PDA

View Full Version : Nilüfer (Nymphaea sp.)




Sayfalar : [1] 2 3 4

CaN_BaKıR
08-08-2006, 10:59
NİLÜFERGİLLER (NYMPHAEACEA)

Ilıman ve tropik bölgelerde yetişen bu bitki, Dünyadaki tüm su bitkileri ile karşılaştırıldığında mazisi en eski ve tamamen gerçek bir su bitkisidir. Tamamen gerçek dememin sebebi ise diğer su bitkileri ya su dışında yaşıyan suyada adapte olmuş bitkilerdir ****. Yosunlar ile uzak-yakın akrabalıkları vardır. Yeryüzündeki ilk bitki su altında evrimleşmiştir ve bunlardan biride nilüferdir.

Kök saplı, yüzer yapraklı olan bu büyük bitkiler ılıman ve tropikal bölgelerde yaşamalrına rağmen soğuğa da bir hayli dayanıklıdır. Fakat soğuk bir ortamda yaprak ve çiçek vermezler. Çiçeklerinin renkleri kırmızı, sarı, mavi, mor, pembe gibi renklerdir, bazen alacalı sarı-kırmızı, beyaz-pembe, kırmızı-mor gibi renklerde görülür. Nilüferlerin ana vatanları olarak kabul edilen 3 yer vardır: Afrika, Avusturalya ve Güney Amerika... Buralardan dünyanoın bir çok ılıman bölgesine yayılım göstermişleridir. En çok tanınan üyesi olan nymphaea alba nerdeyse dünyanın tüm ılıman bölgelerinde bulunur, beyaz, pembe **** pembeye çalan renklerde çiçekleri vardır.

Nilüfer ailesi oldukça geniş bir ailedir ve alt türleri vardır. Akvaryumlarda son zamanlarda gözde olan bu bitkiler aslında akvaryumlar için uyumlu değildirler. Büyük akvaryumlar olması gereklidir. Özellikle bazı türleri çok hızlı büyüme gösterirler ve büyük yaprakları vardır, bu yüzdende akvaryumlar için elverişsizdirler...

Şimdi sizlere nilüfer bitkisinin akvaryumlar için elverişli olan türlerini anlatıcam...

1- NYMPHAEA ALBA (BEYAZ NİLÜFER - BURSA NİLÜFERİ )

3449



NYMPHAEA ALBA ılıman bölgelerin bitkisidir ve aile içinde soğuğa en dayanıklı olanıdır. Ülkemizde de bol miktarda bulunan bu tür en çok Bursa ilimiz ve çevresinde görülür. Akvaryumlar için elverişlidir fakat yüzey yaprakları diğerlerine nazaran daha fazla ve daha hızlı büyüdüğü için budanması gerekir aksi halde diğer bitkilerinizin ışıklarını engellerler.Akvaryumlarda Co2 (karbondioksit) ve gübre ihtiyaçları bir hayli fazladır. Buna karşılık bir o kadarda ışık ihtiyaçları vardır. Genelde ekvatoral kuşakta yaşadıkları için gün içinde uzun bir süre aydınlık isterler.

ÖZELİKLERİ;

Aile : Nymphaeaceae

Kökeni : Afrika kökenlidir. Yakın ülkelere de yayılmıştır. Türkiye de dahil.

Boy : 20 - 80 cm

Genişlik : 25- 60 cm

Isı : 20 ila 30ºc arası ısılarda yaşayabilir. Ancak sabit bir ısı olması gereklidir. Sabit ısıda daha iyi gelişir...

Işık ihtiyacı : Çok fazla ışık sever.

Su kimyası :

PH : 6,5 pH gibi asidik suları severler. Suyun sert olması daha da hoşlarına gider.

Gh : 10º -15º

Nh3 / Nh2 / No3 : Bu değerler sıfıra yakın olmalıdır.

Üretimi : Tecrübe gerektirir.

Bakımı : Kolaydır.

Özel gereksinimleri : Çakıl yerine akvaryumlar için kum, havuzlar için çamur kullanılması gereklidir. Sıvı gübre yerine tablet gübreler kullanılırsa nilüfer için daha yararlı olur.

Akvaryumu : Büyük ve yüksek olmalıdır.

Havuz : Derinlik çok önemlidir çok fazla derin olursa su yüzeyine ulaşamayan yapraklar çürürler. Ulaşabilenler ise çok fazla enerji harcadıkları için kök bozulabilir

AKVARYUMLARDA YETİŞTİRİLEBİLEN DİĞER TÜRLER:

2-NYMPHAEA CANDİDA (NİLÜFER)

3-NYMPHAEA LOTUS (NİLÜFER)

4-NYMPHAEA PUBESCENS (NİLÜFER)

5-NYMPHAEA RUBRA (NİLÜFER)

6-NYMPHOİDES AQUATİCA (NİLÜFER)

7-NUPHAR JAPONİCA (NİLÜFER)

8-NUPHAR LUTEUM (NİLÜFER)

9-NUPHAR SAGİTTİFOLİUM (NİLÜFER)




arsakay
25-08-2006, 19:23
Hoşgeldiniz Can Bakır,
başlangıcınız çok güzel oldu.
Devamını bekliyoruz :)

CaN_BaKıR
26-08-2006, 00:52
Teşekkür ederim.. Saygıdeğer Oğuz Sağlam'ın tavsiyesi üzerine geldim ve ortamı çok beğendim... Böyle bir ortam yarattığınız için sonsuz teşekkürler...

SAYGILARIMLA..

Murat ÖZDİL
28-08-2006, 11:28
Bu başlığa akvaryumumda bir süre baktığım Nymphaea pubescens'in geçen sene şubat ayında vermiş olduğu çiçekler ile katkıda bulunmak istedim.

Süreç; çiçeğin yaklaşık bir haftalık yaşam evresini, son üç fotoğraf ise saat 19:00, saat 24:00 ve saat 06:00 arasını kapsamakta:

Açıklama: Resimler hata verdiği için linkleri silmek zorunda kaldım
uzaytek

memet
28-08-2006, 11:31
resimler görünür olmamış sanırım.

"evet daha sonra bakınca görünür olduğunu farkettim..
çok güzel bir çalışma tebrikler"

bonsaireef
28-08-2006, 12:34
Harika görünüyor.Tek kelime ile muhteşem.Teşekkürler paylaşım için.
Kesinlikle paludaryuma bundan koymak lazım.Tabi bu çiçek sizin tecrübeniz sayesinde açtı.Biz de açtırabilirsek ne mutlu.

CaN_BaKıR
28-08-2006, 12:36
Resimler görünüyor...

Murat hocam bu çiçek 3 hafta mı dayandı? Yanlış mı anladım yoksa 3 haftada mı açtı?

Çiçekleri genelde en fazla 1 hafta dayanan bir bitkidir çünkü nilüferler... 3 Hafta dayandıysa müthiş bir şey bu...

Paylaşım için teşekkürler bu arada. Çok güzel açmış...

Murat ÖZDİL
28-08-2006, 12:44
Yanlış mı anladım yoksa 3 haftada mı açtı?
Çiçekleri genelde en fazla 1 hafta dayanan bir bitkidir çünkü nilüferler... 3 Hafta dayandıysa müthiş bir şey bu...
Paylaşım için teşekkürler bu arada. Çok güzel açmış...

Fotoğraflar daha önce İSAK (www.akvaryumkulubu.org) forumlarında yayınlamıştı. Çiçek açtıktan sonra 3 gün civarında dayanıyor. Son 3 fotoğraf bir çiçeğin 24 saatlik evresini gösteriyor.

Can 3 haftayı nereden çıkardın?

CaN_BaKıR
28-08-2006, 12:48
Hocam yanlış okumuşum pardon.. "1 haftalık yaşam evresi" ile "son 3 fotoğraf" yazısı birbirine girmiş bende pardon :(

İsak'ta fotoğrafları ben görmedim sanırım ya da gördüm hatırlamıyorum şuan..

saka
28-08-2006, 12:56
Murat Hocam, selamlar.
Yeni açılan galeriye bu fotoğrafları eklemek arşiv amaçlı olarakta pek çok
kişinin işine yarayabilir diye düşünüyorum. Harika bir izleme ve fotoğraflama olmuş, içim açıldı.


Arzu ederseniz galerinin hızlı ulaşım linki şu şekilde:
http://www.agaclar.net/gallery/kategori.php?blm_id=179&ktg_id=574

saygılar,

memet
28-08-2006, 12:58
evet galeriye çok yakışacak gerçekten fotoğraflar

arkadaşlar,Kemal beyin mesajına eklediği sitesini ara sıra ziyaret edin, daha önce konusu geçti, hatırlatmak istedim müzikle beraber çok zevk alacaksınız izlerken

Murat ÖZDİL
28-08-2006, 16:24
Teşekkür ederim. Fotoğrafları galeriye ekledim.

saka
28-08-2006, 17:12
Teşekkür ederim. Fotoğrafları galeriye ekledim.

Şu anda ana sayfada görüntülendi bile. "Bitki dünyasının, sucul bitki severleri"ni, bu fotoğrafa yorum yazmaya ve hakettiği 5 (kusursuz) puanını vermeye davet edebilir miyim?

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=5078

saygılar,

Oğuz Sağlam
31-08-2006, 10:11
Demek ki bütün sucul dostlar toplanmış,
hem de nilüferleri konu yapmış...

Hepinizin ellerine sağlık,
Hepinize aşkolsun...

Nilüferleri taksonomik, popüler bilimsel ve fotoğrafik anlatmak güzel de, balık gözü ve mitoloji kulağıyla çeşitlenmezse bir parça eksik kalır.

Nilüferlerin (NYMPHAEACEA) yeryüzüne kazandırdığı günümüz materyal dünyasında yalnız doğal bir renk-tat ve doku olsa da bunun çok daha derin boyutları var. Bu su bağımlısı perilerin isimleri mitolojiden gelir. Nymphe’ler; Dağlarda, kırlarda, ormanlarda, derelerde yaşadıkları sanılan (ne demek sanılan görülmüyor mu ki oradalar, hatta evimizdeki akvaryum ve paludaryumlarda) peri kızlarına verilen isim. Daha doğrusu çok güzel birer kız şeklinde olan tanrıçalar (var mı bunun ötesi bre dostlar). Eski Yunanlıların inanışlarına göre bütün dünya Nymphe’lerle doluydu. Bunlar, yukarıda sayılan yerlerde yaşamayı adet edinmişlerdi. Artemis ile birlikte avlanırlar, Dionysos’la eğlencelere katılırlar, Apollon ve Hermes’e refakat ederlerdi. Güzel insanlara, yakışıklı delikanlılara gönül verdikleri de olurdu. Kirke, Kalypso birer peri oldukları halde Odysseus’u sevmişlerdi. Nomia, Daphnis’e; Galatea, çoban Akis’e gönül vermişti. Fakat onlara gönül veren ya da Nymphe’lere kendini sevdirenlerin başı muhakkak belaya girer. Bununla beraber, kahramanların çoğunun anneleri birer Nymphe’ydi.

Anadolu yeryüzünün en güzide parçasıdır. Ne mutlu çoğumuza ki yeryüzünün sihirli küresi "mitoloji" ile aynı topraklarda doğduk. Ne mutlu çoğumuza ki yeryüzünün sihirli ateşsuyu-üzümsuyu ilk kez atalarımız tarafından bu topraklarda fermente edildi. Ne mutlu hepimize ki hem hayal hem gerçek binlerce hazine üzerinde oturuyoruz. Ne yazık ki, bu dev birikim üzerine
örülmüş tezek tuğlaların dışına kireç boyanmış ve hiç birirnin farkına varmıyoruz.

Nympheaların farkında olmayanlar çok şey yitirirler.
Nilüferleri sevmeyenler suyun ruhunu hissedemezler.

İSAK Forumlarında birkaç yıl evvel yazdığım bir nilüfer çeşitlemesini paylaşmazsam olmaz (önbilgi 1: Incisus - bir Avustralya rainbow balığı türüdür) (önbilgi 2: Lotus - kızıl yapraklı varyetesi de olan bir nilüfer türüdür)

Ankara'da Incisus ve Lotus.
Genişçe omuzlu, hafif kambur, uzun boylu ve narince bir duruşu vardı. Soğuk ve kibirli görünürdü ama zarif ve merhametliydi. Yüreği kendisi gibi kıpkırmızıydı.

Etrafında kendisine benzeyen benzemeyen birçok türdaşı, cinsdaşı, familyadaşı vardı. Kendisi gibi nar kırmızısı olanlar, mavi, yeşil, sarı, turuncu olanlar, yedi renkli ebemkuşağı gibi akvaryum mahallesinin bir yanından diğerine tango yapar, zamanın vektörel doğrultusuna nispet yapar gibi kavislenirlerdi.

Bir gün suyun yüzeyinden dibine kendi boyunun bir çeyreği kadar kara bir yumru süzüldü. Aynı mahalleyi paylaştıkları Flora ailesine konuk gelmiş olmalıydı. Yumru, mahallenin en güzel boş arsasına oturdu. Bu yeni konuğu bütün Gökkuşağı Ailesi hemen unuttu. Floragiller ise umursamadı bile.

Incisus, başta biraz kızdı doğrusu. Çünkü, o arsada mahallenin yedi renkli zillileriyle oynaşmayı pek severdi. Ama zaman ilerledikçe, arsanın ortasında oluşmaya başlayan büyü, bu kızgınlığı önce meraka sonra bir garip tutkuya devşirdi. Bir tuhaf durgunluk vardı orada ve gittikçe büyüsü artıyordu. Lotus’un kırmızısı Incisus’un yüreği gibiydi. Lotus’un yaprakları büyürken Incisus’un kalbi büyüyordu. Incisus nasıl yaşayageldiyse öyle devam ediyor gibi görünüyordu.. edemiyordu. Lotus ona nispet mi yapıyordu yoksa kendi dilinde o da mı birşeyler söylemek istiyordu, orası anlaşılmıyordu. Incisus ne kadar yakın dursa, Lotus’un yaprağı o kadar güzel kızarıyor, yaprak ne kadar büyürse Incisus’un yüreği o kadar kızarıyordu. Konuşulamıyordu. Anlaşılamıyordu.

Biri milyonlarca Incisustan biriydi, diğeri milyonlarca Lotustan biri. O güne kadar kaç Incisus kaç Lotus’a kur yapmıştı, bilinmezdi, kaç Lotus kaç Incisus’a gülümsemişti.

Siz hiç, herhangi bir akşam üzeri, bir Incisus’un şarkısını dinlediniz mi?
Ben dansını sormuyorum, onu herkes görebiliyor zaten. İlkyazın gün batımında, güneş Ankara ufkuna yaklaşarak ortalığı Incisus kırmızısına boyadığı zaman ve aynı güneş pencereler üzerine Incisus’un yanar döner pullarının parıltısını anımsattığı zaman dinlemelisiniz.

Peki siz hiç Lotus’un hissettiklerini hissettiniz mi?
Etrafınızda fırıl fırıl dolanan bir tutkunun ortasında hareketsiz yere çakılıyken, hayatın akışına karşı elinizden gelen tek “şey”in, renginizle verebileceğiniz bir şiir olduğunu, bir ses verememenin darlığını hissettiniz mi? Geçmişte hissetmişsinizdir mutlaka. Hissetmemişseniz şimdi hissediyorsunuzdur ya da ileride hissedeceksiniz. Bu bir vektör. Zaman.

24.05.2004

Sözkonusu yazıya neden olan ikili, iki yıl önceki akvaryumumdan alınan bir fotoğraf karesinde (Fotoğraf Kemal SAKA).



Nilüferler benim için çok önemlidir. Önemini vurgulamaya kelimeler yetmez.
Gene 2004 civarlarında Muhterem Şair Ataol Behramoğlu'nun çok bilinen şiirini bir çay molasında gelen hezeyanla bir miktar deforme etmiştim (Nilüferleri ilgilendiren kısım):

....
Yaşadıklarımdan öğrendiğim birşey var.
Elin, ayağın, gözün, kulağın suya değecek.
Gözünün değdiği her yere sudan manzaralar kuracaksın.
Elinin boş bulduğu her köşeye hemen bir akvaryum,
Rengini az gördüğün bir köşeye hemen bir zenkeri koyacaksın...

Unutma ki suya yakın olan insan
Çürümez.
Aynı suyun çürümediği gibi.
Unutmaki suya yakın olan insan
Hayata yakın olan insandır.

Unutma ki sudan uzaklaşırsan birgün
Akvaryumdan kaçan balıklar gibi
Kuru,
Katı,
Soluk,
Ve Ölü olacaksın...

Ben nasıl nilüferlere sadece nilüfer derim?
Nasıl denilebilir?
Denilebilir mi?

Saygılar,

Oğuz Sağlam
31-08-2006, 10:34
İki üç günlük tatil sürecinde bu mahalleye birbirinden değerli sucul dostlar düşmüş. Hepinizin önünde saygı ile eğiliyor, hoşgeldiniz diyorum...

Not: bir yukarıdaki mesajımda yer alan koyu kırmızı yazılar iki yıl önce İSAK Forumlarında yayınlanmıştır.

Murat ÖZDİL
31-08-2006, 12:18
İki üç günlük tatil sürecinde bu mahalleye birbirinden değerli sucul dostlar düşmüş. Hepinizin önünde saygı ile eğiliyor, hoşgeldiniz diyorum...[/SIZE]

Teşekkür ederim hocam.

Oğuz Sağlam
31-08-2006, 14:01
Teşekkür ederim hocam.

Estağfurullah Murat Hocam,
O teşekkür'ü teşrifinizden ötürü ben borçluyum.

Bu arada sizin güzel çiçekli nilüferiniz var (dı) ise benim de çiçek açmasa da ayışığı ile danseden nilüferim var (dı).

Önceki bir rainbow akvaryumumdan ve Sn. Saka'nın usta objektifinden benim çiçeksiz nilüferim (iki yıl evvelinde kaldı ama daha güzelleri Adariumda kök salmaya başladı :) ):

Saygılar,

bonsade
19-11-2006, 08:54
Bir nilüferim olsun istedim Antalyada bulamadım.Nasıl temin ederim Saygılar

Müjgan
14-01-2007, 00:08
Nilüfer ile lotus çiçeğini aynı bitkiler sanırdım. Meğer farklı imişler.
Nilüfer sudan 20 cm kadar yükselebilirken, lotus 2-3 metre yükselebiliyormuş.

Budistlerin kutsal saydığı, budist simge haline getirdiği lotus çiçeği, ekolojik bir özelliğe de sahipmiş. Bitkilerin çoğu önce çiçek açıp, sonra meyve verirken; lotus meyvesi olgunken çiçek açıyormuş.
Bu nedenle lotusun geçmişin ve şimdinin ve geleceğin bir aradalığının bir ifadesi olduğunu düşünüyorlarmış.
HOŞ ;)

Hasan Lalezar
14-01-2007, 12:36
ankara'da yaklaşık 60 cm derinliğinde bir süs havuzum var. Şu an üstü donmuş halde yaklaşıkda 1 aydır don zaten...:) Nilüfer yetiştirmek istiyorum hiç tecrübesi olan varmı Ankara uygunmu buzun kalınlığı ne kadar aşağı indi bilmiyorum . Kışın buzun altında kalabilirmi acaba?

Hasan Lalezar
14-01-2007, 17:23
6570
bahsettiğim kendi yapımım olan havuz .

Müjgan
22-01-2007, 14:21
Hımmm.. havuz çok güzel görünüyor. Ama sanki biraz küçük gibi nilüferler için.

btatar
22-01-2007, 15:27
Benim de zenkeri red'im var. Yerini sevince hızı insanı şaşırtıyor. Benim en çok dikkatimi çeken yüzeydeki yaprakların üst kısmına suyun zarar vermesi. Hep aynı yere su sıçrarsa orası kolayca deliniyor.

Müjgan
22-01-2007, 19:57
Hasan havuzundaki nilüferler hakkında bir fikrin olsun diye...;)


http://www.geocities.com/muj_gun/havuz.jpg

Hasan Lalezar
22-01-2007, 21:58
Beni mutlu ettiniz bu havuzdaki iki hayalimden biri nilüfer diğeri koi . Umarım bu sene ikisinide gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Suyu tam doldurursam 60 cm filan oluyor sanırım derinlik. Nilüfer için 70 cm yeterli diye duymustum . Zaten kışın çıkartırım galiba zira şu an sanki dibine kadar donmuş gibi havuz. Bu arada nilüferler için teşekkürler çok mutlu oldum onları görünce...:)) umaraım Ankara iklimine uyacak canlı Nilüferleride bir şekilde bulabilirim.

Müjgan
23-01-2007, 08:42
Birinin hayaline minnacık da olsa destek olmak beni de mutlu etti :)

uyar11
25-01-2007, 00:14
Sevgili Arkadaslar,
Niluferler hakkinda ufak da olsa edindigim bir tecrubeyi paylasmak istedim sizinle.
Yaklasik dort sene once birisinin havuzundan aldigim bir kok niluferi bahcemdeki buyukce bir kovanin icine koymustum, yaz kis onun icinde. Yerini cok sevmis olmali her sene bembeyaz cicekler aciyor. Kistan ve buzdan etkilenmiyor hatta uzun sure bir karis buz kapli oldugunu bile hatirliyorum. Bahar gelince tekrar canlaniyor ve yine cicekleniyor. Bir keresinde ciceklerden birini kendim elle dollemistim ve tohuma durdu, daha sonra suyun uzerinde sismis buyday taneleri gibi yesil biseyler belirdi ve bahara hepsi once kok saldilar ve ardindan yaprak vermeye baslayinca, dolledigim cicegin tohumlari oldugunu anladim, simdi yuzlerce niluferim oldu. Ulkemde olmus olsaydim hepinize dagitmak isterdim.
Hepinize saygilar, sevgiler,

Müjgan
25-01-2007, 08:57
Sevgili Arkadaslar,
Niluferler hakkinda ufak da olsa edindigim bir tecrubeyi paylasmak istedim sizinle.
Yaklasik dort sene once birisinin havuzundan aldigim bir kok niluferi bahcemdeki buyukce bir kovanin icine koymustum, yaz kis onun icinde. Yerini cok sevmis olmali her sene bembeyaz cicekler aciyor. Kistan ve buzdan etkilenmiyor hatta uzun sure bir karis buz kapli oldugunu bile hatirliyorum. Bahar gelince tekrar canlaniyor ve yine cicekleniyor. Bir keresinde ciceklerden birini kendim elle dollemistim ve tohuma durdu, daha sonra suyun uzerinde sismis buyday taneleri gibi yesil biseyler belirdi ve bahara hepsi once kok saldilar ve ardindan yaprak vermeye baslayinca, dolledigim cicegin tohumlari oldugunu anladim, simdi yuzlerce niluferim oldu. Ulkemde olmus olsaydim hepinize dagitmak isterdim.
Hepinize saygilar, sevgiler,

Şu minik serserilere bakarmısın, bir kovada bile nasıl hayat bulmuşlar.
O güzelliklerini uyar11, adıyla müsemma bir ruh haliyle, ona borçlu olmalılar. Sevgiyle yapılamayacak hiç bir şey yok.
Çok güzeller uyar11, tebrikler...:)

Hasan Lalezar
25-01-2007, 21:45
Sevgili Arkadaslar,
Niluferler hakkinda ufak da olsa edindigim bir tecrubeyi paylasmak istedim sizinle.
Yaklasik dort sene once birisinin havuzundan aldigim bir kok niluferi bahcemdeki buyukce bir kovanin icine koymustum, yaz kis onun icinde. Yerini cok sevmis olmali her sene bembeyaz cicekler aciyor. Kistan ve buzdan etkilenmiyor hatta uzun sure bir karis buz kapli oldugunu bile hatirliyorum. Bahar gelince tekrar canlaniyor ve yine cicekleniyor. Bir keresinde ciceklerden birini kendim elle dollemistim ve tohuma durdu, daha sonra suyun uzerinde sismis buyday taneleri gibi yesil biseyler belirdi ve bahara hepsi once kok saldilar ve ardindan yaprak vermeye baslayinca, dolledigim cicegin tohumlari oldugunu anladim, simdi yuzlerce niluferim oldu. Ulkemde olmus olsaydim hepinize dagitmak isterdim.
Hepinize saygilar, sevgiler,

Ne kadar güsel umut verdiniz bana diktiğiniz topragın bir özelliğimi var acaba besin veya gübresi varmı nasıl böyle güsel olabiliyorlar Maşallah..

uyar11
25-01-2007, 23:19
Sevgili Hasan,
Dogrusunu istersen extradan hic bir sey yapmadim bu nilufer icin, ne toprak ne gubre. Sadece o kovaya koydugum zaman kokleri balcik ile kapliydi ve oylece ativerdim kovanin icine. Kovanin ici yagmur suyu ile doluydu, sanirim butun besinini buradan aldi. Hatta her sene sicaklar basladiginda suyun icinde niluferden baska canlilarda olusuyor, minik su yaratiklari, su salyangozlari, minik karidesler. Sanirim solmus nilufer yapraklari ve ciceklerini bu canlilar ve mikroorganizmalar curutup tekrar nilufere besin olarak geri veriyorlar. Ayrica resimde de gozuken kucuk su ustu bitkileri ve suyun icinde gelisen birkac yosun, suya gerekli oksijeni sagliyorlar. Durgun su olmasina ragmen, herzaman berrakligini koruyor.
Size cok ilginc bir sey daha anlatayim; bahcemdeki kaktus serasinin icinde 100cmX100cm lik bir havuzum da var, ****** icinde baliklarim da, birgun bu baliklardan birini suyun uzerinde yan yatmis ve hareketsiz bir sekilde buldum, elime aldigimda hic bir hayat belirtisi yoktu, belki kuslar yer diye o kovanin icine attim, ertesi gun balik canlanmis ve yuzer halde buldum, cok sasirmistim ve ****** havuza geri saldim. O nu orada canlandiran neydi bilemiyorum.
Neyse, bu bahar tekrar canlandiginda ve cicek actiginda size yine resimlerini gonderirim.
Saygilarimla,

Müjgan
25-01-2007, 23:26
Size cok ilginc bir sey daha anlatayim; seramin icinde 100cmX100cm lik bir havuzum da var, ****** icinde baliklarim da, birgun bu baliklardan birini suyun uzerinde yan yatmis ve hareketsiz bir sekilde buldum, elime aldigimda hic bir hayat belirtisi yoktu, belki kuslar yer diye o kovanin icine attim, ertesi gun balik canlanmis ve yuzer halde buldum, cok sasirmistim ve ****** havuza geri saldim. O nu orada canlandiran neydi bilemiyorum.
Neyse, bu bahar tekrar canlandiginda ve cicek actiginda size yine resimlerini gonderirim.
Saygilarimla,

O kovanın içinde bir perinin parmağı var sanırım;)

uyar11
25-01-2007, 23:34
Orasini bilemiyecegim ama bildigim sey; sevginizin safligini karsiliksiz birakmadiklari

Hasan Lalezar
26-01-2007, 06:13
Var var o kovayla ilgili bişey var ******* :))

papatyam
26-01-2007, 12:24
kova + nilüfer
ilginç ve harika

Müjgan
26-01-2007, 13:01
kova + nilüfer
ilginç ve harika

kova+nilüfer+uyar11 parmağı ;)

papatyam
27-01-2007, 08:25
kova+nilüfer+uyar11 parmağı ;)


süper ya

bonsade
27-01-2007, 13:18
Şimdi bahçeme bir çukur kazıp hani şu altına kalın plastik yayıp yapılan havuzlardan.Fakat niliferi nerden bulacağım bilmem.

btatar
27-01-2007, 16:53
Şu kova işine acayip özendim. Bursa nilüferini nerden bulabilirim ???? :p

uyar11
27-01-2007, 17:05
Az once bahcedeydim, once serayla ilgilendim sonrada su bizim nilufere bir bakayim dedim ne alemde diye.
Canlanmaya baslamis, su altinda henuz daha ama yine de oldukca guclu gorunuyor. Ben de cep telefonum ile iki resim cekip size son durumu hakkinda bilgi vereyim dedim.
Saygilar, sevgiler.

Müjgan
29-01-2007, 20:55
Az once bahcedeydim, once serayla ilgilendim sonrada su bizim nilufere bir bakayim dedim ne alemde diye.
Canlanmaya baslamis, su altinda henuz daha ama yine de oldukca guclu gorunuyor. Ben de cep telefonum ile iki resim cekip size son durumu hakkinda bilgi vereyim dedim.
Saygilar, sevgiler.

Efendim, bahçenizdeki nilüferleriniz artık bizim nilüferlerimiz de sayılabilirler.:p

Bizi onların gelişimleri konusunda bilgilendirirseniz mutlu edersiniz :)

Hasan Lalezar
29-01-2007, 22:50
kesinlikle Nilüferleri takipteyiz ,umarım bende başarabilirsem benim nilüferlerimde bunlar diyeceğim günler gelir...

uyar11
29-01-2007, 23:20
Gelismelerden sizleri haberdar edecegimden endiseniz olmasin. Simdi beni de bir merak sardi, acaba gecen sene cimlenip yaprak veren yavru niluferler de bu sene tekrar canlanip buyumelerine devam edecekler mi? Zaman bulabilirsem bu sene onlar icin bir havuz yapmayi dusunuyorum ve baska renkleri de denemek istiyorum.
Tekrar gorusmek uzere sevgiler, saygilar.

Müjgan
30-01-2007, 09:01
Teşekkürler uyar :)

Açelya
09-02-2007, 17:05
nilüfer nerden bulabilirim,tamda bahçemi düzenlerken onada minik bir havuzmu yapsam

Hasan Lalezar
09-02-2007, 21:19
nilüfer nerden bulabilirim,tamda bahçemi düzenlerken onada minik bir havuzmu yapsam

Havuz konusunda çok güzel yabancı siteler var. www.watergarden.com da çok güsel bilgiler ve fotolar var.

sukranayalp
18-02-2007, 14:34
Sn Açelya İstanbul dan bir adres vereceğim.
Mine Flora
Bu isimde internetten araştırma yaparsanız web sitelerinden bitki sipariş edebilirsiniz.

saka
18-02-2007, 14:47
nilüfer nerden bulabilirim,tamda bahçemi düzenlerken onada minik bir havuzmu yapsam

http://www.palmiyemerkezi.com/nilufer.htm

http://www.palmiyemerkezi.com/sulakalanbit.htm

fat32
16-03-2007, 16:11
hocam kusura bakmayın bu konuda daha yeniyim de nilifer nereden bulabilirim. ilgilenen arkadaşa şimdiden teşekkür ederim.

antikressam
06-04-2007, 16:30
merhaba ben ferhat bu nilifer bitkisin nerden temin edebiliriz. bunları yetiştiren seralar mevcutmu öğrene bilirmiyim şimdiden sağolun başarılar......

Hasan Lalezar
07-04-2007, 21:25
merhaba ben ferhat bu nilifer bitkisin nerden temin edebiliriz. bunları yetiştiren seralar mevcutmu öğrene bilirmiyim şimdiden sağolun başarılar......

Ankara'da Karşıyaka mezarlığna giderken yol üzerindeki peyzajcılarda var. Ama fiyatları yüksek geldi bana bende almak istiyorum aslında. Göllerdenmi toplasak acaba? :)

darla
09-04-2007, 13:50
Merhaba,
Elimizde bir tane olsada çoğaltma şansımız olsa o bile yok malesef.

antikressam
10-04-2007, 12:14
Merhaba.... karşıyakada oldugunu bilmiyordum. sağol Hasan lalezar.öllerde varmı acaba?

Hasan Lalezar
10-04-2007, 19:53
Nilüfer benzeri bitkiler var ama gerçek nilüfermi yoksa ona benzeyen başka türlermi bilmiyorum.

uyar11
16-04-2007, 22:13
Herkeze tekrar selamlar,
Bahar iyice kendini gostermeye basladi. Havalarin isinmasiyla benim nilufer de su yuzeyine cikti sonunda ve suan gorunen uc tane goncasi var. Ufakliklarda bu arada tekrar su yuzeyine ciktilar ve sanirim gelismeye devam edecekler.
Gelismelerle tekrar gorusmek uzere.

Müjgan
17-04-2007, 10:33
Nilüferlerle birlikte sizin de ortaya çıkmanız pek hoş. :p
Ama nilüferlerin yaşam döngüleriyle eşdeğer ritmde görünecekseniz de kötü...:mad:

uyar11
17-04-2007, 22:44
Nilüferlerle birlikte sizin de ortaya çıkmanız pek hoş. :p
Ama nilüferlerin yaşam döngüleriyle eşdeğer ritmde görünecekseniz de kötü...:mad:

Haklisin,
Uzun zamandir yoktum, islerimiz cok yogun, pek zamanim olmuyor pc arkasina gecmeye. Ama yeni fotolarla geldim, kaktusler bolumune bakarsan seramizin su anki halini gorebilirsin (bu aksam yerlestirmeye ugrasacagim).
saygilar,

Müjgan
18-04-2007, 08:10
Haklisin,
Uzun zamandir yoktum, islerimiz cok yogun, pek zamanim olmuyor pc arkasina gecmeye. Ama yeni fotolarla geldim, kaktusler bolumune bakarsan seramizin su anki halini gorebilirsin (bu aksam yerlestirmeye ugrasacagim).
saygilar,
Kaktüslere baktım. Çok güzellerr. Ama makro görmeyi isterdim doğrusu :)

TRUMPETS
18-04-2007, 23:26
palmiye merkezinden kargo ile temin ettiğim nilüferler suyun ısınmasıyla beraberçok hızla gelişerek çifter çifter yaprak vermeye başladı..gelişimlerini resimleyip en kısa zamanda foruma eklemeye çalışacağım...Ayrıca koi balıklarımda neredeyse hergün büyüyerek bana ayrı bir keyif veriyor...

cheguavera
22-04-2007, 12:42
benim akvaryumumdada iki tane var.çok güzel bir görünüm veriyor.birisi yakında çıçek açaçak.ama söylemek istediğim.bu bitkiden edinmek isteyenlere yardımcı olabilirim.ben kocaeli kandırada yaşıyorum.burada bir göl var.küçük bir göl.tam doğal akvaryum bu gölde nilüferler ve daha bir çok harika su bitkileri var.buradan alıp akvaryumumda yetiştiriyorum.özellikle yaz aylarında burası bir sayfiye yeri olduğundan birçok kişinin denize gezmeye gelme imkanı olursa.bu gölden nilüfer alabilir.msj yazarsanız yardımcı olabilirim

Nimfea
10-05-2007, 15:42
Öncelikle böyle bir siteyle tanışmanın keyfindeyim bir nilüfer tutkunu olarak...
Evimin her yeri nilüfer çiçeğiyle dolu dersem şaşmayın ki öyle inanın...
Gerçeğini yetiştirmekte kısmet olur umarım.
Ve çıkacak Şiir Kitabımın kapağı ve ismide kesinlikle nilüfer içerikli olacak...
Sevincim büyük o yüzden...
Bir şiirimle sizlere katılmak istedim sevgim çok...


Nilüferce...

Uzanırsa yarımlığın bir nehir kıyısına
Halelerine düşmüş hayalsi
Yüzünde rüyalar akan
Biri durmakta....

Nilüferleri bilirsin,
Beyaz sessizce öylece...

Kaç kez açılıp kapanan yüreğinde
Yalnızlığı akşamla çöker
Suyun derinliğine gömülür...
Çaresizce...

Nilüferleri bilirsin,
Masum sessizce öylece...

Aya sığınır yüzündeki hüzün
Suyun duruluğuna yayılır
Kökünde kopmuş sahipsizliği
İstemese de...

Nilüferleri bilirsin,
Yalnızlığı sessizce öylece...

O hep özgür sularda kısıtlı
Nehir kıyısında yüzen
Özlemleri çalınan kuytularıyla
Beklemekte...

Nilüferleri bilirsin,
Dalgın sularda öylece...

Öyle zor ki!
Nilüferce yaşamak
Öylece...

Nilüferleri bilirsin...!

Neslihan YAZICILAR

Oğuzhan
10-05-2007, 18:32
Güzel bir şiir.

Nimfea
11-05-2007, 10:49
Teşekkür ediyorum...
Selamlar.

TRUMPETS
11-05-2007, 22:44
İLK ÇİÇEK....Sarı çiçeği görünce çok heyecanlandım...ancak en az bir gölgede bile çiçeğin kapanmasını hiç ummuyordum..doğrusu..öğreniyoruz yavaş yavaş..nede olsa şubat ayında havuza diktiğim ilk nilüferlerim bunlar...

cenoz
22-05-2007, 17:56
arkadaşlar ben izmirde oturuyorum nilüfer çiçeğini bulabileceğim bir yer varmı

Amanita
22-05-2007, 20:35
pekihala, nereden nilüfer edinebilirim diyenlere çok güzel bir haberim var, ümraniye carrefourun yanındaki praktikerda bir kap içerisinde hazır yapraklanmış nilüfer satıyorlar, alan kişinin tek yapması gereken kapla beraber nilüferi havuza bırakmak, gördüğüm kadarı ile sarı ve pembe/kırmızı 2 çeşit mevcut, ama praktikerdakiler aşırı bakımsız bıraktıklarından pek çoğu ölmek üzere.

ben bugün görür görmez bir sarı ve bir pembe aldım, suya koydum, suyu görünce adım gibi eminim canlanacaklardır, ama praktikerda terkedilirlerse öleceklerinden ve böyle değerli bir bitkinin çöpe gideceğinden kuşkum yok.

fiyatı çok uygun, 16-17 lira gibi bir ücrete satıyorlar, türkiyede gölden toplamak dışında pek kolay ve bu fiyata bulunmayacak nilüfer rizomlarını kaçırmayın derim.

hayır, reklam için para almadım, sadece zavallı haldeki rizomlara içim parçalandı. gidip onları kurtarın derim.

BenBen1967
22-05-2007, 22:28
bahause ve carefour da nilüfer var geçen gün gazeteden çıkan ekte gördüm

cenoz
23-05-2007, 12:51
teşekkürler

ahmet02
26-05-2007, 11:20
bonsai sanatına ilk hayran oluşum bir nilüferin fanusta bonsaisinin yapıldığını gördüğümde oldu. Kovadaki nilüfer bunun çok da imkansız olmadığı konusunda ümitlendirdi beni ;) Bu konuda herhani bir deneyimi olan var mı acaba?

Bilenler bilir Yalova Termal'de içine bozuk para atılan içinde onlarca nilüferin olduğu bir havuz vardır. Çocukluğumdan bu yana attığım bozuk paraların hatrına bu havuzdan bir nilüfer alsam mı diye geçiyor aklımdan.

saim ergin
26-05-2007, 19:17
nilüferler için havuz hazır arzu edenlere gereken izahat verilir

ceviz ağacı
31-05-2007, 09:43
Sevgili Elfogi , Redpapillon
Redpapillon ' un Bauhaus ' tan almış olduğu nilüferimin 1 adet yaprağı su yüzüne çıktı bile . Ypraklar 4 adetti ama köpeğim diğer yapraklarını yemiş (bahçeye nasıl geçtiğini anlamadım ama )

redpapillon
01-06-2007, 13:34
Nazar değmesin

igidu
06-06-2007, 16:47
Bugün Koçtaşa gittim, yerde su dolu kovanın içerisinde 5 tane ayrı ayrı nilüfer vardı. Fiyat kağıdı da yere düşmüş ıslanmış, bi çevirdim 50 ytl yazıyor. Ama böyle bi saksıdaki nilüferden 10'dan fazla yaprak çıkmıştı. Bu fiyata değer mi bilmem :s

Oğuzhan
06-06-2007, 19:53
Sevgili Elfogi , Redpapillon
Redpapillon ' un Bauhaus ' tan almış olduğu nilüferimin 1 adet yaprağı su yüzüne çıktı bile . Ypraklar 4 adetti ama köpeğim diğer yapraklarını yemiş (bahçeye nasıl geçtiğini anlamadım ama )

Çok güzel güle güle büyütün.Çiçeklerinide görürüz inşallah.
Bu arada köpeğiniz vejeteryan galiba.Ya da nilüfer yaprağı çok lezzetli..:))

TRUMPETS
07-06-2007, 12:32
Havuzum Gün Geçtikçe şenleniyor...palmiye Merkezinden Aldiğim.james Brydon...hiç çiçeksiz Kalmiyor Bu Aralar...

Oğuzhan
07-06-2007, 13:34
Çok şeker ..:))
Rengide güzelmiş...
Havuzda balık ta var sanırım.

Oğuzhan
07-06-2007, 13:35
Fotoğraflar 2005
Şimdiki hali nasıl.Havuz komple nilüfer dolmuştur galiba.

TRUMPETS
07-06-2007, 20:40
üzülerek Belirteyim Fotoğraf Makinasinin Tarihini Değiştirmeyi Yeni Akil Ettiğim Için Yanliş Anlaşildi Bu Resimler Henüz Bir Kaç Günlük...buarada Bir Kaç Foto Daha Ekleyip Hatami Telafi Edeyim...

Oğuzhan
09-06-2007, 15:38
çok güzel :)

ephesos
10-06-2007, 16:58
İstanbula gittiğimde arayacağım umarım bulabilirim salonumda bir kova ve bir şelale motoruyla yaptığım havuzcuğa çok yakışacak umarım bulabilirim.keşke oradan alıp bana gönderebilecek bir dostum olsaydı

bonsade
10-06-2007, 18:40
Redpapillon'un kulakları çınlasın.nilifer yaprak verdi bile.

ephesos
10-06-2007, 19:34
nereden alabileceğim konusunda yardım edebilecek olan var mı?

redpapillon
10-06-2007, 20:18
Bauhausa ta kaldıysa isteyen arkadaşlara alabilirim.Bu sefer paketleri tamamen açıp soganları kontrol ederim.
saygılar

ephesos
11-06-2007, 09:25
Hocam gereken havaleyi size yapsam bana alırmısınız birkaç renk?

redpapillon
11-06-2007, 09:31
Yarın gider bakarım varsa alırım siz ona göre havalesini yaparsınız.

ephesos
11-06-2007, 09:35
Tamam hocam sabırsızlıkla bekliycem umarım vardır

redpapillon
11-06-2007, 09:39
Geçen sefer aldıgımda bir tek paketlerin içinin dolu olup olmadıgına bakmıştım.Malesef elfogi arkadaşımıza aldıgım çürük çıkmış bu sefer paketleri tamamen açıp kontrol edicem

ephesos
11-06-2007, 10:20
Bir paket içinde sadece tekrenk mi oluyor? karma mı? paket ücreti ne kadar? pakette kaç soğan var ?

redpapillon
11-06-2007, 10:34
Paketlerde bir adet sogan akvaryum kumu ve gübre vardı galiba 3 çeşit nilüfer vardı

ephesos
11-06-2007, 10:55
Hocam fiyat 17 idi sanırım. değil mi?

redpapillon
11-06-2007, 11:10
19,90 ytl

ephesos
12-06-2007, 10:28
bakabildiniz mi sayın redpapillon ? var mıymış ?

redpapillon
12-06-2007, 11:14
1 saate kadar gidip bakıcam

ephesos
12-06-2007, 11:17
teşekkürler bekliyeceğim.

TRUMPETS
12-06-2007, 13:59
sarı ve kırmızı bir arada açtı şimdi gonnore beyazı bekliyoruz bakalım...

TRUMPETS
12-06-2007, 16:53
bir arkadaşımın samsunda çektiği doğal nilüfer resimlerini paylaşmak istedim...

Oğuzhan
12-06-2007, 17:21
Çok güzel ...:)))

TRUMPETS
13-06-2007, 11:20
sarı nilüferin nihayet sağlıklı bir fotoğrafını çekebildim...bu makinenin ne tarihini değiştirebiliyorum nede tarihi tamamen silebiliyorum..sonunda servise götüreceğiz herhalde

Oğuzhan
13-06-2007, 13:14
Gösterip gösterip duruyorsunuz.Bilmiyorum artık bu havuza dalmaya gelebilirim.Gelmişkende fazla köklerden çalabilirim.:))

Oğuzhan
13-06-2007, 13:15
Merak ettiğim bir şey var.Nilüfer çiçeği kokulu mu?

TRUMPETS
13-06-2007, 15:51
nilüferin bazı türleri kokulu oluyor.....

ephesos
13-06-2007, 17:51
Kovada yetiştirebilen var mı ? sadece sayın preacox un böyle bir uygulaması var başka arkadaş var ise rica etsek resimlerini ve edindiği tecrübelerini bizimle paylaşır mı ?

Oğuzhan
13-06-2007, 18:14
O zaman kokulu olandan bulmak lazım..:)

TRUMPETS
13-06-2007, 23:27
Nilüfer Kovada Movada Yetişmez..sadece Yaprak Verir Gibi Yapar Lütfen Bitkilerimize Uygun Koşullari Sağlayip Onlara Saygi Gösterelim Derim..doğal Olan En Iyisidir..

TRUMPETS
13-06-2007, 23:44
bir kaç resim daha

ephesos
14-06-2007, 08:37
üstat preacox un kovada açan nilüferi arzederim;) bu forumda birkaç örnek daha var sizinkide doğalortamdeğil zaten:p birazdaha büyük bir kova sayılır:rolleyes: ama kıskandım işin gerçeği elinize sağlık efendim.

Dilek Erbil
14-06-2007, 08:58
Pek kovada olmasada boyut olarak fark yok :)) Ama biraz sıkışık gibi,ilk çiçeğinin resmini yakalayamadım,inşallah yakında tekrar açacak.

ephesos
14-06-2007, 09:02
Teşekkürler Dilek Hanım çok sağlıklı görünüyor.
Daha küçük yapraklı türlerde var , ben onlardan arıyorum kova ve yassı leğenleri birleştirerek 1 m çapında yapay bir havuz yaptım , terasımda mükemmel olacak.

Hasan Lalezar
14-06-2007, 21:26
Nilüfer ler çok güzelmiş hakikaten. Sayın Trumpets havuzun bakımını nasıl yapıyorsunuz filtresi varmı acaba ? bende de bir havuz varda daha dibini görmeyi beceremedim. Sürekli bulanık su yosun yapıyor.

bonsade
17-06-2007, 09:00
Nilüfer Kovada Movada Yetişmez..sadece Yaprak Verir Gibi Yapar Lütfen Bitkilerimize Uygun Koşullari Sağlayip Onlara Saygi Gösterelim Derim..doğal Olan En Iyisidir..
Şimdi yanlışmı yaptık ? Bahçede nilüfer havuzunu hazırlayana kadar Mesaj 77 resilerini gördüğünüğz mini nilüfer havuzunda , yaprak çıkaran nilifer ,çiçek açmaz mı dersiniz ? Birde suyu temizlemek için akvaryum filitresi mi koymalı ?

TRUMPETS
17-06-2007, 22:37
sanırım yanlış anlaşıldım.benim resimlerini size gönderdiğim havuz yaklaşık 5.5 tonluk.beton bir havuz yakında 10 tonlık bir havuz daha yapacağım.isteyen nilüferi kovaya koyar isteyen..saksıda yetiştirir...benim kasteddiyim şu..uygun koşullar sağlarsanız iyi olur yoksa eksterm koşullarda yetişen bitkiden balıktan pek hayır gelmez..uzun vadeli düşünüp uygulamak sağlıklıdır kanaatindeyim...AYRICA SORANLAR İÇİN BU HAVUZDA DEVRİDAİM POMPASI HARİCİNCE HİÇ BİR APARAT YOK...

TRUMPETS
17-06-2007, 22:50
havuzun tahliyesini şöyle ayarladım..dip yapıyorum...yosunlu gübreli havuz suyuyla örneğin sikasımı ve diğer bitkilerimi sulayıp sürekli taze su takviyesini.havuza yapıyorum.böylece.havuzdaki doğal ortamı sağlayabiliyorum...

Todor
18-06-2007, 05:43
Sevgili Trumpets;
Mesajlarında noktalama işaretlerinin kullanımına ve büyük harflere dikkat edersen seviniriz. Teşekkürler.:)

TRUMPETS
18-06-2007, 23:31
Arkadaşım Cem Baymanın çektiği resimlerden birkaçını daha göndereyim

abk
19-06-2007, 16:05
1 saate kadar gidip bakıcam

Merak ettim,ikinci parti nilüferler alındı mı?

redpapillon
19-06-2007, 16:17
Haber bekliyorum

abk
19-06-2007, 16:23
Haber bekliyorum

Ben de nilüfer sahibi olmak isterim.Ama Tekirdağ'dayım.

bonsade
20-06-2007, 10:36
Nilüfer en çok merak ettiğim konulardan biri. Tv kanalında konuşmacı doğrudan güneş gören nilüferler çiçek açar öğleden sonra kapanır diyor.Acaba nilüferleri doğrudan güneş görmiyen aydınlık bir yeremi alsak?

TRUMPETS
23-06-2007, 21:54
Gözlemlerime göre nilüfer çiçeği güneşin egik saatlerinde örnegin karaburunda saat 17 gibi kapanıyor sabahlarıda 9 dan önce açılmıyor.

TRUMPETS
24-06-2007, 02:33
abk rumuzlu arkadaşım istediğiniz tür nilüferi adresinize kargo ile gönderen bir kuruluş var.www.palmiyemerkezi.com u tıklayıp beyendiğiniz nilüferi seçip sirariş veriyorsunuz elimdeki tüm nilüferleri kargoyla getirttim vede çok memnunum.****** kış aylarında alırsanız daha sağlıklı olur.

praecox
25-06-2007, 17:03
Yorumsuz... :D
14397

ephesos
26-06-2007, 12:52
Evet bu msj da gördüğümüz gibi kovadada movadada nilüfer yetiştirilip açtırılabiliniyor.
Bitkilere doğal ortam sağlamak , doğal yaşam alanlarındaki ortamın en yakın kopyasını oluşturmak olacaktır.
Çocuk azarlar gibi öğüt vermektense bilgilerimizi paylaşalım.

abk
27-06-2007, 12:04
abk rumuzlu arkadaşım istediğiniz tür nilüferi adresinize kargo ile gönderen bir kuruluş var.www.palmiyemerkezi.com u tıklayıp beyendiğiniz nilüferi seçip sirariş veriyorsunuz elimdeki tüm nilüferleri kargoyla getirttim vede çok memnunum.****** kış aylarında alırsanız daha sağlıklı olur.

İlginize teşekkürler.Ancak hafta sonu aniden İstanbul'a gitmem gerekti.Üstelik Bauhaus'a çok yakın bir yere.Tabii bu fırsatı kaçırmadım.:)Buradaki nilüfer rizomlarının çoğu çürümüş.Ancak kontrol ederek iyi durumda olduğunu düşündüklerimden satın aldım.Ama sarı olan çürüyüp kurtlanmıştı.Yarıdan fazlasını kesip atmak zorunda kaldım.Ama yine de şu anda yaprak çıkarıyorlar.Sanırım umut var.Tabii bu durumdaki nilüferleri satamayacakları için fiyatta indirimde yapmışlar.3.90 YTL.Bu fiyata denemeye değer diye düşündüm.
19.90 YTL olan clematis(=yaban asması) şu anda 4.90 YTL.Reklam yapmak istemiyorum ama fiyatlar bana uygun geldi.Tabii bu fiyattaki bitkiler çok sağlıklı gözükmüyor.Ben yine de şansımı denemek istedim.Forumdaki tüm arkadaşlara verdikleri bilgiler için teşekkürler.

Buket Aknar
28-06-2007, 00:04
Sevgili arkadaşlar, Nilüferlerle ben de ilgileniyorum. Uzunca bir zaman aradıktan sonra bir arkadaşım vasıtası ile bir kök nilüfer edindim. Bahçemde eşimle birlikte eski banyo küvetinden yaptığımız havuz içerisine yerleştirdim. Bu yaz çiçek açmasını beklemiyordum(Nisan ayında havuza yerleştirdim) ancak çiçek açtı. Havuzda sivri sinek ürememesi için havuza koi cinsinden iki de balık koyduk. Şimdi balıklardan dolayı nilüfere birşey olur mu diye merak ediyorum.

ephesos
28-06-2007, 07:08
Hocam ne zararı olacak sonuçta aynı ekolojinin parçası ikiside sucul faydası olur zararı olmaz .
Sivrisinek için kurbağada atın bence o havuza ayrıca havuz çevresinde fesleyen gibi ıtırlı bitkilerde kullanabilirsiniz .

Buket Aknar
28-06-2007, 10:17
Şimdilik sadece balık var. Aslında kurbağadan çekiniyorum. Bahçemde kedilerim de var. Şimdilik sadece balıkları izliyorlar havuza atlamaya teşebbüs etmediler ancak kurbağaların ardından havuza atlarlar diye endişe ediyorum da!
Bahçemde fesleğen( Kıbrıs'ta biz feslikan diyoruz.)var, en iyisi ben havuz çevresine de ekeyim.

Dilek Erbil
28-06-2007, 10:27
Sayın Buket Hanım,
benimde "havuzumda" 2 koi ve 2 japon nilüferlerle gayet güzel geçiniyorlar.Sadece bazen yemler yaprakların kenarlarında birikmişse kazaen yaprak da zedeleniyor;ama hepsi gayet sağlıklı gelişiyor.Benim edindiğim tecrübe bu şekilde,belki başka yönde tecrübesi olan arkadaşlar vardır.

Buket Aknar
28-06-2007, 19:45
Çok teşekkürler, inanın çok sevindim. Birinden birine birşey olursa diye endişeleniyordum.

TRUMPETS
03-07-2007, 12:04
Koiler bilindiği gibi uygun koşullarda 20 kiloları geçebiliyorlar şubat ayında havuza koyduğum koilerden bazıları 30 cm yi buldu bu durum nilüferler açısından şöyle bir sıkıntı doguruyor.Koiler nilüfer saksılarındaki topragı durmadan eşerek oyuyorlar.Bu durumun önüne geçmek için yaprakları döküldügünde saksıları üstünü kümes teliyle kapatacağım.

Buket Aknar
03-07-2007, 14:42
Koi'leri ne ile besliyorsunuz? Ben pet shop'tan aldığım balık yemi veriyorum. Henüz öyle aşırı bir büyüme yok. Ama olursa !!! Büyüme yerine çoğalma olmasını gönülden arzu ediyorum.

TRUMPETS
04-07-2007, 11:15
KOİ leri ilk başlarda bahçe solucanı,pazı yapragı haşlaması,ıspanak haşlaması,az da olsa haşlanmış ince bulgur ve çipura büyütme yemiyle besliyorum solucanlar yaz dolayısıyla azaldığı için arada verebiliyorum...Yeriniz küçükse koi yerine japon balığı besleyebilirdiniz.Örneğin benim havuzum 5.5 tonluk ve ben bu havuzda koiler 50 cm yi geçince sadece6 tane bırakmayı düşünüyorum..tarihi dikkate almayın yaklaşık bir ay önce çektim bu resmi

Buket Aknar
04-07-2007, 13:37
Benim süs havuzum bir banyo küvetinden ibaret. İçerisinde şimdilik iki koi ve bir nilüfer var. Altındaki su tahliye deliğini silikon ile kapatıp üzerindeki deliktende su almasını sağladık. Tamamı ile eşim ve benim tasarımımız. Duyan hayret ediyor. Havuzun genel durumunu daha sonra eklerim.Şimdilik yakın çekim koilerden biri ve nilüfer.

TRUMPETS
05-07-2007, 10:33
Nihayet beklediğim gonnore çiçek açtı böylece çiçeğini göremediğim nilüfer kalmadı.

TRUMPETS
11-07-2007, 11:18
Palmiye merkezinden kışın edindiğim çeşitlerden bence en verimlisi bu çeşit oldu bütün yaz boyunca çiçek açarak beni çiçeksiz bırakmadı.Bu gün havuzumda ki nilüferlerin tamamı açmış bulunmaktadır çok kötü bir resimde olsa paylaşayım istedim...

Buket Aknar
11-07-2007, 23:36
Çok güzeller. 130.mesaj 2.fotoğraftaki nilüfer benimkinin aynisi. Özel bir isimleri var mı? Ben de daha sonra benimkinin fotoğrafını eklerim.

TRUMPETS
12-07-2007, 14:44
Nilüferleri aldığım merkez rizomları israilden almış o yüzden sanıyorum isimleri ticari birinin ismide çeşidi çıkaran kişinin bu arada www.palmiyemerkezi.com u tıklarsanız ellerindeki tüm çeşitleri görebilirsiniz ayrıca fiyatlarındada çok önemli indirimler yapmışlar.

zenfree
12-07-2007, 20:44
Sevgili TRUMPETS nilüferleriniz çok güzeller maşallah. Bol bol fotograf bekliyoruz.

Fotograf makinanızdaki tarih sorununu da çözdünüz galiba.:))

TRUMPETS
13-07-2007, 10:18
Sonunda tarih sorununu çözdüm.Dün de yeni gelen nilüferler vardı onları büyük plastik kovalara yerleştirdim.yaklaşık 40 kilo agırlığı suya yerleştirmek çok zor oluyor belime kadar yosunlu suda çalıştım .KOİ lerin aşırı iştahları nilüferler için olumsuz yaprak yemiyorlar ama topraga saldırıyorlar bu yüzden en iyisi kafes sistemi seneye onuda denerim olmazsa yerim var 7 **** 8 tonluk bir havuz yaparak çözüm bulmaya çalışacağım...

TRUMPETS
13-07-2007, 19:35
koi lerin ulaşabileceği boy hakkında bir fikriniz olsun istedim...

TRUMPETS
14-07-2007, 17:06
bilinen en eski hibrit türlerden biri.

Buket Aknar
14-07-2007, 17:21
Nilüferinizin rengi çok güzel. Yaprakları da oldukça iri.

TRUMPETS
18-07-2007, 09:44
resimde arkadaşın ayagıda çıkmış ama

TRUMPETS
19-07-2007, 13:00
bugün çektim...bakalım beğenecekmisiniz....

zenfree
20-07-2007, 08:56
Hepsi harika görünüyor.

Buket Aknar
20-07-2007, 09:37
Çok güzeller.

TRUMPETS
30-07-2007, 00:22
yanyana açtılar....

TRUMPETS
05-08-2007, 12:24
Dolu vurduğu için üzerinde hiç yaprak kalmayan attraksion pembe nilüferim geldiği günden aşagı yukarı 1 ay sonra hem 10 civarı yaprak verdi hemde buğün ilk çiçeğini açtı....

Penelophe
05-08-2007, 14:21
Trumpets, harika görünüyor çok şanslısın.;)

Müjgan
07-08-2007, 08:25
Bu güzelim çiçekleri fotoğraflarken çiçeğin yanından değil de, üstünden ya da başka açılardan çeksenize. Bir de flu olmuş bazıları.

Floraya koyacak fotoğraf ararken ilk tercihim Türkiye'den çekilmiş fotoğraflar olsun istiyorum, ama ne yazık ki çekim hataları yüzünden düzgün fotoğraf bulamıyorum.

TRUMPETS
07-08-2007, 11:13
sanırım bu resimler isteğinize cevap verebilir...bu resimleri piyasadaki en basit makinayla çekiyorum.kodak c130

cenoz
07-08-2007, 13:02
arkadaşlar yaklaşık 1,5 ay önce istanbuldan nilüfer rizomu almıştım izmire döndüğümde onları büyükçe bir kovaya diktim bir kovaya diktim son bir haftadan beri bazı yapraklar erimeye başladı bunun sebebi nedir birde sormak i nilüferler direk güneş mi alması gerekir yoksa ışıkmı cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

sukranayalp
07-08-2007, 13:37
Sn Cenoz ,
Nilüferler derin suyu (en az 60-70 cm.) ve güneş ışığını ve aydınlığı severler.

Aldığınızda yapraklar sağlam mıydı?

Kovaya diktim diyorsunuz. Herhalde sadece toprak içine dikmediniz?
Sadece su içine de batırmadınız değil mi?

Nilüferler saksıları ile birlikte suya gömülürler. 1/2 humus + 1/2 bahçe toprağı onların sevdikleri topraktır. Eski tip toprak saksılar nilüferler için idealdir. Bu saksılar, suyu yan yüzeylerden de alarak bitkiye iletirler. Yeni tip plastik nilüfer saksıları da bulunmaktadır.
Siz nasıl yaptınız?

Ayrıca nilüferler salyangozların çok sevdiği bitkilerdir. Salyangoz yaprağı yemiş olabilir mi?

Mantari bir hastalık da muhtemel. Eğer yaprak komple çürüyerek (yaprağa dokunduğunuzda sulu gelir) eridiyse bu nedenle de olabilir. Ama kuru ve sarı ise besin maddesi eksikliğinden olabilir.

abk
07-08-2007, 13:58
Aynı problem bende de var.Nilüferlerimi aynı yerden aldım ve problemde bir haftadır var.Yapraklar kuru değil.Çürüyorlar.Önce sarı lekeler oluşuyor,sonra tamamı sararıp çürüyor.Bunun bir çözümü var mı?

TRUMPETS
07-08-2007, 14:03
nilüferler kovadamı yoksa bir kova içinde havuzdamı

cenoz
07-08-2007, 14:07
aldığımda daha yeni filizleniyordu yaprakları yoktu içinden çıkan kili ve bahçe toprağını karıştırıp öyle diktim
Gördüğüm kadarıyla salyangoz yok ilk önce yaprağın üstünde ufak koyu yeşil bir nokta olarak başlıyor ardından o nokta büyüyor sora yaprak eriyor ardından sapı erimeye başlıyor
Ne yapmam yardım ederseniz sevinirim

sukranayalp
07-08-2007, 14:23
Sn Cenoz,
1- Lekeli yaprakları koparıp imha edeceksiniz.
2- toprağı değiştireceksiniz.(Bu sırada köklere dikkat edin: çürüme, kararma ya da yumuşama var mı? Belki bir böcek ya da bir kurt da görebilirsiniz...)
3- saksısını çamaşır suyu ilave edilmiş sıcak su ile sterilize edeceksiniz.
4- yeniden dikim yapacaksınız.
5- dikim sonrası yarı yarıya oksijenli su ile karıştırılmış musluk suyunu kullanarak bolca sulayacaksınız (ya da bir küvetin içine batırarak bu suyu iyice emmesini de sağlayabilirsiniz.)
6- bu suyu süzüp akıtacaksınız.
7- su kovasını da çamaşır suyu ile dezenfekte edeceksiniz.
8-temiz bir su dolduracaksınız. Ve nilüfer saksınızı bu kovanın içine koyacaksınız.
bu işlemlerden sonra gözleyin ve bildirin.

cenoz
07-08-2007, 14:31
sayın sukranayalp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim birşey daha sormak istiyorum ben yer problemi yüzünden bir saksının içine 3 tane nilüfer dikmiştim bu bir problem çıkarırmı cevabınız için şimdiden teşekküeler

sukranayalp
07-08-2007, 14:43
Henüz küçük oldukları için bu seneyi böyle geçirebilirler. Geliştikçe yerin dar geldiğini siz de farkedeceksiniz. O zaman farklı kaplara alırsınız.

Mine Pakkaner
07-08-2007, 14:49
Bir küçük not, çamaşır suyunu sıcak su ile değil, soğuk su ile kullanınız. 35 derecenin üzerinde çamaşır suyundaki klor bozunur, etkisini yitirmeye başlar. Geriye sadece işlevsiz bol koku kalır. Kullandığınız toprak için nasıl hijyen sağlarsınız konusunu ise e-derginin mart sayısı (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html)nda "Evde, Bitkilerimiz İçin Hijyen" başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

Müjgan
07-08-2007, 16:40
sanırım bu resimler isteğinize cevap verebilir...bu resimleri piyasadaki en basit makinayla çekiyorum.kodak c130

Örnek olarak koydukların da çok iyi değiller. Kadraj ayarlarını yaparsan daha iyi görünecekler. Yaprakların bir bölümü kesilmiş ve asimetrikler.
Kare içerisinde bir bütün olarak, tam boy çiçek görünmeli :)

TRUMPETS
07-08-2007, 23:57
Sayın müjgan..nilüferler tam istediğim yerlerde çiçek açmıyorlar..bazen..havuza ayagımı sokarak resim elde etmeye çalışıyorum...aslında bende çok üzgünüm..5 ayrı renk nilüferim sürekli çiçek açıyor ama..ben bir türlü düzgün resim çekmeyi beceremiyorum..üstelik sanırım makinamda...pek öyle sanat fotoğrafları çekecek özellikler yok..yanlız şu varki...usta bir fotoğrafçı kardeşimiz..renk renk açan nilüferler ve koilerimle iyi resimler alabilirler...koilerim..inanınız..çok hayran olunan..japon..sitelerindeki kadar güzeller...üstelik..çok iyi beslendiler..solucanlar..pazı yaprakları..bulgur..pirinç..arı kelebek..ölüleri..milyonlarca sivrisinek larvası..salyangoz..ister inanın ister inanmayım komşuların domates salçası yaparken attıkları domates çekirdekleri...karpuz...ki..koilerin çok sevdikleri..bir yiyecektir..üzgünüm..iyi..fotolar sunamıyorum.....

Hasan Lalezar
13-08-2007, 21:56
Sizin havuzunuz kadar olmasada yaklaşık 60 cm derinliğinde 1,5 m3 civarında bir hacim var sanırım. Nilüfer başlığında 21 no da fotosuda var hatta. Sizin kadar iyi bakamasamda koi de besliyorum ama bu ilk kışları kışın ne olacaklar bilemiyorum. Kalın bir buz tabakası oluşuyor. Sizin havuzun fotograflarını ara sıra inceliyordum. Geçen haftaki çeşme tatilinde Karaburun'ada uğrayınca aklıma siz geldiniz. Yollar zorlu olsada güzel bir yerde yaşıyormuşsunuz..

Müjgan
14-08-2007, 08:22
Sayın müjgan..nilüferler tam istediğim yerlerde çiçek açmıyorlar..bazen..havuza ayagımı sokarak resim elde etmeye çalışıyorum...aslında bende çok üzgünüm..5 ayrı renk nilüferim sürekli çiçek açıyor ama..ben bir türlü düzgün resim çekmeyi beceremiyorum..üstelik sanırım makinamda...pek öyle sanat fotoğrafları çekecek özellikler yok..yanlız şu varki...usta bir fotoğrafçı kardeşimiz..renk renk açan nilüferler ve koilerimle iyi resimler alabilirler...koilerim..inanınız..çok hayran olunan..japon..sitelerindeki kadar güzeller...üstelik..çok iyi beslendiler..solucanlar..pazı yaprakları..bulgur..pirinç..arı kelebek..ölüleri..milyonlarca sivrisinek larvası..salyangoz..ister inanın ister inanmayım komşuların domates salçası yaparken attıkları domates çekirdekleri...karpuz...ki..koilerin çok sevdikleri..bir yiyecektir..üzgünüm..iyi..fotolar sunamıyorum.....

Yahu sana "sanat fotoğrafı" çek demiyoruz. O güzelim çiçek durmuş, ööyle sana poz veriyor ama, bir kare içinde çiçeğin bütününü yerleştirip çekmiyorsun. Bu arada elini de titretmezsen al sana güzel fotoğraf işte...:p

ephesos
15-08-2007, 00:06
bakalım benim kovada nilüferim ne zaman açacak habire yaprak çıkarıyor çiçek yokdaha ohhh oda memnun hayatından
bu arada nilüfer havuzum nasıl bir kova ve birde leğenden ibaret altını kovanın ağzına göre kestiğim leğeni kovanın ağzına sayın preacox tan aldığım würt denen illet bir yapıştırıcıyla yapıştırdım , biraz sıra dışı birşey oldu ama hem kovada hem terasta nilüfer anca bukadar oluyor:D

Dilek Erbil
15-08-2007, 09:31
Sayın Ephesos,sizin kadar becerekli birisi bu havuzu tamamlar:))Daha dekoratif hale getirmenizi bekliyoruz,işin en zevkli halini es geçmişiniz.En azından beyaz sprey boyayla tamamlayabilirsiniz.Veya bir leğen daha en altına koyup o leğenede mesela papirüs ekilebilir,onlar da dekoratif bir çember oluşturur.Kusura bakmayın kendimi tutamadım ama süper bir fikir...kovanın üstüne leğen....benim aklıma niye gelmedi :(( Bol keyifli saatler diliyorum size..
Saygılar,

ephesos
15-08-2007, 09:45
Dilek Hanım ne yaparsınız eğer apartmanda yaşıyor ve bir doğa manyağı iseniz saksı manyak çalışıyor :D evet busene değilde seneye artık çevresi sarmaşıkla dolanıp eksiğimi tamamlayacağım işin enzor yanı bu tür ıvır zıvırı aldığım yerde bana abi bunları ne yapıyorsun sorusunu yanıtlamak oluyor :D

Buket Aknar
15-08-2007, 21:21
Sayın ephessos, inanılmaz bir yaratıcılık. sizi tebrik ediyorum. İnşallah nilüferlerinizi de görürüz. Nilüferlerinizi ne zaman yerleştirdiniz ? Ben nisan gibi yerleştirdim. Çiçek açmaya başladılar.

ephesos
15-08-2007, 21:46
Buket Hanım 45 gün oldu daha habire yaprak çıkarıyor ilk zamanlar yapraklar küçüktü şimdi daha iri ve daha etli yapraklar açması yakındır kanımca.
Bu arada kovamda sadece bir tane nilifer var palmiye nerkezinden aldım jaymes branden türü kırmızı yani artı ro su kullanıyorum.

Buket Aknar
15-08-2007, 22:31
Bu konuda tamamen acemi olmama rağmen, ben de bahçeme nilüfer havuzu yaptım ( daha önce nasıl yaptığımı anlatıp bir yerlere fotoğraf eklemiştim.) İçerisinde bir kök nilüfer ile 2 tane koi var ( sinekler için), güneşli saatlerde nilüferlerin açık olduğunu güneş gidince veya üzerine gölge vurunca nilüferlerin kapandığını farkettim. O nedenle kova, leğeninizi güneş alan bir yere yerleştirirseniz sanırım daha iyi olacak. Ayrıca leğendeki suda sinek üremedi mi?

ephesos
15-08-2007, 22:50
Her gün 8 saat güneş alıyor o yüzden azdı zaten , hiçsinek oluşmadı ama bazen güvercinler banyo yapmaya çalışıyor üstündeki korkuluklara bağladığım poşet rüzgarda salınarak nilüferimi güvercinledende koruyor , sanırım benim leğen kova koiler için biraz küçük kaçar .

ahmet02
16-08-2007, 02:55
Daha öncesinde bu konuyla ilgili soru iletmiştim ancak bilgi verebilen çıkmamıştı. Yaklaşık beş yıl önce bir dergide nilüfer bonsaisi yapıldığını görüp hayran kalmıştım. Benzer bir şeyi yakında Cnbc-e'de yayınlanan Güney Kore filmi Boş Ev'de(Bin Jip) gördüm. Muhtemelen küçük yetişmeye yatkın türler mevcut. Bu tam olarak bonsai değil belki ama en azından küçük mekanı olanlar için ideal bir durum. Daha fazla bilgisi olan varsa iletebilirse sevinirim. Allah'tan nilüferimi Yalova'da anneme emanet etmişim; Ankara'da insan olmak da zor, nilüfer olmak da!

Buket Aknar
16-08-2007, 13:45
Nilüfer'den bonsai olabileceğini inanın hiç tahayyül edemiyorum, bonsai konusunda forumda oldukça bilgili arkadaşlar var, umarım onlar bu konuda bilgi verirler de biz de yeni bir şey öğrenmiş oluruz.

ephesos
16-08-2007, 16:37
Kanımca nilüfer bildiğimiz bonsai işlemlerine tabi tutularak o hale getirilemez :p
rasimdeki nasıl elde edilimiş bilmiyorum ama küçük formda nilüferler olduğunu duymuştum, bilgisi olan arkaş bilgisini bizimle paylaşsın lütfen , bende merak içindeyim.
Büyük ihtimal klonlanmış birtürdür , bende çok merak ettim ;) :confused:

Dilek Erbil
20-08-2007, 17:07
Merhaba,pek kaliteli değil ama dayanamadım telefonla çekilen ancak bu kadar oluyor.Galiba artık son açanlardan;yapraklar sararmaya başladı...Bir beyaz olan açıyor bir pembe olan...

ephesos
20-08-2007, 19:01
Güzel görünüyor.
Özellikle yaprakları çok sağlıklı benim nilüferime güvercinler çok zarar veriyor yapraklar çok gevrek hemen kırılıyor güvercinler inatla benim nilüferinb havuzunu banyo olarak kullanmaya devam ediyor.

çiçeksever
23-08-2007, 15:32
nilüfer tohumu olan arkadaş varsa talibim

Penelophe
23-08-2007, 15:39
Nilüfer tohumdan mı çimleniyor?

ephesos
23-08-2007, 23:12
açıcak açıcak azkaldı çok sabırsızım:p
not: yapraklar sararmış falan değil güneşin yansıyan ilk ışıklarının bu açıdan kırılması sarı rengi yansıttı sadece sonresmi az önce çektim.Her gün güneşle birlikte uyanırım da;)

Penelophe
24-08-2007, 01:48
Ephesos, senin bu çabalarından sonra bende balkonda bir nilüfer düşünüyorum.;)

Dilek Erbil
24-08-2007, 09:35
Sayın Ephesos,
maşallah bakalım ne renk,valla yarın sabah alın elinize kahvenizi geçin karşısına ve nasıl yavaş yavaş açıyor yapraklarını izleyin,süper bir keyif...:))

GLCN
24-08-2007, 09:47
Harika ..Bende düşünmeye başladım balkonuma ama güneşi 1e 2 ye kadar alıyo abalkonum..Siz şu ana kadar neler yaptığınızı bizim gibi yeni başlayanlara anlatabilirmisiniz şimdi başlasak neler yapmalıyız?Mesela suyunu hiç değiştirmek gerekiyormu?

ephesos
24-08-2007, 10:21
En az 6_ 8 saat güneş almalı , bu mevsimden sonra ne kedar sağlıklı olur bilmiyorum ama sanırım yetişmesine yani yapraklarının büyümesine tomurcuk vermesine kalan yaz süresi yeter mi bilmiyorum.Suyu eksildikçe ro su (kılimanın atık olarak çıkardığı suyu kullanıyorum) ekliyorum , akşam 5 e kadarda güneş alıyor.Başkada birşey yapmanıza gerek yok çok sorunsuz bir bitki , tekderdim havuzu kendilerine hamam yapıp duş almaya gelen serçe ve güvercinler.
Bu arada hybridin adı jaymes branden kırmızı açacak palmiye merkezinden aldım yapı marketlerden fiyatı biraz yüksek ama sağlıklı olması yeter.

GLCN
24-08-2007, 10:29
Teşekkürler güle güle büyütün.Artık seneye denerim bende hem bu arada sizin kışın neler yaşadığınızı öğrenir ona göre yol çizeriz....

abk
24-08-2007, 14:28
Sn sukranayalp;
Cenoz'a sararan nilüfer yaprakları için önerdiklerinizi ben de uyguladım.Ancak nilüferimin yaprakları hala sararmaya devam ediyor.Yapabileceğim başka bir şey var mı?
Şimdiden teşekkürler....

GLCN
24-08-2007, 15:15
Şu japonlar herşeyin minyatürünü yaptılar birde bu nilüferleri ufaltabilseler vallahi harika olur şöyle akvuryumda yaşayan minyatür nilüferler..Evde ışık alan her pencerede birtane nilüfer...Harika olurdu herhalde...Siz ne dersiniz?

Hasan Lalezar
24-08-2007, 23:54
Ben Ankar'daki akvaryumcularda görüm minik nilüferler ama çiçekleri nasıl bilemiyorum. Akvaryumdaydı.

ephesos
25-08-2007, 16:09
sonunda açtı şimdi keyif sürme zamanı :D bu arada birde yanından yavru vermiş seneye sığmayacaklar ikinci düzeneği ayarlamak lazım .

Penelophe
25-08-2007, 16:12
Ephesos, Gözün aydın.:)
Çok güzel açmış gerçekten, rengide bir harika.:)

ephesos
25-08-2007, 16:19
birkaç resim daha

limon
25-08-2007, 22:01
Çok güzel ephesos. Geçen haftalarda fidanlıkta dev yapraklı nilüfer görmüştüm. Beyaz çiçekleri vardı, ona da bayılmıştım. Sizinkine de bayıldım.
Hemen hayallere daldım yine :) Kesinlikle ahşap büyük boy fıçı şeklindeki saksılardan edinip, bahçemin bir köşesine koyup nilüfer yetiştirmeliyim ;) Fidanlıktaki arkadaş suyun durgun olması gerekiyor demişti. Sizin suyunuz çok berrak görünüyor. Değişiyor musunuz arada suyunu?

Buket Aknar
25-08-2007, 22:18
Sevgili Limon, bahçeniz müsaitse benim yaptığım nilüfer havuzunu size tavsiye edeceğim. Çevrenizdeki dostlarınızdan biri evinde tadilat yapacaksa banyo küvetini alıp bahçenize gömün tabii dipteki deliğin iyice silikonlanması ayrıca yan girişten de su girişini bir tesisatcı tarafından yapılması gerekiyor. Ben, eşim ile birlikte bu şekilde banyo küvetinden nilüfer havuzu yaptık. Çevresine taş ve çiçeklerle dekor yaptık içerisinde şu anda nilüferimiz ve 2 tane koimiz var. (msj 128 de pek belli olmamakla birlikte banyo küveti havuzumuzu görebilirsiniz. )Belki bu arada daha ayrıntılı bir fotoğraf ekleyebilirim.

redpapillon
25-08-2007, 22:36
Yapı marketlerinde dekoratif plastik havuzlar var.ben geçen gün dayanamadım aldım.Eşimi kandırırsam bir tane daha alıp eve kurucam.

ephesos
25-08-2007, 23:17
Suyunu hiç değiştirmem eksildikçe ro su (safsu) ekliyorum.
Muhakkakki nilüferin olduğu havuzun suyunun durgun olması gerekiyor , birde güneş nilüfer muhakkak bol güneş almalı ilk yeri yeterince güneş almıyordu yeni yerini çok sevdi.
Sayın redpapilon bahsettiğiniz o yapı marketten aldığınız havuzun resmini ekleyip fiyatınıda belirtir misiniz? Ben anca bunu yapabildim seneye değişikler olacak altına birleğendaha yerleştirip çiçekdikeceğim kovanın etrafına.

Penelophe
26-08-2007, 01:35
Sevgili Ephesos, bu resimler de harika.:)
Azminizi takdir ettim doğrusu. Kovada nilüfer yetişebileceğini göstermiş oldunuz bize.;)
Bu son resimlerden sonra çok heveslendim ben.
Biraz araştırdım, şöyle (http://www.arssulama.com/?sayfa=katalog&istem=urun_goster&urun_id=137965&slave_to=71&title=HAZIR%20SÜS%20HAVUZLARI) birşey buldum fakat derinliğinden bahsedilmemiş, resme göre de pek 60-70 cm derinliği varmış gibi görünmüyor. Pek de estetik değil zaten.
Sayın Redpapillon, aldığınız havuz konusunda bizi bilgilendirin lütfen.

Penelophe
26-08-2007, 01:42
Bu arada Aurora(Değişken) ve N.Pygmaea”Rubra”(Cüce-Kırmızı) türleri derin olmayan kaplarda rahatça yaşayabiliyorlarmış. 30 cm derinlik yeterliymiş.

GLCN
26-08-2007, 10:29
Bu habere sevindim sevgili penelophe araştırıp bulmam lazım boş olan akvaryumu ne yapsam derken böyle değerlendiririm artık....Yaşasın..

redpapillon
26-08-2007, 11:39
Bauhause dan ben küçük boyunu aldım 50 ytl ye.Daha büyükleride var fotografını çektim data kablosu evde oldugu için akşam foto eklerim.

Penelophe
26-08-2007, 15:22
Redpapillon, fotoğrafları bekliyoruz fakat küçük boy demişsiniz, ebatlarını da belirtebilir misiniz?
Teşekkürler.

Dilek Erbil
30-08-2007, 12:14
Merhaba,
rengi sayın ephesos'unki kadar güzel olmasa'da bu sabah beni sevindiren bu güzelliği sizle paylaşmak istedim...

TRUMPETS
16-09-2007, 22:16
bir kaç resim...

Arzu Kasapoğlu
16-09-2007, 23:09
Sayın Trumpets, nilüferleriniz çok güzel, renkleri harika. Çok imrendim, bizde kovada mı yetiştirsek ne yapsak.:rolleyes:

TRUMPETS
17-09-2007, 12:45
en son açan çeşitim...HOLLANDİA...

TRUMPETS
17-09-2007, 19:19
akşam üzeri resimlerinide eklemeden yapamadım...

Oğuzhan
17-09-2007, 20:05
Çok güzel acaba bu havuz bir ziyaret mi etsek.:)

Buket Aknar
17-09-2007, 21:36
Hepsi çok güzel.

saka
17-09-2007, 22:16
Gözüm, gönlüm şenlendi!.. Ferahlık ve huzur saçan fotoğraflar; Hollandia' ya ise
kocaman bir maşallah!..

saygılar,

ajuga 27
19-09-2007, 10:45
Selamlar hep merak etmişimdir,büyükçe bir fanusun içinde nilüfer çiçeği yetiştirebilirmiyiz. İçerde değilde balkonlarda.
Ben deneyeceğimama bitkiyi nereden elde edebilirim bimiyorum.

festone
20-09-2007, 19:51
bahçemde kendimin yaptığı 1,5-1,5 m büyüklüğünde süs havuzum var bu havuza dışarıdan aldığım nilüerlerden koydum ama aldığım yerdeki nilüferler çiçek açmış vaziyetteydi havuzuma koyduğum nilüferlerin çiçek açmasını nasıl sağlarım bana nasıl yetiştirileceği ilede ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim internette aradım ama hep akvaryumda bakım var süs havuzunda nasıl yetiştirileceği ile ilgili bilgi verilmemiş şimdiden çok teşekkür ederim

TRUMPETS
22-09-2007, 09:28
sanırım.son çiçeklerimiz.....

zenfree
22-09-2007, 20:15
Gerçekten çok güzel.

TRUMPETS
22-09-2007, 22:21
resimleri göndermeye devam ediyoruz..ilgilendiğini sandığı konularda bir sayfa öncesini okumaya üşenenlere selamlarımızı iletiyoruz...nereden bulabilirim bu nilüferleri..cam fanusta..hamam tasında olabilirmi...tarzında ki sorularada aramızda çok gülüyoruz... üşenmeyiniz okuyunuz.. forumlarda taze evine getirdiği saksının..fotoğrafını çekip..japon gülüm eyvah..brokolüm soldu..yazıları pek sıkcadır..sıkmayın canınızı..sanıyorum bu yazıya çok kızanlar olur..hepinizi..saygılarımla..selamlayıyorum....

TRUMPETS
22-09-2007, 22:23
lafla peynirgemisi yürümez...üzgünüm ama hayatın gerçekleri.bu...

TRUMPETS
04-10-2007, 23:18
biraz daha fotoğraf

TRUMPETS
04-10-2007, 23:29
HAYIR...yetiştiremezsiniz..sadece..yetiştirir.gibi yaparsınız..ilk çiçeğini..açtığında..size maaşallah.ne güzel tarzında yazılar gelir..bu sizin ilk çiçeğinizdir..bilemediniz..ikinci çiçeğini açar..bunun anlamı..şudur ben ölüyorum..ölmeden önce çiçek vereyim neslimi..devam ettireyim..o .arada size yine mesajlar gelir..sevgili bilmemne..bize kovalarda..maşrapalarda..nilüfer yetiştirileceğini..ispat ettiniz..yine..maaşallah.vs..sonra hiç mesaj alamazsınız..çünkü..sizin..artık..bir.nilüferiniz. .yoktur....

Selahattin Yılmaz
05-10-2007, 20:51
Neden olmasın? Olmamasının nedeni sadece bir öngörü mü yoksa bir tecrübe mi??

TRUMPETS
05-10-2007, 22:17
hem öngörü hem tecrübe..yazarken dilimde tüy bitti..bu apartman dairesinde.kangal köpegi beslemeye benzer..sayın yönetici..forumları yakından izlerseniz bu işe gerçekten gönül verenleri **** laf ola beri gele tarzı soru cevapları ayırt edersiniz..sadece sağlıklı nilüfer yetiştirebilmek için..5.5 tonluk havuz yapmış.birine..koilerle nilüferin birlikte pekte sağlıklı yetiştirilemeceği.konusunda fikri oluştuğundan dolayı 2.5 tonluk sadece nilüfer için havuz yapmış.bu yüzden elleri patlamış.birinin emeğine saygı gösterilmesi kanısındayım..birileri inanıyorumki..bu çalışmaları izleyecek ve yararlanacaktır...KIZDIĞIM nokta şu..sadece 3 dakikasını alacağı halde yazıları okumayan bende isterim nilüfer bak gördüm.filanca şöyle yapmış..vs tarzı yazılar..iddiam şu.5 çeşit nilüferim var..hepsiyle.ilgili..sanat fotoğrafı olmasa dahi..fotoğrafları burada yayınladım..su kenarı bitkisi..pondeteria corcatanın konusunu açtım..bir cevap bile gelmedi..hepsi çiçek açtı..resimleri forumda mevcuttur..ÖNEMLİ.olan yeni yıla hazırlıkları varmı..seneye bu nilüferleri kendi rizomlarındanmı açtıracaklar yoksa prakticar dan aldıkları saksının kovada tastaki resimlerinimi yayınlayacakları..şunu.unutmayalım...İMPARATORU ÖLDÜRMEK İSTEYEN BİN KILIÇ DARBESİNİ GÖZ ÖNÜNE...ALIR...

ephesos
05-10-2007, 22:29
Sayın trampets , yani şimdi nilüfer yetiştirmek için illa sizin gibi tonlarca büyüklükte havuz yapmak şart mı ? **** sizi takdir etmek **** saygı duymak zorundamıyız , kaldıki bütün arkadaşlarla bütün çalışmalarınızı takdirle karşıladık .Neden diğer çalışmalara tavsiye **** öneri babında destek olma yerine hep eleştirisel yaklaşımda bulunup yermeye çalışıyorsunuz , ne yani sizin gibi bahçeli bir evde oturamayanlar nilüfer bakamazlarmı ? yeterince araştırsaydınız nilüferler için özel havuzcuklar olduğunu görürdünüz .
Umrumda değil sizin 5,5 tanluk havuz yapmanız , ellerinizin patlaması , güzel fotograf çekememeniz .Bu sene kovada açtırıp ( kovada movada nilüfer olmaz) uyarınızı çürüttüğüm gibi seneyede açtırıp nispet olsun diye yayınlaya cağım , isteyen tüm arkadaşlarla tecrübelerimi paylaşmaya hazırım , yapılan bütün çalışmalara saygı duyuyorum.
Teşekkürler.

Penelophe
05-10-2007, 23:09
Trumpets, mesajlarınız okumak çok zor. Bütün kelimeler neredeyse bitişik. Yazdıklarınız anlamakta güçlük çekiyorum. :rolleyes:

Selahattin Yılmaz
06-10-2007, 01:09
Sevgili TRUMPETS, Türkçe'yi doğru kullanmayı bilmediği için maalesef anlatmak istediklerini tam anlatamıyor. KUralları yeniden yazmanıza gerek yok sevgili TRUMPETS, sadece şuradaki kuralları bir okuyun (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) ve kendinizi çok daha kolay ifade edebileceğinizi görün.

TRUMPETS
07-10-2007, 23:18
sayın ephesus birkere benim rumuzum..trampets değil trumpets...elbette bana saygı duymak zorunda ve havuz yapmak zorundada değilsiniz..sayın sebze şube başkanımızın dediği gibi..türkçeyi iyi kullanamadığım için..bazı problemler yaşıyorum..şu inadınız..çok hoşuma.gitti..inanınız sevinirim..açtırın.ve resmini..gönderiniz..bu arada sayın sebzecilik şube başkanımızın nilüfer konusuna ilgi göstermesinden kıvanç duyduğumu..sevinerek belirtmekten geçemeyeceğim..penolope kardeşimede şunu söylemeden geçemeyeceğim..bak sen şöyle yazdın ama elin adamı yapmış..işte tavrı..insana geçici.bir rahatlama sağlar ama..sonuç itibarıyla..pek te doyum.sağlamaz....TÜRKÇE konusuna gelince..7 sayfalık..bir nilüfer konusunu okuma zahmetine girmeden....foruma girip yazı yazmayı iş sananlara..bu işlerin o kadar.kolayolmadığını anlatmak.istedim.sayın ephesus sadece sizi bile çoşturduysam ne mutlu bana..seneye görüşmek üzere....

Penelophe
07-10-2007, 23:33
penolope kardeşimede şunu söylemeden geçemeyeceğim..bak sen şöyle yazdın ama elin adamı yapmış..işte tavrı..insana geçici.bir rahatlama sağlar ama..sonuç itibarıyla..pek te doyum.sağlamaz....TÜRKÇE konusuna gelince..7 sayfalık..bir nilüfer konusunu okuma zahmetine girmeden....foruma girip yazı yazmayı iş sananlara..bu işlerin o kadar.kolayolmadığını anlatmak.istedim.sayın ephesus sadece sizi bile çoşturduysam ne mutlu bana..seneye görüşmek üzere....

Sayın Trumpets,
Penolope yerine, Penelophe'yi tercih ederim, zaten tercih etmesem kullanmazdım değil mi?

Durumu neden kişiselleştirmeye çalışıyorsunuz? Birilerinin kovada nilüfer yetiştirmeye çalışmasından ve birilerinin de buna muhalefet olmasından nasıl bir doyuma ulaşacağımı düşünüyorsunuz ki? :rolleyes:

Ayrıca bana göre, her anlatılmak isteneni, anlatmanın yolları vardır. Direterek, emrederek, küçümseyerek birşeyler anlatmanızın zor olacağını düşünüyorum. Hatta bu kadar bitişik, özensiz, insanı yoran cümlerlerle imkansız olacağını bile düşünüyorum.:rolleyes:

memet
07-10-2007, 23:34
Bu tür yazışmalar forumda hoş karşılanmıyor.
Üslubunuza dikkat etmelisiniz.
Arkadaşlar yazım konusunda uyarmışlar ona da dikkat etmelisiniz.
Foruma ik mesajlarınız yazıyor değilsiniz, bunlar önem verildiğini biliyor olmalısınız.

Selahattin Yılmaz
07-10-2007, 23:35
Sevgili TRUMPETS şöyle demek istiyor:

Sayın ephesos bir kere benim rumuzum trampets değil trumpets. Elbette bana saygı duymak zorunda ve havuz yapmak zorunda da değilsiniz. Sayın sebze şube başkanımızın dediği gibi Türkçe'yi iyi kullanamadığım için bazı problemler yaşıyorum. Şu inadınız çok hoşuma gitti, inanınız sevinirim, açtırın ve resmini gönderiniz bu arada sayın sebzecilik şube başkanımızın nilüfer konusuna ilgi göstermesinden kıvanç duyduğumu sevinerek belirtmeden geçemeyeceğim. Penolope kardeşime de şunu söylemeden geçemeyeceğim: Bak sen şöyle yazdın ama elin adamı yapmış, işte tavrı. İnsana geçici bir rahatlama sağlar ama sonuç itibariyle pek te doyum sağlamaz. Tükçe konusuna gelince 7 sayfalık bir nilüfer konusunu okuma zahmetine girmeden foruma girip yazı yazmayı iş sananlara bu işlerin o kadar olmadığını anlatmak istedim. Sayın ephesos sadece sizi bile çoşturduysam ne mutlu bana, seneye görüşmek üzere...


Dikkat! Arkadaşın boşluk tuşu arızalı olsa gerek ki boşluk tuşuna bastığında artık hangi dilin imla kurallarına göre yazıyorsa nokta çıkarıyor.

TRUMPETS
07-10-2007, 23:48
peki efendim...

zenfree
07-10-2007, 23:48
Sayın TRUMPETS,

Yaklaşımınızdan dolayı sizi protesto ediyorum. artık mesajlarınıza bakmayacağım.

Ayrıca şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, nilüfer yetiştirmenin tekelinizde olduğunu mu düşünüyorsunuz? Cevap yazmak için zahmet etmeyin, zira okumayacağım.

TRUMPETS
07-10-2007, 23:56
iyi edersiniz...

Müjgan
08-10-2007, 12:05
HAYIR...yetiştiremezsiniz..sadece..yetiştirir.gibi yaparsınız..ilk çiçeğini..açtığında..size maaşallah.ne güzel tarzında yazılar gelir..bu sizin ilk çiçeğinizdir..bilemediniz..ikinci çiçeğini açar..bunun anlamı..şudur ben ölüyorum..ölmeden önce çiçek vereyim neslimi..devam ettireyim..o .arada size yine mesajlar gelir..sevgili bilmemne..bize kovalarda..maşrapalarda..nilüfer yetiştirileceğini..ispat ettiniz..yine..maaşallah.vs..sonra hiç mesaj alamazsınız..çünkü..sizin..artık..bir.nilüferiniz. .yoktur....


Bu konu başlığında 27 nolu mesajda, uyar11' in yazdıklarına bakarsanız, bir kovada nilüfer yetişebiliyor. Yeter ki iyi niyetli ve hoşgörülü olun. ;)

Bitkiler de malumunuz canlı ve onlara aktarılan mesajları algılayabiliyorlar. Bir "bitki"ye "sen bu ortamda yaşayamazsın, kendini kandırma'" diye mesaj yolladığınızda başka şansı kalır mı?

Hasan Lalezar
10-10-2007, 21:45
Nilüfer ile , su zambağını tam olarak ayıramadım ben. Bazı yabancı sitelerde farklı tür gibi açıklanmış bazılarında ise ,aynı bitki olduğu konusu işlenmiş sanki. Nasıl ayırabilirim bilen varmı?

uyar11
10-10-2007, 22:58
Orjinal Mesaj Sahibi TRUMPETS
HAYIR...yetiştiremezsiniz..sadece..yetiştirir.gibi yaparsınız..ilk çiçeğini..açtığında..size maaşallah.ne güzel tarzında yazılar gelir..bu sizin ilk çiçeğinizdir..bilemediniz..ikinci çiçeğini açar..bunun anlamı..şudur ben ölüyorum..ölmeden önce çiçek vereyim neslimi..devam ettireyim..o .arada size yine mesajlar gelir..sevgili bilmemne..bize kovalarda..maşrapalarda..nilüfer yetiştirileceğini..ispat ettiniz..yine..maaşallah.vs..sonra hiç mesaj alamazsınız..çünkü..sizin..artık..bir.nilüferiniz. .yoktur....

Bu konu başlığında 27 nolu mesajda, uyar11' in yazdıklarına bakarsanız, bir kovada nilüfer yetişebiliyor. Yeter ki iyi niyetli ve hoşgörülü olun. ;)

Bitkiler de malumunuz canlı ve onlara aktarılan mesajları algılayabiliyorlar. Bir "bitki"ye "sen bu ortamda yaşayamazsın, kendini kandırma'" diye mesaj yolladığınızda başka şansı kalır mı?

EVET... Yetistirebilirsiniz... Sadece yetistirmekle kalmaz, cicek acar, tohum verir, tohumlardan yeni niluferlerinizi bile yetistirebilirsiniz.
Degil 5 tonluk, 500 tonluk havuz da yapsaniz, bir kovanin icinde yetisen niluferin size verdigi mutlulugu bulamazsiniz. Ustelik oyle bir sezon degil, iki sezon degil tam 5 sezon bu kovanin icinde cok mutlu bir sekilde cicekler acan ve simdi yeni yerinde de bu mutlulugunu defalarca acarak size gosteren bu niluferi bazi kargalar kiskanmis olmali ki, daha dogrusu saksaganlar, yapraklarini delik desik etseler de, inadina yeni yapraklar, yeni tomurcuklar cikardi. Yani KARGALARA inadim inat dercesine.
iste ispati;

ephesos
10-10-2007, 23:03
Sayın uyar11 nilüferinizi nasıl döllendirdiniz ?

uyar11
10-10-2007, 23:14
Sadece parmagimi kullandim. Polenlerin acilmasini bekledim ve polenler parmagimin ucuna bulasinca, bunlari disi organa ulastirmak oldu, gerisini O yapti:p

GLCN
10-10-2007, 23:34
sayın uyar bunlar sizemi ait..Tebrikler gözlerimiz bayram etti..

uyar11
10-10-2007, 23:46
sayın uyar bunlar sizemi ait..Tebrikler gözlerimiz bayram etti..

Evet sevgili GLCN, gorduklerin bana ait, ustelik cok para veripte sahip oldugum seyler de degil, aksine, butun gorduklerin (baliklar haric, zira onlar da kucukken alinmis en ucuz japon baliklari) icin hic para da harcanmamis diyebilirim. Kovayi copten bulmustum, yeni mekanlarida copten:p, cicekler de isyerimin coplugunden.
(bu mesajdan sonra adim copcu ye cikacak korkarim)
Anlatmak istedigim, bazi mutluluklari yakalamak icin illa da cok para harcamak gerekmiyor.
Saygilar.

zenfree
11-10-2007, 01:16
Sevgili Uyar11, çok güzeller. ;)

sukranayalp
12-10-2007, 13:41
227 nolu mesaja cevap

Sn Hasan Lalezar
Ne yazık ki diye başlamak istemesem de, bitki isimlerimizde bu karışıklık hep oluyor.
Bir kere şunu unutmayın ; Türkçe isimleri ayrı kefeye , Latince isimleri ayrı kefeye ve bunların karşılıklarını ayrı kefeye koymak gerekiyor.

Türkçe Latince cins ismi İngilizce isim İngilizceden geçen isim
Nilüfer Nymphaea Water lily Su zambağı
Su zambağı Nuphar Yellow water lily Sarı su zambağı
Lotus Nelumbo Lotus (Hinduca isimdir ve böyle kabul görmüştür)

Bunların karakteristik özellikleri, hepsi su üstünde yüzen tabak gibi yapraklara sahiptir.
Lotusun (nelumbo)yaprakları çok büyüktür.Aynı zamanda suyun üstünden yükselerek hafif yukarı kıvrılırlar.Pistia bitkisinin kat kat büyük yaprakları gibi düşünebilirsiniz.
Nymphheae ve nuphar bitkilerinin yaprakları aynıdır. En önemli fark çiçeklerdedir.
Nympheae 3 kademeli (katmerli) çiçek açarken ve çiçekleri envayi renkte olurken Nuphar tek kademeli (yalınkat) çiçek açar ve sadece sarı açar.

(Lotus Lotus Pelican's beak
Not: Lotus latince ismi ile başlayan başka bir bitki daha vardır. Bunun latince ismi Coral gem, Parrot's beak ve Pelican's beak diye geçiyor. Konu dışı olduğu için bunlara değinmek istemiyorum.Yukardakilerden farkı , toprakta yetişmesidir.

Hasan Lalezar
14-10-2007, 20:40
Teşekkür ederim. Görselliklerine dikkat ederek daha iyi anlamaya çalışacağım aradaki farkı.

sukranayalp
14-10-2007, 21:04
Sn Hasan Lalezar 3 ayrı bitkiyi sırası ile resimlerle tanıtmaya çalışayım.
1- Nilüfer : Nympheae : Su zambağı : Waterlily
2- Su zambağı : Nuphar : Sarı su zambağı : Yellow waterlily
3- Lotus : Nelumbo : Lotus : Lotus

aysemelike
15-10-2007, 08:40
Sayın Trumpets
Sizin ve diğer arkadaşların sizinle olan yazışmalarını yeni okudum. Değişik bir tarzınızın olduğu bir gerçek...
Bu arada nilüfer havuzunuz gerçektende çok çok güzel, emek vermiş olduğunuz belli...Çiçeklerde cabası....
Ama dayanamadan diğer mesajlarınıza değil ama alıntıladığıma bir cevap vermek isterim;
Derin ve geniş saksılarda sizin sandığınızın aksine yetiştirilebilir.Tıpkı akvaryumda balık yetiştirmek, kafesde kuş beslemek gibi. Belki sınırlayıcıdır ama sandığınız kadar da umutsuz değildir. Ben 5 yıldır iki kök nilüferi saksıda besliyorum ve heryıl çiçek de açıyorlar, pek yok olacak gibi de görünmüyorlar.
Yapıcı olmak kolay değildir sanmayın, neden meraklıları yıldırmak gibi bir atılım içindesiniz anlayamadım. Sizin yazılarınızı gören değil nilüfer yetiştirmek neredeyse sıradan bir çiçeği almaya korkacak.
Sakin olun derin bir nefes alın ve paylaşmaya çalışın, yok paylaşamayacaksanız bırakın herkes kendi bildiğini yapsın, bırakın kovada yetiştirsin nilüferini size ne.... İnsanlık suçu işlemiyorlar ya.....;)
Kendinize iyi bakın diyerek bitrimek istiyorum. Bir doktor olarak mesleki görüşümü de bildirmeden edemeyeceğim, doğayla stresi yenmek için uğraşmak gerek, siz bu stresle kendinize zarar verebilirsiniz, sağlıklı günler dileklerimle....:rolleyes:
Melike

HAYIR...yetiştiremezsiniz..sadece..yetiştirir.gibi yaparsınız..ilk çiçeğini..açtığında..size maaşallah.ne güzel tarzında yazılar gelir..bu sizin ilk çiçeğinizdir..bilemediniz..ikinci çiçeğini açar..bunun anlamı..şudur ben ölüyorum..ölmeden önce çiçek vereyim neslimi..devam ettireyim..o .arada size yine mesajlar gelir..sevgili bilmemne..bize kovalarda..maşrapalarda..nilüfer yetiştirileceğini..ispat ettiniz..yine..maaşallah.vs..sonra hiç mesaj alamazsınız..çünkü..sizin..artık..bir.nilüferiniz. .yoktur....

İlkin
15-10-2007, 14:32
Sevgili uyar Abi, nilüferlerin de harika gerçekten. Bir işi sevgiyle yapınca nasıl da karşılığını veriyor, ne güzel. Maşaallah hepsine ;)

cenoz
19-10-2007, 09:35
Arkadaşlar merhaba
Benim bir sorum olacak nilüferin suyunun içinde siyah ufak kurtçuklar ortaya çıktı bunlar nedir bunlardan kurtulmam gerekirmi kurtulmam gerekirse nasıl cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

cenoz
22-10-2007, 00:10
Yardım edecek bir arkadaş yokmu???

Ophrys
22-10-2007, 00:34
Sevgili Cenoz;
Cevap alabilmek için ilgili arkadaşların yazınızı görmesini beklemeniz gerek. Yarın cevap almanız daha muhtemel görünüyor.

Birde lütfen buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) uğrayın.
Teşekkürler.

dr.sevil
22-10-2007, 07:37
Merhaba,benim avatarımdaki çiçekde nilüfer mi acaba, yokda su zambağı mı?. Ben bu resmi yurtdışında Amerika ya bağlı adalarda çekmiştim.

Oğuzhan
22-10-2007, 09:08
Sevgili Cenoz
Bir beta al ve suya at.Kutcuk kalmaz.Ufak koi japonda atabilirsin.

Buket Aknar
24-10-2007, 21:28
Arkadaşlar merhaba
Benim bir sorum olacak nilüferin suyunun içinde siyah ufak kurtçuklar ortaya çıktı bunlar nedir bunlardan kurtulmam gerekirmi kurtulmam gerekirse nasıl cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Sevgili Cenoz, bence o küçücük kurtçuklar durgun suda oluşan sinek larvalarıdır. Onlardan kurtulmazsan sivrisinek olarak seni rahatsız edeceklerdir. Onlardan kurtulmak istersen mutlaka koi (balık) kullanmalısın.

kinidos
06-12-2007, 12:27
Sayın arkadaşlar; ben yeni bir üyeyim. En az sizler kadar meraklı olduğum için, nilüfer (lotus ve water lilies) konusunda çok iyi bir kolleksiyonum var. Sizlerle paylaşmaya açığım. Bu arada "ebay.com" sitesinde tohumlar satılıyor. Çimlenme oranları düşük olsa da olmayan cinsler için denemeye değer.

Not 1: Penolope arkadaşımın uyarısı üzerine yazımı düzeltmeye çalıştım. Ama şunu bildirmek isterim ki hayatım boyunca tek sıkıntı çektiğim şey yazım kurallarını bir türlü uygulayamamamdır. Ama gayret edeceğim.
Not 2: "troical water lilies (ki bu gurupta da iki katagori var; gündüz çiçek açanlar ve gece çiçek açanlar) " katogorisinde 22 renk bitkiye sahibim. (Özellikle de ağırlık mavi ve mor renkler üzerinedir.)
Örneğin Nina, Bagdad, Blue Capensis, Blue Star, Colorata vs.

Penelophe
06-12-2007, 12:57
Kinidos, aramıza hoşgeldiniz.:) Fotoğraflı paylaşımlarınızı da bekliyorum..

Forumda Türkçe'yi doğru kullanmaya özen gösteriyoruz. Dilimizi unutmamamız ve birbirimizi daha doğru anlayabilmemiz için.:) Bunu yapmak dışardan göründüğü gibi çok sıkıcı ve zor değil. Dikkat etmemiz gerekenleri kısaca anlatayım.

Cümleler başlarken büyük harf kullanmak.
Nokta ve virgüllerden sonra boşluk bırakmak.
Farklı şeylerden bahsederken parağraf yapmak.
"de/da" "ki" bağlaçlarını ve "soru takıları"nı ayrı yazmak.

Sizinde bu kurallara uyarak daha anlaşılır yazacağınıza inanıyorum. Keyifl paylaşımlar dilerim, tekrar aramıza hoşgeldiniz..

feriha
28-01-2008, 23:54
Terasında **** balkonunda nilüfer havuzu olan arkadaşlardan yardım istiyorum.. Deneyimlerinizi paylaşırmısınız? Bu yaz terasta küçük bir nilüfer havuzum olsun istiyorum. Su bitkilerini yetiştirmeye hevesleniyor araştırıyorum. Bir sitede kendi suyunu devri daim yapan bir havuz buldum. İçinde cüce nilüferler, su sümbülü gibi bitkiler yetiştirilebilir mi? Sizler nasıl havuzlarda yetiştiriyorsunuz?

29117

ephesos
30-01-2008, 14:04
Nilüferler durgun , dalgalanmayan , herhangibir yöne akımı olmayan su topluluklarında yaşarlar bu havuzların uygun olduğunu sanmıyorum .

cemvat
09-02-2008, 15:05
Merhaba,benim avatarımdaki çiçekde nilüfer mi acaba, yokda su zambağı mı?. Ben bu resmi yurtdışında Amerika ya bağlı adalarda çekmiştim.

Çok fazla bilgim olmadığını belirterek, nilüfer olması çok düşük bir ihtimal gibi duruyor. Daha çok su zambağına benziyor. Keşke resmin daha büyük boyutunu görebilsek..

mahon67
10-02-2008, 10:22
Merhaba,benim avatarımdaki çiçekde nilüfer mi acaba, yokda su zambağı mı?. Ben bu resmi yurtdışında Amerika ya bağlı adalarda çekmiştim.

aşağıdaki linkteki mavi/mor nilüferlerden biri olabilir

http://www.watergardenparadise.com.au/tropicalwaterlilies.php

Nymphaea caerulea veya Nymphaea odarato purple türlerinden biri olabilir.
Büyük ihtimalle Nymphaea caerulea : http://www.arocha.org/resources/intl/photo/ar-013-ke.jpg