PDA

View Full Version : Manolya üretimi




ugurlu535
27-07-2006, 09:38
Manolya ağaç tohumlarının geliştiği şu günlerde bu tohumları nasıl yetiştireceğimiz konusunda bilgili arkadaşların yardımlarını bekliyorum,şimdiden teşekkürler




malina
27-07-2006, 10:05
Hiç bilmeyenler için, en azından tohumların neye benzediğini de siz anlatabilirsiniz... :) Avatarınızdaki fotoğrafı örnek vermeniz yetmez tabii :)

Kısaca, sizden çok bilenler olduğu gibi sizden az bilenler olduğunu da unutmamak gerek :)

ugurlu535
27-07-2006, 11:24
benim tespit edebildiğim tohum gelişme evrelerinin resimleri

ugurlu535
27-07-2006, 12:17
Sn.Murat Pilevneli'den alıntıdır bir tanıtım yazısı.
Şehirli bitki… Daimi yeşil manolya. (Magnolia Grandiflora)
July 23rd, 2006 | Category: Yazilarim
İşte bana bahçe işlerini sevdiren bitki.

Her şey Floransa’da gördüğüm manolyalarla (Magnolia Grandiflora) başladı. Denedim, oldu, sevdim ve bugüne geldim. Bana “çok naziktir, kök sistemi anormaldir, evi çökertir, çiçek açmasını beklersen eline baston ve torunlarını alırsın” dediler. Ama yanıldılar. Yılmadım. Araştırdım. Bugün bir sürü manolyam var, yaptığım işlerde de bolca kullanmaya dikkat ediyorum. Hatta bir tanesinde abartıp havuzun çitini manolyadan yaptım. Düşünsenize kokulu çit…(çitinizin, budama zamanı çiçekler geçince, ağustosa doğru yapılır unutmuyın!)

Avrupanın ılıman güney bölgelerinde, İngiltere’de birçok yerde, Amerika’nın California bölgesinde manolyaları soğuk rüzgârlardan korumak için duvar diplerine dizi dizi dikiyorlar. Duvarın 70-80 cm. dışından, ikinci duvar gibi buduyorlar. Yani bu bitkinin bugüne kadar bina temellerine zarar vermediği kanıtlanmış. (Devleşmiş manolyalar temele biraz sorun yaratabilir, onuda kök budamasıyla kontrol edebilirsiniz.)

Manolya bilinenin aksine zahmetsizdir. Aşırı rüzgâr almadığı zaman çok hızlı gelişir. (Senede 75 cm.) Rüzgârlı bölgelerde adaptasyonu yavaş olur ama bir iki sonra toparlanıp gelişir. Bakıma bayılır. Gece, yapraklarının yıkanması suretiyle sulanmaya bayılır. Çam iğnelerini, ıhlamur ya da kayın yapraklarını kök yüzeyinde hissetmek ister. Aslında siz siz olun manolyayla bazı bitkileri beraber dikin.

Akçaağaçların her türü, ıhlamur, kayın gürgen, meşe, çam ve kendi türünün yaprak döken, ilkbaharda açan örneklerini (Japon manolyası, lale ağacı, ya da çıplak manolya gibi bir sürü ismi var ama doğrusu sadece manolya) manolyayla yan yana dikebilirsiniz. Tüm bu saydıklarım yaprak dökümüyle doğal gübre vazifesini yerine getireceklerdir.İlk dikimde bitkiye biraz gaz vermek için kestane toprağını normal toprakla harmanlayarak dikebilirsiniz. Kireçli topraklarda yaprak sararması oluşursa ilkbaharda toprak yüzeyine, kök üzerine, toz kükürt **** toprak asitlendirici toz döküp hemen sulayın.

Manolyalar çapalanmaktan hoşlanmaz, kökleri yüzeyseldir, zenginlik olsun diye dibini havalandırıp gübrelemeyin. Sadece büyükbaş hayvan gübresi severler!. Güvercin gübresinden nefret ederler (çok kireçli!). Manolyalara çok çiçek açtırmak için potasyumlu gül gübresi verin. Açan çiçekler bir iki gün dayanıyor, gösteri bitkinin büyüklüğüne göre ağustos ortasına kadar devam edebiliyor.

Limonata gibi kokan çiçekleri yakından koklarken burnunuzu sürerseniz, ne yazıktır’ki vücut yağınızla reaksiyona geçip yarım saatte kararıyorlar…Bence, dikkatlice, çiçeği açmamış yeni sürgün dalı kesip, vazoya alın, 2 gün ev içini kokuya boğacaktır.

Manolya sorun yaratacak kadar fazla geliştiğinde istediğiniz her yerini budayabilirsiniz. Ligusturumun devi muamelesi yapabilirsiniz. Ama unutmayın ki her kestiğiniz dal, o sene açacak çiçekleri de beraberinde götürecektir. Manolya ellenmediği takdirde çam gibi yerden dallı gelişir. Hatta o kadar gelişir ki bir dip dal 10 m.lik uzaklığa kadar gidebilir. (İstanbul Hilton Oteli’nin bahçesini görün, mükemmel örnekleri var orada…Aman alt dallarını budayalım, boya gitsin derseniz büyük hata, siz ellemesenizde o büyümeye devam edecektir!)

Kar yağışında yumuşak yapısı zarar görebilir. Aşırı yük dallarını kırabilir, bitkiyi hırpalamadan kardan kurtarın, tazyikli suyla tepedeki karı indirmeye çalışmayın, bitki donabilir!.Poyraza kapalı alanlar dikim için daha uygundur. Onun dışında güneşi de, yarı gölgeli alanları da kabul edebilir. Bahçeniz kireçli topraklıysa, siz inatla manolya istiyorsanız, dev saksılarda uygun toprakla, turunçgiller gibi gelişebilir. Yeter ki, 3-4 senede toprağını bonsai gibi değiştirin (zor…).

Bu bitkinin teraslar için üretilmiş minyatür tipi de var, ismi “Magnolia Little Gem”. Küçücük ve o boyuyla bir sürü çiçek açıyor. Bu manolyalar sizi kesmedi, ev içerisinde yaşaşayan, yaprağını döken bir tür daha var, onu da deneyebilirsiniz (Magnolia virginiana).Manolya, Karadeniz’in ılıman, her bölgesinde yetişebilir. Havada rutubet isterler, en önemlisi de, manolyalar hava kirliliğine dayanıklıdır.

Kısacası bu bitki mükemmel şehir ağacıdır. Yollarda sağlı sollu dikilince süper durur, otobanlar ya da arabayla geçilen yerlerde değil unutmayın !!!, Taksim’den Harbiye’ye giden cadde ile Nişantaşı’ndaki bir büyük cadde, manolyalı… Bu dikimde (Nişantaşı) direkt olmasa da benim de katkım var. Fikri ben vermiştim, diktiler. Bir tek nisan, mayıs aylarında yaprak değiştirirken ortalığı kirletiyorlar, ama hemen taze yeşil yapraklarını, ardından da çiçeklerini açıyor.

İzmir bölgesinde çok kullanılan bir tür yaprakları yuvarlak uçlu, daimi yeşil manolya var. M.Grandiflora türleri 10-15 yaşından sonra bol çiçek açarken bu tür, Magnolia Ruff, 3-4 yaşında açmaya başlıyor. En çok 6-7 metre büyüyebiliyor. Diğerleri 20 mt. kadar çıkıyor.

Manolyaların üretimi yaz sonunda çiçeklerden sonra oluşacak tohum kozalaklarından olabileceği gibi , en çabuk ve garantili yöntemi, havadan dal köklendirilmesiyle yapılıyor. Bu iş için boy hizanızdaki bir dalı çakıyla eninden, yarısına kadar dikine kesin, bu yarığı dalı kırar gibi 3-4 cm. ayırın. İçerisine köklendirme tozu serpip üzerine 10 cm. toprak sıvayıp bir torbayla büzün(bone gibi), 2 aya karar o topraklı kısım kök dolacak. İşlem yaptığınız yerin 2 cm. gerisinden dalı kesin, toprağa dikin… Tohumla üretim yavaş oluyor.İyi bir cinsli türle aşı yapılmışsa, ilk baştaki yaprağı yeşil altlı tür çıkabiliyor. Unutmayın, yaprak altı kahverengi kadife kaplı gibi türler hem daha iyi çiçek açıyor, hem de toprakta iyi gelişiyorlar.

Murat Pilevneli.



not: okumakta kolaylık olsun diye paragraf oluşturdum. teşekkürler (aybala)

Mine Pakkaner
27-07-2006, 13:43
Ugurlu535 güzel bir anlatım yollamışsınız, paylaşımınız için teşekkür ederiz. Galeri bölümümüze kendi çektiğiniz manolya resimlerini yükleyebilirsiniz. Üyelerimizin yolladıklarına da bir göz atın istereseniz.

Sahi, yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=216)başlığında kendinizi tanıtmış mıydınız?

Selamlar.

ugurlu535
12-08-2006, 14:31
Sn. Hümeyra Özdamar web sitesinden alıntıdır.***.

MANOLYA (Magnolia)

Manolya süs ağaçları içinde en gösterişlilerinden biri olup Amerika’dan Asya’ya bütün kuzey yarıkürede yetiştirilir. Genelde yetiştirilmesi zor diye düşünülmekle beraber bu pek doğru değildir. Manolya fidanı ilk birkaç yıl ihtimam gerektirir. Sonrasında fazla bakım istemez.

Ağaç veya çalı formunda büyütülür.Manolya türleri iki ana gruba ayrılır.

YAZ MANOLYASI

Daha çok yüksek bir çalı formundadır. Yaprağını döker. İlkbaharda daha yaprakları çıkmadan çiçeğe donanır. Çiçekleri genelde pembe-mor renkte açar. Star manolya cinsi ise yıldıza benzer iri beyaz çiçeklere sahiptir. Yaz manolyası çiçeklerini dökerken yaprakları çıkar. Bitki yaz boyunca tek tük çiçek vermeye devam eder.

KIŞ MANOLYASI

Meşinimsi parlak yaprakları, iri beyaz çiçekleri ile son derece gösterişli bir ağaçtır. Yavaş gelişmekle beraber yetişkin çağında 15 metreye kadar boylanabilir.

Tabak iriliğindeki çiçekleri haziran–eylül arası devamlı açar.Nefis meyvamsı bir kokuya sahiptir. Çiçekleri yakından koklandığı zaman derhal kahverengiye dönüşür. Kış manolyası ilkbaharda yapraklarının bir kısmını sarartıp dökebilir. Peşinden taze filizler geliyorsa bu endişe verici bir şey değildir.


Manolya için güneşli veya hafif gölge bir yer uygundur. Humuslu toprağı sevmekle beraber kireç taşımayan bütün topraklarda yetişir. Yalnız drenaj iyi olmalı, fidan dikilecek yer bolca yanmış gübre veya kompost katılarak iyice işlenmelidir. Fidan ilkbaharda saksı içinde alınarak dikilir. Fazla derin dikilmemelidir. İlk yıllarda bolca sulamak gerekir.

Ağacın dip kısmı hiçbir zaman kazılmamalıdır. Kılcal köklerin zedelenmesi bitkiye zarar verir. Yabani otlar el çapası ile dikkatlice alınabilir.

BUDAMA: Manolya budama gerektirmez. İstenmiyen dallar varsa çiçekleri geçtikten hemen sonra kesilir. Özellikle yaz manolyası en geç haziranda budanır. Fazla budama manolyaya iyi gelmez.

cemada
20-08-2006, 11:48
manolya
hayatımda beni en çok etkileyen bitkilerden birisidir. hala inanılmaz duygu bağlarıyla bağlı olduğumu yakaladım kendimde.

çok küçüktüm. teyzemler, yapıldığı zamanlarda konak olarak görülen eski, dört katlı bir evde yaşarlardı. samsun'da çok vardı o zamanlar. rum evleri ve cumbalı kafesli türk evleri yani...
evin dört katı da kullanılıyordu ve döner trabzanlı merdivenlerle çıkılıyordu.
oturma odasında, duvarlardaki tabloların bir tanesinde manolya çiçeği resmedilmişti. gözümü ondan alamazdım gittiğimde; ilk okuldaydım sanırım o zamanlar.
bizim yaşadığımız ev de üç katlı ahşap bir rum eviydi. bahçesinde manolya ağaçları vardı.
samsun o yıllarda manolya cennetiydi sanki.
daha sonra, 56 evler denilen semtteki bütün bahçelerdeki manolya ağaçlarının kesildiğine, tek bir bahçe bırakılmadan apartmanlar yapıldığına şahit oldum.
yıllar sonra bu semtte yaşadığım evin arkasındaki büyük bahçeli eski 56 evler evlerinden birisi buna yıllarca direndi. yaşlı bir kadındı sahibi. iki tane yetişkin kızı vardı. onlar müteahhite verip apartman saibi olmayı istiyorlar ama yaşlı kadın direniyordu. bir süre sonra kadın öldü. bir ay sonra ev yıkıldı ve yerine bahçesi olmayan kocaman bir apartman dikildi.
bahçesindeki manolya ağaçlarının sökülüp değil, kesildiğini annemden öğrendim telefonda. başka kentte, üniversitedeydim o sıralarda.

sanırım şimdi sadece büyük parkta kaldı bir kaç manolya.
üzgünüm!

cemada
20-08-2006, 11:57
kendimi torunlara masal anlatan dede gibi hissettim. yaşlanıyorum galiba.

cemada
25-09-2006, 20:26
dün bir tane de DSİ'nin bahçesinde gördüm.

cemada
28-09-2006, 19:20
parkta sayısız miktarda varmış, mutlu oldum gördüğüme. bunlar en az 50 yıllık ağaçlar.

ŞÜKRAN
17-11-2006, 11:50
Elimde iki adet manolya tohumu vardı. Çok hoş gözüküyordu. Çimlensin diye ıslak pamuğa koydum. Aama artık yoklar. Ben nerde yanlış yaptım.

bahcıvan
17-11-2006, 12:19
Üzülme şükran ben sana gene veririm :)

ŞÜKRAN
17-11-2006, 16:18
Teşekkürler bahçıvan. Ama neyi yanlış yaptım. Konu başlıklarına baktım.
Böylede çimlendirilebiliyormuş.

memet
17-11-2006, 16:26
Eğer nasıl yok olduklarını anlarırsan nerde hata yaptığını ya da tohuma ne olduğunu daha iyi açıklayabilir arkadaşlar..
Bir selluka denememiz oldu tohumların çoğu çürüdü..bazen sorun tohumda olabiliyor..

newadam
18-11-2006, 10:39
Cemada Samsun da kalmadığı doğru ama hala Ünye de Manolya ağaçları var ve sanki birer anıt heykellermiş gibi korunuyorlar... Gittiğinde görebilirsin :) Büyük çınarın ordan heriki tarafı da çam ağaçlarıyla kaplı hafif bir yokuşu olan yolu takip et o seni Manolyalara götürecektir... Sevgiler :p

ŞÜKRAN
20-11-2006, 07:39
Eğer nasıl yok olduklarını anlarırsan nerde hata yaptığını ya da tohuma ne olduğunu daha iyi açıklayabilir arkadaşlar..
Bir selluka denememiz oldu tohumların çoğu çürüdü..bazen sorun tohumda olabiliyor..

Mehmet bey günaydın.
Manolya tohumlarının ikisinin üzerindede küf oluşmuştu ve çürümüştüler.
Bu açıklama yeterli mi efendim:(

turunç
20-11-2006, 09:21
Merhaba;
Bende geçenlerde fidanlıklardan birinde bonsai adayları için gezinirken, boyu yaklaşık 3 mt olan bir manolya gördüm. Güzelliğini görmeniz lazımdı. 1 mt çapında dev bir saksıda duruyordu. Yakından incelemek için iyice yaklaştığımda resimlerini gönderdiğiniz tohum bağlamış çiçeklerini gördüm. Aman o ne güzellik öyle... Kıpkırmızı, minik fasulye gibi parlak tohumları vardı. Çaktırmadan biraz tohum topladım. Fidanlıktan çıkınca mezarlığa gitmiştik. Elimdeki tohumlardan birkaçını kayınvalidemin mezarına ekiverdim. Geri kalanları görümcemle paylaştım ve tabiiki 2-3 tanesinide bir saksımın dibine sokuverdim. Zira bekletince kararıyorlar ve sanırım çimlenme gücünü yitiriyorlar. Acaba ne kadar sürede çimlenecekler.? Merakla bekliyorum.. Saygılar..

Selahattin Yılmaz
20-11-2006, 13:32
Elime bir miktar yaprağını döken manolya tohumu geçti ancak sorduklarım normal manolyaya göre daha zor çimlendiğini söylediler şimdi bu tohumlara en az fireyi verdirmek için ne yapmam lazım?

Mine Pakkaner
20-11-2006, 14:10
Manolya tohumu genelde 4 ay kadar soğuk katlama ister. Sonra ekersiniz.

Katlamaya almadan önce kırmızı etli kabuğunu temizlersiniz.Bir gece ılık suda bekletirsiniz sonra sudan çıkarınca sert bir bezle tekrar temizler nemli ama ıslak olmayan torfa sarar, onu da bir streç filmle kaplar ve buzdolabına koyarsınız. Katlama süreniz 3-6 ay. Siz bir 4 ay katlayın. Sonra katlamadan çıkarıp ekin. Çimlenme sıcaklığı 18-24 derecedir.Yani kısaca şimdi katlayın baharda çıkarıp ekin. Çimlenme 1-2 ay sürer.

Tohumdan yetişen manolyalar genelde 10-15 seneden sonra çiçek açar.

Selahattin Yılmaz
20-11-2006, 14:21
Teşekkürler Mine Hanım...

Selahattin Yılmaz
21-11-2006, 11:38
Kendi ölçtüğüm değerlerle :

Manolya tohumunun 100 gr'mında 800 civarı tohum çıktı

Yaprağını döken manolya da ise 100 gr tohum 475 civarı tohum var

Bu değerleri kırmızı etli kısmından temizlenmiş ve ıslak olarak belirledim.

kürekçi
22-11-2006, 18:06
Mine Hocam biliyorsunuzdur bizim botanik bahçesinde de manolya ağacı var tam girişte. Bu yaz sonu ben de 5-6 tohum alıp kırmızı etli kısımlarını çıkarıp ekmiştim. Toprakta olduğu gibi duruyorlar. Zaten kalın ve sert, odunsu bir testası var. Topraktan çıkarıp dolaba koysam herhalde sorun olmaz değil mi. Umarım topraktan enfekte falan olmamıştır bu arada.

Mine Pakkaner
22-11-2006, 18:49
Aslında sert ve uzunca bir kış olursa sorun kalmaz katlanmış olur ama bu nadir olan birşey. Tohumları çıkar ve güzelce yıka. Sonra oksijenli suyla yıka ve katla :)

kürekçi
22-11-2006, 21:06
Teşekkürler hocam ;)

turunç
22-11-2006, 23:02
Teşekkürler Mine hanım, Ben de tohumları topraktan çıkarıp söylediğiniz gibi yapayım. Bu arada kırmızı kabukları soymamıştım:) Onları da bir zahmet soyarım artık...

kürekçi
22-11-2006, 23:39
Kırmızı kabukları soymamızın nedeni çürümeyi ve bakteri faaliyetini engellemek ya da minimum düzeye indirmek de diyebiliriz. Değil mi Mine Hocam :D?

Mine Pakkaner
22-11-2006, 23:56
Evet Rower bazen bu kabuklar çimlenme engeli oluşturan enzim de barındırabiliyor.

kürekçi
23-11-2006, 00:18
Ama bu enzimler soğuk dönem yaşasa bile yapılarında bozulma gerçekleşmeyecektir ki. Denaturasyon sıcaklık arttığı zaman gerçekleşir. Sıcaklık optimum dereceye geldiğinde de bu enzimler tekrar faaliyete geçecektir. Tabi kış döneminde bahsi geçen kırmızı kısım tamamiyle çürümediyse.
Acaba doğal ortamındayken bu kabuğun çürümesi sırasında çıkabilecek asitler (tabi çıkıyor ise) tohumun sert testasının da zarar görmesine neden olup (-ki bu aslında sonuç olarak fayda sağlayacaktır), çimlenmesine de fayda sağlıyor olabilir mi?

muge
05-12-2006, 09:38
MANOLYA YETİŞTİRMEK İÇİN:merhaba,ben 4 senedir manolya tohumu toplayıp ekiyorum.Ağaçlardan topladığınız manolya kozalaklarının hafifce kendini açıp kırmızı tohumlarını göstermiş olması gerekir.Toplanan kozalakların içinden zedelemeden kırmızı güzel kokulu tohumlar çıkarılır.İki yöntem var.İlki direk tohumları kaba kumun içine katlamaya alabilirsiniz.Bunun için boş bir teneke **** kova kullanabilirsiniz.Kumun içine karıştıdığınız tohumlar serin kuru bir yerde bahara kadar bekleyecek, baharda yaprak çürüntüsü veya torfun içine ekebilirsiniz.İkinci yöntem kımızı tohumları bir elek içinde hafif ovarak üzerindeki yumuşak kaygan kabuğunu soyup (zedelemeden)hemen ekim yapabilirsiniz.Ben size her ikisinide denemenizi tavsiye ederim.Tohumun kokusu na kargalar bayılır hemen yemeye gelirler.Önlem almalısınız.Üzerini delikli bir örtü ile örtebilirsiniz.Başarılar dilerim.

muge
05-12-2006, 09:48
BURSA KARA İNCİRİ YETİŞTİRMEK İSTİYORUM.meyve fidanı yetiştiriciliği konusunda bilgili ve tecrübe sahibi olan arkadaşlardan bursa kara incirinin nasıl üretildiği hakkında bilgi rica ediyorum.

Selahattin Yılmaz
05-12-2006, 11:03
Müge hanım bu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1181&highlight=incir) başlığı okuyunuz ve şubat sonu mart başında Bursa'yı ve bursadaki incir bahçelerini sahiplerinden izin almak kaydıyla çelik almak için ziyaret ediniz.

Ayrıca şurayıda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) bir ziyaret ediniz :p ve kendinizi tanıtınız...

aybala
06-12-2006, 21:56
Bu akşam yolda manolya kozalağı(?) buldum. Ama kozalak bu (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3430)fotoğrafdaki gibi değil. Kuru. Ve içindeki tohumlar daha ufak.

Çimlendirmede (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=53131&postcount=19) işime yarar mı, yoksa bu çok iyi bir tercih değil midir?
10-15 senelik bir yatırım bu, boşuna beklemeyeyim.
;)

turunç
07-12-2006, 14:21
Ne yapacaksak manolyayı 15 sene balkonda mı bakacağız. Allahım manolyam çimlense bile yer yok. Ne zaman arsa alıp ev yapabileceğiz. Bahçesine manolyayı ne zaman dikeceğiz. Off off Aybala:)

muge
12-12-2006, 12:46
Sevgili turunc.Balkonda manolyanıza 2-3 yaşına dek bakabilirsiniz.Sonrada mahallenizdeki ilkokulun bahçesine hediye edebilirsiniz.Sayenizde manolyalı bahçesi olan okul olur.İlkokulların çoğunun bahçeleri boş ve bakımsız.Ne dersiniz?Bana iyi bir fikir gibi geldi.

turunç
12-12-2006, 13:32
İyi diyorsun Muge ama bir sorun var; orda ona kim bakacak. Ben o kadar yetiştirip büyüttüğüm kızımı kolay kolay veremem. Ama okullara zamanı geldi kitap defter kırtasiye malzemeleri ve hatta 1 pc bile hediye ettik. Sanırım bunlar daha kıymete binmiştir:) Napacaklar manolyayı. Çam diksinler benim ilkokulumdaki gibi... Ne güzel günlerdi, sıcakta gölgesine üşüşürdük o çamların...

muge
12-12-2006, 15:26
Haklısınız Turunç, benim okuduğum ilkokulda da yaşlı bir çam vardı.Hatta altında kocaman bir de kaya, üzerine çıkar otururduk.

HomeWork
06-01-2007, 08:51
Ben de özendim, şans işte bir manolya kozalağı da buldum. Dikkatlice tohumlarını çıkarım ekmeyi deneyeceğim.

bonsade
04-02-2007, 10:10
Manolyayı çelikten üretsek olmazmı.Şimdi ben boşunemı çelik diktim.

cakır54
27-04-2007, 23:58
toğumdan manolya nasıl yapılır bilmek isteyen varmı

cakır54
27-04-2007, 23:59
manolya çeliktende olur

Todor
28-04-2007, 08:01
Tohumdan manolya nasıl yapılır bilmek isteyen var_mı?

Sizce var mı?

Harun Parlak
11-05-2007, 20:53
Selamlar arkadaşlar MANOLYA Tohumlarını üç yıldır çimlendirmeye çalışıyorum.
1. Yıl Toplayıp temizledim kurtdum baharda ekdim sonuç hüsran.
2. Yıl aynen toplayıp temizledim toplar toplamaz ekdim sonuç aynen hüsran.
3. YIL TOPLADIM temizledim bir poşede koyup buzdolabı nın alt gözlerinde bahara kadar bekletdim baharda torfa ekdim sonuç yüzde 80 çimlendi ve büyümeye başladılar.
Şaşırtma yapma esnasında köklere zarar verdiğim için bir kısmı tekrar öldüler.
Seneye ömrümüz olursa inşallah her tohumu ayrı poşet lere ekip köklerini ışık aldırmadan saksılara geçireceğim sanırım ozaman başarı oranı artacak sanıyorum.

MSaygin
23-05-2007, 17:03
Hiç umudum yok ya sorayım, yukarıdaki bir mesajda bahsi geçen balkon manolyasını bulabilir miyiz ki buralarda?

Bu bitkinin teraslar için üretilmiş minyatür tipi de var, ismi “Magnolia Little Gem”. Küçücük ve o boyuyla bir sürü çiçek açıyor. Bu manolyalar sizi kesmedi, ev içerisinde yaşaşayan, yaprağını döken bir tür daha var, onu da deneyebilirsiniz (Magnolia virginiana).Manolya, Karadeniz’in ılıman, her bölgesinde yetişebilir. Havada rutubet isterler, en önemlisi de, manolyalar hava kirliliğine dayanıklıdır.

Hatta balkonda yetişenini geçtim acaba bahçeye ekmek için normalini bile bulabilir miyim acaba? Aaz önce babannemlerin bahçesinden geldim, bahçelerindeki manolya 10 kadar çiçek açmış, o bahçenin kokusunu anlatamam.

ugurlu535
04-06-2007, 09:22
Arkadaşlar merhaba bu kış boğazda topladığım tohumların bir kısmını soyarak bir kısmını olduğu gibi bekletmeden toprağa dikmiştim bunların yaklasık %10 u 1-1.5 ay sonra çimlendi :) Şimdi elimde bu resimdeki 6 filiz ve 1 tanede ayrı var boylarıda yaklaşık 5-10 cm oldular inşallah büyütmeyi başarırım.:confused:

ugurlu535
06-06-2007, 08:42
Dün akşam hepsini dikkatlice zedelemeden ayrı saklsılara aldım umarım problem olmaz ?:mad:

erda ulus
12-08-2007, 23:59
10 Dönüm gibi bir tarla alıp ticari olark MANOLYA yetiştiriçiliği yapmak istiyorum. (Marmara Bölgesinde)

Bu konu için bilgi desteği vereceklerle temasa geçmek isterim.

Sevgi ve Manolya lı kalın
Erda

sinaninci1
16-10-2007, 14:06
Sevgili manaolya severler
Benim manolyamda goncalar olusmaya basladi.
Sizinkilerden ne haber?

ceviz ağacı
16-10-2007, 14:10
sevgili sinaninci1
manolyanız kaç yaşında ben benimkinin gözünün içine bakıyorum hala tık yok 4 yaşında

sinaninci1
16-10-2007, 14:20
Benimki yaprak doken cinsi.
Yasini bilmiyorum 1 senedir bende, 2 metreye yakin boyu var.

Kazım COŞDAN
23-11-2007, 12:12
Ben bu yıl yaklaşık 1700 adet Manolyo tohumunu torfa diktim ve çevremdern aldığım tarife göre tohumları çıkartıp hiç beklemeden kırmızı kısımları ile birlikte diktim. Forumda öğrendiklerime göre galiba yanlış yaptım o kadar zahmet heba olmuş olabilir mi. Bir de elimde halen kırmızı kısımları bozulmamış yaklaşık bir iki haftalık 200-300 manolya tohumu var bunları soyup buzdolabına koyarsam torfla birlikte en azından bunları kurtarabilir miyim yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim. Kazım COŞDAN

Buket Aknar
25-11-2007, 10:11
Sevgili İklimsiz'in (Güler hanım) gönderdiği manolya tohumları elime dün ulaştı. Kırmızı kısımları kurumuş olduğu için buradan okuduklarımdan elde etttiğim ve Güler hanımın verdiği bilgiler neticesinde ılık suda bekletmeye hazırlanıyorum. Daha sonra kırmızı kısımlarını soyup toprak içerisinde buzdolabının altına koyacağım ve baharda uygun toprağa ekeceğim. Bu konunun uzmanı ve tecrübeli arkadaşlar yapmaya hazırlandığım işlemleri okuyup beni düzeltirlerse Kıbrıs'ta bulunmayan bir ağacı yetiştirebileceğim. Yardımlarınız için teşekkürler.

snowman77
05-12-2007, 00:43
20-11-2007'de topladığım manolya tohumlarını temizleyip bir kısmını nemli kuma bir kısmını torfa ve bir kısmını da poşet içerisine koyup buzdolabının alt gözünde katlamaya aldım.Şubat - mart gibi kısmetse çimlendirme işlemini deniyeceğim. Bakalım hangi yöntem daha verimli olucak görelim...:p

Harun Parlak
05-12-2007, 00:45
Farelerin ulaşamayacağı yerlere ekin **** korumaya alın yoksa güzel bir ziyafet çekiyorlar.

Oğuz Karsan
10-12-2007, 13:19
Sn Müge.

Bulunduğunuz veya İncir fidanlarını dikmek istediğiniz yer neresi ?

Çok dikkatli olmalısınız. Ben 500 adet Bursa Siyahı fidan diktim. Hem de fidanları Alara'dan aldım. Ama yine de olmadı hepsi kurudu.

İklim çok önemli, Fidanın kalitesi önemli. Diktikten sonra bakımı önemli. Dikkat edin. Yoksa benim gibi fidancıları zengin edersiniz.

Selam ve başarılar

lastmoon
18-12-2007, 10:40
merhabalar,
süs bitkilerin üretimini yaptığımız yerin bahçesinde yaprağını dökmeyen manolya ağacımız var. seralara iki- üç dal çelik hazırlayıp dikimini yaptım .yerimiz konya da olduğu için seralarımız ısıtmalı , manolya çelikleri tutup tutmayacağını merak ediyorum
tutarsa bunu resimleriyle sizlerle paylaşacağımı iletmek istedim.

Hakan KINACI
18-12-2007, 11:16
Benim kafama takılan bir konu var.
Bu manolya tohumlarını bizler neden toprağa diktikten sonra buzdolabına koyuyoruz?
Direkt dışarıda bir saksıya diksek olmazmı?

kürşad
18-01-2008, 12:14
Ben bu yıl yaklaşık 1700 adet Manolyo tohumunu torfa diktim ve çevremdern aldığım tarife göre tohumları çıkartıp hiç beklemeden kırmızı kısımları ile birlikte diktim. Forumda öğrendiklerime göre galiba yanlış yaptım o kadar zahmet heba olmuş olabilir mi. Bir de elimde halen kırmızı kısımları bozulmamış yaklaşık bir iki haftalık 200-300 manolya tohumu var bunları soyup buzdolabına koyarsam torfla birlikte en azından bunları kurtarabilir miyim yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim. Kazım COŞDAN

torfunuzu ilk sayfadaki kum içinde bekletme tarifindeki gibi nemli tutup serin bir yerde muhafaza ederseniz soğuklama yapmış olabilirsiniz.
Sıcaklığa riayet etmek kaydıyla tabii.
Çok yer kaplıyorsa torfu eleyip tohumlarınızı geri çıkarın ve başka bir kaba kum veya torf ile soğuk katlama yapın.

Hakan Kınacı: belli bir sıcaklık ve günü dış ortamda sağlayabiliyorsanız olur. Doğal ortamda tohumlar buzdolabına konmuyor zaten; kışı toprak altında veya yaprak-dal paraları arasında geçirerek çimlenmeye hazır hale geliyor.

snowman77
21-01-2008, 02:06
Manolya çeltiğinden serama ekeli 1 ay oldu şu ana kadar yaprakları ilk günkü gibi canlı duruyor.Acaba ne kadar zamanda köklenir? Yardımcı olursanız sevinirim:eek:

alice
01-02-2008, 04:00
Selamlar,
bende snowman77'nin yaptığı gibi 1.5 aydır manolya çeliğimin köklenmesini bekliyorum.
Arkadaşlar bu bekleyiş boşunamı olucak, sadece çeliklenebilir diye bilgim var. Manolya çeliği ne zaman alınmalı alınan çelik nasıl olmalı?
Deneyimli arkadaşlar yardımlarınızı rica ediyorum.

Buket Aknar
01-02-2008, 08:35
Bugün 1 Şubat, artık sevgili İklimsiz'in gönderdiği manolya tohumlarını uygun bir yere geçirme zamanı geldi mi? Yoksa buzdolabında biraz daha beklesinler mi?

alice
01-02-2008, 11:22
Bugün 1 Şubat, artık sevgili İklimsiz'in gönderdiği manolya tohumlarını uygun bir yere geçirme zamanı geldi mi? Yoksa buzdolabında biraz daha beklesinler mi?

Sayın Mine Pakkaner'in, forumda manolya tohumunu çimlendirme ile ilgili daha önce vermiş olduğu bilgilerde
''Katlama süreniz 3-6 ay. Siz bir 4 ay katlayın. Sonra katlamadan çıkarıp ekin. Çimlenme sıcaklığı 18-24 derecedir.Yani kısaca şimdi katlayın baharda çıkarıp ekin. Çimlenme 1-2 ay sürer.'' diye anlatmıştı.

Siz Kıbrıs'ta çimlendirme işine başlayabilirsiniz sıcak iklime sahip malumunuz. Diğer husus tohumun katlama süresinin en az 3 ay olması, bu da tamamsa neden olmasın.

Benim manolya tohumlarını katlamaya bırakalı 3 ay oldu. Bir kaç gün içinde oda ortamında çimlendirmeye alacağım. Aslında, manolya tohumlarımın bir süre daha katlama ortamında kalmasını istiyordum lakin buzdolabında kapalı kum dolu kutu içinde katlamaya bıraktığım bazı manolya tohumlarımda (tohumun kesesinden kaparılan uç kısmı) küflenme oluşmaya başladığını görünce çimlendirme hadisesineni erkene almaya karar verdim.Umarım onların çimlendiğini görürüm.

Başarılar...

Buket Aknar
01-02-2008, 11:25
Ben katlama işlemini Kasım sonunda yapmıştım. Yani daha 2 ay oluyor. Demek ki Mart'a kadar bekleyeceğim.
Verdiğiniz bilgileri okuyunca, buzdolabındaki kutuyu biraz karıştırmayı düşünüyorum. Acaba benimkiler ne alemde. Yoksa karıştırmamalı mıyım?

alice
01-02-2008, 11:38
Buket Hanım, ben 3 aylık asgari süremi doldurduğum için katlama kutuma baktım.Birde tohumların kabukları çatlamışlardı.Çimlendirme ortamına alınma vakti gelmiş gibi duruyorlardı.Bence siz asgari 3 aylık süreyi tamamlayınız.****** deneyimli arkadaşların daha fazla katkıları olucaktır.

snowman77
09-03-2008, 01:09
Katlamaya aldığım manolya tohumları 3 ayını doldurdu buzdolabından çıkarıp tohumlara baktığımda testalarının çatlamış olduğu hatta 2-3 tohumun kök çıkarmaya başladığını gördüm.Hemen viollere torfla ekerek çimlendirmeye aldım.Bakalım ne kadar zamanda çıkacaklar hep beraber görelim.
Buket hanım tohumları kontrol etmenizde bir sakınca olucağını zannetmiyorum ben tohumlarımı 15 gün kadar önce kontrol etmiştim.

verdoque
19-08-2008, 11:02
Merhabalar,

Postaları hızlıca gözden geçirdim, tohumları genelde kasım aralık gibi toplayanlar olmuş. (Büyük beyaz çiçekli) manolya tohumlarını/kozalaklarını en erken ne zaman toplayabiliriz acaba?

verdoque
04-10-2008, 16:16
Sorumun cevabını kendim buldum. Ekim başı Beşiktaş'ta Ihlamur Kasrı'nda üç büyük manolya ağacı kırmızı tohumlarını ve kozalaklarını dökmeye başladı. Hemen bir torba topladım. İlgilenenlere duyrulur;)

verdoque
19-10-2008, 12:41
Tohumların bir kısmını tazeyken soydum bir kısmını da hafif kurumuşken. Tavsiyem kurumadan soyulması. Daha kolay oluyor çünkü. Abartıp yaklaşık 80 tane tohumu soydum temizledim büyükçe bir saksı tepsisine ekip 10 Ekim'de buzdolabında katlamaya aldım. Çok fazla çimlenme olursa etrafıma dağıtmaya çalışacağım. Pek takip eden yok gibi ama gelişmeleri yazmaya devam edeceğim...

HAKAN_O
24-10-2008, 07:41
2 gün önce bahçedeki manolya ağacından aldım alırken hafif sümüksü bir sıvı cıktı manolya tohumu bumudur.

Selahattin Yılmaz
24-10-2008, 08:38
Budur. Ama bu meyvesi kabuğu temizleyip içindeki çıtır çekirdek gibi olanı direkt dışarda toprağa ekin...

arifkaptan
19-01-2009, 12:46
Bugün mahallemizdeki bir manolyadan tohum aldım..Katlama için geç mi kaldım acaba ? Katlama uygulamasına bu tarihte başlayabilirmiyim ?
Selamlar..

alice
19-01-2009, 13:25
Bugün mahallemizdeki bir manolyadan tohum aldım..Katlama için geç mi kaldım acaba ? Katlama uygulamasına bu tarihte başlayabilirmiyim ?
Selamlar..

Tohumlarınızı su dolu bir kabın içinde kırmızı kısmından ayırarak temizleye bilirsiniz.
Sonra temizlediğiniz tohumu nemli dere kumu içine karıştırarak poşet içine koyup buzdolabınızın sebzeliğinde bekletiniz. 2.5 - 3 ay gibi bekleme süresi yeterli oluyor.katlama süresinin sonuna doğru arasıra kontrol ediniz, çimlenme başlagıcı olunca yerine dikiniz. Elinizdeki tohumlar sağlıklıysa geç kaldığınızı düşünmüyorum.

merakli
04-02-2009, 12:39
Tohumların bir kısmını tazeyken soydum bir kısmını da hafif kurumuşken. Tavsiyem kurumadan soyulması. Daha kolay oluyor çünkü. Abartıp yaklaşık 80 tane tohumu soydum temizledim büyükçe bir saksı tepsisine ekip 10 Ekim'de buzdolabında katlamaya aldım. Çok fazla çimlenme olursa etrafıma dağıtmaya çalışacağım. Pek takip eden yok gibi ama gelişmeleri yazmaya devam edeceğim...

Sayın Verdoque;

Ben de uzun zamandır manolya tohumunu çimlendirmeye çalışıyorum. Bu sene 3. deneme yılım. Bu yıl kullandığım tohumların bir kısmını İstanbul'dan, bir kısmını da Adana'dan topladım. Sitede önerilen yöntemlerden ikisini birden bu yıl denedim.
İlk tohum grubumu ekim ayında doğrudan torfa ektim, ikinci grubu ise soğuk katlama yaptım ve 1 ay önce torfa ektim.

Manolyaları çok seviyorum, kokusuna ve çiçeğinin asil güzelliğine bayılıyorum. Hele de benim elimden tohumdan büyütebilirsem değmeyin keyfime. Ama bu zamana kadar söz ettiğim gibi netice alamadım.

Şu an sizin tohumların durumu nedir acaba? Çimlenme var mı? Sizce ne kadar zamanda çıkarlar? Bendekilerde hiç gelişme yok, sanırım yine çürüdüler. :o

tenar
04-02-2009, 13:35
Aşağıda, Sn bahçıvan'ın verdiği manolya tarifi var. Ben böyle ekmeyi düşünüyordum.


"arkadaşım önce tohumları kurutmalısınız. tohumları tamamen kurutun simsiyah olurlar üzülmeyin öylece dediğim gibi ekin başarıya ulaşacaksınız.

mart sonu gibi %70 torf %30 kum ( dere mili ) karışımı yapıp dört parmak kalınlıgında geniş bir tabaga serin.
Tohumları toprağın üzerine üçer santim ara ile koyun.
Tohumların üzerine bir santim kalınlığında terkar hazılanan topraktan tohumların üzerini kapatın.
Toprak nemli olacak şekilde normal sulama yapın ve Çimlenmesini bekleyin. "


Ben de martı bekliyorum.

merakli
04-02-2009, 14:44
Bu durumda ben biraz erken davranmışım sanırım...

verdoque
04-02-2009, 15:36
Sn. Meraklı,

Katlamaya aldığım toprakta küflenme başlayıca 1-1.5 ay önce kabı buzdolabından balkona aldım. Biraz ayaz yemiş olabilirler, o ara hava çok soğuktu.

Hatırlattığınız iyi oldu uzun zamandır kontrol etmemiştim. Bakınca haber veririm.

verdoque
04-02-2009, 19:38
Benim bir sorum var, açık havada katlamaya bırakılan tohumlar -8 - -10 derecede kalırsa bir zararı olur mu?

verdoque
01-03-2009, 12:31
4.5 ay katlanan tohumlarımı balkondan içeri aldım. Toprağı biraz karıştırdım ama çimlenen tohum göremedim. Şimdi içerde sulamaya devam ediyorum. Galiba çok soğuk havalarda dışarda bıraktığım için böyle oldu.

merakli
01-03-2009, 19:28
ekim ayında topladığım tohumlarımın bir kısmını buzdolabında soğuk katlama yapıp, ocak başında ekmiştim. Ve o tohumlardan sadece "1" tanesi çimlenmeye başladı, bugün sabah kontrolünde toprakta kendini gösterdiğini gördüm! Çok kötü bir alışkanlık oldu artık sabah akşam tohumlarımı kontrol ediyorum :o

Ama bir tanecik de olsa çok güzel, çok uzun zamandır bunun için uğraşıyordum. İnşallah zarar vermeden büyütmeyi başarırım.

merakli
01-03-2009, 19:32
Sayın Verdoque sizin de emekleriniz boşa gitmez inşallah. Kısa zamanda filizlerinizi görmeniz dileğiyle.

verdoque
10-03-2009, 18:36
Bugün manolya tohumlarımı fısfıslarken yüzeye çıkmış bir tohum gördüm. Kabuğu çatlamıştı. Bu çimleneceğini gösteriyor değil mi :)

snowman77
10-03-2009, 20:03
Evet verdogue tohumlarınızın yeni çimlenmeye başladığını düşünüyorum.Yakında daha fazla sürgün görüceğinize eminim.

merakli
11-03-2009, 08:12
Gözünüz aydın Verdoque, benim bir tanecik çimlenen tohumumda filiz ters u şeklinde yaprakları önce toprakta kalıp sonra çıkmıştı. Şimdi esas yaprağını vermeye hazırlanıyor. Çıkan ilk yaprakların biraz sarıya dönük olduğunu görünce demir eksikliği olabilir diyereke demirsülfat aradım ama bulamadım. İki tane çivi gömdüm toprağına.

Acaba manolya filizini şaşırtmak gerekir mi? Eğer şaşırtmak gerekse ne zaman yapmalı?

merakli
24-03-2009, 08:24
Sevgili dostlar;

Geçen iki gün içinde iki manolya tohumum daha çimlendi. Bu tohumları doğrudan torfa ekmiştim, buzdolabında bekleyene göre daha geç çimlendi ama sayısal olarak daha fazla çimlenmiş oldu. Buzdolabındayken sanırım küflenmesi çimlenme sayısını etkiliyor.

Şu anda elimde üç adet manolya adayı var. Çok keyifliyim.

Manolya adayı dememin sebebi, bazı manolya ağaçları aşılama ile üretildiğinden tohumdan çıkan manolya anaca benzemeyebilirmiş. Bunu da ancak tam geliştiğinde ya da çiçek açtığında anlayabileceğiz sanırım. Çiçek açması için de 10 yıl geçmesi gerektiği düşünülürse...

ntuk
24-03-2009, 22:08
Merhaba,

Ben de manolya çimlendirdim. Şuan 10-15 cm boyundalar. 1 yaşına girdiler. 15 tane kadar var sanırım. Bulduğum tum tohumları öyle buzdolabında falan bekletmeden oda ısısında (evim cok sıcak olmaz asla) beklettim. Sonra bir dondurma kabında diğer tüm çiceklerim için kullandığım toprağa koydum. Kapağı kapalı tuttum bir süre ve neredeyse hepsi çimlendi...:)

Aslında şartlar biraz elveriyorsa çimlenmeleri çok zor olmuyor.

verdoque
25-03-2009, 21:16
Merhaba,

Çatlayan tohumu gördüğümden beri tohumlarımı her gün fısfısla nemlendiriyordum. Ama hala toprağın dışına çıkan bir filiz olmamıştı. Bugün artık dayanamadım, toprağı biraz eşeledim ve kök çıkarmış bir tohum gördüm hemen üstünü kapattım, çıkmasını bekliyorum artık :)

merakli
27-03-2009, 10:43
Merhabalar;

Manolya başlığının hareketlenmesi beni çok sevindirdi. Elimde şu anda 3,5 manolya adayı var. Birinin ne yazık ki tepeli yaprağı topraktan çıkmak üzereymiş ve ben meraklı olarak ne oldu bunların hali deyip toprağı kurcalarken tepe yapraklarını kırdım. Ama yapraksız haliyle gövdesini uzattı ve canlı. Gelecekte ne olur bilmiyorum.

Sevgili ntuk elimdeki filizler yaklaşık 4-5 cm boyundalar. Ben de tohumları polietilen köpük dondurma kabına torfa ekmiştim. Hala orada büyümeye devam ediyorlar. Siz ilk yıl bakımı nasıl yaptınız? Gübreleme uyguladınız mı? Gübre verdiyseniz ne sıklıkla ve hangi gübreden verdiniz? Bir de bu fidelere şaşırtma yapmak gerekir mi? Ne kadar zaman sonra saksıya almak gerekir?

Bilgi verirseniz sevinirim. Manolyalarımızın çiçeklerini görmek umuduyla...

mog
27-03-2009, 11:27
çimlenme konusunda ya da gelişimde sıkıntı yaşıyorsanız ; ya da fidanların yerini değiştirdiğinizde sıkıntı yaşıyorsanız, bana mesaj çekin. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım

verdoque
10-04-2009, 18:48
Manolyalarım yavaş yavaş toprak üstüne çıkmaya başladı, üstteki toprağı biraz karıştırınca düşündüğümden çok daha fazla çimlenme olduğunu gördüm, bazıları da çok dip dibeler. Çimlenen tohumları ne zaman ve nasıl şaşırtmalıyım? Yakın olanları zarar vermeden ayırmanın bir yolu var mı?

Nail Sarı
24-09-2009, 10:36
Manolya'lar yavaş yavaş tohumlarını göstermeye başlamış olması gerek. Sizlerden gelecek yeni mesajları bekliyoruz. Her gün önünden geçtiğim manolyaları takibe başladım. :) Ekim sonuna kadar tohumlarını dökmeye başlarlar.

selis
24-09-2009, 11:54
Nail Bey manolyalar tohumlarını dökmeye başlamışlar.. Dün açılmış kozalaklardan topladım..Hatta ağacın dibine dökülen tohumlar da çoktu..

Manolya yetiştirmek çok zor 15 sene içinde çiçek açıyormuş.. :)

verdoque
24-09-2009, 13:38
Geçen sene topladığım 80 kadar tohumdan elimde sadece 1 tane fide kaldı, o da çok çok yavaş büyüyor. Pes ettim yetişmiş bir tane alacağım...

Nail Sarı
24-09-2009, 13:49
Nail Bey manolyalar tohumlarını dökmeye başlamışlar.. Dün açılmış kozalaklardan topladım..Hatta ağacın dibine dökülen tohumlar da çoktu..

Manolya yetiştirmek çok zor 15 sene içinde çiçek açıyormuş.. :)

Bence ağaç yetiştirilecekse bu manolya ve benzeri zorlukta ağaç olmalı. Kıymetli ağaçların pek çoğunun yetişmesi zor. Buradaki her üye ülkemize ve dünyamıza bir manolya kazandırmış olsa 15 sene sonra binlerce manolya ağacı sahibi bir ülkemiz olur. Çocuklarımız bizlere minnettar olacaktır.:)

selis
24-09-2009, 14:23
Aslında haklısınız da.. Bu bitki sadece yaprağının güzelliği ve yeşili için bile yetiştirilebilinir.. Ama böyle bir ağaç için kocaman bir bahçe lazım.. :p
İzmir Fuarından ;)

fiona
24-09-2009, 15:39
yalova sartlarında henüz tohumlar olgunlaşmadı...yapragını döken magnolia ise eger fideleriniz kışın yapraklar dökülünce saksıya alabilirsiniz..9 luk saksılar ya da daha küçükler yeterli olur kökün ısınması gerek çünkü..kışın gübre vermeye gerek yok..baharda olabılır...koza<alaklardan toplayınca dışındaki kırmızı yağlı kabuguayıklamak gerek...tohumu ortadan kesin içinde beyaz embriyo denen kısım varsa ekersiniz..

selis
24-09-2009, 15:51
Fiona o kırmızı kısmı niçin ayıklamamız gerekiyor onu anlamadım.. O şekilde ekince nasıl olsa toprakta çürümeyecek mi?

fiona
24-09-2009, 15:55
sonuçta çimlenir ama çimlenme oranını arttırır...evet aynen resimdeki gibi olursa oran artar..meyve sandıklarına da ekebilirsiniz..üzerini 1-1.5 katı ince tohum harcı ile güzelce kapatıp nemlendirebilirsiniz..mart sonu ekime geç kaldığımız soulangeana ve stellata tohumlarımız nefis bir biçimde çimlendiler....

Nail Sarı
24-09-2009, 16:19
İzmir Fuarına manolya tohumu toplamaya gitsek problem çıkarmı acaba? Gerçekten bu güzel ağacın tohumlarını toplayıp isteyen üyelerle paylaşsak güzel olmaz mı?

selis
24-09-2009, 16:31
Nail Bey ben tohumları fuardan topladım.. Bitkiye zarar vermedikten sonra kim ne diyebilir? Hem tohumların çoğu yerlere dökülmüş..
Hatta başka tohumlar da topladım, (orkide, erguvan, cennet kuşu vs..) bitkilerin fotolarını çektim kimse bir şey söylemedi..

verdoque
25-09-2009, 13:44
Çimlendirmek zor değil ama biraz uzun iş, temizleyip toprağa ektiğim tohumları üzeri kapalı olarak buzdolabında 2 ay tuttum, küflenme başlayınca üzerini açıp ankara soğuğunda dışarıda 2 ay unuttum. İçeri alıp sulamaya başladıktan bir süre sonra çok büyük bir kısmı çimlendi. Ama yaşatmak çok zor. Son birkaç tanesine kadar hepsi kendiliğinden kurudu gitti. Kalanlar da sanırım bir zararlı yüzünden öldü. Geriye 1 tane kaldı o da doğru dürüst büyümüyor.

merakli
28-09-2009, 13:52
Üzerine titreyerek baktığım üç manolya fidancığımdan biri anlaşılmaz bir sebepten kurudu. Üstelik o en gelişmiş olanıydı. Bitkinin toprağa değdiği kısım kurumuş (gövdenin üstü ve altı yeşil, sadece toprağın hemen hizasına denk gelen kısım, anlaşılır gibi değil), yaprakları da kızıl kahve bir renk almıştı. Neden olduğunu bilemiyorum.

Gerçekten çok zor büyüyorlar, geçen yıl bu zamanlar yetiştirme çalışmasına başlamıştım. Bir yıl içinde ancak 4-5 yaprak verdi. Diğer ikisi şimdilik fena değil.

verdoque
28-09-2009, 16:11
Bende de aynısı oldu son kalanlar toprağa girdiği kısımdan incelip kurudular. Aynı şey daha önce adenium ve plumerialarıma da olmuştu. Bir zararlıdan kaynaklandığını düşündüm belki de hastalıktır bilemiyorum, forumda birkaç yere sordum ama cevap alamadım.

serdarulusoy
10-10-2009, 22:06
MANOLYA YETİŞTİRMEK İÇİN:merhaba,ben 4 senedir manolya tohumu toplayıp ekiyorum.Ağaçlardan topladığınız manolya kozalaklarının hafifce kendini açıp kırmızı tohumlarını göstermiş olması gerekir.Toplanan kozalakların içinden zedelemeden kırmızı güzel kokulu tohumlar çıkarılır.İki yöntem var.İlki direk tohumları kaba kumun içine katlamaya alabilirsiniz.Bunun için boş bir teneke **** kova kullanabilirsiniz.Kumun içine karıştıdığınız tohumlar serin kuru bir yerde bahara kadar bekleyecek, baharda yaprak çürüntüsü veya torfun içine ekebilirsiniz.İkinci yöntem kımızı tohumları bir elek içinde hafif ovarak üzerindeki yumuşak kaygan kabuğunu soyup (zedelemeden)hemen ekim yapabilirsiniz.Ben size her ikisinide denemenizi tavsiye ederim.Tohumun kokusu na kargalar bayılır hemen yemeye gelirler.Önlem almalısınız.Üzerini delikli bir örtü ile örtebilirsiniz.Başarılar dilerim.

elımde manolya tohumları var bunları dediğinız gıbı kabuklarını soyup eksem hava ve toprak sıcaklığı ortalama 20 derece çimlenırlermı ilk manolya tohumu ekımim olacak bilginize şimdıden teşekkur ederım

spesific
15-10-2009, 10:19
Merhaba arkadaşlar. Yeni katıldım. Az önce bir sürü şey yazmıştım buraya. Ve giriş yapmadan önizleme yap dediğim için yazdıklarımın hepsi gitti. O yüzden sinirlerim bozuldu. Çünkü büyük bir sevinç ve heyecanla yazmıştım. Manolyalarla ve böyle bir site ile tanışmış olmanın mutluluğuyla. O yüzden şim kısaca yazacağım. Çok vaktim de yok. Elimde 100-150 gr. tohum var. Hiçbir işlem yapmadan bekleme süresi ne kadardır? Kırmızı kabuklarını soyup bekletsem dah mı uzun dayanır? Torf nedir? Soğuk katlama kumla mı daha iyi olur torfla mı? Soğuk katlama tam olarak nasıl yapılıyor? Tohumları nasıl koyuyoruz. Derinlik ve iki tohum arasındaki mesafe farkeder mi? Dolaba koymadan önse neden streçliyoruz, hava almaması için mi? Tohumları ağaçtan mı toplamalı yere dökülenlerden mi? Çimlendirme ne demek? Katlaması bitmiş tohumları toprağa almak mı? Tohumların katlamasını bittiğini nereden anlarız?

Daha çok sorularım var ama öncelikle tohumları ziyan etmeden işleme almak istiyorum. daha sonra sorularıma devam edeceğim. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

Manolya aşkınaaaaaa :eek:

:rolleyes:

Hoşçakalın...

serdarulusoy
15-10-2009, 10:33
Merhaba arkadaşlar. Yeni katıldım. Az önce bir sürü şey yazmıştım buraya. Ve giriş yapmadan önizleme yap dediğim için yazdıklarımın hepsi gitti. O yüzden sinirlerim bozuldu. Çünkü büyük bir sevinç ve heyecanla yazmıştım. Manolyalarla ve böyle bir site ile tanışmış olmanın mutluluğuyla. O yüzden şim kısaca yazacağım. Çok vaktim de yok. Elimde 100-150 gr. tohum var. Hiçbir işlem yapmadan bekleme süresi ne kadardır? Kırmızı kabuklarını soyup bekletsem dah mı uzun dayanır? Torf nedir? Soğuk katlama kumla mı daha iyi olur torfla mı? Soğuk katlama tam olarak nasıl yapılıyor? Tohumları nasıl koyuyoruz. Derinlik ve iki tohum arasındaki mesafe farkeder mi? Dolaba koymadan önse neden streçliyoruz, hava almaması için mi? Tohumları ağaçtan mı toplamalı yere dökülenlerden mi? Çimlendirme ne demek? Katlaması bitmiş tohumları toprağa almak mı? Tohumların katlamasını bittiğini nereden anlarız?

Daha çok sorularım var ama öncelikle tohumları ziyan etmeden işleme almak istiyorum. daha sonra sorularıma devam edeceğim. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

Manolya aşkınaaaaaa :eek:

:rolleyes:

Hoşçakalın...

benımde elımde manolya tohumları var burdan bılgı almak ıstedım okuduğumda edındığım bılgıler yukarda var soğuk katlama gerekıyor bulunduğum ilçede görüştüğüm bır manolya üreticiside soğuk katlama yapmadan kırmızı kabuklarını soyup dıkılebıleceğinı kendının böle yetiştirdiğinı söledı uzun bır uğraştan sonra elınde 9 yaşında bol mıktarda manolya var ve çok sağlıklılar tohumdan uretımde yaklaşık 10 sene kadar çiçek açmadığını duymuştum yınede sıze yardımcı olabılecek arkadaşlar vardır kolay gelsın temennımle tekrardan hoşgeldınız

spesific
15-10-2009, 12:41
Teşekkür ederim serdarulusoy. Ben de forumdaki yazıları okudum fakat kafam karıştı. emin olamadım hangisini uygulayacağıma. Yazımı okuyanlar yardımcı olur zaten ben biliyorum. Burada herkes çok paylaşımcı. O yüzden sevdim bu siteyi..

:)

serdarulusoy
15-10-2009, 12:50
evet guzel bır yer bende sevıyorum zamanımın çoğunu burda bılgı edınerek geçiriyorum tutku ve hastalık oldu bende ağaçlar net :)

verdoque
18-10-2009, 20:54
Merhaba arkadaşlar. Yeni katıldım. Az önce bir sürü şey yazmıştım buraya. Ve giriş yapmadan önizleme yap dediğim için yazdıklarımın hepsi gitti. O yüzden sinirlerim bozuldu. Çünkü büyük bir sevinç ve heyecanla yazmıştım. Manolyalarla ve böyle bir site ile tanışmış olmanın mutluluğuyla. O yüzden şim kısaca yazacağım. Çok vaktim de yok. Elimde 100-150 gr. tohum var. Hiçbir işlem yapmadan bekleme süresi ne kadardır? Kırmızı kabuklarını soyup bekletsem dah mı uzun dayanır? Torf nedir? Soğuk katlama kumla mı daha iyi olur torfla mı? Soğuk katlama tam olarak nasıl yapılıyor? Tohumları nasıl koyuyoruz. Derinlik ve iki tohum arasındaki mesafe farkeder mi? Dolaba koymadan önse neden streçliyoruz, hava almaması için mi? Tohumları ağaçtan mı toplamalı yere dökülenlerden mi? Çimlendirme ne demek? Katlaması bitmiş tohumları toprağa almak mı? Tohumların katlamasını bittiğini nereden anlarız?

Daha çok sorularım var ama öncelikle tohumları ziyan etmeden işleme almak istiyorum. daha sonra sorularıma devam edeceğim. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

Manolya aşkınaaaaaa :eek:

:rolleyes:

Hoşçakalın...

Merhaba Sn. spesific,

Tohumları yerden veya ağaç üstünde kuruyan kozalaklardan iyice çıkmış olanlardan toplayabilirsiniz. Ben karışık toplamıştım.

Soğuk katlama ektiğiniz tohumların normal ortama alınmadan önce soğuk bir ortamda bekletilmesidir. Bazı tohumlar buna ihtiyaç duyuyor. Buzdolabına koyarken streç film kaplamanın sebebi sanırım nemi muhafaza etmek. Ama 1-2 ay sonra küflenmeye sebep oluyor, havalandırma için delik açsanız ya da ara sıra havalandırsanız bile. Ben soyup yıkadığım tohumları oksijenli suya sokup çıkardım. 80 kadar tohumu büyük bir saksı tabağına toprak-perlit karışımına ektim. 2 ay kadar buzdolabında streç filmle kapalı şekilde beklettikten sonra toprak üstündeki küflenmeyi farkettim. O sıralar da hava soğumuştu, streçi kaldırıp tabağı balkona koydum ve orda unuttum. 2 ay daha geçtikten sonra aklıma geldi, arada tohumları sulamadım bile. Hava -8- -10'ları gördü. Çimlenmezler diye üzüldüm ama katlama süresi 4 ayı bulduğu için içeri alıp sulamaya başladım. Pek de umutlu değildim açıkçası. Birkaç hafta sonra ilk tohumlar çimlenmeye başladı. 80 tohumu çok dip dibe ekmişim, yüksek oranda çimleneceklerini düşünmemiştim. 2 yaprak çıkaranı ayırmak zorunda kaldım çünkü kap çok sığdı ve kökleri dolanacak kadar birbirlerine yakın çıktılar. Küçük saksılara şaşırtma yaptım ama belki erken aktardığımdan bilemiyorum durup dururken çoğu kurudu gitti. En son elime o kadar fideden 4 tane kalmıştı. Onların da en sağlıklısı ve en hızlı büyüyeni (tek o 4 yapraklıydı) dahil 3 tanesi toprağa girdiği kısımdan incelip kurudu. Geriye bir tane kaldı, onun da hala 3 yaprağı var öylece duruyor. Ne ölüyor ne büyüyor.

Çimlenme konusunda sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Asıl mesele fideleri sağlıklı bir şekilde büyütebilmek. Size tavsiyem tohumlarınızı baştan teker teker viyollere ekin. Yeterince beklemeden yeni ortama almayın. Hava iyi olsa bile açık balkonda/dışarıda bırakmayın, börtü böcek saldırıyor.

Bu tohum işi gerçekten çok zahmetli, çiçek açan bir manolyaya daha hızlı sahip olmak istiyorsanız ya çelik almaya çalışın ya da hazır olarak satın alın derim. www.fidanistanbul.com'dan adrese gönderiyorlar diye biliyorum.

spesific
18-10-2009, 22:10
Merhaba Sn. spesific,

Tohumları yerden veya ağaç üstünde kuruyan kozalaklardan iyice çıkmış olanlardan toplayabilirsiniz. Ben karışık toplamıştım.

Soğuk katlama ektiğiniz tohumların normal ortama alınmadan önce soğuk bir ortamda bekletilmesidir. Bazı tohumlar buna ihtiyaç duyuyor. Buzdolabına koyarken streç film kaplamanın sebebi sanırım nemi muhafaza etmek. Ama 1-2 ay sonra küflenmeye sebep oluyor, havalandırma için delik açsanız ya da ara sıra havalandırsanız bile. Ben soyup yıkadığım tohumları oksijenli suya sokup çıkardım. 80 kadar tohumu büyük bir saksı tabağına toprak-perlit karışımına ektim. 2 ay kadar buzdolabında streç filmle kapalı şekilde beklettikten sonra toprak üstündeki küflenmeyi farkettim. O sıralar da hava soğumuştu, streçi kaldırıp tabağı balkona koydum ve orda unuttum. 2 ay daha geçtikten sonra aklıma geldi, arada tohumları sulamadım bile. Hava -8- -10'ları gördü. Çimlenmezler diye üzüldüm ama katlama süresi 4 ayı bulduğu için içeri alıp sulamaya başladım. Pek de umutlu değildim açıkçası. Birkaç hafta sonra ilk tohumlar çimlenmeye başladı. 80 tohumu çok dip dibe ekmişim, yüksek oranda çimleneceklerini düşünmemiştim. 2 yaprak çıkaranı ayırmak zorunda kaldım çünkü kap çok sığdı ve kökleri dolanacak kadar birbirlerine yakın çıktılar. Küçük saksılara şaşırtma yaptım ama belki erken aktardığımdan bilemiyorum durup dururken çoğu kurudu gitti. En son elime o kadar fideden 4 tane kalmıştı. Onların da en sağlıklısı ve en hızlı büyüyeni (tek o 4 yapraklıydı) dahil 3 tanesi toprağa girdiği kısımdan incelip kurudu. Geriye bir tane kaldı, onun da hala 3 yaprağı var öylece duruyor. Ne ölüyor ne büyüyor.

Çimlenme konusunda sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Asıl mesele fideleri sağlıklı bir şekilde büyütebilmek. Size tavsiyem tohumlarınızı baştan teker teker viyollere ekin. Yeterince beklemeden yeni ortama almayın. Hava iyi olsa bile açık balkonda/dışarıda bırakmayın, börtü böcek saldırıyor.

Bu tohum işi gerçekten çok zahmetli, çiçek açan bir manolyaya daha hızlı sahip olmak istiyorsanız ya çelik almaya çalışın ya da hazır olarak satın alın derim. www.fidanistanbul.com'dan adrese gönderiyorlar diye biliyorum.


Sn. verdoque

Aslında ben tam da bu zahmetleri çekmek istiyorum. Biraz emek vermek istiyorum. O kadar güzel görünüşlü ve güzel kokulu bir çiçeğe daha da değer katar. Ben zaten bu yüzden uğraşıyorum bitkilerle. Emek verdiğim bir şeyin istediğim sonuca ulaştığını görmek. O yüzden çiçeklerim çok değerlidir benim için. Allah hepimizin manolyalarına hayırlı ömürler versin. :)

Bazı arkadaşların 150 tohumdan 6 tanesi yaşıyor, 80 tohumdan 1 tanesi yaşıyor vs.. gibi yazdıklarını okuyunca korktum ben de. İnşallah iyi bakabilirim manolyalarıma.

Elimde meyve kasalarının içine konulan 28-30 bölmeli plastik ince bir şey var. Onun içinde yapsam olur mu soğuk katlamayı her bölmeye 1-2 tohum koyarak.

Teşekkürler, şimdilik hoşçakalın..

verdoque
02-12-2009, 12:50
Bu sene topladığım manolya tohumlarını soyup temizleyip nemli kağıt havlu arasında buzdolabına koymuştum. Küflenmeye başlayınca hava da soğuduğu için sığ bir kapta toprağın içinde balkona aldım. Birkaç hafta sonra serçeler fark etti sanırım, toprağı darmadağın etmişler, tohumları yemişler. Kabukları soysanız bile kokusunu alıyorlar...

alice
02-12-2009, 17:45
Sayın verdoque,
bir miktar dere kumunu sıcak su ile steril hale getirin. Ağzı Kapalı bir kabın içine bu kumla birlikte tohumları yerleştirin ve serince karanlık bir yere kaldırın.
Bunu uygularsanız, tohumları katlama esnasında küflenme gibi sorunla karşılaşmazsınız.

mucevher
10-12-2009, 13:20
herkese merhaba...
manolya aşkına yardım edin. 20-25 tane tohumu soydum. ne yapacağımı düşünüyorum. acaba buzdolabında mı bekletiyim yoksa toprakla beraber buzdolabına mı koyayım?
bir yardım eli uzatın...

mucevher
10-12-2009, 13:22
ya da... hemen toprağa mı ekmeliyim?

ahmetshur
10-12-2009, 14:23
arkadaşlar elinde manolya tohumu olan varmı?

triple
10-12-2009, 14:40
Arkadaslar bende yetiskin bir manolaya kaca alınabilir bunu ogrenmek istiyorum bilgisi olan lutfen cevap verise sevinirim

verdoque
10-12-2009, 15:01
Sn Triple, fidanistanbul'da 80-100cm'lik fidana 25 lira fiyat vermişler.

http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=972

Sn.mucevher,

Havalar soğuduğu için topraklı ve üstü hava alacak şekilde balkona/dışarıya da koyabilirsiniz. Ama kuşlara dikkat edin, toprağı darmadağın edebilirler. Benim saksıda tohum kalmadı hepsini yediler, hala gelip gelip dağıtıyorlar.

Ben topraklı ve nemli kağıt havlu arasında buzdolabına kaldırdığımda hep küflenme sorunuyla karşılaştım. Sn alice aşağıdaki yöntemi anlatmıştı, isterseniz öyle de deneyin.

"Sayın verdoque,
bir miktar dere kumunu sıcak su ile steril hale getirin. Ağzı Kapalı bir kabın içine bu kumla birlikte tohumları yerleştirin ve serince karanlık bir yere kaldırın.
Bunu uygularsanız, tohumları katlama esnasında küflenme gibi sorunla karşılaşmazsınız."

mucevher
10-12-2009, 16:43
sayın verdoque,
teşekkür ederim. her ikisini de deneyeceğim... :)

Hhatice
31-03-2010, 19:07
[QUOTE=triple;543952]Arkadaslar bende yetiskin bir manolaya kaca alınabilir bunu ogrenmek istiyorum bilgisi olan lutfen cevap verise sevinirim[/QUOTE

Ben yeni aldım Romantik satıyor hemde çok çok uygun fiyatı

mcbel
20-04-2010, 16:08
Üç yıl kadar önce Denizli EGS park bahçesinde adının ne olduğunu o tarihlerde bilmediğim güzel beyaz çiçekleri olan bir ağaçtan kozalak benzeri meyvasının içine saklanmış tohumlarını alarak sakladım...

Bu yıl başında bu güzel forumda dolaşırken bu tohumların manolya tohumu olduğunu öğrendim.. heyecanla üç yıl sonra bu sakladğım tohumları aradım buldum. ( özel hiç bir işlem yapmamıştım.. topladım ve kağıt zarfın içinde sakladım...) ama durum hiç iç açıcı değildi 50 kadar tohumu güveler elemişti.. genede sabırla bütün tohumları yıkadım ve temizledim..üzeride güve deliği görünmeyen 10-15 tane tohumu ocak ayında balkonda soğukda on gün kadar ıslattım.. sonra gene balkonda bulunan boş bir saksının içine tohumları yarım santim derinlikde çimlenmeye bıraktım..
Gene aynı tarihlerde aynı saksının içine denizlide kahve satıcılarıdan temin ettiğim ve gene aynı işleme tabi tuttuğum yeşil kavrulmamamış kahve çekirdeklerinden de ektim..

Hepsinden umudu kesip 10 gün kadar önce saksının ortasına kendi çimlendirdiğim fesleğen fidelerini diktim..

Ama 15 nisan tarihinde birde baktım saksının içinde bir tohum çimlenerek dünyaya merhaba dedi.. önce yabani ot sandım.. sonra internetden araştırdım benim fidecik manolyaya birebir uyuyor.. mutluluğumu anlatamam.. hele iki gün önce bir tohumda çimlenince dünyalar benim oldu...

İşte arkadaşlar bu da benim acemi şansı manolya çimlendirme maceram... :D umarım fidelerimin ağaç olduğu günlerine görürüm. :cool:

Darısı tüm manolya sevenlerin başına..

Evet arkadaşlar öndeki fidecik 15 nisan 2004 tarinde çimlenen arkadaki ise henüz 2 günlük :cool:
137326

altaki 15 nisan doğumlu olan yakın çekim (sağ köşede görünen de saksının ortasındaki fesleğen ;) )

137327

buda 2 günlük bebeğimiz yakın çekim
137328


Umarım yanılmamışımdır ve inşaallah yabani ot felan değildir.. konuyu iyi bilen arkadaşlar teyid ederse memnun olurum.

verdoque
20-04-2010, 16:25
Sn. mcbel, büyük beyaz çiçekli, yaprak dökmeyen manolyadan bahsediyorsanız pek benzemiyor gibi. Ama çok küçükler biraz daha bekleyelim isterseniz.

Benim çimlendirdiğim manolya bir yıldan fazla oldu hala 4 yapraklı. Çok yavaş büyüyor. Ama yanlış hatırlamıyorsam yaprakları kauçuk gibi kalın ve arka yüzeyi hafif tüylü, manolya ağacının yaprağının minyatür hali gibi. Yaprakların uçları çok sivri değil, yuvarlak hatlı. Eve gidince tekrar bakıp fotoğraf eklemeye çalışırım.

mcbel
20-04-2010, 16:38
Sayın verdoque

Evet dediğiniz gibi büyük beyaz çiçekli ve yapraklarını dökmeyen bir manolyaydı hatta ağacında o tarihlerde resmini çekmiştim. fotoğraf arşivimden bulursam bende tohumlarını aldığım ağacın resminide eklerim..

Ama yaprak konusunda haklısınız kauçuk benzeri yaprakları vardı. ( laf aramızda ben o tarihde bunun solon kauçuğunun dış mekan türü sanmıştım :o .. tüm manolya sevenler cehletimi affetsin)

ama muhteşem beyaz çiçekleri gerçekten göz alıcıydı

evet sanırım karar vermek için henüz biraz erken biraz daha beklemek daha uygun.. (ama bu heycanı yaşayanlar daha iyi bilir illaki paylaşmak istiyor insan)

ilginize çok teşekkür ederim

mcbel
20-04-2010, 16:58
sayın verdoque

Evet tohumları aldığım ağacın resimlerini buldum.. ancank ağaç olarak değilde çicek açacak kozalak benzeri yumruları görüntülemişim.

altta ekliyorum..

137352

137353

verdoque
20-04-2010, 17:15
Evet aynı ağaçtan bahsediyoruz, resimledikleriniz dökülen çiçeklerden arta kalan kozalaklar, kuruyunca içlerinden kırmızı tohumlar çıkıyor :)

Benim manolyamın fotoğrafları:

mcbel
20-04-2010, 22:33
Sayın verdoque

Manolyanızın maşallahı var allah nazardan saklasın..

Benim fideciklere gelince az önce internette tekrar araştıma yaptıp.. aşağıda verdiğm yabancı linkde manaolya ile birtakım bilgiler ve resimler yer alıyor.. 10 numaralı Small seedlings etiketli fotoğraftaki fideler benim fideciklere çok uyuyor.. ( bu resimde beni biraz rahatlattı)

Ama en doğrusu biraz daha bekleyip sonucu görmek

yabancı kaynaklı manolya bilgileri veren sitenin linki:
http://www.burncoose.co.uk/site/page.cfm?page_ref=how_to_care_for_Magnolias

verdoque
20-04-2010, 22:53
Bu en şanslı manolya:) 80 taneden tek bu hayatta kaldı. Toprağını değiştirmek istiyorum ama zarar veririm diye korkudan değiştiremiyorum. Şu anki toprağı biraz sıkı. Daha gevşek ve zengin bir karışım yaparsam daha hızlı gelişir diye düşünüyorum.

Siz benziyor diyorsanız problem yok. Umarım manolya çıkarlar ve hiçbirini kaybetmezsiniz, hepsi de yaşar :)

mcbel
20-04-2010, 23:15
iyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.. umarım sizde fidenizin çiçek açtığını görürsünüz...

Bu arada ben saksısını değiştirmeye korduğum bir kaç çiçek için kendimce bir yöntem geliştirdim... saksının yüzey kısmını çay kaşığı ile biraz kabartıyorum, mümkün olduğunca köklere dokunmamaya çalışıyorum. sonra saksının üstünden yaklaşık beş-on santim kalınlığındaki toprağı alıyorum.. kalan zemin kısmını tekrar biraz daha kabartıyorum... sonra aldığım toprak yerine yeni hazırladığım torf, gübre, kırmızı çam toprağı karışımını ilave ederek saksı içinde biraz daha harmanlıyorum... bu sezona kadar olumsuz bir durum olmadı... genelde benim çiçekler hep memnun kaldı... ama anladığım kadarıyla manolya sanırım fide aşamasında nazlı bir bitki, yanlış bir bilgi vermiş olmayayım... siz bu konuda benden tecrübelisiniz.

Manolyalı günler..

verdoque
21-04-2010, 06:55
İlginç:) Cesaret edebilirsem karışımı hazırlayım. Aslında kendini kurtardı gibi de geliyor. Belki de boşuna korkuyorumdur.

spesific
21-04-2010, 16:10
Geç mi Kaldım Acaba?

ekim ayı sonunda soğuk katlamaya aldığım manolya tohumlarım hala buzdolabında duruyor. çimlendirme için geç mi kaldım acaba? Tohumları normal çiçeklere konulduğu gibi dibine çakıl taşı üzerine de normal toprak ve torf karışımına koymayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirler mi?

mcbel
21-04-2010, 17:11
Sayın spesific

Bence havalar ısındı şimdi çimlenmeye bırakmanızda ters bir durum oluşmayacağını düşünüyorum...

Ancak çimlenmeyi tekli pet bardaklarda torf içinde sağlatın..çimlenen fideler yaz sonuna kadar belli gelişme sağlayacaktır diye düşünüyorum. (Genelde forumdaki uzmanlarımız çimlenme için torfu öneriyor) daha sonra saksıya almanız daha kolay oluyor ve kökler zarar görmüyor..

Sayın verdoque arkadaşımız 80 adet çimlendirmeyi başarmasına rağmen sanırım bu yüzden birçok fidesini kaybetmiş.

Daha sonra saksıya alma aşamasında manolyanın nasıl bir toprak istediği konusunda forumdaki uzman arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaktır.

Manolayalı günler..

mcbel
21-04-2010, 17:19
Bu arada benim yukarıda 123 nolu mesaj da verdiğim yabancı kaynaklı linkde toprak tecihi konusunda bilgiler yer alıyor (ingilizce)...

http://www.burncoose.co.uk/site/page.cfm?page_ref=how_to_care_for_Magnolias

Benim gibi aranız ingilizce ile pek iyi değilse google çeviriyi kullanabirsiniz fakat pek anlaşılmıyor..

Kolay gelsin

verdoque
21-04-2010, 21:25
Verdiğiniz bağlantıdan çeviri "Manolyalar verimli, iyi drenajlı ama organik madde açısından zengin toprak sever." (Yanmış büyükbaş hayvan gübresini sevdiğini, güvercin gübresini sevmediğini daha önce okumuştum.) "Organik madde olarak bol kompost ve gübre ekleyip düzenli malçlama yapınız. Kökleri yüzeysel olduğundan malçlamaya iyi tepki verir. Bazı manolyalar ph 7 üzerinde yetiştirilebilirse de hafif asidik ortam en iyisidir. "

Torfa perlit karıştırmak da iyi olur, yalnız torfa ekim yapıldığında fazla sulama çürümeye, az sulama da torfun sertleşip su tutma kapasitesini kaybetmesine sebep oluyor.

Benim çimlendirmedeki hatam çok sığ bir kaba çok sık tohum atmak oldu. Siz ya viyollere ya da pet bardaklara teker teker ekerseniz daha iyi olur. İyice kendine gelmeden şaşırtmak zorunda kalmazsınız. Çimlenmede sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Ben -8- -10'larda dışarıda unuttum ama içeri alıp sulamaya başladıktan kısa bir süre sonra çıkmaya başladılar.

Çimlenmeden sonra sulamaya dikkat edin, az sulamak genellikle çok sulamaktan iyidir. Benim fidelerin çoğu kök boğazından incelip kurudular. Fazla sulamadan olduğunu düşünüyorum.

spesific
22-04-2010, 11:50
Katlama yaptığım torfu çimlendirme için kullanmam doğru olmaz sanıyorum. O torfu başka çiçeklerim için kullanabilir miyim?

verdoque
01-05-2010, 20:57
Benimkiler katlama kabında çimlenmiştiler. Önce katlama yapıp sonra viyollere ekebilirsiniz. Katlamayı viyolle yapmak zor olur:)

Toprağı steril hale getirirseniz tekrar kullanabilirsiniz. Benimki küflendiği için bir daha kullanmamıştım.

Bu arada manolyamın toprağını dün değiştirdim. Saksıdan çıkardım, toprak kalıp gibi çıktı, hiç dağılmadı. Kökleri görene kadar kenarlardan toprağı ufaladım. Çok güzel kök yapmış. Gayet sağlıklı duruyordu. Üstten gelişmemiş ama alttan çalışmış:) Perlit-torf-hayvan gübresi karışımına diktim bu sefer.

ugurlu535
08-05-2010, 20:31
arkadaşlar 1,5 yaşında manolya fidelerim var, temin etmek isteyenler ulaşabilirler, ugurlu535@hotmail.com

ahmetshur
21-05-2010, 12:19
arkadaşlar 1,5 yaşında manolya fidelerim var, temin etmek isteyenler ulaşabilirler, ugurlu535@hotmail.com

Sayın uğurlu beklemedeyiz.

spesific
16-08-2010, 07:57
sayın verdoque ve sayın mcbel,

manolyatohumlarımın hepsini pet bardaklara aktardım. gövdeleri çok uzadı. önce 1 yaprak sonra iki üç derken... orada kaldı. hatta bazıları iki yaprakta kaldı. neredeyse 2 aydır hiçbir gelişme gözlemlemedim. üzülmeye ve korkmaya başladım. 1 lt.lik pet şişeleri kesip onlara aktardım. daha çok toprağı olsun diye. toprağın altında kalan kısımları da çok uzamış. neredeyse 7 - 8 cm. ama kök saçaklanmamış. tek bir kök ya da yanında 1 saçak var. ve çok cılızlar. nasıl bir toprak kullanmalıyım. pazarda satılan perlit karışımlı topraklardan aldım. içine hindistan cevizi kabuğu karıştırdım. uygun mudur? nasıl ortam kosullarında bakmam gerekiyor. direkt güneş almayan sıcak ve aydıklık bir yerde evin içinde bakıyorum. bu da uygun mudur? yardımcı olur musunuz lütfen....:(

manolya aşkına...

verdoque
16-08-2010, 11:33
Sn spesific,

Benim tek kalan manolyam da dediğiniz durumda. Ben de saksı değişimi yaptım, beklediğimden kalın ama az saçaklı bir kökü vardı. Torf-perlit-peletlenmiş hayvan gübresi karışımına diktim. Şu aralar durumu pek parlak değil, alttan yaprakları kahverengileşip dökülüyor. 2 yaprağı var şu anda. Hala minicik. Nerdeyse 2 yıl oldu bir arpa boyu anca büyümüştür. Klorsuz suyla suluyorum. Plumerialarımın bol güneşli ortamda güzel geliştiğini görünce onu da dışarı aldım. Yarı gölge balkonda duruyor şimdilik. Yaprakları da açık yeşil. Demir eksikliği var sanırım.

Deneye yanıla öğreneceğiz, benim sadece 1 tane fidem var. Sizinkiler en azından çok sayıdaymış.

spesific
17-08-2010, 16:13
Sn spesific,

Benim tek kalan manolyam da dediğiniz durumda. Ben de saksı değişimi yaptım, beklediğimden kalın ama az saçaklı bir kökü vardı. Torf-perlit-peletlenmiş hayvan gübresi karışımına diktim. Şu aralar durumu pek parlak değil, alttan yaprakları kahverengileşip dökülüyor. 2 yaprağı var şu anda. Hala minicik. Nerdeyse 2 yıl oldu bir arpa boyu anca büyümüştür. Klorsuz suyla suluyorum. Plumerialarımın bol güneşli ortamda güzel geliştiğini görünce onu da dışarı aldım. Yarı gölge balkonda duruyor şimdilik. Yaprakları da açık yeşil. Demir eksikliği var sanırım.

Deneye yanıla öğreneceğiz, benim sadece 1 tane fidem var. Sizinkiler en azından çok sayıdaymış.

Sayın Verdoque

sizin manolyanız nisan ayında gönderdiğiniz resimdeki haline ne kadar zamanda geldi. benimkiler çok çok çok daha ince ve cılız.

:(

verdoque
17-08-2010, 16:29
Sayın Verdoque

sizin manolyanız nisan ayında gönderdiğiniz resimdeki haline ne kadar zamanda geldi. benimkiler çok çok çok daha ince ve cılız.

:(

Katlamaya alış Ekim 2008:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=301470&postcount=67

İlk çimlenme: Mart 2009
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=387014&postcount=85

Geçen nisandaki fotoğraflarda 1 yıllıkmış. Ama hala aynı görünüyor, çok az büyüdü.

şeyma nur
16-11-2010, 16:52
merhaba ben 3 senedir manolya yetiştirmek istiyorum ama yapamıyorum tohumdan yetiştiremedim çeliklemeyi bana anlatırmısınız teşekürler

limon
26-11-2010, 12:15
Manolyaların üretimi yaz sonunda çiçeklerden sonra oluşacak tohum kozalaklarından olabileceği gibi , en çabuk ve garantili yöntemi, havadan dal köklendirilmesiyle yapılıyor. Bu iş için boy hizanızdaki bir dalı çakıyla eninden, yarısına kadar dikine kesin, bu yarığı dalı kırar gibi 3-4 cm. ayırın. İçerisine köklendirme tozu serpip üzerine 10 cm. toprak sıvayıp bir torbayla büzün(bone gibi), 2 aya karar o topraklı kısım kök dolacak. İşlem yaptığınız yerin 2 cm. gerisinden dalı kesin, toprağa dikin… Tohumla üretim yavaş oluyor.İyi bir cinsli türle aşı yapılmışsa, ilk baştaki yaprağı yeşil altlı tür çıkabiliyor. Unutmayın, yaprak altı kahverengi kadife kaplı gibi türler hem daha iyi çiçek açıyor, hem de toprakta iyi gelişiyorlar.

Murat Pilevneli.



Konunun ilk sayfasında bir çok faydalı bilgiyi bulabilirsiniz.

Atalya
15-03-2011, 19:51
Yüzlerce tohum denedim fakat bu sene çimlendirmeyi başaramadım.

Zafer İnandıklı
22-05-2011, 20:55
Aralık ayında ektiğim Manolya tohumları, kış'ı 19 lt. Pet şişe içinde bahçede geçirerek doğal yoldan soğuk katlama oldular.
Bu günkü durumları...

mypera
29-05-2011, 23:31
MAnolya tohumlarını cımlendırmek ıcın yardımcı olabılırım sıze arkadaslar oncelıkle kırmızı olan tohumlar bana kargo ıle geldıqınde ege unıversıtesının zıraat bolumunden nasıl cımlendıgı hakkında bılgı de geldı cekırdegın uzerındekı kadıfe kısmı cıkarıyoruz yanı kırmızı kısmı sonra bıldıqımız cekırden cıkıyor ortaya onuda cekırdeqı dısınızde kırıdıqınız gıbı kırıyorsunuz parcalamadan sadece bas kısmını acmak ıcın bı kaba ınce denız kumu koyun ustune beyaz bır tulbent tulbentın ıcıne de kırdıgınız manolya tohumlarını koyun tulbentın otekı ucu ıle tohumları kapatın ve de ustunu naylon la ortum 2 gunde bır naylonu acarak tülbentı havalandırın ve tulbent asla kuru kalmıycak sekılde devam edın 50-60 gun de cımlendıqı yazıyor sanırım gayet acık oldum kolay gelsın

aralkocu
10-09-2011, 19:26
merhaba
Ben kayseride yaşıyorum.3 yıl önce istanbuldan manolya kozalağı almıştım.benim kozalağım kırmızı renk değil ben nasıl yetiştirebilirm.Kayseride yetişir mi nasıl çimlendirmeliyim

senemr
06-10-2011, 21:47
Sayın Mypera, sizin yönteminizi uyguluycam tohumlarıma ama ince deniz kumunu nerden bulucam onu bilemiyorum.

KAPTANzst
07-10-2011, 08:20
Deniz kumu olayı biraz ters. Deniz kumu tuzlu kristallerle kaplıdır. Suladıkça çözülür ve toprağa karışır. Arkadaş sanırım dere kumu demek istemiştir. Ben öyle tahmın ediyorum. Tuz bitkilere zararlı kaldıkı tohuma!

senemr
07-10-2011, 12:22
Haklısınız sayın Kaptanzst, hiç öyle düşünmemiştim. zaten kumu bulamıycam, torf ve toprak karışımına ekicem.

verdoque
08-10-2011, 09:45
Dere kumunu peyzajcılarda bulabilirsiniz. Torfun içine perlit de karıştırırsanız daha iyi olur.

Enver
10-11-2011, 13:08
Şimdi topladığımız tohumları soğuk katlamaya mı alacağız. Benim anladığım soğuk katlamaya alınacak 4 ay sonra ekilecek

verdoque
10-11-2011, 16:16
Evet Sn. saldikenver, 4 ay sonra oda sıcaklığında sulamaya başlayacaksınız, onlar da çok geçmeden çimlenecekler.

Enver
11-11-2011, 07:28
Evet Sn. saldikenver, 4 ay sonra oda sıcaklığında sulamaya başlayacaksınız, onlar da çok geçmeden çimlenecekler.

aydınlattığınız için teşekkür ederim. Bilgi çok sitede ama bazen insanın aklı karışıyor.

Uysal01
07-12-2011, 17:04
258554

258555Bugün topladığım Manolya kozalakları,bazıları yerde idi bazılarınıda ağaçtan aldım,Tohumların hepsi kozadan dökulmedi,dökülmeyenleri güneşte bekletmeliyim herhalde,
Tohumların kabuklarını soymak bana zor geldi,kabukları soymadan katlamaya alsam tohumları kaybedermiyim.

Enver
14-12-2011, 12:09
ben kabuklarını soymadan katlamaya aldım. inşallah bi sıkıntı olmaz.

verdoque
20-12-2011, 14:26
258554

258555Bugün topladığım Manolya kozalakları,bazıları yerde idi bazılarınıda ağaçtan aldım,Tohumların hepsi kozadan dökulmedi,dökülmeyenleri güneşte bekletmeliyim herhalde,
Tohumların kabuklarını soymak bana zor geldi,kabukları soymadan katlamaya alsam tohumları kaybedermiyim.

Biraz kuruyunca tohumlar görünmeye başlar, kendiniz çıkartırsınız.

Hepsini olmasa da bir miktar tohumu soyarak deneyin isterseniz, kabuklar çürüyüp küflenebilir, çimlenmiş fideleri enfeksiyondan kaybedebilirsiniz.

Enver
20-12-2011, 14:59
kabuklarını soymadan soğuk katlamaya buzdolabına koyduğum tohumların üzerinden yaklaşık 1 ay geçti . Geçen akşam katlamaya koyduğum kabı kontrol ettim. Üzerinde küf birikmişti. Kumu eşeleyince tohumların dış kabuklarının çürümeye başladığını ve küf başladığını gördüm.
Ben de çıkarıp kabuklarını soydum. İçlerinden sert çekirdekler çıktı. Onları tekrar soğuk katlamaya dolaba yerleştirdim. İnşallah çimlendirebilirm. Baharda.

Uysal01
20-12-2011, 18:33
Sayın verdogue,
Bende sizin düşündüğünüz gibi, bir kısmının kabuklarını soyarak bir kısmınıda soymadan ektim.Tohumların çikmasını bekliyorum,umarım çıkarlar.

Uysal01
20-12-2011, 18:39
Sayın saldikenver,
sizin tecrübenizden yararlanmalıyım,çünkü manolya tohumlarının bır kısmının kabuklarını soymadan dün katlamaya almıştım,yarın katlamadan alıp kabuklarını zorda olsa soyup tekrar katlamaya alacağım.Teşekkürler.

Enver
21-12-2011, 15:34
ben tohumların birazının kabuklarını soydum dışarı bıraktım doğannın kollarına
bakalım sonuç ne olur.

verdoque
14-01-2012, 17:08
ben tohumların birazının kabuklarını soydum dışarı bıraktım doğannın kollarına
bakalım sonuç ne olur.

Ben de buzdolabında küflenme başlayınca balkona çıkarıp unutmuştum. Ankara soğuğunda -8'leri gören tohumlar yüksek oranda çimlendi. Düzce'de sıcaklığı bilmem ama istisnasız her kış en az diz boyu kar yağdığını hatırlıyorum. En güzeli doğal haline bırakmak. Düzce'de bir tanıdığımızın bahçesinde manolya ağacı olduğunu da hatırlıyorum, rüzgardan korunaklı olmak şartıyla dışarıda bile yetiştirebilirsiniz.

ergun tulay
24-01-2012, 12:12
Manolya agacında celikle üretim nasıl yapılır.

KAPTANzst
24-01-2012, 15:15
258554

258555Bugün topladığım Manolya kozalakları,bazıları yerde idi bazılarınıda ağaçtan aldım,Tohumların hepsi kozadan dökulmedi,dökülmeyenleri güneşte bekletmeliyim herhalde,
Tohumların kabuklarını soymak bana zor geldi,kabukları soymadan katlamaya alsam tohumları kaybedermiyim.

Ne çok tohum var. Ben 20 m lik ağaç altında 6-7 kozalak bulşdum ve sadece 2 tohum çıktı. Hep boştu. Belkide yörenin neminden dir.

Batuhan Yılmaz
03-02-2012, 17:21
Merhaba Arkadaşlar bugün birsürü tohum buldum ve simdi hepsini suya koydum ama elimle 1-2 tane çıkardım ve embriyo kısmı değil tepe kısımları açık bir sorun olurmu bunlara şunu yapıcam suya koyduklarımı çıkartıp 1 saat kurutcam ve torf dolu bir yayvan yoğurt kovasına ekicem ve fısfıslayıp poşetliycem ve buzluğa atıcağım sizce çimlenirlermi saygılar.

Hatice Tarhan
03-02-2012, 18:36
Sayın Batuhan soğuk katlamaya almak varken neden buzluğa koyacaksınız?Bence tohumlar dondurucuda donar hiç şansınız kalmaz..

Batuhan Yılmaz
03-02-2012, 22:08
Çok özür dilerim acele ile yazmıştım bayağı saçmalamışım :) buzdolabı yerine buzluk yazmışım kaç ay sonra çıkarmak lazım :D .

ergun tulay
04-02-2012, 10:24
Uğurlu 535 Manolya üretimi ile ilgili yazınızı baştan sona kadar okudum. Katkılarınız için teşekkürler.Tohumdan başlamak oldukça uzun ve zor en iyisi çelikleme onuda en sonunda gördüm. Saygılar..

penguenn
07-04-2012, 16:00
Dün iş dönüşü sitenin bahçesinde farkettiğim; kokusu ve görünüşü muhteşem bitki...Sizlerle paylaşmak istedim. İnternetten adının japon manolyası olduğunu öğrendim. Sanırım sonbaharda Muradiye Orman Fidanlığından alındı.İnanılmaz güzellikte. Üzeri topmurcuk dolu. Çıplak dallar üzerindeki çiçekler çok güzel görünüyor. Tümü açınca nasıl olur düşünün:) (Ya da ben o halini fotoğraflayıp tekrar ekleyeyim)

Zafer İnandıklı
20-04-2012, 21:37
Sayın cemal.S ve sayın Nuri Murvet hocamın öğrettiği ökçe yöntemiyle, hiçbir yardımcı materyal kullanmadan (köklendirme hormonu vs.) 2011 şubatında diktiğim, Magnolia Grandiflora çeliği, bir yıllık uykudan uyanıp gelişmeye başladı.
Teşekkürler sayın cemal.S. Teşekkürler sayın Nuri Murvet hocam.
Sayenizde zor olanı başarmanın mutluluğunu yaşıyorum.

athena -asena
20-04-2012, 22:29
Sayın zafer bey merhaba , formül neyse bize de söyleyin tohumla uğraşmayalım geçen sene 500 tohum ektim 4 tane çimlendi.

Zafer İnandıklı
20-04-2012, 22:52
Çeliği 2011 Şubat ayında dikmiştim.
Becerebildğim kadar anlatmaya çalışayım. Çelik çatal kısımdan altta 1-2 santim bırakarak alınıyor ve çatalın biri kesiliyor. Kesilen kısımdaki yüzey öze gelecek kadar sıyrılıp, üstte sadece iki yaprak bırakılıp, onlarında yarısı kesilip dikiliyor.
Kolay gelsin.

athena -asena
20-04-2012, 22:58
Bu sene kaçırdık galiba seneye şubatta deneyelim. Bilgi için teşekkürler.

Zafer İnandıklı
20-04-2012, 23:04
Hayır kaçmadı. Manolyada çiçeklenme bittikten sonra yapılır, bundan önce kesilen her dal bir çiçeğin yok olmasıdır.

azranur
24-04-2012, 17:23
manolyalarım strafor kutuların içinden çikmaya başladılar yalnız 4 ay gibi bi zamanım beklemekle geçti toprağın üstüne çıktıklarını görmek harikalar ******

Uysal01
26-04-2012, 20:10
287355

287356Aralıkta ektiğim manolya tohumlarının bir kısmı çıktılar.Tohumların bazıları soyulmuş bazılarıda soyulmamıştı,her iki uygulamada olumlu sayılır.

Kolistirva
06-10-2012, 18:36
Değerli arkadaşlar, ben de manolya yetiştirmek istiyorum fakat ne tohum satılan bi yer buldum, ne de kozalak bulabildim. Rizede sadece ziraatte var manolya ağaçları ve özel bir işletme var orada tohumlardan aldırmıyorlar pek.

Elinde manolya tohumu olan arkadaşlar, benimle iletişime geçebilir mi rica etsem?

Uysal01
07-10-2012, 12:05
Hatırlatırsanız size Kasım ayında manolya tohumu gönderirim.

Mustafa Abdal
07-10-2012, 18:56
Magnolia grandiflora yetiştiriciliği için yapıla bir tez çalışmasında (http://www.belgeler.com/blg/1xoh/byk-iekli-manolya-magnolia-grandiflora-l-nin-tohum-ve-elik-ile-retim-teknikleri-zerine-aratirmalar-studies-on-plant-production-techniques-with-seeds-and-cuttings-of-southern-magnolia-magnolia-grandiflora-l)

özet olarak '' Çimlenme deneyinde kontrol tohumlarında %64 çimlenme görülüyorken 40 ppm konsantrasyonunda PS-A6+PS-K hormon uygulamasının çimlenmeyi hızlandırdığı ve çimlenme yüzdesini arttırarak %93 gibi yüksek bir orana çıkardığı görülmüştür.
Çimlenme hızı hormon uygulanmış tohumlarda % 57, kontrol tohumlarında ise% 24 olarak tespit edilmiştir. Replikaj uygulamasının yapılması da; fidan gelişimini etkilemiştir. Bu etki özellikle hormonlu- replikajlı fidanlarda önemli ölçüde kendisini göstermiştir. Hormon uygulanmış ve 6 ay sonra replikaja tabii tutulmuş fidanlar kontrol fidanlarına nazaran belirgin bir büyüme üstünlüğü göstermiştir. Fidanlar belirli olgunluğa ulaştıklarında 2 ay boyunca 10 günde bir püskürtme eklinde 30 ppm IBA ve 30 ppm PS-A6+ PS-K hormonları verilmiştir. 3. ayın sonunda fidanların büyüme parametreleri incelenmiş ve hormon uygulanmış fidanların kontrol fidanlarına göre belirli bir üstünlüğe sahip olduğu saptanmıştır. Çelik ile üretme metodunda da yakla şık olarak 930 adet gövde çeliği ve 750 adet yaprak-göz çeliği köklendirilmeye çalışılmıştır. Ancak araştırma süresince bir tek çelik bile köklenmemiş sadece kallus oluşturmuştur.''
Diğer çalışmalarda da herdem yeşil olan manolya türlerinin çelikle üretilemediği görülmüş. Ancak yaprak döken türleri çelikle üretilebiliyormuş.

selis
07-10-2012, 19:05
herdem yeşil olan manolya türlerinin çelikle üretilemediği görülmüş.
Sn. Zafer İnandıklı bunu başarmış..

Mustafa Abdal
08-10-2012, 21:48
Sn. Zafer İnandıklı bunu başarmış..

eh Zafer beye alkış demekten başka birşey gelmiyor aklıma. ama serada, kontrollü yetiştirme ortamında 1000'e yakın çeliğin sonuç vermemesi beni çelikten vazgeçirdi.
Lisans tezi olsa anlarımda, yüksek lisans tezinde genel literatüre aykırı bir durum olsa tezi kabul etmezlerdi herhalde.
Sonuç olarak Zafer beye tekrar alkış diyorum.

Zafer İnandıklı
09-10-2012, 08:31
Bu başarı 1 adetle kaldı. Daha sonra ki onlarca deneme maalesef başarısız.

Bayçalı
09-10-2012, 17:02
Hatırlatırsanız size Kasım ayında manolya tohumu gönderirim.

sn.Uysal01 ricaetsem banada manolya tohumu göndere bilirmisiniz..:)

Uysal01
09-10-2012, 20:21
sn.Uysal01 ricaetsem banada manolya tohumu göndere bilirmisiniz..:)

Tabi neden olmasın kasım başlarında gönderirim.

Uysal01
09-10-2012, 20:37
337811

337812Geçen yıl ektiğimiz manolya tohumlarının bir kısmının ağustostaki durumları,
Tohumları dört aylık katlamadan sonra ekmiştik,ekilen tohumlrın yarısının çimlenmediğini ve geç büyüdüğünü söyleyebilirim.

Mustafa Abdal
17-10-2012, 23:29
Ne çok tohum var. Ben 20 m lik ağaç altında 6-7 kozalak bulşdum ve sadece 2 tohum çıktı. Hep boştu. Belkide yörenin neminden dir.

Kozalak ağaçta iken açılıyor ve tohumlar olgunlaştıkça dökülüyor. Kozalak kuruyup düşene kadar üzerinde tohum kalmaması normal. Aşağı düşenler içinse saksağanlardan önce davranmanız gerekiyor. Tohum için şu aralar tam zamanı bir 10 sonra çok az kalabilir.

aydoner
19-10-2012, 22:53
Benim fidanlıkta 2 büyük ağaç var, bunlardan yaklaşık 750gram kadar grandiflora türü toplatıp ektirdim. İstanbuldan 2,5kg kadar yaprağını döken türünü elde edip hemen onları da ektirdim, sonra 600gram yine yaprak dökmeyen türünü parktan toplayıp ektik. Sanırım donmazsa binlerce olacak!
Bu arada biz katlama vs yerine direkt tohumu tazeyken ekiyoruz. Zaten kış geçmesine 4-5 ay var, dıştaki etli kısım çoktan çürüyüp dağılacak! Çimlenme engeli mi kalır?

aydoner
19-10-2012, 22:55
Bu arada M.grandiflora türünün tohumunu bulann hemen kırmızı etli kısmı parçalayıp eline bulaşan sıvıyı koklamasını şiddetle tavsiye ediyorum. En güzel parfümlerden bile hoş!

Uysal01
21-10-2012, 13:01
340160

340161Arkadaşlar yaprak dökmeyen manolya ağaçlarını dolaştım,yere düşen kozalardan biraz topladım,tohumlarını çıkarıp isteyen arkadaşlara dağıtacağım.
Kozalaktan tohumu çıkarmak biraz uğraştırıyor ve zaman alacak,işlemler bitince paylaşım bölümünde ring usülü dağıtırız.

çiftçi5234
22-10-2012, 15:28
Bugün bir sürü manolya tohumu topladım.Ama sanırım çelikle hallederim fidan işini..

Ozlem A
09-05-2013, 23:01
Kasım ayında toplayıp buzdolabında katlama yaptığım manolya tohumlarını Nisan sonunda yani iki hafta kadar önce küçük kaplara torf içine ektim. Ara ara merakımı yenemeyip karıştırıp bakıyorum çimlenme başlamış mıdır diye ama hiç faaliyet yok gibi. Ne kadar bir zaman alır çimlenmeleri, bilenler bilgi verirse çok sevinirim.

Uysal01
11-05-2013, 10:24
Sayın Ozlem A, Manolya tohumları dördüncü haftada çıkmaya başlarlar.

Ozlem A
25-05-2013, 15:45
Bizim tohum ekiminin üzerinden bir ay geçti hiç hareket yok. Çıkarıp baktım tohumlar çatlamış küf yok ama hiç çimlenme belirtisi de yok. Acaba başarı şansım devam ediyor mu dersiniz?

Uysal01
26-05-2013, 10:39
Bence şansınız devam ediyor,tohumlarda çürüme yoksa sabredin ileri günlerde muhakkak çıkacaktır.

Uysal01
26-05-2013, 16:17
410088Kasım ayında katlama yapmadan viyole yedi adet tohum ekmiştim,şuana kadar sadece bir tanesi çıktı,diğerlerinide umutla bekliyorum.

Gazi Barış
29-05-2013, 19:04
Geçen yıl tohumlarını alıp yaklaşık iki ay önce ekesiye kadar buzdolabında bekletip 8-10 adet olarak saksıya ektiğim manolya (http://www.agaclar.net/forum/1162878-post2.htm) tohumlarım kendilerini göstermeye başladı.

ek@anbil
29-05-2013, 19:18
yaprağını döken manolya'nın rengi acayip hoşuma gidiyo herkese tavsiye ederim.Saray lalesi olarak da geçiyo.Üretim şeklini tam olarak bilmiyorum ama biraz araştırdım.park ve bahçede kuytu ve güneşli yerlerde, ana tür ve çeşitleri ile grup halinde ya da kap içinde kullanılır. Kent iklimine ve endüstriyel yörelere uyum sağ*lar. Ağır kar ve buz baskılarından zarar görür.Anladığım kadarı ile sıcağı seviyo akdeniz ege bölgesine mükemmel olur.

ek@anbil
29-05-2013, 19:23
Abilerim ablalarım kardeşlerim ben Orman endüstri mühendisliği okuyorum.Ücretsiz olarak fidan alabileceğim yer var mı köyüme yol kenarına ve bazı yerlerine fidan dikmek istiyorum.Meyve vermeyen olması makbul önceden meyve veren vardı taş sopa derken bi tane kalmadı onlardan şimdi söğüt diktik pahalı gelince köydekiler yeter bu kadar dediler.tavsiyeleriniz beklyorum belki bir nefesde siz alırsınız o ağaçtan.

Ozlem A
27-06-2013, 20:52
İlk manolyamız kendini gösterdi sonunda.. Sanırım cocopeat fide kabına dikmek hatalı oldu çünkü nemli tutmak çok zor.

26-Nurşen
28-06-2013, 00:02
manolya tohumlarını nereden temin ettiniz bende istiyorum .

Ozlem A
28-06-2013, 09:25
Yakınımızda çok manolya ağacı var, Kasım ayında topladığım tohumları kabuklarını temizledikten sonra torf içine koyup hava almayacak şekilde sardım (strech film ile) ve Nisan ayına kadar buzdolabında sakladım. Nisan sonunda tohumlarımı ektim ve hergün nemli kalacak şekilde suladım.

turkankaragoz
28-06-2013, 13:05
421495

turkankaragoz
28-06-2013, 13:08
Buda benim Gazi beyin tohum paylaşımıyla gelen tohumdan çıkan manolyam Gazi beye çok teşekkür ederim. Daha filizlenen ama patlamayan tohumlarım var. Şimdilik fidecik olan 1 tane.

Gazi Barış
02-07-2013, 16:55
Bunlarda benimkiler, 3 hafta kadar önce fotolarını çekmiştim ancak yayınlayabildim. Saksının 1/3 ünü onlara ayırıp 8-10 adet kadar ekmiştim, iyi bir çimlenme sayılır. Diğer 2/3 lük kısmında üvez ve halıç vardı onlardan ümidimi kestim.

422579

Ozlem A
23-07-2013, 13:59
Bizde son durum..

Ozlem A
23-08-2013, 11:18
Bir ay sonra..

ağaçperver
28-05-2014, 16:37
Ben de güz sonu/kış başı tohum topladım. Tohumları kırmızı kabuklarıyla beraber dışarıda birer saksıya gömdüm. Aylarca bekledi. Baktım birşey olmuyor fazla umudum da kalmayınca Mart ayı gibi hepsini soydum içindeki çekirdekleri sert kabuklarından da çıkarıp bir saksıya sıkıştırdım. Tohumlar biraz bozulmaya yüztutmuş gibi görünüyorlardı. Dün bir baktım birisi filizlenmiş :)

bernacyhn
20-12-2014, 12:44
Merhabalar, ben de yaklaşık üç hafta kadar önce üniversitenin bahçesindeki bir ağaçtan tohum aldım. Baharda ekmeyi planlıyordum ama sayfaya göz gezdirince katlamaya ihtiyaç duyduğunu öğrendim. Yarım saat kadar önce tohumları suya koydum. 7 tohumdan 6'sı suyun üstünde yüzüyor, yalnızca biri dibe çöktü. Bir gün beklettikten sonra katlamaya alacağım hepsini, ne olur ne olmaz diye ama yüzenlerin olgunlaşmamış olma ihtimali var mıdır acaba?

yesilyolcu
20-01-2015, 21:15
Merhaba bu benim ilk mesajım . Manolya hakkında sormak istediklerim vardı. Yaklaşık 3 sene önce burayı okuyup gidip bir manolya fidanı almıştım. 3 sene oldu neredeyse . Saksıdan çıkarmadık hala, büyükçe bir saksıda duruyor fakat hala hiç çiçek açmadı. Çiçeklenme olmaz mı ?

Ozlem A
07-04-2015, 13:41
Benim tohumdan çıkan manolyalarım nerdeyse 2 yaşında.. İlk diktiğim saksıda ikisi bir arada olduğundan fazla boylanamadılar :(. İki haftada bir enzim takviyesi ile suluyorum. Çok sağlıklı gidiyorlar maaşallah, bir de yer derdi olmasa..

hira
07-04-2015, 18:09
Bugün parkta manolyaları budadıklarını görünce dikkatimi çekti ve yanlarına gittim. İnce dallarından bir kaç tane alsam tutarmı acaba, zamanı mı değilmi diye düşünürken iki tane kozalak ilişti gözüme, aldım geldim ama içlerinde sadece bir kaç tane tohum çıktı :o Hala çimlenebilir durumda olabilirlermi sizce? ve eğer o dallardan alsaydım tutma ihtimali varmıydı? 'yok,
bu ayda tutmazdı' diyin lütfen! :rolleyes:

Ozlem A
10-04-2015, 14:34
Hiracığım, aslında soğuk katlama yapmak gerekiyor manolya ağacı için. Diğer taraftan Nisan ayı ikinci yarısı ekim için en uygun zaman. Bu yıl kışın gayet soğuk olduğunu düşünürsek, tohumlar doğal olarak hazır olmuş olabilir. Şansını dene derim. Gece kırmızı kabukları ile beraber tohumları suya koy, ertesi gün kabukları dikkatlice soy ve torfa ek. Sevgiler..

edazeynepeda
14-04-2015, 21:20
Merhabalar. Ben de ekim ayinin ortasinda manolya agacindan topladigim tohumlari bir gece suda bekletip kirmizi kabuklarindan arindirdiktan sonra kum dolu olan kapakli bir kaba doldurup buzdolabinda 4 ay katlamaya aldim. Bu sure sonunda kabuklarinin catladigini gordum. Tohumlari torfa ektim ve sik sik nemlendirdim. Bir ayin sonunda yapraklar gorunmeye basladi. Fidelerden birini bahce topragina digerini torfa diktim. Merak ediyorum bakalim hangisi daha iyi gelisim gosterecek. Fotograflarini en kisa zamanda sizlerle paylasacagim.

zeynep.salih
08-07-2015, 22:13
*** arkadaslar, cogunuzda oldugu gibi benimde bir manolya agacimin olmasi hayalim var. Yapraksiz buyuk pembe cicekleri olanindan almayi dusunuyorum. Øn bahcem øglene kadar gunes gøruyo. Resimdeki gibi agaci diktikten sonra bøyle tasklarla kapatmamin bi sakincasi varmi acaba?. SImdiden hepinize tesekkur ediyorum

564836

osmanizbat
27-02-2016, 23:41
Merhaba,

Fotoğraftaki filizin kendi kökü var mıdır?
Acaba söküp saksıda yaşatabilir miyim?
Yoksa daldırma yöntemiyle köklendirmek mi gerekir?

mehmet0791
07-10-2018, 17:17
https://www.youtube.com/watch?v=2EsaG2kupsk

mehmet0791
14-10-2018, 14:34
https://www.youtube.com/watch?v=yENAKUAthh8

Nursenn
19-10-2021, 20:54
Manolya yetiştirmek hiç kolay degilmis birkaç tohum bulmuştum ekmeyi düşünüyordum yorumları okuyunca zor veuzun bir yol okadar güzel yazmışsınız hepinize çok teşekkür ederim

sümbül*
29-11-2022, 14:28
Ben de hazır mevsimiyken manolya tohumlarından topladım. Çimlendirmek istiyorum. Farklı farklı birçok bilgi görünce kafam karışmadan edemedi. Soğuk katlama yöntemini kullanmaya karar verdim sanırım. Bakalım nasıl olacak? Çok merak ediyorum.

Amatörceanlatım
01-10-2023, 15:54
https://www.youtube.com/watch?v=Fl3hvSld5tc