PDA

View Full Version : Ters lale üretimi

hocam100
23-10-2008, 22:47
Ters lalelerin üretilmesi konusunda bilgisi olan arkadaşların bilgilerini burada paylaşmak isterim. Öncelikle size bir anımı anlatarak ben bir bilgi ile kanuya açış yapayım. Bir gün elimde bir ters lale soğanı vardı elimden kaydı gitti ve yere betonun üstün edüşüp parçalandı.Soğan 2 parça olmuştu. Üzüldüm, ama yine de diktim. Ertesi yıl bir de baktım ki 2 tene soğan çiçek açmış.Şaşırdım. Sonra araştırdım parçalayarak çoğaltılabiliyormuş.

pembegül
23-10-2008, 22:59
hocam100bu ters lale burdada var ancak suyundanmı toprağındamı tam kırmızı değil turuncuya benziyor rekleri sizin avatardaki gibi sarısı varmı acaba?

ibrahim37
24-10-2008, 00:41
Sayın pembegül renklerin havayla veya suyla pek ilgisi yok. Elinizdeki seçilmiş form rengi neyse sürekli o şekilde açar.
Hocam100'ün lalesi Fritillaria imperialis'tir.
Ancak bunun dışında ülkemizde bir çok ters lale türü mevcut.Tübives'e göre ülkemizdeki ters lale türleri şunlardır.
Fritillaria acmopetala Boiss. subsp. acmopetala
Fritillaria acmopetala Boiss. subsp. wendelboi
Fritillaria alburyana Rix
Fritillaria alfredae Post subsp. glaucoviridis
Fritillaria alfredae Post subsp. platyptera
Fritillaria armena Boiss.
Fritillaria assyriaca Baker subsp. assyriaca
Fritillaria assyriaca Baker subsp. melananthera Rix
Fritillaria aurea Schott
Fritillaria baskilensis Behçet
Fritillaria bthynica Baker
Fritillaria byfieldii N.Özhatay & Rix
Fritillaria carica Rix subsp. carica
Fritillaria carica Rix subsp. serpenticola
Fritillaria caucasica J. F. Adam
Fritillaria crassifolia Boiss. Et Huet subsp. crassifolia
Fritillaria crassifolia Boiss. Et Huet subsp. hakkarensis
Fritillaria crassifolia Boiss. Et Huet subsp. kurdica
Fritillaria elwesii Boiss.
Fritillaria fleischeriana Steudel Et Hochst. Ex Schultes Et Schultes Fil.
Fritillaria forbesii Baker
Fritillaria hermonis Fenzl subsp. amana
Fritillaria imperialis Linnaeus
Fritillaria kittaniae Sorger
Fritillaria latakiensis Rix
Fritillaria latifolia Willd.
Fritillaria michailovskyi Fomin
Fritillaria minima Rix
Fritillaria minuta Boiss. Et Noe
Fritillaria persica Linnaeus
Fritillaria pinardii Boiss.
Fritillaria pontica Wahlenb.
Fritillaria rhodia A. Hansen
Fritillaria sibthorpiana (Sm.) Baker subsp. enginiana Byfield & N.Özhatay
Fritillaria sororum Jim.Perss. & K.M.Perss.
Fritillaria straussii Bornm.
Fritillaria stribrnyi Velen.
Fritillaria uva-vulpis Rix
Fritillaria viridiflora Post

hocam100
24-10-2008, 14:17
Sarı ters lale konusunu bizzat denedim. Sarı 1.sene rengi sarı idi.2.yıl malasef rengi portakala döndü.

pembegül
25-10-2008, 13:20
Sayın ibrahim37 ülkemizde yetişen ters lalelerin bu kadar çok cinsi olduğuna şaşırdım doğrusu verdiğiniz bilgiler için çok tşkrlr birde bahçem olsada hapsini yetiştirebilsem ve sizin gibi dotlara hediye edebilsem slmlr.

hocam100
12-11-2008, 11:36
Sayın pembegül renklerin havayla veya suyla pek ilgisi yok. Elinizdeki seçilmiş form rengi neyse sürekli o şekilde açar.
Hocam100'ün lalesi Fritillaria imperialis'tir.
Ancak bunun dışında ülkemizde bir çok ters lale türü mevcut.Tübives'e göre ülkemizdeki ters lale türleri şunlardır.
Fritillaria acmopetala Boiss. subsp. acmopetala
Fritillaria acmopetala Boiss. subsp. wendelboi
Fritillaria alburyana Rix
Fritillaria alfredae Post subsp. glaucoviridis
Fritillaria alfredae Post subsp. platyptera
Fritillaria armena Boiss.
Fritillaria assyriaca Baker subsp. assyriaca
Fritillaria assyriaca Baker subsp. melananthera Rix
Fritillaria aurea Schott
Fritillaria baskilensis Behçet
Fritillaria bthynica Baker
Fritillaria byfieldii N.Özhatay & Rix
Fritillaria carica Rix subsp. carica
Fritillaria carica Rix subsp. serpenticola
Fritillaria caucasica J. F. Adam
Fritillaria crassifolia Boiss. Et Huet subsp. crassifolia
Fritillaria crassifolia Boiss. Et Huet subsp. hakkarensis
Fritillaria crassifolia Boiss. Et Huet subsp. kurdica
Fritillaria elwesii Boiss.
Fritillaria fleischeriana Steudel Et Hochst. Ex Schultes Et Schultes Fil.
Fritillaria forbesii Baker
Fritillaria hermonis Fenzl subsp. amana
Fritillaria imperialis Linnaeus
Fritillaria kittaniae Sorger
Fritillaria latakiensis Rix
Fritillaria latifolia Willd.
Fritillaria michailovskyi Fomin
Fritillaria minima Rix
Fritillaria minuta Boiss. Et Noe
Fritillaria persica Linnaeus
Fritillaria pinardii Boiss.
Fritillaria pontica Wahlenb.
Fritillaria rhodia A. Hansen
Fritillaria sibthorpiana (Sm.) Baker subsp. enginiana Byfield & N.Özhatay
Fritillaria sororum Jim.Perss. & K.M.Perss.
Fritillaria straussii Bornm.
Fritillaria stribrnyi Velen.
Fritillaria uva-vulpis Rix
Fritillaria viridiflora Post

ibrahim bey'in yazdıkları dağlarımızda ve doğamızda tamamen kendiliğinden yetişen türlerdir. Kültür olarak çoğaltılan sadece 4 türdür.

ibrahim37
12-11-2008, 22:59
Evet bu türler Türkiye'de doğada kendiliğinden yetişen türler.
Ancak yurt dışındaki çok özel botanikçiler arasında bunların tamamını bulmak mümkün.
Yani bir türe bir isim verilmiş ise bu yurtdışında bazı botanikçilerde mutlaka var demektir.

hocam100
13-11-2008, 00:00
Evet bu türler Türkiye'de doğada kendiliğinden yetişen türler.
Ancak yurt dışındaki çok özel botanikçiler arasında bunların tamamını bulmak mümkün.
Yani bir türe bir isim verilmiş ise bu yurtdışında bazı botanikçilerde mutlaka var demektir.

İbrahim bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

dedem
13-11-2008, 01:10
Sarı ters lale konusunu bizzat denedim. Sarı 1.sene rengi sarı idi.2.yıl malasef rengi portakala döndü.

Sari terslalenizin cevresinde baskin sayida kirmizi terslale vardir... Bu nedenle olamaz mi

hocam100
13-11-2008, 09:03
Sari terslalenizin cevresinde baskin sayida kirmizi terslale vardir... Bu nedenle olamaz mi

Buradaki uzman arkadaşlara sordum dediler ki toprak renginden değişiyor dediler.

denizakvaryumu
13-11-2008, 09:33
http://www.hakkarim.net/terslale/#üst

ibrahim37
14-11-2008, 00:15
Buradaki uzman arkadaşlara sordum dediler ki toprak renginden değişiyor dediler.

Hocam ben renklerin toprakla pek bir ilişkisi olduğunu sanmıyorum. Toprak çiçeğin daha sağlıklı duruşuna canlılığına belki etki edebilir. Yandaki kırmızı lalelerin gelecek yıllarda tohumdan elde edilecek yeni nesilleri etkileme ihtimali var. Zira arılar her ikisinide aynı anda ziyaret edebilir buda bir miktar melezlenmeye yol açar. Ancak bu durum soğandan devam eden çoğalmaları etkilemez.
Bence bu ters lale türünün sarısı ve kırmızısı olduğuna göre aralarında mutlaka ara formlarda vardır. Yani o sarı lalenin genlerinde çok azda olsa kırmızı renk pigmenti vardır. Tohumlardan üretilecek yeni yavrularda bu tonlar daha kolay bir şekilde ortaya çıkar. Ancak genellikle soğanlardan çoğaltıldığından aynen klonlanmış gibi aynı renkte çiçek açarlar. Şayet aralarında geçit olmasa farklı tür olmaları gerekir ki farklı tür değiller.
Bu durum çiğdemlerdede bazen görülür. İlk sene çok ince toz pembe açan bir çiğdemim geçen sene tamamen beyaz açmıştı.

Başbahcivan
19-12-2008, 22:03
Saygıdeğer arkadaşlarım ben bu ters lale soğanını nereden, bulurum.Elinde olan varsa bana ne olur 2 tane ulaştırabilirmi?Ulaştırmak isteyen arkadaşım varsa ne olur özelimden adresimi istesin. Şimdiden ilgilenen arkadaşlarıma teşekkürederim.

Emel Yılmaz
22-12-2008, 13:37
Başbahçıvan şu anda hocam100 de bulunması lazım. Eğer onunla irtibata geçersen öğrenebilirsin. Yeni gelenler olduğunuda duymuştum. İyi günler

bursevi
22-12-2008, 21:16
Ters lalenin tohumdan üretimi hakkında bilgisi olan var mı?

Başbahcivan
22-12-2008, 22:28
Başbahçıvan şu anda hocam100 de bulunması lazım. Eğer onunla irtibata geçersen öğrenebilirsin. Yeni gelenler olduğunuda duymuştum. İyi günler

Teşekküredrim Emel Yılmaz hocam100 ile irtibata geçtim siz Aydın,ın içindenmisiniz benim ağbim,de ziraat fakültesinde öğretim üyeside onun için sordum.

hocam100
23-12-2008, 17:56
Ters lalenin tohumdan üretimi hakkında bilgisi olan var mı?

Bu konuda çalışmalarım var.Deneme yapıyorum.Geçen yıl tohumdan ektim.2.yıl oldu.Bilgilerimi paylaşayım.

bursevi
23-12-2008, 18:33
Bu konuda çalışmalarım var.Deneme yapıyorum.Geçen yıl tohumdan ektim.2.yıl oldu.Bilgilerimi paylaşayım.

Bulduğum kaynaklarda tohumlar tam olgunlaşmadan (kapsül) alınıp ekilmeli diyordu.

Sİz öyle mi yaptınız yoksa kapsüllerin çatlamasını bekleyip, kurumuş tohumları mı ektiniz?

ibrahim37
23-12-2008, 23:27
Ters lalelerde tohumdan çıkması gerekir. Bendede bu sene bir kurumuş tohum kapsülü vardı ektim henuz tık yok çıkarlasa burada sizlerle paylaşırım.
Bir yazıda okuduğum bilgilere göre ters lale tohumlarını derine ekmemek gerekiyormuş. Çimlenme esnasında bir miktar ışık alması gerekiyormuş. Bende saksının hemen üzerine serptim ve hafif kumla karıştırdım. Sonucu sizlerle daha sonra paylaşırım.

Emel Yılmaz
24-12-2008, 12:23
Sevgili başbahçıvan evet merkezdeyim. Nasıl irtibata geçebildinizmi hocamla. Benide haberdar ederseniz çok sevinirim

Başbahcivan
24-12-2008, 21:59
Sevgili başbahçıvan evet merkezdeyim. Nasıl irtibata geçebildinizmi hocamla. Benide haberdar ederseniz çok sevinirim

Sevgili Emel Yılmaz evet hocamla irtibata geçtim nasibolursa gönderecek.Teşekkürederim, sayılarımla.

hocam100
29-12-2008, 14:55
Kuruyan kapsülleri açılmadan aldım.Ocak veya şubatta bahçeye ektim.Çok inceden tırmık çektim.Bahara bir baktım her taraf küçü ters lale yavruları.

Emel Yılmaz
30-12-2008, 22:47
Sevgili başbahçıvan hocamla irtibata geçebildiğinize sevindim. İnşallah hepberaber çiçeklerimizin büyüdüğünü ve çiçek açtığını buradan göreceğiz. İyi akşamlar

gazisalih
06-01-2009, 12:15
Arkadaşlar ters lale soğanlarını ikiye böldüm 1 hafta kurutup geçen hafta toprağa ektim.Böldüğüm yer çiçek konisine denk geldi.Acaba yeniden filizlenebilirmi bilen arkadaşların cevaplaması dileği ile teşekkür ederim.

hocam100
06-01-2009, 12:55
Böldükten sonra kurutmanız yanlış olmuş ama dikin bakalım. İnş. olur.