PDA

View Full Version : Sebze bahçesi hazırlama




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

Kiraz
19-08-2009, 10:49
Çoğumuz hobi amaçlı, bir kısmımız da oldukça ciddi sebze yetiştiriyoruz. Özellikle hobi amaçlı olunca her sene yeni bir düzen deniyoruz, öğreniyoruz, olmayandan ders çıkarıyoruz.

Sebze bahçesi kurulumu ve düzeni ile tecrübelerimizi bir başlık altında paylaşalım derim, bir kısım bilgileri "Sebze bahçeme neler diktim?" başlığında da buluyoruz ama yazılar çoğalınca aralarda temel bilgileri aramak da zorlaştı.

Tecrübeleri paylaşırken ocak hazırlama, bitkilere destek verme, sebze bahçesine yararlı bitkiler, sulama şekilleri, yükseltilmiş sebze bölmeleri,... hakkında bilmediklerimizi ve kullanılan terimleri de öğreniriz.

Bu konuda bir çok arkadaşın güzel uygulamaları var, Sayın MeyveliTepe'nin uygulamalarını (benim çok ilgimi çekiyor) eski yazılarda bulmakla boğuşurken, toparlamak nasıl fikir?
98724
http://www.wise4living.com/hggarden/images/raised-veg-garden.jpg

98725
http://images.meredith.com/bhg/images/2008/04/p_100179357.jpg




Kiraz
19-08-2009, 10:54
Çok önceleri kanal açıp, domateslerin bu kanallara dikildiğini ve bu kanaldan sulandığını bilirdim. Kuzey Ege'de bir bahçevanla sohbet ederken bana güldü, "Hiç öyle olur mu? Önce kanallara dikeceksin, büyüdükçe yanındaki toprağı köke atıp, yanda başka kanal açıp sulayacaksın." dedi. Böylece hem kök toprakla doluyor, hem de sulama sırasında zarar görmüyor. Sanırım bu damla sulama için geçerli değil (?).

limon
19-08-2009, 11:16
Bak bunu bilmiyordum, çok iyi oldu sayende öğrendim. Ben fideleri önce düz zemine dikip, büyümeye başladıklarında kanalları açıyordum. Eksik yapıyormuşum.

Ev bahçeleri için bence de en iyi yöntem Sn. Meyvelitepe'nin yöntemi. İnternette özellikle Alman bahçelerinde o tür uygulama örnekleri çok fazla. Her şeyi o kadar ince ayrıntısına kadar düşünüyorlar ve o kadar düzenliler ki çok şaşıyorum görünce. Ama kararlıyım seneye inşallah...

Kiraz, konuda yazılar arttıkça bilgilere ulaşmaktaki zorluk konusunda haklısın. Bu yüzden önerim, ilk mesajına uygulama örneklerinin fotoğraflarını ve yazıları eklemen. Konudaki yazılar artsa bile, evindeki bahçesinin bir kenarında sebze yetiştirecek olanlar, ilk mesajı açtıklarında uygulamanın örneğini görebilirler.

Kiraz
19-08-2009, 12:09
Limon, biber dikimini senin yaptığın gibi düz zemine tarif etmişti.

Seneye ben de Sn. MeyveliTepenin "ada" uygulamasını yapmak istiyorum. Öncelikle iyi araştırmalıyım, yerim dar, yapıp-bozmaya alanım yok. İlk olarak ölçü ve malzemeye karar vermek gerekecek. Daha önce roka-tere için çok küçük bölmeler yapmıştım, hala sapasağlam duruyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=34733&d=1208175692

Kiraz
19-08-2009, 15:54
[/URL] (http://www.lifeinitaly.com/img/Italian-vegetable-garden.jpg)Yataklar hazırlanarak yapılan uygulamalara örnekler.


98747

[url]http://www.penick.net/digging/images/2009_05_09%20Gardens%20on%20Tour/Buckeye%20garden%209_Vegetable%20garden.JPG

98748
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://gardeninglandscaping.files.wordpress.com/2008/06/httpfarm2staticflickrcom1427622595704_c5d28fb98b.j pg&imgrefurl=http://gardeninglandscaping.wordpress.com/2008/06/pag

98746
http://www.lifeinitaly.com/img/Italian-vegetable-garden.jpg

Bahçemin toprağı çok kötü olduğu için bu tür uygulamayı deneyeceğim. Böylece gelen iyi toprak sadece gerekli alanlara konur, yürüme yollarına ziyan edilmez. Farklı bitkiler için farklı toprak karışımları da rahatlıkla kullanılabilir (kumlu toprakta yetişenler için ayrı yatak hazırlamak gibi)

Yol aralarının en az 1 m olması tavsiye ediliyor ama benim gibi yeri dar olanlara 60 cm de yeter belki, el arabası ile hasılat toplamayacağım nasıl olsa.

MeyveliTepe
19-08-2009, 16:28
Bu yıl uyguladığımız yöntemi beğendiğiniz için teşekkür ederim.

Sebze adaları, yükseltilmiş yastıklar pensibinden hareket ediyor. Siz de çok güzel fotoğraflar bulmuşsunuz. İngiliz bahçeciliğinin çok uzun süredir kullandığı bir teknik.

Bizim buna katkımız, bu tekniği yoldaş bitkiler (campanion plants) prensipleriyle birlikte denemek oldu. Belki buna biraz da zararlılarla doğal yöntemlerle mücade etmeyi ekleyebiliriz.

Sonuç tahmin ettiğimin çok ötesinde oldu. Bazı ufak tefek dersler de çıkardım elbette. Sanırım önümüzdeki yıl biraz daha gelişecek.

Kullandığımız tekniği beş ayrı yazıda anlatmaya çalışmıştım. Forumda hepsini tekrarlamak pek mümkün olmayacak.

İlgilenenler için yazıların ayrı ayrı linklerini vereyim.
Sebze adaları - 1
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/05/19/sebze-adalari-1/) Sebze adaları - 2
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/05/24/sebze-adalari-2/) Sebze adaları - 3
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/06/13/sebze-adalari-3/) Sebze adaları - 4
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/07/27/sebze-adalari-4/) Sebze adaları - 5
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/08/16/kadifeler/)

Kiraz
19-08-2009, 16:59
Sebze adaları linkleri için teşekkürler, bir kısmını okumuştum, okumadıklarım da "?" lerine cevap verecek.

Yaş 35 ten sonra yaşamla ilgili sorgulamalar artar ya, işte o zamandan beri beni heyecanlandıran yol "işte bu" dedim diğer başlıklarınızı görünce. Sebze bahçemiz gibi yaşam bahçemizi de gözden geçirmeliyiz.

Kiraz
19-08-2009, 17:33
Sn. Meyveli tepe, sebze adalarındaki kafeslerden memnun kaldınız mı (Sizin fazla gelişmiş ürünlerden dolayı yaşadığınız boy ve güçlendirme problemi dışında)?

İngiliz bahçelerinde gördüğüm, çapraz bambularla yapılan bir kaç çeşit uygulama var, birini denemiştim, sonuç iyiydi ama sebzelerim azman değildi. kafes daha mı kullanışlı?

98757http://www.calfinder.com/blog/wp-content/uploads/2008/06/vegetable-garden.jpg
Bu uygulamada çubuklar birbirini desteklediği için yıkılma, yamulma olmuyor. İki sıra ürün için kullanılıyor, istenilen uzunlukta hazırlanıyor.

98756http://www.plant-care.com/images/vegetable-garden-start.jpg




Bu uygulamanın üç sırıklı olanı da var, fotoğraftaki çok yer kaplamış, belki ortası değerlendirilecektir. Sanırım bu uygulama adalarda çok yer kaplar, büyük alan ister ama sağlam oluyor.

MeyveliTepe
19-08-2009, 20:32
Kafeslerden çok memnun kaldım. Bambu kullandığım için yüke ve rüzgara dayanabildi. Başka bir malzeme asla dayanamazdı. Tek problemim bitkilerin bu kadar çok büyüyeceğini tahmin edememiş olmamdı. 1.80'lik kafesler fasulyeler ve domatesler için küçük kaldı. Gelecek yıl çok daha büyüklerini yapmam gerekecek. Ya da yukarıdaki bir resimde olduğu gibi metal profilden kasnaklar yapıp arasına voleybol ağı gibi bir şey germek gerekecek.

Çapraz çubukları (yine bambudan) sebze adaları dışındaki sebzeler için kullanıyorum zaten. İş görüyorlar fakat fazla büyüyen sebzeler için çok yetersiz.

Yazıların birinde domates kulesi yapacağımı yazmıştım. Bu şaka değil. Merdivenciye dört bacaklı, üzerine tırmanabileceğim, yukarı çıktıkça daralan, 4-5 metre boyunda, petrol kulesi gibi bir iki tane yaptıracağım.

Kafesler T şeklinde veya U şeklinde olabilir. Bu tamamen sizin adaya hangi bitkileri hangi düzende dikeceğinizle ilgili.

limon
19-08-2009, 22:25
Kiraz şuradakiler de fikir verebilir; http://www.gardeners.com/Raised-Beds/VegetableGardening_RaisedBeds,default,sc.html

Kiraz
20-08-2009, 09:00
Kuleden domates toplamaya da cesaret ister:) Geçen sene ektiğim mini domatesler iki metreyi geçti, ben bu kadar uzayacaklarını tahmin etmemiştim (sulamayı da fazla yapmadım). Kafes tellerin yanına sarılacak domatesler, tel boyunca uzadı, tel yamuldu, elmaya sarıldı, ortancaya sarıldı. Önceden tedbir almadığım için kabus gibi olmuştu. Sadece üç ayaklı çapraz uzun bambularda sorun yaşamadım.

Limon, örnekler tam küçük bahçelerde çok çeşide uygun. Sera da iyi fikir.

lale76
20-08-2009, 11:55
Sayın meyvelitepe, çalışmanızı hayranlıkla okudum. Elinize, emeğinize sağlık. Benim gibi apartmanda oturanlar içinde uygun bir yöntem. 1 tane ada bile yeterli olur. Başka bir yerde daha okumuştum ama uygulamaya geçiremedim.
Benim de saksıda pembe domateslerim var. Onlar da hızla büyüyorlar.

RİKO
20-08-2009, 12:33
sebze bahçesine başlamak için en uygun mevsim nedir?ilkbahar mı? çok cahilim kusura bakmayın...

berduray
20-08-2009, 16:46
Ne ekeceğinize bağlı, yazlık sebze mi yetiştireceksiniz? Kışlık mı?

Hepsinin zamanı farklı.

Meyve, sebze takvimi vardı forumda, arama motorundan bakabilirsiniz.

Kiraz
21-08-2009, 14:37
Sebze bahçesine ekilecek çiçekler görsellik yanında verimin artmasına ve zararlıların uzaklaştırılmasına yarıyor.

-Kozmoz, hezeran, ayçiçeği, tatlı bezelye, zinnia gibi bitkiler arıları çekerek verimin artmasını sağlıyor.

-Maydanoz, dereotu, kişniş, aster türleri uğurböceği gibi yararlı böcekleri çekerek, bunların zararlıları yemesini sağlıyor.

-Bazı bitkiler, bazı zararlıları kovucu özelliğe sahip. Örneğin beyaz lahana ve havuç zararlılarına adaçayı tavsiye ediliyor.

-Bir kısım bitkiler ise tuzak görevini görüyor. Örneğin latin çiçeği lahanaya giden tırtılı, bitleri çekiyor. Tütün çiçeği de bunun için kullanılıyor. Bu uygulama için sebzeyi çevrelecek şekilde çiçek dikimi yapılıyor.

Sn. MeyveliTepe'nin yazısında kadife çiçeğinin ayrıca kökler için yararından da bahsedilmişti.

Bu sene bahçeye zinnia çiçeğini ilk defa ektim, bu araştırmayı yapmadan çok önce çektiği kelebek ve uğurböcekleri çok dikkatimi çekmişti.

RİKO
21-08-2009, 15:52
tamam takvimi buldum sayın berduray çok teşekkürler .ben yazlık sebzeleri düşünüyorum. yaza kadar ancak bilgilenirim sanırım...

goncaozyazici
03-09-2009, 10:35
Bu yıl uyguladığımız yöntemi beğendiğiniz için teşekkür ederim.

Sebze adaları, yükseltilmiş yastıklar pensibinden hareket ediyor. Siz de çok güzel fotoğraflar bulmuşsunuz. İngiliz bahçeciliğinin çok uzun süredir kullandığı bir teknik.

Bizim buna katkımız, bu tekniği yoldaş bitkiler (campanion plants) prensipleriyle birlikte denemek oldu. Belki buna biraz da zararlılarla doğal yöntemlerle mücade etmeyi ekleyebiliriz.

Sonuç tahmin ettiğimin çok ötesinde oldu. Bazı ufak tefek dersler de çıkardım elbette. Sanırım önümüzdeki yıl biraz daha gelişecek.

Kullandığımız tekniği beş ayrı yazıda anlatmaya çalışmıştım. Forumda hepsini tekrarlamak pek mümkün olmayacak.

İlgilenenler için yazıların ayrı ayrı linklerini vereyim.
Sebze adaları - 1 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/05/sebze-adalari-1.html)
Sebze adaları - 2 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/05/sebze-adalari-2.html)
Sebze adaları - 3 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/06/sebze-adalari-3.html)
Sebze adaları - 4 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/07/sebze-adalari-4.html)
Sebze adaları - 5 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/08/kadifeler.html)

Hali hazırda yeni bir araştırmanın içindeyim. Geçen yıl düşünüp yazdığımız "sadeliğe övgü (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/10/sadeli%C4%9Fe-%C3%B6vg%C3%BC.html)" ve "geldi gelecek (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/11/geldi-gelecek.html)" isimli yazılarda geçenlerin nasıl dalga dalga dünyayı sarmakta olduğunu görmenin heyecanını, biraz da keyfini yaşıyorum. Bahçemizde, balkonumuzda sebze yetiştirmeyi teknik bir konu, ya da basit bir hobi olarak görmenin çok ötesinde şeyler oluyor. İlerleyen günlerde bulgularımı paylaşacağım.

sayın meyveli tepe; sebze adalarınız müthiş olmuş, ellerinize sağlık.bende seneye bahçemde demek istiyorum ama bazı sorunlarım var
1) bana daha önce göndermiş olduğunuz kompost hakkındaki bilgileride ancak seneye tecrübe edebileceğim, fakat benim bahçem yaklaşık 1000metre kare , toprağın duru çok kötü ve kendi üretimimle yeterli miktarda kompost yapabileceğimi sanmıyorum. bu malzemeyi satın alabileceğim bir yer varmı acaba?
2)coco-peat nereden ve nasıl alınır? ne miktarde kompost ve toprakla karıştırmam gerekir acaba? teşekkürler

fakben
03-09-2009, 11:23
Sayın Meyveli Tepe,

Ben Ankarada'yım. Küçük bir bahçem var. Bahçemde sebze yetiştirmeyi düşünüyorum. Ancak toprağım aşırı derecede kilii ve kireçli, dolayısıyla geçirgenliği çok düşük ve zemindeki toprak hemen taş gibi sertleşiyor. Coco-peat leri nereden temin edebilirim. "Coco-peat" lere alternatif olarak hangi malzemeleri kullanabilirim

Selamlar

MeyveliTepe
03-09-2009, 12:42
Sn.Goncaozyazici,
Sebze adalarının en önemli avantajlarından birisi, bahçenizdeki toprağınız kötü bile olsa, adaların içindeki toprak karışımını siz yapıyorsunuz ve dilerseniz bahçenizdeki toprağı hiç kullanmayabilirsiniz. Adaların altında kalacak toprağın drenaj vb. problemlerini karışıma ilave edeceğiniz leonardit veya humik asit ile aşabilirsiniz.

Kompost satılan bir şey değil. Fakat kullanma şeklinize göre alternatifler bulabilirsiniz. karışımdaki organik maddeyi arttırayım, flora zenginleşsin istiyorsanız Bukashi, Etkin Mikroorganizma (her durumda öneririm) kullanabilirsiniz. Malç için saman vb. kullanabilirsiniz.

Coco-peat'i ben gartengold'dan temin etmiştim. Fakat anladığım kadarıyla pek çok şirket coco-peat satıyor. Size uygun gelen bir yerden temin edebilirsiniz. Alternatif olarak, gevşek, çamurlaşmayan, su tutma kaabiliyetine sahip, organik maddesi çok yüksek herhangi bir malzeme olabilir.

goncaozyazici
04-09-2009, 16:12
sayın meyveli tepe; teşekkürler

MeyveliTepe
24-09-2009, 01:14
Yeni sezon için hazırlıklara başladım.

Bu yılki sebze adaları denemesi çok başarılı idi. Her biri 2.44 m2 (1.22mx2m) olan 9 adadan (ki, toplamı 22 m2) inanılmaz miktarda sebze elde ettik. Toplam miktar bir tonu geçmiştir diye tahmin ediyorum. Bazı sebzelerde verim hala da devam ediyor. Patlıcanlar ham hızla devam ediyor, domatesler azalmasına karşın hala epeyce var. Ağustosta yenilediğimiz fasulyeler verimde. Biberler zaten hiç bitmedi. Salatalıkları yenilemiştik. Verim başladı ama yavaş gidiyor. Sanırım son 10 gündür güneşlenme süresi epey azaldı. Geceleri de soğuk oluyor.

Yeni sezonda, bu yılın deneyimini kullanarak değişiklikler yapacağız.

1. Fidanların arasındaki mevcut adaları söküyoruz. Yeni bir plan ile bahçenin başka bir yerinde yeniden kuracağız.

2. Yeni adalarda emprenyeli masif malzeme kullanacağız. İlk yatırımı pahalı olmasına rağmen yıllarca kullanabiliriz. 4cm x 30cm ebadında kalaslardan 4mt x 1mt boyutlarında olacaklar.

3. Bu şekilde her biri 4m2 olan 20 ada kuracağız. Toplam ada alanı 80m2 olacak.

4. Bu adalardan yanyana iki tanesini (aralarında 50cm yürüme boşluğu ile), içinde yürünebilir boyutta kapalı (gerektiğinde açılabilir) ısıtmasız sera haline getireceğiz.

5. Sebze adaları haricinde bahçeye hiç sebze ekmeyeceğiz (kavun, karpuz, kabak, balkabağı biraz mısır hariç).

6. Her adada kalıcı ve ayarlanabilir trellis'ler inşaa edeceğiz (kafeslerin yerine). Bunlar her adanın iki başına dikilen direkler arasına çekilen paralel çelik teller ile yapılacak. Direklerin tepeleri T şeklinde olacak. Bu sayede fasulye, domates gibi yüksek bitkilerin gereksinimi karşılanırken, direğin gövdesine bağlanan daha alçak seviyeli teller ile salatalık, patlıcan vb. sebzelerin ihtiyacı karşılanacak.

7. bu yıl kullandığımız toprak karışımı çok tatmin ediciydi. Belki biraz daha zenginleştirebiliriz.

8. Yeterli keresteyi ısmarladık bile. Sonbaharda adaların inşaasını tamamlayıp harçları içine koymak istiyoruz. Bunun sebebi bahar aylarında istediğimiz PH seviyesinde (6-6.5), yavaş salınımlı organik çiftlik gübresi ile iyice zenginleştirilmiş toprağın hazır olması. Erken biten adalara yeşil gübre uygulaması da yapacağız.

9. Kompost yapımına hız vereceğiz. Çok malç malzemesine ihtiyacımız var. Mutfak atıklarından bukashi kovaları ile fermente kompost yapmaya başladık bile. Bunları da yeni adalarda değerlendireceğiz. Mikroorganizmaların toprak karışımına iyice yerleşmesini ve çoğalmasını istiyoruz.

10. Adaların yakınına genel sulama sistemimizin dışında ayrıca 500lt'lik bir depo yerleştirip özel bir damlama sistemi de kurmak istiyoruz. Bu sayede kontrollü olarak EM, sıvı gübre, şerbet vs. verme işi çok kolaylaşacak.

İnşaat aşamasından itibaren gelişmeleri blog sitesinde yayınlamaya çalışacağım.

Kiraz
24-09-2009, 19:54
SayınMeyveliTepe, kolay gelsin, gelecek seneniz çok daha bereketli geçsin.

Sebze adaları hazırlamak için önce malzeme arayışına girecektim, şimdiden konu açılmışken sorularımı sorayım ben de. Adaların yapımında tuğla, briket, muhtelif doğal taşlar, ahşap,... malzemelerin kullanıldığını gördüm. Bahçem küçük ve yaparak öğrendiğim için şimdiden çok kalıcı bir işe girişmek istemiyorum, dolayısıyla taş, briket malzemeyi düşünmeyeceğim. Belki seneye adaları başka şekilde yerleştirmek isteyebilirim, bu nedenle ahşap gibi taşınabilen malzemeyi daha uygun buluyorum. Geçen sene uyguladığınız OSB (yanlış görmediysem) malzemeden memnun kaldınız mı? Emprenye edilmiş kalas en ideali gibi gözüküyor ama önce maliyetini araştırmam gerekecek. Ağaç olarak çam mı tercih ediyorsunuz? Emprenye yapılmazsa tahminim ömrü 3-4 sene olur.

Emprenye yapılmazsa, ahşabın 5-7 yıl dayanmasını, kimyasallarla toprağa zarar vermeden sağlayan ucuz bir yol varsa benim için uygun olabilir çünkü en fazla 3 ada yapabilirim, 5 yıl sonra değiştirmek de sorun olmaz diye düşünüyorum, araştıracağım.

Yürüme boşluğu olarak 50 cm dar değil mi? Bitkiler ne kadar bağlansa da adadan taşmaz mı? Ben her sene bu sıkıntıyı yaşadığım için soruyorum, eminim tecrübelerinizle bu ölçüye karar verdiniz.

MeyveliTepe
24-09-2009, 20:26
Sn.Kiraz,
Bu yılki deneme adalarında OSB kullanmıştım. OSB çok ucuz bir malzeme. Tahta parçalarının preslenmesiyle imal ediliyor. Fakat presleme esnasında yapıştırıcı vb. kullanıyor olabilirler. Her ne kadar yapıştırıcı bile kullansalar bunların çözünüp toprağa karışması bana pek olası görünmüyor. Bana göre siz de en azından ilk etapta OSB kullanabilirsiniz. Bir tabakadan bir buçuk ada çıkar. Tanesini 20 lira civarında satıyorlar. Özel kestirip alabilirsiniz, size monte etmek kalır.

Sipariş ettiğim kalaslarda çevreye zararı olmayan bir emprenye malzemesi kullanılıyor. Dev vakum tanklarına kalaslar konuyor. Tankın havası tamamen boşaltılıyor. Kerestenin öz suyu bile alınıyor bu işlem sırasında. O haldeyken ahşaba emprenye basılıyor. Bu şekilde ahşap çevre koşulları, rutubet, mikroorganizmalar ve termitlere karşı yüzlerce kez daha fazla dayanıklılık kazanıyor. Aynı ahşap telefon direkleri gibi. Böylelikle bir tarafları toprakla temas etse bile çok uzun süre dayanacak sebze adaları elde etmeyi umuyorum.

Adalar arası açıklık keyfe keder. Dolaşmak, sağa sola dönmek için 50 cm yeter. Siz bir metreye de çıkarabilirsiniz. Ben de duruma göre 75 cm'ye kadar çıkarabilirim.

Kiraz
24-09-2009, 22:33
Teşekkürler Sayın MeyveliTepe. İlk uygulama için OSB uygun gözüküyor, zaten emprenyeli malzemenin ömrü kadar (50 yıl) benim de ömrüm yok. Beş sene sonra ya bu işten vazgeçerim ya da tarlaya geçerim.

Ada aralarını minimumda tutmam gerekecek, 50 cm hesaplayayım. Hazırlıklara baharda başlayabileceğim, şimdi sadece ölçüleri, adaların yerlerini ve konumlarını belirleyebilirim.

MeyveliTepe
25-09-2009, 08:52
Sebze adalarıyla ilgili yeni bir yazımızı (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/09/organik-bahce-nasil-yapmai%C4%B1-4.html)yayınladık.

denizakvaryumu
25-09-2009, 09:11
Herkesi teşvik eden, kışkırtıcı bir yazı olmuş :)

Gerçekten örnek almamak elde değil.

Sebze adalarıyla sonuç tesadüfe değil adeta matematiksel netliğe dönüşmüş.


Organik tohum+
kompost+keçi gübresi
+EM+kaolin+agrohum+
kardeş bitkiler X Araştırma+bilgi+tecrübe+sevgi=MT ürünleri

---------------------------

Umarım gelecek sene sebze adalarında

http://www.reimerseeds.com/huckleberry.aspx

huckleberry de olur.

MeyveliTepe
27-09-2009, 00:38
Sn.Denizakvaryumu, teşekkür ederim.

Sebze adaları bizim için de çok hoş ve sürpriz bir deneyim oldu. Aslında bizim icat ettiğimiz bir şey değil. Biz sadece kardeş bitkiler, kadife ve fesleğenlerle zenginleştirdik belki biraz. Sürpriz olan ise, çok küçük bir alanda, birlikte dikilen uyumlu bitkilerin normalden de fazla ürün verebilmeleri oldu. Yine yükseltilmiş yastıklarda olsa bile ayrı ayrı dikildikleri taktirde çok daha fazla alan gerektireceklerdi.

Bir örnek vermek gerekirse, domatesin bir karış uzağına yine domates dikilmez. Fakat, söz gelimi patlıcan dikilebilir. Bu da küçük alanların çok verimli kullanılabileceği sonucunu doğuruyor. Buradan hareketle müthiş bir potansiyelin varlığından söz edebiliriz. Bizim 22 metrekare ile yaz boyunca kaç ailenin sebze ihtiyacı karşılandı bilseniz şaşarsınız. Herkesin iki dönüm tarlaya sahip olması kolay değil. Ama 20-30 metrekare bulacak kişi sayısı da hiç az değil.

Amerikada "Food not lawn" diye bir kitlesel hareket başladı. Ne garip, üç yıl önce Meyvelitepe projesini tasarlayıp harekete geçtiğimizde işin buraya varacağını tahmin etmiştik. Aslında bize göre başka çıkar yol yoktu. Nitekim öyle de oluyor. Amerikalı aileler arka bahçelerinde çimlerini bozup sebze yetiştirmeye başlamışlar (Amerikada çimin ne kadar vazgeçilmez olduğunu bilen bilir :)) Öyle ki, bunun için bile bir sektör doğmaya başlamış. Seminerler, eğitimler, malzeme, tohum, fide vs. Finansal kriz bu hareketi hızlandırmış Fakat gerçek sebebi, insanlar ne yediklerini bilmek istiyorlar. Yükseltilmiş yastık tekniği oldukça eski. Sebze adaları ise bu teknik üzerinde, az metrekarede zahiri olarak çok metrekare kullanabilme imkanını getirdi ki, heyecanımız bu yüzden. Nitekim dünden buyana aldığımız tepkiler bu heyecanın çok kişi tarafından paylaşıldığını gösteriyor.

MeyveliTepe
27-09-2009, 21:02
104690

Yeni adaların montajına başladık. Arazinin bu kısmı meyilli olduğu için tesviye ederek yapıyoruz. Her biri 4 metrekare. Bunlardan 20 tane olacak. Daha çok işimiz var. Tamamlandığında, tamamının bir adı olacak :)

denizakvaryumu
27-09-2009, 21:34
Kolay gelsin,
gelecek dönem mutlaka yeni denemeler de olacaktır :)

Örneğn kadife çiçeği ve fesleğenin olmadığı adada ne olacak?

Agrohumun olmadığı adada fark nedir?

EM olmazsa ne olabilir?

Vs.vs.vs.

Küçük gibi görünen ama çok büyük deneyler...

Kiraz
27-09-2009, 22:02
Bizim 22 metrekare ile yaz boyunca kaç ailenin sebze ihtiyacı karşılandı bilseniz şaşarsınız. Herkesin iki dönüm tarlaya sahip olması kolay değil. Ama 20-30 metrekare bulacak kişi sayısı da hiç az değil.




Bu heyecan verici, bir ton değil, onda birine razıyım.

Gördüğüm kadarıyla sebze adaları, eğimli arazinin daha iyi şekilde değerlendirilmesini de sağlıyor.

nikomedia
28-09-2009, 14:01
Bu yazıları ve MeyveliTepe'nin sebze adaları fikrini okuduktan sonra bizde bahçemizde sebze adaları oluşturmaya karar verdik. Sebze için ayırdığımız yaklaşık 200 metrekare alana 10 tane kadar ada yapmayı planladık ve çalışmalarımız baya ilerledi. Biz 2.10x2.80 ebatlarında ponza taşı denilen kilitli taş cinsi kullandık. Hem uzun ömürlü hemde maddi açıdan oldukça uygun. Bundan sonra sizlerin fikir ve bilgilerinizi bizmle paşlaşmanızı bekliyoruz. (Tabi bu yazıyı buraya yazmakla umarım hata yapmamışımdır.)

Kiraz
28-09-2009, 15:19
Kolay gelsin Sayın Nikomedia. Yazınızda ölçüleri 2,10*2,8 m okuyunca kullanımın zor olabileceğini düşünmüştüm ama sanırım rakamlarda yanlışlık var, fotoğraflardaki oran daha hoşuma gitti. Her iki kenar uzun olursa bitkilere ulaşımın zor olacağını düşünüyorum, bilmem yanılıyor muyum?

Taşları sabitlemek için herhangi bir şey yaptınız mı? Yoksa sadece toprağın üzerine mi oturttunuz? Taşların ölçülerini ve birim fiyatlarını da fikrimiz olması için verebilir misiniz?

selim_50
28-09-2009, 15:30
Kolay gelsin Sayın Nikomedia. Yazınızda ölçüleri 2,10*2,8 m okuyunca kullanımın zor olabileceğini düşünmüştüm ama sanırım rakamlarda yanlışlık var, fotoğraflardaki oran daha hoşuma gitti. Her iki kenar uzun olursa bitkilere ulaşımın zor olacağını düşünüyorum, bilmem yanılıyor muyum?

Taşları sabitlemek için herhangi bir şey yaptınız mı? Yoksa sadece toprağın üzerine mi oturttunuz? Taşların ölçülerini ve birim fiyatlarını da fikrimiz olması için verebilir misiniz?

merhaba kullanılan çevre malzemesi birkettir.20*40 lik biriket, nevşehir satış fiyatı 0.55 krş tur, biriketin malzemesi kırmızı toprak, çimonto ve pomza dır.
kolay gelsin

selim_50
28-09-2009, 15:32
Bu yazıları ve MeyveliTepe'nin sebze adaları fikrini okuduktan sonra bizde bahçemizde sebze adaları oluşturmaya karar verdik. Sebze için ayırdığımız yaklaşık 200 metrekare alana 10 tane kadar ada yapmayı planladık ve çalışmalarımız baya ilerledi. Biz 2.10x2.80 ebatlarında ponza taşı denilen kilitli taş cinsi kullandık. Hem uzun ömürlü hemde maddi açıdan oldukça uygun. Bundan sonra sizlerin fikir ve bilgilerinizi bizmle paşlaşmanızı bekliyoruz. (Tabi bu yazıyı buraya yazmakla umarım hata yapmamışımdır.)

merhaba,
birketin boş (açık kısımları) aşağıya gelirse yani toprağa daha uzun süre dayanabilir, üstüne çıktığınızda veya bir ağırlak koyduğunuzda kırılmaz ve içerisine kullanmış olduğunuz torf vb malzemeler girmeyeceği için tasarufunuz olur, kolay gelsin

Kiraz
28-09-2009, 16:40
Teşekkürler selim 50.
Boşlukların üstte olmasının avantajı da olabilir; içine sebze bahçesi için yararlı çiçeklerden dikilebilir.

MeyveliTepe
28-09-2009, 17:00
Sn.Nikomedia,

Naçizane şunları söyleyebilirim.

1. Karışımın toprak derinliği 30 santimden az olmasa iyi olur. Ayrıca 5-10 santim de malç kalınlığı olacak şekilde yer bırakmanızda fayda var.
2. Briketlerin sağladığı derinlik kaç santim resimden anlayamadım. Yeterli değil ise dipten kazarak da derinlik sağlayabilirsiniz. Bitkilerin sebze adalarında iyi gelişmelerinin en önemli sebeplerinden birisi kılcal köklerin kolayca yayılabileceği, bitkisine göre derinlerde bulunabileceği ortamı sağlamaktır.
3. Briketleri yerleştirirken delikli kısımları aşağıya gelip yastıkların içindeki toprağa yandan pencere açmasa iyi olur. Öyle olup olmadığını resimlerden çıkaramadım. Yanlarda delikler olursa nem kaybı, zararlı girişi vs. olabilir.
4. Adaların yerlerine iyi karar vermelisiniz. Bitkilerin büyüyeceği mevsimde mümkün olduğunca uzun güneşlenme süresine sahip olmalı. Her biri özellikle sabah ve akşam güneşi alırsa iyi olur.

Kolay gelsin

nikomedia
28-09-2009, 18:51
Arkadaşlar çok pardon ölçülerde hata yapmışım(anormal bir hata) 1.20x3.10 bu nedenle çalışma açısındanda zorluk olmayacak.Kullanmış olduğumuz malzeme ponza blok 25x40cm ölçülerindedir. Üretim yeri Kayseri birim fiyatı 1TL dir. Bu malzemeyi seçmemizdeki neden; 100 sene ömrü olması ve hava geçirgenliği. Taşlar kendiliğinden kilitli yere sabitlemek için yer tesfiye edilip taşların oturacağı yerler hazırlandı.Böylelikle taşlar sabitlenmiş oldu. Ama aynı zamanda değişiklik gerektiğinde de rahatlıkla sökülebiliyor. Bu arada yapılan yer güneş ışığı açısındanda oldukça iyi bir konumda. Fikirlriniz için çok teşekkürler. Bu konuda daha başka fikirleriniz ve bilgilerinizle bi<i desteklerseniz çok seviniriz. Çünkü bu konuda daha acemiyiz ve ilk deneyimimiz olacak.Sizler sayesinde birşeyler başarmaya çalışacaz.

limon
29-09-2009, 13:58
Fideler büyürken toprak seviyesini kademe kademe artırmak daha kullanışlı olacaktır diye düşünüyorum. Benim şu anda zorluk çektiklerimin başında sebzeler büyüdükçe, kök boğazlarını doldursam da zamanla sulama yaparken toprağın akıp gitmesi geliyor. Sebze adası yapmak istememde ilk sırada bu yer alıyor. İkincisi de sulamanın, gübrelemenin kolaylığı.

İşlerimin yoğunluğu sebebiyle fazla uğraşamayacağımdan bu kış sebze ekmeyeceğim, hazırlıkları Mart ayı gibi yapmayı düşünüyorum.

msafak
30-09-2009, 09:36
merhaba,
Yazıları takip ettim ben de bazı deneyimlerimi iletmek istiyorum.Bu yaz fasülye için değişik bir düzen kurdum, (fotoğraf yollayacağım) oldukça iyi oldu.Ancak, ağırlık hesabını iyi yapamadığımdan bambu direkler bir miktar eğildi.
Ayrıca meyvelitepe ye de bu konuda daha iyi bir düzenek varmı diye sordum.
Ancak biraz önce bu yazıları okurken birden yazıların içinden çözümü buldum sanırım.
Bu konuda bana bilgi ve öneride bulunacak olursa sevinirim.
Bildiğiniz gibi fasülye bitkisi ( bu arada ben tarım konusunda uzman değilim sadece deneyimlerimi paylaşmak ve eksikliklerimi bulmaya çalışıyorum) sarmşık türü sarılıcı bir bitki. örneğin naylon ipe sarılmaz deniyor. Yer'e yaklaşık 45 derecelik açıyla yaklaşık 8 mt uzunluğunda 2 mt boyunda balıkçı ağı gersem fasülye bu ağ'a sarılır mı? Böyle bir deneme yapan var mıdır?
selamlar..

nikomedia
30-09-2009, 11:09
Sayın msafak, bahsettiğiniz ağ sistemini ben salatalıklarda denedim diğer düzeneklerden daha kolay oldu yapım olarak, ayrıca kullanım olarakta rahattı.Bende bu düzeneği Rize deki köylerde görüp uygulamıştım. Ancak fasülyelerde ne derece kullanışlı olur bir fikrim yok daha tecrübeli arkadaşlar bu konuda yardımcı olurlarsa bende memnun olurum.

msafak
30-09-2009, 13:30
sn.
nikomedia

Bir tek sizden cevap aldım teşekkür ederim. Bunu yapmaktaki maksadım, düz sırıklarda büyüyen fasülyelerin toplanasında karşılaşılan zorluklar nedeniyleydi.
Bunu aşmak için yazımda da belirttiğim gibi yatay olarak benzer denemeler yaptım. Ancak istediğim sonucu tam alamadım.
Geçen yazılarda bahsedilen ağ aklıma geldi. İri gözlü balık ağları bu ihtiyacı karşıyabileceğini düşündüm.
Ancak bu konuda, forumda nedense görüş bildirme ketumiyeti var sanırım. Neyse sağlık olsun. Belki birileri anlatır da bizde öğreniriz.
saygılarımla

MeyveliTepe
30-09-2009, 14:43
Yer'e yaklaşık 45 derecelik açıyla yaklaşık 8 mt uzunluğunda 2 mt boyunda balıkçı ağı gersem fasülye bu ağ'a sarılır mı? Böyle bir deneme yapan var mıdır?
selamlar..

Sn.msafak,
Balık ağı fasulyenin sarılması açısından bir sorun çıkarmayacaktır. ben hiç denemedim ancak aklıma şunlar geliyor. Fasulyeleri toplarken ağın öbür yüzünde kalanları toplayamazsınız. Mutlaka sizin de öbür tarafa geçmeniz gerekir. Sarmaşıklar ve fasulyeler ağa iyice dolanabilirler. Fasulyeleri alırken ağ biraz karışabilir. Bir de, aynı ağı gelecek yıl tekrar kullanabilmeniz zor olacaktır. Zira kurumuş fasulye dallarını ve yaprakları ağdan düzgün bir şekilde toplamanız bir hayli zahmetli olabilir. Balık ağı yerine tenis, voleybol vb. irilikte ağ kullanma imkanınız olursa bu mahzurlar ortadan kalkar.

Kolay gelsin

limon
30-09-2009, 15:11
Ben balıkçı ağı değil ama ona benzer yapı marketlerde satılan kargalara önlem için satılan yeşil ağlardan, Bezelyeler için denemiştim. Duvar dibine ağı gerip, önlerine bezelyeri ekmiştim. Bezelyeler sarılmasına sarıldılar ama adet az olduğu halde toplamak zor oldu. Çok ta kullanışlı gelmedi bana, sevmedim açıkçası, bir daha da denemedim. Hoş Bezelyede pek başarılı olmamadım, bir daha ekmemeye karar verdim.

Bence Fasulye için en kullanışlısı burada köylülerin hazırladığı, kamışları kızılderili çadırı (başka nasıl anlatacağımı bilemedim) gibi yaptıkları yöntem. Sırıklar eğik olduğundan fasulyeler çok rahat görülüyor, fasulyeler iç kısımda sarktıklarından rahat toplanıyorlar. Hem de yerden tasarruf ediliyor bence.

msafak
30-09-2009, 17:42
cevaplar ve gösterilen ilgi nedeniyle teşekkür ederim. Ağ düz değil yaklaşık 45 derece eğimli yapıyorum dolayısıyla fasülyeler yapraklardan ayrılmış olacağını düşünüyorum.Bu denemeyi ağsız sadece onlarca ip kullanarak yaptım. Ama çokta beğenmedim.
Neyse bu konuda sizleri çokta meşgul etmiyeyim..
selamlar

citrus
01-11-2009, 02:48
bütün bilgiler için çok teşekkür ederim çok işime yarayacak

citrus
01-11-2009, 02:48
ve yukarıdaki bahçelere hayran kaldım

Kiraz
13-11-2009, 18:37
Sn. MeyveliTepe, 1 m enindeki yeni adalarınızda kardeş bitkiler düzenlemesiyle kaç sıra dikim yapılabilir ? Damla sulama ile yer kaybı da az oluyor, değil mi?

MeyveliTepe
13-11-2009, 22:17
Çiçekler hariç iki sıra rahat rahat olur. Damlama sulama ile ilgisi yok. Daha çok kardeş bitkiler ile ilgili. Kardeş bitkiler biribirlerine yakın dikilebiliyor. Bu yüzden az metrekarede çok bitki ve çok ürün mümkün oluyor.

Kiraz
14-11-2009, 10:47
Teşekkürler, geçen sene domateste sıralar arasında sulama kanallarına yer ayırmıştım, yer kaybım çok olmuştu.

MeyveliTepe
14-11-2009, 18:50
Sebze adalarının bir diğer faydası, sulama bir sorun olmaktan çıkıyor. Bizim adalarda damlama boruları vardı ama hemen hemen hiç kullanmadık.

Adalarda sadece çok su istiyen bitkileri haftada iki en fazla üç kez hortumla sulamak yetiyor. Her ada en fazla 90 saniye sürüyor. Az su istiyen bitkiler lazım oldukça diğerlerinden alıyor :)

Örnek olarak şöyle söyliyeyim. Haftada iki kere (bazen üç) patlıcanları ve biberleri kök bölgesinden suladığınızda iki karış ötedeki domatesler de yeterli su alıyorlar. Yani bir adanın içindekileri eşit ölçüde sulamak gerekmiyor. Daha doğrusu eşit olarak sulanmamalı. Çoğu zaman, sadece adaları çepeçevre saran kadife çiçeklerini sulayıp bıraktım. Kardeş bitkiler kendi aralarında gayet güzel su regülasyonu yapıyorlar.

MeyveliTepe
24-11-2009, 09:01
Yeni uygulama ile ilgili yazıları (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/11/sebze-parki-1.html)yayınlamaya başladık. Yapılacak epey iş var. Adım adım yaptıkça yazmaya devam edeceğiz.

Kiraz
25-11-2009, 09:01
Sayın Msafak, bahçeniz çok güzel, aklımda kalmıştı. Arama yaparken fasulyeler için sorduğunuz soruya uygun bir şey buldum. Maliyeti ipten fazla ama kalıcı olursa uygun olabilir.
http://healingmagichands.files.wordpress.com/2008/06/02june2008-vegetable-garden-4.jpg

siniroluyorum
06-12-2009, 21:15
Bu da Martha Stewart'ın bahçesi düzene hayran kaldım:rolleyes:
Topladığı sebzeler de altta

güldeste-
22-12-2009, 12:52
Vallahi bu bölüme de hayran kaldım... Allahım ömür verirse, ben de yapacaklarımı değil de yaptıklarımı !! burada paylaşmak isterim. Hepinize kolay gelsin

eda123
22-12-2009, 13:39
müthiş görünüyorlar

verdoque
21-02-2010, 14:30
Merhabalar,

Ben de Sn meyvelitepe'nin sebze adalarından çok etkilendim. Bu sene hobi bahçemizde bu yöntemi uygulamayı düşünüyoruz. Planımızı aşağıya ekledim. Gruplar ekilecek kardeş bitkileri gösteriyor. Bu gruplarda organik bahçecilik başlığında belirtildiği gibi rotasyon uygulamayı da düşünüyorum. Gruplardaki bitkileri henüz kesinleştirmedim.

Şimdilik elimde 4 çeşit domates (Anadolu Super Marmande-çok erkenci, Ayaş, çikolata cherry ve normal cherry), 2 çeşit biber (Anadolu Organik Yalova Çarliston,Anadolu Organik Yağlık 28 kırmızı biber), 1 çeşit salatalık (Anadolu Organik Asbadem), 1 çeşit fasulye (Anadolu Organik Askız-Nazende), Anadolu iri yapraklı İtalyan maydanoz, İstanbul iri yapraklı fesleğen-bahar tere-kıvırcık salata-ıspanak-İstanbul rokası-Antep turp, geçen seneki bahçeden kalma kadife çiçeği, ayçiçeği, dereotu, marul, semizotu, küçük yapraklı fesleğen tohumları var. Patlıcan, sakız kabak, soğan, sarımsak ve bulabilirsem GDO'suz mısır ve pembe domates de istiyorum.

Mantar hastalıkları için Power sulphure suda eriyebilir kükürt aldım. Organik tarımda kullanılabildiğini okumuştum. Umarım bundan başka bir ilaca ihtiyacım olmaz.

Farklı çeşit domateslerin-biberlerin birbirleriyle tozlaşmaması için araya kaç bitki ya da grup girmeli bilmiyorum.

Kiraz
21-02-2010, 20:45
Sn. Vedoque kolay gelsin, kurulum aşamasını da gösterecek misiniz? Adaları hangi malzemeyle yapmayı düşünüyorsunuz?

Dün bahçede adaların yerlerine baktım, güneşten yararlanabilecek şekilde sadece üç tane ada kullanabileceğim, ölçüleri yaklaşık olarak 2*1 m olacak. Duvar dibinde kalan boşluğa da en az bir adet kompost yeri ayıracağım.

verdoque
22-02-2010, 20:23
Göstermeye çalışacağım. Adaları ahşap plakalardan yapmayı düşünüyoruz. Kestireceğimiz parçalar hep aynı boy olsun diye adaların boyutlarını aynı tuttuk.

Yalnız adaların içlerini nasıl doldururuz bilmiyorum. Geçen sene 3 çuval hayvan gübresini bahçeye dağıttıktan sonra toprağı çapalayıp ekmiştik. Ama şimdi adaların içine kaliteli karışım için malzemeleri nerden bulur nasıl yaparız, neyle getirir, nasıl taşırız onu düşünüyorum.

Kiraz
22-02-2010, 20:37
Adaların neme dayanması ve ekonomik olması için osb levha veya betopan kullanmayı düşünüyorum. En az dışı kadar, içini nasıl dolduracağımı da düşünüyorum, neyse ki benim adalar az.

MeyveliTepe
22-02-2010, 22:18
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.

limon
23-02-2010, 11:08
Sn.Meyvelitepe, kemik tozu kalsiyum için mi? Şayet öyleyse, onun yerine toz kireç kalsiyum ihtiyacı için kullanılabilir mi?

MeyveliTepe
23-02-2010, 12:19
Kalsiyumdan daha çok uzun dayanımlı, yavaş salınımlı ve organik fosfor kaynağı olduğu için.

denizakvaryumu
23-02-2010, 13:55
... iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum),

Sn.MeyveliTepe
iz elementde hangi ürünü kullanıyorsunuz/tavsiye edersiniz?

(bir yerlerde konusu geçmişti ama bulamadım)

verdoque
23-02-2010, 14:04
Aynı şeyi ben de soracaktım :)

Bir de leonardit ve klinoptiloit içeren organosen gübre işimizi görür değil mi? İçinde fazladan amonyum nitrat gübresi varmış.

http://maden.esengroup.com.tr/organosen/organosen.html

MeyveliTepe
23-02-2010, 14:12
Aynı şeyi ben de soracaktım :)

Bir de leonardit ve klinoptiloit içeren organosen gübre işimizi görür değil mi? İçinde fazladan amonyum nitrat gübresi varmış.

http://maden.esengroup.com.tr/organosen/organosen.html

İçine kimyasal gübre koydukları için ben bu ürünü kullanmıyorum.

Sn.Denizakvaryumu, yine Meg-Iron-V kullanacağım.

verdoque
23-02-2010, 14:42
Zeolit ile ilgili tartışmanın olduğu başlıkta birkaç firmanın ürünlerinden daha bahsedilmiş. Siz hangi ürünü kullanıyorsunuz?

(http://www.incalomg.com/omgnedir.asp adresinde de kimsayal NPK içerdiği söyleniyor.)

MeyveliTepe
23-02-2010, 16:51
Bende geçen seneden kalma yeterli miktarda agrohum var. Memnun kaldığım bir ürün, onu kullanacağım.

Reytabu
24-02-2010, 23:03
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.

Sayın Meyvelitepe,

4 metrekare ada için 12 adet coco-peat koyacağınızı söylemişsiniz. 65 litrelik coco-peat bloklarından ise 780 litre yapar. Zaten adanın toplam hacmi 1200 litre civarında. Coco-peat oranı çok fazla değil mi?

Coco-Peat oranı benim tahminim oranında ise bu belirttiğiniz karışım adadaki bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılıyabilecek mi?

Saygılarımla

MeyveliTepe
25-02-2010, 00:06
Geçen yılki tecrübeme göre 12 coco-peat 780 litre yapmıyor. Her kalıp yaklaşık üç misli hacim alıyor. Bu da 12 kalıp için yarım metreküp civarında eder. Ayrıca bahçe toprağı ile karıştığında kil tanecikleri coco-peat taneciklerinin arasına girdiği için coco-peat hacminin yoğunluğu artıyor. Coco-peat, %100 organik bir malzeme olmasının dışında başlangıçta bitki besini içermiyor. Fakat, besin diğer maddelerden geldiği için bu malzeme diğer malzemenin sağladığı besini ve daha da önemlisi mikroorganizmaları taşımaya başlıyor.

Mevsim sonunda tüm karışım, çok zengin, kendi kendini üreten, doğanın sağlıklı bir toprağa yıllar süren bir zaman sonunda kazandırabileceği tüm özelliklere sahip bambaşka bir malzemeye dönüşüyor.

verdoque
25-02-2010, 07:26
Mevsim sonunda tüm karışım, çok zengin, kendi kendini üreten, doğanın sağlıklı bir toprağa yıllar süren bir zaman sonunda kazandırabileceği tüm özelliklere sahip bambaşka bir malzemeye dönüşüyor.

Sn. Meyvelitepe,

Ertesi sezon önceki sene kullandığınız karışımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Besin takviyesi yapmıyor musunuz?

MeyveliTepe
25-02-2010, 07:34
Sadece keçi gübresi ve çim kırpıntısından yaptığım kompostu malç olarak eski adalara diktiğim yeni fidelerin dibine sereceğim. Ayrıca başka bir malzemeye gerek olmayacak. Tabii, eski adalarda halihazırda ekili olan baklagillerin toprağa yaptığı önemli azot takviyesini saymazssak.

Bu toprak, gerek üzerindeki bitkilerden, gerek içindeki canlılardan kendi kendini yenileyebilir bir ortam oldu.

Bu arada, eski adalardaki bitkileri mevsim sonunda kök boğazından kesmekle yetiniyorum. Eski kökleri sökmek, kazıp çapalamak gibi bir şey yok.

denizakvaryumu
25-02-2010, 08:21
Bu durumda adalar bir kez oluşturuldukdan sonra malçdan başka takviye gerektirmemesi sürdürülebilir bahçe uygulamasının iyi tarafı.

verdoque
01-03-2010, 15:37
Merhabalar,

Haftasonu Bauhaus'tan OSB fiyatı aldık. 9 ada için maliyet biraz fazla geldi bize. Tabi Bauhaus fiyatları dışarıya göre biraz pahalıdır diye tahmin ediyorum. Hesabımızı kabaca yazayım:

9 tane 244x122x11 lik OSB plaka >> 9X25.90=233TL
4x9x2=72 tane köşe birleştirme demiri >> 72x1.75=126TL
Tahtaları yandan desteklemek için
8X9=72 tane 50-70cm kazık >> 72X3=216 TL
TOPLAM >> 575TL

11mm kalınlık yeterli olur mu? 11mm altında fiyat çok fazla ucuzlamadığı için 11mm fiyatı baz aldık. Daha ekonomik önerileriniz var mı?

(Mobilyacıların bulunduğu Siteler'den henüz fiyat almadık.)

Kiraz
01-03-2010, 16:22
Yapı malzemeleri satan bir yerden fiyat aldım, 11 mm OBS için 20 TL fiyat verildi. Kesim yapmak istemedi ama üç ada yapacağımdan, miktar az olduğundan kesmeyi kabul etti. Betopan için 30 TL fiyat verdi, dayanımı çok daha iyi ama kesimi yapamayacağını söyledi.

Tarifime göre 11 mm kalınlık problem olmazmış. Sn. Meyvelitepe, belki ilk kullandığı OSB kalınlıklarını hatırlıyordur.

MeyveliTepe
01-03-2010, 17:04
Benim kullandıklarım da 11mm idi.

Kiraz
01-03-2010, 20:14
Teşekkürler Sn. Meyvelitepe.

Sn. Verdoque, maliyetiniz biraz daha azalacak:)
OSB ölçüsü 244*122 cm olduğuna göre, 9 ada için 7 plaka gerekecek.

Ada kenarları 244*122 cm (yükseklik 30 cm) için:
127726

9X25.90=233TL yerine, daha ucuz bulursanız:
7x20=140 TL olabilir (kesim ve nakliyeyi de düşünmek lazım).

MeyveliTepe
01-03-2010, 20:37
4x9x2=72 tane köşe birleştirme demiri >> 72x1.75=126TL
Tahtaları yandan desteklemek için
8X9=72 tane 50-70cm kazık >> 72X3=216 TL
Birleştirmek için köşe demirleri yerine köşelere içten birer tane 5cm x 5cm kazık çakın. OSB'yi bu kazıklara ikişer vida ile vidalayın.
Uzun kenarlara ortadan ve dıştan 5cm x 5cm birer kazık çakın (dışa doğru esnememesi için). Her kazığın boyunu 70 santim kabul edelim. Dokuz adanın köşeleri için 36 kazık eder. 18 kazık da uzun kenarların esnememesi için. Toplam 54 kazık eder.

0.05 x 0.5 x 54 x 0.70 = 0.0945 m3 eder. inşaatlık kereste 300 liradan 28.35 TL yapar. 10-15 liralık da 3cm'lik vidalardan kullanırsınız.

Kiraz
01-03-2010, 21:20
Köşe montajı için benzer çalışma burada var:

http://farm3.static.flickr.com/2038/2331947794_eae21f8ac4.jpg

Daha önce gördüğüm bir uygulamada, kazıkların alt uçları toprağa yerleştirmede kolaylık sağlaması için sivriltilmişti.

verdoque
06-03-2010, 23:53
Evet köşe montajı için kazık uygulaması iyi görünüyor.

Bugün Rüzgarlı'ya gittik. Aktif karbon filtre sormak için gitmiştik ama osb satan bir dükkandan da fiyat aldık. 244x122x1.1 cm'lik plakaya 18 lira fiyat verdi, yalnız kesme yapmıyor. 50 liraya oralardan bir dekupaj makinası alıp kesebileceğimizi söyledi. Sonra Koçtaş'a gittik, orda OSB fiyatı 23.50'ydi. Kesmeyi Bauhaus gibi ücretsiz yapıyorlar.

Aktif karbon filtreyi de EM kullanabilmek için klordan kurtulma amacıyla bahçe musluğuna takacağız. Ona da 45-70 arası fiyatlar aldık. Dükkanlardan birinde filtre haznesinin içine koyup kullanmak için içi doldurulabilir filtreden bahsettiler. Granül halinde aldığımız karbonu filtrenin içine doldurup doldurup kullanabiliyormuşuz. Eve gelince internetten baktık, amcanın litresine 10 lira biçtiği granül karbon 3 liraya satılıyor. Neyse o konuyla ilgili henüz karar veremedik. Su deposu alıp klorunu uçurduktan sonra kullanmak da alternatifler arasında. Böyle olursa damla sulama yapabilme, sulama suyuna EM ilave edebilme gibi avantajları olacak.

Gübre için muhtarımıza not bıraktım, geçen sene yakındaki bir köyden gübre ayarlamıştı, aynı organizasyonun tekrarlanması için istekte bulunacağım.

Henüz başlamadı ama burda düzenli olarak çimler biçilir, biçilmiş çimlerden malç malzemesi için istemeyi düşünüyorum.

Geçen hafta çimlendirmeye başladığım domateslerden bir kısmını fide poşetlerine şaşırttım.
2 kiraz, 3 normal domates çeşidi var. Belki cherryleri balkonda büyütüp büyük domatesleri bahçeye alabilirim. Fazla fideleri de eşe dosta dağıtırım diye planlıyorum.

Biberler bir türlü çimlenemedi. Çarlistonlarda tek tük çimlenme var ama kırmızılarda hiç hareket yok. Genel olarak yapı marketten organik diye satın aldığım tohumlar az sayıda ve uzun sürede çimleniyor. Kendi domateslerimden aldığım tohumlar ve yeni aldığım Ayaş domatesleri 3 günde çok yüksek oranda çimlendiler.

FUSNUR
07-03-2010, 20:50
Sayın Meyveli Tepe, bilgi ve deneyimlerinizi çok açık ve güzel tarif etmişsiniz. Yazdıklarınızın neredeyse tümünü eşimle bereber soluksuz okuduk.Sizi tebrik ediyoruz. Ancak benim bir sorum olacaktı ,gözden kaçırdıysam kusura bakmayın. EM 'i nereden temin edeceğiz ve nasıl aktive edeceğiz.Sanırım piyasada EM1 olarak satılıyor ve aktive olması gerekiyor. Mümkünse fiyatları konusunda da bilgilendirirseniz çok memnun oluruz. Teşekkürler.

MeyveliTepe
07-03-2010, 20:59
Sn.Fusnur, EM Başlığına (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903) bakarsanız hem çok detaylı bilgi var hem de bir yerlerde bayilerin bilgileri olacaktı. EM hazır aktifleştirilmiş olarak da satılıyor.

verdoque
13-03-2010, 19:12
OSB plakaları aldık kestirdik, bahçeye yığdık. Yarın ilk fasıl girişmeyi düşünüyoruz. Praktiker'de OSB sorduğumuz görevli OSB'nin neme dayanıklı olmadığını, üzerine vernik ya da emprenye (?) sürersek ömrünün 2 yıldan 4-5 yıla çıkacağını söyledi. Oradaki vernik reyonundaki görevli de toprağa herhangi bir kimyasal geçmeyeceğini iddia etti, ama ben pek ikna olmadım.

Sn. Meyvelitepe, siz tahtalara herhangi bir yüzey koruma işlemi uyguluyor musunuz? Böyle bir uygulama sizce zararlı olur mu?

akcan67
13-03-2010, 19:57
OSB levhanın dayanıklığı gerçekten önemli.Benim aklımada şu gelmişti.

Kesilen parçaları sera naylonuna sarıp öyle montaj yapmayı düşündüm.

MeyveliTepe
13-03-2010, 20:07
Ben OSB'ler için hiç bir şey yapmamıştım. Yeni sebze parkındaki kalaslar telefon direkleri gibi emprenyeli.

verdoque
14-03-2010, 15:25
Biz de vernik yapmayacağız.

Bugün ilk adamızı hazırladık. Acemiliğimiz görülmeye değerdi. Diğer hobi bahçecilerin meraklı bakışları arasında deneye yanıla bir adayı 2.5 saatte yapabildik. Dün malzemeleri kamyonete yüklerken boyumuzdan büyük bir işe giriştiğimizi düşünmüştüm, ilk adayı yapınca biraz rahatladım :)

Şimdilik adanın üst yüzeyine 15-16cm boşluk var. Gübre, malç, kolay getirtebilirsek cocopeat ekleyip biraz daha dolduracağız.

Bir de bahçe toprağımız çok çabuk yapışıp sımsıkı oluyor. Bunun sebebi nedir?

MeyveliTepe
14-03-2010, 15:53
Toprağın sımsıkı ve yapışkan olmasının sebebi kil oranının yüksek olmasından. Bol miktarda organik malzeme veya coco-peat ile karıştırırarak gevşek bir toprak elde etmek iyi olur. Bu şekilde hazırlanmış nemli toprağı avucunuzda sıktıktan sonra kolayca dağılabilmeli, parmaklarınızla kolayca çukur açabilmelisiniz.

akcan67
14-03-2010, 20:53
Sn Meyvelitepe

Sebze yastıklarında cocopeat yerine perlit kullanmayı düşünsek nasıl olur sizce.Çünki cocopeati kullanmak bize oldukça masraflı olacak.Ödeyeceğimiz kargo masrafınıda düşünürsek astarı yüzünü geçecek.

MeyveliTepe
14-03-2010, 21:20
Bence ayını şey değil. Perlit veya klio kullanabilirsiniz ama bunlar toprak harcının yarısını oluşturamazlar. Coco-peat alternatifi orman tabanından alacağınız yaprak çürüntüleri, kendi yaptığınız kompost gibi malzemeler olabilir. Etraftaki ormanlık alanları keşfe çıkın. Özellikle kestane ağaçlarının bulunduğu yerlerde çukurluklarda birikmiş, yıllardır bekleyen çok güzel malzeme bulabilirsiniz.

Öte yandan, bir torba perlit kaç paradır bilmiyorum ama iki kalıp coco-peat ile bir torba perlitin hacmi aşağı yukarı aynıdır.

akcan67
14-03-2010, 21:24
Sn Meyvelitepe teşekkürler

Yarında tezi yok havalar açar acmaz kestane ormanının yolunu tutayım.Bizim buralarda epeyce bir kestanelik alan var.Tekrar teşekkürler.

verdoque
15-03-2010, 06:16
Magicplant'te 45lt su ekleyince 65 litreye çıkan Gartengold coco-peat 9 TL. Bu sitede ne alırsan al kargo 6.5lira. İnternetten bulduklarım arasında kargoyu da düşününce en iyi fiyat bu. Ayrıca Sn.Meyvelitepe'nin karışımda kullandığı leonardit, kemik tozu, Meg-Iron-V gibi malzemeler de satılıyor.

http://www.magicplant.net

Burda da yerlerde sonbahardan kalma kavak yaprakları var. Oldukça parçalanmış görünüyorlar, incecik kağıt gibi olmuşlar. Bunları toplayıp toprağa karıştırsak nasıl olur? Mantar bulaştırma riski var mı?

MeyveliTepe
15-03-2010, 07:21
Coco-Peat'i doğrudan Gartengold'a da sormanızda yarar var.

verdoque
15-03-2010, 07:54
Evet benim de aklımdaydı, Gartengold'u az önce aradım. Bütün ürünleri toptan satıyoruz, perakende için smoothgarden veya magicplant'e bakın dediler. Smoothgarden'da coco peat şu anda indirimli görünüyor (6.93TL). Ama kargo alıcı ödemeli olabilir, çünkü kargo ücreti görünmüyor. Ayrıca kredi kartı ile ödeme yapılmıyor, havale ile çalışıyorlar. Magicplant'te %2 komisyonla kredi kartından satış yapıyorlar.

Kestane ağacı bulabilir miyim bilmiyorum ama ODTÜ ve Eymir'de bolca çam iğnesi toplayabilirim :) Kurumuş çam iğnesi cocopeat'e alternatif olabilir mi?

MeyveliTepe
15-03-2010, 08:35
Çam iğnesi çok asitiktir. Sebze için iyi gelmez.

aslan_k
15-03-2010, 09:05
Cocopeat Gittigidiyor'da da satılıyor, Gartengold ürünü diye geçiyor fiyatı da gayet cazip gibi. Ürün ile ilgili mesajıma gelen cevaptan alıntı
"ürünün ebatları yaklaşık 15 x 30 x 30 cm dir.ürün yaklaşık 4.2 kg dir."

Tanesi 5,90 TL
http://urun.gittigidiyor.com/CoCo-peat-CoCopeat-65-litre_W0QQidZZ24854478#kargo

verdoque
15-03-2010, 09:47
Bunu da magicplant satıyor ama kargo için alıcı ödemeli diyor. Kargo fiyatını bilebilsek hangisi daha hesaplı olur karar verebilirdik. Gittigidiyor'dan mesaj atıp sordum, cevap gelince yazarım. Kendi sitesinde sabit 6.5 liraya istediğiniz miktarda, çeşitte ürün alabiliyorsunuz. Ama Gitti gidiyor'da da kredi kartına taksit avantajı var.

ggirgin
17-03-2010, 15:26
Arkadaşlar merhabalar

Sayın Meyvelitepe'nin bloğunda gördüğüm sebze adaları ile ilgili bir deneme yaptım. Uygun yere 2 adet 1X2metre ölçülerinde ağaç kasa yapıp içini uygun materyalle doldurdum. Bir başka sitede gördüğüm gibi plastik boru ve nylon örtü kullanarak üstünü kapattım. İçine ulaşabilmek için orta kısımlarına açılır kapanır bir perde oluşturdum. Kış boyunca kıvırcık ve taze soğanlarımı yetiştirdim. Kar altında bahçeden ürün toplamak çok güzel oluyor

siniroluyorum
17-03-2010, 16:19
Edirne Kipa'da satılıyordu cocopeat pek güvenemedim ama %100 cocopeat diyordu fiyatını hatırlayamadım.Gidince tekrar bakarım.

verdoque
17-03-2010, 16:26
Burda da Kipa'larda satılıyor, 5-10lt'lik paketlerde. Almıştım, saksılarda fidelerde kullandım. Bir zararını görmedim. Cocopeat'te tuzluluk problemi olabiliyormuş, ben kullandıktan sonra öğrenmiştim, ama sanırım tuzlu değil. 5-10 lira arası bir fiyatı vardı, tam hatırlayamıyorum. Adalar için pek ekonomik olmaz diye düşünüyorum.

Lilinin bahcesi
17-03-2010, 17:14
ggirgin tebrik ederim cok guzel olmus

ggirgin
17-03-2010, 18:01
ggirgin tebrik ederim cok guzel olmus

Çok naziksiniz. Ben teşekkür ederim.

cemalc41
19-03-2010, 12:09
Selam Arkadaşlar,

Kendime ufakta olsa bir sebze bahçesi kurmaya karar verdim ve evimden 45 dk mesafede olan köy yerinden bir bahçe ayarladım.
Buraya sürekli gidip gelmem mümkün olmadığından kontrol ünitesi olan bir damlama sulama sistemi kurmaya karar verdim.
Uygulayacağım sisteme ait resim ektedir.
Bu sistemde su deposunun olduğu yer meyil olan tarlanın üst kısmı.
Üst kısım ile alt kısım arasında yaklaşık 3 metre kot farkı var.(depodan itibaren)
Lateral boruların uzunluğu 9 yaklaşık metre. Her lateral arasını da 1 metre düşünüyorum.
Şimdi sizden öğrenmek istediğim;
Ben bu tarlaya domates, biber, patlıcan, fasulye, bal kabağı, karpuz vs ekmek istiyorum.
Bende bulunan kontrol ünitesi yardımı ile günün herhangi bir saatinde istediğim zaman aralığında ve belirleyeceğim periyotlarda sulama yapma imkanım var.
Asıl önemli konu, sebzeleri toprağa ektikten sonra hangi aralıklarda ne kadar sulama yapmalıyım. Çeşit çok olacağından sulama için orta bir yol bulabilirmiyim.
Sebzelerin günlük ihtiyaç duyacakları su miktarı ne kadardır.

Biraz uzun oldu ama kafamdaki bazı sorulara yanıt arıyorum.

İlginize şimdiden teşekkürler.

ggirgin
19-03-2010, 16:00
En önemlisi her sebze aynı sıklıkta sulanmıyor. Her damla borusu hizasına sulama sıklığı uygun sebzeleri dikmeye özen gösterin. Benim gibi dikilmiş sebzeleri yer değiştirmek zorunda kalmayın. Şimdiden kolay gelsin.

MeyveliTepe
19-03-2010, 23:49
Arkadaşlar merhabalar

Sayın Meyvelitepe'nin bloğunda gördüğüm sebze adaları ile ilgili bir deneme yaptım. Uygun yere 2 adet 1X2metre ölçülerinde ağaç kasa yapıp içini uygun materyalle doldurdum. Bir başka sitede gördüğüm gibi plastik boru ve nylon örtü kullanarak üstünü kapattım. İçine ulaşabilmek için orta kısımlarına açılır kapanır bir perde oluşturdum. Kış boyunca kıvırcık ve taze soğanlarımı yetiştirdim. Kar altında bahçeden ürün toplamak çok güzel oluyor

Sn.ggirgin,

Yaptığınız uygulama hem çok hoş, hem de sebze adaları tekniğine önemli bir katkı. Standart buyutlardaki sebze adaları için kolayca sökülüp takılabilir bir üst örtü, adaların kullanımına muhteşem bir esneklik kazandırır. Kolayca birinden söküp diğerine takılabilir, ya da havalar ısındığında sökülür, sonbaharda havalar soğuduğunda tekrar kolayca takılabilir.

Hatta, şöyle de olabilir. Yazın iskeleti sökmek yerine sadece şeffaf örtü sökülür. İskelet, yaz sezonunda bitkileri bağlayıp destek yapmak için kullanılabilir. Bu maksatla gerekirse iskeletin boyunu kolayca yükseltmek için modüler bir tasarım da düşünülebilir.

Standart ebatlarda birden fazla ada olması durumunda, borulardan yaptığınız iskelet de standart olursa, bu standart iskelete elbise gibi giydirilecek şeffaf örtüler de önceden hazırlanır, zamanı gelince beş dakikada palto giyer gibi giydirip sabitlenir, böylece uzun uzun uğraşmaya da gerek kalmaz. Çok beğendim. Her durumda çok iyi ve pratik bir uygulama. Tebrikler.

organica
20-03-2010, 11:33
Eğer tarlanızı parsellere ayırıp(örneğin 5 damlama borusu bir parsel gibi) her parsele farklı sebze dikerseniz ve sulamayıda otomasyona çevirirseniz her parsele farklı zamanlarda farklı miktarlarda su verme imkanınız olabilir. Maliyeti nasıl olur bir fikrim yok.

indomie
20-03-2010, 19:46
Sayın MeyveliTepe'den esinlenerek evimin arka bahçesinde benzer sebze adacıkları yapmaya çalıştım.

Sebzeler için ayırabileceğim alan 620 cm x 420 cm. yani toplam 26 metrekare. Artık bahçenin olmazsa olmazı olarak kabul ettiğim kompost kasasının yerini değiştiremediğimden, onun için rezerv ettiğim 110 cm x 420 cm, yaklaşık 4.5 metrekarelik alanı da çıkarırsak geriye 21.5 metrekare sebze alanı kalıyor.

Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yolların genişliği ise 50 cm. Arka duvar kısmındaki adacık ise, tek sıra pembe domates dikileceği için sadece 60 cm genişliğinde.

12 Mart günü 2.5 cm x 20 cm x 300 cm'lik çam kerestelerinden 16 adet satın aldım. Bunlardan 6 adet 90 cm uzunluğunda parça kestim. 13 Mart günü ise bütün keresteleri pinotek boya ile boyadım.

Gerek boyaların kuruması, gerek hava muhalefeti yüzünden ancak 18 Mart günü işleme başlayabildim. Ve bugün tam olmasa da bitirebildim diyebilirim.

Sebze adacıklarını oluşturduktan sonra satınaldığım bahçe toprağını adacıklara doldurdum. Kendi hazırladığım komposta, elimde mevcudu bulunan coco-peat ve perlit karışımını da ilave ederek, 4-5 cm kalınlığında bahçe toprağının üzerine serdim.

Yağmurlu havalarda adacıkların arasında rahatça dolaşabilmemiz için yollara çakıl döşedim. Sanırım güzel de oldu.

Son resimde de göründüğü gibi, herhalde bir yorgunluk birası içmeyi hakettim.

Sebze adası yapmak isteyenlere yardımcı olabilmesi dileğiyle resimlerini aşağıda yayınlıyorum.

MeyveliTepe
20-03-2010, 20:08
Sn.İndomie,
Yine titiz bir çalışmayla bir mükemmellik örneği daha sergilemişsiniz. Tebrikler.

Yaptığınız kompostu değerlendirmek için de çok uygun olmuş.

indomie
20-03-2010, 20:18
Sayın MeyveliTepe,

Sizin takdirinizi kazanmış olmak benim için onur vesilesidir. Gücümün yettiği kadar izinizdeyim.

Saygılarımla.

MeyveliTepe
20-03-2010, 20:28
:) teşekkürler.

Aklıma gelmişken, domates fidelerinizi adalarda dikerken boğaz doldurmaya imkan verebilmek için olabildiğince derine dikmek gerekir. Bunun için adada her bir domates için derin bir çukur açıp bu çukurun en dibine fideyi dikmeli, sonra fide büyüdükçe dibini kademe kademe doldurmalı. Böylece, adadaki gevşek toprağa çok noktadan yayılan büyük ve güçlü bir kök sistemi olacaktır. Bu da 3 metreye kadar uzayan, tek kökten onlarca kilo verim alabileceğiniz güçte bitkiler yetiştirmenizi sağlar.

dağ çiği
20-03-2010, 20:31
Sayın İndomie harika olmuş sebze adalarınız[açıkça bayıldım].Kompostta harika sizden kopya çekmem lazım kızmassınız dimi.İnşallah sebzelerinizi hayırlısıyla yetiştirirsiniz,takipteyim.

berduray
20-03-2010, 21:04
Gerçekten emek verilmiş.

İçinde güzel sebzeler yetiştirmeniz dileğiyle...

k_donmez
20-03-2010, 21:15
İndomie Usta,
Büyük ve güzel işlerin ustası, kutlarım. Yine size yakışır bir eser gördüm. Harika olmuş. Ellerinize sağlık. Üretim haberlerini de bekliyoruz. Ayrıca, afiyet olsun.

indomie
20-03-2010, 21:17
Sayın MeyveliTepe,

Çok haklısınız. Ben iki sıra sebze dikeceğim zaman, önce 50 cm ara ile birbirine paralel derin iki karık açıyorum ve fideleri buraya dikiyorum. Sonra da fideler büyüdükçe orta kısımda bulunan toprakları bu karıklara topluyorum. Bir müddet sonra fideler büyüdüğünde topraklar fidelerin kök boğazına yığılmış ve orta yerde bir sulama karığı oluşmuş oluyor. Sulamayı buradan yaptığımda her iki taraf da sulanmış oluyor. Tek sıra bir sebze dikecek olsam da aynı sistemi uyguluyorum.

Maalesef burada gördüm. Bazı kişiler, önce genişçe bir karık oluşturuyorlar ve iki tarafa toplayarak yükselttikleri toprağa fideleri dikiyorlar ve sulamayı ortadaki karıktan yapıyorlar. Dilimin döndüğünce uygulamanın yanlış olduğunu anlatmağa çalışıyorum. İki kişiyi ikna edebilirsem, onlar da diğerlerini ikna edebilir diye düşünüyorum.

indomie
20-03-2010, 21:22
Sayın dağ çiği, Kızmak ne kelime, mutlu olurum. Size de verimli çalışmalar dilerim

Sayın Berduray. Teşekkürler.

Sayın k donmez, şımartmayın beni. Ustalarımı takip etmeğe çalışıyorum işte.

Zeytinlibahçe
20-03-2010, 21:35
sn indomie

Sebze adalarının mevcut şartlara göre uyarlanmasına güzel,zevkli bir örnek olmuş
çok begendim,kutlarım

Lilinin bahcesi
21-03-2010, 08:01
Sn indomie, cok temiz, cok duzenli ve titiz bir is cikarmissiniz. Tebrik ederim. Bence birde bahcenin gorunen bir yerine nazar boncugu da asin. Umarim benim bu sene duzenleyecegim bahcemde sizinki gibi olur.
Saygilarimla

sındırgılı
21-03-2010, 08:08
Sn.İndomie, Tam emekliliğin tadını özlediğim hayat şekliyle çıkartıyorsunuz..İnşallah, bir gün bende doğru yerde ve doğru zamanda sağlıklı bir şekilde uğraşabilirim.Elinize ve yüreğinize sağlık..Sizi zevkle izliyoruz..Her şey gönlünüzce olsun..

Kiraz
21-03-2010, 09:08
Sn. İndomie, boşken bu kadar güzel, doluyken kim bilir nasıl olacak? Elinize sağlık, bol hasatınızı afiyetle yemeniz dileğiyle...

indomie
23-03-2010, 08:18
Sayın Ayhandukel, Sayın Lilinin bahcesi, Sayın sıdırgılı, Sayın Kiraz,

Cesaretlendirici ve övgü dolu sözleriniz için teşekkürler. Dilerim sizler, bende gördüğünüz eksikleri de gidererek daha iyilerini yaparsınız.

Saygılar.

ggirgin
23-03-2010, 08:59
Sayın Meyvelitepe
Sonbaharda sebze adaların üstünü örterken biraz acele ettik. Bu yüzden standart bir iş oluşmadı, her bulduğum malzemeyi kullandım.
Plastik boruları ağaca monte etmek için plastik boruyu duvara bağlamakta kullanılan klıpsleri kullandım. Sökmesi takması çok kolay. Sadece içi boş plastik boru kullandığım için domatesleri taşıtmak problem olabilir ama bu konunun üstünde çalışmak lazım. Mayıs ayında örtüleri söktükten sonra sonbaharda kolaylık olması açısından iskeletleri standart hale getireceğim.

Sayın İndomie
Çok güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.

ozdenarda
23-03-2010, 09:05
Sayın MetveliTepe'den esinlenerek evimin arka bahçesinde benzer sebze adacıkları yapmaya çalıştım.

Sebzeler için ayırabileceğim alan 620 cm x 420 cm. yani toplam 26 metrekare. Artık bahçenin olmazsa olmazı olarak kabul ettiğim kompost kasasının yerini değiştiremediğimden, onun için rezerv ettiğim 110 cm x 420 cm, yaklaşık 4.5 metrekarelik alanı da çıkarırsak geriye 21.5 metrekare sebze alanı kalıyor.

Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yolların genişliği ise 50 cm. Arka duvar kısmındaki adacık ise, tek sıra pembe domates dikileceği için sadece 60 cm genişliğinde.

12 Mart günü 2.5 cm x 20 cm x 300 cm'lik çam kerestelerinden 16 adet satın aldım. Bunlardan 6 adet 90 cm uzunluğunda parça kestim. 13 Mart günü ise bütün keresteleri pinotek boya ile boyadım.

Gerek boyaların kuruması, gerek hava muhalefeti yüzünden ancak 18 Mart günü işleme başlayabildim. Ve bugün tam olmasa da bitirebildim diyebilirim.

Sebze adacıklarını oluşturduktan sonra satınaldığım bahçe toprağını adacıklara doldurdum. Kendi hazırladığım komposta, elimde mevcudu bulunan coco-peat ve perlit karışımını da ilave ederek, 4-5 cm kalınlığında bahçe toprağının üzerine serdim.

Yağmurlu havalarda adacıkların arasında rahatça dolaşabilmemiz için yollara çakıl döşedim. Sanırım güzel de oldu.

Son resimde de göründüğü gibi, herhalde bir yorgunluk birası içmeyi hakettim.

Sebze adası yapmak isteyenlere yardımcı olabilmesi dileğiyle resimlerini aşağıda yayınlıyorum.

Ellerinize sağlık şiir gibi olmuş veriminiz ve keyfiniz bol olsun .

verdoque
23-03-2010, 09:26
Sn. Indomie, adalarınız gerçekten çok güzel görünüyor, devamını da fotoğraflarla paylaşmanızı bekliyoruz :)

Sn ggirgin, sizin kış uygulamanız da çok kullanışlı. Ankara'da olur mu bilmiyorum ama ben de kışın bir iki adayı kapatmayı düşünmeye başladım.

Ellerinize sağlık...

verdoque
23-03-2010, 10:29
Cocopeat Gittigidiyor'da da satılıyor, Gartengold ürünü diye geçiyor fiyatı da gayet cazip gibi. Ürün ile ilgili mesajıma gelen cevaptan alıntı
"ürünün ebatları yaklaşık 15 x 30 x 30 cm dir.ürün yaklaşık 4.2 kg dir."

Tanesi 5,90 TL
http://urun.gittigidiyor.com/CoCo-peat-CoCopeat-65-litre_W0QQidZZ24854478#kargo

Sn. aslan_k,

Verdiğiniz ilandaki satıcı 90x60x60 lık koliye sığacak (içinde 20 tane coco-peat de olan) ürünlere kargo için yaklaşık 41TL fiyat verdi. Bu arada coco-peat fiyatı da 5.70'e indi. Fiyatta dalgalanmalar oluyor, takip etmek lazım.

http://urun.gittigidiyor.com/CoCo-peat-CoCopeat-65-litre_W0QQidZZ25476025

Haftasonu Ankara'da Karşıyaka'daki fidecileri gezip coco-peat veya ona alternatif bir malzeme aradık. Çoğu yerde litvanya torfu (TS1) önerdiler. Steril ve kaliteli olduğunu söylediler. Ancak fiyat 250lt'si yaklaşık 50TL. Kargo olmasa coco-peat oldukça ucuz oluyor. Yerli torf ucuz ama yabani otlardan dolayı pek tavsiye etmediler.

Cumartesi günü 3 adamızı daha tamamladık. Sn indomie'ninkiler kadar güzel görünmese de iş görecekler:) Bahçede elektrik yok diye yedek akülü 14V vidalama makinesi almıştık. Yedek aküsünü kullanmaya hiç ihtiyaç olmadı. Bu iş için almayı düşünen varsa daha ucuza yedeksiz olanları tercih edebilir. Adaların fotoğraflarını ekleyeceğim.

Şaşırttığım ilk fideler çok sağlıklı olmadı. Tohumları ara ara ekmeye devam ediyorum.

malbman
23-03-2010, 11:12
Sayın MeyveliTepe'den esinlenerek evimin arka bahçesinde benzer sebze adacıkları yapmaya çalıştım.

Sebzeler için ayırabileceğim alan 620 cm x 420 cm. yani toplam 26 metrekare. Artık bahçenin olmazsa olmazı olarak kabul ettiğim kompost kasasının yerini değiştiremediğimden, onun için rezerv ettiğim 110 cm x 420 cm, yaklaşık 4.5 metrekarelik alanı da çıkarırsak geriye 21.5 metrekare sebze alanı kalıyor.

Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yolların genişliği ise 50 cm. Arka duvar kısmındaki adacık ise, tek sıra pembe domates dikileceği için sadece 60 cm genişliğinde.

12 Mart günü 2.5 cm x 20 cm x 300 cm'lik çam kerestelerinden 16 adet satın aldım. Bunlardan 6 adet 90 cm uzunluğunda parça kestim. 13 Mart günü ise bütün keresteleri pinotek boya ile boyadım.

Gerek boyaların kuruması, gerek hava muhalefeti yüzünden ancak 18 Mart günü işleme başlayabildim. Ve bugün tam olmasa da bitirebildim diyebilirim.

Sebze adacıklarını oluşturduktan sonra satınaldığım bahçe toprağını adacıklara doldurdum. Kendi hazırladığım komposta, elimde mevcudu bulunan coco-peat ve perlit karışımını da ilave ederek, 4-5 cm kalınlığında bahçe toprağının üzerine serdim.

Yağmurlu havalarda adacıkların arasında rahatça dolaşabilmemiz için yollara çakıl döşedim. Sanırım güzel de oldu.

Son resimde de göründüğü gibi, herhalde bir yorgunluk birası içmeyi hakettim.

Sebze adası yapmak isteyenlere yardımcı olabilmesi dileğiyle resimlerini aşağıda yayınlıyorum.

Ben nasıl olmuş da bu görüntüleri kaçırmışım. Sevgili indomie ellerine, emeklerine sağlık. Bahçe tam keyiflik olmuş vallaha. Bu kadar düzenli olabilir mi bir bahçe ya...

Abi kitabı bu gün yarın teslim ediyorum. Anlayacağın, çok kısa bir süre sonra kapıda beni görebilirsin :p:p

Kiraz
23-03-2010, 11:46
Vakit bulup hiç bir hazırlığa başlayamadım. Önceden toprak ve OSB'ler için konuşup tek nakliyede getirmek istiyorum, alacağım yerler birbirine yakın. Cocopeat için Agromart ile görüştüm, yerine gidip alacağım, çok uzak değil. Tohumları bu hafta dışarıda, kutu yerde, örtü altında çimlendirmeye başlamayı düşünüyorum, henüz erken mi?

Havalar böyle güzelken, bahar kokuları gelirken işlere başlayamamak canımı sıkıyor, hepimize kolay gelsin.

OSMAN45
23-03-2010, 18:44
Sayın meyvelitepe, sayın indomie, sayın ggirgin,
Bu konuda yaptığınız uygulamalar, verdiğiniz bilgiler, paylaştığınız yorum ve değerlendirmeler ile bilimsel çalışmaları uygulamaya adapte ettiğiniz için şükranlarımı sunuyorum. Bilgi ve uygulamalarınızı burada paylaşmaya lütfen devam ediniz.
Bizim de hasbelkader 5 yıl önce evimizin arkasında 6 adet 230x165cm ebadında duvarlarını betondan yaptırdığım sebze adacıklarım var. Bunların 2 adedini sadece domates yetiştirmede kullanmayı düşünüyorum. Domates fideleri arasına fransız kadifesi ile fesleğen ekmeyi tasarlıyorum. Buradaki bir arkadaştan temin ettiğim 6 cins domatesi yan yana sıralarda ekmeyi düşünüyorum.
Sayın ggirgin in uygulamasını sayın meyvelitepe nin geliştirmesine uygun olarak 2 metre yüksekliğinde 25 lik polipropilen borular ile sera ve taşıyıcı olarak yerleştirdim. Sera için geç kaldım ama seneye hazırlık:)
Lütfen yaptıklarımın ve yapacaklarımın uygun olup olmadığı konusunda tavsiyelerinizi ve yorumlarınızı bizlerden esirgemeyiniz.
Her şey gönlünüzce olsun.

MeyveliTepe
23-03-2010, 19:16
Fotoğraf olursa daha isabetli yorumlar olabilir. Fikir olarak gayet güzel buldum.

indomie
24-03-2010, 10:26
Teşekkürler Sayın verdoque, önemli olan işlevini yerine getirmesi. Resimlerinizi de bekleriz.

Sayın malbman, ne zaman göreceksiniz diye merak ediyordum. Teşekkürler.
Her zaman bekleriz, 10-20 Nisan arası yokum biginize.

omer.tuncer
24-03-2010, 11:43
tartesi kokopeat fiyatı burda.

http://www.e-tartes.com/urun_detay.aspx?kat=736&urn=5547&lang=tr-TR

cemo
31-03-2010, 12:08
İnşaat sırasında balkonların ve pencere önlerinin mermerleri değiştirildi.
Sebze adası yapımında bu mermerleri kullandık. Bugün koyun gübresi ve topladığım kestane yapraklarını karıştıracağım. Devamı için sevgili Akcan67 yi bekliyorum. Kemiktozu ve leonarditi birlikte alacağız.

Kadife çiçeği ve fesleğen tohumlarımı da ekmem lazım biran önce.

Sebze tohumlarımı ektim, inşallah sağlıklı cıkarlar.

MeyveliTepe teşekkürler, çok yardımcı oldunuz. Umarım başarırız.:p

uzman16
31-03-2010, 12:24
Bu adaların dışındaki alan boş mu kalacak?

k_donmez
31-03-2010, 13:35
Sayın Cemo, mermer uygulamanız güzel. Ömürlük ve dekoratif olmuş. Ancak taşlar ve mermer ısıyı ve soğuğu içlerindeki toprağa yoğun şekilde yansıtırlar. Kenarlardaki bitkilerin köklerinin korunması bakımından içine bir kat strofor uygulanabilir diye düşünüyorum.

cemo
31-03-2010, 13:57
Bu adaların dışındaki alan boş mu kalacak?

Boş alanlara bolca petunya, kadife gazanya ekilecek. Ve tabi kenarlara da başka cicekler:p

cemo
31-03-2010, 14:00
Sayın Cemo, mermer uygulamanız güzel. Ömürlük ve dekoratif olmuş. Ancak taşlar ve mermer ısıyı ve soğuğu içlerindeki toprağa yoğun şekilde yansıtırlar. Kenarlardaki bitkilerin köklerinin korunması bakımından içine bir kat strofor uygulanabilir diye düşünüyorum.

Sn K.dönmez,

Straforu dış yüzeye yapmak uygun olur yanılmıyorsam değil mi.:confused:

Uyarınız için teşekkürler.

İç yüzeye diye yazmışsınız, atlamışım.

Kiraz
31-03-2010, 14:14
Sevgili Cemo, yerin uygun, adaları rahat rahat koymuşsun, aralarındaki yürüme yolu da çok rahat, eline sağlık. Bereketli sene dilerim.

Alanım küçük ve güneşten yararlanmak için adaları çapraz dizeceğimden sadece üç sebze adam olacak. Dün nihayet bir kaç saat boşlukta OSB aldım, nakliye aracı bulmuşken yakındaki seradan toprak aldım. En zorunu becerdim, malzeme şu an bahçede, ilk fırsatta düzenlemeye başlayıp fotoğraflayacağım, henüz çimlendirme işine başlayamadım bile.

cemo
31-03-2010, 14:33
Zor kısmı halletmişsin, gerisi gelir sevgili Kiraz. 3 adada bile bolca sebze olur üzülme.

Dizili mermerleri gören köy halkı güldü geçti hep bana. Abla mezar mı yapıyorsun dediler:((
Eşim dışarıdan geldii, bu ne mezarlık gibi sök bunları dedi.
Sen ne anlarsın, bunlar ingiliz sebze adaları dedim. Artık sebze böyle yetişiyor:))) diye de ekledim. Cok biliyorum ya..

berduray
31-03-2010, 14:45
Ah o meraklı komşular yok mu...Bir kompost denemesine giriştim, sormayan kalmadı.

Anlayan anlamayan yorum yapar oldu...

Sen bildiğin yolda devam et canım..aşama aşama foto ekle bize de..

Hem eldeki malzemeyi de değerlendirmişsin ne güzel.



Sendeki verimi görünce eminim onlar da başlayacak yapmaya.

escal78
31-03-2010, 16:14
Öncelikle Meyvelitepe adalarındaki sebleri görünce form manyağı oldum diyebilirim:D kaç saattir okuyorum onu bile bilmiyorum öncelikle sizi tebrik ederim ve sayenizde birçokta yararlı bilgi edindim bunun içinde ayrıca teşşekkür ederim.
Bende kendi çapımda sebze yetiştirmeye çalışıyorum geçen sene benimde sebzeler görünmeye değerdi fotolar mevcut.
Benim merek ettiğim acaba sizin karışımı adacıklar yapmadan bahçede direk toprağın üzerine tepeler halinde uygulasam nasıl olur.??
Bu sene bunu denemek istiyorum.siz ne dersiniz??

cemo
31-03-2010, 16:18
Sendeki verimi görünce eminim onlar da başlayacak yapmaya.

İnşallah diyorum. Bu acemilikle beceremeyip, bütün köye rezil olmakta var:eek:

verdoque
31-03-2010, 16:43
İnşallah diyorum. Bu acemilikle beceremeyip, bütün köye rezil olmakta var:eek:

Aynı korkuyu ben de hissediyorum :)

Mezar benzetmesi bana da yapıldı, bahçe yemyeşil olunca görmeleri lazım...

siniroluyorum
31-03-2010, 16:43
Bizim bahçenin bir yerinden boru geçiyormuş kazarken farkettim boru olduğunu bilmediğim için neredeyse patlacaktım.Bu yüzden oraya bir ada yapmaya karar verdim.Muhtemelen bahçede yeni kesilen ağacın keresteleri kullanılacak.İnşallah bizimkileri ikna edebilirim.Yoksa yer olarak büyük kaybım olacak.

Kiraz
31-03-2010, 16:55
Adaları yere çakarken dikkat etmemiz gerekiyor, ucuz atlatmışsınız Siniroluyorum. Benim bahçede su boruları ve elektrik kabloları var, üstü örtülmeden fotoğrafını çekip plan üzerine çizmiştim ama yine de dikkatle çukurları kürekle açıp, kazıkları emin olduktan sonra çakacağım. Zaten altı taşlık olduğu için kazıkları vurarak çakmam zor olacak.

siniroluyorum
31-03-2010, 17:05
Bahçemin planını çizmeye çalıştım.Bahçem eğimli olduğu için kat kat yapmak zorundayım.En üst kısımda taşlar olduğu için oraya 70-80 cm yüksekliğinde bir duvar yapıp oraya çilek ve nane ekmeyi düşünüyorum.

cemo
31-03-2010, 17:16
Aynı korkuyu ben de hissediyorum :)

Mezar benzetmesi bana da yapıldı, bahçe yemyeşil olunca görmeleri lazım...

Kadifeler petunyalar acınca görürler, sebze bahcesi nasıl olurmuş.;) Her gecene anlat işin yoksa:))
En iyisi Sn Meyvelitepenin sebze adalarının fotosunu büyütüp, bahce duvarına asmak. Bu işimizi kolaylaştırır. Anlatacağımıza gösterirdik:D:D

Kiraz
31-03-2010, 21:13
Sevgili Cemo, bahçe alanın çok güzel, sınıra sebze bahçelerine yararlı, arıları, uğurböceklerini çekecek uzun boylu çiçekler ekebilirsin; kirlihanım, altınbaşak, uyuzotu,... gibi.

cemo
01-04-2010, 11:09
Duvar dibindeki kazdığım yere güveyfeneri ekeceğim. Gayret çiçeğine arı çok geliyor, 5-6 kök diktim gayret. Kalan boşluklara da kirli hanım ve bol kadife dikmeyi düşünüyorum. Akşam safası nasıl olur, bir fikrin var mı.

malbman
01-04-2010, 11:21
Akşam sefasına hiç bulaşma. İki sene sonra akşam sefasından başka hiç bir şey kalmaz bahçende haberin ola.

cemo
01-04-2010, 13:34
Uyarın için teşekkürler sevgili malbman

Tohum almıştım ziyan olmasın, dışarılara sacayım bitsin kendi kendine.

gypsy4153
01-04-2010, 14:31
merhaba arkadaşlar benim ufak bir bahçem var orayı düzenlemeye karar verdim.Daha doğrusu bizim koskoca bahçede bir bölümü bana verdiler:)) bende güzel bir bahçe yapmak istiyorum. sabah güneş alıyor. öğleden sonra hiç güneş yok ne ekebilirim bir kenarında erik ve incir ağacım var toprak çok kötü değil. bana yardımcı olur musunuz?

siniroluyorum
01-04-2010, 16:58
Akşam sefası benim de bahçemiele geçirdi bu sene çıktıkları gibi katliama girişeceğim:))

gilan
03-04-2010, 11:50
Sebze bahçesi hazırlama işine bu mevsimde yeni başlamış biri olarak bir kaç sorum olacak. :)

1. Elimde cocopeat, hayvan gübresi, kemik tozu gibi malzemeler var. Bunları toprağa hangi sırayla karıştırmam en iyisi olur? Hepsini boca edip de çapalasam olur mu?

2. Bir de bu karışımı oluşturduktan sonra hemen bir şeyler ekebilir miyim yoksa bir kaç hafta beklemem iyi mi olur? (Domateslere zaman var ama maydanozu bir an önce eksem iyi olacak.)

3. Sebze bahçelerindeki kadife ve fesleğenleri direk bahçeye mi ekiyorsunuz yoksa fide halinde mi dikiyorsunuz?

Teşekkürler. :)

ggirgin
03-04-2010, 14:40
Aynı şeyleri bende yaşadım. Kompost kasası ve sebze adalarının kasalarını yaparken birçok insan gelip ne olduğunu sordu. Başlangıçta güzel güzel anlatırken sonunda sıkılıp bende boş mezar demeye başladım. Merakları sadece soruncaya kadar. Aldıkları cevabın hiç önemi yok. Yapılan şeylerin ne olduğu onları zerre kadar ilgilendirmiyor. Bu kadar ilgisizliği anlamıyorum.

üzüm
03-04-2010, 17:15
Sebze bahçesi hazırlama işine bu mevsimde yeni başlamış biri olarak bir kaç sorum olacak. :)
....


Sayın gilan,

3. Her ikisinide toprağa fide halinde dikiyorum. (kadifeyi toprağa direkt ekerseniz, geç gelişebilir. Hala gece sıcaklıkları düşük; don riski var.)

2. Maydanoz kanaatkar bir bitki; biraz gübreli toprak yeterli olur.

1. Kemik tozu yavaş çözünen bir gübredir. Erken toprağa karıştırmakta yarar var. Cocopeat kullanmıyorum. Tecrübeli arkadaşlar bu sorunuza daha iyi cevap verebilirler.

üzüm
03-04-2010, 17:40
Merhabalar,
...
11mm kalınlık yeterli olur mu? 11mm altında fiyat çok fazla ucuzlamadığı için 11mm fiyatı baz aldık. Daha ekonomik önerileriniz var mı?
...
Sayın verdoque,

Yakın zamanda ilgilenmedim ama geri dönüşüm merkezlerinde rulman kutuları oluyor (80*60*20cm). Kutu dediğime bakmayın altı üstü açık, dört köşesi menteşeli. İstanbul ve Eskişehirde bulmuştum; büyük ihtimalle Ankara'da da bulunur. 80 cm. olan kısmı 1.20 (yanılmıyorsam) olanlarda var ama az bulunuyor. Fiyatları çok uygundu, OSB'ye göre de çok dayanıklı.

gilan
03-04-2010, 19:00
Teşekkürler sayın üzüm,

Bugün cocopeatleri sulayıp ufaladım. Yarın muhtemelen tüm malzemeyi harmanlayıp, öğleden sonra da pazı ve maydanoz ekeceğim. Onları çok bekletmek istemiyorum ama domatesler gelene kadar toprak biraz daha dinlenmiş olur, iyi olur.

Kadifelerin evde çimlendirdiklerim biraz bozuldular. Bir de dışarıda ufak saksılarda çimlendirmeyi deneyeyim. Akşamları eve alırım, sonra da bahçeye geçerler.

Bu arada cocopeat vs. malzemeyi sayın verdoque'un bahsettiği http://www.magicplant.net'den aldım. Kargo ücreti sabit olunca ne bulduysam doldurdum, tavsiye ederim. :)

epsody
04-04-2010, 10:26
Arkadaşlar sizlere kendi imalatım olan metal destekleri bilgilerinize sunarak bahçelerinizde bezelye dometes ve çiçeklerinize uyguluyarak bitkilerinizin daha sağlıklı yetişmelerni sağlayabilirsiniz, ben bunları dairesel olarak biçimlendirdim sizler kendi düşüncelerinize göre biçim verere oluşturabilirsiniz.

Kiraz
04-04-2010, 13:03
Hafta içinde inşaat malzemeleri satan bir yerden OSB almaya gittim. Bahçede üst katmandaki toprağım kötü olmadığı için ada derinliklerine 25 cm olarak karar verdim. 2,44*1 m ölçülerinde 3 ada için 2 plaka, 11 mm.lik OSB aldım. Malzemeyi 24,4 cm şeritler halinde kestirip 7 adet tam boy (2,44 m) (bir tam boy fazla olarak kaldı) , 6 adet de 1 m. boyunda parçalar çıkarttırdım.

Saplamalar için de 5*5 tahtalardan her bir adaya 6 tane olmak üzere toplam 18 tane kestirdim (boy 50 cm).

Sattıkları şarjlı torna vida benim için pahalı olduğundan almaktan vazgeçtim. Malzemeci yoğun değildi ve iki genç de severek çalışıyorlardı, uzun parçalara saplamaları vidalamalarını rica ettim, bu işimi çok kolaylaştıracaktı. Biraz bahşişle, şarjlı tornavida ile seve seve kısa zamanda yaptılar. Bu arada saplamaların ucunu keserle sivrilttirdim.

Vida ve biraz da mıcır alarak malzemeyi araçlarına yüklettim, yol üzerinden çuvalla toprak aldım . Aslında kapıya kadar getirip sonra el sürmüyorlar ama ben de yardım ederim deyip çuvalları çekmeye başlayınca nakliyeci utandı ve malzemeyi kapının önüne boşalttı.

3-5 çuvalı merdivenden çekerek indiriyorum ama 20 çuval ve 25 merdiven olunca yardım istediğim oğlum bile isyan etti, üstelik toprakla ilgisi olmayan birinin acemilikten çuvalları spor ayakkabısın üzerine koyup akan gübreli çamura kızması -onun için- çok normaldi:) Aslında gücünü de aşan bir işti. Bakkalın çırağından yardım alınca en zor kısmı halloldu.

Aklım kaç gündür bahçede ama bugün bir ara fısatını bulup bir adım daha attım.
İşim yarım saatte bitti.

Parçaları bu şekilde zaten hazırlatmıştım, bana sadece yanlarını kapamak kaldı.
133818

1 m.lik yan parçaların kenarlarına önceden ayarladığım bir mesafeye göre vidaları tutturdum.
133813

Paraçaları montajına göre yere serdim. İçteki iki kısa parçayı da birbirine paralel olarak koyup, vidalamayı bunun üzerinde yaptım.
133816

Altta geçici olarak koyduğum koyduğum bu kısa parçalar zemini düz hale getirdi ve köşelerin yamuk vidalanmasını engelledi. aynı zamanda gönye görevi de gördü ama içindeki 5*5 saplamalar düzgün olduğu için gönyelemeye pek gerek kalmadı.
133815

Bu şekilde saplamalar yukarı gelecek şekilde montajı bitirdim, belki aralara birer adet daha vida atarım.
133817

Kiraz
04-04-2010, 13:06
Daha önce güneşe göre adaların yerlerini belirlemiştim. Kasaları yerlerine ters olarak koydum. Saplamaların yerlerini işaretleyip çukur kazacağım, altta büyük taş parçaları olabileceğinden çakamıyorum.
133833

üzüm
04-04-2010, 17:58
Sevgili kiraz, OSB'leri vernikleyecek misin?

cemo
04-04-2010, 17:59
Sevgili Kiraz kolay gelsin.

Sen bu azimle cok güzel bir sebze bahcesi yapacaksın. Eve geldiğim de baktım ki, koyun gübresi siparişim kapıya kadar gelmiş. Diğer malzemeler de geldiğinde , toprağın hazırlanması tamamlanacak.

Arkadaşlar, hepinize kolaylıklar diliyorum.

Kiraz
04-04-2010, 20:02
Sevgili Üzüm, vernik konusunda kararsızım, yeşil pinotex de aklımdan geçiyor. Vakit bulabilirsem elimde gri derz var, bir kenarına denemek için derzi sıvayıp kurumak üzereyken sileceğim , koruma olarak işe yarar mı bilmiyorum ama adalar çok görünür yerde olduğundan belki OSB imajı azalır:) Ya da vakit bulamayıp, olduğu gibi bırakacağım.

Sevgili Cemo, sana da kolay gelsin.

sındırgılı
04-04-2010, 20:16
Bu sabah, Kartaldaki Belediyenin fidanlığına toprak için gittiğimde 1 kasa kadife çiçeği aldım.Kasası 20 tl idi.Bakalım toprak işini nasıl halledeceğim.gübreli dış ortam bitki toprağı torbası 7.5 tl idi..Fakat, Adaya götürmek nerdeyse toprak parasına mal oluyor.Bir yolunu bulacağız..Büyükadadaki birilerinin toprak almasını bekleyip, nakliye işini ucuzlatmalı..Yoksa 2 yaz boyunca yiyeceğimiz sebze parasına toprak alacağım..

verdoque
04-04-2010, 20:27
Biz de bugün 7. adayı bitirdik. 9 adadan vazgeçtik, 8 ada yapacağız. 9. adanın yerine de kompost çukuru yapmayı planlıyorum. Sırada toprak karışımının halledilmesi ve gübre işi var.

Sn. Kiraz çok şanslısınız, biz OSB'leri kestirmek dışında herşeyi kendimiz yapmak zorunda kaldık. En zorlandığımız şey kazıkların ucunu sivriltip çakmaktı. Sivriltme kısmını yorulmadan halletmişsiniz, umarım çakarken zorlanmazsınız.

Bizim OSB'ler 40cm yüksekliğinde olduğu için dışarıdan bakınca biraz sırıtıyor. O yüzden dıştan renkli (tercihen yeşil) boya-vernik gibi bişey yapmayı düşünüyorum, adalar bittikten, fideleri ekmeden önce.

Fideler büyüyor. Patlıcanlar yeni çimlenmeye başladı. Bir parti daha kadife ekmem lazım, bütün adalara yetecek kadar olmadı henüz. Fesleğenleri de daha çimlendiremedim, camın önünde fide koyacak yer kalmadı.

Kiraz
04-04-2010, 20:39
Kolay gelsin Sn. Verdoque. Ada sayım az olduğu için hem şansız hem de şanslıyım. İyi ki vidalatmışım, kullandığım kısa saplı tornavidayla işim zor olacaktı.

Kazıkları çakmayacağım, yeterli derinlikte çukur açıp, uçlarını yerleştireceğim, aksi taktirde taşa- betona gelme ihtimali yüksek. Bugün kazıkları daha kısa mı yapsaydım diye düşündüm. Bir ada için altı tane çukuru açtım, iki tanesi betona geldi, ayakları gerektiği yerden keseceğim, umarım böyle çukur çok çıkmaz. Aslında çukur açınca kazıkları sivriltmeye de gerek kalmıyor.

Kompost çukurunu iyi düşünmüşsünüz. Bazı sebze bahçesi fotoğraflarında, küçük sebze adalarından birinin mutfak atıkları için kullanıldığını görmüştüm.

Bundan sonrası çok daha zor... Tohumları çimlendirmek için çıkardım, hepsini ekmek istiyorum ama sadece üç adam var. Küçük domatesleri saksıda yetiştireceğim, saksılara maydanoz, fesleğen, kadife çiçeği ekeceğim. Fasülye-mısır-kabak-salatalık gibi lüksüm yok ama denemelik birer-ikişer tane yapacağım. Mısır ve fasulyeyi adaların dışına alacağım. Listemi ve yerleşimi planlarken fikirlerinize ihtiyacım olacak.

limon
05-04-2010, 08:11
Kiraz yapı markette vidalama makinaları indirimdeydi. Hiç tornavidayla uğraşma, her eve lazım o aletlerden. Öyle alıştım ki onsuz hiç bir iş yapamıyorum, hem pratik hem hiç yormuyor. Ufak tefek matkap işlerini de hallediyor.

Kiraz
05-04-2010, 08:16
Evet Limon ama arabasız olunca yapı marketlere gitmek de problem oluyor, baktığım yerdeki amatörler için değildi ve çok pahalıydı. Ne zamandır almayı düşünüyordum, ilk fırsatta alacağım.

verdoque
05-04-2010, 08:40
Kipa marketlerde tesco marka vidalama makinası, dekupaj gibi aletler var. Fiyatları oldukça ucuz. (30-40 lira) Çok kaliteli değildir ama fiyat çok cazip.

gilan
05-04-2010, 12:54
Ufak bir not düşmek istiyorum. Ne zaman ucuza bir alet alsam, "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim." atasözünü hatırlatacak deneyimler yaşadım. Genelde hep ikinci seferde kalitelisini aldım ve ilk para boşa gitti. Devamlı kullanılacak ve bir kere alınacak aletlerde iyi düşünmek gerekiyor.

üzüm
05-04-2010, 14:52
...Acaba kadife ile beraber ayn_ı safa çiçeği diksek, köklenmeye ve nematotlara karşı faydası olurmu? Elimde çok miktarda var..Yanlışlıkla, daha doğrusu bilmeden çimlendirmişim !!!

Sayın sındırgılı,

Çeşitli kaynaklarda kadife çiçeğinin (Tagetes patula,Tagetes erecta) özellikleri aynısefa çiçeğine (Calendula officinalis) atfediliyor. Büyük ihtimale ingilizce adlarının benzemesi yüzünden kaynaklanıyor. (Tagetes patula:French marigold; Tagetes erecta:Mexican marigold; Calendula officinalis: pot marigold)

Nematodları uzaklaştırdığına ait bilimsel çalışmalar kadife çiçeğine aittir.

Bazı kaynaklarda aynısefa çiçeğinin domates tırtılı(tomato worms) (http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato_worm), kuşkonmaz böceklerini (asparagus beetles) (ttp://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_beetle) uzaklaştırdığı yazılıdır. Kuşkonmaz yetiştirmedim ama 10 yıldır kadife çiçekli domates yetiştiriyorum; bu böceklere rastlamadım. (Türkiye'de bu böceklerin olup olmadığını bile bilmiyorum.)

Bazı kaynaklarda aynısefa çiçeğini domates ile birlikte yetiştirildiğinde aphids (http://en.wikipedia.org/wiki/Aphid) ve whiteflies (http://en.wikipedia.org/wiki/Whitefly) gibi bazı böcekleri çektiği için dikkatli olunması gerektiğine de rastladım.

Çiçek bahçemde aynısefa yetiştiriyorum. Ufak kabuklu salyangoz/sümüklü böcekler bu bitkinin altında bolca bulunur. Üzerinde çeşitli böcekler olur; tanıyabildiğim yararlı böceklere benzemezler.

Niye yetiştiriyorsunuz derseniz: çok kanaatkardır; bir yüksük toprakta, taş duvarlarda yetişir. Çok yıllık olduğu için kışın bir kaç gün güneş görse hemen çiçek açmaya koyulur, don olmadığı müddetçe hep çiçeklidir.

Havaya aldanıp erken çıkan böcekler için kaynaktır. Yararlı böcekleri çeken bitkiler çiçek açana kadar bahçeye "ayak alıştırır". (Okuduğum kaynaklarda bu paragraftaki bilgilere rastlamadım; sadece öyle olmasını ümit ediyorum:D)

Özetlersem ben domatese yakın aynısefa çiçeği dikmem; ama bahçemin bir köşesinde yetiştiririm.

MeyveliTepe
05-04-2010, 16:07
.. Özetlersem ben domatese yakın aynısefa çiçeği dikmem; ama bahçemin bir köşesinde yetiştiririm.

Katılıyorum.

Kiraz
05-04-2010, 19:16
Yarın İstanbul'da yağmur yağacakmış. Bugün çimleri biçip, adaları biraz daha toparlamaya karar verdim. (Okullar tatil diye ben de tatil yaptım:))

Önce sabahtan ıslattığım domateslerimi viyollere ve küçük saksılara ektim.

Açtığım çukurlara saplamaları yerleştirdim. Toprağınız problemliyse uçları sivriltme ve çakma ile hiç uğraşmayın, çukur açıp yerleştirmek daha kolay oldu. Saplamaların 4/1'ini taşa-betona geldiği için kısalttım.

Alttaki toprağı belleyip, üzerine yeni gelen topraktan 5'er çuval ilave ettim.

Saksıda yerini beklerken çiçek açan çileklerim vardı, son adanın bir kenarında toprağı yükseltip, bunları diktim.

Kalan çuvalları ( o yorgunlukla delikli naylonla uğraşmak zor geldi, umarım işe yarar) adaların arasına sererek, üzerlerine ince mıcır döktüm.

Kediler için her adanın üzerine, geçen seneden kalan plastik fileleri serdim.

En zoru toplam 20 çuval toprak ve mıcırı dökmek oldu, adaların kenarından dolayı sürüklemek de işe yaramadı, kaldırıp içine döktüm. Bu akşam bilek, diz ve bel tamir araştırmaları yapacağım, zira sadece parmak uçlarım sağlam durumda:)


134157


Sn. Meyvelitepe , aşağıdaki formülünüzü örnek olarak aldım ama benim aldığım toprak 1/4 koyun gübresi+ 1/4 torf+ 1/2 normal toprak. Adaların %40'ı doldu, devamını nasıl tamamlamamı tavsiye edersiniz?

"Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum."

Didem
05-04-2010, 19:57
Sevgili Kiraz, süper bir çaba göstermişsiniz kutluyorum sizi. Ellerinize ayaklarınıza sağlık. Ben bunların bir tanesini hazırlamaya çalışıyorum. Gerçekten de insanın ağrımayan yeri kalmıyor.

Ben de toprak karışımını aynen işaretlediğiniz Meyvelitepe'nin formülüne benzetmeye çalışıyorum. Bazı eksikler var tabii, kükürt ve odun külü mesela. Kemik tozu, leonardit ve iz elementleri internetten ısmarladım Bakalım size ne cevap verecek. Ben de takipteyim.

Bu arada ben epeyce bir coco-peat aldım onu karıştıracağım aklınızda bulunsun. Ama Meyvelitepe kadar profesyonel bir karışım olmasına imkan yok tabii..

sındırgılı
05-04-2010, 21:44
Sn.Kiraz, Bilgilendirme için teşşekür ederim.Bu arada azmin için seni tebrik ederim.Ben sadece elimdeki malzemeleri Adaya götürebildim.Cumartesi günü bahçeyi belletiyorum.Elimdeki toprak adacıkları doldurmaya yetmeyeceği için (her adaya 0,7 m3 gerekiyor)mevcut toprağı eletip cocopeat,leonardit,perlit,sönmüş kireç,meşe külü,kemik tozu,biraz kükürt ve gübre ile karıştırıp adacıkları dolduracağım..Yazarken bile yoruldum.Pazar gününe sağ çıkarmıyım bilmiyorum..Sn. Meyvelitepe karışımda eksik olan (mikro elementlerin dışında) bir şey varsa Cumartesiye kadar bildirebilirseniz sevinirim.Bu arada enzimi ve solucanların yapmış olduğu gübreyide kullanacağımı yazmayı unuttum..:)

sındırgılı
05-04-2010, 21:48
Tabii birde kedilerin hışmından kurtulmak için, işler bittikten sonra 3 adada kamufle edilecek..Yoksa yumuşak yatağı bulduk diye her tarafı dağıtırlar..

MeyveliTepe
05-04-2010, 23:12
Sn.Kiraz, Bilgilendirme için teşşekür ederim.Bu arada azmin için seni tebrik ederim.Ben sadece elimdeki malzemeleri Adaya götürebildim.Cumartesi günü bahçeyi belletiyorum.Elimdeki toprak adacıkları doldurmaya yetmeyeceği için (her adaya 0,7 m3 gerekiyor)mevcut toprağı eletip cocopeat,leonardit,perlit,sönmüş kireç,meşe külü,kemik tozu,biraz kükürt ve gübre ile karıştırıp adacıkları dolduracağım..Yazarken bile yoruldum.Pazar gününe sağ çıkarmıyım bilmiyorum..Sn. Meyvelitepe karışımda eksik olan (mikro elementlerin dışında) bir şey varsa Cumartesiye kadar bildirebilirseniz sevinirim.Bu arada enzimi ve solucanların yapmış olduğu gübreyide kullanacağımı yazmayı unuttum..:)

Sn.Sındırgılı, sönmüş kireç kullanmayın bence. Kalsiyum ve fosfor için kemik tozu kullanıyorsunuz. Meşe külü zaten alkalidir. Bir de kireç koyarsanız toprak çok alkali olur, kükürt dengeleyemez. Kaldı ki kükürtün külü dengelemesi bile epey zaman alacaktır. Kül miktarında da dikkatli davranmalı. Söz gelimi her adada 2-3 avuçtan fazla olmamalı.
Kolay gelsin.

MeyveliTepe
05-04-2010, 23:23
Sn. Meyvelitepe , aşağıdaki formülünüzü örnek olarak aldım ama benim aldığım toprak 1/4 koyun gübresi+ 1/4 torf+ 1/2 normal toprak. Adaların %40'ı doldu, devamını nasıl tamamlamamı tavsiye edersiniz?
Sn.Kiraz, mümkün mertebe organik malzeme ile tamamlamaya çalışın. Ben coco-peat'i bu yüzden kullanıyorum. Ucuz ve zahmetsiz organik hacim sağlıyor. Tanecikler içinde hava ve su tuttuğu için bitkilere çok iyi kök yaptırıyor. Bir kez kullanıldıktan sonra iyice zenginleşerek kalıcı oluyor. Yerine benzer özellikli organik ne bulursanız kullanabilirsiniz. Adaların en üstünde 5-8 santim kadar yer bırakırsanız, fide dikimi sonrası (domateslerde boğaz doldurduktan sonra) malçlama yaparsınız. Ben genelde kompost ile malç yapıyorum. Yok ise saman ile de yapılabilir.

Kiraz
06-04-2010, 07:39
Teşekkür ederim Sn. Meyvelitepe. Bu sene sadece ucundan tutup bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama bir gün gelip bu işi başarıyla yapabilirsem, bir adanın köşesine "Sn. Meyvelitepe'ye teşekkürler" yazacağım :)

Not: Dün site çalışanları görünce önce mezarlık benzetmesi yaptılar, sonra kendi aralarında "Ya biz de böyle yapıp içine maydanoz, nane, roka ekelim" dediler.

Sn. Sındırgılı size de kolay gelsin. Benim için de en zoru malzeme temini oldu.

OSMAN45
06-04-2010, 15:37
Bu sene sadece ucundan tutup bir şeyler yapmaya çalışıyorum:)

Sayın kiraz,
Sadece ucundan tutup yaptığınız şeyler resimlerdeki adalar ise siz sebze tarlaları kurabilirsiniz:)

Toplantıda tanıştığımız narin hanımefendinin keser, çekiç, matkap kullanarak böyle eserler yapmasına şaşırdık eşimle birlikte.

Adaları verevlemesine koymanızın sebebi uzun kenarın güneye bakmasını sağlamak içinmiydi? Ben son olarak yaptığım 7. adayı bunu düşünerek yapmıştım. Bu 7. adaya çok sevdiğim pembe domatesi ekeceğim. Adanın üstünü kaplayıp sera haline getirdikten sonra tohumları şimdiden ekip şaşırtmadan yetiştirmeyi düşünüyorum.

Bu yöntemi iki nedenle denemeyi düşünüyorum.
-Sanırım Tarım Bakanlığının bir araştırmasında okudum,
-Kendi gözlemlerime göre bir önceki yıldan toprağa düşen chery domateslerin tohumları çok güçlü ve verimli oluyorlar. Bende onları başka sebzelerin yanında olsalar da sökmüyorum.

Herşey gönlünüzce olsun.

Kiraz
06-04-2010, 15:58
Sn. Osman45 teşekkür ederim. Her ne kadar "narin" olmasam da duymak hoşuma gitti :) Bir de kuvvetim yerinde olsa yapmak istediğim çok şey var ama...

Adaların daha çok güneş alması için verev yerleştirdim. Kışın bir tanesinin üzerini Sn. Ggirgin'in yaptığı gibi örtmeyi düşünüyordum ama malzeme temininde sıkıntı yaşadığım için vazgeçtim; domates desteklerim sağlam olursa, bunların üzerini kapatacağım.

Minik domateslerin kendiliğinden çıkınca da gayet güzel yetiştiğini biliyorum ama bazı bitkilerin şaşırtmaya ihtiyaç duyduklarını zannediyorum, bu aşamada kökleri kuvvetleniyor diye biliyorum. Doğrudan yerine ekilince aradaki fireleri de telafi etmek gerekmeyecek mi?

Adanın üzerini şlimdiden kapatabilseydim, kullanmadığım bir köşesini çimlendirme için kullanıp, sonra yerlerine şaşırtacaktım ama üzeri örtülü bir rafım olduğu için gerek kalmadı.

Size ve eşinize kolaylıklar dilerim.

verdoque
06-04-2010, 16:29
Elinize sağlık Sn. Kiraz. Biz de adaları bu hafta tamamlayıp 1-2 hafta içinde karışımı halledeceğiz.

Dikim yaklaşıyor. Ada içinde sebzelerin yerleşimi nasıl olacak? İki sıra mı tek sıra mı? Çerçeveyi kadifeler ve fesleğenler çevreleyecek ama gerekli sebze ve kadife fidesi sayısını kestiremiyorum. Elimdekiler gözüme az görünmeye başladı.

Destekleri de şimdiden düşünmek lazım. İnternette satılan bambular bana biraz pahalı geldi. Ada sayısı çok olunca masraflar da büyüyor. Bunun yerine adaların iki ucuna vidayla sabitleyeceğimiz çubuklara gergince bağlayacağımız sağlam ipten ağ yapsak nasıl olur sizce?

Kiraz
06-04-2010, 17:09
Sn. Verdoque, her sene desteklerle cebelleşip dururum. İki sıra destekli dikimde aşağıdaki metodla rahat ettim ama adalarda sanırım bir sıra yapacağım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=483438&postcount=8

Bahsettiğiniz gibi adaların ucuna çubukları vidalamak ve buna tel germek gücü karşılamayabilir, adaların da boyu uzun, teller de esneme yapabilir. Bahsettiğinize benzer şekilde, elimdeki metal çubukları değerlendirmek istiyorum, boyları istediğim kadar uzun değil ama yeni malzeme almayacağım. Bunları köşelerde ve ortada toprağa saplayıp, aynı zamanda ahşaba bağlayacağım. Aralara daha ince çubukları yere paralel koyacağım, direkler yeteri kadar sık olursa uygun bir tel de olabilir diye düşünüyorum. Yine de ana direklerin öne-arkaya yatmaması gerekiyor, Sn. Meyvelitepe'nin çapraz koyduğu ek ayaklar bunun için güzel çözüm. Aslında büyük bitki yetiştirmede Sn. Meyvelitepe çok deneyimli, daha önceki yazılarında bununla ilgili açıklamalar da görmüştüm.

Sıralar konusunda ise önce kağıda döküp, buradan sizlere danışmayı düşünüyorum. Kadife için geç kalmadınız, ben de henüz ekmedim, fazla fazla ekip fazlasını başka yerlere dikebilirsiniz. Aslında hiç viyollerle uğraşmadan, bahçenin bir köşesinde çimlendirmeye başlayabilirsiniz, havalar ısındı.

Bu sene sebze bahçelerini, sanal da olsa imece usulu ile yapacağız.

sındırgılı
06-04-2010, 20:06
Bugün,Adaya gidip adacıkların montajını yaptım.Fakat, toprak işi canımı sıkmaya devam ediyor. 2 m3 toprak için havaların biraz daha ısınması lazım.Çünki, bahçe: bellemek için daha yaş..Daha 2-3 hafta var..Fakat karıncalar faaliyete başlamış..Çim tohumlarını sıraya girip yuvalarına taşıyorlardı..Zaten, geçen sene domateslerin alttlarında bile çim çıktı :)

sındırgılı
11-04-2010, 19:19
Nihayet, 3 adanın montajını bitirdim. İçindeki toprağıda belledim. Solucan kaynıyordu.Büyükadayı bilen,pazar yerinin bazen sahilde,bazende yukarıda kurulduğunu bilir.Fakat yeni Belediye benim tam önümdeki Kilisenin kullanılmayan sebze bahçesini pazar yeri yapınca toprak sahibide oldum. Gerçi toprak iyi değil,ama elimdekilerle adam etmeyi umuyorum. Sizin fikirlerinize ihtiyacım var.

MeyveliTepe
11-04-2010, 20:07
Çok güzel olmuşlar. Elinize sağlık. İlk fırsatta içlerini doldurmalı.

cemo
11-04-2010, 20:23
Ellerinize sağlık Sn Sındırgılı. Bu yıl verimli bol ürünlü bir yaz sezonu yaşayacağız inşallah. Beni en sevindiren, ot yolma derdinden kurtulacak olmamız:))

verdoque
12-04-2010, 07:46
Biz de haftasonu son ve 8. adayı bitirdik. 4 adanın toprak seviyelerini eşitleyip 3'ünü belledik. Aldığımız Litvanya torfundan (white peat) ekleme yaptık. Üst yüzeye 10cm'den biraz fazla kaldı. Gübre ve leonardit ekleyip malç için de yer bırakacağız.

Bugün burdaki çimleri biçmeye başladılar. Yarım metre küp kadar kırpıntı isteyeceğim. 1-2 çuval gübreyle karıştırıp EMA ekleyerek 9. ada olarak düşündüğümüz yarı gölge yerde üstü kapalı beklemeye alacağım.

Didem
12-04-2010, 08:18
Sevgili sebze adası sahipleri,

Sn Kiraz'ın sebzeleri yerleştirme ile ilgili mesajını okuyunca size bir yer önermek istedim.

İnternette gezerken bir siteye rastladım. Sebze bahçenizin boyutlarını giriyorsunuz (ft olarak, 1 ft=30 cm gibi hesaplayın). Yukarıda dizilmiş olan sebzelerden hangilerini ekmek istiyorsanız tutup aşağıda yerine yerleştiriyorsunuz. Beğenmediklerinizi değiştirebilirsiniz. Şablonunuz hazır. İsterseniz kaydedin, isterseniz çıktı alın elinizde bulunsun.

Ben çok eğlenceli buldum. Umarım sizin de hoşunuza gider.

http://www.gardeners.com/on/demandware.store/Sites-Gardeners-Site/default/Page-KitchenGardenDesigner?gn=New%20Custom%20Garden&rows=2&cols=6&cropstoplant=Cucumbers-10%2cCucumbers-10%2cCucumbers-10%2cTomatoes-26%2cTomatoes-26%2cTomatoes-26%2cEggplants-11%2cBeans-2%2cBeans-2%2cSummer%20Squash-24%2cSummer%20Squash-24%2cGarlic-29%2c

verdoque
12-04-2010, 14:22
Çok güzelmiş :)

Sn Meyvelitepe'nin geçen seneki adalarında verdiği sayılara uygun olarak domates-biber-patlıcan-fasulye kardeş grubu için böyle bir yerleşim yaptım, uygun mudur? :)

alparslan
12-04-2010, 14:41
sayın sındırgılı,ben ben bu osb ler hakkında bir şey sormak istiyorum.bu malzeme sulanınca şişme yapmaz mı acaba?

Didem
12-04-2010, 14:55
Çok güzelmiş :)

Sn Meyvelitepe'nin geçen seneki adalarında verdiği sayılara uygun olarak domates-biber-patlıcan-fasulye kardeş grubu için böyle bir yerleşim yaptım, uygun mudur? :)

Sn. verdoque,

Valla bravo, ben bir türlü resmi mesaja ekleyemediydim !

Kiraz
12-04-2010, 15:10
Sn. Sındırgılı elinize sağlık, bahçeniz bu haliyle bana çok tanıdık geldi:)

Coco-peat aldım, bu sefer merdivenleri indirmeden yukarıdan bahçeye attım. Sadece bir tanesini denemek için ufalayıp serdim, diğerleri bekliyor. Büyük bir plastik kovam vardı (yüksekliği en az 60 cm), içine coco-peat bloğunu koyup, su doldurdum. Bir yandan ufalayıp taprağa katıyordum. Ben ufalayana kadar aşağıdaki parça şişti, kovanın içine sıkıştı, neyse parçaladım, sonra farkettim ki kovayı çatlatmış.

Aldığım coco-peat blokları adaları oldukça dolduracak ama annelik içgüdüsü olsa gerek, toprak bana aç geldi, biraz koyun gübresi ve bulabilirsem kemik tozu eklemeye çalışacağım, daha fazlasını da alamayacağım. Adalar dolmazsa seneye telafi edeceğim.

Sn. Verdoque size de kolay gelsin, ada sayınız çok.

MeyveliTepe
12-04-2010, 16:21
Çok güzelmiş :)

Sn Meyvelitepe'nin geçen seneki adalarında verdiği sayılara uygun olarak domates-biber-patlıcan-fasulye kardeş grubu için böyle bir yerleşim yaptım, uygun mudur? :)

Sn.Verdoque,

Hepsi aynı adada olmamalı. Geçen yıl, domates, patlıcan ve biber aynı adadaydı. Fasulye ve patlıcan başka adadaydı. Domates ve fasulye aynı yerde biraz problemli olabilir. Bizim blogdaki son yazıya göz atabilirseniz iyi olur (henüz tamamlanmadı). Fasulye ve Salatalık aynı adada iyi gidiyor. Bu yıl ilave olarak maydanoz, dere otu, turp gibi şeyler de geliyor.

MeyveliTepe
12-04-2010, 16:23
Sevgili sebze adası sahipleri,

Sn Kiraz'ın sebzeleri yerleştirme ile ilgili mesajını okuyunca size bir yer önermek istedim.

İnternette gezerken bir siteye rastladım. Sebze bahçenizin boyutlarını giriyorsunuz (ft olarak, 1 ft=30 cm gibi hesaplayın). Yukarıda dizilmiş olan sebzelerden hangilerini ekmek istiyorsanız tutup aşağıda yerine yerleştiriyorsunuz. Beğenmediklerinizi değiştirebilirsiniz. Şablonunuz hazır. İsterseniz kaydedin, isterseniz çıktı alın elinizde bulunsun.

Ben çok eğlenceli buldum. Umarım sizin de hoşunuza gider.



Eğlenceli olmanın yanısıra çok da faydalı. Teşekkürler.

Didem
12-04-2010, 16:30
Eğlenceli olmanın yanısıra çok da faydalı. Teşekkürler.

Sevgili Meyvelitepe, bu sitede birer sebze adası hazırlayıp size yollasak, bize danışmanlık verir misiniz acaba? Benim gibi yeni başlayanlar için ne büyük nimet olur. Ben neyi nereye kimin yanına ekeceğim konusunda kafakarış olmuş durumdayım da...
:p

verdoque
12-04-2010, 16:47
Sn.Verdoque,

Hepsi aynı adada olmamalı. Geçen yıl, domates, patlıcan ve biber aynı adadaydı. Fasulye ve patlıcan başka adadaydı. Domates ve fasulye aynı yerde biraz problemli olabilir. Bizim blogdaki son yazıya göz atabilirseniz iyi olur (henüz tamamlanmadı). Fasulye ve Salatalık aynı adada iyi gidiyor. Bu yıl ilave olarak maydanoz, dere otu, turp gibi şeyler de geliyor.

Sanırım 1 kardeşi yanlış hatırlamışım :) Hızlıca hazırlayıp göndereyim demiştim.

Sayıları yazılarınızın birinden hatırladım. Domates-biber-patlıcan adalarında ada başına 4 domates, 3 patlıcan, 6-7 biber diye kalmış aklımda, doğru mudur? Bunları nasıl serpiştireceğimi bilememiştim, Sn Didem'in gönderdiği bağlantıda öyle yaptım ama 3 sıra sebze kenarlarda kadifelerle birlikte 1 metre genişliğe çok olur diye düşünüyorum.

Siz de bize kendi adalarınızda nasıl bir dikim sıklığı yaptığınızı böyle resimleyebilseydiniz, bize de örnek olurdu.

Sn. Kiraz, adaları zemini kazarak yaptığımızdan (çok yorucuydu), büyük kısmı bahçe toprağı oldu, üstüne maddi açıdan abartmayacak miktarlarda malzemelerle tamamlamaya çalışıyoruz. Gerçekten haftasonları çok yoruluyoruz, her şeyi 2 kişi yapıyoruz, ama bütün hafta ofis ortamından sonra çok iyi geliyor, sinir stres kalmıyor:)

sındırgılı
12-04-2010, 19:30
Sn.Alparslan, Sulama esnasında çok dikkat edilerek kenarlarda az sulama isteyen kardeş bitkiler yerleştirilecek.Zaten, bu kadar uğraşının verimini alırsam, seneye sebze adacıklarının etrafını başka malzemelerdende çevirmek mümkün..Bu arada karşı bostandan getirdiğim toprağı hiç kimse beğenmedi.Gerçi bende pek sevememiştim.Gübre, leonardit ve diğerleriyle karıştırıp kullanacaktım.Toprak çok yaş, 2 gün kurumasını bekleyip daha sonra elekten geçirebilirsem kullanacağım.Yoksa yine toprak fetihleri :) tekrar başlıyacak.

akcan67
12-04-2010, 19:40
Zemini kazmaya başlayınca sebze adalarını osb ile cevirmekten vazgeçtim.Bahçede kardeş bitkiler esasına göre dikim yapmak için ada ada yerlerini böldüm.Uygun malzeme harçlarını bir araya getirerek adaların içinde karışımı yaptım.Tabi bunun başlıca nedeni coco-peat kullanmadığımdan dolayı.

Tabi benim yaptığım adalara yükseltilmiş yastıklar olmadı.Tam tersine sadece yürüme yolları yükseltilmiş yastık oldu.Dolayısıyle kullandığım karışım tamamen yükseltilmiş yürüme yollarının içinde kaldığı için adalarda tam manasıyla birbirinden bağımsız oldu.

Meyveli tepenin fikirlerinden çıkarak ben tam tersini yapmaya çalıştım.Birde böyle deneyelim bakalım durum ne olacak.En kısa zamanda resimleri de yüklemeya çalışacağım.

Sizler mersine giderken herhalde ben tersine gitmiş oluyorum.Saygılarımla

verdoque
13-04-2010, 08:16
:) Sn Akcan, yenilikçisiniz sizi takdir ettim. Ben de başta caymaya çok meyilliydim, ama malzemeyi almış bulunduk ve yaptık sonunda. Bence yeterli yükseklikte gevşek ve uygun karışımı sağladıktan sonra verim açısından çok bir fark yaratmayacaktır. Sadece ilgilenmesi zor olabilir. Benim normal düz bahçede en sıkıntıya düştüğüm şey sürekli eğilerek çalışmak, çamura basma, domatese basma diye cambazlık etmekti. Yükseltilmiş yastıklar beni bu sebeple cezbetti. Bizim osblerin yüksekliği 40cm, yorulunca ya da bir iş yaparken kenarlarına oturuveriyorum:)

Bu arada burda çim kırpıntısını istediğim yerden çimin bekleyince çok koku yapacağı uyarısı yaptılar. Çürüme sebebiyle sanırım. Ama kompostta EMA kullanıp doğru şekilde yaparsak ve üstü de örtülü olacağından koku sorunu olacağını düşünmüyorum. Yine de yan bahçeleri rahatsız etmemek için bir köşede az miktarda mı denesem diye düşünmeye başladım.

verdoque
13-04-2010, 16:17
Kardeş bitkilerde sebze dikim sıklığıyla ilgili bir yazı. Excel dosyasını indirip 2 ürün seçerek hangi aralıkla ekmeniz gerektiğini hesaplatıp şemada görebilirsiniz. Detaylı incelemeye henüz vaktim olmadı.

http://organic.kysu.edu/CompanionSpacing.shtml

sındırgılı
13-04-2010, 21:06
30 torba toprak temin ediyorum.Adada, bu işleri temin etmenin güçlüğünü bir kere daha anladım.Kısmetse, pazar günü adacıkları dolduruyorum.Elimdeki feleğen ve kadifeleri dikip mayıs başı gibi de sebze fidelerini dikmek istiyorum.Sırada kompost yapımı var.. Fakat sitedekilerin, koku oluyor demelerindende çekiniyorum.Aslında uzak bir yerde buldum,ama pek güneş görmüyor..

akcan67
13-04-2010, 23:11
30 torba toprak temin ediyorum.Adada, bu işleri temin etmenin güçlüğünü bir kere daha anladım.Kısmetse, pazar günü adacıkları dolduruyorum.Elimdeki feleğen ve kadifeleri dikip mayıs başı gibi de sebze fidelerini dikmek istiyorum.Sırada kompost yapımı var.. Fakat sitedekilerin, koku oluyor demelerindende çekiniyorum.Aslında uzak bir yerde buldum,ama pek güneş görmüyor..

Sn sındırgılı

Kompost yapımında çekinceleriniz boşuna.Kompost yapımında kesinlikle koku olmuyor.Kompostla ilgili başlığa isterseniz iyice bir göz atın.

akcan67
13-04-2010, 23:15
Sn verdoque

Mutlaka yükseltilmiş yastıkların faydası olacaktır.İşin bence püf noktası adaların içine ayak basılmaması için uygun ölçülerde yapmak ve uygun malzemelerle adaları beslemek.

İşin özeti bitkiyi değil toprağı beslemek.

verdoque
14-04-2010, 07:02
Sn sındırgılı

Kompost yapımında çekinceleriniz boşuna.Kompost yapımında kesinlikle koku olmuyor.Kompostla ilgili başlığa isterseniz iyice bir göz atın.

Sn Sındırgılı,

Ben de koku ihtimalinden çekindiğim için her ihtimale karşı çukur açıp toprağa gömerek yaptım. EM kullanıyorum, Sn Dogasever toprağa gömerek yapmakta bir sakınca olmayacağını söyledi.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903&page=28

Kiraz
14-04-2010, 08:15
Sn verdoque

Mutlaka yükseltilmiş yastıkların faydası olacaktır.İşin bence püf noktası adaların içine ayak basılmaması için uygun ölçülerde yapmak ve uygun malzemelerle adaları beslemek.

İşin özeti bitkiyi değil toprağı beslemek.

Adaların, toprağı ve alttaki zemini kötü alanlarda çok işe yarayacağını düşünüyorum. Toprak iyiyse, yine kardeş bitkiler anlayışına göre ada yapmadan da ekim yapılabilir.

Benim açımdan kolaylıkları:
-Yürüme alanlarının boşuna kazılmaması ve iyi malzemenin buralara harcanmaması,
-Ada aralarının temiz olması nedeniyle bahçeye girişin kolay olması, iki domates almak için merdivenleri çamur içinde bırakmamam,
-Az bir yükseklik de olsa çalışma alanı için yere daha az eğilmem
-En büyük nedenim ise zaten yeni toprak ihtiyacım vardı, geçen sene mevcut toprağı kullandığımda hiç memnun kalmadım.

Sn. Akcan67, sizin toprağınız iyiyse zaten yaptığınız uygulama da ada görevi görecek. Benim gibi dizlerinizde sorununuz yoksa güzel ve pratik bir çözüm, kolaylıklar ve verimli bir yıl dilerim.

MeyveliTepe
14-04-2010, 09:07
Bu konuda naçizane bir kaç ilave yapayım.

İdeal olarak adaların içindeki toprak en az 40 santim derinliğinde işlenmiş, hazırlanmış olmalı. Bunu yükseltilmiş yastık ile yapmak nisbeten kolay iken, aşağıya doğru yapmak çok zordur.

Adalardaki toprak daha çabuk ısınır ve ısısı muhafaza edilir. Bu bakımdan bitki gelişimi için daha iyidir.

Adalardaki toprağın nem dıurumu daha iyi kontrol edilir. Aşağıya doğru olan yetiştirme ortamını her yağmurda sel basar, suyun çekilmesi de çok uzun sürer.

Ergonomik olarak adalarla çalışmak daha kolay ve keyiflidir. Seviyesi yürüme yolunun da altındaki alanda çalışmak için iki misli eğilmek gerekir. Bu çok yorucudur.

Seviyesi aşağıda olan yetiştirme alanına etraftan daha fazla yabani ot tohumu uçar. Dolayısı ile ot problemi daha çok olur.

Salyangoz ve sair zararlılar, seviyesi aşağıdaki yetiştirme ortamına daha kolay inerler.

Kiraz
14-04-2010, 10:51
Sn. Meyvelitepe, bu açıklamalardan sonra adaları daha da çok sevdim. Uygun ve yeterli yerim olmadığı için domatesin bir kısmını büyük saksılara dikmeyi düşünüyordum. Son mesajınızdan sonra saksıların altlarını çıkarıp, biraz toprağa gömüp ada olarak kullanırsam nasıl olur? Sevmediğim yanı, saksıların plastik olması. Uygun olursa ileride istediğimiz boyutta küçük ahşap adacıklar da yapabiliriz, çapraz koyduğum adaların arasındaki üçgen bölgeleri bu şekilde değerlendirmeyi düşünüyorum.

namik1470
14-04-2010, 11:38
merhaba arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum.Askere gitmeden önce ara sıra siteye bakıyodum.Ben de kendi çapımda sebze yetiştirmeye başladım.Osmaniyede oturuyorum. Domates,biber,patlıcan,mısır,bamya,maydonoz,fasüly e,ay çekirdeği,soğan,sarımsak ektim.Ama bahçe toprağı yeni daha önce hiç ekilmemişti.sadece ilk ben ektim geçen sene ve bu ikinci ekişim.Koyun gübresi attım. Geçen sene inek gübresi atmıştım ama domates ve kabak olmamıştı.Domatesler çok iyi gidiyordu ki tam kızarmaya başlarken altlarından çürümeye başladılar.Kabakların meyveleri ise sarardı ve kurudu.Yaprakları da sarardı.Bu sene gene domates ektim ama 10 kök falan ektim.olmuyor diye az ektim. Acaba domatesler için ne yapabilirim.Araştırdığımda kalsiyum eksikliği olduğunu sanıyorum.Tam emin değilim.

namik1470
14-04-2010, 15:23
Bu arada ada ile ilgili yazılarınızı okudum. Sadece salatalık için deneyeceğim.

cemo
14-04-2010, 19:26
Cocopet yerine ormanlık alandan bolca eğrelti cürükleri topladım. Yarın adalara biraz daha toprak ilave edip, eğreltileri de karıştıracağım. Her adaya bir cuval gübre döktüm. Umarım doğru yapıyorumdur:))

akcan67
14-04-2010, 23:11
Sn Meyvelitepe nin sebze adalarındaki açiklamalarına eklenecek bir konu zaten yok.Tecrübeyle sabit olması da doğruluğunu zaten gösteriyor.

Benim bu işi tersden yapmamım en büyük sebeblerinden biriside zemini hazırlamak için adaların yerlerini bellemeye başladığımda bahçede müthiş bir şekilde solucan populasyonun da artma gördüğümdendir.Sanırım buda toprağın organik yapısının iyi olmasından kaynaklanıyor.Böyle bir toprak varken tekrar uğraşmak istemedim.Gerek malçla gerekse hayvan gübresi ile iyi bir karışımının daha çok faydası olacaktır.

namik1470
15-04-2010, 12:12
Arkadaşlar ben de toprağımın yapısını değiştirmek istiyorum ama organik ve doğallığını da bozmak istemiyorum.Kemik tozu ve iz elementleri,EMA NEREDEN BULABİLİRİM.

Toprağı şöyle planlamak istiyorum ve yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.


*Ormandan topladığım çam ağaçlarından düşen ince çam yaprakları attım.Bir kısmı çürüdü bir kısmı ise çürümekte.Bu arada bahçeyi ektim zararı olurmu.
*koyun gübresi attım.
*iz elementler atacağım.
*EMA atacağım.
*çok az kireç vaya kemik tozu (kalsiyum ihtiyacı için) atacağım.
*Eğer bulabilirsem takviye olarak inek ve tavuk veya koyun gübresi atacağım.

verdoque
15-04-2010, 12:39
Çam iğnesi benim de aklıma gelmişti ama bu konudaki önceki mesajlara bakarsanız Sn Meyvelitepe asidik olduğunu, sebze için iyi olmayacağını söylemişti. Kestane ağaçlarının diplerinde zengin ve uygun malzeme bulunabilirmiş.

EMA için:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=601789&postcount=718

Kemik tozu ve iz elementler için:

http://www.magicplant.net

http://dukkanlar.gittigidiyor.com/MagicPlant-GrowShop

sakagun
15-04-2010, 17:58
Bu sene bahçemin yaklaşık 200 m2'lik bir bölümünü sebze bahçesi olarak ayırdım. Sürdürdüm. Toprağı zenginleştirmek için üzerine yerli torf ekleteceğim. Ama torf getirecek kişi önce torfu ot ilacıyla ilaçlamamı söyledi. Ben ilaç atmama taraftarıyım. Ot ilacının ne gibi zararları vardır? Sebzelerin gelişmesinde de sorun oluşturur mu?

MeyveliTepe
15-04-2010, 18:13
Neticede bir zehir. Atmasanız daha iyi.

özlemce73
16-04-2010, 09:34
*** arkadaslar bende bahce kanusunda acemiyim simdi bahcemiz var.sebze tohumlarini direk bahceye eksek olmuyormu.diger türlü ugrasacak cok zamanim yok calisiyorum.Birde hava kosullarina göre türkiye ile almanya farkli mi?simdiden tesekkürler herkese kolay gelsin

Lilinin bahcesi
16-04-2010, 13:27
*** arkadaslar bende bahce kanusunda acemiyim simdi bahcemiz var.sebze tohumlarini direk bahceye eksek olmuyormu.diger tьrlь ugrasacak cok zamanim yok calisiyorum.Birde hava kosullarina gцre tьrkiye ile almanya farkli mi?simdiden tesekkьrler herkese kolay gelsin

Merhaba ozlemce73, Turkiye ile Almanya nin hava kosullari tabidir ki oldukca farkli ve siz kendiniz orada yasadiginiz icin daha iyi gozlemliyorsunuzdur. Turkiyenin buyuk bolumunde sebze ekim donemi Almanya ya gore daha erken baslamaktadir. Sezon nispeten orada daha kisa oldugu icin urun olusturma suresi uzun olan sebzeleri uygun iklim kosullari disarida daha olusmadan ev ortaminda filizlendirip havalarin isinmasiyla (tahminimce Almanya icin mayis basi gibi) bahceye dikmeniz daha uygun olur. Fakat direk tohum olarak bahceye ekebileceginiz sebzeler de var. Bunlardan bazilari olarak ispanak, turp, kabak, marul, yesillikler, bal kabagi gibilerini sayabilirim. Benim bulundugum burada iklim Turkiye ye nispeten daha soguk oldugundan hemen hemen tum sebzelerimi mart sonu nisan basi gibi evde cimlendirdikten sonra bulari mayis basi veya nisan son haftasi bahceye aktariyorum.

sındırgılı
17-04-2010, 20:38
Yarın sabah, Adalar yolları yine gözüktü. Arkadaşlar, 35 torba toprağı üst katta bırakmışlar.Onları merdivenden aşağı indirip,elimdeki malzemelerle karışım yapıp adacıkları dolduracağım.Benim danışmak istediğim: Karşımdaki bostandan (nasıl bostansa, berbat bir toprağı vardı) gelen toprağı yarayışlı hale nasıl getirebileceğim? Onu, tekrar atmak bana çok pahalıya mal olacak..

sındırgılı
17-04-2010, 20:51
Bahçede kullanmadığım bir alana yığıp, Hümik asit ve gübre karıştırsam, daha sonrada yapacağım kompostuda ilave edip 1 sene öyle bıraksam ??

** Hani, derler ya bedava sirke baldan tatlıdır..Bizimki de tam tersi oldu..Bedava toprak geldi ama kullanılacak hale getirme tasası, zaten beyaz olan saçları daha da beyazlattı.. :)

MeyveliTepe
17-04-2010, 21:03
Bu toprak ne bakımdan iyi değil, özelliği nedir bilgi verebilir misiniz?

sındırgılı
17-04-2010, 21:16
Sn.MeyveliTepe, Onu yarın gittiğimde sizlere fotoğraf çekip aktarayım.Aslında, toprak analizi yaptırıp öyle değerlendirmek en ideali olur..1,5 m3 civarında kurumayan bir toprak..

cemo
17-04-2010, 22:12
Cocopet yerine ormanlık alandan bolca eğrelti cürükleri topladım. Yarın adalara biraz daha toprak ilave edip, eğreltileri de karıştıracağım. Her adaya bir cuval gübre döktüm. Umarım doğru yapıyorumdur:))

Sn MeyveliTepe
Eğrelti otunun toprağa bir zararı olur mu. Kene barındırdığını duydum eğreltinin doğrumudur:confused:
Gerci yapacak bişeyim yok, sebze adalarıma karıştırdım :(

sındırgılı
18-04-2010, 19:09
Sebze adalarını nihayet tamamladım. Kadifeleride kenarlara diktim.Fakat son resmi mangaldan sonra (malum sebepten çekemedim) Kompost yapımı için uygun yer buldum. Bostandan getirdiğim toprağıda uygun bir bedelle attırdım. Mayısın ilk haftasıda,sebze fidelerimi diker,damlama sulama montajını yaparım.

MeyveliTepe
18-04-2010, 19:23
Sn MeyveliTepe
Eğrelti otunun toprağa bir zararı olur mu. Kene barındırdığını duydum eğreltinin doğrumudur:confused:
Gerci yapacak bişeyim yok, sebze adalarıma karıştırdım :(

Sn.Cemo, kene konusunu bilmiyorum ama yeni edindiğimiz bir bilgiye göre eğrelti otu pek tavsiye edilmiyormuş. Miktarı fazla değilse önemli değildir herhalde.

verdoque
19-04-2010, 07:11
Haftasonu leonardit ve gübre alındı, bahçeye yığıldı. Dün 5 adanın daha toprağını belleyip 2 adanın toprak karışımını tamamladık. Yağmur başlamasaydı diğerlerini de bitirirdik ama yerler çok çamur olduğundan sadece gübreleri adalara serip EM spreyleyip yağmur altına bıraktık.

Artık adalara ayak basmak yasak:)

Malçlama için aklıma bir fikir geldi. Geçen sene bahçede nereyi sulasak semizotu fışkırmıştı. Bir süre sonra başedemedim, sökmeden öylece bıraktım, biberlerin domateslerin dibi yemyeşil örtülü kaldı yaz boyunca. Bunu malçlama uygulaması olarak deneyebilir miyiz? Semizotunun kökten ya da dışarıdan sebzelere bir zararı olur mu? (Sebzelere bulaşmasa da bazılarının yaprakları hastalıklıydı mesela. Ne olduğunu bilmiyorum yapraklarda beyaz kabartılı benekler olmuştu.) Kuruyan semizotları kış boyunca tamamen yok olmuş, nasıl oldu anlamadım bile. Tamamen toprağa karıştılar yani. Bu açıdan Fukuoka'nın yonca kullanması gibi semizotu kullanılabilir mi?:)

limon
19-04-2010, 08:55
Bu semizotu meselesini ben de çok merak ediyorum. Ama biz Semizotunu çok seviyoruz, çok tüketiyoruz. Bu yüzden onlara yabani ot muamelesi yapamıyorum. Diğer yabani otları temizliyorum ama Semizotlarını bırakıyorum. Toplarken de kökünden çıkarmıyorum, tepelerini kırarak topluyorum. Çok dezavantajı yoksa böyle devam edeceğim.

Kiraz
20-04-2010, 13:49
Sebze adalarına yoğunlaştık, bu arada ada yapılmadan hazırlanan sebze bahçelerini de paylaşalım mı? Su kanalları, sebzeler kanalın neresine dikilir, sıklıkları- sıra araları, bağlama şekilleri, ocaklar... gibi konularda paylaşımlardan da yararlanabiliriz. Sebzelerin her sene dönüşümlü olarak ekilip-dikilmesini de bu başlıkta paylaşabiliriz.

Bu arada buradaki (http://meyvelitepe.typepad.com/) her satır da ayrı güzel.

limon
20-04-2010, 17:29
Ben bu senede de adadan vazgeçtim. :) Sizleri takipteyim.

verdoque
20-04-2010, 19:22
Evet adaların fotoğraflarını şimdi ekleyebiliyorum:)

137396

137383

137384

137385

MeyveliTepe
20-04-2010, 20:04
Elinize sağlık. Çok güzel olmuşlar. Adalar arasında yürüme ve çalışma mesafesi biraz az gibi görünüyor. Umarım size zorluk çıkarmaz.

verdoque
20-04-2010, 20:46
Teşekkürler, aslında matematiksel hesaba göre arada 60 cm kalacaktı, montaj toleranslarımız biraz geniş olmuş:) Tahtaları da kısaltamayınca 40cm kaldı. Yanlamasına 60 cm'yi koruduk, o kısımlar fotoğrafta görünmüyor ama rahat oldu.

Limonbahçesi
21-04-2010, 07:10
Merhabalar.İsmim Murat.
Dün tesadüf eseri domateslerle patlıcanların yakın dikimi olurmu diye internette arama yaparken bu site üstünde bu başlık altındaki forum sayfasını buldum heyecan verici dün gece baştan sona okudum.
Birkaç sorum olacak sizlere.Kadıköy Hasırcıbaşında oturduğum evin bahçesinde 1 metreye 8 metre uzunluğunda ada teşgil edecek bir alan var ben busiteyi bulmadan önce bahçeye domates patlıcan vede biber bir köşesinede begonvil ayrıca azda olsa çilek ektim.
bahçe toprağı malum kuvvetle muhtemel değer olarak zayıf yanmış gübre ile dikim yaptım.
Sizlerin hazırladığı kokteyli hazırlama aşamasını kaçırmış oldum.Cocopeat ve diğer gübre malzeme çeşitlerini üsten yüzeyi kapatma yoluna gitsen faydalı olurmu yoksa boşa uğraşmıdır yanıtlarsanız sewinirim.

Teşekkürler.

sibelbozo
22-04-2010, 15:06
Sn.Kiraz, mümkün mertebe organik malzeme ile tamamlamaya çalışın. Ben coco-peat'i bu yüzden kullanıyorum. Ucuz ve zahmetsiz organik hacim sağlıyor. Tanecikler içinde hava ve su tuttuğu için bitkilere çok iyi kök yaptırıyor. Bir kez kullanıldıktan sonra iyice zenginleşerek kalıcı oluyor. Yerine benzer özellikli organik ne bulursanız kullanabilirsiniz. Adaların en üstünde 5-8 santim kadar yer bırakırsanız, fide dikimi sonrası (domateslerde boğaz doldurduktan sonra) malçlama yaparsınız. Ben genelde kompost ile malç yapıyorum. Yok ise saman ile de yapılabilir.

sayın meyvelitepe malçlama için talaş kullanabilirmiyiz bilgi verebilirmisiniz
elimizde bol miktarda , kayın ve gürgen,ve çam talaşları bulunmakta
ayrıca toprağın yapısını iyileştirmek için talaşları kompost yapmadan kulllanırsak bir zararı olurmu ? birde meşe talaşı kullanmanın zararları olurmu
bahçede bulunan doğla yetişmiş meşe ağaçlarının altındaki toprak çok güzel açıklık alanlarda kiili kireçli rezalet bir toprak var

MeyveliTepe
22-04-2010, 15:09
Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler, biraz asitik toprak seven çiçekler için iyidir. Talaş biraz da iri parçalı ise çok iyi malç malzemesi olur.

sibelbozo
22-04-2010, 15:49
Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler, biraz asitik toprak seven çiçekler için iyidir. Talaş biraz da iri parçalı ise çok iyi malç malzemesi olur.

sayın meyveli tepe cevap yazınızda anlayamadığım bir kısım var ''Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler,'' açıklayabilirmisiniz.

MeyveliTepe
22-04-2010, 17:30
Yani PH'ı 7'nin altındadır. Kullanıldığı yerdeki toprağı da PH 7'nin altına düşecek şekilde etkiler. Ancak bu pek çok bitki için kötü bir şey değildir. Sebzeler PH 6-6.5 durumundan hoşlanırlar.

sındırgılı
22-04-2010, 21:50
Sebze adacıklarıma: domates,biber ve salatalık diktim.

Limonbahçesi
22-04-2010, 22:46
Merhabalar.İsmim Murat.
Dün tesadüf eseri domateslerle patlıcanların yakın dikimi olurmu diye internette arama yaparken bu site üstünde bu başlık altındaki forum sayfasını buldum heyecan verici dün gece baştan sona okudum.
Birkaç sorum olacak sizlere.Kadıköy Hasırcıbaşında oturduğum evin bahçesinde 1 metreye 8 metre uzunluğunda ada teşgil edecek bir alan var ben busiteyi bulmadan önce bahçeye domates patlıcan vede biber bir köşesinede begonvil ayrıca azda olsa çilek ektim.
bahçe toprağı malum kuvvetle muhtemel değer olarak zayıf yanmış gübre ile dikim yaptım.
Sizlerin hazırladığı kokteyli hazırlama aşamasını kaçırmış oldum.Cocopeat ve diğer gübre malzeme çeşitlerini üsten yüzeyi kapatma yoluna gitsen faydalı olurmu yoksa boşa uğraşmıdır yanıtlarsanız sewinirim.

Teşekkürler.

Sayın MeyveliTepe siz en azından bu soruma cevap verirseniz sewinirim.Teşekkürler.

MeyveliTepe
23-04-2010, 08:42
Sn.Limonbahçesi, tabii ki faydası olur. Biz de adalara sebzeleri ektikten sonra, sebzeler biraz boy atınca 10 santim kalınlığında komposttan malç yapıyoruz. En azından aynı işi görür.

Sn.Sındırgılı, Domatesleri dikerken adanın için olabildiğince derin çukur açıp domatesi en dibine dikiyorum. Sonra bitki büyüdükçe azar azar çukuru dolduruyorum. Böylelikle adanın içinde boğaz doldurma işini halletmiş oluyorum. Bitki de derin ve büyük kök yapma şansını buluyor. Aksi halde yüzeysel bir kök olur bu da bitkiyi beslemekte yetersiz kalabilir.

Adalet Yağcı
23-04-2010, 09:52
Arkadaşlar, biraz acele etmiyormusunuz sebze dikimi için?
Adana Mersin Antalya gibi iller için olabilir ama gece 5 °C düşen yerlerde gündüz de yeterince ısınmayan toprakta sebze kökleri çalışamaz.

Ben geçen sene çok heveslenip 20 Nisanda bahçeme fidelerimi dikmiştim, Mayıs sonuna kadar hiç gelişmediler, benden bir ay sonra fidelerini dikenlerle aynı gelişimi gösterdiler.

Fasulye, kabak, hıyar gibi tohumlar ekilebilir belki ama, fide olarak diktiğimiz bitkiler çalışmaz.

Bu sene 20 Mayıstan önce dikmeyi düşünmüyorum.

Limonbahçesi
23-04-2010, 11:04
[QUOTE=MeyveliTepe;623153]Sn.Limonbahçesi, tabii ki faydası olur. Biz de adalara sebzeleri ektikten sonra, sebzeler biraz boy atınca 10 santim kalınlığında komposttan malç yapıyoruz. En azından aynı işi görür.QUOTE]

Yanıtınız için teşekkür ederim sayım MeyveliTepe :rolleyes:

MeyveliTepe
23-04-2010, 11:57
Bence de henüz erken. Ben sadece seraya dikeceğim şimdi. Adalara 15 Mayısta.

sındırgılı
23-04-2010, 19:39
Geçen sene, mayısın ilk haftası dikmiştim.Baktım evde (balkonda) dolaşacak yer kalmadı,hanımdanda fırça yemektense erken dikmeye karar verdim. Sn Meyvelitepe haklısınız,çukur gibi yapmalıydım ama olabildiğince derin diktim.

Smyrna
26-04-2010, 23:30
-Arkadaşlar, biraz acele etmiyormusunuz sebze dikimi için?
-yeterince ısınmayan toprakta sebze kökleri çalışamaz.
-fide olarak diktiğimiz bitkiler çalışmaz.
-Bu sene 20 Mayıstan önce dikmeyi düşünmüyorum.

Bu yıl ilk defa dikeceğim pembe domates tohumlarını 7 martta temin ettim ancak 20 martta çimlendirmeye başlayabildim (Dolayısıyla biber ve diğer sebze tohumlarını da) bu yüzden gelişmeler biraz geriden geliyor. Bu sıkıntımı Hisarönü'ndeki ziraat mühendisi arkadaşımla paylaştığımda toprağın 15 mayıstan önce kendini salmadığını ve fidelerin de yavaş geliştiğini ifade etti. Mantıklı geliyor.

Bu yıl ilk defa sebze adalarında (Meyvelitepe'nin blogunun takipçisiyim) sebze yetiştireceğim. Adaların çevresi ancak bugün tamamlanabildi. Bir ara sezonu kaçıracağımı düşünmeye başlayıp iyice gerilmiştim. Keçi gübresi ve leonarditi daha önceden almıştım. Toprak, gevşemesi için ince kum da karıştırılarak 2 hafta önce bellendi. Bugün araya giren zaman içinde tavını kaçırmış olmama rağmen, toprağın daha önceki yıllarda olduğu gibi taşlaşmadığını fark ettim. İyi gelişme. Yarın adaların içinin cocopeat ile doldurulması için İzmir firması tartes ( http://www.e-tartes.com/urun_detay.aspx?kat=736&urn=5547&lang=tr-TR ) ile görüşeceğim. 5,84 Tl den satış yapıyorlar ancak sitede verdikleri fiyata kdv dahil mi değil mi, anlayamadım. Olmadı magicplant ( http://www.magicplant.net/26-gartengold-coco-peat-65-litre-.html ) üzerinden sipariş vereceğim.

Ayrıca bone meal'i de unutmamak lazım. Geçen yıllarda domateslerde yaşadığım sorunun çözümü olabilir.

Kompost konusuna hiç girmiyorum. Benim için muamma olmakla birlikte bu yaz denemelere başlayacağım.

verdoque
27-04-2010, 06:43
Bizim burda kritik tarih 6 Mayıs diyorlardı, ama İzmir ve Kocaeli'nde bile 15 Mayıs deniyorsa ben daha geç dikebilirim.

hbayraktar
27-04-2010, 06:56
Ben de toprak karışımını aynen işaretlediğiniz Meyvelitepe'nin formülüne benzetmeye çalışıyorum. Bazı eksikler var tabii, kükürt ve odun külü mesela. Kemik tozu, leonardit ve iz elementleri internetten ısmarladım Bakalım size ne cevap verecek. Ben de takipteyim.

Bu arada ben epeyce bir coco-peat aldım onu karıştıracağım aklınızda bulunsun. Ama Meyvelitepe kadar profesyonel bir karışım olmasına imkan yok tabii..

Sn. Didem,

Ceşmeye yolunuz düşerse şömine de meşe külüm duruyor.

Meyvelitepe'nin araştırılmış, uygulanmış ve şahane sonuçları görülmüş karışımını bende hazırlamaya calışıyorum ama buraya yeni geldiğim için şehre istanbul kadar hakim değilim, bizim küçük kasabada dükkancılar bulunmayan ve bilinmeyen şeyleri sorduğum için garip garip bakmaya başladılar. Cocopeat, leonardit ve klinoptilolit nerden temin ettiniz?

Didem
27-04-2010, 08:10
Sn. Didem,

Ceşmeye yolunuz düşerse şömine de meşe külüm duruyor.

Meyvelitepe'nin uygulanmış ve şahane sonuçları görülmüş karışımını bende hazırlamaya calışıyorum ama buraya yeni geldiğim için şehre istanbul kadar hakim değilim, bizim küçük kasabada dükkancılar bulunmayan ve bilinmeyen şeyleri sorduğum için garip garip bakmaya başladılar. Cocopeat, leonardit ve klinoptilolit nerden temin ettiniz?

Sn. hbayraktar, merhaba,

Kül için teşekkür ederim, çok naziksiniz..

Ben cocopeat, leonardit ve iz elementleri ağaclar.net üyelerinden mtuncer'den aldım. Hemen yolladı sağolsun. Daha sonra cocopeat'in az geldiğini farkedince gittigidiyor.com'dan tekrar ısmarladım, bu arada kemik tozunu da aynı tedarikçiden aldım. Hepsi kapıma geldi anlayacağınız. Tam adresleri özelinize yollarım isterseniz. Klinoptilolit'le hiç ilgilenmedim ama o da aynı yerde vardır bence.

kolay gelsin..

sındırgılı
27-04-2010, 19:58
Bence, sebze adacıklarının topraklarını dopingledik.[kemik tozu, iz elementler,leonardit,enzim,keçi gübresi, vs] Ben adacıkları hazırladıktan 1 hafta sonra fideleri diktim. Bu hafta sonu da fesleğenleri aralara serpiştirip, maydanoz tohumlarını serpiştireceğim. Üzerinede kapak olarakta cocopeat serpeceğim.. Bugünlerde de don olayı, ani ısı değişiklikleri gibi fideleri öldürecek tabiat hadiseleri öngörmediğimden Adacıklarımı erkenden fidelerle doldurdum.. Bu da bir deney, sonuçları yaşayıp göreceğiz..

verdoque
27-04-2010, 20:52
Benim de yeşillik-çilek adası tamam. Kuruyan toprağı hafif çapaladım. Kil topaklarını temizledim ve soğan, sarımsak, maydonoz, roka, tere ektim. Marullardan 10-12 tane şaşırttım şimdilik. Hepsini EMA'lı suyla suladım.

hbayraktar
27-04-2010, 23:07
Sn. Didem, rica ederim bulamazsanız haber verin.

Araştırarak yolum gittigidiyor a çıktı, siparişleri verdim bekliyorum, ama toprak, belleme-eleme, tesviye derken bir tek domates ve biberleri fidelediğim geldi aklıma :)

Sn. Meyvelitepe hepimiz izinizden geliyoruz, malzemeleri toparladık, bundan sonraki adımda helvayı kavurmak için belirli bir sıra önerirmisiniz?

Kolay gelsin

uzman16
28-04-2010, 09:11
Sn.Meyvelitepe'nin önayak olduğu bu uygulama çok hoşuma gitti.
Sevgili Kiraz da iyi ki bu başlığı açmış.
Tüm arkadaşlar nasıl da heyecanla bu işe girişmişler.
Sizlerden çok etkilendim ve ben de sebze adaları oluşturmaya karar verdim.
Dünden beri burada yazılanları okuyorum.
Çok heyecan verici buldum yazılanları.
1,2 x 1,5 m.=1,8 m2 ebatlarında 6 tane adacık oluşturmayı planladım.
Alan az olunca ancak bu kadar olabilecek. Aralara 40 cm. boşluk bırakacağım.
Bu adacıkları toprağı kazıp mı yerleştirmeli yoksa sert zemine mi? Yüksekliği 30-40cm. olarak planladım. Sanırım yeterli bir yükseklik.
OSB ile yapmayı düşündüm ama daha sonra kalın kalasla yapılanların dayanıklılık açısından iyi olacağına kanaat getirdim.
İçini dolduracak malzemeler için de tavsiye edilenlerle irtibata geçeceğim.
Ben de sizleri takip ediyorum.
Tavsiyesi olan arkadaşlar varsa sevinirim, henüz başlangıçta yap boz yapmamış olurum.
Herkese teşekkürler.
139548

verdoque
28-04-2010, 09:20
Sn uzman16,

Bizim adalarda kısa kenarlar arasında 40cm var, Sn Meyvelitepe'nin uyardığı gibi bu mesafe çalışmak için dar. O kısmı sadece geçiş için kullanacağımız için sorun olmadı ve yanlarda 60cm mesafe bıraktık.

Adalarınız şimdiden hayırlı olsun:)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=137383&d=1271783851