PDA

View Full Version : Karanfil Yetiştiriciliği




Mine Pakkaner
29-04-2006, 00:01
Kaynak: E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Hocamız Sayın Ercan Özzambak'ın çiftçi broşürü

KARANFİL YETİŞTİRİCİLİĞİ

Prof.Dr. M. Ercan ÖZZAMBAK

GİRİŞ
Karanfil dünyada gülden sonra en çok işlem gören, Türkiye’de en fazla yetiştirilen kesme çiçektir. Aile tipi yetiştiriciliğe uygundur. Yıl boyu çiçek kesimi olduğu için fiyat düşmelerinden daha az etkilenir. Dengeli gelir sağlaması ve ihracat olanağının varlığı nedeniyle tercih edilmektedir.
Karanfil standart ve sprey olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Standart karanfil çiçek sapı ucunda tek ve iri bir çiçek oluşturur. Sprey çeşitler ise, bir çiçek sapında birden çok ve standarta göre daha küçük çiçek verirler.
Üretici hangi çeşidi yetiştireceğine önceden karar verip, fidelerini sipariş etmelidir. Pazar durumuna göre renk ve çeşit seçimi yapılmalıdır. Örneğin; Batı Avrupa ülkeleri sprey, Doğu Avrupa ülkeleri ise standart çeşitleri tercih etmektedirler.

KARANFİLİN YETİŞTİRME İSTEKLERİ
Toprak:
Karanfil her türlü toprakta yetişebilir. İyi drenaja sahip, geçirgen, hafif (%20 kil, %30-50 mil, %30-50 kum), hava-su dengesi yeterli olan, organik maddece zengin 60 cm derinlikteki topraklarda en iyi sonucu verir. Ayrıca, toprağın yabancı ot tohumlarından temizlenmiş olması istenir. Toprak Ph’sı 6.0-7.0 arasında olmalıdır. pH 5.5’tan düşük olduğunda solgunluk hastalıkları görülür. pH yüksek olduğunda ise demir, mangan, çinko gibi besin elementlerinin alımı güçleşir.

Sıcaklık:
Sıcaklık, karanfilde büyümeyi, gelişmeyi, çiçek oluşumunu, çiçek, yaprak ve sapın şeklini, çiçek kalitesini, rengini, çiçeklerin vazo ömrünü etkilemektedir. 7°C’nin altındaki sıcaklıklar çiçek oluşumunu ve kalitesini olumlu yönde etkilemesine karşın gelişmeyi, büyümeyi yavaşlatır. Kışın 11-12°C gece sıcaklıkları ile 16-18°C’lik gündüz sıcaklıkları en uygun gelişmeyi sağlar. Karanfil, fidelerin dikimden sonra ilk tutum devresi hariç, yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz. Yüksek sıcaklık zayıf büyüme ile küçük çiçeklere neden olur.
Karanfil -3°C’ye kadar zarar göstermeden dayanabilir. Bu nedenle genelde ısıtma yapılmaksızın yetiştirilmesine karşın, ısıtma yaprak hastalıklarını azaltır, gelişmeyi hızlandırır. Şafak vaktinden önce dış ortama göre 5-10°C sıcaklık artırıcı 2-4 saatlik ısıtma en ekonomik ısıtma şeklidir. Karanfilde görülen kaliks çatlamasının (patlak çiçeğin) ana nedenlerinden biri de ani sıcaklık değişmesidir. Bir saatlik süre içinde 5.5°C’den fazla değişimin olması kaliksi çatlatır.

Işık:
Işık, karanfilin gelişmesi ve çiçeklenme kalitesi üzerine etkilidir. Yaz aylarında ışık yoğunluğunun çok fazla artması, sıcaklığı da artırmaktırır. Bunun sonucunda çiçek rengi açılır, kalite düşer, çiçekler küçülür. Bu dönemde gölgelendirme ile ışığın seraya girişi engellenmelidir. Kış aylarında ışık az, günler kısa olduğu için ilave ışıklandırma (m250W/m2-3 saat) yapılırsa çiçeklenme hızlanır.

Nem:
Sera içi neminin aşırı olması, örtü yüzeyinde yoğunlaşması istenmeyen bir durumdur. Nemin artması halinde, hastalıklar artar. İyi bir havalandırma ile bu sorun önlenmelidir.

Toprak İşleme ve Temel Gübreleme
Karanfilde kılcal kökler toprağın özellikle üst 30 cm’lik kısmında yoğunlaşmaktadır. Bu derinlikteki toprak tabakasının çok iyi işlenmesi gerekmektedir. Toprak öncelikle 30-40 cm derinlikte iki-üç kez sürülür.
Temel gübreleme toprak analizlerine göre yapılmalıdır. Analiz yapılmamış ise, m2’ye 10-25 kg yanmış eski ahır gübresi ile 50 kg/da potasyum sülfat (K2SO4) ve 50 kg/da triple süper fosfat verilir. Dikim öncesi azotlu gübre vermek sakıncalıdır. Çabuk yıkandığından bitki tarafından kullanılmadan yıkanır. Gübreler toprağa karıştırılır, rotovatör çekilerek tesviye yapılır.
Yetiştiriciliğe başlamadan önce toprak dezenfeksiyonu yapılır. Böylece, topraktan kaynaklanan hastalıklar önlenir. Toprak dezenfeksiyonu yabancı otlara, nematodlara karşı da etkilidir. Dezenfeksiyon işlemi buharla (100°C ve 2 saat) veya kimyasal maddelerle (metil-bromid 50-100 kg/da *), basamid, vapam yapılabilir. Uygulamalardan sonra toprak bol su ile yıkanmalı, havalandırılmalıdır.

Yetiştirme Yerlerinin Hazırlanması
Yetiştirme yerleri, bir metre genişliğinde, 20-25 cm yükseklikte, 20-30 m uzunlukta yapılmalıdır. Yatak yüzeyi yere paralel olmalı, sağı solu çökmemeli, olabildiğince düz olmalıdır. Maksimum verim için serada yatak alanının fazla, yol alanının az olması istenir. Ancak, bu durum çalışmayı güçleştirecektir. Genel olarak sera alanının 1/3’ü yolara, 2/3’ü ise yetiştirme yerlerine ayrılır. Yolların genişliğinin 50 cm olması yeterlidir.
Fide Dikimi
Dikim işine geçmeden önce karanfil fidelerinin ortam sıcaklığına gelmesi için soğuk hava deposundan seraya getirilmesi gerekir. Dikimde kullanılacak fidenin yeterince köklü, standart boyda, soğuk hava deposunda fazla bekletilmemiş olması gerekir.
Dikim mesafeleri; genelde iki çift sıralı dikim yapılır. Sıra üzeri 13-14 cm’dir. Sıra arası 20 cm, çift sıra arası mesafe ise 30 cm olarak, 4 sıralı düzenlenebilir. Hazırlanmış olan yetiştirme yerleri dikim için silindir veya iplerle işaretlenir.
Dikim sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde hızlı bir şekilde yapılır. Dikim, yılın her mevsiminde yapılabilse de, dikim zamanı toprağın ve havanın sıcak olması tutumu ve ilk gelişmeyi hızlandırması ve kuvvetli geliştirmesi yönünden yararlıdır. Dikim zamanını kararlaştırılırken, çiçek hasadının planlanan tarihi göz önünde tutulur. İzmir ve çevresinde genellikle Nisan-Temmuz arası dönemde dikilir.
Karanfil fidelerinin dikimi mümkün olduğunca yüzeysel yapılır. Derin dikimden kaçınılmalıdır. Dikim gerçek bir dikim değildir. Parmakla açılan çukur içine kök topu yerleştirilir. Kıyılarından hafif bastırılır. Üzerine toprak çekilmez. Dikim sırasında dikkat edilecek diğer konular,
a) Toprak nemli olmalı (gerekirse dikimden bir gün önce sulanmalı)
b) Fideler tek tek incelenmeli, hastalıklı ve zayıf fideler dikilmemeli.
c) Yaz dikimlerinde gölgeleme yapılmalı
d) Fidenin kök boğazı toprakla temas etmemeli, bu bölgedeki torf ve perlitler görülecek şekilde yüzlek dikim uygulanmalıdır.
e) Seranın tamamının dikimi bitmese dahi, dikimden sonra 20 dakika içinde yağmurlama sulama yapılmalıdır.


Sulama:
Dikimin ertesi gününden itibaren sulama çok daha önem kazanır. İlk 15-20 gün yalnız yağmurlama sulama uygulanır. Dikimden yaklaşık 15-20 gün sonra yeni kökler toprağa iyice tutunmuş olur. Bu dönemden itibaren damlama sulamaya geçilir. Her yatağa iki sıra damlama çekilmesi yeterlidir. Damlama ile yağmurlama sulama birkaç gün birlikte uygulanır. Daha sonra tamamen damlama sulamaya geçilir.
Karanfilde tutum aşamasından sonra yaprakların ıslanması istenmez. Hava şarlarına ve toprak yapısına göre sulama sıklığı ve miktarı ayarlanır. Sulamada dikkat edilecek konu fideyi kurutmamak, toprağı da aşırı çamur yapmaktadır.

Dikimden Hemen Sonra Yapılan İlaçlamalar
Fide dikiminden sonra ilk görülebilecek hastalık kök boğazı (Rhizoctinia solani) çürüklüğüdür. Bunun için dikimden 3-5 gün sonra 1.5-2.0 kg/da 150-200 litre su olacak şekilde Rizolex, fidelerin kök boğazına uygulanır.
Phnytum fusarium ve benzeri diğer fide hastalıklarına karşı Maneb-Captan-Benomyl etkili madde içeren ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.

Uç Alma İşlemi
Karanfil dikildikten sonra tepe uzamaya başlar. Bu dönemde yan kardeşlerin gelişimini sağlamak, böylelikle çiçek verimini artırmak için sürgün ucu dipten itibaren 5-6. yaprak çifti üzerinden elle kırılarak koparılır. Bu işleme uç alma denir. Uç alma işleminden sonra yaprak koltuklarından yeni sürgünler çıkar. Bu sürgünlerde de ikinci bir uç alma işlemi yapılabilir. Kopma işlemi olmuyor ise, uç alma zamanı gelmemiş demektir.
Destekleme ve Ağ Yapımı
Karanfil bitkisi müdahale edilmeden gelişmeye bırakılır ise dik olarak büyüyemez. Bu nedenle gövdenin doğru ve dik olarak büyüyebilmesi için desteklenmesi gerekir. Karanfilin desteklenmesi, tel ve ipten yapılmış 17x15 cm’lik bölmeli ağın bitki üzerine kurulması ile sağlanır.
Tomurcuk Alma
Standart karanfilin çiçek sapı ucunda tek ve iri bir çiçek oluşturması istenir. Bu nedenle çiçek sapı üzerinde yaprak koltuklarındaki koltuk sürgünleri ve tomurcuklar elle aşağı doğru bükülerek, koparılır. Bu koparma işlemine koltuk sürgünü alma denir. Tepeden itibaren 7-8 boğuma kadar uygulanır. Sprey karanfilde çok sayıda çiçek gelişebilir. Ortada oluşan ana tomurcuk içini doldurduğunda ve fındık iriliğine geldiğinde sap dibinden koparılır. Geç kalındığında ana tomurcuğun ayırt edilmesi güçleşir. Karanfilde anne tomurcuk ve koltuk sürgünü oluşumu düzenli değildir. Hasada doğru işlem başlar. Bütün sezon hasat sona erinceye kadar devam eder.

Gübreleme
Karanfil yetiştiriciliğinde gübreleme sulama ile birlikte ele alınmalıdır. Gübrelemeye damlama sulamayla birlikte dikimden 20 gün sonra başlanır. Miktarı ve uygulama sıklığı toprak karakterine, mevsime, çeşide ve bitkinin gelişme dönemine göre farklıdır. Sulama ve gübreleme sıcak günlerde daha sık, soğuk kış aylarında daha seyrek yapılır.
Fazla gübreleme tuz birikimine yol açar ve toprak dengesini bozar. Bu sebeple, gübreleme toprak analizleri sonucuna göre yapılmalıdır. Gübreleme programı örneği Çizelge 1’de verilmektedir.
Bunun dışında besin maddesi takviyesi bakımından mikro besin maddesi noksanlığını gidermek için yapraktan gübreleme yapılır. Kireçli topraklarda görülen demir, mangan, çinko gibi besin madde eksikliklerinde demir ve iz element içeren gübrelerle yapraktan uygulama yapılır.

Çizelge 1: Gübreleme programı

28145

Tuzluluk
Karanfil tuza dayanıklı bitkilerden olmasına rağmen aşırı tuz konsantrasyonları, bitki gelişimi, verim ve özellikle kalite düşüklüğüne neden olur. Topraktaki tuzluluğun (EC) 1.7-2.5 arasında olması gerekir. Topraktaki tuz konsantrasyonu yüksek ise, koyu gri renkli ve sert dokulu gelişme olur.

Çiçek Hasadı
Hasat günün erken saatlerinde yapılmalıdır. Standart karanfilde en uygun hasat zamanı dıştaki taç yaprakların çiçek sapı ile 90° açı oluşturduğu **** yere paralel hale geldiği durumdur. Sprey karanfilde ise en az iki-üç çiçek tomurcuğu açmaya başlamış olması gerekir. Hasat sırasında dipten itibaren en az iki yaprak çifti bırakılmalı ve gözün biraz üzerinden keskin bir bıçak veya makas ile gevdirme yapmadan düz bir şekilde kesilmelidir. Kesilen çiçek ağdan zedelenmeden çıkartılmalıdır. Hasattan sonra çiçek mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde seradan uzaklaştırılmalıdır. Eğer kesim yeri kurur ise sap su çekmez ve sapın tekrar kesilmesi gerekir.

Hasat Sonu İşlemler
Kesilmiş karanfiller çok hızlı olarak suya konulmalıdır. Su temiz bir su olabileceği gibi, STS (gümüş tiyosülfat) içeren (100 litre suya 200 cc) suda olabilir. Hazırlanan bu çözelti çiçeğin vazo ömrünü uzatır. Su çektirme en az 4-8 saat süreli olmalıdır.
Daha sonra çiçek sapının alttan 15 cm’lik kısmının tüm yaprakları alınır. Üstten goncayı geçmiş olan dallar gonca vb. fazlalıklar temizlenir. Pazar isteğine göre 5’li-10’lu **** 20’li olarak demet yapılır. Demeti dış etkilerden korumak için, polyetilen, polypropilen veya beyaz kağıt silivler içine konulur. Siliv ve kutulama öncesi çiçekler iyice soğutulmalıdır, aksi halde yoğunlaşma olur. Daha sonra karton kutulara 500 adet çiçek olacak şekilde yerleştirilir. Kutu çok doldurulmamalıdır. Hazırlanan demetlerin aynı boyda olmasına özen gösterilir. Ayrıca işleme esnasında yaprak ve dallarda görülen yanık, hastalıklı dal ve yaprakların ayıklanması zorunludur. Yoksa kalite tamamıyla düşer.
Hazırlanan demetler depoda bekletilecek ise suya konmalıdır. Karanfil kesinlikle sebzeler veya meyveler ile birlikte depolanmamalıdır. Etilen zararı bu durumda artarak ortaya çıkar.

Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
Hastalık ve zararlıları önleme daima tedaviden daha iyi bir yöntemdir. Kimyasal ilaçlardan mucize beklenmemelidir. Eğer sera içi koşullar hastalık oluşumu için uygun ise hastalığı kimyasal ilaçlama ile kontrol etmemiz güçleşir. Sera içi ve dışının temizliği, yabancı otlarla mücadele, sıcaklık ve nem, ilaçlama programı kadar önemlidir. Hastalık için uygun koşullar yüksek nemdir. Yapraklar kuru tutulursa, hastalık azalır. Etkisi geniş olan ilaçlarla önleyici, rutin ilaçlama yapmak yararlıdır. İlaçlama bitkilerin güneş ışığına maruz kaldığı saatlerde yapılmamalıdır. İlacın yavaş kuruyacağı koşullar, akşam üzeri en uygun zamandır.

(*Mine'nin Notu:Yalnız bu broşür 2003 yılında hazırlanmış bir broşür olduğundan, serada toprak dezenfeksiyonunda metil bromit önerilmiş bulunmaktadır.
Metil bromit ile toprak dezenfeksiyonu bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yasaklanmış durumdadır. Yerine bütün dünyada hızla uygulamaya dönük pratik alternatifler getirilmeye çalışılmaktadır.
Seralarda da şu anda en fazla kullanılan dezenfeksiyon yöntemi solarizasyondur.

Ercan Hocamız da artık metil bromit kullanımını önermemektedir.Kendisinden çevre dostu iyi tarım uygulamaları kapsamında süs bitkileri yetiştiriciliği eğitimi aldığım için bunu iyi biliyorum. Ancak basılı broşürdeki bilgiye müdahale etmek istemedim.)




pelikannn
03-04-2008, 16:07
karanfille ilgili bilgisi olanlar, lütfen burada bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim

Mine Pakkaner
03-04-2008, 16:12
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1139 başlığını okudunuz mu?

pelikannn
03-04-2008, 16:31
mine hamın o başlığı okumuştum ama burada amatör yetiştiricilik yapan arkadaşların paylaşımları daha iyi olur diye düşündüm. sizin o bölüme yazdığınız yazı ileri derece bi bakım ama tabikide bilgilendirici. benim gibi amatörler yaptıkları hataları ve doğruları paylaşmaları iyi olur. sağolun iyi günler

malina
03-04-2008, 17:08
Burada daha amatör olarak da olsa devam edebilirsiniz, konuları birleştirdim.

limon
03-04-2008, 17:54
Bim'den aldığım iki paket karanfil tohumunu dün torfa ektim. Gelişmeleri fotoğraflayıp, yazarım.

limon
13-04-2008, 13:32
Karanfil tohumları çimlenmeye başladılar. Bu kadar çabuk olmasını beklemiyordum. İki gündür sıcak havanın etkisi sanıyorum.

limon
20-04-2008, 20:32
Dünkü durumları;
35175
Bu saksıya karanfil tohumları ektiğimden çok emindim ama fideleri görünce pek benzetemedim. Karıştırmış olabilirim. Biraz daha büyüyünce, karışıklık varsa düzeltme yaparım.

limon
02-05-2008, 20:15
Yanılmamışım, karanfilmiş. Dördüncü yapraklarını çıkardılar.

Buket Aknar
02-05-2008, 22:47
Sevgili Limon ellerine sağlık. Komşum bana geçen yıl karanfil tohumu vermişti. Çimlenme ihtimalleri olmadığını düşünerek bahçeye öylesine serpmiştim. Öyle güzel çimlendiler ki şimdi çiçeklerini bir görsen. Bir de öyle güzel kokuyorlar ki! Şu anda Güler hanımın verdiği karanfil tohumlarını ektim. Onları da bekliyorum ben de buradan paylaşacağım.

M-e-l-t-e-m
12-05-2008, 12:03
Karanfilin kesme olanını toprağa eksek tutar mı? Cevaplarsanız sevinirim. :)

limon
12-05-2008, 12:11
Meltem hanım, kesme olanların dalına dikkatli bakarsanız ufak yan sürgünler olduğunu göreceksiniz. O yan sürgünleri dipten koparıp suda köklendirip dikerseniz tutabiliyorlar. Çiçekli dalı dikerseniz tutmaz bence.

limon
13-05-2008, 21:15
Fidelerin bugünkü durumları. Yerlerine dikmeye başladım.
37208

M-e-l-t-e-m
14-05-2008, 14:43
Çok teşekkür ederim Limon, dediklerinizi yapacağım. Çiçekli olanlardan daha çok tomurcuk var zaten, dikkatli ayırıp suya koyarım hemen.

Tekrar teşekkürler...

filiz0786
08-09-2008, 20:17
acil cevap istiyorum yeni işe başladım ve ilk soru karanfilde hastalıklar nasıl olur neden olur.ve köklerinde ve yapraklarında nasıl hastalıklar olur isimleri. ve aşırı derecede kuruyan kuruyanlar var neden kurur.acil cevap lütfen.

TuruncuHis
26-01-2009, 21:55
Sayın Mine Pakkaner,

Yukarıdaki metinde

"...organik maddece zengin 60 cm derinlikteki topraklarda en iyi sonucu verir."

cümlesini anlayamadım. Bugün aldığım fidenin boyu 12-13 cm olmasına rağmen 18 cm derinliğindeki saksıya zor diktim. Polietilen torbadan çıkan toprağı ile birlikte saksıya geçirdiğimde tabanına değdi. Yetiştirme toprağına müdahale edemedim çünkü kökler oraya kadar uzamıştı...

Daha önce saksıda çiçekli halde aldığım karanfil olduğu gibi kurumuştu. Bunun da öyle olmasını istemiyorum. 2 gece sıcaklık uygun olduğu için balkonda kalacak sonra soğuk bir odaya alacağım.

Her çiçeği büyük saksılara dikme hatası yaptığım için bu sefer makul ölçüde saksıya diktim ama yukarıdaki cümle doğrultusunda acaba 18 cm derinlik az mı karanfil için? Büyük saksıya mı almalıyım?

Şimdiden teşekkürler...

meyraoz
22-10-2009, 18:42
Ben kış aylarında sokak satıcılarından aldığım karanfillerden beğendiklerimin yanlarında bulunan sürgünlerini koparıp balkondaki bir saksıya daldırıyorum. Bunlar kışı dışarda geçiriyorlar ve baharda yeni sürgünler verip yazında çiçekleniyorlar. Paylaşmak istedim.

atakanklnc
25-03-2011, 22:23
bimden aldığıız tohumları nasıl ektiniz üzerini örttünüzmü toprakla. Kaç cm toprak altında kaldı

sevgice
26-03-2011, 20:34
Bende bı marketden çin karanfili tohumu almısdım. 3 kere denedım ama basaramadım.Tuz tanecıklerınden bıraz daha ırı bıcesıt tohum. Evde kapaklı kapda sera ortamında da basaramadım tohumlar ya derine gıttı **** toprak secımı yanlısdı. Bırdaha denemek ıstıyorum nasıl yapmalıyım.
Tesekkurler ....

atakanklnc
31-03-2011, 23:01
Merhaba karanfil tohumunu toprağın kaç cm altına yerleştiriyoruz acaba. Ve tohumu attıktan sonra sulama nsl oluyor

loveflower
03-04-2011, 11:29
Fidelerin bugünkü durumları. Yerlerine dikmeye başladım.
37208

Sevgili Limon ben de karanfil tohumu ektim,sizin 2008 de ektiğiniz karanfil fidelerini yeni gördüm.Karanfilleriniz ne durumda acaba?Çiçekleri,kokusu?

Siyahİnci
17-05-2011, 18:13
Benim iki tane karanfilim var tomurcuklar var ve ikisindede birer tane çiçek var...Ben karanfilimi ne sıklıkla sulamalıyım ? karanfil tohumu nasıl alabilirim ? Ya da zamanı varmıdır bu tohumların.

sabırsız0606
24-12-2011, 16:44
karanfilden tohum nasıl alınır bendemerak ediyorum kuruyan bir çiçeği kopardım kuruyan yapraklarını çıkardım ortada kurumuş olan bir tane iri ve sert bişey var o tohummu anlamadım bir çiçekte 1 tanemi tohum oluyor yardım ederseniz sevinirim:confused:

sındırgılı
24-12-2011, 22:51
Ben ise, daldirma yontemi ile koklendirmeye yarin basliyacagim. :(
Uclardan, epeyce saksilara daldirma uygulayacagim. Toprak ya da perlit yerine, Charlie kedi kumu kullanacagim. Ykolko`nun denedigi ve de basarili oldugu ( sukulentlerde ) yontem.......

dağçiçeği
29-01-2012, 21:15
Dün bende ilk karanfil tohumlarımı ektim.Bakalım hayırlıs.Kasım ayında ektiğim karanfil fidem hala saksıda kurumadan duruyor.Gelişmiyor fakat kuruma falanda yok.Acaba köklenmişmidir? Karda kışta dışarıda duruyor ama hala solmadan duruyor.Bakalım karanfil maceram nasıl son bulacak ::D

pembegül
29-01-2012, 23:41
Tohum ve çelikten karanfil yetiştirmenin tam zamanı bu çiçek soğuk aylarda çelikten kolayca tutuyor tohumdan ise kolay yetişişiyor..:)

dağçiçeği
13-02-2012, 22:03
Tohumlarım pıtır pıtır çıkıyorlar.Umarım hasarsızca büyütebilirim fidelerimi.

vehibe
13-02-2012, 22:38
Kokulu karanfili olan var mı?.

selis
16-02-2012, 16:37
Uzun süredir bende.. Pembe açıyor.. Türünü bilen var mı?

dağçiçeği
07-03-2012, 18:00
Tohumdan ektiklerim ikinci yapraklarını veremeden gövdelerinden bükülüp yok oldular .Zannedersem ektiğim saksı çok derin di ve güneş almalarını engelledi.Malum havalarda hep kapalı gitti bu kış .Bakalım tekrar denemek istiyorum.
Çelik olarak diktiğim karanil ise sadece aşırı soğuk (don) yaptığı zamanlar hariç kişi balkonda geçirdi.Hala yeşil tutmuşa benziyor.En azından avuntum oldu.
Herkese bol çiçekli günler dilerim.

limon_sever
07-03-2012, 19:14
Karanfiller dondan pek etkinlenmiyor. Yaz sonu çimlendirdiğim karanfiller olduğu gibi bahçede duruyor.

dağçiçeği
08-03-2012, 19:49
Evet hiç etkilenmiyormuş meğer.Gelecek yıl sorun olmayacak inşallah.Birde tohumdan çıkanları kurtarabilseydim çok iyi olacaktı.İnşallah başka sefere.

Egeli09
31-03-2012, 16:00
Selam arkadaslar, bazi arkadaslar yazmis ama yanit alamamislar bende yaziyorum , karanfil ciceginden tohum nail alinir , acmis cicek kuruyunca icindeki iri tanemi aliniyor yoksam baska bir sekildemi aliniyor. örnegin evlerimizde saksilarda yetistirilen kirmizi karanfil tohumu.

simdiden tesekkurler.

limon_sever
31-03-2012, 16:16
Selam arkadaslar, bazi arkadaslar yazmis ama yanit alamamislar bende yaziyorum , karanfil ciceginden tohum nail alinir , acmis cicek kuruyunca icindeki iri tanemi aliniyor yoksam baska bir sekildemi aliniyor. örnegin evlerimizde saksilarda yetistirilen kirmizi karanfil tohumu.

simdiden tesekkurler.

O iri tanenin biraz kurumasını bekliyorsunuz. İçinde küçük aynı biber tohumları gibi siyah tohumlar oluyor.

Egeli09
31-03-2012, 17:01
Limon sever, cevabin icin cok tesekkurler.

yukka
22-05-2012, 21:10
Kucuk bir saksida ciceklenmis olarak aldığım bu karanfilin bakımını nasıl yapmalıyım? Büyük saksıya alsam mı ? Üzerindeki bu cicekler bitince yine bol cicek açması icin ne yapmalıyım? Cicek gölge mi yoksa güneş mi sever? Hangi aralıklarla ne sekilde sulamalıyım? Teşekkürler.

Dennis77
01-06-2012, 14:02
sn yukka bende de var bundan çin karanfiliymiş, eminönünden aldım saksıyı değiştirmedim genişleyip yer yapmasında çiçeklenmeye gitsin diye, tomurcukları var şimdi açacak, öğlen güneş alan yerde duruyor öğleden sonra güneş görmüyor, 2 akşamda bir falan mini minik suluyorum, ama acaba tohum alınır mı bunlardan, diğer buyuk cinslerden alınıyor sanırım, ama bunları bilmiyorum bende kurumuş çiçeğin ortasına bakacağım limon severin verdiği cevaptan yola çıkarak.

yukka
02-06-2012, 08:22
İlginize teşekkürler. Bendekiler sabah günesi alıyor. Cok fazla gelecegini düşünerek evde oldugum zamanlar şemsiye acıyorum. Sardunya gibi güneşe dayanıklı olabileceklerini bilsem bunu yapmam. Saksida olduklarindan su ihtiyaci nasildir bilemiyorum. Altlarindaki tabaktan suya doyurdum uzunca bir süre. Simdi suyu kestim. Topraklarının kurumasını bekliyorum. Şimdilik aldığımda üzerlerinde olan tomurcuklar açtı. Yenileri gelecek mi? Eski sıklığında cicek acacak mı? Bekleyip göreceğiz. ;)) .

ysmn_
05-08-2012, 14:41
Merhaba,
aşırı rüzgar alan balkonumsu (fransız balkon) bir yerimiz var. Maalesef balkonumuz olmadığı için onu değerlendirmek istiyorum Fakat yüksek apartmanlarda olan rüzgar problemi sebebiyle başarılı olamıyorum. Cephe olarak da kuzey-kuzeybatı gibi. Yani sabah güneş doğduğunda ve batmasına yakın güneş alıyor.
Karanfil yetişir mi diye sormak istedim. Ya da bu özellikteki bir yerde yetişebilecek bir bitki var mıdır?

Teşekkürler

GÜLSEN_
10-08-2012, 07:13
öncelikle sitemizin yeni üyesi olarak hoş geldin sn.ysmn. bence olur güneşin bir zararı olmaz çünkü sabah ve akşam güneşini almış olucak, eğer rüzgar çok etkiliyse bu çiçeklere zarar verir diye düşünüyorum rüzgardan esirgiycek şekilde karanfil yetiştirebilirsiniz başka hangi çiçekleri yetiştirebilirsiniz inanın şuan aklıma gelmiyo umarım arkadaşlar yardımcı olabilirler bol çiçekli günler sizinle olsun

ysmn_
10-08-2012, 09:20
Cevabınız için teşekkür ederim.
Daha önce sakız sardunya yetiştirme girişimim oldu. Fakat maalesef rüzgardan olsa gerek çok biçimsiz ve çirkin hale geldiler.
Şuanda da 2 uzun saksıda gece sefası bitkilerim var. Tohumdan yetiştirdim. 30 cm kadar olduklarında dışarı çıkardım ve onlar da şu an ölmek üzere..
Rüzgardan etkilenmeyecek bir balkon bitkisi arayışım sürüyor fakat bir çözüm bulamadım.
En sonunda plastik çiçekleri koyacağım :(

prefirst
18-08-2012, 16:17
Öncelikle Mine Hanıma burada kendi çapıyla bir şeyler yapmak isteyen amatör yeşilseverlere yardımlarından ötürü çok teşekkür ediyorum.
Aşağıda fotoğrafları olan karanfil benim Haziran ayında tohumunu ektiğim ve bugün bu hale gelen karanfil. Tohumdan ekip de bur boyuta kadar getireceğimi hiç düşünmezdim ama oluyormuş. 2 haftaya kadar karanfilimi desteklememiştim ve sürekli yıkılıp ucunu güneşe dönüyordu ve son iki haftadır destekli.
Şimdi özellikle karanfil konusunda tecrübeli olanlardan destek almak istiyorum.
1)Bu aşamadan sonra ne yapmalıyım?
2)Karanfilim sağlıklı mı?
3)Yukarıda uç budamasını okumuştum karanfilimin ucundan 2-3 santim budama yapmalı mıyım?
4)Ankara'da yaşıyorum, kışlarını bilirsiniz. Balkonda durmaya devam etmeli mi?
(Boyutları için kırtasiyelerde satılan küçük pusulalardan koydum)
326205
326206
326207

prefirst
24-08-2012, 09:43
Bakın karanfilime gözünüzü seveyim sağlıklı mı yetiştiriyorum :D

prefirst
25-08-2012, 15:20
43. no'lu gönderide fotoğrafını çektiğim karanfilim her yerinden yeni sürgünler fışkırtıyor. Dibinden, en son yaprağından, ortasından, kısaca her yerinden. Bu durum hakkında bana bilgi verin arkadaşlar bu ne demek? Sağlıklı gidiyor demek mi yoksa kötü mü?
43. yorumdaki fotoğrafı koyduğumdan beri karanfilim bayağı değişti isterseniz yeni fotoğraf koyabilirim ama lütfen yardımcı olun. Bu konuya giren kalmadı mı?

GÜLSEN_
03-09-2012, 20:33
Sn.prefirst bu ne telaş:)) bir resim yüklerseniz son halini görmüş oluruz ama anlattıklarınızdan karanfiliniz gayet sağlıklı merak etmeyin

prefirst
05-09-2012, 15:57
Telaşımı affedin Gülsen hanım heves işte :)))))
Bunları hemen 10 dk önce çektim son halleri :))
Umarım seneye çiçek açar :)

329857
329858

Kışı balkonda atlatabilir mi Gülsen hanım? Yoksa içeri alayım mı? :)

gokcegokce
20-09-2012, 11:27
Karanfil tohumlarımı direkt toprağa koyduğumda hiçbiri filizlenmemişti ancak forumda okuduğum bir yöntemi denedim ve sonuç başarılı. Yönteme göre karanfil filizlerini kağıt havlu arasına dizdim ve kenarlarından katladım. Elimle hafifçe üzerinden ıslatarak bir poşete koydum ve direkt güneş almayan bir yere koydum. 3-4 gün sonra baktım ki %70'i filizlenmişti. Sonra da toprağa geçirdim. Bakalım sonra ne olacak, gelişmeleri paylaşacağım...

prefirst
20-09-2012, 16:27
Benim asıl merak ettiğim yukarıda fotoğrafları olan karanfilimin türünde bir karanfilin kışı dışarıda atlatıp atlatamayacağı :D Ankara'da yaşıyorum. Ayazını ve -15 lerini bilen vardır. Acaba dışarıda ölmeden durabilir mi? Yoksa içeri almak düşüyor bana ama içeride cam kenarında 6 saat güneş alan bir yer yok. en fazla 3 saat o da karanfilime yetmiyor.

Cymbelina
25-01-2013, 18:02
Karanfil tohumlarımı direkt toprağa koyduğumda hiçbiri filizlenmemişti ancak forumda okuduğum bir yöntemi denedim ve sonuç başarılı. Yönteme göre karanfil filizlerini kağıt havlu arasına dizdim ve kenarlarından katladım. Elimle hafifçe üzerinden ıslatarak bir poşete koydum ve direkt güneş almayan bir yere koydum. 3-4 gün sonra baktım ki %70'i filizlenmişti. Sonra da toprağa geçirdim. Bakalım sonra ne olacak, gelişmeleri paylaşacağım...

Bu mesajdaki yöntemle ilgili bilgisi olan varsa, paylaşabilirse çok sevinirim.

Ayrıca bu yöntemi filizler yerine, karanfilin tepe - uç bölümünden yeşil kısmı alarak uygularsak, alacağımız bu çelik bu yöntemle köklenir mi?

Lunlun
26-01-2013, 06:58
Sevgili Cymbelina,
Eğer elinizde yeterli miktarda bitki varsa farklı yöntemleri denemeyi düşünür müsünüz? Şunun için söylüyorum; Benim iki tane var karanfilim. Bir tanesini marketten aldığım çiçeğin sapından çeliklemiştim. Çeliği alıp saksıya dikip üstüne poşet geçirmiştim. Yeşil kaldığını ve yeni yaprak çıkardığını görünce de üstünü açmıştım. Ama bu yöntemle belki 1/10 oranında başarılı oldum. Bir de o zamanlar çok suyun zararlı olduğunu bilmiyordum, çürüttüm diğer çelikleri. :(. Şimdi sonbaharda denediğim başka bir olay var. Yukarda anlatıldığı gibi yaprakların dibinden çıkan filizler var ya, onlardan bir tanesini aldım direk hemen yanına toprağa diktim. Normal sulama dışında birşey yapadım, zaten balkon kenarında, yağmur yağdıkça alıyor suyunu, yağmursun kaldığımız dönemde bir kaç defa suladım. (sudan ağzım yandı ya bir kere, şimdi de susuzluktan kurutmam inşallah). Denediğim bir diğer yöntem de uzayan bir dalı aldım toprağa hafifçe oturtup üstüne da azcık toprak ekledim. Bu şekilde bir de lavanta köklendirmiştim, deneyim dedim. Hala dal yeşil ama ana bitki ile bağlantısını kesmedim. Kök oluştu mu onu da bilemiyorum ama hafifçe çekince toprağa kuvvetli bağlandığını fark ettim.Denemelere devam ediyorum. :) Baharda belli olur durumlar. Sizde ne renk var?

Cymbelina
27-01-2013, 02:34
Lunluncuğum, çok sağolun, teşekkür ederim:) Çok bilmesem de acemice birşeyler denedim ben de. İnternette videolardan birinde dediğiniz daldırma tekniği ile köklendirmeyi izlemiştim - 2 yıl kadar önce pazardan aldığım küçük karanfilimde uygulamıştım ama olmadı ya da ben yapamadım. Sizin bahsettiğiniz, dallardan birini koparmadan hemen aynı saksıya - üstüne biraz toprak koyarak gömüp köklendirmek sanırım. Yani sanırım aynı şeyden bahsediyoruz;) Ancak benim burada forumda okuduğum şu ki, bu daldırma yönteminde dalın toprak altında kalacak kısmına daha rahat köklenmesi için minik kesikler yapılıyormuş. Ben şu an bunu yaparsam dallar zaten kuru ve ince olduğu için koparabilirim çentik atayım derken. Bu arada benim okuduğum yerde bu daldırma yöntemi resimli olarak başka bir bitki üzerinden anlatılmış - kimseyi yanıltmış olmayayım.

Karanfil çok çabuk köklenir diyorlar çelikten ama onu da yaptım, bir dal koparıp toprağa dikmek yeterli olur diye acemice birşeyler yaptım, o da olmadı. Hem eksi karanfilimde hem de şimdikilerden bahsediyorum.

Bunun haricinde, daha önce bahsettiğim karanfillerden tepe kısımlarını aldım demiştim ya (hani beni isyan ettirenler;)), onlardan birini direkt aynı saksıya diktim, köklenmedi. Diğer aldığım yeşil tepe çelikleri de pet şişeye az bir toprakla diktim, üstüne şeffaf torba geçirdim. Epey oldu ama bilmiyorum köklendi mi, çıkarıp bakmaya korkuyorum hala:) Gene de diğer dallardan üst yeşil yerlerinden alıp denemek var aklımda bu arada. Nette bir başka videoda izlemiştim, o karanfilin türü farklıydı sanırım ama adam çat diye koparıp başka bir yere gömdü - köklenip devam ediyormuş. Bulursam o videoyu koyarım buraya olmazsa.

Rengini sormuşssunuz. Ah bir bilsem:) Henüz çiçeklenmediği için ben de bilmiyorum. Bahsettiğim küçük karanfili geçen baharda tohumunu almıştım marketten. üzerinde 48 haftada çiçeklenme olur yazıyor - eve gelince dikkat ettim ben de. Hoş, o süre bitince de çiçek verir mi bilmiyorum:)

Bir de daha önce de okudum, mesela kesme çiçek olarak alınan büyük karanfil filan bile öyle toprağa gömüyoruz kökleniyor diyorlar. Hayret ediyorum yani:)

Cymbelina
27-01-2013, 04:03
Nette bir başka videoda izlemiştim, o karanfilin türü farklıydı sanırım ama adam çat diye koparıp başka bir yere gömdü - köklenip devam ediyormuş. Bulursam o videoyu koyarım buraya olmazsa



Bahsettiğim videoyu ekliyorum. Bunu geçenlerde bir ara izlemiştim. Adamın anlattığına göre bu işlemi yaz ortasından yaz sonuna kadar olan dönemde yapabilirmişiz. Çiçeksiz olanlarından seçip kopartıyor (kökünü de tutun, kökten kopmasın). Alt yapraklarının bir iki tanesini kopardıktan sonra dikiyor. 15 derece sıcaklıkta bir iki haftada köklendiriyoruz diyor. İşe yarar mı bilmem. (Bu arada benim karanfil ile bunlar arasında dağlar kadar fark var:( - türü de bu değil gibi)





How To Grow Carnations From Cuttings - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=xn2H5DlBvPE)

Cymbelina
27-01-2013, 04:40
Bir önceki mesajımda bahsettiğim o videoyu bulamadım ancak aynı dönemde izlediğim 2 videoyu ekliyorum. (Yanılmıyorsam bunları ilk izlediğim sırada buraya üye değildim hatta). İlk videoda kuruyan kısımları elinizle koparın veya makasla kesin diyor, kuruyan çiçekleri de alıyor üstünden. Bana göre biraz hart hurt yoldu kadın:))

İkinci videoda ise, kuruyan çiçeklerden birini koparıp, kuruyan tohum kapsülü kısmındaki tohumları direkt viyollere ekiverdi. İkinci bir yol olarak da, gene hart diye asılıp kopardığı köklü dalı dikmemizi ve kökleneceğini söylüyor. Gerçi bana göre o tam köküyle kopmadı, kök yarısından koptu gibi.






Flower Gardening : How to Prune Carnations - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=NIPeUGr_C44)



Flower Gardening : How to Grow Carnations From Seeds - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=-nHPBfmT0U4)








Son olarak, tesadüfen bakınırken gördüğüm bir videoda ise epey yayılmış bir karanfil var. Neredeyse yer örtücü haline gelmiş;) Oradaki abla da üzerinde hiç yeşil yaprak olmayan bir kısmı (kök) alıp dikin, tutar diyor. Ya önce saksıda köklendirip sonra dikin ya da direkt toprağa gömün, köklensin diyor. Resmen derin ve haşin;) budama yaparcasına ikinci bir parça alıyor - bu kez yapraklı, o da köklenecektir diyor. Denemesi sizlere kalmış.


Transplanting & Maintaining Garden Perennials : How to Divide & Transplant Dianthus - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=kf3iZ7f-rAg)

Güzin Çakar
27-01-2013, 09:13
...bu işlemi yaz ortasından yaz sonuna kadar olan dönemde yapabilirmişiz... ...15 derece sıcaklıkta bir iki haftada köklendiriyoruz diyor...

Çelikle üretmeye çalıştığım karanfillerde çürüme, kuruma, köklenme hepsini gördüm. Genellikle kopanları (kedilerin kopardıklarından, dikilebilecek olanları) tekrar diktiğimden mevsimlere dikkat etmedim.

Doğru çelik aldığımızı, doğru diktiğimizi düşünüyorum. Sıcaklık ve nemin önemli olduğunu da biliyorum. Nem de bir şekilde çözülüyor. Öğrenmemiz gereken hangi sıcaklıkta olacağı.

Yukarda alıntıladığım kısım bile çelişkili. Yaz mevsiminde 15 derece, kim sağlayabilir ki. Videolarda da anlayabildiğim kadarıyla bu tür bilgi yok. Mesaj 53'teki ilk video show amaçlı görünüyor. İnandırıcı değil. Sonuç alabilmek için mevsim ya da uygun sıcaklığı öğrenmemiz gerekiyor.

Manifesto
27-01-2013, 09:58
Çelikten karanfil köklendirme.

15.12.2012

http://c1301.hizliresim.com/15/v/jf0lj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

4000 ppm Sıvı indol bütirik asit çözeltisini yarı Odunsu yapıdaki Çeliklerin köklendirilme aşamasında kullanabilirsiniz.



http://c1301.hizliresim.com/15/v/jf0l5.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

27.01.2013

http://c1301.hizliresim.com/15/v/jf0kz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Manifesto
27-01-2013, 10:07
(*Mine'nin Notu:Yalnız bu broşür 2003 yılında hazırlanmış bir broşür olduğundan, serada toprak dezenfeksiyonunda metil bromit önerilmiş bulunmaktadır.
Metil bromit ile toprak dezenfeksiyonu bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yasaklanmış durumdadır. Yerine bütün dünyada hızla uygulamaya dönük pratik alternatifler getirilmeye çalışılmaktadır.
Seralarda da şu anda en fazla kullanılan dezenfeksiyon yöntemi solarizasyondur.

Ercan Hocamız da artık metil bromit kullanımını önermemektedir.Kendisinden çevre dostu iyi tarım uygulamaları kapsamında süs bitkileri yetiştiriciliği eğitimi aldığım için bunu iyi biliyorum. Ancak basılı broşürdeki bilgiye müdahale etmek istemedim.)
[/SIZE][/FONT]


Seralarda toprak dezenfeksiyonunda solarizasyonun 2.haftasında,damlamadan 5 lt/dek.Hidrojenperoksit (H2O2) uygulaması nematodlar,fungal hastalıklar ve yabancı ot kontrolünde %80'e yakın başarı sağlamakta.

Güzin Çakar
27-01-2013, 10:26
Sayın Manifesto, çelikle karanfil üretiminin hangi mevsimde yapılması uygundur? Daha doğrusu bulunduğunuz yer Adana olduğu için, ya da serada köklendirdiğinizden sıcaklığın kaç derece olmasına dikkat ediyorsunuz? Teşekkür ederim.

Cymbelina
27-01-2013, 10:30
Yukarda alıntıladığım kısım bile çelişkili. Yaz mevsiminde 15 derece, kim sağlayabilir ki. Videolarda da anlayabildiğim kadarıyla bu tür bilgi yok.

Güzin hocam:))) Valla ben de o İngiliz aksanlı konuşan adamın yalancısıyım, videoda duyduklarımı aktarmaya çalıştım;)

Mevsim konusunda örneğin adamın dediği bu işlem için "mid till late summer" - benim dinleyince anladığım bu. Isı konusunda da "kept at about 15 C" diyor. Dinlediğimde benim anladığım bu, yazılı bilgi olmayınca ben bu şekilde aktardım. Adım Hıdır, elimden gelen budur hesabı;) Ben anlatan adamın yalancısıyım:) Yanlış aktarmışsam düzeltebilirim.

O öyle dedi diye yazı bekleyecek de değilim, ben kafama göre takılıp benimkilerden deneme amaçlı bir parça kesip köklendirmeye çalıştım biliyorsunuz;)

Manifesto
27-01-2013, 10:33
Karanfil çelikle çoğaltmaya oldukça musait yarı odunsu bir bitki.Mevsimi pek önemli değil,yılın her ayında köklendirilebilir.Soğuk mevsimde ortam ısısı 9-15 derece arası olsun yeter.

Yukarıdaki çelikleri Aralık ayının 15 inde şaşırtma yaptım,15 günde kılcal kökler görülmeye başlamıştı.

Cymbelina
27-01-2013, 10:48
Peki bu bahsettiğiniz köklenme sera değil de ev ortamında (ev şartlarında) ve köklendirme hormonu vb gibi birşey uygulamadan da gerçekleşir mi?

Manifesto
27-01-2013, 10:55
Gerçekleşir.

Çeliklerinizin taze sürgün olmamasına dikkat edin,yarım aspirini 1 lt suda eritip can suyu olarak yeter miktarda diplerine dökün,ışık gören ılıman bir köşeye bırakın ortalama 1 ay sonra yeni fideleriniz hazır.

Güzin Çakar
27-01-2013, 11:03
Sevgili Cymbelina, canım benim...
Sizin değil, adamın öyle söylediğini anladım. Demek istediğim onun ortamıyla bizimkinin çok farklı olduğuydu. Bakın onun yaz mevsiminde dediğini, Sayın Manifesto kışın yapıyor. Ortak nokta 15 derece. Öyleyse ben çelik denememi şubat'tan sonra yapmalıyım diye bir sonuç çıkarıyorum.Sizde de ev içi daha sıcaktır. Dışarısı ise çok soğuk. Galiba, sizin de deneme için beklemeniz gerekiyor.

Cymbelina
27-01-2013, 11:15
Sevgili Cymbelina, canım benim...
Sizin değil, adamın öyle söylediğini anladım. Demek istediğim onun ortamıyla bizimkinin çok farklı olduğuydu. Bakın onun yaz mevsiminde dediğini, Sayın Manifesto kışın yapıyor. Ortak nokta 15 derece. Öyleyse ben çelik denememi şubat'tan sonra yapmalıyım diye bir sonuç çıkarıyorum.Sizde de ev içi daha sıcaktır. Dışarısı ise çok soğuk. Galiba, sizin de deneme için beklemeniz gerekiyor.

Biliyorum canım, ben de onu diyorum zaten, sorun yok:))) Adam öyle diyor da - diyebilir, bizi bağlamaz/ bağlamak zorunda değil;) - sizlerin sözü dururken de elin ecnebisine güvenecek değilim:D

Dip not: Adam bu arada cold tray filan da dedi, belki ona göre bir ortamda köklendirdi - ama bize göstermiyor:confused::mad: Ne varsa yurdum insanında var, taşına toprağına kurban;)

Cymbelina
28-01-2013, 01:23
Buraya uğrayanlar linkini vereceğim başlığa da uğramak isteyebilirler belki. Hatta orada 543 nolu mesaj da bana ait. İşte beni dertlere salan karanfillerim onlar;)

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3061-19.htm

Lunlun
28-01-2013, 07:01
[QUOTE=Cymbelina;1092282]
Epey oldu ama bilmiyorum köklendi mi, çıkarıp bakmaya korkuyorum hala:) QUOTE]

:)) Merhabalar,
Çıkarıp bakmazsanız ve tuttuysa size güzel bir hediye olur, köklenmediyse zaten rengi bozulacaktır. Gönlümden geçen onu unutmanız yönünde. :) Şöyle bir benzetmem var: Hani hasta hayvanlar yemeden içmeden kesilir, kenara çekilirler, bünyeleri toparlandıktan sonra eski hayatlarına dönerler ya, bu tohum , çelik vs yöntemi ile bitki çoğaltmaya çalışırken de onlara ilişmemek gerekiyor. Köklenirse, güçlenirse zaten yaprak çıkarıp "tataaaaa burdayım", diyorlar. :)) Bendeki renkleri söyleyim, toz pembe (iri çiçekli) hani şu uçuk renkli varla yok arası bir renk olan pembe, bir de kırmızı ile koku pembe (küçük çiçekli) arasına sıkışmış bir renk. Bahar gibi durumları belli olunca tekrar görüşelim isterseniz. :)

Sevgiler efenim, çiçekli, renkli günler...

Cymbelina
28-01-2013, 07:21
Lunlun siz gayet güzel ifadelerle bahsetmişsiniz unutma hadisesinden, ne var ki bendeniz bazen ihmale varacak derecede unutabiliyorum;) Ama onlar üzerine düşeni yapmak zorunda:D

Sizinkilerin renkleri de hoşmuş. Renginden geçtim, benimkiler ölmesin ve çiçeklensin yeter - bir de böcek/ haşarat olmasın. Benimkiler yukarıdaki mesajlarda fotoğrafı olanlar gibi. Sayın Prefirst'ün resimleri gibi biraz. Ama ben o şekilde çubukla yukarı doğru sarmadım ve benimkiler öyle yeşil değiller, sadece uç kısımları yeşil ve gür gibi. Neyse bakalım, aldığım çeliğimsi parçalar köklenecek mi göreceğiz:) Sevgiler benden:)

Cymbelina
01-02-2013, 16:48
Bugün artık dayanamadım, gittim o pet şişenin başına, zaten canım sıkkın. Dedim açayım bakayım bir köklenmiş mi.

İlan ediyorum, köklenmiş!!!:) Korka korka bir tanesini topraktan çıkarttım, baktım 2 tane minnacık kılcal kök çıkarmış benim yaramaz;) O kadar haklarında atıp tuttum, günahlarını aldım belki de:) Görünce bir anlığına da olsa öyle mutlu oldum ki, Allah'ım şükürler olsun, o iki minik kök ile yaşama tutunması ne güzel!

Demek ki bahsettiğim şekilde köklenme sağlanabilirmiş. Gene de açık kapı bırakalım çünkü bazen ne kadar denesek de olmayabiliyor.

Yani sizler de bir iki deneme yapabilirsiniz. Şimdi diğer karanfillerden de en uç kısımlarından yeni parçalar alıp deneyebilirim, ev karanfil serasına dönüşmezse iyidir:)

Bu arada, pet şişenin üstündeki şeffaf poşeti açtım ve şişeyi kaloriferin üstünden alıp camın önüne koydum. Zaten açmasaymışım içerideki nemden dolayı ölebilirmiş, bir tanesinin alt yapraklarında küflenme başlar gibi olmuş.

gokcegokce
07-02-2013, 14:23
Geçen hafta ektiğim tohumlarımdan biri (http://www.agaclar.net/forum/1098233-post142.htm) uyanmış benden mutlusu yok :) İnşallah çeliklediklerim (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/367176d1360004049-2013-02-04-20.26.06.jpg) de tutar :)

Cymbelina
11-02-2013, 14:23
Bir önceki mesajımda anlattığım karanfil fidecikleri ölüyorlar sanırım, neden oldu bilmiyorum. Açıkçası torbayı çıkardıktan sonra ertesi gün böyle pörsür gibi oldular. Şu anda da hiç canlı ve normal gözükmüyorlar. Köklenme gerçekleşti belki ama ölecek gibiler. Bunu da kimseyi yanıltmamış olmak adına yazmak istedim. Ama bahsettiğim şekilde köklendirmeyi deneyenler olursa başarılı olunabilir gibime geliyor.

solucan17
05-05-2013, 20:34
Sarı karanfil tohum olarak ektiklerim neredeyse firesiz çıktılar :)
http://l1305.hizliresim.com/19/5/msx3s.jpg

Buda ilk çelik denemem bakalım iki hafta oldu bir faliyet yok ama ölmedide demekki ümit var :)

http://m1305.hizliresim.com/19/5/msxbj.jpg

solucan17
12-05-2013, 08:13
Sarı karanfillerim büyümeye devam ediyor :)

Bunlarda diğer karanfil ailem :)

http://r1305.hizliresim.com/19/d/mzjjl.jpg

gülcicek
17-05-2013, 12:41
Fidelerin bugünkü durumları. Yerlerine dikmeye başladım.
37208

sevgili limon karanfilleriniz çok güzel gözüküyor cinsi ne aceba merak ettim bende iki çeşit karanfil ektim paketin birinde küçük karanfil yazıyordu ve birde çiçeklenmeleri ekildigi yıl oluyormu cevap için çok teşekkürler

gülcicek
17-05-2013, 13:05
lütfen bu işi bilen ve yazımı okuyan degerli üyeler cevap yazın bana bu yıl mart ayında ktigim iki çeşit( büyük ve küçük cins ) karanfillerim bu yıl içinde açarmı yoksa seneyemi kalır cevap için çoook teşekkürler şimdiden:(

feyziuslu
17-05-2013, 16:37
.. .bu yıl mart ayında ktigim iki çeşit( büyük ve küçük cins ) karanfillerim bu yıl içinde açarmı... :(

Sayın gülçiçek;karanfil çok yıllıktır,iyi bakılırsa yıllarca aynı saksıda-veya bahçede-çiçek verir.Ayrıca ister dalından köklendirmek suretiyle, isterse tohumundan çoğaltmak şeklinde olsun,ilk yıl çiçek açar.

gülcicek
17-05-2013, 20:37
Sayın gülçiçek;karanfil çok yıllıktır,iyi bakılırsa yıllarca aynı saksıda-veya bahçede-çiçek verir.Ayrıca ister dalından köklendirmek suretiyle, isterse tohumundan çoğaltmak şeklinde olsun,ilk yıl çiçek açar.

sayın fyzi uslu cevabınız için çok teşekkür ederim tohum paketinin üzerinde 45 haftada çiçeklenir yazıyor eger yıl içinde çiçek verirse o yazıyı neden yazmışlar aceba, bende korkmuştum bu yıl karanfilim açmayacak diye biraz rahatladım dogrusu saolasın :)

feyziuslu
18-05-2013, 09:17
tohum paketinin üzerinde 45 haftada çiçeklenir yazıyor eger yıl içinde çiçek verirse o yazıyı neden yazmışlar aceba, bende korkmuştum bu yıl karanfilim açmayacak diye biraz rahatladım dogrusu :)

sayın gülçiçek,bir yıl 52 haftadır,dolayısı ile yıl içinde açmış olur.Siz yıl içinde derken yaz sezonunu kastediyorsunuz sanırım.Bir sitenin (http://www.bitkivecicek.com/karanfil-yetistirmek), ''karanfil yetiştirmek'' isimli sayfasında bir üretici sorduğu bir soru içinde,(..23 Haziranda ektim,kesim zamanı ise 15 Ekim... )diyor.Ekme tarihinden kastedilen şey,tohumdan çimlendirilen karanfillerin asıl yerlerine şaşırtılmaları tarihinin 23 Haziran olduğudur.Aşırı sulanmayan,hava akımı olan,yakıcı öğle sıcağından korunmuş,10 ile 25 derece arasında ısınan,yanmış sığır gübresiyle takviye edilmiş doğal besleyiciliği yüksek topraktaki karanfiller ilk yıl nisbeten geç dönemde ancak gelecek yıl erken ve daha güzel çiçekleneceklerdir.Ama yine de konunun uzmanları yanında haddimi aşmak istemem.

gülcicek
28-05-2013, 00:09
arkadaşlar karanfillerim iyi gelişmiyor her şeyi usulüne uygun yaptıgım halde toprak su güneş herşey iyi ama büyümüyorlar ne yapmalıyım 4 kanat oldular ve öylece duruorlar:(((( bi akıl verinnn

solucan17
28-05-2013, 08:54
Sayın gülçiçek eğer her hangi bir kuruma sararma yok ise problem yoktur benim fidelerde yavaş gelişiyordu biraz hayvan gübresi takviyesi yaptım şimdi keyifler iyi gibi :-)

solucan17
31-05-2013, 20:45
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum tek bir saksıya diktiğim karanfillerimden tohum alacağım ama çok yan yana oldukları için biberlerde olduğu gibi cinsi değişirmi yoksa yine aynı renk olarakmı yeni fide açar

http://j1305.hizliresim.com/19/z/nnu6f.jpg
http://r1305.hizliresim.com/19/z/nnu7c.jpg
http://r1305.hizliresim.com/19/z/nnu96.jpg
http://p1305.hizliresim.com/19/z/nnucn.jpg

solucan17
15-06-2013, 16:14
Bunlarda son düzenleme resimlerim :)

http://p1306.hizliresim.com/1b/h/p68fx.jpg
http://u1306.hizliresim.com/1b/h/p69u5.jpg
http://o1306.hizliresim.com/1b/h/p69vn.jpg

hira
04-03-2014, 03:05
Maşallah karanfillerinize bayıldım Sn. Solucan, Son durumlarını fotoğraflarmısınız lütfen.. Şuan
bazı balkonlarda karanfillerin çiçekli olduğunu görüyorum, gerçi
Çanakkale soğuğunda biraz zor bi ihtimal ama merak ettim yinede:)

qqaazz
01-04-2014, 17:56
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum tek bir saksıya diktiğim karanfillerimden tohum alacağım ama çok yan yana oldukları için biberlerde olduğu gibi cinsi değişirmi yoksa yine aynı renk olarakmı yeni fide açar

http://j1305.hizliresim.com/19/z/nnu6f.jpg
http://r1305.hizliresim.com/19/z/nnu7c.jpg
http://r1305.hizliresim.com/19/z/nnu96.jpg
http://p1305.hizliresim.com/19/z/nnucn.jpg

solucan17
Yanıltmayayım bu konuda benim bilğim yok.Ama iki renkli olduklarından kendinden önceki generasyon kolayca etkilenmiş gibi gözüküyor.
En alttaki kırmızı-beyaz karanfili nereden aldınız?
En üssteki krem-kırmızı gibi gözüküyor.Hepsininde çok güzel renkleri var.

İsmail Kuzucu
01-04-2014, 23:24
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum tek bir saksıya diktiğim karanfillerimden tohum alacağım ama çok yan yana oldukları için biberlerde olduğu gibi cinsi değişirmi yoksa yine aynı renk olarakmı yeni fide açar

Tohum alana kadar çelikleme yapsanız karanfiliniz sezon sonu en az 20 katı çoğalır :)

Karanfillerin uç kısımları (çiçeklerini) ana dal ve yan dallara uzamasını sağlayın. Her 5-6 yapraklı bir dal yeni bir fide. 1 fideden en az 5-10 çelik çıkar bunlar 6 haftada aynı aldığınız fideler gibi olup, tekrar çelik için hazır duruma gelirler :)

oguzkağan
24-04-2014, 10:49
benim karanfiiler biraz daha farklı ismail bey onlarıda nasıl çoğaltabilirim.Ayrıca hiç çiçeği kalmadı çok çabuk soluyor çiçekleri

oguzkağan
24-04-2014, 10:56
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=485836&stc=1&d=1398329733

İsmail Kuzucu
26-04-2014, 19:23
Üst yapraktan itibaren 8-10 yaprak sayın ve bu kısmı yukarıya doğru çekip kopartın. Çelik alırken ana gövdeyide tutmayı unutmayın.

Aldığınız bu çelikleri yarıya kadar tatlı su dolu çay bardağına veya torf karışımına koyun. Torfa diker iseniz her zaman nem değerini koruyun. Torf hiç kuru kalmasın.

Karanfilin tuttuğunu anlamak için gözlemlemeniz yeterli olur. Yeni çıkan yapraklar açık renk oluşmaya başlayınca çelikleriniz köklenmiş demektir.

Ben fotoğrafta çelik için olanları belirttim. Diğerler kalanlar bitki için yeterli olacaktır.

486515

Saksı geniş olduğu için karanfiliniz şuan köke çalışıyor. Daha küçük saksıya alırsanız çiçeklenmede artış olacaktır.

oguzkağan
27-04-2014, 07:01
çok teşekkürler ismail bey

oguzkağan
27-04-2014, 07:02
şu zaman da saksı değiştimem uygun olurmu peki

İsmail Kuzucu
27-04-2014, 11:03
şu zaman da saksı değiştimem uygun olurmu peki

Rica ederim. Ana kökün toprağını fazla dağıtmazsanız değiştirebilirsiniz. Değiştirdikten sonra da bolca sulayın.

Gül Batur
27-04-2014, 12:17
Karanfil .

zey_sen
27-05-2014, 17:24
***. arkadaşlar. Hazır ekilmiş üzerinde tomurcukları olan karanfil aldık. İlk günler çok güzeldi aradan 1 hafta 10 gün geçti karanfil tuhaflaştı. üzerindeki tomurcuklar açacak diye beklerken içi fos çıktı, cansızlaştı. Bu karanfili nasıl kurtarabilirim? Yardımcı olurmu sunuz?

xxz
27-05-2014, 18:24
***. arkadaşlar. Hazır ekilmiş üzerinde tomurcukları olan karanfil aldık. İlk günler çok güzeldi aradan 1 hafta 10 gün geçti karanfil tuhaflaştı. üzerindeki tomurcuklar açacak diye beklerken içi fos çıktı, cansızlaştı. Bu karanfili nasıl kurtarabilirim? Yardımcı olurmu sunuz?

Benim bildiğim geneldevo çiçekler ilaçlı oluyor albenisi olsun diye. Belli bir zaman sonrada böyle soluyorlar :( :(

zey_sen
28-05-2014, 17:27
Toprağını değiştirdim, kuruyan yaprakları temiz

dim. Umarım hayata döndürebilim

astarte
01-07-2014, 20:07
çiçek tarhına ektiğim karanfiller yerini çok sevmiş olacak ki fazlasıyla genişlediler ve sürekli tohum saçtıkları için her yerden çıkıyorlar kıyamadığım için hepsini düzenli bi şekilde başka yerlere dikmek istiyorum ama daha önceki denemelerimde karanfiller öldü acaba nasıl yapmam gerekir

astarte
01-07-2014, 20:16
506074
bu da küçük bir kısmının fotoğrafı

çiğdem42
25-06-2016, 22:05
***. arkadaşlar. Hazır ekilmiş üzerinde tomurcukları olan karanfil aldık. İlk günler çok güzeldi aradan 1 hafta 10 gün geçti karanfil tuhaflaştı. üzerindeki tomurcuklar açacak diye beklerken içi fos çıktı, cansızlaştı. Bu karanfili nasıl kurtarabilirim? Yardımcı olurmu sunuz?

10 yıldır yetiştirmeye çalışıyorum.Kışın çok soğuklarda saksıdaki karanfilleri soğuk aldığı oldu.Ama,yerde ekili olanlar canlı kaldı.Tomurcuklar tam gelişmeden havalar çok ısınırsa sizin dediğiniz gibi açamıyorlar.Böyle tomurcukları koparıp atmak,çiçeği canlı tutmak yeterli olur.Uygun şartlarda yeniden açmaya başlıyacaktır.Bu arada hüsnüyusuf türünde devamlılık sağlayamadım.Çabuk kuruyorlar.Karanfilseverlere kolay gelsin.Saygılar.

çiğdem42
25-06-2016, 22:35
Bakın karanfilime gözünüzü seveyim sağlıklı mı yetiştiriyorum :D

Karanfil soğuk mevsimlerde dikilince daha kalın gövde yapıyor.Sizin karanfil çabuk gelişmişe benziyor.Bu nedenle biraz ince görünsede gelişimi çok güzel.

çiğdem42
25-06-2016, 22:45
Ben kış aylarında sokak satıcılarından aldığım karanfillerden beğendiklerimin yanlarında bulunan sürgünlerini koparıp balkondaki bir saksıya daldırıyorum. Bunlar kışı dışarda geçiriyorlar ve baharda yeni sürgünler verip yazında çiçekleniyorlar. Paylaşmak istedim.

Çok güzel bir bilgi.Teşekkür ederim.

okursan
21-03-2017, 08:53
Bunlar da benim karanfillerim. İlk görselde tek çiçeği ile duran minik fidem dianthus plumarius - deliah purple bicolor, ikinci görseldeki daha büyük ancak çiçeksiz olan ise dianthus caryophyllus sunflor® olarak satın aldım. Sizce durumları nasıl? Küçük olanın en uzun yaprakları biraz uçlarından kurumaya başladı.

lilpar76
29-05-2017, 13:10
Geçen sene beş taneydiler, aşırı sulama nedeniyle çürüdüler. Şimdi iki taneler ve saksıdalar, keşke aldığım günden saksıya alsaymışım...

nanemolla
25-10-2017, 14:09
Sn üyeler kokulu karanfilleri nereden temin ediyorsunuz acaba.Ya da yoğun kokulu türlerin adını bilenler varsa yazsın lütfen.