PDA

View Full Version : Ezme salata




papatyam
17-09-2008, 16:30
Benim en çok sevdiğim ezme salatadır.
Domates
Salatalık
Kuru soğan
Maydanoz
Sivri biber
Nar ekşisi - limon
Pul biber
Sıvı yağ

Malzemelerin kabukları soyulur ve çok küçücük doğranır, pul biber, isteğe göre nar ekşisi **** limon konulabilir tuz va yağ eklendikten sonra afiyet ile yenir.




furkan yıldız
19-01-2011, 15:25
işte bunun tarifini arıyordum sitede. Oranlarınıda bilseydik keşke :(

bettyycim
19-01-2011, 15:35
Bu tarife eğer nar ekşisi sevmiyorsanız bol sumak ve az kuru nane ekleyek yapın, oda harika olur ve Furkan ölçüler göz kararı ve el ayarı olacak :D:D

furkan yıldız
19-01-2011, 16:16
Bet abla ben ne anlarım el ayarından :D

hozat
19-01-2011, 17:18
Sevgili furkan,

Sen istersen önce malazemelerden birer adaet olarak dene,Böylece elinin çamuruyla:p kadın işne de girmiş olursun, ilerde lazım olacak nasılsa.

Zaten çok zor değil çoban salatası gibi, kolay halledersin.

ismail seyrek
19-01-2011, 17:26
Ezme salata tarifi
üç adet domates çok ince doğranır.
iki adet sivri biber '' ''
iki adet kuru soğan '' ''
iki diş sarmısak ezilir
bir tutam maydanoz
iki kaşık pul biber
bir kaşık domates salçası
birkaşık kuru nane
bir kaşık sıvıyağ
bir kaşık nar ekşisi
Tuz
Bir çay kaşığı şeker
İyice karıştırılır

hozat
19-01-2011, 17:41
Sn.İsmail seyrek ,

Beni eskilere götürdünüz, bu tür salatalar mutfakta babamın göreviydi.

Başkasının doğradığı soğan ve domatesleri, iri doğranmış diye beğenmezdi.
Deşti domates tohumlarını alırken de, buna benzer duygular yaşamıştım toplantıda.
Ben o domatesleri hâlden alınmadığını bilenlerdenim.:)

Saygılar..

furkan yıldız
19-01-2011, 19:24
Hozat ablacım bayanların yeri mutfakta hiç tartışılmaz. Ama dünyanın en iyi aşçıları erkek unutmayalım :p Sevgili İsmail Seyrek'in tarifini boş vakit bulur bulmaz deneyeceğim. El yatkınlığım var. Küçüklükten beri yemek yapabiliyorum. Ellerime sağlık :p

mavikartal5
19-01-2011, 19:45
ünlü aşçıların çoğunluğu erkektir de, salataların sahibi de erkektir. kadın ne yapsın, artık hergün hergün aynı şeyler, bugün ne pişireyim derdinde.

furkan yıldız
19-01-2011, 21:10
Bugün ne pişireyim derdinde olanlara, ablalarıma, teyzelerime kısaca büyüklerime dediğim gibi saygım sonsuz. Önlerinle saygıyla eğiliyorum :p

ismail seyrek
19-01-2011, 22:47
Sevgili Hozat, Urfa kültüründe erkekler yemek yaparlar. Başka konularda değil ama yemek-mutfak konusunda kadın-erkek ayrımı yoktur. Genel olarak erkekler her türlü yemeği yapmasını bilir. Tabii son yıllarda bu durum da değişime uğramıştır. Naçizane bizde bu kültürden biraz nasiplenmiş olduk.
Ezme salatada malzemelerin ne olduğu anlaşılmayacak kadar küçük doğranmalı ama ezilmemeli. Babanız haklıymış.
Doğrusu ezme salata Antep - Hatay mutfağına ait bir tür. Urfa'da "bostana" diye bilinir ve tarifdeki karışıma su eklenerek sulu bir kıvamda yapılır. Mevsimine göre semizotu, yarpız da eklenerek çeşitlenir.
Sevgili Furkan,
yukarıdaki tarifte belirtilenler ortalama şeyler. Buna, kendi ağız tadına uygun ekşi-acı miktarını ayarlayabilirsin. Yani mutlak değildir.
Sevgiler, saygılar...

hozat
19-01-2011, 23:21
Sayın seyrek,

sandık açılınca bak neler çıkıyor içinden.
Şimdi Furkan çıkıp diyecek ki, yarpız nedir?

Bir de otur o nu anlat, mis kokulu bir nane soyundandır, yok efendim ayranlı çorba yapar içine doğrarız.
hatıladım şimdi biz yarpuz toplamaaya giderdik,o yabani midir tam bilemiyorum.

Furkan! öğren de açıkla bize.

bettyycim
20-01-2011, 00:01
Sevgili Hozat, Urfa kültüründe erkekler yemek yaparlar. Başka konularda değil ama yemek-mutfak konusunda kadın-erkek ayrımı yoktur. Genel olarak erkekler her türlü yemeği yapmasını bilir. Tabii son yıllarda bu durum da değişime uğramıştır. Naçizane bizde bu kültürden biraz nasiplenmiş olduk.
Ezme salatada malzemelerin ne olduğu anlaşılmayacak kadar küçük doğranmalı ama ezilmemeli. Babanız haklıymış.
Doğrusu ezme salata Antep - Hatay mutfağına ait bir tür. Urfa'da "bostana" diye bilinir ve tarifdeki karışıma su eklenerek sulu bir kıvamda yapılır. Mevsimine göre semizotu, yarpız da eklenerek çeşitlenir.
Sevgili Furkan,
yukarıdaki tarifte belirtilenler ortalama şeyler. Buna, kendi ağız tadına uygun ekşi-acı miktarını ayarlayabilirsin. Yani mutlak değildir.
Sevgiler, saygılar...

Evet İsmail Bey, kız kardeşim Birecik'te öğretmenlik yaptı orada kadın, erkek damak zevkine çok düşkünler ama ben özellikle can eriği döneminde bol kuzu eti, erik ve bol sarmısakla yapılan güvece bayıldım :D:D:D

ismail seyrek
20-01-2011, 00:14
Sevgili Hozat hocam Su yarpızı.
Ahhh... bilsem sana İst. toplantısına fidesinden getirmezmiydim. Üç yıl oldu saksıda hemde mutfakta tutuyorum. Geçen gün hava alsın diye balkona koydum. Sert rüzgara maruz kaldı
bütün yapraklarını döktü. Umarım tekrar yeşerir. O zaman gönderirim. Normalde dere kenarlarında ve nemli ortamlarda olur.

ismail seyrek
20-01-2011, 00:30
Evet ya Bettyycim,
acaba güveç diye başlıkmı açsak.
Ama siz şanslıymışsınız. Çünkü Birecik birçok yönden özgün bir yer. Birde Antep-Urfa arsında
ve kültür olarak da iki yerin karışımı. Örneğin, patlıcan, sarmısak gibi ünlü sebzeleri olan bir yerde güveç yemek ha!.. Can eriği, ekşi tadını kaldırabilen birçok yemeğe koyuluyor.Türlü gb.

hozat
20-01-2011, 00:43
sn.seyrek,

Birara reyhan yetiştirmekle çok uğraştım.
Bodrum pazarından mor fidesini alıyordum,büyüyp geliştikçe yemyeşil oluyordu.
Böyle kaç yıl uğraştıp sonuç hep aynı, fideyken mor,sonra yemyeşil.

Baktım olacak gibi değil, çemişgezeğe giden bir arkadaşıma tohum ısmarladım.
gelen tohumları saksıya ektim. Görmeye değer bir oldular, mos mor.tam dedemin bahçesindeki gibi.
Fakat ben bu işlemi İstanbu'da yaptım. Bakalım Bodrum'da yine yeşercek mi?
Eğer mor kalırsa, demek ki, o fideler GDO lu, buna kanaat getirdim.
Yarpuz fidesini çok isterim inşallah yeniden sürerler.

artemisia10
20-01-2011, 00:44
Balıkesir'den yolunuz geçerse Demirkapı'da Adanalı bir ustamız mükemmel ezme salata yapıyor hiç bu kadar hızlı ve ince doğrayanı görmemiştim ben ve tabii harika kebap çeşitleri özellikle ciğer kebabı tavsiye ederim :)

hozat
20-01-2011, 00:48
Teşekkürler artemisia10,

Not aldım yolumuz düşerse mutlaka tadını denemek isterim.

artemisia10
20-01-2011, 00:58
Gelirseniz haber verin yerini tarif ederim ...Bu arada ben de mor fesleğene bayılıyorum geçen sene çok vardı dağıt dağıt bitiremedim yalnız çok güneş alanlar daha da koyu mor oluyor. Yarpuz da var bahçemde çok hızlı köklenip yayılıyor...Sevgiler saygılar...

furkan yıldız
20-01-2011, 09:43
http://www.alemfrm.net/wp-content/uploads/2009/06/yarpuz-245x300.jpg

Diğer İsimleri : Filiskin, Narpuz, Pülüskün, Yabani nane, Mentha pulegium

Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındandır. 10 -30 cm. boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak gelişen iki türü vardır.Gövdesi ve yaprakları tüylüdür.Yaprakları kısa saplı olup, oval şekildedir. Yaprakları çiçeğinin hemen altında bulunur. Çiçekleri morumsu pembedir. Çiçek ve yaprakları gövdeye belli aralıklarla sıralanmıştır. Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır. Kuvvetli kokusu vardır. Antik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır.

Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür.

Toplanması - Saklanması : Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

Bilinen Bileşimi : Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, pulegon adlı madde yönünden zengindir.

Faydaları :

Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir.

Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar.

Erkeklik kuvvetini artırır.

Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir.

Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür.

Sindirimi kolaylaştırır.

Balgam söktürücüdür.

Ç-Alıntıdır (http://www.yemex.com/bitki/yarpuz.html)

Hozat ablam isterde ben araştırmam mı :p

madlord
20-01-2011, 10:27
urfa yöresinde bostana diye adlandırılan bu sataya nar taneleri de çok yakışır. Urfada patlıcanlı kebapın ekürisidir :)

ismail seyrek
20-01-2011, 15:15
Madlord merhaba.
Nihayet Urfadan bir üye göründü. Bende, ne zaman birileri çıkacak diye aklımdan geçiriyordum. İyi oldu.
Bostana'ya mevsimine göre eklemeler yapılır. Eskiden her evde koruk ekşisi olurdu. Zamanı ise koruk sıkılırdı. Koruk üzümün henüz yeşilken ekşi hali (bilmeyenler için).

bettyycim
20-01-2011, 15:44
Evet ya Bettyycim,
acaba güveç diye başlıkmı açsak.
Ama siz şanslıymışsınız. Çünkü Birecik birçok yönden özgün bir yer. Birde Antep-Urfa arsında
ve kültür olarak da iki yerin karışımı. Örneğin, patlıcan, sarmısak gibi ünlü sebzeleri olan bir yerde güveç yemek ha!.. Can eriği, ekşi tadını kaldırabilen birçok yemeğe koyuluyor.Türlü gb.

Evet oraların mutfağı muheteşem :D ve ben can eriği zamanı ve taze sarmısağında bol olduğu zamanlarda mutlaka yapıyorum, fırında pişeni kadar olmasa da benimki de fena olmuyor hani ;)

ismail seyrek
20-01-2011, 23:20
En az oradaki kadar lezzetli yapacağından kuşku yok Bettyycim. Hele o sütlü nuriyenin tadından sonra...
Ayrıca senin için afiyet olan domates kurusu vardı ya, işte onlar Birecik'e 5-6 kilometre mesafede Halfeti'nin bir köyündendi.

bettyycim
20-01-2011, 23:33
Bilirim, Halfeti'yi de çünkü kızkardeşim Birecik'te eşi Halfeti'de görevliydi :D

agozce
21-01-2011, 00:22
Evet oraların mutfağı muheteşem :D ve ben can eriği zamanı ve taze sarmısağında bol olduğu zamanlarda mutlaka yapıyorum, fırında pişeni kadar olmasa da benimki de fena olmuyor hani ;)

Bunun tarifini almak mümkün mü?

Ben hiç yemedim ama merak ediyorum...Ağzımın suyu aktı....

Cumhur Tonba
21-01-2011, 01:03
Bu tarife eğer nar ekşisi sevmiyorsanız bol sumak ve az kuru nane ekleyek yapın, oda harika olur ve Furkan ölçüler göz kararı ve el ayarı olacak :D:D

Bet abla ben ne anlarım el ayarından :D


mesajlarınızı okuyunca aklıma bir fıkra geldi.

Türkiye ziyareti. Konuk başkan yemekleri çok beğenmiş. Ve ahçısını Türkiyeye Staja yollamış.
Gelen ahçı bizim ahçının yaptıklarını tek tek not etmiş. Su kaç derece, Kaç gram hangi malzemeden ne zaman konuluyor. Kaç dakika pişiriliyor. Saatini, gramını, malzemeleri tek tek kaydetmiş. Ülkesine dönmüş.

Başkan, yap bir plav demiş. Yapmış. Fakat Türkiye'deki pilava hiç benzemiyor.

Bir başka ziyarette yanına ahçısını da almış.
Bizim ahçıya sormuş.
Siz, darz edelim 3 kişilik pilav yapacaksınız.
Suyunu ne kadar koyarsınız.?
El kararı demiş bizim ahçı.
Peki tuz ne kadar koyarsınız.
Parmak kararı demiş.
Peki piştiğini nasıl anlıyorsunuz?
Göz karaı demiş.

Başkan kendi ahçısına dönmüş.
Anlaşıldı. Senin kararın bozuk.

Furkan. Kararı iyi tutturamazsan olmaz bu iş. Gördüğün gibi kolay değil yani.

Bettyy ablanın yanında biraz çırak olarak çalışman lazım.

Hele üst mesajlarda Sütlü Nuriye geçmiş. Onun kararlarını bir an önce yazın. Belki tuttururuz.

furkan yıldız
21-01-2011, 12:32
Gözümle çok iyi karar veriyorum Cumhur abi aslında. Yaptığım yemekleri yiyenler öyle diyorlar. Ama Bet ablamdan öğreneceğim çok şey var :D

Cumhur Tonba
21-01-2011, 13:07
Ama Bet ablamdan öğreneceğim çok şey var :D

Furkancığım. Hiç olmazsa iki t kullan. Ne yaptı sana bet (Bettyycim) ablan. Dua et seni kaktüslerin içine atmıyor. Sen çay ocağında hadi kalk, ayşe ablam geldi dersen az bile yapıyor.

bettyycim
21-01-2011, 13:13
Ayağıma yer edeyim, dur ben sana neler edeyim :dilli:

metintekin143
21-01-2011, 15:51
http://www.alemfrm.net/wp-content/uploads/2009/06/yarpuz-245x300.jpg

Diğer İsimleri : Filiskin, Narpuz, Pülüskün, Yabani nane, Mentha pulegium

Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındandır. 10 -30 cm. boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak gelişen iki türü vardır.Gövdesi ve yaprakları tüylüdür.Yaprakları kısa saplı olup, oval şekildedir. Yaprakları çiçeğinin hemen altında bulunur. Çiçekleri morumsu pembedir. Çiçek ve yaprakları gövdeye belli aralıklarla sıralanmıştır. Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır. Kuvvetli kokusu vardır. Antik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır.

Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür.

Toplanması - Saklanması : Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

Bilinen Bileşimi : Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, pulegon adlı madde yönünden zengindir.

Faydaları :

Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir.

Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar.

Erkeklik kuvvetini artırır.

Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir.

Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür.

Sindirimi kolaylaştırır.

Balgam söktürücüdür.

Ç-Alıntıdır (http://www.yemex.com/bitki/yarpuz.html)

Hozat ablam isterde ben araştırmam mı :p

sanırım bizde yapuz diyorlar ve çorbasını yapıp sarısaklı yoğurtla içiyorlar.

Cumhur Tonba
21-01-2011, 17:57
Vallahi hak etti. Bu cümleyi, atasözünü ilk defa duydum. Bir şey daha öğrendim. Merakla bekliyorum. Bettyycim ablası. Furkan küçüktür. İstersen bir daha affet.(İstersen boşver daha iyi) Belki düzelir.

Parentez içindeki yazıya tepeden bakarsanız çok kolay okunuyor.

furkan yıldız
21-01-2011, 19:46
:D affedin beni küçüğüm ben :D Cumhur abicim konu dışı diye kızacaklar şimdi arka bahçeye gel bak yarpuz vereceğim :)

Cumhur Tonba
21-01-2011, 22:01
Şimdi ben ne diyeyim bilmiyorum ki? Bettyycim karar versin. Kimini kovuyor, kimine arka bahçede ikramda bulunuyor. Senin hakkından Ada gelsin.

masukim
18-03-2011, 10:22
bir gün bize de bekleriz yemek yapmaya.Teşekkürle r tarif için