PDA

View Full Version : At Kestanesi üretimi




ali boztepe
12-07-2006, 16:15
Efendim daha önce bir projemin olduğundan bahsetmiş ve yardımlarınızı rica etmiştim. Cevaplar için teşekkürlerimi arz ederken; projeminde ne olduğu hakkında bilgi vermekten mutluluk duyacağım. Her Türk insanı çevresi için bu ve benzeri projeleri destekler inşaallah.

Giresunun Espiye ilçesindenim, dolayısıyla Bursada bulunduğum süre içersinde Çekirge caddesi boyunca uzanan AT KESTANELERİ beni fazlasıyla büyüledi. Onlara bakarken adeta kendimden geçiyorum. sSanki bana bir şeyler anlatır, birşeyler söyler gibiler... Onlarla iletişime geçiyorum. Bende çocukluğumdan beridir ağaç sevgisi inanılmaz boyutlara ulaşmıştır.

TEMA'nında üyesiyim. Mardin Mazıdağı ilçesinde bulunduğum 4 yıllık süre içersinde ise 1000'in üzerinde fidanları ağaç olarak yetiştirmiş bulunmaktayım. Onlar şimdi hepsi birer ağaç oldular, haberlerini alıyorum zaman zaman.

Kendi ilçem olan ESPİYE ilçemize 100 adet AT KESTANESİ, 100 adet IHLAMUR, 100 adet ERGUVAN ve 100 adette POLEWNİA (kral ağacı) çalışmam var.

Bunlardan 100'ün üzerinde Plownia fidanını yetiştirmeyi (çelikleme) yani daldırma usulü ile ürettim. Şu an 100' üzerinde ise AT KESTANE fidanım var onları da tohumlarından ürettim. IHLAMUR VE ERGUVAN ağaçlarının tohumlarını bu yıl toplayıp üretmeyi düşünüyorum. Kısmende olsa şu an projemi başarmış bulunmaktayım.

Bu fidanlar yaklaşık olarak iki metre boya geldiklerinde teneke kutularıyla beraber hayrıma ilçe belediye yetkililerine kendimde dikiminde bulunmak kaydıyla teslim edeceğim. İnsanlarıma iyi bir örnek İLÇEME ise bir hizmetim olur düşüncesiyle başlattığım bu projemi inşaallah başarırım.

Ürettiğim tohum ve fidanlarla ilgili olarak bilgi almak isteyen arkadaşım varsa, nasıl ürettiğim hakkında seve seve bilgi veririm. AT KESTANESİ VE PLOWNİA çeliklerini toprak içersinde bir böcek yiyip zarar veriyor. Zarar görmemesi için bu konuda da bilgi verebilirim.

Saygı ve hürmetlerimle...




aytacus
17-09-2007, 00:46
merhaba.
ben tohumdan at kestanesi üretmek için can atıyorum
apartmanımızın bahçesinde kocaman bir kestane ağacı var ve bütün tohumları toplayacağım.
yardımlarınızı bekliyorum...

ali boztepe
20-09-2007, 12:47
Sayın Aytacus, At kestaneleri Eylül sonu itibariyle Bursa'da ağaçlardan dökülmeye başlar.

At kestanelerini toplarken dolgun ve parlak olanlar seçilmeli ve hemen bir hafta içersinde geç kalmadan,daha önceden hazırlanmış toprağa fazla derin olmayacak şekilde ekilmelidir.

Ancak tohumlar ekilmeden önce 20 litrelik tenekeye su doldurulup, içersine bir çay bardağı MAZOT veya GAZYAĞI ilave edip, At kestanelerini de bu suda karıştırarak toprağa verdiğimizde,tohumları yiyen zararlı böcekleri de tiksindireceği için uzaklaştırmış oluruz.

Daha sonraları ise,yani baharla birlikte fidan olmaya başlayan At kestanelerini;Halk arasında "DANA BURNU" diye bilinen bir böcek türü yani zararlı; Bu fidanları köklerinden keserek kurumasına sebep olmaktadır. Yine,ayrıca beyaz renkte bir KARINCA türünün de, bu fidanların köklerinden başlayarak AT kestanesinin içini oyup özünü yiyerek kuruttuklarınıda gördüm.
Bütün bunlar için,yani bu zararlıları etkisiz hale getirmek için ZİRAİ İLAÇ satılan yerlerde,bu zararlıları da söyleyerek temin edeceğiniz ilaçla bu zararların önüne geçilecektir.

Bu ilaçlamayı Mayıs ayından başlayıp Eylül sonuna kadar ayda bir kez tekrarlamalısınız.En az üç yıl.

İlaçlamanın nasıl yapılacağını Zirai ilaç satan yetkili belirtecektir. Çünkü ilaçlar farklı farklı olup buradaki oradakilere uymayabilir.
Ayrıca, benim yaptığım işlemi belirtmek gerekirse: 20 Litrelik tenekeye su doldurup paket veya şişe halinde satılan ilacı bu suya kattıktan sonra ilaçlı suyu fidanların diplerine,yani kök kısımlarına gelecek şekilde verilmesi şeklindedir.

Size daha pratik bir fikir vermek açısından şunu belirtmek isterim: Eğer etrafınızda 20 kiloluk teneke kutular bulabilirseniz, bu AT kestanesi tohumlarını temin etmiş olduğunuz tenekelere ektiğinizde, sulaması daha kolay,dikimi ise daha pratik olacaktır. Çünkü fidanlar onun içinde rahatlıkla Dört beş yaşına kadar gelişebilir,dolayısıyla Fidanları teneke kutudan çıkarmadan toprağa böylelikle hazır halde verebilirsiniz.

Tüm fidancılar bu şekilde; gerek naylon tüp veya teneke kutulara bu tohum veya fideleri dikerek yıl kaybı olmadan hazır şekilde büyümelerinekatkıda bulunmaktadırlar. Ancak teneke kutuları altlarından delinmesini de unutmayınız.

Umarım yararlanırsınız.
Saygı ve hürmetlerimle.

Balıkcı
20-09-2007, 15:49
Ben de atkestanesi hayranıyım.

Tohumdan yetiştirdiğim iki fidanı toprağa diktim fakat maalesef yıllardır hiçbir gelişme göstermediler.
Altında kaya mı var acaba diye birinin yerini değiştirdim, yine bir değişiklik yok.
Ne ölüyor ne de oluyorlar.

Paulownia çeliklerini ne zaman ve nasıl daldırmalıyım?

İlk mesajı okuduğumda, dudaklarımdan dökülen, ''Allah razı olsun ve senin gibilerin sayısını çoğaltsın.'' kelimelerini buraya yazmadan da edemedim.:D

Selam ve sevgiler.

raddle
02-11-2007, 15:21
Merhaba Ali Boztepe ve Balıkçı
Bu yıl diktiğim at kestanesi çimlendi. Ne kestaneyi dikim öncesi ilaçladım ne de teneke bir kutuya diktim.Normal bir saksıya dikmiştim.Şimdi havalar da soğuk. Nasıl koruyacağım ben kestaneyi ? Bundan sonra neler yapmam lazım ? Şu an camın dışında duruyor. İçeriye mi alayım ? Başka bir saksıya mı taşıyayım ?

alievc
09-11-2007, 15:11
ne güzel
bende ankara TEMA üyesiyim bizde bugünlerde meşe palamudu topluyor ve dikimine başladık ayrıca biz ankara tema da her bir ağaç tanıtımı yapıyoruz,arkadaşlarda konu olarak at kestanesini seçtiler onlara yardım etmek istedim konu hakkında bilgi tolamak için

Selahattin Yılmaz
09-11-2007, 19:30
Sevgili alievce,

selam
yazılarınıza baktım ağılıklı olarak bitkilerden sebzeler üzerine ama beni isi sizden bir ricam var.
biz ankara tema gönüllüleri olarak her bir ağaç tanıtımı yapıyoruz bu ay da "at kestanesi ağacı" anlatılacak
daha geniş bir bilgi toplayabilirmiyim diye yazmıştım
saygılarımla

Şeklinde göndermişl olduğunuz maile binaen burada yazıyorum aradığınız bilgileri

Burada arayınız (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2048&highlight=at+kestanesi) ve eğer bulamazsanız buraya bir göz gezdirin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=13210#post13210) yine bulmazsanız burası da (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2977&highlight=at+kestanesi) işinize yarayacaktır yetmedi buraya da (http://tr.wikipedia.org/wiki/At_kestanesi) bir bakın, göz gezdirin, not alın ve artık bunlarda yetmezse artık enine boyuna ne istediğinizi buradan sorun o zaman size elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

evrims
12-11-2007, 07:17
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye at kestanesi ve meşe palamudu ekmek istiyorum. Sizlere soracagım şey at kestanesi hakkında. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 20 kadar at kestanesi tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

quercuslover
12-11-2007, 15:41
selam evrims ben ilk önce ev ortamında bir saksıda fidan haline getirip ondan sonra doğaya bırakmanızı tavsiye ederim çünkü doğada tohumdan fidan haline gelmeleri çok zor.

evrims
12-11-2007, 19:59
Sağolun ilgilendiginiz icin. Eger deneyimleriniz varsa lütfen paylaşabilir misiniz çünkü daha önce hiç denemedim.

Aslında topladıklarımın bir çoğunu plastik bardaklara saksılara ve toprağa gömdüm ve doğadakileri kendi hallerine bırakmayı düşündüm. Belki tutarlar ama evdekiler için ne yapmalıyım? Mesela kaç derecede tutmam lazım? Ne kadar zamanda bir sulamam lazım? Güneş görmesi gerekir mi? ve çok sabırsız oldugum icin fidan hallerine gelmeleri ne kadar zaman sürer?

malina
12-11-2007, 20:16
Sabırsızsanız, cevap beklerken bu konuda farklı yerlerde yazılmış olanları okuyabilirsiniz. Çünkü önemli olan çimlenmenin mantığıdır. At kestanesi ya da meşe olması çok farketmez...

evrims
12-11-2007, 20:35
Sabırsızsanız, cevap beklerken bu konuda farklı yerlerde yazılmış olanları okuyabilirsiniz. Çünkü önemli olan çimlenmenin mantığıdır. At kestanesi ya da meşe olması çok farketmez...

Bir çok yeri okudum ama at kestanesi hakkındaki bu soruların cevaplarına ulaşamadım. Normal yani normalden kastettiğim yenebilen kestane için bir başlık var çok güzel anlatılmış ve insanlar ulaştıkları başarıların fotograflarını gondermiş ve amatörce yetiştirmişler. Benim istedigim de amatörce ve amaca yönelik ve en hızlı şekilde yetiştirmektir. Diğer merak ettiğim ise at kestanesinin ya da meşenin Ankara ikliminde tutup tutmayacağından emin olmaktır. ali boztepe takma isimli arkadaşımızın anlattığı gibi yapabilecek kadar ne maddi gücüm var ne de zamanım var. Benim amacım insanlardan yardım alıp çirkin bir yeri ağaçlandırmak. Bu doğrultuda cevaplar alırsam daha memnun olacağım.

evrims
14-11-2007, 23:23
Bir çok yeri okudum ama at kestanesi hakkındaki bu soruların cevaplarına ulaşamadım. Normal yani normalden kastettiğim yenebilen kestane için bir başlık var çok güzel anlatılmış ve insanlar ulaştıkları başarıların fotograflarını gondermiş ve amatörce yetiştirmişler. Benim istedigim de amatörce ve amaca yönelik ve en hızlı şekilde yetiştirmektir. Diğer merak ettiğim ise at kestanesinin ya da meşenin Ankara ikliminde tutup tutmayacağından emin olmaktır. ali boztepe takma isimli arkadaşımızın anlattığı gibi yapabilecek kadar ne maddi gücüm var ne de zamanım var. Benim amacım insanlardan yardım alıp çirkin bir yeri ağaçlandırmak. Bu doğrultuda cevaplar alırsam daha memnun olacağım.

bana yardım eli uzatacak olan var mı meşe üretimi konusunda?

Selahattin Yılmaz
14-11-2007, 23:38
Sevgili evrims, ağaç üretimi söz konusu olduğunda at kestanesi de aynıdır meşede ve eğer at kestanesi ve meşe ağacını Ankara'da görüyorsanız ki rahatlıkla yetişmesi lazım sizde tohumdan rahatlıkla üretirsiniz. Tohumlarınızı hemen toprağa ekin (her iki ağaca ait tohumları) mart nisan aylarında havaların ısınmasıyla bitkilerinizin çimlendiğini göreceksiniz. Normal sulama ve gübreleme işleri dışında yapmanız gereken tek şey aşırı sıcaklarda ve aşırı ışıkta yeni çimlenmiş bu fidelerinize gölgeleme yapmaktır. Aşırı ışıktan ve sıcaktan ilk yıl fidelere zarar görebiliyor. Bunun dışında tohumlarınızı siz ekin gelişmeleride burada yazın ki bizde size zamanında bilgi verelim.

evrims
15-11-2007, 09:40
Sevgili evrims, ağaç üretimi söz konusu olduğunda at kestanesi de aynıdır meşede ve eğer at kestanesi ve meşe ağacını Ankara'da görüyorsanız ki rahatlıkla yetişmesi lazım sizde tohumdan rahatlıkla üretirsiniz. Tohumlarınızı hemen toprağa ekin (her iki ağaca ait tohumları) mart nisan aylarında havaların ısınmasıyla bitkilerinizin çimlendiğini göreceksiniz. Normal sulama ve gübreleme işleri dışında yapmanız gereken tek şey aşırı sıcaklarda ve aşırı ışıkta yeni çimlenmiş bu fidelerinize gölgeleme yapmaktır. Aşırı ışıktan ve sıcaktan ilk yıl fidelere zarar görebiliyor. Bunun dışında tohumlarınızı siz ekin gelişmeleride burada yazın ki bizde size zamanında bilgi verelim.

Çok teşekkürler. Çimlenmeyi gördüğümde de gölgeleme teknikleri hakkında bilgiler almak için tekrar başvuracağım. Birçok tohum topladığım için bazılarını hepsini farklı şekilde diktim nasıl ekilecegini bilmedigim için. Meşelerin yarısını beyaz kısmı alta gelecek şekilde yarısını da beyaz kısmı üste gelecek şekilde diktim.Doğru olanı hangisi? Palamut dik olarak degil yan olarak dikiliyormuş galiba palamutların çoğunu yan bir kısmını da çağraz diktim. 6 tane meşe tohumunuda sürekli ıslak bir pamuğun altında bekletiyorum. içlerinden iki tanesinin kabugunu daha kolay çıksınlar diye maket bıçağıyla çatlattım bi yerde okudugum bir yazıya göre. Bilmiyorum dogrumu yaptım yanlış mı... Bir sorum daha olacak size; Eğer doğaya terketmeyip kendim sulayacaksam kaç günde bir sulamalıyım ve çimlenme olmadan toğrağa gübre eklemelimiyim?

quercuslover
22-05-2008, 10:19
Sevgili Evrims Meşe üretimi konusunda sitede azımsanamayacak kadar bilgi var diğer sayfalarıda okumalısınız.

evrims
02-07-2008, 11:10
Sevgili Evrims Meşe üretimi konusunda sitede azımsanamayacak kadar bilgi var diğer sayfalarıda okumalısınız.

Evet normal yani yenebilen kestane hakkında var ama at kestanesi hakkında yok. Eğer hakikaten varsa bu konu başlığı altına linkini yazarsanız çok sevineceğim. Çünkü hakikaten yok..

evrims
02-07-2008, 11:47
Selamlar arkadaşlar, 2007 kasım ayı civarında Ankara Beşevler de ve başka yerlerde gördüğüm at kestanesi ağaçlarının (Aesculus galiba-kesinlikle yemeyin zehirli) altına düşen yenemeyen kestane cinslerinden toplamıştım ve daha sonra açık bir araziye dikmek için bahçemde bulunan saksılara dikmiştim. Şimdi aşağıda fotograflarını yolluyorum. Yalnız bazılarında problem var. Bir tanesi tamamen yapragını doktu ama sanki tekrar canlanacak gibi. 2 tanesi cok saglıklı diger 2 tanesi ise yapragını doken gibi olmaya yavas yavas basladı. Genelde fazla gunes almiyorlar ve sadece aksam gunesi aliyorlar. haftada 3-4 defa suluyorum. Problem ne olabilir?(Birde sanki bana sağlılklı olanların cinsi faklıymış gibi geliyor. Sizce de öylemi?) Yardım ederseniz sevinirim. İşte resimler:

1.Genel görüntü

http://img133.imageshack.us/img133/760/img7131edit2es9.jpg (http://imageshack.us)
2.Durumu kötüleyenlerden soldaki

http://img133.imageshack.us/img133/849/img7150editoc3.jpg (http://imageshack.us)

3.Durumu kötüleyenlerden sağdaki
http://img78.imageshack.us/img78/7811/img7144editeb8.jpg (http://imageshack.us)

4. Bu da azimli kestane. Umarım yaşayacak. Azime koydum adaına:)
http://img167.imageshack.us/img167/5806/img7148editvp5.jpg (http://imageshack.us)

alievc
03-07-2008, 00:23
merhaba
ilginizden ötürü sizi tebrik ediyorum, bende bir ziraat mühendisi değilim ama
pratikte fidan yetiştirme ve bakımları konusunda bazı bilgiler aldım şayet
bu konularda biraz daha bilgi sahibi olmak isterseniz size iki şey tavsiye edebilirim 1.ankara büyük şehir bel.bazı dönemlerde bahçıvanlık kursu açıyor.
2 .şahsımda fidan süs bitkisi yetiştirme ve bakımları ile ilgili
cd var size sunabilirim.
ama sizin sorduğunuz konuda nacizane bilgime göre tüm tohumlar tutacak ve
birer fidan olacak diye bir şart yok.ayrıca bazılarının yaprak dökmeleri toprak içinde çeşitli kurt ve benzeri şeylerde olabilir elbette farklı ağaçlardan alınmış
çekirdeklerden farklı tür çıkabilir biliyorsunuz at kestanelrinin de bazı türleri var
bahçeli 4.cadde de hem pembe açan hemde beyaz renk çiçek açan türünü görürsünüz.ayrıca resimdende gördüğüm kadarıyla yaprağını dökmüş olan fidan daha bence yaşıyor.ben de bahçemizde 25 adet meşe palamutu 1 adet selvi 3 adet de kestane yetiştirdim sadece 3 adet meşe palamutu çıkmadı.
bunda benimde yanlışım olabilir çekirdeklerin sağlam olup olmadıklarını ekmeden önce bir suya atıp dibe çökenleri kurtlanmamış hasar görmemiş olanları ekmek lazım. siz çok başarılısınız saygılarımla

üzüm
03-07-2008, 10:08
... Yalnız bazılarında problem var. Bir tanesi tamamen yapragını doktu ama sanki tekrar canlanacak gibi. 2 tanesi cok saglıklı diger 2 tanesi ise yapragını doken gibi olmaya yavas yavas basladı. Genelde fazla gunes almiyorlar ve sadece aksam gunesi aliyorlar. haftada 3-4 defa suluyorum. Problem ne olabilir?(Birde sanki bana sağlılklı olanların cinsi faklıymış gibi geliyor. Sizce de öylemi?) Yardım ederseniz sevinirim. İşte resimler:
...

Sayın evrims, ağaç yetiştirme konusunda pek bilgim yok, ama saksılarınız küçük göründü. Galiba at kestanesi büyük ağaç sınıfında. Acaba kök saçakları saksının altından çıkıp toprağa tutundu; sizde yerinden kaldırdıysanız, strese girmiş olabilir mi?

üzüm
03-07-2008, 10:26
...
bahçeli 4.cadde de hem pembe açan hemde beyaz renk çiçek açan türünü görürsünüz....

Sayın alievc, benim hatırladıklarım beyaz açan at kestaneleriydi. Biraz önce annemle konuştum, pembe açan at kestanesi hatırlamıyor. Şimdilerde çiçektelerse (pembe açanlar) acaba 4. caddenin ne tarafında? Eğer çiçek zamanı geçtiyse bildiğiniz bir tanesinin tam adresini verebilir misiniz? (annemden tohum isteyeceğim)
Teşekkürler.

alievc
03-07-2008, 10:41
selam
oldukça ilgilisiniz sevindim
emek 4. cadde tam ortalarında sayılır orada bulunan dükkan sahipleri
esnaf çok iyi bilir, ben de fotoğrafı olacaktı şayet bulursam sana gönderirim
içinde saten bir iki ağaç var pembe açan orada bulunan esnafa sorup rahatlıkla gösterecekleri gibi aynı zaman orman bakanlığı fidanlıkları ve
özel yetiştiricilerden bulmak mümkün,saten artık senin o saksıda bulunan
fidanlarını bir an evvel sabit bir yere diksen iyi olur.

evrims
03-07-2008, 14:30
merhaba
ilginizden ötürü sizi tebrik ediyorum, bende bir ziraat mühendisi değilim ama
pratikte fidan yetiştirme ve bakımları konusunda bazı bilgiler aldım şayet
bu konularda biraz daha bilgi sahibi olmak isterseniz size iki şey tavsiye edebilirim 1.ankara büyük şehir bel.bazı dönemlerde bahçıvanlık kursu açıyor.
2 .şahsımda fidan süs bitkisi yetiştirme ve bakımları ile ilgili
cd var size sunabilirim.
ama sizin sorduğunuz konuda nacizane bilgime göre tüm tohumlar tutacak ve
birer fidan olacak diye bir şart yok.ayrıca bazılarının yaprak dökmeleri toprak içinde çeşitli kurt ve benzeri şeylerde olabilir elbette farklı ağaçlardan alınmış
çekirdeklerden farklı tür çıkabilir biliyorsunuz at kestanelrinin de bazı türleri var
bahçeli 4.cadde de hem pembe açan hemde beyaz renk çiçek açan türünü görürsünüz.ayrıca resimdende gördüğüm kadarıyla yaprağını dökmüş olan fidan daha bence yaşıyor.ben de bahçemizde 25 adet meşe palamutu 1 adet selvi 3 adet de kestane yetiştirdim sadece 3 adet meşe palamutu çıkmadı.
bunda benimde yanlışım olabilir çekirdeklerin sağlam olup olmadıklarını ekmeden önce bir suya atıp dibe çökenleri kurtlanmamış hasar görmemiş olanları ekmek lazım. siz çok başarılısınız saygılarımla

meraba alievc ayrıntılı cevabınız için çok teşekkürler. o cd ile ilgilenebilirim. benim şu andaki amacım bizim evin taraflarında bir araziyi yeşillendirmek. o yüzden at kestanesi ve palamut gibi büyüyecek olan ağaçlarla ilgileniyorum. (bu arada böyle açık bir araziye tohum ekmek için gönüllü olan arkadaşlar varsa benle temasa geçebilir.) eminim bahsettiginiz cd de o tür ağaçlarla ilgili birşeyler bulabilirim. eger bir yerde satılıyorsa **** temin edebilecegim bir yer varsa bana orayı soylerseniz ben gidip oradan alayım cdyi eger oyle bir yer yoksa sizin bir sekilde temin etmenizi rica edecegim.

zaten bu sene de sonbahar gibi bahçeliye gidip at kestanesi tohumları toplamayı düşünüyorum. çiçek zamanı geçti gerçi galiba ve pembe olanını tespit etmek imkansız ama artık her agacın dibinden birer ikişer tane toplarım pembeyi bulmak için:)

aslında saksılardakileri toprağa dikmeyi sonbahar civarında düşünüyorum ama o zaman çok mu geç olur diyorsunuz? Yeteri kadar büyüdüler ama arazide sulaması çok zor oluyor ve şimdi bu mevsimde güneşin altında çok çabuk kuruyorlar. Ama tabi eğer küçük saksıda zarar gelir diyorsanız gidip ekeyim hemen bugünden:)

evrims
03-07-2008, 14:44
Sayın evrims, ağaç yetiştirme konusunda pek bilgim yok, ama saksılarınız küçük göründü. Galiba at kestanesi büyük ağaç sınıfında. Acaba kök saçakları saksının altından çıkıp toprağa tutundu; sizde yerinden kaldırdıysanız, strese girmiş olabilir mi?

Merabalar uzum, tamamiyle haklısın büyük ağaç sınıflarında olduklarına dair ama kök saçakları daha çıkmadı. onu devamlı kontrol ediyorum. Dediğim gibi sonbahar civarında gidip araziye dikmeyi düşünüyorum ama bu küçük saksılar sonbahara kadar yetmeyecek ise daha büyük bir saksıya alayım ya da gidip kendilerini toprağa vereyim:) Önerilere açığım çünkü daha ilk defa bahçemiz dışında bir yere gönüllü olarak ağaç dikip yetiştirmeye çalışıyorum. Şimdilik saksılar ve arazidekilerin toplam sayısı 20yi buldu. Umarım bu seneyi atlatırlarda benimde büyük büyük ağaçlarım olur. Daha çok acemiyim çook.

alievc
03-07-2008, 15:05
selam sonbahara kadar o saksılar yeter bir şey olmaz
yerlerini tesbit edince çukurunu aç alta iyi toprak varsa gübreli su dök
birazda iyi toprak saksıdan çıkar ve dik etrafını toprakla doldur ve ayağınla kenarları iyice çiğne fidan rüzgardan ve aşırı sulamadan sağa sola bükülmesin
mümkünse yanına bir çıta da koya bilirsin.
son baharda ek eline sağlık iki metre arayla dik

brody
03-07-2008, 23:04
Sayın alievc, benim hatırladıklarım beyaz açan at kestaneleriydi. Biraz önce annemle konuştum, pembe açan at kestanesi hatırlamıyor. Şimdilerde çiçektelerse (pembe açanlar) acaba 4. caddenin ne tarafında? Eğer çiçek zamanı geçtiyse bildiğiniz bir tanesinin tam adresini verebilir misiniz? (annemden tohum isteyeceğim)
Teşekkürler.

Güvenparkta da var.

ilahi morluk
19-09-2008, 15:19
Geçen sene ektiğim yarım düzine at kestanesini maalesef çimlendirmeyi başaramamıştım. Fakat bu sene kararlıyım.Emirgan civarından baya bir at kestanesi topladım. Ali Boztepe Bey'in tavsiyelerini uygulayacağım.

Gazyağı bulmakta zorlananlara İstanbul için tavsiye edilebilecek yerler: Petrol Ofisi benzinlikleri, Eminönünde eski ticaret odası şimdiki üniversitenin tam karşısındaki sobacılar ve kok kömürcüleri,Bostancıda Deniz nalbur, bazı yapı marketleri...

coşkun ayaz
21-12-2008, 00:20
Selamlar,
Ekim ayı sonunda topladığım At kestaneleri ve Meşe palamutlarını 20 cm derinlikte toprak doldurduğum büyük meyve sandıklarına ekmiştim. Yaklaşık 100 adet ektim.
İlginç olan bir ay sonra yani kasım sonunda bir adet at kestanesi fidesi ciktı. Şu anda 20 cm boyunda ve çok sağlıklı. Bunu çimlendiği yerden çıkartıp tek başına bir kutuya diktim. Kazık şeklindeki kökünün boyu yaklaşık kendisi kadardı.(20 cm)
İlgimi çeken neden bir tek tohum bu kadar erken çıktı ? Ben baharda çimleneceklerini biliyorum. Herhalde havaların sıcak gitmesinden oldu.
Kışı geçirmesi için özel bir önlem gerekirmi ?
Tohumdan ağaç yetiştirmek müthiş bir duygu, her ağaçsevere tavsiye ederim.

alievc
22-12-2008, 13:36
selam
önce at kestanesi ve meşe palamutlarını ben bahçecilikte kullanılan küçük siyah poşetler her bir torbaya bir adet dikiyor sonra kolay taşınması için sandıklara diziyordum,dikerken torbalarını yırtıp uzayan kökler varsa saçaklarını çok az kesiyor ve dikiyordum hemde köklerine zarar vermeden kendi yeşerdiği toprağı ile ekerek şaşırtma yapmadan yani dışarıda hiç bir koruma olmadan yetiştiriyorum.at kestanesine gelince o tohumu daha siz elinize almadan nemli bir toprakta kalmış olabilir **** sizin verdiğiniz sudan en iyi yararlanmış ve toprağında iyi yerine gelmiş olabilir ama acele etmeyin bu kışı bir geçirsin biraz arsızdır bence olur. ellerine sağlık
çok sık ekmemişindir inşallah çıktıklarında kökleri birbirlerine dolanmış olabilir,
alırken dikkatli ol sandığı şöyle köşelerinden salla toprak yumuşasın sonra kendi toprağını herbir köke yumru yap ıslatarak sonrada dikilecek yere bir çukur içine dik haydi hayırlısı bir tane bile çıksa ne mutlu sana
birdaki sefere çiçekçilerden naylontorba al onlara birer adet ek veya paran yoksa bir litrelik polietilen su kaplarını ikiye kes altına bir delik onlarada ekebilirsin.kolay gelsin

coşkun ayaz
26-12-2008, 13:30
selam
önce at kestanesi ve meşe palamutlarını ben bahçecilikte kullanılan küçük siyah poşetler her bir torbaya bir adet dikiyor sonra kolay taşınması için sandıklara diziyordum,dikerken torbalarını yırtıp uzayan kökler varsa saçaklarını çok az kesiyor ve dikiyordum hemde köklerine zarar vermeden kendi yeşerdiği toprağı ile ekerek şaşırtma yapmadan yani dışarıda hiç bir koruma olmadan yetiştiriyorum.at kestanesine gelince o tohumu daha siz elinize almadan nemli bir toprakta kalmış olabilir **** sizin verdiğiniz sudan en iyi yararlanmış ve toprağında iyi yerine gelmiş olabilir ama acele etmeyin bu kışı bir geçirsin biraz arsızdır bence olur. ellerine sağlık
çok sık ekmemişindir inşallah çıktıklarında kökleri birbirlerine dolanmış olabilir,
alırken dikkatli ol sandığı şöyle köşelerinden salla toprak yumuşasın sonra kendi toprağını herbir köke yumru yap ıslatarak sonrada dikilecek yere bir çukur içine dik haydi hayırlısı bir tane bile çıksa ne mutlu sana
birdaki sefere çiçekçilerden naylontorba al onlara birer adet ek veya paran yoksa bir litrelik polietilen su kaplarını ikiye kes altına bir delik onlarada ekebilirsin.kolay gelsin

Selamlar,
Cevabınıza ve yazımla ilgilenmenize teşekkür ederim.
Çabalarınızda başarılar dilerim.

MOMENTOUS
25-05-2009, 10:41
Çok teşekkürler. Çimlenmeyi gördüğümde de gölgeleme teknikleri hakkında bilgiler almak için tekrar başvuracağım. ?

Selam,

bu güzel sitenize yeni üye oldum, öncelikle teşekkür ediyorum...

ben Yozgat'ın sıcak ve kurak olan bölgesinde bu yıl başında yaklaşık 2000 at kestanesi tohumu ektim... Şu anda hemen hepsi tutmuş şekilde ve boyları yaklaşık 30-40 cm civarında.. Acemeilikten olsa gerek önce koruma altında olan bir bölgede toprağa diktim..Şu anda o fidanları 20 kg lik teneklere alıyorum... Zamanı gelince bunu sadece daha güzel bir çevre adına herhangi bir ücret almadan paylaşacağım....

Yardım beklediğim konu şöyle, bu fidanları gölgelik alarak korumalımıyım ve kış soğuklarında almam gereken bir tedbir varmıdır.. ve en son olarak ne zaman esas yerlerine götürüp dikmeliyim.. bu yıl **** gelecek yıl sonbaharında mı?


Çok teşekkür ediyorum....

isolet
08-07-2009, 17:32
Bende at kestanesinin o yıllanmış görüntüsünü çok seviyorum. Yaprakları çok güzel. Bende gittim üniversitedeki kampüs girişindeki yoldan geçen seneden dökülmüş olan toprak üzerinde yatan bir kestane bulup aldım. Ama bu kestanenin üst kısmı çok sağlıklı görülüyor ama altkısmının sadece ufak bir bölümü gitmiş gibi ama yinede ektim. Tutarmıki acaba? Kaç günde çimlenir acaba?

khaled
11-07-2009, 00:20
Arkadaşlar normal yenebilir kestaneyi eksek at kestanesindeki gibi çimlenme sağlayabilir miyim???

isolet
11-07-2009, 02:13
Evet sağlayabilirsiniz. Normal kestane kendi kendine çimleniyor zaten. İşte o zaman ekebilirsiniz. Yetiştirdiğiniz agaç verimli olmaz. Büyüyünce aşı yaprak verimli hale getirebilirsiniz.

khaled
11-07-2009, 19:05
Evet sağlayabilirsiniz. Normal kestane kendi kendine çimleniyor zaten. İşte o zaman ekebilirsiniz. Yetiştirdiğiniz agaç verimli olmaz. Büyüyünce aşı yaprak verimli hale getirebilirsiniz.

mesajımı cevapladığınız için teşekkür ederim bende en yakın zamanda bir kestane tohumu bulursam tabi bu mevsimde bulur muyum o da merak konusu ekmeye başlayacağım...

paaz
12-10-2009, 18:46
selam;
bende TEMA,nın bir üyesiyim.:)bu bölümü açmış oldugunuza çok sevindim dogrusu.
biz TEMA olarak meşe palamudu topluyoruz genelde ama bende at kestanesini çok seviyorum ve şimdi bu mevsimde tam tohumunu toplama zamanı,bugün 2 poşet topladımtek başıma,burda herkez tenekelere ekmekten bahsetmiş ama ben kestaneleri alıp daga taşa dikmek istiyorum,acaba sulak yerlerimi sever yoksa kayalık yerlerede diksem yetişirmi...?

alievc
13-10-2009, 11:12
önce TEMA gönüllüsü olmanıza çok sevindim
evet bizim ana tema mız meşe palamutu, nedenine gelince meşe anadolunun ana bitkisidir
ve her ortamda yetişir,at kestanesi genellikle şehirlerde cadde kenarlarında bahar aylarında
çiçeği yaz günlerinde ise bol yapraklı olması ve yetişmesi kolay bir ağaçtır zahmetsizdir,fazla ilgi alaka beklemez,ama dağlarda da olur ama genellikle şehircilikte kullanılır.
ve teneke yerine siyah çiçek poşetlerinde yetiştirmekte yarar var daha sonra tenekelere alınabilinir.
saygılarımla

Pardus61
17-10-2009, 18:30
Ankara gazi eml de öğrenim görürken bahçede bolca vardı at kestaneleri ve sonbaharda üst üste yığılan yaprakları beni hayran bırakırdı.
Trabzonda 10 gün önce topladığım at kestanelerini torf-kum karışımına diktim.Bir tanesinin şimdi yaklaşık 2cm kökü var.Umarım diğerleri de çıkar....

ali boztepe
28-10-2009, 15:09
Sayın arkadaşlar uzun süredir siteye katkıda bulunamıyordum inşaallah bundan sonra katkıda bulunacağımı sanıyorum.
Teşekkür ve sevgilerimle.

kalambaklı
28-10-2009, 16:36
Sayın ali boztepe; Ben bonsai sanatıyla uğraşıyorum ve zahmet olmazsa bir kaç at kestanesi dalı çelikleme için bana gönderebilirmisiniz veya satılan yerler varsa bildirirmisiniz.
Adresimi; özel mesaj bölümünüze yazıyorum.
Saygı ve sevgilerimle iyi akşamlar.

daisy_zelish
28-10-2009, 21:26
merhaba çok heyecanlıyım siteye üye olduğum için umarım güzel bilgiler paylaşırız:)

daisy_zelish
28-10-2009, 21:36
çok güzel bir site.kendimden ve buraya aranıza nasıl katıldığımdan bahsedeyim.oturduğumuz yerde bir tepecik var.çok güzel çam ağaçları vardı.neden bilmiyorum ama iki kere yandı.pek kimse ilgilenmiyordu o alanla ben de her gün önünden geçiyorum ve içim acıyor.ne yapayım da burayı yeşillendireyim derken önünden geçtiğim ve çok sevdiğim at kestanelerini gördüm.acaba bunları eksem ağaç olurlar mı diye düşündüm.sonra da kendimi aranızda buldum.dün de çınar ağacının küçük topları oluyor ya onlardan topladım.baktım ki onlardan da yetişiştirilebiliyormuş.şimdi diyorum ki ben neden bunca zaman hiç ağaç yetiştirmemişim hep belediyeden etrafın yeşillenmesini beklemişim.şimdi ağaçları yetiştirip ilk öce o küçük tepeciğe ekicem.umarım başarılı olurum.çok heyecanlıyım.:D umarım sdesteklerinizi benden esirgemezsiniz..acemiyim fena halde;)

daisy_zelish
28-10-2009, 21:41
aklımdayken sorsam hemen kestanelerin hani açık renkli olan tarafları var ya oraları ekerken aşağıya mı gelecek yukarıya mı? karar veremedim.lütfen cevaplarsanız sevinirim..bir sürü topladım..aralarında ne kadar mesafe olsa iyi olur ki?bir de komşulara da anlattım projemden biz bahçeye ekeriz tohumları çıkarsa oraya ekeriz diyorlar.bildiğim kadarıyla içerde sıcakta olması gerekiyor değil mi?yoksa bahçeye de eksek olur mu?

ceratonia
28-10-2009, 21:51
At kestanesi ve meşenin çimlendirme şekli benzerdir.Tohumlarınızı nemli dere mili içinde kökçük verinceye kadar bekletin,daha sonra fidan tüpünüze şaşırtın.Havanın ısısına göre bu süreç değişir.Sıcak havalarda bu süreç daha hızlı gerçekleşir.

paaz
31-10-2009, 14:16
alievc arkadaşıma cvp verdigi için teşekkür ediyorum:)ben kestanelerimi çoktan dağa taşa diktim bile inşallah sulama istemeyen bir agaçtır çünkü hiç sulayamayacagım bir alandalar

bu arada daisy zelish arkadaşımızada hoş geldin demek istedim,tebrikte ediyorum kendi çabalarıyla ağaçlandırma yaptıgı için,çok heyecenlı bir arkadaşınız anlaşılan :)ama ektiginiz kestanelerin korunaklı bir alana ekmenizi tavsiye ediyorum,mesela çobanların hayvanlarına yedimeyecegialanları seçebilirsiniz,birde insanların zarar veremeyecegi yer olursa çokta güzel olur

daisy_zelish
19-11-2009, 13:52
çok teşekkürler paaz; yanıt almak ve hecenımı paylaşan birileri olduğunu bilmek çok güzel..gerçekten heyecanlı bir yapım var;)çınar ve at kestanesi tohumlarını saksılara ektim ve bekliyorum çıksınlar diye..:(ama bir haraket yok henüz.rüyamda bile at kestanelerinin yeşerdiğini görüyorum...

paaz
22-11-2009, 20:59
:D:D:D gerçekten çok güldürdünüz beni:)
evet aslında normaldir rüyasınında görmek çünkü yaptıgı şeyin hemen olmasını istiyor insan.
saksılara diktiysen benden sana tavsiye balkon gibi yerler koy saksıları ki dışarıya uyum sağlasınlar şimdiden.bende önce saksıya dikmiştim ama evin içinden dışarıya çıkarınca uyum saglayamıyorlar ve kuruyorlar,dışarıda dogal ortamlarında alışıkken topraga vermek en mantıklısı,kestaneleriniz hayırlı olsun:)

daisy_zelish
25-11-2009, 12:46
aslında biraz kaygılıyım 3 hafta oldu daha bir hareket yok .tohumunu ektiğim çınarlar çıkmaya başladılar ama kestanelerde bir hareket yok..ne zaman çıkıyorlar acaba:( bir de kestanelerin koyu kahve ve gri yerleri var neresi yukarıya gelerek ekeceğiz.bu konuda emin olmadığımdan her yönde ektim:D artık çıkmazsa bundan diyeceğim..baş aşağı filan ektiysem nasıl çıksın ağaçcık..

haki197
01-12-2009, 19:02
Sayın daisy_zelish forumda okuduğum kadarıyla at kestanelerinin soğuk katlamaya ihtiyaçları var. Belki o yüzden çıkmamış olabilirler. Ben de geçen yıl evde at kestanelerini saksılara ekmiştim ama hiçbiri çıkmamıştı, bununla birlikte köyümüzde araziye ektiklerim büyük oranda çıktılar.

daisy_zelish
03-12-2009, 12:50
sayın haki197 teşekkür ediyorum görüşleriniz için dediğiniz doğru olabilir.bugün eve gidince saksılarımın bir kaçını dışarıya çıkarayım. 3 haftayı geçti daha çıkmadılar çok üzülüyorum...çınar tohumlarım çıktı ama at kestanelerim çıkmadı :(

daisy_zelish
13-01-2010, 12:23
merhaba arkadaşlar uzun zamandır bakıyorum da kimseler birbiyle iletişim kurmuyor. Hani size anlatmıştım ya at kestnesi ektim diye ama bir tanesi bile filiz vermedi.önce içeriye koydum çıkmayınca sıcak sevmiyor dedim dışarı koydum.baktım yine tık yok.kızdım saksıyı deşeledim yahu bir köokcük bile mi yok diye.vallahi yok! fııtırdım.tohumdan filizlendirdiğim(ilk defa yaptım) çınarlardan üç tanesi kaldı biz geleceğe varız dediler. ya kestaneler onlar öyle mi çok hayal kırklığına uğradım kırıldım onlara...şimdi napayım bana bir akıl verin moralim bozuldu bir tanecik bile yok.başarısız oldum ne hayaller kurmuştum.parka ekecektim.onlar büyüdükçe fotoğraflar çekilecek aile albümü yapacaktım ağaçlarımdan.ühühüh;(

is_m@il
13-01-2010, 13:37
Sabredeceksiniz. Zamanı gelince yeşerir.

Emre Kuzu
10-06-2010, 23:01
İyi günler arkadaşlar.
Ben bir normal kestane ektim.
Kabuğunu soydum içine zarar vermeden.
Bunun bir etkisi olur mu?

alievc
11-06-2010, 11:36
[B]ben uzman bir zirratçı değilim sadece tema gönüllüsüyüm ve bazı ağaçlar konusunda biraz araştırma yaptım ve sadece gözlemledim,
şunu başta söylemek isterimki atkestahanesinin ağaçta meyve şeklindeyken dikenli dış kabuğu vardır bu kabuk kurudukça çatlar ve içinden asıl çekirdeğin çıkması nı sağlar.doğada bu şekilde yere düşen çekirdek toprakla buluşur
yani koyu renk kabuğunu soymadan toprakta içinde belli bir ortam bulunca filiz verir o halde bizimde sunni olarak bir kaba ekeceğimiz zaman çekirdeğin koyu renk
kabuğunun soyulması halinde toprakta nem ile küflenme olabilir buda onun filizlenmesine engel olabilir diye düşünüyorum,ama sizingibi denemedim deneme yapan bir şeyde okumadım duymadım.
tıpkı patatesin çimlenmesi gibi,patatesin kabuğu soyulunca çimlenme olmuyor
önce sararma sonra kararma ve küflenme başlıyor.
nacizeane bilgim bu
saygılarımla
alikan evcil

Emre Kuzu
11-06-2010, 12:54
Tamam. Demek ki yanlış yapmışım.
teşekkürler cevapladığınız için.

Emre Kuzu
11-06-2010, 13:38
Birde şunu sorayım hangi ayda tohumları olgunlaşır ? Ne zaman toplamalıyız ?
Teşekkürler.

seaa
11-06-2010, 13:42
Ekim ayı sonu Kasım ayı başlarında tohumlarını dökerler ağaçlarda görürsünüz dikenli top şeklinde

Emre Kuzu
15-10-2010, 20:31
Arkadaşlar at kestanesi tohumlarından bir kaç adet topladım.
Bahar ayında ekeceğim şu an buzdolapındalar.

alievc
16-10-2010, 10:10
Doğa sever arkadaşlarıma bir öneride bulunuyorum:
meşe ve atkestanesi gurubu kurmayı öneriyorum
katılmak isteyen arkadaşlarım.
1.gurubun adı konusunda önerisini
2.grubun işleyiş şeklini kurallarını koyalım
3.belili gün ve zamanda ortak bir konuyu (doğa için) tartışalım
AĞAÇLAR NET FORMUNDAN DA BU KONUDA YARDIMLARINI BEKLİYORUM
SAYGILARIMLA
ALİKAN EVCİL
HER ŞEY GÜZEL YAŞAMAK İÇİN[/B]

dkc
15-01-2011, 00:32
at kestanesi hakkında başka sayfa varmı acaba? faydaları hakkında

mandalinci
24-04-2011, 08:59
Arkadaşlar at kestanesi tohumlarından bir kaç adet topladım.
Bahar ayında ekeceğim şu an buzdolapındalar.

Sn. Kalyon,

Topladığınız kestaneri diktiniz mi, ne durumdalar?

Yazılarınızı okuyunca kendi kestanelerimim resimlerini göndermek aklıma geldi.

Resimde büyük olan 2 senelik, küçük olan 1 ay kadar oldu herhalde tam hatırlamıyorum.

alectoris
24-04-2011, 15:18
At kestanesini sonbaharda (ekim, kasım gibi) ekmelisiniz. Yeşermesi için üzerinden bir kış geçmesi gerekmekte. Baharın ektiğiniz kestanelerin çıktığını göreceksiniz. Acele etmeyin.

Çok derine ekmenize gerek yoktur. Meşe palamudunda olduğu gibi 5 ya da 6 cm derinliğinde bir çukur kazmanız yeterlidir.

Alttaki beyaz kısım (açık renkli kısım) aşağıya gelmesi gerekir. Gelmese bile buna çok takılmayın.

Nasılsa sonbaharda bolca tohum bulabileceğiniz ve ekimi de çok kolay olduğu için ekebildiğiniz kadar ekin derim ben.

Ankara da çok ektim ve yetiştirmede başarılı oldum diyebilirim.

omurmar
03-05-2011, 09:45
Yetiştirmesi çok kolay ama insan çevresinde böyle bir ağacın varlığını bir an önce istiyor. Bende bir çok at kestanesi toplayıp ektim. Doğaya yaptığım bu katkının bana vermiş olduğu rahatlıkla, gittim bastım parayı 150 cm kadar bir fidan da alıp bahçemin en güzel yerine diktim. geçen sene baharın gelmesi ile, kış boyu üzerinde duran tomurcuklar patladı ve yaprakları gelişti, fakat çiçek vermedi... Ondan sonrasında lodos yapraklarını kavurdu. Fakat bu sene çok hızlı gelişim içerisinde. Şimdiden yaprakları açtı ve boy atıyor. Manastır ( bitola) meydanında saat kulesinin yanında gördüğüm dünyanın en büyük atkestanesi ağaçlarının cüssesine gelmesini hayal ediyorum hep.

seaa
09-05-2011, 10:22
Geçen kış ağaçlandırma sahama ektiğim at kestanesi tohumlarının çoğu tutup fidan oldu yakında resimlerini buraya yükleyeceğim.

alievc
27-05-2011, 11:11
[]Saygı değere Ağaç ve tabiat aşıklısı arkadaşım
projende başarılar dilerim,bence yaptığın çalışmaları resimlersen vede bir bilgi sayfası haline getirip, tohum toplama tarihleri,onların ekilmesi yer mekan hava şartları bölge olaraka başından geçenleri projeni bir sayfada toplarsan bu konuda bilgi almak isteyen öğrenciler olsun,senin gibi ağaç ları bitkileri tabiatı sevmeye yeni başlayan arkadaşlara senin deneyimlerin ve öğretilerin yol göstersin ve sayfanıda buradan tüm arkadaşlara duyurursun.
Başarılarının devamın dileklerimle
bir tohumla başlar , sevgiyle ormana dönüşür.[/B]

gulbirsen
21-06-2011, 19:55
merhaba at kestanesi sevdalıları.ben hergün Ankara Kurtuluş parkının içinden geçerek işime gitmekteyim.buradaki kestane ağaçlarını gördüğüm günden beri hayranlığımı herkese anlatırım.sonbaharda dökülen tohumları torba torba toplayıp etrafımdaki ilgililere dağıtıyorum.bir de boş tarlalara ektiğim bile oldu.biri tutmazsa diğeri tutar.
saygılarımla

Uysal01
22-06-2011, 18:11
Bunlarda bizim büyütmeye çalıştığımız Atkestanesi fideleri.

alievc
23-06-2011, 12:16
ellerinize sağlık
çok güzeller ,inşallah gölgesinde serinlersiniz
çiçekleri hangi renk biliyormusunuz.
başarılar diliyorum
ellerinize sağlık diyorum
saygılarımla

seaa
23-06-2011, 15:19
Ağaçlandırma saham için artık kendi fidanlarımızı imkanlarımız el verdiğince kendim üreteceğim. Önümüzdeki kış daha çok tohumu toprakla buluşturup daha çok fidan elde edeceğim. Sahadaki ağaçlarımın resmini yakında sizlerle paylaşacağım.

alievc
23-06-2011, 15:24
değerli arkadaşım,bence bu paylaşımımızı burada ATKESATANESİ Gurubu oluşturup.hertürlü resim ve bilgiyi burada paylaşalım.ne dersiniz.

odyn1271
26-06-2011, 12:57
buzdolabımın sebzeliğinde unuttuğum kestaneler filizlenmiş bende bunları toprağa diktim 2 ay geçti şuan boyları 20 santim cicarı 15 tane kestane fidanım var. kestane hızlı büyüyen bir ağaçmıdır? bu ağaçlarıngölgesinden kaç yıl sonra faydalanabilirim ? bu fidanların aşılanması gereklimidir?

yabani
29-06-2011, 22:26
Oturduğum bina'nın bahçe/yol kesişiminde yıllar önce babamın diktiği at kestaneleri mevcut, benden sadece 5 yaş küçük olduklarına göre 35 yaşındalar (fakat göstermiyorlar :D ) Herneyse, sonbaharda kestaneler altına çektiğimiz arabaların tavanına düşüp yamulturken, isteyene istediği kadar at kestanesi temin edebilirim.
Bu arada başlığı okurken yanlış hatırlamıyorsam plastik bardağa ekimden bahsediliyordu, benim gördüğüm kestaneler pek plastik bardağa sığar cinsten değil :D (şu sıralar baya başlık okuyorum, karıştırmış olabilirim)

serkan_istanbul
07-03-2012, 16:15
At kestanesi Deyip Geçmeyin..!

'At kestanesi' kırışık giderici kremlerde ana etken madde, Kırışık giderici kreminizi kendiniz yapın. Atkestanesi cilt bakımında mucize gibi etkileriyle tam bir şifa kaynağı olarak görülüyor. Atkestanesi ile yapılan krem ve yağlar birçok cilt sorununa kesin çözüm getiriyor. Evde at kestanesi yağı yapmak için,

Yaz aylarında pembe ve beyaz çiçekleriyle yol kenarlarını süsleyen at kestanesi ağaçlarından, sonbaharda yollara iri iri taneler dökülür.

Özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken madde olarak atkestanesi kullanılıyor. Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatıyor, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok ediyor. Bu özellikler atkestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanıyor .

Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda atkestanesi bulunuyor. Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan atkestanesi, hemoroit tedavisinde kullanılır; bacaklardaki variste dolaşımı düzenler, ağrıları dindirir, gevşemiş boyun derisini sıkıştırır.

Evde at kestanesi yağı yapmak için sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri at kestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir. Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır.

internette dolaşırken buldum bu yazıyı bu arada asla yemeyin zehirli.

simetri
22-06-2012, 05:21
Ancak tohumlar ekilmeden önce 20 litrelik tenekeye su doldurulup, içersine bir çay bardağı MAZOT veya GAZYAĞI ilave edip, At kestanelerini de bu suda karıştırarak toprağa verdiğimizde,tohumları yiyen zararlı böcekleri de tiksindireceği için uzaklaştırmış oluruz.

Suyla mazot veya gazyağını aynı ortamda nasıl birbirine karıştırabiliyorsunuz çok merak ettim. Benim bildiğim su altta, mazot ve gazyağı üstte kalıp birbirine karışması olanaksızdır.

bonsaicimali
19-12-2012, 01:55
bende yetiştiriyorum diğer yetiştirenlerde başarılar

Ozlem A
11-02-2013, 13:08
Benim kasim ayinda ektigim at kestaneleri cikmayinca merakimi yenemedim, eseleyip baktim. Kabugunda yarilma gorunce gerisin geriye ektim yerine. Insallah keyfini bozmamisimdir. Bu sene olmazsa seneye tekrar deneyecegim.

Uysal01
22-02-2013, 18:41
Endişelenmeyin martayı sonunda çimlenme başlar.Hepsi teker teker çıkmaya başlar.

Blacksoul1903
07-03-2013, 19:23
KEstane çekirdekten çıkınca da aşılamak gerekir değil mi?

Synnada
05-04-2013, 18:22
Endişelenmeyin martayı sonunda çimlenme başlar.Hepsi teker teker çıkmaya başlar.


Aynen dediğiniz gibi, mart sonu kendini gösterdi.

http://www.agaclar.net/forum/1132692-post134.htm

Saygılarımla.

Uysal01
05-04-2013, 23:06
Sayın Synnada,
Bundan sonrası önemli özellikle suyunu çok verip öldürmeyesiniz, dikkat edin çünkü ilk kayıplar genellikle sudan oluyor.

almanyalı
05-04-2013, 23:27
Aynen dediğiniz gibi, mart sonu kendini gösterdi.

http://www.agaclar.net/forum/1132692-post134.htm

Saygılarımla.




merhaba,


Sevgili Synnada verdiğiniz linkde sobanın üstünde közlediğim kestanelerden birini ayırıp ektim demişsiniz.

Bir yanlışlık olmalı at kestanesi yenmezki,
sizinki normal kestane olmalı.

( yine de kestanenizi güle güle büyütün:)

handanhan
07-04-2013, 11:12
At kestanesi ile ilgili bilgi veren herkese teşekkürler. Çok seviyorum.İnşallah tohumdan yetiştirmeyi başarabilirim.

cicek2000
05-02-2014, 22:08
At kestanesini mevsimlik giysilerinizi kaldırırken bir kaç tane kabuklu haliyle giysilenz arasına bırakırsanız güveden korursuz.

Ayrıca halılarınızı kaldırdığınızda rulo yapmadan içerisine bir kaçtane atarsanız güvelerden korumuş olursunuz.

dadaşım
06-05-2014, 13:48
Parklardan Bahçeye;
son baharda parklardan topladığım at kestanesi tohumlarını 12. ayda pek de özenmeden açık alana ektim. Ekerken bir kısmının poşette çürüdüğünü gördüm. Onları da toprağa attım. O gün ektiğim tohumların bir kısmı Nisan gibi bitmeye başladı. Şimdi yaklaşık 5-10 cm boya ulaştılar. İşlerim biraz daha seyrelsin otlarını alacağım. Bakalım bu yıl kaç tane at kestanesi fidanım olacak.

Uysal01
06-05-2014, 20:21
Sayın dadaşım,umarım fedelerin sayısı artar,
Otlarını alın ki, otlar fideyi boğmasın.Atkestanesi çok yavaş ve kararlı büyüyor sabırlı olmalısınız.

mustafaakin
22-05-2014, 14:33
geçen sonbahar aylarında toplayıp aynı aylarda bardaklara diktiğim meşe ve atkestaneleri %100e yakın bir oranda çimlendi. mazot ilaç gibi bir uygulama yapmadım. püf nokta at kestanelerinin beyaz kısmı aşağıda meşe palamutları ise yatay pozisyondaydı. aklıma geldikçe suladım ve bir örtü örttüm üzerine. mart aylarıyla beraber çimlenmeler başladı. at kestaneleri gördüğüm kadarıyla suyu çok seviyor. ben ortalama 4 günde bir suluyorum ama artık yetmemeye başladı. çok güneş alan bir bölgeye diktiklerim ise kuruma belirtileri gösteriyor.

Uysal01
22-05-2014, 18:45
Bu sene güneş gören fidelere gölge yapmalısınız,gelecek sene istemezler,yoksa fideleri kaybedersiniz.

sapinuva
22-05-2014, 18:49
At kestanesine normal kestane aşılanabiliyor mu?

Selçuk Boz
23-05-2014, 00:32
At kestanesine normal kestane aşılanabiliyor mu?

Aşılanmaz. At kestanesi 'Sabun ağacıgiller (Sapindaceae)' familyasından, bildiğimiz kestane ise 'Kayıngiller (Fagaceae)' familyasındandır.
Ancak, at kestanesi fidanınıza, yine aynı aileden -kırmızı çiçekli, sarı çiçekli, beyaz çiçekli vb.- at kestanesi cinslerini aşılayabilirsiniz.

sapinuva
24-05-2014, 20:35
Teşekkür ederim.

resimsel
10-07-2014, 22:10
Sn.ismailevci,taze tohumları bir sonraki sen,e küçük pet şişelere koyun az toprak olsun ve fazla su verin kısa sürede çimlenecektir ,sonra istediğiniz yere dikebiirsiniz.

resimsel
10-07-2014, 22:30
Bu yıl tpladıklarınız tam kurumuş ise ilk baharda dikin,dikime kadar serin ve rutubetsiz yerde gazeteye sarıp bekletebilirsiniz.

resimsel
10-07-2014, 22:42
Aslına bakarsanız hiç özen gerektirmeyen bir ağaç,topladığınız tohumları dikin toprağa yeşerip giderler,yeterki suyunu eksik etmeyin.
Sivas çok soğuktur belki o nedenle yetişmiyordur,Gürün olsa yeşerir ben diktim oldu ama büyümedi.

resimsel
10-07-2014, 22:53
inşallah sakın vazgemeyin.

ismailevci
27-11-2014, 02:49
s.a doğa sever arkadaşlar elimde at kestanesi tohumu var ve bunları saksılarda yetiştirmek istiyorum ama yetiştirmek istediğim bölge kışı sert geçen bir bölge olduğu için ekimi nasıl ve ne zaman yapmalıyım gecen sene ilk baharda denemek için ektim hiç biri çıkmadı

C.Anıl
29-11-2014, 15:32
Sivasta zaten çok yaşlı at kestanesi ağaçları var.Soğuktan zarar görmez.Sivas'ta her yer atkestanesi zaten:)

CornusMas
07-10-2017, 18:39
İlgilenenler için İstanbul ve civarinda atkestanesi tohumu toplama sezonu açıldı :) Bugün çok sayida tohum topladım. Beyaz renkli çiçek açan ağaçarın yerlerini biliyorum. Buralardan aldığım tohumlar oldukca büyük ve koyu kahverengi renkte.
Baska bir ağaçtan daha tohum aldım. Fakat bunlar diğerlerinin yarısı büyüklüğünde ve açık kahverengi renkteler. Tohum aldığım ağaç genç değil, oldukça büyük. Küçük ve açık renkli tohumları olan bu ağaç kırmızı renkli çiçek açan tür olabilir mi? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Muda
07-10-2017, 19:25
İlgilenenler için İstanbul ve civarinda atkestanesi tohumu toplama sezonu açıldı :) Bugün çok sayida tohum topladım. Beyaz renkli çiçek açan ağaçarın yerlerini biliyorum. Buralardan aldığım tohumlar oldukca büyük ve koyu kahverengi renkte.
Baska bir ağaçtan daha tohum aldım. Fakat bunlar diğerlerinin yarısı büyüklüğünde ve açık kahverengi renkteler. Tohum aldığım ağaç genç değil, oldukça büyük. Küçük ve açık renkli tohumları olan bu ağaç kırmızı renkli çiçek açan tür olabilir mi? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Siz küçük olanları ayrı bir yerde ekerseniz gelecek yıl açtığında çiçek renginin nasıl olduğunu görürsünüz. Benim hatırladığım ve resmini çektiğim Edirne'de çok güzel kırmızı renkli at kestanesi görebildim. Aşağıdaki linkte resimleri bulunmakta. Aralarında bilinebilir fark olup olmadığını tam olarak hatırlamıyorum.

http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/2048-2.htm

Bu arada Harun Beyin yazdığı yazı nedeni ile kırmızı çiçekli olan tür hibritmiş. Tohumdan çoğalıyor mu bilmiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/420991-post30.htm

CornusMas
08-10-2017, 06:40
Sayın @Muda, bilgilendirme için teşekkür ederim. Kırmızı çiçekli at kestanesinin (Aesculus x carnea) bir hibrit olduğunu sayenizde öğrenmiş oldum. Önümüzdeki bahar küçük tohumları topladığım ağacı ziyaret edeceğim bakalım çiçekleri ne renkmiş.

İnternette uzun süre araştırdım ancak kırmızı çiçekli hibritin tohumdan üretilip üretilemediği konusunda açıklayıcı pek bir bilgi bulamadım. Sadece Missouri Botanik Bahçesi'nin konuyla ilgili sayfasında aşağıdaki cümle geçiyor:

"Although this is a hybrid form, new plants will generally come true from seed."

Buradan anladığım kadarıyla eğer topladığım tohumları veren ağaç A.carnea ise benim de kırmızı çiçekler açan fidanlarımın olma ihtimali hayli yüksek :) Aşağıda, bahsettiğim tohumları karşılaştırdığım bir fotoğraf var. Sağdaki büyük ve koyu renk tohumlar beyaz renk çiçek açtığını bildiğim ağaçtan alındı.

658655

buzul_karizma
17-10-2017, 12:57
Merhabalar, Şuan bulunduğum yerde meşe palamutları ve at kestaneleri tohum vermeye başladılar. Öğrendiğim kadarıyla toplanan tohumların hemen ekilmesi gerekiyormuş. Fakat ben Bu hafta sonu şehir dışına çıkmam gerekiyor. Acaba şimdi toplayacağım tohumları ayın 28-29 una kadar nasıl saklayabilirim? Oda sıcaklığında poşette mi beklemeliler yoksa buzdolabının sebzeliğinde mi bekletmeliyim? **** ayın 20 sine kadar tohum toplamayıp son bir hafta yı nasıl nasıl bekletmeliyim? Teşekkürler..

CornusMas
17-10-2017, 21:29
Ben 7 Ekim'de topladığım 200 kadar tohumun 120 tane kadarını bir hafta sonra, 14-15 Ekim'de ektim. Tohumların hemen ekilmesinden kastın bu kadar kısa süre olduğunu sanmıyorum. Bir hafta boyunca güneş almayan bir balkonda plastik torba içerisinde beklettim. Hava sirkülasyonu olması için torbanın ağzını kapatmadım. Bir hafta sonunda tohumların parlaklığı ve renkleri hiç değişmemişti. Bu nedenle benzer şekilde saklarsanız tohumların hala ekim için uygun durumda olacağını, "dormancy" durumuna girmeyeceklerini sanıyorum.

Kalan 80 kadar tohumu doğal ortamlarına en çok benzeyen koşullarda saklamam gerektiğini düşündüm. Bu nedenle diğer tohumları ektiğim fidan poşetlerinin yanında bir yere bir miktar nemli toprak döktüm. Kalan tohumları bu toprağın üzerine sık aralıklarla yerleştirdim. Sonra yine nemli toprakla tüm tohumların üstünü örttüm. Bir ay kadar sonra bu tohumları bulundukları yerden çıkarıp fidan poşetlerine alacağım. Eğer bu şekilde saklama şansınız varsa bence en iyi yöntem bu olacaktır. Sonuçta tohumları ekmiş olacaksınız aslında :) Ekmek için uygun zamanı bulduğunuzda tohumları olduğu yerden çıkarıp dilediğiniz yere ekebilirsiniz.

CornusMas
24-10-2017, 07:32
At kestanesi tohumlarını 17x30 boyutlarında fidan poşetlerine ektim. Çimlendikten sonra bir süre bu torbalarda büyümelerini beklemek istiyorum. Bu torbalar pek büyük değil gibi. Çimlenen fidanları ne kadar süreyle bu poşetlerde büyütmeye devam edebilirim? Mesela 2-3 yıl bu poştlerde büyümeye devam ederler mi? Mesela 1m boya ulaşana dek?

onuron
24-10-2017, 16:18
At kestanesi tohumlarını 17x30 boyutlarında fidan poşetlerine ektim. Çimlendikten sonra bir süre bu torbalarda büyümelerini beklemek istiyorum. Bu torbalar pek büyük değil gibi. Çimlenen fidanları ne kadar süreyle bu poşetlerde büyütmeye devam edebilirim? Mesela 2-3 yıl bu poştlerde büyümeye devam ederler mi? Mesela 1m boya ulaşana dek?
10 gün önce topladığım at kestanelerini katlama yapmadan doğrudan ekmek istiyorum. Fakat yeterli bilgim yok. Yardımcı olabilirseniz;
Bu şekilde ekersem yaklaşık ne kadar zamana çimlenir?
Bu süre içinde sulama yapmalı mıyım?
Karanlıkta mı yoksa güneş ışığında mı bulundurmalıyım?
Sevgiler...

CornusMas
24-10-2017, 19:46
Sayın onuron

Ben de sizin kadar acemiyim aslında at kestanesi konusunda. Agaclar.net ve internette bulduğum diğer kaynaklardaki bilgileri sizle paylaşayım hemen:

1- At kestanelerini yakın zamanda toplamışsınız. Umarım güneş altında bırakmamışsınızdır. Tohumların ağaçtan düştükten sonra sıcakta ve güneşte çok kalmaması ve kurumaması gerekiyor. Kuruyan tohumlarda çimlenme güçleşiyor ve çimlenme oranı azalıyor. Eğer tohumlarınızın rengi ilk topladığınız zamanki gibi parlaksa sorun yoktur sanırım. Özellikle tohumun üzerindeki dairesel alana bakın. Buradaki renk kuruyan tohumlarda koyu gri, kahverengimsi bir renk alıyor. Tohumların parlaklığı da azalıyor. Taze tohumlarda bu alan daha açık renkte ve beyazliklar var. Tohumlar da son derece parlak oluyor.

2- Taze tohumları çimlendirmek için katlama yapmanıza gerek yok. Ben doğal ortamı taklit etmeye karar verdim. İki hafta önce (14-15 Ekim) 17x30cm boyutlarında fidan poşetlerini neredeyse ağızlarına kadar toprak, yanmış çiftlik gübresi ve kum karışımıyla doldurdum. Tohumları, tohum yüzeyindeki dairesel iz alta, yere paralel gelecek şekilde toprağa 2-3cm kadar gömdüm. Son olarak tohumları ektiğim fidanları sulayarak açık havada (Çanakkale-Biga), evin kuzey tarafında, çoğunlukla gölgede kalan bir yere koydum. Sık sık gidip kontrol etme şansım yok bu nedenle hemen kurumalarını istemedim.

3- Bu şekilde ektiğim tohumlarımın gelecek baharda çimlenmesini bekliyorum.

4- Ben 2 haftada bir gidip kurumuşlarsa sulayacağım. Ama sonbahar ve kış yağmurları bu işi benim için yapacaktır diye umuyorum.

seaa
31-10-2017, 14:28
Sayın onuron

Ben de sizin kadar acemiyim aslında at kestanesi konusunda. Agaclar.net ve internette bulduğum diğer kaynaklardaki bilgileri sizle paylaşayım hemen:

1- At kestanelerini yakın zamanda toplamışsınız. Umarım güneş altında bırakmamışsınızdır. Tohumların ağaçtan düştükten sonra sıcakta ve güneşte çok kalmaması ve kurumaması gerekiyor. Kuruyan tohumlarda çimlenme güçleşiyor ve çimlenme oranı azalıyor. Eğer tohumlarınızın rengi ilk topladığınız zamanki gibi parlaksa sorun yoktur sanırım. Özellikle tohumun üzerindeki dairesel alana bakın. Buradaki renk kuruyan tohumlarda koyu gri, kahverengimsi bir renk alıyor. Tohumların parlaklığı da azalıyor. Taze tohumlarda bu alan daha açık renkte ve beyazliklar var. Tohumlar da son derece parlak oluyor.

2- Taze tohumları çimlendirmek için katlama yapmanıza gerek yok. Ben doğal ortamı taklit etmeye karar verdim. İki hafta önce (14-15 Ekim) 17x30cm boyutlarında fidan poşetlerini neredeyse ağızlarına kadar toprak, yanmış çiftlik gübresi ve kum karışımıyla doldurdum. Tohumları, tohum yüzeyindeki dairesel iz alta, yere paralel gelecek şekilde toprağa 2-3cm kadar gömdüm. Son olarak tohumları ektiğim fidanları sulayarak açık havada (Çanakkale-Biga), evin kuzey tarafında, çoğunlukla gölgede kalan bir yere koydum. Sık sık gidip kontrol etme şansım yok bu nedenle hemen kurumalarını istemedim.

3- Bu şekilde ektiğim tohumlarımın gelecek baharda çimlenmesini bekliyorum.

4- Ben 2 haftada bir gidip kurumuşlarsa sulayacağım. Ama sonbahar ve kış yağmurları bu işi benim için yapacaktır diye umuyorum.

Sayın comusmas ben 3 hafta önce topladığım kestaneleri ekemedim ve tohumlar ev sıcaklığında kaldı ve dediğiniz gibi renkleri kahveye döndü ve pörsüdü bunları suda şişirtsem olur mu yoksa toprakta bir çukara koyup bekleteyim mi?

CornusMas
02-11-2017, 20:46
Sayın Seaa,
At kestanesi tohumları çimlenmeye çok meraklılar gibi görünüyor. İki hafta önce fidan poşetlerine ekemediğim fazla tohumları 1-2cm kalınlığında toprağa, özellikle sabah ve öğle saatlerinde güneş alan bir alana gömmüştüm. İki hafta sonra kontrol ettiğimde bazı tohumların çatlamaya başladığını gördüm. Ekim ayı ortasıydı, havalar ılıktı ve tohumlar hafif nemli topraktaydılar. Fidan poşetlerine ekip gölgeye aldıklarımda ise herhangi bir hareket yoktu. Sanırım sıcaklık çimlenmeyi tetikleyen şeylerden biri

Bence at kestanesi tohumları toprakta olmayı seviyorlar. Bir an önce ekmenizi ve gelecek bahara kadar beklemenizi öneririm. Bütün kışı toprakta (ev dışında, bahçede) geçireceklerse suda şişirmeye gerek yoktur diye düşünüyorum.

Eğer hemen ekme şansınız yoksa evin dışında bir yerde (balkon, bahçe) hafif nemli toprak içerisine gömün. Zamanınız olduğunda çıkarıp asıl istediğiniz yere alın.

seaa
05-11-2017, 12:10
Sayın cornusmas evde çimlenmiyor mu peki?

CornusMas
05-11-2017, 20:27
Sayın seaa, elbette evde de çimlenirler. Eğer ev içerisinde sıcakta tutarsanız erkenden çimlenme şansları da var. Tabi bu durumda kış geçene dek onları korumanız gerekecektir. Bahçede tutarsanız havalar iyice soğumaya başladığından bahara dek çimlenmeyecekler, kışı toprakta uyku halinde geçirecekler diye düşünüyorum. Hatta böylesi daha iyi olabilir. Belirli bir soğuk dönem geçiren tohumlar baharda daha güçlü büyüyor. At kestanesinin bu şekilde bir soğuklama ihtiyacı var mı bilmiyorum ama :)

CornusMas
27-04-2018, 14:34
2017 yılı Ekim ayında topladığım At Kestanesi tohumları neredeyse %100 oranında çimlendi. İlk çimlenme Şubat ayının sonları gibi başlasa da asıl çimlenme süreci Nisan ayı başında başlıyor gibi görünüyor. Bu yıl havalar sıcak gittiği için biraz daha erken çimlenmiş olabilirler. Bu yüzden dışarıda bulunan tohumların Marmara bölgesi için 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında çimleneceğini varsayabiliriz. İlgilenenler olabilir diye tüm süreçte neler yaptığımı bir kez daha yazacağım:

1- İstanbulda, Ekim ayı başında olgunlaşıp ağaçlardan dökülmeye başlayan tohumları yerde bekletmeden topladım. Topladığım tohumların parlak renkli ve hasar görmemiş olmasına dikkat ettim.

2- Topladığım tohumları hemen ekme fırsatım yoktu. Bu nedenle hepsini plastik bir poşete koydum, torbanın ağzını hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde açık bıraktım. Torbayı da gün boyu hiç güneş görmeyen bir yere yerleştirdim. Tohumların çok bekletilmemesi gerektiğini okumuştum. Bu şekilde 1,5 - 2 hafta kadar beklediler. Zaman zaman tohumları kontrol ettim. 2 hafta sonunda renkleri hala parlaktı. Buruşma ya da başka bir kuruma belirtisi yoktu.

3- Ekim ayı ortasında tohumları Çanakkale/Biga'ya getirdim. 17x30cm boyutlarında fidan ekim poşetlerine bahçe toprağı, yanmış hayvan gübresi ve iri taneli kum karışımı doldurarak tohumları bu poşetlere ektim. Tohumların üzerindeki dairesel iz alta ve yere paralel olacak şekilde tohumları 2-3cm derinliğe gömdüm. Toprağı nemlendirecek şekilde tüm poşetleri suladım.

4- Ekimini tamamladığım poşetleri evin kuzey tarafına, akşam üstü bir saat kadar süre hariç direk güneş almayan bir noktaya yerleştirdim. Aralık ayında poşetleri buradan alarak bahçedeki çam ağacının gölgesine koydum. Sonbahar güneşi şiddetli olabiliyor. Ancak kışın bir miktar güneş alabilmeleri için bu nokta ideal gibi geldi.

5- Sonbahar da bir kez sulama yaptım. Ancak kış ve bahar aylarının başında hiç sulamadım. Yağışlar bol ve yeterli olduğu için ne zaman kontrol etsem poşetteki topraklar nemliydi.

6- İlk çimlenme Şubat ayı sonlarında gerçekleşti. Ancak Nisan başına kadar tek tük çimlenenler dışında başka bir hareketlilik görmedim. Tam ümitsizliğe kapılıyorken Nisan ayı başında tüm tohumlar inanılmaz bir hızla çimlenmeye başladılar :) Şu an itibariyle (27 Nisan 2018) neredeyse çimlenmemiş tohum yok.

7- Poşetleri ilk ekim sırasında ağzına kadar doldurmuş olsam da toprak zamanla sıkıştığı için poşetlerin içine doğru biraz çöktü ve 4-5cm kadar bir boşluk oluştu. Meşe ormanına gidip ağaçların altından kurumuş Meşe ve Tespih Çalısı (Styrax officinalis) yaprağı topladım. Bu yaprakları biraz da elle sıkarak sıkılaştırdım ve her poşetin içerisine 4-5cm yüksekliğinde, poşetin ağzına kadar doldurdum (alttaki resimde son durumları görebilirsiniz) Yapraklar rüzgarda savrulmasın diye de üstlerine bir iki parça toprak serptim. İki haftalık iznimde bu malç katmanının inanılmaz işe yaradığını gözlemledim. Üzerinde yaprak (malç) olmayan poşetleri sulasam da iki gün içerisinde kuruyorlar. Ancak malç yapıp üstünü örttüğüm poşetlerdeki toprak, sulamanın üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen hala ıslak.

8- Bu yıl Nisan ayı oldukça sıcak geçti Çanakkale'de. Yaz boyunca da yüksek sıcaklık bekleniyor. Bu nedenle fidanları çamın altındaki gölgede tutmaya devam edeceğim. Özellikle öğleden sonra güneşinden koruyacağım.

Fidanların son görünümü aşağıdaki gibi :)

http://www.agaclar.net/galeri/files/165895-all-1_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=44730&c=451)

CornusMas
01-05-2018, 18:21
Daha önce tohum resimlerini paylaştığım ağaçların çiçek renklerini kontrol ettim. Maalesef Aesculus hippocastanum ile Aesculus x carnea türlerini tohumlarından ayırmak pek mümkün değil. Aşağıdaki resimde görülen her iki tip tohum da beyaz çiçek açan A.hippocastanum tohumu.

İstanbul - Topkapı - Panorama 1453 müzesi çevresindeki tüm beyaz (A.hippocastanum) ve kırmızı (A.carnea) ağaçlarını yüksek çözünürlüklü bir haritada işaretledim. İsteyenlerle paylaşabilirim. Bundan sonra renkleri bilerek tohum toplayacağım :)

Ayrıca Aesculus x carnea ile ilgili pfaf.org sitesinde şöyle bir bilgiye ulaştım. Benim gibi tohumdan kırmızı çiçekli at kestanesi üretmek isteyenler için önemli bir bilgi:

"Although a hybrid species, it breeds true from seed due to a doubling of the chromosomes [11,17,200]"

11: Bean.W. - Trees and Shrubs Hardy in Great Britain Vol 1-4 and Supplement. Murray 1981
17: Clapham, Tootin and Warburg. - Flora of the British Isles. Cambridge University Press 1962
200: Huxley. A. - The New RHS Dictionary of Gardening. 1992 MacMillan Press 1992 ISBN:0-333-47494-5

http://www.agaclar.net/galeri/files/165895-aesculus_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=44666&c=member&imageuser=165895)

AhmtOzdmr
12-10-2020, 12:16
Merhaba, biraz önce öğle arasında üniversite bahçesimden kestaneleri toplamaya başladım. Çimlendirebilirsem evimin çevresindeki boş arazilere dikmeyi planlıyorum. Konu çok faydalı fakat yıllardır mesaj yazılmamış. :(

mehmet0791
28-10-2020, 16:32
https://www.youtube.com/watch?v=SGTtajhAy4Y

belgi.info
28-10-2020, 20:02
Merhabalar,

Her yıl sonbaharda 20 - 50 tohum at kestanesi bende dikerim.Kargalar sincaplar köpekler eşip yiyor **** toprak üstüne çıkarıyor çoğunu. Kil ile kaplayip tohum bombası yapinca yuzde yuze yakin çıkıyor ama cok vakit alici. Bu sene yumurta kolisi vb kağıda sardim bakalim sonuc ne olur.
Sami ulus çocuk hastanesinde pembe çiçekli var birkac tane.
Arılar da bayiliyor At Kestanesine. Kiymeti az bilen yabani turlerden .Yeni yeni keşfediliyor Türkiye'de. Krem yapımı için ilgilenenlerin sayısı artıyor.

belgi.info
11-11-2020, 07:43
Çekirdekten , Sıfır su ile , killi , kayaç , çok kötü araziye rağmen büyüyor.

ErtuğrulTemizer
12-03-2022, 14:30
Herkese merhabalar.

Geçtiğimiz Ocak ayında başka bir şehirdeki bir parkta dolaşırken yerlerden yarım poşet dolusu at kestanesi topladım. Fethiye’de yaşıyorum. Malum bizim buraların iklimine uygun değil bu ağaç. Fakat heves bu ya şişelere ektim at kestanelerini, çoğu da çimlendi. Şu anda biraz büyüdüler, yanı iki aylıklar diyebiliriz.

Ben bu fidanları, Fethiye’nin yaylalarına, seneye dikmeyi düşünüyordum. Fakat çevremden bazı kişiler erken ilkbaharda dikmemin daha uygun olacağını söylüyorlar.

Sizce sonbahara kadar beklemeli miyim? Sahilde yaşıyorum. Evin içine de alsam ister istemez etkilenecekler sıcaktan. Ama daha iki aylıkken saksıdan alıp toprağa dikersem de kururlar mı diye endişe ediyorum.

Tavsiyelerinize ihtiyacım var.

(Fotoğrafları yükledim fakat forumda çok fazla yer kapladı. Bu yüzden linkleri ekledim sadece. Forumda yeniyim, kusura bakmayın.)

https://r.resimlink.com/4NHPe3k.jpg

https://r.resimlink.com/apwKsBnC.jpg

https://r.resimlink.com/1VyzUxRI.jpg

Muda
12-03-2022, 20:21
Sn. ErtuğrulTemizer;

Maşallah çok güzel büyütmüşsünüz. Bu fidanlar dış ortamda mı yoksa kapalı yerde mi? Dış ortamda ise şişelerin altını önce kesip daha sonra diklemesine keserek kalıcı yerlerine nakletmeye çalışın. Muhtemel şişe dar geldiği için kazık kök dönmüştür. Ya büyük torba veya saksılara alacaksınız. Ya da kalıcı yerlerine dikip sulamasına dikkat etmeniz gerekmekte. Fidan boy araları çok uzun hale gelmiş.

ErtuğrulTemizer
13-03-2022, 09:15
Sn. Muda,

Samimi yorumlarınız için teşekkür ederim. Açıkçası ben de bu kadar hızlı gelişeceklerini tahmin etmemiştim. Saksılara gömerken bile ''birkaç tanesi çimlense iyidir'' diye düşünmüştüm. Fazlasıyla çimlendiler.

Gömdüğümden beri yaklaşık bir buçuk aydır evde baktım. Birkaç hafta oldu dışarı çıkaralı, balkondalar. Belki de evde güneş görmedikleri için bu kadar boy attılar. Böyle gürbüz olacaklarını önceden bilseydim tüplere gömerdim, beni şaşırttılar :)

Peki büyük torbada veya tüpte, sonbahara kadar yaşayabilirler mi? Şimdi açık alana diksem, önümüz yaz, sıcaklar geliyor. Tutunabilirler mi bilemiyorum, gerçi bu konuda da tecrübesizim zaten.

Muda
13-03-2022, 09:59
Neden yaşamasın. Siz büyük yere dikip dış ortamda tutarsınız. Büyümesi önce durup yeterli enerjiyi kazandıktan sonra yeniden başlayacaktır. Yaz ortamında biraz güneş alabileceği çoğunlukla gölge olan ağaç altına alırsınız. Sulama ona da dikkat ederseniz sonbahar yağmurları ile kalıcı yerlerine dikersiniz. Fidanların kış ortasında kökleri çalışır ilkbahar dikimine göre daha az su ihtiyaçları olur. Birkaç yıl daha sulamasına dikkat edebilirseniz güzel ağaçlar yetiştirmiş olursunuz. Meyvelerinin zehirli olduğunu biliyorsunuzdur.
Kolay gelsin.

ErtuğrulTemizer
13-03-2022, 17:44
Sn Muda,

Umarım yaz kurağından fazla etkilenmezler. Şişedekileri tüplere alayım en iyisi... Bakalım, önümüzdeki yazı atlatırlarsa dediğiniz gibi sonbahar yağmurlarında uygun bir yer bulup dikerim. Ben evimin yakınında, sahildeki bir kızılçam ormanına dikmeyi çok isterdim fakat malum en az 400 metre rakım istiyormuş kestaneler.

Evet meyveleri zehirli. Zehirli meyveleri görmek nasip olur inşallah.

Teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için.