PDA

View Full Version : Susam'ın seramik saksı denemesi




susam
08-11-2008, 14:23
Arkadaşlar. Bahsettiğim seramik (kil) saksı denememin ilk fotoğraflarını yüklüyorum. Daha yeni kurudular. Fırınlanma ve renkli sır uygulandıktan sonra neye benzeyeceklerini gerçekten merak ediyorum.




susam
08-11-2008, 14:26
Üstteki resimler dikdörtgen formlu ve şimdi fotoğraflarını ekleyeceğim saksıya göre daha küçük.
Bu arada killi toprağı, kireçli topraktan ayırt edemeyecek olan ben, kille uğraşmayı çok sevdim.

susam
08-11-2008, 14:28
Aslında 4'er adet ayak hazırlamıştım. Ama maalesef resim çekeyim derken birer tanesini kırdım :(. Kuruyup ters çevirdiğimde görüntüsü hoşuma gitmezse yeniden ayak ekleyeceğim.

susam
08-11-2008, 14:31
Kullandığım malzemeler:
Kil çamuru
Hamur açarken kullandığım merdanem :D
Kızımın sulu boya fırçası :p
Elma çekirdeği çıkartıcım :cool:
Çeşitli bıçaklar
İnce zımpara

Seramik malzemesi olmadan emin olun şekillendirmek çok zor. Olmadı bir çömlekçi tornası alıcam. Ben bu işi sevdim :dilli:.

COYOTE
08-11-2008, 14:38
Çok güzel olmuş elinize sağlık. Merak ediyorum kil çamurunu nereden buldunuz? Sırlama basamaklarını da burada gösterebilir misiniz acaba?

vyssera
08-11-2008, 14:41
Fırınlamayı nerede yapacaksın Susam hanım?

susam
08-11-2008, 14:49
Eh Vyssera. Güya çaktırmayayım diye susam taktık adımızı :D. Güldürdün beni. Fırın araştırmalarım devam ediyor. Sırlama konusunu ilk fırınlamadan sonra halledeceğim. Tabi önce fırınlama, sonra üzerine yazı yazacağım. Sonra sırlama... Galiba ben bu işi öğreniyorum.:cool:

vyssera
08-11-2008, 14:53
:D bilmem ki bana da Emre diyorlar. Bu işi çözeceğine inancım sonsuz :) Başarılar.

susam
08-11-2008, 14:53
Kil çamurunu resim rölyef malzemeleri satan bir dükkandan aldım. Ama netten daha ucuz alabileceğimi de gördüm. google'dan seramik makina markete girin. Orda farklı seçenekler var. Sırlama hadisesini de elimden geldiğince fotoğraflamaya çalışacağım. Tabi ki burada yayınlayacağım.

susam
08-11-2008, 14:56
Sayın doktorum. Size gönül rahatlığıyla Emre diyebiliz. Fakat malum benim ciddi bir problemim var. Yakalanırsam forumu rüyamda görürüm :(. Sizin tabirinizle Allah onun eyiluğuni versin :D.
Bu zor koşullara rağmen verdiğim mücadeleden ötürü kendimi kutluyorum :cool:.

susam
08-11-2008, 15:06
Bu arada bunlar bonsai saksısı olmuşmu. Yani biçim olarak. Gerçi çok amatörce bir çalışma ama olsun. Bu daha ilk. Eğer olumlu görülürse ciddi ciddi bu konuya eğilmeyi düşünüyorum. O yüzden her türlü fikre açığım.

Minem
08-11-2008, 16:06
Susam Hanım (mı diyeceğim bilmiyorum ama) çalışmalarınızı dört gözle bekliyorum.. Bu tür çalışmalara aşırı ilgiliyim ama ne yazık ki zamansızlıktan ilgilenemiyorum.

berduray
08-11-2008, 16:12
Güzel devam, ben de uğraşmak isterdim :(

gönder
08-11-2008, 16:28
***,Ellerinize sağlık hakikaten çok güzel olmuşlar.Aklıma gelmişken fırınlamadan kullanılamaz mı?Mutlaka fırınlamak mı gerekiyor diğer yapacağınız çalışmalarda mutlaka daha da çok ustalık kazanacağınıza inancım sonsuz.
Burhan GÖNDER

Harun Parlak
08-11-2008, 16:41
Elinize sağlık Sayın susam gayet güzel oluyor. Bu gidişle saksı sorunumuzu siz halledeceksiniz sanırım.
Yalnız ayakları biraz yüksek gibi birde ayakları ufak ufak 4 köşeye yerleştirirseniz hem sağlam olur belki daha hoş durur.

COYOTE
08-11-2008, 17:43
Susam hn bu çalışmalarınız beni heyecanlandırdı gerçekten çünkü hep seramikle uğraşmak istemişimdir ama şimdiye kadar kısmet olmadı, eğitimini de alamadım.K.T.U ye gidip geldiğim 1,5 yıl boyunca da eğitim fak. seramik hocası ile tanışma fırsatım oldu ama herhangi bir sonuç vermedi. Demem o ki sizin bu çalışmalarınızı görünce tekrar heyecanlanmamın sebebi küllenmiş seramik sevdasının yeniden canlanması. Bunlar amatörce çalışmalar mı yoksa bir eğitiminiz var mı? Ne bileyim verdiğiniz adresten kitap getirterek birşeyler yapabilir miyiim ne dersiniz?

susam
08-11-2008, 18:46
Arkadaşlar. Hepinize teşekkür ederim. Beni cesaretlendiriyorsunuz. Sayın Gönder bende fırınlama yapmadan kullanılabilsin isterdim. Çünkü şu an için en önemli sorunum fırın bulamamak. Maalesef bu haliyle kuru çamurdan başka bir şey değil. Kolayca parçalanıp dağılır. Dahası saksı olarak kullanıldığında sulama yapıldıkça çamur olur gider. Yani fırınlama şart.

susam
08-11-2008, 18:47
Tekin Bey. Kesinlikle haklısınız. Bunlara küçük ayak lazım. Bunlar pek biçimsiz oldu. Hemen bu ayakları iptal edip küçük ayaklar yapayım. Yarın fotoğraflar koyarım.

susam
08-11-2008, 18:50
Coyoteciğim. Bonsaiye merak salıpta şu saksı meselesini duyana kadar seramiğin 's'sinden haberim yoktu. Gerçi sizin gibi bende heves ederdim ama hiç bir bilgim yoktu. Trabzon'da kil çamuru aramadığım yer kalmadı. En sonunda buldum. Hemen birde seramik dergisi aldım. Okudum ve işe koyuldum. Bunlar çıktı. Tamamen amatörce yani. Bakalım hayırlısı. Çömlekçiler annelerinin karnında öğrenmedi ya? Biz niye yapmayalım değil mi?

susam
08-11-2008, 18:52
Berduray. İlgin varsa uğraş. Hatta stres sahibi herkesler uğraşsın tavsiye ederim. Çünkü şahsen bana pek huzur verdi. Ve de çok zevkli. Yanlız ortalık berbat oluyor onu söyliyeyim.

Cansunarya
08-11-2008, 21:44
Sayın Susam, yanlış anlamadıysam çalışmalarınızda saksıları ve ayakları ayrı ayrı kuruttuktan sonra birbirlerinine yapıştırmışsınız. Bu tür objelerin fırınlandıktan sonra bisküvi formunda kırılabilirliği oldukça yüksek. Tam kurumadan önce birbirlerine, çarpılar şeklinde çentikleyip sulandırılmış kil çamuruyla yapıştırmanızı tavsiye ederim. Bu iki saksı işinizde de, ayaklarıda saksıyla birlikte sırlamak dayanıklılığını daha da arttıracaktır. Güzel çalışmalar olmuş, elinize sağlık, Saygılarımla

vyssera
08-11-2008, 22:53
İlk oldukları için şekillerine birşey demek istemedim. Hele bi' olsun da :) Ama ayaklar hem yüksek, hem şekil olarak uygun değil. Bu arada kaç derecede fırınlandığını öğrenin benim bi' fikrim var.

gönder
09-11-2008, 10:09
Sayın Susam merhaba ilginiz için teşekkür ederim.bilgileriniz için de ama çalışmlarınız çok güzel devam etmelisiniz kesinlikle daha iyi sonuçalr alacağııza eminim.
Kolay gelsin Burhan GÖNDER

Ali H. ALI
09-11-2008, 13:03
Hatcee hanim, cesaretle bonsai saksi bile yapilabilecegini tum uyelerimize gostremis oldunuz. Bunlar sizin ilk calismalariniz mutlaka hata ve yanlisliklar olacakti.

Yapilan oneri ve elestiriler, sizi en guzel bonsai saksilarini yapmiya yonlendirecektir.

Bol bol bonsai saksilarina bakiniz. ozellikle de altlartindaki ayaciklara.

Kolay gelsin.

COYOTE
09-11-2008, 17:59
Teşekkür ederim cevabınız için. Yarın söylediğiniz siteden seramik kitabı siparişi veriyorum, vallahi cesaretlendirdiniz beni:D bonsaiye sabrımın yetmeyeceğine karar verdim ama saksını yapabilirim.:p

uzman16
09-11-2008, 20:05
Tebrikler Sn. Susam. Bu işi başaracaksınız.

Bu arada kaç derecede fırınlandığını öğrenin benim bi' fikrim var.

Ekmek fırınına yollamak mı? :D

vyssera
09-11-2008, 20:13
Bizim diş teknisyenlerinde bulunan fırınlar işe yarayabilir. Ben de bu işe girmeye karar verdim, ama kaç derecede kaç dk fırınlanır onu öğrenelim de.

COYOTE
09-11-2008, 21:01
Görsel sanatlar sayfasında sıcaklığın türlere göre değiştiğini yazıyor minimum 950 derece ve 8 saatten bahsediyor:(

vyssera
09-11-2008, 21:06
8 saatse ben yokum arkadaş.

uzman16
09-11-2008, 21:06
Sizin bahsettiğiniz fırınlar kaç dereceye kadar ısınıyor?

Bonsaisan kendi sitesinde saksı yapımını anlatıyor ve iki fırınlama yapıldığını ve 800 ile 1400 derecede sırlandığını anlatıyor.
http://www.bonsaisan.com/shop/main.htm

Cemboa da 1000 derece diyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=271123&postcount=4

COYOTE
09-11-2008, 21:13
Kullanılan kil çeşidine göre sıcaklık değişiyormuş. Ayrıca ikinci bir fırınlama da sırlamada yapılıyormuş.O da pek ince ayar,sıcaklık biraz az ise sır oluşmuyor biraz fazla olursa da sır akıyormuş. Biraz zor mu ne?

Penelophe
09-11-2008, 23:09
Kil çamurunu kırtasiyerlerde çok ucuza bulabilirsiniz.:) 250 gramı 1 ytl gibi. Genellikle bu tip çamurlar (kırtasiye tipi, fazlaca profesyonel olmayan) 900 derecede, 3-5 saat arası fırınlanıyor ve sırlama için de 2. fırınlama işlemi gerekiyor. Bütün bunları nereden mi biliyorum, baharda böyle 3 tane saksı yaptım, çok çirkindiler, arkadaşımın arkadaşının Menemen'de atölyesi vardı, orada fırınlanacaktı ama ben çirkinler diye vazgeçtim son anda.:)

bonsaisan
10-11-2008, 10:36
Öncelikle saksı konusunda çalışmalar yapılması güzel.
Bonsai saksılarında kulanılan çamur.Döküm çamuru-Şamutlu çamur-**** sadece seramik çamurdur.Yani menmen kırmızı çamuru **** karaçasu koyu kahverengi çamuru gibi.

Bu çamur içinde 1mm bile gerksiz çaklı yda partukl olmayan çok iyi kıyılmış ve süzüzlmüş çamur olmalı.

Sebeb çamur ilk olarak biskuvi pişirimine girdiğinde hava kabarçığı dahil çamurda kalırsa saksı patlar **** çatlar.

İlk pişirim genelde 800 derecede yapılır.

İlk pişirimnde sonra saksı kulanılır lakin zaman içnde saksı toz toz dökülmeye ve bozulmaya başlar özeliğini yitiri bu saksının bulunduğu yer **** kulanımı ile dorantılıdır.

İkincipişirim 1200 derece 1400 derecedir.
Ama 1200 derece yeterlidir.
Önce saksı sırlanır. Sırlar çok özelliklidir.
Kimi yüksek ısıda çatlama ve akma gibi estetik uyglamar ile çok iyi sonuç verir.

İkinci fırnlaması ve sırlanması yapılan saksı mükavemet ve sağlamlık bakımından inaılmazdır.

Fırnlamada uygn koşullar sağlanır ve bekletilirse sonuç harika olur.
FIrınlamada 1 gü boyunca sürer.sonra soğumaya bıraklır yavaş yavaş fırın soğur e daha sonrada açılır.

Saksı formları terk çıdarlı **** çift çıdarlı dediğimzi kalıba döküm çamuru **** elle sıvama ile doldurularak formlar verilir.
BU kalıpda bekliyen saksı ortam ısısına bağlı olarak 1 saate ile 1 gün kalıpda kalır sonra sertleşen çamur kalıpnda düzgünce çıkarılır.Kalıpda oluşan püzürve hatalar düzeltilir.
Ayaklar kalıpda hazırlanması ise ayaklar yerine takılır.
Ve saksı fırnlanır.

En hızlı bonsai sıksı yapımında tornada çamur oval olarak **** daire olarak hazırlanır.
Bekletilir.Ayaklar takılır ve fırnlanır.

Köşeli ve dörgen dikdörtgen saksılar kalıpsız olarak el ilede şekilendirilir.Ama çoz fazla zaman alır.
Kısacası saksı işi bonsai ile uğraşmak kadar sabır istediği gibi geniş bir atölyee iseter.

Birde 1200 dereceye kadar çıkaçak bir özel fırnki u fırnlar genelde 100 kilo kadar bir ağrılığa sahipdir ve içine sağlıklı olarak 20 cm 3 tane saksı alır.
Kısacası şu adna görmüş olduğunuz çin ve japon yapımı saksılar.

100 metre karelik devasa boyutdaki oda fırnlarda ayı anda raflar halinde
100 ila 200 adet sksı şeklide pişirilir.
Ve genlde seri üretimde bu yüz adet saksıdan 30 fire veri **** direk patlar.
Kinic fırnlamda ise 10 yakın fire olur çünkü sır saksıın zeminel temaıı kesildiği ayaklara akar ve taşıyıcı ayaklara yapışarak sorunlu bir fırnlama oluşur.

Saygılar.

susam
10-11-2008, 10:55
Sevgili Cansunarya. Aslında saksılarım tam kurumadı. Söylediğiniz şekilde ayakları tutturacağım. İlk önce sulu kil hazırlayıp çizikler attığım tabana sürüp sonra ayakları yerleştireceğim. Tam kuruduktan sonra kesinlikle tutmazlar. Yine de ilgin için teşekkür ederim.

susam
10-11-2008, 10:57
İlk oldukları için şekillerine birşey demek istemedim. Hele bi' olsun da :) Ama ayaklar hem yüksek, hem şekil olarak uygun değil. Bu arada kaç derecede fırınlandığını öğrenin benim bi' fikrim var.

Vyssera. Fikrinin ne olduğunu tahmin edebiliyormuyum acaba diyeceğim ama, sizin meslekte bu derece yüksek ısılı fırınlar kullanılıyormu bilemediğimden diyemiyorum :D. Beni kıvrandırmayıp söylersen çok memnun olurum.

susam
10-11-2008, 11:08
Arkadaşlar. Hepinize çok teşekkür ederim.
Bu arada fırınlama konusunun ciddi bir sorun olduğu gerçek. Ama inat ettim bir şekilde bu sorunu çözeceğim. Fırınlama konusu ısı belli aralıklarla artırılarak yaklaşık 8-9 saat sürdüğü için epey zahmetli. O yüzden kesinlikle profesyonel bir atölye bulmam şart. Bu konudaki araştırmalarım devam ediyor. Sonuca ulaşmama az kaldı.
Sayın Bonsaisan'ın söylediği kil içindeki minik parçaları tek tek ayıkladım. Aman ben neler yapmadım ki. Diyorum ya aht ettim. Adam akıllı araştırdım. İşin kolay olmadığı kesin. Fakat fırınlama hadisesinden sonraki sonucu görene dek umutluyum. Bakalım ne olacak.

Mermaid
10-11-2008, 11:11
Sevgili Susam. Büyük bir keyifle izledim çalışmalarınızı. Doğrusu çokta ilgimi çekti. Burada İstanbul Beykoz'da kiralık cam fırınları var orada fırınlana bilirmi acaba, nedersiniz?

susam
10-11-2008, 11:11
Sevgili Penolophe. Trabzon için bu söylediğiniz geçerli değil. Bu hadiseyi ciddi ciddi düşündüğümde girip çıkmadığım kırtasiye kalmadı. Hatta dükkan sahipleri bana deliymişim gibi bakmadı da değil :D. Maalesef buradaki kırtasiyelerde bulunması mümkün değil. Bir mağzada plastik alaşımlı kil çamuru bulabildim. Ona bile razı olup aldım. Ama bildiğiniz oyun hamuru. İşe yaramadı. Şu an kullandığım kil çamurunu 25 kg. bir çuval halinde alabildim. Çok şükür buna da razı oldum. Fiyatı ise 25.00 YTL. Merak edenler için söylüyorum.

susam
10-11-2008, 11:14
Hatcee hanim, cesaretle bonsai saksi bile yapilabilecegini tum uyelerimize gostremis oldunuz. Bunlar sizin ilk calismalariniz mutlaka hata ve yanlisliklar olacakti.

Yapilan oneri ve elestiriler, sizi en guzel bonsai saksilarini yapmiya yonlendirecektir.

Bol bol bonsai saksilarina bakiniz. ozellikle de altlartindaki ayaciklara.

Kolay gelsin.

Sevgili Ali Bey. Sizin sözleriniz hepimiz için çok değerli. Teşekkür ederim. Şu fırınlama işini hallettikten sonra, bulabildiğim her türlü bonsai saksısı görselini incelemeye alacağım. Bakalım becerebilirsem devam etmeyi çok istiyorum.

vyssera
10-11-2008, 11:38
Diş teknisyenlerinde yüksek ısı fırınları var ama adamın fırınını o kadar saat işgal edemeyiz, en güzeli seramik fırını bulmak. Kendim fimo hamurundan kusamono saksıları yapmak istiyorum, büyük saksılar için, Bonsaisan'ın hazırladığı imkanlar güzel. Ona sipariş veririz :)

susam
10-11-2008, 12:08
Bonsaisanın hazırladığı saksıyı görünce yaptığım çalışmanın ne kadar yetersiz olduğunu farkettim. Ne kadar güzel bir çalışma. Dur ben bide böylesini deniyim :cool:.

cemboa
10-11-2008, 15:06
Arkadaşlar işin içine fırınlama girdimi çözüm tıkanıyor.Saksıyı pişirmek için minimum 800-900 derecelerden bahsediliyor. (ki benim öğrendiğim normal çamurdan yapılmış saksılar 1200 derecede pişiyor)Bu, fırın sahibi için büyük elektrik maliyeti getiriyor.Bundan dolayı seramik fırını sahibi bulsanız bile belli bir rakımın altında saksı imalatı almıyor.Evdeki fırınlarımızda maksimum 300 dereceye çıkıyor.Bu derecede pişecek bir malzemeninde hammaddesi pahalı oluyor.

Ben realde güveç gördüm.Tabi ki ben onu güveç olarak değil bonsai saksısı olarak görüyorum.Bir karış çapında ve bunda az daha büyük çaptı iki boy gördüm.Yükseklikleri küçük olan 4 cm büyük olan 7-8 cm civarıydı.Tanesi 10 ytl.Bu gördüğüm güveçlerin şekli diğer güveçler gibi değildi.Kenarları saksı gibi düzdü.Birazda bu görüntü bana cazip geldi.Bu güveçlerden bazı züccaciyelerde de rastladım.

susam
10-11-2008, 17:14
Sayın Cemboa. Keşke o güveçleri fotoğraflama olanağınız olsaydı. Burada yayınlardınız. Bakardık.

cemboa
12-11-2008, 09:59
Fotoğraflamaya çalışacağım.

susam
13-11-2008, 11:06
Süper olur.

cemboa
23-11-2008, 15:51
resimleri çektim.küçük olanın yüksekliği dıştan ölçüyle 6 cm çapı 18 cm büyük olanın yüksekliği 8 cm çapı 22 cm.ölçüler yaklaşık değerlerdir.

bonsaisan
23-11-2008, 22:15
Güveç kapları hep alternatif olmuşdur.
Lakin güveç kaplarının olumsuz yanı içlerinin sır ile kaplı olması ve sırdan kaynaklı olarak drenaj deliği açmadaki problem ve içi sır kaplı olan bu ürünlerin tercih edilmemesidir.

susam
24-11-2008, 11:09
Teşekkürler Cemboa. Gerçekten güzel görünüyorlar.Keşke birde şu sırları çözebilme imkanı olsa. Ne güzel olur değilmi? Bu arada uzun süredir rahatsızlıklar geçiriyorum. O yüzden saksılarımla ilgilenemedim. Kıvama geldiklerinde fotoğraflarını koyarım.

osmann
24-06-2009, 19:38
Sayın Susam ben çamurun fırınlama esnasında patlamaması için birkaç nacizane bilgi vermek istiyorum. (yalnız baştan söyleyeyim çok meşakkatli iştir seramik hamuru hazırlamak) Aldığınız çamuru iyice sulandırın cıvık su gibi olsun. İlla parayla almak da şart değil çevrenizdeki yağlı çamuru(trabzon da zalım çamur derler) da sulandırabilirsiniz.Birkaç gün suyun içinde çamur beklesin sonra ara ara karıştırın. Ardından, önceden kalıp şeklinde döküp kuruttuğunuz alçı tabletlerin üzerine dökün sulu çamuru(çamur, benzetmek hoş değil belki ama yoğun ayran gibi olacak). Ve çok güneşli bir yerde kurumaya bırakın. Eğer sulandırılmış çamuru süzme şansınız varsa tülbet gibi, tül gibi birşeyden geçirerek alçı tabletlere dökün. Alçı suyu emen bir yapıya sahiptir. Güneşin de etkisi ile çamurun fazla suyu alçı tarafından emilecek ve sadece saf yağlı çamur kalacaktır bir tabaka halinde yüzeyde. Zaten çamur sulandırma teknesinde dibe çöken taş vb. yabancı maddeler bir de çamur tülbentten geçirilince iyice kaybolacak ve saf çamur elde edilecektir. Ancak çamuru hazırlamak kadar yoğurmak da pişirme açısından çok çok önemlidir. Elde ettiğiniz çamuru önce elinizle bir saat kadar yoğurun ardından ince bir tel ile parça parça keserek tekrar yoğurun. Bunu sebebi yoğurma esnasında oluşan hava kabarcıklarını yok etmektir. Bu kabarcıklar pişirim esnasında patlamaya sebep olan en önemli sebeplerdendir. Tel için size bir önerim var. İnce bir demir telinin ya da kalın bir misinanın iki ucuna iki adet tahta çubuğu tam ortasından bağlayın. Bu teli daha iyi kavramanızı ve daha düzgün ve kontrollü kesimler yapmanızı sağlar. Tüm işlemlerin sonunda eğer çamurun içinde hava kabarcığı kalmadığına inanıyorsanız çalışmaya başlayabilirsiniz demektir. Bilemiyorum yardımcı olabildim mi? Ama biraz uzun bir iş, baştan uyarmıştım. Çevresinde seramik çamuru temin sıkıntısı yaşayanlar bu yöntemi kullanabilirler.

Sezcyy
07-01-2019, 20:25
Sayın Susam, yanlış anlamadıysam çalışmalarınızda saksıları ve ayakları ayrı ayrı kuruttuktan sonra birbirlerinine yapıştırmışsınız. Bu tür objelerin fırınlandıktan sonra bisküvi formunda kırılabilirliği oldukça yüksek. Tam kurumadan önce birbirlerine, çarpılar şeklinde çentikleyip sulandırılmış kil çamuruyla yapıştırmanızı tavsiye ederim. Bu iki saksı işinizde de, ayaklarıda saksıyla birlikte sırlamak dayanıklılığını daha da arttıracaktır. Güzel çalışmalar olmuş, elinize sağlık, Saygılarımla
Merhaba ben forumda yeniyim ''Tam kurumadan önce birbirlerine, çarpılar şeklinde çentikleyip sulandırılmış kil çamuruyla yapıştırmanızı tavsiye ederim'' bu sözylemiş olduğunuz sulandırılmış kil çamurunu nasıl yapıcaz yani aldığımız katı haldeki seramik çamurundan bir tutam alıp su ile cıvık bir hale getirmekmi yoksa başka bir sıvı ilemi karıştırıcağız yardımcı olursanız sevinirim.

sinanus
08-01-2019, 14:12
merhaba sezcyy seramik atolyesi olan biri olarak biraz bilgi vereyim bu konuda.öncelikle bu yapıştırma tekniği 2 ürünü (bardak ve kulpu,saksı ve ayağı) birbirine yapıştırmak için kullanılır.ürünlerin beraber işlendiğinden aynı çamurdan yapıldığından ve içerdikleri nem oranının eşit olduğundan emin olduktan sonra yapılan bir uygulamadır.sizin de belirttiğiniz gibi aynı çamurdan bir miktar alıp sulandırmak suretiyle kullanılır fakat çamur niktarı fazla nem oranı az olsun diye karışıma sodyum silikat eklenebilir egerki bu maddeyi bulamıyorsanız eski japon sanatcıların yaptığı gibi bir miktar sirkede kullanabilirsiniz.2 parçayı birbirinin denk geleceği yerlerden çentikleyerek bu sıvıdan sürünüz sonrasında 2 parçayı birbirine biraz baskı uygulayarak yapıştırınız.Yanlız bu aşamadan sonra ürünü sabit biryere kaldırınız ve çok çabuk kurumasına izin vermeyiniz.eger kurumaya bırakacağınız odanın ısısı normal veya yuksekse delikli bir naylon poşet örterek yavaş kurumaya bırakınız.ürün tam kuruduktan sonra bisküvi pişirimine hazırdır.