PDA

View Full Version : Kardeş Bitkiler (Bir arada uyumlu yaşama)




malina
26-02-2009, 12:56
Kardeş Bitkiler (Companion Planting) bir bahçede değişik bitkilerin yanyana ekilmesidir. Muhtemel sebepleri

1. Tuzak bitkisi: Zararlı böcekler tuzak bitkisine çekilerek esas yetiştirmek istediğimiz bitkinin sağlıklı yetişmesi sağlanabilir.

2. Azot sabitleme: Azot sabitleyen bitkiler (baklagiller) sabitlemeyen bitkilerle beraber ekilir. Örneğin mısırın yanına sırık fasulye, fiğin yanına yulaf/arpa

3. Yabani ot engelleme: Çavdar yeşilken biçilirse ve tarlada malç olarak bırakılırsa çözünen artıkları yabancı ot çimlenmesini engelleyen bileşenler salgılarlar. Malçın üstüne dikilecek fidelere kolayca gelişebilecekleri rekabetden uzak bir ortam sağlanır.

4. Fiziksel destek: Mısırın yanına ekilen sırık fasulye mısıra tırmanabilir.


Domates
Uyumlu: Soğan, Havuç, Maydanoz, Salatalık
Uyumsuz: Lahana

Havuç
Uyumlu: Bezelye, Marul, Soğan, Domates
Uyumsuz: Dereotu

Soğan
Uyumlu: Pancar, Havuç, Marul, Lahana
Uyumsuz: Fasulye, Bezelye

Maydanoz
Uyumlu: Domates

Bezelye
Uyumlu: Havuç, Turp, Salatalık, Mısır
Uyumsuz: Soğan

Mısır
Uyumlu: Fasulye, Bezelye, Kabak, Salatalık
Uyumsuz: Domates

Ispanak
Uyumlu: Çilek, Bakla

Fasulye
Uyumlu: Mısır, Turp
Uyumsuz: Soğan, Pancar, Ayçiçeği

Lahana
Uyumlu: Kereviz, Pancar, Soğan, Ispanak
Uyumsuz: Dereotu, Domates, Fasulye, Çilek


Kaynak:rasthayat.pbwiki.com (http://rasthayat.pbwiki.com/Karde%C5%9F-Bitkiler)




Tersi durum için bakınız:
Allelopatik etki (Bazı bitkiler bir arada yaşamaz) (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4911.htm)




cagatayyucel
18-03-2009, 11:24
bir sitede karşılaştığım resimleri ve linki göndermek istiyorum. Burada, önce mısırı sonra mısırın diplerine fasulyeler en son kabaklar ekilmiş. Burada bu resimleri gösterdiğimde ayçekirdeğinin diplerine fasulye ekilerek böyle bir yöntem kullanılıyormuş, sırıkta yetiştirilmesi gereken fasulyeler sırık ihtiyacını ayçekirdeğinden, ayçekirdeği de azot ihtiyacını fasulyelerden elde ediyormuş. yukarıdaki mesajda ayçekirdeği ile fasulye uyumsuz yazıyor ama bana söyleneni aktardım.

http://www.parkseed.com/gardening/GP/listpage/companion-planting

üzüm
19-03-2009, 11:19
Sayın cagatayyucel,

Geleneksel yöntemlerle yapılan organik yetiştiricikte ayçiçeği ve fasulye bitkisi uyumsuzdur.

Yanılmıyorsam gerek organik tarımda gerekse diğer yöntemlerde uyumsuzluğa neden olan sebebi (-leri) ortadan kaldıracak yöntemler mevcuttur.

akcan67
04-07-2009, 00:55
Bu konuyu tam anlayabilmiş değilim.Örneğin mısır için bahsedilen uyumlu bitkilerin fasulye kabak, bezelye, salatalık olduğu yazılmış.Bunların hasat edilme zamanları farklıdır.Yani bunları yanyan ektiğimizde hem toprak boş kalmayacak hemde bitkiler bir şekilde birbirini mi destekleyecek.Bu konudaki fikirlerinizi iletirseniz sanırım yeni bir şeyler daha öğrenmiş olacağız. Bilgisi olan arkadaşların dikkatine !

dremre
28-08-2009, 23:50
domates ile fesleğen de uyumludur. ya da domates ile kadife çiçeği. her ikisi de domatesin beyaz sineğini uzak tutarlar.

siniroluyorum
22-02-2010, 17:27
Benim bildiğim mısırın yanına fasülye çok rahat ekilir ve yetişir biz sürekli öyle yaparız.Bu sebepleri açıklayabilir misiniz?
Alıntı:
Sayın cagatayyucel,

Geleneksel yöntemlerle yapılan organik yetiştiricikte ayçiçeği ve fasulye bitkisi uyumsuzdur.

Yanılmıyorsam gerek organik tarımda gerekse diğer yöntemlerde uyumsuzluğa neden olan sebebi (-leri) ortadan kaldıracak yöntemler mevcuttur.

h_dogan
22-02-2010, 19:43
Fasulye sarılıcı olduğu için mısıra sarılacaktır böylece fasulyeye sarılması için ayrıyeten kamış, çubuk vb. şeyler dikmenize gerek kalmayacak hem de 2 ürün yetiştirmiş olacaksınız. Yalnız bunları beraber ekerken mısırın fasulyeden önce ekilmesine özen göstermek gerekir. İkisi beraber ekilirse mısır fasulyeden kısa kalacağından fasulyeniz yerlerde sürünür.

Kiraz
22-02-2010, 20:01
Bu konuyu tam anlayabilmiş değilim.Örneğin mısır için bahsedilen uyumlu bitkilerin fasulye kabak, bezelye, salatalık olduğu yazılmış.Bunların hasat edilme zamanları farklıdır.Yani bunları yanyan ektiğimizde hem toprak boş kalmayacak hemde bitkiler bir şekilde birbirini mi destekleyecek.Bu konudaki fikirlerinizi iletirseniz sanırım yeni bir şeyler daha öğrenmiş olacağız. Bilgisi olan arkadaşların dikkatine !

Sadece fiziksel destek olan bitkiler kardeş bitkiler olarak adlandırılmıyor. 1. mesajdaki gibi fiziksel destek, tuzak, azot sabitleme, yabani otla mücadele amacıyla birbirine yardımcı olan bitkiler kardeş bitkiler oluyor. Yanındaki bitkiye güzel orama verecek bitkiler de kardeş olabiliyor.

Yukarıda saydığınız mısır ile uyumlu bitkilerde, hepsinin hasat zamanı farklı olsa bile, beraber geliştiktikleri zaman da var.

Not: Bilgisi olan arkadaşlardan değilim, sadece ben de bu konuyu merak ediyorum:)

harman
21-03-2010, 11:30
arkadaşlar kardeş bitkiler konusu herkesin önemsediği ama nedense üstüne durulmayan bi konu galiba.. bir de uyumlu olanlar - olmayanlar değişik kaynaklarda farklılıklar gösteriyor.. doğru olan hangisi bilemedim.

konunun canlanması umudu ile herkese iyi günler

limon
21-03-2010, 19:12
Bizler gibi ufak alanlarda hobi amaçlı sebze yetiştirenler için bir sebze adasına yüksekten alçağa dikilecek sebzeler neler olabilir?

YUkardaki listeye göre, Salatalıkla Domates birbiriyle uyumlu. Biber listede yok. Bizler genelde yazlık sebzeler yetiştiriyoruz. Mesela bu sene Domates, Salatalık, Biber, Patlıcan, Kabak, Fasulye yetiştirmek istiyorum. Bir adaya sadece Domates dikmek yerine Salatalıkla beraber diksem daha mı doğru yapmış olurum? En ön sıraya da Maydanoz eksem?

Patlıcan, Biber, Kabak, Karpuz, Kavun ve Fasulye konusunda yardımlarınız bekliyorum.

Mesela Fasulyeleri en arka sıraya eksem, ön sıraya Patlıcan, en öne de Kabak, karpuz, Kavun eksem nasıl olur? Uyumlular hangileridir?

Kiraz
21-03-2010, 19:44
Burada (http://kardesbitkiler.blogspot.com/search/label/karde%C5%9F-bitkiler-y%C3%B6ntemi) güzel açıklamalar var.

Bu başlığa göre, saksıda domates yetiştirenler diplerine fesleğen, maydanoz ekebilir, geçen sene fesleğeni denedim, ikisinin de durumu iyiydi.

üzüm
22-03-2010, 09:07
İlk mesajdaki liste geleneksel yöntemler kullanarak yapılan organik yetiştiricilikte sebze uyumunu gösterir.

Eğer ilaçlama yapıyorsanız mısır ile domatesi veya ayçiçeği ile fasulyeyi birlikte yetiştirebilirsiniz.

İnternet ortamında daha kapsamlı listeler mevcut. Eğer tereddüt ederseniz neden uyumlu/neden uyumsuz diye araştırabilirsiniz.

Sayın Limon,

Domates biber patlıcan aynı adada olabilir. Maydonoz domates aralarına ekilebilir. Biber domatese yakın ekilir.

Patlıcan oturak fasulye birlikte ekilebilir, fakat sırık fasulye ile sorunu var.

Domates sırığa sarılan salatalık ile uyumsuz.

Fasulye ile kabakgilleri (salatalık, kavun, vs.) birlikte ekebilirsiniz.

limon
22-03-2010, 13:23
Çok teşekkür ederim.

MeyveliTepe
22-03-2010, 13:51
Ekim yapılacak alanlar, güneş ve su gereksinimleri, her bakımdan uyumluluk ve sizin ihtiyacınıza göre santim santim planlanmalıdır. Uyumlu bitkileri biribirine yakın dikebilirsiniz ki, dar alanda çok bitki ve iyi verimin esprisi buradan geliyor.

Şayet adalara dikim yapıyorsanız ayçiçeği, mısır ve kabakları dışarıda bırakın. Çok yer kaplıyorlar. Mümkünse her adada bir çeşit sarılıcı olsun. Adadaki diğer bitkileri bu sarılıcıya göre ayarlayın.

Kendisi bir ürün vermese de yardımcı bitkileri unutmayın (fesleğen, kadife, petunya, hardal vb.), onlar sağlıklı ve lezzetli sebzeler ve dertsiz bir sezon için en iyi yardımcılarınız olabilirler.

limon
22-03-2010, 18:14
Sn.Meyvelitepe çok teşekkür ederim. Geçen yıl Fesleğenin çok yararını gördüm. Bu yıl bolca Kadife de dikeceğim. Hardalı bu sıra çok yerde okudum, tohumdan yetiştirmesi çok kolaymış.

cagatayyucel
22-03-2010, 20:06
Sn.Meyvelitepe çok teşekkür ederim. Geçen yıl Fesleğenin çok yararını gördüm. Bu yıl bolca Kadife de dikeceğim. Hardalı bu sıra çok yerde okudum, tohumdan yetiştirmesi çok kolaymış.

fesleğenin nasıl bir yararını gördünüz? onu da anlatabilir misiniz?

limon
26-03-2010, 10:39
Genelde biberlerde yaz sonuna doğru bitlenme başlardı. Onlardan diğer sebzelere geçmesin diye hemen bitkileri sökmek zorunda kalırdım. Geçen yıl iri yapraklı Fesleğen fidelerini diktim yanlarına. Hiç böceklenme olmadı. Raslantı mıdır bilemiyorum ama ben işe yaradığını düşündüm. Bu yıl daha bolca dikmeyi düşünüyorum.

Bir yerde de çok hastalanıp bitlenen Güllerin dibine Lavanta dikmenin sorunu engellediği yazıyordu. Bu yıl bitten, küllemeden kurtulamayan Güllerimin dibine Lavanta dikip deneyeceğim.

balbay
26-03-2010, 23:01
Lavanta tüm kurtçuk ve kurt larvalardan üreyen zararlılara karşı fayda verir. Fesleğen türleri de her türlü sinek türlerine geçit vermeyen bitkilerdir. Sinek ve kurtçuklardan şikayet eden arkadaşlar mümkün olduğunca çam ağaçları ve çitlerinden uzak kalsınlar. Çünkü çam çeşitleri diğer bitkilerin aksine sinek yuvası vazifesi görüyor.

MeyveliTepe
26-03-2010, 23:15
Fesleğen bir zararlı uzaklaştırıcısı olarak olabilecek en iyi çözümdür. Domateslerin, biberlerin altlarına, buralardaki gölgeliklere bol bol dikildiği taktirde bit, trips vb. uçan veya kaçan zararlılar gelmezler. Hoş kokusu ile yetiştirici olarak sizlere vereceği keyif de cabası olur. Öyle ki, sık dikim sebzelerinizin alt seviyesi fesleğenle dolu olmalı. Yapraklardan yayılan koku yukarıdaki sebze dallarının arasına dolmalı.

denizakvaryumu
27-03-2010, 17:53
Acaba fesleğen çeşitleri arasında en etkilisi hangisi?

Kutsal Taiwan
Cenova
lime
limon vs.vs.

üzüm
27-03-2010, 18:14
Bazı kaynaklarda fesleğenin domatesin aromasını değiştirdiğini okumuştum. Ben farkı anlayamadım. Acaba aroma değişikliğini fark eden var mı?

MeyveliTepe
27-03-2010, 18:22
Tüm kaynaklar bunu belirtiyor. Geçen yıl fesleğen bol miktarda kullanmıştım. Domatesler de çok güzel olmuştu. Fakat fesleğenin buna katkısının ne kadar olduğunu ölçmek mümkün olmadı.

üzüm
27-03-2010, 18:42
Fesleğenli ve fesleğensiz test için ekim yapmıştım; oturak domateslerde aroma değişikliği fark etmedim. Belki eski tip domateslerde (pembe, yürek vb...) fark belirgin olabilir.

Gözlemlediğime göre fesleğen domates zararlısı pis kokulu böceği uzaklaştırmıyor.

balbay
27-03-2010, 19:13
Pis kokulu böcek dediğinizin latince adı ya da bir görüntüsü varmıdır?

üzüm
27-03-2010, 19:23
http://bugguide.net/node/view/182 adresinde bulabilirsiniz.

balbay
27-03-2010, 19:33
Sevgili üzüm'

Biz ona halk arasında süne diyoruz ama domates ile ilgili olduğunu sanmıyorum. Genel olarak hububat öz suyu emen bir zararlı. Yeşil renkli türü sebze fidelerine de musallat oluyor ama benim bildiğim zararı sadece hububata olmakta.

üzüm
27-03-2010, 19:53
Sayın balbay, domatese zararı var. Sitede bu konu ile ilgili bilgi vardı.

balbay
27-03-2010, 20:04
Dediğim gibi, yeşil türü sebze fidelerine de geliyor ama benim bu güne kadar bildiğim gördüğüm kadarıyla bitki meyvesine bir zarar vermediği. Site de ne yazdığını bilmiyorum. Ancak süne hububat zararlısıdır. Sebzelerde neye zarar verdiğine bakmak lazım. Ben siz pis kokulu bir böcekten bahsedince bilmediğimiz bir zararlıdan bahsettiğinizi zannetmiştim. Netice de konu aydınlandı sanırım.

Kiraz
27-03-2010, 20:42
Geçen sene yer azlığından domateslerin bir kısmını büyük saksılara dikmiştim, bir tanesinin dibine de fesleğen ekmiştim. Belki tesadüftür ama yaz sonuna doğru bütün saksıdaki domatesler, topraktakilerden önce öldüğü halde, fesleğenli olan sağlıklıydı. Saksıdakilerin nasıl bozulduğunu iyi hatırlamıyorum ama önce yapraklar, sonra dalları kuruyordu.

Fesleğenin beyaz sineği engellediğini okumuştum.

MeyveliTepe
27-03-2010, 20:45
Bahçenize ne kadar fesleğen ve kadife çiçeği ekerseniz ekin. Asla fazla olmayacaktır :)

balbay
27-03-2010, 20:56
Sevgili Meyvelitepe'

Bu sene sebze sıraları arasına bir sıra fesleğen bir sıra kadife karagöz deneyeceğim. İyi sonuç vereceğinden eminim.

Eskiden Trakya da buğday ekilen alanların köşelerine güvem ağacı ekili olur ve tüm süne bu ağacın yaydığı kokuya gelir ve o ağacın altında ölür giderlerdi. Ölenleri de sağ kalanları da yetiştirilen yerli cins hindiler ve ördek kaz sürüleri tüketirdi. Şimdi hepsi sözüm ona modern çiftliklerde müebbet hapse mahkumlar. Taki idam edilecekleri kısa, hormonlu, sitresli 45-90 günlerini doldurana kadar.

Şimdilerde ne güvem kaldı ne de zararlıyla doğal mücadele. Doğal yöntemler her dem başarılı olacaktır buna inanıyorum.

Biz bahçelere salyangoz giremesin diye keten bezleri deniz suyu ile ıslatır giriş yollarına hendek açar içine koyardık. Şimdi herkes salyangozun zararına ağlıyor.

Bir de sebze (biber, patlıcan, bamya vs gibi) kuruturken afratoksin oluşmasın diye de ipe dizdiğimiz kurutulacakları yine deniz suyuna batırır çıkarırdık. Deniz suyu bulamayan yayla köylüsü de sap saman yakar tütsü dumanından geçirirdi.

Dedelerimiz nenelerimiz 80 yıl önce neyle mücadele ediyorsa bunu unutmamak, unutturmamak gerektiğine inanıyorum.

üzüm
27-03-2010, 21:09
Fesleğen ile kadife çiçeği arasında tercih yapmam gerekirse kadife çiçeğini tercih ederim. Kadife çiçeği de beyaz sineği uzaklaştırır.

Domatesleri ikili sıra halinde dikiyorum; dış kısmında kadife orta kısmında bazen fesleğen yetiştiriyorum.

Kadife çiçeğinin kokusundan bir çok zararlı böcek uzaklaşıyor. Domates bitkisinde olmayıp diğer patlıcangillerde rastladığım bir zararlı varsa (hiçbir zaman bütün patlıcangillere yetecek kadar kadife çiçeği yetiştiremedim) bir miktar kadife çiçeği ve yaprağını elimde hafifçe ezip, koparıp; 1 gün suda bekletiyorum; süzüp sprey olarak kullanıyorum.

Kadife çiçeğini sezon sonuda toprak hızasından kesip kökünü toprakta bırakıyorum.

balbay
27-03-2010, 21:25
Peki kökü yine canlanıyormu? Tek yıllık bitki değilmi acaba? Sprey olayı güzel fikir. Bende yazın küçük yapraklı fesleğenlerimden solüsyon yapar ve vücüduma sürerim. Sivri sinekler yaklaşamıyorlar))

MeyveliTepe
27-03-2010, 21:44
Kadifelerin köklerini toprakta bırakmak çok uygun bir davranış. Kadifenin esas işlevi kökleri marifetiyledir. Kadifeler, kök salgılarıyla çeşitli kök hastalıklarının taşıyıcısı olan zararlı nematodlarının geçişine izin vermez, bir çoğunu da öldürür. Dolayısıyla mevsim sonunda dahi, kadife çiçeklerinin kökleri ve kök bölgelerindeki toprak nematodlar için önleyici özelliklerini sürdürürler.

Hatta, bir mevsim aynı alanda bol miktarda kadife yetiştirip, ertesi yıl bu kadifelerin yetiştiği toprağı sebze yetiştirme toprağına karıştırmak gibi bir uygulama da var. Böylece nematod yaklaştırmayan bir ortam elde ediliyormuş.

Kadifeleri sebzeleri çevreleyecek şekilde dikmek de yine aynı sebeple doğru bir uygulama. Fesleğenleri ise domateslerin biberlerin ve patlıcanların altlarına dikmek gerekir ki, kokuları yükselerek sebze yaprakları ve gövdelerini sarsın.

Ben de kadifelerin köklerini (aslında hemen her şeyin kökünü) toprakta bırakıyorum.

üzüm
27-03-2010, 21:46
Kadife çiçeği tek senelik bir bitkidir. Kökünü toprakta bırakmamın sebebi çürüyene kadar nematodları uzaklaştırmaya devam etmesi. (seneye o bölgeye ekilecek bitkilere temiz toprak bırakmak için.)

balbay
27-03-2010, 22:16
Çeşme-Alaçatı da zaten zararlılar çok yoğun değiller. Birde sizlerin verdiği kardeşlik kurallarına uyup değişik bir sebze bahçesi oluşturacağım galiba. tek sorun 5-6 çeşit dometes, 4-5 çeşit biber, 3-4 çeşit patlıcan, gibi her cinsten çok çeşit ekme isteğimi 12 dekar alanda nasıl dizginleyeceğim. Bir birlerinden çok uzak olması gerekiyor ama ben bunu nasl sağlayacağım bakalım)

MeyveliTepe
27-03-2010, 22:27
:) 12 dekar toprakta isterseniz binlerce çeşit sebze yetiştirirsiniz. Ben bu yıl 80 metrekare net sebze adalarında 200'e yakın çeşit yetiştirmeyi planlıyorum. Sadece acılık sıralamasında 1,2,3 ve 4 numaralı biberleri uzakta bir yerde yetiştireceğim.

Elinizi korkak alıştırmayın yani :) -sadece markalamaya ve çapraz tozlaşma mesafelerine dikkat-

akcan67
27-03-2010, 22:31
Fesleğeni domatesle beraber dikmek için acaba ikisinin tohumlarınıda aynı anda mı ekmeliyiz.Aynı zamanda kadife çiçeğimide.

MeyveliTepe
27-03-2010, 22:40
Öyle bir şart yok. Sadece domatesler fide olup diktikten kısa bir süre sonra veya aynı zamanda kadife ve fesleğen fideleriniz hazır olsa iyi olur. Bunun için domates tohumlarını ekerken fesleğenler de ekilebilir. Kadife çimlenmek için daha fazla ısı istiyor ama daha hızlı gelişiyor. DOmatesten 2-3 hafta sonra da ekilebilir.

üzüm
27-03-2010, 22:42
Sayın balbay,
Rüzgar yönünü dikkate alıp, ara sıralara mısır, ayçiçeği, sırık fasulye gibi bariyer yapabilecek sebze türlerini ekerseniz daha rahat edersiniz.

Çapraz döllenmeye yatkın bitkiler biber, ayçiçeği, mısırdır. Bunlar çok rahatlıkla birbirlerini dölleyerek ürünün baskın çeşite dönmesini sağlar. Tohum almayacaksanız diğer bitki çeşitlerini çok uzak dikmenize gerek yok.

balbay
27-03-2010, 22:53
Bende öyle düşünmüştüm. Daha önce en geniş 140 dekar da tek tip domates yetiştirmiştim. Şimdi ise 3-4 yıldır yaptığım hobi bahçemin boyutunu abartacağım. Resimlemeye pazartesi günü başlıyorum. Tavsiyeler itina ile dikkate alınır. Bu arada Kadife çiçeği tohumu yollamak isterseniz seve seve kabul ederim. Çünkü elimde ancak 30-40 sıra yetecek tohum var. Yerli küçük yapraklı fesleğen ve mor-yeşil yapraklı iri fesleğenler bolca var. Dikkatinize.

MeyveliTepe
08-04-2010, 09:50
İlgilenenler için bu konuda yeni bir yazı dizisine (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2010/04/bitkilerin-fantastik-dunyasi.html) başladık.

cagatayyucel
08-04-2010, 11:10
çok güzel olmuş yazınız sn meyvelitepe

escal78
08-04-2010, 11:27
Bende geçensene bütün domateslerimin üstünde üzümün verdiği linkteki kahverengi böçeklerden çok gördüm hepsini toplayıp atmama rağmen yinede geliyorlardı.bu sene karanfil çiçeği ve fesleğeni bende deniycem.

Sizlere sormak istediğim birşey var yaprak biti gibi böcekten bahsediliyor bunlar gözle görülebiliyormu?Çünkü nezaman bahçeye insem bi katışıntı tutuyordu bununla alakası warmı acaba??piskolojikmi anlamadım:(

escal78
08-04-2010, 11:33
Küçük bir bahçem var arıklar yaparak sebzelerimi arıkların üstüne dikiyorum bahsettiğiniz karanfil çiçeğini ve fesleğeni arıkların üstüne diğilde içine diksem aynı sonucu alabilirmiyim acaba????

Birde çapraz dikim nasıl oluyor??

Teşekkürler

üzüm
08-04-2010, 17:54
Kadife, fesleğen, domatesi aynı düzlemde ekiyorum. Özellikle kadife çiçeğinin nematodları uzaklaştırmasındaki etkisinin düzlem farkında nasıl olduğunu bilemiyorum.

(çapraz dikim: Dama veya satranç tahtasında siyah (veya beyaz) zemine dikim yaptığınızı farz edin)

k_donmez
08-04-2010, 18:18
Daha domates fideleri 3 santim boyundayken, bugün kadife fideleri bulunca alıp domates dikeceğim alanın başlangıcına 5 tane diktim. Güvenlik tamam, şimdi sıra domateslerin dikilmesinde.

escal78
09-04-2010, 09:49
Kadife, fesleğen, domatesi aynı düzlemde ekiyorum. Özellikle kadife çiçeğinin nematodları uzaklaştırmasındaki etkisinin düzlem farkında nasıl olduğunu bilemiyorum.

(çapraz dikim: Dama ve ya satranç tahtasında siyah (ve ya beyaz) zemine dikim yaptığınızı farz edin)

Teşşekürler sn üzüm

etxeberria
21-04-2010, 22:55
Merhabalar,

Babaannem ile küçükken bahçeyle ilgilenirken,ister ağaç fidesi ister sebze fidesi dikerken hep yanlarına bir diş sarımsak ve de bir de fesleğen ekerdi.Öğrendiğim kadarı ile fesleğeni kullanan var,acaba sarımsak konusunda da bilginiz var mı? Ben yıllardır babaannemden öğrendiğim gibi bir diş sarımsak ekerim de.Çoğunlukla hep sağlıklı ürünler aldım,yine de sormak isterim yanlış bir yanı var mıdır sarımsağın?

üzüm
22-04-2010, 10:32
Sayın etxeberria,

Babaanneniz çok doğru yapıyormuş. Sarımsak pek çok sebze için zararlıları uzaklaştırmak amacıyla kullanılır; örneğin turpgiller, pancar, salatalık, marul, kereviz. Elma ve armut ağacı için kullanılır. Bildiğim kadarıyla fasulye ile uyumsuz. Gül dibine de sarımsak dikilir.

Kiraz
23-04-2010, 20:38
Sarımsak bazı sebzelerin aromasını, tadını da etkiliyormuş ve daha güzel yapıyormuş. Bunun için bir sebze yanında özellikle kullanılırmış ama hangi sebze olduğunu hatırlayamadım.

agozce
24-04-2010, 01:57
Sayın Meyvelitepe merhaba, kardeş bitkiler mantığı sadece sebzeler için mi geçerli? Meyve ağaçları için de geçerli olabilir mi ? Bu konuda bilginiz var mı? (Elma,armut, üzüm, erik, ceviz........)

MeyveliTepe
24-04-2010, 07:34
Tabii ki meyve ağaçları için de geçerli. Meyve ağaçlarının başka meyve ağaçlarıyla ya da diğer bitkilerle bir çok etkileşimleri oluyor.

üzüm
24-04-2010, 09:33
Sarımsak bazı sebzelerin aromasını, tadını da etkiliyormuş ve daha güzel yapıyormuş. Bunun için bir sebze yanında özellikle kullanılırmış ama hangi sebze olduğunu hatırlayamadım.

Pancar ve lahananın tadını güzelleştiriyormuş.

Eğer organik yetiştiricilik yapılıyorsa sarımsakla beraber ekime dikkat etmek gerekiyor. Sarımsak yararlı, zararlı ayırımı yapmadan uzaklaştırma / öldürme işlevini gördüğü için daha dikkatli kullanılması gerekiyor.

Kadife çiçeği hem toprak altı hem de toprak üstü kısmıyla pek çok zararlıyı uzaklaştırdiği için Patlıcangiller'de sarımsak kullanma ihtiyacı duymadım.

Kırmızı lahanaya yakın sarımsak ekmiştim. Sarımsağa yakın olan kırmızı lahanalar daha güzel geliştiler. (Bu sonbaharda ikisini beraber ekip tekrarlanacak mı diye bakacağım)

agozce
24-04-2010, 23:17
Tabii ki meyve ağaçları için de geçerli. Meyve ağaçlarının başka meyve ağaçlarıyla ya da diğer bitkilerle bir çok etkileşimleri oluyor.

Çok teşekür ederim. Biraz daha detay mümkün mü? Veya kaynak? :)))

elek
27-04-2010, 13:37
Merhabalar, 2 m^2 lik balkonumda ne yapsam nasıl etsem de daha çok çeşit yetiştirebilsem, saksılara beraber ne ekebilirim acaba diye araştırırken rastladım bu konuya ve çok ilgimi çekti. Herkese teşekkür ederim verdikleri bilgiler, aktardıkları deneyimler için. Benim bunları uygulayabilecek kadar geniş bir yerim olmasa da "ilaçsız olmaz" diyen amatör çiftçi anne ve babama aktaracağım bakalım :)

Sayın agozce, internetteki kaynaklarda hemen her yerde sarımsak, fesleğen ve soğanın zaralıları uzak tutmasından dolayı meyve ağaçlarının çevresine ekilmesi önerilmiş. Ayrıca çin sarımsağının (Allium schoenoprasum) özellikle elma ağaçlarındaki kahverengi lekelenmeler yapan hastalığın önlenmesine yardımcı olduğu bildiriliyor. Latin çiçeğinin de (Nasturtium) kurtlanmaya neden olan güveleri uzak tutması nedeniyle meyva ağaçlarıyla birlikte ekilmesi öneriliyor.
Aşağıdaki kaynakta değişik bitkilerin nelerle ekilebileceği (ve ekilemeyeceği) ve ana bitkiye sağladıkları faydalar detaylı bir şekilde listelenmiş, umarım işinize yarar.
http://www.ghorganics.com/page2.html

agozce
28-04-2010, 01:21
Sayın elek, çok teşekür ederim. İnceledim.

Kiraz
30-04-2010, 14:14
Oldukça güzel bir tablo da burada var.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Tamamının tercüme edilmesi zor olabilir ama en azından her yararlandığımızda, baktığımız maddedin açıklamasını foruma ekleyebiliriz.

Kiraz
30-04-2010, 14:32
Sn. Zeki Yağlı'nın hediyesi kuşkonmazı (asparagus)nereye dikeceğimi düşünüyordum, yukarıdaki tabloya bakarsak:

Domates için yararlı,
Aster, dereotu, kişniş, maydanoz, fesleğen, karakafes otu, kadife çiçeği ile uyumlu,
Patates, soğan, sarımsak ile uyumsuz.
Bu grupta, kadife çiçeği zararlı böcekleri kaçırmak için kullanılabilir.

verdoque
30-04-2010, 15:39
Oldukça güzel bir tablo da burada var.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Tamamının tercüme edilmesi zor olabilir ama en azından her yararlandığımızda, baktığımız maddedin açıklamasını foruma ekleyebiliriz.

Google translate cümle çevirilerinde iyi değil ama tabloyu fena çevirmedi. (Tablo başlıklarına orjinalinden bakmakta fayda var)

Teşekkürler Sn. Kiraz :)

http://translate.google.com/translate?hl=tr&sl=en&tl=tr&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FList_of_c ompanion_plants

üzüm
30-04-2010, 18:24
Domates (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=384435&postcount=35) ve biber (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=384439&postcount=36) için hazırlamıştım.

sibelin bahcesi
30-04-2010, 19:10
Benim bahçemdede geçen yıl ektiğim reyhanların kuruyup tohumunu toprağa dökmesinden dolayı bahçede reyhan fidelerim var,bunları biber,patlıcan,ve domates diplerine diksem fesleğenin gördüğü işlevi görürmü (sinekler için)neticede aynı familyadan.:rolleyes:

Kiraz
30-04-2010, 23:02
Domates ve salatalık uyumlu diye biliyorum, tabloda uyumsuz gözüküyor.
Domates ve dereotu uyumlu diye biliyorum, tabloda uyumsuz gözüküyor.

üzüm
01-05-2010, 00:11
Yardımcı bitkiler (Kardeş bitkiler) listesi çoğunlukla uzun yılların gözlemi, pek azı bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Kaynak ülkeler İngiltere ve Amerika'dır.

Çok fazla çeşit yetiştirmesemde uzunca bir süredir organik bahçecilik ile ilgileniyorum. Wikipedia sitesindeki listenin en güvenilir liste olduğunu düşünüyorum.

İnternetde biraz dolaştım; açıklayıcı tam bir metin bulamadım. Vaktim olduğunda biraz daha araştırırım.

üzüm
01-05-2010, 09:25
Aşağıdaki bilgi domates ve dereotu birlikteliği ile ilgili.

Sanırım buldum nedenini.
Dereotu domates bitkisi için domates tırtılına (http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato_worm) karşı tuzak bitki oluyormuş. Dereotu enfekte olunca ya elle tırtılları toplamak veya bitkiyi imha etmek gerekiyormuş.

Bir yetiştirici dereotu gelişince domatesin büyümesini engellediği yazmış. Bunun nedeni yukarıdaki sebepten olabilir.

Öte yandan kadife çiçeğinin bir özeliği domates tırtılını uzaklaştırması.

Bir bitkinin etrafında zararlısını hem uzaklaştıran hem de çeken bitkilerin olması iyi bir şey değil.

Kadife çiçeği organik domates yetiştirmedeki en büyük yardımcıyken dereotunun orada iş yok.:D Domatesle dereotunun tabakta buluşmasıdan yanayım. Kadife çiçeksiz domates yetiştirilecekse denenebilinir. Deneyende sonuçlarını aktarırsa iyi olur.

Kadife çiçekli domateslerde bu tırtıllara hiç rastlamadım.Ya kadife uzaklaştırıyor, ya da çevremde/ülkemde bu zararlı yok.

Bahçemde domates için kadife çiçeği (domates zararlılarını uzaklaştırıp/yararlıları çeker) ve fesleğen (domatesin gelişimini destekler) yeterli oluyor. Diğer yardımcı bitkileri denemedim. Borage (hodan) dikmeyi düşünmüştüm; bu bitkinin tomates tırtılını uzaklaştırdığını öğrenince vaz geçtim. Nasıl olsa kadife bu işi de yapıyor...


Bazı kaynaklarda kardeş bitki olarak gösterilmesinin nedeni kadife çiçeği yerine isim karmaşasından dolayı aynısefa çiçeğinin dikilmesi ve bu bitkinin kadife çiçeği gibi işlev görmemesi nedeniyle tırtıl ile mücadelede dereotunun kullanılması olabilir.

üzüm
01-05-2010, 12:21
Domates ve salatalık uyumlu diye biliyorum, tabloda uyumsuz gözüküyor.

İlk mesajdaki listenin kaynağı (http://attra.ncat.org/attra-pub/complant.html#chart) eski bilgilerin günümüze aktarılması sonucu oluşmuştur. Günümüzde eskilerin toprak, hava, su koşullarına, tohumlarına, sahip değiliz. Üstelik birde eskilere oranla çok daha fazla hastalıkla mücadele ediyoruz.

Tahminim bu listede bahsedilen salatalığı ve tohumunu günümüzde bulmak çok zor. Piyasadaki salatalık tohumları sırık isteyen/sırığa yatkın türler. Belki yerli (eski) tip salatalık tohumu ile denenebilir.

Yine de salatalık bitkisi (kabakgillerin pek çoğu) hastalıklara karşı direnci düşük bir bitkidir. Bazı hastalıklar çevresindeki bitkilere taşınabiliyor. Kabakgilleri mümkün olduğunca patlıcangillerden ayırmakta yarar var.

Kiraz
01-05-2010, 21:57
İki sıra domatesin önüne dereotu ekmiştim, çimleniyorlar. Domatesin yanında aynı zamanda fesleğen ve kadife de olacak. Bu durumda toprağını bozmadan (toprak çok yumuşak, işim zor olacak) dereotunu taşımayı düşünüyorum ya da biraz daha gelişince söküp başka yere alırsam tekrar tutar mı?

MeyveliTepe
01-05-2010, 22:47
Dereotunu salatalık ile birlikte ekmek özellikle öneriliyor.

üzüm
01-05-2010, 22:52
:(
Dereotunu hiç taşımadım ama dereotu kazık köke sahip olduğu için taşımada kayıp çok olabilir.

Türkiye'de domates tırtılı olup/olmadığını bilemiyorum; tırtıllar yoksa dereotlarına yazık olur.

İsterseniz dereotlarını şimdilik yerinde bırakın; gençken bir sorun yaratmıyormuş. (Birlikte ekim yapan birisi dereotunun gençken sorun yaratmadığını, olgunlaşınca domatesi kötü yönde etkilediğini anlatıyor.) Yeniden tohum ekme şansınız varsa ekin. Bu arada Mine Hanım'a veya domates zararlıları başlığında tırtılın Türkiye'de olup olmadığını sorayım. (Ben de merak ediyorum.)

elek
02-05-2010, 20:18
İki sıra domatesin önüne dereotu ekmiştim, çimleniyorlar. Domatesin yanında aynı zamanda fesleğen ve kadife de olacak. Bu durumda toprağını bozmadan (toprak çok yumuşak, işim zor olacak) dereotunu taşımayı düşünüyorum ya da biraz daha gelişince söküp başka yere alırsam tekrar tutar mı?

Sn. Kiraz, ben arkadaşımın bahçesinden balkonda saksıda yetiştirmek için iki kök dereotunu çıkartıp getirdim, biri tuttu biri 2-3 gün sonra öldü. Bendeki verilere göre 50% şansınız var yani :)
Kökü derin,15 cm kadardı benim söktüklerimin. Çıkartırken çok özenmedik, yan kökler filan koptu hep, çapayla çektik aldık ama biraz daha özen gösterilirse tam tutabilir belki.

üzüm
02-05-2010, 20:47
Mine Hanım,

Yabancı kaynaklarda ingilizcesi 'tomato hornworm', latincesi 'Manduca quinquemaculata' olan domates zararlısıdan bahsediliyor. Acaba bu zararlı ülkemizde var mı?

Teşekkür ederim.

üzüm
02-05-2010, 20:55
Dereotunu salatalık ile birlikte ekmek özellikle öneriliyor.

Katılıyorum.

"Kardeş Bitkiler" başlığında konuyu yazdım; "Sebze bahçesi hazırlama" başlığında sesimi çıkarmadım. :D

Ben karışık ekim yapmıyorum. Domates, kadife, dereotu, salatalık içeren karışık ekim konusunda deneyimli sizsiniz.

Mine Hanım'dan cevabı alınca belki karışıklık önlenir.

Kiraz
03-05-2010, 08:06
Dereotu-salatalığı duymuştum ama bu sıra o kadar yeni bilgi okuyorum ki bu bilgiler oturumadan karışıklıklar da oluyor. İki adaya dereotu ekmişim, salatalıkların olacağı adaya ekmemişim, bir iki parça dereotunu kürekle bozmadan taşıyacağım.

Dün, kardeş bitkiler için "wikipedia"dan sadece bana gerekli bölümleri içeren bir liste aldım. Listede bahçede ekeceğim bitkilerin altını çizdim, artık bahçeye bununla çıkıyorum :)

Mine Pakkaner
07-05-2010, 21:50
Mine Hanım,

Yabancı kaynaklarda ingilizcesi 'tomato hornworm', latincesi 'Manduca quinquemaculata' olan domates zararlısıdan bahsediliyor. Acaba bu zararlı ülkemizde var mı?

Teşekkür ederim.

Başka bölgeleri bilmiyorum ama benim Ege' de karşılaşmadğım bir zararlı Sayın Üzüm.

:(
...
Türkiye'de domates tırtılı olup/olmadığını bilemiyorum...

Sebze yeşil kurdu var, yapraklarda ve meyvede zarar yapar. Heliothis armigera.
Siz bana Manduca quinquemaculata yı sormuştunuz. Ama asıl sorun sebze yeşil kurdudur. Domates, biber, fasulye, patlıca ve bamyanın canına okur.

Mine Pakkaner
07-05-2010, 21:56
...kadife çiçeği (domates zararlılarını uzaklaştırıp/yararlıları çeker) ...

Kadife çiçeği nematodları kaçırır ama kırmızı örümceği de çeker. Kırmızı örümcek de önemli bir domates zaralısıdır.

Domatesin kendi yapraklarını soğuk suda ezer ve bitkiye püskürtürseniz zararlıları kaçırıp yararlıları çektiği de tespit edilmiş.

üzüm
08-05-2010, 18:29
Mine Hanım,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Elimdeki dökümanlar, kitaplar, internet üzerindeki bilgiler İngiltere, Amerika kaynaklı. Bazı işleri körü körüne yapıyorum.

Kadife çiçeği sebze yeşil kurdu (Heliothis armigera=Helicoverpa armigera=Tomato Fruit Borer) için etkiliymiş. Domatesin yanı sıra biber, fasulye, patlıcan ve bamyanın da ekimini yaparım. Bu bitkilerde de tırtıla rastlamadım. Büyük alan ekiminde belki farklılıklar olabilir ama kendi ihtiyacım için yaptığım sebze bahçemde tırtıl olmamasının sebeplerinden biri herhalde kadife çiçeği.

Kırmızı örümcek bahçemde var. İlginç tarafı ise kadife çiçekli domateslerin yapraklarını göz kontrolü ve elle imha yöntemiyle tek tük olan kırmızı örümceklerden temizlerken çiçek bahçesindeki - burada kadife çiçeği yok- kırmızı örümcekler ile baş etmekte zorlanıyorum.

Bahçemde uğur böceği oldukça çok var; ingilizcesi lacewings olan tülkanatlıya benzettiğim böceklerden de var. Bu böcekler kırmızı örümceğin düşmanı.

Seyrek olarak gördüğüm kırmızı örümceklere karşılık domatesleri kadife çiçeksiz yetiştirdiğimde daha büyük sorunlarla uğraştığım için kadifeden vazgeçemiyorum. Ayrıca kadife çiçeği yararlı böcekleride çektiği için galiba denge söz konusu.:)

Domateste olmayıp diğer patlıcangillerde rastladığım böcekler için sizin önerdiğiniz domates yapraklarından yapılan ilacıda kullanıyorum. Kadife çiçeğini sebze bahçesine yetecek kadar yetiştiremediğim için bazı zararlılar için bu bitkinin yapraklarından yapılan ilacıda sık kullanmaktayım.

Kedi Tırnağı
01-06-2010, 19:12
Fesleğen' in kaçırtıcı özelliğini okumuştum. Bugün bir saksı fesleğen aldım. Bildiğimiz küçük yapraklı, süs için satılanlardan. Bu fesleğen türü de etkili mi yoksa iri yapraklı olandan mı gerekiyor mutlaka? Bir saksı da arkadaşım hediye almış bana. Bir ara gidip onu da olacağım. Bu saksıdaki fesleğen fidelerini, domates saksılarımın dibine eksem olur mu? Kökleri zedelenir mi acaba çıkarırken?

Fesleğen ile ilgili bir başlık da bulamadım maalesef. Fesleğenin yetiştirilmesi, tohumunun ne zaman nasıl alınacağını da öğrenmek isterim. fideler çok pahalıya geliyor çünkü:D Bilseydim geçen seneden tohumla onlarca fide üretip balkonu bir müfreze fesleğenle korurdum:D

verdoque
02-06-2010, 11:31
Sn Kedi Tırnağı fesleğen başlığı:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1314

Ben bu sene İstanbul tohumculuğun iri yapraklı fesleğen tohumlarından alıp ekmiştim, 50'nin üzerinde fidem var. Bunları bahçeye alacağım ama bir türlü sıra gelmedi.

Tohumdan ekince büyümesi çok yavaş oluyor bilginiz olsun. Fesleğenleri biber-patlıcan gibi tohumdan gelişmesi yavaş olan bitkilerle aynı zamanlarda ekmek gerek bana kalırsa.

Gördüğüm kadarıyla dediğiniz top fesleğen domates yakınına ekiliyor. Ama ben hem boyu uzasın yüksekte de etkili olsun, hem de salatalara girsin işe yarasın diye iri yapraklı tercih ettim.

Bir de geçen sene fide olarak aldığım top fesleğenin tohumlarını ektiğimde çimlenme sağlayamadım. Bunları da f1'den yetiştiriyorlar diye şüpheleniyorum.

Kedi Tırnağı
03-06-2010, 05:18
Sn Verdoque, yanıtınız için teşekkür ederim. Ben bu arama işini hala öğrenemedim galiba anlamadım:) Bir sürü başlıkta ve ayrıntılı arama kısmında arattım ama bulamamıştım.
İri cinsi tohumdan ekmek için geç kalmışımdır herhalde. Henüz başlığı incelemedim.
Önceden bu bilgiyi bilseydim iyi olurdu ama ne yapalım sağlık olsun:D

üzüm
03-06-2010, 21:42
Büyük yapraklı fesleğen ile küçük yapraklısı (top fesleğen) arasında kardeş bitkiler açısından fark olduğunu belirten bir kaynağa şimdiye kadar rastlamadım.

Bildiğim kadarıyla küçük yapraklı fesleğen büyük yapraklı fesleğenin kullanıldığı (çorbalarda, salatalarda, fesleğen sosunda, vs.) yerlerde kullanılıyor; yani küçük yapraklı fesleğen süs bitkisi olma özelliğinin yanında mutfakta da kullanılan yararlı ve aromatik bir bitki.

Fesleğen bitkisi çapraz döllemeye açık bir bitkidir, yani farklı iki türü yakın ekerseniz onlardan elde edeceğiniz tohumlardan yetiştireceğiniz fesleğenler tadsal ve görsel farklılıklar gösterebilir. Birden fazla çeşitte yetiştirilecekse tohumluk bitkiyi çapraz döllenmeden korumak için ayrı yetiştirmek gerekir.

Kedi Tırnağı
04-06-2010, 01:12
Gece eve dönerken, belediyenin bir site önüne diktiği kadife çiçeğinden bir fide çaldım:D( ne yapayım yakında satan bir yer göremedim) Nematodları kaçırdığı yazıyor ya. Eve gelince düşündüm '' hazır paket aldığım torfta nematodun işi ne, domatesin yanına ekip, fidenin köklerindeki topraktan, başka zararlıları durduk yere bulaştırmanın alemi ne'' diye:D
Gerçi başka bir paket toprak karışımını da eklemiştim saksılarıma. Ondan bişiler bulaşmış da olabilir. Neyse ben gene başka bir saksıya dikip ayrı balkona koydum kadifeyi:) tohum almak için kullanırım hem de güzel görünür.

2 saksı fesleğeni de domat saksıların aralarına yere koydum şimdilik. Domateslerin yanına diksem mi acaba? Fesleğen saksısındaki topraktan bişiler bulaşmasın bu sefer de? Yani fesleğen her tür zararlıyı kaçırıyormuki?
Vallahi ben iyice paranoyaya bağlıyorum, sonum iyi değil:D

Murat Uysal
18-03-2011, 22:48
Arkadaşlar bahçe planlaması yapıyorum. Yalnız anlayamadığım bir şeyler var..ben yapacağım adaları yazayım boşlukları hadi birlikte dolduralım. Sebze Adaları 1,25 *3 m ve sekiz adet.

1. Ada: Pembe Domates, Çorbacı Turşuluk Biber, Uzun Siyah Patlıcan, Büyük ve küçük yaprak fesleğen (karışık), Kadife, Yeşil soğan

2. Ada: Dikenli Köy Salatalığı (Geçen Sene hem yerde güzel oldu kabakla birlikte hemde çalıda), Dereotu, Kadife, (....buraları dolduramadım)

3. Ada: Siyah Domates, Çorbacı Turşuluk Biber, Tombul Patlıcan, Büyük ve küçük yaprak fesleğen (karışık), Kadife, Yeşil soğan

4. Ada: Salatalık(Turşuluk), Kadife, (....Buaraları Dolduramadım)

5. Ada: Fasülye (konservelik empürme-çok dökülür-Köylü), Mısır (Çok tatlı olur-köylü), kadife, fesleğen (....Buraları Dolduramadım)

6. Ada:Okka Köy Domatesi, Dolma Biber, Uzun Siyah Patlıcan, Büyük ve küçük yaprak fesleğen (karışık), Kadife, Yeşil soğan

7. Ada: Fasülye (konservelik empürme-çok dökülür-Köylü), Mısır , (Buraları Dolduramadım)

8. Ada: Okka Köy Domatesi , dolma Biber, Tombul Patlıcan, Yeşil Soğan, fesleğen, Kadife

Ayrıca küçük adacıklarda ayrı ayrı maydanoz, semizotu (Belki ekmem diğer kumlu bahçemde yabanisi çok var) marul dikmeyi düşünüyorum.
Bahçenin uzak bir noktasına acı biberleri (Tabasco, Arnavut biberi ve diğer biberleri) direk toprağa dikeceğiz. toprak ıslahı yapılmış şekilde.
Ayrı bir yerde ayçiçeklerini mısırla karışık ekeceğim (Geçen sene denedim. Güzel oluyor) Mısır , Ayçiçeği arasınada öbek öbek fasülyeler yapacağım.
Ayrı bir yerde de yaz kabağı, bal kabağı, kavun ve karpuzları ekeceğim..




Evet arkadaşlar... fikirlerimizi lütfen paylaşalım. Benim fikirlerim bunlar. dolduramakdıklarım var.

MeyveliTepe
19-03-2011, 11:27
Salatalıkla birlikte turp, kırmızı pancar gibi köklü bitkiler, soğan ve sarımsak ekebilirsiniz. Salatalık adalarında latin çiçeğini özellikle tavsiye ederim. Aralara tek tük kıvırcık da ekebilirsiniz.

Fasulye ve mısır geleneksel olarak çok iyi arkadaş olmalarına rağmen adalarda mısır ekmenizi tavsiye etmiyorum. Boyu 3 metre ve kökü adanın dörtte birini kaplayan mısırınız olabilir :) Fasulye adalarında patlıcan da iyi gidiyor.

Domates adalarına patlıcan dikerken dikkatli olun. Patlıcan az olsun. İkisi de çok büyüyor. Biribirlerinin ışığını kesmemeli.

Domates adalarında maydonozgiller, yaprak kereviz (celery) iyi gidiyor. Yaprak kereviz ekerseniz bir adada en fazla iki tane olsun (zaten iki tanesi 2-3 ailenin bir yıllık ihtiyacını karşılar).

Adalara ve adaların dışında ama hemen yakınında hiç bir kabak türü ekmeyin. Tüm adayı riske sokar.

Bitkilerin adadaki yerlerini belirlerken güneş durumuna dikkat edin. Yüksek bitkiler, alçak bitkileri ışıksız bırakmamalı.

Adalarda sebze yetiştirirken, tüm bitkilerin normalden 2-3 misli daha büyük olacağını unutmayın. Hesapları buna göre yapın. Askılarınız yeterince yüksek ve sağlam olsun. Temmuz ortasında domates adalarınızın bir anda yüzer kilo yüklenmesi işten bile değildir.

Fesleğenler ortalarda, bitkilerin arasında oluşacak kubblelerde, kadifeler sınır bekçisi gibi kenarlarda olsun.

Ayçiçeği ve salatalık iyi arkadaş ama adalarda değil. Tek bir ayçiçeği de bir adanın tamamını işgal edebilir. Ada dışındaki yerlerde iyi olur.

Yerinizin durumuna göre ada dışında üç kardeş (mısır, fasulye, kabak) uygulaması yapabilirsiniz. Kışlık kuru fasulyeniz için iyi olur. Yalnız aralarındaki mesafeniz en az 2 metre olsun. Kışlık fasulyelerinizde (özellikle), ve adalarınızda kaolin uygulaması yapmanız çok işe yarar.

Yeri uygun olan arkadaşlara kendi nohutunuzu ekmenizi tavsiye ederim. Nohut yemeğini yeniden keşfetmenizi sağlayabilir.

Murat Uysal
19-03-2011, 15:01
Çok Teşekkür ederim Sayın Meyveli Tepe. Sizin söylediklerinize göre o zaman yeni bir plan yapayım..Tekrar dan paylaşırım..

cou
23-03-2011, 21:03
Salatalıkla birlikte turp, kırmızı pancar gibi köklü bitkiler, soğan ve sarımsak ekebilirsiniz. Salatalık adalarında latin çiçeğini özellikle tavsiye ederim. Aralara tek tük kıvırcık da ekebilirsiniz.

Fasulye ve mısır geleneksel olarak çok iyi arkadaş olmalarına rağmen adalarda mısır ekmenizi tavsiye etmiyorum. Boyu 3 metre ve kökü adanın dörtte birini kaplayan mısırınız olabilir :) Fasulye adalarında patlıcan da iyi gidiyor.

Domates adalarına patlıcan dikerken dikkatli olun. Patlıcan az olsun. İkisi de çok büyüyor. Biribirlerinin ışığını kesmemeli.

Domates adalarında maydonozgiller, yaprak kereviz (celery) iyi gidiyor. Yaprak kereviz ekerseniz bir adada en fazla iki tane olsun (zaten iki tanesi 2-3 ailenin bir yıllık ihtiyacını karşılar).

Adalara ve adaların dışında ama hemen yakınında hiç bir kabak türü ekmeyin. Tüm adayı riske sokar.

Bitkilerin adadaki yerlerini belirlerken güneş durumuna dikkat edin. Yüksek bitkiler, alçak bitkileri ışıksız bırakmamalı.

Adalarda sebze yetiştirirken, tüm bitkilerin normalden 2-3 misli daha büyük olacağını unutmayın. Hesapları buna göre yapın. Askılarınız yeterince yüksek ve sağlam olsun. Temmuz ortasında domates adalarınızın bir anda yüzer kilo yüklenmesi işten bile değildir.

Fesleğenler ortalarda, bitkilerin arasında oluşacak kubblelerde, kadifeler sınır bekçisi gibi kenarlarda olsun.

Ayçiçeği ve salatalık iyi arkadaş ama adalarda değil. Tek bir ayçiçeği de bir adanın tamamını işgal edebilir. Ada dışındaki yerlerde iyi olur.

Yerinizin durumuna göre ada dışında üç kardeş (mısır, fasulye, kabak) uygulaması yapabilirsiniz. Kışlık kuru fasulyeniz için iyi olur. Yalnız aralarındaki mesafeniz en az 2 metre olsun. Kışlık fasulyelerinizde (özellikle), ve adalarınızda kaolin uygulaması yapmanız çok işe yarar.

Yeri uygun olan arkadaşlara kendi nohutunuzu ekmenizi tavsiye ederim. Nohut yemeğini yeniden keşfetmenizi sağlayabilir.

Nohut toprağa azot bırakıyor diye biliyorum acaba bakla gibi toprağı zenginleştirmek için deneyebilirmiyiz?

ciceksever70
25-03-2011, 07:13
Bugün fasülye ve bakla siriklari icin ayirdigim yere ispanak ve pazi tohumlari atmayi düsünüyorum. Bunlar birbiri ile uyumlu sebzeler midir?

acemi ciftci
25-03-2011, 09:04
Bahçede değil de saksıda sebze yetiştirecekler de bunlara uyabilir mi?

Limonlu fesleğen, tiny tim domates, habanero, nane, portakal kokulu kekik ve minyatür marul tohumlarım var ve saksı için hangi kardeş bitkileri ekmek gerek tam bilmiyorum. Ayrıca cüce fasülye ve bezelye, salatalık tohumları da almayı düşünüyorum. Hepsi saksıda yetişecek.

Başlığın tamamını okudum ama genelde veriler bahçe için. Saksı için de hepsi geçerliyse kadife çiçeği ve sarımsak da almak gerek demek.

Kiraz
25-03-2011, 09:22
Sn. Acemi Çiftçi, geçen sene saksıya ektiğim domateslerin yanına kadife çiçeği ve fesleğen diktim. Gayet güzel büyüdüler. Fesleğenler için ayrıca saksı kullanmanıza gerek kalmıyor ve gelişmelerinde problem olmuyor.

Ekeceğiniz bitkilere saksıda gerekli yer var ise kardeş bitkilerden uygun olanlarını beraber kullanabilirisiniz.

nurguldk
25-03-2011, 11:50
Sn Meyveli Tepe,

Yazılarınızı keyifle takip ediyorum. Bahçemde şimdiye kadar hiç kimyasal kullanmadım. Bu nedenle bilgileriniz çok ilgimi çekti. Bu sene bu yöntemleri mutlaka deneyeceğim. Yine her konuda olduğu gibi ağaçlar.neti daha önce keşfedemediğim için epey hayıflandım :)

Benim geçen sene en büyük sorunum;
Domateslerin alt kısmının kahverengileşip zaman geçtikçe o bölgenin çürümesi ve roka, tere gibi yeşilliklere dadanan toprak pireleri.
Domatesler ilk meyveden sonra düzeliyor. Duruma göre papatya suyu, oksijenli su, zeytinyağı gibi çeşitli şeyler deniyorum. Ancak toprak pirelerine ne yaptıysam kar etmedi.Bu zararlıdan bu sene kurtulamazsam mecburen ilaçlamak zorunda kalacağım :(( Bu konuda yeşilliklerle uyumlu toprak pirelerini uzaklaştıracak bir yöntem biliyor musunuz?

nurguldk
25-03-2011, 12:05
Bunun üzerine Nietzsche den bir alıntı ekliyorum. Nasıl bir şeyle savaşıyorum :)))

'' Yeryüzü artık küçülmüştür ve üstünde, herşeyi küçülten son insan sıçramaktadır. Toprak piresi gibidir o, kökü kurutulamaz: son insan, en uzun ömürlüdür. ''

BÖYLE BUYURDU ZERDÜŞT / Nietzsche

MeyveliTepe
25-03-2011, 12:34
Domateslerle ilgili #103 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=773660&postcount=103) bu mesajda bazı koruyucu önlemlerden söz etmiştim.

Toprak pireleri bizim bahçede sorun olmadığı için ilgilenmemiştim. Mine hanımın bu konuda bir kaç yazısı var. Onları gözden geçirmek muhakkak faydalı olacaktır. Ayrıca başka ne gibi önlemleri olabilir biraz araştırma yaparak yazarsam daha sağlıklı olur.

Öte yandan zehirli ilaç atarsanız yediğiniz yapraklara atmış olacaksınız. Sistemik özelliklerden dolayı yıkasanız bile geçmeyecektir. Şimdilik kültürel önlemlere yoğunlaşmak daha iyi. Bir şey bulursam özellikle yazarım.

nurguldk
25-03-2011, 15:12
Domateslerle ilgili #103 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=773660&postcount=103) bu mesajda bazı koruyucu önlemlerden söz etmiştim.

Toprak pireleri bizim bahçede sorun olmadığı için ilgilenmemiştim. Mine hanımın bu konuda bir kaç yazısı var. Onları gözden geçirmek muhakkak faydalı olacaktır. Ayrıca başka ne gibi önlemleri olabilir biraz araştırma yaparak yazarsam daha sağlıklı olur.

Öte yandan zehirli ilaç atarsanız yediğiniz yapraklara atmış olacaksınız. Sistemik özelliklerden dolayı yıkasanız bile geçmeyecektir. Şimdilik kültürel önlemlere yoğunlaşmak daha iyi. Bir şey bulursam özellikle yazarım.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Toprağı çapalayıp, havalandırmak zaten her sene yapılıyor. Bu durumda tekrar aynı şey olursa Mine hanımın da önerileri doğrultusunda ilaç kullanmaya mecbur kalacağım. Bunu da hiç istemiyorum.
Merakla sizden haber bekliyor olacağım.

Sevgiler..

himone
01-07-2011, 13:15
Arkadaşlar kardeş bitkileri illa ki adalarda mı uygulayacağız? Wikipedia'ya göre patlıcan, fasulye ve biber kardeş bitki gözüküyor. Şimdi normal bir bahçede(Sebze adaları değil) iki patlıcan arasını 40 ar cm verdiğimizde araya 2-3 tane fasulye atabilirmiyiz? Veya Domates ile soğangiller kardeş bitki gözüküyor. O halde iki domates arasını 45 cm verdiğimizde bu araya 2-3 tane soğan veya sarımsak atabilir miyiz? Teşekkürler...

himone
01-07-2011, 13:18
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

MeyveliTepe
01-07-2011, 13:39
Arkadaşlar kardeş bitkileri illa ki adalarda mı uygulayacağız? Wikipedia'ya göre patlıcan, fasulye ve biber kardeş bitki gözüküyor. Şimdi normal bir bahçede(Sebze adaları değil) iki patlıcan arasını 40 ar cm verdiğimizde araya 2-3 tane fasulye atabilirmiyiz? Veya Domates ile soğangiller kardeş bitki gözüküyor. O halde iki domates arasını 45 cm verdiğimizde bu araya 2-3 tane soğan veya sarımsak atabilir miyiz? Teşekkürler...

Yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler, birincisi işin ergonomisi, ikincisi güneş durumu, yani birbirinin güneşini doğru etkilemesi konusu.

Açık alanda en klasiği üç kardeş. Mısır, fasulye ve kabak.

himone
01-07-2011, 14:01
Yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler, birincisi işin ergonomisi, ikincisi güneş durumu, yani birbirinin güneşini doğru etkilemesi konusu.

Açık alanda en klasiği üç kardeş. Mısır, fasulye ve kabak.

Teşekkürler cevapladığınız için...

gultar
01-07-2011, 14:24
Arkadaşlar kardeş bitkileri illa ki adalarda mı uygulayacağız? Wikipedia'ya göre patlıcan, fasulye ve biber kardeş bitki gözüküyor. Şimdi normal bir bahçede(Sebze adaları değil) iki patlıcan arasını 40 ar cm verdiğimizde araya 2-3 tane fasulye atabilirmiyiz? Veya Domates ile soğangiller kardeş bitki gözüküyor. O halde iki domates arasını 45 cm verdiğimizde bu araya 2-3 tane soğan veya sarımsak atabilir miyiz? Teşekkürler...

Selam, sn. himone, tabii neden olmasın? ancak saydığınız bitkilerden biri sarılıcı. Onu iyi kontrol etmek gerek. Kontrolsüz kaldığında diğerlerine sarılır ve onların gelişmesini engeller.Hava, güneş ve de su ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerekir. Bu nedenlerle, bahsettiğiniz guruplama bahçe bakımını üstlenen kişiyi çok oyalayacak, yorucu olacaktır. Guruplama yapılırken ışık, su,
ve tırmanma isteklerine göre yapılması uygundur. Başarılar dilerim.Sevgiler.

himone
01-07-2011, 16:50
Selam, sn. himone, tabii neden olmasın? ancak saydığınız bitkilerden biri sarılıcı. Onu iyi kontrol etmek gerek. Kontrolsüz kaldığında diğerlerine sarılır ve onların gelişmesini engeller.Hava, güneş ve de su ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerekir. Bu nedenlerle, bahsettiğiniz guruplama bahçe bakımını üstlenen kişiyi çok oyalayacak, yorucu olacaktır. Guruplama yapılırken ışık, su,
ve tırmanma isteklerine göre yapılması uygundur. Başarılar dilerim.Sevgiler.

Teşekkürler cevapladığınız için.
Aslında fazla oyalayacak gibi gözükmüyor. Seneye şöyle yapacağım;
1- Mısırların arasını 40 cm yapıp arasına 2 veya 3 adet fasulye atacağım.
2- Domateslerin arasını 45 cm verip arasına 2 veya 3 adet soğan atacağım
3- Patlıcan'a 40 cm ara verip araya maksimum 2 adet fasulye atacağım ve bir tane sırık dikeceğim. Fasulyeler sırığa dolansın.
4- Salatalıkların arasını 40 cm verip 1-2 tane sarımsak atacağım.
5- Karpuzların arasını 80 cm verip arasına mısır veya fasulye gibi sarılıcı koyarım.(Karpuz ve Kavunu en ön sıraya ekip güneşini mısırın veya fasulyenin hiç kapatmamasını sağlayacağım)
Sıra aralarınıda 80 cm yaparım. Ayrıca domateslere kadife çiçeği atacağım... Yalnız biberlerin arasına ne koyacağımı bulamadım?

UtkuMun
15-02-2012, 14:39
İlk mesajı atan arkadaş mesaja doğru başlamış ama sonra yanlışlıkla ayçiçeği yazmış sanırım. Mısır(ayçiçeği değil), Fasülye ve kabak bu Orta Amerikalı yerlilerin kullandığı bir metottur hala pek çok çiftçi bu metodu kullanır Amerika'da 'Three Sisters' (üç kızkardeş) diye tabir edilir bu metod, Faulye sırık olarak Mısırı kullanır, aynı zamanda diğer iki bitkinin azot ihtiyacının gübresiz bir şekilde karşılanmasına yardımcı olur. Kabak en büyük yaprağa sahip olan ve sık yaprak döken cinslerden seçilir böylece bitkilerin alt gövdesine ve toprağa gölge yapar ve gübre vazifeside görür. Etkili bir method olmakla beraber bahçe tarımına daha ugundur zira hasadın makinayla yapılması zorlaşır bu metodla.

UtkuMun
16-02-2012, 06:01
Teşekkürler cevapladığınız için.
Aslında fazla oyalayacak gibi gözükmüyor. Seneye şöyle yapacağım;
1- Mısırların arasını 40 cm yapıp arasına 2 veya 3 adet fasulye atacağım.
2- Domateslerin arasını 45 cm verip arasına 2 veya 3 adet soğan atacağım
3- Patlıcan'a 40 cm ara verip araya maksimum 2 adet fasulye atacağım ve bir tane sırık dikeceğim. Fasulyeler sırığa dolansın.
4- Salatalıkların arasını 40 cm verip 1-2 tane sarımsak atacağım.
5- Karpuzların arasını 80 cm verip arasına mısır veya fasulye gibi sarılıcı koyarım.(Karpuz ve Kavunu en ön sıraya ekip güneşini mısırın veya fasulyenin hiç kapatmamasını sağlayacağım)
Sıra aralarınıda 80 cm yaparım. Ayrıca domateslere kadife çiçeği atacağım... Yalnız biberlerin arasına ne koyacağımı bulamadım?

Domates ve soğanın arasına bir iki tane havuç eklersen iyi olur, havuçların gelişimi yavaş olur ancak hem soğanın hem domatesin gelişimine katkısı var havucun. Fasülyelerini ve mısırlarını domateslerden olabildiğince uzağa al. Fasülye, mısırın yanına kabak ailesinden herhangibirini dikebildiğin gibi marul da dikebilrsin. Biberler domatesle çok yakın(hatta iç içe) dikilebilir bu her ikisi içinde faydalıdır.
Kardeş Bitkiler: List of companion plants - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants)

arapsabunu
24-04-2012, 19:12
Kardeş bitkiler başlığının tüm yorumlarını beğen butonuna basmaktan kendimi alamayarak okudum, çok sevdim. Bir gün kendi bahçem olacak, sebze adalarım da inşallah ve o zaman en baştan bir daha okuyacağım, notlar alıp plan yapacağım, bu konuda bilgilerini aktaran tüm üyelere çok çok teşekkürler, forumun göz bebeği bence kardeş bitkiler...

zekkayseri
14-05-2012, 13:29
arkadaşlar kardeş bitkiler yöntemini saksılarda da uygulayabilirmiyiz.
Mesela domatesin altına maydanoz ekebilirmiyiz? saksıdaki toprak her ikisne de yeter mi?

serkan_istanbul
14-05-2012, 13:39
Saksı şayet ufaksa yetmez. Ben büyük saksılara biberlerin arasına roka tere tohumları attım çıktılar ama çok deil bir kaç tane. Biberler büyüyene kadar rokalar hızla gelişiyolar o zamn rokaları koparıp yiyorum. Hemde biberlerın kökleri havalanmış oluyo.

tatlı bezelye
16-05-2012, 17:06
Merhaba,

Hobi bahçemiz ile çitler arasındaki alanı da çapalayıp kullanılır hale getirelim dedik. Sn. amator hobici sağolsun bir sürü hesapta olmayan hediye tohumlar göndermiş:), değerlendirmek istiyoruz. Öte yandan işin ucunda becerememek de var.

Velhasıl-ı kelam, elimizde salatalık (8 fide) , mısır (bol,tane şeklinde)), ayçiçeği (çok bol, tane şeklinde) ve iki adet de saksı kavunu (henüz yeşerdi, genç fide, iki adet) var. Öte yandan 2 mt. ye 50 cm pek verimli olmayan, bol taşlı, inşaat kalıntılı bir toprak var. Daha önceki paylaşımlardan ve wiki linkinden bu bitkilerin birlikte geçinebildiği izlenime vardım ve nasıl en optimum şekilde bu tohumları değerlendirebilirim sormak istedim.

Salatalık ve kavun fidelerini ve mısır ve ayçiçeği tanelerinden hangilerini, hangi aralıkta kullanabilirim acaba? Kalanlara da sizin vereceğiniz bilgiler dahilinde bir yer gözüme kestireceğim artık:)
Selamlar, ilginize teşekkürler şimdiden

Şevket Başkal
30-05-2012, 12:09
Sevgili Tatlı bezelye Sayın meyveli tepenin blogunu okursanız çok fayda göreceksiniz. Çok geniş detaylı ve denenmiş çalışma ve önerilerini göreceksiniz.

nkutsay
10-03-2013, 23:00
Merakla okudugum bu konu canlansin. Kim neyi nasil ekti, sonuclari ne oldu? Bu yil neler ekecek, neler hazirliyor?

Ben sebze adalari hazirlayamayacagim. Onun yerine 20 litrelik siyah saksilarin diplerini cikarip capalanmis topraga cakacagim. Buyuk capli boru bulup 30cm kestirebilirsem daha isime gelecek. Mumkun mertebe kardes bitkileri bulusturayim istiyorum. Hayatimda ilk defa bir seyler ekecegim. Umarim hezimet olmaz.

zebra
11-03-2013, 14:39
selam arkadaslar,
bugun yabanci bir forumda isirgan otunun domates uretime katkisindan bahsedildigini gordum. acaba nasil bir faydasi var, bilgisi olan arkadas var mi acaba?

hanımeli
11-03-2013, 20:35
Merhaba ben sebze adaları hazırlıycam,öğrendiğime göre biberler acı-tatlı tozlaşmadan etkileniyormuş,onları ayırıcam,domates biber zaten kardeş sebze.bir adada domates ve tatlı biber,diğerinde domates ve acı biber,tabi yanlarında kadife çiçekleri olazsa olmaz.herkese bol ürünlü bir yıl diliyorum.

ciroz
11-03-2013, 23:10
Sn Hanımeli,

Doğru söylüyorsunuz, çapraz tozlaşma yapan sebzeler arasında (özellikle bir sonraki neslin orjinalliğinin korunması açısından) belirli mesafeler ya da bariyerler olması gerekiyor.

Konu ile ilgili detaylara buradan (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/14924.htm)ve şuradan (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28602.htm)ulaşabilirsiniz.

Sebze adalarında, kadife çiçeğinin yanı sıra fesleğenleri de unutmayın derim :)
Kadifeleri ada sınırlarına, fesleğenleri ise domates ve biberlerin altında kalacak şekilde dikerseniz, kardeşlerin mutluluğu artacaktır.

Bol ürünlü, sağlıklı bir sezon geçirmenizi dilerim.

hanımeli
12-03-2013, 08:47
sn ciroz
inanın ben bukadarrını bile bilmiyordum bu sitenin ve sizler gibi tecrübeli insanların sayesinde dağarcığım genişledi,bu seneye kadar ne ektiysem bir iki ürün yaptı ömrünü tamamladı evdeki herkeste bana boşuna uğraşıyosun git pazardan 1 liraya al geç dediler.sürekli hevesimi kırdılar.ama bu sene hepsinin ağızlarını açık bırakıcam inşallah sizler sayesinde
herkese teşekkür ederim.

ciroz
12-03-2013, 09:09
Sn Hanımeli,

Hiç hevesiniz kaçmasın, forumdaki konuları okudukça, bu ısrarınızın ne kadar doğru olduğunu anlayacaksınız. Forumdaki hemen herkesin çevresi ile ilgili eğlenceli hikayeleri vardır. Hatta bir çoğumuz en az bir kere garip insanlar olarak algılandığımızı söylemişizdir bir yerlerde :)

Dikkatinizi çekmiştir belki, sebze bahçesi hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978-29.htm) konusunda da çok eğlenceli hikayeler var.

vazgeçmek yok :)

zebra
13-03-2013, 10:26
Merhaba arkadaslar,

Gecen yil bahceme domates, biber,... fideleri alip dikmistim, bu sene de ilk defa tohumdan uretim icin ugrasiyorum. Bu forum sayesinde hem kendime inancim hem de bilgim artti! Kac yildir duzensiz olan bahcemi de duzenlemek amacindayim. Acaba sebze adalarimin semasini cikartsam ve kendimce adalara sebze-cicek-yararli ot isimlerini yerlestirsem, daha sonra bana yardim edip, dogru adaya, dogru bitki yerlestirmeme yardimci olur musunuz acaba? Ilginiz icin simdiden tesekkurler.

* Acaba bu cicek bizim bildigimiz kadife cicegimidir acaba? Bin cesiti var internette, hangisi gercek kadife cicegi bilemedim :)

http://cgi.ebay.fr/Flower-French-Marigold-Bonanza-Bee-50-De-tailed-Seed-/321054676696?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBu lbs_JN&hash=item4ac05996d8

ciroz
13-03-2013, 11:56
Sn zebra,

Sebze Adaları ile ilgili, Sn MeyveliTepe' nin kendi uygulamalarını anlattığı yazılarını (http://blog.meyvelitepe.org/2009/05/19/sebze-adalari-1/) tavsiye ederim.

Sizin gönderdiğiniz linkteki "French Marigold", kardeş bitkiler için tavsiye edilen Fransız kadife çiçeği türü.

zebra
13-03-2013, 14:58
Sn zebra,

Sebze Adaları ile ilgili, Sn MeyveliTepe' nin kendi uygulamalarını anlattığı yazılarını (http://blog.meyvelitepe.org/2009/05/19/sebze-adalari-1/) tavsiye ederim.

Sizin gönderdiğiniz linkteki "French Marigold", kardeş bitkiler için tavsiye edilen Fransız kadife çiçeği türü.


Tesekkur ederim bilgileriniz sayin ciroz.

Asilem
13-03-2013, 19:16
Sümbül saksımın içinde farklı bir bitki de büyüyor, mısıra benzettim ben. Birbiriyle kardeş olmayı bırakın fazlasıyla alakasız bitkiler :)) Yalnız çok masum ve tatlı koparmaya kıyamadım şayet mısırsa onu oradan alıp başka yere diksem bozulur mu acaba, saksı sümbüllerle ona çok dar gelecek... Mısır olduğundan da emin değilim yalnız. Yarın fotoğrafını çekerim inşallah..

Asilem
14-03-2013, 11:07
Bitki bu, açık yeşil yaprakları olan..

zebra
24-04-2013, 04:18
Evet arkadaslar,

Internette baya bir arastirmama ragmen marulun ve misir-fasulye ikilisi ile olan kardeslik ya da dusmanlik;) ozelligini bulamadim. Acaba sizin tecrubelerinizden faydalanabilir miyim? Marulun misira ya da fasulyeye bir alerjisi var midir acaba?

ligustrum
24-04-2013, 08:37
Dedelerimiz nenelerimiz 80 yıl önce neyle mücadele ediyorsa bunu unutmamak, unutturmamak gerektiğine inanıyorum.
Köygöçüren otuna ne güzel isim koymuşlar!
Eskiden "Göç etmek" te bir mücadele yöntemi olmuş.

Hiç bir şey yapmamayı da mücadele yöntemi olarak saymalıyız.
Doğadaki bitki popülasyonu zaman içinde dengeye getiriyor..
Hiçbir şey yapmama ya; bir yerden başlamalıyız..

aigneis
07-07-2013, 09:01
Merhaba. Bu da benim kardes bitkim;Calendula officinalis (aynisefa).

Domates ve biber fidelerini dikmeden bir kaç hafta önce aynısefa tohumlarını ektim. Hepsi aynı anda çiçeklendi. Aynısefa çok miktarda arı benzeri sinek çekiyor. Polenleşmeye yardımcı oluyor. Bir çok kaynağa göre yaprak bitleri ile beslenen uğurböceği, zarkanat gibi bir çok faydalı böceği de çekiyor. Beyaz sineği domatesten uzaklaştırıyor. Ayrıca domates yapraklarını yiyen hornworm denen yeşil bir tıltılı da uzaklaştırıyor. Ayrıca bir yerde köklerinden salgıladığı bir maddenin yıllarca toprakta kaldığı ve sebzelerin köklerini zararlılardan koruduğunu okumuştum.

Ben bu tohumu şifalı etkileri için almıştım ama araştırırken kardeş bitki dünyasının en önemli isimlerinden biri olduğunu öğrendim. Kardeş bitki olmasa bile mutlaka bahçede bulunması gereken bir tür. Çicek ve yaprakların çayı, buhar ve oturma banyoları yapılıyor. Görüntüsü da cabası.

424064

Domateslerim bu sene Allah'a şükür çok verimli. Çiçeklerin faydası olduğunu düşünüyorum :)

424065

aigneis
07-07-2013, 10:01
Evet arkadaslar,

Internette baya bir arastirmama ragmen marulun ve misir-fasulye ikilisi ile olan kardeslik ya da dusmanlik;) ozelligini bulamadim. Acaba sizin tecrubelerinizden faydalanabilir miyim? Marulun misira ya da fasulyeye bir alerjisi var midir acaba?

Selamlar. Marul fasülte ile iyi anlaşıyormuş. Mısırı ben de bulamadım :)

nkutsay
07-07-2013, 13:50
Burada da kapsamli bir tablo var:

Companion Planting Guide Permaculture Research Institute - Permaculture Forums, Courses, Information & News (http://permaculture.org.au/2010/07/30/companion-planting-guide/)

incirli
27-08-2013, 15:56
tam aradığım konu
mesaj yazan herkese teşekkürler

hasanbatiray
20-03-2014, 16:22
Herkese Merhabalar,

Bu sene Kayseri'de 5000 m2 bahçemizde domates yetiştiriciliği yapmak istiyorum.Gübreleme ve toprak hazırlıklarına başlamak üzereyiz.Soğuk havalar ve gece gündüz ısı farkı giderek azalıyor.

Domates ile birlikte dikilebilecek birbirini destekleyecek ne gibi bitkiler önerirsiniz ?

Mesela domatesin yanına fesleğen diktiğimiz zaman birbirlerini besliyorlar ve zararlı haşerelerden de koruyorlar birbirlerini.

Ya da Mısır-Fasulye-Kabak gibi fasulyenin mısıra sarılarak boylanması kabağında yapraklarıyla toprağı nemli tutması,fayulyenin topraktaki azotu bitkilerin alabileceği forma getirmesi gibi.

Bu konuda tecrübeli olan arkadaşlarımdan fikir almak isterim.

Eğer forumda bu konu ile ilgili bir yer var ise ben bulamadım bilen varsa yönlendirebilir.

Teşekkürler.

erhan62
20-03-2014, 16:31
Uyanlar fasulye, Kapuzinerkresse, sarmisak, lahana grubu, yesil salata, pirasa, misir, havuc, maydanoz.
Uymazlar pancar hiyar, bezelye, anason,

hasanbatiray
20-03-2014, 16:34
Merhabalar Erhan Bey,

Bilgiler için teşekkürler.Bu önerdikleriniz domates ile uygun olanlar doğru mudur?

Varsa eğer başka önerilerinizi de alabilirim.Üretilen ürünler burada organik pazarda satılacaklar.

erhan62
20-03-2014, 16:41
Uyanlar ve uymazlar diye yazdim, yanlis okumayalim.

erhan62
20-03-2014, 16:45
Taban gübrelemesi, toprak tahlili strerilizasyon daha önce ne ekildi ne gübre verildi sulama suyu tahlili nasil, hangi cesit. kapali ortam mi.. Soru cok

üzüm
20-03-2014, 18:42
...
Eğer forumda bu konu ile ilgili bir yer var ise ben bulamadım bilen varsa yönlendirebilir.
...


Sayın hasanbatiray,

Aşağıdaki başlıklar işinize yarayabilir. :)

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/9130.htm

furkanes
23-07-2015, 18:02
Merhaba hobi bahçesi konusunda daha çok yeniyim. Bu sene küçük bahçemde ekmiş olduğum domates biber patlıcan salatalık hasatı yaptım ama ürünler hem vermez oldu hem de yapraklarda sararmalar olmaya başladı bi yerde okudum 2. kez fide dikimi yapılmalı vs diyor ağustos ayında yapılan dikimden ürün elde edilir mi ?

defender77
30-11-2015, 01:46
Burada da kapsamli bir tablo var:

Companion Planting Guide Permaculture Research Institute - Permaculture Forums, Courses, Information & News (http://permaculture.org.au/2010/07/30/companion-planting-guide/)

Sayın nkutsay'ın verdiği pdf tablonun Türkçeleştirilmiş resim hali.

http://i63.tinypic.com/2hgr4hc.png

vural-can
30-11-2015, 12:56
Sn. Defender...Sn. Nkutsay..

Çok güzel bir tabloyu bizle paylaşmışsınız...

Sizlere teşekkür ederim...

Direk Arşiv...

Greant64
21-12-2015, 23:28
Zengardendaydi sanırım dün gece tohum bakarken domatesin yanına
Nane,fesleğen ve fransız kadife çiçeği kokusu aroması vs gibi etkenlerden dolayı domatesin bitki,böcek gibi bazı hastalıklara karşı koruyormus.

Bu konuda ben de hemen fesleğen ektim bugün saksilarima. Sizler ne dusunuyorsunuz bu konuda.
589800

Greant64
21-12-2015, 23:30
Boş gibi duran mavi saksılarda mor ve yeşil reyhan var.

kerkenez
22-12-2015, 08:32
Kardeş bitkiler prensibine göre bu ve benzer uygulamalar sıklıkla yapılıyor. Nane saksıda yetiştirmek için belki sorun yaratmaz ama çok yayılıcı olduğu için bahçede ekmemek gerekiyor. Onun yerine naneyi saksılara ekip sebze yataklarının içine saksıları serpiştirebilirsiniz. Aynı işi görür.

gilan
04-03-2016, 22:32
Fesleğen domatesle biberin aralarına, kadife ise sıra önlerine önerilmiş.

Peki latin çiçeği ve petunyanın faydalı etkisi ne şekilde oluyor? Onları ne şekilde kullanmak lazım bilen var mı?

TreeKing
26-04-2016, 18:11
Salma sulama ile sulanacak ekim yerinde yine bu bitki ekim kombineleri uygulanabilir mi?Karıklar dikdörtgen şeklinde.

TreeKing
10-05-2016, 12:18
Yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler, birincisi işin ergonomisi, ikincisi güneş durumu, yani birbirinin güneşini doğru etkilemesi konusu.

Açık alanda en klasiği üç kardeş. Mısır, fasulye ve kabak.Mısır-fasülye ortaklığına kabak dışında neler ekleyebiliriz? 3. ortaklar şunlar galiba; salatalık, sakız kabağı, çekirdek kabağı, balkabağı, kavun, karpuz? Başka neler olabilir, 3 lü ortaklıklar kurmayı düşünüyorum ama 3. ortaklar hep farklı olsun istiyorum, ağırlık, mısır ve fasülye.

ilkermeric
01-05-2017, 10:00
İngilizce bir kaynaktan bulduğum infografik görseli çevirip düzenledim. (Görselin büyük boyutlusunu isteyenler için aşağıya link verdim.) Sayın defender77'nin yukarıda paylaştığı kardeş bitkiler tablosunu da alfabetik olarak düzenlemekteyim. Bitirince paylaşacağım.

646196

Büyük boy indirmek isterseniz
https://drive.google.com/file/d/0BzsiekfA594qT2pqYmM3Zjhub3M/view?usp=sharing

ilkermeric
01-05-2017, 19:38
646287

Kardeş bitkiler tablosunu alfabetik ve görsel olarak düzenledim. Büyük boy bakıp, indirmek isteyenler buradan (https://drive.google.com/open?id=0BzsiekfA594qQmxsVzZKSVc4SkU) ulaşabilirler. (Not: Forum, büyük boyutlu görselleri kabul etmediği için dış bağlantı kullanmak zorunda kaldım.)

Musa Gündoğan
02-05-2017, 13:11
kardeş bitkiler ve zararlı engelleyen resimlerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkürler. gerçekten böyle bir araştırmanın topluca paylaşımı çok güzel oldu hemen kopyalarını aldım.

ilkermeric
02-05-2017, 22:31
Bir iki tanesinin Türkçe ismi mevcut olmadığından ya da ben bulamadığımdan İngilizce ve Latince haliyle bıraktım. :p Büyük boyutlusu burada. (https://drive.google.com/open?id=0BzsiekfA594qa1JlcW5BRnY3Q2s)

646556

emrecey
22-05-2018, 12:26
Bamyanın kardeş bitkisini araştırırken turpla iyi anlaştığını turp büyüdükçe toprağı gevşetiyormuş bu da bamyanın daha derin ve güçlü köklere sahip olmasını sağlıyormuş.

emrecey
28-05-2018, 10:04
çoğu kaynakta patlıcanla bamyanın anlaşamadığı yazıyor ama bu https://www.hunker.com/13407042/what-can-you-plant-with-okra sitede ikisinin birbirlerini desteklediği yazıyor acaba doğrumu. Bilgisi olan arkadaş var mı?

kerkenez
29-05-2018, 08:47
Ben de bamyanın kardeş bitkisini ararken Etiyopya' da yapılmış bir araştırma bulmuştum. Orada bamya ile biberi beraber dikiyorlarmış ve yapılan araştırmalara göre faydalı bir birliktelik olduğundan bahsediyordu.

45Arif45
17-02-2019, 16:33
Benim 250.metrekare bir bahcem var kare gibi dusunun
Bahceme birseyler ekmek istiyorum ve yardiminizi rica edevektim bahcemin kenarlarina meyve agaclari dikmek orta kisminida sebzeler icin ayirmak istiyorum ancak bu kardes sebzeler olayini bilmiyorum bahceme nar ayva armut erik seftali ve kayisi limon portakal ve mandalina dikmek istiyorum bunlari hangi sırayla dikmem gerek bide bamya nin kardeş bitkisi nedir yardimci olursaniz cok sevinirim

Umutadası
09-04-2020, 00:56
Merhaba bu tablo yakinlastirinca gorunmuyor fotograf olarak tıklayınca acilmiyor tekrar atmaniz mumkunmu

Umutadası
09-04-2020, 01:04
Silmissiniz indirilmiyor��

Muda
12-04-2020, 07:00
İlker bey uzun süredir siteye girmiyor. Biraz önce baktım. Büyük halini indirebilirsiniz. Sıkıntı yok.

Bahce_mersin
08-05-2021, 10:18
Merhaba. Bu yıl tohum paylaşım etkinliğiyle foruma katildim.ama öncesinde de çokça okuduğum bir platformdu burası.
Bu sene ilk defa sebze adası yapma cesaretini buldum kendimde. 3 adet 9×1 (veya bu 10 metreye çıkabilir) ada yapmayi planladim. Adalarin ikisini simdi, birini 15 20 gün sonra ekecegim. Hangisi daha verimli olursa seneye o vakitte ekerim diye düşündüm. Domates, biber, patlıcan, kadife çiçeği, aralara (tohumdan) havuç, kıvırcık ve dereotu fidesi ekecegim. Öncelikle bu bitkilerin birlikteliği doğru mudur? Bunu sormak istiyorum.
Bir de bamya, salatalık ve börülceyi nereye ekmeliyim? Sebze adasının dışına hepsini ayrı ayrı mı eksem, bu konuda bir fikrim yok, bu konuda da yardim rica ediyorum sizden...
Bahçe kenarlarına da mısır fasulye kabak ekecegim ama tek sıra halinde mi yoksa öbekler halinde mi ekmeliyim? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Sulezena
06-10-2021, 20:18
Merhaba ben ayciceklerinin yanina fasulye ekerek denedim. Olmuyor siz denemeyin 😂 misirla kabak ve fasulyeyi ayni anda dikmeyin onda da sorun cikiyor fasulyelerim yani sizlere omur 😂 bahcenize bol bol kadife cicegi ve reyhan dikin inanilmaz faydasi var . Domatesleriniz hem zararlilardan korunuyor hem de lezzeti artiyor. Deneyin derim

Xipe
11-01-2022, 21:12
Domatesler ve fesleğen arasında belirli bir uzaklık olması gerekiyor mu? **** Domates kökünün dibinemi ekmemiz gerekiyor ?