PDA

View Full Version : Erozyonla Mücadele Haftası 2009




Vildan Sönmez
12-11-2009, 22:28
Türkiyenin dört bir yanında etkinlikler yapılacak, Tokat ,Konya, Antep, Samsun, Isparta, Ankara, İzmir, İstanbul.




Vildan Sönmez
12-11-2009, 22:33
TEMA İNTERNET SİTESİNDEN ETKİNLİK PROGRAMINA ULAŞILIYOR.
http://www.tema.org.tr/



“Toprak Kaybetmek Hayat Kaybetmektir”



TEMA Vakfı Erozyonla Mücadele Haftası 2009 yılı etkinlikleri 16-22 Kasım 2009 tarihleri arasında “Toprak” ana teması “Toprak Kaybetmek Hayat Kaybetmektir” sloganı, Toprak Yasası’nın tüm maddelerinin uygulanması ve ovaların tarımsal SİT alanı olması mesajları ile gerçekleştirilecek. Hafta süresince Kütahya, Ankara, İstanbul, Gaziantep, İzmir, Isparta illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 370.000’i aşkın TEMA Gönüllüsü tarafından Toprağa Saygı Yürüyüşleri, Konferanslar, Paneller vb etkinlikler düzenlenerek, toprağın hayatta kalmamız için ne kadar önemli bir doğal varlık olduğunun altı çizilecek, erozyon ve çölleşme ile mücadelenin önemine vurgu yapılacak.

Erozyonla Mücadele Haftası Etkinlikleri 16 Kasım 2009 tarihinde Kütahya’da yapılacak Toprağa Saygı Yürüyüşü ile başlayacak, 17 Kasım 2009 tarihinde İzmir ve Ankara’da yapılacak yürüyüşlerle devam edecek. Ankara’da Anıtkabir’de sonlanacak Toprağa Saygı Yürüyüşü’nde TEMA Gönüllüleri Ulu Önder Atatürk’ün ebedi istiratgahını ziyaret ederek, çelenk bırakacaklar.

Erozyonla Mücadele Haftası Ödül Töreni İstanbul’da Yapılacak
18 Kasım 2009 tarihinde İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde binlerce TEMA Gönüllüsü’nün katılımı ile gerçekleşecek Toprağa Saygı Yürüyüşü’nün ardından T.İş Bankası İş Sanat’ta düzenlenecek tören ile TEMA Vakfı’nın erozyon ve çölleşme ile doğal varlıkların korunmasına ilişkin mücadelesine destek veren kurum, kuruluş ve kişilere ödülleri takdim edilecek. Toprak Sergen tarafından sunulacak Ödül Töreni’nde Murat Evgin tarafından mini konser verilecek. Ayrıca aynı salonda “İklim Değişikliği ve Kuraklık Karikatür Sergisi” açılacak. Erozyonla Mücadele Haftası Etkinlikleri 20 Kasım 2009 tarihinde Gaziantep ve 21 Kasım 2009 tarihinde Isparta’da gerçekleşecek Toprağa Saygı Yürüyüşleri ile son bulacak.

Yüzeysel Erozyon ile Toprak Kaybı Yavaş, Sessiz, Ancak; Tam Olarak Algılanmamış Gerçek Bir Afettir.
Toprak erozyonu, bitki örtüsünün olmaması veya tahrip edilmesi nedeniyle yağmur, su ve rüzgar etkisiyle toprağın aşınması, taşınması ve başka bir yerde birikmesi olayıdır. Erozyon, bir ölçüde doğanın gereğidir. Ancak, yoğun nüfus baskısı, hatalı tarım teknikleri, arazinin yeteneği dışında kullanılması, erken-aşırı-düzensiz otlatmalar, yasal boşluklar ve sosyo-ekonomik sorunlar, bitki örtüsünün süratle tahribine neden olmakta, erozyonu şiddetlendirmekte, verimli üst toprağın hızla kaybına neden olmaktadır. Toprak, yaşamın anasıdır. İhtiyacımız olan her şey ondan var olur. Onun yok olması, yaşamın bozulması demektir.

Toprak üretilemeyen bir kaynaktır. 1 cm verimli toprak ancak ortalama 500 yılda oluşur. Tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 cm toprağın oluşması ise ortalama 20 bin yıl sürer. Dünyanın toprak kaynakları sanıldığı kadar sınırsız, Türkiye’nin toprak potansiyeli sanıldığı kadar zengin değildir. Türkiye tarım topraklarının sadece %15’i verimlidir. O halde toprakların korunması, sürdürülebilir kullanılması gereklidir.

“Toprak Kaybetmek Hayat Kaybetmektir”
Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle açıklama yapan TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan DOĞAN, “ Toprak kaybetmek hayat kaybetmek, geleceğini kaybetmek demektir. Ülkemiz her yıl 500 milyonu tarım topraklarından olmak üzere 1 milyar 400 milyon ton toprağını erozyona, sele, yele, ele veriyor. Ama bu konuda çaresiz değiliz. Öncelikle üretilemeyen bir varlık olan topraklarımızı nasıl kullanmamız gerektiğini belirleyecek Arazi Kullanım Planlaması’nı yapmamız gerekmektedir. Toprak Yasası’nın tüm maddeleri ödünsüz uygulanmalı, Ovalarımız tarımsal SİT olarak ilan edilmelidir. Toprağı koruyan, üretkenliğini sağlayan Toprak Su Teşkilatı kurulmalıdır. Erozyon ve çölleşme ile mücadelenin mümkün olduğunu göstermek üzere ülke genelinde faaliyet gösteren TEMA Gönüllülerini kutluyor, halkımızı Kütahya, Ankara, İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Isparta’da gerçekleşecek Toprağa Saygı Yürüyüşleri’ne katılmaya davet ediyoruz” dedi.

zeusKSK
12-11-2009, 22:58
Bilgi için teşekkürler...İzmir'deki etkinliklere inşallah katılma fırsatımız olur