PDA

View Full Version : Fındık




Mine Pakkaner
10-08-2006, 19:53
FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Giresun, Ordu, Trabzon başta olmak üzere, Karadeniz Bölgesinin uygun ekolojik koşullarında yoğun olarak üretimi yapılan fındık, geçimini bu ürüne bağlayan 4 milyonu aşkın nüfusun ekonomik ve sosyal yaşantısı yanında, yurdumuza sağladığı yıllık ortalama 400-500 milyon dolarlık döviz potansiyeli ile de halen önemi küçümsenmeyecek geleneksel bir ihraç ürünümüzdür.

BAHÇE TESİSİ
1. ARAZİ VE TOPRAK HAZIRLIĞI

Taban suyu yüksek düz arazilerde drenaj kanalları, meyilli arazilerde ise toprak ve suyu korumak için teraslama yapılmalıdır. Bahçe toprağı analiz ettirilerek kireç ihtiyacı varsa kireçlenmelidir.

2. DİKİM ZAMANI

Dikim için en uygun zaman Ekim, Kasım, Aralık aylarıdır. Kışı sert geçen yörelerde dikimi Şubat ve Mart aylarına kaydırabiliriz.

3. FİDAN SEÇİMİ VE DİKİME HAZIRLANMASI

Fidan seçimine geçmeden önce verimi iyi, sağlıklı ana ve baba çeşitler işaretlenmeli ve kök sürgünleri bu ocaklardan alınmalıdır. Kök , sürgünleri odunlaşmış, sağlıklı, bol köklü ve 1-2 yaşlı olmalıdır. Bufidanlara dikimden önce dikim budaması uygulanmalıdır. Dikim budaması; uzun olan kökler kısaltılmalı, zedelenmiş kökler çıkarılmalı ve fidanlar 35-40 cm'den,,bir göz üzerinden kesilmelidir.

4. DİKİM ÇUKURLARININ AÇILMASI VE DİKİM

Geniş teraslarda, düz ve meyilli arazilerde ocak dikim, dar teraslarda çit dikim sistemi uygulanmalıdır. Ocak dikim sisteminde, verimli topraklarda 6-7 metre olan aralık-mesafe, verimi düşük topraklarda 4-5 metre olmalıdır. Çit dikim sisteminde ise bitkiler arası mesafe 1,5-2 metre olmalıdır.

Dikim çukurlarının yerleri işaretlendikten sonra çukurlar, ocak dikim sisteminde 120 cm çap ve 60 cm derinlikte, çit dikiminde ise 50 cm çap ve 30-40 cm derinlikte açılmalıdır. Dikimden bir ay önce açılan dikim çukurlarından çıkarılan toprakların alt ve üstü birbirine karıştırılmamalıdır. Dikime geçmeden önce analiz sonuçlarına göre önerilen miktardaki ahır gübresi ve kışlık gübreler alt ve üst toprakla karıştırılmalı ve fidanların kökleri üst toprakla temas edecek şekilde çukur doldurulmalıdır.

Budaması yapılan fidanlar dikim çukurunun 10 cm içerisinden ve fidanlar arası mesafe 50 cm olacak şekilde her ocağa 6 fidan dikilir. Çit dikimde ise her çukurun ortasına bir fidan yerleştirilir.

Bahçe tesisinde dikkat edilecek önemli bir hususta, tozlayıcı çeşitlere onda bir nispetinde yer verilmelidir. Tombul ana çeşidine, Palaz, Kalınkara; Palaz ana çeşidine İncekara; çakıldak ana çeşidine Tombul ve Palaz tozlayıcı olarak dikilmelidir.

BUDAMA
1. BUDAMA ZAMANI

Fındıkta budama, genellikle Eylül, Ekim, Kasım aylarında yapılır. Kışı sert geçen bölgelerde ise budamayı Şubat sonu, Mart başına kaydırabiliriz.

2. ŞEKİL BUDAMASI

Bahçe tesisinden sonra gereken en önemli husus fidanlara uygulanan şekil budamasıdır.

2.1. OCAK DİKİM SİSTEMİNDE ŞEKİL BUDAMASI

Dikilen fidanlara ilk yıl müdahale edilmez.

İkinci yıl, Mart ayı başında gözler uyanmadan önce fidanlar toprak seviyesinden kesilir ve kesim yerlerine aşı macunu sürülür. Kesimden sonraki iki ay içerisinde kesim yerinin altından çıkan yeni sürgünlerden ocağın dışına doğru gelişen kuvvetli bir sürgün bırakılır, diğerleri toprak seviyesinden kesilir. Bırakılan sürgünler Mayıs ayından itibaren kontrol edilerek yaprak koltuklarından çıkan sürgünler elle koparılır.

Üçüncü yıl Mart ayı başında, gelişen sürgünler 80-100 cm kesilirler. Yıl içinde kesim yerlerinin altında oluşan sürgünlerden, birinci katın yan dallarını oluşturmak üzere, sonbaharda almaşıklı gelişme gösteren iki tanesi bırakılıp diğerleri kesilir.


http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k9.jpg


http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k10.jpg

http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k11.jpg

Şekil 8 (b). Ocak dikim sisteminde şekil budaması.

Dördüncü yıl Mart başında doruk sürgünler 60-70 cm'den kesilir. O yılın sonbaharında kesim yerlerinin altında oluşan sürgünlerden ikinci katın yan dallarını oluşturmak üzere almaşıklı iki adet sürgün bırakılıp diğerleri kesilir. Birinci katı oluşturmak üzere bırakılan sürgünler 40-60 cm'den kesilir. Bu yılın sonbaharında ise bu dallar üzerinde oluşan sürgünlerden almaşıklı gelişme gösterenlerden 3-5 adet bırakılıp diğerleri kesilir.

Beşinci yıl, Mart ayı başında doruk sürgün 60-70 cm’den, ikinci katı oluşturan sürgünlerden 40-60 cm’den kesilir. Bu yılın sonbaharında ikinci kalın yan dalları üzerinde 3-5 adet sürgün bırakılıp diğerleri kesilir.

Doruk ve kadarı oluşturacak sürgünlerin kesiminde dikkat edilecek husus dışa bakan bir göz üzerinden kesimin yapılmasıdır. Beşinci yıl sonunda şekil budaması bitirilmiş olur.

Çit Dikim Sisteminde Şekil Budaması

Ana hatları itibariyle ocak dikim sisteminde olduğu gibidir. Farklılık 'ikinci yıl, iki sürgün bırakılması ve bunun birisi setin yukarısına,diğerini setin aşağısına, toprakla 60°C lıkaçı yaparak şekilde büyütülmesidir. Ayrıca üçüncü sürgünler 60-70 cm'den kesilirler.

3.2. Ürün Budaması
Altıncı yıldan itibaren bitkiler her yıl sonbaharda gözden geçirilerek, kurumuş, hasarlaşmış, birbirini gölgeleyen, birbirine sürtünen ve şekli bozacak dalcıklar kesilir. Ayrıca sonbahar ve Mayıs onu dip temizliği yapılır. Budamaya ne kadar düzenli devam edilirse, bitki o oranda o zarar görür ve iş hacminde o ölçüde azalma olur.

3.3. Tekniğe Uygun Dikim Yapılmamış Bahçelerde Budama

Çoğu çiftçi bahçesinde ocaktaki dal sayısı çok fazla ve ayrıca ocaklar arası mesafe çok az olduğundan, bitkiler birbirine girmiş, dalların toprağâ bakan kısımlarında dalcıklar cılızlaşmış ve ocaklar bir çalı görünümü almışlardır.

Bu tip bahçelerde yapılacak ilk iş, yaralanmış, kurumaya yüz tutmuş verimden düşmüş ve ocağın ortasındaki gelişmiş dalların toprak seviyesinden kesilip çıkartılmasıdır.

Daha sonra birbirinin güneşini engelleyen ana dallardan daha genç olan bırakılıp diğeri kesilir. Ocaklarda 5-6 dal kalacak şekilde ve ocaklar arası mesafe, verimli topraklarda 6-7 metre verimi düşük topraklarda 4-5 metre olacak şekilde kesimlere devam edilir.

Daha sonrada kalan ocaklar tek tek gözden geçirilerek kurumuş, yaralanmış dalcıklar kesilmelidir. Dallar tekrar gözden geçirilerek çok sık dalcıklar aralanmalıdır.

İkinci ve daha sonraki yıllardaki budama ürün budamasında olduğu gibi devam eder. Budamada dikkat edilecek diğer hususlarında aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Kesimleri tırnak bırakmadan yapmak, dalcıkları budama makası ile, kalın dalları testere ile kesmek ve büyük yara yerlerini aşı macunu ile kapatmak.

GÜBRELEME

Fındık bitkisinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi, ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin toprak ve yaprak analizleriyle belirlenerek, yöntemine göre fındığa verilmesiyle mümkündür. Analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılmaz ise fazla veya az, ya da yanlış çeşitte gübre kullanılabilir. Bu durumdan üreticiler ekonomik zararı uğrarlar, hem de bitkiler olumsuz yönde etkilenirler.

Gübre önerilerinde bulunmak üzere tındık bahçelerinde toprak örneği sonbaharda gübrelemeden 1-2 ay önce ya da hasattan 10-15 gün önceki dönemde yaprak örneği alınırken alınmalıdır. Doğru bir teşhis için toprak ve yaprak örneklerinin belirli kurallara göre ve zamanında alınması gereklidir. Bu konuda üreticiler Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuarından ayrıntılı bilgi alabilir, adı geçen laboratuarda örneklerinin analizini yaptırabilirler.

Önerilen miktar ve çeşitteki gübreler fındık bitkisine belirli zaman ve şekillerde verilmelidir. Örneğin üreticiler arasında "Yazlık Gübre" olarak bilinen Azotlu Gübrenin kullanımı şöyledir.

Bu gübreler, bölgenin yağışlı iklim özelliği ve bitkinin istekleri göz önünde bulundurularak, biri Şubat sonu Mart başı, diğeri Mayıs sonu Haziran başında olmak üzere iki defada verilmelidir. Ocak dal uçları altındaki 30-40 cm genişliğindeki banda serpilen gübre 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır. Gübrenin yağışla yıkanarak ya da gaz halde kayba uğramaları önlenmelidir.

Diğer önemli bir konuda kullanılacak azotlu gübrenin toprağın asit ya da alkali özelliğine göre seçilmesidir. Toprak eğer asit özellikte ise % 26 N ile birlikte kireç içeren Kalsiyum Amonyum Nitrat; alkali özellikte ise % 21 N içeren ve üreticiler arasında "Şeker Gübre" olarak bilinen Amonyum Sülfat gübresi kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Üreticiler arasında "Kışlık Gübre" olarak bilinen Fosfor ve Potasyumlu gübreler ise Kasım-Şubat ayları arasında, 3 yılda bir, ocak dal uçları altında açılacak 15-25 cm derinlikteki çukurlara eşit olarak konulup, üzeri toprakla kapatılmalıdır. Bu gübrelerde kesinlikle toprak yüzüne serpilip, açıkta bırakılmamalıdır.

Fındık bahçelerinde toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirmek amacıyla ahır gübresi de kullanılmalıdır. Ahır gübresi 3-4 yılda bir, Kasım-Mart ayları arasında, ocak dal altlarındaki 50 cm genişliğindeki banta serpilip, 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır.

Ahır gübresinin olmadığı durumlarda fiğ, yabani bezelye, yulaf gibi bitkilerle yeşil gübrelemede yapılabilir; bahçedeki yaprak, mısır sapı ve benzeri maddelerin çürüntüleri de bu amaçla kullanılabilir.

Fındık bahçeleri için çok önemli olan diğer bir konu da "Kireçleme"dir. Normal gelişimini 5-7 pH dereceleri arasında sürdürebilen fındık, genellikle düşük pH'lı asit topraklar üzerinde yetiştirildiğinden, bu toprakların kireçtaşı, sönmüş veya sönmemiş kireç gibi kireçleme materyalleri ile kireçlenmesi gerekmektedir. Ancak, burada unutulmaması gereken konu, kireçlenmenin kesinlikle toprak analiz sonuçlarına göre yapılmasıdır. Gerekmediği halde kireçleme yapılması hem toprak özelliğini bozar hem de bitkiye zarar verir.

Analiz sonucunda önerilen miktar ve çeşitteki kireçleme materyali 3-5 yılda bir, Kasım-Aralık ayları arasında, ocak dal uçları altındaki 40- 50 cm genişliğindeki banta düzgünce serpilip, 5-10 cm. toprak derinliğine mutlak karıştırılmalıdır.

http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k12.jpg

Şekil 9. Yazlık gübre uygulaması.


FINDIKTA HASAT VE HARMAN

Fındık tarımında diğer kültürel işlemler kadar hasat ve harmanlamada önemlidir. Zamanında hasat edilen ve iyi harmanlanan fındıkların randımanı yüksek olur. Hasat olumuna gelmeden toplanan fındıklarda bir takım mahsurlar ortaya çıkmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

1. Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklar kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabuklarının renkleri donuk kalır.
2. Olgunlaşmamış fındıklar daldan zor koptukları için bir kısım dalcık ve sürgünde beraberinde kopar.
3. İç iyice kabuğu doldurmaz, buruşuk iç oranı artar ve randıman düşük kalır.
4. Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda meyve kalitesi düşer, muhafaza güçleşir ve kolay bozulurlar.

Fındıkta hasat iki şekilde yapılır; birinci hasat şekli olgunlaşmış çotanakların daldan el ile toplanmasıdır.

İkinci hasat şekli ise kendiliğinden veya silkme suretiyle yere düşmüş olan fındıkların yerden toplanmasıdır. Aslında fındığın en iyi hasat edilme şekli bu ise de bölgede bu tür hasada imkan verecek bahçeler çok azdır. Bu hasat şeklinde fındık çotanakları tam olgunlaştığı zaman toplandığında randımanları yüksek olur ve o çeşidin özelliğini en iyi şekilde taşırlar.

Harmanlama işlemi genellikle 15 Ağustos'a doğru başlayıp Eylül ayı sonlarına kadar devam eder. Harmanlama sırasında fındığın iyice kurumasına, nem oranının kabuklu fındıkta % 12, iç fındıkta % 6'yı geçmemesine dikkat edilmelidir. Yeterince kurutulmayan fındıklarda meydana gelen çürüme ve bozulmalar randımanın düşmesine neticesinde verimin azalmasına sebep olur.
Bölgede harman yerleri genellikle düz ya da meyilli çayırlık ve sert toprak olan yerlerdir. Bölgenin iklim koşulları dikkate alınırsa harman yerinin % 5 meyil verilerek betondan yapılması en uygun olur.

Harmanın bir tarafına, üzeri gerektiğinde kapatılabilecek çatı kurulmalıdır. Zira fındık harmanda iken yağacak yağmurlar yığın halindeki çotanakları ıslatmak suretiyle kızışmasına, meyve renginin kararmasına hatta küflenip çürümesine sebep olabilir.

Fındık hasattan sonra tüketime sunuluncaya kadar serin, kuru ve havalandırılabilir koşullarda en fazla 1 yıl bozulmadan muhafaza edilebilir.

http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_kab_meyve.htm




muratbilici54
07-12-2006, 10:56
selam fındık üreticisi arkadaşlar
fındığın üretiminden başlayarak satışına kadar olan süreçleri bu başlık altında fikir ve önerilerimizi bir araya getirelim mi

muratbilici54
07-12-2006, 13:17
“ULUSAL FINDIK ZİRVESİ” SONUÇ BİLDİRGESİ

(07 Eylül 2005, Ordu)

http://www.tarim.gov.tr/arayuz/9/icerik.asp?efl=duyurular/duyuru.htm&curdir=%5Cduyurular&fl=ulusal_findik_zirvesi.htm

Türkiye’de, 395.000 çiftçi ailesi olmak üzere, toplam iki milyon kişi fındık üretimi ile ilgilenmektedir. Ayrıca fındığın Doğu Karadeniz bölgesi halkının önemli bir kısmının hemen hemen tek geçim kaynağı olması nedeni ile sosyal boyutu da oldukça önemlidir.

Türkiye dünya fındık üretiminde kalite ve üretim miktarı itibarı ile monopol durumdadır. Ülkemizde fındık üretimi miktarı, periyodisite (alternans) nedeniyle, yıldan yıla değişmekle birlikte, artan bir seyir izlemektedir. Türkiye fındık üretiminin son beş yıl ortalaması 534 000 tondur. Buradan fındığın ortalama veriminin son beş yıl itibarı ile 110 Kg./da olduğu görülmektedir.

Türkiye, dünya fındık ihracatının yıllar itibariyle değişmekle birlikte yaklaşık %70-80’ini karşılamakta ve 50’nin üzerinde ülkeye fındık ihraç etmektedir. Fındık fiyatları son yılların en yüksek fiyatı olan 1 Kg kabuklu fındık 5 ABD Doları seviyelerine çıkmıştır.

Bugüne kadar sadece kabuklu ve iç fındık ihraç eden ülkemiz, fındık sanayinin gelişmesi sonucu işlenmiş fındık ihracatına ağırlık vermeye başlamış ve bu oran toplam ihracatın yaklaşık % 8’e ulaşmıştır. 2004 yılı fındık ihracatının 1.5 Milyar Dolar olarak gerçekleşmesi sevindirici olmakta ve bu oranın ürün çeşitlendirilmesi ile birlikte 2 Milyar Dolar miktarına çıkması beklenmektedir.

Ülkemiz açısından önemli bir ürün olan fındığın sorunlarının görüşülmesi için 6-7 Eylül 2005 tarihinde Ordu ilinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koordinatörlüğünde Türkiye Ziraat Odaları ve Fiskobirliğin katılımı ile “Ulusal Fındık Zirvesi” düzenlenmiştir.



Çalışma grup toplantılarında;

Fındık yetiştiriciliği ve teknik uygulamalar, Üretim politikaları ve desteklemeler, Sanayi yönüyle sektörün gelişimi ve örgütlenme, Ticaret, pazarlama ve yeni açılımlar olmak üzere dört çalışma grubu toplanmış olup, aşağıdaki kararlar alınmıştır:



1- Ülkemiz fındık üretiminde en büyük sorun olan verim ve kalite düşüklüğünün ortadan kaldırılması için mevcut fındıklıkların gençleştirilmesi, yeni tesislerde tek dal dikim sistemine geçilmesi gerekmektedir. Tesis gençleştirmesine destek sağlanmalıdır.

2- Yenileme yapılacak bahçelerde kullanılacak fidanların sertifikalı olma şartı aranmalıdır. Bu nedenle Fındık Araştırma Enstitüsü ve Tarım İl Müdürlüklerince fidanlıklar oluşturularak bahçe yenilemelerinde buralardan sağlanacak sertifikalı fidanlar kullanılmalıdır.

3- Doğu Karadeniz bölgesinde fındığa alternatif yeni ürünlerin teşvik edilmesi yerine fındıkla beraber ürün desenini çeşitlendirilerek ilave gelir getirecek yeni ürünlere yönlendirilmelidir.

4- Uygulamada gübreleme, sulama, budama, ilaçlama, hasat ve hasat sonrası gibi kültürel tedbirlerin tekniğine uygun bilinçli bir şekilde yapılması için çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Özellikle erken hasadın engellenmesi yönünde yaptırımlar sağlanmalıdır.

5- Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları çerçevesinde fındık yetiştiriciliği özendirilmelidir.

6- Üretim maliyetinin düşürülmesi ve harman işleminin kısaltılması için makineli hasata yer verilmeli ve bu konuda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılması için altyapı desteği sağlanmalıdır.

7- Piyasaya fındığın arzını düzenli hale getirmek, fiyat istikrarını sağlamak, üreticiyi korumak, biyolojik kirliliği önlemek ve insan sağlığını korumak amacıyla (özellikle aflatoksin sorununu minimize etmek için) çiftçiye yönelik bölgesel fındık depolarının kurulması sağlanmalıdır.

8- Fındık Danışma Kurulu şeklinde olan çalışmaların daha organize hale getirilerek Ulusal Fındık Konseyine dönüştürülmesi için Bakanlıkça yürütülen mevzuat çalışmaları hızlandırılarak en kısa sürede sonuçlandırılmalıdır.

9- Fındık sektöründe Ar-Ge çalışmalarında önemli rol üstlenen Fındık Araştırma Enstitüsünün mali ve teknik yönden kapasitesi artırılmalı ve gerekli destek verilmelidir.

10- 2844 sayılı “Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Kanun” çerçevesinde fındık üretimine izin verilen alanlarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticiler desteklenmelidir. Bunun dışında kalan alanlarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticilere desteklemelerden kaçınılmalıdır.

11- 2001/3267 sayılı “Fındık Alanlarının Tespitine Dair” Kararnamede gerekli revizyonlar yapılarak izin verilen fındık alanlarında rakım sınırlaması yeniden gözden geçirilmeli, fındık alanlarının net bir şekilde belirlenmesi için uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemlerinden de yararlanılmalıdır.

12- Üretim alanı, üretim miktarı, tüketim, piyasa fiyatı, dış alım, dış satım ve stoklar gibi güncel bilgilerde şeffaf bir veri tabanı oluşturulmalıdır.

13- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Fiskobirlik, Üniversiteler ve ilgili diğer kuruluşların katılımıyla rekolte ve maliyet hesapları Devlet İstatistik Enstitüsü ürün tahmin formlarına uygun olarak hazırlanmalı ve tek elden açıklanmalıdır.

14- Fındık üreticilerinin kayıt altına alınması ve destek uygulamalarında sektörde önemli bir üretici örgüt olan Fiskobirlik de görev almalı ve faaliyetleri desteklenmelidir.

15- Pazara odaklı üretim ve ürün çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilerek işlenmiş ürün ihracatını artırmaya yönelik bölgesel bazda sektörel destekleme araçları geliştirilmelidir.

16- Fındık sektörünün bileşenleri olan üretici, tüccar, sanayici, ihracatçı ve tüketiciler ile kamunun katılımı ile ulusal fındık politikası belirlenmeli, sürekli ve tavizsiz uygulanmalıdır.

17- Tanıtım ve yeni pazarların geliştirilmesi konusunda Fındık Tanıtım Grubu çalışmaları güçlendirilmeli, halen ülkemizden kısıtlı olarak ihracat yapılan Uzakdoğu ve İskandinav ülkeleri, G. Amerika ve Afrika gibi bölgelerde koordineli tanıtım faaliyetleri sürdürülmelidir.

18- Ayrıca milli düzeyde iştirak sağlanan uluslararası gıda ihtisas fuarlarına fındık sektörü olarak çok daha güçlü ve ses getirecek boyutta katılım sağlanmalı, yurt içi ve dışı yoğun lobi, bilgilendirme ve promosyon faaliyetleri yapılmalıdır.

19- Fındık İhtisas Borsası’nın (FİB); salon satışı, elektronik ürün senedi, e-ticaret,
vadeli işlemleri, lisanslı depoculuğu kapsayacak şekilde kurulmalıdır.

20- İşlenmiş ürünlerde Türk fındığını öne çıkararak markalaşma yoluna gidilmelidir.

21- Ülkemizdeki fındık işleme tesislerinde farklılaşmaya gidilmeli, kapasite kullanım oranları artırılmalı, zayıf yapılı küçük aile şirketleri yerine çok ortaklı kobiler desteklenerek kurumlaşmaya gidilmelidir.

22- Uluslararası ticarette önemli yeri olan Kodeks Alimentarius Komisyonu’nun fındık ile ilgili çalışmalarına ilgili tüm kurum ve kuruluşların daha etkin katılımı sağlanmalıdır.

23- Yaklaşık 200 dekarlık modern bir fındık plantasyonu içerisinde fındıkla ilgili bütün tesislerin inşa edileceği ve ticari-kültürel faaliyetlerin en iyi şekilde yürütüleceği bir “DÜNYA FINDIK TİCARET ve KÜLTÜR KOMPLEKSİ” Doğu Karadeniz’de kurulmalıdır.

24- Yukarıda belirtilen maddeler çerçevesinde; en önemlisi siyasi kaygı içermeyen Ulusal Fındık Politikası oluşturulmalıdır.



Sonuç olarak Zirvede elde edilen bilgiler ve çözüm önerileri doğrultusunda; Tarım Strateji Belgesine uygun şekilde fındık üretiminin geliştirilmesi, kalitenin artırılması, ürün çeşitliliğinin sağlanması, pazar imkanlarının geliştirilmesi, sektöre gerekli desteğin sağlanması, Ar-Ge çalışmalarına hız verilmesi, yeni mevzuat düzenlemelerinin yapılması hedeflenerek, ileriye yönelik projeksiyonlar belirlenecek ve Ulusal Fındık Politikası oluşturulacaktır.

muratbilici54
07-12-2006, 13:35
TÜRK FINDIĞI
Dünya standartlarında belirleyici olan Türk fındığı, kalite olarak Giresun ve Levant olmak üzere ikiye ayrılır.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile yeryüzünün en üstün özellikli fındığıdır. Bir kültür sahası olan Giresun'da ve Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Akçaabat ilçelerinde yetişir.
Levant kalite fındık, içerdiği yağ oranı az olmakla birlikte, kavrulurken az oranda iç zarını atar. Levant Trabzon, Levant Ordu, Levant Akçakoca biçiminde adlandırılır.
Fındık Çeşitleri
Fındık, üç ana gruba ayrılır:
Kabuklu tombul fındıklar: Tombul, Palaz, Mincare, Gök, Kalınkara, Kan, Cascava ve Delisava (Çakıldak).
Kabuklu sivri fındıklar: Sivri, İncekara, Kuş.
Diğer kabuklu fındıklar: Badem, Foşa, Kargalak, Ordu ikizi.
Ülkemiz, fındığın anavatanı olması özelliğiyle, oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Fındığın ülkemizde erken başlayan yetiştiriciliği, zaman içinde doğal ya da üretici seleksiyonlarıyla, bugünkü çok değerli çeşitlere sahip olmasını sağlamıştır. Hala doğal malzemelerden oluşan çok sayıdaki tipler üretici tarafından "yabani fındık" olarak adlandırılmaktadır.
Değişik fındık bölgelerimizde farklı yoğunlukta olmak üzere, ülkemizde Tombul, Palaz, Foşa, Mincane, Çakıldak, Kalınkara, Uzunmusa, Kan, Kargalak, Cavcava, Sivri, İncekara, Acı, Kuş, Yuvarlak Badem ve Yassı Badem fındık çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunlardan özellikle yuvarlak şekilli olan fındıklar, fındık işletme sanayii için çok uygun olup, yoğun olarak yetiştirilen çeşitlerdir.
Kanser ve Kalp Damar Yetersizliğine Karşı Fındık ve Fındık Yağı
Enerji degeri 639kcal/100g olan fındıgın protein içerigi % 8.2 olarak bulunmuştur. Bu değer bitkisel kaynaklı proteinler için önemli sayılmaktadır. İncelenen fındık çeşitlerinde ortalama yağ oranı % 62.7 olarak saptanmıştır. Bu yagın, yağ asitleri bileşimin %82 'sini oleik asit oluşturmaktadır.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda fındıkta çok yüksek düzeylerde bulunan tek çift baglı doymamış yağ asidi oleikasidin kanda kolestürün yükselmesini önledigi ve böylece kalp-damar hastalıklarına karşı korucu etki gösterdigi belirtilmektedir.
Fındığın ve Fındık yağının bu açıdan önemi Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyalitinde yapılan 6 yıl süreli bir araştırma ile de belirlenmiştir. Bu çalışmaya göre günde en az bir kere fındık yiyen veya fındık yağı kullanan bir insanın, hiç fındık yağı kullanmayan insana göre enfarktüsten ölme riski yarı yarıya azalmaktadır.
Fındık ve fındık yağı E vitaminin bilinen en iyi kaynağıdır. Bu vitaminin kalp ve diğer kasların sağlığı ve üreme sisteminin normal çalışması için gereklidir. Alyuvarların parçalanmasını önleyerek yine ülkemizde yaygın olan kansızlığa karşı koruyucu etki oluşmasını önleyerek veya oluştuktan sonra onları etkisiz hale getirerek kanser hastalığına karşı korumasıdır.
Fındıkta ve fındık yağında E vitamini yüksek, çok çift bağlı doymamış yağ asidinin az olması vücutta özellikle kalp dokularındaki hücrelerin korunmasını sağlamaktadır.
Fındık ve fındık yağının kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan kalsiyum kan yapımında görev alan demir büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi kaynaklarında birisidir. Ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumda zengindir. İşte bu yüzden fındığın ve fındık yağının insan yaşamında değerli bir yeri olduğu görülmektedir.

Mecidiye Köyünün %91'ini fındık bahçeleri oluşturur. Dolayısıyla Mecidiye'nin ekonomisinde fındık en büyük rolü oynar. Köyün yıllık fındık rekoltesi 350 ton kadardır.
Fındık Dünya üzerinde 36-41 enlemlerinde yetişebilen ve kendine özgü iklime ihtiyaç duyan bir bitkidir . Kıyılardan en çok 30 km içerlerde ve yüksekliği 750-1800m yi geçmeyen yerlerde yetiştirilir. Dünyada en önemli fındık dikim bölgeleri; Türkiye, İtalya ve Amerikada dır. Fındık dikimine ve yetiştirilmesine en ungun koşullara sahip ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Türkiye fındık rekoltesinin hemen hemen tamamına yakın bölümünü en uygun toprak ve iklim koşullarına sahip Karadeniz Bölgemizden elde edilir. Bugün Ülkemizde başta Doğu kesimleri olmak üzere tüm Karadeniz yöresinde 300 bine yakın aile yaklaşık 600 bin hektar alanda fındık yetiştiriciliği yapmakta ve yine yaklaşık 8 milyon kişi doğrudan veya dolaylı olarak geçimini Fındık tarımından sağlamaktadır.
Fındık tarımında biyolojik, fizyolojik ve coğrafi faktörler doğrudan doğruya Rekolteye etki etmektedir. Bu nedenle gerek Ülkemiz ve gerekse Dünya fındık üretimi yıldan yıla değişiklikler gösterir. Dünya fındık üretimi son yıllardaki alan artışları ile hemen her yıl 500-600 bin ton dolaylarında gerçekleşmektedir. Türkiye `nin bu üretimdeki payı; İtalya, İspanya, ABD, Yunanistan ve diğer ülkelerin önünde %65-75 arasında değişmektedir. Fındık eski çağlardan beri besin değeri yüksek olan insana güç ve kuvvet veren bir ürün olarak bilinir. Gerçekten fındık sağlıklı beslenme açısından büyük dönem taşıyan besin öğelerini taşımaktadır. TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Merkezi Gıda ve Sogutma Teknolijileri Araştırma Bölümünde bu konuda yürütülen kapsamlı çalışmalar sonuçlanmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre Fındıgın genel kimyasal bileşimi (g/100g)esas alınarak şöyle oluşmaktadır.
Fındığın genel
kimyasal bileşimi (g/100g)
NEM 4.6
YAĞ 62.7
KARBONHİDRAT 11.6
PROTEİN 16.2
SELULOZ 2.7
KÜL 2.2
Fındığın içindeki
Vitaminler (mg/100)
B1 Vitamini :0.33
B6Vitamin :0.24
B2 Vitamini :0.12
E Vitamini :31.4
NİASİN :1.75

Fındığın içindeki Mineraller (mg/100)
DEMİR :5.8
POTASYUM :655.3
BAKIR :1.3
KALSİYUM :160.0
SODYUM :2.1
MANGANEZ :5.1
ÇİNKO :2.2
MANGNEZYUM :16.2

Türkiye’deki üretimi çok eskilere dayanan fındık,geleneksel ihraç ürünü olma niteliğini devam ettirmekte ve ülke ekonomisine oldukça büyük katkıda bulunmaktadır.
Fındık üreten ülkeler arasında saha,üretim ve ihracat bakımından ilk sırada yer almamıza karşılık,birim sahadan alınan ürün bakımından diğer üretici ülkelerin gerisinde bulunmaktayız.Yıldan yıla dalgalanma göstermekle birlikte ülkemizdeki fındık üretim artışı denetimsiz ve kontrolsüz olarak genişleyen üretim sahasından karşılanmaktadır.
Dünya fındık ihracatındaki ülkemizin payının yüksek olması, fındık çeşitlerimizin kaliteli olmasına ve dünya fındık üretim alanının büyük çoğunluğunun elimizde olmasına bağlı bulunmaktadır.
Fındık çerezlik olarak tüketildiği gibi, pastacılık ve şekerleme sanayiinde geniş ölçüde kullanılma alanına sahiptir. Üretilen fındığın %10-15'i ise ülke içerisinde çerezlik olarak ve yeni oluşan pasta ve şekerleme sanayinde tüketilmektedir.İşlenmiş ve mamul olarak fındık ihracatımız ise çok az bulunmaktadır.
Fındığın bir çok üretim ve pazarlama sorunları bulunmaktadır.Üretim sorununun başında verim düşüklüğü gelmektedir. Fındık bahçelerinin yaşlı ve çok sık dikilmiş olması, tozlayıcı noksanlığı, budama, gübreleme ve mücadele gibi teknik uygulama noksanlıkları verim düşüklüğünün en önemli sebepleridir. Pazarlama sorunlarının başında ise o yıl üretilen fındığın ihraç edilmemesi ve buna bağlı olarak yıldan yıla stokların oluşmasıdır

http://www.mecidiye.org/findik.htm

muratbilici54
07-12-2006, 13:41
FINDIK TARIM TAKVİMİ

OCAK
Bu ayda, dişi çiçekler diğer adıyla karanfiller fındık dallarında kendilerini göstermeye başlarlar. Pulcuklarla örtülü bir tomurcuğun ucundan çıkan, çeşitlere göre kırmızı, bordo ve pembe renklerde değişen kıl gibi ince uzantıları olan bu dişi çiçekler, ileride birer fındık çotanağı olacaklardır.
Bol ürün alınmak isteniyorsa, bu karanfillerin sağlıklı olmaları ve soğuklardan etkilenmeden döllenmeleri gerekir. Bu bakımdan, kış aylarında veya sonrasında gelen geç ilkbahar donlarına karşı bu aylarda önlem alınmalıdır.
Bunun içinde, genellikle mart ayı sonlarına kadar, bahçe içinde kolay yanıcı, sis veya duman veren, çalı-çırpı veya diğer yanıcı materyal temin edilerek hakim rüzgarların geldiği yönlere yığılmalıdır. Bunlar don tehlikesi baş gösterdiğinde, gaz yağı gibi kolay yanıcı maddelerle tutuşturularak fındık bahçeleri dondan korunabilir.
Yine bu ayda tomurcuklar patlamadan önce Virgül koşnili ile ilaçlı mücadele yapılır.
Ayrıca, özellikle kumlu topraklarda görülen Dalkıran zararlısı ile kültürel mücadele için de bulaşık ve kurumuş dallar toplanarak yakılabilir. Bu işlem gelecek aylarda da sürdürülür.

ŞUBAT
Fındıklarda dişi çiçekler yani karanfiller iyice olgunlaşmışlar, erkek çiçekler diğer adıyla püslerde fenerlenmeye yani çiçek tozlarını yaymaya başlamışlardır.
Özellikle yağış olmadığı hele de hafif hafif esen rüzgarlı günlerde fındık bahçeleri sapsarı bir tül gibi görünmeye başlar. Bu, sarı renkli çiçek tozlarını rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması ve döllenmenin başlayacağının işaretidir.
Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar içek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl ürün de o kadar bol olabilecek demektir.
Elbet iyi ve bol ürün almak için, döllenen karanfilleri de iyi beslemek gerekir. Bunu için yanmış çiftlik gübresini bu adan itibaren verilmelidir.3-4 yılda bir kullanılan çiftlik gübresi ocakların çevresine dal izdüşümüne (dalların tam altına) gelecek şekilde 25-30 kg kadar ve kesinlikle toprağa karıştırılmak suretiyle verilmelidir.
Unutulmamalıdır ki bir ton yanmış çiftlik gübresinde 5,5 kg azot, 2,5 kg fosfor, 5,5-6 kg potasyum ve diğer bazı bitki besin maddeleri bulunmakta, ayrıca verilen toprakların yapısını da iyileştirmektedir.
Bu sıralarda, zarar yapmaya başlayan kozalak akarı’ nı ve kışı kozalak içinde geçiren filiz güvesi’ ni yok etmek için kozalakların elle toplanarak yakılması oldukça yararlıdır.
İyi bir gübreleme; daha çok ürün, daha bol kazanç demektir.
Kullandığımız çiftlik gübresi yanmamış ise , Bahçemizin gübreden yeterli faydayı görmediği gibi ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlarla da bulaşabileceği unutulmamalıdır.
MART
Bir yandan; ” Mart’ın kapıdan baktırıp, kazma-kürek yaktırdığı” soğuklar zaman zaman görülürse de havaların da toprağın da artık ısınmaya başladığı, diğer bir deyişle canlıların kıpırdanmaya başladığı aydır mart ayı.
Artık bitkilerin ihtiyacı olan besin maddeleri yani gübre toprağa verilmelidir. Özellikle azotlu gübrelerin tavsiye edilen miktarının yarısı bu ay içinde, çiftlik gübresinde olduğu gibi, dal izdüşümlerine serpildikten sonra 5-10 cm derinlikte çapalanan toprağa karıştırılır. Yalnız gübre verilmeden önce toprak analizleri yaptırılıp gübreyi ona göre vermekle, eksik veya fazla gübreleme önlenmiş olur.
Gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılması ile hem gübrenin yararı sağlanmış; hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle kültürel mücadele edilmiş olur.
Çeşitli tomurcukların arasına girerek kozalak veya fındık gülü adı verilen Fındık Kozalak Akarı zararlısı ile ilaçlı mücadeleye de havaların sıcak gittiği yıllarda yine bu ay sonlarında, yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü yaprak geriye devrildiğinde ilaçlı mücadeleye başlanır.
Fındık Yaprak Deleni ile ilaçlı mücadele de yine bu ayın başlarından itibaren, larvaları galeri açmadan önce yapılır.
Bu ayda ilkbahar geç donlarından erken yeşillenen bahçelerde zararlanmalara karşı önlemler alınmalıdır.
Bu arada kıştan zarar görmüş sürgün ve dalların ayıklanmasına yine devam edilir.
Yazlık (azotlu) gübrelerle, ahır gübrelerinin ocakların dibinden 50-60 cm uzaklıkta, dalların altına gelecek şekilde serperken, mutlaka çapalanmalı ve toprağa karışması sağlanmalıdır.
NİSAN
Fındık dalları artık yeşermeye, bahçeler yemyeşil bir örtüye bürünmeye başlamıştır. Fındık çotanakları da bu aydan itibaren belirmeye başlar.
Genelde fındık bahçelerinde Fındık Kozalak Akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabildiği dönem bu aydır. Ocak başına ortalama 30 kozalak var ise yeni sürgünlerde dipten itibaren 3. yaprak geriye devriliyorsa derhal ilaçlanmaya başlanmalıdır. Böylece Fındık Filiz Güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü, fındık filiz güveleri de kışı kozalakların içinde geçirirler ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarla sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olurlar. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanırsa daha iyi sonuç alınır. İlaç atılan bahçelere 30 gün süre ile hayvan sokulmamalıdır.
Son yıllarda özellikle urlu ve şekilsiz iç fındık zarar şekliyle tanınan ve halk arasında pis kokulu böcek olarak bilinen Fındık Yeşil Kokarcası zararının yoğun olduğu bahçelerde kışlamış erginlere karşı İlaçlı mücadele Nisan ayının ikinci yarısında yapılır.
Sabahın erken saatlerinde 10 ocak silkelenmeli ve en az 1 kışlamış ergin düşerse ilaçlama dekara 8-10 lt su atılarak yapılmalıdır.
Azotlu Gübreleme geçmişse, bu ay içinde de kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, doğan fındığı dalda tutmak ve onu beslemek insanların elindedir.
Zirai mücadelede başarı; hedef zararlıya etkili ilacın önerilen dozda ve zamanda kullanılmasıyla mümkündür.
MAYIS
Tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamışlardır. Bu bakımdan mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir.
Bir çiftinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan Fındık Kurdu ile mücadele danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır. Bunun için; sabahın erken saatlerinde dallar 3x3,5 metre boyutunda beyaz bir beze silkelenerek Fındık Kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az 3 ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır.
Fındık kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da; gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaçlar kullanılmalıdır. İlaçlama ocağın tacını aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır.
Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (mart ayında) uygulanır.
Fındık bahçelerinde; yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs- temmuz ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır.
İlaçlama yapılan bahçeye belirtilen süre içinde hayvan sokulmamalı ve bahçedeki meyveler iyice yıkanmadan kesinlikle yenmemelidir.
HAZİRAN
Yazın başlangıcı sayılan bu ayda daneler gelişip çotanaklar irilmeye başlamıştır. Üretici bahçesini gezerken bir yıllık çabasının karşılığı olan daldaki bu çotanaklara bakarak o yıl ürününün ne kadar olacağını tahmin eder, buna göre de kazancını hesaplamaya başlar.
Bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit (yabancı ot ilacı) uygulaması bu ay sonlarına doğru yapılır.
Fındık ocaklarındaki dip sürgünleri şayet sonbaharda temizlenmemişse bu ayda da temizlenebilir.
Fındık dallarında bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine hatta kurumalara neden olan fındık kahverengi koşnili’nin hareketli 1. dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadelede başarı sağlanmaktadır. Haziran ayı sonlarına doğru (Yumurtadan çıkışın tamamlanmasına yakın) ilaçlı mücadele yapılmalıdır.
Son yıllarda büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla İlaçlı mücadeledeye başlamadan önce bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3er bulaşık sürgün yani toplam 30 sürgünün her birinde 5 canlı koşnil var ise ilaçlı mücadele yapılmalıdır.
Başarılı bir ilaçlama için tüm yaprak, dal ve sürgünlerin tamamen ilaçlanması gerekir.
Bu ayda ayrıca dalkıran zararlısıyla da ilaçlı mücadele yapılır. Zararlıyla bulaşık bahçelerde haziran ayının ikinci yarısında bahçe gezilir dallarda galeri açmaya başlanmış ergin dişi böceklerin çıkardığı taze odun talaşı görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalı ilk ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci ilaçlama yapılmalı.
TEMMUZ
Fındık üreticisinin gözlerini fındık dallarından ayıramadığı sevinçli, umut dolu olduğu bu ayda; fındık içleri meyveyi doldurmuş, kabukları da iyice sertleşmiştir.
Yağışların az olduğu bazı yıllarda, kuraklık baş gösterebilir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip, bitkinin su dengesinin bozulmasına dolayısıyla, meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökümünün artmasına sebep vermemek için, imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır.
Artık,fındıkları toplanması yaklaşmıştır. Bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç-gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerekir.
Fındık kokarcası’ nın nimf yoğunluğu fazla ise İlaçlama yapılabilir. Bunun için nisan ayında belirtilen ilaçların her hangi biriyle (değişik olması tavsiye edilir) dekara 50 lt su atılarak nimf ilaçlaması yapılır.
İleride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneğide bu ayın ikinci yarısı (hasattan 10-15 gün önce) alınmalıdır. Toprak örneği ise gübre verilmeden önce her zaman alınabilir.
Gübreleme yapmadan önce; bahçe toprağının ve/veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlenen cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılmalıdır.
Böylece boş yere gübre atılmamış ve toprağın yapısı bozulmamış olur.
AĞUSTOS
Fındık hasadının yapıldığı, yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle tüm bahçelerin şenlendiği bu ayda yediden yetmişe herkes fındığın peşindedir.
Bir yıl fındıkla yatıp fındıkla kalkan üreticinin emeğinin artık hasat zamanı gelmiştir. Ancak; hasat ederken bir yıllık emeğinin karşılığını tam alabilmesi için, fındığının tam hasat olgunluğuna gelmiş olmasına önem vermelidir. Çünkü tam olgunlaşmadan hasat edilen fındıkların iç randımanı düşer, buruşuk oranı artıp depolanma süreleri kısalmaktadır.
Daldan ve dalların silkelenmesiyle yere düşürülenlerin elle toplanmasıyla hasat edilen fındıkların harmanlaması ve depolamasında da kalitenin korunması için belirlenen şartlara uyulması hem üreticinin hem de ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkı unutulmamalıdır .

SAYIN ÜRETİCİ,
Bir yıllık emeğinizin karşılığını almak üzere olduğunuz bu günlerde fındığınızı pazara daha kaliteli ulaştırabilmeniz dolayısıyla ülkemiz fındığının hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının devamlılık göstermesi için;
Aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
1-Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otları temizlemelisiniz.
2-Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen, farklı çeşitleri ayrı ayrı hasat ediniz.
3-Hasatı, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapınız. Çünkü olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulacak hem de randımanı düşük olacaktır.
4-Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıkları diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplayınız.
5-Hasat ettiğiniz fındıkları jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getiriniz, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletmeyiniz. Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar.
6-Harmana getirdiğiniz zuruflu fındıkları büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletmeyiniz.
7-Zuruflu fındıkları toprakla temas ettirmeyip, yağmurdan koruyunuz. Ancak kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örttüğünüz naylon örtüleri, yağmur nedeniyle uzun süre havasız bırakmayınız.
8-Zuruflu fındıkları; beton harmanlara 15-20 cm kalınlığında serip 4-5 saatte bir çevirerek, güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza veriniz.
9-Fındığı verdiğiniz patozun fındıkları zurufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat ediniz.
10-Zurufundan ayrılmış dane fındıkları; hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutunuz, eğer harmanınız beton değilse fındığınızın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanınız.
11-En fazla 5 cm kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız dane fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 cm yükseklikte yaptığınız çardağın üzerine örtmelisiniz.
12-Tam olarak kuruttuğunuz kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeleri seçiniz, çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenecektir.
13-Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurunuz. Naylon çuvallara fındık koyulduğunda kızışma yapmakta, bunun sonucunda da küflenen fındıklarda kanser yapıcı etkisi olan aflatoksin maddesi oluşmaktadır ki bu madde hem fındığınızın kalitesini hem de insanların sağlığını etkileyecektir.
14-Kuruyan kabuklu fındığınızı hemen pazara götürmeyecekseniz temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza ediniz.
Fındığınıza göstereceğiniz ilgi ve özenin gelirinizi bir kat daha artıracağını unutmayınız.
EYLÜL
Harman zamanı geciken bazı yörelerde, ürünü sonbahar yağmurlarından iyi korumak gerekmektedir.
Erken kurutulamayan veya naylon örtü altında uzun süre kalan fındıkların zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Fındık hasadı tamamlandıktan sonra, fındık filiz güvesi mücadelesi de yapılmalıdır. Bunun için yaprakların altında orta damar ile yan damarların birleştiği üçgen girintilerde kahverengi lekeler bulunup bulunmadığına bakılmalı, baktığımız 100 yaprağın 15’ inden fazlasında araz görülüyorsa ilaçlama yapılmalıdır.

EKİM
Fındıklar toplanıp, harman alınmış, çoğu üretici ürününü pazara götürüp bir yıllık emeğinin karşılığını da elde etmiştir.
Sıra gelecek yılın ürününü daha da artırmaya, en azından devam ettirmeye gelmiştir. Çünkü Ekim ve Kasım ayları gelecek yıl ürününe hizmet etme aylarıdır.
Bunun içinde budamaya önem verilmelidir. Öncelikle fındık dalları ayıklanmalı kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni genç kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır.
Öte yandan kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal izdüşümüne(dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılmalıdır
Yine Mayıs böceği larvaları ile ilaçlı mücadele de eylül-ekim aylarında yapılır. Bunun için 50x50 cm ‘lik çerçeve ile bahçenin araz görülen 16 ayrı yerinde işaretleme yapılır, buralar 25 cm derinliğinde kazılır bir örtü üzerine alınan toprak incelenerek 1m ² de (4 çerçeve alanı) 3 adet larva varsa toprak ilaçlaması yapılmalıdır.
KASIM
Kış mevsiminin başlangıcı sayılan Kasım ayında havaların uygun olduğu zamanlarda, fındık bahçelerinde ayıklama işlerine devam edilir. Yine kışlık (fosforlu) gübre verilmesi geciken yörelerde bu işler tamamlanır.
Fındığın iyi gelişip bol ürün verebilmesi için yetiştiği toprağın ph’ nın 5-7 arasında olması gerekmektedir. Bu ay, toprak ve yaprak analizlerinin sonucunda bahçemize tavsiye edilen kireç, fındık ocaklarının dal izdüşümlerine serpildikten sonra 5-10 cm derinlikte çapalanarak toprağa karıştırılıp verilir.
Bahçeye tavsiye edilen kışlık gübrelerle kirecin aynı anda verilmemesi tavsiye edilmektedir.
Mayıs aylarında mücadele edilen virgül koşnili ile bu ayda da ilaçlı mücadele yapılabilir. Öte yandan kurumuş dallar toplanırken dalkıran ile de mücadele edilmiş olur.
Kışı bol yağışlı geçen yörelerde çiftlik gübresi bu aydan mart ayına kadar verilebilir. Unutulmamalıdır ki en iyi gübre çiftlik gübresidir ve toprağa gerekli olan hemen her çeşit besin maddesi bu gübrelerde vardır.
Kasım ayı işlerin azaldığı ay ise de fındık üreticisi kışlık odununu, ahırındaki hayvanlarının altının kuruluğunu temin edebilmek için bahçesinden çıkamayacaktır.
Toprağa gübre verirken;ocak diplerine serpip bırakılmamalıdır.
ARALIK
Fındık üreticisinin işlerinin en az olduğu dinlenmesi gereken aydır bu ay. Ama nasıl dinlenebilsin?
Fındık dallarında püsler irileşmiş, karanfillerin tomurcukları şişmiş ve tam patlamaya hazır, yer yer kırmızı uçları görülmektedir.
Fındık bitkisi duruyor, dinleniyor mu ki, üretici oturabilsin, dinlenebilsin. O da, gelecek yılda daha iyi ürün alabilmek için uygun bulduğu zamanlarda yine bahçesindedir.
Örneğin toprak ve yaprak analizlerinin sonuçlarına göre diğer aylarda zaman bulamamışsa kirecini verir, çitlerini, hendeklerini onarır...
Durmak yoktur fındık bitkisinde de üreticisinde de. Hep çalışır, çalışır, çalışır...
http://www.mecidiye.org/tarim.htm

mecegh
07-12-2006, 16:38
Çok güzel bilgiler vermişsiniz, sağolun.

Ben de bizim fındıkların neden iyi olmadığını şimdi anladım :) Ama her seferinde altındaki otları temizleme işini yapıyoruz, o olmasa zaten fındık toplamak bir işkence olurdu sanırım.

****** köylerdeki insanlar yapılması gerekenlerin farkında ama dediğiniz gibi hangisini ne zaman yapacaklar. Çay,fındık,bağ,bahçe,kivi (son zamanlarda iyice arttı Rize civarında)....

TaFLaN
07-12-2006, 18:33
selam fındık üreticisi arkadaşlar
fındığın üretiminden başlayarak satışına kadar olan süreçleri bu başlık altında fikir ve önerilerimizi bir araya getirelim mi


"Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Türkiye, en önemli üretici ülke konumunda. Buna karşın, fındık borsası Almanya'nın elinde, Hamburg'da bulunmaktadır. Fındık yetiştiricisi olmamasına karşın, dışarıdan aldığı fındığı kabuklu, iç veya işlenmiş olarak diğer ülkelere satan Almanya'nın dünya fındık dış satımındaki payı yüzde 3.6 Bu unsurları görünce insan neden elimizdeki değerleri iyi ve doğru kullanamıyoruz diye hayıflanıyor...:(

Mine Pakkaner
08-12-2006, 11:45
Arkadaşlar bu başlıkta sadece yetiştiricilik konuları yer alacaktır.

Ürünlerin tarım politikaları ile ilgili Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=18) başlığı kullanılmalıdır. Orada http://www.agaclar.net/forum/images/misc/paperclip.gif Fındık sorunu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1625) alt başlığı var. Bu konuya o başlıkta devam ediniz. Süs bitkileri için de gerekirse bir başlık açın ve bahsettiğiniz polemikleri oraya taşıyın.

Bu başlıkta fındık politikası ile ilgili mesajlarınızı siz okuyunca taşıyacağım.

bonsade
09-01-2007, 08:55
Her halde küçük bahçelere tek başına fındık dikilmemeli.Yazılanlara bakılırsa oda dişili erkekli..İki tane mi dikmeliyim?

bonsade
31-01-2007, 12:35
Fındık küçük bahçelere tek başına dikilebilirmi.Tozlanmayı sağlamak için başka fındık fidanına ihtiyaç varmı?

Penelophe
19-01-2008, 01:50
Mine hanım, fındık sadece kökleriyle mi üretilebiliyor?

alice
01-02-2008, 06:21
Fındık küçük bahçelere tek başına dikilebilirmi.Tozlanmayı sağlamak için başka fındık fidanına ihtiyaç varmı?

Merhaba Bonsade,
fındık yetiştiriciliği ile uğraşan bir ailenin ferdi olarak şunu söyleyebilirim.
Fındık çeşitlerinin çoğu kendine kısırdır. Fındıkta erkek çiçekler(sümbül) ve dişi çiçekler(karanfil) aynı dal üzerinde bulunur fakat çeşitler arası tozlanmanın kış aylarında meydana gelmesiyle döllenme oluşur.
Bizim bahçede en az 7-8 çeşit fındık ağacı mevcut. Fındığın kalitesi çeşide göre farklılık göstemektedir.Birde yükseltiye göre değişmektedir.Şöyleki yükselti artıkça sürgünlerin baharda don etkisine maruz kalmıyacak çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılır.Fındık nemli ve ılıman iklimin bitkisidir.Karadenizin sahil kesimi dışında yetişir ancak Akdenizde ürün vereceğini düşünmüyorum.
Karadenizdeki fındıklar ocak olarak dikilmiştir(yaklaşık bir metre çapındaki daire veya elips şeklindeki ocaklarda 6-7 ağaç düşünün).Fındık Fidanlarının dikimi aralıktan şubatın sonuna kadar olan dönemde yapılması uygundur. Tabansuyu seviyesi çok yüksek arazide gelişme göstermez,drenaj kanalları açılmalıdır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Kolay gelsin...

alice
01-02-2008, 06:38
Mine hanım, fındık sadece kökleriyle mi üretilebiliyor?

Merhaba Penelophe,
Fındık Yetiştirmek için yeni bir bahçe kurmak isteyen üreticilerin tümü kök sürgünleri ile ocak içinde yetişmiş olan fidanlardan yararlanmışlardır. Çelikleme veya air layering yöntemiyle yetiştirildiğini hiç görmedim ve duymadım. Hatta aşılama ile üretime bile gereksinim duyulmaz.
Tohumundan çimlendirilerek üretilen fındıktan (cevizdeki gibi) aynı bitki elde edilmez diye biliyorum daha doğrusu yabani fındık yetişmiş olur..

Kolay gelsin..

Penelophe
09-02-2008, 01:06
Alicee, teşekkür ederim.:)

deniz-kızı
04-05-2008, 13:31
Fındığı topreğe gömsek filizlenir mi? Bizim bahçeye ufaklıklar fındık atıyordu yerde yeşeren bir şeyler var.Acaba fındık olailir mi.

İklimsiz
04-05-2008, 13:50
Sorunuzun cevabı evet deniz-kızı.

nariçi
20-11-2008, 13:04
Evimizin önünde bir ocak iki gövdeli fındık var. Önceki yıl üç - beş adet olan meyvesi (fındığı) bu yıl bir avuç dolusu oldu. Ancak bugün baktım ki erkek çiçekleri tırtıl şeklinde sürgünlerden sarkmaya başlamış havalar ılıman geçiyor o yüzden mi acaba. Bir zararı var mı? Normal bir durum mu? Bilen arkadaşların açıklamalarını bekliyorum.

alice
20-11-2008, 13:24
Evimizin önünde bir ocak iki gövdeli fındık var. Önceki yıl üç - beş adet olan meyvesi (fındığı) bu yıl bir avuç dolusu oldu. Ancak bugün baktım ki erkek çiçekleri tırtıl şeklinde sürgünlerden sarkmaya başlamış havalar ılıman geçiyor o yüzden mi acaba. Bir zararı var mı? Normal bir durum mu? Bilen arkadaşların açıklamalarını bekliyorum.

Sayın nariçi,
Fındık kışın ,aralık-ocak, aylarında döllenen bir bitkidir. Aşırı soğuklar olmadıkça sorun olmaz. Baharda yapraklanan fındık don tehlikesi taşır.o zaman endişelenebilirsiniz.:)

nariçi
20-11-2008, 16:16
Sayın alicee teşekkür ederim, Burada hava biraz ısınınca tomurcuklar hemen büyüyor. Fakat kışlar çok soğuk ayaz oluyor. (-10)

alice
08-01-2009, 08:07
Sayın alicee teşekkür ederim, Burada hava biraz ısınınca tomurcuklar hemen büyüyor. Fakat kışlar çok soğuk ayaz oluyor. (-10)

sayın nariçi,
ilimizin yüksek kesimlerinde, karın ve soğun eksik olmadığı, geç uyandığı için bahar donlarından zarar görmeyen çakıldak çeşidi yetiştiriliyor.
Verimi iyi,kalitesi düşük bir çeşittir.
Karadeniz bölgesi dışında bu çeşidi yetiştirmek daha mantıklı.

Bazı fındık üreticileri don tehlikesi olan zamanlarda bahçenin muhtelif yerlerinde dumanlı olacak şekilde ateş yakarlar.

AfyonluSedat
26-02-2009, 21:54
sayın arkadaşlar dağlarda kendiliğinden yetişen dağ fındığı diye bir fındık var bölgemizde.Sert kabuk ve küçük taneli bir fındık ve çok lezzetlidir. Merak ettiğimiz sizin her bölgede yokmuş türkiyede 4 yerde varmış galiba .Bilgisi olan varmı

nazmikoc
02-03-2009, 13:44
sayın arkadaşlar dağlarda kendiliğinden yetişen dağ fındığı diye bir fındık var bölgemizde.Sert kabuk ve küçük taneli bir fındık ve çok lezzetlidir. Merak ettiğimiz sizin her bölgede yokmuş türkiyede 4 yerde varmış galiba .Bilgisi olan varmı

Bizim oralarda ham fındık denilen bir tür var, yanlışım varsa sayın İklimsiz arkadaşım düzeltecektir. Ham fındık olgun fındığın yere düşerek kendi kendine yetişmesinden meydana gelmektedir. Kabuğu sert ama çok ufak değildir. Lezzetine gelince güzeldir. Dağ fındığı dediğinizle ilgisi varmı bilemem.

saygılarımla

selmangulec
13-04-2009, 20:13
merhabalar ,
benim bir fındık ağacım var. bizim bölge fındık ağacı için müsait bir yer değil. (iklim şartı olarak sıcak ve kurak ) ama kontrollerimde geçen seneye göre biraz iyileşme var ağaçta ,
ürün vermesini sağlamak kurak iklimde çok zor olsa da acaba bu ürünün ömrünü neler yaparak uzatabilirim. ( yani yaz ayında da sık yağmur istermi , sünni yağmurlama yapılması iyi olabilir mi? ) bana bu konuda neler yapabileceğim hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Seyfi Dağdeviren
17-04-2009, 09:54
sayın arkadaşlar dağlarda kendiliğinden yetişen dağ fındığı diye bir fındık var bölgemizde.Sert kabuk ve küçük taneli bir fındık ve çok lezzetlidir. Merak ettiğimiz sizin her bölgede yokmuş türkiyede 4 yerde varmış galiba .Bilgisi olan varmı

Bolu da ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişmektedir.Küçük ve sert kabukludur.Bolu çevresindeki köylerde evlerin bahçelerinde tek tük çeşit olsun diye yetiştirilmektedir.BOLU fındık şekeri ve yeni ünlenmeye başlayan Bolu çikolatasının ana maddesidir.Benim ilgi alanımdaki bir çeşittir.İleride ekonomik önem kazanacağını zannediyorum.Normal fındığa göre daha yağlı,damakta hoş bir tat bırakan çeşittir.Kavrulmuşunu tatmadım.Eşimin kuzeninin bahçesinden 2 klg. kadar toplamıştım.6 tanesini diktim,çimlenmesini bekliyorum. fırsat bulursamGöynük ve Mudurnu köylerinde fidan bulunuyormuş,elde etmeğe çalışacağım.Bendeki amatörce bilgi bu kadar.Selam ve sevgiler.

cey_cey
19-06-2009, 18:14
karedeniz bölgesinin geçim kaynagı olan fındık bölgemizde 5 çeşit olarak yetişmektedir fındıkla ilgili bir konu olmadıgı dikkatimi çekti

YAGLI FINDIK
KARA FINDIK
PALAZ FINDIK
SİVRİ FINDIK
ÇAKILDAK FINDIK

Çakıldak fındık harici deniz seviyesinde olan rakımlarda yatişmektedir. Çakıldak fındık rakımı yüksek soguga dayanıklı geç dogum yapan bir türdür -15 dereceye kadar dayanmaktadır

habitad
20-06-2009, 00:11
merhabalar ,
benim bir fındık ağacım var. bizim bölge fındık ağacı için müsait bir yer değil. (iklim şartı olarak sıcak ve kurak ) ama kontrollerimde geçen seneye göre biraz iyileşme var ağaçta ,
ürün vermesini sağlamak kurak iklimde çok zor olsa da acaba bu ürünün ömrünü neler yaparak uzatabilirim. ( yani yaz ayında da sık yağmur istermi , sünni yağmurlama yapılması iyi olabilir mi? ) bana bu konuda neler yapabileceğim hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Sevgili selman güleç, Samsunlu ama Konya'da yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim.Bende bir çok arkadaşıma fındık fidesi getirdim.Uygulamasını beraber yaptık.İlk olarak şunu belirtmek isterim.Karadenizde kültüre alınmış ekonoik değeri olan hiç bir fındık şeşidi karasal iklimde meyve vermiyor.Yeşil aksamda sorun yok hatta çok güzel gelişiyor.Lakin iklim özellikleri ve ilbahar aylarında ki gece gündüz sıcaklık farkları fındık meyve oluşumuna imkan vermiyor.Karasal iklim özelliklerine adapte olmuş türler var fakat onların meyvelerini çekiçle kırmak bile zor.Ayrıca verim çok az ve tat olarak ta iyi sayılmazlar.Saygılar...

denizakvaryumu
22-07-2009, 16:15
http://www.cakmaklarfindik.com/sivri-findik.html

http://www.giresunpostasi.net/haber.php?haber_id=269

http://www.tmo.gov.tr/tr/index.php?option=com_content&task=view&id=100

Yararlı linkler

oguz3259
22-07-2009, 16:57
karedeniz bölgesinin geçim kaynagı olan fındık bölgemizde 5 çeşit olarak yetişmektedir fındıkla ilgili bir konu olmadıgı dikkatimi çekti

YAGLI FINDIK
KARA FINDIK
PALAZ FINDIK
SİVRİ FINDIK
ÇAKILDAK FINDIK

Çakıldak fındık harici deniz seviyesinde olan rakımlarda yatişmektedir. Çakıldak fındık rakımı yüksek soguga dayanıklı geç dogum yapan bir türdür -15 dereceye kadar dayanmaktadır


İnce yağlı denilen yağlı fındık grubundan bir fındık daha vardır ki kabuğu ince tadı belkide en lezzetli olanıdır.Ayrıca Giresun ve Ordu illeri dışında yetişen (adapazarı bolu vs) fındığın kalite ve lezzeti çok yüksek değildir.

Hatta 1.kalite fındık Giresun fındığı olup piyasada aynı isimle yer bulur :cool:

denizakvaryumu
23-07-2009, 07:52
Ankara ve karasal iklimler için en uygunu çakıldak fındık sanırım.

Çakıldak fındık için cey cey ve romantik arkadaşların düşüncelerini de almak isteriz.

Satışı var mı? Çakıldak fındık tozlayıcıya ihtiyaç duyar mı? Tadı nasıl vs?

cey_cey
23-07-2009, 08:35
sn denizakvaryumu çakıldak fındık soguga en dayanıklı olan türdür bölgemizin rakımı 1000.1200 olan bölgelerimizde rahatlıkla yetişir ankarada nem oranı düşük oldugundan dolayı yetişir ama istenilen ürün alınamayabilir meyvesi az olur **** hiç olmaz

cey_cey
23-07-2009, 08:45
sn deniz akvaryumu çakıldak fındık olan kendi bahçem mevcut size ekim ayında 3.5 ade it ocak diplerinden fidan göndereyim deneyin isterseniz

denizakvaryumu
23-07-2009, 08:57
Tadı nasıl? Tozlama için başka fındığa gerek duyuyor mu?

cey_cey
23-07-2009, 09:02
tadı güzel ve kavrulmuş tadı çok daha güzel tozlama gerksinimi olmasada aralarında ham fındık olan bahçelerde verim artıyor

Romantik
23-07-2009, 09:29
Olayı şöyle bir açıklama getireyim. Çakıldak fındık dahil bütün fındıklar tozlamaya ihtiyaç duymaz. Çünkü dişi ve erkek organlar aynı dal üzerinde bulunmaktadır. Yalnız düz ve sahile yakın arazilerde verimi artırmak için tesis edilmiş bahçelerde Ham fındık dediğimiz fiddıktan bulunur. Ham fındığın püskülü fazla olduğu için tozlanmayı artırır. Çakıldak fındık yaklaşık sahilden 300 m yükseklikteki bütün bahçelerde ticari anlamda yetişen fındıkdır. Bir anlamda Soğuk iklim fındığı diyebiliriz. Tad olarak yağlı ( Tombul ) fındığın tadını tutmasada dediğim gibi Karadenizin yüksek kesimlerinde yetişen tek fındık olması onun avantajıdır. Bu yüzden karadeniz dışındada dış mekanda yetişip meyveye dönüşecek tek fındıktır.

cey_cey
23-07-2009, 09:38
sn romantik yokuşdibi yaylasında fındık yetiştigini biliyorsunuz her halde rakımında 1000.1200 oldugu bir bölge

cey_cey
23-07-2009, 09:41
ve bu fındık sinop ta dahi meyve vermedi ankarada meyve vermesi zor yeşil peyzaj bitkisi olarak kalır görüşündeyim

Romantik
23-07-2009, 23:20
Mor Beyaz Botanik olarak fındık fidanı satışlarımız devam etmekte olup, eylülden sonra çeşitleriyle fındık fidanı ( Tombul fındık, Sivri Fındık, Palaz fındık ve Çakıldak fındık ) fidanları satışımız olacaktır.

habitad
23-07-2009, 23:32
arkadaşlar fındık yükseltiden çok iklime odaklı bir bitki.Findık fidesi memleketimizin her yerinde rahatlıkla yetişir.Ama her yerde fındık meyve vermez.Ayrıca her yerde fındık yetiştirmek te pek doğru değil.

denizakvaryumu
24-07-2009, 08:07
ve bu fındık sinop ta dahi meyve vermedi ankarada meyve vermesi zor yeşil peyzaj bitkisi olarak kalır görüşündeyim

Meyve vermekten kasıt ticari anlamda çok sayıda meyve vermesi değil işte bir kaç avuç fındık :)

Ankara'da bu sene bahçede dalından fındık koparıp yedim, verimli değildi ama yine de fındığı dalından koparıp yiyebildik.

Fındık üzerinde bu kadar durmamın nedeni anlaşılmıştır herhalde ne de olsa hanım tarafından Trabzon'luyum :D

cey_cey
24-07-2009, 13:39
sn denizakvaryumu 3,5 adet meyve alırsınız eşinizde bizim kadar bilirdir zaten fındıgın gelişimini

Samsunlu55
26-08-2009, 02:08
Ben fındıkla ilgili en çok bilginin aşağıdaki linkte olduğunu düşünüyorum diğer sitelerde bu şekilde doğru bir anlatım bulamadım.
http://www.yuksekyayla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=1

denizakvaryumu
22-10-2009, 21:55
Pembe sevenlere, pembe fındık da var :)

109170
http://www.burntridgenursery.com/nutTrees/index_product.asp?dept=54&parent=3

Samsunlu55
23-10-2009, 07:38
Renk itibariyle güzel ama cins olarak iyi bir cinse benzemiyor. Aynı sitede hemen onun altında kırmızımsı renkte olan bir fındık var yani aşağıdaki bunun fındıkları güzel gibi görünüyor cins olarak.
109200

alice
23-10-2009, 19:51
Bu fındıklar tam anlamıyla peyzajlık, bu özelliği kafi bile gelir temini için.
Meyve kalitesi yönünden beklenti içinde olmamak gerek.

Samsunlu55
24-10-2009, 00:12
Yok onun için demedim ilk resimdeki fındığın normal yeşil olanının kabuğu kalın ve sert olur, yeşili tam yabani olmasada yabani sayılabilir. İkinci resimdeki cinsin yeşili ise çok güzeldir. Verimi yüksek, kurağa daha çok toleranslı, meyvesi yağlıdır.

Samsunlu55
06-12-2009, 21:46
116640

Fındıkta tek gövde yetiştiriciliğin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bahçemde 1 tane tek gövde fındık var ve diğerlerine göre her türlü avantajlı ve kolaylık. Hem güneşi daha rahat aldığı için bol verimli oluyor hemde dip sürgünlerinin temizlenmesi, toplaması, ilaçlanmasın gibi faktörlerde kolaylık sağlıyor. Resimler benim bahçeden. İlk resim Haziran çekimi ikinci resin birkaç hafta önceki çekim. Tek gövde ekim konusunda yorumlarınızı bekliyorum...

116639

http://www.yuksekyayla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=1

denizakvaryumu
07-12-2009, 01:02
Ocak şeklinde değil de bu şekilde tek gövde olması durumunda tozlanma nasıl oluyor?

alice
07-12-2009, 02:48
Ocak şeklinde değil de bu şekilde tek gövde olması durumunda tozlanma nasıl oluyor?

Sayın denizakvaryumu,
Ocak dikim sisteminde ocaktaki tüm fındıklar (biz dal deriz) aynı çeşittir.

Örneğin
a ocağı palaz çeşidi , b ocağı yağlı çeşidi, c ocağı sivri çeşidi, d ocağı giresun karası çeşidi olsun.

Sayın Samsunlu55'in mesajındaki fotoğrafta tek görünmesine bakmayın etrafında başka çeşitlerde vardır. Fotoğraftan net olarak anlaşılmıyor ancak bu fındığın çeşidi giresun karası olabilir.:confused:

alice
07-12-2009, 04:17
116640

Fındıkta tek gövde yetiştiriciliğin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bahçemde 1 tane tek gövde fındık var ve diğerlerine göre her türlü avantajlı ve kolaylık. Hem güneşi daha rahat aldığı için bol verimli oluyor hemde dip sürgünlerinin temizlenmesi, toplaması, ilaçlanmasın gibi faktörlerde kolaylık sağlıyor. Resimler benim bahçeden. İlk resim Haziran çekimi ikinci resin birkaç hafta önceki çekim. Tek gövde ekim konusunda yorumlarınızı bekliyorum...

116639

http://www.yuksekyayla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=1

Sayın Samsunlu55,
verdiğiniz linkteki bilgilere bakıp, tek dikim üzerine fikirlerimi belirmek isterim.

Bahsettiğiniz tek dikim sistemi yurtdışındaki üreticiler kullanıyor.Hatta onlar dökülen fındığı makinelerle hasat ediyorlar. Onların fındıkları ceviz ağacı gibi birşey google aramalarımın birinde görmüştüm.

Türk fındığının yetiştiriciliğinde ocak sistemi kullanılıyor. Terme ve çarşamba ilçelerinde bir kaç arazide çit sistemi uygulandığını da görmüştüm.

Sizin de bildiği gibi fındık ülkemizde engebeli arazilerin bitkisi. Ordu ilinin engebeli arazisinde fındık hasat edilirken işçiler beline ip bağlıyor.Tek Tek dikilmiş fındığı hasat etmek hiçte kolay olmayacaktır.
Düz arazilerde tek dikim sistemi düşünülebilir ki, zor artık, düz arazideki fındığını kes, diye teşvik vermeye kanunlar koymaya, yönetmelikler çıkarmaya başlamışlarken.

Tek dikim sistemi ile sizin de belirttiğiniz gibi verimde artış olacaktır ve işçilik masrafı da azalacaktır.Bular olumlu yanları.

Verim artacaktır derken, aşırı verim artışı beklenilmemeli düşüncesindeyim.Tek dikim sisteminde, dönüme kaç fidan dikilebileceği de önemli.:confused:
Ocak sitemi ile oluşturulan bir bahçede ortalama 50 ocaktan oluşmakta. Her ocakta en az 6 fındık ağacı(dal) olsa 300 eder.
Adapazarı Bölgesi (düz arzi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 140 kg kabuklu
Ordu, Giresun Bölgesi (engebeli arazi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 100-120 kg kabuklu.

Ocak sisteminde sürgünlerin alınması esanasında dal olabilecek (uygun konumdaki) sürgünler bırakılır, yaşlanan, hastalanan dallar kesilir. Bu, hemen hemen her yıl yapıldığı için ocakta boşalma olmaz. Tek dikim siteminde yaşlanan, hastalanan dalı kestiğimizde yerine bırakılacak sürgünün gelişip meyve vermesi için 4 yıla ihtiyacı olacak.:confused:

Samsunlu55
07-12-2009, 23:14
Sayın Samsunlu55,
verdiğiniz linkteki bilgilere bakıp, tek dikim üzerine fikirlerimi belirmek isterim.

Bahsettiğiniz tek dikim sistemi yurtdışındaki üreticiler kullanıyor.Hatta onlar dökülen fındığı makinelerle hasat ediyorlar. Onların fındıkları ceviz ağacı gibi birşey google aramalarımın birinde görmüştüm.

Türk fındığının yetiştiriciliğinde ocak sistemi kullanılıyor. Terme ve Çarşamba ilçelerinde bir kaç arazide çit sistemi uygulandığını da görmüştüm.

Sizin de bildiği gibi fındık ülkemizde engebeli arazilerin bitkisi. Ordu ilinin engebeli arazisinde fındık hasat edilirken işçiler beline ip bağlıyor.Tek Tek dikilmiş fındığı hasat etmek hiçte kolay olmayacaktır.
Düz arazilerde tek dikim sistemi düşünülebilir ki, zor artık, düz arazideki fındığını kes, diye teşvik vermeye kanunlar koymaya, yönetmelikler çıkarmaya başlamışlarken.

Tek dikim sistemi ile sizin de belirttiğiniz gibi verimde artış olacaktır ve işçilik masrafı da azalacaktır.Bular olumlu yanları.

Verim artacaktır derken, aşırı verim artışı beklenilmemeli düşüncesindeyim.Tek dikim sisteminde, dönüme kaç fidan dikilebileceği de önemli.:confused:
Ocak sitemi ile oluşturulan bir bahçede ortalama 50 ocaktan oluşmakta. Her ocakta en az 6 fındık ağacı(dal) olsa 300 eder.
Adapazarı Bölgesi (düz arzi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 140 kg kabuklu
Ordu, Giresun Bölgesi (engebeli arazi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 100-120 kg kabuklu.

Ocak sisteminde sürgünlerin alınması esanasında dal olabilecek (uygun konumdaki) sürgünler bırakılır, yaşlanan, hastalanan dallar kesilir. Bu, hemen hemen her yıl yapıldığı için ocakta boşalma olmaz. Tek dikim siteminde yaşlanan, hastalanan dalı kestiğimizde yerine bırakılacak sürgünün gelişip meyve vermesi için 4 yıla ihtiyacı olacak.:confused:

Evet, Tekkeköy, Çarşamba, Terme'nin ova olan kısımlarında çit dikim uygulanmış ve uygulanıyor. Yeni kurulacak bahçeler içinse bu sistemler önerilmekte.

İşçilerin beline ip bağlayıp fındık topladığı yerler parmakla gösterilecek kadar. Fındığı kes deyip verilen teşviklere kalırsak sadece çit dikim değil hiçbir şekilde dikim yapamayız.

Tek fidan dikiminde tabi ki fidanlar daha sık ekilecek ve verim eşitlenecektir bunun yanında da diğer olumlu yönleride ortaya çıkmış olacaktır.

Tek fidan dikiminde kare dikim yapılmayıpta eğimli/eğimsiz arazide aşağıdaki linkteki şekilde ekilirse gençleştirme yine aksamamış olur. Hem bu şekilde ekildiğinde eğimli arazide toprak kaymasınında biraz daha önüne geçilmiş olur.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=19108

Hadi bahçeyi geçelim ara tarımı şeklinde yetiştirmek için ocak dikim mi uygundur çit dikim mi:confused:

canca7
08-12-2009, 09:02
çakıldak fndk dediğiniz şu sivri fndık dediklerimidir??

Samsunlu55
08-12-2009, 10:26
Çakıldak fındık yuvarlak fındıklar grubuna giriyor. Sivri fındık tek bir cins değildir. Alttaki linki incelemeni tavsiye ederim:

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://img294.imageshack.us/img294/5536/fndk4qo8.png&imgrefurl=http://www.gidacilar.net/turkiyede-yetisen-onemli-findik-cesitleri-t406.html&usg=__qIKhD0VFKObeYQA6igs7RncyIlE=&h=306&w=481&sz=255&hl=tr&start=18&um=1&tbnid=hzxXRFkTqoci7M:&tbnh=82&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3D%25C3%2587ak%25C4%25B1ldak%2BF%25C4%2 5B1nd%25C4%25B1k%26hl%3Dtr%26client%3Dopera%26rls% 3Dtr%26sa%3DG%26um%3D1

limoncu
08-12-2009, 16:36
Merhabalar, bu soruları başka bir konuda da sormuştum ama uygun olan yer burasıydı. Buraya da taşıyorum.

1. Giresun'da fındık bahçelerinde azot gübrelemesi, kışlık gübre (tam bilmiyorum) ve bazı yıllarda kireçleme yapılmaktadır. Toprak bildiğiniz üzere devamlı yağmura maruz kalmaktadır. Hiç kurumamaktadır. Böylesi bir iklimde nasıl bir gübreleme önerirsiniz, hangi gübreler daha yararlı olur? Verim artar.

2- Bahsettiğim fındık bahçesinde Potasyum Nitrat adı verilen gübre yararlı olur mu. Yoksa bu topraklar için yarardan çok zararı mı olur? Bir de organik gübre adını verdiğimiz Leoanardit nasıl olur? (bilgim olmadığı için bu şekilde soruyorum)

3- Uygun gübrelenen ve bakımı yapılan bir fındık bahçesinde dipten büyüyen sürgün temizliği hangi ay yapılmalı ve bir ocakta kaç tane dal bırakılmalıdır? (dal fazlalığı bir ocaktaki verimi düşürür mü yoksa hiç bir etki göstermez mi?)

not: Bu sorular tombul giresun kalite fındık yetiştiren bahçeler adına sorulmuştur.
not2: sorunun amacı geleneksel gübrelemenin ve bakımın biraz daha modernize edilmesi ve organik üretime geçilip geçilemeyeceğinin sorgulanamasıdır. Sanırım fındık tarımının buna ihtiyacı var ve olacak.

saygılar.

nariçi
08-12-2009, 17:29
Evin önünde bir ocak fındık var, dip sürgünlerini temizlemekle bitiremiyorum devamlı yenileri çıkıyor. Bunun önlenmesi-azaltılması olanağı yok mu?

alice
08-12-2009, 18:59
Sayın Samsunlu55,
benim kıyaslamam fındıkların yukarıdaki (46 nolu mesajın 2.si) fotoğrafınızdaki gibi tek tek dikilmesi ile ocak sistemi arasında.

Samsunun düz arazilerinde belirtmiş olduğum dikim sistemi Türkiyede uygulanan dikim sisteminin de uygulanmış genel amaca yönelik bilgidir.

Ocak sistemi ile çit sistemi arasında pek bir fark olduğunu da düşünmüyorum.
En son mesajınızdaki linkte belirtmiş olduğunuz çit dikim sisteminde makine ile hasat yapılırsa ocak sisteminden avantajlı hale gelir, bunuda ayrıca belirtmek isterim.

alice
08-12-2009, 19:09
Evin önünde bir ocak fındık var, dip sürgünlerini temizlemekle bitiremiyorum devamlı yenileri çıkıyor. Bunun önlenmesi-azaltılması olanağı yok mu?

Sayın nariçi, fındık maliyetinde fındık dip sürgünü mücadelesi ile hasat giderleri önemli kalemlerden biridir.
Dip sürgünleri yılda bir defa olmak üzere kış aylarında alıyoruz. Bazı üreticiler dip sürgünü alımını hasat öncesi hasatta kolaylık olsun diye yapmaktadırlar. İstenirse kış ve yaz aylarında olmak üzere yılda iki defa sürgün temizliği yapılabilir.

Malçlama yöntemlerinden birini deneyebilirsiniz.

alice
08-12-2009, 19:55
Merhabalar, bu soruları başka bir konuda da sormuştum ama uygun olan yer burasıydı. Buraya da taşıyorum.

1. Giresun'da fındık bahçelerinde azot gübrelemesi, kışlık gübre (tam bilmiyorum) ve bazı yıllarda kireçleme yapılmaktadır. Toprak bildiğiniz üzere devamlı yağmura maruz kalmaktadır. Hiç kurumamaktadır. Böylesi bir iklimde nasıl bir gübreleme önerirsiniz, hangi gübreler daha yararlı olur? Verim artar.

2- Bahsettiğim fındık bahçesinde Potasyum Nitrat adı verilen gübre yararlı olur mu. Yoksa bu topraklar için yarardan çok zararı mı olur? Bir de organik gübre adını verdiğimiz Leoanardit nasıl olur? (bilgim olmadığı için bu şekilde soruyorum)

3- Uygun gübrelenen ve bakımı yapılan bir fındık bahçesinde dipten büyüyen sürgün temizliği hangi ay yapılmalı ve bir ocakta kaç tane dal bırakılmalıdır? (dal fazlalığı bir ocaktaki verimi düşürür mü yoksa hiç bir etki göstermez mi?)

not: Bu sorular tombul giresun kalite fındık yetiştiren bahçeler adına sorulmuştur.
not2: sorunun amacı geleneksel gübrelemenin ve bakımın biraz daha modernize edilmesi ve organik üretime geçilip geçilemeyeceğinin sorgulanamasıdır. Sanırım fındık tarımının buna ihtiyacı var ve olacak.

saygılar.

Sayın limoncu,
gübreleme toprağın ihtiyacına göre belirlenmeli. Bunun için, İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerine toprağın analizini yaptırmak için başvurmalısınız. Analiz sonucuna göre size hangi miktarda gübreleme yapacağınız bilgisi verilecektir. Kireçleme için de içinde analiz sonuçlarını dikkate almalısınız.

Sürgün temizliği bir öneki mesajımda belirtiğim gibi kış aylarında veya hasatta kolaylık olması açısından hasattan hemen önce yapabilir. Ben ağaçların dinlenme dönemi olan kış aylarını tercih etmenizi öneririm.
Ocaktaki ideal dal sayısı 6 ile 8 arasında değişmekte. Sağlıklı dalları olan ocakta, iki sürgün bırakmanız yeterli olur.Bırakılan dip sürgünleri bağımsız olarak kök oluşturmuş olanlarından olmalı.
Dal kesimi- budamanın teorik bilgilerle tam olarak anlaşılabileceğini düşünmüyorum. Uygulama yaparak öğrenilebilir.
Buradaki üreticilerin çoğu bu işi tam anlamıyla da kavramış değildir. Her işçiye fındık dip sürgünü temizliği yaptırılır fakat, dal kesimi yaptırılmaz.

nariçi
08-12-2009, 21:34
Sayın alice teşekkür ederim. malçlama en iyi çözüm herhalde.

Romantik
08-12-2009, 21:52
çakıldak fndk dediğiniz şu sivri fndık dediklerimidir??

Merhabalar,

Çaklıdak Fındık dediğimiz, yüksek kesimlerde yetişen ve hasat veren tek fındık çeşitidir. Diğer türlere göre bu yönüyle avantajlıdır.

athena -asena
08-12-2009, 22:01
sayın alice

fındık işiyle mi uğraşıyosunuz .

Samsunlu55
08-12-2009, 22:20
Sn. alice, son noktyı koymuşsunuz, diğer sorularıda cevaplamışsınız:) Birde fındık bahçelerindeki hatalardan biride çok sık dikim ve ocaktaki ağacın fazlalığı. Dikim aralığı 5 metre öneriliyor genel olarak bahçelerde aralık yarı yarıya azalıyor. Ocak dikimde 6 dal öneriliyor fakat çoğu bahçede bakımsızlıktan dolayı 12 dala hatta daha da üstüne çıkabiliyor.

Samsunlu55
08-12-2009, 22:29
Evin önünde bir ocak fındık var, dip sürgünlerini temizlemekle bitiremiyorum devamlı yenileri çıkıyor. Bunun önlenmesi-azaltılması olanağı yok mu?

46 numaradaki 2. resimdeki tek gövdeli fındığa bakarsanız dibinde hiç sürgün yok. Bunun birinci nedeni kapının yanında olması ikinci nedenide tek gövde olduğu için yazın çapalama yaparken dibindeki sürgünlerde göze batıyor ve hemen yok ediliyor olması. Tek gövdenin faydalarından biri:) Sn. alice dip temizliği konusunda yeterli açıklamayı yapmış, bunun dışında bahçe sahiplerinin kimi fındığa sadece toplamak için gidiyor birkaç senede bir dip ve yaşlanmış dal temizliği yapıyor. Bu kişilerde fındık elde ediyor ama bakımını yapanla kıyaslanamaz.

alice
09-12-2009, 01:09
sayın alice

fındık işiyle mi uğraşıyosunuz .

Fındık yetiştiriciliği ile uğraşan bir ailenin ferdiyim. Dünyada tanıdığım ilk bitki diyelim. :)

alice
09-12-2009, 02:00
bunun dışında bahçe sahiplerinin kimi fındığa sadece toplamak için gidiyor birkaç senede bir dip ve yaşlanmış dal temizliği yapıyor. Bu kişilerde fındık elde ediyor ama bakımını yapanla kıyaslanamaz.

Sayın Samsunlu55'in de vurguladığı gibi, son bir kaç yılda bakımsız kalan bahçeler arttı. Fındıktaki maliyetlerin artmasına rağmen fiyatındaki düşmeler üreticiyi fındıktan soğutmuştur. İnanın, geçtiğimiz yıl üreticinin çoğu gübreleme işini bile yapmadı.Hatta ilaçlama bile yapmayan üreticiler oldu.Üretici, fındığa alternatif birşeyler bulsam da yetiştirsem durumuna gelmiştir.

Bugünlerde levant kalite fındığın fiyatı 4,2 Tl (bu yılki rekoltenin çok düşük olmasına rağmen.Örneğin 5000 kg fındık üreten üretici bu yıl 2000 kg üretemedi.).
Üşenmedim bütün kalemleri hesapladım,Bu yılki fındığın en az maliyeti 3.5 Tl.

Demek istediğim şu, fındık geçim kaynağı olmaktan çıkmış durumda.Çiftçinin fındığa gereken önemi göstermemesindeki gerçek budur.
Söylenecek çok şey var aslında, fındığın sorunları gibi bir başlık açıp, konuyu orada tartışmak daha doğru olacaktır.

athena -asena
09-12-2009, 18:16
sayın alice

bende fındıkla uğraşmaktayım.ama bıkkınlık verdi artık değişik ürünler aramaktayım .

nariçi
09-12-2009, 18:42
Sayın Samsunlu55, ben de fındığın evin önünde olmasından zannediyorum ki fazla su alıyor olmalı, bir yaz da iki defa sürgün aldım, yine çıkmaya başladılar. alice'nin önerdiği gibi siyah poşetle malç yapacağım .

Samsunlu55
09-12-2009, 19:06
Sayın Samsunlu55'in de vurguladığı gibi, son bir kaç yılda bakımsız kalan bahçeler arttı. Fındıktaki maliyetlerin artmasına rağmen fiyatındaki düşmeler üreticiyi fındıktan soğutmuştur. İnanın, geçtiğimiz yıl üreticinin çoğu gübreleme işini bile yapmadı.Hatta ilaçlama bile yapmayan üreticiler oldu.Üretici, fındığa alternatif birşeyler bulsam da yetiştirsem durumuna gelmiştir.

Bugünlerde levant kalite fındığın fiyatı 4,2 Tl (bu yılki rekoltenin çok düşük olmasına rağmen.Örneğin 5000 kg fındık üreten üretici bu yıl 2000 kg üretemedi.).
Üşenmedim bütün kalemleri hesapladım,Bu yılki fındığın en az maliyeti 3.5 Tl.

Demek istediğim şu, fındık geçim kaynağı olmaktan çıkmış durumda.Çiftçinin fındığa gereken önemi göstermemesindeki gerçek budur.
Söylenecek çok şey var aslında, fındığın sorunları gibi bir başlık açıp, konuyu orada tartışmak daha doğru olacaktır.

Geçim kaynağı olamaktan tamamen çıkmasada başka iştende ek gelir sağlayıp kısmen tek gelir kaynağı olmaktan çıkmıştır.

limoncu
17-12-2009, 20:38
Fındık nasıl geçim kaynağı olmaktan çıktı onu tartışmalı bence.

Samsunlu55
17-12-2009, 21:16
Tamamen çıkmadı ama önceden sadece fındığın parasıyla geçinen insanlar ek işler yapmaya başladı. Tabi yine tek geçimi fındık olanlar var yokda diyemeyiz.

limoncu
17-12-2009, 21:22
Eskiye nazaran fındık artık kazandırmıyor ve ben bunu bir fındık politikamızın olmayışına bağlıyorum. Dünya fındığının hatrısayılır bir yüzdesini karşılayan ülkenin bir fındık politikası olması gerekir; sadece fındık üreticisine dönüm başına harçlık vererek bu yapılmamalı.

Samsunlu55
17-12-2009, 21:45
Haklısınız da tarım politikası sadece fındıkta değil çoğu meyve sebzedede yok.

limoncu
17-12-2009, 21:50
Elbette yok, ben bu başlıkta ve ilgilendiğim için fındıktan bahsettim. Bir tarım politikamızın olmayışı ülkeye zarar verir.

tevhit06
24-12-2009, 10:56
Kırşehir Hirfanlı baraj gölü kenarında olan kasabamızda fındık yetişiyor, rakım 850 Barajdan nem meydana geliyor. Yakın çevreye kar yağarken bizim kasabaya yağmur yağar.

Sonul
06-01-2010, 23:37
Arkadaşlar ben Antaya'da yaşıyorum. Antalya'nın yaylalarında yani sinan değirmeni, saklıkent, güzle gibi yerlere fındık rahatlıkla yetşiyor ve oldukça lezzetli her ne kadar giresun kalitesinde olmasa da...

Samsunlu55
21-04-2010, 11:28
Aşağıda 1. resimde yapraklarını yeni çıkarmaya başlayan sivri fındık, 2. resimde yapraklanmış tombul fındık gözüküyor. Bahçemin altındaki fındıklığın orta yerinde tek bir fındık ocağı var. Bu fındık diğer fındıklardan çok önce uyanıyor, 3. resimde görünen fındık cinsi nedir bir fikri olan var mı:confused: Fındığını hiç görmedim ama üstünde küçük küçük meyve oluşumları var. Yabani olduğunu sanmıyorum çünkü yabani olanlar bu kadar erken uyanmıyor.

137548
137549
137550

Aşağıdaki fotoğraflarda görünen fındıkları ceviz ekeceğim yerleri belirlediğimde kazık olarak çakmıştım. Toprak kuvvetli olduğundan hepsi sürgün veriyorlar:)

137552
137551

köknar
06-07-2010, 22:00
Fındık, yaprak saplarının diplerinden dallanma yapar mı budamaya ne şekilde cevap verir? Hangi mevsim budamalıyım dallanmayı teşvik için? Yardımcı olabilir misiniz acaba?

Samsunlu55
09-07-2010, 11:50
Fındık, yaprak saplarının diplerinden dallanma yapar mı budamaya ne şekilde cevap verir? Hangi mevsim budamalıyım dallanmayı teşvik için? Yardımcı olabilir misiniz acaba?

Fındık diğer meyve ağaçları kadar özel bir budama gerektirmez. Bizde budanırken ocakta kurumuş dal varsa kesilir. Ağaç yaşlıysa dipten kesilir, dibinden genç sürgünlerden biri bırakılır. Ocaktaki ana dallar hariç bütün dip sürgünleri temizlenir (Bu genelde kışın yapılır ama imkanınız varsa yaz-kış iki sefer yapabilirsiniz.).

köknar
09-07-2010, 23:25
Ocakta ortada tek bir tane ( en kalın ) dalı bırakmak istiyorum, yanlış yapmış olmam değil mi? ( Maksadım bonsai çalışması yapmak )

Samsunlu55
10-07-2010, 12:20
Bonsai (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=49&order=desc) yapmak için soruyorsanız birşey diyemem...

köknar
10-07-2010, 17:19
Linkini verdiğiniz konu başlıklarından haberdarım. Türe özel bilgi alabilmek için burada sordum türle ilgili budama ayrıntılarına ulaşabilmek adına. Yine de teşekkür ederim.

Samsunlu55
10-07-2010, 22:14
budama ayrıntıları

Kışın yapacağınız budamada hiçbir sorun çıkmaz fakat ağaç yeşerdiğinde yaparsanız sonuç ne olur bilemem...

köknar
22-07-2010, 16:11
Geçtiğimiz 10 gün içinde fındık fidanımda budama yaptım kademeli olarak dallarını azalttım ve bütün yaprak diplerinden, hatta gövdeden yeni sürgünler vermeye başladı. Çok mutlu etti beni :) Dibinde çıkan daha ince dalları kökleriyle kesmeye çalıştım, 4 tane kestim ikisi tuttu işin garibi kestiğim yerlerden yeni yapraklar fışkırdı. Fındığın keyfi yerinde velhasıl :) Zamansız budamaya olumlu cevap vermesine çok sevindim.

Romantik
25-07-2010, 12:41
Sayın köknar,

Fındığıda bonsai çalışmalarınıza katmanıza sevindim.

Sizin eliizden güzel bir fındık bonsaisi çıkacağına inanıyorum.

Gelişimleri merakla bekliyoruz.

köknar
29-07-2010, 14:11
:) Teşekkür ederim. Gelişimi çok hızlı bir bitki, çok zorlayacağını sanmıyorum. Yalnız yapraklarına salyangoz dadanmış ilaçlamak gerekecek.

the_mc
19-11-2010, 16:23
Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı.


Morfolojik özellikleri

Basit, yuvarlak yaprakların kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçük, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur. Kadehciğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.
Türler

* Amerika fındığı (Corylus americana)
* Adi fındık (Corylus avellana) Türkiye.
* California fındığı (Corylus californica)
* Çin fındığı (Corylus chinensis)
* Kafkas fındığı (Corylus colchica)
* Ağaç fındığı (Corylus colurna) Türkiye.
* Gagalı fındık (Corylus cornuta)
* Farges fındığı (Corylus fargesii)
* Himalaya fındığı (Corylus ferox)
o Corylus ferox var. ferox
o Corylus ferox var. tibetica
* Asya fındığı (Corylus heterophylla)
o Corylus heterophylla var. heterophylla
o Corylus heterophylla var. sutchuenensis
o Corylus heterophylla var. thunbergii
* Lambert fındığı (Corylus maxima) Türkiye.
* Yunnan fındığı (Corylus yunnanensis)
* Jacquemont fındığı (Corylus jacquemontii)
* Japon fındığı (Corylus sieboldiana)
o Corylus sieboldiana var. brevirostris
o Corylus sieboldiana var. mandshurica
o Corylus sieboldiana var. sieboldiana
* Wang fındığı (Corylus wangii)
* Corylus × colurnoides (C. avellana × C. colurna'nın melezi)
* Corylus × vilmorinii (C. avellana × C. chinensis'nin melezi)

Yetişme koşulları

Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever. Yıllık 1000-2000 metreküp(m3) kadar yağış ister.
Türkiye'de yetişme alanları

Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye'de Ordu,Giresun illerinde tek tarım tipi (monokültür) olarak yapılır. Üretilen fındıkların %80'i Karadeniz Bölgesi'nden sağlanır. Karadeniz Bölgesi'nden başka Marmara Bölgesi'nde de yetiştirilir. Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar.

Dünyanın en büyük fındık alımı yapan şirketleri, üretimin Türkiye'nin tekelinden çıkması ve daha ucuza fındık temini için, Arjantin, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik ve araştırma yapmaktadır.
Fındığın faydaları

Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok faydalıdır. Cinsel gücü arttırır, varislere iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır. Ayrıca, cildi güzelleştirdiği bilinmektedir. En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.
Fındık çeşitleri

* Giresun fındığı
* Tombul fındık
* Kargalak fındık
* Uzunmusa fındık
* Cavcava fındık
* Kalınkara fındık
* İncekara fındık
* Çakıldak fındık
* Kuş fındık
* Acı fındık
* Yassıbadem fındık
* Yuvarlakbadem fındık
* Palaz fındık
* Foşa fındık
* Mincane fındık
* Kan fındık
* Sivri fındık
* Ham fındık
* Yağlı fındık
* Ordu yağlı fındığı
* Süt fındık
* Kara fındık
* Giresun Karası
* İkiz fındık
* Avlu fındığı
* Göv fındık
* Koruk fındık
* Değirmenlik fındık

Zararlıları

Türkiye'de fındığın en önemli zararlıları olarak, karamuk oluşturup fındığın iç bağlamamasına ya da lekeli olmasına sebep olarak ekonomik zararı dokunan iki böcek türü vardır: yarım kanatlılar takımından Fındık yeşil kokarcası (Palomena prasina) ile kın kanatlılar takımından Fındık kurdu (Curculio nucum).

çiftçi5234
29-01-2011, 19:09
merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum
sorum şu : bizim orduda 1 dönüm kadar fındıklığımız var 2010 yazına kadar 5 yıldır gübresiz ağaçlardan fındık topluyorduk 2010 sezonunda fındığı kurtardıktan sonra yağmur mevsiminde bol bol taze büyükbaş kemresi koyduk aşırı koymuşsak zararı olurmu ? şimdiden teşekkürler

Harun Parlak
06-02-2011, 21:49
Aşırı koydunuz ise Azot zehirlenmesi olabilir. Buda baharda yaprakların sararması ile kendini gösterir.
Ocak başına bir el arabası normaldir. Ayrıca dağıtmak şartı ile nokta bir yere döktünüz ise dağıtmanızda fayda var.

çiftçi5234
07-02-2011, 14:16
korkarım zehirlenme olabilir ağaç başı 2 buçuk el arabası koyduk ama allahtan ki dağıtmışız

sağolun

sakagun
03-03-2011, 14:41
Fındıklarımın çiçekleri

leelou
27-04-2011, 13:04
Merhaba;

Marmarisde ki bahcemde findik agacim var,bugune kadar iyi bakilmamis ama 2 yildir ilgileniyorum ve yemyesil oldu..Acaba meyve verme gibi bi sansi var mi yoksa sadece yesil bir findik agacim mi olucak :) Insanlar asla marmariste meyve vermez diyorlar..Ben ise susuz birakmiyorum agac kendine baya bi geldi....


Tesekkurler

Irem

limon_sever
15-03-2012, 14:35
Bundan 2 tane var farklı dallarda.

http://www.nature-diary.co.uk/nn-images/0402/hazel-female.jpg


Bu püskülden de bir dalda 2 tane var.

http://www.nature-diary.co.uk/nn-images/0402/hazel-male.jpg

Şimdi sorum şu. Acaba sadece 2 dişiden başka meyve vermeyecek mi? Diğer tomurcukların hepsi yaprak mı olacak? İlk defa fındık meyve verecek :) O yüzden ne nedir bilmiyorum.

KAPTANzst
15-03-2012, 14:44
O tomurcuklara biz karanfil diyoruz. Eğer soğuk fazla olursa onlar bizim tabirimizle yanar. Yani donar ve fındık vermezler.Fazla duman (sis) döllenme zamanında döllenmeyi önler bazıları fındık vermez.
Fındık olması için tozlanma dönemi havanın kuru ve yağışsız olması önemli ölçüde ağaçtaki fındık sayısını artırır. Tam o döllenme zamanı fırtına rastlarsa her taraf sarıya yakın yeşil polenlerden bir toz bulutu oluşur.Sanki renkli gözlükle bakar gibi olunur. Bu olay rüzgara bağlı. Karanfilin açması ve aynı anda tozlaşmanın denk gelmesi mahsülü artıran en büyük etmendir. Sebzelerde Tozlaşma yapamayan çiçek nasıl ölürse aynı durum ağaçlardaki meyvedede geçerlidir. Tüm canlılar için geçerli doğa kanunu DÖL OLMADAN MEYVE YOK:p

Samsunlu55
17-03-2012, 21:39
Merhaba;

Marmarisde ki bahcemde findik agacim var,bugune kadar iyi bakilmamis ama 2 yildir ilgileniyorum ve yemyesil oldu..Acaba meyve verme gibi bi sansi var mi yoksa sadece yesil bir findik agacim mi olucak :) Insanlar asla marmariste meyve vermez diyorlar..Ben ise susuz birakmiyorum agac kendine baya bi geldi....


Tesekkurler

Irem

Merhabalar. Fındık yaşıyorsa meyve de verir ama tozlaması gerekiyor.

çiftçi5234
31-07-2012, 22:49
Fındık da çay gibi sökülüyor..Bende sökeceğim fındıklığı..

çiftçi5234
02-08-2012, 23:22
Fındıkla uğraşan biri olarak derimki, bahçenizin bir yerinde çerezlik ihtiyacı için dikerseniz dikin yoksa hiç uğraşılacak birşey değil.500 kg fındığınız olur kaba hesap 3 lirada 1500 tl.Gübreye -eğer hayvanınız yoksa- enaz 200 tl deyin.40 liradan 10 kişi, 3 gün, ne etti 1200.100 tl kârınız hayırlı olsun.

Samsunlu55
22-09-2012, 21:58
Fındıkla uğraşan biri olarak derimki, bahçenizin bir yerinde çerezlik ihtiyacı için dikerseniz dikin yoksa hiç uğraşılacak birşey değil.500 kg fındığınız olur kaba hesap 3 lirada 1500 tl.Gübreye -eğer hayvanınız yoksa- enaz 200 tl deyin.40 liradan 10 kişi, 3 gün, ne etti 1200.100 tl kârınız hayırlı olsun.

Acele iş o kadar olur. 500 kg fındık için 10 işçiye para verip 3 günde oldu bitti yaparsanız tabi 100 TL alırsınız. Karı koca iki kişi 500 kg fındığı rahatlıkla toplayabilir. Bir de işçi başına 40 TL he, bu ne bolluk:)

athena -asena
22-09-2012, 22:08
40 tl işçi buldun ne ala bizim burda yerli işçi 50 tl .

kaknus
22-09-2012, 22:56
Fındık işinden para kazanmak istiyorsanız başka işiniz olmayacak, fındıklığın başında duracaksınız ve başkasına ücret ödemeden her işi kendiniz yapacaksınız.
Para ile iş yaptırısanız hep zarar.Gerçi diğer türlü kendi yevmiyenizi işe katarsanız yine zarar.
Ben öğretmenim. 700 kg civarında fındığım var.Hanımla beraber iki kişiyiz. 1 eylül dedi okula başlıyorum.Dolayısı ile olan fındığı bu tarihe kadar toplayıp, kurutmam gerek.ister istemez çalışacak adam alıyorum ki bu yıl yevmiyeyi 50 tl dan verdim.Şimdi hafta sonları başka işim çıkmazsa 2-3 ay fındık bahçesi ile uğraşacağım.Gübresi, ilacı vs. dedğinde gel de işin içinden çık.
"Olmuyorsa yetiştirme " diyebilirsiniz.Toplamasan olmaz.Söksem yerine ne yapayım?Eskiden dikmişler, biz de devam ediyoruz.

Samsunlu55
22-09-2012, 23:14
40 tl işçi buldun ne ala bizim burda yerli işçi 50 tl .

Sizin orada hepten tavan yapmış:) Bizim burada 30-35 civarı olur yerli işçi.
Sn. çiftçi5234, sakın beni yanlış anlamayın belli ki gurbetçisiniz. Akıl hocalığı yapmış da olmim, bence kendi bahçenizi başkasına topla diyin, sonra kendi bahçenizde işçi olun. 3 günde 100 TL yerine 120 TL kârınız olur.

bari
23-09-2012, 14:25
Bu fındığın türü nedir? Yan komşunun bahçesinde var, pek yağlı değil ama lezzeti güzel..

athena -asena
23-09-2012, 16:40
Sayın bari ben yabani fındığa benzettim.Diğer arkadaşlar ne derler bilemem. Benim bahçemde sarı, mehmet arif, yomra, ve kara fındık çeşitleri var onların hiç birisine benzemiyor bir ocakta yabani fındığım var ona benzentim.

abay54
18-10-2012, 13:34
Bende uzak olduğum ve memur olduğum için çoğunlukla başkalarına yaptırıyorum karımız az oluyor ama dede yadigarıdır... Deyip uğraşıyoruz...

abay54
12-11-2012, 12:03
Arkadaşlar Fındıkta bor kullanan varmı sonuçları nasıl %20 artış varmış mebor5 reklamında gördüm acaba doğrumu...

Safranlı
12-11-2012, 14:11
Bordaki faydanın çok olduğu söyleniyor
ancak bozun faylasıda çok zararlı olabiliyor

çiftçi5234
12-11-2012, 15:20
Bu fındık türü ''kırma'' ama özel bir çeşit değil, bildiğimiz kırma.Gelişi güzel tozlanmış galiba :) Biraz daha büyük olsa çakıldak derdim

selis
14-11-2012, 16:16
Ekim ayında dip sürgünlerden aldığım fidanlar..
Tutup tutmadıklarını bilmiyorum..
346134


Yaprakları döküldü ama uç kısımları canlı gibi duruyor..
Her şey yolundadır umarım..
346135

athena -asena
14-11-2012, 16:44
Şuan için her şey yolunda .

Batuhan Bora
23-11-2012, 10:15
Sizin orada hepten tavan yapmış:) Bizim burada 30-35 civarı olur yerli işçi.
Sn. çiftçi5234, sakın beni yanlış anlamayın belli ki gurbetçisiniz. Akıl hocalığı yapmış da olmim, bence kendi bahçenizi başkasına topla diyin, sonra kendi bahçenizde işçi olun. 3 günde 100 TL yerine 120 TL kârınız olur.

Iyi tesbit... Şaka bir yana profesyonel bir şekilde yapılamıyorsa maalesef sebze meyve ile uğraşan bir çok kişinin durumu aynı. Kendi tarlasına işçi olsa daha çok kazanacak durumda.

yasinmetin
03-12-2012, 16:40
Herkese merhabalar, Ankara ikliminde yetişen fındık türü var mıdır? Fındık yetiştirebilen var mı acaba Ankara'da çok merak ediyorum.

çiftçi5234
03-12-2012, 17:05
Samsunlu55 kardeş mesajını yeni farkettim.Adam 500 kg fındık çec dediğimizden bahsediyorum, kapsüllü ;) Teklemesi cart curt derken oldu 700 kilo.Bahçe koşullarıda her yerde aynı olmaz, fazla alaycı konuştun.Samsun başka Ordu çok başka ;)

Ben kendi bahçemin gübresini bile sırtımda taşıyorum benim harcamam %0.Ama anlattığım durumda olanlar var o bakımdan söyledim

fındıkçı74
03-12-2012, 19:17
Herkese merhabalar, Ankara ikliminde yetişen fındık türü var mıdır? Fındık yetiştirebilen var mı acaba Ankara'da çok merak ediyorum.

Merhaba Ankara da fındık yetişmesine yetişir ama ürün vermez fındık ilkbahar geç donlarına çok hassas bir bitki toprak ph si çok yüksek olmayacak 6 ila 7 arası normal bizim Bartın da bile ılıman iklim olmasına rağmen geç don problemini zaman zaman yaşıyoruz ama deneme amaçlı çakıldak fındık dikebilirsiniz biraz daha geç uyanır.

limon_sever
03-12-2012, 19:23
Merhaba Ankara da fındık yetişmesine yetişir ama ürün vermez fındık ilkbahar geç donlarına çok hassas bir bitki toprak ph si çok yüksek olmayacak 6 ila 7 arası normal bizim Bartın da bile ılıman iklim olmasına rağmen geç don problemini zaman zaman yaşıyoruz ama deneme amaçlı çakıldak fındık dikebilirsiniz biraz daha geç uyanır.

Bu sene 4-5 senelik fidanımızdan 5 adet meyve aldık. Sakarya'da yetiştiren bir çiftçi tanıdığımız getirmişti. Konya'da meyve veriyorsa Ankara'da da verir.

yasinmetin
04-12-2012, 21:43
Bu sene 4-5 senelik fidanımızdan 5 adet meyve aldık. Sakarya'da yetiştiren bir çiftçi tanıdığımız getirmişti. Konya'da meyve veriyorsa Ankara'da da verir.

konya ile ankara benzerlik gösteriyor iklim açısından, sizdeki hangi tür biliyor musnuz?

Samsunlu55
04-12-2012, 21:51
Samsunlu55 kardeş mesajını yeni farkettim.Adam 500 kg fındık çec dediğimizden bahsediyorum, kapsüllü ;) Teklemesi cart curt derken oldu 700 kilo.Bahçe koşullarıda her yerde aynı olmaz, fazla alaycı konuştun.Samsun başka Ordu çok başka ;)

Ben kendi bahçemin gübresini bile sırtımda taşıyorum benim harcamam %0.Ama anlattığım durumda olanlar var o bakımdan söyledim

Estağfurullah alay etmek için demedim, sadece o şekilde fındık toplayan birisinin fındığın başına gelmesinin başlı başına zarar olduğunu anlatmaya çalıştım. Bu sadece sizin için geçerli bir durum değil. Bahçe koşullarına gelince, benim fındığım ovada değil bilin yani :) Selamlar.

Samsunlu55
04-12-2012, 22:00
Herkese merhabalar, Ankara ikliminde yetişen fındık türü var mıdır? Fındık yetiştirebilen var mı acaba Ankara'da çok merak ediyorum.

Kurtuluş yakınlarında bir bahçede görmüştüm. Denemekten ne zarar gelir geççi çeşit fındık dikip deneyebilirsiniz. Sn. fındıkçı74'ün dediği gibi, fındık kış soğuna dayanabilir fakat ilkbahar erken donu fındığı yakar.

limon_sever
04-12-2012, 22:31
konya ile ankara benzerlik gösteriyor iklim açısından, sizdeki hangi tür biliyor musnuz?

Cinsini bilmiyorum. Bu sene en soğuk kışı geçirdik. Ama buna rağmen 5 meyve verdi. Gelecek senelerde daha çok meyve verecek inşallah ;)

fındıkçı74
13-12-2012, 13:14
Cinsini bilmiyorum. Bu sene en soğuk kışı geçirdik. Ama buna rağmen 5 meyve verdi. Gelecek senelerde daha çok meyve verecek inşallah ;)Kış soğukları fazla zarar vermez önemli olan bahar da don olmaması fındık nemi çok sever .

milne
03-01-2013, 05:38
Kayseri- Talas 1100 rakım kışları sert-soğuk yazları kurak-sıcak. Fındık ağaç olarak yetişiyor fazla boylanmıyor çalı kıvamında sürgün vererek çoğalıyor ama fındık vermiyor numune olarak 5-6 adet oluyor üzerinde süs olarak duvarların dibine diktim yalnız aşı felan yaprsam bir etkisi olur mu ya da erkekli dişili sistem var mı fındıkta

fındıkçı74
04-02-2013, 12:27
alan bazlı fındık desteği devam ediyor hayırlı olsun

Lazuti
04-02-2013, 13:08
Bizde bu sene 2000 rakımlarda fındık deneyeceğiz..

fındıkçı74
05-02-2013, 22:37
Bizde bu sene 2000 rakımlarda fındık deneyeceğiz..

2000 rakım fındık için çok yüksek inşallah yetişir yer neresi karasak iklim kuşağındamı?

Lazuti
05-02-2013, 22:44
Dağ denize dik uzandığı için sahil rüzgarlarından faydalanıyor kanal gibi.Yer karadeniz, karasal iklimle tek benzerliği kışı ağır bölgenin

junior
15-02-2013, 18:36
merhaba. fındık kalemleri ne zaman alınabiliyor. ağaç uykudayken almak lazım ya onun için soruyorum. şu an yaprak yok ama erkek püsküller çıktı. şimdi bu ağaç uykuda mı değil mi. yani üzerinden kalem alınabilir mi.

ve bir de ricam var. doğu karadenizin yağlı tombul adıyla bilinen lezzetli fındığından gözleri şişkin kalemler rica ediyorum sizlerden. bahçemizdeki hatırı sayılır miktardaki büyük yabani fındıkları aşılamak istiyorum. aşı yapmazsam boşuna kesilecekler. içlerinde 10 metre civarı olanlar var. o kökler çok büyük ve güçlü, sökülüp atılmasın istiyorum. cevaplarınızı bekliyorum.

abay54
17-06-2013, 15:51
Bu sene sıvı mebor 2 fındık bahçemde kullandım ...Fındığın durumu bu sene geçen sene göre daha az gibi son yağmurlarda dolu da azalmasında etkili oldu ...
Benim bahçeden haberler böyle diğer bölgelerdeki arkadaşlar sizin bahçenizdeki durumlar nasıl...?

athena -asena
17-06-2013, 20:36
Bizim buralarda geçen seneye göre yer yer değişiyor dörtte biri olan yer var, dörtte iki olan yer var, hiç olmayan yer bile var ama benim bahçemde geçen seneden daha fazla gibi me geliyor.

Fındık ağaçları uyanmadan bıonur microbial gübre ve fito proventle dalları yıkadım.
nisan sonu gibi de Fito smile ve Biophoskey ile yıkadım.
Mart sonu gibi de toprağa BIONUR TD19 - KATI ORGANIK + MİNERAL TOPRAK DÜZENLEYİCİ gömdüm.

Geçen sene 5 dönüm bahçeden 1.400 kilo fındık topladım bu sene ise 1.400 ile 1800 arasında inşallah olur diye tahminim var.

abay54
19-06-2013, 12:51
sayın athena-asena...
Allah mahsülünüzü arttırsın ... Forumda yakup beyin etidot-67 denemek istiyorum sonbaharda kullanmayı düşünüyorum bakalım ne gibi değişiklikler olacak...Sizin gübreleride inceliyorum mineral toprak düzenleyicinin adını yazmamışsınız ..

athena -asena
19-06-2013, 21:36
Toprak düzenliyicinin adı yazılıydı Bionur td19 katı organik+minarel toprak düzenleyici. eksik yazmışım editod-67 İ de kullandım 2 kere ( fito smile ve biopheskey ile birde proventle) yıkadığım zaman kullandım.

athena -asena
19-06-2013, 21:53
Bugün gene BİOPHOSKEY 5+5+5 , AKVA K - EC FERTILIZER NK GÜBRE SÜSPANSİYONU VE BIONUR MICROBIAL ORGANİK MIKROBİYAL SIVI GÜBRE ile ağaçları yıkadım 15 gün sonra tekrar yıkıcam 1 ay sonra tekrar yıkama yapıp hasada başlarız artık .

abay54
20-06-2013, 13:38
Kolay gelsin... Çok sık olmuyormu bu gübreleme işi bana öyle geldi de...

athena -asena
20-06-2013, 20:26
Fındık çok olduğu ve yağmur da yağmadığı için ilaçlarla takviye yapıyorum.

abay54
21-06-2013, 09:58
Bunu bende düşündüm ama çok olduğunda yanma olmuyormu su yerini tutarmı acaba kendimce çelişkideyim ...

athena -asena
21-06-2013, 10:30
Bunu bende düşündüm ama çok olduğunda yanma olmuyormu su yerini tutarmı acaba kendimce çelişkideyim ...

Sayın abay ben tutar diyorum çünkü geçen sene de fındık çoktu herkesin randımanı 47-48 gelirken benim randıman 52 geldi .

abay54
25-06-2013, 14:40
Haklısınız .... bende bu hafta sonu sakaryada bahçeyi gezdim benim tarlada yeni civil fındıklarda düşme olmamış ama yan komşumuzda civil fındıklar yer de gördüm ....
Yanlız bu sene fındık az geldi geçen senenin yarısı diyorum ben...

fındıkçı74
04-07-2013, 22:32
Selamlar fındıkta kaolin kullanan varmı ben bu hafta uygulamak istiyorum birde bu sene pamuklu bit musallat oldu ne atmalıyım acaba.

fındıkçı74
17-07-2013, 13:55
Merhabalar hasat zamanı bu sene erken olacak galiba fındık kabukları kızarmaya başladı.

abay54
18-07-2013, 10:28
Merhabalar hasat zamanı bu sene erken olacak galiba fındık kabukları kızarmaya başladı.

Bende ondan korkuyorum Senelik iznimi 30 Ağustosa ayarladım ... dökülsün yere kalanları toplarım ozaman bende...))

fındıkçı74
22-07-2013, 09:59
Bende ondan korkuyorum Senelik iznimi 30 Ağustosa ayarladım ... dökülsün yere kalanları toplarım ozaman bende...))

Dip sürgünleri temizlenmediyse yerden toplamak zor olur ben 20 gündür dip sürgünü temizliyorum.

mstfylcn
22-07-2013, 14:59
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 1 yıl önce fındık çimlendirmeyi denemiştim, çimlenmeyince fındıkları toprak içinde bırakarak başka bitki ve ağaçları ekmiştim. Şu anda o fındıklar çimlendi ve yaklaşık 15-20 cm boya ulaştılar. Saksı içinde balkonda duruyorlar ve balkon oldukça rüzgarlı. Yapraklarında kısmi kurumalar başladı.

- Nasıl bir ortamda onları yetiştirmeliyim? Yaprakları düzelinceye kadar içeri alsam olur mu?
- Bir saksı içerisinde birkaç tane fındık fidanı var, bunları birbirinden ayırmalı mıyım?

Teşekkür ederim.

abay54
23-07-2013, 15:08
Busene fındığı arayacaz galiba tarlada düz yerlerde duyduğuma göre çok azmış.. Benim tarlam biraz rakımlı ona göveniyorum... Bu sene erken toplama yapılacağınıda duyuyorum...

fındıkçı74
24-07-2013, 10:18
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 1 yıl önce fındık çimlendirmeyi denemiştim, çimlenmeyince fındıkları toprak içinde bırakarak başka bitki ve ağaçları ekmiştim. Şu anda o fındıklar çimlendi ve yaklaşık 15-20 cm boya ulaştılar. Saksı içinde balkonda duruyorlar ve balkon oldukça rüzgarlı. Yapraklarında kısmi kurumalar başladı.

- Nasıl bir ortamda onları yetiştirmeliyim? Yaprakları düzelinceye kadar içeri alsam olur mu?
- Bir saksı içerisinde birkaç tane fındık fidanı var, bunları birbirinden ayırmalı mıyım?

Teşekkür ederim.

Çimlenen fındıklar yabani fındık olur fındık tohumla çoğaltılmaz dip sürgünleri ile çoğaltılır eğer istersen kasım aralık aylarında fidan gönderebilirim .

fındıkçı74
24-07-2013, 10:21
Busene fındığı arayacaz galiba tarlada düz yerlerde duyduğuma göre çok azmış.. Benim tarlam biraz rakımlı ona göveniyorum... Bu sene erken toplama yapılacağınıda duyuyorum...

tam aksine bizim Bartın da alçak yerlerde ovalarda fındık bol yükseklerde az fındıklar bu sene havaların çok sıcak ve kurak gitmesi nedeniyle erken olgunlaştı inşallah randıman düşüklüğü yaşanmaz.

serdar1
24-07-2013, 10:30
Bizden kısımda da çok bahçemde 40 kadar fındık ocağım var yıkılıyor fındıkdan, Domuzlardan korumak için fındık köklerini birbirlerine bağladım ama yinede zayıf büyümüş 1-2 ocağımı halletmişler.

fındıkçı74
25-07-2013, 11:30
Bizden kısımda da çok bahçemde 40 kadar fındık ocağım var yıkılıyor fındıkdan, Domuzlardan korumak için fındık köklerini birbirlerine bağladım ama yinede zayıf büyümüş 1-2 ocağımı halletmişler.

En iyisi tel örgü ile çevirmek ben bütün fındık bahçelerimi tel örgü ile çevirdim bu sene rahat ettim.

mstfylcn
29-07-2013, 01:44
Çimlenen fındıklar yabani fındık olur fındık tohumla çoğaltılmaz dip sürgünleri ile çoğaltılır eğer istersen kasım aralık aylarında fidan gönderebilirim .

Teşekkür ederim.

justice
17-09-2013, 11:56
Bu sene maşallah dallar yerdeydi neredeyse. İnşallah fiyatıda tavanlarda olur. :p

abay54
26-09-2013, 15:42
Bu sene fındık verim düşüklüğüm %20 oldu randıman ise 53 geldi Umduğumdan fazla oldu Allaha Şükürler olsun yanlız bu sene fındık fiyatlarının yükselmesini beklemeden sattım ev yaptığım için borç ödedim ... Bu sene fındıktan beklentimin üzerinde oldu Mutluyum vesselam Allah bereket versin herkese...

abay54
26-09-2013, 15:43
Bu sene maşallah dallar yerdeydi neredeyse. İnşallah fiyatıda tavanlarda olur. :p

Maşallah fındığınıza randımanı nasıl ???
Brandanın üzerinde 1200 kilo fındık var gibi geldi bana:)

justice
26-09-2013, 17:57
Çok yaklaştınız 1100 kg, randımanda 51 geldi.. inşallah fiyatlar 8 lirayı geçer, şu sıralar hep bu civarda 8 rakamı konuşuluyor bakalım kısmet. aslında üretici kooperatifleri olsa ürün uygun şartlarla depolansa ve piyasa ihtiyaç duyduğunda pazara sunulabilse değil 8, 18 lira bile olur ama tabi şartlar biraz elverişli değil üretici açısından.

abay54
22-10-2013, 09:46
Fındık toplamada hava üflemeli makinaları bazı arkadaşlar kullanmış bizim köyde yevmiyeyi %70 düşürmüşler ama aklıma takılan hava üflemeli makinalar toprağı üflemesi ve yamaç yerlerde ki toprağı aşağıya gitmesi beni endişelendiren konu sizce bu makinayı alıp kullanma lımıyım ...zararından çok faydası olurmu acaba.... makine fiyatı 1350 civarı kullanan varmııı aramızda **** fikri olan ....msj bekliyorum

limon_sever
09-02-2014, 17:52
Fındıktaki karanfilleri şöyle kabaca saydım, 35 civarı vardı maşallah. Fındıkta bu sene bir aksilik olmazsa güzel meyve olacak gibi. 2-3 yıl içinde tam verime yatacak sanırım.

3-5 dalda üçlü karanfil var.

468647

468648

Bu sene epey dip sürgünü temizledim. Söktüğüm 2 adet dip sürgününü de bir ay kadar önce diktim. Tutup tutmayacağını bilmiyorum.

limon_sever
10-04-2014, 16:47
2 adet dip sürgününü bahçenin diğer tarafına dikmiştim. Bir adet fındık fidanı yeşermiş.

482337

fındıkçı74
13-04-2014, 19:44
Fındık fiyatları yaşanan don olayı nedeniyle serbest piyasada rekora koşuyor.

Lazuti
13-04-2014, 19:51
Fındıkta afet derecesinde kayıp var ama devletten çıt yok.On teneke fındığım vardı oda düştü 2 ye :))

abay54
21-04-2014, 07:20
Büyük geçmiş olsun sakarya da fazla dondan etkilenmemiş...

abay54
21-04-2014, 07:23
Fiyatlar 10 lira diye duyuyorum ama daha yükseleceğini konuşulanlar arasında ....

fındıkçı74
23-04-2014, 09:30
Aslında fındık bu fiyatları don hadisesi olmadan görmeliydi umarım artık fındığın değeri anlaşılır fındık türkiyede üç beş tüccarın eline mahkum edilmişti art niyetli gözünü para bürümüş tüccarlar 2014 fındığını bile 4 liraya almanın peşindeydiler şimdi bulsunlarda alsınlar bakalım fındığı .

abay54
28-04-2014, 15:37
çok haklısın

limon_sever
20-05-2014, 08:36
Bizim fındıkta dondan pek etkilenmemiş gibi görünüyor. Sakarya menşeli...

494362

494363

carizma_009
20-05-2014, 12:29
Sahilden 10km içerisi

abay54
29-05-2014, 13:02
Deli sava mı bu fındıklar

abay54
29-05-2014, 13:03
ne çeşit fındıkların

Emir Özkan
29-05-2014, 13:52
bahçede fındığım var...

ancak kuzenim öğlen ortasında dallarını bayağı sulamış ve yakmış yapraklarının neredeyse %60 kadar yanık olmuş

fındık ağacının çeliğini alsam olurmu? alırsam hangi türde köklendirmeliyim?

carizma_009
30-05-2014, 09:18
Fındık Giresun Tombulu dediğimiz birinci kalite çeşit.Ayrıca yüz metre yukarısı dondan baya zarar görmüş haftasonu gözledim.

yesilgiresun
30-05-2014, 10:26
bahçede fındığım var...

ancak kuzenim öğlen ortasında dallarını bayağı sulamış ve yakmış yapraklarının neredeyse %60 kadar yanık olmuş

fındık ağacının çeliğini alsam olurmu? alırsam hangi türde köklendirmeliyim?

Findik agacinin celigi olmaz.yalniz kokleme dedigimiz dip surgunlerinden ayrilan koklu dallarla yeni findiklar yetistirilir.o koklerde kisa yakin sökülüp 2-3cu aylarda yeniden dikilir.bu sene icingec olmus.bilemiyorum.....

yesilgiresun
30-05-2014, 10:42
bahçede fındığım var...

ancak kuzenim öğlen ortasında dallarını bayağı sulamış ve yakmış yapraklarının neredeyse %60 kadar yanık olmuş

fındık ağacının çeliğini alsam olurmu? alırsam hangi türde köklendirmeliyim?

Findik agacinin celigi olmaz.yalniz kokleme dedigimiz dip surgunlerinden ayrilan koklu dallarla yeni findiklar yetistirilir.o koklerde kisa yakin sökülüp 2-3cu aylarda yeniden dikilir.bu sene icingec olmus.bilemiyorum.....findik agaci dayanikli olur.yeniden yeserir.biraz bekleyip ondan sonra cözum aramalisiniz.kolay gelsin..

limon_sever
23-06-2014, 21:50
Bir dalda 10 fındık :)

504329

abay54
10-07-2014, 08:54
Sakarya da donolayı bayağı etkilemiş.. yazık milletin emeğine

limon_sever
12-08-2014, 19:58
Kabakları sularken yere bir adet fındık düşmüş gördüm. İçini kırıp baktım. Kabuğuyla beraber dolu dolu meyveyi çıkardım. Çok lezzetliydi. Daldan bir adet koparıp kırdım ve o da dolu dolu olunca hepsini topladım. 46 meyveden 6 tanesi boş çıktı. Allah bereketini artırsın...

http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/27415-2.htm#post1312390

abay54
15-08-2014, 09:00
ey fındıkçılar başladımızmı fındık toplamaya ....eyyyyyy......

sakagun
15-08-2014, 11:02
Ben bahçeye çıktıkça 1-2 tane yiyorum. 3 ocak fındığım daha var. Onlar bu kadar gelişmedi.

abay54
20-08-2014, 15:09
3 ocakta gende bulabiliyorsanız çok iyi afiyet olsun....

abay54
17-09-2014, 14:52
Köye gittim fındığı topladım Allah bereket versin 1500 kg fındık çıktı ilaç gibi geldi ... Herkese hayırlısı ile ürünlerini yemeye nasip etsin Allah .....

Othman
14-10-2014, 10:52
verilen bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim.

abay54
24-03-2015, 14:37
Yeni msj yok fındıkçılar pür dikkat don olayı olmaması için dua ediyoruz galiba

abay54
24-03-2015, 14:37
Nerelerde bu fındıkçılar hiç paylaşım yok

carizma_009
24-03-2015, 18:50
Don olmaması için dua ediyoruz yoksa fındık 50lirayı görür.

murattyildizz
27-07-2015, 19:03
Türk fındığı kalite açısından Giresun ve Levant olmak üzere ikiye ayrılır.

Giresun Kalite: Giresun ilinin tamamında yetiştirilen tombul fındıklar ile az çok Giresun kalitesi özelliği taşıyan Trabzon ilinin Beşikdüzü , Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetiştirilen tombul fındıklardır. Dünyanın en üstün özellikli fındıklarıdır. Dünyadaki fındık çeşitleri içinde en yüksek oranda zar atan fındıktır.

Levant Kalite: Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara verilen ortak isimdir. Yetiştirildiği yere göre Levant Akçakoca, Levant Ordu, Levant Trabzon ve Levant Samsun olarak isimlendirilen bu fındıklar Giresun kalite fındıklardan daha az yağ oranı içermesine rağmen diğer ülkelerde yetiştirilen fındıklardan genellikle daha yüksek yağ oranına sahip olup, tat bakımından da üstün niteliktedirler.

eneskrky
27-07-2015, 20:48
568414

asiltürk
12-09-2015, 21:57
Merhaba benim fındıkla ilgili sorularım olacaktı Acaba 1. fındık tohumundan toprağa eksem fide olur mu? 2. fındık tohumundan dikim yapılıyorsa fındığın kabuğunu kırıp mı dikmek gerekir ? 3.dikilen fındık tohumundan ana fidanın meyveleri gibi olur mu yoksa aşılamak gerekir mi ? cevap için şimdiden teşekkürler

kaknus
12-09-2015, 22:52
Sayın Asiltürk, fındık tohumunu ekip yetiştirirseniz yabani fındık olur.Üstelik uzun zaman olur. Aşılama da tv de gördüğüm kadarıyla yapılsa da pratikte uygulanmıyor.Fındığı en kolay dip sürgünleri ile üretirsiniz.

abay54
16-10-2015, 10:24
Buraya yazan hiç kimse yokmu ne oldu fındıkçılar şu an fındık fiyatı 12 L. kasım 20 sine kadar bekleyeceğim bakalım kaç para olacak 15 bulursa çok iyi derim satarım

ahmeter
30-10-2015, 14:44
Yeni fındık bahçesi tesis etmek istiyoruz yardım riça ediyorum

abay54
04-11-2015, 14:03
ne konuda yardım istiyorsunuz

abay54
04-11-2015, 14:04
nerede yapacağınız da önemli yükseklik ne kadar bahçenizin

abay54
04-11-2015, 14:05
Diren fındık 15 az kaldı....

fındıkçı74
11-11-2015, 00:07
Diren fındık 15 az kaldı....

15 oldu bile

athena -asena
11-11-2015, 09:16
Nerde oldu bizim burda 13 lira.

abay54
14-12-2015, 14:47
11 lira şu an yazık bu tuccarlara

junior
18-01-2016, 00:45
Kalınkara fındık fidanı arıyorum. Hiçbir yerde bulamadım, yardım eden olur mu?

junior
26-01-2016, 19:48
Fındıkta dikimden sonra 5 yıl boyunca yapılacak budama şöyleymiş;

http://www.erenli.net/erenli/findik/sekil6.jpg

Orada 2. yılın başında kök seviyesinden kesmek ne derece doğru. Onun mantığı nedir. Mesela 3. yılın başında da yapmak faydalı olur mu eğer yararlıysa.


Bir de geçen gün bir fındık yetiştiricisi, fidanı diktikten sonra epey yıl hiç elleme, iyice köke bindirsin gücünü, kimisi etrafından çıkan dip sürgünlerini temizler, o zaman ağacın gelişimi yavaşlar dedi ki mantıklı, ama yukarıda verilen budama yöntemine uymuyor. Farkındaysanız yukarıda fidan tek gövdeye bırakılmış durumda, üstelik 2. yılın başında sıfırlayarak. Değerli forum üyelerinden fındık konusunda bilgisi olanlar ne cevap verirler acaba. Şimdiden teşekkürler..

Tank
26-01-2016, 22:36
Çok sayıda yeni kök dikiminiz varsa 2-3 kök dallarını o şekilde deneyebilirsin, bende biraz fındıkçı sayılırım böyle budama şekli görmedim.fındıkçıyım diyenlerin çoğunluğu budamayı tekniğine göre bilmez ve yapamaz. bu konuda osman nesil diye bir ziraat mühendisi yaptığı deneme ve tekniğine uygun budama şekilleri google de ismi ile girildiğinde videoları çok faydalı, ben defalarca izledim,aynısını kendi bahçemde uygulamaya başladım,şahsın videolarda telefon numarasıda var.Kurumların yapamadığını tek başına yapmaya çalışan bir şahıs.çok faydalı bilgiler içermekte.

Adakurutma
04-02-2016, 16:56
Fındıkta kurutmanın önemi tartışılmaz.Bu nedenle yaptığımız arge çalışmaları sonucu Fındık -Ceviz kurutma makinalarını ürettik Tübitag Projesi ile Büyük işletmeler için 5-7-9 Ton ürün alma kapasiteli

Ayrıca Küçük ve orta işletmeler ve çiftçiler için ise 1-2 Tonluk makianalar
220 volt elektirik enerjisi ve 12 kg Mutfak tüpüyle çalışabilen makinalar da mevcut konuyla ilgili tartışmak bilgi almak isteyenlere yardımcı olurum



Turgay Çelik

0532 6909990

Tel: +90 (264) 379 36 76
+90 (264) 379 32 54
Fax: +90 (264) 379 46 61
E-mail: turgaycelik@adakurutma.com.tr-info@adakurutma.com.tr
Web: www.adakurutma.com.tr

junior
08-02-2016, 03:53
Fındıkta dikimden sonra 5 yıl boyunca yapılacak budama şöyleymiş;

http://www.erenli.net/erenli/findik/sekil6.jpg

Orada 2. yılın başında kök seviyesinden kesmek ne derece doğru. Onun mantığı nedir. Mesela 3. yılın başında da yapmak faydalı olur mu eğer yararlıysa.


Bir de geçen gün bir fındık yetiştiricisi, fidanı diktikten sonra epey yıl hiç elleme, iyice köke bindirsin gücünü, kimisi etrafından çıkan dip sürgünlerini temizler, o zaman ağacın gelişimi yavaşlar dedi ki mantıklı, ama yukarıda verilen budama yöntemine uymuyor. Farkındaysanız yukarıda fidan tek gövdeye bırakılmış durumda, üstelik 2. yılın başında sıfırlayarak. Değerli forum üyelerinden fındık konusunda bilgisi olanlar ne cevap verirler acaba. Şimdiden teşekkürler..

Peki bu budama şekli hakkında bilgisi olan var mı, aslı var mı, uygulanabilir mi, 2 yaşında dalı kesmek faydalı olacak mı, avantaj mı. diktiğimiz dal 1 yaşında, yaz sonunda üzerindeki gözden süren dallarla 2 yaşında ana gövde oluyor. Şimdi eğer dursa ertesi yıl 3 yaşlı gövde oluyor. Aklımdaki soru; biz bunu kesince ertesi yıl kökten süren taze sürgün 1 yılda 4 yıllık mı sürüyor ki biz bu işi yapalım, yani aksi durumda kesmediğim taktirde 3 yaşında gövdem oluyor, kesmeden daha avantajlı mı, kesince mi ???

fındıkçı74
21-04-2016, 16:28
Peki bu budama şekli hakkında bilgisi olan var mı, aslı var mı, uygulanabilir mi, 2 yaşında dalı kesmek faydalı olacak mı, avantaj mı. diktiğimiz dal 1 yaşında, yaz sonunda üzerindeki gözden süren dallarla 2 yaşında ana gövde oluyor. Şimdi eğer dursa ertesi yıl 3 yaşlı gövde oluyor. Aklımdaki soru; biz bunu kesince ertesi yıl kökten süren taze sürgün 1 yılda 4 yıllık mı sürüyor ki biz bu işi yapalım, yani aksi durumda kesmediğim taktirde 3 yaşında gövdem oluyor, kesmeden daha avantajlı mı, kesince mi ???

Dikimden sonra ertesi yıl şubat ayında yerden 2. göz üzerinden keserseniz çok güzel gelişir

misoo83
06-03-2017, 13:10
Grafting hazelnut :p.

http://www.youtube.com/watch?v=m6OaMOeA8u4

Othman
13-04-2017, 15:42
Grafting hazelnut :p.
kalemljenje ? in turkish we call it ''kalem aşısı''. I think it's same thing. maybe you serbians learned this technic from turks. :D I went to Prizren, I know there are many turks in that region, maybe in novy pazar too.
thanks for the sharing,for the video

Othman
13-04-2017, 15:49
italyanlar fındık işine girdi biliyoruz da, sırplarda uğraşıyor demek ki.. baksana adam fındığın türkçe forumunu bile bulmuş. azim sen nelere kadirsin :D

surge
17-04-2017, 17:18
Toroslarda makiliklerde 1000 rakımlara kadar piynar ağacı bolca yetişmekte. Pelit dediğimiz meyvesi vardır ama acıdır. Fındığı bu ağaca aşılamayı denesek sonuç ne olabilir bilgisi tecrübesi olan arkadaşlar olabilir mi?

surge
17-04-2017, 17:24
https://tr.123rf.com/photo_38523818_palamut-meşesi-fındık-meyvesi..html

Kısayoldaki meşe cinside yetişmektedir.

Dutlubahçe
26-05-2017, 21:41
Geçen sene diktiğim fındıkların ikisinin yaprakları sarı alacalı. Bu neden kaynaklanıyor acaba?
649421

ahmeter
17-03-2018, 18:43
Yeni çekim etrafında fındık dış kabuğu

Kerem Örenç
02-09-2018, 10:33
Bu sene fındık az oldu. 1 tonluk bahçeden 50 kg fındık oldu.

EAkpınar
10-09-2018, 16:00
Allah bereket versin sayın Kerem Örenç. Bizde de durum aynı 6 tonluk bahçeden 600 kilo çıktı. Bahçenin tarihinde böyle bir durum yaşanmamış.

junior
14-11-2018, 22:30
merhaba. karadeniz ikliminde bahçemiz var. birkaç yıl önce diktiğim fındık fidanları neredeyse aynı duruyor. gelişim yok denecek kadar yavaş. oysa ki bahçedeki yaşlı fındık ağaçlarından düşen fındıklardan kendiliğinden çimlenen fidanlar çok hızlı büyüyor. köklü dip sürgünüyle dikilenler bu kadar yavaş büyümesi normal midir.

dikimde yapılan gübrelemeler, toprağı gevşetip büyük dikim çukuru açmak, üstten çıkan zengin toprağı alta yakın köklere yakın doldurmak, belirli zamanlarda çapalamak ve otunu almak, gübrelemek gibi işlemlere tabi tutulan dikim fidanlarının bu kadar bakımına rağmen( ben bunların hepsini yapmıyorum ama bunlar yapılsa bile kendiliğinden düşen gibi gelişmiyor.) karşımdaki yamaçta 2 yıl önce düşen kabuklu fındıktan çıkan fidanlar ağaç oldu, şaştım kaldım ne yapsam da büyüse bu fidanlar diye kendime sorar oldum. nerede yanlış yapıyorum ben..

junior
15-11-2018, 20:48
Ülkemizde yerleşmiş bir İtalyan firmasında destek alıyoruz Size de öneririm

biraz daha bilgi verir misiniz

tarku
16-11-2018, 07:21
biraz daha bilgi verir misinizFındık üreticisinin kanını emen kartel (devletin katkılarıyla).

EAkpınar
16-11-2018, 14:01
Fındık üreticisinin kanını emen kartel (devletin katkılarıyla).

Bu güne kadar gelen fındık bahçeleri onun katkısıyla gelmedi. Bundan sonra da ihtiyacımız yok bence. :mad:

metinaksoy
22-11-2019, 09:41
bizimde ordu fatsa da 17 dönüm fındık bahçemiz var 2 yıldan beri ilgileniyorum kullandığınız ürünleri ve zamanlarını paylaşsak tecrübelerimizi aktarsak faydalansak diye düşünüyorum bu işi hakkıyla yapan gübreleme yaprak gübrelemesi ilaçlama bordo bulamacı tecrübelerinizi aktarırsanız seviniriz selamlar

palankeda
24-03-2020, 21:47
http://www.cakmaklarfindik.com/sivri-findik.html

https://www.altungida.com.tr/

http://www.tmo.gov.tr/tr/index.php?option=com_content&task=view&id=100

Yararlı linkler


TMO'nun sitesini bu sene için şu şekilde güncellersek daha mantıklı olur:
.::TMO::.Toprak Mahsulleri Ofisi (http://www.tmo.gov.tr/Main.aspx?ID=6950)

Charlaux
04-05-2021, 11:18
Merhabalar arkadaşlar

Zamanla bonsaiye çevirmek istediğim bir giresun yağlısı fındığım var 3 yaşında olan. Kendisi yaklaşık Şubattan beri benimle. Düzenli sulasam da bir tek en üstünde uzunca bir süre sonra yaprak çıkardı. Şimdi balkona aldım ama zaten balkon kapısı sürekli açık oluyordu. Gözlemlediğim kadarıyla gelişimi çok yavaş. Küçük bir saksıda da değil. Normal midir? Teşekkürler.

Cennet46
09-12-2021, 19:34
Cakildak fındık yetişir mi Kahramanmaraş'ta ?

aydemiraydın
10-12-2021, 12:36
Cakildak fındık yetişir mi Kahramanmaraş'ta ?

Bursa karasalında bile hiç susuz yetişiyorsa maraşta da yetişir herhalde.

ELBiSDANLI
11-04-2022, 17:44
Konya da yetişir mi?

YÜKSEK MÜHENDİS
06-11-2022, 20:39
FINDIK GÜBRELEME HAKKINDA GENİŞ BİLGİ YER ALMAKTADIR. İNCELEMENİZİ TAVSİYE EDERİM.
https://tarimsaluretim.com/findik-gubreleme-nasil-yapilir/

Müslüm.Aşcı
11-12-2022, 23:41
Geçen sene diktiğim fındıkların ikisinin yaprakları sarı alacalı. Bu neden kaynaklanıyor acaba?
649421
Mozaik hastalığına benziyor

Müslüm.Aşcı
12-12-2022, 14:34
Merhaba,

Fındıkta Bordo bulamacı uygulaması konusundaki fikirlerinizi alabilir miyim?
Yapılmalı mı? Yapılmalı ise ne fayda sağlanır ve ne zaman yapılmalıdır? Neden olduğu olumsuzluklar var mıdır?

MeyveliTepe
12-12-2022, 20:59
Merhaba,

Fındıkta Bordo bulamacı uygulaması konusundaki fikirlerinizi alabilir miyim?
Yapılmalı mı? Yapılmalı ise ne fayda sağlanır ve ne zaman yapılmalıdır? Neden olduğu olumsuzluklar var mıdır?

Fındıkta fungal veya bakteriyel hastalık oluyor ise bir anlamı var, yok ise anlamı da yok.

Müslüm.Aşcı
13-12-2022, 15:24
Fındıkta fungal veya bakteriyel hastalık oluyor ise bir anlamı var, yok ise anlamı da yok.
Külleme son yıllarda fazlaca oluyor, bazı dallarda gri renkte benekler oluşuyor ve yine fazla olmasa da bazı dalların kök çevresinde toprak üzerinde yosunlaşma oluyor.