PDA

View Full Version : Mersin (Myrtus communis L.) Üretme




Mine Pakkaner
21-12-2008, 19:11
Mersin iki yolla üretilir.

A) Tohumdan üretme:

Olgunlaşan tohumlar toplanır, sonbaharda ekilir. Ekim öncesi meyve eti güzelce temizlenir, tohumlar 2-3 gün suda şişirilir. Sonra ekim yapılır. Fideler 5-8 cm boya gelince asıl yerlerine şaşırtılır.

B) Çelikten üretme:

Temmuz-Ağustos' ta alınmış 8-10 cm uzunluğunda, yarı odunsu dallardan alınan ökçeli çeliklerle üretim yapılır. Tepe çeliği tercih edilmelidir. Kasım ayında o senenin genç ama sertleşmiş dallarından çelik alınabilir. Ancak bu kez çelik boyu 10-15 cm olmalıdır. Her iki zamanda da 5000 ppm İBA uygulamak başarıyı arttırır.

Önemli olan nokta mersinlerde tohumdan üretilen yeni bitkilerin daha güzel gelişme gösterdiğini, hastalık zararlı ve çevre koşullarına daha iyi uyum sağladığının unutulmamasıdır. Tohumdan üretilenler dipten dallanır ve çok gövdeli bireyler haline gelmelerini sağlayan odun tomurcuklarına sahip olurlar. Çelikten yetişenlerde bu yoktur.

Ökçeli çelik için aşağıdaki resim açıklayıcı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=15070

Alınacak çelikler de şu fotodaki gibi altta enaz iki boğum toprak içinde kalacak şekilde hazırlanmalıdır.

56839




Selim-i Ahir
21-12-2008, 22:43
Teşekkürler Mine Hanım.

Romantik
02-01-2009, 10:32
Mine hanım tohum ekimini sonbaharda yapmamızın sebebi tohumun uyku ihtiyacını gidermek için değilmi. Yanlışım varsa düzeltin. Ayrıca ekilen tohumlar mart ortası, nisan başı gibi toprak yüzeyine çıkacak değilmi.

nariçi
02-01-2009, 14:58
Mavi yemiş başka bir cinsi mi oluyor. Blue berry mi? Bu başlıkta ki çiçekçilerin buketlerde kullandığı mersin mi? Formda vaccinium corymbosum - mavi yemiş 'arama'dan çıkmadı.

yahya07
22-01-2009, 09:35
ben mersin çeliği diktim fakat aylardır ne soldu nede köklendi.

nariçi
18-05-2013, 19:04
Mersin Blue berry ler çiçek tomurcuklarını çıkarmaya başladı :)