PDA

View Full Version : Lingonberry




nevsune
14-12-2009, 12:21
Lingonberry

Kırmızı yabanmersini olarak da adlandırılan lingonberry, herdem yeşil yapraklı, -45 derece soğuğa kadar dayanabilen ve 15-40 cm boyuyla maki türü küçük bir bitki. Asitli toprak isteği var. Baharda açan beyaz çan şeklindeki çiçekleri yaz sonu, sonbahar başı gibi meyveye dönüşür.

Meyveleri vitamin ve mineral bakımından oldukça güçlüdür. Bol organik asitler, C vitamini, provitamin içeren A (beta karoten olarak), B vitaminleri (B 1, B 2, B 3) ve elemanları ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerdiği, ayrıca fitokimyasallar ve tohumlarının Omega3 bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Genelde reçel, komposto, şurup, ayrıca tatlı veya et yemeklerinin yanında sos olarak ve likör yapımında kullanılır. Yaban yaşamda ayı ve tilkiler için önemli bir besindir.

Kaynak: Wikipedia




caturanga
14-12-2009, 13:28
Sn. Nevsune koleksiyonumda eksik olan bu sevimli bitkiyi Sn.Bari sayesinde tamamladım.Umarım yaşatabilir vede çoğaltabilirim...

nariçi
14-12-2009, 13:35
Bu da çok güzel duruyor. meyvesinden veya çeliğinden gönderirseniz bahçeye veya saksıya dikerim.

caturanga
14-12-2009, 13:59
Sn. Nariçi yabanmersinleri çelik ve tohumla üretimi çok zor ve uzmanlık gerektirir.üretimden önce köklü sağlıklı bir bitki temin edip tanımanızı tavsiye ederim.narin ve ihtiyaçları yüksektir.ben şu ana kadar en az 20 tane kaybetmişimdir.tecrübe çok önemli ama bir eksiklik değildir.forumda arkadaşların tecrübelerini ve tavsiyelerini okuyarak biilgi birikiminizi hızlandırabilirsiniz...

nevsune
14-12-2009, 15:55
Sn. Nevsune koleksiyonumda eksik olan bu sevimli bitkiyi Sn.Bari sayesinde tamamladım.Umarım yaşatabilir vede çoğaltabilirim...

Sn. caturanga ben de son dakika golüyle sevgili Bari'den aldım:)

Küçük ve soğuklara dayanıklı bir üzümsü oluşu tercih nedenimdi. Aslında sizin de yazdığınız gibi bakımı biraz zor bir bitki. Bir kere soğuk bitkisi ama yazın ne yapacağım konusunda kara kara düşünüyorum. Wintergreen berry geçen yaz o kadar güneşten korumama karşın sıcaklardan perişan oldu. Son anda ancak bir kök sürgünü kurtarabildim. Üstelik wintergreen berry gölge bitkisi iken, aksi gibi lingonberry bir de tam gün güneş istiyor:( Bakalım yazın ne yapacağız.

Sizin deneyimlerinize şiddetle gereksinim duyacağım. Örneğin şu anda üzerinde çiçek ve tomurcuklar var. Normal olarak ilkbaharda çiçeklenmesi gerekirken sanırım alımlı olması için erken çiçeklendirmişler. Sabah Bahri beye " tomurcukları kopartsam mı" diye sordum, "nasılsa şimdi meyve tutmayacak, kopartın" yanıtı vermiş. Bir tomurcuk kümesi açsın o halini göreyim sonra kopartmayı düşünüyorum.

bari
14-12-2009, 16:22
SEvgili Nevsune, Bitkilerin çiçeklenmesi bence mevsimlere aldanmasıyla alakalı. Çünkü ben bitkileri görmüyorum, çiçekli olarakta bir talebim olmamıştı. Çünkü getirttiğim yerin satış kaygısı yok. Meyve tutumu olmuştu benim, ilkbahardaki lingonberrylerimde. Hatta bu başlık altında resimlerini yayınlamıştım..

nevsune
14-12-2009, 16:31
Sevgili bari siz tabii ki görmüyorsunuz:)

Satan yer için de kötü bir anlam yüklemedim. Aslında bir çok bitkide yapılan bir şey bu, sadece buna özel değil. Çiçekli veya meyveli olması benim açımdan da "demek ki daha sonra da verebilir" anlamını taşıyor zaten, yani kötü birşey değil. Ayrıca zaten sizin fotoğraflarda o çiçekleri görüp öle bayıla aldım:) Ben sadece mevsim gereği çiçek için biraz zorlandığını düşündüm, o kadar.

Bir de sizin ve sındırgılı'nın likapalarındaki çiçeklerin kopartılması gerektiğini okuyunca kopartalım mı diye sordum. Yoksa hayatımdan çok memnunum (hele o salkım biraz daha çiçeklense siz bendeki mutluluğu görün;)). Size tekrar tekrar teşekkür ederim ki beni bu sevimli bitkiyle tanıştırdınız.

bari
14-12-2009, 18:36
SEvgili Nevsune, Doğru söylüyorsunuz süpermarket bitkileri genelde limitleri zorlanıyor çiçek açtırmak için, biz eve getirince hüsran.. Gerçekten lingonlarda öyle çokda fazla bir çiçek yok zaten.. Bizdeki sunshinelarda durumda aynı havalar iyi gitti bu sene aldandılar bence.

nariçi
14-12-2009, 19:40
Sn. Nariçi yabanmersinleri çelik ve tohumla üretimi çok zor ve uzmanlık gerektirir.


Bulamadığım için bu yöntemi yazdım. Teşekkür ederim. Saksılı olsa yetiştirmesi kolay, bu yöre de sadece süs bitkileri satılıyor.

caturanga
14-12-2009, 21:47
:)) evet banada çiçekli geldi.bitkiyi canlı ilk gördüğüm için çiçeklerini koparmaya kıyamadım.amatör olunca profesyonel düşünmesi zor oluyor.ama bitkinin iyiliği için kopardım.ve birden soğuk havaya maruz kalmasın diye 5 litrelik bir pet şişenin içine yerleştirdim.kurumuş yaprak,çam ibriklerinden ve biraz torftan oluşan yeni ortam ilave edip üzerine vilmorin firmasının asit sever bitkiler için uzun salınımlı gübresinden ekledim.umarım sağlıklı yaşatabilir ve yazın çelikle çoğaltım yapabilirim...

caturanga
14-12-2009, 21:50
Sn.nariçi bu tür bitkileri büyükşehirlerde bile bulmak zor.alışveriş bölümünde zaman zaman satan arkadaşlar oluyor.takip ederseniz edinebileceğiniz kanaatindeyim...

bari
14-12-2009, 22:07
Benim lingoların meyveleri ağustosta kızarmış...Fotoğraflar arasından buldum.

caturanga
15-12-2009, 13:16
Sn.nevsune lingonberry için web de önerilen yarı gölge ve tam kuzey güneşi.güneyden gelen güneş ışığı bu tür serin iklim bitkileri için yakıcı olabiliyor.bu yaz güney ışıklarına bıraktığım kuzey cinsi yabanmersinleri bayağı strese girmişlerdi...

nevsune
15-12-2009, 18:03
Sn caturanga, ben sizden biraz daha insafsız çıktım:) Geldiği günden bu yana Ankara ayazında dışarda duruyor. Bitkinin kök yapısı oldukça sağlam göründü bana, bu yüzden dışarıya bırakmakta bir sakınca görmedim. Çiçek yapabilecek kadar güçlüyse soğuklara dayanabilir diye düşündüm. Bir haftayı geçti sanırım geleli, durumundan memnun şimdilik. Sizin malçlamanızı okuyunca ben de hemen yaprak ve karton parçaları ile malçlama yaptım. Aşırı soğuklarda saksıyı naylonla kaplamayı düşünüyorum.

Güneş isteği konusuna gelince, sizin yazdığınız işime gelir doğrusu. Ben dave's garden sitesinden bakmıştım orada ışık isteği tam güneş geçiyordu. Bazen oradaki bilgiler tam doğru olmayabiliyor, birkaç kez karşılaştım. Şimdilik biraz öğlenimsi güneş alıyor ama bunun bu mevsimde bir sakıncası olduğunu sanmıyorum. Yön kavramım hiç yok ama sanırım yarıgölge ve hatta gölge yerleri de oldukça bol olan bir balkonum kuzeydoğu olsa gerek. Yazın oraya geçer.

nevsune
15-12-2009, 18:10
Benim lingoların meyveleri ağustosta kızarmış...Fotoğraflar arasından buldum.

Ah sevgili bari, bu ne güzellik.

Birşey soracağım, taze meyvenin tadına baktınız mı? Okuduklarım hep, reçel, şurup, meyve suyu vs gibi tatlandırılmış veya sos türüydü. Tazeyken de lezzetli mi, merak ettim.

bari
15-12-2009, 18:46
SEvgili Nevsune,

Bir tane olgunlaştı, ne yalan söyleyeyim ondanda pek birşey anlamadım tadından. Ufaktı biraz.

nevsune
15-12-2009, 18:49
Olsun bol vitamin almış oldunuz hiç değilse:) Tazeyken tadı güzel değilse, reçel yaparız.

Hani ben de büyüttüm, meyve tutturdum da tadını soruyorum yani:p

sındırgılı
15-12-2009, 19:10
Bu azimle onlarda olacak,hic merak etmeyin.Sunshineblue nun tum ciceklerini ve tomurlarini uzulerek kopardim....Baharda acmasi icin ugras ver,kisinda yasamasi icin tum cicekleri kopar.Ben bu isten birsey anlamadim......Sn.Nevsune Hn. nerden bulastik bu islere? Keske, Emekliligin tadini baska hobilerde cikarsaydik!!! Sulalede adimiz bitki delisine cikti...Offffffffffffffff!!!!!!

nevsune
15-12-2009, 19:17
Yaa ben de çok üzüldüm çiçeklerinize, tablo gibiydiler. Ne yapalım, daha güzel sonuçlar için bazen böyle fedakarlıklar gerekiyor. Yazın o güzelim meyveleri yerken gerekeni yaptığınız için mutlu olacaksınız.

Siz aldırmayın deli diyenlere, sevgili sındırgılı:) Biz iyi delileriz. Kızlarımızla oğullarımızla kimseye zarar vermeden mutlu mesut geçinip gidiyoruz şu kötülük dolu dünyada.

bari
15-12-2009, 20:44
Lingonberry taze tüketimden çok, reçel,marmelat ve sos yapımında kullanılıyormuş. İskandinavlar lingonberry sosunu etle beraber çok tüketirlermiş. Özellikle geyik etiyle. İkea'da lingonberry reçeli varmış galiba, lingon kelimeside isveççeden geliyormuş.

caturanga
15-12-2009, 20:48
ben kademeli olarak dışarı alma niyetindeyim.soğuğa dayanıklı vede seven bir bitki bence içeride tutmak her ne kadar gözümüzün önünde dursun istiyorsak da bitkiye haksızlık olacak kanaatindeyim...
118124
31 aralık tarihinde çekilmiş web de rastladım...

bari
15-12-2009, 20:54
SEvgili Catarunga,

Lingonberry kutup bitkisi. İskandinav, sibirya, Kanada doğal ortamı. Bizim buraların soğuğu sinek vızıltısı gelir bence.

caturanga
15-12-2009, 21:01
:))******* yeni bitkiler bekliyoruz sizden...

caturanga
15-12-2009, 21:01
:)) ******* yeni bitliler bekliyoruz sizden...

caturanga
15-12-2009, 21:03
size katıldığımı belirten bir kelime yazdım fakat forum algılamıyor olmalı :)

bari
15-12-2009, 21:23
Lingonberry ile ilgili bir makale buldum.

http://www.garden.org/articles/articles.php?q=show&id=162

"The wild North American species of lingonberry, Vaccinium vitis-idaea var. minus (also called the mountain cranberry) is a low-growing plant that blooms only in the spring; the European and Asian native, V. v. var. majus, is a slightly taller shrub with larger leaves and flowers. It blooms twice each season. Also called cowberry or foxberry, it's the type more commonly found at nurseries. Dan Hartmann, of Hartmann's Plantation in Grand Rapids, Michigan, notes that this potential for a double crop is part of what makes these plants attractive.


Open flowers are only hardy to about 30°, meaning the first bloom is usually nipped by a late frost. The second crop is usually the largest and often the only one of the season. This is not as bad as it sounds, however. In my experience, fruits that ripen in the cooler temperatures of fall generally have the best color and flavor. "

Amerika tipi lingonberryler sezonda bir sefer çiçeklenmelerine karşı, avrupa ve asya tipi lingonberryler iki sefer çiçekleniyormuş. İlk çiçeklenme mayısta, temmuz ağustos meyve olgunlaşması oluyormuş. İkinci çiçeklenme yaz ortası, meyve olgunlaşmasıda eylül, ekimde oluyormuş.

Bizim lingonlar demekki iki sefer çiçekleniyor. Ama yinede bir mevsim şaşırması söz konusu. Normalde ilk çiçeklenmede çiçekler geç donlara hassasmış ve dökülebiliyormuş. İkinci dönem meyveleri daha kaliteli oluyormuş...

bari
15-12-2009, 21:41
SEvgili Catarunga,

Umarım bizde birgün bu hale getiririz.

MAVI_ALTIN
17-12-2009, 10:08
Lingonberry konusu "ÖZEL ÜZÜMSÜ MEYVELER"

MAVI_ALTIN
17-12-2009, 10:11
Lingonberry "kekreyemiş" olarak Türkçe karşılığını almış ve ÖZEL ÜZÜMSÜ MEYVELER kitabında bir bölüm halinde hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Latincesi Vaccinium vitis-idea olan bu üzümsü meyve Kaçkar Dağlarında doğal olarak yetişmektedir. Kültür çeşitleri Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK (OMÜ Ziraat Fak-SAMSUN) tarafından Türkiye'ye getirilmiş ve denemeler Karadeniz Bölgesinde devam etmektedir.

bari
17-12-2009, 10:37
Üniversitelerde böyle çalışmalar yapıldığını bilmek güzel.

caturanga
17-12-2009, 10:52
Sn mavi altın türkiyede yetiştiğini bilmiyordum.kaynak linki verebilirmisiniz.Sn H.ÇELİK hocanın kitabını almıştım fakat böyle bir bilgiye rastlamadım...

AgacSevdalisi
18-12-2009, 09:46
arkadaşlar lingonberry çeliki gönderebilecek olan varsa çok memnun olurum.bu bitkiyi yetiştirmeyi çok istiyorum.

bari
18-12-2009, 19:21
SEvgili Catarunga,

Bahsettiğiniz lekeler bunlarmı. Yeni yapraklarda oluşmuşlar. Kahverengi, yaprakların üst yüzeylerinde var.

caturanga
19-12-2009, 19:28
Sn.bari resimden göremedim fakat hızlı bir şekilde yaprağı öldürüyorlar.

nevsune
21-12-2009, 12:18
Benimkinin yapraklarında da o lekelerden var. Gerçi var olan yapraklar bana çok sağlıksız gelmedi, yeni bir yaprak da yok görünürde ama her ihtimale karşı kükürt ilaçlaması yaptım.

Yeni yaprak çıkarttığında durumu sizinle paylaşacağım.

caturanga
22-12-2009, 21:13
Sn.nevsune sizin lingonberry ne durumda.ben lekeli yaprak ları kopardım.yapraklar lekeler hariç sağlıklı gözüküyor sadece biraz stresliler.yaprağı ellerseniz gerginliği hissedeceksiniz.neşeli bitkilerin yaprakları yumuşak olur.şu anda bi sorun gözükmüyor.baharda umarım sağlıklı sürgünler verir.

nevsune
23-12-2009, 17:39
Sn caturanga, iki gün üstüste kükürt ilaçlaması yaptıktan sonra dün biraz güneşe çıkartmıştım.

Yapraklar bana da fena gibi gelmiyor. Hele kükürtü yedikten sonra iyice toparlarlar umudundayım. Kükürt aynı zamanda besleme özelliğine de sahip biliyorsunuz.

Bugün evde yoktum, geldiğimde hava karanlıktı. Yarın iyice bir bakıp, fotoğrafını çeker gösteririm.

nevsune
24-12-2009, 09:24
Lingonun yapraklarını umarım görebileceksiniz. Beyaz lekeler kükürtten kaynaklanıyor.
118932118933

118934118935

Bu arada sevindirici bir durum var, iki dalda yaprakların diplerinde yeni sürgünler görünüyor. Yerinden şimdilik memnun diye düşünüyorum. Bahara durum belli olur.

caturanga
24-12-2009, 12:25
Sn.nevsune sizinki bendekinden sağlıklı duruyor.yapraklar gevşek gözüküyor.alttan soldaki resimde kararmış bir yaprak var.benimkinde daha fazla oldu bu durum.ama kükürt işe yarıyor sanırım bende kükürt uygulaması yapacam.ben içeride tutmuyorum.dışarıya aldım...

sarikaya
24-12-2009, 13:22
İyi günler, arkadaşlar bu bitkiye nerelerden bulabiliriz.

nevsune
24-12-2009, 15:48
Sn.nevsune sizinki bendekinden sağlıklı duruyor.yapraklar gevşek gözüküyor.alttan soldaki resimde kararmış bir yaprak var.benimkinde daha fazla oldu bu durum.ama kükürt işe yarıyor sanırım bende kükürt uygulaması yapacam.ben içeride tutmuyorum.dışarıya aldım...

Sn caturanga kükürtten özellikle kırmızı örümceklere karşı çok iyi yanıt aldım. İki ilaçlamada kırmızı örümcekleri yokediyor. Fungusit olarak da aynı etkiyi yapacağını düşünüyorum. Hiç bir zararı yok ayrıca da organik bir madde. Ben memnunum.

Lingonumun fazla lekeli yapraklarını ayıklamıştım ilaçlamadan önce. Bu yüzden fazla leke görmüyorsunuz. Yine de önemli bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Yakın zamanda kendisini iyice toplayacak umudundayım. Benimki de dışarda duruyor. Pencere dışında fotoğraf için ters bir konumdaydı, size güzel poz versin diye içeri almıştım:)

Uzun salınımlı bir gübreden sözetmiştiniz bana. Ben bu tür meyve, sebze bitkilerime ve soğanlılarıma fırınlanmış organik gübreden şerbet yapıp veriyorum. Bir kaç gün sonra az miktarda olmak üzere lingona da vereceğim.

nevsune
30-12-2009, 16:14
Koparttığım yaprakların dibinden çıkan yeni sürgünler iyice belirginleşti. Yerinden hoşnut galiba:)
119572

Bugün çam ibreleri ve kozalak parçalarıyla malçlama yaptım. Baharı sabırsızlıkla bekliyorum.

caturanga
30-12-2009, 18:14
Sn Nevsune lingonberry niz saglıklı gözüküyor.hem gövdenin yeşilliğinden hemde yeni filizlerden belli oluyor.bende kükürt uygulaması yaptım.Benim lingonda kötü gözükmüyor.ama ben yinede diğer bitkilerimden uzak tutuyorum şimdilik.birde ilk defa gördüğüm bir durum olduğu için bir hastalıkmı yoksa bitkinin dogal bir tepkisimi anlayamadım.ama gübrelerken çok fazla atmamamya çalışın kesinlikle fazla gübreden hoşlanmıyorlar.ben vilmorin marka uzun salınımlı asitsever bitkiler için olan gübreyi kullanıyorum.

nevsune
30-12-2009, 18:23
Merhabalar Sn caturanga. Ben de sizden ses çıkmıyor ne oldu diye meraklanıyordum:)

Geçen gün yine internette lingon bilgilerine bakınırken bir fotoğrafta bir tarladaki bitkilerde aynı bizimkiler gibi kahverengi lekeler olduğunu gördüm. Çok ciddi bir durum olmayabileceğini düşünüyorum. Yine de biz önlemlerimizi almakla iyi ettik.

Henüz gübre işine geçmedim. Bugün toprağına biraz çamların dibinden aldığım toprakla çam ibreleri kattım. Toprak bayağı nemliydi. Birkaç gün bekleyip sonra az biraz şerbet vereceğim.

Sizinkinde de büyük olasılıkla o sürgünlerden vardır, iyice baktınız mı?

caturanga
30-12-2009, 19:00
Bu akşam yeniden bakacam merak ettim şimdi...ben üç tane hiç lekesiz yaprak bırakmıştım.ama göde yeşil ve saglıklı gözüküyordu.ama kültüre aldığım yapraklar çok hızlı 6 saat içinde tamamen kahverengileşmişti.hafta sonu fotoğraf ekleyecem...

bari
30-12-2009, 21:32
Akdeniz üniversitesinin yaptığı bir araştırmada Vaccinium vitis-idea Türkiyede yetişen doğal türler arasında gösteriliyor.

http://www.akdeniz.edu.tr/ziraat/zfd/article/21_1_06.pdf

Due to their antioxidant capacities and
anticanceroguous effects, Vaccinium species
are getting more popular in almost all parts
of the world. In Turkey, there are many wild
Vaccinium species such as V. vitis-idea,V.
myrtillus, V.uligunosum and V.
arctostaphyllos distributed over many
provinces including Artvin, Rize, Trabzon,
Ordu, Giresun, Gümüşhane, samsun, Sinop,
Kastamonu, Zonguldak, Bolu, Bartın,
Düzce, Kocaeli, Sakarya, İstanbul,
Kırklareli, Bursa, Balikesir, ErzurumŞenkaya
ve Ardahan.

caturanga
30-12-2009, 23:45
Çalışma alanı belirtilmediği için dikkate almamak gerekiyor.sadece var olduğu söyleniyor.

nevsune
06-01-2010, 09:18
Ben de bu sitede (http://www.maviyemis.com/hakkinda.html) böyle bir bilgiye ulaştım:

Vacciniumlar içinde ekonomik önemi olan ve kültürü yapılan üçüncü tür ise Türkiye’de de yabani formları bulunan LINGONBERRY (Vaccinium vitis-idea L.) dir.

Şimdi iş, Karadeniz'de yaşayan botanikçi ve ilgili arkadaşlara düşüyor. Hani nasıl Bari arkadaşımızın Eskişehir'de farketmesiyle başlayan Anadolu'nun heryerinden fışkıran gojiler gördüysek, yakında lingon için de iyi haberler alabiliriz.

caturanga
06-01-2010, 23:48
Sn Nevsune isterim dileğiniz gerçek olur.fotoğraf makinası kardeşimin tekelinde olduğundan bi türlü resim çekemedim lingonberry ye ama bir gelişim yok şu anda.sizinki ne durumda...

nevsune
09-01-2010, 16:03
Sn caturanga benimki genelde aynı durumda. Yalnız dallardan birinin tepesinde bir hareketlenme var. Tomurcuk mu yapmaya çalışıyor yoksa yeni yaprak oluşumu mu pek anlayamadım. Belli olunca yazarım.

Şu makineyi kardeşinizden cebren ve hile ile ele geçirseniz de, biz de lingonun endamını bir görsek:)

nariçi
09-01-2010, 16:34
Saksılara kükürtleme yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Yapraklara değdiği zaman siyahlaşıp katranlanıyor, veya başka şekilde zarar veriyor.

tropik
10-01-2010, 16:53
Arkadaşlar lingonberryi nerede bulabilirim. :(

bari
10-01-2010, 23:08
Bugün biraz lingonberry topladım, desemde inanmayın:)

SEvgili Tropik, Lİngonberrynin sıcak iklimde yetişmesinin zor olacağının düşünüyorum...

nevsune
11-01-2010, 12:07
E sevgili bari, bunlar ne güzel fotoğraflar. Şimdi iyice heyecana geldim:) 5-10 yıl sonra ben de bir tas meyve toplarım belki:p

Fotoğrafta meyvenin yerini tam olarak gördükten sonra yukarda sözünü ettiğim oluşumun tomurcuk hazırlığı olduğuna iyice karar verdim şimdi. Güneşi (İsveç güneşinden) biraz fazla gördüğü için acele etti galiba. Bu yüzden daha az güneş alacağı tam kuzey konumuna geçirdim. Öldürmez de yaşatmayı başarabilirsem, gelecek sonbaharda yayılabileceği bir uzun saksıya geçirmek daha iyi olacak sanırım.

AgacSevdalisi
11-01-2010, 12:19
elinde lingonberry fidesi olupta satacak varsa almayı düşünüyorum.bir fide dikilden kaç sene sonra meyve veriyor?

Selim-i Ahir
12-01-2010, 08:38
elinde lingonberry fidesi olupta satacak varsa almayı düşünüyorum.bir fide dikilden kaç sene sonra meyve veriyor?

Ayni şey beim için de geçerli. Fidanı olan yok mu?

bari
17-01-2010, 13:45
SEvgili Selim-i Ahir, Size zaten ayırmıştım ben.. Arkadaki ufaklıkta chokecherryniz..

sevim4
17-01-2010, 15:23
Bizede yokmu sayın bari.

denizakvaryumu
17-01-2010, 15:34
.. Arkadaki ufaklıkta chokecherryniz..



Lingon olmasa da olur ama aronia herkesin bahçesinde olmalı.

İlaç üreticilerinin en çok kızdığı ve üretilmesini istemedikleri bitki... diye nam salmış durumda.

bari
17-01-2010, 20:51
SEvgili denizakvaryumu, Bu chokecherry.. İKisi çok karıştırılıyor.. Prunus virginiana..

denizakvaryumu
17-01-2010, 21:31
SEvgili denizakvaryumu, Bu chokecherry.. İKisi çok karıştırılıyor.. Prunus virginiana..

http://davesgarden.com/guides/pf/go/73560/

http://davesgarden.com/guides/pf/go/1610/

Evet, yanılmışım :)

nevsune
28-01-2010, 09:19
Sıla özlemini gidermiştir artık herhalde.

nariçi
28-01-2010, 10:41
Lingonberry kar altında yaşıyor mu böyle? O zaman burası için çok iyi, ancak nem istek durumu nedir?

bari
28-01-2010, 12:21
SEvgili Nariçi,
Lingonberry bir kutup bitkisi.. Doğal alanları İskandinav yarımadası, sibirya ve kuzey amerikadada bulunuyormuş... O yüzden bu soğuklar kendini memleketinde hissettiyordur... Yazında kuru sıcak havalarda korumak lazım haliyle.. Nemide ayarlamak lazım, ben pek kurumasına fırsat vermedim, geçen yaz, gölgede korudum, sadece sabah güneş gösterdim..

bari
07-02-2010, 13:08
Lingonlar kar altında...

nariçi
07-02-2010, 15:25
Çok güzel gözüküyorlar, kışlar ona göre geçiyor da, yazın gölgeyi sağlarız ama sıcaklardan korumak zor. Burada yazın rüzgarları da sıcak eser, gölgesi de sıcak olur.

nevsune
10-02-2010, 09:39
Sevgili bari, kar altındaki lingonlarınız ne kadar canlı görünüyorlar. Bu yıl biz ancak 1 gün kar gördük, benimki pek memleket özlemi gideremedi.

Sn. nariçi İsveç'te bunlar ormanda ağaçların altındalarmış. Şimdi ben de düşünüyorum yazın gölgeye de alsam sıcağı ne yapacağım. 37 dereceleri gördüğümüz oluyor. Siz de yazın onları bol gölgeli ve mümkün olduğunca serin bir yere alarak korumalısınız sanırım. Bu yıl deneme yılımız olacak. Umarım sağ salim çıkartabiliriz bitkilerimizi.

bari
10-02-2010, 16:38
Lingonberry de meyve büyüklüğünü artırmak için, iki tozlayıcı kultivar varmış... Read pearl ve sussi...

bari
10-02-2010, 18:56
Bİr ara blackmoorda read pearl vardı. Almadığıma pişman oldum..

bari
10-02-2010, 22:03
http://extension.oregonstate.edu/catalog/html/pnw/pnw583-e/

Bu sitede lingonberry yetiştiriciliğiyle ilgili epey bir bilgi var.. Bayağı bir kultivar varmış...

bari
17-03-2010, 21:27
Readpearl lingonumu diğerlerinin yanına diktim, bakalım meyve büyüklüğünü etkileyecekmi.. Diğerlerinde yavaş hareketlenme var.. SEvgili Nevsune, Sizinkiler ne durumdalar?

nevsune
18-03-2010, 09:34
Sevgili bari, sizin önde duran o koyu yeşil yapraklı lingonunuz ne kadar canlı, ne kadar sağlıklı görünümde. Redpearl dediğiniz o mu?

Benimki ne öldü, ne ondu. Dallarda kahverengi sanki çok ince kum gibi birşeyler var. O kadar yağmur yağdı üzerine onlar bir türlü geçmedi, sanki yapışık gibiler. Bir rahatsızlığı var ama ben çözemiyorum. İki kez neemazal, aralıklarla da kükürt ilaçlaması yaptım ama o rahatsızlığı gideremedim birtürlü.

Taa kışın yaprak gözleri belirmişti daha çıkıp büyüyemediler. Şimdi baharda canlanıp yaprakların görünmesini bekliyorum. O zaman durum belli olacak:)

bari
18-03-2010, 10:58
SEvgili nevsune,
Evet o sağda gözüken red pearl.. Siyah lekelenmeler ve kararan yapraklar bendede var. Son olarak iskoçyadan bir uzmanla görüştüm, onlar normal kıştan kaynaklanan şeyler olduğunu söyledi. Baharla birlikte yeni sürgünler ve yapraklarla beraber hepsinin kaybolacağını belirtmiş.. Bakalım göreceğiz...

nevsune
18-03-2010, 11:05
İşte bu habere çok sevindim:)

Bu kırmızı incinizin (ne güzel isim vermişler) meyveleri bizimkinden daha mı büyükmüş? Kültüre alınmış bir çeşittir sanırım. Ben de sizin deneme ve sonuçlarınızı keyifle izleyeceğim.

bari
18-03-2010, 11:47
İşte bu habere çok sevindim:)

Bu kırmızı incinizin (ne güzel isim vermişler) meyveleri bizimkinden daha mı büyükmüş? Kültüre alınmış bir çeşittir sanırım. Ben de sizin deneme ve sonuçlarınızı keyifle izleyeceğim.

Read pearl tozlayıcı bir tür olarak geçiyor. Diğer türlerinde meyve büyüklüğünü artırıyormuş.. Kültür çeşidi. Daha önceki lingonlarımız, yabani tür. Bende merakla bekliyorum.;)

kurtkus
18-03-2010, 17:24
Lingon olmasa da olur ama aronia herkesin bahçesinde olmalı.

İlaç üreticilerinin en çok kızdığı ve üretilmesini istemedikleri bitki... diye nam salmış durumda.

Sayın denizakvaryumu ilaç üreticileri niçin kızarlar acep?

denizakvaryumu
18-03-2010, 19:59
Sayın denizakvaryumu ilaç üreticileri niçin kızarlar acep?


Sayın baylar,
size yazmak için bir şifre gerekiyor, yani, işimiz zor olsun ! Bu mu istiyorsunuz ?
Aronia melanocarpa isimli makalenizin ilk cümle okudum ve hemen şiddetli bir hata buldum.
Aronia melanocarpa çalısı Kuzey Amerika'dan çıkmaktadır (Vermont / Hampshire).
Ben iki sene evvel bu konuda tüm internet kaynakları okudum (o zaman 750 tane, çoğu English, bazen Almanca).


Rusya eskiden 6.000 hektar Aronia melanocarpa yetiştirdi - şimdi bıraktı. Kapitalist şartlar altında ilaç satmak gerekiyor. İlaç ile iyi para kazanıyorlar üstelik sigortalar ödüyorlar. Aronia yaygın olduğu zaman meyva suyu vatandaş ödeyecek ve maalesef kimse hastalanmıyacak !
Polonya'da senelik hasat 15.000 ton.


Doğu Almanya bazı küçük yerler vardır - orası çok iyi ürünler !
Dünyada bu ürünleri çok aranıyor: Aronia melanocarpa, yaban mersin, mürver, siyah frenk üzümü (dünya daki hasat 160.000 ton; New Zealand'a 8.000 ton çıkıyor.
Türk millet ise, kahvede otururuyor !
Ben Sağlık Bakanı, Ziraat Bakanı ve Kürşar Tüzmen'i yazdım - pişman oldum!

Aslında Türkiye'de bu işe girecektik fakat arkadaşlarımda para yok ve benim kendi işim vardır.

Ben bugün Almanya'dan saf Aronia suyu siparış verdim. Nezamen biri uçarsa bana getirilir.
Bu iş Türkiye'de olsun artık. Bilelim ki bu meyva suyu yaygın olduğu zaman bir çok hastane kapanacaktır, başta bypas ameliyatı gerekmiyecek.

Saygılarımla,
Dr. med. S. Böhm
Bilimsel Danışman

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8586&highlight=aronia

bari
31-03-2010, 21:49
Yapraklardaki lekeler mevsimle beraber iyileşmeye başladı...

ayselug
31-03-2010, 23:15
Banada yok mu bu lingoncuklardan :(

gmevsim
11-05-2012, 14:55
erzurum ve kars ideal olmalı bu bitki için :))

bari
11-05-2012, 15:04
Rize kaçkar dağlarında varmış...

bari
22-05-2012, 20:43
Lİngonda bu sene meyve var. Cranberrylerde çiçeklenme başladı.

kazanlik
13-04-2013, 20:26
bakin bugun ne buldum, artik benimde bir lingonum var, umarim tadi cranberry den guzeldir,

bari
13-04-2013, 22:20
Öyle belirgin bir tadı yok, tatlı değil. Beklentiniz yüksek olmasın. Cranberry yeşil eriği andırıyor en azından, bende ona benzetmiştim.

Murat Dönmez
12-03-2019, 18:25
Satın alabileceğim bir yer var mı ya da birileri?Valla burada bu şekilde yazmak pek hoşuma gitmiyor ama en azından bir deneyim dedim belki birisi çıkar.

AkisSoftware
08-05-2019, 17:03
Ben sadece ebay üzerinden tohum ve canlı kök satan bir kaç kişi bulabildim. Fidan olarak Türkiye'de satan yok sanırım.

boluluagacsever
01-07-2021, 16:56
ben de fidanını istiyorum lakin satan yok elinde olan arkadaş varsa ban bir yardımcı olabilirse sevinirim.