PDA

View Full Version : Ayran veya lor sulu ekmek




nevsune
29-03-2008, 09:14
Çoktandır ekmek konusunu yazmamışız.

Son iki kez yaptığım ekmeğin inanılmaz bir şekilde kabarmasından sonra, aldığım sonucu sizlere aktarmak istedim.

Hani evde lor yaparız ya, onun suyunu hamur suyu yerine kullandığınızda ekmeğin çılgın bir şekilde kabardığına tanık oluyorsunuz. Hadi evde lor yapmıyoruz, ne olacak? O zaman da bu sabah benim yaptığım gibi hamur suyu yerine ayran kullanılacak.

Sonuç muhteşem: Hamur makinenin camına yapışmıştı resmen. Ekmeğin boyutu, makinenin teknesini aşmıştı (fotoğraftaki tekne).

33374

İçi francala ekmeklerini aratmayacak bir şekilde pofur pofurdu (esmer un da böyle kabarabiliyormuş demek). Her zaman ekmeği ikiye bölüp dilimlerken, son iki seferdir dilimleyebilmek için 4'e bölmek zorunda kalıyorum.

62 numaralı mesajdaki fotoğrafla kıyaslandığında sonuç ortaya çıkıyor.




hassoman
29-03-2008, 11:34
sanal alemde de olsa böyle bir ekmeğin kokusunu almamak olası mı? Ellerinize sağlık sevgili nevsune... İnsanda ekmek yapma isteğini kamçılıyorsunuz yani:D

Güler
29-03-2008, 19:04
Sevgili nevsune, çocuklar da bana hediye almışlardı. Sık sık kullanıyorum. Hazır kutu unlarından alıyordum, ama bir arkadaş tarif verecek normal undan da yapacağım. Genelde akşamdan ayarlıyorum, sabaha karşı başlıyor yoğurmaya. Saat kaç demişsem o saatte sıcacık ekmeğimiz hazır bekliyor. Şimdi cevizli, ve zeytinlisini de deneyeceğim.

malina
29-03-2008, 19:59
Kurutulmuş domateslisi de güzel oluyor :)

Güler
29-03-2008, 20:15
Şu paket halinde satın aldığımız kuru domateslerle mi? Kuru kuruya mı hamura katılacak?

nevsune
30-03-2008, 08:46
Sevgili Güler, kurutulmuş domatesleri kuru bir şekilde koymakta bir sakınca yok. Zaten belli bir nem ve ısı onların biraz yumuşamasını sağlıyor. Hele akşamdan bekletip de, makineyi sabah çalıştırdınız mı bence yumuşama yeterli oluyor zaten. Bu tarife zeytini de eklediniz mi muhteşem oluyor.

Ben de 1 ölçü normal beyaz un, 1 ölçü esmer un ve 1 ölçü o kutuda satılan 7 tahıllı ekmek unundan yapıyorum ekmeğimi. Arada bir çavdar unu, yulaf unu, mısır unu vb. değiştiriyorum. Dediğiniz gibi keyfinize kalmış içine ekleyeceğiniz malzemeler. Benim en sevdiğim cevizli olan (şimdiye kadar sevmeyene de rastlamadım). İçine çörekotu da katarsanız lezzet artıyor:)

Ayran veya lor suyunu mutlaka deneyin derim. Aradaki farkı göreceksiniz.

Yalnız işte bu arada iradeye kuvvet gerek:)