerin yarışmalarını yaparız.
En kırmızı domates, en iri domates, en güzel turşu.
Her yıl Ağustos ayında bir araya gelip ölçer tartarız.
Ben de kargoyla gönderirim

denizakvaryumu
12-07-2007, 21:43
http://www.reimerseeds.com/world-record-size_748.aspx

Dev bal kabağı yarışması açılmışken, diğer rekorlara da bir göz atalım :)

kürşad
14-07-2007, 21:03
Bizim kabak diskalifiye oldu.
Altındaki tümseği düzleyip eğri büğrü olmasını engellerim diye kürekle toprağa dalış yaptım bu esnada kabağı da yandan çizdim. 4-5 cm boyunda kürek kabağa girdi. Ne varsa toprakta var deyip yarığın içine toprak sıvadım.
2 tane daha var ama biri domat zeytin birisi ceviz kadar.
Artık seneye gireriz yarışmaya.

Todor
14-07-2007, 23:33
Bence ümidi kaybetme. Ceviz kadar olanı kopar ve domat kadar olanın büyümesini sağla.

Bu arada, yetiştiricilikle iligili mesajları bu başlığa taşıdım.

Selahattin Yılmaz
14-07-2007, 23:57
Sevgili kürşad, kabaklarına linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5096) anlattığım tarifi uygula bu yıl derece bile yaparsın. Pes etmek yok.

Todor
15-07-2007, 09:46
Habibe'nin dikkatini çekmesi üzere, bende şüpheye düştüm ve 13 temmuz cuma günü 5 adet yaprak alarak ziraatçi arkadaşa analize götürdüm. Çıkan sonuç benim açımdan üzücü. Kabaklarımda mozaik virüsü var. Tedavi için çaresinin olmadığını, ancak hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini söyledi. Bunun yoluda bitkinin hüçre çeperlerini güçlendirmekten geçiyor. Aşağıdaki reçeteyi uygulayacağım.

20 Lt su için;

60 cc methofan
20 cc DDVP 50 EC
1 çorba kaşığı iz element
1 çay kaşığı organik deniz yosunu

Tabi bu demek değil ki, yarışmadan düştüm. Rakibinizi iyi tanımanız için bir kaç resim ekliyorum bir sonraki mesajımda.;)

Todor
15-07-2007, 09:56
Bu resimi 13 temmuzda, yani yaprak örneği alırken çektim.
15953
Bu resim ise aynı kabağın bugünkü yani 15 temmuzda ki hali. 2 gün içindeki gelişimi (maaşallah deyin)
15954
Bu da farklı bir kabak. Deseni şimdiden belli oluyor. Sarı renkli yerler portakal rengine dönecek.
15955
Sevgili Kürşat'ın yolladığı Dill's Atlantic giant. Bu kadar küçük olmasının sebebi aralarında 1 ay olması. Bu henüz enfekte olmamış bit bitki ama bunuda kuşlar gagalamış. Resimde pek belli olmuyor. Sanırım meyve büyüdükçe yarası iyileşecek.
15956

Kabakların gölgesine kaçmış iki adet tosbağa. Onlarda rızıklarını arıyor. Bu hayvancıklara zarar vermemek için mümkün olduğunca az böcek ilacı kullanmaya çalışıyorum. O ilacıda sadece kabağın yapraklarına atıyorum. Kabağın altında kalan otları yedikleri sürece onlara bir zarar gelmeyecek. Kabak yaprağını zaten yemiyorlar. Yaşken kötü koktuğu için sanırım.
15957

Penelophe
15-07-2007, 10:10
Todor;

Maşallah, cidden hızlı gelişiyor senin kabaklar.
Tosbikleri ayrıca düşünmen de çok güzel. Çok sevimliler.

Selahattin Yılmaz
15-07-2007, 15:24
:) Maşallah maşallah benim tarlamdaki kabağa yetişiyor senin kabak Todor ;)...

habibe
15-07-2007, 18:07
Maşşallah todor benim kabaklardan çok büyük senin kabakların. Sözünü ettiğin bu karışımı ben de kullansam yararı olur mu. Bende de mi mozaik virüsü var acaba?
Selahattin bey benim kabak 4 bir yana yayıldı iyice .
Uçlarından budarsam, büyümesine zarar verirmiyim? Ayrıca bir şey daha ; kabaklar toprağa temas ediyorlar bunun zararı olur mu ?

Selahattin Yılmaz
15-07-2007, 18:52
Bence bırakın kendi halinde gelişsin...

habibe
15-07-2007, 18:56
Peki. Yakında Daire kapısını çalarsa şaşmayayım :)

Todor
15-07-2007, 19:21
kabaklar toprağa temas ediyorlar bunun zararı olur mu ?


Meyvenin, toprak ile temasını keserseniz daha iyi olur. Altına kasa, strafor gibi gibi bir malzeme koyabilirsiniz. Aksi takdirde kabağınız rutubetten dolayı çürüyebilir. Geçen sene yetiştirdiğim kabakların resmini ilk sayfada görebilirsiniz. Dikkat ederseniz hepsinin altında bir malzeme var. :)

kürşad
16-07-2007, 07:51
Diğer kalanlar 2 ayrı kökte,
koparmaya gerek yok yani,
Bir de karık üstünde 40 cm kadar çukur kazmıştım, 10-15 cm de tepeleme doldurdum kök boğazını, kök boğazı su ile temas etmiyor, kabaklar ise karıktan 20 10 cm kadar yukarıda ve 50 cm uzakta, sanırım çürümez.

Bekir S.
21-07-2007, 14:18
Benim kabak coştu bir kökte 5 adet var ve bir tanesi portakaldan büyük. Diğerleri daha küçük ceviz kadar. Kök kısmındaki yapraklar sarardı geri kalan iyi haftada bir 10lt su veriyorum.
Selahattin hocama süprizim olacak ama 15 gün lazım daha :))

limon
21-07-2007, 21:09
Benim balkabaklarından umudum yok ta (dev değil zaten benimkiler) yemeklik kabağımından tohumluk bıraktığım sizin balkabaklarını geçti ;) Acaba diyorum ben de dev yemeklik kabağımla mı katılsam yarışmaya :)

Todor kaplumbağalar kabaklarımın tadına bakmaya başladılar. Sizin büyümüşleri yiyemezler sanırım da küçükleri yiyebilirler.

habibe
27-07-2007, 12:21
Kök kısmına yakın yapraklarda sararmalar arttı . Kabakların üzeri açıkta kaldı. Güneşi direk alıyor. Gölge yapan yaprağı yok. 3 günde bir suluyorum çünkü toprak çabuk kuruyor. Todor senin sararma durdu mu ilaç verince.

kopshtar
27-07-2007, 14:46
Sizin kabakları gördükçe imreniyorum. Ben de kolay büyüyor diye balkabağı ektim bu sene. Çok uzayınca ve meyve bağlamayınca uçlarını kestim ve yeni sürgünler verdi. Yeni sürgünlerde dişi çiçek de var ama bu sefer de misket büyüklüğündeki dişi çiçekler tam ertesi gün açacak derken sararıp düşüyor. Gözlerinin içine bakıyorum , gübre , ilaç ne denediysem olmadı. Karpuz ve Kavunlarım da da aynı durum var. Bu zamandan sonra ümidi de kestim. Sulamayı kesip kurumalarını bekleyeceğim maalesef. Seneye tekrar denemeyi düşünüyorum. Nerede hata yapıyorum sizce :confused:

cemal.S
27-07-2007, 15:47
Bir zamanlar çocukken Baba annemin ektiği bal kabaklarını çalar bir bıçakla keser küçük araba tekerleri yapardım. Tabii kadıncağız bunlar neden eksiliyor diye hep düşünürdü. Genelde çitlerden sarkanları bu işlere daha uygun ve sağlam yapıdadırlar. Kimbilir bu yazılanları benim gibi bir köylü çocuğu okursa yanlış kabak çalmasın diye yazıyorum.

Umarım yanlış bir şey yazmamışımdır. Hepinize kolay gelsin.

Saygıyla.

bengi_su
27-07-2007, 16:15
Buda benim bal kabağım ama daha yeni çicekte hiç kabağı yok geçmi kalmış sizce:confused: Az önce yanında bi tosbik vardı kaçmış ben telefonu alıp gelene kadar:D

Bekir S.
27-07-2007, 21:04
Ya sizin ev uzak **** siz tospikten yavaşsınız.:p

Benim kabakta da meyve yoktu ama birden 5 adet yaptı. Sabredin inşallah olur.

Todor
28-07-2007, 08:29
Todor senin sararma durdu mu ilaç verince.

Yeni yapraklarda sararma nispeten daha az.

bengi_su
28-07-2007, 08:54
Ya sizin ev uzak **** siz tospikten yavaşsınız.:p

Benim kabakta da meyve yoktu ama birden 5 adet yaptı. Sabredin inşallah olur.

Biraz öyle oldu kapıda bi komşu yakaladı onu gönderene kadar tosba gitmiş malesef buldum ama otların arasındaydı verir inşallah benim balkabaklarımda 4 kök hepsi ikişer tane verse yeter.:D

habibe
31-07-2007, 09:58
Kök üzerinde bulunan yapraklar tamamen kurudu. Orta boy karpuz büyüklüğüne gelen, 2 adet kabak gelişimini sürdürüyor.Kollardaki yaprakları iri ve diri :)

Bekir S.
31-07-2007, 11:09
Beş meyveden dördü çürüdü. Bir tane kaldı oda 2 kg var. Kök çevresindeki yapraklar bende de kurudu. Bir olsun bizim olsun 60 kg kadar oluyor diye hava atmıştım olmazsa vay halime.:dilli:
Todor bana kargo ile yollar artık balıkçıların yaptığı gibi ben yetiştirdim diye hava atarım. Onlarda balık halinden alıp eve götürüyorlarya.:p

Todor
31-07-2007, 18:56
Yollarım ama kargo parasına karışmam.

Bekir S.
31-07-2007, 21:05
Allah razı olsun mahçup olmaktan kurtarıyorsunuzya kargoya katlanırız artık. :))

Todor
03-08-2007, 07:53
Demin Dill's Atlantic Giant'lardan en iştahlı olanını yanlışlıkla sapından kırdım. O katogoride kaldı bir kabağım ama oda çok başarılı değil. Şu an için 15 kg civarında. Kırılan ondan daha sonra olduğu halde daha iriydi. Sağlık olsun demekten başka bir şey yok tabi.

Ama artık kabaklarımı kimseye göstermeyeceğim. Göz değiyor:(

kürşad
03-08-2007, 08:09
Ben de utancımdan göstermiyom.
Hala 2-3 kg kadar, üstelik rengi de koyulaşmaya başladı.
Dünyanın en küçük dills rekorunu kırıcam az kaldı.

habibe
03-08-2007, 09:06
Todor sağlık olsun desem de, içim cız etti.
Sakınan göze çöp batıyor sanki :(

Penelophe
03-08-2007, 13:04
Todor, geçmiş olsun.:(

Bekir S.
03-08-2007, 13:11
Todor, geçmiş olsun. :(

Todor
03-08-2007, 19:02
Kasabaya götürdüm tarttırdım, 20 Kg geldi. Resminide koyuyorum ki, herkes kabağının ağırlığını iyi kötü tahmin etsin.

Elimdeki bir dökümanda şöyle bir bilgi var;

Dev kabak yetiştirken 30 temmuzda kabağın ağırlığı 100 pound olmalı. +- 50 pound. yani 50 pound ile 150 pound arasında. Bu da kg olarak 23-70 kg yapar. Demek ki doğru yoldaymışım.

17692

kürşad
03-08-2007, 21:32
Bunu hemen pişirelim taze taze.
Çıtır kabak tatlısı yapmayı oylarınıza sunuyorum,
Kabul edenler, etmeyenler
Kabul edilmiştir.

habibe
04-08-2007, 13:47
Benim dev kabaklar bunun yarısı kadar ancak var :) Rengi de yeşil sarı çizgili. Böyle sarı değil. Bunun çekirdeği farklı olmalı.

Todor
04-08-2007, 14:37
Evet farklı. Bu Dill's Atlantic Giant (http://www.howarddill.com/premseed.html). Sizdekiler benim geçen sene yetiştirdiklerimin (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41449&postcount=1)tohumu herhalde.

lerdemir
04-08-2007, 14:48
Her işte bir hayır vardır; daha da coşkun kabaklara veslie olsun bu...

Gelibolu
06-08-2007, 08:44
Benim dev bal kabağının yaprakları sarardı. Bir kısmı da kurudu. İnşallah düzelir. Sayın Todor'un kabağının yarısından biraz daha büyük meyvesi.

Todor
13-08-2007, 09:40
Yarışma yapacağız ya, millet böyle yapıyor. 1124 pound (yaklaşık 510 kg) kabağın tartılması (http://www.youtube.com/watch?v=dEIixl6WoLo)

Sonra kabaklarla ne mi yapacağız. Cevap (http://www.youtube.com/watch?v=dkMKelidxEQ)

Todor
24-08-2007, 08:50
Evet arkadaşlar, kimse kabağım şöyle demiyor. Göz değmesin diye mi? Herkesde var mı kabak, varsa kaç kilo?

Yoksa kendi kendime mi yarışıyorum?

Bekir S.
25-08-2007, 12:57
Sevgili Todor.
Resimde gördüğün balkabağımı yaklaşık bir hafta önce resimledim. Tahminim 10kg kadar. Selahattin hocamın yolladığı fide cinsini bilmiyorum ama ön elemeye bile katılamam herhalde. :p
Daha evvel yazmıştım ama tekrar edeyim. Toprağın altına yarım çuval eskimiş keçi gübresi koydum. İlk önceleri sulamadım ama bir aydır haftada bir **** 4 gün ara ile suluyorum. Kök kısmına 50cm çapında 10cm derinliğinde bir çukur açtım suyu bu çukura döküyorum.:confused:
7-8 adet ceviz büyüklüğünde meyve versede,ceviz kadar olduktan sonra diğerleri çürüdü resimdekinden başka meyvem yok.
Bir hatam yoksa, Rabbim acemi çiftçi sende otur bu senede emeği daha fazla olanlar kazansın diyor.

A.Şahin
03-09-2007, 17:41
Bu da benim balkabağım. İyiki dev balkabağı değil yoksa burada kimi bulurdum iki tane şahit:p

limon
03-09-2007, 22:20
Todor ben en iyisi beklemeden sana yazayım film listemi :) Umut yok gibi baksana ;)

Todor
04-09-2007, 05:42
Daha birilerinde vardır herhalde. Yarışma gününe kadar sessiz kalmayı tercih ediyorlar anladığım.:)

Todor
04-09-2007, 17:19
Bugün ilk tohumları aldığım hanıma gittim. Amacım onun ektikleri ile benimkileri karşılaştırmaktı. Ama kendisi bu sene ekmemiş. Önümüzdeki hafta benim kabaklara bakmaya gelecek.

malina
04-09-2007, 20:00
Ben ne zaman görürüm bilmiyorum. Bu yüzden bir şey diyemiyorum... :)

habibe
06-09-2007, 14:03
Todor, tohumları aldığın hanım kabaklara bakmaya geldi mi ?

Todor
06-09-2007, 15:44
Önümüzdeki hafta gelecek.

capitano
18-09-2007, 00:51
arkadaşlar selam
ilk defa yazıyorum çünkü üye olmama rağmen burayı az evvel gördüm. sizlerden habersiz ben de Burhaniye/Balıkesir de yetiştirdim bu sene. 24 kg lık 2006 mahsulü bir kabak tan aldığım çekirdekleri hem bir grup kurup 70 ten fazla kimseye yolladım geçen ilkbahar da hem de kendim diktim.
ulaştığım max. 34,7 kg
çevresi 144 cm
yüksekliği 85 cm
toplam 14 tane 10 kg min.
seneye daha büyüğünü yetiştirmek elbette arzum. yaptığım hataları yanlışları en kısa zamanda toparlıyacağım. birbirimizle paylaşırız umarım.
aşşağıdaki linklerde resimlerim var.

http://picasaweb.google.com/ahmetcay/DevKabakGiantPumpkin2007


http://picasaweb.google.com/ahmetcay/MahsulErnte

sevgiyle kalın
ahmet f. çayıroğlu

capitano
18-09-2007, 00:56
Yazım hataları afola :)

Todor
18-09-2007, 05:32
Hoş geldin Capitano.:)
Sen ürünü kaldırmışsın anladığım kadarı ile. Ben henüz kaldırmadım. Ortalama ağırlıklarının 15-20 kg civarında olacağını sanıyorum. 2 dönümde 4 ton civarında ürün çıkacak gibi.

Resimlerinden gördüğüm, sende mozaik virüsünten nasibini almışsın. 117 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=130507&postcount=107) nolu mesajda bana önerilen bir reçeteyi yazmıştım.

Kendimizi kısaca tanıttığımız bir başlığımız var. O başlığada uğrarsan seviniriz. Aramaman için linkinide vereyim.
Link: Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)

Ayrıca forumda yazarak iletişim kurduğumuz için, imla kurallarına elimizden geldiğince dikkat ediyoruz. Bizimle aynı özeni göstereceğin için teşekkür ederiz.:)

Todor
18-09-2007, 05:37
Todor, tohumları aldığın hanım kabaklara bakmaya geldi mi ?


Dün geldi. Kabakların durumunu beğendi. Birbirimizle tohum takası yapmak için sözleştik.:)

Tarlayı gezerken gördüm. Kırılan Dill's yeniden meyve bağlamış. Ama sezon bittiği için çok fazla bir büyüme yapamayacak. Şu anda 7-8 kg. Fakat onu tohumluk olarak bırakmayı planlıyorum.

kürşad
18-09-2007, 09:11
Ahmet bey beyaz uzun şişman olan kabağın cinsi nedir?
Kestane kabağıyla ne farkı vardır? (tadı kokusu vs.)

limon
18-09-2007, 19:53
capitano, fotoğraflar çok güzel. Ellerinize sağlık.

Aslında benim merak ettiğim bir soru var arkadaşlar. Bu dev bal kabaklarının her türüyle kabak tatlısı yapılabilir mi? Tatlı dışında nasıl tüketiliyor?

Capitano'nun fotoğraflarındaki o güzel kabakları satıyorlar mı? Satıyorlarsa kim hangi amaçla alıyor? :)

capitano
18-09-2007, 19:55
Beyaz uzun kabak "spagetti kabağı", pişince spagetti gibi servis yapılıyor, ince uzun.

capitano
18-09-2007, 19:59
Dev kabaklardan faydalanma şekilleri :
1. Pumpkin pie (kabak tatlısı USA vari)
2. Yemek olarak, antep kabağı gibi, nohutlu naneli
3. Oyularak cadılar bayramında süs için
4. Ve tabiiki kim en büyük yetiştiricek diye. En büyük yetiştirenin kabağının tohumları iyi para ediyor.

limon
18-09-2007, 20:06
Teşekkür ederim capitano.

capitano
18-09-2007, 20:06
Arkadaşlar
Sizin Forum Kuralları nı okudum, geç de olsa. Ama bana biraz ters geldi. Nedeni de herhangi bir hakaret veya benzeri sözler olmadıktan sonra ben küçük harf **** büyük harfle başlamışım, söylermisiniz kim alınacak. O yüzden bana müsade. 1952 doğumluyum ve kimseden herhangi bir talimat alarak mesaj yazmam. Sizlere saygısızlık sayabileceğinizden bu sefer de istediğiniz gibi yazdım. Ama bana müsade. Sizlere imla kurallarına ve de Büyük harflere dikkat ederek bol sohbetler.
Benle paylaşmak isteyenler
xxxxxxxx
adresinden bana ulaşabilirler. Büyük Küçük harf farketmez.

Sevgiyle Kalınız
Ahmet

malina
18-09-2007, 21:19
Arkadaşlar
Sizin Forum Kuralları nı okudum, geç de olsa. Ama bana biraz ters geldi. Nedeni de herhangi bir hakaret veya benzeri sözler olmadıktan sonra ben küçük harf **** büyük harfle başlamışım, söylermisiniz kim alınacak. O yüzden bana müsade. 1952 doğumluyum ve kimseden herhangi bir talimat alarak mesaj yazmam. Sizlere saygısızlık sayabileceğinizden bu sefer de istediğiniz gibi yazdım. Ama bana müsade. Sizlere imla kurallarına ve de Büyük harflere dikkat ederek bol sohbetler.
Benle paylaşmak isteyenler
xxxxxxxx
adresinden bana ulaşabilirler. Büyük Küçük harf farketmez.

Sevgiyle Kalınız
Ahmet



Bu forumda Türkçe yazışıyoruz. Öyle seçmece yapmak yok. Siz büyük harf yazmazsınız, diğeri yumuşak g kullanmayı sevmez başka biri yaw demekten hoşlanır...

Bunun bir sınırı var mı?

Siz de sevgiyle kalınız :)

murat34.
09-10-2007, 13:55
Selamlar,
Yukarida resimlerin birinde kabaklarin altına tahta koyulduğunu gördüm. Bu çürümemesi açisindan şart mıdır? Cevap evetse nezaman koymamiz uygun olur?

Murat Uysal 1976-İstanbul

Todor
09-10-2007, 16:16
Evet, kabağın toprak ile temasını kesmek için altına tahta, strafor gibi malzemeler koyuyoruz. Bunu meyve olgunlaşmaya başladığı zaman yapmak lazım. Tarih olarak haziran ayı gibi.

Todor
21-10-2007, 09:37
Dün kışın tüketmek için biraz kabak topladım. Üzerine kar, yağmur yağmadığı sürece marta kadar dayanıyor. En soldaki ikisi 25 30 kg ağırlığında sanırım. Eve çıkarmak epey bir zor oldu.:)

22835

limon
21-10-2007, 12:40
Todor bu dışı kırmızı olan kabakların içi koyu turuncu mu oluyor? Tadının diğer bildiğimiz balkabağından farkı var mı?

Todor
21-10-2007, 16:31
Bu resimde görülen tüm kabaklar ve yarışmaya soktuğum kabak, ayrıca Selahattin Yılmaz'ın dağıttığı fideler, bir kabaktan çıkan tohumlar. Fakat tohumlarımız F1 olmadığı için, türde açılmalar yapıyor.

Hatta yarışmaya soktuğum kabağın yetiştiği bitkide ikinci bir kabak var ki, rengi turuncu. Yani aynı kökte farklı renkte meyveler veriyor. Şu anda tarla gök kuşağı gibi. En sağda olan gibi çizgililer var, yarışmaya soktuğum gibi düz renkli var, yeşil - kırmızı, turuncu - kırmızı alacalılar var. Çeşit çeşit.

Şu ana kadar 3 adet farklı desende kabak kestim, yedim. Hepsinin kokusu kavun gibi, rengi turuncu, kabuğu nispeten daha ince, pişmesi hızlı. Ve en önemlisi oldukça lezzetli.

İlk mesajımda anlattığım gibi, bu türü birisi Yunanistan'dan getirmiş. Tohumları aldığım hanımdan, dağıtacağım diye söz vererek almıştım. Sanırım sözümü tutabildim.Seneye bu tür için hedefim 100 kilo.

Ayrıca Amerikan kabağı türünde de çalışmalarım olacak. O tür ise çok lezzetli, çok fazla büyüyebiliyor. Amerika'da ve İngiltere'de yetiştirdikleri 600-700 kiloluk kabaklar bu ırk.

Fakat şöyle bir dezavantajı var, çok su salıyor. Şekerde 1 saat beklediği halde o kadar su saldı ki, kabak tatlısı mı yiyorum, kabak kompostosu mu yiyorum anlayamadım. Denilenlere göre fırında pişirmek gerekiyormuş. Kabuğuda elma kabuğundan farksız. #134 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=137656&postcount=134) nolu mesajda kırılan Dill's Atlantic giant ırkını görmek mümkün. onun tohumunu alamadım ama kardeşininkini aldım.

habibe
22-10-2007, 09:39
Kabakları seyretmek bile güzel. Ellerine sağlık Todor. Beşi biryerde gibi :) Afiyet bal olsun.

limon
22-10-2007, 13:10
Açıklama için teşekkürler Todor. Bazı balkabakları pişerken çok su salabiliyorlar. Suyu gidene kadar ocağın altını iyice açmak gerekiyor. Suyu azalınca kısıp için için pişirip, reçel gibi olunca güzel oluyor :) Ama altını açınca da köpük köpük taşıyor onun için tencerenin oldukça büyük olması gerekiyor. Diye ben de deneyimlerimi aktarayım. ;)
Seneye ben de yetiştirmek istiyorum. Artık ne kadar büyürse....

zenfree
22-10-2007, 13:38
http://www.howarddill.com/seed.html

Todor
12-11-2007, 14:55
Kabakları bugün hasat ettim.
Hasat raporu:

. 400 kg eşe dosta dağıtılan
. 51 kg toplantıda kesilen
. 30 kg toplantıda yenilen
.200 kg kendime kışlık ayırdığım
.500 kg fare zararı (kabuğu delmişler, içlerinden çekirdeklerini çalmışlar)
4000 kg ambara yığdığım

Toplam ürün 5000 kg yaklaşık

dönüme verimi 2500 kg

tugo
12-11-2007, 14:58
Elinize ve emeğinize sağlık. Bereketiniz hep bol olsun

Sinan9
12-11-2007, 20:55
Bereketli olsun. :)

epsody
24-02-2008, 03:40
sayın todor elinizde dev kabak toğumlarından var ise birkaç adet gönderirseniz çok memnun olurum saygılar. epsody

Todor
24-02-2008, 07:50
Bal kabağı tohumlarını mart ayında satışa sunacağız.

Avanos
25-02-2008, 17:18
todor buna sevindim koca siteden dev bal kabağı tohumu bulammaıştım bulduklarımda grmını altın fiyatına satıyor :)

tute82
08-03-2008, 14:14
arkadaslar selam sitenize yeni üye oldum cok guzel bır site arkadaslar biraz yardımınızı rıca edecegim 10 dönumluk bir sulak arazim var buraya bal kabagı ekmek istiyorum fakat satısında sorun yasarım endişesi ile yasıyorum sizce nerelere ve kaç paradan satabilirim veya dılımleyip 1 er kglıklar halınde vakumlu posetlerde piyasaya sursem dahamı iyi olur tohumları nereden temin edebiliririm...... şimdiden tesekkur ederim herkese iiiyiii çalışmalar

jojoba38
07-07-2008, 16:18
kısmet ise bende bu yıl 3200 m2 alan ektim atlandik dev kabagı damla sulama ile suluyorm kısmetse bende fotolarını çekip bu site de yayınlayacagım

Penelophe
07-07-2008, 20:05
Dev kabak bir tane olursa kabak verir mi? Yani önceki sayfalarda biryerlerde yalnız başına tek kabak fidesinin meyve vermeyeceği yazıyordu, bu doğru mu?

darkfriairs
08-07-2008, 09:30
@todor 250 kilo civarı gelen kabak yok galiba sizde?

Todor
08-07-2008, 23:42
Hayır yok.

kürşad
09-07-2008, 12:07
Dev kabak bir tane olursa kabak verir mi? Yani önceki sayfalarda biryerlerde yalnız başına tek kabak fidesinin meyve vermeyeceği yazıyordu, bu doğru mu?

Kabakgillerde (sanırım cassabanana hariç) aynü bitki üzerinde dişi ve erkek çiçekler ayrı ayrı yerdedir. Sapına baktığınızda dişi çiçeklerin sapları kısa erkek çiçeklerin sapları ise uzundur. Dişi çiçeklerde ovaryum döllenme sonucu meyve oluşturur. Erkek çiçekler ise döl tutmaz ve dökülür. Dolması yapılan kabak çiçekleri uzun saplı olan erkek çiçeklerdir.
Kısaca bir kök kabaktan kabak alabilirsiniz.

Penelophe
09-07-2008, 20:24
Kürşad, çok teşekkür ederim.

Lilium
13-08-2008, 16:42
Bu kabağın çinsini bilen varmı?

A.Şahin
13-08-2008, 22:06
Cinsini bilmiyorum ama bendeki kabaklar da aynı cinsten ve malesef beklediğim kadar büyük olmadılar. Renkleri iyice beyazlaşınca büyüme duruyor.

Lilium
14-08-2008, 11:42
Cinsini bilmiyorum ama bendeki kabaklar da aynı cinsten ve malesef beklediğim kadar büyük olmadılar. Renkleri iyice beyazlaşınca büyüme duruyor.

Çok güzel bir cins onun için sormuştum, kabak tatlısı çok güzel oluyor, dev kabak olmasada iyi bir bakımla yüz kiloya çıkabilir.
Ne yazıkki cinsini bilmiyorum.

hexus
20-09-2008, 23:34
Burda sözü geçen açılma sebeplerinden dolayı bende epey meşgul oldum bu dev bal kabağı yetiştiriciliği ile ve sonunda olayın tamamıyle Soy ağacına bağlı olduğunu farkettim son 10 yılın Dünya rekoru kıran kabaklarının soy ağacını inceledim ve hepsinin ortak ana ve babalardan geldiğini farkettim. Fakat işin en zor yanı bu dünya rekoru kıran kabakların tohumları göz açıp kapayıncaya kadar tükeniyor hele birde son 3-5 yılın rekortmen kabakları ise bulmak mümkün olmuyor. Internetden araştırmalar yaptım ve sonunda Dünya rekoru kıran kabağın bir tanesinin yetiştiricisiyle bağlantıya geçtim tohumları çapraz dölleme için veriyor. Üstelik ücretsiz fakat işin özü tohumları veren bu kişiye sürekli rapor etmek zorundasın çünkü proje kapsamında. Beklemedeyim şu an dur bakalım neler olacak.
Geçen yıl Avustralya rekorunu kıran kabağın tohumlarını almaya çalıştım fakat firma yurtdışına satışı yok eğer avustralyada yaşıyorsan ve yarışmaya hazırlanıyorsan iş değişiyor sanırım.
Aslında benim esas amacım neden dünya rekorları hep amerikadan çıkıyor! Neden Türkiyeden olmasın. Bu açıdan en azından Avrupa rekorunu kırabiliriz. İklim koşullarımız oldukça müsait.
Dev Bal Kabağı yetiştirmeyi hedefleyen arkadaşlara tavsiyem ; lütfen bu olaya büyük bir özveriyle yaklaşalım. Gelin hep beraber bölgesel olarak başlayalım.

m ü g e
06-10-2008, 14:25
80 Kiloluk Dev Kabak

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik beldesinde yetiştirilen 80 kiloluk kabak görenleri şaşırtıyor. Ahmet Demir isimli çiftçi, Düdenkırardı mevkiindeki tarlasında biri 80, ikisi de 40'ar kiloluk olmak üzere toplam 3 adet dev bal kabağı yetiştirdi.

Kaynak (http://www.haberturk.com/haber.asp?id=101257&cat=200&dt=2008/10/06)

aliyilmazist
12-11-2008, 13:39
2 yıl önce Milanoda arabaların üzerinde balkabaklarını görünce çok şaşırmıştım. Fotografını çekmişim. Sizlerle paylaşmak istedim. Herhalde onlarda bir yarışma için taşıyorlardı. Bu site sayesinde yarışmalarının yapıldıgını öğrendim :)


52652

52653

sercan1969
18-11-2008, 20:17
Önümüzdeki yıl;
1.Tohum ekimini direkt tarlaya yapacağım
2.Yer hazırlığına çok özen göstereceğim
3.Bal kabaklarının arasındaki mesafeyi 3 metreye kadar çıkaracağım
4.Bioplasma gibi organik gübreleri deneyeceğim
5. Ca ve K beslenmesine daha çok dikkat edeceğim
6.Benim yetiştiricilik yaptığım toprağın ph sı 8.5 ph yı düşürmek için bazı uygulamalar yapacağım

hexus
17-12-2008, 20:04
Önümüzdeki yıl;
1.Tohum ekimini direkt tarlaya yapacağım
2.Yer hazırlığına çok özen göstereceğim
3.Bal kabaklarının arasındaki mesafeyi 3 metreye kadar çıkaracağım
4.Bioplasma gibi organik gübreleri deneyeceğim
5. Ca ve K beslenmesine daha çok dikkat edeceğim
6.Benim yetiştiricilik yaptığım toprağın ph sı 8.5 ph yı düşürmek için bazı uygulamalar yapacağım

Sercan dostum dünya rekortmenleri ile yapmış olduğum görüşmeler neticesinde. İki bitki arası mesafenin en az 6 m olması gerekiyor. Yer hazırlığına gelince. 1 m çapında 50 cm derinliğinde bir çukurda yanmış ahır gübresi karışımlı toprak ve kemik tozu kullanırsan iyi olur. Ve ayrıca 20 metre karelik bir alanı da sürgünlerin topraktan beslenebileceğini göze alaraktan gübrelemen fayda sağlayacaktır. Bu yıl bende deneyeceğim fakat ben şaşırtma yöntemi kullanacağım . Elimde şu an Dünya rekortmeni kabakların tohumları var.
Saygılarımla

kürşad
17-12-2008, 20:26
Önümüzdeki yıl;
1.Tohum ekimini direkt tarlaya yapacağım
2.Yer hazırlığına çok özen göstereceğim
3.Bal kabaklarının arasındaki mesafeyi 3 metreye kadar çıkaracağım
4.Bioplasma gibi organik gübreleri deneyeceğim
5. Ca ve K beslenmesine daha çok dikkat edeceğim
6.Benim yetiştiricilik yaptığım toprağın ph sı 8.5 ph yı düşürmek için bazı uygulamalar yapacağım

Amonyum sülfat
veya kükürt (S) takviyesi Ph yı düşürür,

Kalsiyum Amonyum Nitrat veya tarım kireci Ph yı yükseltir

fahrikucuktas
09-01-2009, 06:48
bende yetiştirmeye çelıştım en iyi şartlarda 10 kğ oldu.Ama aldığım tohumdan emin değildim .Garantili tohum en önenlisi.

Balıkcı
09-01-2009, 13:13
Peki! diyelim ki 30-40 kg.lık kabak yetiştirdik, bunu ne yapacağız, nasıl yiyeceğiz? :p
Herhalde 3-4 kg.lık dilimler halinde konu komşuya dağıtacağız.
Tadı iyi olsa bari.
Tadından söz edildiğini göremedim.

kürşad
09-01-2009, 14:25
Benim yetiştirdiğim 10-20 kg civarındakilerin tatlı pek birşeye benzemiyor. Kabak köftesi yaptık o biraz eklenti baharat, yumurta ve un ile biraz durumu kurtardı.

Balıkcı
09-01-2009, 17:16
Eyvaaah! :p

A.Şahin
09-01-2009, 22:59
Bu sene yetiştirdiğim kabaklarda tohumlar aynı olduğu halde ciddi tat farklılıkları oldu. Büyük olmasını istediklerimi bolca sulamıştım ama tadları cok kötü. Sulamadıklarımsa gayet güzel sert ve aroması yoğun ve piştiğinde de kuru oluyor. Birde şunu farkettim bir kaç kiloluk küçük kabalların etli kısımları piştiğinde damarlı bi yapıya sahip oluyor oda hoş olmuyor tabi yerken. Etli kısmı kalın ve ihtiyacı olduğu kadar su görmüş kabak en ideali gibi.

Balıkcı
09-01-2009, 23:02
Damarlı olanların hasat zamanı geçmiş olmalı. Yani tohuma kaçmaya başlamış diyebiliriz.:p

Harun Parlak
09-01-2009, 23:04
Fazla su ve fazla azot ürünlerde tadı yavanlaştırır. Sadece bildiğim kadarı ile biber ve salatalık suyu yedikce güzel ürün veriyor. Biberi fazla sulamazsanız aynı tür fazla sulana na göre acı olabiliyor.
Bu bilimsel veri değil benim edindiğim tecrübe sadece.

A.Şahin
09-01-2009, 23:16
Büyük olsun da tadı yavanda olabilir :p

sercan1969
10-01-2009, 07:59
Annem kabak tatlısını çok iyi yapar...Yalnız uyarmak istiyorum Atlantic Giant Bol suyla yetiştirilen bir kabak cinsi olduğu için bünyesindeki su oranıda çok yüksek...Kestane kabaklarını genelde 1/1 oranında şekerle yaparlar..Bal kabağı fazla şeker istemiyor...Sulanması ve kendi suyuyla pişirilmesi için kestane kabağı doğrandıktan sonra 24 saat şekerde bekletilir...Bakl kabağına aynı şeyi yaparsanız fiyasko olur.Çünkü aşırı su salıyor.Şekeri dökten yarım saat sonra pişirebilirsiniz....Piştikten sonra suyunu toplaması için bir süre fırında tutulması lazım...Yani kısacası tadı mükemmel...ancak doğru ölçülerle ve doğru pişirme yöntemiyle....Aynı kabağı parçalayıp iş arkadaşlarıma dağıttım inanın çoğu bal kabağının tatlısını yapmayı bilmiyor...

A.Şahin
10-01-2009, 16:30
Fırına sürmeden önce de üzerlerine bir miktar toz şeker gezdirirseniz görüntüsüde mükemmel oluyor :)

Mine Balseven
31-01-2009, 12:02
merhabalar ben aranıza yeni katıldım dağ yöresinnde kabagı hanği zamanda ekmeliyim bileniniz varmı

sercan1969
31-01-2009, 16:00
Mayısın ilk **** ikinci haftası fidelerinizi hazırladığınız yere dikebilirsiniz...

capitano
11-02-2009, 18:59
"Forumdan kendim cıkmak istemiştim ama mümkünse tekrar girmek, dev kabak yarışmasına katılmak ve geçen sene yetiştirdiğim 74,5 kg ve yatay ve dikey çemberi 200 cm olan kabaktan bir miktar tohum isteyen arkadaşlara yollamak isterim."
yazıma moderatörümüz olumlu yanıt vermiştir. Kendilerine teşekkürlerimi bildiririm. Ayrıcana yazım kurallarına dikkat ederek artık sizlere yazacağımdan emin olabilirsiniz.
Tekrardan Merhaba herkese.

malina
11-02-2009, 19:05
Teşekkür ederim. Aramıza tekrar hoş geldiniz...

envor
11-02-2009, 20:46
"Forumdan kendim cıkmak istemiştim ama mümkünse tekrar girmek, dev kabak yarışmasına katılmak ve geçen sene yetiştirdiğim 74,5 kg ve yatay ve dikey çemberi 200 cm olan kabaktan bir miktar tohum isteyen arkadaşlara yollamak isterim."
yazıma moderatörümüz olumlu yanıt vermiştir. Kendilerine teşekkürlerimi bildiririm. Ayrıcana yazım kurallarına dikkat ederek artık sizlere yazacağımdan emin olabilirsiniz.
Tekrardan Merhaba herkese.

Hoşgeldiniz, sayın capitano. Sizi armamızda görmekten çok memnun oldum.

Tohum paylaşmak isterseniz, buradan yapabilirsiniz. (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128) Burada birkaç tohumda ben isterim.:D

k0900
27-02-2009, 12:25
Sn.Capitano, mümkünse bende rica ediyorum.

nazmikoc
27-02-2009, 13:27
Bugüne kadar en büyük bal kabağı nerede üretilmiş acaba?

sercan1969
28-02-2009, 07:01
Yanlış hatırlamıyorsam İngiltere geçen yıl rekoru Amerikanın elinden aldı...Kabağın ağırlığı 650 kg ın üzerindeydi...

Baldaş
11-03-2009, 08:10
Günaydın arkadaşlar biraz ara verdikten sonra ( teknik sorunlar çıkıp duruyordu, arama kısmından konulara kolaylıkla ulaşamıyordum ) tekrar foruma döndüm.
Umarım bu sayfada, konuyla ilgilenen birilerinin dikkatini çekebilirim. Sayın Todor verdiğiniz dev kabak tohumlarının hepsi çimlendi. Elimde biraz uzun süre beklettiğim tohumlarda verimin neredeyse tamamen düştüğünü görünce dayanamadım evde çimlendirmeye karar verdim. Evimizin salonu biraz genişçe olduğundan ve çok iyi güneş aldığından pencereleri aydıngerle kapatıp perdeleri çıkarttım ve bir çeşit sera oluştu. Kabaklar balık kutusunda gayet mutlu görünüyor ama zaman ilerledikçe bendeki panik de artıyor. Buralarda sıcaklık mevsim normallerinin de üzerinde geçti bu sene. Hava bir sürpriz yapar mı bilmiyorum. Özellikle Todordan ve Selahattin Bey'den rica ediyorum. Ben bu kabakları hangi boya gelince ve aşağı yukarı hangi tarihte asıl yerlerine ( bostana ) alayım ? Bende yedek çekirdek de kalmadı kabakların telef olmasını hiç istemem.

Teşekkürler Todor yer kaplamasın diye buraya ekleyeyim dedim. :)

Todor
11-03-2009, 08:25
Bölgenizdeki son donlar bittikten sonra, nihai yerlerine almanız gerekiyor. Bostana diktikten sonra eğer don olursa öleceklerdir. Son don tarihini, bölgenizdeki çiftçiden öğrenebilirsiniz.

zelish
25-03-2009, 14:35
450 m2 lik bir arsam var, toprak hiç işlenmemiş öylece duruyor en doğal haliyle.

Bu sene planlarım var, tohum siparişlerim var onları kısmetse ekecegim. :)

Acaba kabak da eksem becerebilirmiyim ?? :confused:

Todor
25-03-2009, 18:08
Denemezseniz sorunuzun cevabını öğrenemezsiniz. Ayrıca kabak yetiştirmek, domates biber yetiştirmekten daha zor değil. Bunlardan birini yaptıysanız, bal kabağını yapamamanız için bir sebep yok.

zelish
26-03-2009, 10:57
Teşekkür ederim Sn. Todor,

o zaman bende Sn. Capitano nun tohumlarına talip olabilirim. :)

balbay
28-03-2009, 18:55
Bilgiden kasıt eğer ki yetiştirme tekniği ise paylaşırım.
Yetiştirilecek tohum tabi ki iyi bir nesilden olmalıdır.

En iri kabak için bunun etkisi 40% bir katkıdır.

Köklerin yayılacağı , yani fidenin dikileceği alan da özel bir toprak karışımı ve sulama yöntemi kullanılırsa en iriyi yetiştirme şansına katkısı 40% dir.

Bu yöntem de 100 cm e 100 cm bir alanın toprağı yaklaşık 70-80 cm derinlik de kazılarak toprağı boşaltılıp, dışarıda yeni bir karışım yapılır.

Bu karışım da her bir ürün 20 Litre olmak kaydı ile ''sıfır numara dere kumu , 2 numara dişli dere kumu, orman toprağı, ince reçinesiz odun talaşı, kil-mil karışımı ve kazdığınız toprağın üstteki 40 cm derinliğine kadar ki kısmından 40 litre toprak ile 5 litre güvercin gübresi, 5 litre yanmış keçi-koyun gübresi, 5 litre kömür tozu karıştırılarak karışım çukura aktarılır.

100 cm e 100 cm lik alanın 4 köşesinden 50 cm derine kadar su vermek için 4 adet 70 cm lik boru hazırlanır ve 10 cm de bir arkalı önlü su sızdıracak delikler açılır. Tüm sulama buradan yapılır.

Bu aşama da yetiştirme alanının su direnajı , eğimin mümkün olduğunca az oluşu, damlama sulama yapılması, açan çiçeklerden en iyi 3-4 tanesinin bırakılıp gerisini ve uzayan diğer kolların budanması, daha sonra körpe 3-4 kabaktan da bir tane bırakılıp diğerlerinin de budanması gerekmekte.

Tüm bu saydıklarım ve iklim şartları da 20% şans daha arttırmakta.

Bu bilgileri direkt yerinde ABD de Montana da ödüllü kabak yetiştiren bir at yetiştiricisinden almıştım. Ayrıca deniz seviyesinden 300-1300 metre yükseklikler en ideal yetiştirme yükseklikleriymiş. Bunun sebebide nem oranının 30-60% yi geçmemesiymiş.

Diyarbakır da da yıllar önce meşhur karpuzun buna çok yakın yöntemle yetiştirildiğini biliyorum. Burada aslında önemli olan karışım ve sulama taktiği. Toprağın ve kabak gövdesinin toprak yüzeyinden aşağıya doğru 20 cm lik kısmı hep kuru kalıyor. Böylece kökler hem hazırlanan yumuşak toprak karışımında yayılıyor hemde bol su alıyor.

Kabak 1-2 kg a ulaştığından itibaren ise kabağı mutlaka yan yatırıyorlar. 30 kg dan sonra ise altına destekli saman koyuyorlar. Şekilli-biçimi bozulmamış ama çok iri olmayan kabak için ise kabağı dip kısımdan samanlı yere oturtuyorlar.

Yani epey zahmet istiyor ama başarıyorlar.

Benim paylaşabileceğim bilgiler şimdilik bunlar.

Chotanaq
21-04-2009, 14:32
Birşey sormak istiyorum,

Elimde sadece 1 adet dev balkabağı tohumu vardı. 2 hafta oldu ekeli.

yeni filizlendi.

saksıda evde duruyor, dışarısı soğuk.

saksı çapı 35 cm ben hiç çıkarmasam onun içinde yetişir mi kabak?

çünkü sadece tohum almak istiyorum içinden bi de ufak tadımlık.

Ali H. ALI
24-04-2009, 13:16
Kibrista yetistirilen bal kabaklari yuvarlak degil de uzun oluyor. Sonbaharda da yesil rengi turuncu renge donusuyor. Bu turuncu renkli kabaktan kabak bittasi
(Kabak, kuru uzum, bulgur veya pirinc ve seker eklenerek yapilan bir borek)
yapiliyor.

Kabaklar daha kucuk ve yesilken koparilip, sade veya taze bogrulce ile de pisiriliyor. En lezetli kabak cicegi dolmasi da bu kabagin ciceklerinden yapiliyor

Bir arkadasimin evinde buyuyen bu kabagin fotograflarini sizlerle paylasmak istedim. Boyu 1 metreden biraz uzun. Rengi daha yesil. Firsat bulursam ve kabak curumeden turuncu renge donerse bir fotograf daha ekliyecegim.

74398

74399

kürşad
24-04-2009, 13:24
Dev kabağın çapı 10 cm kadar olduğunda kopardım.
bir parmak genişliğinde dilimledim, kabuğunun olduğu kısmı 1 cm bırakarak içini bıçakla kestim. Sonra dilimleri kısa kısa doğradım. 1 cm3 lük parçalara böldüm. Turşukur ile turşusunu yapıp bıraktım. Yılbaşından sonra açtık kütür kütür bir turşu olmuştu. Hani karpuzu buz gibi suya koyarsınız da çatlar ya aynı onun gibi.

Chotanaq
02-05-2009, 21:23
Kabağımın 3.yaprağı yeni çıktı. Yani iki oval yaprak 1 tane tırtıklı yaprak oldu.

10 yaprak falan olunca burada bir dere var kenarına ekeceğim inşallah kimse görmez ve koparmaz.

hexus
06-05-2009, 17:42
Ben iddaasız bir yarışmacı olarak hemşerim hexus'u destekliyorum. :D
Teşekkür ederim hemşerim :) Adana bu yıl karadeniz gibi oldu biliyorsun Mayıs ayında halen yağmur durmadı. Kabak fidemi herhalde bu gidişle toprağa hiç indiremeyeceğim.

N.Hel
08-05-2009, 18:56
Bugün fideleri bahçeye diktim ve yarışma listesine de adımı ekledim. Gerçi kabakların büyük olmasından çok lezzetli olması benim için daha önemli. Bu nedenle fazla su vermeyi düşünmüyorum ama "yarışmada ben de vardım" derim hiç olmazsa. İddiasız yarışmacılara bir ilave daha oldu yani.

Fidelerin resimleri ekte.

tolgayarici
08-05-2009, 19:25
dün yurt dışı menşeli miks 3 paket minik ve rengarenk balkabaklarını . ekimini yaptım resimleri paylaşıyorum umarım yeşerirler ve tohumları sizler ile paylaşabilirim.

Chotanaq
08-05-2009, 22:46
Benimki bu. Yaklaşık 3 hafta olacak. Toprağa ekmemeyi düşünüyorum. Acaba bu saksıda ufakta olsa kabak vermez mi :)

Sağdaki büyük saksı.

http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=77290&d=1241815657

sercan1969
09-05-2009, 07:14
Saksıda kabak yetiştirmenizi pek önermem.Çünki bitki saksıya uygun bir bitki değil.

h_dogan
09-05-2009, 14:51
Teşekkür ederim hemşerim :) Adana bu yıl karadeniz gibi oldu biliyorsun Mayıs ayında halen yağmur durmadı. Kabak fidemi herhalde bu gidişle toprağa hiç indiremeyeceğim.

Haklısın hemşehrim bugün de yağmur var tarladaydım ben de. Ben iddiasız kabaklarımı çoktan indirdim toprağai umarım sen de en kısa zamanda indirirsin. Benim kabaklar beyazlardan. Adana'da reçeli çok yapılandan en azından yarışmada derece yapmasa da mahallede satarım.:D Seneye senin tohumlardan isterim ama.:p

Chotanaq
13-05-2009, 22:10
Balkabağımın son hali Sn. Ömer Tüfekçi abimden aldığım 2 adet kabak tohumundan bir tanesinin son hali budur toprağa dikmeye kıyamıyorum.

Lilium
13-05-2009, 23:43
Toprağa ekim zamanını kaçırıyorsunuz bilgilerinize.

kandıralı
13-05-2009, 23:47
*** elinde böyle güzel kabak tohumu olan arkadaşlar varsa bana gönderebilirmi saygılar

Chotanaq
13-05-2009, 23:47
Peki yarın gidip ekeyim derenin kenarına. Artık hergün ziyaret ederim napalım.

Chotanaq
14-05-2009, 20:17
Bende bugün kabağıma kıyıp derenin kenarına ektim. Bakalım nasıl farkedecek.

Hergün ziyarete gideceğim inşallah.

Chotanaq
14-05-2009, 20:25
Sulama hakkında hep aynı şey yazıyor ama yine de insan susuz bırakamıyor kabağını. Benimki linkte gördüğünüz boya ulaşana kadar 10 litre su tüketti. Hemde saksıda. İnşallah bir zararı olmaz ileride. Zaten bugün bir dere kenarına diktim. Evimden uzakta, hergün kontrol edeceğim.

http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=78362&d=1242245435

Chotanaq
18-05-2009, 20:05
Arkadaşlar kabağımı geçen günlerde dere kenarına diktim yerini sevdi ;)


Bugünkü hali burada. Ay çiçeğimi de oraya dikeceğim. Keşke elimde 1 den fazla kabak tohumu olsaydı o zaman kabağımın başına birşey gelecek diye korkum olmazdı.

indomie
18-05-2009, 22:03
Yorumsuz

sercan1969
18-05-2009, 22:39
Hoş geldin Dünyamıza minik Dev Bal Kabağı:D

indomie
18-05-2009, 22:51
Yakında büyüyecek amcası...:p

capitano
20-05-2009, 09:50
Arkadaşlar Merhaba

Uzun zamandır forum yazılarını takip ettim ama maalesef yazamadım. Fakat bu arada boş da durmuş değilim. Normal dikimlerimin yanısıra sevgili Dev-Kabağımıda geç de olsa ihmal etmedim ve 17 Nisan 2009 da viyola diktim. Daha doğrusu bir sürü Dev-Kabak.

Kullanmış olduğum tohumlar:
- İsviçre 2008 2cisi tohumları
- Prizewinner
- Riesensquash / Giant Squash
- Gele Centenaar
- Wyatt's Wonder
- Full Moon
- Big Moon
- Mammoth Gold
- King of Mammoth
- Big Max
- Dill's Atlantic
- Kendi 2008 Mahsulü tohumlarım

Toplam 128 tohumu itinalı diktim. Bunlardan elbette fireler oldu ve 15 Mayıs ta toprağa diktim. Aynı gün ayrıcana tahmini 300 den fazla da fasulya dikimimim 2 yanına sırayla diktim, mısır gibi. Nasıl olsa fasulyalar sulamıyor, onlar da nasibini alır dedim. Belkide itinasız dikim daha başarılı olur.

Ekte viyoldaki hallerini gösteren 5 resim yolluyorum. En kısa zamanda da tarladaki hallerini yollarım.

Sevgiyle Kalınız

satsuma
22-05-2009, 12:53
Arkadaşlar kabağımı geçen günlerde dere kenarına diktim yerini sevdi ;)


Bugünkü hali burada. Ay çiçeğimi de oraya dikeceğim. Keşke elimde 1 den fazla kabak tohumu olsaydı o zaman kabağımın başına birşey gelecek diye korkum olmazdı.


ben bile senin kabaktan umutluyum merak etme dere kenarı iyi fikir :=)

Chotanaq
22-05-2009, 13:18
ben bile senin kabaktan umutluyum merak etme dere kenarı iyi fikir :=)

üstelik ıslah deresi :)

tesadüfe bakın bende bugün satsuma nedir diye araştırmıştım. Sizin cevabınızı görünce şaşırdım. Satsuma'yı binboa diye bir içki reklamında gördüm.

Chotanaq
27-05-2009, 20:06
Dev balkabağının gelişen yaprakları ekteki resimde.

1 tane tohumum vardı, bu kabak benim herşeyim o yüzden :)

Chotanaq
29-05-2009, 09:22
ben kabağımı dere kenarına şaşırttım ama toprağı bellemedim :(

toprağı belllememek çok kötü sonuçlara yol açıyor.

aydogmus
29-05-2009, 16:29
Yorumsuz

bana kısır döle benziyor gibi geldi yakında düşmesse şaşma;)

indomie
29-05-2009, 21:17
bana kısır döle benziyor gibi geldi yakında düşmesse şaşma;)

Haklısınız sayın Aydoğmuş,

"Cep Herkülü" adını verdiğim ilk kabağım maalesef çürüdü. :(
Zira erkek çiçekler henüz açılmamıştı. Daha sonra birkaç tane daha dişi çiçek açtı. Bu arada erkek çiçekler de açmıştı. Sanırım bu sefer olacak. ;)

malbman
01-06-2009, 19:49
Arkadaşlar bu çiçekler erkek çiçek midir? Bilen varsa yanıtlayabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim.

malbman
01-06-2009, 19:51
Bir de bu var.

indomie
01-06-2009, 20:34
Hepsi erkek çiçek.

Chotanaq
01-06-2009, 22:05
Merhabalar;

Erkek çiçek ile bayan çiçeğin farkını bana kısaca özetleyebilir misiniz?

Benim kabağımın 10 tane çiçeği var sadece 3 ünde kabak var şimdi ben o kabaklara da kıymayacağım hepsi büyüsün. İnsan kıyamıyor yarışma için büyük olsun diye kesmeye.

Bir sorum da şu:

Kabak açmayanlar erkekmi oluyor?

Son sorum:

Benim gübre verme fırsatım olmuyor gübre bulamıyorum marketlerden de almak istemiyorum çok pahalı. Ne kadar etki eder bu kabağa?

Cevaplayabilirseniz sevinirim.

hexus
01-06-2009, 22:57
Yorumsuz

El ile tozlama yaparsanız ve izolasyonunu sağlarsanız dışarıdan toz almasını engellemiş olursunuz.

hexus
01-06-2009, 23:03
Erkek çiçekle dişi çiçek arasındaki fark kısaca şekilsel olarak ; Dişi çiçeklerin alt kısmında boğumlu bir şekilde ufak sarı veya yeşil renkte meyvemsi oluşum , erkek çiçeklerde ise bu yoktur.
Gübreleme ise Vejatatif gelişim sürecinde azot gübrelemesi ; meyve oluşumunda ise potasyum ve magnezyum ve az miktarda da kalsiyum gübrelemesi gereklidir. Vejatatif gelişim denilen dönem ; yeşil aksamın yani bıyık ve yaprakların gelişimidir. En güzel gübreleme toprağa şaşırtma öncesi yanmış ahır gübresi kullanımıdır. Ben 60 kg kadar ahır gübresi , 10 kg Güvercin gübresi kullandım.
Merhabalar;

Erkek çiçek ile bayan çiçeğin farkını bana kısaca özetleyebilir misiniz?

Benim kabağımın 10 tane çiçeği var sadece 3 ünde kabak var şimdi ben o kabaklara da kıymayacağım hepsi büyüsün. İnsan kıyamıyor yarışma için büyük olsun diye kesmeye.

Bir sorum da şu:

Kabak açmayanlar erkekmi oluyor?

Son sorum:

Benim gübre verme fırsatım olmuyor gübre bulamıyorum marketlerden de almak istemiyorum çok pahalı. Ne kadar etki eder bu kabağa?

Cevaplayabilirseniz sevinirim.

indomie
02-06-2009, 01:13
El ile tozlama yaparsanız ve izolasyonunu sağlarsanız dışarıdan toz almasını engellemiş olursunuz.


2-3 tane dişi çiçeğe el ile tozlama yaptım. Bir tanesi tenis topu büyüklüğüne ulaştı. Resmini daha sonra koyacağım.

İzolasyonu anlayamadım sayın hexus. Nasıl yapıldığını açıklarmısınız?

malbman
02-06-2009, 03:19
Hepsi erkek çiçek.

Teşekkür ederim sayın indomie.

Chotanaq
02-06-2009, 08:01
Erkek çiçekle dişi çiçek arasındaki fark kısaca şekilsel olarak ; Dişi çiçeklerin alt kısmında boğumlu bir şekilde ufak sarı veya yeşil renkte meyvemsi oluşum , erkek çiçeklerde ise bu yoktur.
Gübreleme ise Vejatatif gelişim sürecinde azot gübrelemesi ; meyve oluşumunda ise potasyum ve magnezyum ve az miktarda da kalsiyum gübrelemesi gereklidir. Vejatatif gelişim denilen dönem ; yeşil aksamın yani bıyık ve yaprakların gelişimidir. En güzel gübreleme toprağa şaşırtma öncesi yanmış ahır gübresi kullanımıdır. Ben 60 kg kadar ahır gübresi , 10 kg Güvercin gübresi kullandım.

Sanırım benim kabak dediğim şeylerde kabak değil, o zaman bu kabak ne zaman çıkacak? :)

Teşekkür ederim açıklama için.

aydogmus
02-06-2009, 16:58
Sanırım benim kabak dediğim şeylerde kabak değil, o zaman bu kabak ne zaman çıkacak? :)

Teşekkür ederim açıklama için.

şayet bular döllendiyse işte senin kabakların onlara merhaba de:p

Chotanaq
02-06-2009, 17:10
şayet bular döllendiyse işte senin kabakların onlara merhaba de:p

Öyle çiçeklerde var evet. Kabak olanlardan daha büyük bir çiçek 6-7 tane onlardan da var. Bunlar varsa kabak var mıdır yoksa bunların döllenmesi mi gerek?


Bunu tam anlamadım. Ama şimdi işten eve geçiyorum, evden resmini yollarım.

Teşekkürler.

Chotanaq
02-06-2009, 20:24
Arkadaşlar şimdi yeni çektiğim resimleri sizinle paylaşmak istiyorum. Benim kaygılı olduğum bir konu var. Ben kabağımı dere kenarına şaşırttım ama ıslah edilmiş bir dere ve su neredeyse gelmiyor kabağın olduğu yere resimlerden de anlaşılır. Yapraklarında solma var bunun sebebi nedir? Üsttünü örttüm ama gölge olacak kadar değil. Ben ona hergün su taşımam gerekiyor susuz kalmaması için.


Hergün su götürmem gerekiyor mu?

Tam gölge mi olmalı?

indomie
02-06-2009, 21:52
İşte (döllenirse) kabak olacak çiçeğiniz. :D

Chotanaq
02-06-2009, 22:12
İşte (döllenirse) kabak olacak çiçeğiniz. :D

Gösterdiğiniz çiçek gibi bir tane daha var. Ben döllenmesi için erkek dişi çiçeklerin bir arada olması gerektiği gibi birşey duymuştum, döllenme şartı nedir acaba?

Yukarılarda el ile tozlama diyor, bende mi denesem çiçekler açıp sarıya döndüğünde?

Ve yaprakların sararmasından korkuyorum. Hergün su taşımam gerekir mi?

indomie
02-06-2009, 23:20
DÖLLENECEK ÇİÇEĞİN SEÇİMİ ve DÖLLEME

Eğer dev bir kapak yetiştirmek istiyorsanız hiçbir şeyi tesadüfe bırakmamanız gerekir. Bir kökte en fazla 2 meyve bırakılmalıdır, tek bırakılırsa daha da iyi olur. Bu meyve özenle seçilmelidir. Kökten 1,5-2m mesafede, yeni açmış **** açmak üzere olan, sapın bağlı olduğu kopmayacak sağlam bir dalı olan, büyüyünce rahat bir konumda olan vede daha döllenmemiş bir dişi çiçek olmalıdır. Dişi çiçek küçük yuvarlak meyve taşır. Seçilen dişi çiçek tam açmadıysa arı ve böceklerden korumak için bir örtüyle kapatılır ki tam döllenmeye hazır hale gelsin. Hazır olduğunda ya aynı kökten, varsa bir diğer kökten açmış bir erkek çiçeği sapından koparın, çiçeğin yapraklarını da kopardıktan, soyduktan sonra döllemeye hazır hale gelirsiniz. Koruma örtüsünü dikkatlice kaldırın ve polenleri dikkatlice birçok kere dişi çiçek merkezinde olan kısma sürtün ve koruyucu örtüyü tekrardan üzerine örtün. Bu şekilde 2-3 gün koruyun. Eğer çiçeğin hemen arkasındaki minik yuvarlak kabak düşmeyip büyümeye başlamışsa döllenme gerçekleşmiştir.

Bu büyümeye başlayan kabakların en büyük düşmanı kargalar sakın unutmayın.

Chotanaq
03-06-2009, 11:22
DÖLLENECEK ÇİÇEĞİN SEÇİMİ ve DÖLLEME

Eğer dev bir kapak yetiştirmek istiyorsanız hiçbir şeyi tesadüfe bırakmamanız gerekir. Bir kökte en fazla 2 meyve bırakılmalıdır, tek bırakılırsa daha da iyi olur. Bu meyve özenle seçilmelidir. Kökten 1,5-2m mesafede, yeni açmış **** açmak üzere olan, sapın bağlı olduğu kopmayacak sağlam bir dalı olan, büyüyünce rahat bir konumda olan vede daha döllenmemiş bir dişi çiçek olmalıdır. Dişi çiçek küçük yuvarlak meyve taşır. Seçilen dişi çiçek tam açmadıysa arı ve böceklerden korumak için bir örtüyle kapatılır ki tam döllenmeye hazır hale gelsin. Hazır olduğunda ya aynı kökten, varsa bir diğer kökten açmış bir erkek çiçeği sapından koparın, çiçeğin yapraklarını da kopardıktan, soyduktan sonra döllemeye hazır hale gelirsiniz. Koruma örtüsünü dikkatlice kaldırın ve polenleri dikkatlice birçok kere dişi çiçek merkezinde olan kısma sürtün ve koruyucu örtüyü tekrardan üzerine örtün. Bu şekilde 2-3 gün koruyun. Eğer çiçeğin hemen arkasındaki minik yuvarlak kabak düşmeyip büyümeye başlamışsa döllenme gerçekleşmiştir.

Bu büyümeye başlayan kabakların en büyük düşmanı kargalar sakın unutmayın.

Çok yararlı bilgiler, bugün deneyeceğim. Fakat yaprakların solması beni düşündürüyor.


Çiçekler resimlerdeki gibi. Sürmek için, erkek iyice büyüyüp sarı bir çiçek olana kadar bekleyeceğim sanırım? Ama o zamana kadar dişi çiçekte açılıp dökülürse?

Chotanaq
07-06-2009, 09:26
Bugün gidip baktım dişi çiçekteki meyve düşmüştü. 2 tane daha var inşallah onlar bari tutar.

hexus
08-06-2009, 16:43
Arkadaşlar erkek çiçeklerin olgunlaşması dişi çiçeklerden öncedir bu yüzden endişeniz olmasın. El ile tozlama yapacak arkadaşlara uyarım ; sabah erken saatlerde yapılması gereklidir. Bunu sebebi ise arı böcek faaliyetleri başlamadan önce kabağımızı tozlamamız içindir. Bazı dev bal kabağı üreticileri kabağı tozladıktan sonra büyük bir naylon poşetin içersine sararak içersine arı yerleştiriyorlar bundaki amaç ise tozlamanın daha başarılı olması. Tartışmalı olan bir konu ise kendine tozlama mı yoksa çapraz tozlama mı daha iyi netice verir ? Fakat şu bir gerçek ki eğer kabağımızın genetik yapısına güveniyorsak kendine tozlamamız daha mantıklı. Şahsen ben kendine tozlandıracağım.

h_dogan
08-06-2009, 16:57
Sn. hexus sizin kabaklar ne alemde. Biraz geç dikmiştiniz sanırım. Benim diktiğim kabaklar Giant değil, ben sizi destekliyorum biliyorsunuz. :D Ama beim kabaklarda şu an meyve var, yakında resimleri eklerim. Yabancı tozlaşma olmaz çünkü tek çeşit diktim. :)

hexus
08-06-2009, 17:03
Sn. hexus sizin kabaklar ne alemde. Biraz geç dikmiştiniz sanırım. Benim diktiğim kabaklar Giant değil, ben sizi destekliyorum biliyorsunuz. :D Ama beim kabaklarda şu an meyve var, yakında resimleri eklerim. Yabancı tozlaşma olmaz çünkü tek çeşit diktim. :)
Evet malesef biraz geç kaldım ama önemli değil fazla bir fark yapacağını düşünmüyorum. Desteğinden dolayı teşekkür ederim .Benim şu anda bir tek kabağım ona da itina ile bakıyorum :) eğer benim kabak çiçekte olmuş olsaydı çapraz tozlama yapardık. :)
Bu arada gövde yönünü değiştirmek isteyen arkadaşlara uyarım bu işlemi sabah saatlerinde yapmayınız. Akşam üstü yapmanız en doğrusudur.

Chotanaq
09-06-2009, 20:58
Merhaba;

meyveli dişi çiçek 2 tane kaldı. 1 i düştü ama sizce tozlanamadığından mı düştü yoksa güneşmi yaktı? Çünkü bütün yaprakları sarı ve yeni meyvelerde düşecek gibi üstünü tam örtemiyorum çok güneşin ortasında. Normalden çok küçük 3 ay olacak hala minicik.

h_dogan
11-06-2009, 12:48
Ben de bugün örttüm 2 tane kabağı Adana çok sıcak. Hele 2 gündür 45 dereceye dayandı.

Chotanaq
17-06-2009, 23:15
Benim tek kök kabağım vardı hiç gelişemedi. salatalık yaprakları daha büyüktür. 3 tane kabak meyvesi yaptı 3 üde düştü. Kabağım kalmadı yani.

okanbayram
19-06-2009, 15:43
arkadaşlar 19.06.2009 tarihli atlantik dev kabaklarımın gelişimini sizlerle paylaşmak istedim .anlayamadıgım olay kestane tipi kabakdan 30 kök yapdım bunlar şu an anlantik dev kabakdan daha hızlı gelişme saglıyor.neden kaynaklanıyor anlamadım bu konuda bilgisi olan varmı atlantik kabakda cürüme var neden son resim kestane tipi olan aynı zaman dikimi yapıldı

ayax
27-06-2009, 17:39
arkadaşlar ben kabağın dişi çiçeklerini merak ediyorum bu konuda bilgisi olan varmı nasıl anlaşılıyor? öğrendiğim bilgilere göre çekirdeklerinin tohumlaşması için dişi çiçeği 2-3 gün poşete bağlamak gerekiyormuş.

kürşad
28-06-2009, 09:07
arkadaşlar ben kabağın dişi çiçeklerini merak ediyorum bu konuda bilgisi olan varmı nasıl anlaşılıyor? öğrendiğim bilgilere göre çekirdeklerinin tohumlaşması için dişi çiçeği 2-3 gün poşete bağlamak gerekiyormuş.

Erkek çiçeklere göre sapı daha kısadır. Herhangi bir erkek çiçeği koparın içinde tam ortasında sarı bir kısım var burası anter yani erkek organdır, erkek çiçeğin dışındaki sarı yaprakları koparıp erkek organı dişi çiçeğin içine sokun ve dişi organ yani style ile iyice birbirine değdirin, işlem bu kadar. Yabancı döllenme olma şansı olan başka çeşit kabaklar var ise meyve bağlayana kadar dişi çiçeğinizi tül veya benzeri bir şey ile sarın. Dışarıdan arı, böcek ve polen tozları gelmezse problem olmaz.

Ayrıca uzun saplı olan erkek çiçekleri sabah erken saatte toplayıp içlerindeki erkek organları kesip çıkararak una ve ardından yumurtaya bulayıp çiçek yağında kızartın, üstüne sarımsaklı yoğurt dökün afiyetle yeyin.

Dolması da yapılıyor ama şimdi anlatması uzun sürer.

ayax
11-07-2009, 16:46
teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için fakat ben geç kaldım sanırım dişi çiçekleri bulamıyorum hep erkek var.

annem dolmasını biliyormuş yaptı.

Gülüm
02-08-2009, 00:11
Benim bahçemdeki çiçek bölümünde tesadüfen düşen çekirdekten büyüyen bir kabağım var. Yavru kabağı görünce çok hoşuma gitti. Büyümesine izin verdim ama sonradan çiçeklerimi kıskanıp bastırmaya başladı. Şu anda 20 kg civarında. Kabak büyüdükçe yapraklarda büyüyor ve uzuyor. Ne çiçeklerime ne de kabağa kıyamıyorum.

Kabağın attığı kolları budasam zarar verir miyim diye kara kara düşünüyorum. Ayrıca bana küsmesinden de korkuyorum.

A.Şahin
05-08-2009, 00:00
Bu akşam aklıma bi fikir geldi , seneye uygulamaya çalışacağım. Size de danışayım istedim. Şöyle ki; kabak tohumları baharda çimlenmek üzere kaplara ekilir, gelişmeye başlayan çimler çenek yaprağa kadar olan gövdeden ikişerli ya da üçerli birbirine aşılanır. Amaç yanal köklerden beslenen kabak ne kadar güçlü oluyorsa esas kökte güçlü olmalı yani üç ana kökten beslenen kabakla bir kökten beslenen bir olmaz gibime geliyor. Önemli olan aşıda başarı sağlamak :rolleyes: yani işin en zor yanı. Denemeye değer değil mi? :confused:

k0900
17-08-2009, 09:24
Bal kabağıının olgunlaştığını nasıl anlarız ?

Koparmak için belli bir tarihimi bekleyeceğiz, neyi kontrol etmeliyiz ?

A.Şahin
17-08-2009, 17:29
Yaprakları iyice ölmüş ve meyvenin gövdeye bağlandığı sap kısmı iyice odunlaşmış olmalı yoksa çürüyebiliyor sapından.