PDA

View Full Version : Ficus nitida kök budama, saksı seçimi




MSaygin
02-12-2009, 09:56
merhaba,

Dün dayanamayıp eşimle bir bonsai aldık eve.Gerçek bonsai değil tabi, bonsai havasında satılan İskenderun kauçuklarından.(Ficus nitida)

115968

Çok güzel bir bitki, sağlıklı görünüyor ama size danışmam gereken önemli konular var,

1. Bitki daha iyi gelişsin diye ilkbaharda bonsai saksısından çıkartılıp biraz daha derin, yuvarlak bir saksıya alınmış, fotoğrafı aşağıda.Kökleri de en dibe kadar uzanıp sarmış saksı çeperini.

115969

Kökleri budayıp, çok derin olmayan klasik bonsai saksına uydurabilir miyim bitkiyi?
Yoksa şu aşamada şoka mı girer budarsam? Ficus nitida kışın uyku haline geçmiyor yanılmıyorsam.

Eğer kökleri budama şansım olmayacaksa, fotoğraftaki küp saksıya alacağım bitkiyi, bu da bonsai havasından uzaklaştıracak.

2. Bükme tellerini bitki üzerinde bırakmışlar ve artık gövdeye gömülmüş, bazı yerlerden dal gibi tel çıkıyor dik açıyla.Bu dışarıdakileri kesip, gövdeye gömülenleri bırakacağım, doğru olur mu?

115970

Bunlar dışında bir öneriniz, yönlendirmeniz olursa duymaktan mutlu olurum.

Teşekkürler,




Ali H. ALI
02-12-2009, 12:04
Mehmet bey iyi gunler.
Gercekten saglikli bir agac almissiniz. Oralarda kis onu oldugu icin agaciniza kok, ve ya baska bir budama yapmayiniz. Simdiki durumunda kisi gecirebilir.

Baharin otalarinda havalar isininca kok budamasi ve usten de istediginiz dallari budayip agaciniz sekilendirip, ayni zamanda bonsai saksisina alabilirsiniz.

Agac uzerinden birakilan telleri, zor da olsa cikarmaya calisiniz(tellerin actigi yaralar belki uzun bir zamanda kapanacaktir) kapanmiyacak kadar derin yaralar olusmussa baharda agacinizi derin bir budama ile yarali dallardan temizleyebilirsiniz ve yeni cikacak surgunlerle agacinizi tekrar sekillendirmeniz gerekecek.

Kolay gelsin.

MSaygin
02-12-2009, 12:13
Çok teşekkürler Ali Bey,

Bu durumda, Mart sonuna kadar bitkiyi kendi haline bırakıyorum, o zamana kaar da eski notlarınızı tekrar bir okurum, Nisan başında ağacı şekillendirmeye başlarız.

Telleri mümkün olduğu kadar çıkartmaya çalışacağım.

Önümüzün kış olması nedeni ile bitkiye kök budaması yapmamamızın nedeni, ihtiyacı olan kökleri yeniden çıkartması için gerekli ısının olmaması mı? Yani zedelenen kök yapısını toparlayacak fırsatı olmayacak, doğru mu? Yoksa bir başka nedeni mi var?

İlginiz için çok teşekkür ederim.

bonsaisan
03-12-2009, 00:37
SAyın Msaygın
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=540037#post540037


yukarıda ki linkte elinizdeki türün daha oval yapraklı türü hakkında bir bilgi verdim oradan yararlana bilirsiniz.

Saygılar.

MSaygin
03-12-2009, 07:27
Çok teşekkür ederim, çok değerli bilgiler var o başlıkta.

Ali H. ALI
03-12-2009, 09:48
Önümüzün kış olması nedeni ile bitkiye kök budaması yapmamamızın nedeni, ihtiyacı olan kökleri yeniden çıkartması için gerekli ısının olmaması mı? Yani zedelenen kök yapısını toparlayacak fırsatı olmayacak, doğru mu? Yoksa bir başka nedeni mi var?



Yapragini dokmiyen incirler, genelde tropik ve ya yari tropik bitkilerdir. tropikal bolgelerde yasiyan bitkiler, diger bolgelerde yasiyan bitkiler gibi mevsim yasamiyorlar, yaprak dokme, uyku gibi bir dinlenme zamanlari yok, tropik iklimde surekli gelisiyorlar. Tropikal iklim disinda yetistirilenler, kista gelismesini tamamen durdurmuyorsa bile, iklim etkisi ile yasamini oldukca yavaslatiyor. 15 derecenin altindaki isi ise, ozelikle genc bitkileri olumsuz etkiliyor.

Dusundugunuz gibi kok budamasinin bu mevsim de (kis) yapilmasi, agac gelisimini yavaslatacagi icin, yeni kokler cogaltip kendini toparlama sansi cok azdir. O yuzden Baharda havalar isininca kok budamasi yapmak daha dogru olur.

MSaygin
04-12-2009, 07:51
Teşekkürler Ali Bey,

Dün telleri çıkartmaya çalıştım, kendimi yaralıdan kurşun çıkartır gibi hissettim.
4 tane 10cm kadar tel çıkardım ancak ana gövdeye en az 5-6mm gömülmüş iki ana teli çıkartamıyorum, tamamen gömülmüşler ve çok zedeleyeceğimden korkuyorum.

Bu telleri de bahar başında tekrar kontrol edeyim, zedelenirse hiç olmazsa ağaç kendini çabuk toparlar sanıyorum.