PDA

View Full Version : Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği




Sayfalar : [1] 2 3 4

arsakay
04-06-2006, 22:44
Bugün Hürriyet Pazar ekinden alınmıştır.

Dalından pasiflora

Deniz İNCEOĞLU

Sakinleştirici şurup olarak bilinen Pasiflora, bu aydan sonra meyve olarak manavlardan da alınabilecek. Eczaneden aldığınız şurubunu ya da hapını içmek yerine, pasifloranın kaşık kaşık meyvesini yiyerek de sakinleşebileceksiniz. Bu işi yapan, Alanya’da yaşayan seracı Mehmet Balki (57). Mehmet Bey’e, serada pasiflora yetiştirmek nereden çıktı, diye soruyoruz, "Ben ticaret insanı değilim, keşif insanıyım" diye cevap veriyor.

Mehmet Balki’nin seracılığa ilgisi, bundan 40 yıl önce, başlarda basit bir hobi olarak başlamış. Ama sonra, iş, merak aşamasını geçmiş. Profesör arkadaşlarından ve kitaplardan öğrendikleriyle bilgilerini pekiştirmiş, yurtdışında sera fuarları takip edecek kadar ilerlemiş. Üç yıl önce gittiği bir fuarda gördüğü, anavatanı Güney Amerika olan pasiflora bitkisiyle tanışması da işte böyle olmuş.

Balki’nin pasiflora hikayesi o fuarda başlıyor. Ufak bir araştırmayla önce bitkinin Türkiye’de de yetişebileceğine karar veriyor. Sonra fuardan fidesini satın alıyor ve döndüğünde Antalya Alanya’daki serasının en güzel yerine dikiyor.

Meyvesinin olgunlaşması için tam iki yıl bekliyor Balki. Ve bir buçuk ay süren hasat döneminden sonra, her ağaçtan meyveler fışkırıyor.

Meyveleri topladıktan sonra ilk iş, hemen yöredeki manavlara ve arkadaşlarına gönderiyor. Ancak beklediği ilgiyi bulamıyor. Meyveyi tanımayan halk, sadece "manava adını ve nasıl bir şey olduğunu" sormakla yetiniyor.

AYNI ŞEY BROKOLİ VE CHERRY’DE OLDU

Ancak bu ilgisizlik Mehmet Balki’yi yıldırmıyor. Çünkü o, aynı olayı daha önce brokoli ve cherry domateste de yaşamıştı. Sekiz yıl önce, yine serada üretip halka tanıtmaya çalıştığı brokoli, zaman içinde hak ettiği yere gelmedi mi! Şimdi herkes, manavlarda brokoli sormuyor mu!

Ya cherry’nin başına gelenler... İlk kez 1990’da bir dergide görüp yetiştirmeye başladığında, manavlar ona ’Büyüğü varken, insanlar neden küçüğünü alsın’ diye sormamış mıydı! Ama şimdi komisyoncular, ’Ne kadar varsa gönder’ demiyorlar mı! Neden aynı şey pasiflora için de olmasın.

Manavlardan beklediği ilgi gelmeyince, Mehmet Bey turistlere açılıyor. Alanya’ya gelen turistlere... Ve işte aradığı destek geliyor. Pasiflora, en azından masraflarını çıkartacak, kendini döndürebilecek kadar satılıyor.

GÜNDE İKİ TANEDEN FAZLA YENMEYECEK

Her yıl haziranın 15’inde olgunlaşan ve ömrü sadece bir ay olan pasifloranın diğer meyvelerden aslında çok bir farkı yok. Tıpkı erik ya da kiraz gibi her an yemek mümkün. Sadece rahatlatma özelliği bulunan ve hiçbir yan etkisi olmayan meyvenin, dikkat edilmesi gereken tek özelliği, bir gün içerisinde iki taneden fazla tüketilmemesi.

Balki’ye kendisinin de yiyip yemediğini soruyoruz. Olgunlaştığı dönemde her gün mutlaka yediğini, hatta sadece kendisi değil karısına da mutlaka yedirdiğini söylüyor. Gülüyor tabii bunu söylerken, niye olduğunu sorduğumuzda, "Daha az konuşsun diye" cevabını veriyor.

Geçen yıl başladığı pasiflora satışlarını, Balki bu yıl daha geniş bir alanda sürdürmeyi düşünüyor. Önümüzdeki haftalarda hasadı tamamlandığında, İstanbul gibi büyük kentlerde de satışa sunmayı planlıyor.

Balki, bu işlerle uğraşmasını, seracılığa başlarken taşıdığı merakı hálá koruyor olmasına bağlıyor. Kendisini mutlu eden tek şeyin para kazanmak olmadığını, aynı zamanda bilinmeyen bir besini halka sunmanın da ona büyük bir keyif verdiğini söylüyor. Hatta bu ay gideceği İspanya’daki fuardan da, bu yüzden yeni ürünlerle dönmeyi düşünüyor. Şimdi önündeki en büyük hedefi ise Akdeniz Bölgesi’nde kivi yetiştirebilmek.

PASİFLORA NASIL YENİR?

Manavdan aldıktan sonra iyice yıkayın. Kabuğu yenmediği için, bıçakla tepesinden kesin. Kaşıkla yenen pasifloranın tadı ne acı ne de tatlı. İçindeki çekirdekler yenebilir ama çiğnememekte fayda var. Bir tanesi yaklaşık 120 gr. Geçen yıl, manavlarda tanesi 50 kuruşa satılıyordu.

Bir başka Güney Amerikalı fajiyo

Balki, 12 dönümlük arazisi içinde, pasifloranın dışında tanıdığımız, tanımadığımız 10’dan fazla ürün yetiştiriyor. Bunların arasında böğürtlen, hünnap (küçük elma), fajiyo gibi meyveler de var. Pasiflora, nasıl insanlarda sakinleştirici bir etki yaratıyorsa, örneğin yine Güney Amerika’dan getirttiği fajiyonun da içeriğindeki iyot nedeniyle guatra iyi geldiğini söylüyor. Balki’nin serasında bulunan 5 çeşit maydanozun da ayrı bir yeri var. Şili, Brezilya, İspanya ve Almanya’dan getirdiği maydanozların her birinin tatları farklı. Kimisi bizim tanıdığımız maydanoza benzerken, kimisi kerevizi andırıyor. Bunların raf ömürlerinin de çok uzun olduğunu söyleyen Balki, yemeklerinde kullandığı bu yabancı maydanozların dolapta bir ay saklanabildiğini söylüyor.




arsakay
04-06-2006, 22:56
Bu da çiçeği.

bademagacı
28-03-2007, 12:16
çok ilgi çekici bir yazı.daha ilginç olansa,çiçeği bizim saat çiçeği diye adlandırdığımız ve bahçede bulunan bitki..yanılıyorsam düzeltin.meyvesini tatmadık bile.bundan sonra kendisiyle daha yakından ilgileneceğim:)

habibe
28-03-2007, 14:15
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2821&page=2&highlight=passiflora

Evet ta kendisi. Saat çiçeği ve Çarkıfelek de deniyormuş. Sizin saat çiçeğiniz meyva veriyor mu ?

bademagacı
28-03-2007, 14:20
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2821&page=2&highlight=passiflora

Evet ta kendisi. Saat çiçeği ve Çarkıfelek de deniyormuş. Sizin saat çiçeğiniz meyva veriyor mu ?

evet meyva veriyor.ama dediğim gibi hiç tatmadım.bu yaz fırsatı kaçırmam:)

habibe
28-03-2007, 14:35
Forumlardan okuduğum kadarı ile bir kaç çeşidi varmış. Tadın bakalım sizin ki hangisiymiş :)

nadiru
07-06-2007, 16:20
Bizimki de çiçek açtı nihayet.

http://jeep.cfasp.de/upload/463272.jpg

Ferda Ülkümen
07-06-2007, 21:32
Passiflora yıllardır bahçemde olan bir bitki; meyvesini hiç görmedim. Acaba benimki meyve vermeyen bir cins mi? Bu sene dikkat edeceğim.

kürşad
18-06-2007, 12:24
Forumda bu bitkiden edinenler var.
Seneye çelik paylaşan muhakkak olur.
Bende de 6-7 cm boyunda mollissima-quadrangularis-purple giant cinsleri var.
Seneye 50-60 cm olursa çeliklerinden dağıtacağım.
Çimlendirmesi ev ortamında oldukça uğraştırıcı.
Meyve vermeyen bir cinsi varsa elinizde aşı da yapılabilir.

Dilek Erbil
18-06-2007, 14:25
Sayın kürşad,
nasıl yapılacak aşı? Benimki çiçekler döküldükten sonra bir meyve veriyor ama boş kabuk,sadece zar.Sararmış olanda da bir şey yok içi boş yeşil olanda.
Yardımcı olabilisenız sevinirim.

Sonja Varol
18-06-2007, 22:14
http://img104.imageshack.us/img104/7343/im000506ka0.jpg (http://imageshack.us)
Fotograftaki Passion cicegi bizim bahceden...

Asagidaki linkte passifloraceae cesitlerini görebilirsiniz.

http://sonja-varol.blogspot.com/2007/05/passifloraceae-passionsblumengewchse.html

gangava
06-07-2007, 21:58
merhabalar, ben de aranıza yeni katıldım. benim bahçemde de bu çiçekten var ve çok seviyorum. çok da zahmetsiz bir bitki. çok sıcakmış, soğukmuş yok susuz kalmış falan diye bir derdi yok. benimkinin meyveleri var. herkes yenip yenmediğini sorup duruyor. ben meraktan bir tane denedim ama tadı pek yok. sadece kulaktan dolma bilgilerle meyvasının çok faydalı olduğunu duyuyorum. acaba bu konuda gerçek bir bilgiye sahip olan varsa bizleri aydınlatırsa sevinirim. bir de resimlerini yollamayı beceremedim. nasıl göndereceğimi tarif ederseniz sizlerle paylaşmak isterim. bir de bu çiçek çok arsız her yerden yeni kökler atıyor. isteyenlere gönderebilirim....

Oğuzhan
07-07-2007, 15:41
PASSİON FRUİT; PASSİFLORA, MARUÇYA, MARACUJA, ÇARKIFELEK, TUTKU MEYVESİ ve AŞK MEYVESİ olarakta adlandırılır.

Anavatanı Brezilya olup Akdeniz bölgesinde çok kolay yetişmektedir. Tat ve aroması benzersizdir, aroması uzun bir süre ağız da kalır. Rahatlatıcı, sakinleştirici ve cinsel istek arttırıcı olduğu bilinmektedir. Meyve sularından pasiflora şurupları yapılmaktadır.
Ülkemizde yetiştirilmediğinden piyasada bulunmazken, Avrupa ülkelerinde tanesi 1,80 euro ya manav ve marketlerde satılıyor.
Duvar ve pergula üzerinde yetiştirilebilir.

Özellikleri ve Tarihçesi
Çarkıfelek, (passion fruit) dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir. Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Tropikal Amerika'dır. Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar türü vardır. 5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renkte ve iridir. Bitki, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Havaii deki çarkıfeleklerin birçoğu Avustralya dan gelmekte olup ilk defa 1880 yılında evlerin bahçelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Havai de yetiştirilmesi ise 1930 un başlarındadır. Kenya da 1933 de yetiştirilmeye başlayan çarkıfelek, 1947 yılında Güney Afrika da 2000 ton üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Yetiştirildiği Yerler
Çarkıfelek özellikle güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orjinli bir meyvedir. Sarı kabuklu çarkıfeleğin menşei tam olarak bilinmemektedir. Fakat mor çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllarca süren adaptasyon dönemi içerisinde bu coğrafya da sarı kabuklu hale geldiği zannedilmektedir. Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler, mor kabuklu olanlardır. Mor kabuklu çarkıfelekler, hem vitamin hem mineral olarak daha zengindir.

Faydaları
Çarkıfelek C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Çarkıfeleğin çekirdeklerini, tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kokteyl, tatlı, dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku ve tat vermesi açısından yemeklerinizin yanında garnitür olarak da tüketebilirsiniz.

Muhafaza Koşulları
Çarkıfelek, %85 - %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 – 7 ºC de 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.

Besin Değerleri
100 Gr. Çarkıfelek'in Besin Değerleri
Analizler 100 gr. Çarkıfelek
Enerji (kcal) 90
Rutubet 75,1 g.
Yağ 0,7 g.
Karbonhidrat 21.2 g
Kül 0.8g
Yağ (g) 13,8
Kalsiyum 13 mg
Doymuş Yağ Asitleri (g) 2,2
Fosfor 64 mg.
Demir 1.6 mg
Sodyum 28 mg
Potasyum 348 mg
Vitamin A 700 I.U.
Vitamin B az
Vitamin B2 0.13 mg
Nikotinik Asit 1.5 mg
Askorbik Asit 30 mg

Kaynak :http://tropikalmeyveler.sitemynet.com

Oğuzhan
07-07-2007, 15:48
15361

gangava
07-07-2007, 22:01
elfogi aydınlatıcı bilgilerin için çok teşekkür ederim. bizimki galiba 400 türden biri. çünki benim avatarımda resmi görünen cinsi bundan farklı. acaba bu da yenebilir cinsinden midir? çok merak ediyorum. zaten yenmiyorsa epey kişi zehirlenecek. çünki yoldan geçenler meraktan koparıp bir tane yiyorlar....!!!!

kayaayka
11-07-2007, 01:09
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=128612&posted=1#post128612

yenmiyormuş...

habibe
11-07-2007, 10:23
Benimkiler de 50 cm e ulaştılar merakla bekliyorum.

turgayturgay
25-08-2007, 17:21
Balkonda 40x40 saksıda yetiştiriyorum boyu 2metreyi geçti ama bırakın meyvayı çiçek bile açmadı.Aynı saksıda küçük b,r zakkum var yanında o da çiçek açmaktan vazgeçti
Balkon öglen saat 13 kadar güneş alıyor.Önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum
Selam Herkese
Turgay

Oğuzhan
25-08-2007, 17:31
Çiçek çoşturan gübrelerden verin.Belki açar.MAP bulabilirseniz oda daha iyi.

kürşad
25-08-2007, 22:19
Nedir, ne değildir, cinsi nedir? kaç aylık bir bitkidir?
Toprağı nasıldır? Sulama nasıldır?
O kadar küçük saksıya yapılacak uygulama toprağın tuzlanmasına sebep de olabilir.

turgayturgay
26-08-2007, 23:35
bauhaustan aldım boyu 30cm kadardı şimdi 2mt yi geçti.Toprak torf .sulama haftada 1kez cok olmamak üzere.
Cevap ve ilgiye teşekkurler.

kürşad
27-08-2007, 07:07
30 cm. olduğu yani aldığınız zaman nedir? Serada yetiştiyse veya ithal ise muhtemelen bu yıl çimlenmiş olabilir. Muhtemelen seneye veya ondan sonraki seneye çiçek açması lazım. Cinsi hakkında bilgi var mı veya yaprakların resmini çekebilirseniz türünü belirleyebiliriz.

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 12:57
Sevgili Adabayrakoğlunun geçen sene gönderdiği tohumlardan çimlendirdiğim ve bütün odamı saran passifloram, ama hala çiçeğini göremedim...

38554

Oğuzhan
25-05-2008, 19:16
Baya bir sarmış.Çiçek açtıran gübre versen açar mı ki?Tam kıvamına gelmiş gibi .:)

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 19:52
Bakalım yarın çiçek açtıran gübre alabilirsem deniyeceğim onu. Saksısını değiştirdim daha büyük bir saksıya aldım, bunun için geç bile kalmışım resmen boğmuştu kendini. Belki de saksı küçüklüğünden açmıyor du...

Sevgiler ;)

Todor
25-05-2008, 20:14
Benim 2006 yılında çelik ile ürettiğim pasifloranın üzerinde goncalar var.:)

Oyaman
25-05-2008, 20:19
Bakalım yarın çiçek açtıran gübre alabilirsem deniyeceğim onu. Saksısını değiştirdim daha büyük bir saksıya aldım, bunun için geç bile kalmışım resmen boğmuştu kendini. Belki de saksı küçüklüğünden açmıyor du...

Sevgiler ;)

Sevgili Sebahattin , gövde ve yapraklar direk güneş ışığı istiyordur . Komşumun gölgede kalan passiflorası tek tük çiçek açıyor ,benim 15 metre boyundaki Passifloramda çiçekleri sayamassın .

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 20:54
Sevgili Oyaman;

Bende bundan şüpheleniyordum zaten, evimizin terasına koymayı düşündüm. Orası gün boyunca direkt güneş ışığı alıyor, çok sıcak oluyor. Bu seferde yaprakları yanacak diye düşündüm. Acaba terasta durması ona zarar verir mi bu koşullarda?

Oyaman
25-05-2008, 20:55
Sevgili Sebo bu sıcak iklim bitkisi biliyorsun .Tam tersine güneşe bayılıyor .
Benim Passifloranın resmi var , oradan da anlayabilirsin sanırım , tüm gün güneş altında .Bir web sayfasında okumuştum anavatanında bir sezonda 100 metreye kadar uzuyormuş .Bu da sana bir fikir verir sanırım

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 20:59
Anlaşıldı yarın benim passifloraya teras yolu gözüktü ;) Bilgilendirme için teşekkür ederim Sevgili Oyaman.

caretta
25-05-2008, 21:42
Sn.Oyaman'a katılıyorum Sebahattin..Hatta güneşi gördükçe çatıda coşacaktır..

Eğer çatı için mahsuru olmazsa bir kolunuda çatıya verirsen sınır tanımayacaktır :)

En kısa zamanda bende clematisin yanına bir arkadaşımdan köklü alıp bahçe duvarına sardıracağım..İkisinin uyumu çok iyiymiş netten duyduğuma göre..

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 21:46
Yarın terasta yerini ayarlıyacağım, ipe bağlamak yerine çatıdan aşağı sarkıtsam nasıl olur acaba? Benim merak ettiğim meyve veren cinsinden olup olmadığı. En sevdiğim bitki türü şu passifloralar inşallah başka türlerde yetiştirebilirim.

Oyaman
26-05-2008, 11:40
Sn.Oyaman'a katılıyorum Sebahattin..Hatta güneşi gördükçe çatıda coşacaktır..

Eğer çatı için mahsuru olmazsa bir kolunuda çatıya verirsen sınır tanımayacaktır :)

En kısa zamanda bende clematisin yanına bir arkadaşımdan köklü alıp bahçe duvarına sardıracağım..İkisinin uyumu çok iyiymiş netten duyduğuma göre..

Haklısın caretta , aynı şeyi bende düşündüm , geçen hafta Clematisim geldi ,
nereye dikerim diye bakarken gözüm Passifloraya takıldı .Passifloranın olduğu yer ,tamda Clematisin istediği gibi bir yer , kökü duvar dibinde tüm dalları ve yaprakları tam gün güneş altında kalıyor .

taita
04-06-2008, 20:30
Merhabalar, bende tohumdan ektigim passiflora fideciklerimin buyumesini sabirsizlikla bekliyorum.

dal
16-06-2008, 14:57
Bugün bu sarmaşıktan alacaktım.Satıştaki görevli Ankara koşullarına uyumlu bir bitki olmadığını ve kısa zamanda kış soğuguna dayanamayıp öleceğini söyleyince bende vazgeçtim.Acaba Ankara 'da yetiştirenler var mı?

kürşad
17-06-2008, 13:29
Sevgili Sebo bu sıcak iklim bitkisi biliyorsun .Tam tersine güneşe bayılıyor .
Benim Passifloranın resmi var , oradan da anlayabilirsin sanırım , tüm gün güneş altında .Bir web sayfasında okumuştum anavatanında bir sezonda 100 metreye kadar uzuyormuş .Bu da sana bir fikir verir sanırım

100 metre midir 100 feet mi? aynı yazıyı bir yerde ben de okumuştum. 100 feet ise 30,50 metre ediyor.

Bu arada kışı donmadan atladan P. actinia ve P. mollissima tele sarılmaya başladı, hatta actinia olanında çiçek bile belirmiş.

Günüm
17-06-2008, 17:45
Oğlumun sayesinde birkaç gün önce Passiflora caerulea contance elliott isimli bembeyaz kirpikleri olan bir kız sahibi oldum..Karne hediyesi olarak istedi benden..:p
Caerulea türü kışa dayanıklı diye biliyorum..İstanbul'da görüyorum bahçe duvarlarına sarılmış olarak..Güneşin alnına yerleştirdim.Tele de bağladım yer yer.Acaba farklı birşeyler yapmam gerekiyor mu?Ve kışı dışarıda geçirebilir mi?
Oğlum adına herkese selamlar..:p

Sebahattin Sargın
17-06-2008, 17:51
Benim terasa çıkardığım passifloramın yaprakları yandı, alt taraftakiler ise az yanmış. Fakat yanan yaprakların yerine yenileri çıkmaya başlamış. Sürekli evin içinde gölgeye uyum sağladı, sonra birden yanıcı güneşe çıkınca yaprakları yandı diye düşündüm. Sanırım yeni çıkan yapraklar güneşe uyum sağlayıp yanmayacaklar. İnşallah dediğim gibi olur yoksa çok üzülürüm...

Sevgiler ;)

Özhan
17-06-2008, 21:25
Aynı sıkıntıyı bende yasadım. Fakat benim bitkim basından beri dış ortamdaydı. Sonradan farkettimki sarmış oldugu duvarin vede üzerindekı demir parmaklıkların aşırı ısinmasindan oldugunu farkettım

Sebahattin Sargın
17-06-2008, 21:35
İlk başta benimkide demir parmaklıklarda idi bende sonradan çamaşır ipine sardırdım, bakalım ne olacak...

Özhan
18-06-2008, 11:38
Bahçemin duvarı taşla kaplı. Okadar ısınıyorki ateş gibi oluyor. Duvarı kaplayan şömine taşlarınında koyu renkli gri olmasıda büyük faktördü. Zaten demir desen el değmiyor öğlenleri (temmuz , ağustos). Demir parmaklıkları beyaza boyadım siyahrenkteydi. Duvarla sarmaşık arasınada tahta koydum. Sorun çözüldü. Seninkide aynı sebebtendir. İpe almanız işe yarar işallah. Selamlar

kürşad
18-06-2008, 12:32
Polyester tel olayını da atlamayalım, galvaniz tele göre daha avantajlı.
www.tarsa.com.tr de malzeme listesi var.
POLYESTER TEL 2mm 2000m SEFFAF 57,00 top USD 18%-->82ytl
POLYESTER TEL, 2.2 , 2000m/top , seffaf 64,58 adet EUR 18%-->145ytl

İsteyen olursa ortaklaşa alalım, paylaşalım.
Seneye veya daha sonra komşu bahçe ile aramızda bir çukur var onu toprak doldurup kivi sardıracağım asmaya, bu ipten almayı düşünüyorum.
veya daha uygun fiyatlı, başka bir firmada varsa ondan da alabiliriz.

SEFA49
29-06-2008, 20:51
gecenlerde Pasiflora fidanı aldım ve balkonumda ona bakmaya başladım.cok güzel büyüyor.cicekleri cok güzel acıyor fakat meyvasını nereden vereceğini anlayamadım.cicek actıktan sonra dökülüyor ve orada 2-3 hafta gecmesine rağmen meyvaya benzer hiçbirşey yok.bana bununla ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim.

Kemal Kutlu
01-07-2008, 21:31
Senınki PasiFlora mı Yoksa Passiflora edulis mi ? Edulis İse arı gelmıyordur 1 kulak cubugu yardımı ile altaki 5 erkekden kulak cubugunun ucuna tozlarını yapıstırın ve tepede duran 3 dişi ye yavasca tozları bulastırın o zaman %100 veriri meyvesini.


sevgiler

kürşad
01-07-2008, 22:21
sefa49
resim ekleyiniz.
Önce meyve veren bir tür mü onu tespit edelim.
500 kadar türü olan bir bitkiden bahsediyoruz.
Meyve vermeyen bir cinsi de olma olasılığı yüksek.

hassoman
03-07-2008, 00:09
Bizde çarkıfelek, fırıldak çiçeği, saat çiçeği gibi adlarla da bilinen bu çiçek görünüşü ile gerçekten ilgiyi hak ediyor. İlk kez gören bu çiçeğin egzotik güzelliğinden ürker. Ama nedenini açıklayamaz. Belki, bu dünyaya ait değilmiş gibi mistik görünmesinden olabilir. Nitekim Hristiyanlara göre bu çiçeğin her katmanının ayrı bir anlamı vardır. Mesela en üstteki erkek ve dişi organlarının görünümünü Hz İsa’nın çarmıha gerilişini simgelediğine inanıyorlar... Nitekim, İngilizcede:
passion: kuvvetli his, hırs; tutku, ihtiras, aşk; hiddet, öfke; ıstırap, elem; özlem, iştiyak; aşırı heves; delilik;Hazreti isa'nın çarmıha gerilmesinde çektiği ıstırap
passion flower, çarkıfelek çiçeği.
Passiflora Passion Music de Hazreti isa'nın çarmıha gerilmesini canlandıran müzik parçası.
Passion Play de Hazreti isa'nın çarmıha gerilmesini canlandıran piyes demektir…

Her neyse biz konumuza dönelim…

Çarkıfelek çiçeği alternatif tıp alanında yatıştırıcı, uykusuzluk, kas gevşetici, ağrı kesici olarak kullanıldığı gibi ayrıca bronşit astım, idrar söktürücü, basur tedavilerinde kullanıldığı biliniyor. Bu nedenle -özellikle- meyvası şifa niyetine tüketiliyor... Ben de geçen yıl merak için bir kaç kez yemiştim. (Biliyorsunuz kediyi merak, eşeği inat (bu da benden) öldürür. Bende her ikisi de var. Hem merak, hem inat. Ez cümle hem kedilik, hem eşeklik...) :D

Ancak bir yerlerde bazı türlerinin meyvalarının zehirleme etkisinin olduğunu okumuştum.

Bu nedenle bu çiçeği şifalı bitki olarak kullanılırken dikkatli olunmasında yarar var derim. Çünkü bu çiçeğin yararları konusundaki çekici şehir efsanesine kapılmamak elde değil… Nitekim ilaç sanayi ürünü olarak pasiflora şurubu bile var.. Kısacası benim anladığım bu çiçeğin içerdiği etkin maddeler ve kimyasalların çeşit olarak zenginliği ve bunların insanların sinir sistemi üzerinde etkili olduğudur.

Bu çiçek ılıman bölgeleri seviyor. Yetişkin hali güneşten etkilenmiyor. Çevresinde ne varsa yakalayıp sarıp sarmalıyor. 20 metreye kadar uzandığı söyleniyor. Şu anda Burhaniye-Ören’deki bahçe kapımın üzerini tamamen kaplamış vaziyette. Her devasında yanındaki zeytin ağacının aralarına dalmış olan uzantılarını çatır, çutur çekip almak zorunda kalıyorum. Bıraksam ağacı rahatlıkla kaplayacak… Yani diyeceğim kendi haline bırakılacak gibi değil.

Komşum çiçeklerini toplayıp geniş bir cam kabın içindeki suyun üzerine koyup salona alıyor. Su dolu kabın içinde nilüfer gibi görünüyor. Misafirleri pek beğeniyormuş… Olan benim çarkıfekeğe oluyor aslında, ama bir çiçek için komşumu üzmeye değmez diyerek sesimi çıkarmıyorum….

Tohumdan, çelikleme ve daldırma yöntemiyle rahatlıkla yetiştirilebiliyor (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2821&page=2&highlight=passiflora)... Benim çarkıfeleğe bakılırsa susuzluğa dayanıklı da..

Aşağıya aldığım resimlerin ne yazık asıl kaynağını bulamadığım için foto, illustration ve çizim sanatçılarının isimlerini veremiyorum. Çok beğendiğim için de kıyamadım da: Kendilerine teşekkür edemedim, üzgünüm…

ermoza
21-08-2008, 00:54
merhabalar,

bitkilerle ilgili araştırma yaparken bu siteyle karşılaştım ve forumları okuyarak baya bilgilendim. çok teşekkürler :p

izmirde çatı katında oturuyorum ve çiçeklere merakım çok fazla. bu aralar çarkıfelek çiçeğine merak sardım. iki kere yeni sürgün kopardım ve ektim biri kurudu biri yeşil ama tutup tutmadığını bilemiyorum. garanti olsun diye de en son yaklaşık olarak 2 hafta önce bir dalını suya koydum(bu çelik yöntemi oluyor bildiğim kadarıyla bu konuda da eksilerim var). suya koyduğum dal büyük oranda küflendi ama altta da köklenme var gibi görünüyor.

internetten çok aştırmama rağmen ekim zamanıyla ilgli pek bilgi bulamadım. bu çiçeğin bir diğer çoğaltma yöntemi de yaz sonundaki tohumlarıymış. bazı türleri meyve de verirmiş ve meyvesindeki tohumlar ekilerek çoğaltılabilirmiş.

ben bu dönem çoğaltabilir miyim? bitki hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

şimdiden teşekkürler.

eylems
21-08-2008, 01:44
Sayın Ermoza, bu konu hakkındaki sorularınıza ( agaclar.net > Bitki Dünyası > Süs Bitkileri , Sarılıcılar ve Çalılar ) bölümünde passiflora başlığı altında çokça cevap var.

ermoza
21-08-2008, 08:15
teşekkür ederim. siteye yeni yeni alışıorum aradım ama göremedim yardımınız için teşekkür ederim

derya Derya
05-10-2008, 19:43
Passiflora-Passion Fruit-Saat Çiçeği-Çarkıfelek...
Halk arasında birçok güzel adı olan ve orjinal adı passiflora olan bitkimi bu sene yazın sokakta bulduğum birtanesinden birkaç dal alıp , onları suda bekletip köklendirerek evime kazandırdım.
Ama bu bitkinin kış koşullarında evde büyütülmesi mümkün müdür?
Birde bir kitapta bu bitkinin özel üretme kurallarının olduğunu yazmış ve beneim yaptığım gibi suda bekleterek üretilebileceğinden bahsetmemiş...
Benim passifloralarımın yaşaması benim için büyük bir şans oldu galiba:)

limon
05-10-2008, 20:13
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1313

Bu konu başlığı yukarıda. Güle güle büyütün.

tropik
23-11-2008, 09:19
meraba bn 12 yaşındayım yeni üyeyim bnimde balkonda bir passifloram var daha hiç çiçek açmadı beyaz yprklı olandan meyve açarmı acaba ve bazı yaprakları sararıyor fazla
sudanmı
acaba bir de demir çubukla destekliyorum zarar vermez demi lütfen yardım dd bu bitkiler soğuğa dayanıklımı helppp

Ülker
27-11-2008, 17:50
Merhaba arkadaşlar,
Bir bakımevinin bahçesini tamamen sarmış olarak gördüm işe giderken,olağanüstü bir bitki,hayran kaldım,hafta sonu cesaretimi toplayıp Allah'ın emriyle istemeye gideceğim,başarılı olursam sizlerle paylaşırım,henüz nasıl bir tür olduğunu anlayamadım,fotoğraflarını çekip sizden fikir alırım artık.:rolleyes:

Sebahattin Sargın
04-12-2008, 17:16
Arkadaşlar yaklaşık 1.5 senelik bir pasifloram var sanırım cinsi edulis. Bu yaz fazla güneşten yaprakları yandı, gölge bir yere aldım kendini azıcık toparlar gibi oldu. Bir türlü çiçek açtıramadım.

Şimdi pasifloramın boyu çok uzun eve almam için budamam lazım. Acaba bu mevsimde birazcık sert olacak şekilde bir budama yapsam, ilkbaharda yeşillenir mi? Bu konuda bilgilere ihtiyacım var, yardımlarınızı bekliyorum...

Sevgiler ;)

zerrinsrt
05-12-2008, 11:05
Sabahattin Bey,
Cinsinin ne olduğunu bilmediğim pasifloraya sahibim. Yaklaşık 4 yıldır bahçemde. Geçen yıl komşum bahçe duvarına tadilat yaptı.
Ben de bu mevsim pasiflorayı toprak seviyesinde budamak zorunda kaldım.Baharda yeşererek duvarın yarısını kapladı.
Benim tecrübem bu. Siz bilirsiniz.

yazsonu
06-12-2008, 12:03
Değerli pasiflora severler!

Budadığınız dallardan çelikler yapılıp üretilmesi mümkünse bitkiseverlere gönderilmesi uygun mudur?

Sebahattin Sargın
06-12-2008, 20:34
Passiflora sevenlerin burada (http://www.hewo.nl/passiflora%20species/Thumbnails.html) bulunan siteye bakmaları gerekiyor, harika türler var. Acaba tohumlarını nasıl getirtebiliriz?

zerrinsrt
06-12-2008, 22:16
Bendeki passifloranın resmi.

gurcooo
07-12-2008, 13:14
Herkese merhaba, 2 villa ileride samimi olduğum bir komşum var, evini satıyormuş:( bahçesinde kocaman bir Pasiflora var 3 dalı var ve herbiri 2-3 parmak kalınlığında, asma gibi olmuş. Evini sattığı için rica ettim bana verdi,:D şimdi onu söksem benim bahçeye alsam olur mu?

Sebahattin Sargın
07-12-2008, 13:45
Passiflora arsız bir tür kökleri çok zedelenmeden ekilirse birşey olacağını zannetmiyorum Sevgili gurcooo...

gurcooo
07-12-2008, 13:58
Ektikten sonra budama yapsam iyi olur mu sanırım sevgili Sebahattin Sargın

Sebahattin Sargın
07-12-2008, 14:10
Sanırım passifloranız Zerrin Hanımın 67 numaralı mesajındaki türden, ben passifloramı budayıp içeri aldım fakat türü farklı benimkinin.

Zerrin Hanımın yolladığı türden olanlar kışı dışarıda geçiriyorlar ve dayanıklı bir tür budama yapılabilir bence. Budadıklarınızıda çelik yapıp köklendirebilirsiniz...

Sevgiler ;)

gurcooo
07-12-2008, 16:35
Ektim biraz önce, budamasınıda yaptım. Evet zerrin hanımın pasiflorasından. Çok teşekkürler sebahattin bey :)

kaybol.2008
11-12-2008, 17:00
Selam daha önceden aldığım passiflora sp. nin üç tohumdan biri filizlendi. Ancak yeni yaprak çıkarmıyor şu aralar. Gelişimini hızlandırmak için öneriniz var mı:confused:
İkinci sorum dün aldığım passiflora alata tohumlarını (6 adet) sıcak suya koydum 1 gün bekledi. Ancak hiç yumuşama olmadı. Tohumları suda kaç gün bekletmemi önerirsiniz :rolleyes: zımpara yapmalımıyım:D Şimdiden teşekkür ederim.

kaybol.2008
11-12-2008, 17:06
Bahsettiğim üç yaprağı olan passiflora sp. Bu arada kedimin de selamı var hepinize.:D:D:D

kaybol.2008
11-12-2008, 17:08
özür dilerim şimdi olacak galiba

denizakvaryumu
02-06-2009, 10:50
Bu konu ile

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2778&highlight=Passiflora+caerulea

linkteki konu aynı.

2 ayrı koldan gidiyor :) yönetici arkadaşlarca konuların birleştirilmelerinde fayda var derim.

feneradasi
20-06-2009, 13:15
Ben Tekirdağ da görev yapıyorum. Babam parkinson hastası.... Bu bitkinin hastalığa iyi geldiğini öğrendim. Nasıl temin edebileceğim hakkında bilgi verebilirmisiniz....Teşekkürler....

İnternette biraz baktım, parkinson hastalarındaki öfke ve sinir nöbetlerini azaltıyormuş. Dopaminerjik bir etkisi de olabilir çünkü halüsinojenik olarak da kullanılıyor yaprakları ve çiçeği.
Ama doğrudan bu bitkiyi yetiştirmeniz gerekmez, passiflora isimli ilaç zaten bu bitkiden yapılır ve tüm eczanelerde vardır, hem ucuz hem de güvenli bir ilaçtır. Yine de yetiştirmek isterseniz Bauhaus'a bakın, ben geçen sene passifloramı ordan almıştım benimki caeurela cinsi, hem meyve veriyor hem de çiçekleri var. Çok iyi çıktı aldığım bitki kısa sürede büyüdü. Tekirdağda Bauhaus yoksa ben size Eylülde çeliklerinden köklendirip gönderebilirim. Tohumlarını da bulabilirsiniz ama çimlenmeleri görece daha kolay olsa bile sonradan bir şekilde ölüyorlar, ben bir paket tohumu heba ettim yine de yetiştiremedim.

Geçmiş olsun.

feneradasi
20-06-2009, 13:22
Bu bitki ile ilgili bulduğum kaynaklardan birinde en çok potasyuma ihtiyaç duyduğu yazıyordu.
Kaynak şurda; http://www.passionflow.co.uk/passion-flower-passiflora-plant-food-fertilizer.htm

Benim 3-4 metreye ulaşmış olan passifloramın üzerinde en fazla 1 ya da 2 çiçek oluyordu, bunu okuduktan sonra bitkime potasyum açısından zengin olan humik asit verdim, ertesi gün 5 çiçeği vardı.

Passiflora toprak saksıda daha iyi yetişiyormuş, toprak saksı olmasa bile saksının dibine kırılmış toprak konulmasını öneriyorlar. Yalnız bunu daha denemedim, saksı değiştirme zamanı deneyeceğim.

DefneD.
25-06-2009, 20:45
On gün kadar önce rüzgardan bahçeye uçan, bahçeden toparladıktan sonra üstüne üstlük bir de saksısını değiştirdiğim passifloram bu gün cılızda olsa bir çiçek açarak beni çok mutlu etti.

89443

BenBen1967
27-06-2009, 01:38
benim ektiğim tohumlar tuttu ama ne zaman çiçek alırım onu bilemiyorum.

BenBen1967
08-07-2009, 21:38
91506

91507

BenBen1967
08-07-2009, 21:47
Yolda gördüğüm pasiflora

BenBen1967
08-07-2009, 21:50
Bunlar kaldırmların arasından çıkan filizlerden toplayıp ektiklerim. Köklüydüler ama tutar mı tutmaz mı belli olmaz? Sanki bir kaçı tutmuş gibi . ;)

Nariel
08-07-2009, 21:52
Kedilerimin bir kökünü kırdığı ve izola bantla yapıştırmayı denediğim passifloramın şimdiki hali: (İzola bantla yapıştırdığım gövde ne yzık ki tutmadı.)

Nariel
12-07-2009, 12:41
Dün Silifke'de bir küçük evin bakımsız dış duvar dibinde kocaman olmuş bir çarkıfelek gördüm. Hemen birkaç dal kopardım ve dalları birkaç parçaya ayırdım, nemli orman toprağına diktim.

Dalların üzerinde tomurcuklar var. Acaba bu parçalar tutar mı dersiniz?

uzman16
12-07-2009, 13:50
Benim şimdiye kadar okuduklarımdan öğrendiğim üzerindeki tomurcukları koparmanız ve bitkinin enerjisini açmak için değil kök yapmak için harcaması gerektiği yönünde. Böylece köklenmesini sağlamanız daha doğru olacak sanırım.

is_m@il
01-08-2009, 14:44
İki hafta önce diktiğim ik çeşit passiflora çeliği. Birinin yaprakları üç, diğeri ise beş loblu. Çelikler bir karıştan daha küçük. Ve şimdi üst kısımları filiz verdi. Hergün de büyüdüklerini görüyorum.

http://img198.imageshack.us/img198/9206/dscn0967d.jpg

http://img233.imageshack.us/img233/9099/dscn0968s.jpg

BenBen1967
07-08-2009, 19:30
Geçen gün eklediğim fotoğraftaki pasifloradan( 83-84-85 nolu mesajdakiler) meyva topladım kurutuyorum tohum almak için doğrumu yapıyorum diye sorma ihtiyacı duydum. Eğer doğruysa gidip biraz daha toplamayı düşünüyorum. Herkese yollayabilmek için bir yığın tohumumuz olur.:D

Volare
08-08-2009, 19:12
Sn , BenBen1967 ,
meyvayı mı , yoksa ayıkladığınız tohumları mı kurutuyorsunuz ?
Tohumları ayıklayıp büyükçe bir süzgece koyup sudan geçirin .
Kurutulması şart değil ,hemen ekilebilir .
Ne kadar taze o kadar çimlenme oluyor .
Bu arada tohumlarınız için ilk talep benden olsun .
Kurutmadan taze olarak bir peçete arasına alıp dilediğiniz kargo ile,
alıcı ödemeli gönderirseniz minnettar olurum .Adres bilgim özelinizde :)

isolet
10-08-2009, 09:33
Sayın gökhan sayesinde edindiğim çarkıfelek tohumlarımı toprak ile buluşturdum. İnşallah burada görünen o mis gibi görüntülerden bende elde ederim. Evimin en çok güneş gören yeri ve soğuk almayan yerine koydum. Toprak devamlı sıcak ve nemli tutmaya çalışıyorum ekeli daha bir hafta olmadı inşallah en kısa zamanda çıkar. Gökhan tam 1 ayda çimlendirmiş. İnşallah ben daha kısa zamanda çimlendirmeyi başarırım.

BenBen1967
12-08-2009, 10:01
Dün gene tohum alabilmek için bulunduğu sokağa gittim. Artık tam tescillendim sanıyorum, millet deli ötesi gözle bakıyordu bana.Zıplayıp duran bir tip alamadığı meyvalara ulaşamayınca bitkiyi sallayan biri. Kafama düşen pasifloralardan kaçmaktan bitap düştüm. Az önce hepsinin içini açıp süzgeçte yıkadım güneşe koydum. 4 Güne kadar az da olsa kururlar pazartesi hepsini yollayacağım. Bu halleri ile zarfa koyarsam zarf kıpkırmızı olacak malum. ;)

isolet
14-08-2009, 13:45
Çarkıfelek çiçeğinin kökü çok mu oluyor acaba. 3 tane filizi bir araya 3lt lik yoğurt kabına eksem bir sakıncası olur mu? Hoş daha görünür de bir bitki yok toprağın içinde tohumlar ama inşallah büyür ve ekerim.

halil33
16-08-2009, 20:19
merhabalar.. geçen yaz bir tane pasiflora meyvesi almıştım (aslında tadını merek ediyordum;)) meyveden çıkan tohumları bu bahar diktim ama sadece 1 tane bitki tohum çimlendi:( ona da gözüm gibi bakıyorum ama nazar deydi galiba :( artık çıkan tüm yaprakları açık yeşil, sarı gibi çıkıyor ve büyümesi nerdeyse durdu. yaprakları sararmadan önce saksısını değiştirmiştim ama onla bir alakası olmaması gerek. yardımcı olursanız sevinirim..
buda fotoğrafı...

Volare
16-08-2009, 20:24
O saksıdaki komşusunu çıkarıp atın , yanmış organik gübre verin ...
Br de güneşe alın , orası fazla gölge sanırım .
Tropik bitki nihayetinde , ışık ister .

halil33
16-08-2009, 20:35
onlar geçici zaten yanlışlıkla kırıldılar oraya kök atsın diye diktim:D .. buralarda güneş fazla yakıcı zarar verebilir mi?:confused:..

isolet
16-08-2009, 21:39
Galiba 3 tohumumdan sadece 1 tanesi çimlendi şimdilik. Toprağı karıştırırken kök saldığını gördüm 1 tanesinin. İnşallah diğer 2 tohumda çimlenir. 6 günde kök saldı. Maşallahı var galiba bitkimin. Nazar değmez inşallah. Hızla büyümesini bekliyorum.

sındırgılı
16-08-2009, 22:43
Sn. İsolet taze tohum veya meyva isterseniz gönderebilirim.Burda yani Büyükadada benim üst sokağımda dışarlara taşmışlar..Millet yüzüne bakmıyor..Sokak sakinleri bile hazinenin farkında değiller..Gerçekten çiçekleri çok güzel...

h kemal h
17-08-2009, 00:01
Merhaba arkadaşlar . bu çiçekten daha doğrusu sarmaşıktan bendede var. meyveside var. şimdilik iki tane yeşil erik büyüklüğünde. merak ettiğim bu meyve yeniyormu? ilgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim saygılar hepinize...(olgunlaşma süreci uzunmu oluyor bu meyvenin)

Sebahattin Sargın
17-08-2009, 00:11
Bitkiniz Pas. caerula Kemal Bey, bu türün meyvesi yenilmez. İçi boş, turuncu renkte bir meyveye sahiptir...

Sevgiler ;)

h kemal h
17-08-2009, 00:29
Sayın Sebahattin bey. gecenin bu saatinde verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. çok sağ olun. bendeki meyve yeşil ve en az iki aydan beri aynı renkte duruyor güneşin altında . demekki yenmiyor .tohum bu meyvedenmi çıkıyor acaba? ilginize teşekkür ederim hayırlı geceler ...

Sebahattin Sargın
17-08-2009, 00:41
Evet meyve turuncu renk aldığında olgunlaşmış olacak. Meyveyi kurutarak içinden tohumları alabilirsiniz. Pas. caerula üretmek istiyorsanız şayet, sonbaharda kökten ayırma ya yarı odunsu dallardan çelik alarak köklendirme yapabilirsiniz...

Sevgiler ;)

Volare
17-08-2009, 02:42
onlar geçici zaten yanlışlıkla kırıldılar oraya kök atsın diye diktim:D .. buralarda güneş fazla yakıcı zarar verebilir mi?:confused:..

Dikkat ettiyseniz ben de Izmirde oturuyorum.
Tum Passifloralarim gunesin altinda , yeni cimlenen on tane dahil...
Yani bu bitki icin korkmaya gerek yok :)

sındırgılı
17-08-2009, 11:30
Benim gördüklerimde karşı adadakilerle aynı familyadan..[Heybeli ada] Bende onların neresi yeniyor diye merak etmiştim.İçindeki çekirdeklerininin etrafı kudret Narının çekirdelerini kaplayan kırmızı jölemsi madde ile aynıydı..Gerçi birkaç tane yedik ama zehirlenmediğimize göre mesele yok..Teşekkürler Sevgili Sabahattin aydınlattığın için..

lastmohikan
03-09-2009, 10:16
çıkmıyo bunlar tohumdan piyasa bayat tohum dolu diyolar ben genede inatla ekiyorum.

sevim4
09-09-2009, 19:42
Çok teşekkürler sevgili BenBen.
Göndermiş olduğunuz pasiflora tohumu bir bir çimleniyorlar.
Büyüte bilirsem olmayan ve isteyen arkadaşlarla palaşırız.
sevgiyle kalın.

halil33
25-09-2009, 22:11
Sayın Volare tavsiyelerinizden sonra çiçeğimin kendine gelmiş hali.şuan nerdeyse yarım metre uzunluğunda ve sarılmaya başlamak istiyor.kısaca konuya gireyim,çiçeğimi çatıda bulunan yaklaşık 50 lt lik(üstüde olabilir) saksıya dikip orada bulunan demirlere sardıttırmayı düşünüyorum.Sarılcak yerin kuzey koruması yok.İzmir soğuğu çiçeğimi bozar mı?birde bunu yenilebilir meyvenin tohumundan yetiştirdim.Acaba çiçek rengi farklı mı olur?yoksa normal beyaz mı açar?lütfen kırmızı falan olsun:D

Sebahattin Sargın
26-09-2009, 09:47
Halil Bey;

Passiflora edulis soğuklara dayanıklı bir tür, İzmirde kışlar çok sert geçmiyor sanırım. O yüzden çatıda birşey olacağını sanmıyorum. Yalnız demirlere sardıracağım demişsiniz, güneş eğer o demirleri ısıtıyorsa passiflora yanar. Bu konuda sizi uyarmak istedim.

50 lt'lik saksı fikri çok iyi olmuş, geniş saksıda daha iyi büyüyorlar. Sizi üzmek istemezdim ama passiflora edulisler kırmızı açmaz, ayrıca tohumdan yetişen edulisler bir ya da iki yıl sonra çiçek açar diye biliyorum...

Sevgiler ;)

uzman16
26-09-2009, 10:18
Bu da tohumdan yetişen passifloram. Kışı balkonda geçirecek. Çiçekleri ne renktir acaba? Güler Hanımın bahçesinde Sevgili Fatma Dündar vermişti. İlk ektiğim tohumlardan çıkmamıştı. Sonradan çıkanın edulis olduğunu Sebo söylemişti. Saksısını değiştirip daha büyüğe aktardım. Uzun ince gitmeyip yanlardan da gelişsin diye üstünü kopardım.
Şimdi çiçek için 2 sene bekleyecek miyim? Çok fena.:mad:

Sebahattin Sargın
26-09-2009, 10:30
Buyrunuz Passiflora edulis çiçeği (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Passiflora_edulis.JPG)...

Ne yazık ki Sevgili Uzman16 çiçek için bekleyeceksiniz az biraz ;) Ama çok güzel bir bitki beklemeye değiyor gerçektende....

Sevgiler ;)

halil33
26-09-2009, 13:57
İlginiz için teşekkür ederim sayın Sebahattin.Bu habere çok sevindim:rolleyes:.Birkaç güne kalmaz dikerim. Aslında sardıttıracağım yer tamamen demir değil.Duvarda 3 tane demir çubuk var onların arasına ip gerip oraya sardıttırıcam.Komşu çatıyla aramıza bir duvar niyetiyle yani:D.Çiçek rengi konusunda çok üzüldüm ama napalım artık beyazda güzel;).Kırmızı çiçeklisinden olupta paylaşmak isteyen olursa lütfen haber versin:D..

S Güngör
27-09-2009, 22:27
baktım da genel olarak bu bitkiyle ilgilenenler deniz iklimine az çok yakın yerlerde oturmakta. ben de bugün aldım bir tane. gayet güzel görünüyor. fakat ben don vakaları olan bir yerde oturmaktayım. mesela ful çiçeği her sene çürüyüp kökten baştan büyümek zorunda kalıyor. ben sarmaşıkların hep çok yıllık olanlarını sevmişimdir. acaba çarkıfelekte bunu başarabilir miyim merak ediyorum. soğuk rüzgar almayan tarafına ekmeye çalışacağım. bi fikrinizi sorayım dedim.

isolet
27-09-2009, 23:25
Benim çok ilginç bir sorum olacak. Ben çarkıfelek tohumunu büyütüp. Yazlığımıza ekmek istiyorum ama orada hayvancılık ile uğraşıyorlar. Yani inekler bu bitkinin yapraklarını yer mi? Yol kenarına çitimize sardırıp çok hoş bir görüntü oluşturmayı planlıyorum da.

ozbey
28-09-2009, 00:06
Çok teşekkürler sevgili BenBen.
Göndermiş olduğunuz pasiflora tohumu bir bir çimleniyorlar.
Büyüte bilirsem olmayan ve isteyen arkadaşlarla palaşırız.
sevgiyle kalın.

sayın sevim4, inşallah büyüdüğünü de görebilirsiniz.
Pasiflora tohumunu iki kez torf karışımına ektim ama çimlendirmeyi başaramadım. Siz yıl nasıl bir yöntem uyguladınız ve ne kadar sürede çimlenme oldu ? Sağlıklı günler.

BenBen1967
28-09-2009, 11:36
Ben bahçeye ara ara elimdekileri diktim herhalde seneye anca çıkarlar dedim. Ama bahçenin her yanında çimlenen pasiflora doldu. Belki fire verir diye meyveden çıkanları toplu olarak dikmiştim. Sayamayacağım kadar çok oldu. Bunlar seneye yaza kalırlarsa bittiğimin resmidir.Bahçe tarlaya dönüşmek üzere.;)

hazan-z
28-09-2009, 12:15
Sevgili Özbey,özel çimlendirme torfunda ve normal torfda ben de çimlendiremedim.Sn Volare'nin de yaptığı gibi rastgele diğer bitkilerin saksısına ektiğim tohumlar çimlenmeye başladı.İlgilenmeyice kendilerini göstermek ister gibi çimlendiler.Biraz gelişsinler sana da gönderirim.Bir de Pasiflora Foedita ektim ama o daha boyunu göstermedi.Sonuç alırsam haber veririm canim.Bütün Pasiflora severlere selamlar.

sevim4
28-09-2009, 12:25
Sevgili ozbey ben hiç bir ön işleme tabi tutmadım sadeçe 4gün suda beklettim.
Sevgili BEN BENin göndermiş olduğu tohumlar zaten tazeydi.
Burdan birkez daha teşakkür ederim.

bari
28-09-2009, 13:52
Taze tohum çok önemli. Taze edulis tohumlarımın hemen hemen hepsi çimlendi. Eski molissima tohumlarımdan on tohumdan sadece birisi çimlenebildi.

Sebahattin Sargın
28-09-2009, 18:15
Evet Sevgili Bariye katılıyorum herşeyden önce passiflora tohumlarının taze olması çok önemli, tohum taze olduğunda çok kolay çimleniyor. Sn. Karınca70'den aldığım passiflora tohumlarından bir tek mollisimalardan iki tane çimlendi onlarıda kaybettim...

Sevgili İsolet;

İnekler ot gördükleri anda yerler seçeceklerini sanmıyorum ;)

Sevgiler ;)

Zafer İnandıklı
02-10-2009, 21:44
Benim bahçe çitine sarılmış turuncu renkli meyve veren passifloram var. Yaz başından beri meyve veriyor. Şuanda bile üzeri meyve dolu. Yaklaşık iki aydır sabah akşam 1er adet yiyiyorum olumsuz birşey olmadı aksine huzursuz bacak sendromumu bitirdi.

doğalbahçe
02-10-2009, 22:06
benim bahçe çitine sarılmış turuncu renkli meyve veren passifloram var yaz başından beri meyve veriyor şuanda şuanda (02.10.09)bile üzeri meyve dolu yaklaşık iki aydır sabah akşam 1er adet yiyiyorum olumsuz birşey olmadı aksine huzursuz bacak senromumu bitirdi
Meyveli fidelerinizden fotoğraf ekleyebilirmisiniz. Ayrıca meyvelerinizin çekirdeklerini ne yapıyorsunuz acaba?

member şip
02-10-2009, 22:13
Benim passiflora fidelerimde küfe benzer oluşumlar oluyor yaprakları dökülüp kuruyor acaba nedir yardımcı olursanız sevinirim.

Zafer İnandıklı
02-10-2009, 22:39
Meyveli fidelerinizden fotoğraf ekleyebilirmisiniz. Ayrıca meyvelerinizin çekirdeklerini ne yapıyorsunuz acaba?
yeni üye olduğum için fotoğraf yükleme yetkim yok biraz çekirdek kuruttum fakat tohuma gerek kalmıyor bahçede köklerin uzandığı her yerden fışkırıyor

Zafer İnandıklı
03-10-2009, 17:23
teşekkür ederim enkısa zamanda resmi çeker yüklerim benim çekirdek ayırmama gerek kalmıyor köklerin uzandığı yerden fışkıran fideleri saksıya alıyorum

halil33
03-10-2009, 20:12
Sayin member, bitkinize mantar musallat olmus.Acilen fungisit ile ilaclamanizi tavsiye ederim.Kusura bakmayin internete girdigim aletin Türkce destegi olmadigindan ´member´den sonrasi kelimenin basi kutu görünüyor.Ondan dolayi sadece ´member´yazdim:)

member şip
04-10-2009, 21:27
Teşekkürler halil33, mantar hastalıgı için oksijenli su kullansam olurmu

Zafer İnandıklı
05-10-2009, 20:03
işte bendeki pasiflora

halil33
06-10-2009, 22:09
Teşekkürler halil33, mantar hastalıgı için oksijenli su kullansam olurmu

oksijenli su kullanimi hakkinda herhangi bir bilgim bir tecrübem yok malesef..

member şip
06-10-2009, 22:24
Yarım litre suya bir tatlı kaşığı oksijenli su ile fıs fısladım.

finduk52
09-10-2009, 18:51
Bu da benim passifloram yerine dikilecek. Fakat ben bahçeme dikmek için almıştım . Soğuklara dona dayanamıyor diye bilgi aldım . Geçen sene -15 e kadar düşmüştü ısı. Acaba bahçeye diksem kışı geçiremez mi ? Saksıda mı kalması gerekir ?

107288

Sebahattin Sargın
09-10-2009, 21:47
Sn. Finduk52;

Bahçeye ekerseniz kök kısmını naylon, saman ya da kurumuş yapraklar ile korumaya alırsanız belki baharda yeni filizler verir...

Ya da saksısı ile toprağa ekerseniz sert kış koşulları başlayınca topraktan çıkartıp korunaklı bir yere alırsınız...

Sevgiler ;)

doğalbahçe
10-10-2009, 20:41
teşekkür ederim.Kasım ayı içerisinde yanıkköye gelme ihtimalim var.Saksıda ekili olanlardan getirebilirim sevgiler.

Çok teşekkür ederim, çok memnun olurum.

finduk52
11-10-2009, 00:27
Sn. Finduk52;

Bahçeye ekerseniz kök kısmını naylon, saman ya da kurumuş yapraklar ile korumaya alırsanız belki baharda yeni filizler verir...

Ya da saksısı ile toprağa ekerseniz sert kış koşulları başlayınca topraktan çıkartıp korunaklı bir yere alırsınız...

Sevgiler ;)

Çok teşekkür ediyorum sevgili Sebahattin Sargın . Tavsiyelerinizi dikkate alacağım .

Saygılar ..

Volare
13-10-2009, 20:04
Sn . Romantikte 3-4 çeşit Passiflora var , ben almıştım , şimdi listesine bir de P.alata eklemiş .Bilginize :)

halil33
14-10-2009, 15:04
merhabalar, bugün cok acayip bir bulus yaptim.Balkonun hemen altina,balkon altinda taslar odunlar var diye bir cit yapmistim ve oraya citi örtmesi icin passioflora dikmistim.Bunca vakit cok yavas büyüdü ancak su bir kac haftadir heryerden dal cikmaya baslayinca merak ettim bir bakayim dedim.Birde ne göreyim?balkonun altinda kökten yarim metre kadar uzakta yerden tam 11 tane fidan cikmis.Öncelikle bu normal mi?birde bunlarin simdi yerlerini degistirsem birsey olur mu?

BenBen1967
14-10-2009, 17:58
Normaldir köklerin ulaştığı her yerden filiz verebilme yetisine sahip. Ben yazlıkta bulduklarımı ana gövdeden 3-4 metre ilerisinden kaldırım aralarından çekerek almıştım. Hemen hepsi tuttu.

egetropical
14-10-2009, 18:35
sn halil33 sizin passiflonın türü cerula olabailir.
cerula aşırı kökleme yapan sarıcıdır. dikkat edilmesse bahçanin tamamına yakın kök sarar ve her yerden fışkırır adeta, genelde ben pergule, duvar veya çit sardırmak için satıyorum. yılda 2-4 metre uzar. kökleri dağılmasın diye 1 metre çapında kazılan çukurun etrafına plastik malzeme kaplamalarını öneriyorum. izmir bölgesinde kışı rahat gecirir. - 5-7 dereceye kadar soguklara dayanıklı bitkidir.

ebrukedi
15-10-2009, 14:11
Selamlar,

Geçen sene bauhaus' dan aldığım saat çiçeğim.

Bu sene meyve de verdi, ama içleri boş ve beyaz pamuksu gibi.

Geçen kış içeri almıştım, fakat bu yaz o kadar büyüdükü kışın dışarda kalırsa, Ankaranın kışını atlatabilir mi acaba?

egetropical
15-10-2009, 14:23
passiflora caerulea yani saat çiçeğinin meyveleri yenmiyor. meyve eti yok. sadece süs bitkisi olarak kullanılıyor. yapraklarıda faydalı değil. faydalı olan çeşit passiflara alata. mryveleri yenen çeşidi en çok üretilen ise passiflora edilus'dur.

passiflora cerulanın zone değerleri;
Spacing:
6-8 ft. (1.8-2.4 m)
Hardiness:
USDA Zone 6a: to -23.3 °C (-10 °F)
USDA Zone 6b: to -20.5 °C (-5 °F)
USDA Zone 7a: to -17.7 °C (0 °F)
USDA Zone 7b: to -14.9 °C (5 °F)
USDA Zone 8a: to -12.2 °C (10 °F)
USDA Zone 8b: to -9.4 °C (15 °F)
USDA Zone 9a: to -6.6 °C (20 °F)
USDA Zone 9b: to -3.8 °C (25 °F)
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)

egetropical
15-10-2009, 14:29
abd zona değerleri karşılıkları,

USDA Zones
Zone Celsius [°C] Fahrenheit [°F] Example Cities
0 Below -50 C Below -60 F Verkhoyansk, Russia
1 -45 to -50 C -50 to -60 F Fairbanks, Alaska; Yakutsk, Russia
2a -43 to -45 C -50 to -45 F Prudhoe Bay, Alaska; Irkutsk, Russia
2b -40 to -43 C -45 to -40 F Novosibirsk, Russia; Pinecreek, Minnesota
3a -37 to -40 C -40 to -35 F Omsk, Russia; St. Michael, Alaska
3b -34 to -37 C -35 to -30 F Yekatarinburg, Russia; Tomahawk, Wisconsin
4a -32 to -34 C -30 to -25 F Kazan, Russia; Minneapolis/St.Paul, Minnesota
4b -29 to -32 C -25 to -20 F Moscow, Russia; Northwood, Iowa
5a -26 to -29 C -20 to -15 F St Peterburg, Russia; Des Moines, Iowa
5b -23 to -26 C -15 to -10 F Helsinki, Finland; Columbia, Missouri
6a -20 to -23 C -10 to -5 F Stockholm, Sweden; St. Louis, Missouri
6b -18 to -20 C -5 to 0 F Berlin, Germany; Branson, Missouri; Beijing, China
7a -15 to -18 C 0 to 5 F København, Denmark; South Boston, Virginia; Xi'an, China
7b -12 to -15 C 5 to 10 F Amsterdam, Netherlands; Griffin, Georgia
8a -9 to -12 C 10 to 15 F Paris, France; Dallas, Texas
8b -7 to -9 C 15 to 20 F Istanbul, Turkey; Gainesville, Florida; Tokyo, Japan
9a -4 to -7 C 20 to 25 F London, England; St. Augustine, Florida; Shanghai, China
9b -1 to -4 C 25 to 30 F Rome, Italy; Brownsville, Texas; Osaka, Japan
10a 2 to -1 C 30 to 35 F Lisbon, Portugal; Victorville, California; Melbourne, Australia
10b 4 to 2 C 35 to 40 F Auckland, New Zealand; Coral Gables, Florida; Guangzhou (Canton), China
11 above 4 C above 40 F Santa Cruz, Tenerife; Mazatlan, Mexico; Brisbane, Australia

http://www.gardenology.org/wiki/Hardiness_zone

ebrukedi
15-10-2009, 15:46
Ankara ocak ayı sıcaklık ortalaması -2.8 C olarak veriliyor. Yukarda vermiş olduğunuz değerlere göre, dışarda kışı geçirebilir anladığım kadarıyla.
Tabii -21 dereceleri de görmüş Ankara.

Geçen sene saksıları içeri aldığımda toprakları buz tutmuştu. Bu durumda kökleri donmaz mı?

egetropical
15-10-2009, 18:28
Ankara için en ideali, büyük saksıda bitkiyi ekip kışın budama ile küçülterek evde veya serada muhafaza etmek en akılıcası.
bu bitki yılda 3-4 metre büyüyor. budamadan çekinmeyin.

halil33
15-10-2009, 19:23
sn halil33 sizin passiflonın türü cerula olabailir.
cerula aşırı kökleme yapan sarıcıdır. dikkat edilmesse bahçanin tamamına yakın kök sarar ve her yerden fışkırır adeta, genelde ben pergule, duvar veya çit sardırmak için satıyorum. yılda 2-4 metre uzar. kökleri dağılmasın diye 1 metre çapında kazılan çukurun etrafına plastik malzeme kaplamalarını öneriyorum. izmir bölgesinde kışı rahat gecirir. - 5-7 dereceye kadar soguklara dayanıklı bitkidir.

Tesekkür ederim cevaplar icin.bahcedekinin cinsini bilmiyorum hersey olabilir.Seradan almistim satanlarda cins konusunda pek bilgi sahibi degil.Ancak sunu merak ediyorum.Bu bitkinin günesi cok sevdigi ve asiri derecede büyüyor denmesine ragmen bende ki bir türlü büyümüyor arti yapraklari sarimsi yesilimsi bir renk aliyor.Sadece muz agacinin gölgesinde kalan tarafi güzel koyu yesil yaprak veriyor.Bunun nedeni ne olabilir?Nerede hata yapiyorum?

egome
15-10-2009, 19:37
yapraklarıda faydalı değil. faydalı olan çeşit passiflara alata. mryveleri yenen çeşidi en çok üretilen ise passiflora edilus'dur.



Sayın egetropical, P. Alatanın yapraklarının ne gibi faydası var? Birde alatanın meyve verme süresi ne kadardır, tohumdan ektiğim alata 2-3 m. olmasına karşın bir tane bile çiçek açmadı.

ebrukedi
16-10-2009, 11:30
Ankara için en ideali, büyük saksıda bitkiyi ekip kışın budama ile küçülterek evde veya serada muhafaza etmek en akılıcası.
bu bitki yılda 3-4 metre büyüyor. budamadan çekinmeyin.


Teşekkürler.

Geçen sene ki gibi mutfağın aydınlık bir köşesine alacağım onu. galiba bayağı bir budamam gerekecek. :(

egetropical
16-10-2009, 11:32
sayın egome yanlış yazmışım en şifalısı Passiflora incarnata olacaktı. düzeltiyorum.
incarnata nın özellikleri,
Etki ve Kullanım:
Zehir ve insan bedenine zararlı olabilecek maddeler içermeyen çarkıfelek bitkisi, güvenle kullanılarak şu tıbbi etkileri sağlar:
• Kişinin yaşadığı gerginlik ve endişelilik hallerini giderir.
• Sinirleri yatıştırır.
• Sinirsel ve kronik uykusuzluklara deva olur.
• Parkinson hastalığı ve isteri gibi durumlarda sinirsel nöbetleri gidericidir.
• Zona hastalığı gibi sinir ağrılarında da yatıştırıcı olur.
Bütün böyle durumlar için ilkbahar sonu ile yaz ortası arasında bitkinin çiçek açmamış ya da çiçekleri olgunlaşıp meyveye dönüşmüş dallarından toplanan yaprakları, gölge ve havadar bir yerde kurutulur ve infüzyonu hazırlanır: 1 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 15 dakika süreyle demlendirilir. Uykusuzluğu gidermek için, akşamları yatmadan önce bu infüzyondan bir bardak: rahatlama sağlanması ve diğer şikâyetlerin giderilmesi için istendiği zaman alınmak üzere, günde iki bardak içilir.

bitkinin içeri bu adresde var uzun olduğu için buraya kopyalamadım.

http://sun.ars-grin.gov:8080/npgspub/xsql/duke/plantdisp.xsql?taxon=700

egetropical
16-10-2009, 11:39
passiflora alata meyveleri yenebilen çeşitlerden genelde meyveli passifloralar 3-4 yaşında meyveye vermeye başlar. 2 yşından itibaren tek tük meyve alabilirsiniz.
tabi topraktaki besin değerleride önemlidir. çiçek açması ve meyve tutması için fosfor ve çinko eksikliği olmamalıdır.

M.Sema
20-10-2009, 10:49
Sevgili dostlar merhaba; şimdi özellikle üzerinde durmak istediğim bir konu var. Geçen sene büyüttüğüm pasifloram bu aylarda yapraklarını tek tek sarartıp dökmüştü ve bütün bir kış camla kapalı balkonda güneşin doğuşunu seyrederek bahara ulaşmıştı. Kuru bir dal şeklindeydi. Ben ara sıra su vererek belki yeşerir diye beklerken saksısı bir kazaya kurban gitti. Hemen yaz ortaları idi yeni bir pasiflora aldım. Şu anda kendisi yaklaşık 4 metre uzunlukta. Ancak bu yıl hiç çiçek açmadı. Ve yavaş yavaş yaprakları dipten başlayarak sararıp dökülmeye başladı.

Yukarıda yazılanları okudum. Aslında tam olarak net değil ama kış başında sert budama ile ilgili bir kısım kaldı aklımda. Bence toprağın az üzerinden budayıp kışı geçirmesini beklemeli. Ne dersiniz?

egetropical
20-10-2009, 11:31
sn. m.sema pasifloranınız çeşidi nedir. pasiflora 2 yaşından itibaren çiçek açar. ilk yıl sadece passilora cerula çeşidi çiçek açar.,
siz yinde dipten budama yapmayın. yeriniz kapalı cemakan gibi ise sadece fazlalık dalları budayın.

M.Sema
20-10-2009, 12:12
Sn egetropical, hemen verdiğiniz cevap için çok teşekkürler. Ancak pasifloramın çeşidini bilmiyorum. Belki destek olabilir diye fotoğraflarını yüklüyorum. Netten de bakındım ancak çiçeği olmadığı için isimlendiremedim.

egetropical
20-10-2009, 13:07
sizin bitkiniz passiflora cerula türü. açıkta olsa çok fazla yaprak üretir. biraz güneş alan yere koyun. çiçekleri altaki gibi açacaktır. seneye baharda çiçek açar. az miktarda fosfor ve çinko karışımlı gübre verin.

108883

selis
26-10-2009, 17:56
İlk sayfaları okudum ama çelikle çoğaltım konusuna rastlayamadım.. Yaklaşık 2 hafta önce kestiğim dalları suda köklendirip diktim.. Uç filizi vermeye başlamışlar..

1 haftada kökleniyor..

Volare
26-10-2009, 20:24
Halil 33 ,
gübreleme konusunda bilgi vermemişsiniz .
Ve hakikaten çok hızlı büyüyor ,
P. cerulea 'mı tohumdan yetiştirdim , şu anda 4 metreyi geçti .
Romantikten aldığım P. edulis 70 cm oldu .
Kendi tohumdan yetiştirdiğim P.edulis 40-50 cm oldu .
Dengeli bir gübre kullanın .

isolet
27-10-2009, 16:04
Ben zar zor çimlendirmeyi başardığım pasifloram çok ilginç bir şey oluyor. Düzenli sulamama rağmen yaprakları kuruyor. Neden oluyor acaba bunlar? Yaprakları çok az kaldı ölmek üzere.

isolet
27-10-2009, 23:00
Resim ekledim ama çok ufak olduğu için belli olmuyor ama alt yaprakların sararması ve kuruması çok belli.
111861

bari
28-10-2009, 16:26
Resim ekledim ama çok ufak olduğu için belli olmuyor ama alt yaprakların sararması ve kuruması çok belli.
111861

Belli olmuyor ama çok sulamışsın. (damping off) olabilir. Ya da kuruyanlar kotiledona benziyor, görevini tamamladıysa ölüyor olabilir.

isolet
28-10-2009, 17:06
Hadi ya sulamayı keseyim. Ne kadar zamanda bir sularsam yeterli acaba.

Volare
29-10-2009, 16:35
İlk sayfaları okudum ama çelikle çoğaltım konusuna rastlayamadım.. Yaklaşık 2 hafta önce kestiğim dalları suda köklendirip diktim.. Uç filizi vermeye başlamışlar..

1 haftada kökleniyor..

Ne güzel denemeye değer ...1 hafta hakikaten kısa bir süre ;)

brs16
09-11-2009, 19:55
kaç yasında meyve veriyor arkadaşlar

egetropical
09-11-2009, 20:07
meyvesi yenen türler (edulus) 2 yaşında meyve vermeye başlıyor. tam verim 4-5 yaşındadır. özellikle almanyada tüketimi çok. 3 adedi 5 tl. civarında.

BenBen1967
10-11-2009, 11:01
Zaferinandikli tohumların hepsi çimlendi mi?

Zafer İnandıklı
10-11-2009, 19:03
Zaferinandikli tohumların hepsi çimlendi mi? Yeni tohum çimlendirmedim.Ayrı bölgeye ektiğim 5,6 kök var .Son meyveleri tohum için ayıracağım selamlar.

sebnem34
11-12-2009, 10:56
Arkadaşlar , tüm yazıları ve açıklamaları okudum.KOKULU Passiflora Actinia Çiçekli Meyveli benimki. En nadide türmüş içlerinde. Fakat bu 2. çimlendiremeyişim 2 hafta oldu bu kadar her talimata uydum ama ben de çimlenmiyor:( Lotusu bile çimlendirdim fire vermeden fakat çok üzgünüm. Üretici notunda portakal suyu çimlenmeyi tetikler yazıyordu, perlitle örtüm daha neler neler. Sizce daha erken mi? Lütfen bana en azından bu aşamalarda çimlenmemesi normal mi ya da çimlenecek bir tohum varsa ne olur yollayın :( Kokulu diyor üretici kokusu da harikaymış. Yeniden mi sipariş etsem ne yapsam :) Bu arada mum çiçeği Roa ile 2. minik yaprağını verdi ve 1.5 sene sonra gelişmeye sanırım karar verdi. Şimdi sıra pasiflora da ama çimlenmiyor bile..

siniroluyorum
12-12-2009, 19:03
Arkadaşlar p. incarnata maypop hakkında bilgisi olan var mı en düşük kaç derecede yaşıyor?

yolac
13-12-2009, 12:50
Arkadaşlar,
Bu pasiflora,çarkıfelek ya da saat çiçeği denen bitkinin meyvesi nasıl,ne tür vitaminleri içeriyor.Asıl ve en önemlisi bu bitkinin en kaliteli meyve vereni 4-5 yaşında olanı nereden güvenerek satınalabailirim.Doğruluğuna nasıl inanabilirim.
Teşekkürler.

MEQAN_42
15-12-2009, 13:24
merhabe arkadaşlar ( http://www.tohumlar.net/category.php?id_category=25 ) bu sitedeki Pasiflora - Çarkıfelek çiçeklerinin meyvesi yenilen cınsi mi değilmi bilen arkadaşlardan rıcam beni bilgilendirebilirlermi.

Sebahattin Sargın
15-12-2009, 13:38
Sn.Yolac;

Tropik seranın satış (http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id3.htm) listesinde var. Seranın sahibi Sn. Mutlu Kutlu (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=36052) sitemize de üye, bu konu hakkında kendisi ile irtibata geçebilirsiniz....

Sn. MEQAN 42;

Verdiğiniz linkteki Pas. edulis ve Pas. ligularis türlerinin meyveleri yenilmektedir. Pas. ligularis "Sweet Granadilla" olarak bilinir, yabancı sitelerde aromatik bir tada sahip olduğunu okumuştum...

Sevgiler ;)

siniroluyorum
20-12-2009, 15:10
Passiflora edulis maruçya olarak bilinen meyve mi?

sarge
05-01-2010, 15:24
pasifloranın tohum dan çoğlatmanın en uygun zamanı hangi aydır

doğalbahçe
05-01-2010, 19:29
Passiflora edulis maruçya olarak bilinen meyve mi?

Evet meyvesi maruçya adı ile geçmektedir. Forumdada maruçya adıyla satışa sunulan bir alışveriş merkezinden çekilmiş fotoğraf yer almaktadır.

siniroluyorum
08-01-2010, 16:31
Elimde bir yığın tohum var (220 kadar) ikinci sene meyve verdiğini öğrenince çok üzüldüm tek senelik olsa en azından meyve alıp dışarıda bırakırdım:(

botanik2009
08-01-2010, 20:52
Sn:siniroluyorum elinizdeki tohumlar passiflora edulis mi?.

siniroluyorum
09-01-2010, 19:36
Evet

Sebahattin Sargın
18-01-2010, 15:57
Bu resmi facebookta üyesi olduğum passiflora grubunda buldum ve sizinlede paylaşmak istedim.

122376

Bu bir Passiflora actinia, odunsu gövdeye ulaşınca sanırım soğuklardan çok fazla etkilenmiyor. Facebook (http://www.facebook.com/group.php?gid=5596648422&ref=ts#/photo.php?pid=4409698&o=all&op=1&view=all&subj=5596648422&aid=-1&id=554894934) görüntüsü...


Sevgiler ;)

doğalbahçe
18-01-2010, 18:52
Bu resmi facebookta üyesi olduğum passiflora grubunda buldum ve sizinlede paylaşmak istedim.

122376

Bu bir Passiflora actinia, odunsu gövdeye ulaşınca sanırım soğuklardan çok fazla etkilenmiyor. Facebook (http://www.facebook.com/group.php?gid=5596648422&ref=ts#/photo.php?pid=4409698&o=all&op=1&view=all&subj=5596648422&aid=-1&id=554894934) görüntüsü...


Sevgiler ;)

Selahattin Bey,

Bende facebook'ta ilgili grubun fotoğraflarını inceledim çok güzel görüntüler mevcut, teşekkürler.

kürşad
15-02-2010, 15:12
Elimde çimlendirilmiş olan 10 çeşit kadar çarkıfelekten sadece 1 türü Çanakkale ili kazdağları eteklerindeki Bayramiç ilçesindeki çetin kar ve kış olaylarına dayanarak yapraklarını dahi dökmeden ayakta kalabilmiştir.

Tahmini olan var ise yazalım, olmayanları meraklandıralım. Çarşamba günü buraya cevabını yazıp resmini ekleyeceğim.

denizakvaryumu
15-02-2010, 15:46
200 den fazla passiflora var, tohumlarını bulabileceğiniz

Passiflora incarnata ve passiflora caerulea

Kazdağı soğuklarına dayanır.

Benim tahminim sizdeki passiflora caerulea dır.

k_donmez
15-02-2010, 16:26
Sayın Denizakvaryumu, bu bitkinin Ankara'ya uygun bir türü var mı?

siniroluyorum
15-02-2010, 16:55
İncarnata Edirne' deki soğuklara dayanabilir mi gerçi onu da uzun süre önce almıştım çimleneceğini sanmıyorum:((

Jezebel
15-02-2010, 19:37
Benim bahçemde P. caerulea ve P. edulis var .
Yaprak dökmek şöyle dursun P. cerulea kış boyu büyümeye devam etti .
Granadila pek keyfli değil ama hayatta .

sevim.K
15-02-2010, 19:46
Sevgili gurbik67 nin gönderdiği pasifloram içerde. Geldiğinde bir iki gün içinde bütün yapraklarını dökmüştü. Şimdi yeniden filizlenmeye başladı. Yapraklar büyüyor günden güne:)

denizakvaryumu
15-02-2010, 20:53
Sayın Denizakvaryumu, bu bitkinin Ankara'ya uygun bir türü var mı?

Passiflora incarnata ve passiflora caerulea

feriha
16-02-2010, 12:34
Tohumdan yetiştirdiğim Passiflora incarnata kışa minik bir fide olarak girdiği için kapalı balkonda gelişmesini sürdürdü.. Temmuz ayında çiçeklerini görmeyi umuyorum.

125444

Passiflora Caerulea ise geçen kışı terasta geçirmiş, sorun yaşamamıştı. Bu sene de kapalı balkona almaya gerek duymadım. İyi gözüküyor ama diğeri gibi gelişmedi, dinlendi. Bir miktar yaprak döktü, baharda yeni sürgünler, yapraklar bekliyorum. Ankara'da sorun olmuyor diyebiliriz.

125445

begonya26
03-03-2010, 20:48
Geçen sene 3 tohumuna 10 tl verip almıştım ama, maalesef çimlendiremedim. Bu sene yine deneyeceğim. Tavsiyesi olan var mı, ne yapayım? Seram var şimdi eksem çimlenir mi?

querelle
04-03-2010, 09:15
3 tohum için 10 TL biraz fazla değil mi ?
Bence hazır yetiştirmekte olan arkadaşlardan fide alsanız çok daha mantıklı ya da en kötüsü yapımarketlerde tohum paketleri olarak satılıyor (5TL civar). Tohumlarını çimlendirmek zor diyorlar, bence en iyi seçenek fide olarak almak.

botanik2009
04-03-2010, 16:27
Benim bahçemde P. caerulea ve P. edulis var .
Yaprak dökmek şöyle dursun P. cerulea kış boyu büyümeye devam etti .
Granadila pek keyfli değil ama hayatta .

Sn;Jezebel P.edulis aldığım arkadaş kışın içerde tutmam gerektiğini söylemişti, Sizinki kalın gövdeye sahip sanırım kışın yapraklar etkilenmiyor mu?

Jezebel
04-03-2010, 18:30
Hiç bir hasar yok , birisi bir yaşında geldi , diğerini ağustos ayında tohumdan kendim yetiştirdim . İkisi de hayatta .
P.caerulea ' yı ise tohumdan baharda çimlendirdim , yeminle tüm dalların boyu 10 metreyi geçti . Gövde çapı köke yakın kısımda işaret parmağım kadar var .
Granadilla yeni filizlenmeye başladı , ona da pet su şişesinden sera yapmıştım.

isolet
04-03-2010, 20:29
Sayın begonya benim tercihim size tohumla uğraşmak yerine ufak boylu bir fide edinin hem daha iyi olur ve tohum maliyetiden daha aza mal edersiniz. Çimlenir mi derdi de yok sonuçta.

doğalbahçe
04-03-2010, 21:33
Geçen sene 3 tohumuna 10 tl verip almıştım ama, maalesef çimlendiremedim. Bu sene yine deneyeceğim. Tavsiyesi olan var mı, ne yapayım? Seram var şimdi eksem çimlenir mi?

Sn.begonya,

Seranız varsa şuan ekebilirsiniz ki ben elimde fazla olan tohumları bir saksının etrafına bırakmıştım buradada çimlenebildiler, sizde çimlendirebilirsiniz.

Jezebel
10-03-2010, 14:05
Bu gün Passiflora cerulea 'mda tomurcuklar gördüm .
İlk açacağı için çok heyecanlandım , çekirdekten yetiştirdiğim için :)

Güler
12-03-2010, 00:49
Passiflora'nın bu renklerinin de olduğunu biliyor muydunuz?


129603

kürşad
12-03-2010, 07:14
400 kadar türünün olduğunu okumuştum. Panama Red ise en hoşuma giden renkerden birisi ayrıca çiçek yapılarında da çok çeşitleri var.

Nariel
12-03-2010, 22:22
Benim passiflora caerula'm da iki yılın sonunda tomurcuk verdi iki adet. Çok sevinçli ve heyecanlıyım;)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129736&d=1268423638

gurbik67
13-03-2010, 22:35
Sevgili gurbik67 nin gönderdiği pasifloram içerde. Geldiğinde bir iki gün içinde bütün yapraklarını dökmüştü. Şimdi yeniden filizlenmeye başladı. Yapraklar büyüyor günden güne:)

sayın sevim.k.
pasifloraya dış mekanda hiç bir şey olmaz. bu kış -5 leri gördü hiç problem yok
bunun yanında avakodam,mayer limon,kamkatlarım yer sorunu yüzünden dondular.

merak etmeyin pasiflora batıda dondan etkilenmez.

Jezebel
22-03-2010, 11:02
Geçen sene bu vakitler o bir tohumdu .
Şimdi tomurcukları üzerinde .
131569
Gövde kalınlığı da resimde belli oluyor .
131568

Jezebel
22-03-2010, 14:48
Direkt olarak bahçeye ekerseniz maalesef olmaz .
Torfa ekip aylarca beklemek gerekiyor .
Sn . sebnem 34 sakın pes etmeyin , bazen çimlenmesi aylar sürüyor .
Bakın ekip de vazgeçtiğim Passiflora kaktüse komşu oldu ;)

Adalet Yağcı
22-03-2010, 14:57
Şubat ortalarında tohumunu ektiğim Passiflora mollisimadan (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=122591&d=1264004259)üç adet çimlendirdim.
Bu cinsin çiçekleri pembe, meyvesi de muz şeklinde oluyormuş, dilerim yaşatmayı da başarırım.

Yılmaz Yalçın
22-03-2010, 17:56
Arkadaşlar,
Passiflora tohumunu bahçeye ekme zamanı nedir?Dİrek bahçemde torflu olan bölüme ekeceğim..Sıcaklık şartları oluştu mu yoksa belli bir zaman daha mı beklemeliyim?

botanik2009
03-04-2010, 00:28
Passiflora edulis, kışı evde geçirdi . Bu hafta dışarıya almayı düşünüyorum.

Sebahattin Sargın
03-04-2010, 04:12
Arkadaşlar,
Passiflora tohumunu bahçeye ekme zamanı nedir?Dİrek bahçemde torflu olan bölüme ekeceğim..Sıcaklık şartları oluştu mu yoksa belli bir zaman daha mı beklemeliyim?

Sevgili Kubat Bey;

Passiflora geç çimlenebilen ve ilgi isteyen bir tür. O yüzden evde saksıda torf içerisinde uygun sıcaklığı sağlayarak çimlendirmeyi deneyin. Uygun boya gelince bahçenize alırsınız, böylesi daha sağlıklı olabilir. Zira dışarıya ektiğiniz tohum için gerekli nem ve sıcaklığı kontrol edemeyebilirsiniz....

Sevgiler ;)

ozdenarda
03-04-2010, 08:51
Ben tohumları aspirin erittiğim suda bekletip ektim ,bu sefer çimlencekmi marak ediyorum .Daha öncede portakak suyunda beletip ektim ama ektiğim ortam yumurta viyolüydü onda nemi ayarlamakta zorluk çektim malesef başarılı olamadım .

Jezebel
03-04-2010, 09:46
Passiflora tohumunda yaptıklarınızdan çok tohumun taze olması önemli .
Tohum taptazecik olmalı , veya vakumlu ambalajda size gelmiş olmalı .
Benim başarıyla çimlendirdiklerim taze meyveden çıkarıp ektiklerim .
Diğerleri büyük paralar sayıp 3 tohum aldıklarım , optimal koşullar sağladıklarım ,
malesef yaşatmayı başaramadıklarım veya hiç çimlenmeyenler .

Nariel
07-04-2010, 17:02
Ve bekleyişin sonu..

Jezebel
07-04-2010, 17:31
Gözün aydın sn.Nariel , çok güzelmiş ;)
Darısı başıma , ben hala bekliyorum ...

malbman
08-04-2010, 18:53
Ve bekleyişin sonu..

Sevgili Nariel çok güzel açmış çiçeğin. Benim durgun sudaki de bir açsa.

Jezebel
12-04-2010, 14:13
P.caerulea 'm açtı nihayet .

Yılmaz Yalçın
12-04-2010, 14:27
Arkadaşlar,
P.caerulea tohumlarım 10 gün geçmesine rağmen henüz çimlenmedi neden acaba?

Sebahattin Sargın
12-04-2010, 19:17
On gün passiflora tohumlarının çimlenmesi için geç bir süre değil :)

Passifloralar geç çimlenebiliyor. Tohumun tazeliği, ortamdaki nem ve ısı miktarı çimlenme süresini etkiler...

Özellikle tohumun tazeliği çok etkiler, şayet bayat tohum ise bir ay veya daha uzun bir sürede çimlenebilir...

Sevgiler ;)

Jezebel
12-04-2010, 22:25
P.caerulea yakın plan .

a1919
13-05-2010, 08:38
Merhabalar,
Tohum Sepetin'den aldığım iki çeşit pasiflora tohumlarının sanırım tamamı çimlendi :) Henüz 2 yapraklar. Onların herbirini ayrı saksılara dikmem mi gerekir? Maalesef bu çiçek hakkında hiçbir bilgim yok. Yoksa birkaç kökü bir arada diksem olur mu? Bir de tohum paketinin üzerinde dona dayanıklı yazıyordu, Ankara'da bahçede olur mu? Elimdekilerinin bir kısmını en azından apartmanın bahçesine dikebilirim. Teşekkürler

a1919
13-05-2010, 09:08
Peki ama ben onları çimlensinler diye dondurma kutusuna ekmiştim. Yani biraz daha büyüyünce mutlaka değiştirmem gerekiyor saksılarını. Ne kadar beklemeliyim acaba?

sevim4
13-05-2010, 09:11
O zaman keserek alın kökü hava almasın.

a1919
13-05-2010, 09:17
Yani toprağıyla birlikte alın demek istiyorsunuz sanırım değil mi?Kökünü toprak dışına çıkarmadan değiştirebilirim yerini?

sevim4
13-05-2010, 11:14
Evet bende öyle yaptım ama siz bilirsiniz toprağını oynatmadan alın.

a1919
13-05-2010, 12:30
Teşekkürler Sevim hanım. Biraz daha bekleyip 1-2 tanesinde deneyim önce. Bakalım ne olacak

malina
13-05-2010, 13:25
a1919, sakın başka sagsıya almayın ben o hatayı yaptim malesef kayıp ettim üstelik iki yaprakta deyildi 30 boydaydı dörttaneydi tördüte malesef.

Sevim4, bu forumun Türkçe konusundaki hassasiyetini bilen (bilmesi gereken) eski bir üye olarak, neden bu biçimde yazmaya devam ediyorsunuz?

Acele etmeyin, yazdığınızı okuyun. Noktasını virgülünü koyun, imla hatalarını düzeltin. Ne siz üzülün, ne de bizi üzün...

sevim4
13-05-2010, 13:51
Sayın malina, kusura bakmayın tamam daha dikkatli olurum.

siniroluyorum
15-05-2010, 21:46
Çok çok ama çok mutluyum.Belkide ektiğim 50 tohum arasından bir edulis çıktı.Emin olamamıştım ama civcivlerin gazabından koruyup büyüttüm sülüklerini çıkarınca anladım.Bahçeye diktim ama en kısa zamanda yeniden saksıya almam gerekiyor sanırım kışın bir çelik alırım dedim işimi sağlama almak daha iyi olur herhalde saksının boyutları nasıl olmalı acaba?Bir de çiçekçiden aldım bir tür var soğuğa dayanıyor sanırım ama meyve vermiyor büyük ihtimal, acaba cinsi nedir?

xenkebikec
20-05-2010, 08:24
Dün bir yapı marketten çeşitli çiçek tohumlarının arasında görünce hemen aldık iki paket. 23 Nisan da bozca adadan getirdiğim üç parçadan hiç birisi tutmadı, solup gittiler.

Şimdi bu tohumları ekmek istiyorum. Zaman olarak biraz geç mi kaldık? En azından bir paketini denemek istiyorum. Dikkat etmem gereken noktalar nelerdir. Evde saksı içine ekmeyi düşünüyorum. Aspirin içinde bekletmek **** su içinde bekletmek gerekir mi? Adım adım yazarsanız çok sevinirim. Bitkileri çok sevmeme rağmen yetiştirme konusunda çok az bilgim var.

Saygılarımla.

nariçi
20-05-2010, 08:52
Benim ektiklerim den haber yok. Başarısız bir ekim uygulamışım. Tohum olunca yeniden deneyeceğim.

athena -asena
20-05-2010, 09:25
sn bari ' nin yolladığı tohumlarda çıkan pasifloralarım

xenkebikec
20-05-2010, 10:39
Çok güzeller, sanki biraz büyük gibi. Sanırım çok değişik çeşitleri var. Biraz zahmetli herhalde Çarkıfelek çiçeği tohumdan büyütmek.

Sebahattin Sargın
20-05-2010, 13:59
Yaprakların fotoğrafını çekip yayınlayabilirseniz yardımcı olmaya çalışırız Yalçın Bey. Diktikten sonra gölge bir alanda toprağını nemli tutun. Tahminimce Pas. caerula olabilir, ülkemizde en çok bu türden mevcut...

Sevgiler ;)

acemifüsun
20-05-2010, 14:04
Sevgili Yılmaz kağıt peçeteyi ıslatıp, kök kısımlarına sarın, dikinceye kadar nemini korusun. Diktikten sonra aspirinli su ile iyice sulayın:)

acemifüsun
20-05-2010, 14:24
Sevgili Yılmaz bence önce saksıda ve gölgede dursun:)

xenkebikec
20-05-2010, 16:09
Dün bir yapı marketten çeşitli çiçek tohumlarının arasında görünce hemen aldık iki paket. 23 Nisan da bozcaada'dan getirdiğim üç parçadan hiç birisi tutmadı, solup gittiler.

Şimdi bu tohumları ekmek istiyorum. Zaman olarak biraz geç mi kaldık? En azından bir paketini denemek istiyorum. Dikkat etmem gereken noktalar nelerdir. Evde saksı içine ekmeyi düşünüyorum. Aspirin içinde bekletmek **** su içinde bekletmek gerekir mi? Adım adım yazarsanız çok sevinirim. Bitkileri çok sevmeme rağmen yetiştirme konusunda çok az bilgim var.

Saygılarımla.

Benim sorum biraz gümbürtüye gitti galiba, yardımcı olursanız sevinirim.

Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 16:22
Benim sorum biraz gümbürtüye gitti galiba, yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgili xenkebikec,
Passiflora tohumu eğer meyvesinden alınıp kısa süre içinde ekilirse tutma ihtimali çok yüksektir.Ancak yapı marketlerden alınan tohumlar eski olduğundan tutma ihtimali çok zayıftır..Mesela ben de Koçtaş'tan Vilmorin Marka passiflora tohumları aldım ancak 1 ay önce ektiklerimin hiçbirisi çimlenmedi..Zaten çimlenmesi 1-3 ay arasında gerçekleştiğinden umutsuzluğa kapılmak için tohum ekiminden itibaren en az 3 ay beklenmelidir.Tohum ekmek için başka saksı kullanın içine torfla karışık toprak koyup ısının 20 derece civarında olduğu gölge bir yerde saklayın ve jelatin ile saksının üzerini hava almayacak şekilde kapatın toprağını ise üzerine nemli olacak şekilde fıs fıs ile hafiften ıslatın ama asla çok ıslatmayın..Yoksa çürüyebilir tohumlar..Tohumları ekmeden önce bir gece portakal suyunda bekletin..Tohum ekmek için geç kalmadınız..Ama size tavsiyem tohumdan üretilmesi çok zor oldugundan fide temin edin.

xenkebikec
20-05-2010, 18:06
Sevgili xenkebikec,
Passiflora tohumu eğer meyvesinden alınıp kısa süre içinde ekilirse tutma ihtimali çok yüksektir.Ancak yapı marketlerden alınan tohumlar eski olduğundan tutma ihtimali çok zayıftır..Mesela ben de Koçtaş'tan Vilmorin Marka passiflora tohumları aldım ancak 1 ay önce ektiklerimin hiçbirisi çimlenmedi..Zaten çimlenmesi 1-3 ay arasında gerçekleştiğinden umutsuzluğa kapılmak için tohum ekiminden itibaren en az 3 ay beklenmelidir.Tohum ekmek için başka saksı kullanın içine torfla karışık toprak koyup ısının 20 derece civarında olduğu gölge bir yerde saklayın ve jelatin ile saksının üzerini hava almayacak şekilde kapatın toprağını ise üzerine nemli olacak şekilde fıs fıs ile hafiften ıslatın ama asla çok ıslatmayın..Yoksa çürüyebilir tohumlar..Tohumları ekmeden önce bir gece portakal suyunda bekletin..Tohum ekmek için geç kalmadınız..Ama size tavsiyem tohumdan üretilmesi çok zor oldugundan fide temin edin.

Sn. Yılmaz Yalçın ilginizden ötürü çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi ben de Koçtaş'tan aldım tohumları. Bu akşam ıslatacağım tohumları ve yarın aldığım torf ile bahçeden de biraz toprak alıp karıştırıp ekeceğim. Sanırım marketlerde paketlerin içinde satılan torfla işimi görür.

Tam anlamadığım yer saksının üstünün örtülmesi. Şimdi ektikten sonra üstünü biraz ıslatıp jelatin ile kapatacağım. Işık ve hava almayacak. Her gün kaldırıp üzerini yeniden biraz ıslatacağım ve bu şekilde çimlenene kadar devam edeceğim. 1-3 ay arası. Sabrım var fakat cahillikten olsa gerek yanlış yapmaktan çekiniyorum.

Yaklaşık bir ay önce Bozcaada'dan 3 dal getirmiştim. Onları ektim fakat tutmadılar zaten aldığımda da çok sağlıklı değillerdi Ya da ben beceremedim :). Şimdi tohumdan çimlendirmeyi deneyeceğim.

Teşekkür ve saygılarımla.

ALPAY AKSOY
20-05-2010, 18:40
merhaba,çarkıfelek tohumdan elde etmek isteyenler passion flora caerulea(meyve rengi turuncu ve yumurta büyüklüğünde) şimdi şuan koçtaşda johnson-seeds tohum standında var.ve çoook ta hesaplı,3,10 tl,paketde 40-50 arası tohum var.meraklılara duyrululur..başarılar sizlere..

ALPAY AKSOY
20-05-2010, 18:48
ayrıca bu passion flora tohumların çok çeşitlerini zengarden izmir'den de temin edebilirsiniz.ama ben uğraşmam hazır fidan olarak düşünüyorum derseniz,size tavsiyem /tropiksera.com/ dan mutlu abiden de temin edebilirsiniz..ben ondan hazırda ikitane aldım.panama red olanından ve çok hızlıda gelişiyor.sevgilerimle..

Sebahattin Sargın
20-05-2010, 21:16
Yılmaz Bey;

Köklenene kadar gölge bir alanda nemli olarak tutulması Passifloranız için daha sağlıklı olacaktır.

Sevgiler ;)

Sebahattin Sargın
20-05-2010, 21:26
Havalar pek soğuk değil, ortamıda nemli ama çamurlu olmamak kaydı ile tuttuğunuzda köklenme oranı yüksek oluyor :) Yapraklarının fotoğraflarının yayınlayabilirseniz türünüde belirlemiş oluruz. Umarım olumlu sonuç alırsınız...

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 22:03
Sayın Sebahattin Bey,
İşte passifloramın fotoğrafları.

h.erarslan
20-05-2010, 22:11
Sayın Athena bitkileriniz son derece sağlıklı görünüyor, çiçeklerini açtığında yine görmek isteriz.

Sebahattin Sargın
20-05-2010, 22:26
Yılmaz Bey çok büyük ihtimalle bu bir Passiflora incarnata (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Passiflora_fruit_8043.jpg). Soğuğa en dayanıklı Passiflora türlerinden biri. Umarım başarılı olursunuz...

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 22:37
Passiflora caruela sanmıştım ama değil mi?

Sebahattin Sargın
20-05-2010, 22:49
Caerula genelde beş loblu oluyor bazı yerlerde üç loblu türlerinede rastlamıştım, ancak ben bu incarnataya benzettim. Son fotoğrafta beş loblu bir yaprak var, Pas. caerulada olabilir ;)

Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 22:53
Yarın bahçedeki ana bitkinin fotoğrafını çekerim:)Tomurcukları vardı üzerinde ozaman daha net olur:)

Sebahattin Sargın
20-05-2010, 22:59
Evet daha iyi olur, internetteki fotoğraflara biraz daha bakınca kararım Pas. caerulaya doğru kaymaya başladı. Yarın genel fotoğraf ile kesin karara varmış oluruz...

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 23:02
Bazı yapakları 3 loblu bazıları da 5 loblu..Acaba yaprakları büyüdükçe 5 loba mı dönüyor böyle birşey olabilir mi?

athena -asena
20-05-2010, 23:07
Sayın Athena bitkileriniz son derece sağlıklı görünüyor, çiçeklerini açtığında yine görmek isteriz.


sayın h. eraslan ; çiçekleri açtığında fotoğraflarını görürsünüz.

athena -asena
20-05-2010, 23:12
Çok güzeller, sanki biraz büyük gibi. Sanırım çok değişik çeşitleri var. Biraz zahmetli herhalde Çarkıfelek çiçeği tohumdan büyütmek.

sayın xenkebikec ; teşekkürler. pasifloranın çok çeşitleri var. tohumdan büyütmek bayağı bi zordur tohumlar taze ise çabuk çimleniyor . yoksa bayağı bi uzun sürüyor. şu an benim çimlendirme kabında 7 adet tohum var ama henüz hiç bir belirti yok .

Nariel
21-05-2010, 00:00
P.caerula'nın tohumdan yeni gelişme aşamasında ilk yaprakları 1, sonrakiler 3, en son çıkmaya başlayanlar ise 5 loblu oluyor.

Bizim gariban bu yıl coştu, açtıkça açtı, artık tomurcukları azaldı. Çiçeklenmesi bittiğinde saksısını büyütmeyi ve yeni toprak koymayı düşünüyorum.

Yılmaz Yalçın
21-05-2010, 21:52
Arkadaşlar,
İşyerimin bahçesindeki passifloranın türü carouela çıktı..Bugün inceledim 5-6 loblu yaprakları vardı..Bahçıvanda türünü onayladı.Merak ettiğim mesela gülleri çıplak köklü olarak Nisan sonuna kadar en geç bahçeye dikebiliyoruz ancak Mayıs gibi dikersek tutmuyor bunu bizzat denemiştim..Passiflorayı çıplak köklü dikmek için geç mi kaldık?Bahçenin nispeten gölgelik bölümüne diktiğim passifloralar tutar mı,şansım nedir?

acemifüsun
21-05-2010, 22:51
Sevgili Yılmaz bence İstanbul için geç sayılmaz bu hafta havalar da serin, gerçi deneyimli arkadaşlar ne der bilmiyorum? Sonradan aklıma geldi köklendirme hormonu elinizde varsa bir de o şekilde yeni aldığınız köklenmiş, körpe bir dalı deneyin:)

Yılmaz Yalçın
21-05-2010, 22:56
Sevgili Yılmaz bence İstanbul için geç sayılmaz bu hafta havalar da serin, gerçi deneyimli arkadaşlar ne der bilmiyorum? Sonradan aklıma geldi köklendirme hormonu elinizde varsa bir de o şekilde yeni aldığınız köklenmiş, körpe bir dalı deneyin:)

Köklendirme hormunu yok malesef:(İşyerinin bahçesinden nazikçe kökü de gelecek şekilde kökte filizlenmiş fideler çıkardım topraktan ve onları dün toprakla buluşturdum..Evet havalar 20 derece inşallah tutarlar.

limon
22-05-2010, 20:41
Sevgili Nariel çok güzel çiçeklenmiş Pasiflora. Çiçek açtıktan sonra yaklaşık ne kadar kalıyor üzerinde?

Nariel
22-05-2010, 23:53
Sevgili limon, çiçeklerçok kısa ömürlü, 1 gün açık kalıyorlar.

nariçi
23-05-2010, 06:21
Meyve tutuyor mu (meyveli mi)? Sadece çiçek mi açıyor?

Nariel
23-05-2010, 12:15
Malesef hiç meyve tutmadı. Teorik olarak tutması gerekiyor çünkü tutmazsa nereden tohum verecek? Bu zamana kadar 20'ye yakın çiçek açtı ama..

Zafer İnandıklı
23-05-2010, 22:51
Dört yıl önce tohumdan yetiştirdim. Şimdi bu durumda.

Kiraz
23-05-2010, 22:54
Malesef hiç meyve tutmadı. Teorik olarak tutması gerekiyor çünkü tutmazsa nereden tohum verecek? Bu zamana kadar 20'ye yakın çiçek açtı ama..

Benimki daha önceki seneler (iki sene) sadece çiçek açmıştı ama geçen sene meyve de verdi.

Sn. Zafer İnandıklı, harika gözüküyorlar.

Zafer İnandıklı
24-05-2010, 22:09
Benimki daha önceki seneler (iki sene) sadece çiçek açmıştı ama geçen sene meyve de verdi.

Sn. Zafer İnandıklı, harika gözüküyorlar.

Bu yıl üçüncü meyve verişi olacak. Geçen yıl meyvelerden, sabah akşam birer adet yedim, bacaklarımdaki huzursuzluğa çok iyi geldi.

Zafer İnandıklı
30-05-2010, 21:11
Pasiflora ilk meyveler.

Yılmaz Yalçın
30-05-2010, 21:16
Sevgili Zafer Bey,
Elinize sağlık yine çok iyi bakmışsınız passifloranıza:)Yavrusu da bahçemdeki yasemini çok sevdi sürekli düğüm atıp tırmanıyor:)

Zafer İnandıklı
30-05-2010, 22:13
Hepinize teşekkür ederim. Beş yıl önce tohumları ektiğimde, böyle muhteşem bir şey olacağını tahmin etmemiştim. Şu anda on metrelik bir alanı kaplamış durumda, müsait bulduğu her yeri kaplıyor.

Sevgili Yılmaz Yalçın, yaseminler gayet iyi durumdalar. Şimdilik saksıdalar, Sürgün vermeye başladıklarında müsait bir yere dikeceğim.

fund@
30-05-2010, 23:09
Zafer bey sizin passifloranız ne kadar büyükmüş...bana gönderdiğiniz fidenin atası galiba..benimki son iki haftadır çok hızlı gelişmeye başladı..ne dersiniz bu sene çiçek açma ihtimali var mı?

Zafer İnandıklı
31-05-2010, 20:39
Zafer bey sizin passifloranız ne kadar büyükmüş...bana gönderdiğiniz fidenin atası galiba..benimki son iki haftadır çok hızlı gelişmeye başladı..ne dersiniz bu sene çiçek açma ihtimali var mı?

Bu sene yerine alışır, seneye inşaallah.

siniroluyorum
05-06-2010, 23:34
Bu sene tohumdan yetiştirdiğim edulisim 1 metreyi geçti sanırım.Üzerinde minik minik tomurcuk benzeri şeyler var acaba açmaya ne zaman başlar?

Sebahattin Sargın
06-06-2010, 08:25
Tomurcuk olduğuna emin misiniz? Tohumdan yetiştirilen passiflora edulisler iki yıl sonra çiçek açmaya başlıyorlar. Fotoğraf çekme imkanınız varsa Sn. siniroluyorum görmek isteriz tomurcukları...

Sevgiler ;)