View Full Version : Avustralya dutu ve Ihlamur yaprağı dolması
denizakvaryumu
13-05-2009, 15:04
Çoğu kişi üzüm yaprağı sarmasını sever ama üzüm yapraklarının kükürtle ve bordo bulamacı ile ilaçlandıktan sonra toplanıp toplanmadığı konusu toplayıcının insafına kalmış bir olay.
Şüphe duymaktansa elimizdeki alternatifleri değerlendirmekte fayda var:
Daha önce forumda konu arasında kalmış olan anlatımı buraya taşıdım ve üstüne Avustralya dutunu da ekledim.
Avustralya dutu ve Ihlamur yaprağı dolması:
Ihlamur veya Avustralya dutu yapraklarını kaynayan suya atıp çıkarın.
Zar şeklinde doğradığınız soğanların üzerine karabiber ve tuz atıp ovun.
Üzerine yıkanmış pirinçleri, kuş üzümünü, toz şekeri ve zeytinyağını atıp karıştırın.
Yaprakların parlak kısımları tezgahın üzerine gelecek şekilde koyun. Yaprağın içine bir kaşık dolma içinden koyup iki yanını içe katlayın.
Dolmaları tencereye sıralayın. 2 bardak sıcak su koyun. Dolmaların üzerine bir tabak kapatın. Kısık ateşte 35 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
ormancık
13-05-2009, 15:18
O kadar güzel tarif ettiniz ki Sn.denizakvaryumu çok fena canım çekti, ağzım sulandı. Ne yapacağım mecbur işten dönerken ÇAĞDAŞ'a uğrayacağım.:)
Ama ben ZEYTİNYAĞLI DOLMAYI limonlu severim. Bu tarifte geçmiyo. Acaba limon koysak nasıl olur?
Mini Avusturalya dutunun sayıca çok olmayan yapraklarına potansiyel dolma gözüyle bakmam, bitki için çok tehlikeli olacak.
Yaprak dolmasının yaprakları için yeni bahçenize Kazova asması mutlaka dikin, Serdar bey detay bilgisini verecektir :)
Dut ve ıhlamur yanına yaklaşamaz.
Tokat yaprağı olarak ünlenen asıl asma yapragı budur :)
BalıkcıSerdar
13-05-2009, 22:38
Biraz önce bionemli asmalarınızı görünce soracaktım onlar Tokat yaprağı asmalarımı diye:)
Şimdilik detaylı bir bilgim olmamasına karşın, heran bilgilendirilebilir ve bilgilendirebilirim. Gerçi bu sene için gecikti, herhalde seneye kaldı benim Tokat asmaları.
Şu an için Kazova asmasının başka yerde aynı ürün kalitesini yakalayıp yakalayamayacağı hakkında bile bilgim yok maalesef. Ama dediğim gibi bilgilenir bilgilenmez haberdar edeceğim sizleri.
Daha elektrikli Tokat Kebabı ocağından bile maalesef haber gelmedi baksanıza:(
denizakvaryumu
13-05-2009, 22:42
Yaprak dolmasının yaprakları için yeni bahçenize Kazova asması mutlaka dikin, Serdar bey detay bilgisini verecektir :)
Dut ve ıhlamur yanına yaklaşamaz.
Tokat yaprağı olarak ünlenen asıl asma yapragı budur :)
Bala daki fidancıda varsa mutlaka alırım.
Ama hemşeriniz Serdar Bey de bir tane bile yok...5 dönüm arazide bir tane kazova asması olmayacak, bu sefer kesin Tokat'lılar döver :)
BalıkcıSerdar
13-05-2009, 22:44
Arazinin benim olmadığını tekrar hatırlatırım:(
Resimdekiler farklı türler.
200 Kazova (Kat köyünde buldurabildim) Ankara'da köklendirip diktim, 50 kadar tuttu, ancak (rakım, nem, toprak vs.) üzüm verimi Turhal'daki gibi olmadı.
Kazova olmasa bile Narincede idare eder.
Kebabı çok hatırlatma, üstüne kalabilir :)
Bala'da yok.
Çubukları temin etmeyi üstleneyim, ozaman:)
BalıkcıSerdar
13-05-2009, 22:48
Kebap diyen mi oldu ki:confused:
Önünüze bakııın, hiç bir şey olmamış gibi yapııın:o
denizakvaryumu
13-05-2009, 22:49
Arazinin benim olmadığını tekrar hatırlatırım:(
5 dönüm araziye dikilen her fidan ve her fide bir Tokat'lı tarafından dikilmiş ama bir Tokat asması dikmemiş , kim olabilir acaba?:D
BalıkcıSerdar
13-05-2009, 22:52
Valla Şubat ayında babam arkadaşını aradı (uzaktan akrabalıkta çalar) söz aldı, hatta köklendirip yollayalım dediler ama bu zaman oldu ses seda çıkmadı. Onun için temin hususunda bir şey diyemeyeceğim. Malum, babam 70'i devirdi, e arkadaşı da öyle, daha ne deyim.
Her ikinizdende bahçelerinizle ilgili başlık bekliyoruz, rahat rahat yazabilelim.
Ekşikarayada ulaşıldı bilginiz olsun:)
denizakvaryumu
13-05-2009, 22:53
Kebap diyen mi oldu ki:confused:
Önünüze bakııın, hiç bir şey olmamış gibi yapııın:o
Etler benden, tokat ocağı sizden...Yeter ki karşı tepelerdeki yolu ve elektriği olmayan, kuş uçan ama kervan geçmeyen araziyi alayım :D
denizakvaryumu
13-05-2009, 22:58
Her ikinizdende bahçelerinizle ilgili başlık bekliyoruz, rahat rahat yazabilelim.
Ekşikarayada ulaşıldı bilginiz olsun:)
Ekşikara nerenin ?
Bahçeyle ilgili başlığı açamıyorum çünkü ön anlaşma oldu ama para verip senedi almadık.Gelecek hafta bir aksilik olmazsa olacak.
Konu başlığını o zaman açayım.
BalıkçıSerdar'ın başlığı çoktan açması gerek , bando-mızıka-havai fişek hepsi tamam.Vira bismillah başlığı bekliyoruz.:D
O zaman ocak, çelikte benden, geriye odun kaldı :)
Ekşikara Erba'dan, Şahabettin beyle görüştüm, sağolsun çok ilgilendi, rezervimiz tamamdır.
Hmm yazlıkta bitkilere meraklı bir komşumuz kokulu üzüm ile kocaman yapraklı bir asma dikmişti (hiç üzümünü görmedik). İncecik ve kocaman boyutlu yapraklardan toplayıp dolma yapmış ve yemiştik.
O tokat asması olabilir mi ki?
Benim annem bu iki yapraktan yarım tencere sarma çıkartır:p
Yanındaki hercai, böğürtlen ve RR yapraklarıyla karşılaştırıldığında, Avustralya dutu yaprağının boyutu iyice anlaşılmaktadır sanırım.
78416
RR nedir :)
Red Robin mi? :)
ormancık
14-05-2009, 10:34
Siz hala annenizin domatlarını mı yetiştiriyorsunuz yoksa?:)
RR nedir :)
Red Robin mi? :)
Evet Red Robin. Benim bitkiler böyle içiçe samimi bir şekilde yaşıyorlar da:)
Acarextt03
14-05-2009, 11:01
Benim avustralya karadutumda ancak bir karış boyu var ama şimdiden 2 tane verdi...
denizakvaryumu
14-05-2009, 11:04
Bu sene bu başlıkta, Avustralya dutu yaprak dolması resimlerini görürüz inşallah.
Goji den çay demleyenler, dolmayı da korkmadan yapar gibime geliyor :)
Korkmasına korkmaz da, kıyabilir mi işte orası belli olmaz:)
BalıkcıSerdar
14-05-2009, 11:19
Korkmasına korkmaz da, kıyabilir mi işte orası belli olmaz:)
Kıyar kıyar, hani o çantadaki falçata varya:)
Hmm yazlıkta bitkilere meraklı bir komşumuz kokulu üzüm ile kocaman yapraklı bir asma dikmişti (hiç üzümünü görmedik). İncecik ve kocaman boyutlu yapraklardan toplayıp dolma yapmış ve yemiştik.
O tokat asması olabilir mi ki?
Tokat (Kazova) asması aslında şıralık, pekmezlik bir cins.
Yaprakları çok büyük olmaz, dolmayı yerken damarlarını hiç farketmezsiniz.
Kültüre alınmış en tanınan cins Narincedir.
Kıyar kıyar, hani o çantadaki falçata varya:)
E inanmıyorum, bütün sırlar açığa çıkarıldı:) O başka işlere yarıyordu, avustralya dutu yapraklarına değil.
Tamam bir kaç yaprak daha çıksın, sus payı sarma yapılacak söz:D
Merhaba =)
Bahçedeki dutun Avustralya dutu olduğunu tesadüfen öğrendim. Ben o dutu 3kuyular pazarından tire-kaplan karadutu diye almıştım çünkü. Mutlaka deneyeceğim yazın.
Bu arada incir'in yapraklarının kokusu hep güzel gelmiştir. İncir yaprağını da benzer şekilde kullanabilirmiyiz?
Teşekkürler
kumyaka2010
05-02-2010, 10:06
Sayın arkadaşlar !
Kumyaka koyunun çekirdeksiz kırmızı uzumunun ( rumlardan kalma ) yapragını benim hanım sarma yapmak için çok sever . Çunki dolu ve ipek gibi yapragı vardır .Zeytinyaglı sarmaya bayılırım . Kimse heveslenmesin yazı beklemek lazım . Selamlar.
Sabah sefasının yaprağndan da çok güzel sarma olur. Ben çok severdim, yani çocukken. Annem üzüm yaprağı yetişmediğinde bahçeden bu yaprağı toplatır artan içi böyle değerlendirirdi. özellikle onları seçerdim yerken. Deneyin bence.
Sanırım , İzmir'in çekirdeksiz beyaz üzüm yaprağını denemediniz. Sarma deyince ilk akla gelendir.
toprak5552
07-01-2012, 21:09
fasulye yaprağında güzel oluyor sarması
Manolya_
07-01-2012, 21:52
fasulye yaprağında güzel oluyor sarması
Sayın toprak bey,
Kesinlikle haklısınız güzel kelimesi az bile kalır. şahane oluyor.
ama sizin yörede yapılıyormu:confused:
Denemeye değer,teşekkürler.
toprak5552
06-05-2012, 19:59
Sayın toprak bey,
Kesinlikle haklısınız güzel kelimesi az bile kalır. şahane oluyor.
ama sizin yörede yapılıyormu:confused:
sayın manolya;
yapılmazmı severim taze yapraklarından zamanı bir gelsede yesek:D
Avustralya karadutundan dolma yaptım. Yaprak dolmasıyla aynı tencerede pişirdim. Tadlarında fazla fark yok. Dut yaprakları biraz daha ekşimsi.
kelebek çalısı
14-05-2015, 20:12
Şimdi tam mevsimi. Geçen haftalarda taze ıhlamur yapraklarını toplayarak ilk kez zeytinyağlı sarmasını yaparak denedim.
Bildiğimiz, herkesin kendince alışageldiği zeytinyağlı iç harç ve yıkayarak hafifçe haşlanan ıhlamur yaprakları. Tencereye yerleştirilecek bir kaç limon dilimi ve benim kafama göre ilave ettiğim nar ekşisi. ;)
552998
552848
Sonuç mu? Ben çok sevdim. Klasik asma yaprağından sarılanı tahtından edemez ama bence harika bir alternatif.
Eşinizi, dostunuzu şaşırtmaya değecek inanın. :D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.