PDA

View Full Version : Hoya Bella




kaktüs
07-08-2009, 11:22
Kolleksiyoncu Christa'nın MyHoyas sitesinden çevirilere devam... Bu kez Bella için Christina der ki:

Bu hoya Hindistan, Tayland ve Burma’dan gelmiştir ve 1981 yılında tanımlanmıştır.

http://www.clackamas-orchids.com/Hoya%20bella1.JPG

Ben bu türü hoya bela ismi altında satın aldım ancak bana bu türün gerçek isminin lancedata spp bella… olduğunu bildirdiler. Ve bendeki isim karmaşası devam ediyor!!!

Bu hoya sarkıcı olarak büyümeye uygundur. Yapraklar küçük, yaklaşık 3 cm uzunluk ve 1 cm genişlikte, mızrak şekilli, damarları içe çökük yaprakları vardır. Hoya bella’yı büyütebilmek kimi zaman ustalık isteyebilir. Bolca sudan hoşlanır ancak çok ıslak olmamalıdır… Eğer kökleri çürürse çelikler alın ve yeniden başlayın!

Çiçekleri pembe/mor taçlı, beyazdır ve taze, parfümsü hoş bir kokusu vardır. Çiçekler yaklaşık 1.5 cmdir ve normalde bir şemsiyede 7-9 çiçek bir arada bulunur. Çiçekler dalların yanlarında büyür, nektarları yoktur, yaklaşık 8gün dayanır ve çiçeklenmenin ardından saplar düşer.

Hoya lancedata spp bella: Bu hoyayı Haziran 2005’de ithal ettiğim diğer hoyalarla elde ettim. Bundan birkaç çelik almıştım ve hepsini beraber, bir ay kadar önce edinip diktiğim diğer bir çelikle aynı saksıya koydum. Bu şekilde hoş, küçük, askıda bir saksı oluşturdular. Saksıyı oturma odamızın camında, güneşten uzak, “Luis Bois” noktası adını verdiğim yere yerleştirdim. Çelikler oldukça fazla büyüdüler.

Bu varyetenin yani “normal” olanın varyetenin, “Luis Bois”e göre bakımı daha kolay ve çiçeklenmesi Luis Bois’e göre hem daha sık hem de daha çoktur. Bunları Luis Bois kadar hoş bulmuyorum aslında ancak yeterli yerim olduğu müddetçe kalabilir.

Bendeki “eski” çelik Temmuz 2005’de çoktan çiçek açmıştı. Bundan daha sonra diğer küçük çelikler de oldukça bolca çiçeklendi. Böylece “Luis Bois”e göre daha sık ve bol çiçek açtıklarına dair kanıtım oldu. Bella çiçekleri, hoya ailesinin çiçekleri arasında en güzel olanıdır. En azından benim düşüncem bu yönde!

Hoya bella “Luis Bois”: Bu hoyayı haziran 1999’da, Ystad’da bir Hoya sergisinden (pek çok katıldığım sergilerden ilki buydu) küçük bir bitki olarak buldum ve durum eve getirmemle sonlandı. (Diğer bazı türlerle birlikte) Eğer o zamanlar kırmızı örümcekler hakkında şimdi bildiklerimi bilseydim, asla satın almazdım. Eve getirdikten kısa bir süre sonra yapraklarını dökmeye başladı ve bu benim kırmızı örümceklerle tanışmam oldu. Kaybedecek bir şeyim yoktu, bu nedenle sabunlu su/alkol karışımı uyguladım ve bitki canlanmaya başladı. Ondan nispeten sağlıklı çelikler aldım ve bugün oldukça çiçek açan hoş görünümlü bir bitkiye sahibim. Bitkiyi düzenli tutmak için yeniledim. Çiçekleri hoya ailesi arasında en güzel olanı. En azından bu benim düşüncem!

Bu bella ile normal bella arasında fark bu türün normal bella kadar sık ve bol çiçeklenmemesi ancak asıl değişiklik yaprakları. “Luis Bois” alacalı yapraklara sahip. Yaprakları genellikle, kenarlarda sadece yeşil, ortasında sarı/yeşilimsi ve merkez damarları sıklıkla kırmızıdır. Çok fazla güneşi sevmiyor ve güçlü güneş ışığında iyi gelişim gösteremiyor. Bu benim için daha önceleri bir “sorun” olabilirdi neredeyse bütün bitkiyi kaybediyordum ancak şimdi onu pencereden biraz uzağa koydum. Artık doğrudan güneş ışığı almıyor…




yeşillim
11-08-2010, 09:06
Hoya bella 2006 Paul Shirley’den gelen çelik
Geliş tarihi 15 Nisan 2010

Geldiğinde tam bir ‘’Y’’ harfine benziyordu. Üzerinde çiçek sapı vardı.’ Y’ harfini düşünelim. Alttan çatala doğru en üstten bir yaprak, en alttan da bir yaprak olacak şekilde iki çelik hafif yanlamasına diktim. Gerek gördüğüm yerlerine destek amaçlı çöp şiş kullandım. Önceki çiçek sapını kuruttu. Tekrar yeni çiçek sapı verdi.
Büyüttü haline bakmadan. Çiçeğini büyütürken ağırlığına destek olsun diye tedbir aldım. Kök, sap, yaprak ve çiçek hepsi birarada gelişti.

06 Ağustos 2010 sabahı her sabah olduğu gibi hoya ziyaretimde küçücük Bella tomurcuğunun bir tanesi açmıştı. Ah bi mutlu oldum ki !!!

Hemen gecesi:
Gece kalktığımda bir de ne göreyim. Aman Allah’ım Bella’ nın çiçek tomurcuklarının hepsi açmış. Tabi hemen fotolarını çektim. Olmadı bir daha derken sıra kokuya geldi..

Hoyalardan yalnız Carnosa’nın kokusunu bildiğim için onunla kıyaslamam gerekirse;

Carnosa’ya göre çok hafif kokulu. Belki gün geçtikçe daha yoğun bir kokusu olacaktı.

Hayır kokusu yoğunlaşmadı. Bugün beşinci günü çiçekleri dün gibi diri.

Toprak karışımı;
Biraz dere kumu, perlit, torf, orkide toprağı çok az da hayvan gübresi.

Gübresini için ise, seracıdan koyun gübresi istemiştim. Karışık hayvan gübresi var dedi onu kullandım.

Sulama:
Gelelim suyuna, en az günde bir kez az basınçlı olacak şekilde fısfıslıyorum.

Çiçekte kalma;
6 Agustos'da çiçek verme başlangıç, 19 Ağustos çiçeklenme sonu. 13 gün çiçekte kaldı.

Bella’yı ilk başta bebeğim gibi kabul ettim. Suyu, ışığı vb azar azar alıştırarak verdim.
Forumdan okuduklarım doğrultusunda , kafama göre uyarladım. Özel bir bakımı olmadı
diyebilirim.

Asıl kara kara düşündüren bitkimin canlılığını koruması için neler yapmalıyım.
Bence çok yorgun, çabuk çiçek verdi çok çaba sarfetti.
Acemi Hoyacı olarak diyorum ki Onu kaybetmemek adına bundan sonra neler yapılabilir.
Gelişimi sırasında bana neleri öğretecektir, bekleyip göreceğim.
Sevgili Hoyaseverler düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi paylaşmak isterim.

Sevgiyle kalın.

Hydrosuccess
11-08-2010, 15:02
Sayın Yeşillim,bitkinizi ve gelişimini çok güzel anlatmışsınız.Hoya bella bizim forumda tartıştığımız türlerden farklı özelliklere sahip.Çoğu hoya gibi Güneydoğu Asya'nın adalarında değil anakarada Hindistan ve Burma'da dağlardaki ormanlarda yaşıyor.Sanırım bitkinizi Kütahya'da yetiştiriyorsunuz.Rakım yaklaşık 1000 metre ve iklim nispeten karasal.Bu özellikler türün doğasına uygunluk gösteriyor.Bella güneşten ve çok aydınlıktan hoşlanmayan serini seven bir tür.Ancak bunun ötesinde başarı tamamen size ait diye düşünüyorum.Küçük bir çeliğin üzerindeki tomurcuğu açması karşılaşılan bir durum.Ancak 4 ayda yeni tomurcuk oluşturup çiçek açması büyük başarı.Tebrik ediyorum. Bitkiniz çok sağlıklı.Bunda sanırım oluşturduğunuz geçirgen toprak karışımı sulama rejiminiz ve karışıma eklediğiniz doğal gübrenin bir denge oluşturması belirleyici olmuş.Toprakta hoya yetiştirmede ben sizden eski değilim ancak genel tecrübelerime göre kışa kadar aynı şekilde devam edebilirsiniz.Hoyalar aynı anda hem çiçek hem de yaprak çıkarıyorlar.Ancak bella'da en önemli risk kök çürümesidir.Havalar soğumaya başlayınca bitki gelişimi yavaşlar ve su ihtiyacı azalır.Aynı şekilde sulamaya devam ederseniz çürüme olasılığı artar.Bence az sulama ile bir filiz veya yaprak kaybetmek kökleri çürüterek bitkiyi kaybetmekten daha tercih edilir bir durum.Hoyalar sukulent yapıları nedeniyle yetersiz sulama ile ölmezler.Bella'nın gelişimini bu başlıktan takip edeceğimizi umuyor tekrar tebrik ediyorum.Elinizde başka türler varsa ilgili konu başlıklarından yardımcı olmaya çalışırım.

İlkin
11-08-2010, 15:33
Sayın yeşilim ne kadar güzel anlatmışsınız bakımını, masal okur gibi okudum. :) Bana bu yaz bir çelik gelmişti ama maalesef yol yorgunluğundan tutmadı bu tür. Burada sizde güzelce büyümüş ve çiçeklenmiş halini görmek çok mutlu etti beni. Ellerinize emeklerinize sağlık.

maki01
11-08-2010, 16:12
Paylaşımınız için çok teşekkürler. Yüreğinize sağlık.

Hatice Tarhan
11-08-2010, 23:45
Sayın Yeşillim bella konusunda ki değerli bilgileriniz ,belkide benim hoya bella mın kurtulmasına vesile oldu.Zira diğer hoyalar gibi çok az su veriyordum sadece fıs fıs yapıyordum.Bende hoya bellamın resimlerini müsadenizle sayfanıza yüklüyorum.

İlkin
12-08-2010, 13:00
Sevgili cennetbahçesi ne kadar kocaman olmuş. Görünce çok şaşırdım ellerinize sağlık. Bir de çiçekleri de var üstünde. Koca bir maşallah yolluyorum ona. ;)

ilknur aşık
12-08-2010, 13:23
Antalya'da bellayı nasıl yaşattınız? Bella serin sever, vallahi bravo. Aşırı sıcaklar hepimizi bu kadar etkilemişken Antalya gibi bir şehirde bunu başarmak bence olağanüstü bir başarı

yeşillim
12-08-2010, 14:19
Ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ben de sizin yaptığınız gibi paylaşmaktan zevk duyarım.
Eğer katkım olduysa ne mutlu bana...

Sevgili cennet bahçesi,
Mümkünse Bellanızı yaşından başlayarak anlatır mısınız?

Fotoğrafını eklemenizle ne iyi ettiniz.

Fatih
12-08-2010, 14:40
Maşallah çok güzel çiçeklenmiş ve gelişmiş.Bella tam benlik diyorum ancak Denizli sıcağına güvenemiyordum.Eve yalıtım yaptırdık.Dışarısı cayır cayır içerisi buz gibi sanırım bella buna hoşlanır.Hep böyle çiçekleriyle mutlu etsin sizleri.

Hatice Tarhan
12-08-2010, 21:43
Arkadaşlar hoya bella yaklaşık 20 gün önce almanyadan geldi.Yaprakları ilk geldiği kadar canlı durmuyor ,buda beni endişelendiriyor, sürekli yapraklarına su püskürtüyorum.
Türkiye ye geldiğinde üzerinde 8 çiçek salkımı varmış ,bana geldiğinde sadece iki tane kalmıştı ,fakat güzelliği yazmakla anlatılmaz.
Satan hanım çok gönülsüz vermiş oldukça yoğun ısrar dan sonra alabilmiş yeğenim, zira elinde ki tek hoya imiş kurumazda çiçeklerini tekrar görürsem fotoğraflarını paylaşırım.

dkp
12-08-2010, 21:45
Süper, bu kadar büyüğünü ilk kez görüyorum, kutluyorum.
Çelikler almanızı öneririm.. mümkünse bana da..

yeşillim
16-08-2010, 23:21
16 sında çekilen fotoğraf Halen çiçekleri capcanlı. Brokoli suyu denedim pek hoşuna gitti sanki:cool:

Hatice Tarhan
17-08-2010, 00:38
Sayın Yeşillim brokoli suyu niçin. Bilmediğim bir şey daha duyacağım heralde merak ettim anlatırmısınız.

Fatih
17-08-2010, 03:18
Sevgili Yeşilim hoşuna gittiğinden emin misiniz?Ben şayet çiçeklerime vermeye korkuyorum.Carnosalarımda süt denemiştim hepsi kurumaya baladı zor döndürdüm.Aman sizde dikkatli olun.

Ama çiçekleri gerçekten çok güzel bu türün.

yeşillim
17-08-2010, 07:47
Sevgili cennetbahçesi, brokoli haşlama suyunun faydası kanıtlanmadığı müddetçe benim
oranları belli olmayan o an riski göze almamın, yanlışlıklara gidilmesi beni üzer. Nasıl olsa
bir kök daha var dedim ve abartmamak şartıyla bir kez verdim.

Fatih Bey, size hak vermiyor değilim. Ama ne bileyim işte içimdeki sesi dinledim..!

Hatice Tarhan
18-08-2010, 02:16
Aman yanlışlık yapmayalım gözünün içine bakıyorum zaten kaybedersem çok üzülürüm .

nimehnu
19-08-2010, 15:38
Hatice Hanım çiçeğinize bayıldım. İlk kez bu kadar büyüğünü görüyorum. Maşallah yani. Dönüp dönüp resimlerine tekrar baktım. Bu güzelliğin fotoğraflarını bile izlemesi bu kadar güzelken kendisini görmeyi hayal bile edemiyorum. bana çelik yollarsanız çok mutlu olurum.

Hatice Tarhan
31-08-2010, 02:52
Yanlışmı yaptım doğrumu bilmiyorum fakat yaptım işte hoya bellayı üzerine sarılmış olan çubuklardan çıkarıp sarkık hale getirdim.Sebebi ise hoya bella nın resimlerde hep sarkan bir tür olduğunu farketmem Umarım yanlış yapmamışımdır.Fotoğraf makinem yine arızalandı malesef resmini gönderemiyorum.Sadece bilgi vereyim en uzun yeri 1m. 12 c ve sarkık şekli daha hoş duruyor .

missmenas
31-08-2010, 09:46
Daha önce Resimlerine bakarken hep kendi kendime şöyle demiştim herhalde sarkıtacak yeri yok ondan sardırmış:DDoğru olanı yapmışsınız Hatice Hanım, bella sarkan türlerden dir.
Keşke demek istemem ama havaların biraz serinlemesini bekleseymişiniz derim ben, umarım fazla hırpalamadan yapmışsınızdır.
Emin olun ki sarkıtmak daha çok çiçeklenmesine ve mutlu büyümesine sebep olacak. Teşekkürler paylaşım için;)

Hatice Tarhan
31-08-2010, 11:17
Çok teşekkürler sayın Missmenas öyle rahatlattınızki beni ,akşamdan beri gidip gelip bakıyorum acaba birşey olurmu diye, yanlışmı yaptım ,ya kurursa derken mesajınızı gördüm rahatladım.Ben hırpalarmıyım hiç onu öyle özenle itinayla yaptımki bebek bakar gibi ,havaların serinlemesine gelince aklıma gelen birşey oldumu onu hemen yapmalıyım yoksa uyuyamam, merak etmeyin zaten klimanın altında.(bu arada kilima çarparmı acaba)

yeşillim
31-08-2010, 12:13
Sevgili Hatice Tarhan,
Üzülmeyin herşey olacağına varır. Serbest olması daha iyi. Benim Bella'm büyürse
sarkaçla özgür bırakmayı düşünüyorum.

Yalnız klimanız Direk Bella'ya hava üfürmesin derim.

missmenas
31-08-2010, 13:41
Sayın Yeşillim haklı, direk üstüne üfletmeyin derim.
Birde mümkünse güzel bella nızın sarkan haliyle bir görebilirmiyiz,
doğrusu söylemek gerekirse, güzel görüntüsünü gözümde canlandırabiliyorum. Kışa çok var daha malum alanya sıcak belki çiçek açmaya devam eder.
Yeni Resimlerini bekliyoruz ;)

Hatice Tarhan
01-09-2010, 10:14
Sayın Yeşillim haklı, direk üstüne üfletmeyin derim.
Birde mümkünse güzel bella nızın sarkan haliyle bir görebilirmiyiz,
doğrusu söylemek gerekirse, güzel görüntüsünü gözümde canlandırabiliyorum. Kışa çok var daha malum alanya sıcak belki çiçek açmaya devam eder.
Yeni Resimlerini bekliyoruz ;)

Malesef makinem yine arızalı kim bilir gelir belki canlı canlı görürsünüz.

maki01
01-09-2010, 12:30
Paul Bey'in kataloğunda Hoya Bella'nın kaloriferli (Merkezi Isıtma) ortamdan hoşlanmadığı yazıyor. Bilgilerinize... :)

Hatice Tarhan
01-09-2010, 23:56
Teşekkürler sevgili Maki01 böyle uyarılarılarınız sayesinde ***. hep capcanlı kalacak çoğaldıkça da seve seve paylaşılacak.

NazMurat
02-09-2010, 12:37
ne güzel bir tür bu böyle, çok narin. ancak sizler gibi bu işe gönül vermiş narin ellerde böyle güzelleşip evi, ağaçlar.net sitesini güzelleştirirdi. ellerinize sağlık.

sayenizde yeni türler tanıyoruz ama maymun iştahım yüzünden; eşim de bir yeşil seven olmasına karşın her gördüğüm türü istemem nedeniyle kızmaya başlıyor. :)

yeşillim
06-09-2010, 15:48
Çiçek açan Bella'm iki numaralı mesajda ;
'Y' şeklini düşünelim demiştim. Çatalın sol kol uzantısından çiçek açmıştı.
Şimdi de sağ kol uzantısında çiçek sapı oluşumu var. Eğer başarılı olursa fotoğrafını
paylaşırım. Dal üzerinde tek yaprak, sonra da aynı diğer koldaki gibi karşılıklı
ikişer yaprak ve üçüncü sıradaki yaprakla beraber çiçek sapı.( iki milim kadar)

Sanki sol kolun simetrisi oldu... veya ne denir ki ?

yeşillim
06-09-2010, 16:08
son haliyle...

yeşillim
06-09-2010, 16:15
Bir de farklı açıdan foto
Umarım açıklamam anlaşılır...

Hatice Tarhan
07-09-2010, 01:17
Hoya bella da ilginç bir özellik keşfettim(bu yazıdan sonra mesaj yağmuruna tutulmam umarım)köklendirmek için kestiğim her dalın ucundan çift dal çıkıyor.
Diğer hoyaların uç kısımlarına değilse bile,nerdeyse küserken bella adeta koparıldıkça çifter çifter dal veriyor fakat ne ilginçtirki kestiğim hiç bir dalı köklendiremedim.
Buda benim başarısızlığım dan heralde.
Umarım paylaştığım arkadaşlar köklendirmeyi başarmıştır.Mutlu sona erdim diyenlerin mesajlarını bekliyorum nasıl bu işi başardıklarını öğrenmek istiyorum.

Fatih
07-09-2010, 03:29
Hatice Abla Hiç değilse bir gözünü toprağın altında bıraktıysan tam o iki yaprağın ortasından geliyor yeni kök.Eğer bırakmadıysan toprağın içinde göz,topraktaki tutunma çıkıntılarından geliyor kök.

Köklendiğini düşünmezken benim iki çeliğimde köklenmişler hatta biri verdiği yaprakları büyütmeye başlamış.Serin ortam istediği içinde şu sıralar özellikle geceleri şanslıyım burada :)

Bir tanede küçük 5,5 lik saksıya dikmiştim 3 yapraklı dün kontrol ederken onuda hafifce kaldırdım onunda köklenmesi vazgeçilmez olmuş.

Özellikle hafiftoprak hazırlamaya çalışmıştım.Aynı Lacunosamda kullandığım gibi(orkide toprağı,perlit-torf-vermikülit vs.) hafif toprak hazırladım ve toprağın altında kalan gözlerden de yeni sürgünler beklemiyor değilim.Lacunosam çok yapıyor onu.Toprağın altından yeni sürgünleri geliyor.Sanki üst kısımda ki sürgünleri büyüttü de alttakiler geliyor.

Hatice Tarhan
07-09-2010, 21:43
Köklenmelerine çok sevindim Fatih Alanya nın sıcak oluşuda köklenmede etken olabilir diye düşünüyorum.Uyarılarını dikkate alacağım.Ben torf ve cocopeat e dikmiştim çelikleri neyse sağlık olsun yenilerini denerim.

yeşillim
18-09-2010, 09:11
Merhaba Hoya severler

Bana gelen 2010 siparişindeki Bella ‘’Y’’ çeliğini ikiye böldüm. ‘’V’’ ile ‘’I’’ olmak üzere
İki çelik olarak dikmiştim. Daha anlaşılır olması bakımından böyle adlandırmayı uygun gördüm.
Bundan sonra Bella’m hakkında bilgi verirken Bella’’V’’ veya Bella’’I’’ diye tanıtmak istiyorum.
Kısmet bakalım nereye kadar beraber gidebileceğiz.

Bella ‘’V’’ sağ kol uzantısından yaprak
ve hemen ardından çiçek sapı 28 numaralı mesajda fotoğrafını ekledim.

Şimdi o çiçek sapı sarardı, zaten erkendi diye düşünüyorum. Daha yeni çıkmıştı bebe haliyle çiçekten..
Oysa ki Bella çiçek sapını beyaz olarak koruyor, duru beyaz..


Sevgili maki, Şu an için Bella’m kapalı balkonda ama kışın içeri alırım, bilgilendirdiğiniz için
Teşekkür ederim. Radyatörden uzak tutarım.

Sevgiyle kalın

Hydrosuccess
16-11-2010, 09:16
Köklenen ve filiz, yaprak çıkaran H. bella çeliklerinden birisinde tomurcuk oluştu.Bu bitkiyi herzamanki iç içe kap yönteminden farklı bir yöntemle büyütmeye karar verdim.Farklı tekniği topraksız yetiştirme yöntemleri başlığında paylaşacağım.Bu bitkiyi doğasına uygun şekilde daha serin ve aydınlık doğrudan güneş ışığını 1-2 saat aldığı bir yerde tutuyorum.

NazMurat
22-12-2010, 10:02
Bellaların son durumları nedir?
tomurcuklar ne alemde?
umarım sağlıklı ve çiçeklidirler! :)

Hatice Tarhan
22-12-2010, 19:33
Onlarda kış uykusundalar heralde.Benim bellada ne tomurcuk nede çiçek var,öyle süzülüyor salonda.

yeşillim
23-12-2010, 12:15
Sayın NazMurat,


Beklemede tomurcuk, çiçek belirtisi yok. Süzüm süzüm süzülenlerden.

Hatice Tarhan
28-03-2011, 07:57
Bella nın üzerinde altı adet tomurcuk vardı, iki tanesi sarardı besin eksikliğinden olabilirmi,kaktüs e kullandığımız sıvı besinden versem acaba tomurcuklar açarmı?

yeşillim
28-03-2011, 11:52
Hatice Hanım,
Üzüldüm mümkünse fotoğrafını da ekleseydiniz. Ev içinde mi?
benim bellayı da son zamanda kurtardım. Sıcağı topraktaki bella'ların
sevmediğinden artık eminim. Yaprak, filiz kaybı da varsa acil isteği olabilir.
Keşke bu konuda donanımlı olsam da yardımcı olabilsem!
İnşallah bol çiçek verecek sonuca ulaşırsınız.

Hatice Tarhan
03-05-2011, 19:39
Hoya bella çiçek açtı...

missmenas
03-05-2011, 20:15
Hatice Hanım, gözünüz aydın.
Sizin adınıza çok sevindim, benim içinde koklayın.
Mutluluk verici bir görüntü. Teşekkürler paylaşım için.

yeşillim
06-06-2011, 15:01
Bu sayfada 34. mesajda H. Bella'larımı kışın ev ortamına aldım. Ev merkezi sistemle ısıtıldığı için son ondaki müdahale ile kurtuldular, şükür. ''I'' Bella iki yaprakla çeliklemiştim.
Kışın ev ortamında yaprak kaybı görmemle hemen Diatomite almıştım. Bugün çiçek sapı gördüm, ehh ''V'' Bella topraktakinde ise iki çiçek sapı vardı birini kuruttu, biri sağlam duruyor. Bu yaşlı ve hasta kadın şimarsın mı? Şimarmak hepimizin hakkı!!

kartol
20-06-2011, 22:50
Ortak siparişle gelen bellam. İkiye bölüp dikmiştim. her ikisinde de ikişer adet
çiçek oluşumu var. Ama yaprakları büyüyemeden kuruyup dökülüyor:(
Nerde yanlış yapıyorum acaba?

missmenas
21-06-2011, 08:30
Öncelikle kutlarım Sizi sevgili Kartol,
Hoya bellaya çiçek açtırabilmek gerçektende büyük bir başarı.
Yapraklarının dökülmesi konusunda, aynı olayı bende yaşıyorum. Bendeki sorun kırmızı örümcek idi. Büyüteçle iyice kontrol etmelisiniz, özellikle uç filizler ve yaprak altlarına yerleşiyor bu örümcekler ve yeni oluşmakta olan yaprakları döküyor bella.
Size kolaylıklar diliyorum.

yeşillim
21-06-2011, 12:54
Benim de yaprak kaybı olmuştu. Benim belladaki sorun merkezi sistemle ısınan ortamdaydı.
Bol ışıklı camla kapalı olan balkonuma aldım durum düzeldi.
Size kolay gelsin.

kartol
21-06-2011, 14:57
Öncelikle kutlarım Sizi sevgili Kartol,
Hoya bellaya çiçek açtırabilmek gerçektende büyük bir başarı.
Yapraklarının dökülmesi konusunda, aynı olayı bende yaşıyorum. Bendeki sorun kırmızı örümcek idi. Büyüteçle iyice kontrol etmelisiniz, özellikle uç filizler ve yaprak altlarına yerleşiyor bu örümcekler ve yeni oluşmakta olan yaprakları döküyor bella.
Size kolaylıklar diliyorum.

Teşekkür ederim:)
Bakalım açmayı başarabilecekler mi? Gidişattan endişeleniyorum çünkü.
Büyüteçle değil de çıplak gözle(daha doğrusu gözlüklerimle:) ) inceledim. Örümcek değil de çok minicik beyaz bir böcek gördüm. Acaba onlar mı sebep oluyor?
Yanyana olan diğer hoyaların saksılarını da karıştırdım biraz ama onlarda göremedim , ya da iki saklanmışlardı. Nedirler hiç fikrim yok. Ya da ne yapmam konusunda:(
Ben de size kolaylıklar diliyorum. Hayran hayran izliyorum başarılarınızı:)

kartol
21-06-2011, 14:59
Benim de yaprak kaybı olmuştu. Benim belladaki sorun merkezi sistemle ısınan ortamdaydı.
Bol ışıklı camla kapalı olan balkonuma aldım durum düzeldi.
Size kolay gelsin.

Teşekkür ediyorum.
Aydınlık bir pencere önünde kendisi. İyi giderken birden böyle oldu. Bir anlayabilsem sorunu:confused:

dkp
21-06-2011, 15:15
Sayın kartol saksının yönünü değiştirmeyin, bitki ışığa göre tekrar kendini yapılandırarak çiçeği dökebilir ve çiçek açana kadar sulamayın. Merakla ve keyifle takip ediyoruz, kolaylıklar diliyorum. :)

kartol
21-06-2011, 22:01
Sayın kartol saksının yönünü değiştirmeyin, bitki ışığa göre tekrar kendini yapılandırarak çiçeği dökebilir ve çiçek açana kadar sulamayın. Merakla ve keyifle takip ediyoruz, kolaylıklar diliyorum. :)

Tamam hocam:)
Diktiğimden beri aynı yerde duruyorlar.Kuzeydoğu penceresi önünde. Bir kaç tanesi dışında diğerleri sürgün veriyor yavaş yavaş. Ben de keyifle ve merakla takip etmekteyim kendiminkileri de bütün arkadaşlarınkini de.
Emeklerimiz, beklentilerimiz boşa çıkmaz inşallah..

missmenas
22-06-2011, 01:21
Sevgili Kartol,
Hayran hayran Hoya linearislere baktım. Antalya maalesef bu tür için çok sıcak geliyor.
Yaşamakla yaşamamak arasında gidip geliyor bendeki linearis. Maşallah sizinkiler coşmuş çiçek sapları oluşturmakta an meselesi gibi gözüküyor.

dkp
22-06-2011, 09:06
Sayın kartol, Hoya Linearis' in için şöyle yapmalısınız; sıcak ve nemli ortamdan uzaklaştırın, yüksek bir yere alın ve aşağıya doğru kendi sarksın, bazı dalları çok uzarsa kesip tekrar dikersiniz (ben kendi saksısına dkiyorum). Bulunacağı ortamda ısı farkları çok olmayacaksa ve hava akımına maruz kalmayacaksa, oda içinde de kalabilir. Bunlar Bella için de geçerli..
(Linearis diğer saksıda toprağa değiyorsa orada köklenmiş olabilir kontrol edersiniz :) )

İlkin
22-06-2011, 10:56
Hepsi de çok sağlıklı maşallah sayın kartol, sizdeki Hoya lacunosa da çiçeklerini açacak bir iki güne zannedersem. Bir de merak ettiğim sayın dkp'nin dediği "açana kadar sulamayın", bu tür için mi geçerli acaba? Bendeki bir tür de açacak ya lacunosa ya da davidcumingii. İkisi de aynı saksıda büyüyor bende, çiçek renkleri farklı olduğu için açarsa eğer kırmızı ve beyaz tonları hoş olur diye düşündüm, ikisinde de çiçek sapları var ama bir tanesi atağa geçti. Bakalım hangisi önce açacak olan... :)

dkp
22-06-2011, 16:52
İlkin hanım, fotoğraflara göre ve bitkilerin dikimlerine(yaşlarına) göre yorum yaptım, köklenmeleri tam olarak tamamlanmamıştır daha, bitki önce sağlıklı ve güçlü olmalı. Ben bitkiyi güçlendirmek için; sırası ile, saksı değişimi, besin/gübre, ışık, budama ve nem/su faktörlerini kullanıyorum. Geçmişe baktığımda yaptığım yanlışların birincisinin ısı ve su kullanımında olduğunu öğrendim. Sizin yorumunuz nasıl ?

kartol
22-06-2011, 22:57
Sevgili Kartol,
Hayran hayran Hoya linearislere baktım. Antalya maalesef bu tür için çok sıcak geliyor.
Yaşamakla yaşamamak arasında gidip geliyor bendeki linearis. Maşallah sizinkiler coşmuş çiçek sapları oluşturmakta an meselesi gibi gözüküyor.

Ben de sizin hoyaları hayrann hayrannn izliyorum inanın:)
Evet linearis güzel gelişiyor. Burda en rahat yetiştirilecek türlerden biri sanırım.
Sizdeki yaşamazsa ve benim yetiştirdiklerimde sorun çıkmazsa, sizin için dikip büyütüp gönderirim. Belki o zaman daha fazla olur mu yaşama şansı:confused:
Bu arada evet galiba sarkan uçların birinde minicik (yanılıyor da olabilirim) çiçek oluşumu gibi bişey var:)

kartol
22-06-2011, 23:08
Sayın kartol, Hoya Linearis' in için şöyle yapmalısınız; sıcak ve nemli ortamdan uzaklaştırın, yüksek bir yere alın ve aşağıya doğru kendi sarksın, bazı dalları çok uzarsa kesip tekrar dikersiniz (ben kendi saksısına dkiyorum). Bulunacağı ortamda ısı farkları çok olmayacaksa ve hava akımına maruz kalmayacaksa, oda içinde de kalabilir. Bunlar Bella için de geçerli..
(Linearis diğer saksıda toprağa değiyorsa orada köklenmiş olabilir kontrol edersiniz :) )

Çok teşekkür ederim. Bilgi ve tecrübeleriniz benim için çok değerli.
Salonumda kuzeydoğu penceresi önünde bu görünenler. Burda hava sıcaklıkları hala çok dengesiz. Gündüz 20 derecelerdeyken, gece 5 derecelere kadar düşüyor. Bulundukları konumda da sabah çok az güneş ışığı, sonra sadece bol aydınlık. Nem de yok çok şükür. Yani Büyümemeleri için hiç sebep yok:) (sanırım)
Biraz daha gelişmelerini bekliyorum ki hem asıl saksılarına geçireyim, hem de hepsine güzel konumlar bulayım.

kartol
22-06-2011, 23:15
Hepsi de çok sağlıklı maşallah sayın kartol, sizdeki Hoya lacunosa da çiçeklerini açacak bir iki güne zannedersem. Bir de merak ettiğim sayın dkp'nin dediği "açana kadar sulamayın", bu tür için mi geçerli acaba? Bendeki bir tür de açacak ya lacunosa ya da davidcumingii. İkisi de aynı saksıda büyüyor bende, çiçek renkleri farklı olduğu için açarsa eğer kırmızı ve beyaz tonları hoş olur diye düşündüm, ikisinde de çiçek sapları var ama bir tanesi atağa geçti. Bakalım hangisi önce açacak olan... :)

Çok teşekkür ederim sayın İlkin.
Sanırım bir karışıklık var. Resimde çiçek oluşumu görülen hoya bella. Lacunosamda henüz çiçek oluşumu yok malesef. Ama o da yavaş yavaş sürgün verip, yaprak büyütüyor.
Merakla takip ediyor olacağım sizinkileri de:)

İlkin
27-06-2011, 11:49
Yapraklarına odaklanmayıp çiçek tomurcuklarına odaklanınca H.bella olduğunu farkedememişim, kusura bakmayın lütfen... Bu aralar açmıştır herhalde değil mi? Bendeki H.lacunosa çiçek tomurcuklarına büyütüyor. H.bella'da da var bir çiçek sapı, bakalım o da açabilecek mi çiçeklerini... Sayın dkp bulunduğumuz şehirlere göre bakım farklılıkları olabiliyor doğal olarak, türleri de yeni yeni tanıyoruz; mesela lacunosa çok su sevmez diyorlar, biraz su fazla verildiğinde gerçekten de yapraklarını yakıyor, onun için ona az su veriyorum. Ama genel anlamda benim bakım yöntemim eğer çiçek sapı vermemiş ise bitki iki sulama arasında 2 bazen 3 gün toprağın tamamen kurumasını bekliyorum. Çiçek sapı varsa da iki sulama arasında toprağın tamamen kurumasına izin vermiyorum. Başka da yaptığım farklı birşey aklıma gelmiyor...

kartol
27-06-2011, 20:23
Bu aralar açmıştır herhalde değil mi? Bendeki H.lacunosa çiçek tomurcuklarına büyütüyor. H.bella'da da var bir çiçek sapı, bakalım o da açabilecek mi çiçeklerini...

Henüz açmadı ama gayret ediyor, açacak insallah:)
Merakla beklemekteyim. İçlerinden biri sararmıştı, diğerlerinde sorun çıkmaz umarım.

gulşen
27-06-2011, 22:59
sayın kartol hoyalarınız harıka hele lınearıse bayıldım en kısa surede edınmek ıstedıgım turlerden bırı. Bellanızada maşallah inşallah açmayı başarır benım bellamda ıkı kere çiçek sapı verdi ama maalesef açamadan kurudular şu an sadece uzayıp gıdıyor bende sizlerin açan hoya türlerınızle ıdare etmeye çalışıyorum :) darısı bendeki türlerin başına ne diyim ...:)

missmenas
28-06-2011, 00:31
Bu aralar açmıştır herhalde değil mi? Bendeki H.lacunosa çiçek tomurcuklarına büyütüyor. H.bella'da da var bir çiçek sapı, bakalım o da açabilecek mi çiçeklerini...

Henüz açmadı ama gayret ediyor, açacak insallah:)
Merakla beklemekteyim. İçlerinden biri sararmıştı, diğerlerinde sorun çıkmaz umarım.
Sevgili Kartol,
Gayet güzel ve sağlıklı gözüküyor bellanın çiçek sapı açmaması gibi bir olasılık yok gibi.
Kutlarım sizi, bence kesin açacaklar.;)

İlkin
28-06-2011, 09:14
Yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişler sayın kartol, bir iki güne açacaklardır bence. Arada nem eksikliğinden dolayı bitki bazı çiçek tomurcuklarını geliştirmeyi bırakıyor ama bu aşamadan sonra çok büyük bir aksilik olmaz ise çiçeklerin açmaması söz konusu olamaz.

kartol
02-07-2011, 13:03
Dün gündüz baktığımda kapalıydılar. Akşama çok yorgun olduğum için kontrol edememiştim. Bir de tahmin etmiyordum bu kadar çabuk açacaklarını. Nedense sanki biraz daha büyüyeceklerini düşünmüşüm. Carnosayla karıştırdım heraldee:) Onun çiçekleri daha büyük oluyor ya.
Az önce öylesine bir bakayım diye gittiğimde gözlerime inanamadım. Kızdım kendime, akşam açıldılar da, kaçırdım mı diye. Ama henüz açmayanlarda olduğuna göre, yeni açtılar heralde.(diye avutayım kendimi:) )
Bellanın çiçekleri çok çıtı pıtıı, ama bir o kadar da güzel ve zarif.
Şimdi de gidip gelip izlemekten yorgun düşüceğim anlaşılan;)

kartol
02-07-2011, 13:06
sayın kartol hoyalarınız harıka hele lınearıse bayıldım en kısa surede edınmek ıstedıgım turlerden bırı. Bellanızada maşallah inşallah açmayı başarır benım bellamda ıkı kere çiçek sapı verdi ama maalesef açamadan kurudular şu an sadece uzayıp gıdıyor bende sizlerin açan hoya türlerınızle ıdare etmeye çalışıyorum :) darısı bendeki türlerin başına ne diyim ...:)

Teşekkür ederim. Linearisim bu şekilde iyi giderse, sizi de mutlu edebilir;)

kartol
02-07-2011, 13:07
Sevgili Kartol,
Gayet güzel ve sağlıklı gözüküyor bellanın çiçek sapı açmaması gibi bir olasılık yok gibi.
Kutlarım sizi, bence kesin açacaklar.;)

Haklıymışsınız hocam :)
Açtılar çok şükür. Bu da ayrı bir güzellikmişş


Siz de haklıymışsınız sayın İlkin, bir iki güne açar dediğiniz halde, kaçırdım sanki biraz. Ama görebilmek bile başlı başına bir mutluluk:)

yeşillim
02-07-2011, 13:56
Haydi gözünüz aydın Sayın kartol. Hatırladım da benim bella açınca gece uykudan sırf
seyretmek için kalkardım. Yeni açmış demekki resmen çıt diye çıtırdıyarak açıyor.

gulşen
02-07-2011, 14:43
Teşekkür ederim. Linearisim bu şekilde iyi giderse, sizi de mutlu edebilir;)

çok teşekkürederim nasıl mutlu oldum anlatamam :p bu kadar ilgi ve sevgiye iyi şekilde gelişeceklerinden eminim ;)

gulşen
02-07-2011, 14:46
gözünüz aydın sayın kartol bizim için de seyredip koklayın lütfen :)

karalale
02-07-2011, 15:13
Çok, çok güzelll.... Bu güzelliğin uzun sürüyor olması da ayrı güzel. Tebrikler sayın kartol, nice çiçekli günlere, selamlar....

kartol
03-07-2011, 18:18
Teşekkür ederim hepinize:)
Tüm hoya yetiştirenlerin bu mutluluğu tatmasını diliyorum.
24 saat üzerine eve geldiğimde, ilk işim kalan tomurcukların açıp açmadığına bakmak oldu. Onlar da açılıp, kusursuz güzellik tamamlanmıştı. O pembemsi rengi, sanki camdan yapılmış. Nasıl bir güzelliktir öyle:)

sevim4
03-07-2011, 20:28
Sayın kartol,muhteşem görünüyor okadar zarifki.

agozce
03-07-2011, 22:16
Gerçekten çok güzel. Güle güle koklayın.

Fatih
03-07-2011, 22:17
Çok güzeller.Maşallah kokusu nasıl ?

kartol
03-07-2011, 22:31
Teşekkür ederim hepinize:)

Koku yokki !
Tek bir çiçek olduğu için olabilir mi acaba?

missmenas
04-07-2011, 00:04
Sevgili Kartol,
uzaktanda olsa inanınki yakınımdaymış gibi görmek mutlu ediyor. Çiçek açan herbir hoyanın seyri doyumsuzdur. Kutlarım Sizi mükemmel bir başarı sağladınız, geriside gelir artık, sırada linearisleride çiçekli seyre koyarsanız hiç şaşırmayacağım. Siz başarırsınız;)

kartol
04-07-2011, 11:12
Sevgili Kartol,
uzaktanda olsa inanınki yakınımdaymış gibi görmek mutlu ediyor. Çiçek açan herbir hoyanın seyri doyumsuzdur. Kutlarım Sizi mükemmel bir başarı sağladınız, geriside gelir artık, sırada linearisleride çiçekli seyre koyarsanız hiç şaşırmayacağım. Siz başarırsınız;)

Sevgili Mismenas,
Çok teşekkür ediyorum güzel sözleriniz, desteğiniz için. Sizlerin tecrübelerinden, bilgilerinden faydalanıp, birşeyler başarmaya gayret ediyorum.

Lineariste iki adet çiçek oluşumu var gibi. Ama o kadar yavaş gelişiyorlar ki, sabırsız bir insanı çatlatırcasına. Çok çok minikler, çiçek oluşumu olduklarını düşünüyorum ama biraz daha büyürlerse emin olacağım. Sonrasında da seyir başlayacak inşaallah:)

huzunperest
15-07-2011, 14:07
2009 Hollanda siparişimde gelen hoya bella, üzerinde 7-8 adet çiçek sapı daha var.

agozce
15-07-2011, 19:07
Çok estetik. Tebrikler sayın hüzünperest.
Darısı bizlerin başına.

huzunperest
15-07-2011, 22:31
Teşekkürler agozce, umarım en kısa zamanda siz de çiçeklerini görürsünüz. H.Bella çabuk çiçeklenen bir tür. Bu sıcaklarda çiçek tomurcuklarını dökeceğinden korktum ama dayanıklı çıktı:) Bir kaç gecedir kokusunu bekliyorum ama daha teşrif etmedi.

Fatih
15-07-2011, 22:43
Allah nazarlar saklasın bu fıstığı. Bol çiçekli olsun ;)

elek
15-07-2011, 22:52
Sevgili Kartol, Sevgili Hüzünperest; tebrikler her ikinize de... Gerçekten "Bella" adını sonuna kadar hakediyor bu tür!!

Bu sene Paul'den gelen 2 bella çeliğim hızlı çıktılar; sürgünle beraber tomurcuk da verdiler. Sıcaklarda sulamasını beceremedim sanırım (diatomitte, suyun sonuna kadar bitmesini bekleyip veriyordum), kuruyup döküldüler. Farklı yerden verdikleri tomurcukları kurutmamak için dipte biraz su bırakıp vermeye dikkat ediyorum, şimdilik iyi gibiler. Darısı başıma :)

huzunperest
15-07-2011, 23:00
Teşekkürler Sevgili Fatih, sevgili elek, dilerim ki çiçeksiz hoya saksısı kalmasın hiç birimizde:))
Bella, katı ortam kültürüne (diatomite) çok uygun bence. Kök bölgesinde sürekli nem isteğinden dolayı bu yöntem ideal diye düşünüyorum.

missmenas
16-07-2011, 09:27
Canım Arkadaşım,
Kutlarım başarını. O güzel Bella çiçekleri kadar Yüreğinde paylaşım ve yardımseverlikle dolu. Çiçekleri hiç üstünden eksik olmasın dilerim...

yeşillim
16-07-2011, 09:34
Akide şekeri değil mi?
Yakında ben de eklerim inşallah, üzüm salkımlarını bekliyorum!!

karalale
16-07-2011, 12:04
Bu bella muhteşem bir hoya çeşidi. Nacizane benim gözlemim, sulama ile nem ile pek alakası yok. Kırılan bir kaç dalı sırf orkide toprağına dikmiştim ve dışarda kapı önün de duruyor. Sabahtan öğleden sonraya kadar güneş alıyor. Sulamayı da unutuyorum. Toprağı aşırı kurutuyorum. Üstelik saksı altlığı, kendi saksısını iki parmak yukarıda tutuyor. Yine de filiz verdi ve gayet sağlıklı. Birinci kural ilgisizlik geçerli yani... Bol çiçekli günler, sevgiler, selamlar....

yeşillim
17-07-2011, 00:43
şimdiki hali

Fatih
17-07-2011, 00:57
Muhteşem ;) Maşallah...

missmenas
17-07-2011, 02:00
Hoya bella lar coştu bu aralar;) Kutlarım Sevgili Yeşillim.
hoya bella nız Sizi çok Sevdiğinden artık eminim. Sanırsam 3. kez açtırmayı başardınız. Helal olsun bu güzellere verilen emeklere.
Eee artık kıskanması lazım benim bellanın bu çiçekleri ne zaman açar acaba , sanırsam ben kıskandım:D
Teşekkürler Paylaşım için....

huzunperest
17-07-2011, 08:37
Tebrikler sevgili yeşillim, aynı anda birden fazla çiçek öbeği açtığında hoyalar bir başk güzel oluyor.:)

yeşillim
17-07-2011, 11:58
Sayın Fatih, Gerçekten de muhteşem her dalda bir veya iki çiçek sapı

Sayın missmenas, Bellanın mazisi uzun değil ama yazara bir roman yazdırır desem
olur mu olur. 3,ay 3 hafta ilk çiçek sapını verdi ve büyüttü. Bu ikinci açmış çiçeği
ama yakında telafi eder arayı...bende şunu gördüm hayvan gübresi iyi geliyor.

Sayın huzunperest, teşekkür ederim, o an geldiğinde bir şölen yaşayacağız inşallah.

Yakındadır bayramımız, bu bayramın adını koymak lazım.:)

yeşillim
21-07-2011, 06:37
Sayın nılgun dogan, haklısınız isteyince zamanı gelince oluyor. Darısı tüm isteyenlere olsun.
2010 yılında siparişten elde ettiğim H.Bella'nın 2011 deki ikinci çiçek öbeğini açtı.
Birinci olan dün düştü, ikinci çiçek öbeği ardından açtı. Sanırım bu şekilde teker teker
açacak. Diğer çiçek saplarının gelişimlerine de bakarsam sıralamalı olacak gibi.
Diatomitteki ise çiçek sapı verdi, verdiklerini dışladı. Halen üzerinde çiçek sapı var, belli mi olur o da süpriz yapabilir.

missmenas
21-07-2011, 08:40
Sevgili Yeşillim,
hoya bellanız muhteşem gözüküyor. Açan çiçek leri eminim bütün Aile fertlerini başına topluyordur;)bellada hoşlanmış olacak ki bu durumdan azimle çiçek oluşturmaya devam diyor gibi. Mutlu bir tablo gözümün önüne geliyor. Açan herbir çiçek hem Ailenizi hem Evinizi şenlendirsin dilerim.
Teşekkürler paylaşım için. Hoya bellayada kocaman bir maşallah diyorum...

gülsu
08-09-2011, 15:31
Sevgili yeşillim bellanızın formu çok güzel görünüyor. Sarkmış hali güzel olmuş. Benim isteğim lütfen bu güzellikten bende edinmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Gerçekten özel bir çiçek bol bol çiçekli günlerini görün. Sevgiyle kalın.

yeşillim
08-09-2011, 18:05
Teşekkür ederim. Halen çiçek sapı verme ve çiçek açma çabasında...
Bu yıl nisan ayında tam bir yaşını doldurdu. (çelikten) sanırım 15in üzerinde çiçek öbeğini vererek şampiyon olacak.
Maşallah diyelim lütfen, teşekkürler.

gultar
12-09-2011, 07:10
Sevgili yeşillim,benim bellanın son durumunu, Sürgününü göstermek istedim. Biraz flu çıktı ama görünüyor . Daha güzellerini çiçek açtığında eklerim.Paylaşım için tekrar teşekkür ederim.

yeşillim
12-09-2011, 14:46
Sayın gultar,
Annesinin bana gösterdiği gibi bol çiçeklerini görmeniz dileğimle.
Hollanda'dan annesinin geldiği şekli almış. 'Y' aynı boylarda.!
Torunumu göstermenizden dolayı teşekkür ederim.

gultar
12-09-2011, 17:29
Çok çok teşekkür ederim. Ben de sizin kadar sevmeye gayret ediyorum ki, annesinin çiçekleri gibi çiçekler versin. Çiçeklendiğini de görmek isterim.

gulşen
12-09-2011, 21:09
sizleri ladyBella ile tanıştırmak istiyorum :p
not:tabi kareye sığdığı kadarıyla :o

Hatice Tarhan
12-09-2011, 21:48
Sayın Gulşen çok güzel olmuş bellanız, ve yapraklar çok canlı maşallah,benim bellam sıcaklardan yaprakları buruştu ve sarardı umarım kaybetmem...

gulşen
12-09-2011, 23:45
teşekkür ederim Hatice hanım, buranın iklimini sanırım sevdi.Sizin bellanızda havaların serinlemesiyle formuna kavuşacaktır eminim

missmenas
13-09-2011, 00:57
Sevgili Gülşen Kocaman bir Maşallah. Çok mükemmel ve sağlıklı, boynuz kulağı geçer misali Anneyi bastırmış. Yakında çiçek tomurcuklarınıda gösterir bu bu ihtişamıyla. Lady Bella Seni çok sevmiş belli beni bu kadar sevmedi Bellam;)Ellerine sağlık Canım.

gulşen
13-09-2011, 01:05
teşekkür ederim Hatice ablacım inan koltuklarım kabardı :d keşke senin yarın kadar olabilsem daha ne isterim :)

Fatih
22-04-2012, 21:49
Bella kıpırtılarda sistemin ilk çiçeği olmaya çalışıyor. Bella ilk gözağrım olacak.

Teşekkürler sevgili Yeşillim bana tekrardan bella yetiştirme imkanı tanıdığın için.

katmer
11-06-2012, 16:30
Bella'nın bu kadar keyifli bir tür olduğunu bilmiyordum. Hediye gelen küçük bir çelik çabucak açtı. Sonra şanslı bir günümde yetişkin Bella buldum ve satın aldım. İlk iki foto yeni açan minik çeliğim. Üzerinde tam üç çiçek sapı var. Son foto yatişkin Bella.

gulşen
12-06-2012, 01:51
sevgili katmer gerçekten çok şanslıymışsınız nerden ve ne kadara aldığınızı sorsam kabalık etmiş olmam değilmi :)
başka hoya türleride varmıydı acaba :(

yeşillim
12-06-2012, 08:03
Tebrik ederim Gülden Hanım buradan bakınca tebessümle geçmişe doğru gittim!!

Gülden Hanım'a gönderdiğim çeliğin geçmişine doğru gidecek olursak:)

1. sayfa 2 numaralı mesajda çiçek açan bella anaç hoyadır.
O yıldan beri devamlı çiçek açtı fakat bu kış yapraklarında bir matlık, susuz kalmışlık gözlemleyebildim!
Köklerini görmek istedim tesbitim yerindeymiş meğer!!

Kökler çok zayıflamıştı. Yine de üzerinde dal bırakacak kadar çelikler aldım.
Bu çeliklerin bir kısmını köklendirerek bir kısmını da çelik olarak, olmayanlarla paylaştım.

Sonuç itibariyle topraktaki kök yaşamadı! Demek ki zamanında iyi bir gözlemle isabetli bir karar almışım.
Kayıplardan ziyade kayıp olabilecekleri kazanmak bir nevi bitkinin dilinden anlayabilmenin hazzı anlatılamaz bir duygu..

Kendim için ayırdığım bellanın bugün görseli..

katmer
12-06-2012, 15:10
sevgili katmer gerçekten çok şanslıymışsınız nerden ve ne kadara aldığınızı sorsam kabalık etmiş olmam değilmi :)
başka hoya türleride varmıydı acaba :(

Teşekkür ediyorum, tabii ki kabalık etmiş olmazsınız. Yurt dışından çiçek getiren bir arkadaşımdan aldım. Fiyatı 50 TL. idi. Üç arkadaşa daha aldım.

OİR1938
13-06-2012, 16:11
308292

OİR1938
13-06-2012, 16:35
308298

OİR1938
17-06-2012, 14:46
309805

OİR1938
25-06-2012, 10:20
Hoya bella : 9-Aralık-2011 tarihinde Sayın hüzünperest tarafından hediye gelen çelik. Kışı hasarsız atlattı ve gelişimi devam etti.
25-Haziran-2012 tarihinde tomurcuklar açmaya başladılar. Çiçek açmayı
başaran ilk Hoya olma ünvanını eline geçirdi. 311916

maki01
25-06-2012, 13:25
7 ay gibi kısa bir sürede çelikten, çiçeğe...

Kutluyorum, sevgili OİR1938, darısı diğer hoyalarınıza....

bozo.0606
18-07-2012, 20:43
minicikmiş gerçekten, bende olduğu için çok mutluyum. yüzümüde kara çıkarmadı, gelişmesi son derece hızlı. çok bilgi sahibi olduğum bir hoya değil. bakımı konusunda yardımlada hayır demem.

çiçek açtırmak için ekstra neyapmam konusunda da yardıma ihtiyacım var. çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum.:cool:

son resimde tam çıkmasa da iki yeni sürgün geliyor.

maki01
19-07-2012, 01:39
Çok sevdiğim kokulu türlerden biri olmasına rağmen, Paul'ün sıcağı özellikle merkezi sistemli ısıtmanın olduğu yerleri sevmediğini yazması nedeniyle edinemedim. Şimdi oturduğum evde merkezi ısıtma yok, artık ben de edinebilirim:)

Çiçeklenme için gölgeli bol ışık ve kurumaya yakın sulama öneriliyor sevgili bozo.0606.

Teorik olarak kısa sürede çiçeklenen türlerden biri olduğunu biliyorum. Arkadaşlarımızın uygulamaları da bunun doğru olduğunu söylüyor. Seninki de en kısa sürede seni sevindirecektir :)

bozo.0606
19-07-2012, 08:18
Çiçeklenme için gölgeli bol ışık ve kurumaya yakın sulama öneriliyor sevgili bozo.0606.

Teorik olarak kısa sürede çiçeklenen türlerden biri olduğunu biliyorum.


Sulama noktasında doğru ilerliyorum ancak aydınlık gölgeli yer ayarlamalıyım zira akşamları güneş gören akşama kadar da aydınlık bir yerde..

maki01
19-07-2012, 12:35
Bence yerini hiç değiştirme sevgili bozo.0606.

Güneşin dik gelmediği saatlerde güneş alması Bella'nızı olumsuz etkilemeyecektir. Yaprak renkleri güneşten kaynaklanan bir bozulma olmadığını ve keyfinin çok yerinde olduğunu söylüyor :)

Arada tül varsa zaten yeterince gölgeleme yapılmış olur diye düşünüyorum.

Dipten gelen sürgünler çok canlı, kutlarım :)

iris41
27-07-2012, 23:00
Benim bellanın ne istedigini bir türlü anlayamadım her yolu denedim öylece duruyor dibinden sürgün vermesi icin ne yapmalıyım

yeşillim
27-07-2012, 23:35
Sayın iris41, Yukarıda bella'mı detaylarıyla anlattım. Kısaca Bella'nın isteğine bağlı olarak; süzgen toprak, uygun gübre, fazla olmamakla beraber serin yerde fısfıs benim bella için faydalı oldu diyebilirim. Benim Bellada gözlemlerim bunlardan ibarettir.

bozo.0606
28-07-2012, 09:20
Bence yerini hiç değiştirme sevgili bozo.0606.

Güneşin dik gelmediği saatlerde güneş alması Bella'nızı olumsuz etkilemeyecektir. Yaprak renkleri güneşten kaynaklanan bir bozulma olmadığını ve keyfinin çok yerinde olduğunu söylüyor :)

Arada tül varsa zaten yeterince gölgeleme yapılmış olur diye düşünüyorum.

Dipten gelen sürgünler çok canlı, kutlarım :)



Sayın Maki01;

Teşekkür ederim..

Bella mın bulunduğu nokta pencere kenarı, arada tül yok ve akşam 16.00 dan sonra güneş geliyor. Şu an bu durumdan şikayetçi değil, bende çiçeğe teşvik edermi düşüncesiyle terine dokunmuyorum.
Bella mın bulunduğu pencere benim bitki hastanemdir .. :p Çok bitkiyi hayata döndürdüm..

iris41
28-07-2012, 22:48
Sayın yeşillim sorun sıcaklarda olabilir birde fısfısı ihmal ediyorum .
Bellanın cicegi cok ufak dimi resimlerde büyük cıkıyor bende cicek oluşumu oldu fakat döktü baya minik bir toptu ;)

yeşillim
29-07-2012, 00:14
Sayın iris41, yukarıda 106 numaralı mesajdaki bella'yı tek kap sistemine geçirdim. Zamanla onunda görselini paylaşmayı düşünüyorum. Başta çiçek sapı var diye pet bardaktan trans etmemem gerektiğini bildiğim halde riski aldım ve tomurcuk sararıp bitkiden dışlandı! Tek kapta olmasına rağmen, fıs fıs yapıyorum. Zaten nemli bir ortamda!! gerek duyulmayabilir diye düşünüyorum. Çiçek tomurcuğunu henüz gelişmemişken yani sizin deyiminizle minikken bitkinin dışlama olasılığı daha kuvvetlidir!:)

sudealp
10-01-2013, 15:39
Hoya bella yapraklarını sürekli yumuyor. Son zamanlarda iyice yumuldu. Neden kaynaklandığını anlamadım. Ablacım ve Hoya bella yetiştiren arkadaşlar bana yardımcı olursanız sevinirim...:(

elek
10-01-2013, 19:03
Yaz sıcaklarında benzer bir durumu gözlemlemiştim. Kaloriferli odada ve ısı kaynağına yakın bir konumdaysa; ısıtma olmayan bir yere bir yere almanızı ve sulama düzenine dikkat etmenizi öneririm.

FIRUZAN
06-03-2013, 14:21
merhaba
sevgili misnemas'dan aldığım hoyalarımdan bella ve lacunosa kaldı .Açıkçası çok iyi bakmadığım için diğerlerini kaybettim kabahat bende ;)
Şimdi bellamın çiçekleri tamm açmak üzereyken pıt düşüyor devamlı çiçek açmaya çalışıyor ama maalesef göremedim .Bende acaba toprak yetersiz mi besin kalmamıştır diyerek saksıyı bir boy büyüttüm roa verdim ve gün aşırı fısfıslıyorum.
Artık çiçek görmeliyiz büyüdü başka ne yapmalıyım ?

bella ve diğer bölümde de fotoğrafını ekleyeceğim lacunosa mum çiçeklerine bu arada hiç gübre vermeden büyütülmüştür bilgilerinize ama şimdi allah ne verdiyse :p döküceğim.Çünkü küçük fideler vermiş canım:D

Hepinize güzel kokulu çiçekli günler dilerim
Teşekkürler

salvadore-tr
06-03-2013, 15:07
Arkadaşlar Sİnoptayım ne bu çiçeği gördüm nede bulabildim bana çelik göndermek isteyen olursa çok sevinirim.

maki01
06-03-2013, 15:45
Ücretsiz paylaşımlar için kullandığımız ayrı başlıklar var sayın salvadore-tr. O bölüme yazarsanız sesinizi duyup paylaşımda bulunmak isteyen üyelerimiz olabilir.

Bu başlıktan mesajımı ve mesajınızı sileceğim.

maki01
06-03-2013, 15:47
Sevgili FIRUZAN, öncelikle kutluyorum. Bellan çok güzel gelişmiş, emeğine sağlık.

Hoyalarındaki sorun sanırım ortak olmalı. Gübre ve ışık takviyesi ile güzel çiçeklerini görmeni dilerim.

maki01
06-03-2013, 15:50
Bu da benim bellam, 2 ay kadar oldu çeliği dikeli :)

Ok gibi fırlayan sürgünleri ile sevimli bir tür :)

375483

FIRUZAN
06-03-2013, 18:40
Belladan ben de çelik yapabilir miyim uygun mudur yoksa baharı mı beklemeliyim ?
alt dallardan mı seçeceğim iki boğumlu mu olmalı
teşekkürler

bay tömürcek
06-03-2013, 19:06
Belladan ben de çelik yapabilir miyim uygun mudur yoksa baharı mı beklemeliyim ?
alt dallardan mı seçeceğim iki boğumlu mu olmalı
teşekkürler

Bana kalırsa çelik alabilirsiniz. Ben iki çelik dikmiştim diatomite aralık ayıydı hiç sorun yaşamadım şuan sürgünler 10 cm civarında :)

Alttaki biraz kartlaşmış dallardan olursa iyi olur ama benimki büyükçe bir çelikti 2 ye böldüm ucu da çimlenip sürgün verdi sorun olmuyor demek ki. İki boğumlu bence çok küçük olur benim böldüklerimin biri 3 boğumdu (6 yapraklıydı alttaki ikisini koparım diatomite girmesini sağladım) uç sürgünü 4 boğumdu (8 yapraklıydı aynı işlemi buna da yaptım) sorunsuz köklendiler. :)

yeşillim
11-03-2013, 09:02
Çeliklediğim H. Bella tomurcuklarıyla belirdiler.
Galiba bu bellalar beni çok seviyor;)

dua
11-03-2013, 17:32
Maşallah sevgili Yeşilim, bellalar sizi çok seviyor, minnacıkken açıyorlar baksanıza :) ellerinize emeğinize sağlık

maki01
11-03-2013, 17:39
Benim miniş Bella da sürgün verdiği boğumdan çiçek de vermeye kalkınca çiçeğini büyütemeden döktü sevgili yeşillim. Senin tomurcuğun başına böyle bir büyüme kazası gelmemesini dilerim :)

yeşillim
02-04-2013, 22:28
Hoya bella ve davidcummungii karşılaştırma!

yeşillim
02-04-2013, 23:04
Bella ve davidcummungii

yeşillim
09-04-2013, 08:17
Günaydınlar..

Jezebel
09-05-2013, 10:47
Hoya Bella

401480



401481



401482





.

Jezebel
10-05-2013, 11:31
H.bella


402205



.

Jezebel
21-05-2013, 16:12
Hoya severleri artık anlıyorum, bu ne güzellik, ve kaç gündür solmadan devam ediyor.




407860




Maşallah.

Fatih
10-06-2013, 23:52
Hoya bella ne zaman açacağı ya da tomurcuğun çiçeğe dönüşeceği belli olmayan hoya. :) Bazen tam açacak diyorsunuz ve bir anda o tomurcuklar solup gidiyor.

En sonunda üzerindeki 8-10 sap çiçeklendi ve gündüzleri hoş bir koku cümbüşü karşılıyor. Bilmiyorum diğerleri de öyle mi?
Bu fotoğraftaki bella gündüzleri ağır olmayan ama çok güzel bir koku yayıyor çevreye. Geceleride aksine çok az kokuyor ya da odada hoya carnosa kokusu yoğun olduğundan ben bella kokusunu fazla alamıyorum.

Hoya bella;

416326

416327

416328

t.tuncel
04-07-2013, 04:39
merhaba arkadaşlar bende bu Hoya bella cinsinden edinmek isterim nereden temin edebilirim bursada satılan yeri bilen var mı acaba yardmcı olursanız sevinirim

maki01
04-07-2013, 16:22
Fide, Fidan, Çelik, Saksılı Bitki, Kesme Çiçek, Kaktüs, Sukulent Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/) bölümünde satış yapan üyelerimizden temin etmeniz mümkün...

turkankaragoz
15-08-2013, 20:29
433891






Aramıza bu gün itibariyle katıldı sevgili bella. Salonumun baş köşesinde yerini aldı. Üzerine direk güneş gelmeyen fakat oldukça aydınlık bölümde. Uzun yolculuktan sonra üzerine biraz fısfıs yaparak ferahlattım. Sn yeşillimin uyarısı ile geldiği kabın içinden hiç ellemedim. Dilerim uzun yıllar birlikte mutlu mesut yaşarız.

turkankaragoz
27-08-2013, 19:40
Yeni bakmaya başladığım bellamı sürekli kontrol ettiğim halde bu gün pamuklu bit olduğunu fark ettim. Yaprak aralarında bir kaç gündür beyaz oluşumlar belirdi ben önce sürgün veriyor diye sevindim. Takip ederken yapraktan ayrılıp elime geldiğini gördüm. Önce arap sabunlu ilaç yapıp ilaçladım fakat biraz önce yaprağın üzerinde yürüyen böceği fark edince topraktan çıkardım. Kök ve yapraklarını akan suda güzelce yıkadım ve çift kap yönteminde diatomite geçirdim. Dilerim yanlış bir şey yapmamışımdır. Hatta diğer türleride mi geçirsem acaba? Hem bakımı daha kolay olacak gibi hemde topraktan kaynaklanan riskleri yok en azından.

yeşillim
28-08-2013, 05:22
Sayın turkankaragoz,

Pamuklu bit bitkilerin tamamını ve yaygın olarak istila etmediyse kimyasala gerek yok !
Hoyalarda yetiştiricilerinin genelde karşılaştıkları durumdur.
Örnek verecek olursam, yüzlerce hoyalarımın olmasına rağmen henüz kimyasal kullanacak durum yaşamadım!

Uygulamanızda arap sabunlu ilaç yapmakla iyi yapmışınız diye düşünmekteyim. Her seferinde bitkiyi yıkamamıza gerek yoktur. Alkollü kulak çöpü yardımıyla, elle de temizlenebilir! Kökleri sağlam ve bella hasar almadıysa ortama uyum sağlayacağını düşünmekteyim.

İsterseniz bella'nın, gelişimini gözlemleyelim. Daha sonra, diğer hoyalarınızın topraksız ortama geçirip, geçirmemenize karar verelim. Bu konunun takipçisi olacağımı bildirir kolaylıklar dilerim.

turkankaragoz
28-08-2013, 08:11
Teşekkür ederim sn yeşillim takipteyim gelişimi paylaşırım. Tamam diğerleri için şimdilik bekliyorum o zaman. Zaten chouke çeliğimide köklendirip diatomite çift kaba almıştım daha önce. Şimdilik iki saksı diatomite.

yeşillim
28-08-2013, 08:21
Her zaman bilgi paylaşımıma yeterli gelebildiğim süreçte yanınızdayım :)

turkankaragoz
09-09-2013, 18:20
440118



Bellam hayata tutundu. Toprak ortamından diatomit çift kaba geçirince merakla sonucu bekliyordum. Beni üzmedi çok sevindim.

Yasin Aksoy
19-09-2013, 13:00
Merhabalar efendim ...
Bella çılgınlığı beni de sardı, internet üzerinden aldığım H. Bellalarımla ilgili bir kaç şey sormak istiyorum ...
3 kök aldım, boyları 10 cm. Ancak 1 kökün ucunda 3mmlik bir yaprak çıkmaya başladı ama diğer iki kökte böyle bir durum söz konusu değil. Sorularımı sorsam?
Öncelikle bu köklerin ucu diyelim kurursa, gövdenin ortasından başka sürgün verir mi?
İkincisi ise işyerimde odamın sıcaklığı yaklaşık 25 derece, bu hava ideal mi?
Son olarak, saksısı 0.75ml'lik, bu saksıyı değiştirmem gerekiyor mu? Ne kadar daha kalacak bu saksıda ve ne zaman değiştirebilirim...
Cevaplandırısanız çok sevinirim ...
Not: Keşke ilk bu siteyi takip edip alsaydım ama bundan sonra burdayım ...
Saygılar ...

maki01
19-09-2013, 14:49
Öncelikle forumumuza ve hoyaseverlerin arasına hoşgeldiniz Yasin AKSOY, bellanızı güzel günlerde büyütmenizi dilerim.

Hoya türleri boğumlardan yani yaprak verdiği yerlerden yeni sürgünler verir. Uç kuruması ya da yeni sürgün kaybı gelişmesine engel olmaz. Bella tür olarak nemli ortamda daha sağlıklı gelişme gösterir. Bu nedenle merkezi ısıtmalı ortamlarda nem kaybına dikkat etmek, sık sık yaprakları su püskürterek nemlendirmek gerekir.

Saksı büyüklüğünüz şimdilik yeterli. Büyük saksı beraberinde kök çürümesi getirebiliyor ve çiçeklenmeyi de geciktiriyor.

442745

Bu bellayı 7-8 ay kadar önce 2 minik çelikten üretmiştim. Uçlardan keserek 2 minik çelik bile alabildim.

Yasin Aksoy
20-09-2013, 12:32
Sayın Maki01, cevaplandırdığınız için teşekkür ederim ...
Sanırım ilk fotoğrafımda, üstte görünen çıkıntı yeni bir sürgünün işareti :)

turkankaragoz
21-09-2013, 10:07
443151
443152


Bella parmak kadar boyuna bakmadan tomurcuk yapıyor galiba:confused:

Yasin Aksoy
04-12-2013, 14:02
Hoya sevdalıları merhabalar ...
Öncelikle forumumuzda anlatılan her şeyi adım adım yaptım, fotoğraflarını paylaşacağım, siz de ekleme yaparsanız; doğru ve yanlış uygulamaları belirtirseniz memnun olurum.
Öncelikle daha önce paylaştığım fotoğraflardaki bellamda aynı saksıda 3 kök vardı. Şimdi diatomite aktararak 3 ayrı kaba aldım. Topraktayken büyümesi iyiydi ancak kaplara aldığımda büyüme durdu. Ciddi anlamda durdu. Geçen bir 45 günde 1 filiz vermedi. Kullandığım sıvı besini de fotoğraflarda ekliyorum. Reklam olsun istemem ama içeriğini paylaşmak zorundayım. Çok uğraştım, çok mu acele ediyorum bilemedim ama sizin paylaştığınız bellaların gelişimi ile benimki arasında dağlar kadar fark var. Fotoğrafları detaylı çekmeye çalışacağım, saksı ile kap arasındaki su seviyesini 2,5 -3 cm arasında tuttum, saksının altına ince elyaf döşedim, ilk iki hafta belirtildiği gibi sadece suyla besledim, ardından sıvı besin verdim ve sıvı besin vereli 1 ay oldu diyebilirim. Çürüyebilir diye fısfıs yapmayı biraz ihmal ettim ama onun dışında tüm koşullar uygun.

Markası: Yaprak "Büyütücü"

Büyütücü sıvı besinin içeriği:
N %8
Amonyum N:%0.7
Nitrit N: %1
Üre N: %6.3
Toplam P:%4
Fe:%0.1
Mn: %0.05
Mo: %0.02
Zn: %0.03
Cu:%0.05
İşin içinden çıkamadım, yardımcı olun, kaybetmek istemiyorum yavrucuklarımı :(

Yasin Aksoy
04-12-2013, 14:03
Fotoğrafların devamı ...

yeşillim
05-12-2013, 01:37
Sn Yasin Aksoy,

Bella'nızı toprak kültüründen, topraksız ortama almanız durumunda kayıp olmamışsa güzel gelişmedir diye varsayalım.
Gerileme ani ve hızlı bir şekilde oluyorsa endişelebilirsiniz.
Köklerdeki toprağı, kökleri zedelemeden bertaraf ettiyseniz sıkıntı olmaz diye düşünmekteyim.

Topraksız ortamda fısfısa gerek yok.
Gübrede de sıkıntı yaşayacağınızı düşünmemekteyim.
Biraz acele mi ediyoruz dersiniz?

mmanager
05-12-2013, 08:21
Bildiğim kadarıyla köklenme ortamında ilk yaprağını ,ilk sürgününü vermeden besin takviyesi yapılmadığıdır.Belki de yeterince köklenmediği için henüz sürgün vermiyordur.

Yasin Aksoy
09-12-2013, 08:58
Sn Yasin Aksoy,

Bella'nızı toprak kültüründen, topraksız ortama almanız durumunda kayıp olmamışsa güzel gelişmedir diye varsayalım.
Gerileme ani ve hızlı bir şekilde oluyorsa endişelebilirsiniz.
Köklerdeki toprağı, kökleri zedelemeden bertaraf ettiyseniz sıkıntı olmaz diye düşünmekteyim.

Topraksız ortamda fısfısa gerek yok.
Gübrede de sıkıntı yaşayacağınızı düşünmemekteyim.
Biraz acele mi ediyoruz dersiniz?

Ohh :) Evet fısfıs için ben de aynı şeyi düşünmüştüm, kökleri yaklaşık 5-6 cm'ydi. Geçişin zor olacağını biliyordum. kKöklerde toprak bırakmadan narince arındırdım toğrağından. Gübre benri biraz endişelendirdiydi. Uygun gördüyseniz ne mutlu. Biraz daha sabır edelim o zaman. Gelişmeleri paylaşacağım. Teşekkür ederim Yeşilim. Soğolasınız ...

Yasin Aksoy
09-12-2013, 09:00
Bildiğim kadarıyla köklenme ortamında ilk yaprağını ,ilk sürgününü vermeden besin takviyesi yapılmadığıdır.Belki de yeterince köklenmediği için henüz sürgün vermiyordur.

Önceki yazışmalarda dediğiniz gibi 2 hafta filiz için beklenilmesi ardından besin verilmesi öneriliyordu. 1 ay bekleyip korkudan veriverdim besini :) Topraktayken sürgün veriyordu ama diotomit farklı herhalde. Teşekkür ederim yorumlarınız için ...

Yasin Aksoy
27-12-2013, 11:11
Sevgili hoya dostları; 3 adet bellamın ikisinnin gövdeleri çürüdü. Ben de çelik dikmek için fotoğraflardaki şekilde kestim ama sorum şu ki ne kadar derine dikmem gerekiyor çelikleri. İç saksımın boyu 12 cm, diğerinin ise 10 cm. çeliklerimin boyu ise ortalaram 5 cm kaldı. birini 6 yaprak, diğerini de 4 yaprak şeklinde çelikledim.

***Diotomitin saksının üstünden ne kadar altına çeliklemeliyim ve 12 cm ve 10cm derinliğinde bir saksının dip suyu mesafesi kaç cm olmalı?
***Çelikleri keserken hafifi yan bir şekilde kestim, böyle olmalı değil mi?
Lütfen cevaplar mısınız? Moraller sıfır :(

yeşillim
27-12-2013, 12:00
Sn Yasin Aksoy,

Olmuş moralinizi bozmanıza gerek yok.Çelik için, belli bir uzunlukta diatomit altında kalacak diyemiyoruz.

Suyunu da şöyle ayarlayabilirsiniz..
İç kap ebadına göre, tahmin edebilecek olursak; 4 veya 5 cm kadar su içerisine oturmuş halidir.Birinci fotoğraftaki dikkatimi çeken dış kap, bir boy daha büyük olmalıdır. Çelik köklenmesinde, nemli bir ortamı tercih ediyoruz. Şahsen ben bunu mini sera ile yapmaktayım.

Kolay gelsin.

Yasin Aksoy
30-12-2013, 08:14
Yeşilim her zamanki gibi kısa sürede cevaplandırdığınız için teşekkür ederim ... Cuma günü okuduydum ancak işleren dolayı cevap yazamamıştım.
Artık işimiz şansa kaldı, streç film ile saksının üstünü kapatayım diye düşünüyorum, nemi o şekilde sağlayabilirim.

yeşillim
30-12-2013, 09:25
Bizler bu başlıkta sistem kurulurken olumlu ve olumsuzlukları görerek öğrendik.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/22216.htm
Tavsiye ederim. Şahsen ben bu başlıkta öğrendiklerimi kendi kendime geliştirdim diyebilirim.
Bir de saklama kabı veya poşeti şeffaf olacak, steç filmden daha mı pratik sanki..!

Yasin Aksoy
30-12-2013, 09:50
O sayfada öğrendiklerimi gerçekleştirmeye çalıştım ama nafile oldu, beceremedim :(
Bahçece diktiğim çiçekleri şubet ayında pet şişeyi keserek ve ters çevirerek sera yapıyordum ve çok başarılı oluyordu. Ama saksıysa streç film derim :)

edelvays58
31-12-2013, 19:51
Bella ile ilgili şöyle bir şey gözledim:yer değişikliğinden hiç mi hiç hoşlanmıyor. Kışın bile ev ortamında en az günde bir kez fısfıslanmaktan hoşlanıyor.

462878

edelvays58
31-12-2013, 19:54
Sn Yasin Aksoy, ben olsaydım ikiye kestiğim pet şişeyi kullanarak sera ortamı yaratırdım. Çok işe yaradığını gözledim.

kartol
05-05-2014, 19:34
http://img.tapatalk.com/d/14/05/06/suqatydu.jpghttp://img.tapatalk.com/d/14/05/06/bune2ude.jpg

Bu da son zamanlarda gelişimi hızlanan bellam:)

kartol
27-05-2014, 12:24
küçük ama çok güzelimmm

polemos
28-05-2014, 17:00
11 gün önce köklendirmek için toprağa diktiğim bella çeliklerimin yapraklarında hafif yumuşama ve buruşma var. Köklenmesi için henüz erken mi sizce?

Fatih
28-05-2014, 20:04
Hangi ortamda Bella? Topraksız ise bir kontrol edin belki çürüme olabilir. Ama topraktaysa normaldir diye duşunuyorum kökleninceye kadar yumuşak kalacaktır.

polemos
28-05-2014, 21:39
Hangi ortamda Bella? Topraksız ise bir kontrol edin belki çürüme olabilir. Ama topraktaysa normaldir diye duşunuyorum kökleninceye kadar yumuşak kalacaktır.


Toprakta duruyor. Tahmini ne kadar zamanda toparlanır? Havalar sıcak gidiyor. Serin yere almalı mıyım?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Fatih
29-05-2014, 02:08
Toprakta duruyor. Tahmini ne kadar zamanda toparlanır? Havalar sıcak gidiyor. Serin yere almalı mıyım?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Aydınlık bir ortamda olması yeterli olacaktır. Su kaybı köklenme aşamasında normaldir ama belki çürümede olabilir gövdeyi kontrol altında tutmakta fayda var. Gövdede olabilecek bir bozulma sonucu hemen müdahale edebilirsin Sayın Polemos.

mmanager
30-06-2014, 17:10
Değerli arkadaşlar hoyalardan ne kadar uzak durmak istesem o kadar da yakınlaşıyorum onlara.Arkadaşın birinden 3 tane bella çeliği geldi biraz yıpranmış olduğundan acaba yaşar mı yaşamaz mı merak ediyorum tüm gücümle yaşatmaya çalışacağım.Sizce seyreltilmiş hümik asit kullansammı diyorum .Tavsiyelerinizi bekliyorum selamlar saygılar.

Fatih
30-06-2014, 20:17
Abi bir iki gün suda kalsın çelikler güçlerini toplasınlar kendilerine gelsinler. Zaten tutup tutmayacaklar belli ederler kendilerini.

Fatih
30-06-2014, 20:20
Hoya Bella'nın bir saksısını dışarıya çıkartmıştım bir saksısıda içerde kaldı. Dışardaki çok sevdi dışarıyı ve çiçeklerini açtı. Üç öbekten oluşan mis gibi kokan çiçekleriyle hoya bella:

505880

maki01
30-06-2014, 22:32
Bella serin havayı sever diye biliyoruz. Denizli de bugünlerde çok sıcak, şaşırtıcı bir haber bu ☺Sıcaktan bayılması, yaprak dökmesi gerekirken senin bella çiçek döküyor☺

Fatih
30-06-2014, 23:30
Bella serin havayı sever diye biliyoruz. Denizli de bugünlerde çok sıcak, şaşırtıcı bir haber bu ☺Sıcaktan bayılması, yaprak dökmesi gerekirken senin bella çiçek döküyor☺

Aynen ablacım çok sıcak bu aralar kavruluyoruz ama bella sadece sabah güneşini direk alıyor ve sanırım burayı da sevdi iki günde bir suluyorum dışarda çok çabuk kuruyor topraklar. O bundan hiç rahatsız değil sevdi dışarıyı diğerini de dışarıya çıkardım. :)

Yasin Aksoy
01-07-2014, 15:24
Hoyalarımı kaybettim :( 3 kökün ikisini diatomitte bıraktım ama yine de olmadı. Okuyan arkadaşlar için bilgilendirme amaçlı yazıyorum ... Hatalardan ders almak lazım tabii :)

Fatih
04-07-2014, 00:12
Hoya Bella'nın çiçekleri. Sıcaklara rağmen çiçeklenmeye devam ediyor. :)

506679

506680

506681

506682

sakdag
06-07-2014, 12:48
Bellamın yapraklarını bu hale getiren ne olabilir? Kırmızı örümcek aradım ama değil sanırım.

Ayrıca sürekli tomurcuk üretip onları dökmesi de çok can sıkıcı. Gözdelerim kategorisinden indirdi onu. :(

507134

gokselcetin
23-08-2014, 11:24
24.06.2014'te Sn. Limonik'ten gelen hoya bella çeliğini torf ortamına almıştım.
Günde bir kaç kez fıs fıs uyguluyorum.
İki buçuk hafta önce orkide toprağı ortamına alırken köklenme olduğunu gördüm.
Bugün gördüğüm, yaprak dibinden çıkan da ilk sürgünümüz olsa gerek.

514493

514494

gulperi
01-10-2015, 21:24
Paul Bey'in kataloğunda Hoya Bella'nın kaloriferli (Merkezi Isıtma) ortamdan hoşlanmadığı yazıyor. Bilgilerinize... :)

Herkese merhaba,
Bir ay kadar önce H. Bella edindim ve evimiz merkezi sistemle ısınıyor, balkonumuz da açık balkon. Balkonda bıraksam Ankara'nın kışına dayanır mı acaba? Dayanamaz da kışın ortasında içeri almak zorunda kalır mıyım yoksa şimdiden içeri alayım da zamanla merkezi sisteme alışmaya çalışmasını mı bekleyeyim?

maki01
14-10-2015, 14:27
Hoya türleri +10 derecenin altında genellikle sağlıklı gelişmez ve 0 derecede ise donarak ölür.

Bella serin ve nem seven bir tür. Evinizde ortalama sıcaklık 20-25 derece aralığında ise yapraklara sık sık su püskürterek iç mekanda bakmanız uygun olacaktır.

salihcan
06-12-2015, 14:04
Kendi hoya sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/36426.htm) çiçeklerini paylaşmıştım ;) Burdada genel görüntümüz ve çiçeğimiz olsun :D

çaylakhoyaaşığı
05-02-2016, 21:21
geçen ay sevgili yeşilim'den aldığım çiçek saplı bellam sıcaklık farkı yüzünden çiçeklerini tek tek döktü. çiçek açan ilk hoyam olacaktı kendisi, çok üzüldük ve kısmet değilmiş dedik.
dün sürgün ucunda farklı bir oluşum dikkatimi çekti. yok artık imkansız dedim. çünkü kendisi o kadar küçük ki ihtimal vermedim. bugün ise ne göreyim! boyuna posuna bakmadan tomurcuk yapmış :) nasıl mutlu oldum anlatamam! eee onun annesi efsunlu :))