PDA

View Full Version : Bonsaide, gövde ve dal kalınlaştırmak...




Ali H. ALI
10-09-2006, 13:46
Herkese merhaba,
Gecen gunlerde, sucul bitkilerdeki, poludaryum ve bonsai forumunda, sayin Olmezin agacimin govdesini nasil kalinlastirabilirim sorusuna verdigim cevabi burda bonsai forumunda, yeni bir baslik altinda yazarsam faydali olacagini belirten sayin Bonsaiseverin onerisine katildigim icin. Bu gun agaclarimdan bazi resimler cekip, Govde kalinlastirma tekniklerini sizlerle paylasmak istedim.

Bonsai uzerinde herhangi bir dalin kalinlasmasini istiyorsaniz, o dalin uzerinde hicbir budama yapmayiniz[yaprak ve dalcik] dali buyumeye birakiniz, agacinizin sekli bozuluyor diye uzulmeyin bir iki sene icerisinde dal istediginiz kalinliga gelecektir sonra dali istediginiz yerden budarsiniz

Bonsaide govdeyi kalinlastirmak icin birkac secenek var:

[B]A/ Agacinizi asagida resimlerde goreceginiz gibi yere dikmek. Yere dikilen agac saksiya dikilen agactan cok daha cabuk buyur, koklerini o sekilde kondraplakin uzerine sabitlestirmekle agacin ileride yerden kolayca sokulmesine, koklerin en az bir sekilde zarar gormesine ve koklerin derinlemesine deyil de yatay olarak buyumesini saglar ki ileride bonsai saksisina yerlestirirken hic bir zorluk cekmezsiniz.

3700
3701
kontraplak[25x25cm] ve kucuk tahta parcalari ile hazirlanmis punezler

3702
asagiya dik buyuyen ana koku budanmis incir fidani

3703
agaci kontraplak in uzerine koyup kokleri istedigim yonlerde punezlerle kontraplakin uzerine cakiyorum[civiler koklerin uzerine cakilmiyor kokleri tutan tahta parcalaridir]




Ali H. ALI
10-09-2006, 14:02
3704
punezlerle tuturduktan sonra, agac kontraplakin uzerinde sabitce duruyor.

3705
bahcede dikmek icin actigim cukura kontraplak ile birlikte agaci dikiyorum.

3706
bir iki ay sonra gubreleyip hic bir budama yapmadan iyice gelismesini bekliyecegim. Iki sene sonra yerden sokup koklere bakacagim budamak gerekiyorsa kokleri budadiktan sonra dallarida derin olmamak kosulu ile budaycagim. Sonra tekrar yere dikip[ayni yontemle] iki sene daha buyudukden sanra bonsai saksisina alacagim.

Ali H. ALI
10-09-2006, 14:37
B/ Asagidaki yontem kurbanlik dal veya feda edilecek dal[sacrifice branch]
Burdaki yontem agaci hic ellemeden govdesinin veya govde uzeinde birakilan bir dalin bir iki sene [belki daha fazla] buyumeye birakmak dal buyurken dalin altinda kalan kisim da, kalinlasacaktir.

3707
Kokleri kaya uzerine sarilmis tarzda bir bonsai adayi, iki yildan bu yana buyumesine hic mudahale edilmemis istedigi gibi buyumus.

3708
Bu gun govdenin yeteri kadar kalinlastigini dusunup, agaci resimde gordugunuz yerden budadim. Yeni cikacak surgunleri bu sene hic ellemeyip gelen sene o surgunleri telleyip agacima istedigim sekli verecegim.

3709
Koklerin ve govdenin yakindan gorunusu

3710
Iki sene sonra govde kalinlastigi zaman, kesilecek olan, feda edilecek dali ile buyuyen baska bir agac.

3711
Govdenin yakindan gorunusu

Ali H. ALI
11-09-2006, 12:39
Herkese iyi gunler, kaldigim yerden devam ediyorum.

C/ Telle govdeyi bogarak onun kalinlasmasini sagliyan yontem. Bunu baharda yaparsaniz kis girene kadar sonucu gorebilirsiniz. Bu yontemdeki cok onemli bir iki noktaya deginmek istiyorum. Cok ince tel kullanmayin, agacin kabugunu cabuk keser,govdeyi bogdugunuz yer topragin uzerinde kalmasin,govdenin cirkin bir gorunusu olur, teli surekli kontrol ediniz, tel agacinizi keser ve farkina varmazsaniz AGACINIZ OLEBILIR. Teli bir seneden fazla govde uzerinde birakmayiniz. Tel ile bogdugunuz yerden yukarisi kalinlasacaktir.

3716
Telle bogulan agac govdesi[agacin kabugunu kesmeycek kadar teli iki ucundan bir pens ile kiviriniz]

3717
Telle bogulan yerin toprak altinda kalmasina dikkat ediniz.

Ali H. ALI
11-09-2006, 12:53
D/ Bu yontem plastik bir cekicle, agacin govdesinde kalinlastirmak istediginiz yerler, orta siddette vurursaniz agac kabugu, icten zedelenecektir[bu zedelenme distan gorunmez] agac bu zedelenmeyi onarirken govde kalinlasacaktir. Bu islemi uc dort ayda bir tekrarlayabilirsiniz.

3718
Plastik cekicle agacin govdesine vururulur.

3719
Plastik cekiciniz yoksa, agacin govdesine bir bez sarip demir cekicle de vurabilirsiniz.

Ali H. ALI
11-09-2006, 13:14
E/ bu yontem de sonuncusu, [daha baska yontemler ogrenirsem sizlerle yine paylasirm]bu yontemde agacin govdesi dikey olarak keskin bir bicakla her yonden cizilir, agac bu cizikleri kapatirken govde kalinlasacaktir.[govdedeki kabugu puruzlu olmayan, duz kabuklu agaclara bu yontem uygulanirsa cirkin durabilir]

3720
Govdesi ince bir alic fidani. govdeyi bicakla cizerek, onu kalinlastirmaya calisacagim.

3721
Agacin govdesi her yonden bicakla dikey olarak cizilir.

3722
Daha onceleri bicakla cizilerek govdesi kalinlastirilan bir agacim.

Mutlaka sorularniz olacaktir. Onlarin hepsini cevaplamiya calisacagim.
Yapacaginiz calismalarin sonuclarini, paylasmayi da unutmayin.
Hepiniz sevgi ile kaliniz.

Ela
31-10-2006, 20:25
bu yontemde agacin govdesi dikey olarak keskin bir bicakla her yonden cizilir, süper ötesi çalışmalar insan görünce iyice hevesleniyor benim aklıma takılan soru ben yeni yaptığım 2 bonzaimin sargılarını açınca agacımın kabuğunu çizeyim mi ,sargıların açılmasına nasıl karar veriyoruz.

Ali H. ALI
01-11-2006, 12:24
Merhaba Zerrin uslu, BONSAI sevdalilari arasinda yeni, yeni arkadaslar gormek bizleri mutlu ediyor. Aramiza hos geldiniz.

Agacinin, sargilarindan soz ediyorsun pek anliyamadim. Agacin zedelenmesin diye tellemeden once sargilarlami sardin?

Agacinin cinsi nedir? bicakla cizmek icin bu onemlidir, cunku cizecegin cizigler agacinin govdesinde bir omur kalacaktir. Yani govdesi duz olan kabuklanmiyan agaclarda pek hos bir goruntu olmaz [ornegin akcaagacin govdesinde] bu durumda cekicle vurma yontemini belli araliklarla uygulayabilirsin. Agacin cinsini
dogada gorme imkanin varsa, dogadakilere bir bak govdesi kabuklaniyorsa, kabuklari yarilip catliyorsa bicakla cizmende bir sakinca yoktur.

Kolay gelsin

Ela
01-11-2006, 18:16
ilginiz için teşekkür ederim Ali Bey yaptığınız güzel çalışmaları görünce insan çok hevesleniyor doğrusu .doğada inceledim evet bonzaimin biri mazı diğeri servi iki ağacın gövdesi de kabuklu.Sargıları spanç beziyle yaptım tıpta kullanılıyor ağacın gövdesini tel kesmesin diye yapmıştım.

banzay
21-11-2006, 22:15
Merhaba,
İki yıl kadar önce tohumdan yetiştirdiğim keçi boynuzu fidanlarımda tamamen cahillik eseri budama yapmıştım. Aslında mini bonsai yapmak gibi bir fikrim vardı. Sonradan bu konuda ne kadar hatalı davrandığımı gördüm. Fazla dallanma da oluşmadı. Sadece budadığım kısımdan birkaç dal oluşturmayı başardım. Ancak fidan hem ince hem de uzun. Bu konuda neler yapabilirim? Çok mu geç?

5446

5447

bonsaireef
22-11-2006, 07:41
Banzay geniş bir saksıya al ve hiç elleme büyüsün. Şimdiden gövdeye şekil verebilirsin. Gövde kalınlaşırsa bunu yapamazsın.

hasancihad
23-11-2006, 10:32
Yukarıda Ali Sensein anlattığı sitillerden bir kaçını bebaber uygularsak ne olur? Hem çizse,k hem boğsak, hem ezsek diyorum yani...Ağaç daha hızlı cevap verir mi?

turunç
23-11-2006, 10:45
Ağaçlar canlıdır. Bu kadar işkenceyi kaldıramazlar. Ayrıca işlemi kademeli olarak yapmalısın. Ağaç iyileşirlen ezilen **** kesilen bölgeyi kalınlaştırır. İyileşmesi için ona zaman tanımalısın. Ayrıca senin ateş dikenine kesik atma işini yapamazsın. Çirkin görünür. Çünkü pürüzsüz bir kabuk yapısı var. Ayrıntılar önemlidir. Ali Hocamız saolsun tüm ince detaylara kadar anlatır usanmadan..

murare
23-11-2006, 11:56
Hasancihad çizip,boğum,ezmekten daha kolayı var. Dök üstüne benzini, çak kibriti. Sonuç aynı olacaktır bence :D Ne yapıyorsun öldüreceksin yaratığı.

oktars
11-01-2007, 16:07
Bonsai'de uygulanan tekniklerin bir çoğu doğayı taklitten başka bir şey değil ağaç zaten tabiatta bu tip zorluklara maruz kalıyor.

nihal_es
19-01-2007, 01:05
Bende ağaçların gövdesi nasıl kalınlaşır diye merak ediyordum. Çok güzel anlatmışsınız, teşekkürler.

Ali H. ALI
19-01-2007, 02:38
Sayin Nihal Paylasim icin sizi bonsai forumlarinda daha fazla gormek bizleri sevindirir, bonsai buyulu renklerle goz olan bir dunyadir, uzakta durmayin buyurun aramiza katilin.

nihal_es
19-01-2007, 23:57
Beni aranıza aldığınız için teşekkür ediyorum. Mayıs ayında saksılara 2 tane fıstık çamı dikmiştim ama bonsai yetiştirmek için cesaret edememiştim, fidanlar kendi hallerinde büyüyorlardı. Anlattıklarınızdan destek alarak bende bonsai yetiştirmeye karar verdim. :)

nemesisx
14-03-2007, 20:30
Çizme yöntemi ayrıca ağacı yıllar boyunca çeşitli dış etkenlere maruz kalmış yıpratmış gibi gösteriyor.Bence düz kabuklu ağaçlarda da uygulanabilir sırf yaşlı göstersin diye.

tasdelenmurat
27-09-2007, 22:03
Ahşap boyamada kullanılan bir vernik var. Bilen bilir. Önce yatay, sonra dikey olarak sürüyorsunuz. Rastgele çok doğal çatlaklar oluşturuyor. Acaba onu kullansakmı ? Ağacı bir kerede öldürelim. Ömür boyu Ölü dal efekti oluşturalım. :P

Acaba gerçekten ağaç ölürmü, yani vernikten sonra...

sinaninci1
27-09-2007, 22:35
herkese merhaba
seneler once 10 yasinda bir bonsai almistim fakat bakamadim ama sizlerin anlattiklarina gore okadar zor degilmis benim evin durumu musait bahcemde var ali beyin yaptigi bonsai resimlerini gordum ve etkilendim bilhassa ogrenmek istedigim govdenin altina o tasi nezaman koyuyorsunuz fide kac yasindayken

Ali H. ALI
30-09-2007, 13:57
Sinanici1 merhaba mesajinizi simdi gordum. Anladigim kadari ile kokleri kaya uzerine sarilmis agacin. Bu islemi yapmak icin, fidanin yasini soruyorsunuz.
2-3 yas arasi kokleri iyi gelisen agaclarla boyle bir calisma yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.

cemboa
02-10-2007, 09:08
Arkadaşlar bir tecrübemi paylaşmak istiyorum.Bonsai adaylarında çiçek ve meyvalar bitkinin gelişmesini yavaşlatıyor **** durduruyor.Bunun en bariz örneğini süs narında yaşadım.Çiçekleri ve meyvaları güzel olduğu için bunları koparmıyordum.Fakat bitki hiç gelişemiyordu.Fakat bu sene meyveye ve çiçeğe izin vermedim.Bitki gövdesi ve dallarında gelişme oldu.

bonsaisan
02-10-2007, 10:18
Sevgili cemboa

Bonsailerde çiçekli **** meyveli ağaçlarda gelişim için uygulama yöntemi farklı bir yoldadır çiçek **** meyve gelişimi sağlamak için ağaçın üstünde l,kalması **** kesilmesi ile ilgili bir konu değildir.

Meyve ağaçlarında çiçek eşittir meyvenin kendisinir.

Çiçekli ve meyveli ağaçlarda budama normal ağaçlarda olduğunda farlklı bir uygulama ile gübreleme farklı bir uyuglama şeklinde olur.

Meyve ve çiçekli ağaçlarda budama genelde çiçeklenmeden önce ve çiçeklenme ve meyveden sonra yapılır.
Güğbrelemede aynı şekildedir.
Ağaçın üzeründe meyve veya çiçklenme başladığında gübreleme kesilir.
Meyveler dökülene kadar ağaç gübrelenmez ve budanmaz.
Yanlız meyve ağaçlarında ufak bir sorun vardır meyve ağaçın tüm enerjinisni alır.
Bu yüzden meyve olğunlaçmadan alırnır ise ağaç yaprak gelişimi ile dala gelişimini hızlandırır.
Çoğu bonsai ustası ağaçın enerjisini dengelemek adına ağaçın üzerinde bir ayda iki meyveyi bırakar hem ağaçın meyveli bir görüntüsünü sergiler heme dengeyi korumuş olurç

Genelde bonsaide sık yapılan hata budama ve gübrelemedeki sorunların ağaçın gelişimine etki etmesiidr.
Saygılarımla.

tijeen
16-03-2008, 11:49
[QUOTE=Ali H. ALI;40076]
A/ Agacinizi asagida resimlerde goreceginiz gibi yere dikmek. Yere dikilen agac saksiya dikilen agactan cok daha cabuk buyur, koklerini o sekilde kondraplakin uzerine sabitlestirmekle agacin ileride yerden kolayca sokulmesine, koklerin en az bir sekilde zarar gormesine ve koklerin derinlemesine deyil de yatay olarak buyumesini saglar ki ileride bonsai saksisina yerlestirirken hic bir zorluk cekmezsiniz.

3700
3701
Sayın Ali bey, acaba bende şimşirim için aynı yöntemi kulanabilirmiyim?

Ali H. ALI
16-03-2008, 12:07
Tijen hanim, simsir icin de baska fidanlar icin de bu yontem kullanilabilir. Belki simsirin govdesinin kalinlasmasi uzun bir sure alabilir. Cunku simsirler agac cesitleri gibi cabucak govde gelistirmiyorlar. Vysseranin onerdigi gibi belki simsirinizi bir mini bonsai yapabilirsiniz. Karar sizin .

Kolay gelsin.

tijeen
20-03-2008, 00:35
Ali bey ,açıklama için ******,şimdilik saksıda kalsın (neye karar vermeliyim kara kara düşünüyorum )

memet
20-03-2008, 09:53
Karar vermekte tereddüt ettiğinize göre, bırakın bir süre, gelişmesini izleyin.
Bu arada başka bir fidan daha alıp, onun üzerinde düşünün. Bir süre sonra, şimşir için de bir fikir nasılsa bulacaksınız.

envor
13-04-2008, 16:46
Sn. Ali bey bilgiler için teşekkürler,sayenizde iyi bir bonsai yetiştiricisi olacağıma inanıyorum...sağolun...:)

cann
30-04-2008, 15:06
herkese merhaba! :)
gerçekten çok güzel bir forum bu konularda bayağı bilgilendim ,açıkcası sizlere çok da özendim bende sizler gibi değişik bitkiler yetiştirmek istiyorum ama bu konuda çok yeniyim...
2 yaşında bir limon fidem var kendim çekirdekten çimlendirdim bununla bonsaide yapmak istiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. birde limon bitkisinin bakımı hakkında neler yapmam gerekiyor, püf noktaları nelerdir kısaca belirtirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler!

Kharel
04-08-2008, 01:14
hocam acaba farklı fidanları henüz yaşken birbirine dolayıp dikersek birbirlerine kaynama gibi bir durumları olur mu? mesela burma şeklinde birşey yaptıktan sonra kaynaması gibi bir durum söz konusu olur mu? eğer olursa çok hoş bir görüntü çıkar gibi geldi.

Ali H. ALI
04-08-2008, 05:54
Farkli fidanlar derken, cinsleri ayni olan fidanlari anlatmak istediniz degilmi?
Olabilir, 2 veya daha fazla fidani sac orgusu gibi orer ve birlikte saksiya dikerseniz zaman icerisinde bir birleri ile kaynasacaklar, tek bir govde gibi olacaklar.

Kharel
04-08-2008, 12:03
evet hocam aynı cinsten farklı fidanlar demek istedim.
teşekkürler ilginize.

susam
17-10-2008, 16:53
Daha önce bu sayfayı görmediğime inanamıyorum. Her gün farklı bir şey öğreniyorum. Ali Bey özellikle gövde kalınlaştırma konusunu çok merak ediyordum. Verdiğiniz bilgiler altın değerinde. Çok teşekkürler.

sasahin
28-12-2008, 19:48
sayın ali bey başlığın başındaki kontraplağa sabitlediğiniz incir ağacınızın akıbeti ne oldu acaba. Üzerinden 2 sene geçmiş... :)

Ali H. ALI
29-12-2008, 11:24
Sasahin iyi gunler.
Incir agacimi gecen yaz kaybettim. Iki uc gun susuz kalmisti, daha sonra suladim ama onu kurtaramadim.

sasahin
29-12-2008, 14:33
başınız sağolsun, güzel görünüyordu... Ve bir şeyler öğretecekti bizlere. hepimizin başı sağolsun o zaman :)

izzeterisen
29-12-2008, 17:23
Ali Bey,
Yıllarca bir bitkiye bonsai olsun veya meyve versin diye bakıp sonra ölümünü görmek zor. Yetiştiricilikten zevk alan birisi için üzücü.
Geçmiş olsun.

Ali H. ALI
01-01-2009, 04:51
Arkadaslar herhangi bir agac kaybedildigi zaman insan dogal olarak uzuluyor.
Ama ilk agaci kaybetme soku gectikten sonra, onu nicin kaybettiginiz uzerinde durup ayni sorunu daha baska agaclarda yasamamak icin nasil onlemler alacaginiz dusunup cozumler uretmelisiniz(ornegin burada bitkileri sulama kuraklik nedeni ile bir sorundur. Bitkiler haftanin iki gunu sabahleyin 6 ile 8 arasinda sulanabilir diger zamanlar bitki sulamak yasak. O yuzden camasir makinesinden cikan duruleme suyunu, dus alirken suyun isinana kadar aktigi soguk suyu kovada toplamak bunu yani sira da yagmur suyunu toplamak icin buyukce 2100 litre bir palstik tank almak zorunda kaldim aralik ayinda epey yagmur yagdi, su an su toplama tanki yaridan fazla dolu)

zm_sayhan
16-03-2009, 21:57
Çok sevgili vede saygıeğer Ali H. ALI hocam yazdıklarınızı gerçekten çok dikkatle okuyorum.. Bende bonsaiye başlamayı düşünüyorum.. Ama şu anda sadece yazılanları okuyarak bilgi sahibi olmaya çalışıyorum... Yaşanan tecrübeleri göreyimki aynı hatayı yapmayayaım..

Hocam gerçekten elinize sağlık çok teşekkrler... Sunduğunuz bilgiler çok değerli...

Ali H. ALI
18-03-2009, 12:36
zm_ sayhan iyi gunler aramiza hos geldiniz.
Mesleginiz icabi bitkiler hakkinda bircok bilgiyi bidiginizi dusunuyorum. Bu bilgileriniz bonsai calismalari yaparken kismen yardimci olacaktir. agaclar.net'te veya baska yerde verilen bonsai bilgilerini de bildiklerinizin uzerine ekleyince ve bir de sanatsal yaniniz, beceriniz varsa guzel bonsailer yapmaniz hictendir.

Yalniz unutmayiniz bonsaide sadece bilgi biriktirmekle bonsai yapilamaz, o biriktirdiginiz bilgileri agaclariniz uzerinde kullandik sonra bonsailer elde edeceksiniz.

Kolay gelsin.

AyhanMoran
01-04-2009, 19:35
Ali bey bugün Uşak belediyesi bahçesindeki benjaminlerin sizin dediginiz gibi birleştirmeyle kalınlaştırılmaya çalışıldıgını fark ettim.Belki faydalı olur diye resimlerini çekip yükledim.Tam manasıyla henüz birleşmemiş ama

Ali H. ALI
02-04-2009, 12:15
Bejamin inciri tropik bir bitki. Usak'taki iklim uygunsa, govdeler birbirlerine kaynayip kocaman agaclar olacaklar.

Benjamin incirinden guzel bonsailer yapildigini da unutmayiniz:)

Savaş
01-06-2009, 02:52
Sayın Ali H. ALI bey,

3 Haziranda Ankamall Koçtaşta size göstermek ve fikirleriniz almak üzere, bir tane badem ağacı bonzai adayı ve bir tane de öldürdüğüm Antep fıstığı bonzai ağacı getireceğim. Bunlar üzerinde epeyce bilmeyerek doğru veya yanlış işlem yaptım. Ama şimdi, bir el atarsanız, bundan sonrası için cancağızlarıma daha uygun yöntemler uygulayayım. Getiremeyeceğim diğer bonzai adaylarının da resimleri çekip getirceğm. 3 Haziranda görüşmek üzere..

Saygılarımla.

İncifem
12-06-2009, 13:36
İstanbul Esenler carrefourda da benjamin ağaçlarının ortası boş kalacak şekilde 7-8 tane ağacı sepet örer gibi örmüşler. Ağaçlar birbirine kaynaşmış. Çok hoş bir şekil almışlar. Bir dahaki sefere fotoğraflarını çekerim.

Samsunlu55
17-09-2009, 03:01
Ali bey köklerin kaya üzerine sarılması olan tarzın nasıl yapıldığını bir türlü anlıyamadım:confused: Birde boğarak kalınlaştırmada boğulan yerin altımı kalınlaşır üstü mü bu şekilde kalınlaştırılmış bir bonzai resmi var mı:confused:

Ali H. ALI
17-09-2009, 13:01
Orta boy bir bonsai yapmak icin, once ilgi cekici, 20cm boyunda 10cm genislikte(Olculerin birebir olmasi gerekmiyor, daha az ve ya daha cok olabilir) bir kaya bulursunuz. Koklerini kaya uzerine yerlestireceginiz bir de fidan.

Saksisindan 3-4 yil hic cikarilmamis bir fidan olabilir, o fidanin kokleri saksi icerisinde uzayip, saksi icerisinde uzaycak yer kalmayinca da kokler saksi icerisinde donup duracak. Iste boyle bir fidani saksisindan cikarip kokler uzerindeki topragi alacak, kokleri ortaya cikaracak ve kokleri budamadan tum uzunluklarini koruyarak, daha once buldugunuz kaya uzerine agaci yerlestirip kokleri de kayadan asagiya uygun yerlerden sarkitip(agacin on tarafindan en az 3 kok gorunmeli) seritler halinde kestiginiz bez parcalari ile kokleri kaya uzerine sarip kokleri sabitleyip oylece kaya uzerinde durmasini saglayiniz.

kaya uzerine sarilmis kokleri ve kayayi bir butun, bir agacin govdesi olarak dusunun ve onu derince bir saksiya dikiniz. kaya uzerine sarilmis koklerle birlikte olan kisim, saksi icerisinde, tamamen topragin altinda kalsin.
Herhangi bir agaca bakildigi gibi buna da bakiniz.

4-5 ay sonra saksi uzerinden biraz toprak alip kaya uzerine sarilmis kokleri biraz gorunur yapiniz, ve bu islemi, kaya ve uzerindeki koklerin, istediginiz seviyeye inene kadar her 4-5 ayda tekrarlayiniz.

Kaya uzerinde sarilmis koklerin istediginiz bir gorunumde olduktan sonra da onu kis sonu, sig bir bonsai saksisina geciriniz. Agaciniz artik yasamini o kaya ile birlikte surdurecektir.(Bu tarzda yeni bir calisma yaparsam sizlerle paylasacagim)

Bir agaci bogarak, govde kalinlastirmak istiyorsaniz. Agac bogdugunuz yerin uzerinden kalinlasacaktir.

Su an sizinle paylasabilecegim boyle bir calismam yok.

Samsunlu55
17-09-2009, 13:43
Yorumunuz için teşekkürler.

yasemin
17-09-2009, 13:53
Bu yıl bahar başında tohumdan yetiştirmeye çalıştığım sakız fidanıma 1,5-2 ay kadar önce telle boğarak kalınlaştırma yöntemini uyguladım. Henüz çok ince olmasına rağmen bu kadar kısa sürede kalınlık telle boğduğum kısmın üst tarafından 2 katı kadar arttı. Bu normal bi süreçmidir yoksa boğma işleminden dolayımıdır bilemiyorum. Belki görsel olarak yardımcı olabilirim diye toprağını eşeleyip telle boğduğum kısmın fotosunu çektim.

memet
17-09-2009, 18:52
Sakız derken, bu sakızı mı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=179&highlight=sak%FDz) kastediyorsunuz. Bildiğim kadarıyla tohumdan çimlenme güçlüğü var. Aynı sakız ise nasıl başardığınızı merak ettim.

Samsunlu55
18-09-2009, 01:24
Fotoğraf için teşekkürler daha yakından çekim imkanınız varsa iyicene görürüz.

yasemin
18-09-2009, 12:07
Sakız derken, bu sakızı mı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=179&highlight=sak%FDz) kastediyorsunuz. Bildiğim kadarıyla tohumdan çimlenme güçlüğü var. Aynı sakız ise nasıl başardığınızı merak ettim.

Linkini verdiğiniz konuda sakız ağacının antep fıstığının aşılanmamış hali olduğunu okumuştum. Eğer öyle ise ben bu fidanı bahar başında toprağa rast gele attığım antep fıstığından elde ettim. Hatta dün fotosunu çekerken üzerinde reçinemsi sıvının oluştuğunu gördüm. Eğer aynı sakızdan bahsediyorsak acemi şansı olsa gerek özel hiç birşey yapmadım çimlenmesi için;). Ancak tohum olarak kullandığım fıstık çok tazeydi. Hatta üstündeki kabuk tamamen kurumamıştı.
Aynı fıstıklardan hala elimde mevcut olması lazım. Hemen çimlendirmek için bir kaç tane daha deniycem.

Gün içinde fidanın tamamını gösteren foto eklemeye çalışırım

lastmohikan
29-09-2009, 20:20
Bonsai yapmaya karar verdim ama önce bilgi eksiğimi gidermem gerek.

bu iş içinde burası tam yeri iyi ki varsınız.

memet
29-09-2009, 20:48
Toplantılarımız da başlıyor yakında. onlara da katılırsınız.

swiftblast
01-10-2009, 16:22
Herkese merhaba
ben bu siteye yeni üye oldum ve gerçekten bu bonsai sanatına fena halde merak sardım fakat!!! ): daha hiç bi girişimim olmadı ama merakım yeni başladı.kafanızı ağrıtmassam bir kaç sorum olacak
1-normal bir ağaç tohumdan fideye fideden yavaş yavaş ağaca dönüşüyor buraya kadar tamam fakat bonsai fideden yetişipte nasıl oluyorda sanki büyüyüpte küçülmüş bir ağaç biçimi alıyor çok merak ediyorum.
2-bi fide aldık biraz büyümesi için vede bonsai yapılması için tahminimce ortalama iki karış kadar bir büyüklüğe ulaşması gerekiyor.bu fideyi değişik stillerde yapmakta mümkünmüş.bu fidenin dallarının eğik kalması ortalama 2 sene kadar bir zam zarfından geçmesi gerekiyormuş bu telleri hiçmi çıkarmıcaz ayrıca tellerin altından çıkmak isteyen yeni sürgünlere denk getirmekte bira tuhafıma gitti anlamadım daha doğrusu :(
3-bide çelikleme denilen bir olay var ben biraz araştırma yaptım ne kadar doğru yaptım onuda bilmiyorum hızlı bir şekilde kök çıkarmak gibi bir olay herhalde bunuda ne zaman hangi aylarda yapıldığını ağacın gelişmesinde nasıl bir yol çizdiğini merak ediyorum
4-şimdi ben bir bonsai yapmak istiyorum fakat öncelikle ufak tefek tel sarma ne bilim toprak çeşitlerini öğrenme,hangi fidenin hangi saksıya dikilebileceği gibi en basitten en zoruna kadar burda herşeyi öğrenmek istiyorum.

Son olarak bana ne gibi önerileriniz olacak uzun bi yazı oldu kusura bakmayın artık .D ama gerçekten çok merak ediyorum ve acaba bende bi bonsai yapabilirmiyim diye düşünmeye 10/15 gündür başladım sürekli düşünüyorum hiç bilmedende elime bi fide alıpta boşu boşuna onu mahfetmek istemiyorum...TEŞEKKÜRLER herkese kolay gelsin

bonsaisan
01-10-2009, 18:02
sayın swiftblast

Sormuş olduğunuz soruların tüm cevapları forum içinde mevcuddur.
Lakin siz aydınlatmak adına şöyle söyleye biliriz.


Bonsai bir oran ölçü küçültme sanatıdır.

Yani bir görsel ilizyon buna göre genç bir fidan öylesine estetik bir biçimde işlenir ki asıl yaşının önemi görüntüsüne oranla geri planda kalır. Kısacası 10 yaşında olan bir fidan görünüşte 100 ve yahut dah uzun yıllık bir görüntüye sahiptir.


Tabi bu yıllarca bakılan bir bonsai ile eş değerde değildir.

Bazı bonsailer geçmişi 3000 yılık bu sanatda 1200 yaşında olabilirler.


Bu yaşda olan ağaçlar tohumdan yahut doğadan daha belli bir yaşda iken bonsai uygulamalarına tabi tutulmuş ve yüzyılık bir eğitim ve gelişim işlemine tutulan paha piçilemez ağaçlardır.


Size tavsiyen bir fideden değilde belirli bir yaşa gelmiş 4 ila 6 yılık bir fidan ile başlamanız olaçaktır.

Bu sayde fidenin fidana dönüş süreçi kısalaçaltır.


Unutmayın doğru ve düzgün bir fidan seçtiğinzide iyi bir bakım ve buradaki değerli bonsai dostlarının sizi yönlendirmeleri ile 3 ila 5 yılda güzel bir bonsai sahip olabilirsiniz.


Saygılar.

swiftblast
02-10-2009, 09:57
teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için,elimden geleni yapmaya çalışıcam çok zevkli olacağını düşünüyorum...teşekkürler

lastmohikan
02-10-2009, 21:14
Toplantılarımız da başlıyor yakında. onlara da katılırsınız.

nasipse olur tabi.

aganta7
02-01-2010, 12:52
merhaba,3-4 aydır bu siteyi inceliyorum,sürekli her yazılanı bir daha bir daha okuyorum,bu işe son derece ilgiliyim, burada yazanlara,yardımcı olanlara ve değerli fikirlerini paylaşanlara sonsuz teşekkürler.

Ali H. ALI
02-01-2010, 14:09
aganta7 bu baslik altinda devam edebiliriz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=556931#post556931

Emre Kuzu
08-01-2010, 14:04
Badem ağacında bahar ayında havai köklendirme yapmayı düşünüyorum. sizce badem ağacı havai köklendirmeye uygunmudur?

A.Şahin
08-01-2010, 17:28
Badem, otsu sürgün çeliklerinde yaz aylarında perlit içinde kök veriyor. Uygun ortamda havai köklendirmeye de olumlu cevap vereceğini düşünüyorum.

AyhanMoran
24-02-2010, 22:40
Sevgili Ali H.Ali hocam ve bütün üstadlarıma merhaba dün 5 tane süs narı aldım bu süs narlarının kalınlıgı kalemden ince bunların hepsini budayıp ana dallarını rafya ile sarıp birleştirmek istiyorum kalın bir gövde oluşturmak adına olurmu ? Birleştirme işlemini yaparken o minik 5 dalda kısmen kabuk soymam gerekiyormu (birleşmenin hızlı olması için)?.
Bir yazınızda Sn.Ali hocam:Iki govdeyi birlestirmek icin birlestirmek istediginiz yerleri, birlestirmeden once yuz yuze gelecek govdelerin kabuklarini odunsu kisma kadar soyup, govdeleri oylece bir birine baglayip sarmalisiniz. Zaman icerisnide kesilen yerlerden gelismeye basliyacak olan kabuklarla iki agac bir birine kayniyacaktir.Demişsiniz
Lakin soyulacak kadar kalın degiller.Bana bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler.

bonsaisever
25-02-2010, 22:05
AyhanMoran; biri birine yapışacak kısımları jiletle kesip düzgün bir şekilde sıyırırsanız, olur.

Fidanlarınız ve kabukları çok ince olduğundan, sadece biri birine yapışacak şekilde sararsanız yine kaynama oluşabilir.
Bu tür bir işlemde, her nokta aynı sene içinde kaynamayabilir.

Kolay gelsin...

AyhanMoran
25-02-2010, 22:11
Çok teşekkürler bonsaisever ben jiletle kesmeyi cesaret edemiyorum bir sakatlık çıkarmamak için ama bu hafta sonu yinede deneyecegim.

jeomeo
25-02-2010, 22:26
Yabancı bir sitede benzer çalışmaları, tropik ve yarı tropik bitkilerde uygulanırken görmüştüm. Birleşmesini istedikleri gövdeleri birbirlerine tutturup (burada kabuğu soymanız yardımcı olacaktır) dışını kısmını sphangum yosunu ve torf gibi uzun süre nemliliği sağlayacak malzeme ile kaplayıp dışını da aluminyum folyo ile sarıyorlardı.

Bu teknik daha çok banyan stili bonsailerde kullanılıyor, belki siz de deneyebilirsiniz.

Ama tekrar uyarayım, bunu tropik ve yarı tropik bitkilerde uyguladıklarını görmüştüm, üstadların fikrini almadan denemeniz biraz riskli olabilir.

bonsaisever
25-02-2010, 22:35
Evet, gövdenin yukarısından aşağı doğru sarkan kökleri de gövdeye birleştirebilirsiniz.
Ancak, bu çok daha uzun süreli bir işlem olur.

Ali H. ALI
26-02-2010, 11:05
Nar fidanlariniz genc ve kabuklarini soymaya cekiniyorsunuz. Fidanlarin genc olmasi, kabuklarini soymadan da onlarin, birbirleri ile kolayca kaynasmasini sagliyabilirsiniz.

Bahar gelmeden once(yeni tomurcuklar patlamadan once) fidanlarinizi birbiri ile sac orgusu yapar gibi orunuz sonra ordugunuz govdeleri, eletrikcilerin ciplak telleri sarmak icin kullandigi bandla, bandin yapiskanli kismi fidanlarin govdesine degil de disa bakcak sekilde sarip fidanlarin buyuklugune gore bir saksiya dikiniz. Buyume mevsiminde gubreleyerek ve hic budama yapmadan onlarin gelismesini saglarsaniz 2-3 yil icerisinde istediginiz govdeleri elde edebilirsiniz.

öZNe
07-10-2010, 22:12
Çamlarda gövde kalınlaştırma nasıl yapılıyor acaba?

Emre Kuzu
07-10-2010, 22:17
Genelde yapılan derin topraklara dikilip zamanla kalınlaşması bekleniyor.
Saksı ortamında bu çok zaman alır.
Eğer yapacaksanız altınada dikmeden önce köklerin yanlara gitmesi için bir levha koyun geri sökmesi kolay olur.

jeomeo
07-10-2010, 22:50
Çekiç veya tahta ile dövme yöntemi de çamlarda etkili oluyor.

öZNe
08-10-2010, 10:32
Sadece çamlar(bonsai) ile ilgili bütün teknikleri öğrenebileceğim bir kaynak önerebilir misiniz acaba?
Diğer sorum ise çamlarımın ucunda mum oluşmasına hiç izin vermesem 4-5 dalla yetinsem o dallar kalınlaşmaz mı?
Son soruma gelince , mame bonsai özellikle gene çamlar konusunda ayrıntı bulabileceğim bir kaynak var mı?
Not:Toprağa dikmenin dışında,büyük saksılara geçirmenin dışında küçük saksılarda ama toprağını değiştirerek ve köklerine bakım yaparak istediğim sonuçlara ulaşmam çok zaman alsa bile önerebileceğiniz tüm detayları deneyebilirim.

Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar...

jeomeo
08-10-2010, 12:43
Sorularınız tamamına cevap veremeyeceğim ama çamlarda mumların tamamı alınmıyor. Yalnızca gelişimi ve formu tamamlanmış, çok sağlıklı ağaçlarda 2-3 yılda bir tüm mumlar alınıyor. Bildiğim kadarı ile bu işlem de tüm çamlarda yapılmıyor. Bunun nedeni çamların ibrelerinin belirli bir ömrü olması. Emin değilim falan ibreler 2-3 yıldan daha fazla bir ağaç üzerinde kalamıyor, belki o kdara da kalamıyordur. Yani mumların tamamaını aldığınızda, eski ibreler de dökülünce ağacınızı kaybetmiş olacaksınız.

Doğayı gözlemlerseniz, kaya içerisinden çıkan çamların gövdelerinin en altı, üst kısımlara göre daha kalındır. Bunun sebebi kayanın o bölgedeki sıvı ve besin akışını durdurması ağacı sıkmasıdır. Bonsaide bunun toprağın hemen altında kalacak şekilde ağacı sıkan tel veya şerit ile uygulamak yaygın bir kalınlaştırma tekniğidir.

Kök ve dal gelişimi gövde kalınlığını etkileyen en önemli etkendir. Köklere ne kadar iyi bakım uygularsanız uygulayın, saksıdaki bir fidan topraktaki kadar gelişemeyecektir. Dalları budanan bir bitkinin gövde kalınlığının artması da yavaşlatılmış olacaktır. Bu yüzden kurbanlık dal dediğimiz dalları en son budamak üzere bırakıyoruz.

alpmoon
04-12-2010, 22:28
Herkese merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Tutkulu ve mantıklı bir doğa düşkünüyüm. Bonsailer de yaklaşık 1 yıldır ilgi ve inceleme alanıma girdi. Şu an için 6 adet bonsaim var. Bazılarında ufak tefek işlemler yaptım bazınlarında sorunlar var ve bazıları da iyi gibiler. Çok yakında resimli paylaşımlarım, sorularım ve yardım taleplerim olacak. Buradan, sizlerden çok şey öğrendim ama öğreneceğim daha da çok fazla şeyler olduğuna eminim. Burada aranızda olmaktan da çok mutluyum. Şimdilik sağlıcakla kalın...

maysan80
04-12-2010, 22:57
harika bilgiler var
ben nasıl da yanlış
başlamışım olaya
neyse diğerleri harika olcak

aygün
05-12-2010, 00:18
Sorularınız tamamına cevap veremeyeceğim ama çamlarda mumların tamamı alınmıyor. Yalnızca gelişimi ve formu tamamlanmış, çok sağlıklı ağaçlarda 2-3 yılda bir tüm mumlar alınıyor. Bildiğim kadarı ile bu işlem de tüm çamlarda yapılmıyor. Bunun nedeni çamların ibrelerinin belirli bir ömrü olması. Emin değilim falan ibreler 2-3 yıldan daha fazla bir ağaç üzerinde kalamıyor, belki o kdara da kalamıyordur. Yani mumların tamamaını aldığınızda, eski ibreler de dökülünce ağacınızı kaybetmiş olacaksınız.

Doğayı gözlemlerseniz, kaya içerisinden çıkan çamların gövdelerinin en altı, üst kısımlara göre daha kalındır. Bunun sebebi kayanın o bölgedeki sıvı ve besin akışını durdurması ağacı sıkmasıdır. Bonsaide bunun toprağın hemen altında kalacak şekilde ağacı sıkan tel veya şerit ile uygulamak yaygın bir kalınlaştırma tekniğidir.

Kök ve dal gelişimi gövde kalınlığını etkileyen en önemli etkendir. Köklere ne kadar iyi bakım uygularsanız uygulayın, saksıdaki bir fidan topraktaki kadar gelişemeyecektir. Dalları budanan bir bitkinin gövde kalınlığının artması da yavaşlatılmış olacaktır. Bu yüzden kurbanlık dal dediğimiz dalları en son budamak üzere bırakıyoruz.

Sayın jeomeo,
Son paragrafta değindiğiniz konudaki bir hatanın telafisi demeyeceğim ama hani, bundan sonra ne yapmalı? Üstelk bitkinin saksıdan başka ortama alınma imkanı yoksa....

Saksıyı büyütmenin az da olsa bir yararı olur mu? Aynı zamanda gövdeyi çizmenin....

Son olarak gövde kalınlaştırma uygulaması her mevsimde yapılabilir mi?

Teşekkürler....

jeomeo
05-12-2010, 12:31
Büyük saksıya almak gelişime faydalı olur. Tabi kullanacağınız toprağı ve bu işlemi yapacağınız zamanı iyi seçerseniz sonuçlarını daha iyi/çabuk görürsünüz. Unutmayın ne kadar çok kök olursa, bitki o kadar çok beslenir, o kadar çok dalı ve yaprak yapabilir. Bu sayede gövdesi de genişler/büyür. Ufak bir saksıda bitkinin yapabileceği kök miktarı fiziksel olarak saksı hacmi ile toprak hacmi arasındaki fark ile sınırlıdır. Bu yüzden büyük saksıya alırsanız yapabileceği kök miktarını arttırmış olursunuz.

Kalınlaştırma uygulamalarının hepsinin her mevsimde yapılmaması gerekiyor. En azından ben öyle düşünüyorum. Örneğin çam gibi reçineli ya da kanayan ağaçları aktif olduğu bir dönemde çizerseniz o bölgede kuruma olabilir çünkü enerji ve sıvı kaybı olacaktır. Ya da kökü tel ile boğmak için yaz ortasını seçerseniz işlem sırasında köklere zarar verme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Ben ilkbahar ve sonbaharda saksı değişimleri yaparken tel ile nebarinin altından sıkıyorum. Yine aynı iki dönemde çekiç ile dövüyorum.

sdbdr
13-12-2010, 16:48
***. aranızda çok yeniyim:) bende fıstık çamı tohumları vardı. onları ektim 1 hafta önce çıktılar. şemsiye şeklindeler:) bu fidancıkların güzel birer bonsai olmasını istiyorum. bunun için ne yapmalıyım?

Harun Parlak
13-12-2010, 16:56
Bahara bahceye geçirin. 3-5 yıl orada güzelce gelişsin. sonra üzerinde çalışmalar yaparsınız.
Bu ara onlar gelişirken başka gelişmiş fidanlar araştırıp onların üzerinde çalışmalar yapın.
Ozaman kadar tecrübe kazanmış olursunuz büyüyen fidanlar üzerinde istediğiniz gibi çalışmalar yapabilirsiniz.

memet
13-12-2010, 17:09
Tohumdan yeni çikan çam fideleri mantara karşı duyarlılar. Orman fidanlıklarında bir yıl boyunca her ay ilaçlanıyorlar. İlaçlanmayınca sapı kararıp kuruyor fideler .

amagra
26-08-2011, 17:13
Ben de bonzai hakkinda cok yeni ve acemiyim...gerci 13 tane fidanim var simdilik saksilarinda gelisiyorlar...ihlamur agacim 2 yasinda ve ben de onu bir kayanin ustunde sekillendirmek istiyorum ve bu uygulamayi ne zaman yapsam uygun olur ve bu uygulamada gene normal toprak karisimi mi kullanmak gerekir. Her kese iy
i calismalar.

memet
26-08-2011, 17:41
Kışa kadar beklemekte yarar var. Ağacın kökü üzerinde çalışma yapılacağı için uyuklama döneminde uygulamayı yapmak en iyisi. İzmir'de sık sık toplanırız. Mevsim geldiğinde birlikte çalışmayı yapabiliriz.

Ağaçların türlerine göre toprak karışımları farkedebiliyor ama, genel olarak aynı toprak karışımı uygun.

amagra
26-08-2011, 19:38
çok teşekkürler cevabınız için ... Tabi ki beraber çalışabiliriz...görüşmek üzere

05353911875 telefonum haberdar ederseniz sevinirim

salena78
14-10-2011, 11:40
Öncelikle Merhaba... Yeni bir üyeyim... Bonsai merakı başladı bendede... 3 ya da 4 yaşında saksıda yetiştirmiş olduğum yaklaşık olarak 1,5 metre boyunda bir limon ağacım var. acaba onu bonsai yapabilirmiyim, yapılabilirse mevimi olarak hangisi uygudur.

Emre Kuzu
14-10-2011, 15:10
Bence limonunuz dursun ilgili bölümdeki bilgileri okuduktan sonra daha uygun türlerle başlayın mesela (ligustrum-kurtbağrı) olabilir.

Qzkanboss
14-10-2011, 20:49
Öncelikle herkezi bu tutkusundan dolayı kutluyorum harikasınız..
Daha ilk bonsaim oldugu için neler yapıp yapamayacagımı bu agac hakkında düşünmekteyim. Öncelikle birçok acemi gibi cinsini bilmiyorum .
Ve bir beyin bonsai sini numaralandırarak yardım talep etmesinden etkilenerek bende aynı şeyi yaptım. Govde kıvrımlı oldugu için sarı olarak gosterdigim kısımları tellendirebilirmiyim ve numara verdigim kısımları budamak govdeyi kalınlastırırmı?
ayrıca bu aksam bonsaimi minik dar saksısından kurtarıp geniş bir saksıya aldım . Torf adlı bir toprak kulandım yeni saksısı için. ( sizlerin saksı değişimini tamamen okuyarak işlemi gerceklestirdim) şimdiden tesekur ediyorum :)

bonsaisan
14-10-2011, 23:34
sayın Qzkanboss

hoş geldiniz ilk heyecan ve sabırsılık ile saksı değişimi yapmışsınız aslında bir kaç ay daha beklemeniz daha iyi olurdu.
İlk başlıyan biri olarak eğer ağaçın köklerinde saksı ile ilgili bir problemi olmadığı sürece ani saksı değişimlerine gerek yoktur.
Forum içerisinde saksı değişimi konusun bir çok bilgi ve bu bilgilerin içinde ise en doğru zamanı yazan başlıklar yer almaktadır.

Bir diğer konu ise toprak karışımıdır.Torf kulanmışsınız yine forum içerisinde doğru toprak karışımları konusunda bilgi vardır.Tek başına torf i değildir.

BUdama zamanı ile ilgii bir çok bilgide aynı şekilde forum içinde yer almaktadır ve kısaca yazmak gerekir ise saksı değişimi gibi bir işlemlden sonra telleme ve budama için ağaçınızın biraz güçlenmesi yani 2 ya da 3 ay ağaçınıza dokunmamaız gerekir.

Şİmdilik ağaçınız için uygun ve doğru yeri bulmalı sulama konusunu okumalısınız.

Ağaçınızın türü:Ulmus parviflolia yani Çİnkaraağaçıdır.

Saygılar

akman
17-06-2012, 19:51
bende yeni bonsaı meraklılarındanım kalın olarak yani hazır olarak aldığım bonsainin yapraklarından koparıp cillendirdim kışın şimdi ise 25 cm boyunda oldular ve yapraklı üzerindede 5 farlı dallar var bu bunu nasıl şekillendirecem bilmiyorum neler yapmam gerekir yardımıc olursanız sevinirim fotorafını göndercem

drbahcivan
09-05-2013, 07:33
Merhabalar. Sitenize yeni üye oldum. Bonsaiye heves ediyorum. Birkaç bir şeyler okudum hakkında. Zeytin ve nar ağacından bonsai yapmayı istiyorum. Ama nasıl fidan seçmeliyim? Dışarıya dikme şansım var bir yıllığına ama bu süre içerisinde na yapmalıyım? İlk yapmam gereken şey nedir? Normal bırakıp büyümesini mi beklemeliyim?

Sakaki
09-05-2013, 11:54
Merhabalar. Sitenize yeni üye oldum. Bonsaiye heves ediyorum. Birkaç bir şeyler okudum hakkında. Zeytin ve nar ağacından bonsai yapmayı istiyorum. Ama nasıl fidan seçmeliyim? Dışarıya dikme şansım var bir yıllığına ama bu süre içerisinde na yapmalıyım? İlk yapmam gereken şey nedir? Normal bırakıp büyümesini mi beklemeliyim?

Merhaba drbahcivan,

Öncelikle forumda "Bonsai" bölümündeki başlıkları ve konuları iyice incelemenizi öneririm, bu şekilde kafanızdaki sorular hakkında daha iyi bir fikir sahibi olursunuz, en azından temel konularda.
Daha sonra adayınızın fotoğrafını çekerek Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/) bölümünde bir başlık açıp yüklerseniz, bonsaiyle ilgilenen tüm arkadaşlar size daha iyi bir fikir verebilir ve yorum yapabilir.

Kolay gelsin.

erdem7
14-12-2013, 18:02
Ceviz içi hangi yöntemleri kullanabilirim acaba?

badrobot
14-12-2013, 18:23
Ceviz çok yavaş büyüyen bir türdür. Eğer adayınız yeterli kalınlıkta değilse size çok zaman ve sabır gerekiyor demektir.

aykutansin
04-07-2015, 07:23
tüm üye arkadaşlara merhaba ,
uzun suredir forumu takip ediyorum. notlar aldım. büyük bir hevesle adım atacağım günü yaratmaya çalışıyorum ama bir türlü olmadı.
bende sabırsızlıktan internetden Yalova'daki bir fidanlıktan aşağıdaki fidanları sipariş ettim. ama istediğim gibi olmadı. çok inceler.
en azından bunları nasıl kurtarabiliriz.
bahçe olarak kullanabileceğim yerim resimlerini de ilave ettim. sadece oglene kadar güneş alıyor. kırmızı ile işaretlediğim yerlere diksem en azından gövde kalınlıklarını büyütebilirmiyim. ya da derin saksılara koysam.
yorumlarınızı yardımlarınız alabilirmiyim
teşekkür ederim.

ACER monspessulanum,Fransız akçaağacı fidanı
ACER opalus İtalyan akçaağaç fidanı
ACER buergerianum, Üç Dişli Akçaağaç Fidanı
ACER palmatum,Japon Akçaağaç Fidanı
ACER saccharinum, Gümüşi Akçaağaç Fidanı
ACER palmatum Atropurpureum, Kırmızı Yapraklı Japon Akçaağaç Fidanı

badrobot
04-07-2015, 08:16
Sn.aykutansin.
Ükemizde Bonsai henüz çok çok yeni bir uğraş, dolayısıyla ağaç dahil bir çok malzemeyi bulmak ya çok zor veyahut imkansız.
Ağaçların beklediğinizden ince gelmesi can sıkıcı olmuş ama yaptığınız plan çok hoşuma gitti. Onları işaretlediğinz yerlere ekmeniz ve kendi ağaçlarınızı yetiştirmeniz çok doğru olacaktır. Bende kendi bahçemde ileride Bonsai yapmayı düşündüğüm bir çok ağacım var. Saksıdaki gelişim hızının yanında yerde inanılmaz bir gelişim hızı göstermekteler. Ağaçlar gelişirken dönem dönem belirli yerlerinden budayarak koniklik ve harekette katıyorum. Yani ağaçlarımı tam Bonsai'lik yetiştirme şansına sahibim.
Sizin imkanınızda çok iyi, bence bu düşündüğünüzü uygulayın; pişman olmayacaksınız.

badrobot
04-07-2015, 08:20
Bu arada siz yine istediğiniz türlerden beden çapı sizi tatmin edecek aday/adaylar bulun ve onlarla Bonsai çalışmaya başlamayı da ihmal etmeyin.

aykutansin
04-07-2015, 09:29
Cok teşekkür ederim.
Bunları artık toprağa gömüp bir süre unutacağım. Fidanlıkları bizzat gezmek gerektiğini öğrenmiş oldum.

idaye
14-04-2016, 21:42
Youtube da bonsai videolarına bakarken gövde kalınlaştırma ile ilgili olduğunu düşündüğüm bir tekniğe rastladım. Linkide paylaşıyorum. Konuyla ilgili olabilir mi?
https://youtu.be/PD2_ZEC53aI

ozzgeozzz
01-11-2019, 13:45
Merhaba değerli forum üyeleri,

Bonsaimi büyütürken oldukça fazla dalı çıktı ve nasıl budayacağımı bilmediğim için herhangi bir işlem yapmadım. Bu konuda sizden yorum almayı çok isterim, aşağıda fotoğrafların linklerini ekledim. Sizce hangi dalları kesmem en doğru olur?

https://imgyukle.com/i/EWKzpb
https://imgyukle.com/i/EWK1Zs

Çok teşekkürler,

ikiciroglu
20-04-2021, 17:15
Selam kaya parçasına ağacın köklerini nasıl satıyorsunuz

trbl
10-07-2022, 16:16
ben de zeytin bonsai min gövdesini kalınlaştırmak istiyorum