PDA

View Full Version : Sukulent (Succulent) Hakkında Genel Bilgiler

Sayfalar : [1] 2

Ali H. ALI
25-08-2006, 15:32
herkese selamlar.
Bu sayfada sukulentlerin ismi var sukulentler yoktu . Bugun bir firsatini bulup resimler cektim. Sukuletler hakkinda biraz da bilgi topladim. Bu bitkiler en az kaktusler kadar ilginc,ustelik bazi turlerinden bonsai de yapilabiliyor [ornegin agaclarimdan ornekler sayfasindaki Crassula arbarescens, bu crassula icin sayin malinanin belirtigi gibi c.argentea veya c.ovata da diyorlar hangisinin dogru oldugunu cozemedim belki ucu de dogrudur yardim edrseniz sevinirim]

Bu goz alici bitkiyi cesitli buyukluklerde, bircok yaprak renklerinde ve deyisik buyume sekillerinde gorebilersiniz. Tek, tek saksilara dikildigi gibi bahce duzenlemelerinde birkac cesidi birlikte dikilirse daha guzel bir gorunusu olur.

Sukulantlar yapraklarina, yaprak saplarina, govdeye ve koklerine su toplayabilen bir bitkidir. Kalin ve etli yapraklari cogu zaman mumsal ince bir tabaka ile veya cok ince tuycuklerle kaplidir ki bu bitkinin icindeki suyun cabuk buharlasmasini onler.
sukulentler sicak ulkelerin yerli bitkileri oldugu icin soguga karsi cok duyarlidirlar ve cok cabuk olumsuz etkilenirler.
Uretilmesi yaprak ve dalcik celiklemesinden olur ve cok kolay kok salar.
Asagida bazi sukuletlerin resimleri var, umarim herkesin en az bir sukuleti olur.

3417
Sedum lydium

3418
Sedum americanum

3419
Sedum mexicanum

Ali H. ALI
25-08-2006, 15:44
pulvinata
3421
Echeveria derenbergii

3422
Echeveria rundellii

3423
Echeveria
3424
Echeveria katella

3425
echeveria linguaefolia

Ali H. ALI
25-08-2006, 15:55
3426
Crassula cultivar

3427
Crassula anomala

3428
Crassula colum

3429
Crassula blue bird

3430
Crassula oblioua

Ali H. ALI
25-08-2006, 16:07
3431
Crassula red coral

3432
Crassula arcentea

3433
Crassula arcentea formia

3434
Crassula dubai

3435
Crassula tetragona

Ali H. ALI
25-08-2006, 16:19
3436
Aloe bravifola

3437
Aloe juncea

3438
Aloe mitriformis

3439
Aloe aculeata

Ali H. ALI
25-08-2006, 16:29
3440
Kalanchoe

3441
kalanchoe tomentosa

3442
Kalanchoe pumila

Halit Togay
27-08-2006, 21:30
http://www.bonsaim.com/forums/index.php?showtopic=85
adresinde bir cressula arborescens bonsaimin fotografı var.

memet
27-08-2006, 21:38
bonsain çok güzel ama,siteye üye olmayanlar linkten göremiyor sanırım

memet
27-08-2006, 21:42
peki bunların gövdelerinin odunsu olmaması, biçim vermeyi kısıtlar diye düşündüm ne dersiniz bu konuda..

Halit Togay
27-08-2006, 21:55
kıstlıyor tabii ancak C A in şekli zaten bonsai benzeri . bizim şekillendirmemiz sadece budama ve bir miktar eğme şeklinde oluyor. baktım daha güzel bir tanesinin fotosu var mı diye ; şu an kullandığım bilgisayarda yok.
http://groups.yahoo.com/group/bonsai_sevenler/message/1191
adresinde bir analizini yapmıştım dezavantajları da orada yazılı

zuzuu
29-08-2006, 20:36
merhaba arzu ben maalesef göremiyorum bonsaini...ama az cok tahmin edebiliyorum belki bulabilirim ama tam emin değilim hoşcakal

Mine Pakkaner
05-09-2006, 16:59
Bryophyllum daigremontianum bakımı çok kolay bir sukulenttir.

Donlara karşı hassatır. +7 dereceden daha düşük sıcaklıklarda yetişmez.Yazın sıcaklarından rahatsız olmaz ancak doğrudan güneş ışığı yerine aydınlık bir yere konmalıdır. Çok su istemez. Yapraklarının kenarlarında pekçok yavru oluşturur. Bu yavrular toprağa düşer ve orada köklenir.

Süzek toprakları sever. Saksı harcını 1/2 bahçe toprağı ve 1/2 kumla hazırlayabilirsiniz.

Aşağıda Memet'in briofilumunun resmini bulacaksınız.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=2214&stc=1&d=1151592235

Ali H. ALI
13-09-2006, 14:35
Selamlar.
Bu gun ilginc bir sukulenten soz etmek istiyorum.
Ismi "Agave attenuata" rozet seklinde buyuyen bir sukulent,yapralkari 60cm kadar uzayabilen. 15 yil yasadiktan sonra orta yerinden cikardigi ve 2-2.5m. ye kadar uzayan bir cicek surgununun uzerinde sarimsi cicekler acar sonrada yasamini bitirir. Yasadigi 15 yil suresinde yan taraflarindan bircok yavru surgunler atar ana bitkiden ayrilan bu yavrular ile yeni bitkiler elde edilir.
Asagida bu sukulentin resimlerini bulacaksiniz.
3751
Cicek acmis Agave attenuata

3752
3755
Cicegin yakindan gorunusu

3753
Cicegin govdenin ortasindan cikisi

Ana bitkinin yanlarinda gelismis yavru bitkiler.

cello
14-09-2006, 09:26
Gözyaşı Bitkileri (Kalonchoe daigromantiana ve K.tubiflora) üremeleride özellik gösterir. Bitkinin yapraklarının kıyısında minik bitkiler oluşur ve toprağa düşüp yaşam savaşına başlarlar.

Oğuz Sağlam
14-09-2006, 13:51
Sukulentlerin bakım gereksinimleri ile ilgili bilgi ararken bulduğum bir sitede şöyle diyor:

İlkbaharda gelişme başlangıcında bol su,kışın dinlenme döneminde saksı toprağı hafif nemli tutlmalıdır.Saksı değiştirme gerektikçe(kök sararması durumunda)2-3 yılda yapılmalıdır.Saksı değiştirilirken bitkinin fazla hırpalanmamasına özen gösterilmelidir.
http://emyo.sdu.edu.tr/link/plant/plant_search.php?op=show&plant_id=479

Su ihtiyacı anlaşıldığı kadarıyla pek kaktüslerdeki gibi değil...

Konu ile ilgili meraklı sukulent severler basit ve temel bilgileri içeren bir "Sukulent Bakım Prensipleri" mesajı hazırlayabilir mi? En azından S. americanum ve S. mexicanum gibi rahat bulunabilen türler için.

Saygılarımla,

cello
14-09-2006, 14:12
Oğuz Hocam,

En kolay bulunanlar mezarlıklarda kabristanların üzerinde kullanılanlar diye düşünüyorum. (Şimdi sukulent bulucam diye mezar soyguncusu durmunada düşmeyelim yani :D ) Su, gübre gibi beklentilerinin minimum olduğunu, soğuk ve sıcağa maksimum dayanıklı olduklarını düşünüyorum. Köklenme konusunda da problemli değiller. Dikmeyip nemli toprağın üstüne koysan tutacaklar neredeyse.

Saygılar,

Mine Pakkaner
14-09-2006, 23:05
Cello, sukulentlerin soğuğa dayanımları çok azdır. Etli sulu yapıda oldukları için kolaylıkla donarlar. Dondan zarar gören bitki de kendini yenilemez.

cello
15-09-2006, 09:45
Cello, sukulentlerin soğuğa dayanımları çok azdır. Etli sulu yapıda oldukları için kolaylıkla donarlar. Dondan zarar gören bitki de kendini yenilemez.
Mine Hanım, söylediklerinizin tropikal türler için geçerli olduğunu düşünüyorum.

gümüş
15-09-2006, 12:03
Cello Sukulentlerin hiçbiri soğuğa dayanıklı değildir. Belki istanbulda dışarıda bırakılabilir ancak Ankara gibi daha soğuk yerlerde donmaması mümkün değildir. Bu sukulent bitkilerin hepsi için geçerlidir.

mcdogan
15-09-2006, 12:12
pulvinata dan bende var.İki tane vardı evimi taşırken kamyonda rüzgara maruz kalıp biri öldü.Diğeri yaralı :D .Şaka bir tarafa diğerininde sadece filizi kaldı.Ona nasıl bakarsam düzelir?Ne yapmam gerek?

Mine Pakkaner
17-09-2006, 11:43
Cello pekçok sukulent İzmir şartlarında dahi kışın donmaktadır.

cello
18-09-2006, 10:15
İzmir Urla-Uzunada'da 1 kış geçirmiş biri olarak İzmir'in kışının İstanbul'u aratmadığını söylemeliyim. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Ali H. ALI
08-10-2006, 12:48
Herkese merhaba.
Bu gun sabahleyin yuruyus yaparken, yere yayilip, uzayip giden bu sukuletni gordum. eve donup fotograf makinemi alip sizlerle paylasmak icin iki, uc resim cektim. Sonra birazda bilgi topladim.
Mesembryanthemum[Pink pig face] Pembe domuz yuzu.
Yer ortucu olarak da kullanilan bir tur, gunesli yerleri seven fazla su istemeyen, baharla yaz arasi ciceklenen ve parlak cicekleri ile her yeri orten bir cins.

4223
4224
4225
Mesembryanthemum[Pink pig face] Pembe domuz yuzu.

bonsade
27-01-2007, 13:53
Çiçek açmaz diyordum

ferdi binici
27-01-2007, 14:01
bitkinizin adı Fenestraria rhopalophyllum bir succulenttir.Yaz aylarında çiçek açar.Ülkemizde bebek parmağı diye anılır.yarı gölge yerleri severler.Bu mevsimde normalde açmaz ama Antalyanın mevsim şartlarına göre açması normal herhalde.Oradan gelen kaktüslerin açtığını bende yeni aldığım kaktüste gördüm.İstanbul şartlarında şuan hepsinin dinlenme zamanı.

memet
25-02-2007, 12:58
Ali abinin verdiği fotoğraflardaki, crassula dubai'ye benziyor sanki.. Aldığım bitki kırk santim kadar vardı.

Oğuzhan
26-02-2007, 09:10
Pempe domuz yüzü çok güzelmiş. Ali Bey teşekkür ederiz.Sayenizde değişik bitkileri tanıyoruz.

memet
09-03-2007, 09:39
Bu çiçekler geçen sene sanki bu kadar rengarenk açmamıştı.

Oğuzhan
10-03-2007, 09:57
Bitkinin kendisi nasıl ?

memet
10-03-2007, 20:28
Aslında bitkiyi daha önce eklemiştim ama, şimdi nereye koyduğumu bulamadım.
yaprak kenalarından yeni minik bitkiler veren bir çiçek.

Mine Pakkaner
10-03-2007, 20:52
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=29097&postcount=122
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=29167&postcount=123

Bunu arıyorsun sanırım :)

memet
10-03-2007, 21:17
Bu günlerde kendimi kaybetsem bulamayacağım.. Mine Hanım yetişti bu gün yardıma.

DAREN
10-03-2007, 22:45
Bu çiçekler geçen sene sanki bu kadar rengarenk açmamıştı.

Memet Bey,merhaba bu bitki çok enterasan. Onu biraz tanıtır mısınız?Nerden aldınız,bakımı nasıl,adı ne?

Mine Pakkaner
10-03-2007, 22:50
Memet Bey,merhaba bu bitki çok enterasan. Onu biraz tanıtır mısınız?Nerden aldınız,bakımı nasıl,adı ne?

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=83451&postcount=33 nolu mesajı okuyunuz :)

Ali H. ALI
11-03-2007, 12:23
Herkese selamlar, Tiya bana cok buyuk bir sorumluluk yukledin:) simdi ben ne yapacagim? olumu, bir tarafa birakin, benim yuzumden, kimsenin uzulmesini bile istemiyorum. Simdi elim kolum bagalandi, resim gondermiyorum.Tekrar resim gondermem icin, bana olmiyeceginize, en az 100 yil yasaycaginiza dair soz vermelisiniz,ancak o zaman, tekrar resim gonderecegim. Gonderdigim resimlerin hepsi benim deyildir, benim olanlari belirtiyorum. bircogu da cicek, bitki satilan yerlerden ve ya baskalarinin bitkileridir.[kiskanmanin bazan olumlu taraflari da vardir. Umarim kiskanclik durtusu sizinde bu forumda paylasabileceginiz guzel cicek ve bitkiler yetistirmenize vesile olur.]
100 yillik yasaminiz boyunca, ciceksiz tek bir gununuz gecmesin.

tiya
11-03-2007, 22:49
Sayın Ali H. Alı, 100 yılımın yarısını devireli sekiz yıl oldu. Aklım yerinde, kimseye muhtaç olmadan yaşayabileceksem ikinci elliyi de devirmek isterim.

Uzun yaşayan bir aile geçmişim var. Halam 87 yaşında. Dedem öldüğü zaman 97'yi bulmuştu. Bakalım devir, devran ne gösterecek?.. Siz yollayın resimleri. Kıskansam da onları görmek, doğanın mucizelerine hayran olmak ayrı bir keyif. Sevgiler

Oğuzhan
12-03-2007, 11:41
Memet Bey daha önce benim vardı.Ama çiçek açtığını biliyordum.Bizim burlarda gözyaşı çiçeği diye geçiyordu.Taşınırken kayboldu.bilseydim böyle güzel çiçekler açtığını hiç kaybedermiydim.

serengeti
06-05-2007, 03:17
Sayın, Cello ve Elfogi.
Benim Yeni edindiğim bir bitki yakından gözlemliyorum onu, Üzerine hikayeler anlatıp duruyorum herkeste merak ediyor. Formlarda aradım bir türlü bulamadım o zaman sizler bana fikir verirde adını koyarsanız sevinirim.

Bu küçücüktü aldığımda yaprakları benek benek oluyor, sık sulanmadığı zaman gözyaşı lekesi gibi; Yaprak uçlarında ve kenarlarında 2 yapraklı minicik, tomurcukta denmez ama öyle birşey (ben yeni doğanlar diyorum onlara). Onları toprağa fırlatıyor, birde yapraklar yukarı büyüyor ama suyu azaltırsam bu sefer yapraklarını toprağa doğru eğip o yeni doğanları hem de kendisini yaprak ucundan toprağa köklüyor. Çok ilginç bir yaşam hikayesi var,güzelliğinden öte.

serengeti
06-05-2007, 03:49
Bryophyllum daigremontianum bakımı çok kolay bir sukulenttir.

Donlara karşı hassatır. +7 dereceden daha düşük sıcaklıklarda yetişmez.Yazın sıcaklarından rahatsız olmaz ancak doğrudan güneş ışığı yerine aydınlık bir yere konmalıdır. Çok su istemez. Yapraklarının kenarlarında pekçok yavru oluşturur. Bu yavrular toprağa düşer ve orada köklenir.

Süzek toprakları sever. Saksı harcını 1/2 bahçe toprağı ve 1/2 kumla hazırlayabilirsiniz.

Aşağıda Memet'in briofilumunun resmini bulacaksınız.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=2214&stc=1&d=1151592235

Sayın, Mine hanımın anlattığı bitki bu galiba farklılıklar çok az. Acaba çiçek açıyormu?.

memet
06-05-2007, 07:42
Evet çiçek açıyor.

serengeti
06-05-2007, 16:25
Bu cevaba çok sevindim, teşekkür ederim.
Yukarıda Sayın,Ali H.Ali Beyin resimlerinde benzerleri olan bir bitki daha edindim. Bunun sebebi de, bayan arkadaşlarım bunun yaprağını koparıp direk yüzlerine sürmeleri, içinde ne gibi etken maddeler var bilmiyorum. Doğrusu bende merak ediyorum. Ama Uçuk üzerinde denedim bayağı iyi geldi. Tam adını bilmiyorum, sadece ilk adı Aloe ama sonu ne?

ferdi binici
06-05-2007, 19:23
ağlayan kız **** gelin

merhaba serengeti

Evet ülkemizde bu adla anılıyor ki bu ad ona çok yakışıyor.benimde çok hoşuma giden bir tür bende de aynısı var.Latince adını öğrenmek isterseniz adı kalanchoe daigremontianum ' dur.

ayrıca sonradan gönderdiğiniz bitki ise aloe vera galiba

memet
06-05-2007, 20:16
Aloe veranın o kadar da masum olmadığı söylenmeye başladı.

serengeti
06-05-2007, 22:20
Sayın, Ferdi Binici, Çok teşekkür ederim.
Resimlerinize baktım çoook güzeller, Ellerinize sağlık. Bulduğum ilk fırsatta Ünal Çiçekçilikte biraz resim çekip bende eklerim inşallah, Orada bulunan Kağan bey ve Haydar bey, Her soruma samimi cevap veriyorlar çok ilgileniyorlar birkaç soru biriktirdim, Sizinde sormamı istediğiniz birşey varsa memnuniyetle aracılık yaparım. Çiçeğimin ismini de iyi oldu öğrenmem kendisi çok yeni ama saksıyı yavru doldurdu onları bir atıyor ki toprağa onu izlemekten kendimi alamıyorum. Akıllı bıdık:)

Memet bey, Aloe vera çok yaygın olmasından endişe duyuyordum zaten. iyi oldu yasaklanması, Bilinçsizce yayılıyordu. Suyu bile fazla içsek zararı varken halkın böyle şeylere hemen sahip çıkması korkutuyordu doğrusu. Hiç kullanmadım ama gördüm.
Bu benimki Aloe vera deyil Aloe sı var soy adı ne bilmiyorum. Bayan arkadaşlar doğrudan yüzlerine sürüyorlan ben deneyim dedim bir kez, cildimde gerginlik ve hafif bir yanma gibi hissettim. Etken maddesi bilinmeden kullanılmaz diye düşünüyorum.
çiçek gibi sevgiyle kalın.

küpeli
20-05-2007, 11:08
Selam arkadaşlar... İnternette sucullentleri araştırırken fotoğraftaki bitki çok ilgimi çekti. Şu mimariye bakarmısınız... İnanılmaz bir güzellik bence... Paylaşmak istedim. Bu arada latince ismi "crassula pyramidalis" miş...

papatyam
26-05-2007, 11:07
Bendekiler den bir kaç tanesi :)

nevsune
07-07-2007, 13:41
Herkese merhaba

Sevgili Coyote bir kalanchoe göndererek beni de aranıza kattı. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

Şimdi kalanchoemi nasıl bir toprağa ekmeliyim, nasıl bakmalıyım? Çok güzel güneş alan bir pencerem var oraya mı koyayım? Bu acemi kaktüsçünün yardıma ihtiyacı var.

ferdi binici
07-07-2007, 22:07
merhaba

Kaktüsler ve succulentler kumlu toprakları severler.bu yüzden 3 e 1 oranında kum,1 oranında normal toprak ve 1 oranında torf kullanabilirsiniz.Güneş alan bölümler her zaman daha iyidir.umarım toprağını ve yerini sever.

nevsune
08-07-2007, 12:01
Merhaba Ferdi Bey
Kaktüslerinize hayran oldum. Güle güle büyütün. Yaz geçip, sebze hasatı! bittikten sonra kaktüsler için bilgilerinize başvurabilirim.

Kum koymamıştım toprağına, şimdi kökleri incitmeden biraz kum karıştıracağım. Bol güneş alan pencerenin içinde, suyunu sanırım az vereceğim değil mi?Teşekkür ederim.

ataser
21-07-2007, 00:12
sukulentlerinizi son resimde tek bir saksıda topladığınızı gördüm de acaba bu bir sorun oluşturmuyor mu diyecektim. birbirlerini sıkmaları **** alan kullanmalarına izin vermemeleri gibi. benim evimde de 4 çeşit var ve ayrı ayrı yerlere koymak zorunda kalıyorum bir araya getirmek mümkün olabilir mi acaba.

COYOTE
13-08-2007, 14:04
Ben de Carruanthus peersi diye tahmin ettiğim sukullentimin açmasını bekliyorum heyecanla. Şöyle bir site var bendeki bitkilerin bazılarının adlarını oradan öğrenebildim nihayet. Kolay gelsin epey vakit alıyor.;)
http://www.cactuspro.com/

memet
08-09-2007, 12:50
20330 20331

Bu sene çok çiçekli.

saydemir
08-09-2007, 18:09
Benim kaktuslerim. Huernia ve tavaresiam açmış ben tatildeyken. Çok güzel çiçekleri var. Ama göremedim.

öğretmen
21-10-2007, 22:45
Kedi tırnağı,Emel Hanım diye bildiğim çiçeklerin adını sizden öğrendim..Teşekkürler..Bir de yaprağından filiz verip çoğalan ( en son 53. mesajda gördüm) çiçeğe Aksaray'da "Peygamberimizin gözyaşları" derlerdi.Odunsu, kalın bir gövde oluyor.Tam uç kısmından da tıpkı Kalanchoe gibi çiçek açıyor...Ahhhh ahhhh.Memur olunca maalesef bazı şeyleri bırakıp gitmek zorunda kalıyorsunuz...Ben de o güzelim çiçeğimi bırakmak zorunda kalmıştım...
Değişik renklerde olduğunu düşündüğüm Kalanchoe'larım var..Güzel yer örtücü olan kedi tırnağı ve o türde çiçeklerim de var( Sedum mexicanum,diğerinin adını bilmiyorum)...Bahar gelsin resimlerinden gönderirim...Selamlar..

caretta
14-11-2007, 15:53
53 numaralı yorumun birinci resimdeki çiçeğine, yaşı büyük bir arkadaşım "Şahın Gözyaşı diyor" o zamanlar Şah Rıza Pehlevi ve Süreyya aşkı gündemdeymiş ve Şahın gözyaşları o yüzden denmiş diye anlatmıştı.(muhtemelen 60-70 lerden bahsediyor :)

57 numaralı resimdeki çiçeğe ise Geyik Boynuzu diyor :)

Bahçe ve çiçek bilgilerimi ilk ondan aldığımdan bende öyle diyorum.

mehtap051
15-11-2007, 16:38
Benimde sukkulentlerim var.Arkadaşlarımızdan biri 1 litre suya bir nohut büyüklüğünde limon tuzu atın ve bu suyu sukkulentlere dökün demişti.Bunun sukkulentlere ne faydası var?
Bu suyu şişeye koyup sıksak daha mı faydalı olur direk mi döksek faydalı olur?
Bilgilerinizi bekliyorum.Teşekkürler

Engin
30-11-2007, 18:47
Benimde sukkulentlerim var.Arkadaşlarımızdan biri 1 litre suya bir nohut büyüklüğünde limon tuzu atın ve bu suyu sukkulentlere dökün demişti.Bunun sukkulentlere ne faydası var?
Bu suyu şişeye koyup sıksak daha mı faydalı olur direk mi döksek faydalı olur?
Bilgilerinizi bekliyorum.Teşekkürler

Merak edip araştırdım.Kireçce zengin musluk suyu zamanla toprağı alkaline hale getirebiliyormuş ve succulentler asitli veya nötr toprak sevdiklerinden suyu asidik hale getirmek için citric asid (limon tuzu) kullanmak gerekebiliyormuş.

Ancak kireçsiz yağmur suyu,içinde tül çorap içersinde turba bekletilmiş su, kaynatılmış soğutulmuş su ya da kireç yumuşatıcı ilaçlar gibi alternatifler de eklenmiş.Bana pek gerekli gibi gelmedi açıkçası.

memet
30-11-2007, 19:46
haydarserkan, tohuma gerek yok, sukulentlerin yaprakları düştüğü yerde kökleniyor. Hatta betona düşse, neredeyse orada köklenecek.
Yanlız, sitemizde bir geleneğimiz var.
Arkadaşlar birbirleriyle tohum, çelik, fide paylaşırlarken, bunun karşılıklı olması, daha çok hoşumuza gidiyor.

İklimsiz
01-12-2007, 19:20
Al gözüm seyreyle:)

http://www.pbase.com/plants_etc/succulents_and_other&page=all

sempe
08-12-2007, 09:02
Haworthia cymbiformis ismi doğru yazdığımdan emin değilim. Çiçecek açacak desem pek çiçeğe benzemiyor. Ne yapmaya çalışıyor? :confused:

mehtap gürbüz
08-12-2007, 10:50
Sevgili Sempe, çiçek açıyor pek gösterişli olmasada.biraz zayıf büyümüş daha ışıklı bir yere almalısın. Selamlar.

sempe
08-12-2007, 11:02
Doğuya bakan pencerede ama kış güneşi yetmiyor. Bir de dillerinden yeni yeni anlamaya başlıyorum. Teşekkür ederim.

menekşemehtap
15-12-2007, 01:34
Sevgili caretta'nın bana göndermiş olduğu sukulentlerin isimlerini araraken bu siteyle karşılaştım ve hemen paylaşmak istedim. Sukulentlerin doğal ortamı diyorum ben buna muhteşemler.

http://davarree.free.fr/la_rocaille_du_kernic_septembre_2005.htm

Bu arada sitede ismini öğrenmek istediğiniz butün sukulentlere ulaşabilirsiniz harika türler varmış.

menekşemehtap
15-12-2007, 01:38
Bunlarda bana gelen sukulentler henüz ikisinin ismini bulabildim.
1-Sedum treleasii
2-Aloe arborescens

menekşemehtap
15-12-2007, 01:40
Bu arada arkadaşlar en alttaki tür sanırım echeveria daha önce bu şekilde dikip sulamıştım ama yaşamamış erimişti.Bu sefer dikip sulamadım sizce doğru olmuş mu? Ve ne zaman su vermeliyim?

fevziye
02-01-2008, 12:46
Sevgili Sempe Haworthia cymbiformis çiçeğini açtıktan sonra resmini eklemediniz. ! Çiçeği nasıldı, kokusu varmıydı?
Bu çiçekten bende de var ama çiçek açtıramadım bir türlü.

fevziye
03-01-2008, 18:05
Bu kadar güzel sukkulentin yanında benimkinin lafı bile olmaz ama işte benim minik sukkulentim.:D

sempe
09-01-2008, 20:22
Sevgili Fevziye haworthia cymbiformis çiçek açtığı zaman fazla bir değişiklik olmadı. Minik beyaz çan şeklinde çiçekleri oldu. Kokusu yoktu ve 1-2 günde soldu.

COYOTE
01-03-2008, 11:54
Tam olarak nereye yazacağımı bilemedim ama senecio rowleyanus ve diğer kaktüs ve sukullentlerin bazılarında ağlar keşfettim bugün:(. Ortada görebildiğim bir örümcek de yok. Ne olabilir acaba ve ne yapmam lazım?( arap sabunlu su işe yarar mı?):confused:Endişelendim açıkçası, bir kaçında olması yakında hepsinde olması demek çünkü hepsi içeride aynı masanın üstünde duruyor.:(

Engin
01-03-2008, 12:31
Tam olarak nereye yazacağımı bilemedim ama senecio rowleyanus ve diğer kaktüs ve sukullentlerin bazılarında ağlar keşfettim bugün:(. Ortada görebildiğim bir örümcek de yok. Ne olabilir acaba ve ne yapmam lazım?( arap sabunlu su işe yarar mı?):confused:Endişelendim açıkçası, bir kaçında olması yakında hepsinde olması demek çünkü hepsi içeride aynı masanın üstünde duruyor.:(

Ağlar bildiğimiz örümcek ağı gibi mi yoksa yaprak bitlerinin yaptığı pamuksu topaklar şeklinde mi? Yaprak aralarını,filizlerin olduğu taze yaprakların aralarını ya da mammillaria varsa onların aralarını dikkatlice inceleyin bakalım bulabilecekmisiniz yaprak biti.

COYOTE
01-03-2008, 13:41
Vallahi ağlar aynı bildiğimiz örümcek ağı şeklinde. Mesela aloevara gibi bir bitkim var onun bir yaprağının ucundan diğer yaprağına geçmiş. Uzun dikenli bir kaktüste de bir dikenden diğerine geçmiş. Bildiğimiz ağ da ortada ağa sebebiyet veren şey yok:( ya da ben göremiyorum.

Engin
01-03-2008, 15:35
Belki bildiğimiz örümcektir.Kırmızı örümcekler nasıl ağ yapar bilemiyorum hiç görmedim.

Tuba
28-03-2008, 14:34
Merhaba,

Kakatüsüm olsun istiyorum. Ama çiçek açanlardan. Şirketteki odamın camı oldukça müsait küçük küçük kaktüsler için. Birkaç sorum olacak:
*** Koçtaş gibi biyerden kaktüs alıp bakmak mı daha mantıklı tohumdan ekmek mi?
*** Çiçek açsın istiyorum. Başlangıç için hangi türü edinmek en doğrusudur?
*** Sukulent ve kaktüsün bakımı arasında çok fark varmıdır?
Teşekkür ederim...

COYOTE
01-04-2008, 16:59
Karınca70 den aldığım sedum tohumları üç günde çimlendi. Gözlerime inanamadım. Haftalardır ektiğim diğer tohumların çimlenmesini beklerken hoş bir süpriz oldu bana:D

Koyu yeşil
01-04-2008, 17:46
Merhaba Tuba, marketlerden alacağın kaktüslerde silikonla yapıştırılmış sahte çiçekler olmamasına dikkat etmelisin. Belki bir serayı tercih etmen daha sağlıklı bitkiler edinmeni sağlayacaktır.

Tuba
03-04-2008, 11:40
Sn. Koyuyeşil,
Bende aynı nedenle buradan bilgi almaya çalışıyorum. Daha önce bırakın silikonu çiçeği topluiğneyle kaktüse batırılmışlarını gördüm. Elinizle çiçeği tutup çekiyorsunuz altından iğne geliyor:(
Bunu 2,5 sene evvel görmüş ve yeni yeni oluşan kaktüs ilgimi bu mevzu alıp götürmüştü. Kaktüslerin gerçekten çiçek açmadığını zannediyordum. Burada göre göre tekrar heveslendim ama beklemeyi tercih ettim. Ne oluyor ne bitiyor bakayım öyle karar vereyim dedim. Zannediyorum artık başlayabilirim:)
Teşekkürler

Tuba
08-04-2008, 11:30
Evet hem forum açıldı hem de ben sukulent ve kaktüslerime kavuştum. Sn. Caretta'nın dediği gibi "bebek oturtur gibi" oturttum toprağa ve camın önüne koydum güneş alsın diye. Tabii bu kadar çok olacaklarını tahmin etmediğim için hazırlıksız yakalandım. Bakalım uzun sürede köklendiklerine göre acele etmeme gerek yok, her birine uygun saksıyı zaman içinde ayarlayabilirim zannediyorum. Evden apat topar çıkınca resim çekemedim. Artık ayrına. Gerçi makinenin de ara kablosunu bulmak lazım... Oyy ne zaman bu kadar dağınık oldum ben? Hah gördüm 19.04.2007... :D

Maude
14-04-2008, 12:20
Önce "Echeveria" zannettiğim sukkulentimin adını öğrendim. Bu sefer de bakımı konusunda pek bilgi edinemedim. Adı: "Graptopetalum pentandrum" imiş. Yaklaşık 3 haftadır bende, toprağa diktim, çok çok az su verdim. O gün bugündür de pek su verdim sayılmaz. Sabah güneşi alan bir pencere önünde duruyor. İki yaprağı alttan yumuşadı ve koptu. Onun dışında ne kötü ne iyi bir gelişme yok. Bu minik sukkulentin büyüdüğünü ve çiçeklendiğini de görmek istiyorum. Bir bilenin yardımına ihtiyacım var :).

caretta
14-04-2008, 17:30
Bu konuda çok bilgili değilim ne yazık ki ama bu sukulent hakkında tek bildiğim iyice kurumuş toprak seviyor :) çok az sulayınız..

Maude
14-04-2008, 19:11
Caretta, ilginiz için çok teşekkür ederim. Sulamıyorum. Ölmediğine göre yazdığınız gibi, uzun süre susuz bırakmak iyi geliyor bu sukkulente.
Bakalım, biraz daha bilgi edinebilirim belki.

Tuba
16-04-2008, 15:38
Bu sukkulente hayran oldum. Ne güzel. Kardeşimde sulandı :D Yapraklarında bozulma vardı. Sn.Carettanın dediği gibi topraktan çıkarıp baktım. İçe doğru oyulmuş ve sanki çürümüştü. Ben de biraz yukarıdan açılı bir şekilde kesip yeniden toprağa diktim.

Tuba
16-04-2008, 15:40
Bu da diğer biri:

Tuba
16-04-2008, 15:41
Başka bir tane: bu cicim kök vermiş ama uçları çürümeye başlamış. Yinede diktim onu da. Zira mini mini gelenler var zannediyorum.. :rolleyes:

İsimlerinin neler olduğunu bilmiyorum. Artık yardımınızı bekliyorum.

Diğerlerinde bir hareket yok. Bir tanesi tamamen öldü :( Dieğrlerinde bozulma **** köklenme yok..

Caretta sağolsun :D

papatyam
16-04-2008, 16:25
Bendeki bir haftadır çiçekli :p

Bu minik sukkulentin büyüdüğünü ve çiçeklendiğini de görmek istiyorum. Bir bilenin yardımına ihtiyacım var :).

caretta
03-05-2008, 15:50
Değişik bir sukulent gördüm geçenlerde..İki dal çelik aldım.Bana herzaman çelik veren eski komşuma götürdüm bir tanesini .Benim götürdüğüm çelik yaklaşık dört parmak kadar.Ona bir gittim ki benim sukulentten onda 5 kök var ve hepsi sardunya uzunluğunda..Eve dönerken o bana büyük bir çelik verdi :)) Aşağıda resmini gördüğünüz...

Gatay
09-05-2008, 19:50
Merhaba, kaktüsümün bir Sempervivum olduğunu düşünüyorum. Gerçi türünü tesbit edemedim. Bir süredir çiçek açmaya başladı. Bu tür kaktüs yetiştiren var mı acaba ? küçük bir çiçek sapı çıkardı ama içinden renkli yapraklar çıkaracak mı merak ediyorum ?

Tuba
21-05-2008, 13:14
Burada da buçuk olan saksım:dilli:

Foruma 1 resmi 2 kez yükleyemiyormuşuz. Bu linkte de büro camının genel görünümü var:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=238357&postcount=95

Daha buraya bisürü saksı sığar :D Azimliyim bu büronun camı kaktüs/sukkulent köşesi olacak :D İlerleyen zamanlarda büyük kaktüsleri / sukkulentleri benjaminin etrafına, küçük kaktüsleri / sukkulentleri cama koyup zevkle izlemek niyetindeyim :D

caretta
24-05-2008, 10:23
Yapraktan üreyenler için fotoğraf koymak istedim..

Dökülen yaprakları atmıyorsunuz,ıslatmadan bir köşede bekletiyorsunuz..Zamanla kendini toparlayıp yeni filiz veriyor..

Arzu Kırlangıç
07-06-2008, 19:11
Sukulentleri bende çok seviyorum . Birkaç çeşidi var. Şu gözyaşı dediğinizdende bir yerde görmüştüm . Bir ara gözyaşlarını toplayım ... Diğerlerinide fotoğreflayınca eklerim .

cybel
22-06-2008, 09:29
Başka bir tane: bu cicim kök vermiş ama uçları çürümeye başlamış. Yinede diktim onu da. Zira mini mini gelenler var zannediyorum.. :rolleyes:

Bu mesajdaki sulukentin çiçeği41353

İlk aldığımda açtı bir hafta kadar çiçekli kaldı ve şimdi yeni dallar çıkarmaya çalışıyor.

sakyurek
28-07-2008, 11:00
Koleksiyonumdan parcalar..

Arzu Kasapoğlu
23-11-2008, 13:22
Mehtap hanım bu ilaç yeterli olur mu?
Sardunyalar için kullanıyordum.

Arzu Kasapoğlu
23-11-2008, 13:27
Mehtap hanım, sukulent dört daldan oluşuyor.

Nereye kadar toprağa dikmemi önerirsiniz?

mehtap gürbüz
23-11-2008, 22:21
Merhaba Arzu hanım,

Resimdeki ilacın yeterli olacağını düşünüyorum.

Saksılama sırasında; alttan ikinci dal toprağa değecek şekilde, alttan birincide toprağın içinde olarak denge ayarlamasıyla desteksiz ayakta durabilecek pozisyonda dikim yapabilirsiniz.Böylece ana kökte bir sorun çıksa bile kök atabileceği destek parçaları bulunur, çok sonraları kökten ayırma ile çoğaltma yapmanızada vesile olur.
Kullanacağınız toprak harcı geçirgen ve havadar olursa hastalık riskleri de azalır. Orkide harcının talaş görünümüne benzer ya da kış başlangıcı orman yüzeyindeki yaprak çürüntülü, gevşek toprak katmanı olur ya, işte öyle bir karışım uygun olur.
Hava nemliyken toprağındaki nem yeterlidir.Kuru ortamlarda toprak sulanmazsa yaprak kaybı olur, yapraktan spreyleme sorunu çözmez.Yaprak yüzeyindeki tüylüdoku yaprak spreyleme ile suvermede sorun çıkarabilir.Nemli ortam, ıslanmış yaprak mantarlara evsahipliği yapar; güneş ve spreyleme yaprakta minik yanıklara sebep olur.Dengeyi sağlamak bizlerin elinde, kolay gelsin.

Bu arada bu cins (echeveria pulvinata ruby) soğuğa dayanıklı değildir.

kaybol.2008
24-11-2008, 22:56
Selamlar.
Haworthia fasciata bakımı konusunda bilgilendirme yapabilir misiniz:confused:

mehtap gürbüz
25-11-2008, 10:54
Merhaba.
''zebra'' isimli h. fasciata diğer hawortialar ile aynı koşulları ıster. Genel olarak aktaralım.

Direk güneşi sevmez tül arkası aydınlığını sever.

Kış dönemi bitkilerindendir, yaz uykusu yapar.Yani bitki sonbaharda uyanır, gelişir, kışçiçeğini açar, ilkbaharda yavaşça uyku dönemine hazırlanır ve yazın sıcaklarda uyur,gelişimini durdurur.

Geçirgen ve süzek toprak yapısını sever, kalınca kökleri vardır.Devamlı ıslak toprak kök çürümesi yapar. Toprak kurudukça su verilmelidir, aşırı susuzda kalmamalıdır.

Don olayından etkilenir.

Ev içinde bakıma uygundur. Dikkat edilmesi gereken yumuşak kış ortamının sağlanmasıdır.Sıcaklık onu uykuya yönlendirir. Aydınlık serin bir yer en uygunudur.Yaz dönemi yine aydınlık ama sıcak olursa bitki uykusunu alabilir.

Kolay gelsin.

dua-çiçeği
28-11-2008, 19:34
Mehtap hanım sizden aldığım adenium pink in yapraklarında sararma başladı bu neden olmuş olabilir bilgi verirmisiniz.Bakımı nasıl olmalı

mehtap gürbüz
28-11-2008, 22:43
Merhaba Dua çiçeği,
Adenium kışa hazırlık yapıyor galiba.Yaprak döktüğünü, kışın uyuduğunu okumuştum. Şu linkte ilginç ve doğal ortamından resimler var:
http://anacoana.blogster.com/the-most-alien-looking-place-on-earth-more-041008095034

Vildan Sönmez
07-12-2008, 15:57
Arkadaşlar fotoğraftaki çiçeğimin yaprakları daha sık ve güçlüydü.Şimdi daha uzun ve cılızlaştı. Yapmam gereken birşey var mı ?

memet
07-12-2008, 16:17
Benim dışarıda duran bir sukulentim var benzer biçimde. İlk baharda teker teker fiiz uçlarını budayıp yeni sürgünler vermesini sağlamayı deneyeceğim. Sizinki biraz gölgede de mi kaldı acaba?

Nariel
22-12-2008, 21:38
Tomurcukları yeni patlamaya başlayan kalanchoemi, havalar soğuduğu için içeri aldık, nadiren elektrikli soba yakılan mutfağa.. Tam çiçek açarken bu değişiklik ona zarar verir mi? Soğuktan zarar görmesin diye aldık ama keyfi yerinde miydi acaba..

zeynepdincer.k
27-12-2008, 16:44
Tomurcukları yeni patlamaya başlayan kalanchoemi, havalar soğuduğu için içeri aldık, nadiren elektrikli soba yakılan mutfağa.. Tam çiçek açarken bu değişiklik ona zarar verir mi? Soğuktan zarar görmesin diye aldık ama keyfi yerinde miydi acaba..

Bana sorarsanız bulunduğu ortama göre hava sıcaklığı eksiye inmedikçe ya da don ve ayaz olmadıkça içeriye alınmamalı. Kalanchoe gibi turler soğuğu hissetmeliler. Soğuk yapraklarda kızarmaya ve çiçeklenmeye etkendir.

zeynepdincer.k
27-12-2008, 16:49
Arkadaşlar fotoğraftaki çiçeğimin yaprakları daha sık ve güçlüydü.Şimdi daha uzun ve cılızlaştı. Yapmam gereken birşey var mı ?

Bitkiniz Aeonium. Kışla birlikte cılızlaşma normaldir. Hatta rengi bile koyudan açığa dönebilir. Bu dönemde ısı yükselmeyeceğine göre su vermeyin. Baharla birlikte sulamaya başladığınızda yaprakların coşacağını, güneşle de koyulaşacağını göreceksiniz.

Arzu Kasapoğlu
05-01-2009, 18:13
Sevgili İlkin,

Çiçeğin şu anki görünümü böyle.

Arzu Kasapoğlu
05-01-2009, 18:17
Parmağımla gösterdiğim yeni sürgünler. Aslında kurumuş dalların kesilmesi gerekiyor. Yoğunluktan kaldılar.

İlkin
06-01-2009, 09:34
Vay canına resimleri görünce çok şaşırdım. ;) Demek Sedum sieboldii çiçek açtıktan sonra bu hali alıyor, sonra tekrar hayata başlıyor. Teşekkür ederim.

Orkun Kırcı
09-02-2009, 09:08
Evdeki Sadum Palmerim:

62109

Crocus Şen
18-02-2009, 13:44
Bu da benim sukulentim..:))

ozgunce
07-03-2009, 18:20
Sevgili Bitki dostları size succulent , kaktüs ve sedum türü bitkiler için eşşiz bir kaynak.
İncelemenizi tavsiye ederim.
adres:http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.desert-tropicals.com/Plants/succulents.htm&ei=_6qySa-oCs6Y-gaZ__DmAg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dsucculents%26gbv%3D2%26hl%3Dtr%26sa%3 DN%26start%3D20

meraklı
05-05-2009, 16:38
Sayın Züleyha,

Echeveriamı alır almaz saksısını değiştirdim, değiştireli 2 hafta oldu, sanırım sarsılmadı saksı dğişiminde. Teşekkür ederim bilginiz için

züleyha
05-05-2009, 16:52
Sayın Meraklı size tek tavsiyem lütfen su konusunda cimri davranın, çok sularsanız hemen yaprakları yumuşayıp, gövdesi çürümeye başlıyor.

Harun Parlak
05-05-2009, 22:11
Arkadaşlar bu fotoğraftakiler sukulentmidir? Eğer öyleyse türü nedir? Bu dalları bu sabah yürüyüşümde yolda sahil kenarından aşırdım :rolleyes: eve gelince torfa diktim.. Acaba tutarmı ? Nasıl bakmalıyım, yardım ederseniz çok mutlu olucam :p

Adını bende bilmiyorum ama değil saksıda bahçeye atsanız orda bile tutar. Çok arsız. Ben bahçeye dikmiştim başa çıkamadım bu sene hep söktüm az bişe kaldı saksıda oda çiçek açar yakında.

meraklı
06-05-2009, 19:24
Bu sukulentimin adını bilmiyorum. Küçük filizleri var.

berduray
16-05-2009, 22:32
merhaba arkadaşlar...yavrularım ölüyor.ölmemesi için yardım edr misiniz?şimdiden teşekkürler

Acele sulamalısınız, sukulentler kaktüslere nazaran daha fazla su ister, havalar artık ısınıyor, 15 günde bir sulama az gelebilir.

Ben sukulentlerimi Bodrum sıcağında 3 günü geçersem sizin resimlerdeki gibi büzüşmeye başlar ve susuzluktan ölür.

selenn
17-05-2009, 21:21
Sayın acemi20, öncekikle hoşgeldiniz. Kaktüs ve sukulentleriniz gördüğüm kadarı ile susuz kalmışlar. Havalar artık ısındı sulama periyodunuzu sıklaştırabilirsiniz. Sukulentler kaktüslere nazaran daha sık sulanmalılar aksi taktirde yaprak veya gövdelerinde büzüşme meydana geliyor. Renklerinin kahverengileşmesi de fazla ışığa maruz kalmasından olabilir. Kırmızı zeminli fotoğraftaki Stapelia çeliğinizin kesik yeri kurumuş uygun toprak karışımına dikerseniz kolaylıkla köklenir. Kaktüs ve sukulent başlıklarını incelerseniz merak ettiğiniz hususlara ilişkin geniş bilgi yeralmaktadır. Düzenli sulama ve besin takviyesi ile kaktüs ve sukulentleriniz kısa sürede topralanacaktır, güle güle büyütün.

Crocus Şen
12-06-2009, 15:57
1.5 yıl önce tek bir yaprak çeliğinden ürettiğim sukulentim bu yılki açılışını gerçeklştirdi:p..

selenn
12-06-2009, 23:57
Sayın Crocus Şen, maşallah sukulentiniz ne güzel gelişmiş böyle; saksısı gözükmüyor. İnsanın kendi ürettiklerinin gelişmesi, çiçek vermesi çok mutlu ediyor değil mi? Ellerinize sağlık. Bu arada bitkinizin türü yanılmıyorsam Graptosedum "Francesco Baldi".

esen
13-06-2009, 15:57
1.5 yılda ne kadar hızlı büyümüş böyle! Vitamin verdiniz mi?

ggulday
15-06-2009, 09:11
merhaba forumdan bir arkadaşımızın paylaşımı sayesinde edindiğiğim sukulentlerimi ektim. sizinle paylaşmak istedim:) hep nemli tutucaz bakalım nasıl bir gelişim gösterecekler:p

FilizOzyurt
20-06-2009, 20:04
ben 3 ayrı türü tek bir saksıya diktim, çokgüzel görünüyorlar, ancak pek iyi yapmamışım anlaşılan, söylenenlere bakılırsa hızlı büyüyorlar.

Crocus Şen
06-07-2009, 16:18
Bu sukulentimde bu yaz devleşti..:p

Orkun Kırcı
15-07-2009, 12:47

Birisi büyüklükten mi bahsetti:))

Orkun Kırcı
15-07-2009, 12:49
İklimsiz ablamın hediyesi sukulentim büyümeye devam ediyor.

papatya367
19-07-2009, 19:24
Sayın Crocus Şen sukulentleriniz sürekli güneş görüyor mu? Çok güzeller.

Arzu Kırlangıç
20-07-2009, 14:57
Graptopetalum . Yapraktan üretim.

Crocus Şen
20-07-2009, 15:56
Sayın Crocus Şen sukulentleriniz sürekli güneş görüyor mu? Çok güzeller.

Teşekkür ederim;)
Sukulentlerim balkonda duruyorlar,balkon kuzey cephe olduğu için şu yaz döneminde sabah- akşam toplam 3-4 saat kadar güneş alıyor,ayrıca toprağı kurudukça da su veriyorum..

sevim.K
23-07-2009, 11:12
Ha unutmadan, istediğiniz fazla bitkilerimden paylaşabiliriz.

Sevgili Berduray ağaç kabukları taşlar vb kullanarak yaptığınız saksı resimlerini eklediğiniz sayfada bir mesajınızı buraya taşıdım:). Kaktüs aranjmanınızda işaretlediğim succulentler var. Tabi bunlar gördüklerim:) Görmediğim harikalarınızı bilemem:)

Nilgün Eran
26-07-2009, 14:38

aaa...Fotoğrafı görünce bu cinsin de sukulent olduğunu öğrendim, ben de de var ama sanki suyu çekildi kuruyor gibi. Önce gölge de idi sonra güneşe aldım burada kötüleşti herhalde bir yerde hata yaptım. Ben geniş ağızlı bir saksıya kaktüs ve sukulentleri bir arada ekmeyi düşünüyordum fakat daha önce okuduğum bilgiler de tavsiye edilmiyor heralde, ne gibi sakıncası var sizce...Teşekkürler.

cenan
06-08-2009, 12:04
Sevgili berduray ve ilgilenen arkadaşlar.
Ahşap saksı sudan zedelenmesin diye iç kenarlara yapışkanlı naylon yapıştırdım. Altı delik olmadığı için, içine 2 kat plastik tabak koyup elimde olan ince akvaryum taşlarını tabağın içine koydum ve toprağını yerleştirdim.Sonrada hepsini birer birer seve seve , sakın tutmamazlık etmeyin diyip tembihleye tembihleye diktim;).Tuttuklarını anladığımda yerlerini değiştircem şimdilik minik olduklarından çok yer kaplamasın diye böyle yaptım. İyi yapmışmıyım?

selis
06-08-2009, 13:10
Cenan Arkada kaktüsler var.. Onlardan da serpiştirseydin ;)
Biraz büyüyüp toparlanınca yeni foto eklersin demi.. :rolleyes:

cenan
06-08-2009, 13:13
saksı sukulentleri bile zor aldı.Birde kaktüs ve sukulentlerin su istekleri farklı olduğu için aynı yerde olamayacaklarını düşündüm.Yanlışım varsa düzeltin lütfen.Gözündende birşey kaçmıyor hee:p

berduray
06-08-2009, 13:35
Sulamayı ayarlarım derseniz sorun yok ama kaktüs ve sukulentin su ihtiyacı farklıdır.

Birini yaşatırken, diğerini çürütebilirsiniz, acemiyseniz.

Görsellikten önce bitkinin sağlığı önemli.

malina
14-08-2009, 10:54
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan Paylaşımı ve Takas (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128)

Arıyorum (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=122)

Her konunun içinde, her türlü yazışma yapmamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatayım. Bu başlık altında olmaması gereken yazışmalar silinmiştir.

berduray
15-08-2009, 23:19
Fikir için bir foto.

Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 19:09
Graptosedum Bronze, Graptosedum 'Francesco Baldi';

berduray
20-08-2009, 23:42
Nem işini ayarlayabildikten sonra, çocuk oyuncağı...

selenn
22-08-2009, 00:15
Yapraktan sukulent üretmek bazı türler için biraz zaman alabiliyor. Denemelerimde Graptopetalum ve Sedumların kolay köklendiğini farkettim.

Mart ayında köklenen Echeveria'nın yaprak çeliklerim ise biraz zaman aldı ama bu ufaklıkları görünce beklememe değdi...

99081

Orkun Kırcı
24-08-2009, 12:10
Sevgili İklimsiz ablamın hediyesi olan bu sukulentim yaklaşık 3 haftadır böyle buruşuk. Ters olan nedir acaba. bunu da kaybedersem ablamın yüzüne nasıl bakarım :(

berduray
24-08-2009, 12:48
Fazlaca sıcakta ve susuz kalmış gibi görünüyor.

Orkun Kırcı
24-08-2009, 12:55
Güneş aldığı doğru. Ancak İklimsiz abla çok az suladığını söylediği için bende hep az suluyorum :(

berduray
24-08-2009, 13:00
Hep yanlışımız şu ...iklim, nem, ısı farklılıklarını göz ardı ediyoruz.

Karadeniz ikliminin nem durumuyla Ege'nin ki bir olabilir mi?

Bitkilere kulak vermeyi öğrenmeliyiz.

Seralardan çiçek alırken kabaca bakımıyla ilgili şeyler söylerler, aslolan sizin bitkiyle kurabildiğiniz kontakttır.

Bitkiniz size bağırmış, beni öğle sıcağında sulayıp, yapraklarımı suyun mercek etkisiyle yaktın.

Lütfen perdelenmiş güneşle kendimi toparlamama izin ver. Burası çok sıcak daha fazla suya ihtiyacım var.

...gibi...

füsunANK
30-08-2009, 22:06
Çok teşekkür ederim Sn.cenan ve Sn.eminetirsi. Soldakini saksısı ile beraber Koçtaş'tan almıştım. Üzerine Paşabahçe Mağazalarından aldığım stickerlardan birini yapıştırdım. Diğer saksıyı da peçete transferi ile ablam yaptı. Kaktüslerim hiç güneş almayan bir cam önündeler. İnşallah hep böyle sağlıklı giderler. Güneş görmedikleri için çiçek açmayacaklar sanırım ama ben böyle de seviyorum onları. :) Çiçek açma ihtimali var mıdır ?

calandiva
07-09-2009, 08:44
Merhaba,
Uzun zamandır aynı yerde durmasına rağmen bu ara bir problem var, su düzeni aynı hiçbirşeyi değiştirmedim ama bu hale geldi... Nedeni ne olabilir, teşekkürler...

(Haftada 1 kez suluyorum, dibinde su bırakmıyorum.. Aydınlık bir pencere önünde duruyor fakat direk güneş ışığı almıyor ayrıca yanında bir de crassula perforata var o da buruşmaya başladı)

İlkin
07-09-2009, 11:36
Çok sinir bozucu bir durum. Ben de birçok bitkimde bu sorunu yaşıyorum. Sulamayı az yapayım çok yapayım, toprağı geçirgen olsun olmasın echeveria, crassula türü bitkilerimden bazılarını kaybettim bu sene. Zannederim aşırı sıcaklar en büyük etken zarar görmelerinde. :(

calandiva
07-09-2009, 14:23
İlkincim çok moralim bozuldu anlatamam, crassula perforata ve Crassula Ovata en sevdiklerim, ölürlerse çok üzülücem gerçekten:(

cenan
07-09-2009, 14:29
calandiva, cereyanda kalıyor olabilir mi?

zeynepdincer.k
07-09-2009, 18:51
Sayın calandiva, İlkincim,
Bu yaz benim de bir den fazla crassula kayıplarım oldu. Ben sebebini neme bağlıyorum. Kyıp yaşadığım hemen hemen hepsinde karşılaştığım durum gövde çürümesi. Bu durumda sağlam bir kök ama kararmaya başlamış bir gövde ortaya çıkıyor. Bu da bir tür mantar. Ancak bitkiyi tamamen sardımı bitkiyi, dal, çelik, yaprak da olsa kurtarmak mümkün olmuyor. Bu durumda diğer bitkilere de bulaşmaması için bitkiyi gözden çıkarmak gerekiyor.

calandiva
07-09-2009, 22:00
sayın cenan, sanırım nedeni cereyan olabilir:(, ciddi manada hava akımı olan biyerde aslında haklı olabilirsiniz, şimdiki yerine yaz başında aldım fakat yazın çok esmiyor ama birkaç gün hava serinlediğinde de camın önünde kaldı.. en iyisi ordan çekmek bir süre deniyelim...

sayın zeynepdincer.k, kökde bişey yok aslında gövdede de bir problem yok, çürüme yaprak uçlarından başlıyor ve sonra yaprağın tamamını kaplıyor... Sayın Cenan'ın da dediği gibi sanırım cereyanda kaldı birkaç gün...

Dönüşleriniz için teşekkürler;)

İlkin
09-09-2009, 13:20
Zeynepcim bitkileri sularken göremediğim böcekler olabilir yayılmasın diye yılda 2 ya da 3 kere ne olur ne olmaz diye ilaç yapıyorum... Eğer bu bitkileri öldüren bir tür mantar ise ara ara suladığımız suya captan türü mantar ilacı koysak, kayıpların önüne geçer miyiz dersin?

zeynepdincer.k
09-09-2009, 20:49
İlkincim tam sorunun cevabı olur mu bilmem ama dernek toplantılarından birinde Ediz bey ve Taner beyden gelen bir öneri ve toplantı notlarında geçiyor :

*Pamuklu bitle mücadelede Durspan.
İlk ilaçlama Mayıs ortası
İkincisi Ağustos sonu
Sonuncusu Ekim başı

*Kırmızı örümcekle mücadele Agrimec.
Uygulama kırmızı örümcek farkedilir farkedilmez.

Captan konusundaki notları hatırlamıyorum ama uygulaman bence son derece yerinde. Eğer bu şekilde uyguladı isen mantarla karşılaşmamış olman gerekir.

İlkin
10-09-2009, 10:35
Zeynepcim Captan'ı sadece Hoya Kerrii'ye uyguladım, o da hastalandığını gördüğüm zamandı. Onun haricinde hiçbir bitkime uygulamadım ama bundan sonra uygulamaya kesin niyetliyim... ;)

selenn
10-09-2009, 11:56
Şu sıralar benim de bitkilerimde kırmızı örümcek derdi var. Almanya'ya nakliyesi esnasında çoğu bitkimi kaybettim kalanlarda ise genel bir keyifsizlik vardı. Neden bu haldeler diye merak edip gövdedeki bereleri görünce acaba kırmızı örümcek mi derken bir baktım fosforlu gibi canlı rengiyle saksı kenarında dolaşıp duruyor.

Bir yapı marketin bitki bölümünden kırmızı örümcek için ilaç aldım 14 gün aralıkla 2. uygulamayı yapacağım. İsmi şuanda aklımda değil. Sonucuna göre gerekirse Agrimec de temin etmeye çalışacağım.

Türkiye'de sıcak ve kuru havanın ardından burada sürekli yağışlı bir ortamda mantar olmama ihtimalleri çok düşük. Bu nedenle kış döneminden önce Captan bulabilirsem ilaçlamak istiyorum.

RİKO
03-10-2009, 16:22
Sukulent'in ne olduğunu öğrendikten sonra tatile gittim ve tatilde bu resimdeki eve rastladım.kumsalın üstündeki bu sukkulent bahçesini ve bahçenin çitlerini(!) görünce aklıma siz geldiniz sevgili sukkulentseverler:)
Bu da benim size tatil hediyem olsun
Sevgiler...

duygumit
13-10-2009, 23:58
arkadaşlar yeni sukulentlerim. bakımları hakkında bilgi sahibi olan var mı?
1-titanopsis
107934

2-lapidaria margaretae
107935

zeynepdincer.k
14-10-2009, 10:33
Sayın duygumit titanopsis calcacera ve lapideria margaratae'nizi güle güle büyütün. Aynı bitkilerden ben de iki yıldır bakıyorum. Bakımlarını bildiğim kadarıyla paylaşayım. Öğleden sonra güneş alan balkonumda yazın haftada bir sulamıştım. Havanın serinlemesi ile toprağın iyce kurumasını bekliyordum sulama için. Ama dün şiddetli bir fırtına ile yağış oldu İstanbul'da. Bir süredir topraklarının kuru kalmasını fırsat bilip yağmurdan faydalanmalarına izin verdim. Ancak sıcaklığın düşmesi ile artık uzun bir süre sulama yapmayacağım. Sonbaharda hava bazen bir kaç gün üst üste sıcak ve güneşli olabiliyor. Bu durumda toprak iyce kuru ise ve sonrasında da kuru kalabilecek ise sularım. Ama kışla birklikte sulamayı bırakacağım. Benim bitkilerimin hemen hemen hepsi balkondadır ve hiç içeriye almam. Aşırı soğuklarda ise balkonumu şeffaf branda ile kaplarım. Şimdiye kadar bir kaybım olmadığı gibi hallerinden de oldukça memnunlar.

duygumit
14-10-2009, 12:50
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. gelişimleri nasıl hızlı mı yavaş mı? bir de benim balkonum sabahtan 3 e kadar güneş alıyor. balkona koysam fazla güneşten zarar görürler mi acaba?

Hatice Tarhan
14-10-2009, 20:46
Kaktüslerimden bir kaç kare paylaşarak bende sizlere bir şey danışmak istiyorum .Malum yağmurlar başladı aldı beni bir telaş balkonda olmuş 100 üzerinde saksı ,bunların büyük bölümüde kaktüslerden oluşuyor. kaktüs saksılarını meyve kasalarına sıralasam, üzerlerini sera naylonuyla kaplasam ,ayda bir sulasam kışı sağlam çıkarırmı ,veya yağmurlardan korumak için başka fikri olan varmı yoksa kaktüslerimi kaybedeceğim .Evim çok küçük içeriyede alamıyorum .

zeynepdincer.k
16-10-2009, 15:55
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. gelişimleri nasıl hızlı mı yavaş mı? bir de benim balkonum sabahtan 3 e kadar güneş alıyor. balkona koysam fazla güneşten zarar görürler mi acaba?

Rica ederim. Hızlı gelişen tür değil bu tür. Biraz ağır gelişiyorlar. Temmuz Ağustosta güneşin en yakıcı olduğu zamanlarda yarı gölge konumunda olması daha iyi olur. Bu aylar dışında bol ışık alacağı ortam ideal olur. Aşırı soğuk için korunaklı bir ortam tercih edin.

zeynepdincer.k
16-10-2009, 16:07
Kaktüslerimden bir kaç kare paylaşarak bende sizlere bir şey danışmak istiyorum .Malum yağmurlar başladı aldı beni bir telaş balkonda olmuş 100 üzerinde saksı ,bunların büyük bölümüde kaktüslerden oluşuyor. kaktüs saksılarını meyve kasalarına sıralasam, üzerlerini sera naylonuyla kaplasam ,ayda bir sulasam kışı sağlam çıkarırmı ,veya yağmurlardan korumak için başka fikri olan varmı yoksa kaktüslerimi kaybedeceğim .Evim çok küçük içeriyede alamıyorum .

Sayın cennetbahçesi, bitkileriniz maşallah oldukça iyiler. Güle güle bakınız. Bugüne kadar nasıl baktınız ise bence devam edin. Eğer bitkileriniz yeni ise naçizane fikrim sukulentler yağmuru çok sever. Bir süre yağmur suyunu almalarına izin verin. Aynı durum kaktüsler için geçerli değil. Ekim ayı kaktüs sulamayı kesmiş olmamız gerekir ki Kasım ayında kış uykusu başlar. Ama bulunduğunuz ortamdaki hava toprağı hemen kurutan bir ortam ise (Antalya gibi iller) belki bir kez için yağmura izin verin. Söylediğiniz yöntemle koruma sağlamanızı ben olsam yapmam. Çünkü kasa hacmi ile dar bir alanda naylonla sardığınızda içerde oluşacak nem bitkinizi çürütür. Eğer hacim biraz daha geniş olabilse (içerde havanın sirküle olabileceği ve daha rahat dolaşabileceği bir ortam) ve hava geçirgenliği olsa daha iyi olur. Ben balkonum için sera naylonu yöntemi uyguladım. Balkonum 6 metrekare. Biraz zahmetli ama sonuç başarılı oldu. Başka bir öneri de madem saksı sayınız fazla sadece üstünün örtülebileceği bir düzenek geliştirmeniz.

Hatice Tarhan
17-10-2009, 11:21
Verdiğiniz bilgilerle bir yıllık emeğim kaktüslerim belki de çürümekten kurtuldu .Çok teşekkür ederim Zeynep hanım ben hava geçirgenliğini veya dar alanda oluşacak nemi hiç hesaplamamıştım .Sera naylonuyla balkonu nasıl kapattınız . Burda öyle kuvvetli yağmur yağıyorki bazen panjurları bile yerin den söküyor fırtına .Çaresiz yine içeri taşıyacağım raf sistemi uygulayacam .kedim gırpık var sinek gördümü kovalamaca oynamayı çok sever artık gırpığa da tasma takacam bu gidişle .

zeynepdincer.k
20-10-2009, 14:14
Sayın duygumit ve cennetbahçesi rica ederim. Böyle güzel bir paylaşım ortamında ben de paylaşarak keyif alıyorum.

Sera naylonu ile balkonu nasıl kapattım :

Öncelikle sera naylonu, branda satan ve diken bir yer buldum. Sonra ölçüleri ve ne şekilde istediğimi söyledim. Balkon tavanımdan L şeklinde sarkan cephe korumalığına ve balkon demirinin altındaki betona belli aralıklarla beton çivi dubelledim. Sera naylonu kalın bir naylon ancak şeffaf. En büyük avantajı da bu. Daha sonra naylonun yukarı ve aşağısına belli aralık ölçüde delikler açtırdım. Duş perdesi gibi. Bundaki fark alttada delik olması. Altta ve üstteki delikleri dubellediğim beton çivilerine geçirdim. Yalnız L şeklinde olduğu için naylon yekpare olması mümkün olmadığı için iki ayrı parça şeklinde oldu.

Bulunduğunuz yerde fırtına çok sert ise daha kuvvetli bir sistem fırtınaya dayanabilir belki. Ben apartmanda en üstte oturuyorum. Bazen hatırı sayılır ayaz olabiliyor. Ama kopma yıkılma yaşamadım.

Orkun Kırcı
20-10-2009, 18:20
Sukulentlerim ve kaktüsüm birarada. Bu aralar epeyce yağmur altında kaldılar. Allah sonlarını hayır ede....

berduray
25-02-2010, 23:05
Şu (http://www.michaelmalice.com/plants.htm) linkte güzel ve ilginç fotolar var.

querelle
15-04-2010, 16:36
Benim Arborescens de geçen sene açmıştı. Bu sene açar mı emin değildim ama bugün gördüm ve çok mutlu bir sürpriz oldu,

barisy
27-09-2010, 19:29
2 kere açtıysa suyu görürse hep açar :)

aysahay
09-11-2010, 13:42
Aldığımda bu kadardı.

165474

Şimdi bu kadar..

176613

176614

aysahay
09-11-2010, 13:45
Beşiktaştan aldım..

179280

thisisme
12-11-2010, 18:00
Beşiktaştan aldım..

179280

beşiktaşta nerden aldınız?

nesli6
12-11-2010, 21:11
Sayın aysahay,suckulentinizi beşiktaşta nereden aldınız ayrıntılı adres verebilirseniz çok sevinirim

bettyycim
19-11-2010, 12:28
Bu benim adını sevgili Güngör Salman Hanımdan öğrendiğim Sedum Palmerim, tomurcuklandı yakında açacaklar, çiçekler açınca tekrar eklerim resimlerini ama bakımı nasıl yardımcı olan olurmu acaba :o

acemifüsun
19-11-2010, 18:01
Güneşi seviyor, toprağı kurudukça; toprağın üstünü ıslatacak kadar sularsınız, nazlı değil, güle güle büyütün:)

aysahay
23-11-2010, 15:40
Sayın aysahay,suckulentinizi beşiktaşta nereden aldınız ayrıntılı adres verebilirseniz çok sevinirim

Sayın thisisme ve nesli6 kusura bakmayın mesajınızı yeni okuyabildim. Beşiktaşta sahilde otobüs duraklarının ve hareket amirliğinin arkasında hem hediyelik eşya hem de çiçek satan bir abi var. ordan aldım..

aysahay
24-11-2010, 16:43
Sayın aysahay,cevabınız için teşekkürler umarım bulabilirim bu türü aradığım sukulentler arasında aslında aradığım okadar çok bitki var ki...

Sevgili nesli6 bu crassula marnierianadan orda daha birkaç saksı vardı. Bence bulabilirsiniz. Ama orası baya pahalı. Ben 10 TLye aldım. Eminönünde varsa daha ucuza bulabilirsiniz..

aysahay
27-11-2010, 14:37
Arkadaşlar bu çiçeği bayram tatilinde gittiğim ve gezdiğim Isparta'nın dağlarından getirdim. Ben bir sukulente benzettim. Aslına bakarsanız saksıda yaşar mı yaşamaz mı bilmiyorum. Mevsimlik mi çok yıllık mı onu da bilmiyorum ama çok tatlı bir çiçek. Eğer ismini bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.

181163

Sevgili Ayşe Afyonlu'nun verdiği sütleğen bilgisinden yola çıkarak internette bulduğum EUPHORBIA MYRSINITES' benzettim. İnşallah doğrudur. Bir de yıllık ya da çok yıllık olanları varmış. İnşallah benimki çok yıllıktır..

selis
01-12-2010, 21:13
Burda (http://www.supertopo.com/climbing/thread.php?topic_id=860470&tn=0&mr=0) da bazı bitkiler var..

zenfree
21-12-2010, 14:27
http://seraliliput.blogspot.com/

Ben çok beğendim. İncelemek istersiniz diye düşündüm.

altin123
28-02-2011, 13:25
Forum a yeni üye oldum saatlerdir başımı kaldıramadım yeni bilgiler edinip güzelim resimlere bakarken.. Çiçeklerin latince adlarını bilmiyorum cahilliğimi bağışlayın lütfen. Yapımarketlerden birinden aldığım çiçeğim anladığım kadarıyla o bir sukkulent ilk yıl yavruladığında yavruları dikkatlice elimle ayırıp başka bir saksıya dikmiştim uzun süre yeşil kaldılar tamam oldu derken 7 **** 8 ay sonra hepsi bir anda ölüverdi yazın balkonda ve öğleden sonra güneşi alıyorlardı. balkon güney cepheli (bu arada İstanbul'da yaşıyorum) Şimdi bu bitkim yine yavruladı sabırla bekliyorum ama ihmal etmekte istemiyorum. Beni yönlendirirseniz sevinirim.
Herkese mutlu günler ve saygılar...

arnavut biberi
01-03-2011, 08:18
sn altin123 aramıza hoş geldiniz
acaba çok sulamış olabilirmisiniz hızlıca ölmelerine sebeb olabilir kökler çürümüş olabilir **** saksılarda hiç sineklenme oluyormuydu? bu genelde kaktüs türlerinin genel sorunudur kökler çürür kaktüs içten içe adeta boşalır ve bir anda öldü çürüdü gitti sanılır ama aslında bir anda olmaz bu.bunlar tahminlerim genede...
bu arada formda kendinizi ilgili bölümde tanıtmayı unutmayın :)

albatros4816
03-03-2011, 12:42
Öncelikle yeni üye oldum foruma.Herkese merhaba.İkea 'dan yaklaşık 1 yıl önce sukulent almıştım.2 ay öncede saksısını değiştirmiştim.Ancak değişimden sonra önce saksı toprağı sineklendi(gübre koymamıştım).Ardından bitkimin yapraklarında sarı larvalar oluştu.Onları tek tek temizledim ancak gene de oluşyor.Bitkim solgun.Isı ve su önerilerinide bu forumdan bulmuştum.Yardıma ihtiyacım var.Şimdiden teşekkürler

elifsirin
09-03-2011, 22:39
Bu da bendeki echeveria :o

zenfree
06-04-2011, 14:34
Ozothamnus coralloides

selis
24-04-2011, 13:49
.......................

selis
24-04-2011, 13:52
.........................

selis
07-06-2011, 15:01
Bitkimin üzerinde hareketsiz durmasıyla ünlü şu kaçağı yakaladım. :p Bitkiye zarar mı veriyor yoksa keyif mi yapıyor? ;)

zenfree
07-06-2011, 20:52
Yeşil bit başlığında biraz bilgi var.
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=120884&postcount=34

memet
13-06-2011, 17:07
Sukulentlerimden çiçeklenen biri.

Dionysos
04-07-2011, 21:21
merhaba arkadaşlar benimde bir sukulentim var ama alt yaprakları sararıp kuruyor ve dökülüyor acaba bu bir sorun mu yoksa öyle mi olması gerekir bilgileriniz için şimdiden teşekkürler :))

selenn
04-07-2011, 22:10
Sayın Dionysos, rozetlerin alt yapraklarının sararıp kuruyup dökülmesi normal. Birçok rozetli forma sahip türlerde alt yapraklar dökülüp ortadan yaprak vermeye devam ederek bitki kendini geliştiriyor.

selis
26-07-2011, 15:06
Nette dolaşırken gördüm.. Forumda kimsede yok sanırım. Benzer kardeşleri de var..
Cissus cactiformis (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=Cissus%20cactiformis&rlz=1B3GGHP_trTR423TR423&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1024&bih=586)

Emre Kuzu
18-08-2011, 02:38
Merhaba,
Uzun zamandır aynı yerde durmasına rağmen bu ara bir problem var, su düzeni aynı hiçbirşeyi değiştirmedim ama bu hale geldi... Nedeni ne olabilir, teşekkürler...

(Haftada 1 kez suluyorum, dibinde su bırakmıyorum.. Aydınlık bir pencere önünde duruyor fakat direk güneş ışığı almıyor ayrıca yanında bir de crassula perforata var o da buruşmaya başladı)

Cevap geç ama aynı sorunu yaşayacaklar için faydalı olur. Bitkinin görünen hasarlı yaprakları sıcaktan yanmış pencere önü özellikle yazın aşırı sıcak olur. Oda içine aldığınızda düzelir o hasar gören yerler bitki o bölgeyi iyileştirdikten sonra kopar.

PlentyPlant
19-08-2011, 15:01
Bitkimin üzerinde hareketsiz durmasıyla ünlü şu kaçağı yakaladım. :p Bitkiye zarar mı veriyor yoksa keyif mi yapıyor? ;)

Bu geometrid larva tipine çok ama çok dikkat edin. Her zaman bu kadar şanslı olup, göremeyebilirsiniz. Oldukça dayanıklı ve çok hızla zarar veren türlerdendir.

alperfect
24-09-2011, 00:52
.......................

Sn. selis yeşim ağacı yaprakları mı ne kadar güzel görünüyorlar özellikle yaprak kenarından yavrulayan, ben de kırılan yapraklardan böyle çoğaltmayı seviyorum yavaş da olsa çok keyifli ama hep yaprak dibinden köklenip çoğaldılar ilk defa kenardan çoğaldığını gördüm çok hoş güle güle büyütün.

ankstel
26-09-2011, 14:41
Çok değerli bir catüs ve sukkulent üretiçisi beyfendi insan bahçesindeki bir tür hakkında bilgi..

tavsiye ederim.

WEB TV :: Hürriyet - BİR KEZ ÇİÇEK AÇIYOR VE ÖLÜYOR (http://webtv.hurriyet.com.tr/2/19787/18344681/1/bir-kez-cicek-aciyor-ve-oluyor.aspx)

Begonyam
27-09-2011, 01:50
3426
Crassula cultivar

3427
Crassula anomala

3428
Crassula colum

3429
Crassula blue bird

3430
Crassula oblioua crassula coltivarin kokusu varmi

k_elif
24-11-2011, 17:11
Merhaba;
Bugün Koçtaş'tan Fenestraria aldım ancak eve geldiğimde toprağın üzerinde örümcek ağından daha yoğun bir ağ tabakası gördüm. Biraz karıştırınca beyaz bir kurtla karşılaştım. Fotoğrafını çekip koymak isterdim ama panikle öldürdüğüm için maalesef. Ne yapacağım şimdi? Dibinde de vardır daha değil mi? Sanırım bu beyaz kurtlar kökle besleniyorlarmış. Toprağı tamamen değiştireyim mi ne yapayım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Emre Kuzu
05-12-2011, 13:39
Arkadaşlar aşağıdaki linkte kaktüs, sukulent forumu var üyeler kendi kaktüs, sukulentlerini paylaşmışlar ben beğendim sizlerde bakabilirsiniz.

http://forums.gardenweb.com/forums/cacti/nph-ind.cgi?n=30

Manolya_
05-12-2011, 14:16
CYF Fuarcılık, Flower Show. 15-18 Aralık, İstanbul Fuar merkezi/ Yeşilköy
Merhaba Sayın aysahay,
Bu fuar bildigimiz CNR fuar ın oldugu yer değil mi:confused:
ve birde şunu öğrenmek istiyorum bitki **** tohum satışı yapılacakmı bu fuarda:confused:
Gelmeyi çok istiyorum çünki.
Bilgi için şimdiden çok teşekkürler
Saygılarla...
Asuman

Arwalda
14-12-2011, 10:07
Arkadaşlar, resimdeki bitkimin alt yaprakları görüldüğü gibi büzüşmeye ve kararmaya başladı. Resmi 15 gün önce çekmiştim şimdi durum dahada kötü üst yapraklarda problem yok ama alt yaprakların yarısı gitti. :( Kararma gittikçe hızlanıyor. Nerede yanlış yapıyorum. Bilemedim. Yardım lütfen...

selis
14-12-2011, 10:15
Arwalda çok mu fazla suladınız acaba? Kök çürümesi de olabilir..
Ben alt yapraklarını tamamen koparıp sulama düzenini değiştirmiştim.. Şu an yeni yaprakları normal seyrinde çıkmaya başladı..
Siz de su ihtiyacına dikkat edin bakalım ne olacak..

Arwalda
14-12-2011, 12:51
Haftada 1 kere su veriyordum ama biraz daha az sulayayım o zaman. Teşekkürler.

Emre Kuzu
14-12-2011, 13:19
Bu durum normalde olabilir alt yapraklarını kurutuyor, üstten büyümeye devam edeceğe benziyor.

Emre Kuzu
17-12-2011, 16:54
Adenium
259992
CalibanusDioscorea
259993
CalibanusDioscorea
259994
Ceraria
259995
Cyphostemma
259996

Emre Kuzu
17-12-2011, 16:56
Cyphostemma
260000
Euphorbia
260001
Fockea
260002
Ipomoea
260003
Mesembs
260004

Emre Kuzu
17-12-2011, 16:58
Operculicarya
260005
Pachypodium
260006
Petopentia
260007
Tylecodon
260008
Uncarina
260009

kartal124
26-01-2012, 20:32
Arkadaşlar merhaba,
Bilindiği gibi kaktüsleri kış aylarında sulamıyoruz.
Peki sukkulent'lerde durum nedir?Sukkulent'lere de Mart sonuna kadar su vermesek doğrumu yapmış oluruz?
Selamlarımla.

umutyolcusu
02-02-2012, 16:46
Sukulentler susuz kalınca buruşmaya başlıyor.Ben sık olmamakla beraber sukulentlerimi ve kaktüslerimi suluyorum.Bulundukları ortamın sıcaklığı da önemli sanırım.Benimkiler kapalı balkonda.

zeynepdincer.k
02-02-2012, 17:32
Arkadaşlar merhaba,
Bilindiği gibi kaktüsleri kış aylarında sulamıyoruz.
Peki sukkulent'lerde durum nedir?Sukkulent'lere de Mart sonuna kadar su vermesek doğrumu yapmış oluruz?
Selamlarımla.

sn kartal124
sukkulentlerin kaktüsler gibi kış uykusu olmadığından kışın da gelişmine devam eder. Gelişim için ihtiyacı olan sulama düzenli yapılmaaya devam etmeli. Ancak mevsimsel koşullar ve bitkilerin bulunduğu ortamın koşulları göz önünde bulundurulmalı. Örnek1; bitkiler kapalı ortamda kaloriferin bulunduğu bir yerde ise daha sık sulama ihtiyacında gibi olsalarda kökler suyu yeterince emdiğinden sanıldığı gibi sık sulama gerektirmez. Örnek2; bitkiler dış ortamda ise ve ısı eksilere yakın ise bitkinin donmasını önlemek ve köklerin çürümesini önlemek için sulama bu dönem geçene kadar beklenmeli.
Selamlar

kartal124
02-02-2012, 20:32
Teşekkür ederim.
Ben spreyleme yöntemi ile ayda 1 su vermeyi düşünüyorum.Bakalım ne olacak.

Emre Kuzu
02-02-2012, 22:38
Kış mevsimi kurak mevsim olur çoğu sukulent bu kurak mevsimde büyümesini durdurur, yapraklarını döker buna uyuma, dinlenme sezonu da diyebilirsiniz. Kaktüsler gibi sukulentlerin de dinlenme sezonunda az sulanması gerekir hatta hiç sulanmayan türleride vardır böyle sukulentler dinlenme sezonuna girmiyor tabiriyle genelleme yapmak yanlış sukulentlerinizi en iyi bakanı tanımalı internette o sukulent hakkında her türlü bilgi mevcuttur bunlar araştırılmalı. Ama genel itibariyle dinlenme sezonunda kış mevsiminde bazılarında yaz da az sulanmalılar toprak kuruduktan sonra az miktar sulanmalılar çoğu sukulentin genel bakımı böyle yakında bu konu hakkında bir çeviri paylaşacağım. Olayın bir boyutuda varki aslında bütün kaktüsler sukulent ama bütün sukulentler kaktüs değildir.

Emre Kuzu
02-02-2012, 22:41
Dinlenme sezonuda neden olur kurak mevsime girdiği için kaktüs, sukulent depoladuğu suyu kullanır bazısı yapraklarına bazısı gövdesine depolar. Sonra tekrar yağış başladığında gelişimide başlar genetiği bu şekildedirler kışın dinlenmeye giren kaktüs sukulente az su vermez iseniz haliyle çürüme olabilirler gelişmeye devam ederki bu durum yeni sezona kaktüsün sukulentin savunmasız girmesini sağlar.

Emre Kuzu
02-02-2012, 22:53
Birde karışım önemli nadir sukulent ihracatı yapan şirketin sitesinde organik karışımın toprakta en fazla yüzde 20 30 oranında yer kaplaması gerektiği söyleniyor hatta daha az da olsa iyi olur deniyor ve inorganik karışım olarakta pomza öneriliyor bunun yerine çakılda olabilir.

venus_absolute
25-02-2012, 15:35
Arkadaslar, acil bir durumum var, uzun zamandir istedigim sukulentin yapragini almaya calisirken, yapragi kirildi ve su anda elimde yapragin yarisi var (udt kisim). Arastirmaya calistim, fakat boyle durumlarla ilgili bir bilgi bulamadim. Onu koklendirme sansim var mi ve varsa ne yapmaliyim? Lutfen yardim edin. klavye icin uzgunum, yurt disindayim.

MKurtoglu
11-03-2012, 09:00
Captan isimli ilaç ile acil ilaçlama yapmalısınız. Zararlı ile mücadele etmediğiniz durumda yaşatmanız zor olacaktır.

Emre Kuzu
11-03-2012, 10:56
Hastalık nedir de Captan öneriyorsunuz sayın MKurtoglu?

nurcanaybay
12-03-2012, 09:52
Sedum (http://www.wildgingerfarm.com/Sedum1.htm)

Bu lingte ,sedumların soğuk havaya toleransları ile ilgili bilgiler var.
İşinize yarayabileceğini düşünüyorum.

cemo
12-03-2012, 10:05
Sedum (http://www.wildgingerfarm.com/Sedum1.htm)

Bu lingte ,sedumların soğuk havaya dayanıklıları ile ilgili bilgiler var.
İşinize yarayabileceğini düşünüyorum.

Linke baktım, bende olan bazı türleri gördüm. Onları bahceye alabilirim artık içim rahat. Sedum türlerinin bazısı bahcede gayet iyi durumdalar.
Teşekkürler katkıların için.

elifnaz
27-03-2012, 09:32
Merhaba ben siteyi görene kadar sukkulentlerden bi habermişim.(gerçi içlerinde tanıdıklarım vardı ama sukkulent olduklarını bilmiyordum) Gerçekten çok güzeller ve hemen yetiştirmeye başlamak istiyorum. Fakat benim öğrenmek istediğim kaktüs ve sukkulentleri illaki altı delik saksılardamı yetiştirmeliyiz. Cam Yayvan bir kabım var onda yetiştirebilirmiyim.

zafer1326
27-03-2012, 11:37
Malesef Sayın elifnaz. İllaki altı delik olacak. Bu tür bitkilerde akaçlama çok önemli. Yoksa aşırı nemden çürüme yapabilir. Bana kalırsa bu işe girişmeden önce detaylı bir ön araştırma yapmanızda fayda var(Toprağın yapısı, sakısı seçimi ve saksı ebatları,sulama veyetişme istekleri gibi). Saygılar..

Mustafa Abdal
09-05-2012, 00:22
Kalanchoe adlı çiçegim var bir türlü çiçek açmıyor gelişiminde sorun yok ama hiç çiçek açmıyor neden?

Bitkiler mevsim değişimlerini sıcaklık değişimleri ile fark ederler. Havaları soğuması ile gelişimleri yavaşlar, havanın ısıması ile çiçeklenir ve sıcaklığın artması ile kurumadan önce gelecek mevsime tohum hazırlarlar. Büyük ihtimal ile bitkiniz sürekli sıcakta olduğundan hem dinlenemiyor hemde kışın gelip geçtiğini, çiçekleme zamanını anlayamıyor. Benim ısıtmasız balkondaki kalancholar mart ve nisan ayını çiçekli olarak geçirdiler.

gilan
25-05-2012, 00:00
Baktıkça bakılacak sukulent türleri:

Graptopetalums, Pachyphytums and their hybrids: Echeveria look-alikes (http://davesgarden.com/guides/articles/view/1441/#b)
Flickriver: amarguy's photos tagged with sedum (http://flickriver.com/photos/amarguy/tags/sedum/)

Erdogan
14-07-2012, 12:57
Arkadaşlar bu fotoğraftakiler sukulentmidir? Eğer öyleyse türü nedir? Bu dalları bu sabah yürüyüşümde yolda sahil kenarından aşırdım :rolleyes: eve gelince torfa diktim.. Acaba tutarmı ? Nasıl bakmalıyım, yardım ederseniz çok mutlu olucam :p

bitkinin ismi : Carpobrotus acinaciformis

C. acinaciformis
C. aequilaterus
C. chilensis
C. edulis
C. glaucescens
C. modestus
C. rossii
C. virescens

gibi türleri var.

ayrıntılı bilgi :

AGACLAR.ORG -Trkiye'nin Aa Arivi (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=995)

Carpobrotus - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Carpobrotus)

GokiCati
15-08-2012, 16:24
Merhaba,
Ben de sukkulent yetiştirmeye çalışıyorum. Resimlerini eklemeye çalıştım ancak url sordugu için başaramadım. Bendeki cinsler echeveria diye biliyorum. çoğaltmam konusunda yaprak çoğatmalarında başarılı olamadım. önerilerinizi paylaşabilir misiniz lütfen ? çok teşekkürler!

GokiCati
15-08-2012, 16:30
bu sukulentleri nasıl çoğaltabilirim. lütfen yardımcı olun :((((

GÜLSEN_
20-08-2012, 08:03
bu sukulentleri nasıl çoğaltabilirim. lütfen yardımcı olun :((((

sn.GokiCati arkadaşım bu sukulentleri çoğaltmak için, yavrularından kesip 2 gün açıkta bırakın kurusun kestiğiniz yer ondan sonra toprağın üzerine bırakmanız yeterlidir **** en uygun ilkbahar aylarında olur sukulentler arsız bitkilerdir çabuk tutarlar meraklanmayın:pumarım istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz bol çiçeli günler:p sadece yakın resimdeki sukulentiniz anlaşılıyor geriden çekilmiş resimde diğerleri pek seçilmiyor maalesef

GokiCati
22-08-2012, 13:57
Sevgili Gülsen çok teşekkür ediyorum. Ama sadece küçük yavruları mı ayırmış olacagım boylelıkle?yoksa kopardıgım yerlerden tekar mı cıkacak diyorsunuz ? sankı dallarından da bazen kök verıyor. şimdiden çok teşekkürler...

GÜLSEN_
30-08-2012, 12:12
Sevgili Gülsen çok teşekkür ediyorum. Ama sadece küçük yavruları mı ayırmış olacagım boylelıkle?yoksa kopardıgım yerlerden tekar mı cıkacak diyorsunuz ? sankı dallarından da bazen kök verıyor. şimdiden çok teşekkürler...

o dalda köklenmiş olanları kesip ekebilirsin ama köklenmemiş olanlarıda kesip 2-3 gün kadar açıkta (güneş olmasın) havalı bir yerde bekletin sonrada istediğiniz yere toprağın üzerine bırakın yeterlidir.Kestiğin yerden zamanla yavrular verebilir.Evet yandaki küçük **** büyük farketmez yavrulardan kesilip alınıcak

GokiCati
08-10-2012, 13:05
Yeni Sukulent çeşitlerimi sizlerle paylaşmak istedim :)

dünyam1
11-11-2012, 18:42
http://i.imgur.com/bdY5s.jpg
Crassula overig bugünden itibaren Adana real pratikerden almış bulunmaktayım;:D Bu bitkiye sahip olmak isteyenler fiyatı 8,99 lira sanırım 3 tane kaldı kaçırmayın ..

Çiçeğin bakımını özelliklerini aradım bulamadım bilgisi olan sayfayı eklermisiniz?
Ayrıca her sukulent gibi çiçek açarmı?

sabırsız0606
11-11-2012, 19:20
:confused:sayın aysahay önde duran merdiven gibi olan sukulentin ismi nedir bende de var ismini tam olarak bilmiyorum

selenn
11-11-2012, 19:43
Sayın dünyam1, bitkiniz çok güzel, güle güle yetiştirin. Almış olduğunuz bitkileri Kaktüs ve Sukulent Alınacak Mekanlar (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/22743.htm) başlığında paylaşabilirsiniz.

Crassulalar arasında bildiğim kadarıyla "overig" diye bir alttür yeralmıyor. Büyük yapımarketlere genellikle çiçekler Hollanda'dan geliyor. Hollanda da bir türe ait çeşitleri toptan satışlarında "overig" terimini kullanıyorlar. Mesela bu etikette yeralan Crassula overig; farklı Crassula çeşitlerinin bulunduğu partide yeralan demek, yanılmıyorsam.

Sizin bitkiniz Crassula rupestris subs.marnieriana “Hottentot” diye düşünüyorum. Crassulaların bakımlarında pek bir farklılık yok. Çiçeklenmiş halini de sevgili Zenfree daha evvel yüklemişti. (Son fotoğraf)

http://www.agaclar.net/forum/887236-post750.htm

Emre Kuzu
12-11-2012, 19:07
Sukkulent saksı bilgisi hakkında bir örnek paylaşmak istiyorum;
Küçük saksıda olanının farkı ortada bunlar aynı yaşıt ve aynı bakım şartlarına tabi olan 2 örnek.

http://www.highlandsucculents.com/culture_guide.htm#dormancy

Emre Kuzu
13-11-2012, 22:25
Yine bir saksı örneği paylaşmak istedim 15 santimetre boyundaki iki Pachypodium lamerei bu bitkiler genişliği ve derinliği 7.50 santim olan saksıdalar, ne kadar tombul olduğu görülüyor ve kural şu bitkinin gövde ve boy uzunluğundan bir buçuk santim büyük saksı seç.

adneser
23-11-2012, 23:49
Sayın almira'dan(kedisine bir kez daha teşekkür ederim benide bu güzel hastalığa bulaştırdığı için ) gelen Sukulentlerin son durumları.

348437

348438

348439

348441

filizakkaya
30-11-2012, 00:02
.......................

ya bu mucızeyı toprakla örtmeden mı coğalıyor ben mı yanlıs anlıyorum:)hemen gördüğüm bahçelerden 1 er yaprak çalmam lazım:))tamamen deneysel bır amac ıçin:O:D

selenn
30-11-2012, 12:53
Sevgili almanyalı, dış mekanda mıydı Crassula'nız? Fotoğraftan neyi olduğu pek belli olmuyor ama fazla mı su verdiniz acaba? Yapraklar ve toprak biraz fazla ıslak gözüküyor.

Bitki dış mekanda ise aydınlık ama iç mekana alınız. Geceleri artık Almanya'da hava sıcaklığı sıfırın altında ve kar bekleniyor. Eğer dışardaysa donabilir bitkiniz. İç mekandaysa fazla sulamayın, bekleyin toprağı tamamen kurusun sonra sulayın. Bol ışık alsın.

almanyalı
30-11-2012, 14:25
Selam şimdi suladım ondan ıslak bir aydır içeride fakat dalları inatla aşağıya doğru sarkıyor ama gayet sağlıklı bu türün sarkanını hiç görmedim aldığımda küçüktü aynen arkasındakiler gibiydi üç ay bahçede ceviz ağacına asılı durdu bu hali normal mi sizce?çiçek de yok hala

almanyalı
30-11-2012, 14:28
Bu da biraz daha yakından ama dalları sağlıklı 350329

selis
30-11-2012, 14:50
Bu da biraz daha yakından ama dalları sağlıklı 350329
Gayet sağlıklı, dert etmeyin o kadar..
Crassula perforata dik formda bir bitki.. Zaten saksının ortasındakilerde dik olarak çıkmış.. Yandakiler fazla uzayınca sarkmış, olabilir.. Belki de az güneş gördüğünden olmuştur.. Cam kenarına koyun..

almanyalı
30-11-2012, 15:25
Sağolun selis ben hiç sarkan türünü görmedim bütün yıl bahçede idi bol bol güneslendi sanırım kendini sardunya sanıyor nasıl çoğaldığı konusunda bir fikriniz varmı diktim olmadı suda beklettim çürüdü bu sukkulent işi zor galiba

selis
30-11-2012, 15:42
Sukulentler suda bekletilmez.. Direk toprağa dikin..
Bu yolla birçok dal köklendirdim.. Sorun olacağını sanmıyorum..

Sukulentler zor, diyen sayılı kişilerdensiniz sanırım :)

almanyalı
30-11-2012, 15:48
Sanırım sorun bende sukkulent yetistiremedim gitti bir bu kaldı bide echeveria artık hep toprağa diyeceğim Teşekkürler

Emre Kuzu
14-12-2012, 15:43
Forum PlantesGrasses.com > Rocaille (http://www.plantesgrasses.com/forums/lofiversion/index.php?t20370.html)

Emre Kuzu
26-12-2012, 22:16
Dev Calibanus hookeri

sargonx
26-03-2013, 09:51
Merhaba,

Bir sorum olacak: tüm sukulentler çiçeklenir mi acaba? Dün bir mağazadan bir kaç tür almak istiyordum, ancak personel bu türlerin çiçek açmadığını söyledi, emin olamadım, danışmak istedim.

Selamlar,

IMP
02-04-2013, 21:08
Merhaba,

Bir sorum olacak: tüm sukulentler çiçeklenir mi acaba? Dün bir mağazadan bir kaç tür almak istiyordum, ancak personel bu türlerin çiçek açmadığını söyledi, emin olamadım, danışmak istedim.

Selamlar,

açmaz hocam, bendekilerin çoğu açmıyor mesela,
arkadaşlar daha iyi bilirler ama
sanırım sukulentlerin çiçek açmayanları, açanlara göre çoğunlukta

selenn
03-04-2013, 09:46
Sukulentler çiçeklenirler aslında ama bulunduğu ortam ve yetiştirilme şartlarına göre çiçeklenmeleri zaman alabilir.
Sayın sargonx, hangi türleri almayı düşünüyorsunuz? İsimlerini biliyorsanız çiçeklenmeleri konusunda daha net bilgi verebiliriz.

sargonx
08-04-2013, 17:43
Sayın sargonx, hangi türleri almayı düşünüyorsunuz? İsimlerini biliyorsanız çiçeklenmeleri konusunda daha net bilgi verebiliriz.

Sayın Selen, Crassula ağırlıklı düşünüyorum. Teşekkürler, selamlar

selenn
11-04-2013, 23:16
Crassulalar çiçeklenirler sayın sargonx, gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Jezebel
07-05-2013, 16:19
Bu düzenleme bu gün hediye geldi, aradaki mor çiçekli bitkinin adını bilen var mı? Çok zarif.

400773

400774

.

feriha
07-05-2013, 16:27
Taşkıran Saxifragaceae benzettim sevgili Jezebel..

Çok güzel bir düzenleme.. Güzel günlerde çiçeklerini görün..:)