PDA

View Full Version : Shepherdia argentea (Silver Buffaloberry/Bull Berry/Thorny Buffaloberry)




Selim-i Ahir
20-12-2008, 00:59
Kingdom:Plantae (http://en.wikipedia.org/wiki/Plant)
Division :Magnoliophyta (http://en.wikipedia.org/wiki/Flowering_plant)
Class :Magnoliopsida (http://en.wikipedia.org/wiki/Magnoliopsida)
Order :Rosales (http://en.wikipedia.org/wiki/Rosales)
Family :Elaeagnaceae (http://en.wikipedia.org/wiki/Elaeagnaceae)
Genus :Shepherdia (http://en.wikipedia.org/wiki/Shepherdia)
Species :S. argentea
Zone: 2

Ve huzurlarınızda, uzun zamandan beri, sizlere tanıtmak istediğim yeni berry: Shepherdia argentea.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/SilverBuffaloberry-SK..jpg/800px-SilverBuffaloberry-SK..jpg

Hakkında bilgi aradığınızda en çok karşılaşacağınız ifade: "Information is very limited (yani bilgi oldukça sınırlı)" ifadesi can sıksa da vazgeçmemek gerek. Bölük pörçük, hatta tartışmalı da olsa bazı bilgilere ulaşmak mümkün:

"Güney Kanada (Alberta (http://en.wikipedia.org/wiki/Alberta), Saskatchewan (http://en.wikipedia.org/wiki/Saskatchewan), Manitoba (http://en.wikipedia.org/wiki/Manitoba))’dan Orta Amerika’ya, Birleşik Devletler’in güneyinden California ve New Mexico’ya kadar olan bölgede yaygın türlerden biridir.

2-6 metre arası boy çeken, kışın yapraklarını döken bir bitkidir. Yaprakları 2-6 santimetre boyunda olup aşağıdan karşılıklı çiftler halinde ve aşağıdan yukarıya doğru gümüşî tüylerle kaplıdır. Çiçekleri açık sarı renkli olup dört çanak yapraklı, taç yapraksızdır. Meyveleri yaklaşık 5 mm çapında parlak kırmızı renktedir. Yenebilir ama oldukça acıdır.

Bu üzüm orman tavukları, yöresel kuşların başlıca yiyeceklerinden biridir."

Bu meyvenin Arsin'de bir fabrika bahçesinde karşıma çıkması hoş bir sürpriz oldu. Gürcistan'dan gelmiş. Oradaki adı "Barbaris". Tadı konusunda birazdan okuyacağınız "bilimsel" ifadeler sizi yanıltmasın; hık demiş de vişnenin burnundan düşmüş. Birkaç tane çelik ve tohum için bir miktar meyve aldım. Çelikler tam ümidimi kaybetmek üzereyken dökülen yapraklarının dip sürgünlerinden yeniden yeşermeye başladılar. Bu elbette tuttutkları anlamına gelmiyor ama en azından ümit veren bir gelişme. Tohumları 5'erli paketler halinde birkaç arkadaşla paylaştık. Çimlenmeleri biraz külfetli.

Bulabildiğim "sınırlı bilgilere" göre; tohumu 20-30 dakikalık asit muamelesinin ardından 20-30 C soğuk katlama ile 60-90 gün arası çimleniyormuş.

Benim gibi İBA kullanmadan köklendirme yapmaya kalkanlar için moral bozucu ama imkânı olanlar için bir bilgiyi daha aktarayım: Temmuz ayında alınacak yumuşak odun çeliklerinde 8.000/1.000.000 İBA ile %50 köklendirme gerçekliştirilebiliyormuş.

Bu arada Gölköy-Mesudiye arasındaki ormanlarda bu çalının olduğu durumunu aldım, ama yteyit etme imkânım şu an yok; belki baharda gidip görmem mümkün olur.

Son olarak oldukça zengin C vitamini içerdiğini ve hakkındaki en geniş kapsamlı yazıyı da ekleyeyim.
http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_8ae8.html


Şu an elimde tohum yok. İlk fırsatta temin edeceğim; o zaman paylaşım yapabiliriz.
İlgililere faydalı olması dileğiyle.

http://www.plantsofthesouthwest.com/Plants/1306.ENLARGEMENT.jpghttp://www.pickyourown.org/photos3/buffaloberry2.jpg




Musti
20-12-2008, 09:53
Merhaba sn Selim-i Ahir.
Çabalarınızı takdir ediyorum.İşte yeni bir berry daha!Kırmızı rengide çok güzel.
Shepherdia argentea (Silver Buffaloberry/Bull Berry/Thorny Buffaloberry) ile
SEABUCKTHORN BERRY- (Hippophae Rhamnoides-Yabani iğde) toprak ve iklim isteği benzerliği var.

kuyucu
20-12-2008, 16:16
Meyvesi de Frenk üzümüne çok benziyor.

bari
20-12-2008, 16:43
Evet meyvesi frenk üzümü, iklim isteği yabani iğde bir eklemede ben yapayım yapraklarıda ateş dikenine benziyor.

pepino61
29-12-2008, 21:02
tesabüfen bir arkadaşımın bahçesinde 2ay önce karsılaştım bu bu meyve ile
uzun aramalar sonunda (iğde den yola çıkarak)adına ulaştım.30adet kadar çeliğini köklendirmeye aldım.meyvesinden 4-5adet çayın içine atarak içtim .
gayet hoş bir aroması var.
üretim listemize eklenmiştir.

Musti
25-05-2009, 10:44
Silver Buffaloberry'lerden ses seda yok.Yetiştiren yok herhalde?

Selim-i Ahir
25-05-2009, 19:20
Üç tane dal çeliğim var. Tabir caizse, ne oldular ne de öldüler.
Son günlerde hafif bir tomurcuklanma belirdi. Hayırlısıyla bir köklendirebilsem ilgililerle paylaşmaktan memnniyet duyarım.

Lonicera
07-11-2009, 14:29
Arkadaşlar bugün havanın da çok güzel olmasını fırsat bilerek, makilik alanlara gezintiye çıktık. Civarda dolaşa dolaşa askeri bölgenin hemen sınırlarına gelmişiz. Tam dikenli tellerin yanında 4 tane ağaç gördük. Bunların oraya sonradan dikildiği belliydi.Yaklaşık 2-2,5 metre boyunda. Üstünde aynı Shepherdia gibi bir sürü salkım şeklinde kırmızı meyveleri vardı. Yanına gidip biraz kopardım. Yakından bakınca meyvelerin üstünde aynı minik beneklerden mevcut. Yarada sığınıp bir kaç tane ağzıma attım. Önce hafif buruk bir tat geliyor, ardından ekşimsi tatlı bir lezzet oluşuyor. Açıkça ben lezzetini beğendim. Meyve üzerindeki benekleri görünce dedim acaba güz zeytininin bir akrabası olabilir mi?

Meyve büyüklüğü leblebi tanesinin yarısı kadar, çekirdek tam zeytin çekirdeğinin minyatürü şeklinde. Yaprak ise yukarıdaki gibi zeytin yaprağı şeklinde değil, daha geniş ve ince. Resim çekmeyi çok istedim nöbetçilerin gözü hep üstümüzdeydi:))

Aklım o ağaçlarda kalarak geri döndük. Şimdi bir merakla iyice inceledim. Yaprak yapısı ve tadı benzese güz zeytini diyeceğim, ama değil. Elimdeki meyvelerin resimlerini çekip buraya yüklememin bir faydası yok, çünkü tıpatıp güz zeytini gibi. Shepherdia(güz zeytini)' nın tadının acı olduğu belirtilmiş. Buradan da kaybediyor, yapraktan da. Peki bu güzel tesadüf sonucu gördüğüm bitki ne olabilir? Yaklaşık 6 saat önce 15-20 adet meyveyi yemiştim, hala zehirlenme belirtisi de yok:))

Selim-i Ahir
07-11-2009, 15:18
Shepherdia argentea (Boğa Üzümü) ile Elaeagnus umbellata (Güz Zeytini) aynı meyveler değil.

Verdiğiniz tat bilgilerine bakılırsa gördüğünüz meyve Shepherdia argentea ya da Shepherdia canadansis olabilir. Şayet onlardan biri ise merak etmeyin zehirlenmeyeceksiniz. Bizrazcık E ve C vitamini ve antioksidan almış oldunuz.

Lonicera
07-11-2009, 16:06
Sn Selim-i Ahir, bilgiler için teşekkürler. Elimdeki meyveleri tüketmeye devam o zaman.

Bu arada aklım karıştı iyice. Şimdi güz zeytini olarak isimlendirilen bitki Silver buffalo berry olarak da isimlendiriliyor değil mi? Google' da aratınca karşımıza Shepherdia argentea çıkıyor.

http://www.ag.ndsu.edu/trees/handbook/th-3-5.pdf

ayrıca Yusuf Ustaoğlu abimizin sitesinde bu şekilde

http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id3.htm

Güz zeytini/ Silver buffalo berry/ Autumn olive berry olarak belirtilmiş.

Selim-i Ahir
07-11-2009, 16:29
Bir isim karışıklığı olmuş. İkisi farklı meyveler. Yusuf Bey'deki Elaeagnus umbellata (Güz Zeytini), Shepherdia argentea (Boğa Üzümü) değil.

Hem iklim istekleri ve yetişme şartları hem de meyveleri birbirine benzediği için başlangıçta birbirine karıştırdık.


Farklı olduklarını öğrendikten sonra güç belâ birkaç tane Shepherdia argentea (Boğa Üzümü) tohumu temin ettim. Üretmeyi başarırsam paylaşacağım.

Bu arada siz de bulduğunuz meyvenin tohumlarından mümkün mertebe temin etmeye çalışın. Sandığımız meyve olmasa bile yeni bir meyvemiz, yeni bir paylaşım yapma imkanımız olur.

Hangisi olursa olsun gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Bu saate kadar hayatta olmanız bunun en güzel kanıtı.:D

Afiyet olsun.

Lonicera
07-11-2009, 16:35
Evet, kesin bir hata olmuş. Ben meyveyi yerken Güz zeytini niyetine yemiştim:)). Ben en kısa zamanda görmüş olduğum bitkilerden biraz daha meyve toplayıp, önümüzdeki baharda da çelik alayım.

bari
07-11-2009, 17:24
SEvgili Lonicera, tarifleriniz aynı güz zeytinini işaret ediyor. Meyvelerin benekli oluşu, yaprak yapısı ve özellikle minyatür zeytin çekirdeği benzerliği. Özellikle boyunun 2-2,5 metre oluşu. Buffalo berry olması daha zayıf bir ihtimal, çünkü buffalo berry daha çok çalı formunda ve meyve vermesi için iki bitki gerekiyor,erkek-dişi çiçek ayrı bitkilerde.

Selim-i Ahir
07-11-2009, 17:35
Benim tohumlar da o yüzden mi çimlenmiyor acaba?
Böyle bir şey olabilir mi?

Lonicera
07-11-2009, 17:56
Sevgili bari, ben işin içinden çıkamayacağım galiba. Yeni gündeme gelen bir bitki, internet kaynaklarında da çok açık bilgiler yok gibi. Aynen dediğiniz gibi meyve üzerindeki benekler aklıma takılıyor.Meyveleri elinize aldıktan sonra bu benekler
( pulcuklar diyeyim, çünkü elinize aynı gümüş sim gibi bulaşıyor) çıkıyor. Bunlar toz gibi değil, resmen minik pulcuklar. Önümüzdeki günlerde başkalarından bize kalırsa bir hasat daha yapacağım. Çekirdeklerini de atmıyorum, çimlendirmek için biriktireceğim. Yeniden belirtmek isterim, bu görüp tattığım bitki adı artık her ne ise benim çok hoşuma gitti. Hafif ekşi ve ardından tatlı bir lezzet geliyor ağıza.

bari
07-11-2009, 18:04
Benim tohumlar da o yüzden mi çimlenmiyor acaba?
Böyle bir şey olabilir mi?

Yok tohum olduysa, zaten meyve oluşmuştur. Ama çimlenmesi zor bir bitki.

SEvgili Lonicera ben hem güzzeytini(eleagnus umbelleta) hemde yakın akrabası goumi (eleagnus multiflora) çimlendirdim. İkisindede en çarpıcı özellik çekirdekler aynı minyatür zeytin çekirdeği gibi olması. Goumininkiler biraz daha büyükçeydi. Çimlendirmesi zor bir bitki, giberelik asit uygulaması yaparak %50'lik bir çimlendirme oranı yakaladım. Ama taze tohumlar belki daha kolay çimlenirler...

Lonicera
07-11-2009, 18:11
O zaman ben hemen çekirdekleri ekeyim. Gerçi tohumdan yetişen bitki çok uzun zaman sonra meyveye yatıyor. Garanti olsun diye Mart ayında da çelik almaya çalışayım. Belki çeliklemede sorun yaşamayız. Başarılı olursam paylaşıp birlikte keyfini süreriz.

bari
07-11-2009, 18:24
Hem martta deneyin hem sonbaharda bence. Çelikten üretmesi kolay bildiği kadarıyla.

Lonicera
07-11-2009, 18:28
Sevgili bari, sanırım askerlere vurduracaksınız beni:)) Mart' ta gidip alırsam çoktan unutmuş olurlar da yakın zamanda iki kere aynı bölgede görürlerse yandı gülüm keten helva. Önümüzdeki hafta sonu şansımı bir deneyeyim bakalım.

bari
14-11-2009, 18:20
Çok yayılıcı ve istila edici bir bitkiymiş. Fakat öte yandan meyveleri besin değeri ve antioksidan açısından çok zengin. Çok kontrol altına almak gerekiyor. SEvgili Lonicera aslında gördüğünüz ağacın dibinde çok miktarda ufak fide bulmanız lazım. Kuşlar çok sevdiği için sindirim sisteminden geçip çok uzak alanlarda çimlenebiliyormuş. Yaprak yapısı eklediğim fotolardaki gibi olması lazım. Goumi ve güz zeytini çok yakın bitkiler. Yalnız gouminin meyveleri iğdeden biraz daha ufak güz zeytininden büyükçe.

Lonicera
14-11-2009, 18:31
Sevgili bari, resimdeki yapraklara çok benziyor. Eğer bu yapraklar turunçgil yaprağı gibi sert değillerse. Gördüğüm bitkinin yaprağının altı hafif tüylü ve açık renkti. Meyve şekil itibarıyla en üstteki resimle tam olarak örtüşüyor. İnce dallar erik dalı gibi kaygan değil, daha çok ayva dalcığı gibi hafif tüylümsü. Resim çekemediğime çok yanıyorum.

Romantik
14-11-2009, 19:53
Arkadaşlar Güz Zeytinini ayırdık,

Melez Kuş İğdesi var, Sayın barinin belirttiği goumi var yaprak yapıları birbirine çok benziyor.
Birde Rus Zeytini var bununda yaprak yapısı diğerlerine çok benziyor.

Bu karışma Alıçla, Ak Üvezin birbirine karışmasınıda geçti.

bari
14-11-2009, 20:04
Rus zeytini zaten eleagnus angustifolia yani bizim bildiğimiz iğde. Tabi gümüşi renk bakımından birbirlerine benziyorlar. Melez kuş iğdesini ve latincesini bilmiyorum. Meyvesi yaprağı resmi varsa bakalım.

Romantik
14-11-2009, 21:02
Sayın bari şu anda resim yok ama yakın zamanda ekleme yaparım.

Plantae
14-11-2009, 22:31
Elaeagnus umbellata (Güz zeytini)
Elaeagnus multiflora ( Goumi)
Elaeagnus angustifolia ( Rus zeytini )
Elaeagnus x ebbingei ( Melez kuş iğdesi)


Elaeagnus angustifolia yani rus zeytinini parklarda bahçelerde bol miktarda görebilirsiniz diğerlerine göre ayırt etmesi çok kolay zaten meyve rengi kırmızı değil.

Melez kuş iğdesi adı üzerinde iki ayrı türün tozlaşması sonucu meydana gelmiş muhtemelen Elaeagneus macrophylla x Elaeagneus pungens melezi yapraklarını dökmüyor herdem yeşil.

Elaeagnus multiflora ( Goumi) ve Elaeagnus umbellata (Güz zeytini) işte bu ikisi gerçekten birbirine çok benziyor fakat yaprakları ve meyve sapları farklı.

bari
15-11-2009, 16:56
Elaeagnus pungens meyvesi ve çekirdeğide goumiye benziyor aynı...

thunderon
02-01-2019, 19:11
Shepherdia argentea Fidesini veya tohumunu nereden bulabilirim

AkisSoftware
16-03-2019, 16:23
Shepherdia argentea Fidesini veya tohumunu nereden bulabilirim

Aşağıdaki linkte mevcut. Dilediğinizi sipariş verebilirsiniz(tohum olarak).


https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=Shepherdia+argentea&_sacat=0

cihanduman_
04-03-2020, 11:21
Kingdom:Plantae (http://en.wikipedia.org/wiki/Plant)
Division :Magnoliophyta (http://en.wikipedia.org/wiki/Flowering_plant)
Class :Magnoliopsida (http://en.wikipedia.org/wiki/Magnoliopsida)
Order :Rosales (http://en.wikipedia.org/wiki/Rosales)
Family :Elaeagnaceae (http://en.wikipedia.org/wiki/Elaeagnaceae)
Genus :Shepherdia (http://en.wikipedia.org/wiki/Shepherdia)
Species :S. argentea
Zone: 2

Ve huzurlarınızda, uzun zamandan beri, sizlere tanıtmak istediğim yeni berry: Shepherdia argentea.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/SilverBuffaloberry-SK..jpg/800px-SilverBuffaloberry-SK..jpg

Hakkında bilgi aradığınızda en çok karşılaşacağınız ifade: "Information is very limited (yani bilgi oldukça sınırlı)" ifadesi can sıksa da vazgeçmemek gerek. Bölük pörçük, hatta tartışmalı da olsa bazı bilgilere ulaşmak mümkün:

"Güney Kanada (Alberta (http://en.wikipedia.org/wiki/Alberta), Saskatchewan (http://en.wikipedia.org/wiki/Saskatchewan), Manitoba (http://en.wikipedia.org/wiki/Manitoba))’dan Orta Amerika’ya, Birleşik Devletler’in güneyinden California ve New Mexico’ya kadar olan bölgede yaygın türlerden biridir.

2-6 metre arası boy çeken, kışın yapraklarını döken bir bitkidir. Yaprakları 2-6 santimetre boyunda olup aşağıdan karşılıklı çiftler halinde ve aşağıdan yukarıya doğru gümüşî tüylerle kaplıdır. Çiçekleri açık sarı renkli olup dört çanak yapraklı, taç yapraksızdır. Meyveleri yaklaşık 5 mm çapında parlak kırmızı renktedir. Yenebilir ama oldukça acıdır.

Bu üzüm orman tavukları, yöresel kuşların başlıca yiyeceklerinden biridir."

Bu meyvenin Arsin'de bir fabrika bahçesinde karşıma çıkması hoş bir sürpriz oldu. Gürcistan'dan gelmiş. Oradaki adı "Barbaris". Tadı konusunda birazdan okuyacağınız "bilimsel" ifadeler sizi yanıltmasın; hık demiş de vişnenin burnundan düşmüş. Birkaç tane çelik ve tohum için bir miktar meyve aldım. Çelikler tam ümidimi kaybetmek üzereyken dökülen yapraklarının dip sürgünlerinden yeniden yeşermeye başladılar. Bu elbette tuttutkları anlamına gelmiyor ama en azından ümit veren bir gelişme. Tohumları 5'erli paketler halinde birkaç arkadaşla paylaştık. Çimlenmeleri biraz külfetli.

Bulabildiğim "sınırlı bilgilere" göre; tohumu 20-30 dakikalık asit muamelesinin ardından 20-30 C soğuk katlama ile 60-90 gün arası çimleniyormuş.

Benim gibi İBA kullanmadan köklendirme yapmaya kalkanlar için moral bozucu ama imkânı olanlar için bir bilgiyi daha aktarayım: Temmuz ayında alınacak yumuşak odun çeliklerinde 8.000/1.000.000 İBA ile %50 köklendirme gerçekliştirilebiliyormuş.

Bu arada Gölköy-Mesudiye arasındaki ormanlarda bu çalının olduğu durumunu aldım, ama yteyit etme imkânım şu an yok; belki baharda gidip görmem mümkün olur.

Son olarak oldukça zengin C vitamini içerdiğini ve hakkındaki en geniş kapsamlı yazıyı da ekleyeyim.
http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_8ae8.html


Şu an elimde tohum yok. İlk fırsatta temin edeceğim; o zaman paylaşım yapabiliriz.
İlgililere faydalı olması dileğiyle.

http://www.plantsofthesouthwest.com/Plants/1306.ENLARGEMENT.jpghttp://www.pickyourown.org/photos3/buffaloberry2.jpg
Merhaba Selim-i Ahir, bu meyveyi uzun zamandır elde etmeye çalışmaktayım, piyasada fidanı satılmıyor,
senden temin etmem mümkün mü, var mıdır?

Çok güzel ve sağlık için faydalı bir meyve, güzel yetiştirmişsin, tebrik ederim.

AkisSoftware
04-03-2020, 16:52
Ilgili arkadas epey suredir foruma girmemis. Cevap icin beklemeyin bence. Verdigim linkten tohum alip deneme yapabilirsiniz...

boluluagacsever
12-05-2023, 21:57
Shepherdia argentea ya da canadensis tohumu olan varsa yardımcı olabilirse sevinirim.