PDA

View Full Version : Kerpe.




Baki Berk Kayalar
13-06-2006, 23:33
Kocaeli' nin sayfiye yöreleri arasında en tercih edilenlerinden biri olan Kerpe uydudan bu şekilde görünür. Üstteki fotoğrafta Kerpe Koyu' nun doğal liman özelliğini ve doğa tarafından dantel gibi işlenmiş kıyılarını görebilirsiniz.

Kerpe, doğal liman özelliği ve stratejik konumu sayesinde tarih boyunca çeşitli milletler tarafından önemli bir liman olma özelliğini korumuştur. Çevrede Eski Kerpe' den kalma antik eserler pek fazla kalmamış olsa da temiz ve sığ denizi ile 1980 lerin başlarından itibaren yerli turistlerin cazibe mekanı olmuştur ve yazlıklar ve küçük oteller inşa edilerek ve de sahil kısmı para kazanmak isteyenler tarafından betonlaştırılarak güneyin sahil kasabalarını aratmayan bir hale getirilmiştir.

Kerpe yaz başlarından itibaren son derece kalabalık bir hale gelmektedir. Özellikle yaz haftasonları günübirlikçiler tarafından işgal edilerek pislik içinde kalmaktadır. Bir yaz pazar günü akşama doğru günübirlikçiler boşaldıktan sonra, kayalıkların ve kumsalların üzerlerinde dışkı, her türden çöp, çocuk bezi, kadın pedi, don v.s. gibi şeyleri görmek sıradan bir olay halini almaktadır. Kerpe kayalıklarında görebileceğiniz aksesuarlardan biri de kırılmış bira şişelerinin ve balıkçıların terkettiği iğneli olta artıklarıdır. Bu yüzden Kerpe denizinde deniz kestanesi bulunmamasına rağmen asla terlikler fora yapmamanız gerekir.

Yirmi yıldan beri Kerpe' ye gidip gelen biri olarak Kerpe' nin gelişiminin canlı tanıklarındanım. Betonlaşma ve rant uğruna bozulan otantik balıkçı köyü havasının kaybolması Kerpe' yi giderek çirkinleştirdi.

Kerpemize gelmek isteyen kaliteli insanlar mümkünse, denizin ve ortamın sakin ve temiz olduğu pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri gelmelerini öneririm.

Bisiklet ve doğa yürüyüşü sevenler genellikle yerleşim yerleri dışlarını tercih edecekleri için fazla olumsuzlukla karşılaşacaklarını zannetmiyorum. Temiz orman havasını en iyi bisiklet ya da doğa yürüyüşleriyle alabilirsiniz. Özellikle Kerpe-Sarısu yolu stabilize ve haftasonları hariç bisikletliler ve yürüyüşçüler için oldukça sakin bir yol olma özelliğini taşır. Sarısu' dan daha ileriye giden yol toprak bir yoldur ama batıdaki Bağırganlı Köyü' nde yapılmakta liman nedeniyle yoğun sayılabilecek bir kamyon trafiği vardır. Bu yüzden bisikletliler için biraz tehlikelidir.

Kerpe-Kumcağız-Kefken yolu asfalt ve düz olduğundan araçlar biraz hızlı gitmektedirler. Özellikle Kerpe-Kumcağız arası çok geniş ve düzgün bir asfalt yol değildir. Bu yüzden özellikle otobüs ve kamyonlar bisikletlilere tehlike arz edebilirler. Kumcağız-Kefken yolu geniş bir devlet yolunu içine alır. Düzgün ve bozuk olmayan asfalt bir yoldur. Haftasonları haricinde trafik yoğunluğu düşük olduğundan Kerpe' den Kefken' e özellikle taze balık alma bahanesiyle bisikletle gitmek isteyen meraklılar için oldukça güvenlidir.

Kendine güvenen bisikletliler için Kerpe-Kandıra yolunun Kandıra tarafından gelişte Kerpe/Kefken yol ayrımı ile Kerpe arası oldukça tehlikelidir. Yol dar ve asfalttır. Asfalt çok düzgün değildir ama buna rağmen her türden araç o kısımda hiç viraj olmadığından oldukça hızlı gitmektedirler. Yol virajsız ama inişli çıkışlı olduğundan hızlı giden araçların sizi görmeleri bazı kör noktalarda çok zor ya da imkansız hale gelebilir. Yolun yan tarafında pek çok noktada kendinizi atabileceğiniz, sığınacağınız kadar bile boşluk bulunmamaktadır. Bu yüzden Kerpe-Kumcağız-Kandıra istikametinde ilerlemenizi tavsiye ederim. Bu yol Kerpe-Kandıra yolunu 12 km kadar uzatabilecektir ama can sağlığı açısından oldukça iyidir. Kandıra-Kefken/Kerpe sapağı Kefken gidiş yolunda bir-iki noktada köpek tehlikesi bulunduğundan hazırlıklı ve dikkatli olmanızı öneririm. Yolun güzelliğine aldanıp fazla hızlı gitmeyin derim.

Genel olarak Kandıra' dan Kerpe-Kefken sapağına kadar olan bölüm oldukça keyifli bir bisiklet yolculuğu sunar. Yol üzerindeki Babatepesi sapağından Akçakoca' nın mezarının da bulunduğu Babatepesi' ne çıkarak yaklaşık 250 metre rakımdan Kerpe ve Kefken' in de bulunduğu Pazarbaşı Burnu' nu panaromik olarak izleyebilirsiniz. Babatepesi ile anayol arasındaki uzaklık yaklaşık 1.5 km kadar ve ince stabilizedir. Kerpe tarafından Kandıra' ya giderken sebze meyve satıcılarından yörede yetiştirilmiş ürünlerden alıp karnınızı doyurabilir ve bisiklet mataralarınızı buz gibi kaynak suyuyla doldurabilirsiniz.

İyi tatiller ve iyi eğlenceler dilerim.

Bay Mineral

http://image01.yuklet.com/files/1/thumb/f9e09580-Kerpeuydu-thumb.jpg (http://image01.yuklet.com/goster.php?resim=f9e09580-Kerpeuydu.jpg&zoo=1)

Bu uydu fotoğrafında Kerpe' nin çevre iller arasındaki coğrafi konumunu görebilirsiniz.

http://image01.yuklet.com/files/1/thumb/76334e45-Dogu Marmara-thumb.jpg (http://image01.yuklet.com/goster.php?resim=76334e45-Dogu Marmara.jpg&zoo=1)

İyi tatiller..

Not: Fotoğrafları büyük görmek için lütfen fotoğraflara tıklayın.




arsakay
14-06-2006, 00:31
BayMineral eline sağlık güzel anlatmışsın,
uzun bir yazı olmuş ama
düzenlemediğin için çok zor okunuyor.

backyard
14-06-2006, 09:36
fotograflar gorunmuyor
sanirim yuklerken bir sorun olmus
bir de bold bicimini normale cevirdim
yazilarin tumunu bold yapmak da okunurlugu zorluyor

Baki Berk Kayalar
14-06-2006, 12:47
Bende kesinlikle sorun görünmüyor:) Aslında uydu fotoğraflarından ziyade Kerpe' nin yerden çekilmiş görüntülerini inşallah sunacağım. Sanırım daha açıklayıcı olur;)

Vildan Sönmez
08-05-2007, 15:07
Fotoğraflar için Bay Mineral'i bekleyemedim. Kerpe'ye Karadeniz'in Marmaris'i diyenler var.Kerpe yakınlarındaki ormanda zevkli bir yürüyüşten sonra doğa harikası kayalıkları son durağımız olmuştu.
Bende kesinlikle sorun görünmüyor:) Aslında uydu fotoğraflarından ziyade Kerpe' nin yerden çekilmiş görüntülerini inşallah sunacağım. Sanırım daha açıklayıcı olur;)

Vildan Sönmez
08-05-2007, 15:50
Kerpe Fotoları

Vildan Sönmez
08-05-2007, 16:32
Kerpe Fotoları

sevim.K
17-06-2009, 11:44
Dört beş yıldır günübirlik gezmelerin dışında gidemedik. Yakın olmasına rağmen istediğimizce gidip kalamıyoruz. Ama onun öncesinde yıllarca yaz sezonu boyunca kaldığımız şirin bir yerdi Kerpe. Aslında özlemiyor da değilim hani orada kaldığım zamanları:(