PDA

View Full Version : Ekmek makinesinde ekmek yapmak




nevsune
26-06-2007, 22:54
Ben ekmek makinesinde yapıyordum ama son zamanlarda gazetede okuduğum bir yazıda, elle yapmanın da çok kolay olduğunu gördüm. Şimdi makinede mayalayıp, sonra da fırında pişiriyorum. Çok daha iyi bir sonuç alıyorum. İçi yumuşacık mis gibi kokan sıcacık bir ekmeği kahvaltıda yemenin tadına doyulmuyor. Link veremiyorum çünkü worde kopyalamıştım.

Önce ben unlardan söz edeyim. Genelde Doğalsan markalı taşdeğirmende öğütülmüş çeşitli unları kullanıyorum. Çavdar, buğday, soya, yulaf unları gibi. Bazen öğütülmüş keten tohumu ilave ediyorum. Normal buğday unu ile esmer unları karıştırarak yapmakta yarar var. Sadece esmer unları kullanırsanız hiç kabarmıyor. o gün canım ne istediyse o unu kullanıp veya birkaç tanesini karıştırıp yapıyorum. Son yoğurmada isteğinize göre içine ceviz, kurutulmuş domates, zeytin ilave edebilirsiniz.

1- 3 ölçü istenilen çeşit un (ben 1 ölçü normal beyaz un, bir ölçü esmer buğday unu, 1 ölçü de istediğim unlardan bir karışım yapıyorum),
2- 1,2/3 ölçü ılık su,
3- 1,5 tatlı kaşığı şeker,
4- 1 tatlı kaşığı tuz ( ikinci yoğurmada),
5- 1 çorba kaşığı sıvıyağ (ikinci yoğurmada),
6- 1 tatlı kaşığı maya
7- isteğe göre ceviz/ krt. domates/ zeytin, kuru yeşillikler vb.

Bunları tuz ve sıvıyağ hariç bir kabın içerisinde bir tahta kaşıkla karıştırarak üstünü örtüp 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakıyorsunuz. Sonra tuz ve yağını ayrıca isteğinize göre ekleyeceğiniz kuru gıdalar varsa onları da ilave ederek, unlanmış tezgahta 2-3 kaşık un ekleyerek, ikinci yoğurmayı yapıyorsunuz ve artık pişirme kabına alıyorsunuz(Oldukça cıvık bir hamur olduğu için ben elle yoğuramadım, makineye bıraktım o aşamayı). 5-6 saat sonra fırında önce 180 derece 20 dk. kadar, sonra da fırını biraz daha kısarak 1 saate tamamlıyorsunuz. Böylece içinin iyice pişmesine ve iyi kabarmasına pişmesine olanak sağlıyorsunuz.
2 yıldır dışardan hiç ekmek almadığımı söyleyebilirim.




nevsune
26-06-2007, 22:58
Gazetedeki yazıyı da aktarıyorum. Keşke yazarının ismini de verebilseydim ama hatırlayamıyorum. Umarım işinize yarar.


Ekmek yapmak çocuk oyuncağı


Aslında tam olarak öyle değil. Tersine, iyi ekmek yapmak oldukça ustalık isteyen bir şey.

O yüzden de evde amatörlerin yaptığı ekmeklerle profesyonel fırınlarda işin erbabının yaptıkları birbirlerine hiç benzemez. Ama bugün size anlatacağım bu çok yeni ve devrimci ekmek yapma tekniğini uygulayarak, iyi ustaların yaptığına yakın kalitede ekmeği evde pişirmeniz mümkün olacak. Üstelik herhangi bir hamur yoğurma işiyle de uğraşmayacaksınız. Hatta bu öyle bir teknik ki, sekiz yaşındaki çocuğunuz dahi kendi başına çok mükemmel lezzette ekmekler yapabilecek. Merak ediyor musunuz? O zaman buyurun ’yoğrulmadan’ yapılan ev ekmeğine.

Bu gerçekten çok yenilikçi ekmek yapma tekniğiyle ilgili haberi iki hafta önce New York Times gazetesinde okudum. Gazete, 6 bin yıldan bu yana ekmek yapma tekniğindeki en önemli gelişme diye anlatıyordu bu yeni yöntemi. Gerçekten de, Mısırlıların icat ettiği ’mayalı’ ekmek yapma tekniği tarih boyunca bir tek önemli ilerleme kaydetti. O da Pasteur’ün 1859’da ekmek mayasını standart olarak ticari şekilde üretme yöntemini geliştirmesiydi. Bunun haricinde ekmekle ilgili en önemli icat, Anglosakson dünyasında bir şaka kabul edilen dilimli tost ekmeğiydi! Ama New York’taki Sullivan Street Bakery isimli fırının sahibi Jim Lahey’in geliştirdiği ekmek yapma tekniği, ekmek konusundaki en önemli icatlardan birine dönüşmeye kesin aday.

Bu tekniğin en önemli özelliği, hamuru yoğurmadan ekmek yapmanıza olanak vermesi. Hatta belki de özellikle bu sebepten dolayı ekmek muhteşem oluyor. Yapılan şey inanılmaz basit. Hatta o kadar basit ki, bu tekniğin mucidi bu ekmeği dört yaşındaki çocukların bile yapabileceğini iddia ediyor. Ama kendi uygulamamdan çıkardığım sonuca göre dört yaş bu iş için biraz küçük: Bu ekmeği yapacak çocuğun en az 8-9 yaşında olması gerekir. İnanması zor ama gerçekten çocuk oyuncağı.

KURU MAYAYLA UZUN SÜRE MAYALA

Bu en son ve en yenilikçi ekmek pişirme işleminin en temel dayanak noktası, çok az miktarda ’instant’ kuru maya kullanarak ekmeği çok uzun sürede mayalamak. Zaten bu normalden çok uzun süre mayalamaya bırakmak sayesindedir ki, ekmeği yoğurma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Tekniğin ikinci ve çok önemli bir özelliği daha var ki, o da ekmek hamurunun çok sulu, yani oldukça ’cıvık’ olarak hazırlanması. Eğer amatör olarak ekmek yapmış biriyseniz bilirsiniz, hamurun kulak memesinden biraz daha cıvık olması gerektiği yıllardır söylenegelmiştir. İşin aslında bu söylenti belli bir mantığa dayanır. Zira eğer hamur kulak memesine yakın bir kıvamda değilse, yani çok cıvıksa, elinize yapışacağı için bu hamuru yoğurmak pek mümkün olamaz.

Öte yandan hamurun yoğrulması, unun içinde bulunan ’glüten’ isimli proteinlerin birbirlerine geçmesini sağlaması açısından çok önemlidir. Zira ekmeğin kabarmasının bir sebebi içindeki maya ise, ikinci ve çok önemli sebebi de hamurun içinde oluşan glüten örgüleridir. Bu protein örgüleri mayadan çıkan gaz kabarcıklarının sızmasını önleyip conta görevi gördüklerinden, ekmeğin kabarmasını sağlar. Aynı sebeple de ekmeğe o bildiğiniz elastik dokuyu verirler. Ama bu yeni tekniğimizde hamur hiç yoğrulmuyor. O zaman aklınıza şu sorular gelebilir: "Peki glüten oluşumu bu durumda nasıl gerçekleşecek, ekmeğimiz nasıl kabaracak ve elastikiyet sağlanacak?"

Gazete, meraklı olmayanlar için tırı vırı ama meraklısı için çok önemli bu soruları ünlü mutfak bilimci Harold McGee’ye soruyor ve şu yanıtı alıyor: "Su oranının yüksek olması ve aynı şekilde mayalanma süresinin uzun tutulması, glüten moleküllerini kendiliğinden bir araya getirip elastik bir örgü oluşturabilir." Kendisi de amatör bir ekmek yapımcısı olan McGee, uzun zamandır artık daha az yoğurma yaptığını, bunun yerine mayalanma süresini çok daha uzun tuttuğunu ve çok daha iyi sonuçlar aldığını da ekliyor. Zaten eski Mısırlılar da ekmeklerini ’çapa’ ile karıştırıp hiç yoğurmazlarmış!

Bu mükemmel ekmek yapma tekniğinin bir üçüncü özelliği daha var ki, o da fırında kapağı kapalı bir kap içinde pişiriyor olmanız. Eğer siz de benim gibi evde ekmek pişirmeyi seven biriyseniz bilirsiniz: Evde yapılan ekmeklerin dış kabukları kalın ve sert olur. Bunu önlemek için profesyonel fırınlar buhar püskürtme cihazları kullanır. Ben de, örneğin bu amaçla fırına káse içinde bir tas su koymaktan tutun da, ekmek hamurunun üzerine bir bardak su boca ederek pişirmeye kadar pek çok nemlendirme yöntemini denedim. Ama hiçbir zaman profesyonel fırınların elde ettiği ince ve çıtır bir kabuk elde edemedim.

ALIN SİZE EVDE ÇITIR KABUK

Bu devrimci ekmek yapma tekniği bu sorunu da çözüyor. Bir kez hamurunuzun içinde zaten bol su var. İkincisi, bu sulu hamuru ilk yarım saat kapağı kapalı bir fırın kabı içinde pişirdiğiniz için, ekmeğin asıl pişme süresi oldukça buharlı bir ortamda geçiyor. Bu da zaten ekmeğin dış kabuğunu inceltmeyi sağlıyor. Daha sonra kapaksız pişirmeye devam ettiğiniz için de kabuk ince bir tabaka şeklinde çıtır çıtır kızarıyor. Sonuçta, tipik ev ekmeklerinin dokusunun tersine inanılmaz hafif, çok ince ama çıtır kabuklu, gayet elastik ve son derece lezzetli çok güzel bir ekmek elde ediyorsunuz.

İlk denememi bu hafta içinde özel karışım beyaz Sökeun’la yaptım. Dökme demir tencerede pişirdiğim ekmek gerçekten baştan çıkarıcı oldu. Kendime şekil vermeye çalıştığım şu günler için belki pek doğru bir iş değildi, ama bu kadar güzel bir ekmek deneyi için rejim kesinlikle biraz bekleyebilirmiş. İlk mayalanma için hamuru 12 saat beklettim. Ondan sonra iki saat daha mayalandırıp ekmeğimi pişirdim. Yalnız ilk mayalanma süresini 18 saat hatta 24 saat olarak tutarsanız, çok daha güzel sonuçlar alırsınız.

Şimdi bazılarınız diyebilir ki "Abicim, ekmek pişirmek için kim 18 saat bekler ki?" Hemen yanıtlayayım: Ben ve benim gibi yemek konusuna meraklı, yemek yemeyi tıkınmanın ötesinde bir zevk olarak gören ve üretme-yaratma fiillerinden tatmin alan araştırmacı ve deneyci ruhlu herkes. Zaten ayrıca burada yaptığınız da ne ki? Unu, suyu, mayayı ve tuzu kaşıkla iki dakika karıştırıp hızlı bir hamur elde etmek, sonra bu hamuru 18 saat bir kenara koyup unutmak. Bu da zor geliyorsa, dediğim gibi, bırakın bu işi sekiz yaşındaki çocuğunuz zevk alarak yapsın.

Haftaya kadar güzellikle kalın, hep yenilikçi, hep yaratıcı olun.

Yoğurulmayan ev ekmeği

Malzemeler:
3 bardak beyaz un, biraz da üzerine serpmek için;
1/4 tatlı kaşığı ’instant’ kuru maya;
1.5 tatlı kaşığı tuz;
1 bardak + 1 bardağın 2/3’ü su;
kepek veya mısır unu.

Yapılışı:

(1) Büyük bir kásede 3 bardak unu, ’instant’ kuru mayayı ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin. Káseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın.

(2) Hamur, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Hamuru kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Hamurun üst kısmına da biraz un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.

(3) Hamurun tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık 2 saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.

(4) Hamur hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, emaye veya güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış olan kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Ortalık biraz batabilir, ama aldırmayın; sonuç çok güzel olacak. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın.

(5) Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Soğutma rafı üzerine aktarın. Sıcakken çıtır çıtır afiyetle yerken beni anın.

Not: Kepekli unla yapacaksanız, önce beyaz unla deneyip ustalık kazanmalısınız.

nevsune
27-06-2007, 07:54
Dün akşamüzeri mayaladığım ekmek hamuru, sabah mis gibi kokular saçarak pişti. Şimdi yenmeyi bekliyor:)

Oğuzhan
27-06-2007, 09:05
Enfes görünüyor.Ellerinize sağlık.:))

nevsune
27-06-2007, 09:53
Teşekkür ederim. Keşke ikram edebilseydim. Yazılanları okurken sanki zor gibi geliyor ama ekmek yapmak gerçekten son derece kolay.

Bu ekmekte, çeşitli tahıl unları, keten tohumu ve ceviz olduğu için bu kadar kabarabildi. Beyaz unun ölçüsünü arttırırsanız daha yükseğe çıkabiliyor. Ama yumuşaklığı yerinde olduğu için sorun olmuyor.

COYOTE
27-06-2007, 14:22
Ellerinize sağlık. Vallahi enfes görünüyor.:D

DarkYES
01-07-2007, 23:57
Elinize sağlık. Bir ara bundan tatmamız mümkün olacak mı? :)
Bu arada ben börekler için teşekkür edememiştim Nevsun hanım. Eşekliğimi mazur görün:o

nevsune
02-07-2007, 08:28
Bugün yine yeni bir ekmek mayalanmakta, bekleriz efendim.

nevsune
09-04-2008, 11:18
3 yıldır deneme yanılma yöntemiyle uyguladığım tariflerin içinde, sonunda kendi damak tadıma en uygununu bulabildim.

- 3 ölçü un (1 ölçü normal beyaz un, 1 ölçü tam buğday unu ve 1 ölçü paket halinde satılan 7 tahıllı un olmak üzere),
- 1,5 ölçü ılık su (ayran katılması kabarmaya ve lezzete çok yardımcı oluyor),
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 yemek kaşığı şeker,
- zeytinyağı (gözkararı koyuyorum ama sanırım 1 yemek kaşığı falan),
- Bir kullanımlık instant mayanın yarısı kadar,
- İçine dilediğiniz her türlü malzemeyi ilave edebilirsiniz. Benim favorim ceviz, çörekotu, ketentohumu.

Tüm malzemeleri karıştırıp iyi bir şekilde yoğurduktan sonra (ben o işlemi makineye hamur modunda yaptırıyorum:)), sıcak bir yerde kabarmasını sağlayıp, 170-180 derece ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişiriliyor.

Arada bir kez 15 dakika kadar ısıyı azaltırsanız (örneğin 130 derece gibi) içi daha güzel pişip, hamur olmaktan kurtuluyor(ben de makine yerine fırında ısı ayarlarıyla oynayarak pişirmeyi tercih ediyorum, böyle daha iyi sonuç aldım).

Umarım siz de iyi bir sonuç alırsınız. Şimdiden afiyet olsun:)

Gülgün
09-04-2008, 11:28
Nevsune Hanım tarif için teşekkür ederim. Hamuru makieden çıkarttıktan sonra bir kalıbın içinde mayalandırıp,öyle mi pişiriyorsunuz? Kalıbın bir özelliği var mı?

nevsune
09-04-2008, 11:42
Makinenin hamur modu, yoğurduktan sonra zaten 1 saat civarında az bir ısı ile mayalanmayı sağladığı için süre bitiminde doğrudan makinenin kendi teknesi ile birlikte fırına alıyorum. Bu durumda hiç bir sönme yaşanmamış oluyor (biraz hızlı hareket etmek gerekiyor).

Başka bir kaba aldığımda hamur sönüyor ve bir daha kabarmasını beklemek durumunda kalıyorum:). Siz de eğer elde yoğuracaksanız bence hamuru pişireceğiniz kapta mayalanmaya bırakın. Mayalanma tamamlanınca doğrudan fırına alabilirsiniz.

O fotoğrafta görmüş olduğunuz ekmek makinesinin kendi hamur teknesidir.

Koyu yeşil
09-04-2008, 11:44
Ekmek yapma makinam olmadığı için ben mini fırında pişiriyorum. Tabi zaman buldukça:) Kabuğu da çıtır çıtır oluyor (fırının avantajı) Ama tabi bir de dezavantajı var; yoğurmak ve mayalamak için emek ve zaman gerekiyor! Yine de evi saran ekmek kokusunu duyunca zamanı olanlar için buna değer.

Kiraz
09-04-2008, 13:56
Ben de evde ekmek yapanlardan oldum, bir buçuk yıldır dışarıdan hiç ekmek almıyorum. Makina kullanmanın avantajı çok pratik olması, yoksa arada bir yapardım herhalde.
İlk yaptıklarımda normal unlu olanlar cama yapışacak kadar kabarıyordu fakat tam tahıllı ve kepekli olanların ortası çöküyordu.

Deneye deneye suyunu ayarlamayı öğrendim, şimdi kepekliler de çok kabarıyor. Püf noktası; kepekli olanlara, normal ekmeğe nazaran daha az su koymak gerekiyor.

Bir deneyimim daha:Kullandığım toz mayayı büyük paket alıyorum.Geçen yaz ekmeklerde kabarmama oldu, artık paketi bozdolabında saklıyorum,çok uzun süre dayanıyor.

Koyu yeşil
09-04-2008, 15:12
Ben aşağıdaki tarifi uygulamıştım. Çok lezzetli bir sonuç aldım:) Tavsiye ederim.
Görüntüsü de çok güzel oluyor. Kurutulmuş domates ve zeytin karışımı çok iyi gerçekten.


FOCACCİO BREAD
305 ml su
500 gr un
45 gr maya
10 gr tuz
20 gr zeytinyağı
35 gr kuru domates (doğranmış)
90 gr zeytin (dilimlenmiş)
10 gr kekik (taze)
20 gr zeytinyağı (üzerine dökmek için)
50 gr biberiye ( üzerine serpmek için)
50 gr kaya tuzu (arzuya göre)

fevziye
04-07-2008, 12:12
Ben de evde ekmek yapanlardanım. Ama sanırım benim için pek ekonomik olmuyor. :p Neden derseniz yaptığım ekmekleri çocuklar kek gibi yiyorlar. Kimi zaman günde iki kg. ekmek yaptığım oluyor. Bu durumda biraz ara verdim. Sizce haksız mıyım?

Kiraz
04-07-2008, 13:27
Haklısınız Fevziye Hanım, ilk zamanlar çocuklar da ben de kek gibi yiyorduk. Yeni piştiği zaman kokusuna dayanılmıyor ve tazeyken hemen bitiyor.

Bir seneden fazla zamandır sürekli evde yapıyorum, dışarıdan ekmek almıyorum. Artık geceleri yapıyorum (çocuklar zaten uyumuş oluyor), piştikten sonra ızgaralı tahtanın üzerine koyuyorum sabaha kadar tazeliğini kaybetmeden açıkta kalıyor. Ertesi gün kullandıktan sonra sarıyorum. Böylece kesilmesi kolay oluyor, yapar yapmaz bitmiyor. Normalde evde fazla ekmek yemeyiz, kolay kolay bayatlamadığı için haftada iki kere yapıyorum.
Dışarıdan aldığımız ekmekler hemen bayatlıyor, evde yapılanlar buzdolabına koymadan bile 5-6 gün rahatça saklanabiliyor ve tadı gerçekten çok güzel oluyor.
Bir de hazır ekmek karışımlarının içindeki koruyucu maddeler hakkında pek bilgim yok, bu nedenle kullanmıyorum, değişik unlardan hazırlıyorum.

osmann
04-09-2008, 02:37
Ben ekmek yapımında yeniyim.Epeydir makinalara ilgim vardı ama cesaret edemiyordum.Ama birgün gelen hediye beni ekmek makinesiyle tanıştırdı. Sevinmedim dersem yalan olur. İlk denemem feciydi çünkü verilen ölçülere yakın ölçüler kullanmış hassas davranamamıştım(çünkü mutfak terazim yoktu)Sonraki denemem büyük bir aşkla sonuçlandı ve inanılmaz derecede yumuşak,tava ekmeği(ki çok severim) tabir edilen kıvamda ekmekler yapmaya başladım. Makinenin dezavantajı ortalama 3 saata pişiriyor olması. Yani eğer niyetiniz varsa ancak 3 saat sonra tadına bakabiliyorsunuz Bir de tariflerde dikkatimi çekti ben makinenin tarifini harfi harfine yapıyor ve süt tozu kullanıyorum,verilen tariflerde süt tozuna hiç rastlamadım.Acaba doğallığını bozuyor olabilir mi? Henüz denemedim ama Doğa markasının kepeğini aldım kepekli ekmek deneyeceğim.Çok fazla fantastik denemeler istemiyorum klasik ekmek tadından uzaklaşıp pastaya dönüyor tadı. Ama bu süt tozu meselesi kafamı karıştırdı doğrusu.Fikri olan varsa paylaşmasından memnun olurum.

Kiraz
04-09-2008, 07:01
Süt tozu hiç kullanmadım ama bazen su yerine süt kullanıyorum, bazen de çok az süt katıyorum.
Malzemelerdeki değiştirince, kullanma oranlarını da değiştirmek gerekiyor ve kesinlikle ölçüyle yapmak gerekiyor. Kepekli un kullanacaksanız, unu normalden biraz fazla koyabilirsiniz, yoksa çöküyor, yani normal undan daha az su istiyor.
Çabuk pişirme 2 saat sürüyor, ben artık onu kullanıyorum, kıvamı da denemelerle tuttu.

berduray
26-09-2008, 23:32
Benim maya denemem de Nevsune'ninki gibi hüsranla bitti.Isıyı sağladım, pamuklara sarıp sarmaladım ama nohut taze miydi işte o meçhul.

ebrub
30-09-2008, 14:22
Forumda evde ekmek yapma başlıgını görünce çok mutlu oldum. Ben 2003 yılında ekmek makinası aldım ve 4 sene çok verimli kullandım,kekikli zeytinli ekmekler,cevizli,çikolatalı ekmekler... Yaklaşık 1.5 yıl önce de evlendim ancak eşim (anne tarafı Afyonlu oldugu için tabii bünye muhteşem Afyon ekmeğine alışık ;)bu ekmekleri çok sevmedi,lezzetli olduklarını ama ekmek gibi olmadıklarını pasta gibi olduklarını söyleyince ekmek makinam bir dolaba kalktı hatta unutuldu. Fakat yaklaşık 2 aydır bu defa ellerimle yeniden ekmek yapmaya başladım. Hamurda ve mayalanmada sorun olmuyor ancak pişirmede sorun yaşıyordum, çok kuru kaskatı oluyordu ekmeklerim. Sonra bir un paketinde okudugum, ekmeği pişirirken fırının içine, içinde buz küpleri olan bir kase koyma fikrini uygulayarak onu da aştım. En son geldiğim noktada, pişerken daha çok ''taş fırında'' pişmiş gibi olması için, internette bir blogda okudugum ''pizza taşı''nda pişirmeyi denemek istedim ancak pizza taşı bulamadım. Eşim bunun yerine topraktan yapılma ateş tuglası getirdi. İlk ekmek yapımında ekmeği bunların üzerinde pişirmeyi deneyeceğim bakalım. Tüm ekmekseverlere sevgiler,iyi bayramlar...

bennur
24-06-2009, 14:57
Nur'un Teras Bahçesi

AyhanMoran
25-06-2009, 14:05
Sn. bennur ben 1 senedir ekmek makinası alacagım ama bir türlü ne marka alacagımı bilemedim.Kimisi reçel programlı,300 gr la 900 gr arası ekmek yapıyor.Kimisi 900gr la 1200 arası yapıyor.Yani eşimde anlayamadı çevremizde kullananda yok.Birde en önemli sorum eğer hergün 1 ekmek yaparsak elektrik faturasını ne kadar etkiliyor.

bennur
25-06-2009, 18:03
Sevgili AyhanMoran,
Ben Kenwood BM250 marka makine kullanıyorum. İlk ay dikkat ettim, 7tl fark oldu, ekmek 3 saatta pişiyor, ancak 3 saat elektrik sarfiyatı olmuyor, periyodik aralar vererek çalışıyor.Ben 1 kg lık ekmek yapıyorum.

AyhanMoran
25-06-2009, 18:30
Teşekkürler bennur hanım hemen bir makina alacağım .

osmann
25-06-2009, 19:13
Sayın AyhanMoran ben de Tefal marka olanını kullanıyorum. Ve çok memnunum, tavsiye ederim. Yalnız mutfak teraziniz yoksa makineyi alırken onu da tedarik edin derim. Ölçülerde sorun çıkmasın:)

Güler
25-06-2009, 20:34
Bahçedeki köy fırınında pişenin tadı bambaşka, ama sıkışınca ben de evdeki makineyi kullanıyorum.

Benimki Premier marka. 12 programlı.
1-Basic
2-...
3-...
9- jam
12-Bake ... diye gidiyor.
Ben, basic programını kullanıyorum. Beraberinde verilen ölçekler çok işime yarıyor.

ozlemyr
26-06-2009, 09:48
Merhaba! Ekmek yapmaya kasım ayında internette gördüğüm bir reklamla başladım. Kenwood marka fırın, mikrodalga fırın ve ekmek yapma makinesi bir arada ve çok uygun bir fiyata. Ekmek yapma makinesi ve mikrodalga fırın almayı zaten istiyorduk, hemen aldık. Normal fırınını pek kullanmadım ama diğer ikisinden çok memnunum. Son zamanlarda da makinede mayalandırıp fırında istediğim şekilde pişiriyorum. Böylece bazen çiçek ekmeği, bazen tava ekmeği, bazen fırın ekmeği şeklinde.Merak ettiğim çörekotlu, kekikli veya ketentohumlu ekmekler için bu malzemeleri ne kadar ve nasıl koyduğunuz.

AyhanMoran
26-06-2009, 10:14
Sn.arkadaşlar premier,kenwood,tefal vb.aslında galiba hepsi aynı işi yapıyor ama malum Türkiye şartlarında elektrik sarfiyatı önemli ben bu yüzden sordum çünkü cihaz hemen hemen hergün çalışacak ve tabi ki (sağlıgı bir yana ama)dışardan almakla 4 e 5 e katlıyorsa:eek: maliyetide düşünmek lazım.Yani klimada gibi A sınıfı yakanını bulmak lazım;)

bennur
26-06-2009, 10:52
Merak ettiğim çörekotlu, kekikli veya ketentohumlu ekmekler için bu malzemeleri ne kadar ve nasıl koyduğunuz.

Ekmek yapma makinelerinin hemen hepsi aynı işi yapıyorlar, ben uzun bir araştırmadan sonra kullanım memnuniyeti ve en az proğram düğmesi olan, basit makine de karar kıldım. Hangi makineyi alırsanız alın, ekmek maliyetiniz mutlaka yüksek olacaktır. Ancak sağlıklı ve hijyen ekmek yenileceği, fırınlarda kullanılan ekmek beyazlatıcının geri dönüşü olmayan zaralarını düşünmekte yarar var.
Sevgili Özlem, ekmeğine koymak istediğin her türlü ilave malzemeyi, sevdiğiniz oranda koyabilirsiniz. Ben çörek otunu yarım yemek kaşığı, kekiği yarım yemek kaşığı, keten tohumunu tepeleme 1 yemek kaşığı kullanıyorum. Makineniz size bu işlemi yapmanız için bir sinyal sesi yollar, o zaman tüm ilave malzemelerinizi koyabilirsiniz.

06doğaci
26-06-2009, 15:27
Merhaba doğayı seven arkadaşlar, doğayı düşündüğümüz kadar kendi sağlığımızı da düşünmeliyiz.Bunun için ekmek makinaları en azından şehir hayatında fırından aldığımız katkılı ekmeklerden daha iyi olacağını sizler gibi bende düşünmekteyim.Acaba marka olarak ne önerirsiniz.

bennur
26-06-2009, 17:01
Sn. 06doğacı,
Google dan ekmek makinesi diye arayın, hem makine çeşitlerine, hem de kullanıcıların eleştiri ve memnuniyet bilgilerine ulaşırsınız. Kendi beklentilerinizi de göz önüne alarak, doğru bir karar verebilirsiniz.

jineop
27-06-2009, 13:19
Merhaba,
Ben 1 yıldır Esse marka kullanıyorum .Şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım.

AyhanMoran
19-07-2009, 11:05
Sn.bennur dün kenwood250 aldık.Akşam ilk denememiz hüsran oldu:( komşularda meraktan soruyorlar nasıl sonuç diye bende fırın tadilat dolayısıyla kapalı diyorum.:DEger mümmkünse sizin yaptıgınız tariflerden birkaç örnek alabilirmiyiz.Birde eşim yanımda da soruyor maya olarak ne kullanıyorsunuz.Şu an 2. deneme makina içinde aktif kuru pakmaya var sizce uygunmu. Şimdiden teşekkürler makina tavsiyeniz ve tarifleriniz için.:p

bennur
24-07-2009, 23:33
Sn.AyhanMoran kusura bakmayın, şimdi gördüm, instant maya kullanıyorum, marketlerde var, ilk ekmek denemenizi marketlerde hazır satılan karışımla yapın, sinangilin de, sökenin de var hazır karışımları, sakın pes etmeyin, makina kullanım açısından çok basit ve düz, ama gene de kullanma klavuzunu dikkatle okuyun.
http://nurunsepeti.blogspot.com/search/label/EKMEK%20MAK%C4%B0NES%C4%B0
Bu linkte benim sürekli yaptığım ekmek tarifleri var.
http://www.inisiyatif.net/bilgiweb/gourmet/bread-maker.asp
http://www.ekmeklik.com/category/ekmek-tarifleri
Buralardada tarifler var. Kolay gelsin.

ErdincK
21-02-2010, 07:42
Afiyet Olsun,

330 ml Ilık Su.
5 Büyük Kaşık Yoğurt (Süzme Yoğurt Kullanıldı).
1 Küçük Kaşık Tuz.
1 Büyük Kaşık Zeytin Yağı.
1 Büyük Kaşık Pekmez.
1 Büyük Kaşık Limon Suyu.
250 gr (yakl. 2 Ölçü Kabı) Elenmiş Ekmeklik Un (Olin Un).
250 gr (yakl. 2 Ölçü Kabı) Tam Buğday Unu (Sinangil un).
1.5 Küçük Kaşık İnstant Maya (Yuva Maya).

Sinyal sesinden sonra eklenmek üzere:
1 Küçük Kaşık Döğülmüş Kakule (tercihen).
1 Küçük Kaşık Döğülmüş Zencefil (tercihen).

Teknik: EYM Ekmeği tekniği uygulanacaktır. (http://ekmeksanati.com/documents/yogurtlu_tam_buf0day_ekmef0i.html)

http://ekmeksanati.com/documents/DSCF9630.jpg (http://ekmeksanati.com/documents/yogurtlu_tam_buf0day_ekmef0i.html)
kaynak (http://ekmeksanati.com/documents/yogurtlu_tam_buf0day_ekmef0i.html)

begonya26
01-03-2010, 17:41
bende evde ekmek yapanlardanım yaklasık 1.5 yıldır ekmegi evde yapıyorum hazırdan pek bi farkı olmuyor benim puf nokam mayalama önce yogurdugum legende guzelce mayalıyorum tabi ekmek yapma makinası daha guzel mayalıyor ve pratik o bozulunca elimde yaptım hiç farkı olmadı.şekil verip tepsiye alıyorum istege göre hamuru 7 eşit parcaya bölup ortaya birini 6 sınıda kenarlarına birleştirip çiçek ekmek veya bezi alır gibi toplayıp yuvarlak yapılabilir,daha sonra ıslattgım bezi uzerine serip 2.3 saat mayalıyorum ortama göre fazla mayalanıncada iyi olmuyor az mayalanıncada hamur 2 misline ulasıncada üzerine hiçbirşey surmeden 170 derecelik fırında uzeri kızarıncaya kadar pisiriyorum,çıkartınca uzerine ıslak bez örtuyorum 5.10 dk kadar kabugu yumusuyor ve haika ekmek oluyor.Ha birde içine ruşeym katıyorum 1 yemek kasıgı veya tatlı kasıgı kadar vitamini bol bir ekmek elde etmiş oluyoruz.
Ruşeym ne diyecek olunursa (uğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde ediliyor. E vitamini deposu olan ‘‘ruşeym”,Dünyada ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosu… Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı. ”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi. Dünyada ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosu… Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı. ”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi.

alectoris
08-12-2010, 17:51
Merhabalar

ekmek yapma makinasi markasi konusunda zamaninda cok arastirmis, sorusturmus biri olarak sizlere tereddutsuz Severin markasini tavsiye ederim.

Genellikle diger markalarin tamamina yakini Cin' de uretiliyor.

Gida ile ilgili hususlarda ozellikle Cin uretimi urunlerden uzak durmaya calistigim icin karar vermek ve uygun marka bulmak cok zor olmustu.

Ben ilk once Esse marka almistim o da fena degildi ama Cin uretimiydi. Daha sonra Severini aldim (Alman uretimi) ve cok daha memnun kaldigimi soyleyebilirim.

Ekmek yapma makinesiyle ekmek yapmanin ve yemenin zevkine vardiginizda bir daha market ekmegini evinize sokmayacaginiza garanti veriririm.

sakagun
08-12-2010, 17:59
Ekmek makinem bozulduktan ve bir türlü tamir edilemedikten sonra elde ekmek yapmaya karar verdim. 40fırınekmek (http://www.40firinekmek.com/) adresinde çok güzel tarifler var. Bu adreste hem elde hem de ekmek makinesinde ekmek yapılışını bulabilirsiniz. Özellikle Fırın ekmeği (http://www.40firinekmek.com/firin_ekmegi.htm) tarifi her seferinde mükemmel sonuç veriyor.

Sonul
09-12-2010, 15:52
Ekmek makinası kullanmanın püf noktası pişirme süresiyle ilgili. Her ne kadar broşürlerde bir, bir buçuk saatlik hazır pişirme programları varsa da bunlarla sağlıklı pişirme gerçekleşmiyor. Güzel bir sonuç istiyorsanız en az üçbuçuk (3.5) saatlik pişirme programlarını seçmeniz gerekiyor. Ayrıca hangi marka unla pişiriyorsanız onun önerdiği oranda su katmanız önemli. Afiyet olsun.

ismail seyrek
09-12-2010, 23:19
Hem ekonomik hemde pratik yöntemle sağliklı ekmek yapmak mümkün.

İki yıla yaklaştı bende evde makinada ekmek yapıyorum. Forumda önerilen tariflerin çoğunu uygulamakla birlikte daha değişik (katkılı) tariflerde yapmaya devam ediyorum.

Öncelikle evde yapmaya neden olan etken şu; evimize yakın bir tek fırın var bakallarada burası veriyor. "Çiftli" denilen, yani iki ekmek birarada yapıyorlar ve iyi pişirilmediğinden içi hamur oluyor. (Bunun bir nedeni gramajdan çalmak. Çünkü tam pişmesi halinde kontrolda anlaşılabilir.) Defalarca uyarıya karşılık değişen birşey yok. Her öğün bir ekmek ihtiyacımızken iki ekmek (tekli 4 ekmek) almak zorunda kalıyoruz ve sadece dışını tüketiyoruz. Örneğin 1.TL olan ekmek ihtiyacımıza karşılk 2.TL ödüyoruz. Yarısı hamur olarak çöpe gidiyor. Ayrıca imalatta kullanılan katkı maddeleride cabası. Evde yapmaya başlamamızın nedenlerinden bir tanesi bu.

Makinayla olan ilk acemilik faslından sonra (iki-üç denemeden) pes etmeden
bu güne kadar sorunsuz yapageldik.

Kullanılan malzemeleri marketten değil, bu tür ürünlerin toptan satıldığı yerden alıyoruz. Markete göre ucuza geliyor. Toptan aldıktan sonra malzemeyi
birer kullanımlık buzdolabı poşetlerine koyarak rutubetsiz bir ortamda hava almazsa birkaç ay dayanabilir ki biz öyle yapıyoruz. Bir tek maya ve sıvı şeyler
kalıyor. Örneğin, akşamları makinayı kullanıyoruz, bir poşet karışım un vs. ölçüye uygun: su -yağ -şeker- tuz -maya ekleyip programlıyoruz. Sadece beş dakikamızı ayırıyor, nefis bir ekmek elde ediyoruz. Bir gramı bile telef olmadan.

Önceki durumla kıyasladığımızda günde iki ekmek 2 Tl.ye karşılık; haftada iki veya üç kez yapıyoruz. 900 gr.lık ekmek iki veya üç gün gidiyor. İçindeki bütün katkılarımızla birlikte 1 ile 1.5 TL arası maliyet çıkıyor.

Başka birşey daha; bu yaptığımız ekmeğin çakması diyelim, örneğin "tahıllı", "tam buğay", "yemişli" vs. diye satılan ekmeklerin fiyatı da muhitine göre 3-4-5 TL. gibi olduğu malum.

Bİzim iki yılda çıkardığımız sonuç şu; sağlıklı, besleyici, doyurucu, ekonomik ve pratik. Sadece ısrarlı olmak ve pes etmemek gerekiyor.

Mine Pakkaner
04-02-2011, 14:52
Bugün makinemde Brioche ekmeği yani fransız ekmeği yaptım. İnanılmaz lezzetli oldu.

Makinem Kenwood marka. Ekmeği 4 numaralı programda pişirdim. Tarif kendi kullanım kılavuzunda vardı. 2 senedir makinede ekmek yapmama rağmen, bu tarifi bugün denedim. Bundan sonra başka ekmek yapmak ister miyim bilmem :))))

130 ml süt
80 gr erimiş ılık tereyağı
1 yumurta
350 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı bira mayası

Aynı yukarıdaki sırayla malzemeyi koydum ve yine tarifte yazıldığı üzere 4 numaralı programı seçip çalıştırdım.

Dİğer programlardan farklı olarak çok uzun süre yoğurdu. Hatta durdu durdu yoğurdu. Bu ne ya habire yoğurdu kabarmaya fırsat kalmıyor diye gidip baktım bile.

Sonra pişirmeye geçti. Size ne diyeyim, mutlaka deneyin.

Baktım internette de bir dolu tarifi var. Ben yukarıdakini denedim ve çok memnun kaldım. :))

Müjgan
04-02-2011, 15:25
Ellerine sağlık :)) Arçelik ekmek makinesinde de aynı tarif geçerli mi acep?

Denemek gerek :)

Mine Pakkaner
04-02-2011, 15:43
Hazır elime kalemi almışken :) oğlumun kahvaltılarda pek sevdiği domates ve zeytinli ekmeği de yazayım.

Her zaman yaptığımız normal beyaz ekmeğe su yerine domates suyu koyuyorum. Bu arada 7-8 kuru domatesi küçük doğrayıp 15-20 dakika ılık suda bekletiyorum. Yarım bardaktan biraz fazla siyah zeytini de kabuklarını çıkarıp ikiye bölüyorum.

Ben ekmek yaparken süttozu da kullanıyorum. Pınar'ın süt tozunu alıyorum. Arzu edenler süt koyabilir, bu durumda domates suyunu eksiltmek gerek. Domates suyu, süttozu ve bir yemek kaşığı tereyağı ekleyip üzerine un, şeker, tuz ve maya koyuyorum. Makineyi çalıştırıyorum.

Bip sesi gelince, sudan çıkıp iyice silkelenerek süzülmüş domates, zeytin, 1 çorba kaşığı tepeleme kekik ve bir tatlı kaşığı çörek otu ekliyorum. Haznenin içinde karışmayanları hamura itekliyorum. Sırf bu iş için bir silikon spatula aldım :), çok memnunum.

Piştikten sonra ılıkken zeytinyağına banıp yemek harika oluyor, yanında da İzmir tulumu. Oğlum üzerine krem peynir sürüp yemeyi seviyor. Eşimse hiçbirşey istemiyor, çayla ekmeği kek gibi yiyor.

Bir pazar kahvaltısına denemenizi öneririm :))

Mine Pakkaner
04-02-2011, 15:56
Gevezeliğim üzerimde, makinede kek de harika oluyor ve çok pratik. Artık ayrı kapta çırp, ayrı kapta pişir. Mikser, çırpma kabı, kek kalıbı yıka, yakmak için fırındaki tepsileri boşalt derdim kalmadı :))) Elbet konuklara süslü kalıplarda yapıyorum yine ama, evde kendimize yaptığım ekmek somunu şeklinde keklerim pek gözde.

YAŞASIN PRATİK HAYAT:D

Güler
04-02-2011, 16:03
Sevgili Mine Hanım, kullandığınız un hazır ekmek unlarından değil mi? Hani Dr.Ökter veya Söke'nin var ya, bir kutudan iki paket çıkanlar.

Mine Pakkaner
04-02-2011, 16:09
Güler Hanım' cığım ben normal un kullanıyorum. Söke unun normal böreklik sade unu.

Tahıllı ekmek veya tam ekmek yapacağım zaman bu una eşimin köy fırınından aldığı kaba unu 3te bir oranında katıyorum. Tam buğday unu almış eşim ama 1/3 ten fazla katarsam ekmek neredeyse hiç kabarmıyor, tıkıs oluyor.

Güler
04-02-2011, 16:46
Teşekkür ederim.
Benim normal unla pişirmeye çalıştıklarım başarılı olmadı. Ölçüyü tutturamadım galiba.
Hazırları ne kadar diye ölçtüm, aynı miktarda un koydum, biraz tuz, biraz şeker de ilave ettim ama olmadı.

Müjgan
04-02-2011, 17:02
Dün gece ruşeym katkılı unla yaptığım ekmek favorimiz oldu.
Ve fakat, 4 gün önce denemeye başladığım ekşi mayayı becerebilirsem, üstelik de ondan iyi ekmek yapmayı becerebilirsem, değmeyin keyfime:))

Mine Pakkaner
04-02-2011, 17:12
Sonucu bekliyoruz Müjgan. :)

Sevgili Güler Hanım, acaba maya mı sorun? Dİğerleri aynı ölçüde olduğuna göre. Ben mayadan yana pek dertliyim :) Hazır karışımlarda maya 6 gr yanlış hatırlamıyorsam. Oysa kuru maya pakette 10 gr. Sonra tepesi çöken ekmeğe mayası çok gelmiş diye yazıyor...

Müjgan
09-03-2011, 09:50
Dün gece aklıma geldi ve ekmek makinesinde denedim.

10 gün önce AKM'deki "Rize günleri" haftasından aldığım kurutulmuş blueberry, ya da likapa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2189&highlight=likapa) ya da... (çok ismi var)... ile, her gün kendime çay demliyordum. Retinamdaki sorunun ilerlememesi için içtiğim birşey. Tadı ve aroması da pek hoş :))

195849



Ekmekte nasıl olur dedim... ve şöyle oldu :)


195850


195852

Kiraz
09-03-2011, 10:42
Sonucu bekliyoruz Müjgan. :)

Sevgili Güler Hanım, acaba maya mı sorun? Dİğerleri aynı ölçüde olduğuna göre. Ben mayadan yana pek dertliyim :) Hazır karışımlarda maya 6 gr yanlış hatırlamıyorsam. Oysa kuru maya pakette 10 gr. Sonra tepesi çöken ekmeğe mayası çok gelmiş diye yazıyor...

Mine Hanım, kuru maya paketlerinin büyük olanları var (gramajını hatırlamıyorum). Bir kavanoza döküp buzdolabında saklıyorum, kaşık hesabı kullanıyorum, küçük paketlere göre daha pratik oluyor.

Bazı un daha az su istiyor (makinede, 2 kaşık su miktarı farkı bile ekmeği etkiliyor). Çöken ekmekte, su oranını değiştirmeden unu 3-4 kaşık arttırarak deneme yapabilirsiniz. İlk zamanlarda tam un ekmeklerim çöküyordu, ununu biraz arttırınca çökme yaşamıyorum. Bir de yazın maya kavanozunu buzdolabına koymadığımda, sona kalan mayayla yaptığım ekmekler kabarmamıştı.

Kiraz
09-03-2011, 10:43
Dün gece aklıma geldi ve ekmek makinesinde denedim.

10 gün önce AKM'deki "Rize günleri" haftasından aldığım kurutulmuş blueberry, ya da likapa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2189&highlight=likapa) ya da... (çok ismi var)... ile, her gün kendime çay demliyordum. Retinamdaki sorunun ilerlememesi için içtiğim birşey. Tadı ve aroması da pek hoş :))

195849



Ekmekte nasıl olur dedim... ve şöyle oldu :)


195850


195852

O çaydan ben de kullanıyorum, tadı çok hoş. Ekmeğiniz güzel görünüyor, tadı nasıl oldu?

Müjgan
09-03-2011, 12:14
Valla sabah kahvaltısında bir dilim yiyebildim. Evde misafir de olunca çoğu bitti. Ekmek için sabah sabah bayaca iltifat aldım.:)) Ben de çok sevdim. Umduğumdan iyiydi...

Tura
09-03-2011, 15:36
Valla sabah kahvaltısında bir dilim yiyebildim. Evde misafir de olunca çoğu bitti. Ekmek için sabah sabah bayaca iltifat aldım.:)) Ben de çok sevdim. Umduğumdan iyiydi...

Müjgan Hanım.

Çok güzel görünüyor. iltifatlarla emeğiniz karşılığını almışsınız. Siz de beğendiyseniz... oh ne güzel.

s.toprak
07-06-2011, 22:08
Sevgili Ekmek Dostlari,
Yeni aldigim, Sinbo 4705 te ilk defa ekmek yapmayi denedim.
Ekmegim tamamlanmasina 1 saat 04 dakika kala kabarmisti.
Tasmasindan endise etmistim. Programin 53 dakikasi kalinca
ekmegin coktugunu gordum.
Ekmek sekersiz bir kek gibi oldu.
Su ve un ve maya olculerini 700 gr.a gore yaptim,
yalniz sivi yag, tuz ve sekeri verilen olcunun yarisina indirdim.
Aslinda sonuc pek basariz gorunmuyor ancak, saniyorum
kizartip yemek daha iyi olacak.Neden kek coktu ve neden
kek gibi oldu cevaplarinizi bekliyorum.
Sevgi selam ve tesekkurlerimle.

Kiraz
08-06-2011, 09:04
Sevgili S.Toprak, ekmek makinalarında, su biraz fazla gelince ekmek çöküyor. Suyunu bir kaç kaşık azaltarak deneyebilirsiniz, bir kaç deneme sonunda sizin ölçünüz de çıkar.

Müjgan
08-06-2011, 11:51
Ekmek makinesini yeni aldığımda benim ekmeğim de öyle çökmüştü. Hüsrana uğramıştım. Daha sonra kardeşime aldığım makineyi ilk kullanırken de elektrikler kesilmişti... Bunlar işin cilveleri sanırımm...:p
Hatırlıyorum da, ilk kullanımlarda makineye milimetrik, miligramlık ölçülerde malzeme koyuyordum. Yani malzeme kısmını doğru yapayım da, gerisi makinenin suçu olsun diyordum :)) Ve çok da şahane ekmekler olmuyordu.

Şimdilerde ekmek yaparken halimi görseniz şaşarsınız. Göz kararı un, göz kararı su vd. tabiii.. Hatta içine farklı yoğunlukta sıvılar da kattığım halde (kefir, meyve suyu gibi...) bu değişmiyor. mükemmel "ötesi" ekmekler oluyor. "Ötesi" diyorum, çünkü geçen gün peynir altı suyu ile yaptığım ekmek tam anlamıyla "tavan" yaptı, üst cama dayandı, kabaracak yer bulamayınca da hamur teknesinin kenarlarından taşma eğilimi gösterdi. Bu tür abartılı ekmek ne kadar düzgün ekmek sayılırsa artık... Diyeceğim o ki bu denemeyle gelişen bir durum.
Hamurun mayalanmaya başlamadan, henüz oluşan ilk hamur halini gözleyerek, duruma el koymalısınız. Hamur çok yumuşak olduysa ve tekne kenarlarına sıvanıyorsa un eklemelisiniz azar azar. Katı ise de ılık su tabii...
Kısacası hamur, karışırken teknenin tam ortasında yuvarlak ve kenarlara yapışmaz bir durumda olmalı, görüntüsü homojen olmalı, ipeksi bir dokusu olmalı. Eğer böyle ise ekmeğiniz mükemmel olacak demektir.

s.toprak
08-06-2011, 15:26
Sevgili Mujgan, tesekkur ediyorum.
Henuz makineye cok yabanciyim, neyi nasıl yapacağımı bilmiyorum,
yazdiklarinizi yapmaya calışacağım. Bu sabah dilimlenmiş ekmegin
kek demek daha dogru olurdu. Resmini cektim, ama resim ekmekten
daha basarisiz oldu. Mutfak aydinlik degildi, fotograf makinesinin otomatigi
de bir tuhaf ışıklandırmış. Ekmek buradaki kadar esmer olmadı, kepekli unla yapılmış
bir kek gorunumunde. Yumurta koymadım, azma ekmek şekersiz kek oldu.

s.toprak
08-06-2011, 15:29
Bir de aciklamadigim bir sey var, su yerine mayalanmamış nohut mayasının suyundan kullandım. 1 tam 1/8 kap tarifte yazıldığı gibi, una ise tarifteki kadar 2 kucuk kasik sil
me instant kuru maya ekledim.

Müjgan
08-06-2011, 21:04
İlk öğrencilik günlerinizde normal su kullanın. Ama bu su ılık olmalı :)

s.toprak
09-06-2011, 13:40
Bu gun makinenin Ekmek Yapımı kitabına baktım,9. sayfasındaki ekmek dilimleri benim ekmeğim gibi kek görünümlü, belki de hatalı bir durum yok ne bileyim, bakıcaz bakalım :)

Kiraz
09-06-2011, 13:56
Sevgili S.Toprak, hangi programını kullanmıştınız? Genelde en uzun süreli program (sanırım çoğu makinada 1 numaralı program), daha garanti sonuç veriyor. Nohut mayasının da "kek gibi" sonucunu verme ihtimali yüksek gibi geliyor bana. Bir sonraki denemenin ( nohut mayasız :)) sonucunu da yazar mısınız?

Müjgan
09-06-2011, 13:56
Bu kekimsi görüntüyü kefir eklemekle kaldırabilirsiniz. Daha elastiki bir doku elde ediliyor... İlerleyen günlerde deneyin derim :)

soberman
09-06-2011, 15:02
Bu kekimsi görüntüyü kefir eklemekle kaldırabilirsiniz. Daha elastiki bir doku elde ediliyor... İlerleyen günlerde deneyin derim :)

Arkadaşlar,

kekimsi görüntüyü temel malzemeler kullanılarak yapılan ekmekte ortadan kaldırmak çok zor. EYM'de işlenecek hamurun kıvamı belli. Biraz cıvık hamur olması durumunda hemen sıkıntı ortaya çıkıyor.

Temel malzemeler kullanarak sert kabuk ve çiğnemlik doku için EYM'de yavaşlatılmış mayalamalı (http://ekmeksanati.com/documents/yavafelatfdlmfdfe_mayalfd_ekmek.html) ya da EYM'de yoğrulmayan ekmek (http://ekmeksanati.com/documents/yof0rulmayan_ekmek_1.html) uygulamalarını denemenizi öneririm.

Sonucu sizi şaşırtacaktır.

Kiraz
09-06-2011, 16:52
Arkadaşlar,

EYM'de yavaşlatılmış mayalamalı (http://ekmeksanati.com/documents/yavafelatfdlmfdfe_mayalfd_ekmek.html)

Bunu ilk fırsatta deneyeceğim.

akca86
09-06-2011, 22:22
Ahhh bukonuya bayıldım.. Abimler ekmek makinesi aldığında çok sevinmiştim. Oraya gittikçe mis gibi taze ekmek yemek çok keyifliydi. Dediğiniz gibi kek tadını da alıyorsunuz.

Ben bir türlü bizim eve de aldıramadım makineden ama inşallah bağ evine aldıracağım ve orada heerşeyi taze taze yeme zevkine kavuşacağız.. İnşallah nasip olur.. :)

Bu arada tabii tariflerinizide takip ediyor olacağım. Teşekkürler emeklerinize..

soberman
10-06-2011, 13:34
.....

... inşallah bağ evine aldıracağım...


Bence bağ evine EYM yerine güzel, mini mini bir fırın yaptırın, sadece ekmeğinizi değil, her şeyinizi orada halledin :rolleyes:.

gulbirsen
10-06-2011, 15:09
merhabalar,
ben de uzun zamandır ekmek yapma makinelerine bakıyorum.Acaba hangi marka daha iyi, kaç programlı olsun vs gibi.Başından itibaren okuduklarımdan anladım ki ister fırında ister makinede ölçülere dikkat edilerek ve el becerisi geliştikçe harika şeyler çıkıyor ortaya. Ben de yıllardır beyaz ekmeği bıraktım, tam buğday ve çeşitli tahıl ekmekleri alıyorum marketlerden. Ama en güzeli kendimin yapması ve yaratıcılığımı da ekleyerek sizlerle paylaşmak sanırım.
En kısa zamanda deneyip sizlerle paylaşacağım.

s.toprak
10-06-2011, 19:53
Sevgili Kiraz,
EYM Sinbo 4705. Kullananlar memnun oldukları için onu tercih ettim.
Ilk denemem de 1. programı kullanmıştım. Bu gun ikinci denemede
2.yi kullandım. 2 olcu beyaz 2 olcu tam bugday unu, 1 +1/2 su kullandım.
Tuz yag ve sekeri yine daha az kullandım. Ekmek oldu sanıyorum :)
Sevgili Mujgan, simdilik sut ve sut urunu eklemekten cekiniyorum, cunku, dondurucuya
koymaz isem sut urunlu bir ekmeğin cabuk bozulabileceginden endise ediyorum.
Simdilik iki parçaya olarak kestiğim ekmeği pamuklu peçeteye sardım, bir parçasını ahşap
bir kutuya , ikincisini peçeteye sarılmış olarak plastik torbaya koydum.
Gece durumlarına bakıp ahsap kutu veya plastik torbada muhafaza etmeye karar vereceğim.Yarın belki buzdolabının normal rafına alırım.
Hepinize ilginiz icin cok tesekkur ediyorum.

nevsune
10-06-2011, 19:55
Sevgili s.toprak, şunu iyice gördüm ki makinede kıvam tutturmak eldekinden daha zor sanki. Yıllardır makinede ekmek yaparım, o bir kere çok güzel sonuç aldığım ekşi mayalı ekmeğin dışında makinede o dokuyu önce ve sonra hiç yakalayamadım. Kaç kere yaptıysam, hep kekimsi doku oluştu. Cama kadar çıkan da öyle, az kabaran da.

Elde yaptığımsa pek şaşmıyor, istediğim o ekmek dokusunu çok az bir farkla yakalayabiliyorum. İşin garip tarafı, Soberman'ın sözettiği yavaşlatılmış ve yoğrulmayan ekmekleri de tam ters bir durumla makinede daha iyi pişirip, elde beceremiyorum.

Velhasıl, ekmek yapmak zor zanaat:)

s.toprak
10-06-2011, 20:03
Sevgili Nevsune,
Cok haklısınız, EYm de ekmek pek ekmek gibi olmuyor galiba.
Simdilik makinada nohut mayası, veya eksi maya denemeyi goze alamıyorum.
Zaten son iki nohut mayam, hızlandırıcı olarak birazcık instant maya kullanmamakta
ısrar edince olmadı. Nohut mayası cok nazlı. Eksi maya ile ise pide daha iyi oluyor.
Eksi mayam dolapta, en kısa zamanda beslenmesi gerekecek, faaliyete gecmis. EYM almak isteyenlere geregi olmadığını söylerdim, ancak artık elde ekmek yapmak enikonu yorgunluk yapmaya başlayınca makine aldım. Iyi yaptım mı henuz bilmiyorum, hayırlısı bakalım zaman ne gösterecek göreceğiz.

s.toprak
10-06-2011, 20:06
Bir de yavaşlatılmış ve yoğrulmayan ekmekleri makinede daha iyi pişirebildiğiniz
için şanslı olduğunuzu düşünüyorum, ben o aşamayı denemeye yakın zamanda cesaret
edemiyecegimi zannediyorum.

s.toprak
10-06-2011, 20:21
Pamuklu peceteye sarılmış, ağzı kapatılmamış plastik torbadaki parca daha yumusak kalmış, iki parçayı ayrı ayrı peçeteleri ile plastik torbaya koyup ahşap kutuya yerleştirdim.:)

s.toprak
10-06-2011, 20:25
Bence bağ evine EYM yerine güzel, mini mini bir fırın yaptırın, sadece ekmeğinizi değil, her şeyinizi orada halledin :rolleyes:. Kıbrıs'ta iki kumbet seklinde fırın yaparlarmış, birisi ekmek icin,
yanındaki küçüğü kebap içinmiş :) Kıbrıslı arkadaşımın Facebook sayfasında böyle bir fırının resmi vardı.

akca86
11-06-2011, 13:43
[QUOTE Bence bağ evine EYM yerine güzel, mini mini bir fırın yaptırın, sadece ekmeğinizi değil, her şeyinizi orada halledin QUOTE]

Vallahi bi konuşurum ama zaten bi tokat kebabı fırınımız olacak buna ek öyle bir fırın yaptırırlarmı sanmıyorum ugrasmak istemezler. Ama eym olursa ekmek yapma işiyle ben ugrasmak istiyorum açıkcası o zaman bişey diyemezler :)

s.toprak
11-06-2011, 15:50
Bag evi icin Kıbrıs'tan örnek fırın, buyuk olan ekmek, kucugu kebap icinmis.

Kiraz
13-06-2011, 09:12
Pamuklu peceteye sarılmış, ağzı kapatılmamış plastik torbadaki parca daha yumusak kalmış, iki parçayı ayrı ayrı peçeteleri ile plastik torbaya koyup ahşap kutuya yerleştirdim.:)

İki gün geçmeden plastik torbaya koymuyorum, bez torbadan memnunum. Kolayca sertleşmiyor ama sertleşince kızartıyorum, çok lezzetli oluyor. Bazı ekmek makinalarında ekmeği ısıtma programı da var, dilimleyip kazana koyuyorsunuz, toplu halde ısıtıyor, kızartıyor.

soberman
13-06-2011, 23:04
Bag evi icin Kıbrıs'tan örnek fırın, buyuk olan ekmek, kucugu kebap icinmis.

Pizza fırınını unutmuşlar.

Bir de alçak tavanlı pizza fırını lazım :D.

s.toprak
03-11-2011, 16:23
Merhaba,
Haziran'dan bu yana ekmek konusamadık sanıyorum.
Sonunda ekmek makinesinde tam olarak istediğim gibi olmasa da
her öğünde ekmek olarak tüketebileceğim tada yakın bir tad yakaladım.
Genelde Trabzon/ karadeniz ekmeği tadını seviyorum.
Kuru instant maya ile bu tadı yakalamaya zaten imkan yok.
Bunu kabul ettikten sonra, bari biraz daha ekmeğe benzesin dedim.
Tatlı olmasın, kek gibi kabarmasın, biraz dolgun olsun.
Şeker eklemekten vazgeçtim, maya şekersiz de mayalıyor.
Bir cup ölçek suyu cupta 0.5 cm kadar azalttım.
Sıvılara yarım cup AOÇ light yoğurt ekliyorum.
Tuzu zaten elimle bir tutam atıyorum, aşağı yukarı verilen ölçünün
yarısı kadar oluyor. EYM Ekmeğim de hiç fena olmuyor :)
Tam bugday unu kullanıyorum 3.40 dakika pişiren Sinbonun 3. programını seciyorum.
900 gr lık orta kızarmış ekmeğe ayarlıyorum.
Bir de mayayı küçük ölçeğe tam doldurmuyorum.

s.toprak
16-11-2011, 20:02
Çııtır kabuklu nefis pofuduk ekmek:
- toplamı bir bardak ve biraz fazla ( su ile inceltilmis) yogurt (ayrandan birazcık daha koyu.)
-1 yemek kaşıgından fazla zeytin yağı
-üç parmakla tutulmuş bir tutam tuz
-4 bardak silme, Bim den alınmış tam bugday unu
-bir küçük ölçekten biraz az maya
Bu kadar.
Şeker yok, denedim, bu ekmek şekersiz de çok güzel kabarıyor.
Artık, ceviz, susam, çörek otu da yok,
çünkü makine yoğururken çok küçülüyorlar. Susam içinde hissedilmiyor bile, çörek otunun kokusu fazla gelebiliyor. Ceviz ise yoğurma sırasında küçük parçalara ayrılıyor. "Olsa da olur, olmasa da olur" oluyor.
Yoğurmalar bittikten sonra eklenen susam ve çörek otu pişirmeden sonra ekmeğin üstünden dökülüyor.
Pişkin olması için Sinbo da en uzun program, (2) Fransız ekmeği programı,
renk ayarı orta, büyüklük 900 gr.
Böylece ben ekmeğimi buldum.
Bu gün ekmeğe eklediğim yoğurt da AOÇ'nin pastorize sütünden yapılmış ev yapımı idi, ama bundan sonra hazır AOÇ light yoğurtla idare edeceğiz. AOÇ ya da Sütaş Light tüketiyorum.Çünkü evde yoğurt yapmak oldukça zahmetli.

dryad
19-04-2012, 12:22
Özellikle kepekli ekmeğe kepek yerine boya konduğunu biliyorum.
Çok koyu renkli ekmekler maalesef renklendiricili oluyorlar.
Ekmek makinamda saf kepek, tam buğday, yulaf unu ve çavdar unlarını karıştırarak ekmek yapmaktayım.
Satın aldığım esmer ekmeği yanına koyduğumda benim ekmek açık renkli kalıyor ki tüm unlarım esmer olmasına rağmen.
Bunu carrefour bile yapıyorsa gerisini siz düşünün.
Sırf bu nedenle unumu paketsiz direk değirmenden alıyor ve hiç bir katkı olmadan ekmek yapıyorum.
Vakti olanlara tavsiye ederim. Ekmek makinası olanların işi daha da kolay.
Çisem hanım ekmek tarifinizi burada **** uygun herhangi bir başlıkta paylaşırsanız çok sevinirim.

kelebek çalısı
19-04-2012, 13:58
Ben ekmekte en çok siyah rus ekmeği, çorni diye geçen ekşi ve sert bir ekmek türünü severim. Eskiden Rusya' dan bu ekmeği tedarik etme olanağı bulduğumuzda, bu ekmeğe bayıldığımdan bir köşesinden dahi paylaşmak istemez. Çikolata gibi bitmemesi için küçük küçük keserek yerdim. Bir tekerlek ekmek olsa hepsini yiyebilirim bir günde. Bayatlamıyordu üstelik zaman geçtikçe daha da lezzetli oluyordu.

Bildiğim kadarıyla, ekmeklere koyu rengi vermek için kullanılan esas malzeme kavrulmuş malt unu. Zararı olup olmadığı konusunda bir fikrim yok. Bu konuda okuduğum bir yazıyı buraya kopyalıyorum.

Malt Unu
Kullanım Alanları : Renk ve aroma arttırma amaçlı, unlu mamullerde (çavdar ekmeği, tam tahıl ekmeği, hamburger ekmeği, bisküvi, kraker, bagetler, grissini, diyet ürünleri) ve bira çeşitlerinde, peksimet üretiminde, çikolata, tatlılar, sıcakta çözünen içecekler, malt kahvesi ve bebek mamalarında kullanılır.

Ekmek katkı maddeleri, bileşimlerine bağlı olarak, ekmek üretim prosesinde ya da ürün kalitesinde belli özelliklerin iyileştirilmesi için kullanılır.

Unun ekmekçilik açısından etkili olan en önemli özelliklerinden biri de, unun su kaldırma yeteneğidir. Belirli kıvamda (yapıda) hamur elde etmek için una katılması gereken su miktarı, o unun su kaldırma yeteneği olarak adlandırılır. Su kaldırma yeteneği üzerinde etkin olan başlıca faktörler, unun içerdiği protein miktarı ve niteliği ile, unun içerdiği nişasta miktarı ve niteliği olmaktadır. Hamura katılan kavrulmuş malt unu, su kaldırma yeteneği bakımından istenilen kıvamda hamur elde edilmesine yardımcı olur.

Buğdaylar birçok enzim türünü içerisinde barındırmaktadır. Bunlardan teknolojik önemi açısından ekmekçileri en fazla ilgilendiren enzim amilazdır. Alfa amilaz enzimleri nişastadan düşük moleküllü şekerlerin oluşması için önemlidir. Hamurun fermantasyon sırasında ve pişirme başlangıcında meydana gelen değişmeler unlardaki alfa amilaz enzim aktivitesine bağlıdır. Unlarda enzim aktivitesini düzeltmek amacıyla, bakteriyel alfa amilaz enzim preparatları ile malt unu ilave edilmektedir.

Kavrulmuş malt ununun,
•Su tutma kapasitesine olumlu etkisi vardır, bayatlamayı geciktirir.
•İstenilen renge göre % 1-3 oranında kullanılması tavsiye edilir.

Malt, filizlendirilmiş taneler (çoğunlukla arpa) olup, genellikle sonradan sıcak havalı malt fırınlarında kurutulur. Bu taneler, boydan boya hafif kırışık yapıda olup dış tarafları kahverengimsi-sarı ve iç tarafları beyaz renktedir. Bunlar, tebeşir gibi iz bırakır ve malt haline getirilmemiş tanelerden farklı olarak, genellikle suda yüzer ve keza kırılgan gevrek yapıdadırlar. Malt, pişirilmiş tanelerin karakteristik kokusuna ve hafif tatlımsı bir aromaya sahiptir. Bu karışım, bütün haldeki maltı, öğütülmüş maltı ve malt ununu kapsar. Kavrulmuş malt da bu karışımın içerisinde yer alır ve ayrıştırılır.

çisem
20-04-2012, 07:49
Sayın gçakar;

Çisem hanım ekmek tarifinizi burada **** uygun herhangi bir başlıkta paylaşırsanız çok sevinirim.

demişsiniz. Ben, dediğim gibi unlarımı genelde değirmenden, bazen de ekmek fırınlarına un satan toptancılardan almaktayım. Hangi un olursa olsun kilosuna 1.5 tl ödemekteyim.
Ama biliyorum ki öncelikle taze un alıyorum. Ekmeğimi kendim yaptığım için de hiç bir katkı maddesi riski taşımamaktayım.
Benim makinamın kepekli ekmek tarifine uygun ölçüsüne uyarladığım ölçüm şu:

1 ölçü tam buğday unu, 1 ölçü sade kepek, 1 ölçü yulaf unu, 1 ölçü çavdar unu ve 1 ölçü beyaz un (maalesef beyaz unu hiç kullanmak istemesem de koymak zorunda kalıyorum, çünkü ekmeğim aksi taktirde hiç kabarmaz).

Çok fazla kabarmayan ama mükemmel besleyici, tok tutan bir ekmeğim oluyor.

hk50
31-05-2012, 21:48
Köydeki bahçemde tamamen köy unu ile Ekmek makinasının yaptığı ekmek.

Kiraz
01-06-2012, 09:46
Geçen gün hafif eksimeye başlayan yoğurdu, su yerine koyarak ekmek yaptım. Hamurun kıvamını karıştırırken kontrol ettim, biraz katı olunca çok az su ilave ettim. Sonuçta ekşi mayalı ekmek gibi güzel bir ekmek oldu.

jineop
01-06-2012, 12:30
İşin asıl püf noktası hamurunuzun oldukça katı olması. Katı hamur mayayla ekşiyince yumuşuyor ve çok güzel kabarıyor. :D

adacık
01-06-2012, 14:26
Eşimin abisi 3 yıl önce İsrail'den ekmek makinası hediye getirmişti. Üstelik kendisi de İbranice bilmiyordu. Hiç denemeye bile ceraset edemeyip yerini bile unuttuğum bir yere kaldırmıştım. Netten felan bir şekilde kullanımını çözeyim artık. Yazılarınızdan bayağı heveslendim şimdi. Mesai bitsede eve gitsem bir an önce....

kelebek çalısı
01-06-2012, 14:45
Ben de geleneksel kapları tercih ediyorum. Fırın taşı aksesuarı olan bir fırınım var, fakat fırın taşını satın almadım. Geleneksel olarak pişirme usullerine yakın olabilir aslında fırın taşı aksesuarı ile. Sonuçta evimizin bahçesine veya dairelerimize tandır tarzı bir fırın inşa ettirme imkanımız olmamakta :) Çok meraklısı bahçeye yaptırabilir tabi ki.

Onun haricinde emaye kapta veya teflon kaplı derin fırın kapları içinde ekmek çok güzel olmakta. Kalın ve çıtır bir kabuk oluşuyor. Ekmek makinalarında daha ince bir kabuk elde edildiğini duymuştum tecrübe edenlerden. Pratikliği ise tartışılmaz sanırım. Ama ben gelenekselciyim :)

çisem
01-06-2012, 16:27
Ah keşke sayın kelebek çalısı,
apartmanlarımızın ya da sitelerimizin bahçelerine ortak kullanıma açık birer taş fırınlarımız olsa.
Geleneksellik hepimizin isteği bence.
O fırında ne bazlamalar, çörekler, pide ve lahmacunlar yapılır.
Katkısız doğal unları değirmenlerden bulup, elektrikli makinada yapmak durumunda kalmazdık.

Kiraz
01-06-2012, 17:09
Ah, ben de istiyorum bir taş fırın ya da kuzine :)

Ekmek makinesinde ekmek yapmak kadar hamur hazırlamak da çok pratik. En sıkışık anınızda istediğiniz hamuru mayalıyor (pizza, poaça, çörek,...) mutfağınızı temizeleme derdi de olmuyor. Üstelik sıcaklık kontrolu olduğu için mayalanma çok güzel oluyor. Makinede hazırladığım hamurdan, normal firınlarda minik ekmekler yapıyorum, çok havalı oluyor :)

sigortacihasim
01-06-2012, 19:43
Gönül çok şey ister ama.
Mesela bir kuzinem olsa...Ama sitedeki apartman dailerinde baca deliği bile yok ki kurayım.
Bir küçük fırınım olsa isterdim...apartmanda nerde olacak...
Ancak bahçeli bir evin olacaki istediğini istediğin yere yap.
Buna da Allah a şükür.
Ben de şeker var.O nedenle diabet perhizi yapıyorum.
Beyaz ekmek bile yasak.
Ne yaptım,valla gittim SİNBO ekmek makiası aldım olayı çözdüm.
Şimdi ister söke nin tam buğday unu al,ister git kutularda satılan ruşyemli un al,istersen git değirmenden açık tam buğday unu,kepekli un al...
Makinenin kullanım kitabına göre koyuyorum unu ve gereken şeker,tuz,su ve yağı.basıyorum proğramına istediğim saatte mis gibi 700 gr lıktam buğday ekmekleri,kepekli ekmek çıkarıyorum ortalık da pastahane gibi kokuyor.
Vallahi bazen oturup evdekilere kakaolu kekler yapıyorum,buzdolabında ne reçeli varsa bir kaç kaşıkda ondan koyuyorum içine,inanın yiyenler aklını kaçırıyor.
Geçen hafta pazar günü akşam mutfak tüpümüz bitti.Tüpçüler kapalı.Ekmek makinasında pirinç pilavı yaptık mükemmel oldu.
Bazı pazar sabahları atıyorum unu,pizza hamuru yapıyoruz.Bizde kahvaltıda pizza yiyoruz.Ortalıkda ne dağınıklık,ne un ne de bir şey.
Fırından aldığımız bütün ekmekler dandik.
İçleri hava dolu,tam buğday unu diye esmerleştirici katkı maddeleri koyuyorla,neler neler sonrada deli paraya satıyorlar.Ben onların bir ekmek fiyatına kaç kilo un alıyorum daha da bereketli hakiki ekmekler yapıyorum.Hem daha lezzetli,hem daha lifli besin değeri yüksek,üstelik şekerimi dengeleyen..
Sevgili dostlar hepinize tavsiye ederim.Sağlık dolu günler dileğimle.Sevgiler

17mine
18-12-2012, 02:08
Ekmeğimden yabancı maddeler çıktığından beri yaklaşık 15 yıldır ekmeğimi kendim yapıyorum.Bir tepsi bir hafta gidiyordu.Evin diğer bireyleri de ekmeğime ortak olmaya başlayınca her gün ekmek yapmaya başladım. Artık her gün ekmek yapmaktan bıkmıştım. Dört yıl önce ekmek yapma makinesi aldım. Yine her gün bir ekmek yapıyordum ama hiç değilse uğraştırmıyordu.Malzemeleri içine attın mı yoğuruyor,pişiriyor.Fakat kazanları bir yıl dayanmıyordu.Son aldığım kazan sa 2 ay dayandı.Şimdi bir kaç aydır yine elimde yoğurup fırın tepsisinde pişiriyorum. Bu akşam iki tepsi yaptım.O yüzden hala oturuyorum.Ekmek yapma makinesi alacaklara tavsiyem makinanın tavanının camının geniş olanından almamaları. Çünkü tavanı büyük oranda cam olanların üstü kızarmıyor ve hamurumsu oluyor.