PDA

View Full Version : Pestil Yapımı (üzüm şırasından)




Halil Önen
28-08-2009, 21:57
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=488183&postcount=4) pekmez için çıkarttığımız şıranın 5-6 litre kadarını ayırmıştık.

İçine 1 kg. irmik , 1 avuç dolusu badem, fıstık, ceviz vb. konur.
Cevizler iri iri parçalanır, fıstık ve bademler ikiye bölünür.
Şırayla birlikte bunların hepsi ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir.

Aynı irmik helvası gibi yapılır fakat şeker yerine şıra tercih edilmiştir.
İrmik helvası yapımından farkı irmik kızartılmadan, koyulaşmadan ocaktan indirilir.

100105

Tepsilere yayılır ve üzeri düzeltilir.
2-3 gün sonra istenen şekillerde kesilir ve tepsiler ters çevrilerek altları da kurutulur.
Son olarak bez bir torbaya konur, yapışmaması için ara sıra karıştırılır.

Afiyet olsun.