PDA

View Full Version : Paludaryum denemem/Tubay




Tubay
12-12-2009, 17:38
Herkese Merhaba,
Bir haftadır soluksuz bu konu üzerine araştırma yapıyorum. Sitedeki arkadaşlara çok teşekkür ederim. Daha önceki çalışmalarınız benim için çok faydalı oldu;)

Bundan sonra da desteklerinizi benden esirgemeyeceğinizi biliyorum.

Öncelikle mevcut malzemelerimi anlatayım; Akvaryumum yaklaşık 250 lt. Kaplumbağa beslemek için kullanıyordum. Şimdi kaplumbağalarım başka akvaryuma aktarıldı. Tetratec ex 700 su aratıcım,ısıtıcı ve aydınlatma(kışın kaplunbağalarımın plaj keyfi için özel yerleştirilmiştir:D)mevcut.




Tubay
12-12-2009, 17:45
Akvaryumda bitki yetiştirme konusunda çok ileri seviyede olmasa da tecrübem var. Mevcut bitkilerim resimde. Burada sadece birkaç tür daha bulabileceğimi düşünüyorum.

Tubay
12-12-2009, 17:50
Karasal bitkilerime ekleme olanağım var bu konuda çok zorlanacağımı düşünmüyorum;)

117854

117855

117856

Tubay
12-12-2009, 18:02
Straforla yapay kayalar yapma konusunda eşimle bir çalışma yapacağız. Ayrıntılarını fotoğraflarla eklerim. Sizin görüşlerinizi de almak istiyorum(eşime çektirdiklerimi ayrıca Bitki Delileri başlığında anlatacağım:D)

Temel sorunlarım:
Daha önce kaplumbağa yemleri kullandığım için, akvaryumu temizlerken taşları ve kayaları yıkadım. Şu anda su dolu ve kaya tuzu attım. Özellikle böcek yemleri bakteri bırakmışmıdır? Sorun yaratırmı?

Isıtıcı mevcut, fakat iş yerimde akşamları bu alan ısıtılmıyor. Saksıdaki bitkilerimde sorun yaşamıyorum. Nem faktörünü düşününce sorun yaşar mıyım?
Sizlerden gelecek yardımları bekliyorum şimdiden teşekkürler;)

kömür
13-12-2009, 14:59
Yapay kaya (duvar) oluşturmak en zahmetli kısım sanırım. Strafor parçaları evin her tarafına dağılıyor :)
Anladığım kadarıyla kaplumbağa bu paludaryuma geri dönmeyecek.
Akvaryum yerde mi kalacak? Tabandan ısı (enerji) kaybı olacaktır bu haliyle. Hazır strafor kullanılacakken akvaryumun altına da bir kat koyarsınız.
Dış filtre çalıştığından böcek yemleri sebebiyle sorun oluşabileceğini sanmıyorum.
Karasal bitkilerle nemden dolayı sıkıntı yaşamazsınız, aksine genel olarak bitkiler nemli ortamda daha memnun olacaklardır. Ancak nemli ortam seven bitkileri tercih etmekte fayda var tabi.

Tubay
13-12-2009, 15:47
Kesinlikle kaplunbağalar geri dönmeyecek.Isı konusu benide düşündürüyor.Alta sehpa tarzı birşey yaptırabilirim veya dediğiniz gibi izalasyon amaçlı strafor kullanabilirim.Tuzlu suyu boşalttıktan sonra acilen bu sorunu halletmem gerekecek.

kömür
13-12-2009, 16:29
Straforlada sorun çözülebilir, ancak sehpa uydurulursa görünümüde daha hoş olur, filtre de saklanabilir. Su değişiminde de kolaylık olur.
Eğer yoğun ve kısmen zor sucul bitkiler yetişecekse aydınlatmayıda düşünmek gerekiyor.
Ancak anubias gibi gereksinimleri daha az bitkilerle, kuvvetli bir tasarruflu ampulle devam etmekte mümkün.
Paludaryumun biçimi, kullanılacak materyaller, su yüksekliği hakkında bilgi alabilirmiyiz.

ahmeter
13-12-2009, 18:48
Yeni hobiniz hayırlı olsun Her türlü malzeme ve ihtiyaçınız Maltepe akvaryum internette sayfası var tel 216 3706635 mehmet bey den temin edebilirsiniz
İtimatlı muteber kişidir İyi günler

ahmeter
13-12-2009, 20:20
Bendeki bir bitki akvaryumu

Tubay
13-12-2009, 21:26
Sayın Ahmeter çok teşekkürler, kurulum bittikten sonra bitkiler için bu numarayı arayacağım. Siz söylediyseniz muhakkak güvenilir bir yerdir.

ahmeteren
15-12-2009, 00:21
Şimdiden hayırlı olsun. Bitkiler konusunda Maltepet biraz pahalıdır, ama dünyanın bir numaralı su altı bitki markası olan tropica bitkileri mevcuttur. Malzeme olarak da, teleskop akvaryum ve otuz.com'u tavsiye ederim çeşit ve fiyat olarak çok iyidir. Sitelerine girmek için direk adlarını yazın hemen çıkar.

denizakvaryumu
15-12-2009, 09:49
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1838&highlight=paludaryum&page=3

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8677&highlight=paludaryum

Bu linklere de bir göz atın derim.

denizakvaryumu
15-12-2009, 10:03
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1694&highlight=paludaryum

118054

118055

118056

118057

Tubay
15-12-2009, 11:01
Sevgili Denizakvaryumu ilginiz için teşekkürler.Son on gündür paladaryum üstüne yoğunlaştım. Verdiğiniz linkleri incelemiştim. Sizin ve diğer arkadaşların çok katkısı oldu(hatta beni çıldırtacak kadar güzel şeyler yapmışsınız:D)

Şu anda tanka kaya tuzu attım beklemedeyim. Bitkilerin büyük bir kısmını temin ettim akvaryumumda bekliyorlar. Karasallarda da neler kullanacağım konusunda karar verdim gibi. Ama o kadar güzel Paludaryumlar gördükçe fikrim tekrar değişiyor. O da olsun bu da olsun derken kötü bir çalışma çıkmaması için kendimi frenlemeye çalışıyorum;)

Hayırlısıyla bir başlayayım sizlerinde fikirleriyle zamanla şekillendiririz

Tubay
09-01-2010, 16:39
Evet nihayet akvaryumun altına bir dolap yaptırabildim.Elektirik tesisatıda çekildi.Sucul ve karasal alanı ayırmak için kabataslak bir düzenleme yaptım.Fikirlerinizi almadan sabitlemek istemedim.
Yan cepeden çekilen fotoğrafta gördüğünüz,ağaç küdüklerinin arka bölümünü karasal alan olarak düşünüyorum.Strafor ve köpük yardımıyla saksıları içine gizleyebileceğim yapay kayalar oluşturmaya çalışacağım.Fikirlerinizi bekliyorum

köknar
09-01-2010, 16:59
Arkada oluşturmak istediğiniz karasal alanın suyla dolmaması için nasıl bir çözüm düşündünüz?

emrah ece
09-01-2010, 17:08
Sayın Tubay paludaryumları bende çok severim iki akvaryumum ve bir paludaryumum var aslında birde wabi kusa'm vardı ama eşimin baskısı ile bozmak zorunda kaldım onu :)
Arka planda peyaz strafor kullanmanızı tavsiye etmem açıkçası evin her yerine dağılıyor yaparken, mavi olan sert straforların ise şekillendirilmesi daha zahmet verici olacaktır, ben size nalburlarda satılan tüp köpüklerden öneririm istediğiniz şekli verebilir, saksılar için açılacak yerleri rahatlıkla yapabilir hatta doğadan bulabileceğiniz kurumuş ağaç köklerini dahi karasal alanınızın içine sanki toprağın altından kökleri çıkmış bir ağaç hissi verecek şekilde yerleştirebilirsiniz, hatta isterseniz dış filtre kullanmaksızın kendnden filtreli bir tank olabilir, filtre sistemini karasal alan içine gizleyerek aşağıdan su basan bir kafa motoru yardımı ile yapabilir böylece filtrasyon yaparken aynı zamanda yukarıdan süzülen küçük dekoratif bir derecik yapabilirsiniz.
Çok konuştuysam mazur görünüz lütfen, paludaryum denilince benim çenem düşüyor :D

Tubay
10-01-2010, 12:21
Sayın Emrahece bilgileriniz için teşekkürler,lütfen siz çekinmeden bol bol fikirlerinizi aktarın.Straforu bende önce düşünmüştüm fakat son şekillendirmede köpüğün daha kullanışlı olacağını düşündüm.
Sayın Köknar arka bölümdede su olacak,karasal alanı yaparken kayalarla su sevyesinin üstünde bir bölüm oluşturacağım,saksılarıda birbirinden bağımsız köpük dolguyla oluşturulmuş yapay kayaların içine gömülecek(saksı içinde saksı gibi)umarım anlatabilmişimdir.Bugün yapacağım denemeyi resimlerle aktarırım

Tubay
11-01-2010, 13:05
Kaya yapımında,straforla köpük arasında gidip gelmiştim.İkisini birden kullanmaya karar verdim.Saksı etraflarını köpük dolguyla şekillendirip,su akaışının ve yüksekte kalan bölümlerin olduğu yerlerde straforla çalışma yapmaya karar verdim.
Kayaları şekillendirip yerlerine karar verdikten sonra derz dolguyla sıva yaptım.Kurumasını bekliyorum.
Boya konusunda teredütlerim var.Yapı malzemesi satan yerde,sentetik tiner içeren yağlı boyanın straforu eritmeyeceğini ve suyun içinde daha dayanıklı olacağını söylediler.Daha önceki çalışmalarda yağlı boya kullanıldığını okumamıştım,bu konudaki bilgilerinizi bekliyorum.
Aşagıdaki çalışmalarda en önemli malzeme;Sabırlı ve çalışkan bir eş:D

emrah ece
11-01-2010, 15:48
Sayın Tubay karasal alanın yapımında kullanmış olduğunuz derz dolgusunun özellikleri nedir acaba? Bu tarz karasal alan çalışmalarında kalekim fugapool isimli malzeme daha çok tutuluyor üstelk malzemeyi renklendirmek için değişik renk seçenekleri ile özel boyası var,yağlıboya ile sonuç ne olur bilmiyorum.
Yukarıdaki resimlerde gördüğüm kadarı ile syngoniumunuz var sanırım, onu kökleri akvaryum tabanında yaprakları ve gövdesi su dışına kalacak şekilde kullanabilirsiniz toprağa gömmeden yani, ben o şekilde kullanmıştım.
Akvaryumunuz oldukça geniş hacimli yani herşey yapılabilir, karasal alanın yapımında daha farklı bir tarz kullansaydınız sanki daha hoş olacak gibime geliyor mesela aşağıdaki gibi daha detaylı karasal alanlar hep daha doğal e daha etkileyici görünürler saygılarımla.
http://img706.imageshack.us/img706/3329/dscn1947web.jpg

Tubay
11-01-2010, 17:54
Emrah ece verdiğiniz fikirler için çok teşekkürler.Kuruluma karar vermeden önce o kadar çok resim inceledimki hepsinden etkilenmemek mümkün değil.
Derz dolgunun markasını bilmiyorum elimde mevcuttu onu kullandım.Hafta sonu yapı marketten renklendirme konusunda birşeyler alabilirim.
Acemiliğimi atana kadar sabit bir kurukum gerçekleştirmek istemiyorum.Sonradan keşke burası böyle olsaydı demek istemiyorum.Burda doğadan temin edebileceğim çok güzel kayalar,ağaç dalları hatta akvaryumda yaşatabilirsem sucul bitkiler(akarsu içinde veya su kaynaklarının çıkış bölümlerinde)mevcut.İlk kurulumu elimdeki mevcut malzemeyle yapıp daha sonra kademeli olarak detaylarla ilgilenmek istiyorum.Sizlerinde katkılarıyla umarım başarılı olurum.

ephesos
11-01-2010, 23:21
Sayın Tubay, yapı marketlerden slikonlu derz isteyin üstelik renk seçenekleri var. Ben kahverengi olanını tercih ettim, balçıklı bir görüntü veriyor.Neyse tercih sizin ama slikonlu derz kullanmalısınız çatlamaz, su geçirmez üstelik renk seçenekleri de var.

Tubay
12-01-2010, 10:25
Sayın Ephesos öneriniz için teşekkürler.Şu an yaptığım derzin üstüne silikonlu derz yapmam sıkıntı yaratmaz sanırım

ephesos
12-01-2010, 15:32
Yapmaz, normal derzler çatlayabiliyor, ekstradan petrokimya esaslı bir boya kullanarak suyun kalitesinin düşmesini engellemiş olursunuz.

nariçi
12-01-2010, 16:24
Canlı su bitkisi (doğadan temin için) Takaz'da sugözü havuzunda önceden çoktu. Şimdi var mı bilmiyorum. Sulu kanallarda heryerde bulunabilir. Gölbaşı'nda da kanal su bitkisiyle dolu.

Su içi dekor elemanlarını, tel iskelet üzerine çimento harcı kullanarak yapabilirsiniz. doğal dekorda yapılabilir arkelojik sutun ve kemer de yapabilirisiniz, ben akvaryum faaliyette iken yapmıştım.

Tubay
12-01-2010, 16:47
Nariçi Takaz'a(Merak edenler için:Malatya-Sürgü beldesinde canlı alabalık yetiştirilen soğuk su kaynaklarının olduğu,çok güzel bir mesire alanı)benzer nitelikte su kaynağının olduğu bir balık çifliğimiz var.O alanda daha önce su içi bitkiler toplamıştım akvaryumda bir süre iyi geliştiler ama akvaryum ısısını balıklar ve diğer bitkiler için 28 derecede tutmak zorunda olduğum için yok oldular.Direk bir çürüme olmadı ama zamanla azaldılar(balıklarda yemiş olabilir)Farklı türlerlede deneme yapacağım.

Tubay
18-01-2010, 11:13
Paludaryumumdaki karasal bitkilerin bir kısmını diktim.Yapay kayaları ve filitreyi tam olarak sabitlemedim.Bu hafta takip edeceğim.Haftaya sucul bitkilerimide diktikten sonra her şeyi sabitleyeceğim.Henüz çok eksiğim var.Yosunlar,kurumuş dallar eklemek istiyorum.Bitkilerin küçük olmasını tercih ettim,büyümelerini izlemek istiyorum.Tüm yerleşim bittikten sonra balık ve salyangoz ekliyeceğim

Harun Parlak
18-01-2010, 11:25
Sayın Tubay akvaryumdan çok anlamam ama bence o hotumları gizlemenin bir yolunu bulun. Arka taraflardan kayalların altna bir yere saklanbilir Hava kabarcıkları çıktıkca hortum görünmeyeceğinde sanki yer altında gazlar çıkıyormuş gibi daha doğal durur sanıyorum. Elinize sağlık güzel olacak bitince Kolay gelsin.

Tubay
18-01-2010, 12:55
Tekin Bey yukardaki mesajımda belirttiğim gibi henüz sistemi sabitlemedim.Borular kayaların arkasına saklanacak.Aşağıdaki resimdeki gördüğünüz bölüme benzer,kayaların üzerinden su akışı sağlanacak.Mekanda su sesi çok güzel oluyor.Hava kabarcığı eklemeyi düşünmüyordum ama siz söyleyince aklıma geldi.Akvaryumumda hava kabarcığı için ayrı bir motor var aynı sistemi burayada uygulayabilirim.Görüşlerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkürler

Tubay
19-01-2010, 16:27
Bu bambular yıllardır bende.İlk geldiklerinde Seramik bir kapta pramit şeklinde diziliydiler.Zamanla çürümeye başlayınca bir kısmını su koyduğum bir vazoya aldım.Bir kısmınıda torfa diktim.Vazodakiler kurudu,torftakiler ölmedi ama büyümedilerde.Bende paludaryuma koyarken resimde gördüğünüz gibi uc kökleri suya değecek şekilde torfa oturtum.Yani hem su hem toprak denemeye karar verdim.Sizce büyüyeceklermi?

Tubay
22-01-2010, 10:08
Karasal alnda şu an için sıkıntı yok.bitkilerin hepsi yaşıyor.Bugün sucul alanın bitkilerini dikeceğim ve resimlerde gördüğünüz filitre sistemini gizleyeceğim.Bir süre sonrada canlıları içine bırakacağım

kömür
29-10-2010, 23:51
Güzel bir paludaryum olmuş,
filtre sistemi gizlendi mi yeni fotoğraf yok mu acaba,
ve peki içeride hangi balıklar mevcut,
Yoksa acaba paludaryum çoktan şeklini değiştirdi mi :)

Tubay
01-12-2010, 10:26
Merhaba,uzun süredir siteye giremiyordum.Gelişmeleri paylaşamadım. Paladaryumu eve taşımak zorunda kaldım.Çok sıcak bir yaz geçirdik,üstüne yer değişikliğide eklenince istediğim aşamaya ulaşamadım.Bitkiler bi toparlansın resimleri ekleyeceğim

alestug
30-01-2011, 22:15
şimdi bende bu paludaryumdan yapmak ıstıyorum bana yardımcı olurmusunuz:) malzemelerı nerden temın edebılırım?bana yardımcı olurmusunuz tubay hanım :)

ephesos
31-01-2011, 16:35
bende paludaryum yapmak ıstıyorum bana yardımcı ola bılıurmısınızzz:)

Bu başlığı http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1838 ve sucul bitkiler anabaşlığının alt konularını inceleriseniz yeterince bilgi var orada, takıldığınız yerlerde yardıma hazırız.

alestug
31-01-2011, 20:51
tesekkur ederım ama ben tubay hanımın yardım etmesını ıstıyorum :)

Tubay
07-02-2011, 16:55
Alestug,aramıza hoş geldin ;).Sitemizdeki tüm arkadaşlar yardımcı olmaya çalışacaklardır.Türkçemizi düzgün kullanmak ve sorulara sabırla yanıt beklemek şartıyla:D
Paladaryuma başlamadan önce gelip benimkinin son düzenlemelerinde çırak olarak çalışman gerekecek:D

alestug
10-02-2011, 10:00
evet haklısınız sanırım tubay hanım...Türkçe di mi :) pazar günü müsaitseniz büyük ihtimal bende müsaitim sizinle çırak olarak çalışırım tahammülünüzü zorluyayım :)))