PDA

View Full Version : Bonsailer için evde saksı yapma bilgileri...




bonsaireef
06-07-2006, 23:32
Saksı sıkıntısını hepimiz yaşıyoruz.Bu sıkıntıyı aslında en güzel saksı üreten bir yer ile anlaşarak giderebiliriz.

Ben evde kendi saksısını yapmak isteyenler için örnek oluşturabilecek bir yöntemden bahsetmek istiyorum.Belki bunu hep beraber geliştirip alternatif olarak kullanabiliriz.

Bu şekilde saksıyı aslında mayıs 2005 de yapmıştım.O zamanlar renk verme ile ilgili sıkıntım vardı.Aynı zamanda çok dekoratif değildi ve sonuçta vazgeçtim.Fakat Yalovadaki bitki fuarında Hasan beyin standındaki bonsailerin resimlerini görünce aslında benim yaptığım saksıların üzerinde biraz uğraşılıp, renk sorunuda halledilirse alternatif olabileceğini düşündüm.Yapmak isteyen arkadaşlar olabileceğini düşünerek paylaşmak istiyorum.

Hasan beyin standından bir resim ekleyeyim:
2402

Buda benim yaptığım saksı (tabi o zaman Hasan beyin saksılarından haberim yoktu kopya çekmedim yani :) sadece en kolay nasıl yapabilirim diye düşünürken bu çıktı ortaya)
2404




bonsaireef
06-07-2006, 23:44
Gerekli malzemeler:
- Yoğurt kabı (Ağız kısmı dip kısmından geniş herhangi bir kap olabilir geçen yıl ben yoğurt kabı ve plastik bir kaptan yapmıştım.Bu kap kalıp olarak kullanılacaktır)
-Beyaz çimento
-Mermer tozu
-Boya(?) Ben kuru boya kalemlerinin içini kullanmıştım :) pek verimli olduğu söylenemez.Belki toz boyalar olabilir.

Kalıbın hazırlanışı:

Bunu anlatmak için iki kötü çizim yaptım :) Anlaşılır umarım.
2405

Burada sembolize kabı görüyorsunuz.Bu kapta en önemli özellik üst kısmının alt kısmından geniş olması.Burada sarı kısmı kesip atacağız ve turuncu ile mavi kısımları kullanacağız.Kesme işlemini yaparken dikkat edeceğimiz nokta turuncu kısım saksımızın iç kısmı olacağı için istediğimiz saksı derinliğine göre turuncu kısım yüksekliğini ayarlamaktır.Mavi kısım ise turuncudan 1 cm daha kalın olmalı.

2406
Kestikten sonra ikisinide ters çevirip iç içe geçiriyoruz ve düz bir zemine koyuyoruz.Hatta ben bunları kaymasınlar diye o düz zemine uhu ile yapıştırıyordum.

bonsaireef
06-07-2006, 23:57
Kalıbımız hazır.Bu kalıp ile istediğimiz sayıda saksı yapabiliriz.

Şimdi kalıbın içini doldurmaya sıra geldi.Mermer tozu ile beyaz çimentoyu bire bir oranında karıştırıyoruz.Mermer tozu kullanılmazsa dayanıksız oluyor.Ama mermer tozlu karışım son derece dayanıklı oluyor.Hatta yere düşse kırılmıyor diyebilirim.

Sonrasında benim çözemediğim noktaya sıra geliyor.Renk sorunu.Ben renkli kuru kalem içini suda eritip harcın suyunu bu renkli su ile vermiştim.Biraz faydası oldu ama miktarı az geldi.

Toz boyalar kullanilabilir.Bunu bonsai videolarında görmüştüm.Adam saksıya taş yapıştırmak için harç hazırlıyordu ve bu karışıma toz boya koyuyordu.Çok da güzel oluyordu.

Bunun dışında saksının dışını boyamak alternatif yöntem olabilir ama bunun nasıl yapılabileceğini bilmiyorum.Yağlı boya ile boyamıştım ama bu boya kalkıyor.

Harcı hazırladıktan sonra kalıba döküyoruz:
2407
Kalıba harcı döktükten sonra bir cisim ile kalıbın kenarlarına vuruyoruz.Bu çok önemli.Bu sayede hava kabarcığı kalmıyor.Bütün hava kabarcıkları çıkacaya kadar yapıyoruz.
Tamamen harç ile doldurduktan sonra biraz bekleyip deliklerini açıyoruz.Donmadan önce yapmakta fayda var sonrasında zor olabilir :)



Buda kalıbın alttan görünümü.****** bu donmuş hali :)
2408

bonsaireef
07-07-2006, 00:08
Harcımız donana kadar bekledikten sonra sıra kalıbı çıkarmaya geldi.Ben tam taşlaşma gerçekleşmeden çıkarmayı tercih ediyorum.Bu sayede çok rahat rütuş yapabiliyorum.
İlk önce kalıbın dış kısmını çıkarıyoruz.
2409

Sonra kalıbın iç kısmını çıkarıyoruz.Eğer rütuş yapma gerekçesi ile tam donma germekleşmeden çıkarıyorsanız iç kısmı daha sonra çıkarmanızı yavsiye ederim.
2410

İşlem bitti.Saksımız hazır sayılır.Biraz köşe kısımları keskin bir cisimle kazırsanız daha güzel görünecektir.Fazlalıklarıda bu yöntemle almak gerekiyor.
2411

Dikkat ettinizmi bilmiyorum.Üst kısmda yoğurt kabından kaynaklanan bir çıkıntı oluştu.Buda güzel bir görüntüye neden oluyor ******.

bonsaireef
07-07-2006, 00:10
Bu yöntemi kullanarak değişik saksılar yapmak mümkün.Örneğin bu saksıya ayak yapabiliriz.bunun için kalıptaki mavi kısmı biraz daha uzun bırakmak lazım.Bu şekilde yaptığım ayaklı bir saksının alttan görünümü:
2412

Buda yandan görünümü:
2413


Dört dörtlük bir saksı olduğunu söyleyemeceğim.Fakat benim gibi evde bu tür işlerle uğraşmayı seviyorsanız deneyebilirsiniz.Değişik kalıplarla değişik saksılar yapabilirsiniz.Aslında gerçek bonsai saksısının kalıbını plastik bir maddeden yapabilsek, o saksıdan seri üretim yapabiliriz.:rolleyes:

Daha değişlik neler yapılabilir, nasıl bir boya uygulanabilir sizlere de sormak istiyorum.

memet
07-07-2006, 00:32
boyacılardan alacağın toz boyaları (nerdeyse her renk bulabilirsin)harcın içine karıştırabilirsin.bir yerde önce deneyerek renk tonunu tutturmak daha pratik olabilir.sonradan boyamak için yine aynı tozboyayı beyaztutkalla karıştır.biraz sulandırıp yaptığın saksıya sür.duruma göre bir kaç kat sürebilirsin.beton boyayı emeceği için sonradan dökülmez.

ressam arkadaşlardan biri,onun seramikçi arkadaşının bonsai saksısı siparişi aldığını söylemişti..sonuç ne oldu bilmiyorum.bir sorayım. aslında toprak saksı olarak yaptırmakta o kadar zor değil..belirli bir miktar sipariş verip bir seramikçiye istenen renklerde yaptırılabilir..

bonsaireef
07-07-2006, 00:42
Dediğim gibi zaten bizim saksı sıkıntımızı ancak toprak saksı siparişi giderir.Fakat bu güne kadar bir girişim olmadı.

Bu linkte toz boya ile çok güzel bir harç hazırlıyor.Renk oldukça güzel.
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/33/37/

memet
07-07-2006, 00:52
ben seramikçi arkadaşlarımı bir yoklayayım.birtaraftan da sipariş verimiyiz vermezmiyiz konusunu aramızda konuşalım.
istediğimiz renk ve biçimde saksı yaptırabiliriz

cemboa
07-07-2006, 08:57
Bu çalışma için tebrik ediyorum ve büyük bir açığı kapattığınıda sölemek istiyorum.Benim 2 sorum olucak. çimento ve mermer tozunu %50 oranlarındamı karıştırıyoruz? Birde pratik olarak mermer tozunu nerden temin edebiliriz?

bonsaisever
07-07-2006, 09:03
Çok güzel bir çalışma,sağol :)

bonsaireef
07-07-2006, 09:12
Çok teşekkür ederim ;)

Hatırladığım kadarıyla çimento ve mermer tozunu birebir (%50 %50) karıştırmıştım.Aslında az bir miktarla deneme yapılabilir.Kuruyunca sertlikleri kıyaslanabilir.Fakat çok dayaklı oluyor onu söyleyeyim.Mermer tozu kullanılmazsa **** az kullanılırsa kolay kırılabiliyor.

Mermer tozunu açık beyaz çimento satan yerlerde bulabilirsiniz.İnşaat malzemeleri satan yerlerde ,hırdavatçılarda oluyor.Fiyatlarıda oldukça uygun.Yalnız dikkat edinde beyaz çimento yerine alçı **** üstübeç(böylemi deniyor boyaya katılan toz var ondan) vermesinler :) Bilerek verdiklerini sanmıyorum.Hepsi beyaz ya karışıyor sanırım :D

cemboa
07-07-2006, 09:20
Sanırım sakıslara sprey vernik le güzel bir parlıklık kazandırmak mümkün olur.

bonsaireef
07-07-2006, 09:22
Tabi bişey söylemeyi unuttum.Daha önce hiç beton dökümü ve sonrasını yaşadınızmı bilmiyorum.Bilmiyormuşsunuz kabul ederek beton döküldükten sonra kuruyuncaya kadar düzenli sulamak gerekiyor bunu söyleyeyim.Yoksa çatlama oluyor.Bu bütün betonlar için geçerli.

Ben devamlı sulamak yerine mesaj 3 de ilk resimdeki gibi yerde dururken üzerine tamamen kapatacak şekilde ıslak havlu(kağıt veya kumaş) koymuştum.Betonlaşma gerçekleşene kadarda bu ıslaklığı devam ettirmiştim.Hatta kalıptan çıkarınca bir süre daha nemli tutmaya devam etmiştim.Belkide bu kadar sağlam olmasının ikinci nedeni budur (asıl neden mermer tozlu karışım ).

malina
07-07-2006, 09:34
Dış çephe boyaları işe yarayabilir mi?


http://www.betek.com.tr/02/urunler/images/urunler/AmphiSilan2.jpg


Yeni nesil silikon emülsiyon esaslı, mat yapı son kat dış cephe boyasıdır. Amphisilanın yeni labirent dokusu sayesinde duvardaki nem kolayca dışarı atılır ve böylece boyanın dökülmesi tamamen engellenmiş olur. Ağır iklim şartlarına karşı geliştirilen silikon-bağlayıcı-dolgu-pigment sistemi sayesinde boya yüzeyle tamamen bütünleşir ve uzun yıllar dayanıklı kalır. Nanometrik boyutta işlenmiş pigmentler sayesinde oluşturulan fotokatalitik merkezler, yüzeyde biriken kirleri okside ederek parçalar ve yüzeyin temiz kalmasını sağlar. Silikon esaslı bağlayıcı sistemi ve nanoteknolojik pigmentler ile yüksek UV direnci sağlanır, renklerin solması engellenir.



http://www.betek.com.tr/02/urunler/images/urunler/yeni/02_01g.jpg

Akrilik kopolimer emülsiyon esaslı, silikonlu, mat yapı son kat dış cephe boyasıdır.

Hidrofobik bağlayıcı yapısı ve silikondan elde edilen avantajları ideal şekilde birleştirerek, dış cephede ihtiyaç duyulan özellikleri tek başına bünyesinde barındırır. Silikonun özelliklerini optimum oranda yansıtır, böylece iyi nefes alma ve su iticilik özelliklerini bir arada sunar. Silikonun özellikleri sayesinde yüzeylerin daha az ıslanması ve daha çabuk kuruması sağlanmıştır, böylece boyanın yüzeyden soyulup dökülmesi, çatlaması ve kabarması engellenmiştir. Mükemmel örtme gücüne sahip Muresko Silakril, yapısında kullanılan pigmentler sayesinde yüksek UV direncine sahiptir. Uygulandığı yüzeylere üstün aderans gücüyle çok iyi tutunur. Yayılma özelliğinden dolayı kolay sürülür. Zaman ve işçilikten tasarruf sağlar.



http://www.betek.com.tr/02/urunler/images/urunler/kort.jpg


Mineral yüzeyler üzerine, mat görünümlü kort ve zemin boyası
Su bazlı, sentetik reçine esaslı, mat görünümlü kort ve zemin boyasıdır.

Uygulanacak Yüzeyler:
Mineral esaslı, beton yüzeyler üzerinde yaya trafiğine açık stok depoları, giriş, koridor ve hollerde kullanıldığı gibi tenis kortları üzerinde de güvenle uygulayabileceğiniz boyadır.


http://www.betek.com.tr/02/urunler/02_01a.html

bonsaireef
07-07-2006, 09:45
Boyamak belki işe yarayabilir.Denenebilir yalnız bunlar çok pahalı.Dökülmesinden de korkuyorum.Yağlı boya dökülmüştü.Deneyecek birine ihtiyaç var.

Yalnız bu boya kutuları kalıp yapmakta kullanılabilir aklınızda bulunsun. :cool:

malina
07-07-2006, 09:54
Yağlı boya ile dış çephe boyası çok farklı şeyler :)

Dış çephe boyası üreten biryer yakınınızda ise gidip görüşerek, ya da mail yazarak sorulabilir... Belki de ücretsiz deneme boyası alabilirsiniz :)

malina
07-07-2006, 09:56
Hadi daha da abartayım, gidip reklamla ilgili birimin müdürüyle görüş :)

Bu denenmemiş bir şey, onların reklamı da olur, boya ve üste para da al gel :)
Tüm reklamlar birbirine benziyor, bu farklı olabilir ve bu projeyi bir reklamda kullanabilirler... (Reklam ajanslarını öğrenip onlarla da iletişime geçilebilir)

malina
07-07-2006, 09:59
DIY bonsai saksısı

DYO bonsai saksısı

uydu valla :)

bonsaireef
07-07-2006, 10:01
Yağlı boya ile dış çephe boyası çok farklı şeyler :)
Tamam malina kızma farklı şeyler biliyorumda hani o döküldü ya hani denemek için buda pahalı ya, yani o bakımdam şeettiydim di.Ama.... tamam sustum:o


Bu denenmemiş bir şey, onların reklamı da olur, boya ve üste para da al gel :)

Reklam mı dedin, paramı dedin.:cool:

bonsaireef
07-07-2006, 10:02
DYO bonsai saksısı :cool:
Süpper valla:D

cemboa
07-07-2006, 11:04
...Saksıyı ayaklı yapmak için fazladan ne malzeyi ve nasıl kullandınız? Betonun prizlenmesi nekadar süre aldı?
...Boya için benimde önerim belki yukarıda bahsedilmiş olabilir ama bu hamur içi seramiklerde kullanılan toz boyalarında olabileceğini düşünüyorum.

bonsaireef
07-07-2006, 11:47
Ayak yapmak için mavi kısım ile turuncu kısım arasındaki yükseklik farkı arttırılmalıdır.Önceden fark sadece beton kalınlığı kadar iken ayak boyu da eklenerek fark arttırılmalıdır.(Formül resmin en altında)

Beton dökülüp son kısmına gelindiğinde 3 tane strafor şekilde görüldüğü gibi yerleştirilmelidir.(Straforlar ayak yüksekliği kalınlığında olmalı)

Sonra kalan 4 boşlukta betonla doldurulmalıdır.Şimdi kalıp bu şekilde donduğunda resimde soldaki saksıdaki gibi ayak olacak fakat pembe okla gösterilen gibi girinti olmayacak.Bunun için beton tan donmadan rütuşlama yapılmalı burası bu şekilde yapılmalıdır.Böyle daha hoş bir görüntü oluyor.
2416

Betonun donma süresini şimdi söyleyemeyeceğim ama ara ara tırnakla beton alt kısımdan yoklanarak donma derecesi anlaşılabilir.

cemboa
07-07-2006, 12:15
...Benim yine sorularım var.:D çimonto ve mermer tozu karışımından hangi ölçüye ne ölçü su karıştırdınız sayın moderatör? Birde elde ettiğimiz saksının ağırlığı nedir:)?

bonsaireef
07-07-2006, 12:32
çimonto ve mermer tozu karışımından hangi ölçüye ne ölçü su karıştırdınız sayın moderatör?
Bunun için bu videoyu seyretmekte fayda var.Suyu yavaş yavaş verip karıştırıyorsun.Çok sulu olmamalı.Tam videodaki kıvamda olmalı.Videodaki gibi düz zeminde değilde bir kap içinde yaparsanız daha kolay olur.
Bu tamamen el alışkanlığı.Bir kez yapsanız alışırsınız.
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/33/37/


Birde elde ettiğimiz saksının ağırlığı nedir:)?
Ağırlık seramik saksıdan çok farklı değil.

bonsaireef
07-07-2006, 12:45
Daha önce dikkatinizi çektimi bilmiyorum.Hasan beyin standının resminde yani ilk resimde sol üst köşedeki çam bonsaisinin saksıda çimentodan yapılmış.Nasıl bir kalıp kullandılarsa hiç fena değil.

bonsaisever
07-07-2006, 13:09
:eek: reefciğim çok yaşa...aklıma aciip fikirler getirdin :cool: :D

bonsaireef
07-07-2006, 13:12
Ben şimdi çatlarım.:(
Banada sölesene,valla kimseye söylemem:rolleyes:

cemboa
07-07-2006, 13:16
Banada söleyin bak!!! Walla aramızda kalıcak...:D

bonsaisever
07-07-2006, 13:44
Çatlayın :D
Yapınca gösteririm...belki göstermem :dilli:
Göstermezsem ben çatlarım :D

bonsaireef
07-07-2006, 13:51
Şu an yapıyorsun değil mi?:(
Biraz sonra bitirip göstereceksin değil mi?:( Lütfen öyle olduğunu söle noolur.
Çatlatmazsın sen bizi biliyorum.:rolleyes:

bonsaisever
07-07-2006, 13:59
Neredeee şu an işteyim :(
Ben de yapabilmek için çatlıyorum ama yarın görürsünüz :)
Belki :D

cemboa
07-07-2006, 14:38
...Ben malzemeleri temin ettim ve öğrendiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Bildiğimiz harç çimento ve kumla yapılıyor.Oranları bir ölçü çimentoya iki ölçü kum.Bizim saksı yapmak isçin kullandığımız malzemelrinde bundan farkı yok.Beyaz çimento adı üzerinde beyaz olduğu için kum olarak mermer tozu kullanılıyor.Tabiatıyla oranlar aynı.Bir ölçü çimentoya iki ölçü mermer tozu.

Belirtmek isterim ki bu oranlar inşaat malzemeleri satan yer tarafından verildi.

Fiyatları çimento 0.5 krş mermer tozu 0.2 krş

bonsaireef
07-07-2006, 15:33
Bende tam DIY bonsai tırmığı anlatacaktım.
Çok basit 10 dakikada yapılacak bişey.:cool:
Ama şimdi çatlatma modası olduğuna göre bende çatlatayım bari.Sonra anlatırım :rolleyes:
Belki:D

denizakvaryumu
07-07-2006, 15:41
Mermer tozu -çimento-beyaz çimento
bunlar bitki köklerine zarar vermez mi?Bunun yerine çömlek yapımında kullanılan kil kullansak?

bonsaireef
07-07-2006, 15:52
Kili pişirmek için çok yüksek sıcaklık verebilen özel fırınlar gerekiyor.Astarı yüzünden pahalıya gelir.

Mermer tozu -çimento-beyaz çimento
bunlar bitki köklerine zarar vermez mi?
Bu karışım suda çözünen bir karışım değil.Bitkiye zarar vereceğini sanmıyorum.

malina
07-07-2006, 17:32
Anlaşıldı, içinizde sanatçı ruhu yok, inşaatçı ruhu var :)
Yoksa benim ytong önerimi de böyle coşkuyla karşılardınız...

Peh ! :)

Şule
07-07-2006, 23:24
:eek: Bonsaireef'in nezdinde herkesi tebrik ediyorum. Tüm bonsaicileri tebrik ediyorum. Buradan da bonsai dünyasına adım atmayanlara sesleniyorum: Bonsai zihni açar, tembelliğinizi alır, problem çözme yeteneğinizi geliştirir, keşfettirir, farkettirir, azim kazandırır. :D

Sürekli yeni bir şeyler yapıp heveslendiriyorsunuz insanı. Kendin yap saksı planlarını okuduğumu görünce annem aynen şöyle dedi:"Sakın bu okuduklarını da yapmaya kalkışma!":D

bonsaisever
08-07-2006, 01:46
Annenin sözünü dinle ve uzaklaş buradan!
Bak bizim halimize :D
Ama sen pek uzaklaşak gibi görünmüyorsun...acıdım annene :D

malina
08-07-2006, 09:15
Bonsaisever; şulenin annesiyle senin hatunun sohbetlerini düşünemiyorum :)

Aybala'dan hayali bir telefon görüşmesi yazmasını istemeli :)

aybala
08-07-2006, 10:56
onlar bir şey konuşmadan, oturup beraber ağlarlar gibime geliyor :)

bonsaisever
08-07-2006, 11:54
Onları bilmem de ben şu an ağlıyorum :(
Reef saksı maksı dedin canımızı çıkarttın.
Nereden çıkarıyorsun böyle şeyleri kardeşiim :mad:
Birisi bitiyor diğeri başlıyor.
Bıktım yaa, ha bire 5. kata malzeme çıkarıp duruyorum :(
Emlakçılara duyurulur; bodrum kat arıyorum :D

bonsaisever
08-07-2006, 12:00
Komşular yine malzemeler elimde, kan revan içinde yukarı çıktığımı görünce soruyor "Ne o yine mi inşaat işleri?"
ben de "Hıııı...yap yap bitmiyo bu evin işleri!" :D

memet
08-07-2006, 12:06
ben seramikçi arkadaşları yokluyorum.bir sonuç elde edeceğim.
çok fiatı olacağını sanmıyorum.yakında anlatırım..

cemboa
08-07-2006, 12:10
Oktay buldunda bunama.Allahtan istemişin bir göz vermiş iki göz.Keşke benimde 7. kattaki dairemde seninki gibi bir terasım olsa.:D

memet
08-07-2006, 12:17
evet bir arkadaşım daha önce birine saksı yapmış..
yapabilirim dedi. ne kadar sipariş verebilirsiniz diye sordu.

cemboa
08-07-2006, 12:53
Şunu hatırlatmak isterim.Saksılar yuvarlak, dörtköşe ve çeşitli ebatlarda talep edilir alacak kişiler tarafından.Daha doğrusu bu hepimiz içinde geçerli.Bonsailerimizin ölçüleri aynı değil.Bu çeşitliliğie farklı derinliklerde ekleyebilirsiniz.Beliki saksılarına altlık **** tabak isteycekte çıkabilir.

memet
08-07-2006, 13:06
evet arkadaş daha önce yapmış konu hakkında fikri var .zaten tornada çekilmeyeceği için saksılar herbiri isteğe göre olacak.

hafta içi ayrıntıları konuşacağız.bu arada fiat konularında ne diyeceksiniz diye bir soru sordu.

bonsaisever
08-07-2006, 13:23
Bize sorarsa 1 Ytl ye 50*30*15 ebadında saksı isteriz :)
Fiyatı o belirleyecek.
Şu ölçülerde şu fiyata satarım kargo size ait der.
O fiyatlar bize uyar mı ona bakarız ;)

memet
08-07-2006, 13:27
şimdi bu maliyetten çok emek yoğun bir iş..bizim ne kadar sipariş verebileceğimiz fiatını etkiler.bir saksınında yüz saksınında fırınlanması aynı masraf..birde nette bakalım diğer yerlerde ne kadara fiatlar ona göre konuşmam daha rahat olur.

bonsaisever
08-07-2006, 13:37
Anlıyorum ama burada onun istediği sipariş miktarını alabileceğini sanmıyorum.
Bir üç beş diye toplarsan 50 tane değişik ebat ve şekilde saksı çıkar.
Gerisi zamanla tek tük çıkar.
Benim bauhausta gördüğüm saksılar 19 ytl ye satılıyordu :)

malina
08-07-2006, 13:50
Kendimizin yapamayacağı, (mesela, güvece de benzemeyen) 3 farklı boy saksı biçiminde anlaşabiliriz. 3 farklı model olabilir. Bunlar için belli sayıya ulaşabilirsek, arkadaş o kadar adet için fiyat belirler. Bir sonraki sipariş mesela 6 ay sonra verilebilir...

memet
08-07-2006, 13:58
herkes üç beş sipariş verse zaten rakam yeterince olur.
bir kaç form belirlenir. herbiri tek tek yapıldığı için değişiklik yapması kolay.
bir kaç boy belirleriz.bir kaç form.ben konuşurum yaraprken onlarda da özel istekler göre değişiklik yapmasıda olanaklı.
benim fikrim 19 liradan daha az fiata yaptırabileceğimiz.
daha öncede yapmış bonsai saksısı.elinde materyal de var bu konuda..

cemboa
08-07-2006, 13:58
...Benim aklıma bir fikir geldi ama vildan abla buna ne der.
...Bu arkadaş fırının aldığı maksimum adedei yapsın ve bunların satılanlarından sonra kalanları stoğunda tutsun.Sitede onun reklamını yapıp saksıları satmasını ve extra gelir elde etmesinide sağlayabiliriz.Bu arada bizde ihtiyacımız oldukça stoktan talep ederiz.

memet
08-07-2006, 14:15
bende düşünmüştüm benzer bir şeyi.

bonsaisever
08-07-2006, 20:15
İnşaat mühendisi var mı burada? :(
Beyaz çimento ile mermer tozunu % 50-50 kullandım tebeşir gibi oldu.
İki türlü % 35-65 denemesi yapayım bakalım ne olacak :)
Bu arada nalburlarda toz boya var.
İçine az bir şey kattığınızda rengi güzel oluyor.

malina
08-07-2006, 20:29
Kuruduktan sonra durum ne olacak? Farklı karışımları atma ve fotoğrafla :)

memet
08-07-2006, 20:38
beton muhakkak sulanmalıdır .unutmayın.
bir iki kere sulanması şarttır

bonsaisever
08-07-2006, 20:41
Bütün gün elimde su bidonu dolaştım :(
Beceriksizlik diz boyu :)

memet
08-07-2006, 20:41
bir mikap kuma dört torba çimento katılır.
yani birmetre kübe 200 kilo. **** yakşalık bir tona 200 kilo..yarı yarıya oran fazlasıyla olmalıydı.belki su az geldi.başlangıçta kıvamlı bir halde olması gerekir.
inşaat harcı gibi..kalıp sertleştikten sonra muhakkak bolca sulanmalı

bonsaisever
08-07-2006, 20:45
yakşalık bir tona 200 kilo

Yanlışlık burada işte...
%20 çimento %80 mermer tozuymuş

memet
08-07-2006, 20:55
şöyle olmalı..(ben daha önce başka bir iş için beyaz çimento mermer tozu ve toz boya kullanmıştım..)
yarıyarıya çimento ve mermer tozunu karıştırın.toz boyayı keyfinize göre katın.
kıvamlı bir karışım olana kadar su katın
.ne kadar derseniz.bir inşaatta nasıl oluyor harç kıvamı öyle.kalıba dökün

kalıpta harc sertleşince muhakkak bir **** iki kere sulanmalı

hasan42
08-07-2006, 21:14
Beyaz çimento ile mermer tozunu % 50-50 kullandım tebeşir gibi oldu.


Yanlışlıkla alçı vermiş olmasınlar? Çünkü bildiğim kadarıyla 50-50 bile olsa beyaz çimento tebeşir gibi omaz.

malina
08-07-2006, 21:27
Bu arkadaş "ayran" kıvamına alışık değil miydi? Belki un almıştır :)

bonsaisever
08-07-2006, 21:30
Ahanda yazmıyorum işte tuzla karıştırdığımı :))

cemboa
09-07-2006, 11:31
Ewet buyrun...Ölçüler dıştan dışa 32x24x11,5

bonsaisever
09-07-2006, 11:35
Güzel olmuş :)
Karışım oranı neydi?

cemboa
09-07-2006, 11:36
İlk denemem olan bu saksıda biraz defo verdim ama tam kurumadığı için bir bıçakla 1.5 saat fazlalıkları aldım.Bunun sebebide kullandığım plastik yoğurt kabının kenarlarının betonun baskısından dolay içeri bel verip betonun kenarların orta bölgelerine doğru kalınlaşması.Eğer yoğurt kabının içine kenarları destekliycek strafor tarzı bir malzeme koysaydım sorun çözülmüş olucaktı.Kalıbın dış çerçevesinide zaten strafordan yaptım.

cemboa
09-07-2006, 11:37
Karışım bir ölçü çimento iki ölçü mermer tozu.

bonsaireef
09-07-2006, 23:16
İki gündür yoktum neler neler olmuş:eek:
Cemboa süper yapmışın.Tek kelime ile harika.Yalnız bişey unutmuşun,kurumadan deliklerini ayarlasaydın iyi olurdu:D
Sanırım renk de katmamışsın.Ama görünüş olarak harika.Benide gaza getirdiniz 1 sene aradan sonra bende başlayacağım.:dilli:

Karışım konusunda ben birebir kullanmıştım.Doğrusu 2'ye 1'dir.Yalnız şöyle bişey var; bu iki karışımdada kesinlikle tuz gibi dağılma olmaz.Oluyorsa kesinlikle çimento değildir yok eğer çimentoysa kesinlikle bayattır.Benimde ilk denememde tuz gibi dağılmıştı.Bunun nedeni bayat çimentoydu.Taze çimento kulanınca aynı oran olmasına rağmen çok güzel taşlaştı.

Sulamadan bahsetmiştim ama tekrar bahsedeyim.Ben sürekli sulamak yerine ıslak havlu ile sarmıştım.Bazı inşaatlarda görmüşsünüzdür.Beton döküldükten sonra ıslak bezler sererler.Aynı yöntem.:cool:
Yalnız tam donmadan kalıptan çıkarılıp şekil verilirse çok iyi oluyor.Peynir keser gibi şekil veriyorsunuz.Sonrasında tekrar ıslak bişeyler ile sarılıp donması beklenebilir.

bonsaireef
09-07-2006, 23:33
Bu arada cemboa senin saksı daha kolay şekilendirilirken bir iki değişiklik yapabilirsin.Saksı çok güzel bu tür işlemler yapmaya çok uygun.Senin resmin üzerine örnek bişeyler yaptım.Koyu renkli yerler girinti olacak.
2476

bonsaireef
10-07-2006, 09:58
Oktay buldunda bunama.Allahtan istemişin bir göz vermiş iki göz.Keşke benimde 7. kattaki dairemde seninki gibi bir terasım olsa.:D
Terası var bide konuşuyormu.:mad: Cık cık çok ayıp :D

bonsaisever
10-07-2006, 11:36
Neler çektiğimi siz biliyonuz mu? :mad:
Yoo, siz atıp tutun.
Allah düşmanımın başına vermesin :D

cemboa
10-07-2006, 12:15
...özellikle delik açmadım çünkü fazla sudan ziyade toprağın az olmasından dolayı kuruması daha problem.
...Renk işinşde sprey boya kullanılabilir diye düşünüyorum.hatta dış cephe, iç mekan boyalar bile kullanılabilir.neticede beton.
...Ben ikinci bir deneme daha yapacağım.Bunun kalınlığı fazla olduğu için ağır oldu.Kalıpta ilk sefer yaptığım hataları telafi edipte yapacağım.
...Yarını bekleyinn!!:D

bonsaireef
10-07-2006, 13:18
Neler çektiğimi siz biliyonuz mu? :mad:
Yoo, siz atıp tutun.
Allah düşmanımın başına vermesin :D
Allah düşmanının başına vermesin dostunun başına versin değilmi.Amin,inşallah:rolleyes:

...özellikle delik açmadım çünkü fazla sudan ziyade toprağın az olmasından dolayı kuruması daha problem.
Bu seferde dipte su birikip mantar problemi yaşayabilirsin.Denemek lazım.

...Renk işinşde sprey boya kullanılabilir diye düşünüyorum.hatta dış cephe, iç mekan boyalar bile kullanılabilir.neticede beton.
Sprey boya kullandım döküldü.Diğer boyalar konusunda fikrim yok.Denemeleri yapta bizde bu konudaki soru işaretlerinden kurtulalım.:D
...Ben ikinci bir deneme daha yapacağım.Bunun kalınlığı fazla olduğu için ağır oldu.Kalıpta ilk sefer yaptığım hataları telafi edipte yapacağım.
...Yarını bekleyinn!!:D
Bende ilk denemelerimde hatalar yaptım.Yaptıkça insan kendini geliştiriyor.Gerçi sen ilk denemende mükemmel bir tane yapmışsın.Detaylarını çizim ile buraya ekleyebilirmisin.Nasıl bir kalıp kullandın merak ettim.

Yarını dört gözle bekliyorum...:cool:

cemboa
10-07-2006, 15:24
...Kalıp basit.Bir adet tava yoğurdu alıyorsunuz.Yoğurdunu afiyetle bitirdikten sonra kenarlarında fazlalık varsa kesiyorsunuz.(kapağın kapandığı yer).Tavayı bir strafor üzerine ters çevirip etrafına yine strafordan kalıbın dışını yapıyorsunuz.Yanlız betonu dökerken straforlar birbirinden ayrılmasın diye dört straforuda aşağıdan koli bantıyla komple çevirirseniz açılma yapmaz.
...yanlız tavanın içine strafor kalıpları yerleştirin ki betonun baskısından duvarları bel vermesin.

malina
10-07-2006, 16:05
http://www.agaclar.net/files/0/2269/public/images/9.jpg

Bu tür saksı yapmak isteyenler, suyun akması için saksının içine koyduklarına benzer bir telden iskelet yapabilirler. Bu iskelet ne kadar düzgün olursa, yapılacak saksı o kadar ince ve zarif olacaktır.

Hazırladığınız beyaz çimento + mermer tozu karışımına, üstüpü parçalarını batırarak, iskeleti kaplayabilirsiniz. Tam kurumadan, üzerine harcı sürerek daha düzgün bir yüzey elde edilir...

Delik açma ve ayak koyma işlerini söylemiyorum onları zaten yapıyorsunuz :)

denizakvaryumu
10-07-2006, 16:11
...Kalıp basit.Bir adet tava yoğurdu alıyorsunuz.Yoğurdunu afiyetle bitirdikten sonra kenarlarında fazlalık varsa kesiyorsunuz.(kapağın kapandığı yer).Tavayı bir strafor üzerine ters çevirip etrafına yine strafordan kalıbın dışını yapıyorsunuz.Yanlız betonu dökerken straforlar birbirinden ayrılmasın diye dört straforuda aşağıdan koli bantıyla komple çevirirseniz açılma yapmaz.
...yanlız tavanın içine strafor kalıpları yerleştirin ki betonun baskısından duvarları bel vermesin.

Direk yoğurt kabını sprey boya ile boyasak ve böyle kullansak farkeder mi?

bonsaireef
10-07-2006, 19:34
http://www.agaclar.net/files/0/2269/public/images/9.jpg

Bu tür saksı yapmak isteyenler, suyun akması için saksının içine koyduklarına benzer bir telden iskelet yapabilirler. Bu iskelet ne kadar düzgün olursa, yapılacak saksı o kadar ince ve zarif olacaktır.

Hazırladığınız beyaz çimento + mermer tozu karışımına, üstüpü parçalarını batırarak, iskeleti kaplayabilirsiniz. Tam kurumadan, üzerine harcı sürerek daha düzgün bir yüzey elde edilir...

Delik açma ve ayak koyma işlerini söylemiyorum onları zaten yapıyorsunuz :)
malina harikasın.Çok güzel fikir.İyi bir iskelet hazırlanırsa çok güzel olur.Bakalım daha ne güzel fikirler çıkacak.:rolleyes:

Size alternatif bir malzemeden bahsetmek istiyorum.Bu dişçilerin kullandığı alçı.Fiyatı çok ucuz.Çok dayanıklı.Sudan etkilenmiyor.Hemde değişik renkleri var, yani kendinden renkli.Bu malzemeyi birlikte çalıştığımız diş hekimi asteğmen arkadaştan öğrendim.Donmuş halini inceleme fırsatım oldu.Aklınızda bulunsun.:cool:

malina
10-07-2006, 20:04
Normal alçıya göre daha hızlı donuyor, bu yüzden çalışırken bunu göz önüne almalısınız.

Alçıyla ilgili diğer ayrıntılar:

Alçı, su yüzeyi kaplayana kadar elenerek suya dökülür. Kımıldatmadan önce alçının su ile doymuş hale gelmesi için beklenir. Asla su alçının içine boşaltılmaz, asla alçı su içine boşaltırken karıştırılmaz, asla karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra su veya alçı ilave edilmez.
Eğer karışım çok ince gibi görünüyorsa uzunca bir zaman sadece karıştırın, kalınlaşacaktır. Kuruma zamanını hızlandırmak için, alçıyı dökmeden önce, suya tuz ilave edilebilir.

malina
10-07-2006, 20:18
Alçı çeşitleri hakkında bilgi buldum :)

Alçı türleri (http://www.atayapi.com.tr/bolum.html)


Alçı Hakkında

Alçı doğada pekçok yerde doğal kaynak olarak bulunan alçı taşının (jips-kalsiyum sülfat dihidrat) değişik tekniklerle kalsine edilerek öğütülmesi ve katkılandırılması yoluyla üretilir. Bu ürünün yapısı (kalsiyum sülfat yarıhidrat) uygulanan üretim tekniğine ve seçilen alçı taşının cinsine, reçetelendirilmesine, kullanımda karıştırılan suyun miktarına, su ile karıştırma yöntem ve şekline göre tebeşir mukavemetinden betonarme betonunun dört katı mukavemete kadar farklılık gösterir.

Ayrıca, süngerin su emiciliğinden mermerin su emiciliğine, birim hacim ağırlığı polistren ağırlığından granit kayanın birim hacim ağırlığına kadar değişebilen alçı çeşitleride bulunur. Biz, bu geniş yelpazede bulunan her ürünü üretebilmekteyiz.

Alçının teknolojik olarak iki çeşidi bulunur, ALFA ve BETA. İkisininde kimyasal içerik ve ifadesi aynı olmasına rağmen kristalografik yapıları farklıdır. Beta cinsi alçıda kristal yapı iğne gibi ve amorf şekilliyken, Alfa alçıda bu yapı daha rafine ve geometrik şekillerdedir. Uygulamada ise bu fark, Alfa alçının Beta alçıya göre çok daha az su ile karıştırılınca belli bir akışkanlığa gelmesiyle kendini gösterir. Alçının belli bir akışkanlığa gelmesi için gereken su miktarı üretim tekniğine bağlı olarak (alçı/su) 1 den 5'e kadar değişebilir.

Bu orantının yüksek değerlerinde alçının nihai ürün yoğunluğu ve buna bağlı olarak eğilme, basma, çizilmeye karşı mukavemeti artar. 100 gr alçının 25 gr su ile karıştırıldığı 4 kıvamdaki alçıdan yapılan nihai ürünün basmada mukavemeti 900 kg/cm² civarındadır. Normal bir betonarme betonunda bu rakamın 300 kg/cm² civarında olduğu düşünülürse Alfa alçı ile ulaşılan mukavemetlerin önemini anlamak kolaylaşır.

Alçı/su orantısının 5 olması halinde basma mukavemeti 1100 kg/cm²'ye kadar çıkacaktır. Alçı/su orantısı 1-1.5 arasındaki ürünü ancak Beta alçı ile, 1.5-5.0 arası orantılardaki ürünü ise ancak özel teknoloji ile üretilen Alfa alçı ile üretmek mümkündür.

Burada anlatılan teknolojik alçı çeşitlerini Anadolu'da 9000 yıl ve eski Mısır'da 6000 yıl evvel kullanılmaya başlanan bu malzemenin ulaştığı son nokta olarak düşünebiliriz.



Kaynak: Ata Alçı (http://www.atayapi.com.tr/alciframe.html)

Telefon : 0312 612 22 04
Fabrika Adresi : Hacımuratlı Köyü, Gölbaşı / ANKARA

Konu, Ankaradaki arkadaşlardan birinin elinden öpüyor :) Gidip ayrıntılı bilgiyi kim alacak ? :)

malina
10-07-2006, 20:21
Aslında yoğurt kabı gibi şeyleri kullanmak yerine, alçı kalıp hazırlanabilir.

Biraz araştıralım. Böylece elips saksılar yapmak mümkün olabilir...

bonsaireef
10-07-2006, 20:32
Neler varmış haberimiz yokmuş.:eek:
Ata25 (http://www.atayapi.com.tr/Bolum/01a.html) de fena değil gibi.
Bunlar nerede bulunuyor ki.
Alçı kalıp fikri harika.Kendimiz yontarak kalıbı hazırlarız.Sonra seri üretim yaparız.:rolleyes:

bonsaisever
10-07-2006, 22:29
Mukavemet (kuru) :900 kg/cm² (basma)
Ata yapı biraz daha çalışsaydı kurşun geçirmez alçı yelek bile yapardık :D

cemboa
11-07-2006, 18:42
...Arkadaşlar verdiğiniz fikir üzerine hemde betondan tasarruf etmek aynı zamandada saksıyı hafifletmek için strafor kalıba ilaveler yaparak bu şekli elde ettim.saksı kalınlığı ilk denememden çıkardığım derslerden sonra daha ince oldu.

memet
12-07-2006, 13:48
seramikçi arkadaşımla cuma günü buluşacağız. saksı yapımı konusunda ayrıntıları konuşunca anlatırım gelişmeleri..

memet
14-07-2006, 17:33
arkadaşımla konuştum.atelyesinde konuyu görüşecek..

bu arada biçim boyut ve dışını renkli istiyorsak bu konudaki istekler konusunda daha fazla ayrıntı öğrenmek istiyor.onun daha önce siparişle yaptığı saksıları gördüm..:eek: güzel:eek: bizle iletişim kuracak.

hasan42
14-07-2006, 19:27
Aradaşlar, bu sitede bonzai ile ilgili oluşan ortamın ürettiği çalışmaların çoğu ülkemizde ilk kez yapılıyor sanırım. Adeta bonzai kültürünü Türkiye'de oluşturuyorsunuz. Bu gidişle tarihe geçeceksiniz. :)

memet
14-07-2006, 19:38
Hasan42 aklıma bir heykel tekniğini getirdiniz....
telden bir iskelet yapılır.sonra metal sineklik teliyle gövde oluşturulur.üzeri alçıyla kaplanarak heykel biçimlendirilir.

uygun kalınlıkta metal sineklik teli"herçeşit ve kalınlıkta bulunuyor.kafes teller"
istenen şekil verildikten sonra beyaz çimento mermer tozu harcıyla sıvanarak,kalıp kullanmadan doğrudan saksı elde edilebilir.özellikle tüz.taş üstüne konmuş bonsai biçimleri için çok iyi sonuçlar elde edilebilir.

bunu yapmak için hazırlanan harcın daha koyu olması gerekebilir.

hasan42
14-07-2006, 22:27
:) Ne mutlu bana.
Konya'da buna benzer bir teknikle, yani metal iskeletin üzerine çimentolu malzeme giydirilerek, peri bacalarının, Mostar Köprüsü'nün vs. büyük maketleri oluşturuldu. Bunu saksıya uygulamak neden olmasın?

malina
15-07-2006, 10:58
Talep edilebilecek saksılar konusunda bir anket hazırlayacağım. Soruları hazırlamama yardım eder misiniz? :)

1. Dikdörtgen
2. Yuvarlak
3. Elips
4. Serbest biçimli
5. Büyük
6. Orta
7. Küçük

Tabii büyükten kastın ne olduğu da yazılmalı... Belki saksı yüksekliği de...
Soruları netleştirince anketi açarız... 10 soru hazırlayabiliriz.

denizakvaryumu
17-07-2006, 09:14
Akvaryum ile uğraşanlar bilirler ,en- boy- yükseklik ölçülerinin belirlenmesi lazım.

Bu nedenle ,büyük- orta- küçük ölçülerinden ziyade, cm cinsinden ölçülerin verilmesi en iyisi.

malina
17-07-2006, 09:18
Ben de bunu diyorum ya, ölçüleri netleştirmek için öneriler gerekiyor. Tek başıma ben mi karar vereyim? :)

denizakvaryumu
17-07-2006, 10:26
Ben de bunu diyorum ya, ölçüleri netleştirmek için öneriler gerekiyor. Tek başıma ben mi karar vereyim? :)

Herkes istediği ölçüyü verebilecek mi?Fiyatlar ne olacak?

memet
20-07-2006, 19:35
ben saksıları yapanlar açısından düşündüm şöyle önerim :
üç biçim,yuvarlak kare dikdörtgen..
boy olarakta üç boy..
küçük:10 cm
orta :20 cm
büyük:bunu bonsaileri olan arkadaşlar önersin bilemedim.
böylece altı çeşit saksı olur.herbirini ayaklı ayaksız olarak çeşitlendirmek mümkün olur.tabi altlıkları hariç.

seramikler çeşitli renklerde boyanabilir tabi.renklere görede çeşitlenebilir.
fiatları sanırım görüşmelerden sonra öğreniriz.
çeşitli saksıları netten indirip bunlar gibi istiyoruz deme şansımızda olablir sanırım.

bonsaisever
20-07-2006, 22:22
boy*derinlik*en
13*4*6
20*7*10
30*12*15
Bir de sizler ölçün biçin :)

Ayaklı olması su akışı için daha iyi ve altlarına tabaklarını da yapacak değil mi?

malina
20-07-2006, 22:30
Ayaklı olması su akışı için daha iyi ve altlarına tabaklarını da yapacak değil mi?

Tabii, fazla güneş için şemsiye de düşünüyoruz :)

bonsaisever
20-07-2006, 22:53
Tabii, fazla güneş için şemsiye de düşünüyoruz :)

Bunu unutmuşum :D

memet
20-07-2006, 22:54
güneş şemsiyesiyle krem de gerekebilir.:dilli:

bu arada 4x6 çok ufak değilmi.
beş altı santim mi yani ağaçların boyu senin bonsailerin.

anlaşırsak ,biz ne istersek onu yapar.;)

bonsaisever
20-07-2006, 23:03
Kusura bakma 1 i unutmuşum 13*4*6

memet
23-07-2006, 15:54
tv de belgesel vardı az önce..
sedefkari yapılıyor.Antep te.
sedefle süslenen ahşap kutular içerden yugun şekilde izole edilirse oldukça değişik bir saksı olabilir.
aynı şekilde bakır kaplarda var üstü süsleniyor.oda izole edilse saksı olabilir. ne dersiniz.nette bulunca örnek ekleyeceğim

malina
23-07-2006, 15:58
içi izole edilen her şey saksı olabilir...

kağıt hamurundan saksı yapmayı öğreteyim size, canavar gibi sağlam oluyor ama yine de içini izole etmek şart tabii :)

bonsaisever
23-07-2006, 16:07
kağıt hamurundan saksı yapmayı öğreteyim size

Al başına bir iş daha :D

memet
23-07-2006, 16:11
çok iyi bir örnek değil ama sözettiğim kap hakkında fikir verir sanıyorum.
içini izole etmesi kolay.deilk de açılabilir kolayca.

memet
23-07-2006, 16:13
kağıtta olsa bu da olsa içi derzle sudan etkilenmez hale getirilebilir.
derz kullanayım diyenlere deriden çıkmadığını hemen söyleyeyim. kesinlikle eldiven şart.(zaten değdiği hiç bir yerden çıkmıyor)

memet
23-07-2006, 16:37
uygun bir sedef işi görüntüsü ekleyemedim . şu sitede örnekler var

http://www.gumustekinshop.com/default.asp

malina
25-07-2006, 19:32
Kağıt hamuru konusunda burada yazdığımı unutmuşum :)

Google aracılığıyla, kendi yazımı, agaclar.nette buldum. Hay Allahım :)

Kağıt hamuru hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=744)

kadirx
09-08-2006, 16:03
alçı ve çimento yerine derz dolgusu (fuga deniyor galiba) kullanılsa daha iyi olmaz mı acaba? 10 mm'den fazla derzler için kullanılan bana uyun bir malzeme gibi geliyor. Hem karışım ayarlamaya da gerek yok, sadece su eklenir. Hanım evden gittiği bir gün deneyeceğim. Mükemmeli bulacağız :)

arsakay
09-08-2006, 16:12
Memet de bu fikri verdi ama sadece derz kullanarak
saksı imal edebilmek mümkün olur mu bilemiyorum!

malina
09-08-2006, 17:11
Hanım evden gittiği bir gün deneyeceğim

Önemli olan evden gidince denemek değil, dönünce, neler yaptığını farkettirmeyecek kadar temiz çalışmak :)

Squoia
10-08-2006, 13:32
bakalım yapabilecek miyim:) güzel döküman saol bonsaireef

turunç
16-10-2006, 11:25
Bir alternatifte benden;
evde kullandığımız seramik çerezlikleri (fiyatı 1 ytl civarı) bu iş için kullanabiliriz. Seramik çukur çerezliğin altını ince uçlu matkapla delerek harika sırlı seramik hatta desenli bile olabilir elde ederiz. :)
saygılar...

Tanus
16-10-2006, 13:12
Paşabahçeye çıkarma yapma kararı aldım.:dilli:

turunç
16-10-2006, 14:15
Valla ben de dün gidip koçtaş kartal' da araştirdim ama uygun boyutta bir seramik saksı bulamadım. Eve geldim ve dün sahilyolundaki çeşitli ağaçlardan aşırdığım bonsai adayı çeliklerimi suya koyarken kafamda bu fikir belirdi.:)
Bu arada anneler gününde bana darbeli matkap alan sevgili kocama teşekkürler...

drosophila
16-10-2006, 14:37
Bu arada anneler gününde bana darbeli matkap alan sevgili kocama teşekkürler...

:D bence harika bir eşiniz var. görüntüden çok işlevselliğe önem veren:D

turunç
16-10-2006, 14:44
Evet öyle olmasından dolayı bitmeyecek bir ilişkimiz var. Bu arada çiçek seviyor ve evinde ficus ve yucca besliyor diye ona aşık oldumdu:)
Diğer taraftan dün geceki çelik aşırma işleminde bana anlayış göstermeside çok hoşuma gitmişti. Birde evin çiçekten adım atacak yer kalmayıncaya kadar dolu olmasına da seslenmiyor. Ne şanslıyım:)

drosophila
16-10-2006, 15:03
gerçekten büyük şans. ne mutlu size

bonsaireef
15-11-2006, 13:03
Güzel bir link buldum bir inceleyin:

http://internetbonsaiclub.org/index.php?option=com_content&task=view&id=155&Itemid=134&limit=1&limitstart=0

Ateş Öztan
15-11-2006, 21:40
Galiba, herkes betonla uğraşmaktan yoruldu.
Bir iki şey de ben yazayım,
Resimdeki tel hasır nalburlarda sıva teli (rabitz teli) olarak satılır. Eskiden ahşap karkas yapılı evlerde bu tel kaplanarak üzerine sıva yapılırdı. Buna da rabitz sıva denilirsdi.
Ancak, resimdeki galvaniz yapılmış bir tel. Bizdekiler düz sactan imal edilmiştir. Eğer, antipas ile boyamazsanız bir süre sonra pas yapar (beyaz renk için) ve pas yüzeye çıkar. Herhangi bir taşın üzerine koyup tahta bir tokmakla taşın kabaca şeklini verebilirsiniz. Bu tel hasır, çekince delikleri büyüyen bir özelliğe sahiptir.

bonsaireef
15-11-2006, 21:50
Bilgiler için teşekkürler. Çok işimize yarayacak. :)
Bu yöntem benim çok hoşuma gitti.

Ateş Öztan
15-11-2006, 22:02
saksılar için bir iki bilgi;
* Beton saksınızın ortadan kırılmasını istemiyorsanız içine en ince telden bir iskelet yapmanız gerekir. İnşaatlarda nasıl kolonlara tel yapıyorlar onun gibi. Çok fazla olması gerekmiyor. çepeçevre iki sıra (halka gibi) onlaraı bağlayan U şeklinde her iki yönde (kesitte) ikişer adet gibi..
* Beton priz alırken (donarken) dışı kurumasına rağmen içi yaştır. Malzemenin iç-dış genleşmesi farklı olduğu çatlar, onun için sularız veya yüzeyi ıslatırız.
* Daha kısa sürede kurumasını istiyorsanız betonu ısıtmanız gerekir. (pişirme değil) 30 derece gibi.. Bu sayede en fazla bir iki saate tamamen sertleşir.
* Yüzeyin düzgün çıkmasını istiyorsanız kalıbınızı, titreşim yapan bir yüzeye çok kısa süre koyun. Yüzeyler kaymak gibi çıkar. Titreşim, beton içindeki suyu yüzeye çıkarır ve içindeki hava kabarcıklarını alır. Fazla yaparsanız su ve kum,çimento tamamen ayrışır. ( depremde evlerin devrilmesi de bu yüzdendir.)
* titreşim için saksının oldğu masaya çalışan bir matkap koymanız yeterli gelebilir. (3-5 saniye gibi.. Dikkat.)
* Çimentoyu fazla koyarsanız daha kırılgan bir beton yaparsınız. Suyu fazla koyarsanız yine "çürük beton" denilen zayıf bir beton elde edersiniz. (bu nedenle bilen! ustalar heryeri sadece çimento ile sıvarlar, ilk an çok güzel durur, iki gün sonra her yeri kırılmaya başlar.)
* Dışını hava geçirmeyen bir boya ile boyarsanız içerideki nem dışarı çıkmak için bu geçirimsiz tabakayı deler. (Evlerde, boya-sıva kabarıyorsa arkasından nem geliyor demektir, yüzeyinde, küf, mantar oluyor boya-sıva sağlamsa oda içindeki nem sorun yaratıyordur)

Ateş Öztan
15-11-2006, 22:10
creating Bonsai Landscapes" isminde bir kitap aldım. 18 adet minyatür bahçe yapımını aşama aşama gösteriyor. Bulursanız almanızı tavsiye ederim. Yapı kitapevinden 15$ 'a aldım. (amerika fiyatı 24,95$ olarak yazıyor)
Orada çok ince gözlü kümes teli kullanılıyor. Kümes teli galvanizedir. Pas sorunu yaratmaz. Bu tele, bir fiber bezi (cam tülü) bir çok yerinden iple dikerek üzerindeki harcı taşıyacak çok sağlam, şekil verilebilen bir zemin elde ediliyor.

bonsaireef
15-11-2006, 22:19
Bilgiler için teşekkürler. İşi kolaylaştıracak bilgiler bunlar. :)
Bu bilgilerin bir kısmını uyguluyormuşum. Örneğin hava kabarcıklarını boşaltmak için kullandığım kalıbın dışına nazikçe vuruyordum. Bunu da ilk denememde hava kabarcıkları kötü göründüğü için deneme yanılma yoluyla öğrendim. Matkap çok daha pratik bir yol. :) (İşi bilenden öğreneceksin)
Islak tutmayı biliyordum çünkü çocukluğumdan beri çevremde hep inşaatlar vardı. Betonun kıvamını tutturmayı da buradan biliyorum.
Betonu ısıtmak iyi bir fikir.

Neyse boş laf ediyorum.
Bir sorum olacaktı; dışını boyamak için ne önerirsiniz? Aslında beyaz çimentoya karıştırılan su bazlı boyalar var. Bunlar için ne diyorsunuz?

bonsaireef
15-11-2006, 22:22
Ben yazana kadar Sayın Öztan yeni mesaj yazmış. :)
Bir önceki mesajım 120. mesaj için yazılmıştı :)

Ateş Öztan
16-11-2006, 15:39
Saksının hafif olmasını istiyorsanız içine perlit katabilirsiniz. Hem hafif olur hem de çok az ısı izolasyonu sağlar.

Nalburdan alacağınız boyalarla kolayca renklendirebilirsiniz.

Mermer tozu ile yaptığınız saksının dışını ( içi telle güçlendirilmişse-kırılmaması için) inşaatçılıkta tarak denilen ağzı dişli bir çekiç vurarak dokulu bir yüzey yapabilirsiniz. Bunu, üzerine çekeceğiniz kalın bir bandın aralarını taraklayarak bant şeklinde ve/veya istediğiniz şekillerde dekorlayabilirsiniz.

İri dere kumu (taşı) ve iri mermer kırığı (mıcır) ile döküm yaparsanız, beton tam sertleşmeden önce yüzeyi ıslatıp sert bir fırça veya tel fıça ile fırçalarsanız, aradaki ince kumlar ve çimento gider taşlar açığa çıkar. (Wash beton denilen görüntü)

Dışını, nem geçiren bir boya ile boyamak gerekir. Cephe boyaları olur ancak saksıdaki nem çıkış hızı binadaki su buharı ve nem çıkışına göre fazla olur tereddütüm var. Doğru seçmek gerekir.

Ateş Öztan
16-11-2006, 15:46
Mevcut bonsai saksınızdan kalıp alabilirsiniz.
-Saksınızı bir güzel yağlayın, kuru bir yeri kalmasın.
Düz bir yüzeye( düz tahta, plastik zemin) saksıyı kapaklayın. Etrafına tahta ile bir çerçeve yapın içini tamamen alçı veya kalıp silikonu ile doldurun. Kuruyunca saksınızı çıkartın. Kalıptan çıkmasına engel olacak girinti delik varsa bunları önce doldurmayı unutmayın.

-Bu sefer içine alçı veya kalıp silikonu ile doldurun. Donmadan içine telle yapacağınız birkaç tane askıyı koyun.

- yaptığınız alçı kalıpları iyice yağlayın

- İç kalıbı askılarına bir iki çubuk geçirerek büyük kalıbın içine et kalınlığına dikkat ederek yerleştirin. Dökümü yapın. Dökülen malzemenin kaldırma ihtimaline karşı orta çekirdeğe ağırlık koymanız gerekebilir.

- Saksınız hazır olması gerekir. Ben hiç yapmadım. :)))))

bonsaireef
16-11-2006, 17:13
Ateş Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Saksı yapma ile ilgili anlatımınızı resimlemeye çalıştım inşallah doğru anlamışımdır:

1 numarada saksının etrafına yapılan tahta çerçeve görünüyor. Anlaşılır olması bakımından çerçevenin bize bakan tahtaları saydam yapıldı. Çerçevenin içinde bizim kalıbını çıkaracağımız mavi saksı görünüyor. Bunun üzerine alçı dökülüyor. Kuruyunca çıkardığımız alçıdan kalıbın dış kısmı oluyor. Bunu ters çevirip bir yere koyuyoruz.

2 numarada kalıp olarak kullandığımız mavi saksımızın içini alçı ile dolduruyoruz. Üzerinede kırmızı okla kurumuş ve saksıdan çıkarılmış halindeki gibi teller koyuyoruz(siyah renkli olanlar.) Bu teller daha sonra askı olacak.

3 numarada ilk yaptığımız kalıbın dışı olacak kısmın içine 2. yaptığımız kalıbın içini düz olarak koyuyoruz. Kenarlar birbirine temas etmeyecek. Siyah tellere çubuklar yerleştirip askıya alıyoruz.
Bu iki kalıbın arasına çimentodan (veya hangi malzemeden yapacaksak) hazırladığımız malzemeyi döküyoruz.Saksımız hazır.

5128

Ateş Öztan
16-11-2006, 21:48
elinize sağlık. Bür sürü lafa gerek bırakmayacak kadar açık ve net olmuş.
1 nolu kalıbı biraz büyük tutmakta fayda var. Sanırım alçı bir miktar çökme yapıyor.
* Yağlama işini unutmamak gerekir. Yoksa epeyce temizleme işi çıkarır.

murare
17-11-2006, 08:03
Bonsaireef bize birşeyler göstereceğim diye kendini paraladı, en sonunda yazık doktorluğu bırakıp grafiker olup çıkacak. Yakında animasyonlar yapıp bonsai saksısı değiştirmeyi anlatırsa hiç şaşırmam. :D

bonsaireef
17-11-2006, 08:07
Becerebilsem onuda yaparım. Buna bile kaç saat uğraşıyorum. O nasıl olur bilmiyorum. ;)

Ateş Öztan
17-11-2006, 13:19
Yanlış hatırlamıyorsam Türkiye'de ilk profesyonel orkide serasını bir doktor kurmuştu.
Yapılan grafikte çok iyi ve anlatıcı olmuş.
Hiçbirimiz mesleğimizle doğmuyoruz. Hele gençler tamamen tesadüflerle mesleklerini seçiyor.

Hasan Lalezar
08-12-2006, 22:43
merhabalar ben sitenin yeni üyelerindenim aslında bonsai yi öğrenmem son iki haftadır. Sürekli okuyorum yazdıklarınızı. Hakikaten ilginç geliyor. Bir kaç senedir beslediğim süs narına baktığımda artık bir bonsai adayı görmeye bile başladım diyebilirim. Sanırım bu işi öğrenmek için çalışmalara başlayacağım.

Ankara'da bahçeli bir evim var. evin içinde pek çiçek beslemeyi sevmiyorum aslında sanki onların yeri bahçe olacak gibi geliyor. Bonsai'yi de dış mekanda bakabilecegim bir bitkiden yapmak isterim.

Asıl yazma sebebim ben Dyo Boyalarında teknik serviste çalışıyorum saksıların boyaları ile ilgili tecrübelerinizi yazmışsınız.

Bu dış cephe boyaları konusunda sizlere yardımcı olabilirim ama saksıların yüzeyinde sonradan uygulanmış herhangi bir boyanın sağlıklı ve uzun ömürlü olabileceğini zannetmiyorum.

Zira bizim negatif basınç dediğimiz yüzeyden gelen su etkisine karşı bütün boyalar dirençsizdir. Bu nedenle yapacağınız harç içerisine toz veya universal pigmentlerden katabilirsiniz.

Bunlar nalburlarda bulunan bildiğiniz boya renklendiricilerdir. Siz daha iyi bilirsiniz ama çimentodan döktüğünüz saksılar bonsainize zamanla çimento veya kireç kusmasından dolayı zarar vermiyor mu.

Testi yapılan topraktan elle şekil verilip ısıtılsa fırında kullanılmaz mı acaba?

Boya konusunda size yardımcı olabileceğim bişey olursa bana iletebilirsiniz bilin ki sürekli okuyorum sizi henüz derin bonsai sohbetlerinize katılmasam da ilgiyle okuyorum....

bonsaisever
09-12-2006, 21:38
Hasan bey kullanacağımız saksının seramik olması tabii ki çok daha faydası olur.
Ancak seramik bonsai saksısı bulmakta zorlandığımız için bu tür çalışmalar ve denemeler yapıyoruz :)

Seramik işleri yapan tanıdık atolye var mı?

Hasan Lalezar
10-12-2006, 11:23
peki seramik saksının içinin veya dışırın sırlı olması gerekiyormu yoksa sırlı olması sakınca yaratıyormu

memet
10-12-2006, 11:44
saksının içi sırlı olmamalı bence, dışı sırlı olmalı..

erman41
22-03-2007, 20:48
merhaba ben erman burda yeniyim benimde kafamda bir saksı modeli yatıyo herşey tamam proje tamam sadece başlamam yeterli göreceksiniz sizlerde memnun olacaksınız saksı da devrim olacak inşallah

oldrower
24-03-2007, 10:55
Selamlar

Bende evde kendi ürettiğim saksıları sizlerle paylaşmak istedim

vyssera
24-03-2007, 13:00
Malzeme olarak ne kullandınız ?

Ali H. ALI
24-03-2007, 13:09
Oldrower selamlar, ellerinize saglik cok guzel saksilar yapmissiniz. Turkiyedeki arkadaslarin bonsai saksisi sorunu var, simdi sen bu saksilar hakkinda hic bilgi vermemissin. Herkes merak edecektir, nasil yaptin? nasil bir malzeme kullandin? kendin icinmi yaptin, yoksa daha fazla uretip satmayi dusunuyormusun? Kaca mal oldu? gibi bilgiler verirsen, bircok bonsai yapan arkadasa bu bilgiler, ilac gibi gelecek.
Calismalarinda kolayliklar ve basarilar dilerim.

Halit Togay
24-03-2007, 14:24
Ben de merak ettim .

titan
24-03-2007, 15:55
Niçin bonsai saksıları zor bulunuyor? Köklerinin büyümesini engelleyecek bir yapıda olması gerektiği için mi?

vyssera
24-03-2007, 16:30
Tam olarak değil. Bonsai saksılarının özel şekilleri olur. Ağaç için uygun şekilde olmalılar. Bonsai işiyle ilgilenenlerin sayısı az olduğu için bu şekillerde saksılar maalesef zor bulunuyor.

şenol dalkıran
25-03-2007, 16:19
Saksılar çok hoş görünüyor.Yapım aşamalarını bende merakla bekliyorum.1. resimdeki saksının hemen arkasında mavi bir saksı var.2. resimdeki saksıyı yapmak için onumu kalıp kullandınız.4.resimdeki saksıda dondurma kabından kalıp alınmış gibi.Kolay gelsin.

dentist48
26-03-2007, 17:09
Doğal taşlar, biraz çimento ve su hepsi bu

oldrower
26-03-2007, 18:37
İyi Günler

Saksılarımı evdeki küçük atölyemde çeşitli teknikler kullanarak Bonsai sitelerinde gördüğüm saksıları örnek alarak yapmaktayım.

Kullandığım Malzeme Beyaz Seramik çamuru.,,

Çesitli Kalıplar (Evdeki Kap Kaçak) kullandığım gibi, Elde sekillendirme, Hamur kesme ve yapıştırma gibi tekniklerde kullanıyorum.

Resimlerde görülenler daha 1. aşamadaler iyice kuruduktan sonra ön Fırınlamaları(800 C da) yapılacak, sonrada boyanıp sırlanıp son Fırınlama (1200 C de) işleminden geçtikten sonra hazır olacaklar.

Selamlar

vyssera
29-03-2007, 21:34
İşte bu beni aşar :)

barisotazca
03-04-2007, 13:06
Merhaba Arkadaslar, ben bonsai işi ile uğraşmaktayım ve sizlere yardımcı olmak isterim. şuan stoğumda bir miktar bonsasi saksisi bulunmakta sizlere bir kaç örnek sunmak isterim, daha sonra ise belki daha uygun fiyata sizlere bonsai saksıları, makas, tel vs.... araçlar sunmak istiyorum iyi günler diliyorum

erkolgencer
05-07-2007, 12:19
Oyun halurundan kalıp yapmak, saksı şekillerinde çeşitlilik sağlamak açısından yararlı. Kalıplar tahtadan da çakılabilir. Sadece 1 yerinden geçici olarak tutturulur ve çıkarması kolay olur.

Lymyt
27-05-2008, 00:09
Bu beyaz çimento & mermer tozu karışımıyla saksı yapıp kullanan arkadaşlara birkaç sorum olacak.

1-)Bu karışım zamanla su ve nem etkisiyle çözünüp bitkiye zarar verebilir mi?

2-)Dış kaplama olarak sır ya da seramik verniği kullanılamıyor mu ki dış cephe boyaları konuşulmuş? Küçük kutularda sır veya vernikler çok pahalı değiller diye biliyorum.

vyssera
08-06-2008, 21:42
Zamanla çözülme olacağını sanmıyorum.
Sırlama seramikte kullanılan bir yöntem,
Seramik fırını lazım. Zaten seramikten saksı yapabilsek, beyaz çimentoyla uğraşmaya gerek kalmaz. :)

Lymyt
08-06-2008, 22:40
Su bazlı vernikler olmaz mı peki? Gene parlak bir görünüm oluşur.

vyssera
08-06-2008, 22:59
Olabilir tabi. Bu tür bir iş, tamamen malzeme bilgisi ve yaratıcılıkla ilgili.

johnny guitar
26-01-2009, 21:10
Saksı yapımı içinde bir öneride ben bulunayım.Polyester mutfak tezgahları yapan bir tanıdığım var ilk yüzeye jelikot sürüyordu malzemenin yapışmaması için sonra kalıba istenilen renkte iki kat boya atıyordu,mermer tozuyla sıvı polyesteri hamur şeklinde karıştırıp(Bu karışımın içinede istediğiniz rengi akrıştırabilirsiniz.) içine donmayı gerçekleştiren kobalt malzemesi karıştırıyordu.Vibrasyon yardımıyla titreşimi gerçekleştirip 10 dk sonra karışan malzeme sıcaklık reaksiyonu gösterince kalıptan çıkartıyordu.Bu hafta sonu gerekli malzemeleri alıp istediğim bir ebatta saksı kalıbı hazırlayıp deneme yapacağım.İk yüzeye atılan boya nın içinde yüzey çizilmesin diye kimyasal karışımda varmış bizim buna ihtiyacımız yok.Sonucu foto çekip buraya eklerim.

johnny guitar
27-01-2009, 20:26
Bu çizimi ben kaktüs için tasarladım zaten yöntem de aynıdır diğerleri için.
İsteyen olursa ölçüleri verin oval ve diğer şekillerdede resmini çizebilirim.
Saygı ve sevgilerimle
http://rapidshare.com/files/190300908/Bel1.doc
Resimi alel acele çizdim iş çıkışı yetişsin diye ölçülerde eksiklik olabilir.

johnny guitar
03-02-2009, 18:52
Bonsai saksı iiçin hafta sonu araştırma yaptım.Döküm olarak yapılan mermalid mutfak tezgahları döken bir tesise gittim.Elinizde orjinal varsa kalıp hazırlamanın kolay olacağını söylediler.Fakat resim üzerinden kalıp yapmanın maliyeti yükseldiğini belirttiler.Sağlıklımı diye sorduğumda polyester ve mermer tozunun donduktan sonra hiçbir zararının olmadığını istenilen rengin de verilebileceğini söylediler.Ben kendi ölçülerime göre bir saksı hazırladım kalın mukavvanın üzerine polyester ve cam yününü işleyerek bir kalıp hazırlamayı ve bundan döküm yamayı düşünüyorum.İlgilenen arkadaşlara duyrulur.resim yükleme sınırlı olduğundan küçülterek koydum istek olursa dwg,dft ve diğer formatlarda yüklenebilir.

memet
03-02-2009, 19:40
Biliyorsunuz bonsai de çok fazla kural, bir o kadar da gelenek var. Senelerce uğraşıp şekillendirdiğiniz bonsainiz, bence seramik kabı hakkediyor.

Harun Parlak
03-02-2009, 19:46
Kesinlikle haklısınız Sayın memet ayrıca mermerid dökümler güzel dekoratif olabilir ama içi sırlı bir seramikle hiç farkı yoktur.
Buda bonsai için ideal değil.

Ali H. ALI
04-02-2009, 11:26
Sayin Johnny guitar, iyi gunler.
Kaktuslerle ilgileniyorsunuz ve onlar icin saksilar tasarliyorsunuz ve bu saksilari tasarlarken kendinizi bonsai sayfalarinda buluyorsunuz. Umarim bu sayfalarda olusunuz, sizi ilerde hem bonsai saksisi, hem de bonsai yapan biri durumuna getirir.

Memet ve Tekin beylerin degindigi gibi, baska maddelerden bonsai(kaktus) saksisi yapmiya ugrasmak yerine dogrudan seramikle calismaya baslamak sanirim daha guzel olur.

Turkiye bonsaide 5-6 yil oncesi gibi degildir. Bonsaiyi artik bircok kimse biliyor ve yapmiya ugrasiyor. Saksi ise hala daha sorun olarak duruyor. Oysa Turkiyede seramik bilinen ve bircok ulkeye tas cikartacak sekilde yapilan bir sanat. Bonsai saksisi artik aranan bir malzemedir ve bir sekilde bunun ticaretini yapacak iyi bonsai saksilari uretecek bircok seramikcinin bu ise yakin bir zamanda el atacagini dusunuyorum.

Emek verip tasarimlar cizmissiniz. bunlari bir seramikciye gosterip ne yapabileceklerini ogrenseniz diyorum.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

vyssera
04-02-2009, 11:41
Şu anda Bonsaisan, bu sorunu çözdü gibi. Artık kendi sitesinden ya da buradan siparişleri alıyor diye biliyorum.

Minem
04-02-2009, 11:42
Merhabalar.
Acemi bir bonsaici olarak sormak istediğim şeyler olacak :)
Bonsai için özelikle saksının seramik olması şart mı? Altının delik olması gerektiğini biliyorum..
Ayrıca satıcının "akrilik" dediği ama benim basitce plastik dediğim şu kaselerden bonsai saksısı olabilir mi? Her rengi mevcut ve kimi saksılardan daha ucuz. 50 kuruş :)

61505

61506

Ali H. ALI
04-02-2009, 12:06
Minem iyi gunler, bonsaide saksi olarak kullanilan bircok malzeme vardir. Bir duz tas ve ya oyulmus bir tas, bir dayanikli agac koku, veya kutugu, icerisine de agac dikilebilir. Ama kalsik bonsai saksilari seramik ve testi, guvec rormal cicek saksilarinin yapildigi kilden yapilanlardir.

Bonsaide alistirma saksisi olarak herhangi bir malzemeden yapilmis(Plastik saksilar da bunun icin kullanilabilir) saksilar kullanilabilir. Agac gorsel bir guzellige gelince, agaca uygun bir bonsai saksisina gecirilmelidir.

Bonsai de agac ve saksinin uyum icerisinde olmasi en onemli noktalardan biridir.
Yani her bonsai saksisi da her agac icin uygun degildir. Saksi seciminde de gecerli bonsai kurallari vardir. Turkiyede bonsai saksilari yayginlastigi zaman bu kurallari da buralarda tartisacagiz.

Size guzel bonsai calismalari diliyorum.

Minem
04-02-2009, 12:08
Çok teşekkür ederim Ali Bey. O zaman acemice çalışmalarıma bu kabı saksı olarak kullanmakla başlayayım :)

johnny guitar
04-02-2009, 20:01
Sayin Johnny guitar, iyi gunler.
Kaktuslerle ilgileniyorsunuz ve onlar icin saksilar tasarliyorsunuz ve bu saksilari tasarlarken kendinizi bonsai sayfalarinda buluyorsunuz. Umarim bu sayfalarda olusunuz, sizi ilerde hem bonsai saksisi, hem de bonsai yapan biri durumuna getirir.

Memet ve Tekin beylerin degindigi gibi, baska maddelerden bonsai(kaktus) saksisi yapmiya ugrasmak yerine dogrudan seramikle calismaya baslamak sanirim daha guzel olur.

Turkiye bonsaide 5-6 yil oncesi gibi degildir. Bonsaiyi artik bircok kimse biliyor ve yapmiya ugrasiyor. Saksi ise hala daha sorun olarak duruyor. Oysa Turkiyede seramik bilinen ve bircok ulkeye tas cikartacak sekilde yapilan bir sanat. Bonsai saksisi artik aranan bir malzemedir ve bir sekilde bunun ticaretini yapacak iyi bonsai saksilari uretecek bircok seramikcinin bu ise yakin bir zamanda el atacagini dusunuyorum.

Emek verip tasarimlar cizmissiniz. bunlari bir seramikciye gosterip ne yapabileceklerini ogrenseniz diyorum.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.
Teşekkürler Sayın Ali H. ALI Bey kaktüs ve sukkulent işine başlayalı 2 ay oldu evde hazır aldığım 25 adet değişik isimlerde kaktüslerim var.Ocak ayından başlayarak tohumdan üretmek şartı ile minicik kaktüs lerim oldu.Bu ay ise lithopslara merak saldım kışın tohumdan çıkaramazsın dedikleri halde ustalar ben bu tohumlardan fideler alarak devam ediyorum.Bunun sebebi şartlar ve ortamlardır.Bunları yerine getirdikten sonra yapılamayacak hiç bir şeyin olmadığını ben 70 li yıllarda prensip edindim.Dökümden olmaz içi sırlı olur demiş arkadaşlar ama sırf bunun için 10 gün senelik izin aldım ve döküm yapan tesisten malzemeleri alarak şu anda bonzai saksısı yapımı için kalıp hazırlıyorum.Dış kısmı metalik bir renk olacak içi kısmı ise doğal pürüzlülüğü ile malzemenin kendi mat rengi olacak.Dolamit, Kalsit ,mermer tozu ve polyerster in insan sağlığına zararlı olmayanından kullanılıyor.Yüzeye rengi veren jelikot boya karışımı bu da sağlığa zararlı değildir.Şekil olarakta pürüzsüz olacağından bana şık görünüyor.İnsana zararlı olmayan bitkiye zarar verirmi o benim uzmanlığımın dışında bir konu.Aslında seramik te kullanılan çamuru da bu şekilde kalıba basınç altında enjekte edilerek te pürüzsüz bir bonsai kabı imal edilebilir.Malzeme çok ucuz ama bunları temin etmek uzun zaman alıyor bizdede zaman sorunu var.Mart ayının son haftasından itibarende Bonsai yetiştirme işine başlıyorum.Çalıştığım iş yerinde japon olan bir sürü arkadaşlarım var .Onlardan malzeme temin etmeye çalışacağım.Bu işte arkadaş değil dostlarının olması çok önemli.
Saygı ve sevgilerimle
Johnny Guitar(Oldies Record)

Ali H. ALI
05-02-2009, 12:04
Iyi gunler Johnny guitar.
Kaktuslerden sonra, bonsailerde de basarili olacaginizi dusunuyorum. Japon dostlarinizdan bonsai hakkinda mutlaka guzel bilgiler elde edeceksiniz. Bu bilgileri, diger ogrendiklerinize ekleyip pratikte uyguladik sonra, guzel bonsailer elde edeceginizi goreceksiniz.

Emek ve zaman harcayip yapacaginiz saksilari ve icerisine dikeceginiz kaktus ve ya bonsailerin yaptiginiz saksilar icerisinde nasil bir yasam sureceklerini buralarda paylasirsaniz bekliyecegiz.

Kolay gelsin

lastmohikan
08-10-2009, 08:38
hocam seramik teknikeri ve fiber ustasıyım süsleme konusunda ufak bilgi sahibi bir insan olarak şunu söyleyeyim bildiğiniz toz boyayı ne renk olursa olsun karışımda bünyeye eklerseniz eklediğiniz genkte saksı ve materyal elde etmiş olursunuz.
iyice çözünen boya dışa renk vermez ha daha iyi sonuç isterseniz renkli mozaik tozlarından **** renkli granül parçalarından faydalanabilirsiniz ama maliyet artar.beyaz çimentoya seramik yapıştırma harcıda ekleyin bünye daha sağlam ve dayanıklı olur.kalıp içinede bildiğimiz tesisatçı keteninden döşeyin çatlama ve darbe dayanımı yüksek olsun dağılmasın. büyük bünya yapacaksanız tel ve demir muhakkak kullanın.


ve başka bir boyama tekniği aynı harç gibi hazırladığınız daha akışkan bir harca renginizi katın ve saksı üzerine takoz fırça ile serpin **** desen olarak sürün.

bir diğer yöntem saksının dışı olacak kalıbın iç yüzeyine yukarıdaki gibi sulu harcı yapıp serin kurudukransonra kalıbınızı ayarlayıp dökün doğal dışı buyalı ve düzgün yüzeyli daha parlak bir saksınız olur.


Fİber yapımında kalıp hazırlarken mukavva yerine duralit kullanın derim daha serttir.
bir başka önerim de yaptığınız şeklin köşelerini keskin köşeli yapmayın kalıptan zor çıkar. jelkot bildiğiniz fiber yaparken kullandığınız ilaç gibidir ilk kat şeffaf atılır ki parlak olsun

bide fiber modeli çıkarırken alçı ile çalışmak kolaydır istediğiniz şekli verirsiniz iş bitince gomalak denen bünyeyi ispirtoda eritip sürersiniz ya da tabanca boyası atarsınız ,gerek yok derseniz kalıp ayırıcıyı jel olarak kullanırsınız ama şunu söyleyeyim fiber hem uğraştırıcı hemde pahalı bir meraktır.sadece saksı içinse çimento kum daha kolay ama ağır bir uğraştır güç gerektirir bana göre hepsi kolay ama ev de yapanlara çimento karışımı tavsiyemdir.

lastmohikan
08-10-2009, 10:04
Size basit bir eskitme boya tekniği anlatayım beyaz dış cephe boyasını tüm dış yüzeye sürün kuruduktan sonra sıra geldi eskitme boya hazırlamaya.

inşaat malzemesi satan yerlerden zift satın alın hani su yalıtımı için falan kullanılan kimi nafta der silme ve karışım içinde sentetik tiner ve fırça bir de bolca eski bez bulun.


bir kabın içine bir miktar zift koyun.üzerine sürülebilecek kıvamı sağlayana kadar tiner katıp iyice karıştırın oran 5 e 1 gibi olsun yani 1 ölçek zift 5 ölçek tiner gibi çok önemlideğil oranlar ama çok tiner katmayın.

karışım hazırlanınca fırçayla yüzeye sürün delik ve çukurlar iyice koyu renk olsun daha sonra tinerli bezle çok bastırmadan bütün hertarafı silin işlem bittit eskitilmiş beton ,alçı yüzeyiniz hazırdır .

MSaygin
04-12-2009, 13:14
merhaba,

Bir kaç gündür aklımda çimento ile saksı yapma fikri vardı, nasıl olur, nasıl yaparım diye düşünürken, bu başlığı buldum, uzun zaman önce konuşulmuş zaten detayıyla.Ben de yavaş yavaş denemelere başlayacağım.

Harç olarak 1 pay beyaz çimento, 1 pay perlit, 1 pay mermer tozu ve biraz hindistan cevizi torfu ile başlayacağım.Lif lif torfun, betonun daha iyi tutmasını sağlayacağını okudum bir yerde, bilmem doğru mu.

Aklımda biraz zor bir saksı şekli var, o yüzden size danışmak istiyorum.Aşağıdaki resimde solda a ile gösterilen şekil saksının bitmiş hali olacak, çizgi çizgi boşlukları var.

116301

Sağdaki şekil(b) ise ahşaptan yapılmış olası kalıp, acele çizdim ama fikri veriyordur sanırım.

Burada sorun şu ki, harç çok sıvı olmadığı için o beyaz beyaz görünen diş boşluklarını düzgün doldurmayacağını sanıyorum, mutlaka boşluklar olacaktır, yanılıyor muyum? Bilmem anlatabildim mi korkumu, resimden anlaşılıyor mu?

Buna çare olarak saksıyı tek parça değil, her bir yüzü ayrı ayrı kolayca döküp, sonra birbirine vidalamayı düşünüyorum, bu daha da pratik olacak ama daha uzun sürecek muhtemelen.Hem içten vidalarsam hem de silikonul bir yapıştırıcı ile tutturursam, problem olmaz sanıyorum.

Hem de tek bir parça kolay kalıpla işi bitiriririm, maket gibi karışık bir kalıba ihtiyacım olmaz.

Ne dersiniz?

Harun Parlak
04-12-2009, 13:33
Sayın MSaygin Saksı yapımında kullanacağınız malzemeler beyaz çimento ve perlit mermer tozu yeterli olur. Altarnatif olarak düzgün döküm yapabilmeniz için Nalburlarda satılan çimento bazlı Derz dolgu malzemeleri vardır. Hiç bir karışım yapmadan direk su ile kıvamlı harç yapıp dökümünüzü yapabilirsiniz. Bir çok rengi mevcutdur. Oldukca sağlam bir malzemedir. Ayrıca Filex olarakda vardır. Onlarda esnemelere karşı direnclidir.
Birde size önerim doğal taşlarla saksı hazırlamanız daha doğal görünüyor ve maliyeti düşük. Yalnız biraz işcilik istiyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17154

MSaygin
04-12-2009, 13:59
Teşekkürler Tekin Bey,

Flex derz dolgusunun gerçekten de bir çok rengi varmış, şurada (http://www.seratut.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=32) görünüyor.
Yalnız fiyatı biraz pahalı gibi, ne kadar kullanmak gerekir, bir test etmek, karşılaştırmak lazım.

Taş fikri de harika, hatta bağlantıdaki sayfada yaptıklarınız müthiş ama benim için evde zor bir iş o, donanımım da yok.

İlk etapta hem çimentolu, hem flexli iki deneme yapıp karşılaştırayım, fotoğraflar eklerim buraya.

Flex derz dolgusu ne kadar zamanda katılaşıyor acaba?

Harun Parlak
04-12-2009, 14:04
Bir günde katılaşır. Ama 21 gün her geçen gün serleşip tam mukavametini kazanır. 1. gün sonunda kalıpdan çıkarabilirsiniz. Piayasada çok değişik markalar (http://www.teramit.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=57) var. Normal fugayla da yapabilirsiniz. Fiyat avntajlarını gözetin. değişik bir marka burda (http://www.yeykim.com/urunler/index.htm)

MSaygin
04-12-2009, 15:28
Teşekkürler Tekin Bey.

4 parça yapıp birleştirme konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu parçaları vidalarken dağılır mı malzeme? Ya da vidalamadan sadece yapıştırsam, uygun olur mu acaba? Ona göre yapıştırıcılar vardır piyasada.

Kalıbın altını kontraplak ve ahşap, yanlarını da sera malzemesinden artan polikarbonla yapayım diyorum.

Harun Parlak
04-12-2009, 15:39
Bence atık malzemeler olan Dondurma kabları Yoğurt kabları boya bidonlar vs kullanırsanız daha kolaylaştırmış olursunuz işlerinizi. Ayrıca düzgün satıh elde etmiş olursunuz.
Sizin düşündüğünüz gibi Çok zor olabileceği gibi ortaya güzel ürün çıkacağını pek sanmıyorum. Ama genede deneyin isterseniz ama hayal kırıklığına uğramayın sakın. Zamanla eliniz alışınca çok güzel saksılar elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.

msgurkan
04-12-2009, 17:11
Çimento, kağıt ve fiber lifler kullanılarak yapılan bonsai saksıları çok ilginç:

http://www.internationalbonsaiforum.com/viewtopic.php?f=5&t=58

http://marioyamadori.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&max-results=31

MSaygin
06-12-2009, 19:46
Tekin Bey,

Kalıbımı yapmaya başladım, mdf ile yapıyorum, elimin altında o var, kesmesi,düzenlemesi de kolay.Bol bol sulanacak kalıp işine çok uygun değil ama bir başlangıç olsun.

Kalıbı bitirince streçfilm ya da folyo ile kaplayacağım, böylece hem daha pürüzsüz yüzey verir, hem sudan az etkilenir hem de kolay çıkartırım diye düşünüyorum.

1. Sonra bu kalıbı yağlamak lazım ama yağlamak yerine ucuz deterjanla bol bol kaplasam aynı işi görür mü, ne dersiniz?

Bu yağlama işi çok önemli çünkü daha önce çizdiğimden bile çok daha karmaşık, kaligrafi desenli bir kalıba başladım :D Sonra kalıbı çıkartamazsam fena olur.

2. Flex derz dolgusu kullanınca, yine beton gibi bol bol sulamak, nemli tutmak gerekecek mi?

Teşekkürler, selamlar.

Harun Parlak
06-12-2009, 19:54
Yağlamak için az çiçek yağı ya da zeytin yağı da kullansanız olur. Sitrec ya da folyo geçirirseniz tam düz satıh elde edemezsiniz ama daha güzel olabilir buruşmalar meydana gelecektir oda daha dekoratif durabilir.
Sizin kolayınız nasıl gelirse ondan yapın kalıbınızı. Ama ben olsam bir tencere kapaığı ya da bir çanak vs kullanırdım. Dha pratik olsun diye. Sulamayı aynen betongibi yapmak gerekir ama yaz sıcaklarında table betonu gibi değil. Normal nemli tutun 3 gün yeterli havalar serin. Derz dolguyu çok sulandırmayın normal hamur kıvamından biraz düşük olsun yeter. Daha kolay düzenleme yaparsınız. İç kısmı ya da dış kısmı elle tesviye yapacaksınız aksi takdirde çift kalıp yapmalısınız iç içe geçece şekilde tabii belli bir boşluk nırakarak. Kolay gelsin.

MSaygin
06-12-2009, 20:22
Çok teşekkür ederim Tekin Bey,

Yağlara kıyamadığımdan deterjan yazmıştım :)
Tencere kapağı ya da çanak ile aklımdakini yapamam, tam anlatamıyorum aklımdakini, bu hafta bir yapayım, onun fotoğrafları üzerinden yeni önerilerinizi dinlemekten mutlu olacağım.

Harun Parlak
06-12-2009, 20:25
Ozaman araba tamirhanelerinde Yanık motor yağı vardır. Atık malzeme onlarla yağlayabilirsiniz kolay bulunan bir malzeme.

memet
07-12-2009, 17:44
Arap sabunu kullanmanız daha uygun olur yağ yerine. En uygunu ise gres yağı olur.

MSaygin
08-12-2009, 08:40
Teşekkürler Tekin ve memet,

Yanıkyağ da var ama zaten kokusundan hiç hoşlanmadığım için evde kullandırtmadığım kalmış arapsabunu var, onunla halledeyim, daha temiz olur.

tarçınt
09-12-2009, 09:14
merhaba. tam yerim, bilemiyorum ama bir şey sormk istiyorum. yukarıda bahsettiğiniz şekilde özellikle bahçemize uygun büyük saksılar yapabilir miyiz? fikir verirseniz çok memnun olurum.teşekkürler

Harun Parlak
09-12-2009, 09:45
Yapabilirsiniz tabi ki. Bazı işlerde büyüklerle uğraşmak daha kolaydır. Sizin isteiğinizde bunlar içinde. Kolaylıkla istediğiniz kalıpları yapar ve dökümünü gerçekleştirebilirsiniz.
Yalnız bu büyüklükdeki saksıların sağlam olması için mutlaka donatı gerektirir. Donatıyı da nalburlarda satılan en ucuz olan ve işlenebilen Rabis telidir. kum elekleri de olur ama hem biraz pahalı hem sizin için işlenmesi zor olabilir. Ya da polyester keçeli sıva fileleri vardır onlarıda kolay işleyebilirsiniz. Yalnız onu da alırken 45 gr lık ve 90 gr lık lar vardır. Siz 90 gr lık alın.

tarçınt
09-12-2009, 09:55
Tekin bey bu kadar çabuk ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. merakla bekliyordum. en kısa sürede işe yapmak istiyorum. herkese güzel günler...

MSaygin
09-12-2009, 10:32
Tekin Bey, size "Kendin Yap" tarzı bir program yaptırmak lazım :D

Harun Parlak
09-12-2009, 10:58
Nasıl bişe bu program.bir yazılım mı.?

MSaygin
09-12-2009, 11:27
Hayır hayır, TV programı :) Hani evlerini boyuyor insanlar, bahçe düzenliyorlar vs... Elinizden her iş geliyor, her konuda bilginiz var bu alanda.

Harun Parlak
09-12-2009, 11:30
Anladım Jeton 3 köşeli galiba bende.:) Yok tv lerde bilgiden beceriden çok göresellik ön planda olduğu için bana uzak:) Ama danışmanlık yapabilirim belki bildiğim konularda.:)

MSaygin
11-12-2009, 13:43
Tekin Bey, peki beğendiğimiz bir saksıyı bir kalıba koysak, iyice yağlayıp sonra kalıbın boşluğunu poliüretan köpükle doldursak.Köpük katılaşınca saksıyı kolayca çıkartıp, bu poliüretan kalıbı tekrar tekrar kullanmak mümkün olur mu acaba?

1.Saksı poliüretandan sorunsuz ayrılır mı?
Belki saksıyı streçfilmle kaplarsak sonra sıyırması kolaylaşır.

2.Daha sonra flex dolgu malzemesi bu poliüretan kalıptan kolayca çıkar mı, yapışıp dağıtmadan?

Harun Parlak
11-12-2009, 15:32
Eğer istediğiniz saksıda bombe vir girinti çıkıntı yok ise streçleyip Pliritan köpükle kalıp hazırlayabilirsiniz.
Hazırladığınız kalıba da çimento bazlı malzemelerle doldurup saksı elde edebilirsiniz.
Tekrar tekrar kullanımı ise sizin maheretinize bağlı. Pliritan köpük çok çok dayanıklı bir malzeme değildir. Sıkıştırmak için kullanılan bir malzemedir. Ayrıca ısı yalıtımında kullanılır o ayrı.
Bu şekilde istediğiniz tip saksıyı yapabilirsiniz. Tek sorun ekonomik olurmu.? Ya da yapacağınız çalışmanın altarnatifleri dahamı pahalı olur. Bunların hesabını yaptıkdan sonra işinize yarar ve ekonomik buluyorsanız ya da bulunmaz bir şekil yaratmak istiyorsanız olabilir neden olmasın.

MSaygin
12-12-2009, 11:14
Teşekkürler Tekin Bey, fikir jimnastiği yapıyorum şimdilik, poliüretan köpük şurada (http://www.walterwick.com/features_main.htm) yapılanları görünce aklıma geldi.Onlar plaka olarak yoğun poliüretan köpük kullanmışlar işlemek için.

nariçi
12-12-2009, 12:02
Dediğim gibi zaten bizim saksı sıkıntımızı ancak toprak saksı siparişi giderir.Fakat bu güne kadar bir girişim olmadı.

Bu linkte toz boya ile çok güzel bir harç hazırlıyor.Renk oldukça güzel.
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/33/37/

Eklenti site güzelmiş.
Sizin saksı önerinizde oldukça paratik ve güzel hevesliler olarak teşekkür ederim.

nariçi
12-12-2009, 12:31
Çimento, kağıt ve fiber lifler kullanılarak yapılan bonsai saksıları çok ilginç:

http://www.internationalbonsaiforum.com/viewtopic.php?f=5&t=58

http://marioyamadori.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&max-results=31

Bu linkler de güzel öğretici,

isolet
12-12-2009, 12:52
Görüntüsü konusunda birşey diyemiceğim ama sağlam bir yöntem biliyorum. Kağıt hamuru ile yapabilrsiniz. Daha önce açıklayan varsa özür dilerim. Ben bunu ilk okulda öğrenmiştim. Gerekenler sadece gazete ve beyaz tutkal. Önce gazetelerimizi suya koyuyoruz. Suyun epey çok olması lazım ve gazeteler içinde 4-5 gün kalacak. Gazetelerimiz artık iyice yumuşadıktan sonra onları süzüp alıp içine beyaz tutkalı döküyoruz ve karıştırıyoruz. İşte o zaman çok sağlam bir madde oluyor. Biz küçükken vazo filan yapmıştık. Sonra dışını boyuyabilirsiniz. Hamur gibi kıvamı olacağından farklı şekiller yapmak size kalmış.

Bunu da profesyonel bir siteden buldum:
KAĞIT HAMURUNUN HAZIRLANMASI: Yapacağınız modele yetecek kadar gazete kağıdını bir

leğenin içinde suda yumuşatıp parçalayın.Parçalanmış kağıdı suyuyla birlikte bir kazana-tenekeye koyup

15-20 dakika karıştırarak kaynatın. uygun bir yere boşaltarak soğumaya bırakın.Soğuyunca avuç avuç

alıpsuyunu sıkın ve bir naylon torbaya koyup ufalayın.Ufalanmış kağıda beyaz tutkal katıp ucu enli bir

bıçak ile ( meyva bıçağı olabilir) ezerek hamur haline getirin.Naylon torba içinde muhafaza edin.Kullanmaya

başlıyacağınız zaman yine yeteri kadar tutkal ile yoğurun.Tıpkı ekmek hamuru kıvamında olması gerekiyor.

Ne cıvık olacak ne katı.Kağıdın içindeki sert parçacıkları iyice eritmeniz lazım.Özellikle detay

çalışmalarda hamurun iyice erimesi gerekiyor.Zamanla kağıt hamurunu kullandıkça kıvamını kendiniz

bileceksiniz.Tabii büyük bir ihtimalle kağıt hamurunu elinize ilk aldığınızda kısa

zaman içinde pes edeceksiniz.Eğer basit bir model yaparsanız ve becerirseniz

hamurun şekil alma yetisine hayran kalıp devam edeceksiniz.İlk başta zor

modeller yapmak isteği sizi hayal kırıklığına uğratabilir.Yapacağınız model iskeleti için

tel kullanabilirsiniz.Kağıt hamurunu telin üzerine makara ipi ile sararak kaplayın.

Ufak modellerde yr.cm.kalılık yeterli olur.Yapmak istediğiniz modelin kabaca ilk

şeklini vermeye çalışın.Sonra bekliyeceksiniz.Modeli güneşte veya sıcak bir yerde kurumaya bırakın.

Suyunu kaybettikçe dış kabuk sertleşecek.İşlenebilecek kadar kuruyunca modeli şekillendirmeye devam edin.

Aşama aşama yavaş yavaş modeliniz oluşacak.Acele yok.20-25 cm. boyunda bir heykelin kuruma aşamaları

ile birlikte en az bir ay sürebileceğini söyliyeyim.Tabii detaylı bir çalışma ise.

Daha kısa zamanda da eserler ortaya çıkarabilirsiniz.Tabii birden fazla model yaparak

biri kururken diğerlerini yapıp hem elinizi hamura alıştırır,hem de sabırsızlığınızı yenebilirsiniz.

Yapım aşamasında çeşitli bıçaklar kullanabilirsiniz.Malzemelerinizi su içinde muhafaza edin.Ellerinizi

sık sık yıkayın.Tutkalın deriye bir zararını görmedim.Tabii sık sık yıkamak gerekiyor.

Maket bıçağı ile modelinizin kurumuş fazlalıklarını yontabilirsiniz.Eğer çok sertleşmis ise biraz

ısıtıp yumuşatın.Zımpara ile yüzeyleri düzeltebilirsiniz.Hamurla ne kadar çok uğraşırsanız o

kadar alışır ve kendinize göre yöntemler bulabilirsiniz.Bir çok püf noktaları var.

Bunları zaman içerisinde kendiniz keşfetmeniz gerekiyor.

Örnek olarak bir kaç resim:
http://www.10marifet.org/imaj/banuca/calma-00.JPG

http://img.blogcu.com/uploads/paperart_DSC01174.JPG

Mehmet Can
07-06-2010, 16:52
Bunlar çok sağlam olan kubar meşe ağaçından parcalar acaba bonsai saksısı olabilirler mi.

bonsaisan
07-06-2010, 18:46
GAyet güzel nedne olmasın.

memet
07-06-2010, 18:48
Saksı yapmanız mümkün. Altına tıpkı seramik saksılardaki gibi geniş drenaj delikleri açmalısınız. Kaba/ ağaca içeriden su geçirmezlik özelliği kazandırmanız da gerekir. Zamanla dışarıdan oluşacak etkilere karşı da bir önlem gerekecek.

mandalinleerik
04-08-2011, 16:31
Mehmet Abi ben de Menemen'den resimdeki gibi testiden küçük bir kase aldım ve dibini deldirdim. Her ne kadar henüz bunun için bir bonsaim olmasa da aldım. Bunu saksı olarak kullanabilir miyiz?

238474

memet
04-08-2011, 17:16
İçi sırlı saksılar özellikle bonsai de ve çiçek için çok uygun değil.
Yolun yeniden oralardan geçerse içi sırsız olanlardan seç.

Deniz Hayman
28-03-2012, 13:42
Çalışmalarınızı gerçekten beyeni ile takip ediyorum. Ben de küçük saksılar yapıyorum; Lakin benim yaptıklarım farklı. Bunu için kullandığım malzeme 2.5 kola ve1 lt kola kapları, ama yöntem aynı ve ayaklar kendiliğinden oluşuyor.. Tabanı ve dış çevresi sanki bir çiçeği***yoncayı anımsatıyor.