PDA

View Full Version : Örtü altı turfanda çilek üretimi




Oğuz Alper
16-07-2009, 21:35
Çilek sevdalısı olarak Ülkemiz de Turfanda çilek yetiştiriciliği hakkında öğrenmek istediklerinizi detaylı ve görsel olarak anlatmaya çalışacağım. Örtü altı yetiştiricilikte çilek yetiştirmeyi seçtiğimizde avantajlarımızı , problemlerimizi , toprak hazırlığı seddelerin yapımı ,pazar durumu en ince ayrıntıları ile işte TURFANDA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ !!!




Oğuz Alper
16-07-2009, 21:48
Turfanda çilek yetiştiriciliği yapabileceğimiz Alçak eğmeç

Oğuz Alper
16-07-2009, 21:51
Topal tünel

Oğuz Alper
16-07-2009, 21:57
Sera

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:03
Çilek yetiştiriciliğin de ot problemini Ot İlacı kullanmadan engel olmak için seddeler arasında yürüyüş yollarına da siyah örtümüzü mutlaka sermeliyiz.

Seddelerdeki siyah örtünün amacı ; çileklerimizin toprak ile irtibatını kesip çürümesine engel olmanın yanısıra toprağımızı nemli tutmasına , sulama ihtiyacını minimuma indirmesine dolayısı ile gübreleme masraflarımızı da ucuzlatmaya yarayacaktır. Resimde ki yürüyüş yolunda olduğu gibi

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:13
Antalya merkez de çilek dikimin de üreticilerimizin çeşit tercihi camarosa dır. Bunun sebebi yola dayanıklılığı , lezzeti ve meyve kalitesidir.

Gazipaşa ve Anamur tarafı genelde camarosa ve sweetcharly çeşitlerini tercih etmektedirler.

sweetcharly de lezzetli ama yaz dönemi başlangıcında dayanma süresi camarosa ya göre daha azdır.

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:17
Antalya bölgesi ; Genelde yolma fide ve viyolde taza fide dikimi yapmaktadır. Dikim aşamasında yolma fide yi tutturabilmek için üstten yağmurlama sistemi kurulur ve aynı zamanda damlama sulama yöntemiyle de sulama yapılarak dikim kaybı yaşanmaması sağlanır.

Taze viyol fide dikiminde damlama sulama ile sulanarak fide dikimi sorunsuz sağlanır.
Tüm bunları etkileyen en önemli faktör fide alımı yapacağınız da fidecinizden anaç üretimden yapılmış fide talep etmeyi asla unutmamalıyız.

Anamurdan silifke ye Antalya dan Gazipaşa ya kadar çilek üreticilerinin bir çoğu kendi çileklerinden kol alma sureti ile fide satışı yapmaktadır.

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:30
Topal Tünel ve alçak eğmeçlerde dikim tarihi genelde eylül 10 -15 arası gerçekleştirilir. Seralarda Ekim ayının 10 -15 gibi dikim yapılır .

Bu dikimler yapıldığında alçak eğmeç ve topal tünellerde Üst naylonlar toplanmış ve açıkta dikilip Kasım ayı ortalarına kadar üstü açıkta bekletilir.

Bunun sebebi hem saşırı sıcaklarda fidelerinizin kardeşe yatmasına engel olmasına yardımcı olur hem de fidelerimizi yağmur gördürmüş ve biraz da soğuk yedirdiğimizde çok faydasını görürüz.

Çünkü bizler turfanda çilek yetiştiriciliğin de kardeşlerin sırayla gelmesini isteriz.Bunun sebebi meyve kalitesi ile alakalı ve pazarda yüksek fiyat bulması içindir.

Eğer bu konuya dikkat etmez isek fidelerimiz çiçek açmadan sürekli kardeş yapıp ve ileriki aşamalar da meyve yığılması yaşanır ve bir fide den aynı anda 30 -40 çiçek birden açar ve bu çiçeklerin tamamını fide ne yazıkki besleyemez ve a kalite çilek az B kalite çilek çok hasat eder ve fiyat farkından dolayı zarara uğrarız.

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:38
Örtü altı turfanda çilek yetiştiriciliğinde Antalya da bizler ilk hasata 12.ay sonunda az miktarda toplamaya başlarız ancak esas verimli toplamamız Ocak 15 de başlar Mart sonuna kadar devam eder .

İşte bu aylar çilek fiyatlarının en yüksek ortalamalarda sattığımız dönemlerdir. Turfan da yetiştiriciliğin amacı da bu aylarda yapılan satışların gelirleridir.

Bu tarihten sonra artık açık tarlalarda yetiştiricilik yapanların da mahsülleri Nisan 15 civarlarında Gazipaşa , Anamur tarafından çilekler çıkmaya başlar ve fiyatlar da düşüşe geçer .

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:45
Turfan da döneminde Çilek satılabilirmi alıcı bulabilirmiyiz diye en ufak bir endişeye kapılmamalarını tavsiye ederim. Sebebi inanılmaz derecede talep olması ve bu talebin neticesinde de kilo fiyatları

12.ay da 8TL - 12TL arası
01.ay da 5TL - 6,5 TL arası
02.ay da 3TL - 4,5 TL arası
03.ay da 3TL - 3,5 TL arası

değerlendirebilirler. Bu fiyatlar her sene aynı olacak diyede bir şart yoktur. Ancak tüm turfanda dönemi ve Haziran sonuna kadar ki satış ortalaması genelde 2,5TL ile 3TL arasında olur.

Ama bu fiyatlar tamamen sizin yetiştiricilkte kalitenizle alakalı aşağıya veya yukarıya çıkabilir.

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:55
Seralarda 1 dönüm 9000 fide , Topal tünellerde ve alçak eğmeçlerde 7.000 ila 8000 fide araları çok sık olmadan sağlıklı dikim yapılabilir.

Yetiştiriciliğinize bağlı olarak fide başına maksimum Seralar da 800gr , 850 gr hatta 1kg alan üreticiler de bulunmaktadır. Topal tünel ve alçak eğmeçler de 650gr , 700gr arası mahsül alınabilir.

Dolayısı ile eğer fiyat ortalamaları yukarıda ki gibi gerçekleştiğinde

800gr X 2,5 ortalama X 9000 = 18.000 TL Sera
650gr X 2,5 ortalama X 7000 = 11.375 TL Alçak Eğmeç ve Toplal Tünel

İyi bir yetiştiricilik yaptığınızda bu gelirleri elde edebilirsiniz.

Oğuz Alper
16-07-2009, 22:58
Diğer ürünleri yetiştirirken ki ısıtma maliyetleri çilek için geçerli değildir. Antalya da bizler hiç ısıtma yapmadan turfanda çilek yetiştiriciliği yapabiliriz.

Bu nedenle Antalya da diğer ısıtma yapılan sebzelere nazaran harcamalarımız daha düşük olur.

Selahattin Yılmaz
16-07-2009, 23:07
Sayın oğuz alper, çilek yetiştiriciliğinde ve özellikle tüketimde camarosa çeşidinin iri bir çeşit olması, çeşidin pazar görüntüsünde ve diğer çeşitlerde de meyvelerin iri görüntüsü tüketicide hormon kullanılmış uyandırdığından böyle bir yetiştiricilik başlığında bu bilgininde bulunması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda da notlar düşerseniz bu başlıktan yararlanan üyelerimiz çilek konusundaki bilgilerinizden bu konuda da faydalanacaklardır.

Oğuz Alper
16-07-2009, 23:17
Selahattin Bey ;

Paylaşımınızla beni çok mutlu ettiniz . Siz de görüşlerinizi benim atladığım konuları eklerseniz çok mutlu olurum .

Aslında konu hazır açılmışken çilek tüketicilerimizi de beraberce bilgilendirelim. Çileklerde hormon kullanılmadığını mutlaka bilinçlendirmemiz gerekiyor.Böylelikle iri çilekleri de tüketicilerimiz gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Çilek üreticilerimiz bu yargıdan çok zarar görmekteler!!!

Bu konuyu camarosa çeşidini savunmak için yapmadığımı da ayrıca belirtmek istiyorum. Bu sene itibari ile de çilek fidesi üretimi yapmadığımızı hatta çilek üreticiliğini de bıraktığımızı söylemek istiyorum. Saygılar

Oğuz Alper
16-07-2009, 23:34
Çilek yetiştiriciliğinde en çok mücadele de bulunduğumuz en popüler rastlanan problemler kök çürüklüğü , külleme , Botrytis , Kırmızı örümcek , tirips ve bazı dönem de kurt mücadelesidir.

Oğuz Alper
16-07-2009, 23:40
Çilelerimizin eski yapraklarını budarken makas kullanmamalıyız . Budanacak olan eski yaprağın sapı ile beraber kök bölgesindeki zarı ile almaya özen göstermeliyiz.

Aksi taktir de hem hastalıklara davetiye çıkarır hem de çileklerimizin kardeşe yatmalarına engel teşkil ederiz. Mutlaka budamalarımızı açık güneşli havalarda ve budama sonunda ilaçlamalıyız.

Budanan eski yaprakları asla yürüyüş yollarında ve seranın içerisinde bırakmayıp uygun bir yerde imha etmeliyiz. Yine bu kurala dikkat etmediğimizde hastalıklara davetiye çıkartırız.

Çilek fidelerinin budama işçiliğini yaparken eski yaprakları köke yakın olan sap dibinden aşağıya doğru bastırdığımızda kolayca zarı ile beraber gelecektir. Budama yapılmadan önce sulama yapar isek budamamızı daha rahat yapmamızı sağlar.

Eğer sapı yukarı doğru çekersek kardeşle beraber koparma şansı yüksek olur bunu da hiç istemeyiz.

Oğuz Alper
16-07-2009, 23:47
Seddelerimizin üzerine serdiğimiz siyah naylonumuzun gayet düzgün ve gergin yapılmasına önem göstermeliyiz.

Bu seddelerin traktör ile hazırlığında mutlaka set makinası tarlaya veya seraya girmeden önce toprak hazırlığımızı iyi yapmalıyız.

Set makinası seddeleri düzgün çekmesi ve bu siyah naylonlarımızın daha iyi durmasını sağlayacaktır. Naylonların düzgün durması Açık tarla yetiştiricişliğinde yağmur suyunun birikmesine engel olacaktır.

Selahattin Yılmaz
17-07-2009, 13:38
Çilek fidesi üretimi konusunda bizi bilgilendirir misiniz?

denizakvaryumu
17-07-2009, 13:45
Sayın oğuz alper, çilek yetiştiriciliğinde ve özellikle tüketimde camarosa çeşidinin iri bir çeşit olması, çeşidin pazar görüntüsünde ve diğer çeşitlerde de meyvelerin iri görüntüsü tüketicide hormon kullanılmış uyandırdığından böyle bir yetiştiricilik başlığında bu bilgininde bulunması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda da notlar düşerseniz bu başlıktan yararlanan üyelerimiz çilek konusundaki bilgilerinizden bu konuda da faydalanacaklardır.

İri çilek çeşitlerinde bana kalırsa kuvvetli çilek aroması ve lezzeti de yok.

Etrafımdaki herkes de iri çilekleri beğenmiyor.Neden üretiminde ısrar ediliyor bilmiyorum.

Ben iri çilek türlerini tadı tuzu olmadığı için almıyorum.Yoksa hormonlu olmadığını biliyorum.

Oğuz Alper
17-07-2009, 14:51
Çilek fidesi üretimi konusunda bizi bilgilendirir misiniz?


Çilek fide üretiminde mutlaka ve mutlaka sağlıklı çilek yetiştiriciliği( verim ve kalite adına ) anaç fidelerden üretim yapmamız gerekiyor.

Ancak malesef bu uygulamayı yapan üretici çok az.

Genelde fide üretimini tüm sezon çilek sattıkları fidelerden kollar alarak yapmaktalar.


Bu şekilde de fide üretebileceğiniz doğrudur. Fakat verimliliği ve kalitesi tartışma konusu olacaktır. Bu yüzden bizler örtü altında turfanda çilek üretirken her yıl fidelerimizi yeniden dikeriz.

Sağlıklı fideler ve verimli fideler elde etmek için yayla bölgelerinde yaz başı anaç fideler dikilmek kaydı ile bu fidelerin kollarından ister yolma ister taza viyol fideler elde edebiliriz.

Oğuz Alper
17-07-2009, 14:55
İri çilek çeşitlerinde bana kalırsa kuvvetli çilek aroması ve lezzeti de yok.

Etrafımdaki herkes de iri çilekleri beğenmiyor.Neden üretiminde ısrar ediliyor bilmiyorum.

Ben iri çilek türlerini tadı tuzu olmadığı için almıyorum.Yoksa hormonlu olmadığını biliyorum.

Sn.Denizakvaryumu ; Sözlerinize kesinlikle katılıyorum . Ancak bu çeşitlere dikimini zorlayan Hal komidsyoncuları ve ihracatçılardır. Sebebine gelince çileğin yola dayanıklılığı ve raf ömrü ile alakalıdır.

Oğuz Alper
17-07-2009, 15:01
Fide üretiminde çok önemle dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

Yayla bölgesinde anaç ekeceğiniz fideleri ekmeden önce üreticiler etraftan getirdikleri mil kum ile hazırlık yaparlar .

Bu hazırlıkta eğer steril yapmadıklarında hem kol sayısı azalır hem fideler sağlıklı gelişemez .

En önemlisi de sattıkları fidelerden alan üreticiler çok büyük zarar görürler.

Mutlaka aldıkları fideleri seralarına veya tarlalarına ekmeden önce steril hale getirip dikmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde hastalıkları seralarına ve tarlalarına bulaştırabilirler.

Oğuz Alper
17-07-2009, 15:04
Şoklu fide satın alanlarında özellikle soğuk hava depolarında bulaşmış olabilecek hastalıları da bu şekilde steril etmeden dikmemeleri önem arz etmektedir.

Oğuz Alper
10-08-2009, 20:02
Seddelerimizi hazırlamanın önemi , yürüyüş yollarına bıraktığımız mesafeler 1 dönüme dikebileceğimiz fide sayımızı ve dolayısı ile hasat tonajımızı oldukça etkilemektedir.

Oğuz Alper
10-08-2009, 20:06
Çileklerimizi toplarken pazar değeride toplama işçiliğine bağlı olacağını asla unutmamalıyız.

Çileklerimizi toplarken asla çileğe dokunmadan ve 2cm sapından kırarak hasat etmeliyiz.Saplı olarak topladığımız çileklerin raf ömrünü uzatırsınız.

idris şenol
10-08-2009, 20:14
eline sağlık güzel bilgiler

Oğuz Alper
10-08-2009, 20:23
Topraksız olarak örtü altı turfanda çilek yetiştiriciliği ile ilgili örnekleme!!!

jibuti
11-08-2009, 11:43
Sayın Oğuz alper paylaşımlarınız için çok teşekkürederim.

Topraksız tarımda örtü altı yetiştirciliğini anlatabilirmisiniz lütfen.
örneğin pertlit ve cocopeat mı yoksa sadece perlit mi kullanılmalı.Akansu kültürü ve pvc boru mu yoksa yastık türü mü daha verimli.araştırdığım kadarıyla yastık uygulaması daha verimli.Çileğin ekim zaman aralıkları,ısı ve nem beklentileri,İlk fide ekim zamanında başlanınlan ve sonra devam eden ec cetveli gibi.... pardon ya hızı mı alamadım sanırım hızlı gittim :))

Oğuz Alper
11-08-2009, 12:12
Sn.Jibuti;

İlginize ben teşekkür ederim.Sizlere faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana !!!

Topraksız çilek üretiminde dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan birisi gübreleme programı. Vereceğimiz gübrelerin en ufak dozaj hatasında direk çilek fidelerimiz olumsuz tepki vereceklerdir.Topraklı üretimden daha hassastır.

Ben böyle bir üretimde ya sadece %100 perlit ya da %40 torf + %60Perlit kullanırdım. Yatay sistem ve dikey sistem de her ikisini de uygulayabilirsiniz.

Yatay sistem dikey sistemlere göre biraz daha amatör yetiştiriciler için daha uygun diye düşünüyorum.

Ancak dikey torbalama sisteminde 1 dönüm alana 50.000 fide dikilebileceği düşünüldüğünde ve iyi bir besleme ve hastalıklardan koruma sağlanarak alınabilecek tonaj hele turfanda döneminde inanılmaz bir gelir kaynağı olacaktır.

Antalya da bizler turfanda çilek dikim zamanını bu topraklı,topraksız eylül sonu ekim 10 a kadar gerçekleştiriyoruz.

Böylelikle hem çileğin aniden kardeşe yatmasına engel olduğumuz gibi kardeşlerin sırayla gelmesini sağlayarak turfanda dönemindeki meyve kalitesini üst seviyelerde tutuyoruz.

Turfanda çilek üretiminde bizler Antalya da herhangibir ısıtma yapmıyoruz. Ancak turfanda sebze yetiştirenler ısıtma yapmak durumunda kalıyorlar. Bu da çilek yetiştiriciliğinde diğer sebzelere nazaran ısı maliyetini ortadan kaldırıyor.

Ayrıca dikey sistemdeki topraksız tarım da çilek yetiştiriciliğinde hasat işçiliği ve ilaçlamanın daha da kolay olacağından ilaç ,gübre ve işçilik girdilerinin topraklı yetiştiricilikten mali açıdan daha uygun oluyor.

Gübreleme ve ec tüm bu detayların üretici tarafından iyici anlaşılıp irdelenmesi çok önemli. Hazır gübre programından ziyade bitkilerinize bakarak genel durumları çerçevesinde gübre programları yapılması çok önemlidir.

Seralarınızın içerisindeki havalandırma aparatları verime çok büyük artısı bulunmaktadır.

Umarım bir parça da olsa kısaca size yardımcı olabilmişimdir.

Topraksız turfanda çilek yetiştiriciliğinde mutlaka küçük ölçekte bu işi iyice öğrenip ve ondan sonra büyük üretime geçilmesi taraftarıyım.

Aksi taktirde yanlış uygulamalar ve hatalar yüzünden sonucu telafi olmayan durumlar meydana gelebilir. Sevgiler

jibuti
11-08-2009, 14:56
Bilgileriniz için çok teşekkürler.Bende soru bitmez fakat çok sık da sorup sizi sıkmak istemem.

size bahsetmiştim küçük hobi seramda bunu öğrenmek istiyorum kolay değil biliyorum ama azimliyim bakalım neler olacak.Zaten olacaksa siz ve sizin gibi bilen kişilerin öğrettikleri sayesinde olacak.

Oğuz Alper
11-08-2009, 16:58
Sn.Jibuti ; Küçük hobi seranız ileride büyük bir işletmenin alt yapısı olabilir.Sizi tebrik ediyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Sevgiler

jibuti
11-08-2009, 23:02
Sayın Oğuz Alper iyi dilekleriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

İlk iş sanırım şimdiden fide bulmak ya da sipariş vermek sanırım.Seram hazır gibi ama geçen seneden edindiğim bir tecrübe, seramı bir kat daha örtü ile kaplayıp çitf kat yapıcam.Siz ne dersiniz.

jibuti
11-08-2009, 23:30
Esas sorunlardan birisi de fide hangi çeşit olacak.

Oğuz Alper
11-08-2009, 23:32
Üst naylon tercihinizi yaparken mutlaka kaliteli bir naylon çekmenizi tavsiye ederim.

Yetiştiricilikte ve verimde çok faydalarını görürsünüz.

İsterseniz bu konuda sera nayloncularını internette araştırın derim.İster 3 yıllık ister tek yıllık seçenekleri mevcut .

Fide çeşidi ve naylon markası söylersem yanlış anlaşılırım.Siz araştırıp iyisini kesinlikle bulursunuz.


Sevgiler

Oğuz Alper
14-08-2009, 10:55
eline sağlık güzel bilgiler

Teşekkür ederim.

Oğuz Alper
14-08-2009, 22:11
Çileklerimizin eski yapraklarını budarken kesinlikle makasla kesme yapmamalıyız. Eklediğim fotoğrafta kalemle işaret ettiğim kabuğun sapıyla berebar alınması gereklidir.

memet58
16-08-2009, 23:01
Merhaba Oguz Bey,

Paylaşımınız için teşekkürler. Gebze tarafındaki bahçemizde 20-30 m2 lik bir alanda damlama sulamalı , özel muşamba örtülü amatörce çilek yetiştirmek istiyorum. Yerini çapa motoru kullanarak hazırladım.Bu hafta sonu da çilek dikmeyi dikmeyi düşünüyorum. Sizce zaman olarak uygun mu ? Bu mevsimde uygun fideyi nereden temin edebilirim ?

saygılar, şimdiden teşekkürler..

Oğuz Alper
16-08-2009, 23:29
Sn.memet58;

Çilek fidelerini Çiltaş veya Yaltır firmalarından temin edebilirsiniz.İletişim bilgilerini internette bulabilirsiniz.

Aynı zamanda kendi bölgeniz için en uygun çeşiti ve dikim zamanını yukarıda belirttiğim firmalar söyleyeceklerdir.Sevgiler

memet58
17-08-2009, 20:22
Sn.memet58;

Çilek fidelerini Çiltaş veya Yaltır firmalarından temin edebilirsiniz.İletişim bilgilerini internette bulabilirsiniz.

Aynı zamanda kendi bölgeniz için en uygun çeşiti ve dikim zamanını yukarıda belirttiğim firmalar söyleyeceklerdir.Sevgiler

Teşekkürler Oğuz Bey, Çiltaş ve Yıltar'ı internette bulamadım, ama sitemizden Romantik Cengiz Bey'i buldum. Kendilerinden alacağım.Dağ çileği ve Osmanlı çileği fidesi varmış. Aşağıda 4 yıl kadar önce bahçemizde hazırladığım çileklik görünüyor. Siyah muşambanın altından damlama hortumu geçirmiştim.Yine bu şekilde hazırlamayı düşünüyorum. Çilek evleğini yükseltmem gerekir mi ?

Saygılar,

Oğuz Alper
17-08-2009, 20:36
Sn.Memet58 ; Seddelerinizi yükseltirseniz daha başarılı olursunuz . Sevgiler

Oğuz Alper
17-08-2009, 21:27
Sn.Memet58; Sedde yüksekliğini gözünüzde canlandırabilmeniz için örnek fotoğraf.

memet58
18-08-2009, 09:32
Cok tesekkürler Oğuz Bey.

Görebildiğim kadarı ile en az 50 cm yükseklik yapmak gerekecek. Eski yaptığım çileklikte naylonun her iki tarafında 1 er metre ilerlemişti çilekler. Bunda çoğalma olmayacak herhalde. Çoğalma için yavru piçleri kesip tekrar başka yere dikmek gerekecek.

Saygılar.

Oğuz Alper
18-08-2009, 09:36
Sn.Memet58; Çilekleriniz kol atmaya başladığında sizinde belirttiğiniz gibi onları kesip viyollerde geliştirip başka yerlere dikebilirsiniz.Sevgiler

memet58
22-08-2009, 23:13
Merhabalar,

Oguz Bey'in tavsiyeleri doğrultusunda , Romantik Cengiz Bey, belediye fidanlığı gibi yerlerden temin ettiğimiz çilek fidelerini bugün yerlerine diktik.
1. İlk aşamada çapa motoru ile toprağı hazırladık. Kürekle yaklaşık 50 cm yükseklikte sedde hazırladık.
99214
2. Koyun gübresi ile karıştırıp damlama hortumlarını döşedik.
99215
3. Yapı Marketten aldığımız siyah naylon ile kapladık,açtığımız deliklere fideleri yerleştirdik. Can suyu verdik. Genişlik yaklaşık 110 cm, fide araları 25 - 30 cm idi.
99216
Mevsim olarak belki erken olabilir ama,ileride belki zaman bulamama sorunu olabilirdi.Umarım başarılı oluruz. Gelişmeleri buradan iletmeye çalışacağım.
Başta Oğuz Bey olmak üzere paylaşımcı arkadaşlara teşekkürler.
Saygılar.

Oğuz Alper
22-08-2009, 23:19
Sn.memet58 ;

Çilekleriniz hayırlı olsun.

Sağlıklı ve bol çilekler yetiştirmeniz dileklerimle .

Romantik
23-08-2009, 15:02
Sayın memet58,

Çilekleriniz için uygun olan herşeyi hazırlamışsınız. Bundan sonra artık asıl yerlerinde sağlıklı ve formlu büyümelerini görüp ve bereketli meyvelerini yemek nasip olacaktır.

Saygılar.

alone35
04-09-2009, 11:57
Sn. oğuz bey bilgileriniz için çok teşekkürler.

ben geçen yıl topraksız olarak sadece perlit ortamında dikey olarak pimaş borularda yaptım yanlız benim zamanlama problemim oldu sanırım mart ayında diktim ve 25 30 gün içerisinde çiçekleri bir defa makasla kesip daha sonrakileri hasata yatırdım o zamana kadar çok güzel herşey normaldi ama daha sıcakların artmasıyla ve gübrelemedeki bilgi eksikleriyle de oldu sanırım ve bir de hastalık kaptırdım (kırmızı örümcek ve külleme) sizin anlıcağınızla yapmış olduğum masraflar gitti.
ama yılmadım bu yıl tekrar dikmeyi düşünüyorum fide ararken sizin adresi buldum şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler fotolarımı göndericem daha detaylı bilgi olması için saygılar kolay gelsin.

Oğuz Alper
04-09-2009, 12:00
Sn.alone35;

İlginize teşekkür ederim.

Elimden geldiğince size yardımcı olurum.

Fotoğraflarınızı bekliyorum.

Sevgiler

alone35
04-09-2009, 12:09
çilek resimlerim

alone35
04-09-2009, 12:15
selamlar oğuz bey.
bunların çinsi cabarla yedi veren çok küçük yapıyorlar ama fazla oluyo adet olarak ama biraz ekşimsi caramosa vardı bir boru onlar çok tatlı oluyo bu yıl onlardan almayı düşünüyorum acıkcası fiyat konusunda bir fikriniz varmı tafsiyeniz?
önerilerinizi bekliyorum saygılar

Oğuz Alper
04-09-2009, 12:17
Sn.alone35;

Öncelikle fotoğraflarınızı incelediğimde çilek yetiştiriciliğinde bir çok kişinin topraksız tarımda başaramadığını başardığınızı görüyorum.

Çileklerinizi iyibir bakımla kardeşe yatırdığınızda ve düzenli olarak ilaçlamalarınızı yaptığınızda eskiden yaşadığınız sıkıntıları yaşamayacağınızı düşünüyorum.

Detaylı görsel fotoğrafları internet sitemden inceleyebilirsiniz.

http://www.roa-turkiye.com/ROA-SU-Cilek.html

Topraksız tarımda gübreleme programı çok önemlidir.Dozaj aşımında ve ya hatalı gübreleme programında hemen tepki verirki bazen de bu zararların telafisi mümkün olmaz.

Bu sene ki fiyatlar açıklandı taze fide ve yolma fiyatları ve firmaların belirlediği fiyatlar farklılıklar göstermektedir. Camarosa ve diğer çeşitler için Çiltaş , Yaltır firmaları ile irtibata geçebilirsiniz.

Sanıyorum forumda bazı arkadaşlarda çilek fidesi satıyorlar onlarla da görüşebilirsiniz.

Başarılarınızın devamını dilerim. Sevgiler

alone35
04-09-2009, 14:04
oğuz bey vermiş olduğunuz adreste bulamadım ama benim bir firmaya vermiş olduğum teklife gelen fiyat şöyle caramosa fide adet fiyati 0.18 kuruş bana 2000 adet lazım fiyatı piyasaya göre uygunmudur saygılar

selim_50
04-09-2009, 15:44
oguz bey iyi günler;
benim köyde yaklaşık yedi dekar alanda açık tarla çilekçilik yapılıyor (iklim olarak sert olduğu için her yerde çilek sezonu bittikten sonra geç turfanda olarak çıkıyor), ispanyol çileği diye bir çeşit var gerçek ismi bu mudur bilmiyorum ama fazla iri değil ama görünüm olarak düzgün çok kırmızı ve tatlı, bu isimde bir çilek çeşidi varmı?
saygılar

jibuti
04-09-2009, 16:48
Sayın alone35 camorasa için aldığınız fide fiyatı uygun bende araştırdım ve 0.18tl.

Oğuz Alper
04-09-2009, 16:50
oğuz bey vermiş olduğunuz adreste bulamadım ama benim bir firmaya vermiş olduğum teklife gelen fiyat şöyle caramosa fide adet fiyati 0.18 kuruş bana 2000 adet lazım fiyatı piyasaya göre uygunmudur saygılar

Sn.alone35; Viyolde taze fide ise verdikleri fiyat makul.

Oğuz Alper
04-09-2009, 16:53
oguz bey iyi günler;
benim köyde yaklaşık yedi dekar alanda açık tarla çilekçilik yapılıyor (iklim olarak sert olduğu için her yerde çilek sezonu bittikten sonra geç turfanda olarak çıkıyor), ispanyol çileği diye bir çeşit var gerçek ismi bu mudur bilmiyorum ama fazla iri değil ama görünüm olarak düzgün çok kırmızı ve tatlı, bu isimde bir çilek çeşidi varmı?
saygılar

Selim Bey ; Merhaba , İspanyol çileği diye duymadım. Genelde üreticilerimizin diktikleri camarosa , swith charly , festival , cabarla , yedi veren bir de yeni bir çeşit rubigan var.

jibuti
04-09-2009, 16:55
Sayın oğuz Alper yaltır firmasından fiyatı aldım.Şuan için (1-2) haftalık için fideleri var sonrası ise kasım dikimi için.Şuan bulunduğum yer çok sıcak olduğu için kasım ayını tercih ettim siz ne dersiniz?

Oğuz Alper
04-09-2009, 17:09
Sn.Jibuti ; Turfanda yetiştiricilik için dikim gerçekleştirmek istiyorsanız ; benim tavsiyem eylül sonu ekim başı dikmeniz yönündedir.

alone35
04-09-2009, 19:51
sn. oğuz bey viyol olarak nasıl oluyor bilmiyorum gecen sene gelenler 1000adet torbaların içindeydi. ben turfanda cıkarmak istiyorum oğuz bey ekim başına şipariş vereyim mi bu fiyattan?1850 adet dıkıyorum ne kadar verim alırım sizce saygılar

Oğuz Alper
04-09-2009, 19:58
Sn.alone 35 ;

Aldığınız fideler şoklu fidemi yoksa yolma kök halindemi ?

Turfanda için mutlaka ekim ayı başına dikim yapmalısınız.

İyi bir bakım , gübreleme ve ilaçlama ile zamanında budamalarımızı yapabilirsek fide başı tahminim 800 gr ile 1000gr arasında verim alabilirsiniz. Sevgiler

VİYOLDE TAZE FİDE ÖRNEĞİ FOTOĞRAFTA

jibuti
04-09-2009, 20:55
Sn.Oğuz Alper tavsiyeniz için çok teşekkürler.

alone35
04-09-2009, 22:13
sn.oğuz bey bana gelen fideler bu şekilde hatta kökleri biraz daha uzun ben onlerı 4-5 cm kadar makasla kestim öle diktim yerlerine.

aromas yediveren cinsi buldum camarosada var hangisi daha uygun olur sizce?

Oğuz Alper
04-09-2009, 22:16
Sn.alone35;

Ticari satışını düşündüğümde benim tavsiyem camarosa dikmenizdir.

trida
04-09-2009, 22:23
sayın oğuz alper,

bizim gibi amatörce sadece kendi ihtiyacı için üretmek isteyenlere hangi türü önerirsiniz?

Lezzet, koku ve üretim kolaylığı açısından.

Teşekkürler.

Oğuz Alper
04-09-2009, 22:27
Sn.trida ;

Tüm çeşitleri amatörce yetiştirebilirsiniz. Yediveren çeşidi uygun olabilir .

Ben en çok swith charly nin tadını , rengini , kokusunu beğeniyorum.

Ancak raf ömrü çok kısa yola fazla dayanmıyor.

Forumda bazı arkadaşlarımız çilek fidesi çeşitlerini satıyorlar.

Kolayca temin edebilirsiniz. Sevgiler

alone35
04-09-2009, 22:35
teşekkürler oğuz bey.
hocam birkaç sorun daha olucak ben bu fideleri hasat sonunda köklesem şoklamada bekletsem yıl sonunda bida dikme şansım olurmu?
birde fideleri kendim üretebilirmiyim?
bişey daha siz yanlış hatırlamıyorsam her yıl yeni fide dikimi olmali diye yazmışsınız sanırım benim duyduğum çilek 3yıl kaldığı ama yanlışmıyım hocam? saygılar çok çok teşekkürler

Oğuz Alper
04-09-2009, 22:48
Sn.alone35;

Kökleyip şoklamada bekletmenize gerek yok . Fidelerinizi kendiniz üretebilirsiniz.

Kol atmaya başladığında kollardan üretim yapabilirsiniz.

Ancak anaç fidelerden üretilen fideler daha sağlıklı ve tonajlı verim verirler.

Ama masrafa girmeden kendim üreteyim derseniz de mükemmel fideler yetiştirebilirsiniz.

Aynı fideyi 3 yıl devam ettirebilirsiniz.Ancak aldığınız tonaj ve kalite ilk yıla göre farklılıklar sergileyecektir.

Amaç kaliteli üretim yapıp ürettiğimiz çileğin pazar değerini kaybeytmeden ederinde değerlendirebilmektir.

Turfanda çilekte en önemli konu kaliteli çilek yetiştirip değerlendirmektir.

Örnek İstanbul Kadıköy Halinde ocak15 de kilosu 8TLden değerlendirme şansınız olacaktır.

Ama kaliteli olmak kaydı ile.

İlginize ben teşekkür ederim.

Oğuz Alper
04-09-2009, 23:02
Sn.alone35; Dikim zamanını gözünüzde canlandırabilmeniz için kendi yetiştirdiğim çileklerimin fotoğrafı ile örneklemek istedim.

Dikim Tarihi : 10 Eylül

Fotoğraf Çekim Tarihi : 29 Kasım

alone35
05-09-2009, 14:30
teşekkürler oğuz bey yardımlarınız için ozaman ben bu yıl alıcak olduğum fidelerden çoğaltma işlemi yapsam çünkü seneye çok daha fazla dikmeyi düşünüyorum dönüm olarak **** fide alımı için anaç kök nasıl yapılıyor hocam saygılar

Oğuz Alper
05-09-2009, 16:49
Çilek üretmek için değil sadece fide üretmek için yayla bölgelerine anaç fideler getirtilip dikilmek suretiyle fide üretilir. 10 dönüm açık tarlaya dikilen anaçlardan 500.000 Adet fide yetiştirebilirsiniz.

Bu sene dikeceğiniz fidelerden çilek satışlarınız bittikten sonra kendi çileklerinizden kollardan yapabilirsiniz. Her fidenizden 15 tane fide üretme şansınız olacaktır.Selamlar

alone35
05-09-2009, 17:27
selam hocam peki bu üretmiş olduğum fidelerden bidaki hasatta ne kadar alırım verim düşüyor dediğiniz için saruyorum saygılar

Oğuz Alper
05-09-2009, 18:55
Sn.alone35; Benim gözlemlerim Fide başına 150gr kadar kaybınız olur. Kalitede ;her yıl yeni dikim fidenin meyvesi gibi gösterişli olmayabiliyor.

Ancak siz bizler gibi toprakta yetiştirmediğiniz için ; malç masrafı , set çekme masraflarınız olmayacağı için sizin yerinizde ben olsam her yıl yeni fide dikerim.

En önemli konulardan bir taneside satın aldığınız fideler acaba anaçtanmı üretilmiş yoksa tüm sezon çilek sattıkları fidelerdenmi kol alarak yetiştirilmiş ve ya kardeşlerdenmi yolunmuş? Selamlar

alone35
05-09-2009, 21:06
sn. oğuz bey aydınlattığınız için teşekkürler.
evet sölediğiniz gibi benim o masraflarım olmucak sadece fide masrafım olucak aslında her yıl yeniden dikmem benim açımdan daha avantajlı aslına bakarsanız.

Hasat yaptıkdan sonra Çıkartırım gerekli mazemeyi yaz girmeden bir salatalık yaparım serada kışın tekrardan kendim üretebilirsem çilek fidelerimide atar seraya devam ederim yola eğer evdeki hesap çarşıya uyarsa tatından yenmez deseniz hocam.:)

not:fideleri soruyorum anaç olup olmadıklarını saygılar..

Oğuz Alper
05-09-2009, 21:20
Sn.alone35; Siz turfanda çileğin satışının tadına iyice vardığınızda boş kalan 3 ayda güzelce tatil yaparsınız.:D

İzmir de çileği nerde değerlendiriyorsunuz.Komisyoncunuz varmı?

alone35
05-09-2009, 22:17
Sn.oğuz bey valla biraz tedirginlik ve korku var üstümde gecen yıldan kalma bişeylere umut bağlıyorsun umduğunu bulamayınca hayel kırıklığı yaşıyor insan aslına bakarsanız beni sizinle şu bir kaç günlük konuşmalar cesaretlendirdi acıkcası.
Ama inanıyorum ki bu defa olucak ve dediğiniz gibi yazın bu sitresi atmaya tatile cıkıcam:)

Evet burda emiralem halinde arkadaşım var komisyoncu ordan pazarlama yapmayı düşünüyorum zaten az miktarda olursa burda kendimde pazarlamasını yaparım elden direk komisyoncuya gerek kalmadan bakalım hayırlısı.

Hocam sakıncası yoksa bişey sorucam sizde ne işle meşkulsünüz?

Oğuz Alper
05-09-2009, 22:23
Sn.alone35;

Emiralem halinde Nebi ( Şeytan )ye selamımı söyle eğer tanıyorsan tabii sıkı çilek yetiştirir ve satar .

Benim ne iş yaptığımı Roa natura / Roa plus ve Bionem mikrobiyal gübre başlıklarını incelediğinde öğrenebilirsin.;)Sevgiler

alone35
06-09-2009, 11:38
Sn.oğuz bey selamlar.
emiralem halindeki nebiyi isim duydum ama şahız olarak tanımıyorum ama gittiğim gider selamınızı sölerim.Akşam Roa naturayı baktım ve anladım ki bana baya bi yardımcı olucağınızı anladım topraksız tarımda.

hocam şimdi size bana fide firmasından gelen maili buraya kopyalıcam.

merhaba tahsin bey:size göndereceğimiz fideler;fidelikten alınan fidelerdir.anaç dikip daha sonra hiç meyve alınmadan kollardan(stolonlar)aldığımız fidelerdir.bunların da kalibre olarak 1.boy ve 2.boy diye boyları vardır.sizin dediğiniz gibi 150 den 2000 adete (1.boy)tamam diyoruz........bir de meyvelikten alınan fideler var ki o da bizde yok.ama bizim depoda çiftçi arkadaşların var.onlardan da isterseniz 120 den alınabilir.ama tavsiye etmem.tekrar görüşmek üzere diyorum.

Oğuz Alper
06-09-2009, 13:53
Sn.alone35;

Fide tercihiniz bu doğrultuda olursa iyi olur.(fidelikten alınan fidelerdir.anaç dikip daha sonra hiç meyve alınmadan kollardan(stolonlar)aldığımız fidelerdir.)

Sevgiler

alone35
06-09-2009, 14:02
teşekkürler oğuz bey bu fidelerden sipariş veriyorum o zaman.
Birşey daha sorucam bu sizin roa ürününüz satışa çıktımı ve benim için ne önerirsiniz topraksız tarımda çilek için saygılar.

Oğuz Alper
06-09-2009, 14:10
Sn.alone 35 ; Bu sorunuzu Roa konu başlığında yanıtlayacağım.Sevgiler

memet58
08-09-2009, 23:06
Geçenlerde fide olarak diktiğimiz çileklerde bugün meyve gördüm. Bu mevsimde verdiğine göre 7veren cinsi olması lazım.Halbuki Osmanlı olduğunu sanıyordum. Fidelerin büyük kısmı tutmuş görünüyor.

101834

Sevgiler, selamlar, katkısı olan arkadaşlara teşekkürler..

fatih_ibo
10-09-2009, 03:33
elize sağlık çok emek verilmiş. ben manisa turgutlu dan çileğe karşı merakım çoktu fakat başaramam diye hevesim kaldı turfanda olanı sizden yeni gördüm burada olabilirmi aydınlatabilirseniz sevinirim saygılar.

Oğuz Alper
10-09-2009, 14:06
Sn.fatih ibo ; Bulunduğunuz bölge de kışın gece ve gündüz hava sıcaklıkları kaçdereceye düşüyor?

kodadigenc
10-09-2009, 16:29
ayrıntısına kadar anlatmışsınız..teşekkürler bilgi paylaştıkça güzel!

kodadigenc
10-09-2009, 16:31
ben iskenderunda yaşamaktayım burda turfanda çileği bende merak ediyorum ancak yapabilirmiyim bilemiyorum.üstelik ılıman havası da var sadece yazın haziran temmuz aylarında meyve alabildim.altlarına fide poşeti geçirerek çürümeyi engellemeye çalıştım toprakla teması engelleyerek bilgileriniz aydınlatıcı ama bu otlar bizi yıldırıyor..

idris şenol
10-09-2009, 17:08
sevgili oğuz bey çilek merakı bende uzaun zamandan beri var fakat fide yatiştirmekten çilek yetiştiremedim
şuanda bir ağacın altında çok sayıda fidem oldu
edirne ipsala ilçesi kışları sert ve yağışlı kar fırtına yağmur var
aralık ve ocak aylarında sıcaklık geceleri - 2 ile bağzı yıllar -10 derece oluyor
sizce topal tünelde çilek yetiştiriciliği yapabilirmiyim
yastık hazırlayıp üzerine sihat naylan ve muhtelip yerlerlerden delikler açıp alttan damla sulama verip tekrar üzerini şefaf naylanla kapatıcam teşekkür ederim

msafak
10-09-2009, 18:27
sn. Alper bilgiler için çok teşekkür ederiz. ancak kol (stolonlar) konusunda tereddütlerim oldu. siz de fotoğrafı var mı?

Oğuz Alper
10-09-2009, 19:29
Sn.msafak; Malesef kolların fotoğrafı mevcut değil. Tereddütlerinizi sorabilirsiniz yardımcı olmaya çalışırım.

Oğuz Alper
10-09-2009, 19:33
sevgili oğuz bey çilek merakı bende uzaun zamandan beri var fakat fide yatiştirmekten çilek yetiştiremedim
şuanda bir ağacın altında çok sayıda fidem oldu
edirne ipsala ilçesi kışları sert ve yağışlı kar fırtına yağmur var
aralık ve ocak aylarında sıcaklık geceleri - 2 ile bağzı yıllar -10 derece oluyor
sizce topal tünelde çilek yetiştiriciliği yapabilirmiyim
yastık hazırlayıp üzerine sihat naylan ve muhtelip yerlerlerden delikler açıp alttan damla sulama verip tekrar üzerini şefaf naylanla kapatıcam teşekkür ederim

İdris Bey ;

-10 derece ye düşen hava şartlarında sadece tünelde turfanda yetiştiremezsiniz.

Çileğin açan çiçekleri -10 derecelik havada donar ve ilk flaşı kaybedersiniz.

Ancak tünellerin içerisine soba kurmayı ve yakmayı göze alırsanız tabi turfanda yetiştirebilirsiniz.

Ama çok masraflı ve yorucu olacağı kesin;)

Oğuz Alper
10-09-2009, 19:37
ben iskenderunda yaşamaktayım burda turfanda çileği bende merak ediyorum ancak yapabilirmiyim bilemiyorum.üstelik ılıman havası da var sadece yazın haziran temmuz aylarında meyve alabildim.altlarına fide poşeti geçirerek çürümeyi engellemeye çalıştım toprakla teması engelleyerek bilgileriniz aydınlatıcı ama bu otlar bizi yıldırıyor..

Sn.kodadigenc ;

Kesinlikle yabani ot problemi çok can sıkıcı bir o kadarda işçilik masrafı bindiren bir problemdir.

Ancak Ağustos aylarında setlerinizi yapıp , damlamalarınızı çektikten sonra siyah malçları çekip 45 gün boyunca zaman zaman sulayarak solarizasyon ile bu otların çıkmasını minimuma indirebilirsiniz.

Fidelerinizi bu işlemden sonra dikebilirsiniz.

Bu arada mutlaka yürüyüş yollarına da siyah malçları çekmekte büyük fayda var.Otların çıkmamasına büyük yardımcı.

alone35
10-09-2009, 20:07
selamlar oğuz bey mesajınızda 1 dönüm seraya 50.000 fide dikimi yapılır ama dik torbalarda demişsiniz bunların fiyatı ne kadar ve içlerinde ne var?

not:1 dönüm sera yapsak topraksız turfanda çilek için ne kadara çıkar bize maliyeti ve sistem otamatik mi olması gerekiyor saygılar.

Oğuz Alper
10-09-2009, 20:13
Sn.alone 35 ;

İçlerinde sadece perlit var. Ancak fiyatını konusunda fikir sahibi değilim.Kullanacağınız malzemeye göre fiyat değişecektir. Otomatik olması şart değil ancak sürekli mesai harcamanız gerekecektir.Sevgiler

alone35
10-09-2009, 23:35
Sn. oğuz bey teşekkürler o zaman ben aynen pimaş borulara devam edeyim bende perlit kulanıyorum yanlız bu sefer şimdi büyütürsem eğer bu yılda bir yaşamassam tarlada sulama hortumları var onlardan yapmayı düşünüyorum her sene söküp takması daha kolay olur ve daha az masraf ilk başlangıç için saygılar sevgiler hocam

fatih_ibo
10-09-2009, 23:38
İl'de ortalama sıcaklık 16.8 o C'dir. En sıcak aylar, ortalama sıcaklığın 30 o C'nin üzerine çıktığı Haziran.Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması kışın (Ocak Ayı) 6 o C'nin altına düşmez. Yılda ortalama 25 gün donlu geçer. Yılda ortalama 107.5 gün sıcaklık 30 o C'nin üzerindedir. Ortalama olarak yılın 91 günü yağışlı geçmektedir. Yıllık ortalama yağış miktarı m 2 ye 750.3 kg'dır. En fazla yağış Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görülür.

fatih_ibo
10-09-2009, 23:39
manisa bölgesi hava şartlarından kopya çektim.

fatih_ibo
10-09-2009, 23:40
cevab.ınız için şimdiden teşekkürler

Oğuz Alper
11-09-2009, 10:14
İl'de ortalama sıcaklık 16.8 o C'dir. En sıcak aylar, ortalama sıcaklığın 30 o C'nin üzerine çıktığı Haziran.Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması kışın (Ocak Ayı) 6 o C'nin altına düşmez. Yılda ortalama 25 gün donlu geçer. Yılda ortalama 107.5 gün sıcaklık 30 o C'nin üzerindedir. Ortalama olarak yılın 91 günü yağışlı geçmektedir. Yıllık ortalama yağış miktarı m 2 ye 750.3 kg'dır. En fazla yağış Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görülür.

Topal tünelde ve ya serada bu hava koşullarında mükemmel turfanda çilek yetiştiriciliği yapabilirsiniz.

Oğuz Alper
11-09-2009, 10:17
Sn. oğuz bey teşekkürler o zaman ben aynen pimaş borulara devam edeyim bende perlit kulanıyorum yanlız bu sefer şimdi büyütürsem eğer bu yılda bir yaşamassam tarlada sulama hortumları var onlardan yapmayı düşünüyorum her sene söküp takması daha kolay olur ve daha az masraf ilk başlangıç için saygılar sevgiler hocam

Bu sezon topraksız tarımda yetiştiriciliğin en önemli konularından beslemeyi içinize tam sindirdiğinizde yeni yatırımlara daha güvenli girebilirsiniz.

Bu sebeble bu sezon yine sizin için deneyimlerinizi arttırmanız için mükemmel bir fırsat.

Böylelikle ileride daha büyük yatırımlara girmeden önce tüm aksilikleri ufak çaplı yaşayarak öğreneceksiniz. Saygı ve Sevgilerimle

alone35
11-09-2009, 19:42
sayın oğuz bey iyi dilekleriniz tavsiyeleriniz için teşekkürler.

alone35
11-09-2009, 19:44
aslına bakarsanız oğuz bey çok aceleciyimdir hemen olsun isterim belkide kaybım bu yüzden ama inanıyorum bu yıl işler yolunda gidecek saygılar.

omurtopac
23-09-2009, 11:15
Alper Bey, birdönüme ancak 4400 fide dikebildik (fideler 30x30 cm aralarla) , aksi takdirde çok sık oluyor. Nasıl 8000-9000 fide dikebiliriz? Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

Oğuz Alper
23-09-2009, 11:19
Sn.omurtopac;

Seddelerinizin genişliğini ayarlayamamışsınız ve yürüyüş yollarına çok pay bırakmışsınız.

4400 fide 1dönümde çok az bir rakam.

Seddelerinizin genişliğini ve yürüyüş yollarının genişliklerini kontrol ettiğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Aşağıda eklediğim fotoğrafta her seddede çift damlama çekili sedde genişliği 110cm her fide arası 27cm 4 lü sistem dikimidir. Dikkatlice incelediğinizde seddelerin genişliği ve yürüyüş yollarının darlığını görebilirsiniz.

omurtopac
23-09-2009, 11:55
Oğuz bey iyi günler,

Hızlı cevabınız için öncelikle teşekkür ediyorum.
Belirttiğiniz şekilde yürüyüş yolu mesafelerimizi bir kez daha kontrol edeceğim.
Forumdan takip ettiğim kadarıyla çilek konusunda önemli bir bilgi birikiminiz ve deneyiminiz bulunuyor.
Bizim İstanbul, Göçbeyli'de bu sene üretim yapmak için kullanmayı düşündüğümüz 23 dönümlük bir arazimiz bulunuyor.
Geçen sene yaptığımız deneme amaçlı üretim ile ilgili tespitler yapmak ve bu konudaki yorumlarınızı almak isterim.
Sizinle nasıl temasa geçebiliriz?

İyi günler.

Oğuz Alper
23-09-2009, 11:57
Sn.Omurtopac; Çilek sevdalısı olarak elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Cep telefonumu size mesaj atıyorum. Sevgiler

msafak
23-09-2009, 14:16
oğuz bey teşekkür ederim. arda derede foruma gidiğim için cevabınızı geç gördüm. Sizin gibi ziraat müh. olan kişilere bizim gibi amatörlerin sayısız sorusu olur. sizi sıkmadan arada da olsa size danışacağımız şeyler olacak.

Oğuz Alper
08-10-2009, 17:40
Sn.msafak ;

Çok teşekkür ederim.

Elimden geldiğince yardımcı olmaya hazırım.

Saygı ve Sevgilerimle

Oğuz Alper
08-10-2009, 17:42
Örtü altı turfanda çilek yetiştiricilerimiz ; çilek fidelerini hemen hemen diktiler.

Tüm üreticilerimizin bol,sağlıklı,zehirsiz çilekleriyle iyi bir sezon geçirmelerini diliyorum.

alone35
10-10-2009, 14:08
Sn.oğuz bey sanki sölemiş olduğunuz mesajı buldum sanırım:p



Sn.Jibuti;

İlginize ben teşekkür ederim.Sizlere faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana !!!

Topraksız çilek üretiminde dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan birisi gübreleme programı. Vereceğimiz gübrelerin en ufak dozaj hatasında direk çilek fidelerimiz olumsuz tepki vereceklerdir.Topraklı üretimden daha hassastır.

Ben böyle bir üretimde ya sadece %100 perlit ya da %40 torf + %60Perlit kullanırdım. Yatay sistem ve dikey sistem de her ikisini de uygulayabilirsiniz.

Yatay sistem dikey sistemlere göre biraz daha amatör yetiştiriciler için daha uygun diye düşünüyorum.

Ancak dikey torbalama sisteminde 1 dönüm alana 50.000 fide dikilebileceği düşünüldüğünde ve iyi bir besleme ve hastalıklardan koruma sağlanarak alınabilecek tonaj hele turfanda döneminde inanılmaz bir gelir kaynağı olacaktır.

Antalya da bizler turfanda çilek dikim zamanını bu topraklı,topraksız eylül sonu ekim 10 a kadar gerçekleştiriyoruz.

Böylelikle hem çileğin aniden kardeşe yatmasına engel olduğumuz gibi kardeşlerin sırayla gelmesini sağlayarak turfanda dönemindeki meyve kalitesini üst seviyelerde tutuyoruz.

Turfanda çilek üretiminde bizler Antalya da herhangibir ısıtma yapmıyoruz. Ancak turfanda sebze yetiştirenler ısıtma yapmak durumunda kalıyorlar. Bu da çilek yetiştiriciliğinde diğer sebzelere nazaran ısı maliyetini ortadan kaldırıyor.

Ayrıca dikey sistemdeki topraksız tarım da çilek yetiştiriciliğinde hasat işçiliği ve ilaçlamanın daha da kolay olacağından ilaç ,gübre ve işçilik girdilerinin topraklı yetiştiricilikten mali açıdan daha uygun oluyor.

Gübreleme ve ec tüm bu detayların üretici tarafından iyici anlaşılıp irdelenmesi çok önemli. Hazır gübre programından ziyade bitkilerinize bakarak genel durumları çerçevesinde gübre programları yapılması çok önemlidir.

Seralarınızın içerisindeki havalandırma aparatları verime çok büyük artısı bulunmaktadır.

Umarım bir parça da olsa kısaca size yardımcı olabilmişimdir.

Topraksız turfanda çilek yetiştiriciliğinde mutlaka küçük ölçekte bu işi iyice öğrenip ve ondan sonra büyük üretime geçilmesi taraftarıyım.

Aksi taktirde yanlış uygulamalar ve hatalar yüzünden sonucu telafi olmayan durumlar meydana gelebilir. Sevgiler

totik06
12-10-2009, 14:29
merhabalar izmirde 30 dönümlük arazimizde çlek yetiştiriciliği yapmak istiyorum bu konu hakkında yazdıklarınızı okudum ama size bir kaç şey sormak istiyorum. 30 dönüm alana damlama sulama maliyeti ve ilkbahar dikimi için ne zaman hazırlık yapmamız gerekiyor bunlarda örtü çekilmesi ne şekilde olur beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Oğuz Alper
12-10-2009, 15:55
Sn.totik06;

Arazinize kurulacak olan damlama sulama gereksiniminiz için projelendirme ve malzeme fiyatlandırması konusunda firmalar size en doğru bilgiyi verecektir.

Hem projelendirmesini hemde arazinizdeki kuyunun ölçümlerine göre hesaplamalar yapılarak kaç vana da sulanacağı hakkında detaylı bilgiler verecektir.

Tüm bu hazırlıklarınızı arazinizin yapısına göre yapıldığında seddelerinizi traktör ile set makinası ile çekebilirsiniz.

Malç örtüyü arazinize işçilerinizle serdirebilirsiniz.

Tüm bunlara mart sonunda başlamanız gerekiyor. Selamlar...

Aşağıdaki linkte damlama sulmama ile ilgili yardımcı olabilecek bir firmanın linkidir.

http://www.esenplastik.com.tr/urunler.asp?menu=4&urnktgrid=28

tuncayalgan
15-12-2009, 20:24
çok sağolun yararlı bir bilgi bzim için

hexus
22-01-2010, 16:24
Bir Ziraat Mühendisi olarak hangi bitki olursa olsun sık ekime karşıyım. Bence üretici sık ekim yapmış olsa hem daha kaliteli , daha iri ve de az gübreleme ile aynı miktarda çilek elde edebilir.

dream_like
27-04-2010, 12:37
*** oğuz abi bi sorum olacaktı vanda çilek yetişirmi birde 5 dönümlük araziye tahmini topraksız çilek yerini yapma tam ekipmanlı fiyatı ne tutar öğrenebilirmiyim

mtugrul33
06-05-2010, 12:55
Sn Oğuz Alper Bey,
Öncelikle bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Ben Anamurda topal tip tünelde ayakları 1,5 m.yükselterek katlı çilek yapmayı düşünüyordum.Ancak,bahsettiğiniz dikey torbalama uslü çok ilgimi çekti.Bu konuyla ilgili fazla bir bilgimiz yok.Bununla ilgili resim veya ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz?

atax
15-10-2010, 12:19
Öncelikle Oğuz bey ve tecrübelerini paylaşan diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Ağaçlar.net aracılığı ile sipariş verdiğim çilekler geldi. Yerleri zaten hazır (dikey branda ekeceğim)
Hafta sonu ekim dikim inşallah.
Bu arada bu site beni bahçeci yapacak. İşe de geç gelir, erken çıkar olduk.Hadi hayırlısı bakalım kırkından sonra

KAPTANzst
07-05-2011, 10:08
Selam.
Uzun zamandır yazılmayan konuya girdiğimin farkındayım.
Benim defalarca okuduğum bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Çilekde en iyi fide kardeşlemeden elde edeceğimiz fidelermidir. Kollardan elde edeceklerimiz iyi değilse onları budamakmı lazım. Faydası veya zararı olurmu kesmenin. Ben serada üretmeye çalışıyorum, bu aralar bu kollar fazla uzamaya başladılar. Gecede 2-3 cm diyebilirim. Belkide daha fazla. Biki verimini ve gelişimini etkilemelerinden çekiniyorum.
Tavsiyenizi bekliyorum. Teşekkürler.
.

beyzagıda
10-06-2011, 18:29
merhaba arkadaşlar çilek konusunda en canlı bölüm burası galiba bir sorum olacak benim çileklerimde meyveler çok küçükken kızarıyo istenilen boya ulaşamıyo neden olabilir daha iri meyveler olması için ne yapmam gerekiyo sizce sorun nedir bilgilendirirseniz sevinirim saygılar.

KAPTANzst
13-06-2011, 09:04
:(Çilek sezonu bitti galiba. Sayın Oğuz Alperden ses seda yok:(

Swansea
14-09-2011, 17:10
Beyza gıda ekim yaptığınız yere toprak tahlili yaptırarak eksik iz elementleri tamaladığınızda verim değişecektir..

muharrem1
03-03-2012, 14:26
poşetsiz saksısız çıklak köklü çilek fidesi arıyorum fiyatları nasıl olur

meh12
03-03-2012, 16:42
poşetsiz saksısız çıklak köklü çilek fidesi arıyorum fiyatları nasıl olur

Alacağınız adede göre ve fidanın cinsine göre değişir.40 kuruş ile 1 TL arasında

stars
30-05-2012, 10:32
Meyva ağaçlarının içinde 30 metrekare çılekleim var..Çapa yok bakım yok..Sadece birkaç avuç akıllı gübre attım..
Harıkalar Dün 15/20 kg arası topladım.Receli ahrıka oluyor..

meltem81
03-12-2012, 12:48
arkadaşlar 1 dönüm arazi üzerinde çilek yetiştiriciligine başlamak istiyoruz ve önerilerinizi bekliyorum
1. fideleri nereden temin etmeliyim (nekadar uygun fiyata bulursam okadar iyi çünkü en az 6-7 bin fide lazım )internetten biraz araştırdım bazı firmaların sitelerini 1000 fideye çilegin cinsine göre fiyatları var fide tanesi şuan nekadar ona göre bir hesap yapacam
2.hangi cins çilek daha iyidir biz 2-3 cinsi bir arada ekmeyi düşünüyoruz (yine biraz araştırma sonucu Sweet Charlie,camarosa daha dayanıklı ve kaliteli oldugu yönde sizin tavsiyeleriniz nelerdir
3. sizce fideleri nereden temin etmeliyim en azından ilk etapta 3-4 bin fide almamız lazım eger herşey istedigimiz gibi giderse 5,5 dönümlük arazinin hepsine ekebiliriz

cilekci
03-12-2012, 22:07
Bize gelin yakınız karasudayız ben cilekci

alone35
24-12-2012, 19:22
selamlar sayın meltem81 gec kalmadınızmı ne zaman yetişeçek çilekler?

albertino
11-04-2013, 17:39
Sayin oguz alperan
Ben izmirde cilek yetistiriciligi yapmak istiyorum, fakat fazla bir bilgim yok,
Cilek donumune ne kadar urun veriyor, kac kilo veya ton, ve bunun piyasa degeri ne olur araziyi togura versek bize sezonda ne kazandirir ve masrafi ne olur,
Bana e-mailime yaza bilirsenkz cok sevinirim,
Saygilarimla
aldo342@yahoo.com

bakugan192
04-06-2014, 12:36
en iyi verimli cilek turu hangisi,

adnanpercin
10-02-2015, 10:01
Selim Bey ; Merhaba , İspanyol çileği diye duymadım. Genelde üreticilerimizin diktikleri camarosa , swith charly , festival , cabarla , yedi veren bir de yeni bir çeşit rubigan var.
iSPANYOL ÇİLEĞİ DEDİĞİNİZ PORTALO OLMASIN

opel999
29-06-2015, 10:40
Merhaba Uşak ta Meyve ağaçlarının arasında malç naylonu üzerinde yediveren çilek yetiştirmek istiyorum. Yaklaşık en az 2000 adet fide olacak. Yetiştireceğim yer biraz derede kalıyor. Ticari amaçlı hangi çeşitleri tavsiye edersiniz. En uygun fiyata ve kaliteli fideyi nereden bulabilirim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

salvia
21-12-2015, 10:38
Öncelikle en uygun yerin burası olacağını düşündüğüm için bu başlığa yazıyorum.Benim sorum çiileklerimde bir türlü çiçek salkımları oluşmuyor.Festival cinsi olan çileklerimi 30 eylülde hazırladığım sera ortamına diktim.Genel görüntüsü itibariyle gelişmesi güzel fakat bir türlü meyveye yatacak olan çilek çiçek salkımları oluşmuyor.15 bitkimden yaklaşık 3 ve ya 4 bitkinin salkımları oluştu.:( Yardımcı olursanız sevinirim.
http://i.hizliresim.com/rZLzb1.jpg (http://hizliresim.com/rZLzb1)

salvia
21-12-2015, 10:40
http://i.hizliresim.com/m1lA0P.jpg (http://hizliresim.com/m1lA0P)

salvia
21-12-2015, 10:41
http://i.hizliresim.com/bJ87P0.jpg (http://hizliresim.com/bJ87P0)

salvia
21-12-2015, 10:44
Fotoğraflar için şimdiden özür dilerim boyutları ayarlayamadım:(

aslan2727
06-06-2016, 14:05
Bende balkonda boruya çilek diktim sulama ve gübreleme nassıl yapıyorsunuz