PDA

View Full Version : Taylant'tan gelen ilginç bir meyva var. Bunu nasıl çimlendiriz?




HAKAN_O
12-06-2006, 20:13
Elimde Tropikal Bir MeyvE Var Ismini Bilmiyorum Ama Ilginç Goruntusu Var Taylantdan Geldi Resmini çekip Yayinlayabilirim UstÜ Kalin Ve Seyrek Tuylu Kirmizi Siyah Karisim Rengi Var Sert AMa Kolay Soyulan Bir Kabuk Ici Deniz Anasina Benziyor Onun Icindede Kayisi Cekirdegi Gibi Bir çekirdeği Var Tadi Cok Ilginc Armut Malta Erigi Karisimi Bir Tat 3 Tane Var 1 Ini YediM çekirdeği Sakladim Ama Nasil çimlendidirim Bilmem Yardim Ederseniz Sevinirim




malina
12-06-2006, 21:03
Resmini çekip Yayinlayabilirim

Bunu ayrıca bizim istememizi beklemeyin:)

HAKAN_O
12-06-2006, 21:21
Şu an bu olanak yok ama 1 -2 gün içinde yayınlarim

malina
12-06-2006, 21:30
Tamam :)

Bakalım, tariften deşifre edecek edecek olan var mı? :)

HAKAN_O
13-06-2006, 10:57
bu çekirdeği
Diğeride meyvesi çekirdeği suya koydum simdilik

1806

1807

cengin
13-06-2006, 12:47
İnternette arama sonucu bu fotoğrafı buldum ama meyvenin ismi yok, Tayland'tan tropikal meyve diye yazıyor daha anlaşılır bir fotoğraf olduğu için ekliyorum:)

cengin
13-06-2006, 12:59
Rambutan (Nephelium lappaceum), Anavatanı Malaya yarım adası olduğu tahmin edilen bir ağaç olup 9 m. yüksekliğe kadar boylanır ve meyveleri salkım halinde oluşur. Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve üzerlerinde uçları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur. Kabuğun altındaki meyve eti açık sarı renkte ve kolaylıkla ısırılamıyacak kadar sert olduğundan meyve emilmek suretile tüketilir. Rambutan'ın büyüklüğü bir küçük elma kadar olup, lezzet ve kokusu cinslerine göre tatlı, ekşimsi ve ekşi arasında değişir. Bu meyve ağacı, yetişmesi için yağışlı ve homojen bir hava nemi gösteren, yani tamamiyle tropik bir iklim istemektedir. Ancak Antalya ili Gazipaşa ilçesinde de rahatça yetiştirilmektredir. En tutulan cinslerinde, meyve etinden kolaylıkla ayrılabilen çekirdekleri olan Rambutan ağaçları, senede biri büyük ve biri ufak olmak üzere iki ürün verirler ve iyi işlenirse her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilir. Rambutan genellikle marcottage yöntemiyle üretilir; ancak bununla beraber, tohumdan fidan yetiştirmek ve bunlara göz aşısı yaparak da üretilebilir. Dikim aralığı 10 X 10 m. dir.
Kaynaklar: http://www.vietscape.com/travel/fruits/index.html http://www.turkcebilgi.com/Rambutan

HAKAN_O
13-06-2006, 14:14
Cok teşekkurler
ekelim bakalım ne lacak belki tutar.

cihant
03-08-2006, 15:24
egzotik türlerin yetiştirilmesi hususunda biraz dahha hassas olmak lazım. bunların çevreye ne gibi etkilerinin olacağını hesap etmek lazım. Bu egzotik türler bazen yerli yürlerin genetiğini bozabileceği gibi çeşitli hastalıklarada neden olabilir.
Sizce ?

malina
03-08-2006, 17:39
cihant, sizi buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1469) alalım :)

Plumbago
03-08-2006, 18:04
egzotik türlerin yetiştirilmesi hususunda biraz dahha hassas olmak lazım. bunların çevreye ne gibi etkilerinin olacağını hesap etmek lazım. Bu egzotik türler bazen yerli yürlerin genetiğini bozabileceği gibi çeşitli hastalıklarada neden olabilir.
Sizce ?

Bu tip problemler imkan dahilinde ancak yüzyıllardır bitkilerin anavatanları dışında yetiştirilmesi ve üretimi yapılmaktadır. Tıpkı bir Gülibrişim ağacının İstanbul'dan götürüldükten sonra İtalya'da keşfedilmesi ve bitkiye isim olarak İtalya'ya götüren kişinin adının verilmesi (Albizzia julibrissin) veya tarihte bir döneme isim vermiş olan Osmanlı lalesinin tüm dünyada Hollanda'nın bitkisi olarak bilinmesi gibi.

Bunlar dışında çevremizde gördüğümüz bir çok bitkinin de anavatanı farklı ülkelerdir. Kişisel görüşüm bu çalışmaların Anadolu ekosistemine olumsuz bir etkisi olmayacağı yönündedir.