PDA

View Full Version : Avakado çimlendirme




arsakay
20-01-2006, 09:13
Yurdışındaki bir tanıdığımdan duyduğum kadarı ile 2 adet avakado çekirdeğini çimlendirme girişiminde bulundum. Kendi yaptıklarımın henüz fotoğraflarını çekemedim ama ilk fırsatta çekip burada göstermek niyetindeyim. İlgilenenler için şimdilik internetten bulduğum bir fotoğrafı koyuyorum. Bunu dah önce yapmış olanlardan da deneyimlerini aktarmalarını bekliyorum.

Çekirdek meyvanın içinden çıktığında oldukça kaygan, yağlı gibi. Kabuğu oldukça sert, sivri uçlu kürdan parçasını batırırken zorluyor.




arsakay
20-01-2006, 09:15
Umarım benim avakadolarım da böyle olur. Bu arada bir itiraf bu fotoğrafları bulana kadar suya ters koymuştum:o

backyard
20-01-2006, 09:21
çekirdekleri delip suyun içine mi koymak lazım
bir de suya hangi yönde ters koydunuz
yani ben anlamadım kısaca

arsakay
20-01-2006, 09:33
Bak şimdi şöyle çekirdeğin iki ucu var birisi resimdeki
gibi yukarıya bakan daha sivri uç, diğeri renk ve doku
olarak daha farklı olan künt uç. Ben sivri ucu suya
doğru olacak şekilde koymuştum. Oysa sivri ucun
yukarı bakması gerekiyormuş.
Kürdanla delerken de bir tarafından girip diğer tarafından çıkmıyorsun!!!
Kabuğu sadece birkaç mm geçecek şekilde batırıyorsun.

arsakay
20-01-2006, 09:34
Suya sadece alttaki künt kısım temas etmeli.

backyard
20-01-2006, 09:41
üç tarafından kürdanla delip bir bardağın içine künt kısım suda kalacak şekilde koyuyorum
peki sonra ne olacak?

arsakay
20-01-2006, 09:54
İyi soru! Öğrendiğim kadarı ile alt tarafından kök vermeye başlıyor ve iyice gelişene kadar bekliyorsun daha sonra toprağa dikiyorsun. Tanıdığım kişi bahçesine dikmiş, şimdi bebek bir avakado ağacı varmış.
İkinci fotoğrafı da birincisi ile aynı yerden aldım. Yani o çekirdeğin devamı saksıdaki gibi de oluyor.

backyard
20-01-2006, 09:57
ben de deneyeceğim
acaba meyve verecek mi bakalım
denemelerim hep başarısız oluyor gerçi ama olsun

arsakay
20-01-2006, 10:03
:) Tamam! Ben bunu yapalı 2 gün oldu. İlk kök filizini gören yazsın, bakalım ne olacak!

backyard
20-01-2006, 10:14
2 gün önce başlamışsınız
ben ancak salı günü yapabilirim
lütfen yarışma komitesi bu unsuru göz önünde bulundursun :)

arsakay
20-01-2006, 11:33
lütfen yarışma komitesi bu unsuru göz önünde bulundursun :)
Yaa şaka maka böyle bir yarış fikri çok hoş olur bence. Biryerlerde birisinin "fotoğraf dalı dışında da yarışma düzenleyelim" dediğini okumuştum. Neden böyle bir şey olmasın! İlgili yerde önermeye ne dersin?

backyard
20-01-2006, 13:02
olabilir tabi
ama sen öner
benim önerilerimi yönetim kabul etmiyor ;)

konu dışı olacak ama nikini hep aksaray okuyorum :rolleyes:

arsakay
21-01-2006, 09:15
olabilir tabi
ama sen öner
benim önerilerimi yönetim kabul etmiyor ;)

Öneriyi yaptım. ;) Şimdi sıra sizde efenim, desteklemenizi bekliyorum. Yeri ağaçla.net çalışmaları "öneri" de.

Nikime gelince o benim soyadım ve yanlış anlaşılan daha bir sürü verisyonu var. Aksaray, arkasay, arsakal,.. Kısacası ben alıştım :D

tugrul
21-01-2006, 10:12
selam.mersinden yazıyorum,avakodaları fide olarak yetiştirdikten sonra aşı yapılmazsa meyve vermez.sadece süs birkisi olur.

cemboa
21-01-2006, 14:05
arkadaşlar avakadoyu kabuğu siyahlanınca yemek gerekiyor.

backyard
22-01-2006, 13:24
avokadoyu salatalarda kullanın
çok lezzetli oluyor
eğer kabuğu sert olanından alırsanız yumuşayana kadar bekletin
doğru mu dedim :)

arsakay
22-01-2006, 18:46
avokadoyu salatalarda kullanın
çok lezzetli oluyor
eğer kabuğu sert olanından alırsanız yumuşayana kadar bekletin
doğru mu dedim :)
Kesinlikle doğru!! Bu arada ben sizin bitkileri sadece yemek için sevdiğinizi düşünmeye başladım.

arsakay
23-01-2006, 12:20
Eveet bunlarda benim güzellerim. Bu gün 6. günleri.
Bir bilgi notu olarak yazyorum, ikinci günün sonu itibarı ile
çok küçük beyaz kök tomurcukları belirmeye başlamıştı ama
emin olamadığım için yazmamıştım. Artık eminim :) (Burada görülemiyorlar elbette)

arsakay
23-01-2006, 12:22
Bakın bakalım! Bu da ikisi beraber...

backyard
23-01-2006, 20:39
Bu arada ben sizin bitkileri sadece yemek için sevdiğinizi düşünmeye başladım.
külliyen yalan, ben sadece onlarla mide boşluğumun gizemli köşelerini paylaşıp, sıcak bir ortam sunuyorum

hanjinsan
24-01-2006, 09:41
selam
bu avakado bonsai si iç mekanmı yoksa dış mekanmı olucak veya her iki ortamdada yaşayabilirmi.

arsakay
24-01-2006, 09:56
selam
bu avakado bonsai si iç mekanmı yoksa dış mekanmı olucak veya her iki ortamdada yaşayabilirmi.
Sana da selam hanjinsan. Lütfen 2. mesajdaki resme bak. İç mekan bitkisi olarak çok hoş oluyor. Ayrıca dışarıda da olabilir ama sanırım daha çok Antalya gibi kışları hafif geçen illerde!

cemboa
24-01-2006, 13:06
avakado tropikal iklim meyvası olduğu için iç mekanda durması uydun olur.

backyard
24-01-2006, 17:58
artık benim de var iki tane
ama fotoğrafları yok
bir de galiba bir kaç yerinden delik açtım :(
neyse bakalım ne olacak
bugün iş yerindeki arkadaşlardan biri avokadosunun oldukça güzel büyüdüğünü, yapraklarının malta eriğine benzediğini söyledi
o doğrudan toprağa ekmiş

arsakay
24-01-2006, 18:41
Çok iyi, tebrik ederim. Herşeyi gözler ve buraya yazarsan
avakado konusunda ciddi bir birikim sağlayabiliriz.

qitted
25-01-2006, 10:24
Avokado bitkisinin salonda çok güzel durduğunu söyledi bir arkadaşım.
Aklıma yattı.

Önce bir avokado aldım.
Kesip çekirdeğini çıkarttım.
Meyvesine bir ısırık.....
Bunu tavsiye edenin deeee, alan benim gibi salağın daaaaa.....
Berbat bişey bu yahu ??

Neyse, amaç bitki yetiştirmek.
Ektim çekirdeği toprağa, verdim suyunu.
Bekle, bekle bi numara yok?
1 ay sabrettim..
Çekirdeği geri çıkardım, çürümüş....

Benim avokado maceram orda bitti :)
Ama bu yeni köklendirme metoduyla bir daha denesemmi acaba ?

Yahu meyvesi yenilebilen başka bitki yokmu deneyebileceğimiz ?
Kiwi, mango denesek mesela :P

backyard
25-01-2006, 10:42
aklında bildik meyve tadlarıyla soğan yemeye kalkarsan ne olacaksa avokado için de öyle olmuş
portakal mı bu öyle soy ye
bak salata içinde dene vallahi güzel oluyor

karakedi
25-01-2006, 12:16
g.afrika da doğal olarak bulunan bu tuhaf meyvayı bizim yediğimiz gibi yemediklerini görmüştüm...kesinlikle favorileri kahvaltı da tereyağ niyetine ekmeğe sürmek....biliyorum yine iyi olmayacak ama vardır bir bildikleri diye yazmadan duramadım..ben sevmemiştim hiç bir türlü...

cemboa
25-01-2006, 12:42
ananası deneyebilirsiniz.ben köklendirdim

malina
25-01-2006, 13:31
http://www.iskenderiye.com/yasam/yemek/img/4034fca396c79.jpg

Malzemeler
2 adet orta büyüklükte avokado
2 çay kaşığı limon suyu
3 adet salatalık turşusu
1 adet küçük soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı çiğ krema
4 dilim tost kaşarı
10 adet konserve sardalye
Tuz, kırmızı pul biber


Avokadoları yıkayıp suyunu süzdükten sonra ikiye ayıracağız.
Ama bu işlemde çekirdeğin kesilmemesi için, çekirdeğe kadar yaklaşacak kadar çizip, her iki yarıyı acucunuzda ters yönlere döndürmeye çalışın.

Çekirdekleri bonsai yapımında kullanabilirsiniz ama şimdilik çimlenmesi için bardağa koymayla falan uğraşmayın. Bir kenara bırakın, malum millet yemek bekliyor. Sonra yaparsınız.

Ayırdığınız Avakoda parçalarının içinin yarısından fazlasını kaşıkla çıkarıp küp şeklinde kesin. Renklerinin kararmaması içine üzerlerine limon suyu gezdirin.

Küçük kesilmiş salatalık turşusu, küp şeklinde doğranmış soğan, kılçıkları çıkarılıp ince kesilmiş sardalye, avokado, çiğ krema, tuz, kırmızı biber ve zeytinyağını bir kapta karıştırın.

İçi boşaltılmış avokadoların içine hazırladığınız karışımı doldurun. Her birini üzerine şerit şeklinde kesilmiş birer dilim tost kaşarı koyun.

180 derece ısıtılmış fırında peynir eriyip üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

www.iskenderiye.com (http://www.iskenderiye.com)

qitted
25-01-2006, 14:08
O kadar eziyet çekeceksem yemem daha iyi yahu :))
Ben portakal gibi soyup yemeliyim.
Şaka yapmıyorum, pek çok sebzeyi ben çiğ yerim, pişince yiyemiyorum. Mesela patlıcan, karnıbahar, lahana, semizotu favorilerimdir. Pişirmemek şartıyla bunlardan salata veya meze de yaparım.

Avokado ise yiyecek olarak ilk 50 yıllık planımda artık yer almıyor :)
Karakedi, takma kafaya, o mereti sevmeyenler çoğunluktayız bence :)

Ananası deneyeyim de görüntü olarak işe yarar bir bitkisi oluyormu?
Uğraştığımıza değecekmi yani?

arsakay
25-01-2006, 14:51
Gitted bence birdaha düşün çünkü salatası gerçekten çok güzel oluyor. Tavsiye ederim.

backyard
25-01-2006, 14:58
O kadar eziyet çekeceksem yemem daha iyi yahu
konuyu saptırmış gibi olmayım ama eziyeti sen mi çekiyorsun sanki :)

qitted
26-01-2006, 09:23
konuyu saptırmış gibi olmayım ama eziyeti sen mi çekiyorsun sanki :)
Bu abuk meyvadan (sebzeden veya her ne ise) en az benim kadar eşim de nefret etti :)
Dolayısıyla bir gün (olmaz ama) yapmaya karar verirsem top bende anlayacağın :)

Ama sen bir kahramanlık yapıp salatayı hazırlar, beni de davet edersen sadece çatalın ucu ile tatmak şartıyla davete icabet edebilirim :D

backyard
26-01-2006, 09:41
valla dün yaptım söylemesi ayıp
marul, beyaz beynir, avokado, limon, biraz zeytinyağı
isteyen üzerine nane serpebilir koyabilir
hatta biraz çekirdek varsa, bildiğimiz çekirdeğin içi
elime sağlık
sen gelsen kebap diye tutturursun yahu
avokadoya dönüp bakar mısın?

arsakay
26-01-2006, 10:31
Yemek tarifleri, yemek, yememek vs. çok şeker ama ben heyecanla köklenmesini beklerken

Bu abuk meyvadan (sebzeden veya her ne ise) ..

:( :( :(

malina
26-01-2006, 10:37
Sen ona bakma! :)

Çimlenmesini görüntülediğin fotoğrafları bekliyoruz...

qitted
26-01-2006, 12:24
Sahiden konuyu gargaraya getirmeyelim yahu, şu dalgayı köklendirip salon bitkisi yapcaz daha.
Sahiden avokado meyvemidir, sebzemidir?

arsakay
26-01-2006, 12:30
Şaka maka hakikaten bilmiyorum. Nedir??
Aslında tam bir polemik konusu gibi :D

backyard
26-01-2006, 12:40
aydınlatayım sizi bir avokado ustası olarak

"avokado daha çok salatalarda kullanıldığı için sebze olarak düşünülse de aslında, sebze tadında olan bir meyvedir, bazı bölgelerde avokado armutu bazı bölgelerde perse meyvesi olarak da bilinir, avokado (Persea gratissima ya da P. americana) adını Latin Amerikanca da (bu dil neyse artık) şekline gönderme yapan "testis" anlamına gelen Nahuatl ahuacatl'dan alır."
:rolleyes:

bonsaisever
26-01-2006, 17:49
"testis" anlamına gelen Nahuatl ahuacatl'dan alır."
:rolleyes:
Hocam biraz daha aydınlatırmısın.
Bir faydasımı varmış ki Nah_bu_agacı_kat demişler?:D

arsakay
26-01-2006, 19:11
backyard verdiğin bilgiler için teşekkürler
ama bonsaisever arkadaş bugün çok zor bir gün geçirmiş sanırım...

Hocam biraz daha aydınlatırmısın.
Bir faydasımı varmış ki Nah_bu_agacı_kat demişler?:D

.

bonsaisever
26-01-2006, 19:37
Dilim dönmedi de ;)

arsakay
26-01-2006, 19:47
Dilim dönmedi de ;)

Peki o zaman! :D :D :D Şu an gerçekten gülüyorum
arasıra buraya uğrasana...

backyard
26-01-2006, 20:05
valla bendeki teknik bilgiler buraya kadar
gerisini malina beni latin amerikaya gönderince size canlı bağlantıda anlatırım ;)

TaFLaN
27-01-2006, 05:25
- AVAKADO DOLMASI -
( 4 KİŞİLİK )

2 tane olgunlaşmış avakado

4 çay kaşığı zeytinyağı

1 tane limonun suyu

1 çay kaşığı ezilmiş kişniş tohuMU

1 tane kereviz sapı

1 çay kaşığı kimyon

50 gr ceviz 100 gr siyah zeytin

1 tutam maydanoz

Tuz , biber

Garnitür olarak siyah zeytin
Avakadoları kesin , ikişer parçaya ayırın ve çekirdeklerini çıkarın . Zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın ve kişniş ile kimyon ilave edin . Sapkerevizi , soğan , ceviz ve zeytinleri karıştırıp bu karışımı avakadoların içine doldurun . Üzerine maydanoz serpin ve garnitür olarak siyah zeytinle beraber servis yapın .

www.maxionline.net

aybala
27-01-2006, 08:09
bakamıyorum...topiği terk ediyorum-------------------------------->

arsakay
27-01-2006, 08:23
bakamıyorum...topiği terk ediyorum-------------------------------->
Lütfen bunu yapma:(

Bu arada topiğin içeriğinde yavaş yavaş sapma olmaya başladığı kesin.
Bence topiklerde böyle olmasının en önemli sebebi topiğe girenler sadece
son mesajlara bakıyor. Başından itibaren incelenmiyor.

Özüne döndürmek üzere çalışmaya başladım bile. Yardım lütfen... :rolleyes:
Avokado'dan bonsai çok yaygın görülen birşey değil. Google'dan çok araştırdım
Birçok forumda tartışması var ama anladığım kadarıyla bu çok kolay bir iş değil.
Herkes birbirinden fikir almaya çalışıyor. Bir forumda bunu 2 adet bonsai ile başarabilen bir bayandan bahsediliyordu ama nerede?? aramak gerekli...

Bulabildiğim tek anlamlı resim olarak 1,5 yaşında bir avokadoyu sunuyorum.

bonsaisever
27-01-2006, 09:42
Yaw kardeşim sen de niye sorun ediyorsun kendine bu işte öncü sen olur yani bir kaç yüz tane avakado kurutup çürütürsün ama becerirsen de ilk olursun. Ağaç A.Ş. ye Acer Palmatum almaya gittiğimde "Nereden geliyor bu fideler" diye sorduğumda Türkiyede yetiştirilmediği ve İtalyadan getirildiğini öğrenince tohumlarını aldım deniyorum ;) Gerçi Ağaç A.Ş.nin Zeytinburnundaki satış yerinden çaldığım tohumlardan biri hariç hiç bir ot çıkmadı :( ancak denemeye devam :cool:

backyard
27-01-2006, 10:26
ben de bakayım biraz nete
şöyle bir şey buldum
3-6 hafta arasında olacakmış
http://faq.gardenweb.com/faq/lists/teach/2002113646014844.im.jpeg

arsakay
27-01-2006, 13:12
Yaw kardeşim sen de niye sorun ediyorsun kendine bu işte öncü sen olur yani bir kaç yüz tane avakado kurutup çürütürsün ama becerirsen de ilk olursun.

Yok yahu sorun ettiğim yok. Ayrıca söylediğin tam bana göre bir is, sevdim bunu. Acelem yok nasıl olsa. İlk olmak da önemli değil yeterki başarılsın.
Eğer bir de ileride Avokado Holding gerçekleşirse onbinyüzmilyon YTL'ye en büyük deteği ben veririm.:D :D

Sağol backyard cidden fikir veriyor. Bunun devamı da var mı acaba?

cemboa
27-01-2006, 15:25
arkadaşlar bütün ağaçlardan bonsai olur.yanlız genelde yaprak şekillerine göre pek büyük olanlar tercih edilmez.avakadodanda bonsai yapabilirsiniz.üzerdindeki dal sayısı çoğaldıkça yaprakları küçülmeye başlıcaktır.yanlız bunun için yeterli boya ulaştırdığınız avakado için 3 sene sabırlı olun.tabi ki bunun için sizinde üzerinde gerekli çelışmalara yapmanız lazım.

bonsaisever
27-01-2006, 20:10
Avokado Holding gerçekleşirse onbinyüzmilyon YTL'ye en büyük deteği ben veririm.:D :D

KURDUM GİTTİ ÇIK PARALARI :D

arsakay
28-01-2006, 08:39
Ben sermayemi avokadoya yatırdım. 19. Mesajda fotoğrafları var.:p
Şimdi AR-GE için sponsor arıyorum. İlk sponsorum sen olabilirsin. :D :D

bonsaisever
28-01-2006, 10:25
Olsa tükkan senin kardeş ;) walla bütün paracıkları Bank Of Acer Palmatum'a yatırdım vadesi dolmadan da çekersem biliyon olmuyo :D

arsakay
28-01-2006, 14:12
O halde vadesi dolan diğerine yardım eder!!!:p
Bu arada diğer topikten gördüğüm kadarıyla
senin kapitalin bir kısmı A.P. borsasında uçmuş.:D
Senin için Acer Palmatum araştırması yapıcam söz.
Sen de arada dinlenmek için avokadao'ya bak, istersen tabi
karşılık diiil...

bonsaisever
28-01-2006, 16:23
ayıp ettin kardeşim mahfetmekte üzerime yoktur :D

TaFLaN
30-01-2006, 03:47
Birde bunlar var :)

backyard
30-01-2006, 12:19
Mangoseverler için (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=764)

arsakay
31-01-2006, 12:45
Evet mango için ayrı bir köşe açılmasının ardından avokadoya devam.
Henüz bir gelişme kaydedemediğim için elimdeki çekirdeklerle ilgili başka birşey yazamıyorum ancak çekirdek sayısını artırmayı ve bu defa değişik seviyelerde suya koymayı düşünüyorum. Bir de bu çekirdekler ilk çıktığında gaayet kaygan bir tabakayla kaplı! Bunu temizlemeli mi acaba diyerek bir deneme yapacağım.
Son olarak sizlere yeni bir uğraşımdan sözedeyim. Evde yaklaşık iki aydan beri kurumuş gibi görünen ama kuru dallarının üzerinden yemyeşil dallar çıkaran bir süs narım var. Bunun iki de kurumuş meyvası vardı. Meyvalardan birisini açıp çıkan çekirdekleri değişik sayılarda ektim. Eğer bir gelişme olursa bununla ilgili de bir topik açmayı düşünüyorum. Fotoğrafları da var. Şimdilik süs narı hakkında birşeyler bilen varsa buraya yazarsa iyi olur. Bir de sorum var süs narı tohumdan yetiştirilse bile meyva vermesi için aşı gerekli mi?
Hadi bakalım rastgele...

backyard
31-01-2006, 13:29
http://www.modernwife.com/images/avocado-sprout.jpg

bu günleri görebileceğimi hiç sanmıyorum

backyard
31-01-2006, 13:30
yanlış bir şeyler yapmayalım

Büyüme Aşamaları

1) 13/08/2003

http://indexfresh.com/images/8-13seed1.jpg

2) 29/08/2003

http://indexfresh.com/images/8-29seed1.jpg


3) 29/09/2003

http://indexfresh.com/images/9-29seed1-1.jpg

4) 07/10/2003

http://indexfresh.com/images/10-07seed1.jpg


5) 10/10/2003

http://indexfresh.com/images/10-10seed1.jpg

6) 29/10/2003

http://indexfresh.com/images/10-29seed1.jpg

7) 20/11/2003

http://indexfresh.com/images/11-20seed1.jpg

8) 05/12/2003

http://indexfresh.com/images/12-5seed1-3.jpg

9) 16/12/2003

http://indexfresh.com/images/12-16planting2.jpg

10) 16/12/2003

http://indexfresh.com/images/12-16seed1pot.jpg

http://indexfresh.com/growing_stages.htm

arsakay
31-01-2006, 13:47
Bu resimleri görünce iyice doluşa geldim.
Ben olası hataları da not alıyorum. Isıyı kontrol ediyorum. Daha sonra bunları da yazarım.
Bu işin sonunda ama aylar ama yıllar sonra bu işi başarıp burada
derli toplu anlatmak niyetindeyim. Çok uçtum galiba:o
Direk toprağa ekilmemesinin sebebi çürümesi sanırım.

arsakay
31-01-2006, 14:02
O kadar aradım bu resimleri bulamadım. Süpersin!
Bu arada bir hatamı farkettim sanki. Resimlerde çekirdek yarısına kadar suya gömülü. Benimkilerin sadece alttan bir kısmı suda. Sanırım bu yeterli değil.

Resimdeki fidan sanki yumurtadan çıkıyor gibi.:)

backyard
31-01-2006, 14:52
bu arada bonsaitalk diye bir forum buldum
casus olarak aralarına katıldım
ne anlayacam bilmiyorum ama bilg çalabilirim sanırım
narla ilgili gerekiyorsa bir konu açabiliriz

cemboa
31-01-2006, 15:04
eli öpülesi önünde saygıyla eğilinesi sayın admin backyard : bu bonsaitalk forumunda acer palmatumla ilgili evde tohum çimlendirmeyle alakalı ayrıntıları örenebilirseniz size minnettar kalırız .zira 6 hafta oda 8 hafta buzdolabı yaptıktan sonra dışarı çıkarıp ısıya yavş yavaş 13 derceye çıkartma tekniğini hala çözebilmiş deiliz.:D:D

cemboa
31-01-2006, 15:07
bu arada sayın adminim allah analı babalı büyütsün gözün aydın:D

arsakay
31-01-2006, 15:18
zira 6 hafta oda 8 hafta buzdolabı yaptıktan sonra dışarı çıkarıp ısıya yavş yavaş 13 derceye çıkartma tekniğini hala çözebilmiş deiliz.:D:D
Dışarı çıkartmanın şart olduğunu sanmıyorum. Yavaş yavaş buzdolabının ısını yükselt. (Eşin ne der bilemem, sorumluluk kabul etmiyorum:p )

Bir de son mesajındaki manayı anlamadım, nasıl yani??

cemboa
31-01-2006, 16:11
arsakay ben evli deilim.buzdolabında 13 dereceye yükseltme periyodunun nekadar zamanda yapmam gerektiğini bilsem derin dondurucu hariç dolabı tamamen boşaltırımda.yoksa içindekiler bozulur.

bonsaisever
31-01-2006, 17:09
buzdolabında 13 dereceye yükseltme periyodunun nekadar zamanda yapmam gerektiğini bilsem ....
Taktık ya bir kere cıcığını çıkarıyoruz sonuna kadar denemeye devam :D

arsakay
01-02-2006, 08:48
Tama herkes sakin olsun bu defa olucak...:D :D :D

arsakay
01-02-2006, 12:30
Dün farkettiğim ümit veren bir çatlama. Bilmem ki...
(onları daha da suya gömdüm!)

cemboa
01-02-2006, 12:40
doktor bey bebeğimiz kaç günlük?

arsakay
01-02-2006, 15:42
18.01.2006'da doğdular. Bkz.mesaj 18-19 :)

backyard
02-02-2006, 08:13
bende de hafif bir çizik/çatlama olmuş dün
küçük bir umut

cemboa
02-02-2006, 08:56
SAYIN ADMİNİM

Bendede Bendede :D:D

Hep beraber çoluk çocuk sahibimi olcaz ne?:D

backyard
11-02-2006, 14:58
:( hareket durmuşa benziyor
suyunu mu değiştirsem ne yapsam anlamadım

cemboa
11-02-2006, 15:10
walla yazmaya cesaret edemiyordum ama bendede durdu:( yanlız tecrübe ettiğim kadarıyle maximum aydınlık görebileceği bir pencere kenarında olmalı.

backyard
12-02-2006, 10:43
salonun en aydınlık köşesine yer yaparak onlara ayırdım
bu ışığa ben çimlenirdim yahu
acaba bir tanesini alıp doğrudan eksem mi toprağa

arsakay
12-02-2006, 22:00
Maalesef benimkiler de pek farklı değil ancak
şöyle birşey yaptım. Kürdanları çekip daha yukarıdan batırdım.
Buzdağı gibi çok büyük bir kısmını su altında bıraktım.
Bundan sonra birisinde hareket başladı gibi.
İlerleme olursa fotoğrafını koyarım.

mstfylcn
23-02-2006, 00:03
ben de varım :)
:D

mstfylcn
23-02-2006, 00:03
ben de varım :)

mstfylcn
23-02-2006, 00:22
ben de varım :) devam..

mstfylcn
23-02-2006, 00:44
.. devam..

mstfylcn
23-02-2006, 00:45
.... devam..

mstfylcn
23-02-2006, 00:47
. devam.........

backyard
23-02-2006, 02:47
yarına çimlenirse seni öldürürüm :)

malina
23-02-2006, 03:45
Öldür, öldür ! :)

arsakay
23-02-2006, 03:51
Mstfcyln :mad:

Gözün aydın kulakların manisa :))
Ben yeniden başlıyorum.

backyard
23-02-2006, 03:52
:mad: ama olmaz ki yahu bari sabahı bekleseydi

mstfylcn
23-02-2006, 23:57
:D
sizleri seviyorum..

arsakay
24-02-2006, 04:08
Sizlere en başta resimlerini sunduğum avokadolarımın
kabuklarını soydum. Özellikle bir tanesinden ümitliyim.
Elbette fotoğraflarını çektim ama gelişme olursa göstermeye
karar verdim.

Yeni bir çekirdeği de direk soyulmuş olarak suya koydum,
du bakali nolcek?

backyard
24-02-2006, 04:17
ben de yapmazsam ne olayım
haftasonu bekleyin anacım

cemboa
28-02-2006, 17:52
...Kuvvetle muhtemel tahminim Avakado...

cemboa
28-02-2006, 17:52
....avakado yakın plan...

arsakay
28-02-2006, 21:27
Yahu sevgili Cemboa sende unutkanlık var.
Bu konu açılalı yıl oldu. Biliyorum çünkü ben açtım
ve ne yazık ki çekirdeklerimde hiçbir ilerleme yok.
Yine birleşme önerisinde bulunuyorum.

Bu arada çok sağol çünkü ben hiçbir yerde
resmini bulamamıştım. Dolayısı yapılabildiğinden
şüphe ediyordum. :))

cemboa
01-03-2006, 14:32
---sayın doktorcum...Baktım ama konuyu göremedim...Pek sayın adminler eğer biliyolarsa yerini bize eziyet onlara zahmet taşıyıversinler..:D

backyard
01-03-2006, 15:21
hokus pokus :)

arsakay
01-03-2006, 15:30
Bu benim de başıma geliyor, delleniyorum bulamayınca. Bir defasında utana sıkıla yöneticilere sormuştum. Ne hikmetse "arama" ile de bulunamayabiliyor.

İyi olmuş böyle. Hem hedefimizin fotoğraflarını görmüş oluyoruz ilk defa.

cemboa
01-03-2006, 22:44
...Site içi kendi arama motorumuzumu kursak acaba:D

...İyide anacım ondan sonra yok motorun suyu yok yağı yok periyodik bakımı....çık ..bu iş masraflıya çıkacağa benziyor :D

backyard
02-03-2006, 09:43
siz beceremiyorsunuz işte ben şıp diye bulabiliyorum :))
ben avokadolarımın kabuklarını soydum
bunlardan birini toprağa ekmeyi düşünüyorum artık ya
çok sıkıldım beklemekten

arsakay
02-03-2006, 11:06
İtiraf: Ben de beklemekten sıkıldım. Yine de inatla beklemeye kararlıyım.
2 tane daha koydum suya, ilk koyduklarımın geçen hafta soymuştum kabuklarını.

Bunlardan kestane gibi kebap olur mu???

mstfylcn
03-03-2006, 19:39
aradan bişey uzanıyor ama..
çimlenmeye mi başladı yoksa başka bişey mi anlamadım :p

arsakay
03-03-2006, 22:49
Suya koyduğum son avokado çekirdeği hızlı gelişti.
Ne yazıkki gelişmesinin devamını izleyemeyeceğim
çünkü 10 gün tatile çıkıyorum. Eğer döndüğümde
filizlenmiş olursa bu konuda notlarıma dayanarak
gözlemlerimi ve önerilerimi yazmak niyetindeyim.
Mstfcyln umarım sen de gözlemlerinle ilgili not
alıyorsundur ve ikisini birleştiririz.

arsakay
16-03-2006, 22:21
Hmm! Benden sonra buraya uğrayan olmamış :mad:

Mango hezimetinden sonra
burada yüzüm güldü
bakın bakalım. :))
Daha sonra önerilerim olacak.

arsakay
16-03-2006, 22:44
Bakalım sonrası ne olacak? Yine de
buraya kadar olan deneyimlerimle
"Ben de bir denemek istiyorum"
diyecek arkadaşlara bazı öneriler.

1-Alacağınız avokado henüz olgunlaşmamış, taze bir avokado olsun.
Market rafında beklemiş avokadoları almayın. Olgun avokadonun kabuğu siyahlaşmış, etli kısmı çok yumuşamıştır.

Taze olanın görüntüsü için Mstfcyln'ın 81 ve 82 numaralı mesajlarına bakın.

2-Taze avokadonun çekirdeğini direk olarak da çıkarabilirsiniz veya kısa bir süre çok az yumuşayana kadar bekletebilirsiniz. Mstfcyln bekletmeden suya koydu (umarım gözlemlerini yazar), ben beklettim. Bekletecekseniz oda ısısında bekletin, buzdolabına koymayın, aşırı güneş ışığı da almasın derim.

3-Taze avokado çekirdeğinin dış kahverengi zarı kolay soyuluyor.(bence soyun) Altından çıkan çekirdek görüntüsü oldukça taze ve gevrekse iyi haber!!
Marketlerin soğutuculu raflarında bekleyen avokado çekirdekleri böyle olmuyor.

4-Kürdanları 2/3 üst sınırından batırarak yerleştirin. Suya koyduğunuzda
suyun kürdanlara değmemesine özen gösterin. Birinci nedeni kürdanlar ıslanırsa yumuşuyor ve çekirdek düşüyor, ikinci nedeni kürdanın girdiği yerden çürüme başlıyor. İki durum da başıma geldi.

5-Hergün eksilen suyunu tamamlamayı unutmayın.

Mstfcyln sen de gözlemlerini yazarsan çok iyi olur. :)))

arsakay
24-03-2006, 12:23
Mstfcyln ve bu konuyla uğraşan diğer arkadaşlar,
deneyimlerinizi yazın lütfen.

Şuan kök vermiş durumda 2 çekirdeğim var ama
henüz yukarı doğru bir büyüme olmadı :)

mstfylcn
26-03-2006, 19:58
benim çekirdeğim yere düştü ve ikiye ayrıldı :(

arsakay
27-03-2006, 12:10
Geçmiş olsun Mstfcyln,
keşke kalanının toprağa ekseydin. :))

arsakay
27-03-2006, 19:34
Avokadomda son durum bu.
Bakalım ne olacak?

arsakay
27-03-2006, 19:35
bu yani...

arsakay
11-04-2006, 22:10
Canlı yayınla gelişmeleri aktarıyorum.
Önce dünkü hali..

arsakay
11-04-2006, 22:20
Bu da bugün...

cengin
12-04-2006, 10:05
merhaba, geçen yıl aldığım avokadoların içinden çimlenmiş bir çekirdek çıkmıştı. Eşimin okulunda avokado yetiştiriciliği yapmış bir öğretmene danıştık o da okula getirin ben ilgilenirim dedi ama avokadoyu yaşatamadık, bu fotoğraflara bakınca ben de denemeye karar verdim. Bu arada avokadoyu tüketmek için bir öneri : olgun bir avokadoyu güzelce ezin içine dilediğiniz kadar bal koyup karıştırın kızarmış ekmeğe sürüp tüketin...Afiyet olsun:)))))

backyard
18-04-2006, 08:34
milyonlarca yil once topraga ektigim ve neredeyse fosilleseceklerini dusundugum iki avokadom sanirim cimleniyor
bu sabah baktim
mucize gibi birsey
vallahi

arsakay
29-04-2006, 13:12
Dikkat dikkat en nazlı avakado çekirdekleri haftaya fotoğraflarıyla burada.

arsakay
02-05-2006, 22:13
Ta ta taaaaaaaaa
Laf aramızda ne zaman ekmem gerektiği konusunda fikrim yok!

arsakay
02-05-2006, 22:17
Kök durumu...
(uzmanlarımız kızmasın bir önceki mesajda "ekmek" sözcüğünü düzeltiyor ve "dikmek" diyorum :))) )

backyard
02-05-2006, 22:19
haydaa daha bardakta bunlar
benimkileri çoktan gömdüm ben yahu :)

arsakay
02-05-2006, 22:21
İyi de boyları postları ne kadar??? Yaaa...

backyard
02-05-2006, 22:28
valla ikisi de birbiriyle gayet uyumlu büyüyorlar, hıh!
yalnız ilginç olan yaprakları senin eklediğin fotoğraftaki gibi değil
daha kadifemsi gibi

Mine Pakkaner
02-05-2006, 22:43
Arsakay hemen dikmelisin onları.

O kökler daha büyürse kırılır dikerken:( .

arsakay
02-05-2006, 22:45
O halde yarın dikiliyorlar :))

Mine Pakkaner
02-05-2006, 22:49
Tamam doktor, yaraya oksijenli su misali can suyuna da oksijenli su kat. :)

bonsaireef
02-05-2006, 22:51
Ne oranda?İlginç bişey bu.Nasıl bir faydası oluyor acaba?

arsakay
02-05-2006, 22:58
Ben de ilk defa duyuyorum. Ölçüsü nedir?

backyard
02-05-2006, 23:15
hadi canım
benzetme yapmadı mı mine? :(

Mine Pakkaner
02-05-2006, 23:15
Oksijenli suda seyreltik hidrojen peroksit var , H2O2 li preparatlar tarımda da dezenfektan ve aktivatör olarak kullanımda.Bitkiler stres altındayken peroksidaz enzimini doğal olarak salgılıyorlar ve bu onları uyarıyor.Siz H2O2 vermekle biktiyi peroksidaz enzimi almışcasına harekete geçiriyorsunuz ki bu da aslında preparatın bitki aktivatörü olarak çalışması da demek. Yarım lt. suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su ev uygulamalarında kullanmanız için dozaj.

H2O2 bildiğiniz gibi derişime ve zaman bağlı olarak strerilizasyona yakın bir dezenfeksiyon sağlıyor.Fungusit, bakterisit, virusit etkisi var. Yalnız her derişim ve süre bitkilere uygulanamıyor. Fitotoksite yapar.

Burada daha önemli olan aktivatör etkisi.Bir de H2O2 stabil bir ürün değil.Bu yüzden başka komponentlerle destekleniyor.Bu konuda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde bazı ticari preparatlarla ilgili olarak çok önemli araştırmalar yürütülüyor.
Uzattım mı, sonra bu konuda isterseniz daha konuşuruz :)

Mine Pakkaner
02-05-2006, 23:17
Hadi hadi siz forumu takip etmiyor musunuz? :D Sizi şakacılar,şuradan itibaren okuyun hatırlayın ;)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=17821&postcount=23

arsakay
02-05-2006, 23:25
Mine hanım çok teşekkürler :)
O yazıyı okuduğumu çok iyi hatırlıyorum ama oksijenli sudan
sadece fungusit olarak bahsetmiştiniz. Çok değerli bir bilgi
daha aldık sizden.

arsakay
20-05-2006, 23:55
Bu siteyle tanışmamdan sonra ilk uğraşım olan
avakado çimlendirmede son durum.
Uzun bir uğraş oldu (acerciler alınmasın)
ama mutlu son. Gerçekten çok güzel yaprakları var.

YeşilAğaç
21-05-2006, 19:39
***,
google da avocado hakkında bilgi ararken rastgele bu forumu buldum ve
önceki sayfaları okuyacağım tuttu.
Ne hikmettir bilinmez, bende ve ailemde tropikal bitkilere karşı bir ilgi ve alaka vardır.
Neyse, şimdi balkonumuzda 60-70cm boyunda (saksı dahil) bir
:rolleyes: ne var :confused: avokado bitkisi var.

fakat ne hikmettir yaprakları normal ebata ulaştığında buruşuyor,
sanki susuz kalmış havasında. Yeni çıkan yaprakları parlak yeşil ve çok güzel.
bu buruşuk yaprak niye olur sebebi nedir anlayamadım.

Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar var ise yardımlarını, tavsiyelerini bekliyorum.

Umarım kısa zamanda, resminide çekip sizler ile paylaşırım.

Şimdilik hoşçakalın, kendinize ve avokadonuza iyi bakın.

arsakay
21-05-2006, 21:12
Merhaba Yeşilağaç,
öncelikle hoşgeldiniz :)

Sorununuz için hemen Mine hanıma
sesleniyorum.
Mine hanııım..

Mine Pakkaner
21-05-2006, 22:27
Ne desem bilmem ki acaba bu durumdaki bir fidanın fotoğrafını görebilsek, bir fikir jimnastiği yaparız hep birlikte...

YeşilAğaç
22-05-2006, 10:05
Konu hakkında bilgi vermeden önce kısaca kendimden bahsedeyim.
Uzun süreler, Amerikada yaşadım, dolayısıyla tropical meyvalara aşınayım.
Mango en çok sevdiğim meyva olup, yemeğe doyamam.
Aslen izmirli olup, Karşıyaka hariç çok iyi bilir ve her yerinde yaşamışımdır (neredeyse :) ), şu an Istanbul da özel bir şirkette çalışmaktayım.
İstanbul'u da hiç bilmem, çok yabancısıyım...vs....

Gelelim konumuza, en kısa zamanda size fotoğrafını göndereceğim.
Bu arada bu Bonsai olayı nedir? Nasıl bişidir?
Benim bildiğim özel bir ağaç türü? değil mi?

Sevgiler, bol tohumlu günler... ;)

backyard
22-05-2006, 10:43
bonsai ile ilgili bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz
forum içi (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=24)
site içi (http://www.agaclar.net/index.php?id=2242)

cengin
22-05-2006, 13:08
Benim avokado çekirdeği bir aydır suyun içinde ama hiçbir çimlenme belirtisi yok. :(

backyard
22-05-2006, 13:14
biraz uzun sürüyor
değil mi arsakay :)

YeşilAğaç
25-05-2006, 10:08
:confused:

buruşuk yapraklı avakadomun resimleri...
1541

1542

memet
25-05-2006, 10:29
benim çimlendirdiğim avokadom yok ama ,forumutakip ediyorum.
diğer arkadaşlar farklı bir teknikle çimlendirmişler.
resimleri de vardı.kürdanla tutturulmuştu kenarlarından.tohumun hepsi suyun içinde değildi.genede onların daha fazla söyleyeceği vardır.

malina
25-05-2006, 11:09
Bu bölümün önceki sayfalarına bakın, orada olması gerek...

YeşilAğaç
25-05-2006, 11:15
Bayanlar, Baylar,

Daha önceki mesajımda, avakadomun yapraklarının buruştuğundan kırıştıgından bahsetmiştim. Benim avakadom AJDA değilki gerdireyim...
Resimleride yolladım (2 mesaj yukarıda) lütfen bi ilgileni verin gayri...
Ne gibi yorunlarınız olacak, ben ne yanlış yapıyorumda bu boyle bana küsmüş gibi bükmüş yapraklarını............

arsakay
25-05-2006, 14:43
Bayanlar, Baylar,

Daha önceki mesajımda, avakadomun yapraklarının buruştuğundan kırıştıgından bahsetmiştim. Benim avakadom AJDA değilki gerdireyim...
Resimleride yolladım (2 mesaj yukarıda) lütfen bi ilgileni verin gayri...
Ne gibi yorunlarınız olacak, ben ne yanlış yapıyorumda bu boyle bana küsmüş gibi bükmüş yapraklarını............

Resimlere baktım ve tek diyebileceğim
"o bitkinin avokado olduğundan emin misiniz?,
Siz kendiniz çekirdekten mi büyüttünüz?"
Çekirdekten yetiştirdiğim avokadoma hiç benzemiyor!

arsakay
25-05-2006, 14:47
Benim avokado çekirdeği bir aydır suyun içinde ama hiçbir çimlenme belirtisi yok. :(

Üzgünüm ama sanırım çekirdeğiniz çürümüş.
Asla çekirdeğin tamamını suya koymayın.
Böyle yapacağınıza direk toprağa ekseydiniz
daha iyi olurdu.
Konuya başından sonuna kadar göz gezdirseniz
iyi olur. :)

arsakay
25-05-2006, 14:54
benim çimlendirdiğim avokadom yok ama ,forumutakip ediyorum.
diğer arkadaşlar farklı bir teknikle çimlendirmişler.
resimleri de vardı.kürdanla tutturulmuştu kenarlarından.tohumun hepsi suyun içinde değildi.genede onların daha fazla söyleyeceği vardır.

Memet bey,
109-113. mesajlardaki resimlere bakın.
Ben Ocak ayından beri uğraşıp başardım.

Genel tavsiyelerim şunlar; 1/3 üstten kürdanları yerleştirin,
1/3 veya biraz daha üste kadar
altı suda olsun,
suyun yosunlanmamasına dikkat edin,
sık su değiştirin, güneş alsın ama
sürekli güneşte kalmasın. :)

cengin
25-05-2006, 18:32
Üzgünüm ama sanırım çekirdeğiniz çürümüş.
Asla çekirdeğin tamamını suya koymayın.
Böyle yapacağınıza direk toprağa ekseydiniz
daha iyi olurdu.
Konuya başından sonuna kadar göz gezdirseniz
iyi olur. :)
Fotoğrafta çekirdeğin tamamı suyun içinde gibi görünüyor ama çekirdeğin yarısı suyun içinde bir pet şişenin üst kısmını kestikten sonra ters çevirerek şişenin alt kısmına yerleştirdim(yerleştirmeden kökler için altta kalan kısmı genişçe kestim). Suyunu da değiştiriyorum, çürüse kokusundan belli olmaz mı:(

arsakay
26-05-2006, 00:22
Fotoğrafta çekirdeğin tamamı suyun içinde gibi görünüyor ama çekirdeğin yarısı suyun içinde bir pet şişenin üst kısmını kestikten sonra ters çevirerek şişenin alt kısmına yerleştirdim(yerleştirmeden kökler için altta kalan kısmı genişçe kestim). Suyunu da değiştiriyorum, çürüse kokusundan belli olmaz mı:(

Üzgünüm ama at onu :cool:

YeşilAğaç
26-05-2006, 08:34
Resimlere baktım ve tek diyebileceğim
"o bitkinin avokado olduğundan emin misiniz?,
Siz kendiniz çekirdekten mi büyüttünüz?"
Çekirdekten yetiştirdiğim avokadoma hiç benzemiyor!

Değerli Arsakay,
Evet o tohumdan yetişme, cins farklılıkları yüzünden belki farklı olabilir.
Taze çıkan yaprakları, parlak kızıl-yeşil renkte, aynı yukardaki arkadaşın resimine benziyor, fakat daha sonra yapraklar buruşmaya başlıyor.

Netekim, bu avakado olmasabile bir bitkinin böyle yapraklarını buruşturması ilginç.!

Mine Pakkaner
26-05-2006, 09:06
Bu bir solgunluk hastalığı gibi duruyor resimlerde.Hala yaşıyor mu bitkiniz?Kaç zamandır bu şekilde ? Saksı harcı ne, altında tabak ve içinde su var mı?

cengin
26-05-2006, 11:00
Atmadan önce avokadoyu ikiye böldüm, fotoğrafta görülen uç çimlendiğinin işareti mi?

Mine Pakkaner
26-05-2006, 11:36
cengin fotoğrafınız net olmadığı için birşey söylemek zor, Et tabakası sağlıklı ve düzgün renkliyse çürümemiştir.Ancak bazı tohumların çimlenme kabiliyeti olmayabilir, bir çeşit kısırlık yani.Bu kestiğiniz için yapacak birşey yok tabi ama, diğerleri çürümediyse, suyunu değiştirmek koşuluyla, hatta içine bir-iki damla oksijenli su da koyun beklemeye devam edebilirsiniz.

cengin
26-05-2006, 11:46
Teşekkür ederim, oksijenli suyla ilgili yazdıklarınızı okuyup eklemiştim, beklemeye devam:))

YeşilAğaç
26-05-2006, 13:52
Bu bir solgunluk hastalığı gibi duruyor resimlerde.Hala yaşıyor mu bitkiniz?Kaç zamandır bu şekilde ? Saksı harcı ne, altında tabak ve içinde su var mı?

Sn. Mine hanım,

Bitkim halen daha yaşıyor ve uzadıkça yeni filizler veriyor yukardan, yeni çıkmış yapraklar belli bir süre sonra resimdeki gibi yapraklarını buruşturuyor.

Saksımın harcı ??? sıradan çiçek toprağı, özelliğini hiç bilmiyorum.

Altında tabak var, toprağı kurumaya yüz tuttumu suluyoruz, az miktarda toprağını ıstalatacak kadar suluyorum, genelde altında ki tabak islanmiyor, islanırsada çok çok az. (2 günder bir sulama)
Kapalı balkonda duruyor, bir pencere acık havalanıyor, güneş görüyor ama direk üzerine geliyormu bilmiyorum.

Durum böyle yani!

arsakay
26-05-2006, 14:33
Yeşil Ağaç,
Mine hanımın sözünün üstüne
birşey söylemem doğru değil ama
son fotoğraftan anladığım kadarı ile
aynı durum benim de başıma geldi.
Sonradan suyu çok kötü kokuyor ve
etli kısım kurumuş, gevrekmiş gibi
bir hal alıyor.

Mine Pakkaner
26-05-2006, 14:52
Arsakay acaba cenginin avokado tohumu mu söylediğiniz?YeşilAğacın fidanları mı tam anlayamadım :(

cenginin tohumu ise eğer çimlenme gecikirse olacağı o, sizin dediğiniz gibi maalesef çürüyecek.
YeşilAğacın fidanları ise etli kısımdan kastınız dalları , yaprakları mı? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon8.gif

arsakay
26-05-2006, 14:55
Cengin'in avokado çekirdeği. :)

Mine Pakkaner
26-05-2006, 15:02
YeşilAğaç yaprakların arkasını iyice bir inceleyin, gerekirse büyüteçle bakın,( gerçi durum solgunluk gibi ama) bana herhangi bir böcek,mini örümcek vs. var mı haber verin.

YeşilAğaç
27-05-2006, 08:31
Mine hanım,
Eklemiş olduğum bu yeni fotoğrafda,
yeni çıkan filizin resmi.
Dikkat ederseniz, ilk çıkan taze yapraklar, açık yeşil ve hafif kızıl renkte.
Fakat biraz daha olgunlaşan, esas büyüklüğüne ulaşmaya başlayınca,
kırmızı halka ile işaretlediğim yaprak gibi, içine doğru kıvrılmaya / dönmeye başlıyor. (o yaprak kesik değil yani)
Ve dikkat ederseniz, diğer resimlerimde olduğu gibi, o kırmızı ile işaretlenmiş yaprağın solundaki yaprak gibi buruşmaya başlıyor.

Buruşan yapraklar, kıtır kıtır kurumuş değil. Yine yumuşak ve canlı, renkleride koyulaşıyor.

Resimden fark edebilirmisiniz bilmiyorum, filizin tepesinden belki 10 cm belki 20 cd aşağıya doğru fidenin gövdesinde, siyah benekler var.
Bunu kırmızı ile işaretlediğim yaprağın dibinde görebilirsiniz.
Siyah benekler, nokta nokta değil, cizgiler halinde, fakat bitkinin kendisinden gibi duruyor, yani tırnakla kazıncak, hastalık, böcek vs. gibi durmuyor.
Belki bu bir hastalık belirtisi bilemiyorum!?

Ayrıca, yaprakların altına bakmak aklıma gelmedi, fakat bu tahmin ederim ya bir hastalık **** bakımıyla ile ilgili bir problem. Çünkü genelde bitkilerimde böcek, hastalık yok, çok temizler. (ama eve gidince ilk işim buna bakmak olacak)
Teşekkürler.

Mine Pakkaner
27-05-2006, 17:40
Yaprak arkası sonucunu bekliyorum.

YeşilAğaç
29-05-2006, 07:53
temiz :) yaprak arkalarında hic bir sey yok. tertemiz
en kısa zamanda daha güzel bir resmini koyacağım.

aodabas
29-05-2006, 10:58
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve bu 6 sayfayı bir çırpıda okudum... yaklaşık 1 - 1.5 ay önde ilk kez yediğim (bir daha yiyeceğimi sanmıyorum) avakadonun tadını çok sevmedim... ancak çekirdekleri ilginç geldi nasıl dikileceğini bilmediğim bu çekirdekleri bir kaç yerinden delerek boş olan iki faklı saksıma gömdüm (üstten 3-4 cm derinliğe) ... bu saksılar 15-20 kadar ev içerisinde durdu daha sonra havaların ısınmaı ile birlikte balkona koydum ama direkt güneş ışığı almıyorlar.... büyük olan saksıma avakadodan ümidimi kestikten sonra 2 domates ve bir biber fidesi daha dikmiştim... gün doğmadan veya güneş battıktan sonra gerçekleştirdiğim sulama işlemleri sonucunda büyük saksımda #50 de olan görüntüyü elde edince bugun internetten araştırma gereği duydum... tabi asıl heyecanı hanımla birlikte dün yaşadık, az kalsın iddaaya girecktik ben diyorum kesin karpuz gibi bir bitkidir o diyor kesin ağaçtır... cahillik ne kötü şey... :) ... şimdilik minik avakadomuz domateslerimle birlikte kardeş kardeş büyüyor... acaba diğer saksıdakini çıkarıp kürdanlasuya koyma tekniğinimi denesem yoksa çürümüşmüdür.... ????
herkese iyi çalışmalar... (eskişehir)

arsakay
29-05-2006, 11:44
Merhaba Aodabas,
öncelikle hoşgeldiniz.
Avokado bebeğiniz hayırlı, uğurlu olsun.
Diğerini bu saatten sonra çıkarıp suya koymanın
çok faydası olacağını düşünmüyorum. Yine de
eminim Mine hanım bir ara buraya uğrar ve size
kesin bir yanıt verir.

Kendinizi "üyeler tanışıyor/tartışıyor" bölümünde
tanıtmaya ne dersiniz? :)))

memet
29-05-2006, 12:58
merhaba.avokado meyve olmadığı için.soyulup yenmiyor.bir kağıda sarıp yumuşatmak gerek bir kaç gün(hızlı yumuşasın diye naylona sarmak gerek diyenlerde var).sonra ezip mayonezle karıştırabilirsiniz içini.doğrayıp salatalara karıştırabilirsiniz.ama kesinlikle meyve olarak düşünmeyin.bir avokado tarifi daha var sitede.

YeşilAğaç
29-05-2006, 15:06
daha düzgün bir resim ilave edilmiştir

Mine Pakkaner
29-05-2006, 22:15
acaba diğer saksıdakini çıkarıp kürdanlasuya koyma tekniğinimi denesem yoksa çürümüşmüdür.... ????
herkese iyi çalışmalar... (eskişehir)

Arsakay hakli,bence de biraz geç olabilir, ama belli de olmaz, siz o yokmuş gibi davranın, diğerini sağlıcakla büyütün, bu arada meyve ağaçlarına avokado yetiştiriciliği ekledim, lutfen bir goz atin.

Hosgeldiniz.

Mine Pakkaner
29-05-2006, 22:18
YesilAğaç, bir başka ziraat mühendisi üyemize görüş sordum.O da fikrini belirtince topralayıp size aktaracağız.
Selamlar.

YeşilAğaç
30-05-2006, 11:17
peki mine hanım cok tesekkur ederim.

Doktorların dediğine göre, hastanın durumu ağırmış...
hımmm :)
ilginize çok teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
31-05-2006, 15:34
YeşilAğaç,bitkinizde resimden gördüğümüz kadarıyla fizyolojik veya patolojik bir solgunluk var.

Aslında avokado yetiştiriciliğinde sorun olan bir solgunluk hastalığı var.Patojeni de bir mantar.Ancak sizin hastalığınız da o mu sadece resimlere bakarak bilemeyiz. Bakın bu hastalığa yakalanmış bir fidan ve sağlıklı bir fidan aşağıda. Maalesef bir tedavisi de yok.

1597

Avokado bunun dışında suya çok hassas ,basitçe anlatayım, aşırı sulama yaparsanız kökler havasız kalıyor ve solgunluk meydana geliyor, bitki boğuluyor.

Şimdi bütün bunlardan sonra,eğer bu benim avokado fidanım olsaydı,neler yapardım,

Öncelikle patolojik bir solgunluksa bitkimin kurtulma şansımın pek olmadığını bilirdim, bütün bunlara rağmen de yine de bitkim için gayret ederdim.
3-4. boğumdan sonra fidanı tepesinden keserdim.İçinde iletim demetlerinde kararma varsa yapacak birşey yok.Fidanı atardım.
Ama eğer yoksa, devam eder fidanda kalan yaprakları keserdim, atardım.
Saksını değiştirir, köklerini kontrol ederdim, bozukları temizlerdim.
Forumda daha önce verilen önerileri okur oralardan oksijenli su solüsyonu ve aspirinli su solüsyonu tariflerini alırdım.
Kökleri aspirinli su solüsyonuna batırır 5 dakika tutardım.
Fidanı yeniden diker ve yine önceden tarifi verilen saksı harçlarını kullanır, sadece torf kullanmazdım.
Dikim sonrası oksijenli su solüsyonu verirdim.
fidanı bir daha asla çamur edecek şekilde sulamazdım.Az az sık su verir ama iki sulama arası toprağın hafifçe kurumasına izin verirdim,ancak bu kurumanın ölçüsünü kaçırıp bitkiyi strese sokmazdım.Selamlar.

YeşilAğaç
31-05-2006, 16:13
Mine hanım,
vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim.
İlginç ve aklımın ucundan geçmeyen şeyleri dile getirmişşiniz.
Bunlardan yapabıleceklerimi yapıp, neticeyi beklemek lazım.

Bu arada fidanın tepesınden kesip, içinde kararma varmı diye bakmamı söylemişsiniz. Peki fidenin dışındaki lekeler bize birşey söyler mi?
yoksa bu normal mi?

Mine Pakkaner
31-05-2006, 16:15
Fidanın dışındaki lekelerden kastınız nedir?

Mine Pakkaner
31-05-2006, 16:18
Bu arada bu başlığı takip eden bütün üyelerimiz, lütfen meyve ağaçları başlığındaki avokado yetiştiriciliği bölümünü okuyunuz. :)

YeşilAğaç
01-06-2006, 09:20
Fidanın dışındaki lekelerden kastınız nedir?

daha öncede belirttiğim (**** belirtmek istediğim)
fidanın üst kısımlarında, yaklaşık 15-20 cm tepesinde, siyah çizgiler var.
Bu çizgiler köke doğru yaklaştıkca, yok oluyor.
Bu çizgiler yeşil zemin (fidanın) üzerine siyah siyah fidanın boyuna doğru çizgiler.

Avakadonun kendinden mi? yoksa söylediğiniz gibi hastalıkdan mı bilmiyorum.

Ama tırnak ile kazıncak gibi, çıkacak gibi durmuyor.

Teşekkürler.

arsakay
12-06-2006, 21:48
Yetiştirmekte olduğum 2 avokado fidem var.
Birbirlerinden öyle farklılar ki göstermek istedim.

Bu birincisi. İlk yaprak veren.

arsakay
12-06-2006, 21:51
Bu da ikincisi. Diğerinden çok farklı.
Daha sudayken sürekli boya gitti ve
diğerinin tersine küçük yapraklar verdi.
Ayrıca diğeri gibi genç yaprakları kızıl olmuyor.
Yaprakları daha buruşuk gibi ama diri.

arsakay
12-06-2006, 21:53
İkincinin yaprağı.

backyard
13-06-2006, 08:53
ilginç
benimkiler de bunlardan çok farklı
bu arada bendekilerin ikisi bir saksıda şu anda
her hangi bir sorun gözükmüyor şimdilik
acaba ayırma vakti ne zaman olmalı?

shrups
16-06-2006, 12:30
sayfayı gördükten sonra bende avakado çimlendirmeye karar verdim ve burada yazılan tüm yöntemleri denedim ama bırakın çimlenmeyi en ufak kıpırdanma dahi olmadı. Bende çekirdeği direkt diktim ve sula izle zile sonuç yok. Sonunda vazgeçtim ve saksıyı balkona çıkardım.BİR İKİ HAFTA SAKSIYA BAKMADIM BİLE...Sonrasında kupkuru toprağın içerinde ince bir fidan çıktığını gördüm sanırım işin sırrı sulamamakta....

shrups
16-06-2006, 12:50
bence hemen değiştirin saksıyı çünkü avakado cidden bakımsızlığı seviyor.çok sulanmaması gerekiyor bence ama tabi ki konunun uzmaları dahi iyi bilirler

backyard
16-06-2006, 13:25
bana söyledikleri mevsimin değiştirmek için pek uygun olmadığı ve eylülü beklemem gerektiğiydi
bakalım uzmanlar ne diyecek

bu arada benden duymuş olmayın ama izmir ekibi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=596&page=6)toplanıyor

hasan42
16-06-2006, 13:46
Arsakay Hocam, tebrik ederim. Çalışmanız azim ve sabra güzel bir örnek oldu gerçekten. Ara sıra sayfaya uğrayıp takip ettim gelişmeleri. Sonuç çok güzel. Avokadonuz şirin ve sağlıklı. Ömrü uzun olsun.

ibuprofen
21-06-2006, 07:01
şimdi benim anlamadığım bi nokta var ben de dediğiniz gibi yaptım avakado çekirdeğini ancak kafama şu takıldı; bu kürdanları sokunca zararı olmuyor mu? :confused:

bu arada bu da benim avakado tohumum;

http://img146.imageshack.us/img146/2209/avakado59js.jpg (http://imageshack.us)

http://img142.imageshack.us/img142/2090/avakado67qe.jpg (http://imageshack.us)

http://img271.imageshack.us/img271/9108/avakado32ei.jpg (http://imageshack.us)

http://img484.imageshack.us/img484/8236/avakado40df.jpg (http://imageshack.us)

http://img271.imageshack.us/img271/4250/avakado57ex.jpg (http://imageshack.us)

http://img484.imageshack.us/img484/1674/avakado63it.jpg (http://imageshack.us)

http://img484.imageshack.us/img484/6994/avakado70kn.jpg (http://imageshack.us)

http://img112.imageshack.us/img112/9141/avakado86wr.jpg (http://imageshack.us)

http://img271.imageshack.us/img271/8536/avakado97pq.jpg (http://imageshack.us)

http://img484.imageshack.us/img484/310/avakado102uc.jpg (http://imageshack.us)

arsakay
21-06-2006, 09:21
Teşekkür ederim Hasan42,
mesajını yeni gördüm. :))

Merhaba İbuprofen,
kürdanların zararı yok tabi batırmakta
aşırıya kaçmazsan.

Kabuğu yeterince sert olduğundan
zorlamazsan zaten çok fazla batıramıyorsun.
Tutacak kadar batıyor. :))

cahit55
29-07-2011, 14:55
çekirdekten avakado yetiştirdim.samsun'da yazlıkta bahçeye diktim.boyu şu an 3 metre.iki yıldır çok çiçek açmasına rağmen meyve vermeden dökülüyor.meyve olması için ne yapmalıyım?

bozo.0606
29-07-2011, 15:04
dölleyici bir tür avokado dikmelisiniz , yoksa meyve alamazsınız..
avokado çiçekleri iki zamanlı. avokado çiçeklerinde dişi organlar aktifken erkek tozlayıcılar olgunlaşmazlar ya da erkek tozlayıcılar aktifken dişi organlar çoktan geçmiş oluyor.

toprak tv de öyle söylemişlerdi. muhakkak birtane daha ağaç dikmelisiniz.


samsun'un iklimi meyve vermeye elverişli mi? onu bilmiyorum ama çiçeklenme zamanı soğuklara mı denk geliyor?

dünyam1
29-07-2011, 18:41
avakadoyu çekirdekten yetiştirdim,şu anda saksı da coştu çok güzel yaprakları var parlıyor ama yalnız kaldı bir tane daha avakado alıp yetiştireceğim.

mavikartal5
29-07-2011, 22:48
avakado çekirdeğini suya koydum ve çatladı. saksıya ektim ve halen bekliyorum.
saygılar

avakadonet
14-02-2012, 18:55
Merhaba

Avakado hakkında merak ettiğiniz bütün bilgileri ve bu muhteşem meyveyi 12 ay boyunca avakado.net sitesinden temin edebilirsiniz.

bluemercan
20-02-2012, 22:23
Merhaba arkadaşlar benim birkaç sorum olcak 1. sorum çekirdekten avakado yetiştirdim ve yazlığa ektim gecen sene 1 çekirdekten 2 dal çıktı yan yana büyüyorlar şmdi budamayı nasıl yapıcaz belli bir boya mı gelmesi gerekiyor yoksa 1 sene gectikten sonra kesmek mi lazım üstünden.. Bir dalı yaklaşık 1 mt boyuna ulaştı diğer dal 60-70 cm her ikisini de budamak gerekiyor mu ilk senesi oldugundan yoksa belli bi boya ulaşınca mı budanıyor? Eğer budama yapılması gerekiyorsa tam zamanı mıdır şimdi? 2. sorum ise şimdi 2 dal yanyana büyüdüğünden 2. bir ağaca gereksinim var mı tozlaşmak için? Ektiğim avakadonun hangi çeşit oldugunu bilmiyom doğal olarak en iyi birliktelik zutano ve bacom türlerinin tozlaşmasıyla olyomuş okuduguma göre ama benim ektiğim hangi tür bilmiyorum bu şekilde meyve alabilir miyim alamazsam nasıl hangi tür oldugunu anlıcam ve yanına ne ekmem gerekiyor yardımcı olan arkadaslara şimdiden teşekkürler...

bluemercan
15-03-2012, 14:23
Kimse kalmadı mı bu sitede

limon_sever
15-03-2012, 14:46
Merhaba arkadaşlar benim birkaç sorum olcak 1. sorum çekirdekten avakado yetiştirdim ve yazlığa ektim gecen sene 1 çekirdekten 2 dal çıktı yan yana büyüyorlar şmdi budamayı nasıl yapıcaz belli bir boya mı gelmesi gerekiyor yoksa 1 sene gectikten sonra kesmek mi lazım üstünden.. Bir dalı yaklaşık 1 mt boyuna ulaştı diğer dal 60-70 cm her ikisini de budamak gerekiyor mu ilk senesi oldugundan yoksa belli bi boya ulaşınca mı budanıyor? Eğer budama yapılması gerekiyorsa tam zamanı mıdır şimdi? 2. sorum ise şimdi 2 dal yanyana büyüdüğünden 2. bir ağaca gereksinim var mı tozlaşmak için? Ektiğim avakadonun hangi çeşit oldugunu bilmiyom doğal olarak en iyi birliktelik zutano ve bacom türlerinin tozlaşmasıyla olyomuş okuduguma göre ama benim ektiğim hangi tür bilmiyorum bu şekilde meyve alabilir miyim alamazsam nasıl hangi tür oldugunu anlıcam ve yanına ne ekmem gerekiyor yardımcı olan arkadaslara şimdiden teşekkürler...

Tarım Tv'de yetiştiriciliği hakkında bir video var. Belki sorularınıza yardımcı olabilir.

Avakado Yetiştiriciliği (http://www.tarimtv.gov.tr/VD86_avakado-yetistiriciligi.html)

pria
27-03-2012, 21:38
(Söylemesi ayıp) bizim kahvaltının ana unsurlarından biri bal biri kaymak veya tereyağdır..
Bu avakado denilen garip nesneyle 5-6 yıl önce tanıştım..
Denemek için marketten bir tane aldım..eve geldik..soydum..tadalım dedik..
meğer ham yenmezmiş..bir daha damağımızda kalan o acılık yüzünden geçen yıla kadar elimizi sürmedik..
Taa ki, benim yeğen bize avakado ikram edene kadar..
O günden beri müptelası olduk bunun..
Kahvaltıdan ne idiğü belli olmayan kaymak ve tereyağını kaldırdık..onların yerine içinde bol miktarda doymamış yağ olan avakadoyu koyduk..
Ekmek parçasına avakado ezmesini sürüyoruz..üstüne de bal..bir de adaçayı veya yeşil çay..nefis oluyor..
Eski usul bal-kaymaktan daha leziz oluyor..
Bize göre tabi..
Deneyin derim..
Yalnız avakadoyu günlük miktarda kesip eziyoruz..bekletince oksitlenip biraz kararıyor..

çisem
27-03-2012, 22:34
Yumuşaması için buzdolabında havluya sarıp bekletiyorum.
Sert avakadonun armut gibi yenebileceğini sanmıyorum.
Krem peynir yerine tüketiyoruz biz de.
Kızarmış ekmeğin üzerine tereyağ niyetine kullanıyoruz.
Yarım kalan avakadoyu streçleyerek kararmasını önleyebiliyorum.

bluemercan
04-12-2012, 17:39
Arkadaşlar resimde gördüğünüz avakado meyveleri yaklaşık 6-7 mtlik büyük bi avakado ağacının meyveleri. Bu kadar büyüklükte bir ağaca göre oldukça az meyve veriyor. Meyvelerinin siyah renkte. çekirdeksiz (yanlış duymadınız çekirdeksiz) ve bu kadar küçük boyda olmasının sebebi nedir sizce? Ağaç çekirdekten yetişme aşısız olduğundan mıdır yoksa böyle küçük boyda meyve veren bir tür mü vardır? http://g1212.hizliresim.com/14/4/gkqr0.jpg

Charlaux
04-12-2012, 20:59
Arkadaşlar resimde gördüğünüz avakado meyveleri yaklaşık 6-7 mtlik büyük bi avakado ağacının meyveleri. Bu kadar büyüklükte bir ağaca göre oldukça az meyve veriyor. Meyvelerinin siyah renkte ve bu kadar küçük boyda olmasının sebebi nedir sizce? Ağaç çekirdekten yetişme aşısız olduğundan mıdır yoksa böyle küçük boyda meyve veren bir tür mü vardır? http://g1212.hizliresim.com/14/4/gkqr0.jpg

Merhaba,
Meyvelerin siyah renkte olmasi olgunlasmis olmasindanmis,ayni yesil domates kirmizi domates gibi,zaten yurtdisinda genellikle siyah avokado tercih edilir,ben de denedigim ve kullandigim icin biliyorum oradan aldiklarimi bir sure daha lezzetli.Sekil konusunda da endiselenmeyin,google a avocado size and shapes yazdiginizda da sekillerin degisik olabilecegini gorebilirsiniz.Pine Island Nursery's Avocado Cultivar Viewer (http://www.tropicalfruitnursery.com/avocado-viewer/index.htm) adli siteden de gozunuze bir tur kestirebilirsiniz hangi tur olabilecegiyle alakali,bana oro negro gibi geldi.Yanlisim varsa duzeltin asilanmamis bitkilerin verimlerinin daha dusuk oldugunu biliyorum,ya da aklima oyle bir bilgi yer edinmis.Oro Negro Avocado (http://www.tropicalfruitnursery.com/avocado-viewer/pages/oro-negro.htm) da oro negronun resmine tiklaninca cikan bilgi,dilerseniz sizde ilk adresteki resimlere tiklayip bilgi bulabilirsiniz.
Saygilar

bluemercan
04-12-2012, 23:04
Merhaba,
Meyvelerin siyah renkte olmasi olgunlasmis olmasindanmis,ayni yesil domates kirmizi domates gibi,zaten yurtdisinda genellikle siyah avokado tercih edilir,ben de denedigim ve kullandigim icin biliyorum oradan aldiklarimi bir sure daha lezzetli.Sekil konusunda da endiselenmeyin,google a avocado size and shapes yazdiginizda da sekillerin degisik olabilecegini gorebilirsiniz.Pine Island Nursery's Avocado Cultivar Viewer (http://www.tropicalfruitnursery.com/avocado-viewer/index.htm) adli siteden de gozunuze bir tur kestirebilirsiniz hangi tur olabilecegiyle alakali,bana oro negro gibi geldi.Yanlisim varsa duzeltin asilanmamis bitkilerin verimlerinin daha dusuk oldugunu biliyorum,ya da aklima oyle bir bilgi yer edinmis.Oro Negro Avocado (http://www.tropicalfruitnursery.com/avocado-viewer/pages/oro-negro.htm) da oro negronun resmine tiklaninca cikan bilgi,dilerseniz sizde ilk adresteki resimlere tiklayip bilgi bulabilirsiniz.
Saygilar

Sitede gördüklerim hepsi büyük boylu bunun boyutları çok küçük ince uzun ve işin ilginç yanı çekirdeksiz içi sadece et. Böyle bir avakado daha once görmemiştim. Bu farklı bir tür mü yoksa çekirdekten oldugundan mı boyle bütün gun guneş gördüğünden mi boyle ince kalmış meyveler ya da cevresinde tozlucak ağaç olmadıgından mıdır anlayamadım. Ağaç kuşadasında bizim yazlığa yakın biryerde bende de BACON ve Zutano cinsi 2 avakado 2 yaşında ve 1 tane de çekirdekten yetişme cinsini bilmediğim bir avakadom daha var o avakadoya bu ağaçtan aşı yapayım dedim ama emin olamadım bu agac acaba aşılı mı yoksa çekirdekten mi bu da meyveleri kucuk ve az sayıda olunca tereddüt ettim.

Charlaux
04-12-2012, 23:18
Sitede gördüklerim hepsi büyük boylu bunun boyutları çok küçük ince uzun ve işin ilginç yanı çekirdeksiz içi sadece et. Böyle bir avakado daha once görmemiştim. Bu farklı bir tür mü yoksa çekirdekten oldugundan mı boyle bütün gun guneş gördüğünden mi boyle ince kalmış meyveler ya da cevresinde tozlucak ağaç olmadıgından mıdır anlayamadım. Ağaç kuşadasında bizim yazlığa yakın biryerde bende de BACON ve Zutano cinsi 2 avakado 2 yaşında ve 1 tane de çekirdekten yetişme cinsini bilmediğim bir avakadom daha var o avakadoya bu ağaçtan aşı yapayım dedim ama emin olamadım bu agac acaba aşılı mı yoksa çekirdekten mi bu da meyveleri kucuk ve az sayıda olunca tereddüt ettim.

Cok garip,sahipliyse sahibine sorun daha buyugu varsa bir tane daha alin diyecegim,merakta ettim simdi.Biraz arastirip bugun yarin tekrar mesaj yazarim ;)

samterk
22-12-2012, 00:40
Merhabalar. Ben de geçen yaz Afrikalı bir öğrencimden gelen avakadonun çekirdeğini hiç kürdanla suyla uğraşmadan (o yöntemi bilmiyordum çünkü), sürekli altındaki tabakta su bulunan nemli olan bir saksıya dikmiştim. Çekirdek filizlendi, büyüdü ve şu an yarım metrelik minik bir ağaç. Kışı bu şekilde cam kenarındaki saksıda geçiriyor. Bahara kadar dayanabilirse güneye, ebedi mekanına gidecek. Bir dikili ağacım daha olacak :)

http://i.imgur.com/Z65j9.jpg?1

Sevgi
22-12-2012, 07:13
Bende 3 sene uğraştım avakadoyu çekirdekten yetiştirmeye. Geçen sene kışın çekirdeğin bir tanesini ümitsiz bir şekilde bu defada saksıya dikeyim dedim. Baharda avakado çekirdeğini tamamen unutarak saksıdaki çiçekleri ayırmaya kalkıştım. Birde ne göreyim sert bir cisim ve alttan yaklaşık 10 cm.uzunluğunda beyaz bir kök. Ben tabi çığlık çığlığa avakado çekirdeği filizlendirdim diye keyifle avakado çekirdeğini kökünü kırmadan başka bir saksıya aldım. Şimdi aynı saksıda ve fotoğraftaki halinde. Ama bahçede rüzgardan korunaklı bir yerde sabırla baharı bekliyoruz. Umarım kışı kayıpsız altlatırız.

Benim aldığım avakado yukarıdakiler gibi mor **** siyah değildi. Yeşildi ve tadı çok güzel. Özellikle közlenmiş kırmızı biberle salata yapıp haşlanmış enginarların içine koyunca muhteşem oluyor.;)
356615

mstfylcn
20-02-2013, 16:23
Merhaba arkadaşlar,

Çekirdekten çimlendirmeyi denedim, 3 hafta oldu hala bir hareket yok. Bekliyorum.

Avokado çelikten üretilebilir mi? Çeliğin boyu ve özellikleri nasıl olmalıdır? Köklendirmek için su da mı bekletilmeli yoksa direkt toprağa mı ekilmelidir?

Bu fotoğraftaki avokado ağacı mıdır?

371482

mstfylcn
26-02-2013, 17:20
Yeni denememde olgun bir avokadonun çekirdeğini kullandım. Meyveden çıktığı halinde zaten kök oluşmaya başlamıştı.

Çekirdekten çimlendirmeyi deneyecek arkadaşlara tavsiyem, meyve yumuşayıp iyice olgunlaşıncaya kadar bekleyip daha sonra çekirdeğini çıkarın.

Kelebek
14-01-2014, 14:00
2 farklı tür avakado çimlendirmeye çalışıyorum.

Aşağıdaki avakadonun çimlenmesi 4 ay sürdü. Diğer türün çekirdeğinin çatlaması 1 ay içinde gerçekleşti.

4 ayda çimlenen avakado (kırmızı daire içerisinde gösterilen)

464727....

aydindeniz
14-01-2014, 14:11
avakado çekirdekten çok kolay çimleniyor. toprağa kısmen gömülmesi yeterli. iskenderun da her yerde avakado ağacı bulmanız mümkün. ancak bu ağaçların dişisi ve erkeği farklı oluyor. yani ağacı yetiştirseniz bile meyve alamayabilirsiniz. çimlendikten sonra çok hızlı büyüyor. yazın susuz bırakmayın. kışın soğuktan koruyun yeterli.

Kelebek
20-01-2014, 12:22
Bahsettiğim 2 tür. Soldaki küçük olan 4 ayda çimlenmeye başladı.... Diğeri daha kısa sürede (1-1,5 ay gibi) çimlenmeye başladı.

465756

Jezebel
26-01-2014, 13:29
Benim denemem böyle oldu.
Resim yüklemiştim aylar önce ama şimdi göremedim.


466869



466870



466871


Ne zaman toprağa geçeceğiz bakalım:rolleyes:

Konu buradaymış
http://www.agaclar.net/forum/1209055-post810.htm
İki konu var aynı hemen hemen...

Kelebek
17-02-2014, 10:47
1 Ayda bu kadar büyüdü.... (201 nolu mesajda çimlenen)

hanımeli
17-02-2014, 15:54
Merhaba benim 2 adet avokado çekirdeğim var tavsiyelerimize uygun suya koydum,umarım kısa sürede köklenirler yalnız bir şey dikkatimi çekti,olgunlaşınca meyve vermesi için aşı yapmamız gerekecekmiş,bu doğrumu,aşınız ağaç meyve vermez mi,tohumdan çıkaran arkadaşlar hiç meyve alabildilermi,birde zaten tohumdan elde ermişiz aşı dalını nerden bulucaz ki

Jezebel
17-02-2014, 17:30
Merhaba benim 2 adet avokado çekirdeğim var tavsiyelerimize uygun suya koydum,umarım kısa sürede köklenirler yalnız bir şey dikkatimi çekti,olgunlaşınca meyve vermesi için aşı yapmamız gerekecekmiş,bu doğrumu,aşınız ağaç meyve vermez mi,tohumdan çıkaran arkadaşlar hiç meyve alabildilermi,birde zaten tohumdan elde ermişiz aşı dalını nerden bulucaz ki


Rodosta koca koca ağaçlar var.
Günübirlik gider 4-5 çelik alırsınız.
İş o aşamaya gelsin de:rolleyes:

hanımeli
18-02-2014, 11:48
İş o aşamaya gelsin de:rolleyes:
Çok haklısınız,bizimki acelecilik işte,yine de Rodos'ta olduğunu öğrendiğim iyi oldu teşekkürler

Kayahann
27-02-2014, 10:27
3.seferde başardım :)

Yağmurcan
19-03-2014, 20:11
3.seferde başardım :)

Sayın Kayahann Bey,

Ben de çekirdekten avakadoyu çimlendirdim, hemen hemen sizin denemeniz kadar oldu. Acaba ne zaman saksıya almak gerekiyor? sizde saksıya diktiniz mi?

NaciG
19-03-2014, 20:31
Nereye yazdığımı hatırlamıyorum ama bir daha yazayım. Denedim başardım anlatıyorum. Avakado'da en iyi köklendirme yöntemi göm ve unut prensibi. Avakado çekirdeğini 10 dakikada bir köklendi mi diye ittirip kaktırmanın alemi yok. Balkonda bulunan büyük saksılı bitkilerin dibine 8-10 cm. derine gömüyorum. Zaten bir süre sonra nereye ne diktiğinizi unutuyorsunuz. Ve inanın ekip de büyütemediğim avakado çekirdeği olmadı. Bardakta kürdana takıp büyütmeyi denedim ama ev Ümraniye çöplüğünden beter kokmaya başlayınca vazgeçtim ve gariban da çürüdü gitti. Ocak ayında yine muhtelif yerlere 10 kadar çekirdek ektim... Bekliyorum.

Kayahann
19-03-2014, 20:56
üstteki ilk yapraklar açılınca yani iki yapraklı olunca hemen aldım saksıta saksıda çok hızlı büyüyo zaten

seröz
20-03-2014, 09:56
477060

477061

477062

erhan62
20-03-2014, 10:12
Ben meyvesini yemeyi seviyorum etli kismini karabiber zeytinyagi tuz ile ezip kizarmis ekmege sürmece...

Jezebel
23-03-2014, 14:25
Tohumdan avokado (http://www.agaclar.net/forum/1244592-post204.htm)



477818



.

hanımeli
05-04-2014, 17:05
Bu avokado çekirdeğim,iki tane yapmıştım bir tanesi gelişti.bu gün saksıya geçireceğim,sorun çıkmaz inşallah
480877

Yağmurcan
06-04-2014, 19:55
Acaba saksıya tohumu ekerken tam gömmeden mi ekiliyor? yani tohumun yarısı toprağın üstünde mi? kalıyor.

Kayahann
06-04-2014, 20:01
ben komple gömdüm o fark etmez

seröz
11-06-2014, 08:20
501338

evandevan5
11-06-2014, 08:28
501338
maşallahı var avakadonuzun ama bide tadı güzel olaydı iyiydi. :p

seröz
11-06-2014, 08:32
maşallahı var avakadonuzun ama bide tadı güzel olaydı iyiydi. :p

Teşekkürederim. Benim için öncelik meyve ve sebzelerde tat değildir, faydalarına bakarım. yedikce zaten değişik tatlara alışırsınız.

esradeniz92
28-03-2015, 01:32
ben geçen sene bu aralarda çimlendirdiğim 3 avakado var sorun şu ki 2 tanesi 1 metreye yaklaştılar ama 1 tanesi 30 cm civarında büyümüyor. ilk o çimlenmişti ama diğerleri onu hemen geçtiler. ne yapmalıyım cinsi mi böyle acaba diye düşünüyorum ama ... Bu arada yeni çimlendirme yapacak olan arkadaşlar suda çimlenme yapacaksanız avakadoları delmeden avakado çekirdeğinizin büyüklüğüne göre çay bardağı seçerseniz delmeden alt kısmını suya değmesini sağlayabilirsiniz ben öyle yapıyorum.

evandevan5
28-05-2015, 10:29
ben de avakado çekirdeğini çimlendirmek için bardağı ile beraber güneşin gören balkon camına koydum küçük küçük çatlamaları var.

hira
04-10-2015, 11:02
Hadi bakalım..

Bu arada, avakadoyu ilk kez tatmış bi hira olarak, hiç bir kaybım olmamış, onu anladım :)

kuzukulağı
20-02-2016, 20:08
Merhaba,
İnternette okuduğum 4 tarafından kürdan batırıp su bardağını doldurup, altı suda kalacak şekide bardağın üstüne koyma yöntemiyle 1.5 ay önce bir avokado tohumu, 1 ay önce de 2. tohumu suya koydum. Ama ikisinden de hâlâ hareket yok. İnsanlar 15-20 günde çimlendiğini yazmış hep. Benim çekirdeklerde mi sorun var acaba yoksa herkes mi süreyi az söylemiş. Hiç bu şekilde çimlendiren var mı? Ne kadar sürüyor?
(Bu arada bu ilk mesajım burada, fotoğraf koymak istedim ama nereden koyulduğunu bulamadım)
Cevaplarsanız çok memnun olacağım. Sevgiler..

A_NOMAD
20-02-2016, 22:26
...Hiç bu şekilde çimlendiren var mı? Ne kadar sürüyor?
(Bu arada bu ilk mesajım burada, fotoğraf koymak istedim ama nereden koyulduğunu bulamadım)
Cevaplarsanız çok memnun olacağım. Sevgiler..

Çimlendirme ile ilgili sorularınız için önceki mesajlara göz atmanız yeterli.


Diğer sorunlarınız için ise aşağıdaki linklerimiz var:

agaclar.net Forum Kuralları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

hira
20-02-2016, 23:15
Ben suda çimlenmesi için 2 ay bekledim diyebilirim. Sonuçta çimlenmedi ve ben onu balkondan aşağı fırlattım sinir oldugum için.

Aysgl.yldzz
23-11-2018, 17:59
Merhaba arkadaşlar konu kapandı mı bilmiyorum ama ben koyalı 2 gün oldu hemen çimlenmiş çok olgun avakadonun çekirdeğini koymuştum suya kürdan varırım :) buradaki yazıları okuyunca baya ümitsizliğe kapıldım ama çimlendiğini görünce baya sevindim ����

chelik26
05-01-2019, 11:42
685857

685858
Bu 2 resim tek bitki ve çekirdekten yetiştirdim. Aşı yapacam.

685859

685860
Bu 2 resim tek fidan aşılı. Bu ya erkek ya dişi bilmiyorum, bilen varsa bilgi verirse sevinirim. Bundan aşılık alıp filizlenmesini beklediğim 20 kadar çakirdeğe aşı yapmayı düşünüyorum.

685861
Bu diğer bir aşılı fidan. Bu fidanla üstteki arasında belirgin fark var. Bu 2 fidandan biri erkek biri dişi(**** farklı cins, bilmiyorum ).
Yalnız bunun yaprakları kurumaya başladı. 2 ay önce alanyadan getirilmişlerdi. İlk geldiğinde kurumalar çok azdı ve sadece 2-3 yaprakta vardı.
Erkek dişisi ve yaprak kuruması hakında bilgisi olan varsa bilgilendirirse mutlu oluruz.

chelik26
05-01-2019, 11:46
685866

its_just_a_ride
05-01-2019, 12:16
Bu diğer bir aşılı fidan. Bu fidanla üstteki arasında belirgin fark var. Bu 2 fidandan biri erkek biri dişi(**** farklı cins, bilmiyorum ).
Yalnız bunun yaprakları kurumaya başladı. 2 ay önce alanyadan getirilmişlerdi. İlk geldiğinde kurumalar çok azdı ve sadece 2-3 yaprakta vardı.
Erkek dişisi ve yaprak kuruması hakında bilgisi olan varsa bilgilendirirse mutlu oluruz.

Avokado'da yaprak kuruması topraktaki klor birikmesinden oluyor diye okumuştum. Arada içme suyuyla veya arıtma suyuyla derince sulayın fidanı.

Büyük olan fidanı neyle aşıladınız? Meyve veren ağaçtan mı çelik aldınız ?

chelik26
05-01-2019, 14:43
Büyük olan fidanı neyle aşıladınız? Meyve veren ağaçtan mı çelik aldınız ?

İçme suyu sulamasını geldiğinden beri yapıyroum. 2/3 içme 1/3 çeşme karışık suluyorum.

Dediğim gibi 2 fidan Alanyadan getirildi, aşılı geldiler, muhtemelen fidancıdan alındı.
Nasıl nereden aşı yapıldığı hakkında bilgim yok.

huso93
05-01-2019, 16:48
İçme suyu sulamasını geldiğinden beri yapıyroum. 2/3 içme 1/3 çeşme karışık suluyorum.

Dediğim gibi 2 fidan Alanyadan getirildi, aşılı geldiler, muhtemelen fidancıdan alındı.
Nasıl nereden aşı yapıldığı hakkında bilgim yok.

Yaprak yanması klor **** sodyum kaynaklı ve muhtemelen sudan kaynaklı. Bazı çeşitler ve anaçlar hassas olabiliyor. Yağmurlu ve ılık bir günde dışarda dursun ki topraktaki birikmiş olan ağır metaller süzülsün.

chelik26
05-01-2019, 17:00
Yaprak yanması klor **** sodyum kaynaklı ve muhtemelen sudan kaynaklı. Bazı çeşitler ve anaçlar hassas olabiliyor. Yağmurlu ve ılık bir günde dışarda dursun ki topraktaki birikmiş olan ağır metaller süzülsün.

Teşekkür ederim, havalar ısınsın biraz, zaten tarlaya dikecem. şimdilik arıtılmış suyla çözmeye çalışmaktan başka yapılacak çok bişey yok. En azından nedenini öğrendik

mstfylcn
13-01-2019, 17:29
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190113/6c4510751b08b4bc4ffd8884af7e2fc1.jpg

Ne zaman topraklı saksıya transfer etmek gerekiyor?


Sent from my iPhone using Tapatalk

chelik26
13-01-2019, 18:36
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190113/6c4510751b08b4bc4ffd8884af7e2fc1.jpg

Ne zaman topraklı saksıya transfer etmek gerekiyor?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Bence hemen saksıya alın. Benimkinin kökleri bu kadar bile yoktu toprağa gömdüğümde.
Kaç ayda bu hale geldiler. Ben 5 ay önce suya koyduğum çekirdek hala uyuyor.
Sanırım baharı bekliyor ne kadarda içeride olsa kışı algılıyor muhtemelen.

mehmet0791
10-05-2019, 23:11
https://www.youtube.com/watch?v=aOHuqSdHgSI

yardimcierhan
20-07-2019, 14:52
Arkadaşlar merhaba, avakado’yu toprağa geçirmek için belli bir süreye ihtiyaç var mı? Benim bir hayli köklenenler var. Onları ne zaman geçireceğimden emin olamadım.

yardimcierhan
20-07-2019, 14:52
Akşam fotoğrafını atayım.

yardimcierhan
20-07-2019, 14:53
Zira bazıları çok köklense de dal gelişim göstermeden ölüyor ne yazık ki. :/