PDA

View Full Version : Paludaryum ve bonsai




bonsaireef
04-09-2006, 11:06
Sayın Oğuz Sağlam'ın bizi paludaryumla tanıştırmasından sonra sürekli paludaryumla ilgilenmeye başladım. Bonsaiyi bile ikinci plana attım.:(

Peki paludaryumla bonsaiyi birleştirsek nasıl olur?
Bunu düşünüyorum bu sıralar. Bir taraftan da pinkwisteria ile beraber bir paludaryum yapıyoruz. Biter bitmez yayınlayacağız. Tabi ki bonsai kullanmıyoruz. Ama kendi paludaryumumu kurduğumda kesinlikle bonsai kullanmayı düşünüyorum.

Siz ne dersiniz paludaryum ve bonsai beraber olur mu?
3615
http://www.arthurmak.net/mytank/paludarium14.htm




bonsaireef
04-09-2006, 11:13
Yukarıdaki paludaryumdaki bonsai Fukien Tea (Carmona microphylla). Anavatanı Çin. 15 derceden düşük sıcaklıklardan hoşlanmıyor. Yalnız sürekli paludaryumda bulunursa ve kışın uyku periyodunu yaşamazsa sorun olur mu bilemiyorum.

Paludaryum için tam tropik türler seçmek lazım. Bu konuda her türlü bilgiye ihtiyacımız var. Hadi bakalım el birliği ile çıkaralım şu paludaryumda yetiştirilebilecek ağaç ve ağaççık türlerini. Tabi ki bonsai yetiştirmeye uygun olanlarını. :)

bonsaireef
04-09-2006, 11:28
Mangrove tuzlu su akvaryumlarında kullanılan bir tür. Tuzlusu gelgit bataklıklarının bitkilerindendir mangrove.

Daha önce paludaryum dünyası başlığında mangroveden bahsetmiştik.Yeri gelmişken bir daha bahsedelim.
İşte size iki akvaryumda mangrove:
3616
3617


Bu da mangrove bonsaisi:
3618


Paludaryum ve mangrove bonsai birleşince harika olur sanırım. Bir tarafta da Sayın Oğuz Sağlam'ın çamur zıpzıplarından. :)

Oğuz Sağlam
04-09-2006, 13:27
Sn. bonsaireef'in bonsailer ve "genel anlamda" bitkiler konusunda sağladığı önemli birikimin paludaryum merakıyla kucaklaşması, paludaryumlara ilgi duyanların önünde yeni ufuklar açacak belli ki!..

Gözümüz aydın.

Yukarıdaki fotoğraflar (ve özellikle ilk fotoğraf), bu konuda neler yapılabileceği hakkında fikir vermesinin yanında, çok daha güzel mikropeyzajlara açılan anahtar deliğini işaret ediyor...

Teşekkürler Sn. bonsaireef...

Bu başlıkta güzel "şey"ler öğreneceğiz gibi...

Muhteşem.

Saygılarımla,

bonsaireef
05-09-2006, 13:26
Paludaryumda kullanılan bitkilerdendir Gardenia jasminoides. Bonsaisi pek sık yapılmasa da yapılmıyor değil.

İşte Gardenia jasminoides bonsaisi:
3632
http://www.wafu.com/dictionary/af-y401-185.htm


Bu linkte de (http://www.infojardin.com/fichas/bonsai/gardenia-jasminoides-jazmin-del-cabo-bonsai.htm)başka bir Gardenia jasminoides bonsaisi var.

bonsaireef
05-09-2006, 13:54
Paludaryumlarda kullanılabilen bir ficus türüde Ficus pumila'dır.Sarmaşığı andırıyor.(Belkide sarmaşıktır:) ). Bonsaisi yapılabiliyor.

Paludaryumda Ficus pumila:
3633
http://paludarium.superforum.fr/sutra2070-Fiche-Le-Ficus-pumila.htm

Bonsai olarak Ficus pumila:
3634
http://web.ff.cuni.cz/~boldpaff/bonsai/rostliny.html#ficusp

bonsaireef
05-09-2006, 15:04
Bonsai yapımında sık kullanılan ficus türleri iç mekanda yetiştirilebiliyor. Hatta tamamen yapay ışık altında bonsaisini yetiştirenler var. Bunları paludaryumlarda kullanabileceğimizi düşünüyorum.Aşağıdaki ficusların paludaryumdaki kullanımlarını bulur bulmaz bir başlık halinde bonsailerini ekleyeceğim.

Ficus benjamin (Salon bitkisi olarak birçoğunuz biliyorsunuzdur)
Ficus macrophylla
Ficus retusa
Ficus nerifolia = Ficus salicaria

Oğuz Sağlam
05-09-2006, 15:16
Sn. bonsaireef,

Paludaryum kurmaya niyetli olan ancak bonsai konusunda henüz hiç bir fikri olmayan meraklılara kısa bir "önbilgi" niteliğinde, "paludaryum içinde tutulacak bonsai asgari neler ister" kılavuzu yapmak mümkün mü? Bu bilgiyi derlerken, özne olarak kullanılan bonsainin tutulacağı farklı ortamı gözeterek önerileriniz neler olacaktır merak ediyorum.

Çok fazla kaynak ya da deneyim olmayabilir. Ancak birikiminiz ışığında paludaryum içi aydılatılan-aydınlatılmayan, çok nemli-orta nemli ortamda bonsai ne ister, nasıl davranır, bu ortamın fayda ya da zararları neler olabilir gibi konularda (elbette yanılmaya hakkınızı da saklı tutarak) görüşlerinizi belirtir misiniz?

(Kendim için birşey istiyorsam namerdim.)

Saygılar,

bonsaireef
05-09-2006, 15:54
(Kendim için birşey istiyorsam namerdim.)
:D


Paludaryum kurmaya niyetli olan ancak bonsai konusunda henüz hiç bir fikri olmayan meraklılara kısa bir "önbilgi" niteliğinde, "paludaryum içinde tutulacak bonsai asgari neler ister" kılavuzu yapmak mümkün mü? Bu bilgiyi derlerken, özne olarak kullanılan bonsainin tutulacağı farklı ortamı gözeterek önerileriniz neler olacaktır merak ediyorum.

Çok fazla kaynak ya da deneyim olmayabilir. Ancak birikiminiz ışığında paludaryum içi aydılatılan-aydınlatılmayan, çok nemli-orta nemli ortamda bonsai ne ister, nasıl davranır, bu ortamın fayda ya da zararları neler olabilir gibi konularda (elbette yanılmaya hakkınızı da saklı tutarak) görüşlerinizi belirtir misiniz?

Bu konuda araştırma yaparım. Şimdilik bir çırpıda aklıma gelenleri yazayım:


Paludaryumda bonsai suyun içinde olmamalı.(Mangrove ve bilmediğim tamamen su içi tropik türler hariç elbette).

Sulama konusundaki hassasiyet aynen geçerlidir. (Bonsai su istedikçe verilir. Sulamasında ritm tutturulmamalıdır. Toprak sürekli nemli olmalıdır. Sulama hemen sonrası harici sürekli ıslak olmamalıdır. Sulama su dipten akıncaya kadar yapılmalıdır. Bir sonraki sulamaya kadar toprağın bir miktar nem kaybetmesine izin verilmeli ama toprak kurumamalıdır...)

Paludaryumdaki bonsai tropik tür olacağı için nemle ilgili sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Yalnız hastalık, mantar riskine karşın havalandırmanın iyi yapılması lazım. Zaten (bu konuda bilgim yok ama) paludaryumda havalandırma önemli sanırım.

Işık konusu önemli. Bol ışık alan bir yere konulmalı.

Saksısı ile koyarsak daha sonraki şekillendimelerde rahat ederiz. Yani budama, tel sarma, kök budama vb. Ama şart değil. (Örneğin kaya içi stillerinde hiç saksı yok. Kök budaması hiç yapılmıyor. )

bonsaisever
05-09-2006, 23:56
Bu da bir tür mini doğa stili (penjing) değil mi ;)

bonsaireef
06-09-2006, 00:02
Bonsaisever hiç yakıştıramadım.Penjing değil mini doğa stili. :D (Bilmeyenler yanlış anlayabilir şakayı, yabancı bonsai terimlerinin Türkçe karşılıklarını bulmaya çalışıyoruz da :) )

Doğruluk payı var aslında bonsaisever.Bir nevi mini doğa stili(penjing) oluyor işin içine bonsai girince.

Onur G. HİTİT
06-09-2006, 00:02
Hocam, bonsailer hakkında bir bilgim yok. Ama ben de bu aralar bonsailere merak sarmaya başladım. Çok zor bir uğraş olduğunu sanıyorum. Ama bir bonsaim olmasını istiyorum.

Hazır paludaryumlardan bahsetmişken, su kenarlarında bulunan ve suyu seven söğüt ağacının bonsaisi uygun olur mu?

Saygılarımla...

bonsaireef
06-09-2006, 00:05
Söğüt ağacının bonsaisi oluyor. Suyu da çok seviyor. Yalnız paludaryumlara uygun değil. Çünkü söğüt dış mekanda bakılması gereken bir ağaç. Kış uykusuna ihtiyacı var. Sürekli yapay ışık altında kalırsa sağlığı bozulur. O nedenle paludaryumda bakılacak bonsai türü tropik olmalı.

Bonsaiye merak sarmanız çok sevindirici. Sizin gibi bir bonsaici kazanmayı çok isteriz. Siz başlamaya karar verin her türlü yardıma açığız. Merak etmeyin göründüğü kadar zor değil.;)

bonsaisever
06-09-2006, 00:08
Hemen düzeltiyorum :o

tolkien;
Söğüt ağacı suyu çok seviyor ama bir okadar da kök ve dal salmayı seviyor.
Bunlara yetişebileceğine inanıyorsan tabii ki olabilir.
Tavsiyeme gelince
Hiç uğraşma :)

bonsaisever
06-09-2006, 00:13
Yanlış anlaşılmasın ;)

Bonsai ile uğraş tabii, söğütle uğraşma :))

Onur G. HİTİT
06-09-2006, 00:16
Bonsai konusundaki cahilliğimden sordum. Uğraşmak istiyorum ama nereden başlasam bilemiyorum. Sitemizde araştırmalara devam edeceğim. ;)

Saygılarımla...

bonsaireef
06-09-2006, 00:20
Sayın Onur Bey cahillik ne kelime. Hepimiz bu yollardan geçtik. Şimdi de paludaryuma merak sardık, biz de sizin geçtiğiniz yollardan geçiyoruz.

Siz araştırmanızı yapın. Kafanıza ne takılırsa takılsın sorun. Dilimiz döndüğünce cevaplamaya hazırız.

olmez
06-09-2006, 09:43
Paludaryum ve bonsai rehberi hazırlayacaksak herkes kendince bir katkıda bulunsun. Bir beyin fırtınası yapalım yani. Sonuçta tecrübeleri ve bu beyin fırtınasının sonuçlarını birleştirelim.
Ben kendi katkımı hemen yapayım; Paludaryumda bonsai konusunda unutulmaması gereken konulardan birisi de sanırım ısı olmalı. Ben paludaryumuma ışıklara yakın bir bitki diktiğim zaman bitki resmen yanıyor. Işıklara yakın bir bonsai nasıl etkilenir diye sorduğumda sanırım cevap yine aynı olacaktır.

Bu arada aramızda hiç sakız ağacından bonsai yapan oldu mu? Birkaç hafta önce gittiğim Çeşme Alaçatı'dan küçük bir sakız ağacı fidanı getirmiştim. Ancak gövdesi şu an çok ince. Hızlı gövde kalınlaştırma için uygulayabileceğimiz bir yöntem var mıdır merak ediyorum.

Saygılarımla

memet
06-09-2006, 10:40
bonsai ile uğraşmaya bende yeni başladım.Öğrendiğim, bonsai konusunda hız diye bir şey yok. Onun yerine sabır var. Bitki büyüdükçe gövdesi kalınlaşacak.
Ya da doğadan kalın gövdeli bir bitki bulmak, yamadori yapmak gerek..

bonsaisever
06-09-2006, 14:04
Hızlı gövde kalınlaştırma için uygulayabileceğimiz bir yöntem var mıdır merak ediyorum.


Aslında bunun en güzel yolu fidanı biraz rahat bırakmak :)
Kısaca; bol topraklı bir saksıya dikip kök ve dalların budamarını gecikmeli olarak yapmak, gübrelemeyi de unutmamak gerek tabii.
Böylece gövde ve dallar hızla kalınlaşır.

Şule
07-09-2006, 22:39
Ben yokken epey yenilikler olmuş anlaşılan.:D
Şimdi paludaryum ve bonsaiyi birleştirme düşüncesinden anladıklarımı özetleyeyim: Akvaryum tipi sulu dünyaya bonsaiyi de adapte etmeye çalışacağız. Yalnız, bu bitki ya da ağaç suyu sevecek ve iç mekan bitki/ağaç olacak. Ve tamamen su içerisinde olmayacak. Bu durumda akvaryumun içini su bölgesi ve suya yakın bölge (ya da nispeten susuz bölge) olarak ikiye ayıracağız. Doğru mu anlamışım? Eğer öyleyse çok fazla alternatifimiz yoktur ağaç konusunda. Peki dış mekan paludaryum-bonsai yapamaz mıyız?:p

Ali H. ALI
08-09-2006, 16:23
Sayin Olmez iyi gunler.
Sakiz fidaninizi yere dikme imkaniniz varsa, saksida gelismesinin iki kati kadar gelisecektir,iyi gubreleyip buyumeye birakin ikinci sene agaci topraktan cikarip kok budamasi ve az dal budamasi yapiniz sonra agaci tekrar yere ekiniz. 4 senede agacinizin govdesi kalinlasacaktir.[agacinizi yerden kis sonu sokunuz]
Yere ekme sansiniz yoksa, fidanin govdesi olgunlasip biraz kalinlasinca, keskin bir bicakla govdeyi yukardan asagiya dort bes yerden ciziniz,[agac cizilen yerleri kapatmiya calisirken govde kalinlasacak] Bir baska yontem ise fidanin govdesi olgunlasip biraz kalinlasinca palstik bir cekicle govdenin etrafina vurulur ve bu islem uc , dort ayda bir tekrarlanir[icten yaralanan agac kabugu kendini yenilerken kalinlasacaktir.] Bir diger yontem ise agacinizin govdesini topragin altinda kalan bir yerden bilezik gibi tel ile baglayip bukunuz agacinizin telden yukarisi kalinlasmiya baslaycaktir [ara sira teli kontrol etmelisiniz tel agacinizin govdesini kesebilir oyle birsey gordugunuz zaman teli cikarmalisiniz].
Bol sanslar dilerim.

Oğuz Sağlam
13-09-2006, 10:33
Sn. bonsaireef'in verdiği cesaret ve itki ile kurcaladıkça gözlerimdeki perde aralanıyor.

Özellikle "PENJING" konusu paludaryumlarla ilginç bir örtüşme içinde olabilir gibi geldi bana.

http://www.venuscomm.com/Penjingdef.html adresinde (ve daha pek çoğunda) belirtildiği üzere (ve benim anlayabildiğim kadarıyla) PENJING kısaca küçük peyzajlar yaratmak, minyatür bahçeler düzenlemek anlamında algılanabilecek bir Çin sanatı.

Ve gene gördüğüm kadarıyla Çinliler bu sanatı üç kategoride ele almışlar:
1) Ağaç Penjing'i (tree penjing - shumu penjing)
2) Peyzaj Penjing'i (landscape penjing - shanshui penjing)
3) Su ve Kara Penjing'i (water and land penjing - shuihan penjing)

Özellikle üçüncü kategorinin paludaryumlarla ilginç bir kavşakta buluşma ihtimalleri heyecan verici.

Ancak bu üçüncü kategori ile ilgili görsel veri bulamadım. Bonsai tutkunu dostlar bu konu hakkında ne derler?


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1594
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1785

http://www.artofbonsai.org/galleries/images/zhao/small/015.jpg
Alıntı: http://www.artofbonsai.org/galleries/zhao.php

Saygılarımla,

Oğuz Sağlam
13-09-2006, 10:41
Bu da bir tür mini doğa stili (penjing) değil mi ;)

Sn. bonsaisever de daha önce PENJING konusuna değinmiş.
Kusura bakılmaya, gözden kaçmış :( .

Saygılar,

*sirius*
13-09-2006, 11:42
Oğuz Abi neye el atsan canımı çektiriyorsun. Bir süre sonra yolculuk var, yoksa kendimce birşeyler yapmaya çalışırdım. Sana kolay gelsin,yakından takip etmeye çalışıyorum ;)

Oğuz Sağlam
13-09-2006, 13:10
Sevgili *sirius*,
seni gözlerim ve kulaklarım, her "Mavi Akvaryum"a girişimde arıyor.
Günümüz internet teknolojisi sayesinde Avrupa değil de Patagonya'ya bile gitsen beraberiz. Sana hayırlı gurbetçilikler dilerim. Lütfen her fırsatta aramızda ol.
Saygılarımla,

bonsaisever
13-09-2006, 20:05
Sn. bonsaisever de daha önce PENJING konusuna değinmiş.
Kusura bakılmaya, gözden kaçmış :( .

Saygılar,

Olur mu öyle şey :)
Bilakis, aynı noktada buluşmak benim için sevindirici ;)

Şule
13-09-2006, 21:10
Bonsai tutkunu dostlar bu konu hakkında ne derler?


Penjingde su, benim gözlemlediğim kadarıyla sadece dekor maksatlı kullanılıyor. Manzaraya bir parça gerçeklik katmak için. Yani, sadece su dışındaki bitkisel yaşam konu mevzu. Eğer böyle bir proje gerçekleşirse, bir ilk olur. Hem sucul yaşam, hem karasal yaşam bir arada olur.

bonsaisever
13-09-2006, 22:38
Bu görüntüleri (http://www.bonsaifarm.tv/demo/fugold2-1.wmv) beğeneceğinizden eminim :)

musubeyd
14-09-2006, 15:39
Yine ilginç ve orjinal bir projeye kapı aralamış Bonsaireef..
Paludaryum'dan ilk kez bu sayfalardan haberdar oldum.Canlı ve renkli bir dünya.Bir de bonsai eklendiğinde seyreyleyin manzarayı.
Bu akvaryum benzeri sulu dünyaya bonsaiyi adapte etme planı,beraberinde epey değişikliği de gerekli kılıyor.Yeni bir dizayn ve tarz anlayışını.Böyle bir proje, olayın, paludaryumundan öteye penjing sınırlarına taşınması demek evet.

İKLİM-MEKAN:
Paludaryum yalnızca tropik ortam şeklinde mi kurulabiliyor?.Diğer iklimlere ait sulu ortamlar da mümkün olamaz mı?.Burada asıl mevzu, su altı ve üstü yaşam şekillerini bir bütün halinde oluşturup sergilemekse, pekala tropik olmayan herhangi bir dere,göl ortamından da ilham alınabilir.Bu sayede iç ve dış mekan gibi tercih şansımız olur.Ağaç-bitki türü sınırlılığı sorunu hallolacağı gibi; ışık,nem ve sıcaklık konularında da sorun çıkmaz.Ne dersiniz? Şule hanım da bu doğrultuda bir fikir sunmuş zaten.İmkan dairesi genişlemiş olur.Tercih edilen ortama göre bitki-ağaç tercihi yapılır.Söğüt ağacı (özellikle salkım olanı) bir şekilde bu tarz bir çalışmada mutlaka kullanılmalı bence.

DİZAYN:
Bonsaili paludaryum projesinde, asıl üzerinde durulması gereken konu olarak DİZAYN meselesi görünüyor.Unsurların boyutu ve düzenlenmesi! Paludaryumda görebildiğim kadarıyla 'minyatürize' etme kaygısı yok.Küçültülmüş bir ortamda,hem sualtı hem suüstü yaşamı bütün canlılığıyla birlikte sergilemek adına,olabilecek bütün unsurların yoğunlaştırılmış birlikteliğiyle kurulmuş bir düzen sözkonusu.O olmayınca, dizaynı da penjingteki gibi 'küçük bir tabiat parçası' etkisini vermiyor.Zaten tabiaatta minyatürize edilmeye en uygun yapılar: ağaçlar,kayalık dağlar,taşlar,göl ve dereler...değil mi? Bir kütüğün minik olması pek de bir şey ifade etmez.Parmak kadar kuru dal ve kütükler zaten var.

BONSAİ:
Bonsainin adapte edileceği bir paludaryumda ise, herşeyin boyut ve dizayn açısısından yeni bir tarzda ele alınması gerekiyor.Çünkü bonsai ağacı için, onun 'minik bir ağaç' oluşunun vurgulanması büyük oranda içinde bulunduğu ortama bağlı.Zaten sığ saksıda tutulmasının sebebi, gelişmesini dengelemek dışında esas olarak boyutunu (minikliğini) gösterir tarzda vurgulamak.Bahçeye dikilmiş bir bonsai ne kadar 'büyümüş de küçülmüş' olsa da o etkiyi vermiyor.Yani ortamın, bütün unsurlarıyla boyut yönünden ahenkli bir kompozisyon oluşturması şart.Penjingte öyle..

SU,KAYA vd..:
Bonsaili paludaryumda 'su'yun konumu, penjingten farklı olarak, Şule hanımın da ifade ettiği gibi bir dekor-görüntü değil, merkezde yeralan, derinliği ve canlılığı olan 'esas' unsur.O halde bütün düzenlemenin, 'su'yun, derinindeki ve üzerindeki canlı-cansız unsurlarla birlikte cam ardından kesit halinde görüleceği bir konuma nisbetle yapılmalı..Sulu bir ortamda toprağın kullanışsız olacağını kabul edersek,taş ve kayaların bu projede sudan sonra 2. derecede önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Üzerlerine minik ağaçlar yerleştirildiğinde, genel görünümün 'minik bir tabiat parçası' hissini uyandırması için, kaya-taşların şekil ve duruşlarının iyi ayarlanması gerekiyor.Kayalar, bir buzdağı gibi, kökü suda zirvesi su üstünde bir kayalık(dağ) şeklinde düşünülebilir mesela..Ağaçlar ya kökleri kaya üstünden suyun dibine inecek şekilde ya da oyuklara dikilmiş halde yerlestirilebilir.Irmak ve göl kenarlarında çok görülen suya köklerini salmış çınar ve söğüt manzaraları es geçilmemeli.Kullanılacak kütükler için de aynı şekilde bir boyut-şekil ayarı yapılabilir.İçmekanlarda kaya ve kütüklerde üstbitgen bitkiler; dışmekanlar da ise yosun,belli otlar,japon şemsiyesi vs. kullanılabilir.

Bonsaireef projesini, işe şelale de katarak daha 'uc'a taşıyacak görünüyor.

(Paludaryum ve bonsai rehberi hazırlayacaksak herkes kendince bir katkıda bulunsun. Bir beyin fırtınası yapalım yani. Sonuçta tecrübeleri ve bu beyin fırtınasının sonuçlarını birleştirelim...ÖLMEZ)
Hiç tecrübem yok.Bunlar gözlemlerim doğrultusunda tavsiye ve teklifler..

bonsaisever
14-09-2006, 18:08
Bonsainizi saksısıyla paludaryum'a koyarak tahta, taş ve toprak ile kamufle edebilirsiniz.
Böylece suyun kökleri çürütmesi ihtimalide ortadan kaldırmış olursunuz :)

Şule
14-09-2006, 21:15
Saksıyla koymak yerine, kayayı oyarak bonsai için kaya üzerinde bir saksı hazırlansa olmaz mı? Kara ve su yaşamı bir arada olacağı için mecburen susuz bir ortam da oluşturulmalı. Zannediyorum kayalar suyu çekmeyecektir. Su ile karayı kayalar vasıtasıyla ayırabiliriz. Kaya üzerine yerleştirilecek toprakla da karasal ortam sağlanabilir. Tabi bu durumda çok büyük bir alana ihtiyaç olacak.

bonsaisever
14-09-2006, 22:01
Neden olmasın :)
Sonuçta amcımız köklerin suya direk teması ile çürümesini önlemek...gerisi bizim yaratıcılığımız ;)

Oğuz Sağlam
15-09-2006, 08:59
Adarium (http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=27985)'un bir tarafı için sahil profili kumluk alan ve kayalık yamaç kesitlerini birleştiren bir zemin hazırlamaya başladım (Başlangıç aşamasından itibaren fotoğraflıyorum ve bu tarz konulara meraklı forumdaşların bilgi ve görüşlerine açılacaktır). Su çizgisinin üzerine yerleşecek bu karasal alanın içinden minik bir dere de geçirmeyi planlıyorum. Bu platformda saksısı kamufle edilmiş ya da kaya üzerine yerleşmiş bir bonsai eklemek düşüncesi de hasıl oldu. Platform ortaya çıkınca aslında ne kadar "penjing" usulüne yakın olduğu görülecek sanırım.

Burada akvaryumların arkalarına kayalık görünümlü üç boyutlu fon hazırlarken kullanılan bir tekniği düşey değil yatayda ve su çizgisinin üstünde kullanarak çalışıyorum. Koylar, burunlar, yarlar dereler kolayca oluşturulabiliyor.

Saygılar,

Şule
15-09-2006, 20:08
Çok güzel bir çalışma olacağa benziyor. İnşaallah en kısa zamanda tamamlarsınız da bizim de böyle bir projeyi görme şansımız olur. En azından, fikir zeminden görsel zemine geçmiş bir proje bizleri de cesaretlendirecektir.

musubeyd
16-09-2006, 00:13
burada yapılan 'beyin fırtınası' meyvelerini ilk olarak bonsaici bonsaireef'in yanında paludaryumcu oğuz bey'in ortaya koyacağı çalışmayla verecek görünüyor.bakalım, görelim ve ilham alalım...
bonsainin saksıyla adapte edilmesine hiç gerek yok bence.ağaç ve otlar için köklere uygun topraklı taraçalar yapılabilir.hem daha tabi olur.
oğuz bey, planladığınız çalışmada hayalimdeki tasarıdan izler var.kağıt üzerinde böyle bir tabiat parçası nasıl olabilir diye karalamalar yapıyorum.
kayalık yamaçlar,koylar,yarlar,burun..tam da tabiat vurgusunu temin edebilecek doğa oluşumları.bana kalırsa çalışmanın boyutuna göre en azından biri veya birkaçının kullanılması bu açıdan gerekli unsurlar.anladığım kadarıyla
tasarınızda akvaryumun su çizgisinden önden içeri doğru sokulmuş bir koy olacak.sahil de bu koyun etrafında.kayalık yamaç,yar ön cephede yeralacak zannediyorum.dere ise galiba platform üzerinde arka tarafta olacak.o takdirde doğrudan göze hitap edici bir noktada olmayabilir gibi geliyor bana..(aşağıda deneme mahiyetinde çizdiğim tasarıda her unsurun doğrudan görünür olduğu bir açı sağlamaya çalıştım.)demek istediğim penjingte de olduğu gibi bu tabiat parçasındaki her unsur toplu halde göze (akvaryumun ön cephesi önyüz olarak belirlenirse) hitap etmeli değil mi? yoksa penjingten farklı olarak arka planı da olan derin boyutlu bir çalışma mı olacak sizinkisi?

Şule
16-09-2006, 00:46
Çok güzel bir çizim musubeyd. Görünüşe göre paludaryum-bonsai ikilisi için evde özel bir oda ayarlamak gerekiyor.:p Oğuz Bey ne dersiniz, böyle bir şey yapılabilir mi? Çizimi bile çok güzel duruyor.

Böyle bir şey yapılsa, minyatür doğanızı görmek için insanlar kapınızda sıra olur. Her gelenden 1 lira alsanız masrafı çıkarır, hatta kara bile geçersiniz.:D

Oğuz Sağlam
18-09-2006, 12:00
Sn. musubeyd,

Çiziminiz çok güzel. Aslında bu tarz bir çalışma yapmak da mümkün. Ancak şu an üzerinde çalıştığım Adarium (http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=27985) projesi (ismin üzerine tıklarsanız bu proje ile ilgili uzun bir fotoromana ulaşabilirsiniz) dört tarafı da izlemeye açık bir orta alan paludaryumudur.

Kısaca özetlemek gerekirse mutfak - salon arası ortak duvarı yıkarak taban ölçüleri 100 x 200 cm olacak şekilde (yükseklik değişken) yaptım. Burada altını çizmem gereken konu aslında paludaryumlar için fazla sayılabilecek su hacmi. Şu an tutulan su 800lt civarında ve 1000ltye çıkarabilirim. (Canınızı sıkmak istemem - detaylar çok kapsamlı biçimde linkte mevcut.) Haliyle her açıdan seyredilebilecek bir su altı ortamı için zorlanma noktalarım oldu. Çiziminizdeki formatta bir paludaryum yapmak 4 cepheden izlenebilen su altı ortamı için çok uygun değil. Bunun için karasal alanı altındaki su hacmini öldürmeden "asma kat" biçiminde yapıyorum. Hazırladığım platform akvaryum camlarına su üst çizgisinin 2-3 cm altından yapıştırılmış küçük yatay cam takozların üzerine oturacak (Bu biçimde altı yarı mağara görüntüsünde üstü ise karasal alan olarak gözlerimizin hizmetine girecek. Platformun ortasındaki koylar hem görüntü olarak hem de alt orta kısımdaki bitkilere aydınlatmanın ulaşması bakımından gerekiyor. Bu şekilde anlatmak gerçekten zor. Fotoğrafları (aşama aşama çekiyorum) bu mesaj başlığı altına astığım zaman kolayca anlayacaksınız.

Adarium (http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=27985) içi sucul bitkilendirme işleri bir süre önce tamamlandı. Su üst filmi Ech. red rubin ve kırmızı yapraklı nilüferlerin yapraklarıyla bezenmeye başladı. Sucul bitkiler çok uzun zamandır uğraştığım (ki tanışmam 70'lere rastlar) için bu "sucul bitki uğraşı" artık çok rahat ve kolay geliyor. Ancak, "bonsai" konusu ile ilgili okudukça gözüm korkuyor. Fikir gerçekten çok güzel ve kaynaşması heyecan uyandırıcı. Ancak böyle bir denemeye bonsai ile ilgili asgarileri bezendikten sonra girmeye cesaret edebileceğim sanırım. Okumaya devam ediyorum bir taraftan ;) . Bir diğer ihtimal de telef etme riskini göze alarak bir iki devmarket ürünü bonsai ile "vira bismillah" demek.

Bonsai ile ilgili kendimi-eğitim süreci devam ederken, diğer taraftan elimdeki sukulentleri daha çok sevmeye ve daha iyi anlamaya (çalışmaya) başladım. Sukulentleri de su çizgisinden yeterli yükseklikte ayrı bir platformda ele almak istiyorum. Sukulentlerin duruşları biraz "sahte bonsai" havasında olsa da form zenginlikleri ve sevimlilikleri çok ciddi sempati oluşturuyor.

Her neyse su akar yolunu bulur. Yolumuzu bulacağız elbette. Ama bu "penjing mevzuu" akan suyu (nasıl oluyor bilmiyorum ama) kendine doğru yönlendirerek (centilmenlik dışı) faul yapıyor gibi. Hayırlısı...

Sn. sule,
Eğer eviniz müsait ise, elbette en güzeli aydınlık cepheli bir odayı güzelce gerekli yalıtım - tesisat - dekorasyonla hobi odasına çevirebilirsiniz. Ancak böyle bir uygulama sizi hane halkından koparır. Bence en güzeli hobiyi "ortak hobi" yapmak ve genel kullanım alanlarında büyük ve derli toplu projeler ile taşımak. Benim paludaryumum sevgili Adarium (http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=27985) tm yaşadığımız mekanın ortasında; salon ve mutfak arasında. Akşamları mutfak ve salonda aydınlatma açılmıyor, çünkü paludaryum aydınlatması her iki tarafa da yetiyor. Budama, yemleme, temizlik vs her ne yapıyorsam ailemle birlikteyim. Faaliyetlerime eşim ve evlatlarım ortaklar. Ayrı bir odada muhtemelen vicdanım rahatsız olacaktır.

Sn. musubeyd,
verdiğiniz "Su ve Kara Penjingi" konunun içinde "su"yun yerini çok güzel ortaya koyuyor. Daha önce de belirtildiği gibi su tamamen görsel bir obje ve yardımcı özne. Ağacın durumu formu biçimi canı çok önemli. Su "konu mankeni" orada. Paludaryum tarzında ise en önemli öznelerden biridir "su" ve "sucul hayat". Karasal bitkiler ortama derinlik katar muhakkak ama muhtemelen sucul kısım kadar heyecan da vermez çoğu meraklıya. Ortada bu akım var. Sıfır noktası bonsai/penjing ve paludaryum konusunun hakkını vererek oluşturulmuş sistem. Ortada bir limit fonksiyonu var. Ben sıfıra soldan yaklaşıyorum, Sn. bonsaireef sağdan (ya da tersi - yalnız bir teşbih). Ama madem teşbihlere başladık: Bence bu tür penjing ve paludaryum kavramları yan yana gelince birbirini mıknatısın iki ayrı kutbu gibi (kavramsal olarak) çekmesi gerek. Yanılıyor muyum bilmiyorum...

Saygılarımla,

Oğuz Sağlam
18-09-2006, 12:44
Bu görüntüleri (http://www.bonsaifarm.tv/demo/fugold2-1.wmv) beğeneceğinizden eminim :)

Çok teşekkür ederim.
Beğenilmez mi hiç!..
Çok güzel görüntüler var.
İlgililere şiddetle öneririm.

Saygılar,

saka
18-09-2006, 13:45
Büyük bir keyif ve ilgiyle yazılanları takip ediyorum...

Bir yerlerde, bir şekilde "paludaryum ve bonsai" gibi "çapraz fonksiyonel
konular" ı nitelikli ve ilgili tutkunlardan dinlemek, okumak gerçekten
çok keyif verici... Bu paludaryum konusu, benim içinde girdap gibi bir
hal almaya başladı yahu..

Sanırım bir akvarist olarak, anfibi mutasyon geçirip,
- "kara göründüü!" nidaları ile bende "vira bismillah" diyenlerden olacağım.
:)

Başta Sn. Sağlam olmak üzere konu hakkında bilgi ve ilgi uyandıran herkese
sonsuz teşekkürler. Sayenizde ufkumuz genişlemekle kalmıyor, aquascape
anlayışımızda gelişiyor.

sonsuz teşekkürler,

cello
21-09-2006, 09:04
Başta Sn. Sağlam olmak üzere konu hakkında bilgi ve ilgi uyandıran herkese
sonsuz teşekkürler. Sayenizde ufkumuz genişlemekle kalmıyor, aquascape
anlayışımızda gelişiyor.
Kemal Hocam, tamamıyla katılıyorum. Bakış açımızı değiştirmeye başladı.

Oğuz Sağlam
21-09-2006, 09:43
Konuya ilgi gösteren bütün değerli forumdaşlara çok teşekkür ederim.
Başlığa katkı koyan her bir mesaj yeni ufuklara doğru atılan bir adım.
Ben de mesajıyla görüş veren her bir değerli doğa dostunu saygıyla selamlıyorum.

Daha önceki mesajlarımda belirtmiştim bir platform tasarladığımdan. Bu platform henüz bir taslak. Daha üzerine yapışacak ya da üzerinden falçata, ateş vs yardımıyla alınacak fazlalıkları var. %25'i tamamlanmış heykel gözüyle bakın lütfen. Biçimlendirme işlemi tamamlanınca üzeri çimento bazlı katkılı malzemelerle kaplanıp kumlanacak ve görüntü kayalık doku biçimine devrilecek.

Bu tarz ilk çalışmamı çamur zıpzıplarım için yapmıştım ve umduğumdan çok daha işlevsel, estetik, doğal bir biçim elde etmiştim. Bu ikinci çalışmam. Bakalım nasıl olacak...

Bu malzemelerin kesilip biçilerek değişik dokulara getirilmesi kaplanması, boyanması ve akvaryumların arkasında "arka fon" olarak kullanılması neredeyse gelenekselleşti. Bu doğrultuda üretim yapıp uluslararası satış ve dağıtım ağı kuran firmalar bile mevcut. Ancak bu tarzda sanırım ilk denemeler...

Üzerinde bir bonsai değerlendirilebilir. Olmadı ters köşesinde gene benzer ancak kutulu biçimde bir platform daha var. Filtre hücresi duvar ve döşemesi. Onun üzeri iki bonsai alır gibi. Hatta bir aydınlatma armatürü ile destek de sağlayabilirim.

Söylediğim gibi daha çok iş var. Yalnız şimdiden hayal edilebilsin diye fotoğraf sunuyorum.

Buyrun dumanı üstünde taze fotoğraflar:

Üst Görünüm
http://img101.imageshack.us/img101/6583/adarium01kn0.jpg

Alt Görünüm (Yerinde)
http://img157.imageshack.us/img157/7998/adarium02hs7.jpg

Üst Görünüm (Yerinde)
http://img157.imageshack.us/img157/3707/adarium03px5.jpg

Saygılar,

Şule
26-09-2006, 17:18
Tebrik ederim, Oğuz Bey! Harika bir çalışma olacak! Hele de bonsailer işin içine girerse... (:rolleyes: Şuralarda bir yerlerde alkışlayan bir tebessüm kafa mı vardı ne?)

Oğuz Sağlam
28-09-2006, 09:45
...Hele de bonsailer işin içine girerse...


İşin içine iş makinaları girdi. Ağaçlandırma çalışmaları da izler herhalde ;) .
Hoşgörülerinize sığınarak genel çevre düzenlemesi inşaatı ve bu bitki platformunun inşaat aşamasından 1-2 fotoğraf daha paylaşmak istiyorum (Biraz da mizah katarak).

http://img101.imageshack.us/img101/9061/insh01ob1.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/6953/insh02li2.jpg
http://img241.imageshack.us/img241/2069/insh03ef1.jpg
http://img152.imageshack.us/img152/6935/insh04bp7.jpg
http://img241.imageshack.us/img241/3323/insh05gt9.jpg

Görüldüğü gibi "İnşaat" bütün hızıyla devam etmekte :D .

Saygılarımla,

memet
28-09-2006, 11:18
espriler çok hoş..
çok güldüm..

Oğuz Sağlam
16-10-2006, 09:45
Sn. Musubeyd,
Bu iş makinasından araç parkımda ne yazık ki hiç yok.
Çok büyük eksiklik olduğunun farkındayım ama bulamadım ne yapayım.
Üç boyutlu bir adet minyatür model var ise ya da bulunabilecek adres var ise hemen bir örnek edinmenin yollarını arayalım :) .

Bu arada bu başlıkta fotoğraflar paylaşıldığı için bütünlük bozulmasın diye buradan gelişmeleri paylaşmak uygun olacak sanırım.

Bu teras/platform'un gelişimi ve şu an geldiği durum;

http://img143.imageshack.us/img143/4059/ogodsc001hq3.jpg


http://img133.imageshack.us/img133/870/ogodsc002mo4.jpg


http://img133.imageshack.us/img133/303/ogodsc003ai9.jpg


http://img157.imageshack.us/img157/3843/ogodsc004nx2.jpg


http://img133.imageshack.us/img133/2608/ogodsc005ja7.jpg


http://img157.imageshack.us/img157/1350/ogodsc006dk0.jpg



Bakalım üzerine ne gibi çeşitlemeler yapacağız...

Saygılar,

bonsaireef
16-10-2006, 10:57
Oğuz hocam elinize sağlık harika görünüyor. Gelişmeleri ilgi ile takip ediyorum.

Sakıncası yoksa teknik detay rica edebilirmiyim platformu kapladığınız malzeme ile ilgili. Bu konulara olan ilgimi biliyorsunuz.
Bir ricam daha olacak mazur görürseniz, mümkünse daha aydınlık bir fotoğraf da rica edebilirmiyim? (Gerçi ben kendim fotoşoplayıp baktım ama bu güzelliği herkes görsün istiyorum.Mükemmel bir görünüm yakalamışsınız. Sizden öğreneceğimiz çok şey var.)

Oğuz Sağlam
16-10-2006, 13:01
bonsaireef Hocam,
sizin "Paludaryum ve Bonsai" başlığını biraz sabote ettik gibi görünmekle birlikte, sanırım bu teras çalışmasının bir penjing çalışması olarak da algılanması affedilmemiz için hafifletici sebep olacaktır.

Bu taslak üzerinde daha epey çalışacağım. Birçok makyaj işi var. Haliyle aydınlık fotoğraf hatta makroları bir süre ertelersek mutlu olacağım :) .

Platformu elimdeki atık XPS ve EPS malzemeleri birbirine silikonla yapıştırarak, falçata ve bıçaklarla keserek, çakmakla ocakla yakıp şekillendirerek oluşturduktan sonra üzerine yazın kumsalda topladığım "Incisus&Lotus" kızılı çakılları silikonla yapıştırdım. Daha sonra çimento bazlı ancak çimentodan daha hızlı sertleşen ve daha yüksek dayanımlı bir tamir harcı ile kapladım. Bu harcı suyla karıştırırken içine bir saç telinden yaklaşık 30-40 kat ince ve 1-2 cm boyunda polipropilen fiberler karıştırdım. Böylece sertleşen kabukta birbirine ağ gibi dolanmış bir polipropilen ağ/iskelet sitemi oluşturdum. Bu şekilde kabuk ileride çatlamayacak. Kabuk sertleştikten sonra üzerine kaba ve ince kumlardan dokular yerleştirdim. Bunu da kumlayacağım yere şeffaf silikon sürüp üzerine kumu döküp bastırarak yaptım. Biri kuzgun karası biri hardal rengi iki iri çakılı da yapıştırdıktan sonra bu işin %90'ı tamamlanmış oldu.

Söylediğim gibi bir miktar daha doku geçişlerinde detay çalışmam var. Ardından suya indirilecek.

İlginiz ve sabrınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

bonsaireef
16-10-2006, 23:12
Sn Oğuz Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Bu bilgileri aklımın bir köşesine yazdım. Proje konusunda plan yaparken çok detaylı düşünürüm. Bu biligiler benim için çok önemli. Yalnız projeyi hayata geçirirken malzemelerin ticari adını ve nerde bulacağımı sizden istemek durumunda kalacağım. Şimdilik bunun için çok erken.

Hocam aydınlık resimleri sonraya ertelemek isteğinizi saygı ile karşılıyorum. Siz yine ara ara bize fotoğraflar sunuyorsunuz. Biz paludaryum yaparken bitene kadar hiç fotoğraf sunmadık. Bizim tercihimiz böyleydi. Sizi çok iyi anlıyorum.

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Kolay gelsin.

bonsaireef
31-10-2006, 11:23
Emuleden bonsai ile ilgili döküman indirirken bonsai ve akvaryum diye bir döküman elime geçti. Sizlerle paylaşayım bir bakın. Gerçi ben bir şey anlamadım. İngilizce olsa belki biraz anlayabilirdim :)


http://www.gizliarsiv.com/v/5979249/Bonsai_Aquarium.pdf.html

ALEXrunaway
10-12-2007, 21:54
merhabalar, benim üzerinde çalıştığım olayda (her ne kadar acemice de olsa, kendi kendime amerikayı yeniden keşfedişlerim de olsa, deneme yanımla yöntemlerim ve kendi fikirlerimi bir an önce uygulamaya geçirmelerimde olsa) arada bir yanılgılar ve aksilikler yüzünden araştırmaya giriyorum. konu tesadeüf eseri googlede bir bitki ararken düşüverdi ve önüme.. sevgili oğuz sağlam beyi diğer forumlardan da (izleyicisi ve okuyusu) olarak tanıyor ve takip etmeye çalışıyorum. büyük tecrübe olarak görüyor ve ayriyetten tebrik etmek istedim yeri gelmişken.
dün gece başarısız bir dizayn olsada önce strafor köpükten yaptığım sonradan ince işçiliklerinden sıkılıp poliüretan köpükle tamamladığım arkaplanı tamamladım sayılır. daha bir kaç kat daha derz kaplaması yapılacak. önümüzdeki hafta içinde yeni akvaryumuma salmayı düşünüyorum.
benimde aklıma akvaryumun üzerinde dursun diye saksı çiçeği ekebileceğim bölümler yapmıştım. üst tarafta afedersiniz silikon göğüs gibi duran iki adet cep saksı kısımları.belki sizede yeni fikirler sunabilir amacı ile paylaşmak istedim.

ephesos
27-12-2007, 13:44
Poliüretan köpükler zamanla suyu çekip çürüme yaparlar esasen bu malzeme inşaat sektöründe su izolasyonu değilde hava izolasyon malzemesi olarak kullanılır .
Bu malzemenin böyle bir akıbete uğramasını önlemek için slikon katkılı su itici havuz derzini poliüretanın suyla temasetmesini engelleyecek şekilde yüzeye uygulamanızı tavsiye ederim.


Eğer bu bir paludarium arka fonu olacaksa ve bu duvarın üst kısmından suyun süzülmesini istiyorsanız , suyu vereceğiniz ve suyun aşağıya hangi hoktalardan süzülmesini istiyorsanız hesaplamalarınıza dikkatetmelisiniz , aksi halde su bazı yerden çok bazı yerden hiç akmayabilir hatta hiç istemediğiniz yerlerden akabilir.