PDA

View Full Version : Patates Yetiştirme (saksıda, çuvalda)




vantutrifor
11-06-2009, 22:19
Herkeze selam,

Bir sitede rastladığım bu çeviriyi sizlerle paylaşmak istedim.

• Patates bitkisinin dikimi için toprağın 8-10 derece sıcaklıkta olması gerekir. Bu sıcaklık bölgelere göre değiştiğinden, patates Türkiye’nin değişik yerlerinde Şubat ayının başından itibaren dikilmeye başlanır. Bazı bölgelerimizde bu süre Mayıs ayına kadar devam eder. Bölgenizdeki patates ekiminin zamanını İl Tarım Müdürlüklerine sorarak öğrenebilirsiniz veya hava durumlarını takip ederek kişisel kararınızı verebilirsiniz. Patates verimliliği farklı da olsa ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilir.

• Patates, fazla bakım isteyen bir bitkidir. Bu yüzden belirli aralıklarla patateslerimizin çevresinde çıkan yabancı otları tırmık veya elimiz ile temizlemeliyiz.

• Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder.

• Tohum olarak kullanacağınız patatesleri büyük patateslerden seçmeye özen gösteriniz. Ayrıca kestiğiniz her parçada en az iki adet göz bulunmasına dikkat edin.

• Kestiğiniz patateslerin açıkta kalan kısımlarını una bulayarak, bakterilerden gelen etkileri azaltmış olursunuz.

• Yetiştirme dönemi boyunca birkaç defa standart çiftlik gübresi kullanmanız üründen alacağınız verimi artıracaktır. 0,40 m2'lik bir alanı bir kere gübrelemek için yaklaşık 1kg gübre yeterlidir.

• Düzenli sulamayı ihmal etmeyiniz böylece bitkilerinizin toprağı, belirli bir nem seviyesinde tutulmuş olur.

• Patatesleri uzun yıllar boyu aynı alana dikmeyiniz veya bu sistemimiz için sürekli aynı toprağı kullanmayınız. Aksi takdirde hem veriminiz düşecek hem de patatesiniz değişik hastalıklara maruz kalabilecektir.

Şimdi özel tekniğimize geçelim,
Tekniğimiz tamamen patates bitkisinin büyüme ve gelişimi üzerine kurulmuştur.

Bu teknikte patatesler özel olarak yapılmış dikey bir kutu içinde yetiştiriliyor. Kutunun içerisinde patates bitkisi dikey olarak büyüdükçe kutunun boyu da artırılıyor ve patateslerin gelişmesi için dikey ve uzun bir ortam oluşturuluyor.

Bu teknik kurallarına uygun olarak yapıldığı ve iklim, toprak, tohum koşulları elverdiği sürece 0,40 m2 yerden 50 kg’a kadar ürün elde etmek mümkündür. Fakat bu verime ulaşmak için ilgi ve sıkı bir takip gereklidir.

Normal patates yetiştirme yönteminde patates tohumları tarlada belirli bir derinliğe gömülür. Daha sonra bitki belirli bir boya ulaştığında bitkinin toprak üstünde kalan kısmının bir kısmı toprak ile kapatılır. Daha sonra patateslerin yetişme vakti geldiğinde toprak kaldırılır ve patatesler toplanır.
Çoğu insan patates ekildiğinde, yeni oluşan patateslerin tohum olarak dikilen patateslerin altında yetiştiğini düşünür. Aslında patatesler tohum ve bitki arasında yetişirler.

Bu özel teknikte de bu durumdan faydalanacağız.
Tekniğimizde alandan kazanmak için temel mantık olarak bir kutu inşa edeceğiz ve patates bitkisini içerisinde yetiştireceğiz. Bitki kutu içerisinde büyüdükçe biz de kutunun yüksekliğini artıracağız, ortaya çıkan boşlukları da toprak ile dolduracağız.

Malzemeler
• 6 adet 5 cm kalınlığında 15cm eninde 2,5 m uzunluğunda kalas
• 1 adet 5 cm kalınlığında 5 cm genişliğinde 3,6 m uzunluğunda tahta çubuk
• 96 adet 2,5 inç'lik (6,35 cm) uzunluğunda ağaç vidası
• 1 Adet Matkap

Tahta olarak ucuz olması açısından çam, sedir kullanabilirsiniz. Kaliteli ağaç kullanmanız kutunun dayanıklılığını artırır.

1. 5 cm kalınlık 5 cm uzunluğundaki tahta çubuğumuzu 90cm'lik 4 adet çubuk halinde keselim ve bu çubukları ilk şekilde görüldüğü üzere kare oluşturacak şekilde toprağa dikelim.

2. 5 cm kalınlık 15cm eninde olan kalaslarımızı da, 12 adet 53 cm uzunluğunda 12 adet 60 cm uzunluğunda olacak şekilde parçalara ayıralım.

3. Bu parçalar üzerindeki vida yerlerini önceden hazırlayalım. Bu işlem için matkap kullanabilirsiniz.

4. Daha sonra ilk parçaları çubuklara ilk şekilde görüldüğü üzere vidalayalım.

5. Daha sonra ikiye böldüğümüz tohumluk patatesleri zeminden 10cm derinliğe koyalım ve tahtaların yükseklik hizasına kadar üzerlerini toprak ile kapatalım. Bu süreçten sonra bitkinin yetişmesini bekleyelim.

6. Bitkinin toprak üstünde kalan boyu yaklaşık 30 cm olduğu zaman tekrar bir kat daha tahta monte edelim ve bitkinin 1/3 yüksekliğine kadar tekrar toprak dolduralım. Bu işleme kutunun yüksekliği tamamlanıncaya kadar periyodik olarak devam ederlim.

7. Kutu tam olarak bittikten bir süre sonra ilk hasadımızı alabiliriz. Bunun için en alttaki tahta parçalarının vidalarını çıkartalım. Patateslerimiz bizi orada bekliyor olacaktır. Patatesleri çıkardıktan sonra toprağı tekrar eski yerine koyalım ve tahtayı tekrar vidalayalım. Sonraki seferde (bir süre daha geçtikten sonra) bir üst kattaki tahtayı çıkartalım ve aynı işlemi tekrarlayalım. Bu şekilde kutu tamamen bitene kadar devam edebiliriz.


Notlar:

• İklim ve ortam şartları müsait olduğu takdirde hasat mevsimi sonunda kutudan toplamda 50kg civarı patates elde etmiş olabilirsiniz.

• Kutu içerisindeki patatesler, toprak içerisinde olanlara göre daha hızlı su kaybedeceklerinden dolayı normalden daha sık sulanmaları gerekmektedir. Bu patateslerinizin düzgün gelişmesi için en önemli noktalardan biridir.

• Suyu tek seferde çok fazla vermek yerine bu süreci daha sık ve az miktarlarda vermek daha kaliteli patatesler yetiştirmenizi sağlayacaktır.

• Don mevsimi gelene kadar dikey patates kutunuzdan ürün almaya devam edebilirsiniz.

• Bu kutu için kullanacağınız tahta, cinsine göre pahalıya mal olabilir. Fakat kaliteli tahtadan yapılmış kutuları birkaç yıl boyunca bozulmadan kullanabilirsiniz. Buna rağmen kalitesiz tahtadan yapılan kutular kısa süre içerisinde hava şartlarından dolayı çürümeye ve bozulmaya başlayacaktır.

• Burada anlattığımız tahta sistemi yerine patatesleriniz sert kutular içerisinde veya eski otomobil lastiklerini üst üste koyarak yetiştirebilirsiniz. Fakat bu durumda, alt kısımlardaki patatesleriniz yetişmiş olsa bile onları çıkarmak için sezon sonunu beklemeniz gerekir. Kutu sisteminde olduğu gibi alt kısımları açarak patatesleri erkenden çıkartamazsınız.


Orjinal kaynak:http://seattletimes.nwsource.com/html/homegarden/2002347126_potatoes25.html




isolet
13-06-2009, 23:24
Çok güzel ve düşünceli bir yönteme benziyor. Kış gelse de hemen bi denesem çok sabırsızlandım. Bu mevsimde dikim yapabilir miyim acaba.

sakagun
15-06-2009, 09:34
Bu yöntem çuvalda patates yetiştirme yöntemine benziyor.

MeyveliTepe
15-06-2009, 09:47
Evet, çuvalda patates ile tamamen aynı prensipte. Bu yöntemin hoş bir üzelliği, patates yumruları en alt katmandan başlayarak büyümeye başlayacaklar. Üst katmandaki yumrular henüz küçükken alttaki tahtayı söküp oradan taze patates çalarak tahtayı geri kapatabilirsiniz.

aydın
15-06-2009, 14:57
Üst katmandaki yumrular henüz küçükken alttaki tahtayı söküp oradan taze patates çalarak tahtayı geri kapatabilirsiniz.

Malesef bizim gibi çuvalda üretenler için böyle bir avantaj söz konusu değil. ;)

isolet
15-06-2009, 15:44
Acaa u mevsimde bu olayı denesek aşarılı olailir miyiz? Patates yetişirmi acaba.

isolet
23-07-2009, 14:00
Patates in kökleri nasıl oluyor acaba çok büyüyor mu? Kazık kök mü, yoksa yayılıcı kök mü?

berduray
23-07-2009, 14:47
Yayılıcı, gevşek bir kök sistemi var.

Örnek.
94539

agozce
23-07-2009, 14:57
Malesef bizim gibi çuvalda üretenler için böyle bir avantaj söz konusu değil. ;)

Aydın bey, çuvalda yetiştirme tekniğini de mümkünse fotoğraflayabilir misiniz?

Delimus
23-07-2009, 16:11
Evet, lütfen fotoğraflı olarak çok daha anlaşılır olacaktır, birde çuvalsız normal diktiğimizdeki verim ne kadar yani çuvalla dikim ne kadar fayda sağlıyor ?

aydın
23-07-2009, 19:51
Tekin Hocam'ın vermiş olduğu tarifi aktarıyorum.

Selamlar arkadaşlar patetesleri ekmek için yeriniz yok veya az ise büyükce bir çuvala bir teneke kumlu toprak doldurun.
Çuvalın ağzını topraklı kısmakadar kıvırın sonra buraya patetes leri gömün büyümeye başladığınd uzayınca tekrar bir teneke toprak doldurun uzasın tekrar toprak doldurun çuvalın sonunakadar gelince bırakın orda yaşamını tamamlasın.
Daha sonra hasat yapmaya başlayınca her teneke dolusu koyduğunuz toprak kısımda kök salıp her saldığ köklerde patetes alacaksınız.
Eğer bu işi hobi olarak yapıyor sonra da ürünleri afiyetle yiyorum diyorsanız
aynı familyadan olan patetese dometes aşılayıp üstde dometes altda patetes almanız mümkün yalnız toprak çift taraflı sömürüldüğünden verim biraz düşük olacakdır. (besin takviyesi yapmakda fayda var) kimyasal da olabilir hayvan gübreleride olabilir karar sizin


Bu da benim yaklaşık 1 ay önceki patateslerin hali. Yenilerini ayrıntılı bir şekilde ancak hafta sonu ekleyebilirim.

94589

94590

isolet
23-07-2009, 20:38
Patateslerinizi ne zaman ektiniz acaba. Ne zaman ekim için uygun bu yöntem ile.

aydın
23-07-2009, 21:50
Patateslerinizi ne zaman ektiniz acaba .

Sanırım mayıs'ın ikinci haftasıydı.

isolet
23-07-2009, 22:01
Eğer bu bilgiden haberim olsa idi kesin bende ekerdim. Bir daha ekmek için ne zamanı beklemeyliyim acaba.

gtatas
24-07-2009, 11:30
Aydın bey patatese nasıl domates aşısı yapılacağını tarif ederseniz çok sevinirim.

selim_50
16-09-2009, 13:59
amatör yetiştiricilik için uygun, ama sistemin maliyeti ve patatesin maliyeti ile birlikte epey yükselir, bu sistem küçük alanlarda uygulanabilir, ama büyük ölçekli ve ticari alanlar için uygulanması çok zor ve maliyetli

ardakopma
24-10-2009, 11:02
guzel bi paylaşım olmuş, teşekkurler

beyzagıda
24-10-2009, 12:59
Aydın bey patateslerin hasadını yaptınızmı verim nasıldı bilgilendirirseniz sevinirim seneye denemek istiyorum saygılar

isolet
24-10-2009, 15:47
Seneye dediğiniz bir kaç aya ekilir bence. Toprak ısısı hatırladığım kadarı ile 10 derece filan olması lazım ekmek için. Ben bir aya yapmayı planlıyorum ama bakalım. Gerçekten aydın bey hasatınız nasıl oldu. Kendimde denicem ama başarılı arkadaşların verimini de öğrenmek istiyorum.

aydın
24-10-2009, 23:22
Yarın gideceğim arsaya. Selden, yağmurdan dolayı epeyce bir süre gidemedim. Bu yıl ektiklerimin başında pek kalamadım. Çuvalların bi kısmı kenarlarından yırtılmaya başlamıştı. Seneye ben de tahtalı düzenek kuracağım. Yarın sonucu hep beraber göreceğiz. :)

citrus
01-11-2009, 02:42
muhteşem bi fikir denemek lazım.
Bir akrabamızdan duymuştum böyle bişey inanmamıştım demekki gerçekmiş.

aydın
01-11-2009, 22:41
Arkadaşlar maalesef geçen hafta arsaya gidemedik :(
Bu son yağmurlarla değil araç, insan dahi artık giremez oralara. :( Çünkü arsanın yolu yok. :)
Ama ağustos'ta çuvalın tekini açmıştık(merakımız gereği). Şöyle diyeyim, içinde küçük küçük patatesler vardı. :)
Tekrar kusura bakmayın.... selamlar...

çakmak
11-12-2009, 16:14
teoride çok iyi.50 kg patates alabilen var mı varmı peki

siniroluyorum
11-12-2009, 17:33
Patatese domates aşısı nasıl oluyor?Benim de teyzem denedi ama başarılı bir sonuç alamadı komşumun yaptığı ise coşmuş bir yığın patates vardı..

beyzagıda
21-02-2010, 16:34
Arkadaşlar bu başlıga bayadır ugranmamış aydın bey sizde ugramamışsınız bayadır sizden hala tecrübe paylaşımı beklemekteyim, daha önceki cevap alamadıgım sorum(Aydın bey patateslerin hasadını yaptınızmı verim nasıldı bilgilendirirseniz sevinirim seneye denemek istiyorum saygılar)

nariçi
21-02-2010, 17:14
Balkon ve teras sebzeciliği için çok iyi bir yöntem. Ben de deneyeceğim.

Ancak alt taraftan patatesleri alırken, yukarıdan topraklar dökülüp boşalma olmuyor mu?

baras
10-03-2010, 16:48
Bu yönteme benzer eski araba lastikleriyle yapılanı duymuş ve denemiştim, ilk önce tek lastiği toprakla dolduruyorduk, patatesleri ekiyorduk ve üstüne ikinci lastiği sera gibi koyarak camla kapatıyorduk, patates filizleri uzadıkça yeni lastik ve toprak koyuyorduk.

isolet
10-03-2010, 17:09
Sayın baras bey sonuç nasıldı, acaba başarılı oldunuz mu?

Delimus
10-03-2010, 21:45
Toprak yerine perlitle bu yöntemi uygulayabilirmiyiz verimsiz arazileri değerlendirmek adına .

limoncu
10-03-2010, 23:17
Bunu deneyeceğim. Müthiş bir fikre benziyor; ama zahmeti de peşin.

Sarıcan
11-03-2010, 02:15
Sn. Delimus,

Sizin söylediğinizin bir benzerini ben denemeye çalışıyorum. Çimlendirmeyi perlitte yaptım ama dolguya hydroton ile devam ettim. Sulamayı azar azar fakat düzenli yaparsanız gayet güzel büyüyor ama patates alabilecekmiyim bilemiyorum. Tabi bu arada patates için kullanılacak besin sıvısı. Ben domateste kullandığım besin sıvısı ile sulama yapıyorum. Ben çalışmamı diğer patates başlığına yüklemiştim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=581223&postcount=242

h_dogan
11-03-2010, 19:05
Yumruların iyi gelişmesi için yetiştirilecek ortamın yumuşak olması gerekli. Patates yumruları şekilsiz olur yoksa. Perlik kalınsa yumruların içine girer bence perliti ufaltıp deneyin en azından.

Delimus
11-03-2010, 19:39
Zaman bulabilirsem ufak bir çuvalla perlit ve toprak karışımı deniyecem.
Sarıcan ayrıca saol.

beyzagıda
12-03-2010, 10:02
Patates dikim zamanı geldi hala Aydın beyden ses seda yok Aydın bey harici arkadaşlardan deneyipte tecrübe sahibi olanlardan bilgi rica ediyorum.

aydın
13-03-2010, 02:25
Patates dikim zamanı geldi hala Aydın beyden ses seda yok Aydın bey harici arkadaşlardan deneyipte tecrübe sahibi olanlardan bilgi rica ediyorum.

Ben sizlere geçen seneki şiddetli yağmurlardan sonra arsayı su bastığını söylemeyi unutmuşum. Hepsi çürümüş.:( İnanın benden çok annem üzüldü.
Ama umudum kırılmadı. Bu yıl nasip olursa ya tahta ya da araba lastikli düzenek kuracağım. Çuvalla bu iş çok zor arkadaşlar ve zahmetli.

Ben bu sayfayı görmedim, kusura bakmayın :rolleyes:

beyzagıda
13-03-2010, 10:13
Aydın bey geçmiş olsun diyelim bu sene olur inşallah en azından çuvalda zor oldugunu söylemeniz bile bu deneyimden tecrübe kazandıgınızın bizlere de bunu aktardıgınızın kanıtı çok teşekkürler bende çuvalla denemeyi düşünüyordum tahta düzenek yaparak denemeye başlayacayım saygılar.

ozimer
25-03-2010, 08:49
Merhabalar bende bu yöntemle patates yetiştirmek istiyorum.
Ekim için zamanlmam doğruımu bu hafta düzeneği kurmayı düşünüyoruz.

beyzagıda
25-03-2010, 11:03
sayın ozimer eskilerin dikim ve ekim için takip ettikleri bir yöntem var bilimsel olarak açıklaması varmıdır bilmiyorum ayın aydını ve ayın karanlıgı diyorlar ay akşamları güneşin dogdugu yerde görülüyorsa ayın karanlıgı battıgı yerde görülüyorsa ayın aydını diyor ve her tür dikim ,tohum ekimi hasat gibi işlemlerde ayın karanlıgı oldugu günlerde işlerini yapıyorlar

birgaripyolcu
06-04-2010, 21:15
Ben 4-5 sene evvel varilde denemiştim ama yazık ki başarısız olmuştu.Ürün alamadım.

nariçi
21-05-2010, 20:34
Bu konuyu unutmuştum, malzeme hazırlığına başlayacağım. Herhalde fazla geç kalmadım.

agozce
21-05-2010, 23:16
Ben köyde, biriket ile denedim. 3*2 birket boyutunda. Patetesler çıkmış, henüz görmedim. Sonucu yazarım.

nariçi
13-06-2010, 11:32
Patates fidelerinin dibini toprakla doldururken, alt yaprakları koparacakmıyız? Yoksa olduğu gibi mi toprak koyacağız?

nariçi
05-08-2010, 20:34
Patatesleri kümesten kaçan civcivler hırpaladı. Bu patates bitkisi ne kadar süre sulanacak? Boy vermesi ne kadar sürer. Tepesi ölen bitki patates yumrusu oluşturmaya devam eder mi, Ürün hasat zamanı nasıl anlaşılır.

beyzagıda
28-09-2010, 15:57
Arkadaşlar bu sene 10 adet çuvalda patetes ekimi yapıştım deneme amaçlı olarak da büyük boy 19lt lik su damacanalarına da dikim yapmıştım dün itibariyle söküm işlemini gerçekleştirdim ürün olarak çok fazla tatmin etmedigini söyleyebilirim.Deneyimlerimi sizlerle paşlaşmak adına 19 lt damacanaların havalandırma delikleri olmasına ragmen ya çok kurudu **** çok ıslandı hiç ürün alamadım hepsi çürümüş çuvallar damacanalara ragmen daha iyi sonuç verdi diyebilirim ama tatmin edici boyuta degiller seneye topraga ocak sistemiyle dikmeye devam edecegim

dlk
28-09-2010, 17:21
ilginç.bende denemek isterim.çuval daha mantıklı geldi.bir deneyelim bakalım ne kaybederimki.

nariçi
28-09-2010, 18:45
Benim deneme başarısız oldu. Hiç patates yumrusu oluşmamış.

Doğayla Barış
01-10-2010, 07:52
Ben köyde, biriket ile denedim. 3*2 birket boyutunda. Patetesler çıkmış, henüz görmedim. Sonucu yazarım.
Ben de bu yöntemi denemek isterim,nasıl sonuç aldınız :p

baba.monk
01-10-2010, 15:34
Patates Hasatı [29 Eylül 2010]

Bir hafta on gündür yurtdışındaydım. O yüzden bahçemle fazla ilgilenemedim ama aklımın bir köşesinde de her zaman bahçem vardı. Gelir gelmez küçük bahçemdeki beni bekleyen sebzeleri topladım.

En çok da patatesleri merak ediyordum. Toprağın altında olduklarından, ne durumda olduklarını hatta yetişip yetişmediklerini bile bilmiyordum. İnsan görmeyince merak ediyormuş. 14 Eylül 2010 tarihinde küçük bir kazı yapmış ve 45 gram :) patates çıkartmış daha sonra da kazı çalışmalarına ara vermiştim. Merakla kazı çalışmalarına kaldığım yerden devam ettim.

174130

Maalesef umduğumu bulamadım bahçenin bu bölümünden. Eee her kazı yapan define bulacak diye bir şey yok elbette. Toprağın içinde elime takılan çürümüş patateslerden anladığım kadarı ile galiba fazla derine dikmişim patates yumrularını. Ya da daha yumrular gelişemeden toprak atmışım üsterine.

Sonra sandıktaki patateslerime yöneldim büyük bir heyecanla.


174131

Sezon başından beri merakla beklediğim an geldi artık dedim ve fazla dayanamayıp bir grup sandığı devirdim.Devirmeden önce bitkiyi gövdesinden çekince gelen 2 adet patates yumrusu beni ne kadar sevindirdi tarif edemem. Amatör olta balıkçıları ne demek istediğimi çok iyi anlayacaktır. Aynen mantarın şıp şıp oynaması ve sonra da dibe batmasıyla sopayı kaldırırsınız da oltanın ucunda sallanan balığı görünce keyiften uçarsınız ya onun gibi bir şey işte. Anlatılmaz yaşanır....

174132

Ben böyle patatesleri görünce iyice heyecanlandım ve devirdim sandıkları.

174133

Amma ve lakin orta kattan hiç bir şey çıkmadı. Oltayı boşa çektim yani. Toprağı eşeledim eşeledim yok bir şey...

174134

--devam edecek--

baba.monk
01-10-2010, 15:36
Son bir umutla en alttaki sandıktaki toprağı da boşalttım.
174138
174139
Toprağı karıştırdım ve nihayet...

174140
Patatesler göründüüüü! Çok fazla bir şey çıkmasa da sevindim elbette. Acaba kaçırdığım var mı diye tüm toprağı eşeledim;

174141
eşeledim, eşeledim...

174142

ama nafile. Hepsi bu kadarmış...

--devam edecek--

baba.monk
01-10-2010, 15:37
174143
Yukarda gördüğünüz fotoğraftaki patatesler soldan sağa sırasıyla: En alttaki sandıktan çıkanlar, en üsttekinden yani bitkinin yapraklarının hemen altından çıkanlar ve en sağdakiler de bahçe tarafından çıkanlar.
Orta kattaki sandıktan hiç bir şey çıkmadı; en alt kat ile en üst kat arasındaki bağlantıyı sağlayan kalın gövdeden başka...

174144
Benim bu durumdan anladığım; sanırım bitki büyüdükçe yaprakların üstüne toprak ilave etmekte biraz acele etmişim. Yani yapraklar biraz gelişecekti sonra toprak ilave edecektim. Ben ise yapraklar çıktıkça toprağı döktüm üstlerine. Garibanlar da boğulmamak için kafayı dışarı uzattı. Uzattı ama bu sefer de can havliyle patates yumrulamayı unuttu. Galiba bu nedenledir ki en altta, kök yumrunun yanında biraz patates yetişti bir de en üstte yaprakların hemen altında. Yüzeye en yakın olan patatesler daha iri ve daha canlı görünüyor. Suyun alt katlara fazla ulaşamamış olmasının da etkisi olabilir diye düşünüyorum.

Neyse yılmak yok, yola devam! Nihayetinde ben ziraat mühendisi değilim, bu işi çoktandır yapan bu işten ekmek yiyen bir çiftçi de değilim. Kendi halinde, hobi olarak bahçede bir şeyler yapmaya çalışan bir amatörüm. Önemli olan kendim bir şeyler yetiştirebilir miyim diye denemek, bir şeylerle uğraşmak ve bundan keyif alabilmekti. Yoksa amaç sadece patates yemek olsa marketlerde kilosu 1 TL bile değil...

Ben bu yolculukta vardığım yer kadar geçtiğim yollardan da büyük keyif aldım; daha sonraki seneler için bir şeyler öğrendim. Mesela seneye 3 kat çıkmayacağım 2 kat yeter. Toprak atmakta ve patatesleri sökmekte acele etmeyeceğim. Haa bu arada unutmadan 2 grup sandığım daha var henüz devirmediğim. Bunları daha sonra, bitkinin yaprakları solup döküldükten sonra açacağım. O zamanki sonucu da burada paylaşacağım.

Şimdilik esen kalın...


-SON-

limon
01-10-2010, 19:12
Erken söktüğünüzü düşünüyorum. Patates hasadı için bitkinin yeşil kısmı iyice solana kadar beklemek gerekir diye öğrenmiştim. Hoş ben de ne zaman Patates eksem dayanamayıp erken topluyorum. Küçüklerin tadı daha şekerli oluyor, kestaneye benziyor.

Toprağın içinde hevesle patates aramak çok zevkli bence de. :)

nariçi
02-10-2010, 06:43
Patatesler öyle boylanıyor ki, toprak ilavesi zorunlu hale geliyor. Yoksa ayakta duramıyor. Benim ektiklerim fazla yapraklanmadı, boyuna verdi. Sık sulama olmasa da hemen soluyordu.

dlk
02-10-2010, 07:10
ben de pek aceleciyimdir ama.patates işi nasıl olur bilmem.birşey ekince kökünü eşelememk için zor tutuyorum kendimi.haliyle başarı oranım düşüyor.

tugrulbaba
19-01-2011, 20:24
Çuval , araba lastiği, kasa..
Hepsini deneyeceğim.

toldput
09-03-2011, 01:28
merhaba arkadaşlar, bu konuyu tesadüfen gördüm ve daha önceki denemelerimi paylaşmak istedim.

iki sene önce bahçemizde 80 cm lik çukurlar oluşturup patatesleri bu çukurlara gömdük, patateslerin yeşil kısımları büyümeye başladıkça da boğazlarına kadar toprakla doldurduk. 80 cm lik çukurlar 2 ay içerisinde 30 cm kadarda toprak seviyesinin üstüne çıkacak şekilde doldu. patateslerin bazıları nedenini bulamadığımız şekilde hastalıklı diğerlerini de sanırım aceleciliğimizden küçük şekilde topladık, tabi bir kısmınıda kazıp çıkaralım derken parçaladık. lezzetleri oldukça iyiydi, daha önce kestane benzetmesi tadını aynen bizde aldık.

geçen sene bir arkadaşımdan duyduğum çuval tekniğini denemek istedik ve eve yakın bölüme çuvallara bir miktar mil kum, toprak ve gübre karışımından koyup patatesleri bu çuvallara koyduk. toplam 10 adet 25 kiloluk un çuvalı kullandık. 2 hafta sonra ağaçlara bakmak için ziraat mühendisi arkadaşımla bahçeye gittiğimizde çuvalları gördü ve bu yöntem güzel ama hatalı dedi. çuvalları açıkta bırakınca fön etkisinden dolayı toprağın neminin çabuk kaybolacağını ve uğraşımızın bizi memnun etmeyeceğini belirtti. 80 cm derinliğinde çuvalların sığacağı şekilde 5m lik bir kanal oluşturduk ve çuvalları bu kanalın içine koyduk. yine kum, gübre ve toprak karışımıyla pataeslerin yeşil kısımları uzadıkça çuvalların içini doldurduk. 2 ay sonra hafif kazdınca içerideki patates yumrularını gördük ve bu sefer acele etmemeye karar versekte 75 günün sonunda dayanamayıp çuvalları kanallardan çıkardık ve topladığımız patatesler 10 çuvalda 60 kilo civarındaydı.

orta bölümdekiler ilginç biçimde daha fazla büyümüştü, ben en alttaki patateslerin daha büyük olacaklarını düşünmüştüm. lezzetleri mükemmeldi ya da kendimiz yetiştirdiğimiz için bana öyle geldi :) bu şekilde yetiştirmede hem toplanması hemde bakımı bizim için çok kolay oldu ve bu senenin hazırlıklarını da yaptık. çuvallarımız, kum-gübre-toprak karışımımız hazır, sadece yağışlar durduktan sonra sürülmesini bekliyorum ve en kısa sürede ekimi yapacağız.

umarım faydalı olmuştur...

amatör hobici
09-03-2011, 10:08
Merhaba,
Benimde geçen sene 40x40 alanda patates yetiştirme denemem oldu, aldığım patates miktarı yarım Kg. bile geçmedi. Bunun yanında tohumluk olarak kestiğim patatesten artan kısımları ziyan olmasın diye toprağa gömdüğüm yerden 3 Kg. üzerinde patates aldım. Hem kutuya ektiğim (altı toprak) olan bitkiye gösterdiğim özenin yarısını göstermedim.Toprağa ektiğime ne gübre verdim ne birşey. Acaba neden başarılı olamadım. Bu konuda yorum yapacak arkadaş olursa memnun olacağım.Selamlar.

limon_sever
09-03-2011, 18:38
http://www.youtube.com/watch?v=vC3r6-QWF9M

limon_sever
09-03-2011, 19:46
http://www.youtube.com/watch?v=NFx-9Ifk7RA

Yildirmaz
28-05-2011, 08:48
Benim deneme de başarısız oldu ne yazık ki :-(

MİRBE
28-05-2011, 20:30
Patates bu sene bizi tarlaya ekene kadar havadan dolayı inletti resmen 5 dönüm ek yağmur yağdı bekle kurusun bir daha başla bırak diyesiye 100 dönümü kaç günde bitirebildi işçiler.

limon_sever
29-05-2011, 07:58
0,40 m2‘lik Bir Alanda 50 kg Patates Yetiştirme Tekniği

Dönümleri bilmem de biz böyle işte kendi çapımızda eğleniyoruz.

217874

217875

:rolleyes:

alone35
29-05-2011, 09:29
Selamlar dönümünde kaç ton veriyor acaba

Yildirmaz
30-05-2011, 10:54
Patates bu sene bizi tarlaya ekene kadar havadan dolayı inletti resmen 5 dönüm ek yağmur yağdı bekle kurusun bir daha başla bırak diyesiye 100 dönümü kaç günde bitirebildi işçiler.

Üzüntülerimi iletirim :-(

ibrahim doğan
04-09-2011, 16:40
değerli arkadaşlar;
perlitte patates denemesi yapmak istiyorum ama nasıl ec kullanmam lazım bilemiyorum bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.....selamlar....

junkcan
20-09-2011, 17:57
ben de denemeyi düşünüyorum bunu ama biraz zor bir iş gibi

FatihAspendos
09-05-2012, 23:45
Peki bilen varmı
1 dekar ( 1.000 m2 ) tarlaya 4.000 patates fidesi ekicem.
Tohum cinsi 80 günde ürün veriyor.
Bu 1 dekar patates tarlasına ekimden hasat sonuna kadar toplam kaç ton su lazım sulamak için ?

limon_sever
21-05-2012, 12:12
Geçen sene bir çuvalda yetiştirdiğim patateslerin tadı çok hoşumuza gitti. Bu sene çuval sayısını artırarak tekrar ektim. 15 Mart'ta 5 çuvala ektiğim patates yumruları bu hale geldi.

298377

298378

arapsabunu
21-05-2012, 12:47
Sayın limonsever,
Ne gübresi verdiniz, ne sıklıkta suladınız ve güneş alma durumu neydi acaba? Bir de çuvallar ağzına kadar toprakla doldurulmuş değil, en az ne kadar derinlik gerekli? Cahilliğimi bağışlayın ama bildiğimiz patatesi toprağa gömerek mi yetişti bunlar?

limon_sever
21-05-2012, 12:58
Sayın arapsabunu,

Toprağı ahır gübresiyle karıştırıp çuvala 10-15 cm doldurdum. Üstüne 3 orta boy çimlenmiş patates yumrusu koydum. Tekrar 10-15 cm toprak doldurdum. Günde yaklaşık 6-7 saat güneş alan bir yerde. Sabah ve ikindi güneşi göremiyor. Çünkü ağaçlar buna izin vermiyor. Sulama pek yapmadım. Bu yıl yağmurlar yetti. 2-3 sefer suladım o kadar. Çok su istemiyor. Yağmurlar geçtiği zaman bir 10-15 cm kadar daha toprak doldurcam. Daha sonra hasata kadar toprak ilavesi yapmayı düşünmüyorum. Zira geçen seneki tecrübemden patatesler en alt kısımda oluyor. Boşuna tepeye kadar toprak doldurmanın mantığı yok. Gövde topraktayken kökte oluşturmuyor.

Yılmazbaşkan
24-05-2012, 14:34
Birinci sayfada bir arkadaş patates ekim zamanının mayıs ayının ikinci haftasında olduğunu söylemiş, bizler şu an mayıs ayının 25 ine giriyoruz. Evimizin balkonuna çuvala ekim tekniği uygulasak çok mu geç kalmış oluruz. Bir de çuvala ekim tekniği acaba patatesi zararlı böceklerden koruma konusunda daha mı iyi? Teşekkürler

limon_sever
26-05-2012, 18:20
Adam belki 50 kg değil ama 5.5 kg patates topluyor. Hemde bir hayli büyük.

The Harvesting of a Henley Potato Tower - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1I-t6R0VhUI)

limon_sever
02-08-2012, 15:12
67. (http://www.agaclar.net/forum/969897-post67.htm) mesajımdaki patates çuvallarından birini bugün hasat ettim.

322984


Net 1.400 gram geldi. Bazı arkadaşlar için bu miktar hüsran olabilir. Ama çok hoş topraktan hazine arar gibi patates arayıp bulmak :p Daha öncede dediğim gibi tadı çok hoşumuza gittiği için yetiştirdim. Üstteki video da daha çok toprak ve daha çok alanda yetiştirilmiş ve 5.5 kilo patates üretimi yapmış. Bende 5 çuvalda yetiştiriyorum. 5 x 1.400 = 7.000 gram yani 7 kilo yetiştirmiş olacağım inşallah :) Ama diğerlerini daha hasat etmedim. Pişirileceği zaman hasat etmeyi düşünüyorum.

322985

Hasatı videoya da kaydettim. Sayın ahmetihsan videoyu yayınladığı zaman buraya ekleyeceğim.

limon_sever
02-08-2012, 20:10
Videoyu yüklediği için Sayın ahmetihsan'a çok teşekkür ediyorum.

ÇUVALDE PATATES - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Arf_n3rA4Ss)

aydilem
02-08-2012, 22:11
benim patateslerim hiç çiçek açmadan sarardı soldu sonrada yeniden yeşermeye başladı bu iyi birşey mi?

limon_sever
03-08-2012, 09:46
benim patateslerim hiç çiçek açmadan sarardı soldu sonrada yeniden yeşermeye başladı bu iyi birşey mi?

En dipten yeşerdiyse yeni yumrular yeşeriyor demektir. Sararıp solduktan sonra hasat etmeniz gerekiyordu. Şimdi ne olur bilemiyorum. Yeniden döngü başlamış sanırım.

aydilem
04-08-2012, 22:45
sevgili limon sever dipten değil sararan dallardan yeşerdi yeni bir döngüye benzemiyor. Kötü olmaya başlayınca ne oluyor dibinde diye bakasım geldi aslında ama hiç çiçek açmadı ki yumrusu olsun dedim.

limon_sever
05-08-2012, 20:58
Hepsi çiçek açmıyor veya açamıyor. Bir kökü söküp bakın isterseniz. Patates yumruları olgunlaşmış olabilir.

aydilem
06-08-2012, 20:18
aaaa gerçekten mi bende çiçek açmadı diye üzülüp duruyordum sevindirdiniz beni yarın ilk işim kafesi yıkmak olacak bakalım sonuç ne olacak. bu arada sizinkiler süper görünüyor sevgili limon sever

aydilem
07-08-2012, 22:39
sonuç hüsran aslında ama yinede mutluyum bu kadarı bile beklemiyordum

hanımeli
21-02-2014, 13:32
Bu sene Patates dikmek isteyenlere birkaç teori paylaşayım dedim.bende çuvalda deneyeceğim,
Yumru elde etmek için büyük bir patatesi(pazardan alınmış olsun markettekilerde filiz atmasın diye kimyasal uygulanmış olabilir) 4 parçaya bölüp bir kavanoza ılık su doldurun ve içine atın patateslerin yarısı suyun içinde kalacak kapağını kapatın ve yan çevirin sıcak bir odada 3-4 günde filizlenecektir.

cevahirabi
07-05-2014, 13:02
Bu sene Patates dikmek isteyenlere birkaç teori paylaşayım dedim.bende çuvalda deneyeceğim,
Yumru elde etmek için büyük bir patatesi(pazardan alınmış olsun markettekilerde filiz atmasın diye kimyasal uygulanmış olabilir) 4 parçaya bölüp bir kavanoza ılık su doldurun ve içine atın patateslerin yarısı suyun içinde kalacak kapağını kapatın ve yan çevirin sıcak bir odada 3-4 günde filizlenecektir.


mayıs ayında ne yetiştirilir diye aratınca buldum konuyu. Şimdi genişçe bir portakal bahçemiz var. Ağaçların altında patates yetiştirmek istiyorum.

şimdi ekeceğimiz patatesleri tüm olarak ekmek mi yoksa parçalayarak ekmek mi bize fayda sağlar öğrenmek istiyorum.

limon_sever
08-05-2014, 17:16
Yeşermiş iki orta boy patatesi geçen ay, tüm olarak yanyana ekmiştim. Şimdi böyleler...

490770

h_dogan
09-05-2014, 14:11
Hemşehrim bizim burada artık patatesi sökme vakti. Ağaçların altında da patates yumru yapmaz yeterince ışık alması lazım. Aşırı sıcakları da sevmiyor.

Çiftçiler ovada ocak-şubat gibi diktiler şimdi de topluyorlar.

mayıs ayında ne yetiştirilir diye aratınca buldum konuyu. Şimdi genişçe bir portakal bahçemiz var. Ağaçların altında patates yetiştirmek istiyorum.

şimdi ekeceğimiz patatesleri tüm olarak ekmek mi yoksa parçalayarak ekmek mi bize fayda sağlar öğrenmek istiyorum.

futuuu
20-05-2014, 15:53
Sayın Limonsever, doğa meraklısı olarak bu hafta bir arsa satınaldım, 3400 m2 büyüklüğünde. Burada ne yapabileceğimi pek planlamadım, amacım ufak deneysel şeyler yapmak, biraz ağaç fidanı dikmek ve en çok da iki yaşındaki oğlumun doğa ile tanışmasını sağlamak. Bu arada küçük alanlardan yüksek ürün alma tekniklerini araştırırken bu başlığa yolum düştü. Başta ilk mesajda bahsedilen yöntemin fizibilitesini hesapladım oldukça pahalıydı. Daha sonra aklıma pvc lambiri ve inşaat demiri kullanmak geldi ama yine büyük ölçekte kullanmak için fazla maliyetli oldu. Sonuçta en çuval yöntemini gözüme kestirdim. Bu sene bir kaç deneme çuvalı dikmek istiyorum durumu anlamak için. Deneyimli birisi olarak size ilk sorum bu hafta dikim gerçekleştirirsem verim alabilir miyim?

chironex
20-05-2014, 17:45
Sayın Limonsever, doğa meraklısı olarak bu hafta bir arsa satınaldım, 3400 m2 büyüklüğünde. Burada ne yapabileceğimi pek planlamadım, amacım ufak deneysel şeyler yapmak, biraz ağaç fidanı dikmek ve en çok da iki yaşındaki oğlumun doğa ile tanışmasını sağlamak. Bu arada küçük alanlardan yüksek ürün alma tekniklerini araştırırken bu başlığa yolum düştü. Başta ilk mesajda bahsedilen yöntemin fizibilitesini hesapladım oldukça pahalıydı. Daha sonra aklıma pvc lambiri ve inşaat demiri kullanmak geldi ama yine büyük ölçekte kullanmak için fazla maliyetli oldu. Sonuçta en çuval yöntemini gözüme kestirdim. Bu sene bir kaç deneme çuvalı dikmek istiyorum durumu anlamak için. Deneyimli birisi olarak size ilk sorum bu hafta dikim gerçekleştirirsem verim alabilir miyim?

Sayın futuuu ,hayırlı olsun bahçeniz.Bende düşünüyorum bir bahçe almayı bu aralar.Acaba ne taraftan aldınız ve kaça maal oldu?

limon_sever
20-05-2014, 19:00
Sayın Limonsever, doğa meraklısı olarak bu hafta bir arsa satınaldım, 3400 m2 büyüklüğünde. Burada ne yapabileceğimi pek planlamadım, amacım ufak deneysel şeyler yapmak, biraz ağaç fidanı dikmek ve en çok da iki yaşındaki oğlumun doğa ile tanışmasını sağlamak. Bu arada küçük alanlardan yüksek ürün alma tekniklerini araştırırken bu başlığa yolum düştü. Başta ilk mesajda bahsedilen yöntemin fizibilitesini hesapladım oldukça pahalıydı. Daha sonra aklıma pvc lambiri ve inşaat demiri kullanmak geldi ama yine büyük ölçekte kullanmak için fazla maliyetli oldu. Sonuçta en çuval yöntemini gözüme kestirdim. Bu sene bir kaç deneme çuvalı dikmek istiyorum durumu anlamak için. Deneyimli birisi olarak size ilk sorum bu hafta dikim gerçekleştirirsem verim alabilir miyim?

Sayın futuuu,

Bahçeniz hayırlı olsun. Doğu-güney-batı yönlü sebze yetiştirmek için alan bırakın. Kuzey kısma ağaçları dikebilirsiniz. İleride pişman olmazsınız. Ağaçlar büyüdüğü zaman gölge alan oluşmamış olur.

Patatesi bu sene çuvala değilde yerde denemek için ektim. Çuval veya yere ekim için geç değil. Hazirana kadar ekebilirsiniz. Ama verimi nasıl etkiler bilemiyorum. Muhtemelen ağustosun başı gibi sökeceğim. Sizde eylül gibi sökersiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm sebze bahçesi için bu sayfayı muhakkak gözden geçirin.

http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/27415.htm bu sayfada yardımcı olacaktır.

Kolay gelsin...

futuuu
21-05-2014, 07:51
Sayın futuuu ,hayırlı olsun bahçeniz.Bende düşünüyorum bir bahçe almayı bu aralar.Acaba ne taraftan aldınız ve kaça maal oldu?

Sayın Chironex, Karadiğin taraflarını bilir misiniz :) Orada tapulamadan çıkmış küçük bahçeler satılmakta, aynı zamanda da sulak yerler. Benimki çok ucuza geldi belki size de aynı şekilde denk gelebilir. İlk başta 2400 m2 bir arsa üzerine pazarlık yaptık yalnız sonradan bir karışıklık olduğu anlaşıldı. Mal sahibine düşen (miras yoluyla geçmiş kendisine) tarla benimkinin biraz daha yukarısında 3400 m2 bir tarlaymış. İlk tarla için 4500 tl'ye anlaşmıştık ikincisini de 4750 ye bağladık :) Dilerseniz emlakçıyla temasa geçirebilirim sizi, oralardan satılan arsalar genelde bir kaç emlakçıda toplanmış durumda. Fiyat sizi aldatmasın, tarlada elektrik ya da su yok, en yakın yola da 100 m mesafede. YAkınlarında su kaynağı çok, her yerde küçük sulama havuzları ve kaynak suyu var ama uzunca bir hortum tesisatı ve güçlü bir su motoru edinmelisiniz mesela benim tarlam için. Ama ilk anlaştığım tarla sulama yönünden çok daha iyiydi. Bilgisayar üzerinden değil, yerini tespit edip gidip bizzat ayak basmak lazım. Ben tarlamda bazı ciddi planlar düşündüğüm için sondaj vurdurmayı düşünüyorum mesela. Dediğim gibi, fiyat açısından avantajlı bir çok yer var, ilan sitelerini incelerseniz siz de göreceksiniz, bizzat yardımcı da olabilirim.

Saygılarımla

futuuu
21-05-2014, 07:56
Sayın futuuu,

Bahçeniz hayırlı olsun. Doğu-güney-batı yönlü sebze yetiştirmek için alan bırakın. Kuzey kısma ağaçları dikebilirsiniz. İleride pişman olmazsınız. Ağaçlar büyüdüğü zaman gölge alan oluşmamış olur.

Patatesi bu sene çuvala değilde yerde denemek için ektim. Çuval veya yere ekim için geç değil. Hazirana kadar ekebilirsiniz. Ama verimi nasıl etkiler bilemiyorum. Muhtemelen ağustosun başı gibi sökeceğim. Sizde eylül gibi sökersiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm sebze bahçesi için bu sayfayı muhakkak gözden geçirin.

http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/27415.htm bu sayfada yardımcı olacaktır.

Kolay gelsin...

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim sayın Limon_sever ilgili sayfaları derhal iştahla incelemeye başlayacağım. Ben toprak kökenli bir babanın toprağa pek temas etmemiş bir oğluyum, ova köylüsüyümdür. Babam da bu sene artık kimseye yük olmamak için tarlalarını sattı zira ekip dikme işi hep kuzenlerime düşüyordu. Durum böyle olunca sanırım kan çekiyor, toprakla uğraşmak istiyorum, yaş 32yi vursa da :) deneme çuvallarımı bu hafta halledeceğim. Tekrar teşekkürler desteğiniz için.

limon_sever
30-06-2014, 19:53
82. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16092-3.htm#post1281415)daki patatesler kuruyunca, kazı çalışması yapıldı ve iftarda patates salatası ziyafeti yapıldı. Mükemmel olmuş. Her sene azda olsa ekmek gerekiyor, bu lezzetten mahrum kalmamak için.

505873

MeyveliTepe
30-06-2014, 20:33
10 çuval kadar ben de yaptım bu sene, bakalım nasıl olacak :)

yağmur
02-07-2014, 13:45
4 çuvala patates dikmiştim, bakalım durum ne olacak. Bütün bütün koymuştum, acaba ikiye bölsem daha mı verimli olurdu?

guppy
02-07-2014, 17:15
Ben de en kısa sürede deneyeceğim.

Diko
28-06-2015, 21:21
Ben de patates ektim büyükçe bir saksıya. Biraz büyümelerini bekledim.Toprak ilave ettim. Nisan ayı gibi ekmiştim sanırım eylülde sökeceğim. Bayağı uzadılar. Diplerinde patates var mı bilmiyorum ama sonucu merakla bekliyorum

ÇilekÇi07
16-08-2015, 14:55
baya zaman geçmiş ama ekenler dikenler 50 kg'a yaklaşabildiler mi merak ettim doğrusu ? :)

Ardacal
02-05-2016, 20:56
İlk olarak meyvelitepe yaZılarında gördüğüm sonrasında da ağaçlar nette forumda okuduğum çuvalda patates yetiştiren ve deneyimlerini paylaşan arkadaşlar beni de heveslendirdi.30 martta bir patatesi 2-3 parçaya bölüp çuvala yerleştirdim. Şu an bu durumdalar. Sonucu bende çok merak ediyorum..

zula
17-06-2016, 09:50
patates ilk otuz ve kırk santim aralığında ürer boğazlama yaptıkça sadece yeşil aksamı uzar kırk santim yukarıdan sonra doldurmanın pek üretime etkisi olmaz bir çuvaldan alacağınız patates 4-5 kilo aralığındadır öyle 10 kg ve üzeri almak gerçek dışıdır.

flying dragon
20-06-2016, 00:16
619070

bu sene subat sonu iki adet resimde gorulen patates cuvallarindan aldim. icine manavdan aldigim niçoise turu kucuk ve ince kabuklu patatesleri her bir parcada en az iki goz kalacak sekilde sekiz parcaya boldum ve cuvalin dibine koydugum uc santim topraga ektim. acik kalan taraflari korumak gerektigini bilmedigimden her cuvalda sadece iki kok patates cikti. patates ekme cuvallarini corabi sivar gibi katlayarak toprak seviyesine indirdim. her hafta bitkilerin buyume hizina gore bes santim kadar toprak ekleyerek yaklasik otuz santime cikardim. bakalim verim alabilecek miyim. bu arada patatesin dallari cok gevrek ve toprak koyarken cok dikkatli olmak gerekiyor. ayrica colorado kin kanatlilarina dikkat, yapraklari cok kisa surede yiyip bitkiyi oldurebiliyorlar. bu patates yetistirme cuvallarini alma sebebim alt tarafta kapaklarinin olmasi. boylece alt kapagi acip sadece ihtiyacimiz kadar patatesi alip kalanini buyumeye birakabiliyoruz.

zula
22-07-2016, 10:15
patateste en önemlisi verim için sertifikalı tohum almak lazım nedeni yumru yaşının genç olmasıdır.

Muda
01-01-2017, 20:41
Patatesin ucuz olması nedeni ile pek kimse uğraşmak istemeyebilir ancak ben tesadüfen gördüğüm videonun linkini eklemek istedim. Adam 30 litrelik saksının birinde oldukça verimli olmak üzere 7 saksıda toplam 75 kğ patates hasat ediyor. Bu şekilde ürün alınca yıllık patates ihtiyacını gideriyordur.

https://www.youtube.com/watch?v=dMrkIecqQL8

Muda
01-01-2017, 20:43
Sonraki linkte neler yaptığını anlatmış.

https://www.youtube.com/watch?v=8HfIHK7vUYU

Benim dikkatimi çeken gerekli vitamin ve mineraller ile kemik unu, patates vitamini eklemesinin dışında toprağın son derece yumuşak olması.

Muda
01-01-2017, 20:43
Türk işi çuvalda patateste ise yeterli gübre, sulama olmayınca sert topraktaki elde edilen sonuç.

https://www.youtube.com/watch?v=FdPQ-gj_J1I

zula
02-01-2017, 10:46
ordaki toprak degil torf karışım kompost o yüzden yumuşak

Haylazster
08-11-2018, 16:41
683509

683510

bu cuvalda patates yetiştiren oldumu acaba ? goruşleriniz nelerdir ?

Sezerakk
07-01-2019, 14:47
683509

683510

bu cuvalda patates yetiştiren oldumu acaba ? goruşleriniz nelerdir ?
Bende bu çuvalı araştırıyordum Sn. Haylazster. Siz ne yaptınız aldınız mı bu çuvalı ?

goodlife
17-01-2019, 01:33
Bahçede bunu denemek isterim gerçekten, biraz daha araştırayım konuyu.

AkisSoftware
17-01-2019, 06:47
Kova içerisine; torf, solucan gübresi, kemik tozu koyup iyice karıştırıp kovanın diplerini videoadaki gibi delerek toprakla kapatmak gerekiyor.. Bu videolardan anladığım o. Sonuç gerçekten çok iyi.

Bizim yaptığımız sonuçla karşılartırdığımda tarımda ne kadar geri kaldığımızı görüyorum. Ama şükür ki artık internet var ve herkes bilgiye kolayca ulaşıyor. İlerki günler için çok ümitliyim.

ahmet1001
18-01-2019, 14:07
bilgi verdğiniz için cok tesekkurler

zula
18-01-2019, 16:38
Patateste en önemli unsurlardan biride topraktır toprak patatese uygun degimse verim düşük olur

Yenisu
07-04-2019, 23:17
Merhabalar,patatesin yumru yapması için yeşil kısmını yan yatırmak gerekir diye köylüler söylemişti ,sanırım çiçekten sonraydı.Bu durumdan dolayı toprak katı koyduğumuzda yeteri kadar patates alamıyoruz. Ben de çuvalda bazen verim aldım bazen alamadım. Saksıda ise hiç bir şey alamadım.Çuvalda patates için kanal açmak mantıklı geldi.En azından patates yumrularını parçalamadan çıkarabiliriz .Hem de sulama daha kontrollu olur. Bu sene kanalda denemek isterim,kolay gelsin.

zula
10-04-2020, 16:19
Patateste edindiğim tecrübelerden biriside ekim zamanı ve sıcaklık hatta en önemlisi diyebilirim ekim sırasında sıcaklık 10 derece olmalıdır özellikle sıcaklıgın yüksek olduğu haziran temmuz ve agustos aylarında ekerseniz bolca yeşil aksam yaprak alırsınız yumru yapmaz zaten patates fotoperiyoda duyarlı bir bitki olduğu için kısa günlerde yumru bağlar ekim bölgelere göre değişmektedir.

Pumpking
02-05-2020, 17:43
Biz de patates yetiştiriyoruz. Bu sene yaklaşık 400 kök ektik .Bakalım ne olacak.

Pumpking
02-05-2020, 17:45
Patateste edindiğim tecrübelerden biriside ekim zamanı ve sıcaklık hatta en önemlisi diyebilirim ekim sırasında sıcaklık 10 derece olmalıdır özellikle sıcaklıgın yüksek olduğu haziran temmuz ve agustos aylarında ekerseniz bolca yeşil aksam yaprak alırsınız yumru yapmaz zaten patates fotoperiyoda duyarlı bir bitki olduğu için kısa günlerde yumru bağlar ekim bölgelere göre değişmektedir.

Ben öyle düşümmüyorum.Biz Burada son donlardan önce ,nisanın 3. haftası gibi ekiyoruz.Sonuç iyi oluyor.

Pumpking
02-05-2020, 17:47
Merhabalar,patatesin yumru yapması için yeşil kısmını yan yatırmak gerekir diye köylüler söylemişti ,sanırım çiçekten sonraydı.Bu durumdan dolayı toprak katı koyduğumuzda yeteri kadar patates alamıyoruz. Ben de çuvalda bazen verim aldım bazen alamadım. Saksıda ise hiç bir şey alamadım.Çuvalda patates için kanal açmak mantıklı geldi.En azından patates yumrularını parçalamadan çıkarabiliriz .Hem de sulama daha kontrollu olur. Bu sene kanalda denemek isterim,kolay gelsin.

Çuvalda veya saksıda iyi verim vermeyecektir. Patates çapalama ve çok toprak istiyor.

RiseSS
12-05-2020, 18:00
Geçen sene güzel verim alamadım bu sene tekrar deneyeceğim

zula
17-07-2020, 19:50
Patates ph isteği 5 ile 5.75 olan topraklarda daha verimli olur organik madde seviyesi 3 olan kumlu gevşek toprakta daha iyi gelişir suyu sever su eksikliği verimi sınırlar su eksikliğine duyarlıdır humikasiti sever saksıda yetiştireceğiniz zaman saksı ve çuval toprağınızın sıkışmaması lazım yoksa yumru gelişmez torf olması lazım bu saydıklarım tek olarak verime az etki eder ama hepsi birden verimi oldukça etkiler