PDA

View Full Version : Kurtbey İlköğretim Okulu Bahçesi (Edirne / Uzunköprü)




Cumhur Tonba
05-06-2009, 13:34
Okul müdürü Agaçlar.net i karıştırırken ismim yabancı gelmediğinden kızıma sormuş. (Müdür yeni atandı) O da babam olur cevabı verince görüşmek istedi.

Okul çevresini düzenlemek, ağaçlandırmak istiyor. Bugün 40-50 poz fotoğraf çektim. Okulun çeşitli açılarından çekilen fotoğrafları yükleyeceğim.

İş başa düştü. Siz sevgili üyelerin fikirlerini bekliyorum. Bilhassa bahçesini olanlar hemen yardıma koşar herhalde. İsterseniz fotoscape (Fotoşohp) mu diyorlar, bölümlere aklınızdan geçen bitki ya da ağaçları monte edin. Biz de burada elimizden geldiği kadar gerçekleştirmeye çalışalım.

83983




Cumhur Tonba
05-06-2009, 13:38
Okulun ön cephesi
83984

Okulun önü
83985

Okulun ön taraf duvar. Birinci fotoğraf uzantısı
83986

Çocuk parkı. Birinci fotoğrafın başı
83987

Atatürk Büst'ü. Okulun girişi
83988

BalıkcıSerdar
05-06-2009, 13:56
Bence burada yeterince bitki mevcut, ama bakım yok gibi. Orta alanlarda ağaçlandırma yapmak olmayacağına göre, titiz bir temizlik ve bakımla gayet güzel duruma geleceğini sanıyorum. Belki, Atatürk büstü çevresindeki alan biraz daha çiçeklendirilebilir.


Fotoğraflardan anladığım kadarıyla çocukların oyun alanları yeterince geniş, çamların dibi eskiden yapılmış bir düzenlemede taşlarla daire içine alınmış. O şekilde değilde duvara paralel döşenecek bordürlerle, kaldırım şekline getirilip çimlendirilebilir. Çimin içerisine de çiçekler serpiştirilebilir. Hatta ağaç gölgeleri çine banklar da atılabilir ama, çocukların fazlalığı düşünülürse, bankların olduğu yerlerde çimi unutmak geerkir:)

Ama ne yapılırsa yapılsın bakımının devamlılığı esas, bir sefer yapılıp, bakımı devam ettirilmezse bütün emekler boşa gider, Müdür Beyle yapılacakların bakımının devamı garantisini alın önce derim. Yoksa bu sene harcadığınız emeğinizin seneye hiç olduğunu görmek sizi üzer:)

Cumhur Tonba
05-06-2009, 14:00
Okul yan tarafı
83994

Alt bahçe
83995

Alt bahçe karşı taraf
83996

Alt bahçe eski okul önü, şu an yemekhana olark kullanılıyor
83997

Atatürk Büst2ünün alt tarafı. Veleybol sahası. Duvar dibi boş
83998

tolgahann
05-06-2009, 14:06
Bana oklu bahçesine çim ekilmesi pek uygun değil gibi geldi.Malum çok sayıda çocuğun bulunduğu bir alan, çimin devamlılığını sağlamak oldukça zor olur.Çamların aralarına bodur meyve ağaçları düşünülebilir.Okulun önü çok çıplak kalmış gibi geldi bana.Oraya ıhlamur veya iğde gibi mis kokulu ağaçlar ekilebilir.Altınada 2,3 tane bank konursa ileride gölgesindende faydalanılabilir.Tabi ağaçları ekerken gelecekte,büyüdükleri zaman alacakları konumu düşünerek ekim yapılmalı.Yoksa büyümüş bir ağacı elektrik tellerine veya yapılara zarar verdiği için kesmek oldukça üzücü olur.Şimdiden kolay gelsin...

Ülker
06-06-2009, 14:38
Bu okulun, kenarlarda mazılara ihtiyacı var diye düşündüm.
Bir de, bizim zamanlarımızda uygulama alanları olurdu, birşeyler eker diker, tarım dersleri görürdük.
Resimlere biraz daha dikkatli bakıp, fikir üretmeye çalışacağım.

Cumhur Tonba
06-06-2009, 15:00
Düşüncelerinizi, fikirleriniz bekliyorum.
Şimdiden saygı ve sevgiler iletiyorum.

mormenekşe
06-06-2009, 15:19
Sayın Cumhur bey okul bahçesi ne kadar geniş şanslı bir okul.Ben bahçe dizaynında çok başarılı değilim kendi bahçemde bile daha tam bir düzen oluşturamadım ama yinede bir iki fikrimi belirteyim.Atatürk büstünün etrafına kasımpatılar dikilebilir, biraz daha gerilere her dem yeşil ve çiçekli kalacak örtücü çalılar kullanılabilir.Valeybol sahası ve oyun parkının çevresi çimlendirilebilir, biberiyelerden bi çit yapılıp uygun yerlere de çeşitli çiçekler ekilebilir gibi geldi bana. Ama sanırım konunun uzmanı arkadaşlar size daha yardımcı olabilir şekillensin burdan bi isteğiniz olursa seve seve yardımcı olurum.Çam ağaçlarının olduğu bölgede eğer boş alan kalıyorsa aralara iğde ve ıhlamur ağacı harika olur.

Cumhur Tonba
06-06-2009, 16:38
Sağolasın Mormenekşe. İsminizi hala normal şekilde okuyamıyorum. Hep parçadaki gibi. Hatta sağolasını bile makama uyduruyorum.
Çok güzel fikirler vermişsiniz. Tahmnim okul müdürüde üye oldu. Biraz gelen yazılar çoğalsın. Belki fotomontaj düşüncelerde gelebilir. Yine hep beraber karar vererek yapabileceklerimizi hayata geçirelim.

Cumhur Tonba
06-06-2009, 16:50
En baştan birinci okulun ön cephesi ve üçüncü fotoğrafta okulun ön duvar tarafı duvardan 4 mt. mesafeye kadar düzenleme yapılabilir.
Çocuk parkı yazan foto. Ara düzenlenebilir.
Atatürk Büst'ü. Alt tarafına 2-3 servi **** mazı dililebilir.
Okul yan tarafı. Basket sahasının yanı. Tamame4n düzenlenebilir. Araya öğrencilerin geçmesi için yol bırakılabilir.
Alt bahçe. Duvarın sol tarafı okulun arkası oluyor. Tamamen düzenlenebilir. Duvarın sağ tarafı. Duvardan 6-7 mt içe kadar düzenlenebilir.
Veleybol sahası duvar dibi. Oraya 3 adet ceviz **** 5-6 adet iğde dikilebilir.

Korkmayın. Öğrencilerin oyun oynaması için Alt bahçede Futbol sahası, Büstün alltında veleybol sahası, okul önü ve daha birçok boş alan var. Zaten öğrenci sayısıda senelik olarak en fazla 160 ortalamasını geçmez.

füsunANK
06-06-2009, 17:14
84363
84364

Cumhur Tonba
06-06-2009, 19:09
Füsun. Öğle bir tane ile olmaz. Ustalığını göster bakalım. Bekliyorum. Gün bugündür. Örneğin Atatürk heykelinin arkasına 3-4 servi ya da mazı yerleştir. Veleybol sahasının boş duvar kısmına ceviz ya da iğde koy ve yarım metre çim. Ya da akılına gelen diğer şeyler.

seleste
14-06-2009, 13:23
Cumhur Bey Merhaba,
Böyle bir başlık açtığınıza sevindim. Okul Bahçesi düzenlemeleri bence çok ihmal edilmiş bir konu. Çocuklarımızın günün büyük bir bölümünü geçirdikleri mekanların hem görsel açıdan , hem ihtiyaçlarını daha iyi karşılanması açısından hem de çevre ve doğa duyarlılığının ve farkındalığının yükselmesi açısından çok önemli buluyorum.

Forumda bu amaçla bir başlık açmıştım :
Okul Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14499)

Murat Plevneli'nin şu linkte verdiği bilgiler de yararlı olacaktır :
Okul bahçesi nasıl düzenlenmeli? (http://bahcevan.com/okul-bahcesi-nasil-duzenlenmeli-milliyet-vitrin)


Sizin okul bahçenizin pilot olarak Ağaçlar net üyelerinin bilgi ve bitki yardımlarıyla düzenlenmesi iyi bir başlangıç olacaktır.

füsunANK
14-06-2009, 13:45
..........
86566

seleste
14-06-2009, 13:54
Şu soruların cevaplanması iyi bir başlangıç olabilir :

- Okulun bahçe düzenlemesinin başlangıç ve devamlılık giderleri için ayırabileceği bütçe aşağı yukarı ne kadardır ? Yalnızca çim bile başlangıç ve devamlılık açısından yüklü bir maliyet kalemidir.

- Öğrenciler bahçenin hangi bölümlerini TERCİH ediyorlar ? 1. kademe dediğimiz 6-12 grubu öğrenciler genellikle çocuk parkının olduğu bölümü tercih ederken,
2. kademe öğrencileri spor alanlarının bulunduğu bölümleri tercih eder. Bitki seçimi de buna göre olmalıdır. Genel olarak küçüklerin koştukları alanlara gül gibi dikenli bitkiler dikilmemesi gerekir. Gene, yemekhane bahçesi, dinlenme köşeleri gibi alanlara da hanımeli gibi arıları çeken bitkiler dikilmemelidir.
- Spor alanlarının çevresine uzun boylu bitkiler dikilirse, kaçan toplar yüzünden bitkilerin kırılması yüksek bir olasılıktır.

-Okul bahçeniz oldukça büyük görünüyor. Bu bahçenin sulanmasının maliyeti ile gerekli personelin sağlanıp sağlanamayacağı en önemli konulardan biri.

- Bahçeye kimyasal ilaçlar kullanımı gerektiren bitkiler ve ağaçlar en az sayıda olmalı (Güller ve meyve ağaçları )

- Dikilen bitkiler Eylül - Haziran arasında çiçekli kalmalı.

Ben olsam, çocuk parkının çevresine bir çiçeklik sınırı oluşturarak başlarım. Yemekhanenin bulunduğu binanın çevresi sanırım koşuşturmanın en az olduğu bölüm. Ayrıca yemekhanede bir çeşme vardır, bu binaın çevresinin güzel çiçekler dikmek için en uygun yer olduğunu düşünüyorum. Bu bölüme eski sıralardan birkaçı atılarak bahçe bankı oluşturlabilir. ( Hep minimum maliyet açısından düşünüyorum ; elbette bütçe uygunsa yeni ve güzel bahçe bankları çok şık duracaktır )

-Bahçeye ağaç seçerken, çocukların görmediği ağaçları seçmek iyi olabilir.

- Okulun bahçe kapısına kokulu bir bitki dikilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir, okul bahçesi girişine ikincisi de çocukların kitap okumayı sevdikleri köşelere. Güzel kokular, okulun güzel bir yer olduğu düşüncesini pekiştirecektir. Pavlov'un klasik koşullanması.

İlk aklıma gelenler bunlar. Selamlar ve kolaylıklar.

Cumhur Tonba
14-06-2009, 16:23
Sayın Seleste, Sayın FusunANK,
Verdiğiniz değerli bilgiler ve düşünceleriniz için çok teşekkürler.
Seleste. Su sorununumuz yok. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Mümkün mertebe ilaçlamaya ihtiyaç duymayacak bitkilerin olması. Bitkilerin çiçeklenme zamanı.
Füsun, Sarmaşıklar çok güzel durmuş. Bu hemen tatbik edilebilir.

En büyük sorun tabii ki maliyet, eleman. Şimdilik düşüncemiz siz arkadaşlarımızın değişik ve yaratıcı önerilerini almak. Değişik bakış açılarının ne olduğunu görmek. Eminim ki hep beraber bu yavrularımıza güzel bir başlangıç için yol gösteririz.
Tekrar teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

jineop
14-06-2009, 17:14
Sevgili Cumhur Tonba,

Çok su istemesin,kolay hastalanmasın,çok bakım istemesin dediğiniz zaman
Duvar diplerine, sarı kantoron,kartopu, ortanca ,abelia yakışır.

Onların önlerine de kum da bile tohumla kendiliğinden yayılan zahmetsiz gazanya,ortalara da yine zahmetsiz kasımpatı ,gül ve papatya.

Duvarlara da şarmaşık.

Ben sizin için hemen çiçek tohumlarını toplamaya ve sarmaşık çeliklerini ekmeye başladım bile. Okulunuza 2 tane limoni servi,çiçek tohumları ,tutarlarsa sarmaşık çeliklerim onlar da sizin. Ayrıca yetişmiş köklü gazanya da yollamak isterim. Sevgiler

seleste
14-06-2009, 18:29
Sevgili Jineop,
Kalp kalbe karşı diye buna diyorlar. Bitkilere karar verdikten sonra , Jineop'la Limon'a rica ederiz, en uygun olanları yanyana getirirler yazacaktım zaten. :) Zahmetsiz çiçekler listesine dahlilar, hüsnüyusuf çin gülü gibi tohumundan sürekli üreyen bitkiler, şebboylar eklenebilir. Yalnız ortancanın Edirne'de kışı bahçede geçirebileceğini sanmıyorum. Elbette şubatta açmaya başlayan çuha çiçekleri ile zahmetsiz hercai menekşeler de olmalı.

Cumhur Bey,
- Okulda su sorunu yoksa, havuz ya da göletler düşünebilirsiniz.

- Bahçe duvarını sarmaşıkla kaplamaya bir öneri : Çocuklar okul duvarına resim yapabilirler :
86665

- Miniklerin oynadığı alanların duvarlarına Pamuk Prenses, Nasreddin Hoca gibi figürlerle, büyüklerin spor yaptığı yerlerin duvarlarına Voleybol, Basketbol, güreş gibi sporları yapan sporcu figürleri çizilip boyanabilir. Sarmaşıkları okul binasına sardırabilirsiniz. Örneğin, ikliminiz uygun mu bilmiyorum ama mor salkım çok güzel olurdu. ( Ben bizim okul binasının yanına diktim, 2 metre kadar boylandı. 5 sene sonra ne güzel olacak kimbilir ? )
- Bahçe büyük olduğuna göre, adım taşlarından yürüme yolları yapabilirsiniz.
86667

Yolların kesiştiği noktaya çiçek öbekleriyle oluşturulmuş bir dönel kavşak yapın. Basitçe hazırladığınız Taşıt Giremez, Okul Geçidi gibi levhaları dikin, trafik ışıkları hazırlayın. Harika bir trafik eğitim alanı olur.

Şöyle bir güneş saati de eğitici değeri ile bahçeye ekleyebilecekelriniz arasında.
86669

Okul bahçesinde çeşme yok mu ? Bahçesnin neresine düşüyor ? Aslında google Earth'den görünüş verebilseniz ya da ölçüleriyle bahçe planını ekleseniz daha iyi fikirler verilebilir.
Selamlar

Cumhur Tonba
14-06-2009, 19:36
İnanın bana çok harikasınız.
O kadar değişik bakış açıları, o kadar güzel düşünceler geliyor. Sanki kendi bahçemmiş gibi seviniyorum. Sağolun, varolun. Yazan elleriniz, düşünen beyniniz dert görmesin. El birliği ile güzel bir bahçe olacağına inanıyorum.
Sayın seleste. Bak hiç aklıma gelmemişti. Gooğle Earth den aktarabilirsem hemen yollayacağım. Aktaramazsam bir iki gün içinde nasıl olacağını öğrenip aktaracağım.
Saygılarımla.

Cumhur Tonba
14-06-2009, 19:54
Pek iyi olmadı fakat çalışıp daha güzel fotoğrafını ekleyeceğim. Üç bina ve beyaz olarak görülen basket sahası olan yer.
Teşekkürler seleste. Sayende Gooğle Earth ten yüklemeyi de öğrendim. 86676

jineop
14-06-2009, 21:04
Sevgili Cumhur Bey,
İşten güçten bu sayfayı atlamışım ,özür dilerim . Asıl siz teşekkürü hakediyorsunuz .Edirne den İstanbula gelen birileri olursa daha fazla bitki yollıyabilirim. Ya da ağaçlar net olarak 1 günlüğüne hep birlilkte tohumlarla,bitkilerle gelebilsek,eminim cennete döner orası.Ben varım,herşey çocuklarımız için.
Sevgili Seleste,
size hayranlığım hergün artıyor. Ne mutlu sizin öğrencilerinize.Muhteşem fikirler olmuş.

Vildan Sönmez
14-06-2009, 21:57
Bu başlığı yeni gördüm. Cumhur Bey ne güzel bir adım atmış. İlk aklıma gelen şeyi, Fusun Hanım fotoğraflamış. Ben mazı ve biberiye düşünmüştüm, sarmaşıklar da güzel olmuş.
Bir de bakımı kolay olduğundan bol bol sardunya öneririm.
Jineop'un fikri de çok güzel. Ancak bir yere ayrı ayrı gidildiğinde toplanmak bile zaman alır.

Benim aklıma şöyle bir şey geliyor:

Önce gün ve gidebilecek kişi sayısı belirlenip, bir günlük araç tutulup, araç Kadiköy yakasından katılımcıları toplasa. Herkes getirebileceği bitkileri de yazsa.

jineop
14-06-2009, 22:02
Sevgili Vildan Hanım,
Düşüncenize katılıyorum.

Cumhur Tonba
16-06-2009, 00:39
Jineop,
Avatarınızı değiştirmişsiniz.
Sayın Vildan Sönmez. Öneriniz için çok teşekkürler. Şu an beklemede kalalım. Yardımlar için bir proğram yaparız. Bu bahçe bizim eserimiz olabilir. agaçlar.net için güzel bir uygulamaya örnek gösterilebilir.

Vildan Sönmez
16-06-2009, 08:21
Cumhur Bey nasıl olsa bu öğretim yılı bitti. Program yapmak için de zaman var. Aceleye getirmemek daha doğru olur.
Yeni yıla girmeden neler yapılacağı kararlaştırılıp, okullar açılmadan da program gerçekleşitirilebilir.

Hem yeni bitkiler ekmek için yaz sıcakları da atlatılmış olur.

Sulama nasıl yapılacak bu da önemli. Okul bahçesinde su çıkma olasılığı var mı?.
Küçük bir su motoru ile halledilebilir. Benim Enez 'deki bahçemde 16 metreden su çıkmıştı.

Cumhur Tonba
16-06-2009, 12:06
Sulama ile ilgili bir sorun yok. Suyumuz yeterli olur.

Cumhur Tonba
17-06-2009, 11:33
Bana oklu bahçesine çim ekilmesi pek uygun değil gibi geldi.

Sayın tolgahann,
İnanın alan çok geniş ve maallesef öğrenci sayısı az. Senelik ortalama 160 ı geçmez. Zaten çim ekililirse duvardan içe doğru bir iki metre olarak yapılabilir.
Benim düşüncem ise doğal olarak yetişen otların büyümesi ve devamlı biçilerek elde edilen doğal örtü.

Adalet Yağcı
17-06-2009, 21:36
Son derece hayırlı bir işe başlamışsınız Cumhur bey, Allah kolaylık versin.
Mesajları okudum, sevgili FüsunANK yine çok güzel uygulamalar yapmış, benim elimden malesef bu tarz işler gelmiyor.
Başka ne tür bir yardımım olabilir diye düşünüyorum, Atatürk büstünün olduğu yere öbek öbek rengarenk kasımpatılar çok iyi fikir, ben de bu fikri çok beğendim.

Otopark bölümünü ayırdınız mı? Okul çok büyük ve çok güzel, eminim bir çok otomobil park edecektir.
Yeşil alan düzenlemesi yaparken bunu da göz önünde bulundurmak iyi olur diye düşündüm.

Her yıl ekimi gerekmeyecek mevsimlik çiçekler ekilebilir, benim bahçemdeki kalifornia gelinciği gibi, yer mineleri de yer örtücü gibi kullanılabilir, bunlar bütün yaz ve hatta kış çiçekli kalabiliyorlar.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, biraz daha düşünelim bakalım, kolay gelsin.

füsunANK
17-06-2009, 23:24
Öbek öbek , renk ayrımı ile dikemedim ama :o

87561
87560

gökceada
18-06-2009, 00:02
Sayın tolgahann,
İnanın alan çok geniş ve maallesef öğrenci sayısı az. Senelik ortalama 160 ı geçmez. Zaten çim ekililirse duvardan içe doğru bir iki metre olarak yapılabilir.
Benim düşüncem ise doğal olarak yetişen otların büyümesi ve devamlı biçilerek elde edilen doğal örtü.

..... , baba dedi kizi,oyun oynayan genclere bakarak," Neden onlar su cim alanda degilde,toprakta oynuyorlar?"
Babasi bildigi bir konudan sorulmasina keyiflenerek, "Bak kizim, o cim alanda " Cimlere basmayiniz, Cimlere basmak yasaktir, yazisini yazili lehvalari görürsün.Birde oranin görevlisi vardir... baka ülkelerde genic cim alanlarinda insanlar gezinir,dolasir,uzanir,oynasir... cocuklar kayip,cesitli oyunlar oynarlar...
Kiz araya girip, "Peki o cimler kurumazmi baba? diye sorar.Babasi kurumaz diye yanitlar.(ve neden kurumadigini aciklamaya koyulur) "Bizde cimler üzerine basinca kurur.Cünki tek bir cim tohumu ekilir.Dayaniksizdir,üzerine basilincada kurur.Bizde halk arasinda `ingiliz cimi`denilen Lollium Perenne ekilir.Ekilen tohumdan olan cimin ömrü bir mevsimlik olur.O da üzerine basilmaz ve iyi korunursa.
Oysa dogrusu,cim ekilecek yerin ekolojisine uygun cim tohumu karisimi ve yüzdesi belirlenmis ve ekilmis ise tamam.Bas üstüne.Oyna,kostur.
Bunun böyle olmasida istenir.Cünki basildikca cim tohumlari kardeslesir,daha gür ve daha saglikli cikar...
( Akin Birdal`in Betula adli kitabinda yer alan `kardeslesme`hikayesinden)

Sevgili dostlar aranizda olmaktan,onur ve mutluluk duyuyorum.
Gür cimenlerin üzerinde oynamis bir cocugun mululugu üzerinize olsun.

gökceada
18-06-2009, 00:09
Sayın tolgahann,
İnanın alan çok geniş ve maallesef öğrenci sayısı az. Senelik ortalama 160 ı geçmez. Zaten çim ekililirse duvardan içe doğru bir iki metre olarak yapılabilir.
Benim düşüncem ise doğal olarak yetişen otların büyümesi ve devamlı biçilerek elde edilen doğal örtü.

..... , baba dedi kizi,oyun oynayan genclere bakarak," Neden onlar su cim alanda degilde,toprakta oynuyorlar?"
Babasi bildigi bir konudan sorulmasina keyiflenerek, "Bak kizim, o cim alanda " Cimlere basmayiniz, Cimlere basmak yasaktir, yazisini yazili lehvalari görürsün.Birde oranin görevlisi vardir... baka ülkelerde genic cim alanlarinda insanlar gezinir,dolasir,uzanir,oynasir... cocuklar kayip,cesitli oyunlar oynarlar...
Kiz araya girip, "Peki o cimler kurumazmi baba? diye sorar.Babasi kurumaz diye yanitlar.(ve neden kurumadigini aciklamaya koyulur) "Bizde cimler üzerine basinca kurur.Cünki tek bir cim tohumu ekilir.Dayaniksizdir,üzerine basilincada kurur.Bizde halk arasinda `ingiliz cimi`denilen Lollium Perenne ekilir.Ekilen tohumdan olan cimin ömrü bir mevsimlik olur.O da üzerine basilmaz ve iyi korunursa.
Oysa dogrusu,cim ekilecek yerin ekolojisine uygun cim tohumu karisimi ve yüzdesi belirlenmis ve ekilmis ise tamam.Bas üstüne.Oyna,kostur.
Bunun böyle olmasida istenir.Cünki basildikca cim tohumlari kardeslesir,daha gür ve daha saglikli cikar...
( Akin Birdal`in Betula adli kitabinda yer alan `kardeslesme`hikayesinden)

Sevgili dostlar aranizda olmaktan,onur ve mutluluk duyuyorum.
Gür cimenlerin üzerinde oynamis bir cocugun mululugu üzerinize olsun.

habitad
18-06-2009, 00:32
Düşüncelerinizi, fikirleriniz bekliyorum.
Şimdiden saygı ve sevgiler iletiyorum.

Cumhur bey öncelikle duyarlılığınızdan ötürü sizi takdir ediyorum.
Çevre düzenleme işleri ile aktif olarak ugraşıyorum.Arkadaşların yorumuna ileveten katkıda bulunmak istedim.
Çim ekimini özellikle tavsiye ederim.(Yürüyüş yolları,merasim alanları ve oto park yerleri hariç)Kesinlikle ihmal etmeyin.Kaliteli bir tohum verimliliği artırılmış bir toprak ve güzel bir bakımla çimden daha dayanıklı ve faydalanılabilir bir peyzaj uygulaması düşünemiyorum.Çocukların çimler üzerinde oturması oyması koşması,tozu engellemesi ve her seyden öte sert bir zeminden çocukların zarar görmeyecek olması bu işin en güzel yanı.Çimsiz bir okul bahçesi düşünemiyorum.
Fotoğraflardan anladığım kadarı ile bahçe yeterli büyüylüge sahip.Yürüyüş,gidiş gelişlerde ve park olarak kullanılan alanların etrafını çevreleyecek DİKENSİZ çit bitkileri tavsiye ederim.(Taflan,mazı,lüküstrum,şimşir).Büstün olduğu kısımı kesinlikle yediveren güllerle yeşillendirmelisiniz.Ayrıca gülleri tüm duvar dipleri ve oluşturacagınız kaya bahçelerinde mümkün oldugu kadar bol kullanın.Gülün yeri ve önemi bambaşka.
Ayrıca diğer arkadaşların da dediği gibi alan kullanımı engellemeyecek şekilde parsel bütünlüğünü bozmadan çeşitli meyve fidanları dikmeyi ihmal etmeyiniz.
Acizane bizim tavsiyelerimiz daha çok kullanılacak meteryallerle alakalı oldu.Zira plan proje olmayınca ancak bukadar oluyor.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim....

füsunANK
18-06-2009, 11:30
Atatürk büstünün etrafındaki demir çitleri kaldırsak. Çocuklar büstle daha iç içe olsa.

87624

Cumhur Tonba
18-06-2009, 13:01
Sayın füsunAnk, Sayın Gökçeada, Sayın habidat.
Önerileriniz, fikirleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sağolun var olun.
Gelen mesajları okudukça bazı yeni şeyler de öğrenmiş oluyoruz. Bilgilerimiz tazeleniyor. Ufkumuz genişliyor. Bu işi başaracağız. Başka yolu yok.

Vildan Sönmez
18-06-2009, 22:22
Füsun'dan esinlenerek, değişiklik yaptım.güllerin çevresine biraz düz alan ve çim ilave ettim. Büstü ve çiçekleri biraz korumak için yeterli ama çit olmamalı bence de.
Ve büstün yazılı yüzünde çiçeklenmemiş küçük bir yol bıraktım. Hem çiçekler Atatürk' ün sözünü kapamasın, hem de törenlerde buradan büste çelenk koymak ya da küçük bir kürsü konarak konuşma yapılabilmesi için.

Vildan Sönmez
18-06-2009, 23:10
Ağaçlı ve gölgeli alanlardan birine karşılıklı ahşap bankların arasında taştan dama masaları konabilir. Yer uygunsa sayıları çoğaltılabilir.
Top oyunlarını sevmeyen çocuklar (varsa tabii) zeka oyunlarına teşvik edilebilir.
Fotoğrafa ekliyecektim ama beceremedim.

füsunANK
19-06-2009, 09:50
Malzemeler birebir değil elbette. Dama tahtalı bank fotosu bulamadım :o Daha farklı banklar tercih edilebilir.

Cumhur Tonba
21-06-2009, 10:31
İnanın çok harikasınız. Bu Fhotoşhop ların (Yazıların) renkli baskılarını alıp okulda bir köşede sergileyeceğim. Öğrenciler de görür. Belki onlarda fikir belirtir. Kimbilir neler düşünüp neler yaratacaklar.

Adalet Yağcı
21-06-2009, 21:34
Okul öğrencilerin okulu, nasıl bir okulda eğitim görmek istediklerini sormak gerekir bence de.

Ülker
22-06-2009, 09:28
Bütün fikirler çok hoştu fakat, en güzel fikir Adalet Hanım'dan gelmiş.
Bir de çocuklara sormalı, nasıl bir okul bahçesi istiyorlar, hatta resim dersleri için harika bir konu.
Kim bilir ne güzel fikirler ve resimler çıkacak.

Adalet Yağcı
22-06-2009, 13:15
Teşekkürler sevgili Ülker, temel gereksinimleri öğrenciler belirler ise üzerine çıkmak daha kolay olur, biz büyükler çocuklarımızın en çok nelere ihtiyaç duyabileceklerini çoğu zaman atlıyoruz, kestirmeden sonuca gidiyoruz değil mi?
Onların fikrinden yola çıkılarak hazırlanan bir listeyi geliştirmek daha doğru olur diye düşünüyorum.

Ülker
22-06-2009, 13:24
Çocuklar en çok çimlerde oturmayı ve yuvarlanmayı seviyordur herhalde.:rolleyes:

gökceada
24-06-2009, 17:06
Okul öğrencilerin okulu, nasıl bir okulda eğitim görmek istediklerini sormak gerekir bence de.

Adalet hanim bu nefis öneriniz icin sizi kutlarim. "Okul ögrencilerin okulu"... süper bir tespit,yürekten kutlarim sizi. Ve tabidir ki; Okulun sahipleri olan ögrencilerinden nasil bir okul,nasil bir okul bahcesi olmasi konusunda fikirleri alinmali ve hatta bu degisimin pratiginde de yer almalari saglanirsa ... iste o zaman okuluna daha bir sevgi ile baglanir ,okulunu sahiplenir cocuklar,gencler.

gökceada
24-06-2009, 17:34
Sayın füsunAnk, Sayın Gökçeada, Sayın habidat.
Önerileriniz, fikirleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sağolun var olun.
Gelen mesajları okudukça bazı yeni şeyler de öğrenmiş oluyoruz. Bilgilerimiz tazeleniyor. Ufkumuz genişliyor. Bu işi başaracağız. Başka yolu yok.

Sevgili ögretmenim;
Okulunuz ve ögrencileriniz icin göstermis oldugunu bu icten caba,fedakarlik ... benim ögrencilik yillarimda ,ögrencisi oldugum ögretmen enstitülü hic unutamadigim ögretmenlerimi bir kez daha yad etmeme neden oldu.

Ve bu gün yüregi ögrencileri ve ülkesi icin atan on binlerce yurtsever,demokrat... ögretmenimiz oldugunun bilincindeyim.

Su an neyi,ne kadar biliyorsam, siz ögretmenlerimden ; ve sizin gösterdiginiz yolda ilerlerken yasadigim sosyal iliskilerden biriktirmis oldugum bilgilerdir,bildiklerim.

Bu harikulade doga ve insan sevgisi dolu sitenin bir üyesi olmak,bu sitenin bir ögrencisi olmak ne güzel.Bakiniz site arkadaslarim nasilda sizin ,ve ögrencilerinizin okulu ile ilgilenmekte,... tabir yerinde ise tas`in altina ellerini koymaktalar. Site arkadaslarimada yürek dolusu tesekkür ederken,aralarinda bulunmaktan duydugum insanca onuru,ve sevinci yasamaktayim sürekli.

Sevgili Hocam; okul bahcesi ve belkide okulun yeni bir renge,reklere,kisilige
bürünmesi ve cocuklarimizin,genclerin daha arzulu,daha sahiplenerek egitim görecekleri bir "egitim yuvasi "olamasi icin bende maddi olarak kendimi asacak katki sumak arzusundayim.

Sitemin acacagi her türlü destek kampanyasinda yer alacagim.
Rumuzum Gökceada, Gökceada`li olmayan bir Gökceada sevdalisiyim.Temmuzun ilk hafta sonu gibi Gökceada`ma gidecegim. Sizi yakindan tanimak ve okulunuzu görmek ... beni cok mutlu edecektir.
Sayet sizde Temmuz baslarinda müsaitseniz gerek özel olarak , gerekse tüm arkadaslarimizinda okuyabilecegi sekilde mesaj atin lütfen. Hem kim bilebilir! Belkide sitemizin bir cok üyesi ile okulunuzda bulusmus olabiliriz.
Selam ve sevgilerimle... Saglicakla kalin sevgili ögretmenim.

Cumhur Tonba
24-06-2009, 22:08
Sevgili gökçeada,
Sevgi dolu, içten yazılmış harika yazınız ve düşünceleriniz için öncelikle teşekküretmek istiyorum. Ben ne yazık ki öğretmen değilim. Keşke o kutsal mesleğin bir mensubu olsaydım. Bundan gurur duyardım.
Gölköy Öğretmen Okulunun yanıdaki Kastamonu Ziraat Okulunu ve Sonradan Besicilik Meslek Yüksek okulunu bitirdim. Sizin tatdığınız havayı çok iyi bilen birisiyim. Günümüzün 4-5 saati Öğretmen okulunda geçerdi. 1970-1974 arası.
Benim adresim belli. Lütfen imkanınız olursa gelin ve misafirimiz olun. Okulumuzu da görmüş olursunuz. Size ayrıca mesaj çekeceğim.

jineop
25-06-2009, 14:22
Sevgili Gökceada,
Sevgili Vildan Hanım ,
Güzel projeler üretiliyor. Dama taşlarının üzerinde dev satranç taşlarını hayal ettim bir an. Çok güzel olur gerçekten.

Kiraz
25-06-2009, 18:14
89417

Mevcut olan alt yapıyı fazla değiştirmeden ufak bir öneri de benden.
Sevgili Vildan Hn'ın da yazdığı gibi büste ulaşmak için ufak bir yürüme yolu gerekir diye düşünüyorum. Etrafının çim olması çok güzel olurdu ama bakımı problem olursa görüntü de hoş olmaz, oranın koşullarına göre buna karar verilebilir.

Büstün yakınında güller ve bol kasımpatı mutlaka olmalı bence. Bakımı kolay, genelde çok yıllık, bir kısmı herdem yeşil bitkilerin ön kısmına bir kaç mevsimlik çiçek dikilebilir.

Kısaca düşündüklerim:
-Arkada düzgün formlu iki ağaç (herdem yeşil)
-Bu ağaçların iç kısmına ama büstün tabanının arkasına gelecek şekilde birer adet gül (boyu uzun)-pembe ile işaretli.
-Büstün yanlarını ve ön kısmını çevreleyecek şekilde kasımpatı (sadece yazının önü boş)
-Yazının önünü bahçeye bağlayan taş döşeme (yol)
-Bu yolun her iki yanına mevsimine uygun çiçek (hercai menekşe, çuha,...). Öndeki pembe-morla işaretli alan.
-Sağ taraftaki önceden dikili bitkilere ellemedim, sol tarafa çiçekli bir veya iki çalı-ağaççık (baharda açan altınçanakları, keçi sakalı) koydum
-Büstün her iki yanına meyland gülleri (çok uzun süre çiçekli kalıyor)- kırmızı ile işaretli
-Arkadaki çitleri örtecek şekilde, budanabilen, herdem yeşil, sınır yapılabilen çalı türleri.
-Yandaki ve öndeki demirler çıkarılıp başka yerde kullanılabilir buraya bodur şimşirle sınır çekilebilir. Öndeki mevsimlik çiçekler gözükecek şekilde şimşir sınırı belirlenir.
-Aralarda kalan yerlere, uzun boylu mevsimlik çiçekler de dikilebilir ama hazirandan önce açacaklar seçilmeli.

Adalet Yağcı
25-06-2009, 18:46
Sayın Göceada, yüreğinizin Vatan hasreti ile ne kadar da coşkulu yazmışsınız, ellerinize sağlık.
Ben derim ki, büstün olduğu kısım sadeliği muhafaza edilerek renklendirilsin, sevgili Kiraz'ın dediği gibi, korkulukların yerine bodur şimşirler güzel durur, iç kısma çim ekilir ve kasımpatı öbekleri çimlerin ortalarına yerleştirilir.

Kiraz
25-06-2009, 18:54
Adalet Hn, sadelik derken, ben de sol tarafı fazla doldurmuşum, tek çalı bile yetebilir ya da hiç, sadece gül.
Çimlerin arasına öbek öbek çiçek dikilirse biçmesi çok zor olmaz mı?

Adalet Yağcı
25-06-2009, 19:25
Sanırım olmaz sevgili Kiraz, yani şunu söylemek istemiştim ki, o alanı çok fazla boğmayalım, çiçekli ama geniş ferah görünsün.

Kiraz
25-06-2009, 20:11
çiçekli ama geniş ferah görünsün.

Katılıyorum. Arkaya eklediğim ağaçlar konusunda da şöyle kararsızım: Büstün öne çıkması lazım, arkadaki büyük ağaçlar, büstün küçük gözükmesine neden olacak.
Bu nedenle bitkilerin büstten uzun olmaması lazım.

Aslında büstlerin çevre düzenlemesi ile ilgili bazı kurallar olması lazım, ben pek bulamadım.

Cumhur Tonba
25-06-2009, 22:46
2 nolu mesaj. 5nci fotoğraf. Atatürk büst2ünün bulunduğu yerin arkası 1,5 metre düşük. 4ncü mesajdadaki son fotoğraf (Veleybol sahası)
Bu durumu 20 nci mesajda (G.Earth) yüklediğim fotoğrafta görebilirsiniz. İlk binanın önünde Atatürk Büst ü var. Altı veleybol sahası.
Atatürk Büstünün arka tarafına 2 veya 3 tane servi ya da mazı dikilebilir. Alt tarafa. Bu da benim düşüncem. Duvar kısmınada 3 tane ceviz dikilse 5-6 sene sonra hem çocuklara gölge yapar hem de fazla bir bakım istemez.
Hepiniz çok harikasınız. İlginize çok seviniyorum.

Cumhur Tonba
25-06-2009, 22:52
Okul açılır açılmaz gönderilen fotoğrafları, yazıları öğrencilerle gözden geçirip, onlarında fikirlerini ve düşündüklerini ekleyerek işe yavaş yavaş başlarız.
Müdür beyle bir konuşmamızda bahçeyi 8 guruba bölerek öğrencilere paylaştırmak istiyoruz. Herkes kendi alanından sorumlu olacak. Bu şekilde onlarında olayın içinde olmasının iyi bir fikir olacağı kanaatındayız.

Kiraz
26-06-2009, 07:36
Cumhur Bey, bahçenin bölünüp çocuklara sorumluluk verilmesi çok güzel. Sorumluluk aldıklarında bakım dışında kollama, temiz tutma görevlerini de isteyerek yaparlar, belki sene sonunda en bakımlı bölüm bile seçilebilir.

İlk başta onlardan da proje istenebilir, kızım 1. sınıfı bitirdi ama bu sene beni görünce heveslenip projeler çizdi, çok enteresan fikirler çıkabilir, özellikle oyun alanlarında.

Büstün arkasına ağaç düşünüyorsanız, en arkadaki ağaçlardan farklı tonda (sarımsı veya mavimsi) olursa daha iyi olabilir, arkadaki ağaçlık alan çok güzel, öne farlkı ton seçilirse iki görüntü birbirine karışmaz. Kolaylıklar dilerim.

Adalet Yağcı
26-06-2009, 08:03
Büstün arkasına ağaç düşünüyorsanız, en arkadaki ağaçlardan farklı tonda (sarımsı veya mavimsi) olursa daha iyi olabilir,

Bu bahsettiğiniz alana Ginkgo Biloba olabilir mi?
Sarı muhteşem yaprakları ile süper görünebilir, yeter ki, ortama uyum sağlayıp büyüyebilsin.

Cumhur Tonba
26-06-2009, 12:11
Mesajlarınızı okudukca neler unuttuğumuz göz önüne seriliyor. Örneğin iklim.
İlk olarak ben size genel bir bilgi aktarayım.

EDİRNE

Edirne, Marmara Bölgesi'nin Trakya kısmında yer alır. Güneyinde Ege denizi, kuzeyde Bulgaristan, batıda Yunanistan, doğuda Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale ileri ile çevrilidir.

Yüzölçümü 6.276 km² olan Edirne'nin, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 41 metredir. Edirne, idari olarak, biri merkez ilçe olmak üzere 8 ilçe ve 248 köyden oluşmaktadır.

Edirne ili, Trakya Yarımadasında; kuzeyde Istranca Dağları, güneyinde Koru Dağları ve Ege Denizi-Saroz Körfezi, batısında Meriç Nehri ve Meriç Ovası, doğusunda da Ergene Ovasını içine almakta olup, il topraklarının % 80'i tarıma elverişlidir.

Türkiye'nin batı sınır topraklarının önemli bir bölümünü içine alan ilin Bulgaristan'la 88km'lik bir sınırı vardır. Bulgaristan'la olan sınır, Kırklareli il sınırından başlayarak, Tunca Irmağı'nı kesip, güneybatı yönünde uzanarak Meriç Irmağı'nda sona ermektedir. Burada, Türk, Bulgar ve Yunan sınırları birleşmektedir. Meriç Irmağı, ilin Yunanistan'la sınırını oluşturur. Irmağın doğu yakası Edirne, batı yakası Yunanistan'dır. Edirne-Yunanistan sınırının uzunluğu 204 km'dir. Bu sınır, Enez'de sona ermektedir.

Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne ili, yeryüzü şekilleri bakımından çeşitlilik gösterir. Bu çeşitliliği, farklı yükseltiler gösteren dağ ve tepeler ile, daha az yükseltide olan platolar ve ovalar oluşturur. İlin kuzey ve kuzeydoğusu ile güney ve güneydoğusu dağlar ve platolar ile kaplıdır.

İlin önemli akarsularından olan Meriç, Tunca, Arda ve Ergene nehirlerinin debileri Mart-Nisan aylarında yoğun yağışlara bağlı olarak maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Yaz aylarında da normal debilerini muhafaza etmektedir. Yörenin en önemli tarım potansiyeli olan çeltik ekim ve sulama zamanlarında ise nehir debileri en az seviyeye ulaşmaktadır.

Edirne, akarsular dışında kalan yüzey sularını, doğal göller, barajlar, rezervuarlar ve göletler oluşturmaktadır. Doğal göllerin başlıcaları Meriç'in denize döküldüğü Enez yöresindedir. Bu göller gala, Dalyan, Taşaltı, Tuzla, Bücürmene, Sığırcık ve Pamuklu gölleridir.

Edirne, her Akdeniz ikliminin hem de Orta Avrupa'ya özgü kara ikliminin etkisi altında kalan bir geçiş bölgesidir. Bölge Karadeniz, Ege ve Marmara denizlerin de etkileriyle zaman zaman ve yer yer farklı iklim özellikleri gösterir. Kışları, Akdeniz iklimi etkisini gösterdiği zamanlarda ılık ve yağışlı, kara iklimi etkisini gösterdiğinde de oldukça sert ve kar yağışlı geçmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, bahar dönemi yağışlıdır. İlin bitkisel üretim açısından önem taşıyan Ergene Havzası'nda ise sert bir kara iklimi egemendir. Çevresi dağlara sınırlı olan bu yörenin denizlerden gelen yumuşatıcı etkilere kapalı olması bu iklim yapısını ortaya çıkarmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık 13,4 °C, en yüksek sıcaklık 41,5 °C Temmuz ayında, en düşük sıcaklık –22,2 °C Ocak ayında gerçekleşmiştir. Yıllık ortalama yağış miktarı 585,9 mm ve yıllık ortalama nispi nem % 70'dir.

Fakat 18 senedir burada yaşayan bir kişi olarak gözlenimlerimi de anlatayım. Sıcaklık -5 derecenin altına düşmüyor. Eskisi gibi yolları kapatan kar yağışları yok. Bulunduğumuz yerin iklimi Edirne iklimine pek benzemiyor. Edirne iklimine göre daha ılıman. Örneğin bu yıl kar bir-iki defa yağdı. Yağışlar ilkbahar da yoğun. Haziran ayında da güzel yağışlar alıyor. Okulumuzun konumu Ergene Ovası içidir.

Nokta konumu
Enlem: 41° 8' 42,25'' K
Boylam 26° 34' 43,85'' E

Cumhur Tonba
26-06-2009, 12:49
Bunlar da sevgili öğrencilerimiz.

89607

89608

89609

Adalet Yağcı
26-06-2009, 13:14
Cumhur bey, ne güzel bir dokuman sunmuşsunuz, siz bu işe baş koymuşsunuz belli.
Anlattığınız gibi ısı -5 altına düşmüyorsa Ginkgo Biloba olabilir, çok görkemli bir ağaçtır biliyorsunuz.
Arkadaşlarımın da başka önerileri olacaktır, bekleyelim bakalım ne cevherler çıkar kimbilir?

Öğrenciler geleceğin sahipleri, yıllar sonra bizim gibi onlar da sizi sevgi ile anacaklar.

Cumhur Tonba
13-08-2009, 08:35
Buraya katılım nenense pek olmadı. Ben de konuyu unuttum sanmayın. Okulların açılmasını bekliyorum. Öğrenciler, öğretmenler, veliler le görüşüp onlarında fikirlerini almak ve biryerlerden başlamak lazım. Agaşlar.net üyelerinin daha çok fikir belirtmesini ve güzel bahçe sahiplerininde buraya hiç olmazsa bir göz atmasını isterdim. Hatta özel olarak mesaj çektiğim kişilerin.

jineop
13-08-2009, 09:32
Sevgili Cumhur Tonba,
Unutmadığımı bilmenizi isterim,okul için çelik aldığım,yaprak dökmeyen kartopu 3 tane,3 bodrum papatyası,2 tane papatya (çalı formu),2tane limoni servi,2 tane fıstık çamı,4 tane kasımpatı ,1 palmiye,2 tane taflan,4 tane büyük pitosporium yetişmeye devam etmekte.Sevgiyle kalın.

füsunANK
13-08-2009, 12:24
Ben de unutmadım. Ama okullar tatilde , biz de tatildeyiz Sevgili Cumhur abi. :o
Okul açılınca senden de gelecek bilgiler doğrultusunda hızlı çalışırız. Şüphen olmasın.

Adalet Yağcı
13-08-2009, 14:05
Unuturmuyuz hiç Cumhur bey, bu aralar bahçelerde işler yoğunlaştı yine malum, çocuklar da tatildeler nasılsa.
Zamanı gelip 'başlıyoruz' dediğinizde hepimiz üzerimize düşeni seve seve yapacağız hiç şüpheniz olmasın.

Ülker
13-08-2009, 19:58
Okullar kapanınca, okulumuzu ihmal ettik kabul ediyorum ama,
Okullar açılır açılmaz, öğrenci ve öğretmenlerimizin de fikirleriyle, elimizden ne gelirse yapacağız.
Uzman değilim ama, küçük fikir ve bitkilerle destekleyebilirim gibime geliyor.

samarra
13-08-2009, 21:15
oyun parkının etrafı çiçek açan ağaçlarla donatılsa duvar diplerindeki ağaçların önüne şimşirlerden çit misali ekilse gözümün önünde canlardırdımda hoş olur gibi

limon
28-08-2009, 15:18
Gözlemlerime göre özel okullar bile bahçelerinde çim kullanmaktan kaçınıyorlar. Büyük bir alandaki çimin periyodik bakımı, gübrelemesi, sulaması vb... zor gelir, masraflıdır, bahçe için özel eleman gerektirir. Okullar genelde bahçelerinde giriş kapısına yakın yerlere, mevsimlik çiçekler değil de her daim yeşil yapraklı çok yıllıklar tercih ederler. Bir binaya, eve, okula giriş kısmı en önemli kısımdır bence, giriş güzel, bakımlı, tertemiz olmalı.

Okullar bahçelerinde sınıflara ait sebze tarhları hazırlayıp, sonbaharda okulların açılmasıyla, çocuklar, Tere, Roka gibi sebze tohumlarını ekip, bakımını üstleniyorlar. Mevsim itibarıyle sulama derdi de olmuyor. Sebzeler yetişince de salatasını yapıp yiyorlar. Bu, Domatesin ağaçta yetiştiğini sanan şehir çocukları için çok eğlenceli ama sizin oradaki çocukların hemen hepsinin köyde bir yakını akrabası vardır, zaten görmüştür çocuk bu tarz şeyleri. Ne kadar enteresan gelir onlara tartışılır. Eğer güzel olur derseniz bu maliyet getirmez, ancak işgücü gerektirir. :)

Bir iki tavşan, çok uysal bir iki köpek ile de hayvanat bahçesi hazırlıyorlar. Ama hayvan bakmak ta ayrı bir yük getirecektir. Bir köpeğin bile aylık sadece yemek masrafı 150 TL. Aşıları, parazit hapı, damlası... bulunduğu yerin temizlenmesi... Kim yapacak? Zor...
100041100042

Vildan Hanım'ın bahsettiği "Bahçe Satrancı" taşlarıyla yaklaşık 1.000 TL. ye maloluyormuş internetten baktığım kadarıyla. Çok güzel ama zaten okulların açılmasıyla maddi olarak çok zorlanacak aileler, ekstra harcamalar zorlar ve lüks kaçar bence. Dama taşlarını sizler yapabilirsiniz fakat oyun taşları çok pahalı. 700 TL. Bence gereksiz harcama olur. Bunun yerine çok cüzi paralarla normal satranç takımları alıp, birden fazla çocuğun oynayacağı turnuvalar düzenlenebilir. Bahçeye konulacak ahşap masalarla, banklarda güzel havalarda oynarlar çocuklar. Yerde dev taşlarla oynamak artı bir şey katmayacak.
100045

Bahçede oturma köşeleri olması şart bence de. Belediye bank konusunda yardımcı olmaz mı? (hiç bilmiyorum prosedürleri) Aşağıdaki arka planda gördüğüm okul bahçesi ideal bir bahçedir,çok curcunaya gerek yok bence.
100047

Ne yapmaya kalkarsanız kalkın parasız bir şey olamıyor maalesef. Yoksa kim istemez şöyle bir okul bahçesini? Çimlere uzanıp kitap okuyup güneşlenen çocukları?
100048

Fakat bence yapmamanız gereken, ıncık, cıncık ne bulursanız karmakarışık ekip dikmeyin bahçeye. Karışıklık bile belli kurallar içinde güzel görünüyor. Mevsimliklerden uzak durun bence. Her dem yeşil çalılar boy sırası ile kullanılabilir. Duvara sarmaşık sardırmak yerine bence de çocuklara resim derslerinde boyatmak çok daha güzel olur. İmkan dahilinde deniz figürlü mozaik bile yapabilirler, sanat eseri gibi oluyor. Hayallerin sınırı yok ama maddi yük bindirmemesi de önemli.

Bundan sonra okul bahçelerini daha sıkı gözlemleyeceğim. Gördüğüm uygulamaları paylaşmaya çalışacağım.

limon
28-08-2009, 15:32
İlk mesajdaki fotoğrafları bir daha inceledim. Bence Çam Ağaçlarınız çok güzeller. Başka ağaca ihtiyaç görmedim ben. Zaten bahçenin ortasının boş alan kalması çocuklar açısından daha güzel olur. Toprak zemin yağmurların başlamasıyla yeşerecek değil mi.?

Ah para olsa, yemekhane önündeki alan çevirip kapalı halı saha yapılır. Voleybol sahası yumuşak zemin kaplamasıyla kaplanıp, aynı zamanda tenis kortu olarak ta kullanılır. Parkın yanıbaşındaki toprak arazi halı çimle kaplanır. Ahşap masalar, banklar, klubeler yerleştirilir çocuklar için.

Cumhur Tonba
28-08-2009, 16:06
Sayın arkadaşlarım. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Burada yazılan fikirleri okumak bile çok hoş. Evet. Şu sıralar rolantide. Ben yinede ara sıra okula gidip geziyorum. Etrafı seyrediyorum. Sizlerin yazdığı fikirleri hayalimde canlandırıyorum. Az kaldı. Okullar açılır açılmaz öğretmenler ile konuşacağım. Burada yazılı olan yazıları, bilgileri ve fotoğrafları öğrencilere gösterip onların da fikirlerini alıp, size bildireceğim. İnşallah elimizden geldiğince birşeyler yapmaya çalışacağız. Sayın jineop şimdiden hazırlamış.
Yakında değişik açılardan fotoğraflar yükleyeceğim. Biraz olsun acemilğimiz azaldı ne de olsa.
Sağlıcakla kalın.

Cumhur Tonba
07-10-2009, 13:53
Hepinize merhaba.
Bugün okulda idim. Müdür ve öğretmen arkadaşlarımızla görüştüm. Bu sayfayı inceledik. Bilgisayar dersinde öğrencilere gösterileceği ve onların düşüncelerini, fikirlerini de öğreneceklerini müdür bey söyledi. Yine bir kaç fotoğraf çektim. Burayı biraz canlandıralım. Fikirler, öneriler, yol göstermeniz.

Cumhur Tonba
07-10-2009, 13:55
106831

106832

106833

106834

106835

Cumhur Tonba
07-10-2009, 13:58
106837

106838

106839

106840

Cumhur Tonba
07-10-2009, 13:59
106847

106848

106849

Cumhur Tonba
07-10-2009, 16:31
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.bursameb.gov.tr/Haber_Resim/181.jpg&imgrefurl=http://www.sanalworld.net/yurtici-haberler/bursanin-en-guzel-okul-bahcesi-secildi-t35589.0.html&usg=__ewH4ntn_K05Gy1EjJcG8N-AsvJE=&h=395&w=590&sz=49&hl=tr&start=13&um=1&tbnid=8XTXXgkYfCNSEM:&tbnh=90&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dokul%2Bbah%25C3%25A7eleri%26hl%3Dtr%2 6lr%3D%26sa%3DX%26um%3D1

Bursa'dan Örnek bir okul bahçesi.

Cumhur Tonba
07-10-2009, 16:35
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&lr=&um=1&q=okul+bah%C3%A7eleri&sa=N&start=40&ndsp=20

Okul bahçeleri

Adalet Yağcı
07-10-2009, 16:47
Sayın Cumhur Tonba, Bursa'daki okul güzelmiş gerçekten.
Aslında hiç bir şey yapılmasa da yalnızca çim ekilebilse ve ya döşenebilse çok güzel olurmuş.

Sevgili Limon'a katılıyorum, curcuna bahçesi gibi olmasın ama Atatürk büstünün olduğu yer kasımpatları ile çok güzel görünürdü, bakımı kolay sadece bir iki defa budanması gerekecek o kadar.

Okulun bahçe duvarları için yine Limon'un fikri çok güzel, eminim çocuklar bunu yaparken çok büyük keyif alacaklar.
Ayrıca sık sık çöp kutuları koymak da gerekir bahçeye, sanırım çim işi hem masraflı hem de zamanı geçmiş olduğu için düşünülemez.
Şimdi çim ekmeye kalksanız çocukların dolaşacakları yer kalmaz en az iki ay.
Uygun yerlere dekoratif çamlar dikilebilir, oturmak için banklar konulabilir.
Bakalım öğrenciler neler düşünüyor okulları için.

füsunANK
07-10-2009, 17:12
Cumhur hocam ; zil çalmış ben duymamışım. Geldim hemen affola :o

Basket sahasını ayırmak için kenarlara taflan diktim. herdem yeşil, bakımı kolay. Benimki sarı renk ama yeşil olanı da tercih edilebilir. Aradaki toprak alanı ön tarafta var olan parke taşla döşedim. Sanırım öğrenciler oradan sık geçiyorlar. Bir yol oluşmuş . Şimdilik bu kadar. Çalışırım daha da hocam.

Değerli öğrencilere başarılı bir eğitim yılı diliyor ve sevgi ile kucaklıyorum hepsini.

Kiraz
07-10-2009, 19:15
Öğrencilerin işin içine katılması çok doğru, bizden çok daha özgün, ilginç, güzel fikirlerle işin içine gireceklerdir.

Bir okulda yapılan etkinliği örnek vererek fikrimi yazayım:

Tiyatro günleri için 5. sınıflar arasında tatlı bir yarışma yapıldı. Bunun için herkes senaryo yazdı, her sınıf için o sınıfta yazılan en iyi senaryo seçildi. Oyuncu olmak isteyenler aday oldu, oyuncu seçimleri yapıldı, daha sonra dekor, kostüm, müzik için her öğrencinin bir göreve katılması sağlandı. Böylece her sınıf kendi oyununu sundu ve sırayla tüm oyunlar seyredilerek dereceye girenler açıklandı.

Bundan yola çıkarak, belli yaş gruplarındaki sınıflara bu görev verilebilir. Bir sene değil belki her sene süren etkinlik yapılarak, o sene için planlanan bölümlerde çalışılabilir. Okulun bahçesi zaten çok büyük maddi ve insan gücü olarak tüm bahçenin bir anda toparlanması kolay olmayabilir.

Sınıflara, çalışılacak bölümler gösterilip, şimdiden plan yapmaları istenebilir, bu çalışma tek veya grup halinde olabilir. Çocuklardan sadece yeşillendirme planı değil de oyun alanları, oturma alanları, spor alanları için fikirler istenir. Sadece bu araştırma bile bir çok çocuğun bahçelere farklı bakmasını sağlar, çevre düzeni diye bir kavram olduğunu farkettirir.

Her sınıfın veya tek bölge çalışılacaksa tüm sınıfların en iyi planı veya fikri seçilip, olabildiğince etüdler yapılıp, ihtiyaçlar belirlenebilir. Planların değerlendirilmesinde biz de okula destek olabilir, fikirlerimizi yazabiliriz. Baharda da bir şölen gibi bir çok öğrencinin katılımıyla çiçek köşelerine ekim, dikim yapılabilir.

Cumhur Tonba
08-10-2009, 08:48
Adalet Hanım, Füsun, Kiraz.
Bayıldım size. Fikirlerinizi okumak bile zevk. Çok güzel yazılar yazmışsınız. Teşekkürler. Belirttiğiniz yönde çalışmalar olacak. Öğrencilerin düşünceleri, fikirleri alınacak. Bu sayede hem onlar işin içine katılıp olaya sahip çıkacaklar ve sorumluluk sahibi olacaklar, hemde kimbilir ne orjinal ve değişik, biz büyüklerin aklına gelmeyecek şahaserler yaratacaklar.
Tekrar tekrar teşekkürler.

Aslında fazla teferruata girmeden, bakımı kolay ve sade bir bahçe bence daha uygun. Bu fikre sıcak bakıyorum. (Tabi benim düşüncem)

Kiraz
08-10-2009, 19:36
Aslında fazla teferruata girmeden, bakımı kolay ve sade bir bahçe bence daha uygun. Bu fikre sıcak bakıyorum. (Tabi benim düşüncem)


Ben de aynı düşüncedeyim. Bol oyun alanı,tören alanı, biraz çim, spor alanları, dinlenme alanları belirlenince iş daha kolaylaşacak. Bundan sonra seçilecek köşeler güce, zamana ve imkanlara göre değerlendirilebilir. Ben yine de bu köşelere minik eller değsin, tohumları eksin, değişimleri onlar da yaşasın dilerim.

Bahçede yeşil alanları belirlerken, şu anki kullanımı da dikkatle izlemek gerekir. Çok geçilen bir hattı (yürüyüş yolu olmadan) yeşil alan yapmak, spor alanının etrafına ezilecek cinsten bitkiler dikmek,.. ileride sorun çıkarır.

Bu arada, geniş alanlara serpilmiş, büyük kare taşlardan oluşan satranç kareleri ya da seksek kareleri hep hoşuma gitmiştir.

Peyzaj_Mimarı
09-10-2009, 07:11
syn. cumhur tonba mevcut verileri inceledim ve değerli arkadaşların yorumlarını okudum, size önerim eğer mümkünse bir uzman bulup ona proje çizdirmeniz olacaktır, çünkü söz konusu yer yoğun olarak kullanıma sahip büyük bir açık alan ve bazı planlama ve projelendirme çalışmaları yapılmadan uygulamaya geçilecek olursa ileride sorun çıkarabilir yaptığınız uygulamalar olduğundan daha maliyetli bir hale gelebilir ve işlevsel olmayabilir...

bu alanda arazi sörveyi ve keşif-metraj çalışmalarının yapılıp uygun ölçekte kağıda aktarılması sonra mevcut ve yapılması planlanan kullanımların belirlenerek bir fonksiyon diyagramının hazırlanması ardından sırasıyla prezentasyon, aplikasyon ve plantasyon paftalarının hazırlanarak bu aşamadan sonra uygulama çalışmalarına başlanması en doğru çalışma olacaktır.. bu bahsettiğim yol bu alanda yapılacak olan çalışma için en doğru yoldur

Ancak eğer bu yolu izlemeniz mümkün değilse google earth'ten tam olarak tepeden çekilmiş bir uydu fotoğrafı olursa ve bu fotoğraf üzerinde kuzeyin ne taraf olduğunu ve alanın hakim rüzgar yönünü belirtirseniz buraya eklemiş olduğunuz fotoğraflarıda inceleyerek size bazı tavsiyelerde bulunup işinizi kolaylaştırabilirim diye umuyorum, saygılar...

jineop
09-10-2009, 07:57
Sevgili Peyzaj Mimarı,
İyi olacak hastanın ayağına doktor gelirmiş misali...Haydi bekliyoruz, biz amatörler bir yere kadar...Sizin yardımlarınız çok önemli.Çalışmalarınızı merakla bekliyoruz.Sevgiyle kalın.

Ülker
09-10-2009, 08:50
Okulumuzda bir uzmanın ayak izini gördüm, sanıyorum tekrar uğrayacak.
Bizler bitki aşkına, sonunu değerlendiremeden herşeyi dikmek istiyoruz, sonuç bağzen bizi üzebiliyor.
Sayın Peyzaj Mimarı, tavsiye ve önerilerinizi heyecanla bekliyoruz.

Cumhur Tonba
09-10-2009, 09:58
Syn Peyzaj Mimarı,
Öncelikle çağrımıza cevap verdiğiniz için hepimiz çok teşekkür ederiz. Fikirlerinizi ve önerilerinizi okuduk. Siz öncelikle mesleki yönden ilk yapmamız gereken işleri çok net bir biçimde aktardınız. Sağolun. Var olun.
Burası köy denilebilecek bir büyüklükte belde okulu. 150 ye yakın öğrenci var. Taşımalı eğitim yapılıyor. İnanın bu işleri yapabilmek bir yana, okulumuzun kaloriferci ücreti dahi velilerden toplanan gönüllü paralarla temin ediliyor.
20 nci mesajda uydudan çekilmiş bir fotoğraf mevcud. Acaba o yeterli olurmu. ya da sizin istediğiniz netlikte ve konumda bir fotoğrafı orada yazılı enlem ve boylam değerleri üzerinden siz alabilir misiniz?

Elazığ'a selam, sevgi ve saygılar.

Cumhur Tonba
09-10-2009, 10:03
Osman Bey,
Sayın müdürüm ve değerli öğretmen arkadaşlarım. Sayın Peyzaj mimarı arkadaşımızın isdediği uydu fotoğrafı ile yönleri ve hakim rüzgarın ne yönden estiği ni içeren bilgileri girebilir misiniz?
Teşekkürler.

Peyzaj_Mimarı
09-10-2009, 19:27
syn eğitimci arkadaşlar, elimden geldiğince işlerimden arta kalan zamanda bu alan için neler yapılabileceği ve izlenmesi gereken yol hakkında size fikirlerimi sunup eğer mümkün olursa bazı çalışmalar yapacağım, eğer ufacıkta olsa bir katkı sağlayabilirsem ne mutlu bana,

alan hakkında bazı sorularım olacak öncelikle, eğer daha önceki mesajlarda bu soruların cevabı verilmişse beni mazur görün bütün mesajları okumaya zamanım olmadı ne yazıkki

Alanın bir beldeye ait olduğunu söylediniz, bu belde hangi ilin hangi ilçesine bağlı? (bu bilgi alanın iklim durumu ve toprak özellikleri hakkında bir yorum yapabilmemi mümkün kılacak)

Alanda mevcut bulunan bitki türlerinden bazılarını yazar mısınız? (alanda yetişen bitki türleri bize alan hakkında bazı bilgiler verecektir)

Alana yeni yapılması planlanan bir kullanım var mı? (örneğin spor sahası, pergole, gazebo, çocuk oyun alanı.. vs)

Alana düzenli olarak bakım yapılabilecek mi? (yeşil alanın sulanması ve gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarla mücadele vs konularda bilgili kimseler tarafından)

bu alanda yapılması gereken çalışmalar için belirli bir bütçe var mı? (kullanılacak olan bitki, döşeme malzemesi ve yapı elemanları bütçeye uygun seçilmeli aksi takdirde maliyetli olur)

sorularım şimdilik bu kadar, biraz fazla oldu sanırım ancak gelip alanı inceleyemeyeceğim için beni mazur görün :)

syn. cumhur bey bahsettiğiniz google earth görüntüsüne baktım ancak bu görüntü tam tepeden değil, eğer alanın tam üstünden bir görüntü alabilirseniz ben bu görüntüyü Autocad de üzerinden geçip projeye çevirebilirim, 20. mesajdaki görüntü plan çizimine uygun değil malesef.. eğer görüntüyü alıp paintte açıp basitçe bir okla kuzey yönünü de gösterirseniz gerisini ben hallederim, rüzgar yönünü söylemek yerine alanın coğrafi konumunu yani beldenin bağlı olduğu ili ve ilçeyi yazarsanız ben gerekli bilgileri kaynaklarımdan edinebilirim sanırım.. teşekkür ederim, saygılar..

Cumhur Tonba
09-10-2009, 22:17
Konum olarak hert halde almışsınızdır. Yer Edirne ili, Uzunköprü ilçesi, Balaban köy. Size daha ayrıntılı bilgiler vereceğim. Selam ve saygılar.

ozbey
10-10-2009, 02:23
Sayın Cumhur Tonba,
ellerinize ve emeklerinize sağlık, saygılar.

Cumhur Tonba
10-10-2009, 08:55
Biz de size saygı ve selamlarımızı sunuyoruz sayın ozbey. Teşekkürler.

Cumhur Tonba
13-10-2009, 10:47
Kurtbey İlköğretim Okulunun Sevgili Öğrencileri,
Bu bahçede günlerini geçirecek olanlar sizlersiniz. Kmbilir aklınızdan neler geçiyor. Bahçemiz şöyle olsydı, bahçemizde şunlar bulunsaydı. Bizlerin aklına dahi gelmeyecek fikirler sizlerin hayalinizde eminim ki vardır.
Bahçeniz için düşündüklerinizi, olmasını istediğiniz deyişiklikleri, hayal ettiklerinizi lütfen bize anlatırmı sınız?
Eminim ki Bilgisayar öğretmeniniz bu konuda size yardımcı olacaktır.
Sevgiyle kalın. Hepinize selamlar.

Cumhur Tonba
10-12-2009, 00:09
Ne yazık ki okul yöneticilerimizden bir ses gelmiyor. Acaba nerede bir yanlış yaptık.
Biraz mola verelim bakalım.

siniroluyorum
10-12-2009, 20:30
Ben de edirne/Uzunköprü'denim Kurtbey'e çok yakın Edirne'den üyelerin olması beni çok mutlu etti çalışmlara biraz göz attım çok güzel projeler ama gerçekleştirmesi zor olacağa benziyor yöneticiler böyle davrandıkça...

yaylaboztaş
14-12-2009, 11:30
Yazılanları duygulanarak okudum.
Ben öneride bulunmayacağım, çünkü verilen öneriler yerinde, aynı tekrarları yapmak yanlış. Konuya başka bir açıdan yaklaşmak istiyorum.

Bu düşünceyi yaşama geçirirseniz öylesine yararlı ve çocuklarımızın ruhsal gelişimine uygun bir çalışma olacak ki. Düşünen, konu açan, düşünce-lerini ileten herkese sonsuz teşekkürler.

Dün gece okumakta olduğum yazar Hidayet Karakuş'un,"Sılam Isparta" adlı anı kitabında Hidayet Bey öğretmenlik yaptığı okulda, kuru bakımsız okul bahçesinden duyduğu üzüntüyü öğrencilerine anlatıp, öğrenciliğinin geçtiği,Gönen Öğretmen Okulunu tanıtıyor. Sebze bahçelerini ağaçlarını, yeşillik alanlarını, oturma ve spor bölümlerini betimliyor.

Öğrenciler önce inanmıyorlar, şaşkınlıkla dinliyorlar. Sonra bir öğrenci söz alıp "Öğretmenim, bunun için bütün öğretmenlerimiz bize "Oturun"
diyor,yalnız siz "buyurun" diyorsunuz" diyor.

Bu yaştaki bir öğrencinin insan davranışındaki, incelik ve saygıyı doğası güzel, yeşil ve bakımlı bir ortamda öğrenim görmekle ilişkilendirmesi ne kadar anlamlı değil mi?

Siz sevgili arkadaşlarım bunu yapıyorsunuz. Minnet ve saygılarımla.

Cumhur Tonba
20-12-2009, 11:37
Sayın yaylaboztaş,
Avatarınızdaki kedi resmini görünce zaten nasıl bir insan olduğunuz aç çok belli oluyor. Öncelikle bunun için sizi kutluyorum. Mesajınız için çok teşekkür ederim. Elimizden geleni yapacağız. Dilerim güzel olur.

arzuakyurek
05-09-2011, 23:01
Cumhur bey, okulun bahçesi ne durumda. Benim maçizane bir önerim olacak, benim öğrencilik zamanımda eğitsel kol çalışmaları vardı ve bu kollardan biri bahçecilik koluydu. Ben orta öğrenimimde hep bahçecilik kolu başkanıydım. Okul bahçesine ağaçlar diktik, çiçekler ektik. Sizde böyle birşey yapsanız çocuklar emek verse, eski okulumun önünden her geçtiğimde diktiğim ağaçları görmek gözlerimi sulandırıyor...

Cumhur Tonba
05-09-2011, 23:54
Maallesef.
Bir adım atsalar ben on adım atardım.

agozce
06-09-2011, 02:37
Aslında her öğrenciye bir ağaç veya çiçek getirmesi ve ekmesi vede bakımını üstlenmesi istense, örneğin dönem ödevi gibi....Hem maliyet düşer, hem çocuklar bitkileri yetiştirmeyi ve bakmayı öğrenir, hem de korumayı...

Ben o duvarlara, sonbaharda bol miktarda Amerikan sarmaşığı ve acem borusu gönderebilirim. İkiside fazla bakım istemez ve kolay büyür..

Ben müdürün yerinde olsam, her yıl yeni kayıt yapılan öğrenci için, ailesine bir fidan-veyaçok yıllık bir çiçek diktirirdim. Bakımını da o öğrenciye verirdim, zimmetlerdim..:)))

Orayı bir kaç yılda orman yapardım be. Müdürde iş yok bence..:))))

agozce
06-09-2011, 02:46
Veya bir öneri:

Agaçlar.net üyeleri her yıl bir okulu böyle donatsak. Önceden planlayarak, bir pazar günü bir fidan alıp, gidip diksek......hiç te olmayacak işler değil.

Yakup Ünal
06-09-2011, 07:59
peyzaj mimarlarımız uyuyormu???

avare71
24-09-2021, 21:19
Aradan 10 sene geçmiş, son halini merak ettim.