View Full Version : Ağaç Hatmi
Ağaç hatmi hakkında internette pek bilgi bulamadım. Ağaç hatmi nerelerde yetişir, iklim şartları, toprak isteği nedir, ne zaman budanır?
Mine Pakkaner
21-05-2006, 19:07
HIBISCUS SYRIACUS
1525
Odunsu ve kuvvetli bir gövde yapısına sahip olmayan, yazın; beyaz,pembe, eflatun çiçek açan bir ağaççıktır. Yerden dik dallanır ve vazo biçiminde form alır.Çiçek formu katmerli ve yalınkat olabilir.
Ilıman bölgelerde rahatlıkla yetişir.Sert kışlarda zarar görür.
Uzun bir süre çiçeklenme gösterir. Park ve bahçelerde tek ve grup halinde kullanılır.
Çiçekleri yaz sonuna doğru açar.Kışın yaprak döker.
Humuslu, drenajı iyi toprakları sever. Ağır topraklardan ve yüksek taban suyundan hoşlanmaz.Hafif asidik ve nötral toprakları tercih eder.
Tohumdan ve genellikle yarı odunsu çeliklerden üretilir. Ayrıca havai daldırma (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20475&postcount=66)ile de üretilir. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif
Teşekkür ediyorum Mine Hanım. Bahçe çiti olarak kullanıldığını okumuştum bir yerde. Her mevsim budanabilme gibi bir özelliği var mı? Ağacı aldığım satıcı budamaya dayanıklı bir ağaç demişti.
Mine Pakkaner
21-05-2006, 22:22
Budamaya dayanıklıdı,yaygın bir kullanım olmasa da çit de teşkil edilebilir.
Ancak şekil verilirken dikkatli olmalısınız. Yoksa çiçek açma döneminde de budama yaparsanız, çiçeksiz bir sene geçirirsiniz.
Çok teşekkür ederim. Aslında maksadım bonsai yapmak da, daha önce ne hatmi ne de çiçeğini gördüğüm için çiçek açmasını bekleyeceğim. Bakalım nasıl bir şeymiş bu hatmi.
Köydeki evimizden Gülhatmi.;) ;) Tohumlarını aldım.:p
zooteknist
11-08-2007, 23:01
Sayın hfz
Fotoğraftaki gülhatmi ağaç hatmiden mi yoksa otsu olanlardan mı? Aldığınız tohumlardan isteyebilirmiyim? Bahçemde katmerli ve pembe renklisi var. İsterseniz tohumundan gönderebilirim.
Bu renk çok güzelmiş.
Kaynak (http://www.rasadnikmanojlovic.com/vrste/liscari8.html)
ardabora
14-04-2008, 23:10
Sayın zenfree,bu renk gerçekten çok güzelmiş,hiç görmemiştim.
Geçen yıl kayınpederim kendi bahçesinden bana 4 adet, minik, ağaç hatmi fidanı getirmişti. Geçen yaz, boylarından beklenmeyecek kadar bol bol çiçek açtılar. "Tohumdan kolay yetiştiklerini bilseydim bir iki tohum alırdım" diye iç geçirirken -ki fidanlar hala hayatta ve bahçemde yeşermeye başladılar- yaklaşık 3 hafta önce, oğlumun kumlarla oynadığı oyuncakların çantasında bir iki çiçek tohumu buldum (bütün kışı depoda ve minik plastik bir kovanın içinde geçirmişler). :dilli: Bunlar nedir neyin nesidir derken kayınpederim ağaç hatmi tohumuna benzediğini söyledi, ben de ektim..Bugün itibariyle çimlenen tohumların görüntüleri...Ama rengi eflatun mu pembe mi bilmiyorum, bu iki renkten vardı bahçede çünkü..;)
ardabora
25-07-2008, 13:41
Üst resimdekilerin hepsi kurudu maalesef ama bahçedi ağaççıklar çiçeklenmeye başladı.
Bu ilkbaharda, güneş alan bir yere diktiğim, 1 m boyundaki ağaç hatmi hiç çiçek açmadı. Sizce, yeni diktiğim için açmaması normal mi?
Ağaç hatmi tohumlarında çimlendirme nasıl yapılmaktadır.? Örneğin, katlama yapılması gerekiyor mu? Tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
Harun Parlak
19-01-2009, 22:05
Şu anda elinde bulunan tohumları toprağa direk ekin havalar ısınır ısınmaz çıkacaktır. Geçen yıl ektiği ağaç hatmiler ilk yıl çiçek bile açtı.
Hacer Yılmaz
14-02-2009, 14:58
Merhabalar
Bildiğim kadarı ile ağaç hatmi ve otsu olan hatmi farklı birinin yaprakları tüylü diğeri ise normal yapraklara sahip eğerki bilgisi olan varsa bende bu bahar birtane dikmek istiyorum.
Başbahcivan
14-02-2009, 21:28
Merhabalar
Bildiğim kadarı ile ağaç hatmi ve otsu olan hatmi farklı birinin yaprakları tüylü diğeri ise normal yapraklara sahip eğerki bilgisi olan varsa bende bu bahar birtane dikmek istiyorum.
Değerli arkadaşım köklü, tohumdan hangisini düşünürsen şimdiden ekmelisin çünkü köklü ekersen bahara kendini iyi hazırlar, tohum düşünürsende şimdiden toprağa ekersen tohumlarda bahara hemen çıkar ve çiçek zamanına kadar kendini olgunlaştırarak çiçek açmasını sağlarsınız.
thomasina
04-08-2009, 13:54
Merhabalar, bugün yürüyüş yaparken bir iki sokak ilerimde bir apartman bahçe duvarının dibinde son derece bakımsız bir ağaç hatmi gördüm. Ya tesadüfen orada yetişti ya da bir zamanlar eken hiç ilgilenmedi, perişandı zavallıcık. Fotoğraf makinem de yanımda yoktu. Giriş katındakiler danışıp ilgilenebilme izni aldım. Hastalıklı yaprakları ve kırılmış, kurumuş bütün dalları elimden geldiğince temizlemeye çalıştım. Akşam gidip sulamasını da yapacağım. Üstünde birkaç açmaya yüz tutmuş çiçek tomurcuğu gördüm, dokunmadım. Yalnız o kadar çok tohum vardı ki üstünde inanamadım. Kimi keseler çatlamıştı kimisi üstünde öylece duruyordu. Şimdi aşağıda genel hallerini resimledim tohumların. Eğer hala sağlıklıysa paylaşımda bulunmak istiyorum. O nedenle yardıma ihtiyacım var. Kesesi bozulmamış epeyce sayıda var elimde, birkaç tane de kırılan dallardan topladığım hala yeşil olan keseler var. Hangisi sağlıklıdır, yardımcı olursa meraklısı ya da yetiştirmiş bir arkadaş çok sevinirim. Bir de kırılan bir yan dalı vardı, çelik olarak kullanılabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
Sevgiler.http://img518.imageshack.us/img518/8752/photo0006a.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/7531/photo0007znl.jpg
Bu keseler eğer dallarından kopmuş ise ve hala açılmamışsa sağlıklı mı?
thomasina
05-08-2009, 10:29
Arkadaşlar meğerse benim bulduğum çiçek hatmiymiş. Yanlış yere yazmışım, kusura bakmayın. Bir dostum tohumların iyi durumda olduğunu söyledi yine de.
Köydeki evimizden Gülhatmi.;) ;) Tohumlarını aldım.:p
Bu rengi görmemiştim.
Sizinki de çok güzelmiş ardabora beyaz:)
Eflatun ve pembesi vardı okulumuzun bahçesinde. Diğer renkler çok yeni benim için:)
Bahçemdeki ağaç hatminin resmi,
97245
zerrinsrt
10-08-2009, 10:57
Sayın Tturt hatminiz çok güzel. Bende yalın katlısı var. Katmerlisini bulamamıştım:(. Güle güle büyütün.
Sayın Zerrinsrt,
Teşekkür ederim.
Hafta sonu Sapancada alış veriş yaptığım sera'da görmüştüm bodur cinsi vardı fiyatıda çok uygundu yanlı hatırlamıyorsam 10 TL ya da 15 TL fiyatı vardı.
Ağaç hatminin tohumunu ekmek için uygun zaman ne zaman? Kışın evin içinde bakımı oluyor mu yoksa direk toprağa ekmek daha mı iyi. Bol bol tohum topladım buradaki etraftaki ağaçlardan. Büyümesi hızlı mıdır acaba.
Ağaç hatminin tohumunu ekmek için uygun zaman ne zaman? Kışın evin içinde bakımı oluyor mu yoksa direk toprağa ekmek daha mı iyi. Bol bol tohum topladım buradaki etraftaki ağaçlardan. Büyümesi hızlı mıdır acaba.
Bildiğim kadarı ile son donlardan 6 hafta önce iç mekanlarda tohumlarını 6-24 saat (cinsine göre değişiyor) ılık suda beklettikten sonra ekiyorsunuz. 14-20 günde çimleniyor asıl iki yaprak çıktıktan sonra şaşırtıyorsunuz. Son donlar geçtikten sonra dışarı çıkartıyorsunuz. Gelişimini takip edip toprakla buluşturuyorsunuz.
gülağacı
10-10-2010, 13:50
sivasın dağlarında hatmi çok olur,suya pek ihtiyacı olmayan bi çiçek,çok arsız ayrıca çiçeklerinin çayı öksürüğe çok iyi geliyor
Tohumdan çimlendirdiğim ağaç hatmi fidelerinden biri, çimlendirmek için hiçbir ön uygulama yapmadım, firesiz çimlendiler.
Bu mini fideciklere bu formu nasıl veririz acaba :o
Rana+miraç
05-04-2012, 11:15
Merhaba...Ben de ağaç hatmi çimlendirdim.Çabucak yeşerdiler.Resimdeki forma kaç yılda ulaşacak acaba ? bir de bu sene çiçek açar mı?
ciceksever70
24-04-2012, 10:52
Kendi tecrübemden size yanit vereyim : Acmaz! Ben yaklasik üc yil önce komsumun verdigi köklü minik fidanlari bahceme ekmistim henüz ciceklerini göremedim. Inanilmaz derecede de yavas gelisiyor. Tohumdan da cimlendirdim ancak yasatamadim. Bu kadar yavas gelistigini farkedince zaten tohum isinden vazgectim.
Mustafa Abdal
24-04-2012, 13:21
Bu mini fideciklere bu formu nasıl veririz acaba :o
Merhaba...Ben de ağaç hatmi çimlendirdim.Çabucak yeşerdiler.Resimdeki forma kaç yılda ulaşacak acaba ? bir de bu sene çiçek açar mı?
Eğer şartlar ideal olursa ekim + 4 yıl ilgilenmezseniz 6-7 yıl kadar sürebilir. Güneş sever. İlk 2 yıl gelişip köklenmesi için kendi haline bırakın, sonraki yıl sonbaharda alt dalları alarak boylanmasını teşvik edin. 4 yıldada form budamasına başlayabilirsiniz. Nedendir bilmem ağaç ve bitkilerin yaşı hesaplanırken çimlendikleri sene sayılmıyor.
Sağlıcakla kalın.
Sayın meraklı amatör tohum takastan sizin olan tohumlardan çimlendirdim teşekkür ederim şimdi bunların çiçeklerini görmem 4 yılmı sürecek...
zeynep bursalı
01-05-2012, 11:05
merhaba, ağaç hatmi ye meyve ağacı aşılanır mı? bu konuda bilgisi olan var mı acaba.
Mustafa Abdal
01-05-2012, 20:49
Sayın meraklı amatör tohum takastan sizin olan tohumlardan çimlendirdim teşekkür ederim şimdi bunların çiçeklerini görmem 4 yılmı sürecek...
;) O bilgi, baston formunun oluşması için. Sanırım 2. yıldan itibaren çiçeklenebilir.
Sevgi Durul
02-05-2012, 07:43
Ağaç hatminin uyanışı.
289887
Rana+miraç
02-05-2012, 12:46
;) O bilgi, baston formunun oluşması için. Sanırım 2. yıldan itibaren çiçeklenebilir.
Merhaba...4-6 yıl sonra çiçeklenir deyince eyvah dedim, ben hiç değilse ikinci yıl çiçeklenir diye düşünüyordum. Çimlenen ağaç hatmilerimi bir orman kenarına dikip kaçmayı düşünmeye başlamıştım.:o
Bahçe ya da tek başına başka saksılara dikmek için daha beklemeli miyim ?
Mustafa Abdal
02-05-2012, 20:20
Merhaba...4-6 yıl sonra çiçeklenir deyince eyvah dedim, ben hiç değilse ikinci yıl çiçeklenir diye düşünüyordum. Çimlenen ağaç hatmilerimi bir orman kenarına dikip kaçmayı düşünmeye başlamıştım.:o
Bahçe ya da tek başına başka saksılara dikmek için daha beklemeli miyim ?
Bir çift yaprak daha çıkmasını bekleseniz iyi olur. Biliyorsunuzdur ama hatırlatayım, başka kaba aktarırken mümkün olduğu kadar kökleri çıplak hale getirmeden, toprağı ile aktarmanız iyi olur.
Sevgi Durul
08-06-2012, 14:05
Ağaç hatminin uyanışı.
289887
Ot biçme makinasının zedelediği ağaç hatmi diplerden sürdü.:)
306311
Bunlar da tohumdan çimlenenler.
306312
Genelde diktiğim çelikler asla tutmaz, bazen şaşıranlar oluyor ;)
Bahçeyi düzenlerken Orman Fidanlığından ne çıkarsa bahtına (orada öyle diyorlar :) ) orta büyüklükte 4 adet Ağaç Hatmi almıştık. 1-2 haftadır çiçeklenmeye başladılar.
Çiçekleri katmerli çıktı, rengini de çok sevdim.
325717
Cimlendikten bir müddet sonra 28 martta forma fotoğrafını yüklenmiş olduğum ağaç hatminin bu günkü hali. Gerçekten çok yavaş gelişiyor.
perperik
18-09-2012, 12:33
Merhaba,
Ağaç hatmi Ankara'nın kışına dayanabilir mi? Elimde İstanbul'da bir parktan aldığım birkaç tohum var. Yazışmalardan anladığıma göre bu ara ekmem gerekiyor. Tohumları şimdi ekip kışın içeride tutsam ve baharda da bahçe toprağına geçirsem yaşayabilir mi?
ciceksever70
18-09-2012, 13:24
Merhaba,
Ağaç hatmi Ankara'nın kışına dayanabilir mi? Elimde İstanbul'da bir parktan aldığım birkaç tohum var. Yazışmalardan anladığıma göre bu ara ekmem gerekiyor. Tohumları şimdi ekip kışın içeride tutsam ve baharda da bahçe toprağına geçirsem yaşayabilir mi?
Yasar sayin perperik. Tohumdan yetistirince cicegini görmeniz uzun sürer ama hatmi cok dayanikli bir bitki.
perperik
18-09-2012, 21:24
Bu durumda fide bulmaya çalışsam daha iyi olacak sanırım. Ankara'da nereden bulabileceğimi bilen var mı?
ciceksever70
18-09-2012, 21:40
Bu durumda fide bulmaya çalışsam daha iyi olacak sanırım. Ankara'da nereden bulabileceğimi bilen var mı?
Tohumlarinizi ekin cok cabuk cimleniyor ancak büyüyüp cicek acmasi birkac yili buluyor. Benim dört yil önce celikten yetistirdiklerim bu yil ancak ciceklendi. Bazi güzellikler icin beklemeye degiyor.
perperik
18-09-2012, 21:49
Kesinlikle değer evet :) Şimdiden ekeyim mi peki? Bahçeye eksem kışın donar değil mi?
ciceksever70
18-09-2012, 21:56
Kesinlikle değer evet :) Şimdiden ekeyim mi peki? Bahçeye eksem kışın donar değil mi?
Isterseniz direk bahceye ekmeyin. Saksida cimlendirip kisi korunakli bir yerde gecirtin( bahcede duvar dibi, cati alti gibi). Baharda bahceye aktarabilirsiniz.
perperik
18-09-2012, 22:01
Çok teşekkür ederim çiçeksever70...
gecen yaz topladığım ve bu mart ayının 8inde ektiğim ağaç hatmi tohumlarım çimlendi:)
değerli arkadaşlar, benim iki yıllık odunsu hatmim hala yapraklanmadı. hiç tık yok :( kaybettim mi acaba diye endişelenmeye başladım. ileriki aylara doğru yeşerebilir mi acaba ne dersiniz?
değerli arkadaşlar, benim iki yıllık odunsu hatmim hala yapraklanmadı. hiç tık yok :( kaybettim mi acaba diye endişelenmeye başladım. ileriki aylara doğru yeşerebilir mi acaba ne dersiniz?
Umarım yanılıyorumdur ama simdiye kadar yapraklanmadıysa büyük ihtimalle kurumuştur. Hatmi en erken yapraklananlardandır...
musk, yanıt için teşekkürler. üzücü bir haber ama her gün bakıp bakıp bir yerinde yeşillik arayıp bulamayıp üzülmek yerine yeni bir hatmi almak daha iyi olacak bu durumda. sağolun.
sarmansarman
22-06-2013, 08:10
Sonbaharda alacağınız çeliklerde daha kolay üretim yaparsınız perlit içinde çelik üretimi yaparsanız çok daha randımanlı olur ve çelikleriniz o sen çiçek açar
In God We Trust
06-03-2014, 12:49
Ben çoçukken heybelide sokaklara belediye dikmişti bu ağacı hatırlıyorum da arılar hücum ediyordu 1-2 defa çiçeğini ellerken arı sokmuştu o yüzden fidan siparişimin içine 1 adet de ağaç hatmi ekledim bahçemde arı kovanı koymayı düşündüğüm yerin yakınına dikeceğim internette aradım ancak bulamadım bu ağacın nektarı mı var yoksa poleni mi?Yoksa heybelideki arılar yokluktan mı bu kadar saldırıyorlar bu ağaca?
2013 martında ektiğim ağaç hatmilerim kışın yapraklarını dökmüştü, kışında yeşil kalacaklarını düşünmüş olmalyımki,(:o) öldüklerini zannedip üzülmüştüm. Sürprizzz yaptılar bana;)
bir tanesinide bahçeye aktarmıştım. ne oldu bilmiyorum. bakmak aklıma gelmedi.
In God We Trust
13-03-2014, 22:41
Ben bahçemde ufak bir alanı ayırdım sadece arılara en faydalı ve en az yer kaplayan bitkileri dikiyorum 1ağaç hatmi fidanı da sayın romantik sayesinde aldım ve bahçeye diktim ciddi anlamda polen varmış 2 kestane ve 1 pavlonya önceden dikmiştim 9 ufak kestane var evimin arkasındaki ormanın kel yerlerine dikeceğim onları da haftaya umarım arılara doğaya faydalı olur :) Arılar için 1-2 tane bu ağaçtan diksek yeterli olur hiç yer kaplamıyor,çok çiçek açıyor,çiçekleri hoş ve arılar için önemli daha ne olsun? :)
2012 Mart ayında çimlendirdiğim ve bir kaç mesaj üstte hızlı gelişmediğinden yakındığım ağaç hatminin Temmuz 2014 itibari ile durumu böyle, kendisini yazlığa götürüp bahçeye dikmeye karar verdim, orada daha hızlı büyümesini umut ediyorum.
geçen sene diktiğim hatmi fidanı yavaş büyüyor....ama bol çiçekli
Dumlupınar
04-07-2018, 15:57
Çumra'dan gül hatmiler...
Dumlupınar
04-07-2018, 15:58
Devamı...
Sn. Dumlupınar;
Bitkiniz agaç hatmi değil. Ağaç hatmi çalı formunda oluyor. Çok güzel sarı renkli katmerli gül hatmi. İsterseniz silip doğru yere yüklersiniz.
http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/18702.htm
Dumlupınar
05-07-2018, 10:51
Evet.Haklısınız.Gül hatmi olduğunu yazdım.Ancak hatalı yere yüklemişim.SELAMLAR...
Mart ayında a101 e gelen ağaç hatmi fidelerinden aldım. Arkadaş 1 ay kadar canlılık belirtisi dahi göstermedi. Ardından dalların renginde hafif yeşil tonları belirmeye başladı ve mayıs ortasında yapraklar belirmeye başladı. Şu anda yeni dalların ucundan çiçek tomurcukları görünüyor. Balkondan bahçeye almak gerekecek yakın bir zamanda görünen o
Merhaba ağaç dostları 21 Ekim itibarıyla ektiğim 6 hatmi ağacı tohumundan sadece 1 tanesi çimlendi İlk çıkan tohum beni çok bekletmedi neyse ki. Ama en azından bir tanesinin daha yedek olarak çıkmasını çok isterdim.
Bu ilk çıkan minik fidemin henüz asıl yaprakları çıkmadı. Sabırsızlıkla asıl çıkacak yapraklarını bekliyorum. Çok Nazlı büyüyor. Sizlerin fideleri ne durumda? Bu konu açıları üzerinden çok zaman geçmiş ama yardımlarınızı bekliyorum. Acaba boşuna bir uğraş içinde miyim?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.