PDA

View Full Version : Güveçde Karides




Güler
08-12-2008, 15:14
Ufak ufak doğranmış yeşil biberleri, tereyağında öldür, tencerenin kapağı kapalı olsun ki buharı ile biberler daha iyi pişer ve kokusu siner.

Buna irice doğranmış domatesleri ilave edin (damatesler biraz diri olsun, çok pişmesin) Arzu edilirse bu arada mantar da koyulabilir-çok da yakışıyor-
Hepsini güzelce sote ederek pişir.

Başka bir yerde, bol sirke, bol limon suyu biraz tuz ve az şekerle kaynatılmış su içinde ancak 7-8 dakika haşlanmış karidesleri süzerek soy ve biberlere ilave et. Bütün bu malzemeleri, servis yapacağınız güveç içine boca edin.

İnce ince kıyılmış maydanozu (Sebo isterse ıspanak koyabilir!!!!) karideslerin üzerine yaydıktan sonra, rendelenmiş kaşar peynir (az) koyduktan sonra ince ince ama tabaka şeklinde kesilmiş dil peynirini de en üste tek sıra döşeyin ve biraz pul biber ilave edin.

Peynirler eriyene dek, güveci, ister ocak üstünde, ister fırında tutarak iyice ısıtın, ve hemen servis yapın.




Güler
07-03-2015, 17:29
Bu akşam çocuklara misafir gelecek, menü balık üzerine, onlara bir sürpriz yapayım karides güveç hazırlayayım istedim.

Yukarıda tarifini verdiğim karides güveçe biraz ilaveler yaptım. Bu arada sizler için de fotoğrafladım.

1- Güzelce yıkanmış karidesleri bol sirkeli limonlu suda (biraz da tuz ilavesiyle) su kaynadıktan sonra hesaplamak kaydı ile 8 dakika haşlayın.

Haşlanan karidesleri güzelce soyun.

(Karidesler haşlandı)

539710

Güler
07-03-2015, 17:33
2-Bir adet kuru soğanı doğrayın, 9-10 adet sivri biberi ınce ınce doğrayın, 5-6 diş sarımsağı ufak ufak doğrayın.

Tencereye çok az zeytin yağı (Bir çorba kaşığı kadar) 100 gr. kadar da tereyağ ilave ederek önce soğanları biraz pembeleştirin sonra bunlara yeşil biberleri ve sarımsağı ilave edin, 5-6 dakika malzemeleri öldürün.

539716

Güler
07-03-2015, 17:34
3- Bir kavanoz mantarı da sudan geçirdikten sonra ufak ufak doğrayın ve tencereye ilave edin.

539717

Güler
07-03-2015, 17:38
4- İri iri doğranmış 2 adet domates, 1 demet ınce doğranmış maydanoz, bir-iki adet muskat, rendelenmiş kaşar peyniri ve bir parça dil peyniri de hazır olsun.

539718

539719

Güler
07-03-2015, 17:41
5- Tenceredeki hafifçe pembeleşmiş soğan, biber, sarımsak, mantarlar bir iki çevrildikten sonra soyulmuş karidesleri ve ondan bir kaç dakika sonra da irice doğranmış domatesleri ilave edin.

539720

539721

Güler
07-03-2015, 17:43
6- Güveci çok az sıvı yağla yağlayın

539722

Güler
07-03-2015, 17:46
7- Domatesleri tencereye ilave ettikten sonra çok az tuz, karabiber ilave edin ve rendenin en küçük delikli kısmından muskatları rendeleyin. Domatesler çok pişmeden bütün malzemeleri güvece aktarın.

539723

Güler
07-03-2015, 17:48
8-Güvece önce dil peynir parçalarını, sonra da ince ince doğranmış maydanozları ekleyin.

539724

Güler
07-03-2015, 17:53
9- Daha sonra üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave ederek biraz da kırmızı pul biber ekerek 190 derece ısıltılmış (turbo) fırına sürerek peynirler eriyene ve hafifçe kızarana kadar, 20 dakika kadar ısıtın.

Torunlar pul biberli yiyemiyorlar diye ben biber ekmedim, ve fırına sürülmüş halini şu an size gösteremiyorum onlar akşama pişirecekler.

Sürprizim çok hoşlarına gitti, çok memnun kaldılar.

539725

Ozlem A
07-03-2015, 19:58
Ellerinize sağlık, nefis görünüyor..

Ozlem A
19-03-2015, 19:56
Eşim karides çok sever ama ben evde güvecini yapmazdım. Bugün tarifinizi denedim, nefis oldu. Ama karidesleri ayıklayacak vaktim olmadığından ayıklatıp aldım, sonra haşladım, kabukla haşlanma gibi olmadı tabii. Taze mantar ve taze kekik ekledim bir minik defne yaprağı da koydum.

Denemek isteyenlere hiç durmayın derim :) Güler Abla o kadar güzel fotoğraflamış ki okumaya bile gerek yok. Tekrar ellerinize sağlık.

Melihçetin
12-04-2015, 14:44
Güveçte pişen tüm yemekler çok lezzetli oluyor.

mazda_ozan
22-07-2015, 16:05
Güveçte pişen tüm yemekler çok lezzetli oluyor.

katılıyorum. Bu arada güveç balık şeklinde ilginçmiş..