PDA

View Full Version : Şanlıurfa’dan yılda 6 milyon fidan




backyard
20-07-2005, 08:40
Türkiye'nin sayılı fidan üretme istasyonlarından biri Şanlıurfa'da yıllık üretim kapasitesi 6 milyon 700 bin olan tesiste süs bitkileri de yetiştiriliyor.

ŞANLIURFA - Bu fidanlık aynı zamanda, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi'nin fidan ihtiyacını karşılıyor

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki fidan üretme istasyonu 43 yıl önce kurulmuş. Bu süre içinde tam 120 milyon fidan üretilmiş.

Fidanlık yalnızca Şanlıurfa'ya değil, üç bölgeye ürünlerini gönderiyor. Fidan üretme istasyonu mühendisi Ahmet Karayılan, kurulduğu günden bu yana zarar etmeyen istasyonlarında Güneydoğu, Doğu Anadolu ile İç Anadolu Bölgelerine uygun fidanlar yetiştirdiklerini anlatıyor.

Yıllık üretim kapasitesi 6 milyon 700 bin adet olan tesiste, orman ağacı ürünlerinin yanı sıra, dış mekan süs bitkileri de yetiştiriliyor. Geçen yıl 20 milyar lira kar eden istasyon, yöre insanları içinde iş kapısı. Üretim dönemlerinde tesiste 200 kişi mevsimlik işçi olarak çalışıyor.

Bu fidanlıktan belki de en az yararlanan Şanlıurfa. Nedeni ise dikime uygun arazilerin azlığı. Şanlıurfa Çevre ve Orman Müdürü Kadri Alyamaç, kentte erozyona karşı ağaçlandırma çalışmalarının sürdüğünü belirterek "Geçen yıl 1 milyon fidan diktik. Şanlıurfa'da ağaçlandırma yapamamamızın sıkıntısı, ağaçlandıracak sahanın bulunmaması. Varolanlarında kayalık olmasından kaynaklanıyor. Yeni çıkan mera kanunuyla bunu aşacağız"dedi.

Şanlıurfalılar yeni çıkan yasayla kendi yetiştirdikleri ağaçlardan daha fazla yararlanabilmeyi umuyor.

Hasan Atmaca

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com