PDA

View Full Version : Tunceli Sarımsağı




denizakvaryumu
06-07-2009, 12:41
Tunceli sarmısağı ( Allium Tuncelianum ) nedir?

Munzur dağlarının binlerce çiçekli bitkisinin arasında, Tunceli sarmısağı yalnızca Tunceli ili, özellikle Ovacık ilçesi Erzincan sınırında bulunuyor; yani yöreye endemik bir tür. Yerelde dağ sarmısağı olarak bilinen bu tür, bilimsel literatürde Allium tuncelianum adıyla tanımlanıyor.

Tek dişli başları bulunan Tunceli sarmısağı 1500-2000 m yükseklikte ve çakılların arasında yetişiyor. Bu bitkinin doğada nasıl çoğaldığı bilinmiyor. Ve bugüne kadar yerinde yetiştirme çalışmaları yapılmamış.

Nasıl Tüketiliyor?

Bölge insanının geçmişte temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Ancak köylerin boşaltılması geçim kaynaklarına ağır bir darbe olmuş. Ekonomik sıkıntılar insanları başka geçim kaynakları aramaya yöneltmiş. Bunlar arasında başta Tunceli sarmısağı olmak üzere doğada kendiliğinden yetişen çeşitli bitkilerin toplayıcılığı da yer alıyor. Tunceli sarmısağının ticari bir değeri var. Tunceli ve civarının yanı sıra Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde satışa sunuluyor, hatta belli miktarlarda yurtdışına da gönderiliyor. Tunceli sarmısağı her yıl artan miktarlarda toplanıyor. Erken dönemlerde, genellikle zamanından 1-2 ay önce, toplanan sarmısağın kısa sürede doğada yok olma tehlikesi bulunuyor.

Bir örnek aile: İbrahim-Gülbahar Sulak

1994 yılında köyden göç etmişler. İki çocukları var. Önce Bursa'ya yerleşmişler. 1999 Marmara depreminden sonra ekonomik kriz nedeniyle tekrar Ovacık'a dönmüşler. Şimdi devletin, evi yıkılanlar için yaptığı konutlarda oturuyorlar. İbrahim Sulak mevsimlik işler yapıyor, ama kalıcı bir işi yok. Aylık gelirleri 160 milyon civarında. Bu aile Ovacık'a döndüğünden bu yana her yıl 500 kg'ın üstünde sarmısak topluyor. Sarmısak toplamak için gittiği dağdan bazen 5-6 gün dönmüyor. Topladığı sarmısakları kilosu 4 ile 5 milyon arasında bir fiyattan satıyor. Sarmısaktan elde ettikleri gelir aylık neredeyse 200 milyona denk düşüyor. Soruyoruz: 'projemiz başarılı olursa sarmısağın ekimini yapar mısınız' Yanıtlıyor 'eğer sarmısak ovada da yetişirse, bütün Ovacık kalkınır, elbette biz de dağa gideceğimize sarmısağı kendimiz yetiştiririz'

Tunceli sarmısağını Koruma ve Yerinde Kültüre Alma Projesi

Tunceli sarmısağının yerinde korunması ve yetiştirilmesi amaçlı proje, Ulaşılabilir Yaşam Derneği tarafından GEF Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle başlatıldı.

Köylülerden bazıları satış sonrası sarmısak çuvallarının dibini evlerinin önüne boşaltıyor. Çuvaldaki son diş sarmısaklar toprağa düşüyor. Tesadüf eseri ertesi yıl sarmısak yeşeriyor. Ancak çoğu zaman kök tutmuyor.

Öncelikle sarmısağın değişik ekolojilerde deneme amaçlı ekimlerinin yapılmasına başlandı. 2003 Ekim ve Kasım aylarında Van, Ankara, Yalova'da ve Ovacık'ta ise deneme amaçlı 5 ayrı arazide ekimler yapıldı.

Bu ekimlerle sarmısağın iklim ve toprak isteği tespit edilecek. Ayrıca tohumlarından çoğaltma işlemleri, laboratuvar ortamında doku kültürü yoluyla hızlı çoğaltma denemeleri yapılacak. Bu denemelerle kaç yıllık bir bitki olduğu ve nasıl yetiştirilebileceği kesinleşen sarmısağın, Ovacık'ta üretimi için planlama yapılacak. Bununla birlikte üreticilerin kuracakları bir kooperatif ya da benzeri bir örgütlenmeyle, yörede üretilecek sarmısağın yöreye özgü marka tescili yapılmasıyla, kayıtlı ihracatı da yapılması planlanıyor.

Şimdi deneme için ekilen sarmısakların sonucu merakla bekleniyor. Bu sarmısaklar kök tutarsa, hem doğadaki yabani sarmısaklar için, hem de yöre insanı için yeni bir umut yeşerecek.

http://www.gefsgp.net/v1/?cat=current&cid=16&subset=detail

Tunceli Sarımsağının Korunmasına Destek Olun

İMECE olarak sizi, dünyada sadece Tunceli’de yetişen ve kontrolsüz toplanmasından ötürü, yok olma tehlikesi altında olan Tunceli sarımsağını korumak ve gelecek kuşaklara kalmasını sağlamak amacıyla başlatılan Kırsal Kalkınma Projesi’ne destek olmaya çağırıyoruz.


Besin değeri yüksek ve antioksidan özelliği diğer sarımsaklara göre fazla olan Tunceli sarımsağı, geçtiğimiz birkaç yıla kadar sadece doğadan toplanıyordu. Bölge insanının en önemli geçim kaynaklarından biri olan Tunceli sarımsağının, doğadan toplanması yerine ekimi desteklendiği takdirde türünün yok olma tehlikesi ortadan kalkacak. Diğer sarımsaklardan farklı olarak soğandan değil tohumdan üremesi, 3 ila 4 yılda olgunlaşması, aromalı ancak daha az kokulu ve tek diş olmasıyla dikkat çeken bu sarımsak, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin yanı sıra yurtdışında da ilgi görüyor.
İmece Ekolojik olarak öncelikli amacımız, Tunceli sarımsağının doğadan kontrolsüzce toplanması yerine ekiminin yaygınlaştırılmasını desteklemek. Bu doğrultuda sarımsağın değerinin daha iyi bilinmesi için tanıtımı yapılarak bitkinin doğal yaşamının devamlılığının yanı sıra yörede ekolojik ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir gelir kaynağı da yaratılması sağlanacak.
Sizi de bu Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında Tunceli Sarımsağı’nın korunması için işbirliğine davet ediyoruz.
Tunceli Sarımsağı’nı satın almak için,
İmece Ekolojik Yaşam ve Organik Ürünler
Mehmet Gökmen
Tel: 0535 231 96 85
M. Hakan Patır
Tel: 0532 295 16 27

http://www.bugday.org/article.php?ID=2677




şeref
27-08-2009, 16:34
Yurtdışından gelen bir ahbabımızdan duymuştum:
Türkiyeden getirilen bir tür sarımsak avrupada ve amerikada kanserli hastalara yediriliyormuş.
Bende bir kanser hastası olarak, eğer bilim için ve insanlara faydalı olabilir kanısıyla, kendim deneyebilirim.
Temin edip gönderebilecek arkadaş varsa kendimi kobay olarak kullanabilirim:)

Gönderen olursa gönüllü olarak deneyebilirim. Bilim için deneriz inşallah.
İlgilenenlere duyurulur:::: Özelime mesaj bırakabilirsiniz

Sevgi ve saygılar sunuyorum.
Yüzünüzden gülücükler eksilmesin.

lewoli34
16-12-2009, 00:22
Çok özel bir sarımsak baglı oldugumuz yabanci bir tohum firması şiddetle bizden bu sarımsak örneğini istiyor. Bizde şiddetle göndermiyoruz : )

denizakvaryumu
16-12-2009, 07:42
Ticari olarak üretilmeyen-satılmayan tohumlar-soğanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Tunceli sarımsağının da yok olmaması isteniyorsa ticari olarak üretilmesi gerekir.

Güler
16-12-2009, 08:23
Üretimi nasıl oluyor?
Bildiğimiz sarımsak başında diş adedi fazla, bunu tek tek ekiyoruz.
Madem Tunceli Sarımsağı tek diş, kafa yapıp tohum mu veriyor? Bu tohumlardan mı üretiyoruz?


Tamam, yazınızı tekrar okuyunca tohumdan üretildiğini gördüm, teşekkür ederim.

triple
16-12-2009, 09:36
Özür!!! yazım yanlışlarım olmuş düzeltiyorum:(

Arkadaslar özür diliyorum. Yanlışım varsa üstadlarım düzeltsin beni. Sonucta bazı kelimelerin tam anlamını bilmiyoruz . Emin olmadan söylüyor ya da kulanıyoruz. Örneğin ENDEMİK ne demek? Ben, Endemik denince; bölgeye has anliyorum. Yanılıyor muyum ? Ayrıca; Endemik bitki denince bölgesi dısnda farklı toprak farklı iklim koşullarında farklı su bile o bitkinin ya da canlının o bölgedeki özeliklerini yansıtmaması demek değil mi? Ben mi yanlış biliyorum?
Doğru ise sadece Tunceli bölgesinde yetisir demektir tıpkı halfeti gülünün baska bir yerde yaşasa bile halfetideki özelikleri göstermemesi gibi!

denizakvaryumu
25-12-2009, 21:49
http://www.garlicworld.co.uk/page3.html

zapatista70
02-02-2010, 20:50
arkadaşlar, bir arkadaşım bana tunceli sarımsağı getirmişti. biz tek diş sarımsağı dikip çimlenmesini bekledik ancak yapamadık. tohumdan yapılabileceği söylendi ancak bir türlü ulaşamadık. ulaşabilen arkadaş var ise biz de nasiplenmek isteriz. çok faydalı bir bitki olduğu tüm yabancı yayınlarda da var.

Güngör Salman
30-08-2011, 00:00
Bu gün tunceli'den bana, Allium tuncelianum (Tunceli sarımsağı) geldi.

agozce
30-08-2011, 15:57
Güngör hanım merhaba, iyi bayramlar.

Bence birazını çoğaltın.

Bizim sarımsaklar avrupaya gidiyor. Avrupanın istemediği çin sarımsakları da izim marketlerde...

MİRBE
01-09-2011, 23:50
Güngör hanım selamlar,

Çoğaltma ihtimaliniz varsa ki olursa ben de isterim desem yüzsüzce:)

izzeterisen
02-09-2011, 21:35
Bize de bir miktar Tunceli sarımsağı geldi. Tek diş ama o dişin yanında küçük dişler var. Bu dişler ayrılarak üretiliyor demiş satıcısı. Dikmeyi deneyeceğim. Tohum da oluşursa tohumdan üretimini denemekte fayda var.
Dendiğine göre Elazığ'da kilosu 20 TL'den satılıyormuş. Genellikle yurt dışında yaşayan Türkler alır götürürlermiş.
Rağbet edilen bir sarımsak olduğu söyleniyor. Bu durum soyunu tehlikeye düşürecektir muhakkak.

münevver
21-05-2012, 12:46
Tunceli sarımsağını çoğaltabilen var mı?

denizakvaryumu
21-05-2012, 13:28
Ankara bahçe koşullarında şu zamanda çiçek yumrusu oluşturma aşamasında...

münevver
22-05-2012, 09:43
Harikasınız sayın denizakvaryumu.

Sarımsağın aroması nasıl? Yani Kastomonu sarımsağı gibi yoğun bir tadı mı var?


İnşallah üretimde başarılı olursunuz da bu kıymetli sarımsak da kaybolmaktan kurtulur, tıpkı pembe domateslerimiz gibi..

selis
17-11-2012, 10:59
Tunceli sarımsağını çoğaltabilen var mı?
Var ;)

346645
Yanındaki tohumdan üretilen, yavrulardan 10'arlı paket yapıp TTE (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-calismalari/28540-11.htm) 'nde paylaşacağım.. Tabii ne kadar talep olur bilemem.. O ana kadar paket sayısı şekillenir..

Dansel
10-01-2013, 19:22
Sevgili selis , ekim hakkında bilgi verir misiniz?

selis
10-01-2013, 21:34
Sn. Dansel, fazla bir öneri yok.
İki soğan arasında bir karıştan fazla olmayacak şekilde 3-4 parmak derinliğe dikin..
Şu an tam zamanı..

Müjgan Yılmaz
10-01-2013, 22:08
Bu sarmısak bir şekilde elime geçti ama,Tunceli sarmısağı olduğunu bu mesajlardan öğrendim,gördüğümde ilginç gelmişti hemen ev sahibinden birkaç tane bahçeme ekmek için istedim,diğer sarmısaklarla birlikte ektim,umarım başarılı olur da,ben de çoğaltıp,dağıtım yapabilirim:)

Cumhur Tonba
10-01-2013, 22:35
TUNCELİ SARIMSAĞI (http://www.tuncelitarim.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=137:tuncel-sarimsai&catid=11:konuklarmz&Itemid=52)

birnefestoprak
06-12-2013, 07:19
Mujgan Hanim, Tunceli Sarimsagi'yla ilgili olumlu sonuc aldiniz mi?

Bu sarmısak bir şekilde elime geçti ama,Tunceli sarmısağı olduğunu bu mesajlardan öğrendim,gördüğümde ilginç gelmişti hemen ev sahibinden birkaç tane bahçeme ekmek için istedim,diğer sarmısaklarla birlikte ektim,umarım başarılı olur da,ben de çoğaltıp,dağıtım yapabilirim:)

taha-b
06-07-2015, 09:48
Herkese Merhaba;
Bana gürcü sarımsağı diye bir baş sarımsak verdiler. 2 yıldır bunu bir şekilde çoğalttım. Her baş sadece bir diş içeriyor. Resimlerde olan sarımsağın aynısı. Hatta benimkilerde yarı çapları 6 cm olanlar mevcut.. 3 baş bahçemde mevcut. ve tohumdalar.. bu sarımsağın kıymetini bilenler varsa onlarla paylaşabilirim... saygılarımla..

malbman
01-05-2016, 14:51
Tunceli sarımsağı koparana 38 bin TL ceza (http://www.milliyet.com.tr/tunceli-sarimsagi-koparana-38-bin-gundem-2073218/)

Fatih_Soydemir
01-05-2016, 21:35
Çok özel bir sarımsak baglı oldugumuz yabanci bir tohum firması şiddetle bizden bu sarımsak örneğini istiyor. Bizde şiddetle göndermiyoruz : )

vermeyin zaten örneğini en kısa zamanda melezlerler **** hibrit türlerini çıkartıp orijinal türü kendilerine saklayacaklardır. artık bilinen bir gerçek saf türleri yok ediyorlar bu sadece sizin belirttiğiniz sarımsak değil tüm türlerde böyle yapmaktadırlar. Türkiyenin kendine has bitki ve sebze türlerinin çoğu yok oldu **** olmak üzere. Hollanda gibi belli başlı bazı ülkeler bizde tükenen türleri kendileri üretip parası karşılığında yine bize satıyor.

heyyamola
01-05-2016, 21:44
4 yaşındaki Tunceli Sarımsağı
609313

İlk dikildiğinde ufak nohut büyüklüğündeydi. Şimdi ufak ceviz büyüklüğüne ulaştı. Geçen sene ana başa bağlı olarak ufak bir diş oluşturdu. 1300 mt. rakımda yetişiyor. Şimdiye kadar hiç çiçeklenmedi, çok nazlıymış mübarek...

dartanyan113
16-06-2016, 10:53
Bu üründe 1 yenecek bir de ekilecek kısım mı var arkadaşlar?

HalilSCR
09-10-2016, 18:31
Bu bitkiyi ekip yetiştirme başarısı gösteren var mı?

kaktüs
20-12-2016, 12:33
simdi ben de merak ettim, bu sarmisagi yetistirip de tohum alabilme asamasina ulastirabilen oldu mu?

heyyamola
20-12-2016, 20:18
Dördüncü yılındaki Tunceli sarımsağı

5 Haziran 2016' da ilk çiçek tomurcuğunu gösterdi.
635810

2 Ekim 2016' da çiçek sapının durumu
635811

Dalında kurumuş halde hasat edilen kapsüllerin içi fos çıktı. Çiçek tablasında tohum veya ufacık diş oluşumuna rastlamadık.
635812

kaktüs
21-12-2016, 03:56
Cok talip vardir eminim ama ben de yuzsuzluk yaparak, eger tohum paylasacak olursaniz, tohumlarina talibim...

Bulundugum yerde en buyuk sorunlarimdan biri damak zevkimiz. Ozellikle dunyanin ote ucunda kalinca, cesitli toplumlarin mutfaklari olsa da genel mutfak asya agirlikli, ve biz ozledigimiz tatlari ancak evimizde yaparak elde edebiliyoruz. Komik gelecek ama sarimsak da zor bulunulan urunlerden burada. Cinden ithal sarimsak getiriyorlar ama kimyasal maddelerle beyazlatilmis bu sarimsaklarin hem saglik acisindan cok zararlar tasidigini ogrendim, hem de tadi hicbirseye benzemiyor. Yurduma ait birseyleri bahcemde yetistirme sevdamda, sarimsak da onemli bir yer tutuyor :)

heyyamola
29-01-2017, 21:08
Cok talip vardir eminim ama ben de yuzsuzluk yaparak, eger tohum paylasacak olursaniz, tohumlarina talibim...

Maalesef tohumlarını olgunlaştıramadı. Zaten tohumunu ekip sezon sonu hasat edilip, tüketilecek bir çeşit değil. Çok nazlı çoğalıyor. Benim yetiştirme amacım tohum veya dişlerini çoğaltıp paylaşarak, yaygınlaşmasını, neslinin devam etmesini sağlamak... Dördüncü yılın sonunda nohut büyüklüğünde dikilen diş iri ceviz büyüklüğüne ulaştı ve iki tane yavru diş oluşturdu.

Nesli korunması gereken öncelikli türler arasında ilk sıralarda olmalı..

baransudetan
22-05-2017, 18:11
Maalesef tohumlarını olgunlaştıramadı. Zaten tohumunu ekip sezon sonu hasat edilip, tüketilecek bir çeşit değil. Çok nazlı çoğalıyor. Benim yetiştirme amacım tohum veya dişlerini çoğaltıp paylaşarak, yaygınlaşmasını, neslinin devam etmesini sağlamak... Dördüncü yılın sonunda nohut büyüklüğünde dikilen diş iri ceviz büyüklüğüne ulaştı ve iki tane yavru diş oluşturdu.

Nesli korunması gereken öncelikli türler arasında ilk sıralarda olmalı..

eğer sağlıklı tohum elde ederseniz bende bir tuncelili olarak edinmek isterim. izmirde yaşıyorum birkaç kez tatma fırsatım oldu yalnızca.

devrann
07-10-2018, 10:06
Maalesef tohumlarını olgunlaştıramadı. Zaten tohumunu ekip sezon sonu hasat edilip, tüketilecek bir çeşit değil. Çok nazlı çoğalıyor. Benim yetiştirme amacım tohum veya dişlerini çoğaltıp paylaşarak, yaygınlaşmasını, neslinin devam etmesini sağlamak... Dördüncü yılın sonunda nohut büyüklüğünde dikilen diş iri ceviz büyüklüğüne ulaştı ve iki tane yavru diş oluşturdu.

Nesli korunması gereken öncelikli türler arasında ilk sıralarda olmalı..

Tohum üretebildiniz mi?

atalayat
10-05-2019, 15:52
Tunceli sarımsağı tohumlarından banada gönderir misiniz? :=)

abk
11-05-2019, 09:24
Maalesef tohumlarını olgunlaştıramadı. Zaten tohumunu ekip sezon sonu hasat edilip, tüketilecek bir çeşit değil. Çok nazlı çoğalıyor. Benim yetiştirme amacım tohum veya dişlerini çoğaltıp paylaşarak, yaygınlaşmasını, neslinin devam etmesini sağlamak... Dördüncü yılın sonunda nohut büyüklüğünde dikilen diş iri ceviz büyüklüğüne ulaştı ve iki tane yavru diş oluşturdu.

Nesli korunması gereken öncelikli türler arasında ilk sıralarda olmalı..

Son paylaşımınızın üzerinden iki yıl geçmiş. Bu süre içinde sarmısaktaki gelişmeleri merak ettim. İki minik diş oluşturmak için bile dört yıl gerekiyorsa, bu sarımsak türünün insana karşı doğada dayanabilmesi imkansız. Tıpkı ülkemizdeki orkideler gibi.

gargoo
12-05-2019, 16:44
erzincan tercandan yazıyorum tohumu varsa bende yetiştirmek isterim ve bu forumda isteyen arkadaşlara ücretsiz paylaşabilirim.

AkisSoftware
13-05-2019, 03:31
erzincan tercandan yazıyorum tohumu varsa bende yetiştirmek isterim ve bu forumda isteyen arkadaşlara ücretsiz paylaşabilirim.

Ben de cogu kisiden talep ettim ama cevap veren olmadi henuz. Buyutmek icin memlekette yer ve iklim musait. Cogaltirsam insallah dagitacagim fakst oncelikle temin etmem gerekiyor... kimseden ses yok

AkisSoftware
30-05-2019, 09:28
Diyarbakır'daki bir tanıdık ile irtibata geçtim. Talep ettim bakalım ne olacak. Oradan tanıdık birilerini bulursa temin etmeye çalışacağım.

Temin edip çoğaltma işini halledebilirsem istekte bulunanlara dağıtımını yaparım inşallah.

AkisSoftware
30-05-2019, 10:37
https://www.ebay.com/itm/10-THAI-GARLIC-RARE-SINGLE-CLOVES-BULB-HERB-VEGETABLE-HEIRLOOM-From-Thailand/112215095412?hash=item1a208a7874:g:yNcAAOSw5cNYGJv m


bu linkte bulduğum acaba aynı bitki mi?

Fatih_Soydemir
30-05-2019, 11:39
https://www.ebay.com/itm/10-THAI-GARLIC-RARE-SINGLE-CLOVES-BULB-HERB-VEGETABLE-HEIRLOOM-From-Thailand/112215095412?hash=item1a208a7874:g:yNcAAOSw5cNYGJv m


bu linkte bulduğum acaba aynı bitki mi?

İyide bunlar benden çalmışlar :) Bu sene diktiğim sarımsakların hali aynı. Tek diş oldular nedenini bilmesem de.

694267

domata
31-05-2019, 08:10
İyide bunlar benden çalmışlar :) Bu sene diktiğim sarımsakların hali aynı. Tek diş oldular nedenini bilmesem de.

694267

Konunun ilk mesajında (...tek dişli başları bulunan Tunceli sarmısağı...) şeklinde özelliğinin bu olduğundan bahsedilmiş. Sanırım sizden çalmamışlar :)

Fatih_Soydemir
31-05-2019, 10:53
Konunun ilk mesajında (...tek dişli başları bulunan Tunceli sarmısağı...) şeklinde özelliğinin bu olduğundan bahsedilmiş. Sanırım sizden çalmamışlar :)

Siz yanlış noktaya odaklanmışsınız. Ebay üzerinden paylaşılan linke istinaden dedim çünkü Tunceli sarımsağı her yerde olan birşey değil. Ebay üzerinden paylaşılan tür normal sarımsak türü. Alıntıyı da takip etmemişsiniz.

domata
31-05-2019, 10:55
Siz yanlış noktaya odaklanmışsınız. Ebay üzerinden paylaşılan linke istinaden dedim çünkü Tunceli sarımsağı her yerde olan birşey değil. Ebay üzerinden paylaşılan tür normal sarımsak türü.



Alıntı yaptığınız gözümden kaçmış [emoji846]


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Emre Sevgi
24-10-2019, 21:15
Herkese hayırlı akşamlar. Tunceli sarımsağı artık tarlalarda ekim yapılıp satışı yapılıyor. Bana biraz geldi. Ekimi bakımı konusunda bilgisi olan varmı.
Üzerinde küçük tohumlar var. Çoğaltıp paylaşmak hedefim.

AkisSoftware
04-01-2020, 09:42
O kadar uğraşmama rağmen bir türlü bu cinsten edinemedim. Fakat başka bir tür buldum. Kastamonu Mürdük dedikleri bir çeşit var. Tek diş olduğu belirtilmiş.

Acaba Tunceli Sarımsağı dediğimiz tür bu tür mü?

https://siyezsepeti.com/urunler/12/21/taskopru-tekdis-sarimsagi/

Muda
06-01-2020, 13:08
İyide bunlar benden çalmışlar :) Bu sene diktiğim sarımsakların hali aynı. Tek diş oldular nedenini bilmesem de.

694267

Sn. Fatih_Soydemir;

Sarımsağı hangi tarihte ektiniz. Eğer ilkbaharda havaların soğuk olmadığı zaman ekmiş iseniz normal sarımsak da tek diş olarak büyüyor. Sarımsak normalde sonbaharda ekilip köklenmesi ve biraz filiz yapması gerekiyor. Kış dönemini uyku halinde baharı bekleyerek geçiriyor. İlkbaharda büyüyerek çok dişli hale geliyor. ilkbaharda ekilen sarımsakların geneli tek diş oluyor.

Kozanli
06-01-2020, 14:57
Taşköprü, Kastamonu sarımsağı, Çin sarımsağı, Tuncel'i değişikliği nedir açıklık getirseniz bilgilenmiş oluruz...
Geçen yıl ekmek istedim erken ayrılmamdan dolayı Ekim yapamadım.
Bu yıl denemek için Niğde’de bir dekar alanda ekim yapmayı düşünüyorum.
Bahsedilen Tunceli ve Kastamonu/Taşköprü sarımsağının tohumunu gönderebilecek arkadaşlar var ise lütfen irtibata geçiniz...

AkisSoftware
06-01-2020, 15:18
Taşköprü, Kastamonu sarımsağı, Çin sarımsağı, Tuncel'i değişikliği nedir açıklık getirseniz bilgilenmiş oluruz...
Geçen yıl ekmek istedim erken ayrılmamdan dolayı Ekim yapamadım.
Bu yıl denemek için Niğde’de bir dekar alanda ekim yapmayı düşünüyorum.
Bahsedilen Tunceli ve Kastamonu/Taşköprü sarımsağının tohumunu gönderebilecek arkadaşlar var ise lütfen irtibata geçiniz...

Ne zamandır arıyorum fakat Tunceli sarımsağını bulamadım. Elinde olan var mı bilemiyorum ama kimseden olumlu bir yanıt alamadım.


Yukarıdaki konuda verdiğim linkten hem tek diş (Tunceli sarımsağı mı bilemiyorum), hem de Taşköprü sarımsağı alabilirsiniz.

Ben başka bir satıcıdan 1kg kadar orijinal Taşköprü sarımsağı aldım. Bu sene deneyeceğim bakalım bizim standart olanlarla farkı olacak mı?

Bende Tunceli sarımsağı olsaydı sizinle hemen paylaşırdım...

Kozanli
06-01-2020, 19:39
Ne zamandır arıyorum fakat Tunceli sarımsağını bulamadım. Elinde olan var mı bilemiyorum ama kimseden olumlu bir yanıt alamadım.


Yukarıdaki konuda verdiğim linkten hem tek diş (Tunceli sarımsağı mı bilemiyorum), hem de Taşköprü sarımsağı alabilirsiniz.

Ben başka bir satıcıdan 1kg kadar orijinal Taşköprü sarımsağı aldım. Bu sene deneyeceğim bakalım bizim standart olanlarla farkı olacak mı?

Bende Tunceli sarımsağı olsaydı sizinle hemen paylaşırdım...


Çok teşekkür ederim.
Demek ki sitede ilgilenen yok.
Ben araştırıyorum bulursam sizin içinde tedarik edeceğimden emin olabilirsiniz...

AkisSoftware
06-01-2020, 19:43
Çok teşekkür ederim.
Demek ki sitede ilgilenen yok.
Ben araştırıyorum bulursam sizin içinde tedarik edeceğimden emin olabilirsiniz...Orijinal taşköprü sarimsagi temin ettim sira bunda. Ya da tek diş yine kastamonu mürdük sarimsagi temin ederiz...

Allah razi olsun. Soylemeniz bile yeter

Kozanli
06-01-2020, 19:49
"Ya da tek diş yine kastamonu mürdük sarimsagi temin ederiz"...
Müdük çeşidi duymamıştım, buda merak oldu şimdi...

AkisSoftware
06-01-2020, 20:08
"Ya da tek diş yine kastamonu mürdük sarimsagi temin ederiz"...
Müdük çeşidi duymamıştım, buda merak oldu şimdi...

https://siyezsepeti.com/urunler/12/21/taskopru-tekdis-sarimsagi/

Yorumlarda herkes cok memnun kalmis. Aromasi ovuluyor fiyati da cok uygun. Ben siparis verecektim fakat daha erken diye almadim. Belki bir kac gune alirim. Bugun kar yagdi o yuzden ekim yapamam diye vazgectim.

Fatih_Soydemir
10-01-2020, 08:52
Sn. Fatih_Soydemir;

Sarımsağı hangi tarihte ektiniz. Eğer ilkbaharda havaların soğuk olmadığı zaman ekmiş iseniz normal sarımsak da tek diş olarak büyüyor. Sarımsak normalde sonbaharda ekilip köklenmesi ve biraz filiz yapması gerekiyor. Kış dönemini uyku halinde baharı bekleyerek geçiriyor. İlkbaharda büyüyerek çok dişli hale geliyor. ilkbaharda ekilen sarımsakların geneli tek diş oluyor. Eylül ayında diktim hatta bu sene de aynı ayda ektim bakalım ne olacak göreceğiz hatta olmaz denmesine rağmen patates bile diktiydim şu anda 6cm çapında bir sürü patates belirdi toprağın üstünde. Çok abartı boyuta gelecek olursalar gelişimi durdurmak adına erken söküm yapacağım sonuçta deneme amaçlı saksıda yaptığım bir şey.

Kozanli
10-01-2020, 20:04
Sayın AkisSoftware'nin verdiği adresi aradım bir bayan ile telefonla konuştum Mart 15 gibi ekim yapıyoruz dedi.
Güz ayında ekim yapıldığını söylüyorlar Mart 15 geç olmuyor mu dediğimde bizim iklim şartları böyledir dedi...

Muda
10-01-2020, 22:07
Ben 2019 yılı itibari ile iki defa sarımsak ekimi yaptım. Bizim buraya göre geç kaldım. Şu anda her yer tamamen kar ile kaplı. Geçtiğimiz yıl yaptığım dikimde sanırım ilkbaharda yaptığım için komşumun söylediği gibi Fatih_Soydemir arkadaşımızın gösterdiği gibi tek diş ve yuvarlak olmuştu. Pırasaları ve patatesleri sökerken bir miktar çıkmıştı. Onları bulduğum zaman fotoğraflarını çekip siteye yükleyeceğim.

Tam zamanında olmasa da ucundan kıyısından iki parti aralarında bir hafta veya on gün gibi farkla sarımsak ektim. İlk ektiklerimden köklenip filizlenenler vardı. İkinci ektiklerimin ne durumda olduklarını bilemiyorum. Ancak şu anda kar olsa da baharla birlikte filizlenip muhtemel ürün verirler.

Fatih arkadaşımız Antalya gibi sıcak bir yerde. Bana göre de erken bir dikim yapmış. Ben ise soğuk yerde Aralık ayında geç bir dikim yaptım. Kasım ayı ideal olan anladığım kadarı ile . Onun tecrübelerini de muhtemel olarak göreceğiz.

Mart 15 gibi ben de unutmaz isem normal sarımsaklar ekeceğim. . Normal sarımsağın da tek dişli olabileceğini bu şekilde görmüş oluruz. Tunceli sarımsağı bu kadar kişinin aramasına rağmen çok bulunan bir şey değil. Normal sarımsağı baharda dikenler olursa her hafta bir kısım dikerek hangi zamanda tek diş olduğunu, yöremizdeki normal sarımsağın tek diş olabileceğini görebiliriz.

Atilgan
04-01-2021, 20:52
Bunlar malesef Tunceli sarmısağı değil.

celalamca
05-01-2021, 09:29
Tunceli sarımsağı ile tek diş Kastamonu mürdük sarımsağı aynı sarımsak değildir.
Piyasada tek diş mürdük sarımsağı, tunceli sarımsağı olarak satılabilir , dikkat etmek lazım.Mürdük sarımsağı büyüdükçe tek diş özelliğini kaybeder.soğuklara tunceli sarımsağı gibi dayanıklı değildir.her ikisinin aromaları farklıdır.

fatmanur yılmaz
09-01-2021, 16:49
bende tek diş niyetiyle aldım geçen bahar mürdük sarımsağı bildiğiniz sarımsak gibi çıktı

Atilgan
23-09-2021, 20:25
Tunceliden bir arkadaştan aldım. Gövde üzerindeki minik sarımsaklar ekilecek sanırım. Nette bir videoda öyle diyor. Ben büyükleride dikeceğim. Tohum verirler diye umuyorum.

Atilgan
23-09-2021, 21:22
Yukarda sözünü ettiğim video
https://m.youtube.com/watch?v=MaDHOF4go5c

köpük_bahçesi
23-09-2021, 22:06
Tunceliden bir arkadaştan aldım. Gövde üzerindeki minik sarımsaklar ekilecek sanırım. Nette bir videoda öyle diyor. Ben büyükleride dikeceğim. Tohum verirler diye umuyorum.Nerden temin ettiniz acaba.

Atilgan
24-09-2021, 02:52
Tunceliden bir arkadaşım alıp gönderdi.

AkisSoftware
24-09-2021, 09:50
Tunceliden bir arkadaşım alıp gönderdi.

Verilen bilgiler için çok teşekkür ederim.

Atilgan
06-12-2021, 18:47
Kasım başında Tunceli sarmısaklarını diktim. İri olanların bir kısmı hemen sürdü ama gelişimleri çok yavaş oldu. Daha yeni yeni sürenlerde var. Umarım kışın ölmezler. Gövdeden ayırıp diktiğim yavru sarımsaklar henüz sürmedi. Geçen yıl ilkbaharda diktiğim yavru sarmısaklar çimlenmeyip çürümüştü.

Atilgan
11-04-2022, 17:12
Ortada olanlar Tunceli sarmısağı. Öndekiler normal sarmısak. Fare köstebeğinden korumak için kasa içine dikmek zorunda kaldım.

Maysu
09-06-2022, 17:22
Bilgiler guncel mi acaba? Elinde tohum olanlar ve uretebildigini soyleyenler, deneyenler basarili oldular mi acaba? Oldular ise tohum paylasiminda bulunacaklar mi? Bir suredir arastiriyordum ben de, forumu kesfedince burda gormek guzel. Paylasiliyorsa daha da guzel tabi. Ozetle tohum verebilecek- satacak arkadaslar ben de isterim 😊

AkisSoftware
10-06-2022, 07:50
Arkadaşımın yolladığı bir kaç tane kökten dikimleri yaptım. Sağlıkları yerinde. Bakalım çoğaltmayı başarabilecekmiyiz.

AkisSoftware
10-06-2022, 07:50
Bilgiler guncel mi acaba? Elinde tohum olanlar ve uretebildigini soyleyenler, deneyenler basarili oldular mi acaba? Oldular ise tohum paylasiminda bulunacaklar mi? Bir suredir arastiriyordum ben de, forumu kesfedince burda gormek guzel. Paylasiliyorsa daha da guzel tabi. Ozetle tohum verebilecek- satacak arkadaslar ben de isterim 😊

Elinde tohum olan vardır ama ender bir tür olduğu için herkeste çok çok az olduğunu düşünüyorum.

Atilgan
19-09-2022, 20:39
Bu yıl Afyon, Isparta ve Çorum da ilk tohumları elde ettik. Daha çok ikinci yılında tohum veriyor. Paylaşacak kadar tohum henüz yok o yüzden lütfen talep etmeyin.

evandevan5
21-09-2022, 15:08
sarmaşık diye okudum başlığı :)

AkisSoftware
22-09-2022, 10:31
Bu yıl Afyon, Isparta ve Çorum da ilk tohumları elde ettik. Daha çok ikinci yılında tohum veriyor. Paylaşacak kadar tohum henüz yok o yüzden lütfen talep etmeyin.

Tebrik ediyorum. Bendekilerin 1 yılı daha var o zaman. Bakalım inşallah muvaffak oluruz.