PDA

View Full Version : Siyah incir




Sayfalar : [1] 2

nariçi
21-10-2008, 17:13
Siyah incir eskiden daha yaygındı, son zamanlarda batı Anadoluda ve az bulunmaktadır.

Yetiştirme teknik ve özellikleri için, bilen arkadaşlar ! Sıra sizde,




Harun Parlak
21-10-2008, 17:47
İncir çelikle en kolay üretilen meyvelerdendir. Her hangi bir dalı kesip bir kaç çentik atın toprağa gömün. Çelik alımı yaprağını döktükden sonra Kasım gibi başlayıp mart sonuna kadar yapabilirsiniz.

praecox
21-10-2008, 18:12
Siyah incir Patlıcan inciri midir?
Benim bildiğim bir de Kavak inciri var ki onu tüm incirlere es geçerim. Forumda aradım ancak Kavak inciri hakkında çok bir şey bulamadım.
Kavak inciri Daha çok damla şeklinde olur içi beyaz dışı da koyu mor patlıcanımsı bir rengi vardır. İncir reçelini bizim buralarda bir tek ondan yaparlar. Ceviz büyüklüğünü geçmez. Üzeri çatlak olur (yazılı denir). Bu incir dayanıksız olduğundan ticari değeri olamıyor. Sanırsam bundan dolayı da pek üretilmiyor . İstanbulun kuzey bölgesinde özelikle kavaklarda yetişir. Endemik midir onu da bilmem.

Bilgisi olan arkadaşların paylaşımları ricası ile.

Ferda Ülkümen
21-10-2008, 19:13
Sevgili praecox

Yazılı kavak bende var, pek bakım gerektirmiyor, fazla dallanıp çok yer kapladığı için budamaktan başka birşey yapmıyorum.

nariçi
21-10-2008, 20:52
Siyah incir çeliğini önceki kış saksıda köklendirdim. Geçen baharda bahçeye diktim. Bu yıl yapraklar fena değil ama sürgün boyu 15 cm ancak var. Toprak killi kum yazın su kaybı çok oluyor suluyorum ama yine de sulamayı takiben akşam sanki sulanmamış gibi toprak kuruyor. Bakalım ne olacak. Henüz meyvesini görmedim, çelik aldığım ağaçda henüz küçüktü ve meyve mevsiminde görmediğimden bilmiyorum.

Boyu yarım metre, yapraklar dökülmeye durdu, güz inciri imiş yeni gördüm bakalım soğuk vurmadan siyahlaşacak mı.

Oğuz Karsan
23-11-2008, 20:57
Merhaba,

Siyah İncir ile Çanakkale, Bayramiçte tanıştım. Alara Firmasından sertifikalı 350 adet Bursa Siyahı adı ile satın alıp bahçe tesis ettim.

Ancak bahçemin bulunduğu iklim uygun gelmemiş olacak ki çoğu kurudu. Bazıları(45) adedi kurumadı ama her sene iki avucumun büyüklüğünde yaprak açmasına rağmen kış aylarında toprak üstünde kalan kısımları yine kuruyor. Bu yedinci sene ve hiç büyüyebilen yok.

Ziraatçilere sordum, Alaraya danıştım ve bu konuda Bursada bulunan ve en çok Bursa Siyahı çeşidi inciri yetiştiren, Çağlayan, Ovaakça ve birkaç değişik köy gezip bilgi topladım. Sonunda bu işin olmayacağına kanaat getirdim.

Saygılar

nariçi
26-12-2008, 22:01
Ben çocukluğumda çiçek ağzından ballar akan simsiyah incirler görürdüm. Şimdi hiç yok. Diğer taraftan marketlerde hepsi aynı standartta siyah incirler görüyoruz, bunlar nerede üretiliyor, bilen var mı?

Nariel
26-12-2008, 22:18
Bizim evin arkasında(Silifke) kocaman bir siyah incir ağacı var ve sahibi ilgilenmiyor. O da garibim kilolarca meyve veriyor bal damlata damlata, kimse de yiyemiyor sahipli diye. Sahibi toplamıyor, o eve nadiren uğruyor.

Ama ben incecik kabuklu, yassı, açık sarı inciri tercih ederim.

nariçi
26-12-2008, 22:33
Ağız veya damak tadı belkide estetik zevk özeldir elbet, ama mitolojik veya fi tarihli hikayeler kara incir üzerinedir.

yolac
27-12-2008, 02:13
Sayın Oğuz Karsan,
Ben de aynen sizin gibi Bursa Alara Çiftliğinden denemek üzere iki adet Bursa Siyahı fidanı satınalmıştım.(Daha önce de Alara dan yüzlerce başka fidanlar getirtip diktirmiştim).Maalesef Bursa Siyahı diye sattıkları İncir fidanları kurudu.İlgililerle,yetkililerle müteaddit defalar yaptığım telefon görüşmeleri ,mailleşmeler vs.
fotğraflar gönderdim.Nafile!
Sonuçta bana, (susuz bıraktığınızdan fidanlar kurumuş olabilir efendim.)Dediler ,çıktılar işin içinden.Oysa susuz bırakmamız imkansız çünki Otomatik Damlama ile sulandılar.
Fakat geçen sene ,Bursa dan başka bir satıcıdan Bursa karası getirtip diktirdim.Tuttu.Bu yaz ancak meyve verebilir,umarım.Size de kalem verebilirim.İnşallah.
İyi günler...

Anubis
09-01-2009, 19:54
Sayın Oğuz Karsan ve Sayın Yolac,
Alara Tarım ile ilgili duyduğum sayısız vukuat olduğundan aslında yazdıklarınız piyasadaki olumsuz şöhretlerine tamamen uyuyor ne yazıkki...
Ancak konumuz onlar olmadığından geçelim. Acaba fidanlarınızı açık köklü mü almıştınız? açık köklü fidanlarda özellikle nakil ve dikim sırasında köklerin nemini kaybedip zayıflaması ile sanırım böyle kurumalar oluyor.
Ben de Bursa bölgesinde bu sene 100 adet kadar Bursa siyahı dikimi yapmayı planlıyorum. toprak olarak fazla seçici ve nazlı olmadığını biliriz genelde. o yüzden sizin fidanların kuruması açıkçası cesaretimi kırdı.
Acaba sorunları çözebildinizmi? kurumalar engellenemedimi?
Çanakkalede belki rüzgar sebebiyle yeterli performans alamamışsınızdır diye düşünüyorum.
bol verimler dilerim sizlere

yolac
09-01-2009, 22:20
Sayın Anubis,
Ben dünyanın ve Türkiye nin her tarafından muhtelif fidanlar getirtiyorum amatörce.Benim Alaradan aldığım incir fidanlarının kurumasında ;gösterdikleri duyarsızlığı anlayamıyorum!Bilmeden ''yok efendim susuz bırakmışsınızdır da ondan kurumuştur.''ifadesini kabul edemiyorum.Alaradan aldığım Bursa karası incir fidanlarının hepsi açık kök idi.Oysa Yalova
Pazarından yine açık kök Bursa karası aldım(alaranın yarı fiyatına) 2008 baharında diktim.Bu sene eylülde birkaç adet harika incirlerinden yedik.Bilmiyorum belki de biraz şansa iyi cins çıkmış olabilir.
Size önerim ,Bursa karasını satınalmadan önce İnegöl yolunda Kestel ve civarındaki fidanlıkları bir gezdikten sonra karar vermenizdir.
Umarım,herşey gönlünüzce olur kardeşim.

Balıkcı
09-01-2009, 23:12
Siyah incir deyince kavak incirini anlarım, yazılı olmayana yumruk kadar da olsa prim vermem.
Belki de çocukluğumdan beri onu görüp yediğimdendir.:p
Beyaz incir deyince de bir normal büyüklükte, yine kabuğunda kavak kadar olmasa da çatlamalar olan inciri, ikinci olarak da sultanselim incirini bilirim.
Sultanselim iri, bayağı iri olur, hala bir yerlerde kalmış mıdır acaba?
Korkarım, kaybolan değerlerimizden biri bu incir.:(

berduray
09-01-2009, 23:16
1000 yıl görmesem aramam şu inciri ama mesajları alt alta okuyunca hayret canım çekti.

Tariş nefis bir kutuda , ambalajı gayet şık, yumuşacık kuru incir sunmuş piyasaya gördünüz mü?

Yaşadığım yerde heryer incir ama bu kutudaki tada bayıldım, Aydın inciriymiş cinsi, denemenizi tavsiye ederim.

yolac
10-01-2009, 21:57
Sayın berduray,
Lütfen sonbaharda Bursa Karası denen incirden (mutlaka tadmışsınızdır) Bursa civarında yetişenlerden tekrar tadıp düşüncelerinizi bizlerle paylaşırmısınız.

berduray
10-01-2009, 23:43
Bursa'dan yollayıp tattıracak ahbaplar varsa seve seve:)

Oğuz Karsan
11-01-2009, 16:00
Merhaba.

Sn. Anubis

Acaba sorunları çözebildinizmi? kurumalar engellenemedimi?
Çanakkalede belki rüzgar sebebiyle yeterli performans alamamışsınızdır diye düşünüyorum.

Malesef bütün araştırmalarım ve denemelerim sonuçsuz kaldı. Bursa Siyahı denen İncir çeşidini Çanakkale, Bayramiçte büyütmeyi başaramadım. İklim biraz sert geldi galiba.

Sizin şansınızın daha fazla olduğuna eminim. Gemlik körfezine bakan ve Mudanyanın denize bakan tarafındaysanız, Fidanlarınız mutlaka tutacaktır ve büyüyecektir. Eğer bilgi almak isterseniz, bu konu ile ilgili bilgi alabileceğiniz en uygun bölge Ovaakça, Çağlayan köyleri.

Başarılı üretimler yapacağınıza inanıyorum.

Saygılar

tufan
11-01-2009, 17:28
Merhaba arkadaşlar;
Geçen Haziran ayında aldığım zeytinliğin içinde, bahsettiğiniz Bursa Karası incir ağaçları da var. Aldığım yer, Sn. Oğuz Bey' in de belirttiği gibi, Gemlik körfezine bakan tarafta, Kurşunlu nun üst tarafları, Bursa' dan da Çağlayan köyünün üstü, Gündoğdu köyünde.
Diyebilirim ki; Bursa siyah incirinin anavatanı,
Gündoğdu köyü ile Dürdane köyünün arasında ki bölge, oldukça verimli ve en tutulan incir bölgesi, Gündoğdu köyünde ki arkadaşların söylediğine göre tabii.
Geçen senenin ürününü, bahçenin eski sahibine bıraktım, hakkıdır diye. Aslında incir konusunda pek bilgi verecek düzeyde olduğuma da inanmıyorum ama devamlı okuyorum. Bu sene ki üründen dileyen arkadaşlara da gönderebilirim.
Fidan konusunda ise; Kestel de satılıyor fakat gene arkadaşların dediklerine göre herkes kendi ağaçlarından çelikle üreterek bahçe kuruyor. Dip sürgünleri ya da uç sürgünlerinden alınan fidanlar arasında tercih yapmak gerekiyor ama Sn. Selahattin hoca nın söylediğine göre uç sürgünlerden almak daha verimli oluyormuş. Baharda deneyeceğiz. Gelişmeleri de tekrar görüşürüz.

awilas
12-02-2009, 11:56
1000 yıl görmesem aramam şu inciri ama mesajları alt alta okuyunca hayret canım çekti.

Tariş nefis bir kutuda , ambalajı gayet şık, yumuşacık kuru incir sunmuş piyasaya gördünüz mü?

Yaşadığım yerde heryer incir ama bu kutudaki tada bayıldım, Aydın inciriymiş cinsi, denemenizi tavsiye ederim.

evet arkadasım her yerin zevki agız tadı baskadır ama bursa siyah inciri endemik bir bitkidir ... tatmak istersen gel buyur istersen adresini ver göndereyim.. baska bölgelerde yetistirme cabaları Tarsus haric sonucsuz kalmıstır.. tarsustada aynı lezeeti bulasağını zanetmiyorum.bu yıl gidip bizzat test edecegim. ayrıca biz dedelerimizden incirin dip sügününden üretilecegini ögrendik ama benim tecrübelerimle uç dallardan alınan çeliklerle üretimiyle olusan agaclarda dip sürgünü yok denecek kadar az oluyor. biz siyah incirin pazarlamasını cok zor yapıyoruz recellik incir piyasası olusunca son iki yıldır biraz fiyat gördü allaha sükür kazanıyoruz.. eski dönemlerde ihracat yapan sirketlerin tekelinde 50 -60 kurusa bol zamanında 10 -15 gün mahsül veriyorduk. endemik bir bitki oldugu için adaptasyonlarının nasıl olacagını uludag yamaclarında denedim gec oldunlasma meyve catlaması ve meyvenin siyah mor rengini tam alamadığını gözlemledim ama uygun ortam olursa ****** yetisebilir...ama lezzet farkı nasıl olur bilmiyorum. bir de fotografını göndereyim.. salıcakla kalın

nariçi
12-02-2009, 16:51
Merhaba awilas, siteye ve bu sayfaya hoşgeldiniz. Eğer övdüğünüz incirin sürgünlerinden birkaç çelik gönderirseniz deneriz. Selam.

awilas
12-02-2009, 17:42
ne demek agacları budadım ama sizin için tekrar budarım resimdeki ürünü topladıgım agactan göndereyim... adresinizi vermemiz yeterlidir. isteyen arkadaslar adreslerini göndersinler...bir de çeliklerin uzunlukları ne kadar olmalı..???

nazlı06
13-02-2009, 08:35
Biz bu yıl 2 adet Siyah inciri Bursa Güzeli adı altında diktik. Fidancımız adını öyle söyledi. Kış inciri olarakda biliniyormuş. bakalım sonuç ne olacak.

nariçi
13-02-2009, 09:40
Sayın awilas, özelinize adresimi yazdım.

awilas
13-02-2009, 11:08
Biz bu yıl 2 adet Siyah inciri Bursa Güzeli adı altında diktik. Fidancımız adını öyle söyledi. Kış inciri olarakda biliniyormuş. bakalım sonuç ne olacak.

hayırlı olsun bulundugunuz bölgeyi tam olarak bilmiyorum ama olgunlasmamıs meyvasından recel yapılan olgunlasan meyvası yenmeyen bol bol kücük sinek üreten incirlerden bölgenizde olması gerekiyor yoksa ürün alamazsınız çünkü siyah incir kendine verimsiz bir bitkidir ve bizim erkek incir olarak tabir ettigimiz diger çesite ihtiyac duyar

nazlı06
13-02-2009, 11:37
hayırlı olsun bulundugunuz bölgeyi tam olarak bilmiyorum ama olgunlasmamıs meyvasından recel yapılan olgunlasan meyvası yenmeyen bol bol kücük sinek üreten incirlerden bölgenizde olması gerekiyor yoksa ürün alamazsınız çünkü siyah incir kendine verimsiz bir bitkidir ve bizim erkek incir olarak tabir ettigimiz diger çesite ihtiyac duyar


Bölgemiz İzmirin Tire ilçesi. Biz o erkek incire ilek diyoruz. Onu ipe dizip incir ağaçlarına halka şeklinde asıyoruz. ****** bu işi sarı kurutmalık incirler için yapıyorduk. Bunun içinde yapacağız demektir. Teşekkürler.

sadeniz2004
30-03-2009, 18:17
incir ağacının dibinden bir sürü filizler çıkıyor. bunun bir çaresi var mı kesmek çok zaman alıyor

k0900
30-03-2009, 21:03
Siyah incir ve Ankara;

Sn. Karsan Çanakkake'de iklim nedeniyle sorunlar yaşamış.

Üç arkadaş Alara'dan bahçemizde çeşit ve farklı tad olması isteğiyle birer siyah incir alıp 2 hafta önce diktik.

Yarın bahçeye gittiğgmde incirime (yanından her geçtığimde) kusura bakma diyecem :)

hizals
31-03-2009, 11:26
Kendi işimle ilgili olarak bir bilgi de ben aktarayım o halde :D

Ülkemizin dünyada üretimde birinci olduğu meyveler içinde Siyah İncir'de bulunmaktadır. Bu incir özellikle ihracatta değerlendirilen iç piyasaya daha az giren bir çeşittir. Dondurulmuş olarak ya da taze olarak ihrac edilir. Verimliliği konusu çok enteresan bilmeyenler için bir gözden 6 kere meyve toplanabilir. Yani aynı ağacı 5-6 kez hasat edersiniz. Bursa için hasat dönemi Ağustos 15-Ekim 15 arasıdır. Bursa toprak yapısı, iklim özellikleri ve diğer birçok yönden yetiştirmeye çok uygun bölge olduğundan aynı çeşidi farklı bölgelerde aynı şekilde yetiştirmek imkansız denebilir. Ege bölgesi tamamen beyaz incir dediğimiz kuru gıda sanayisinde kullanılan incir yetiştiriciliğine müsaittir. Siyah incir tadımlık yetiştirilebilir.
Herkesin bilgi edinebileceği ve ziyaret edebileceği ulaşımı kolay köylerden birisi Bursa-Dürdane Köyü'dür. Bursa-İstanbul yolu üzerinde Bursa'dan gidenler için Demirtaş kavşağından sonra çıkılan yokuşun bittiği yerde sol tarafa bakılınca gözükür. İStanbul'dan gelenler için Gemlik'ten sonra Kurtul köyünü takiben çıkılan yokuş bitince sağda kalan köydür. Yol üstünde olup incir üretiminde oldukça iddialı bir köydür.
Selamlar

nariçi
31-03-2009, 11:35
Siyah incir köklü çeliğinden olan varsa göndersin.

hizals
31-03-2009, 11:38
Ne kadar ihtiyacınız var temin etmeye çalışırım

nariçi
31-03-2009, 19:00
Bana özel ev bahçesi için gerekiyordu 1-2 tane Antalya'dakiler de Bursa da olan cinsten mi acaba, ?

hizals
31-03-2009, 19:18
Ben Antalya'dan değil direk Bursa'dan temin edeceğim. Ancak 1-2 çelik ile ağaç elde etmeniz zor olacaktır. Hazır fidanlar daha iyi olur bence. Ancak denemek isterseniz önümüzdeki hafta Bursa'da olacağım. Birkaç piç gönderelim size.

nariçi
31-03-2009, 19:35
Meyvesi farklı oluyor mu acaba.?
Büyük meyveli siyah incirler olsa iyi olur.

hizals
31-03-2009, 19:37
Bursa'da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan siyah incir çeşidinden bahsediyorum. Hangi tip yetiştirmek istiyorsunuz? Piçlerden mi yoksa tüplü fidan mı?

nariçi
31-03-2009, 19:51
İyi olan hangisi ise onu tercih etmek lazım. Tüplü daha garanti olur herhalde?

hizals
31-03-2009, 20:28
Piçlerden fidan haline getirmek ayrı bir uzmanlık ister. En hassas olduğu dönemdir. Tüplü fidan olarak daha iyi olur gibi geliyor. Ancak size ulştırılması konusunda şüphelerim var. :D

Plantae
19-04-2009, 18:54
bu incirin adını bilen varsa söylerse sevinirim
inciri oldukça büyük ve siyah incir
ve senede iki kez incir veriyor haziran sonuna doğru başlıyor incir vermeye verince yeni incirler oluşuyor onlarda sonbaharda olgunlaşıyor
resimleri ekledim zaten şu an ilk vereceği incirler görünüyor

nariçi
19-04-2009, 19:13
Belki bu durumda da bilen çıkabilir ama meyvesi olgunlaşmalı ve yaprağı ile birlikte olmalı ki daha kolay teşhis ola.

k0900
28-05-2009, 20:07
Sİyah incir nihayet uyandı, yapraklanacak, meyvelenecek....

Bu yılkı gelişmesine göre kışın daha ılıman bir yere intikal edebilir :)

denizakvaryumu
28-05-2009, 22:23
Sn.k0900bu incir kışı nerede geçirdi, bahçede mi?

k0900
28-05-2009, 22:32
Evindeydi, Bursa'da:)

denizakvaryumu
28-05-2009, 22:46
Neden geldi, neden gidecek :)

k0900
28-05-2009, 22:53
Aslında beyaz toprak arıyormuş, aksilik geldiği gün yağmurluymuş.

Ben bu yoldan gidemem demiş, bizde misafir:)

denizakvaryumu
28-05-2009, 23:01
İyi iyi sizde emanet kalsın :)

k0900
28-05-2009, 23:05
Emanete iyi bakarız, merak etmeyiniz, alışkanlıkları varsa onuda bilirsek, rahatını tam sağlarız:)

denizakvaryumu
28-05-2009, 23:17
Bu siyah incir;
kışı sizin bahçede sağ olarak çıkartırsa, arkadaşlarını da buraya çağırırız :)

k0900
28-05-2009, 23:18
Sizin oralarda rakım kaç?

denizakvaryumu
28-05-2009, 23:20
Uzmanlık sorusu sordunuz :)

Bunu Balıkçı Serdar bilebilir.

k0900
28-05-2009, 23:22
O çokkkk meşğul.

hizals
29-05-2009, 08:42
İncir bir budanmak ister , iki erkek dal ister , üç çok yayılabileceği alan ister ( 8x8 dikim) dört ilaçlama istemez , beş sulama istemez. (bkz ocağıma incir ağacı diktin)

k0900
29-05-2009, 14:46
İncir bir budanmak ister, nasıl ?
İki erkek dal ister; bu tam nasıl? :))

hizals
30-05-2009, 09:09
Budama teknikleri burada anlatılmakta değil görsel olarak olur. Ama genel form olarak dalların birbirine girmemesi , ağacın çanak formunu ve yayılışını koruması esastır.
Erkek dal dediğimiz konu ise ; incirlerin döllenme döneminde ilek incir dediğimi incir sineği olan erkek inciren dallar alınır ve diş inire bağlanır. Sineğimiz derhal dişi incir meyvelerinin altından içeri girer ve döllemeyi yapıp çıkarken kanatları kaybedip ölür.
İncirlerin altındadelik olmasının sebebi sineğimizin içine girmesidir :D

nariçi
30-05-2009, 19:50
Bütün incirlerin döllenmesi için sinek mi görevli? Bazı incirler kurtlu oluyor! Bu sineğin larvası olmasın:p;):confused:

Plantae
30-05-2009, 20:19
Bütün incirlerin döllenmesi için sinek mi görevli? Bazı incirler kurtlu oluyor! Bu sineğin larvası olmasın:p;):confused:

Hayır bazı incir çeşitlerinde partenokarpi görülür yani kendine verimlidir ikinci bir ağaca gerek yoktur.

denizakvaryumu
30-05-2009, 20:39
Kendine verimli incir çeşitlerinin ismini biliyor musunuz?

Plantae
30-05-2009, 20:49
Kendine verimli incir çeşitlerinin ismini biliyor musunuz?


Döllenmeye gerek göstermeden, partenopkarpi yolu ile normal yemelik ilkbahar ve yaz ürünü verenler (Adi Tip) siyah orak

Ürün vermek için mutlaka döllenmeye ihtiyaç gösterenler (İzmir Lop İncirleri)
sarılop Bursa siyah

İlkbahar ürünü için döllenmeye ihtiyaç göstermedikleri halde, yaz ürününü olgunlaştırma için döllenmeleri gerekenler (San Pedro) beyaz orak

İlkbahar ürünü için döllenmeye ihtiyaç gösterdikleri halde yaz ürününü döllenmeden olgunlaştıranlar (Adriyatik)

Necipa
30-05-2009, 22:38
Siyah incir deyince kavak incirini anlarım, yazılı olmayana yumruk kadar da olsa prim vermem.
Belki de çocukluğumdan beri onu görüp yediğimdendir.:p
Beyaz incir deyince de bir normal büyüklükte, yine kabuğunda kavak kadar olmasa da çatlamalar olan inciri, ikinci olarak da sultanselim incirini bilirim.
Sultanselim iri, bayağı iri olur, hala bir yerlerde kalmış mıdır acaba?
Korkarım, kaybolan değerlerimizden biri bu incir.:(

sayın balıkçı
sultanselim inciri hala biryerlerde kalmış mıdır acaba demişsiniz
siz merak etmeyin sultanselim inciri henüz kaybolmadı. bizim bahçede mevcut.
20 yıl kadar önce Erenköyde eski bir köşkün bahçesinde apartman yapmak için koskocaman incir ağacını sökmüşlerdi, bende sırf bu ağaçtan geriye birşey kalsın diye 3-4 tane çelik alıp köklendirdim.
Yerini çok sevdi kocaman ağaç oldu.meyvesini her gören fidesinden istedi, bugüne kadar 500-600 çelik dağıtmışımdır. isterseniz size de gönderebilirim.

nariçi
31-05-2009, 06:52
Sayın, Necipa bana gönderebilirsiniz. Kaç yılda meyve vermeye başladı?

Necipa
01-06-2009, 00:13
Sayın nariçi merhaba;
memnuniyetle
iki seçenek var:
1) isterseniz size çelik göndereyim kendiniz köklendirin veya aşı yapın
2) ben köklendirip size göndereyim.
tercih sizin.
yanlış hatırlamıyorsam 3.yılda 8-10 adet meyve vermişti.

nariçi
01-06-2009, 17:54
Merhaba, Siz köklendirseniz daha garanti olur herhalde. Ama zahmet olmasın, çelik bu mevsimde yola dayanmaz, ama köklendirilirse sağlam gelebilir.

Plantae
01-06-2009, 19:04
Merhaba, Siz köklendirseniz daha garanti olur herhalde. Ama zahmet olmasın, çelik bu mevsimde yola dayanmaz, ama köklendirilirse sağlam gelebilir.

Haziran ayında incirden çelik alıp köklendirmek mümkün ise yöntemi anlatabilirmisiniz.

nariçi
01-06-2009, 20:16
Sayın, qwertyu. Arkadaşımız önerdiğine göre bir bildiği vardır, ya da mevsiminde yapacaktır. Bugün hemen yap veya yapayım diye bir söylem kullanılmadı. İyi günler.

Plantae
01-06-2009, 20:42
Ukalalık olsun diye sormadım merak ettiğimden sordum.
Bununla beraber bende yazın değişik bir çelik denemesi yapacam.
İncir en sevdiğim meyvedir ve incir çeşitleri üzerinde çalışıyorum özellikle partenokarpi gösteren incirleri bulmaya ve bu arada tat, verim,bodurluk vb. gibi yönlerden incelediğim ve hoşuma giden incir ağaçlarını toplamaya çalışıyorum

k0900
01-06-2009, 20:53
Sn. qwertyu, Alara fidancılığın sattığı siyah incir çeşiti hakkında bilginiz varmı?

denizakvaryumu
01-06-2009, 21:24
Ficus carica 'Chicago Hardy'

denilen incir zone 6 da yani -23 derecede yaşayabiliyor.

http://www.easytropicals.com/pp/Fruiting/Ficus_carica_-_Hardy_Fig.html

http://www.logees.com/prodinfo.asp?number=R1256-4

http://davesgarden.com/guides/pf/go/158860/

83020

http://www.parkseed.com/gardening/PD/43423

Plantae
01-06-2009, 21:28
Sn. qwertyu, Alara fidancılığın sattığı siyah incir çeşiti hakkında bilginiz varmı?

Bursa siyah inciri ticari açıdan en önemli çeşitlerden biridir çünkü iri tadı güzel sofralık bir çeşittir dondurulmaya uygundur döllenmeye ihtiyaç duyar.
(kaynak:Erbeyli incir araştırma enstitüsü web sitesi)

yolac
01-06-2009, 21:34
Sayın nariçi merhaba;
memnuniyetle
iki seçenek var:
1) isterseniz size çelik göndereyim kendiniz köklendirin veya aşı yapın
2) ben köklendirip size göndereyim.
tercih sizin.
yanlış hatırlamıyorsam 3.yılda 8-10 adet meyve vermişti.

Sayın Necipa,
Size zahmet olmazsa benim için de köklendirebilirseniz ben gelip Erenköy den
sizden elden alabilirim.
Şayet eziyet olursa vazgeçebilirim.
Selamlar.

k0900
01-06-2009, 21:35
Sn. qwertyu, 6 parselli hobi bahçemizde hepimizin birer, ikişer bu incirden fidanımız var, dölleyici olarak hangi çeşitten almalıyız?

denizakvaryumu
01-06-2009, 21:38
Sn.k0900
kışın bu incirlerin olduğu yerler eksi kaçı görüyor ? Benim bildiğim -15 ?

yolac
01-06-2009, 21:43
Sn. qwertyu, Alara fidancılığın sattığı siyah incir çeşiti hakkında bilginiz varmı?

Sayın k0900,
Ben evvelki sene Alara'dan birkaç tane Bursa Karası İncir fidanı satınaldım.
Sonbahar-Kış dönemiydi diktim.Hepsi de kurudu.Birkaç kez telefon açtım,mailler attım.Hiç adamların umrunda bile değil.İlgilenmediler bile.Susuz kalmıştır gibi bahanelerle geçiştirdiler.Aman dikkat kardeşim!

k0900
01-06-2009, 21:44
Şimdi size bu soruyu soracaktım:)

Kışın hava kabarcıklı naylonla korurum diye düşündüm, sonra büyümüş hali gözümün önüne geldı:)

Sadece gövdesini koruruz bizde.

k0900
01-06-2009, 21:46
Sayın k0900,
Ben evvelki sene Alara'dan birkaç tane Bursa Karası İncir fidanı satınaldım.
Sonbahar-Kış dönemiydi diktim.Hepsi de kurudu.Birkaç kez telefon açtım,mailler attım.Hiç adamların umrunda bile değil.İlgilenmediler bile.Susuz kalmıştır gibi bahanelerle geçiştirdiler.Aman dikkat kardeşim!

Teşekkür ederim, dikkat edeceğim husus sınırlıda olsa dikkat edeceğiz:)

Plantae
01-06-2009, 22:02
Sn. qwertyu, 6 parselli hobi bahçemizde hepimizin birer, ikişer bu incirden fidanımız var, dölleyici olarak hangi çeşitten almalıyız?

Bu konuda ne yazıkki yeterli bilgiye sahip değilim
zaten bende bu yüzden partenokarpi yani döllenme ihtiyacı olmayan incirlere ağırlık veriyorum
size tavsiyem erbeyli incir araştıma enstitüsüyle bağlantı kurmanız
veya Ege üniversitesi Prof Uygun AKSOY ile görüşmeniz çünkü kendisinin Bursa siyah incir çeşidinin döllenme isteği üzerine araştırma adlı bir makalesi var.

Plantae
01-06-2009, 22:08
Ficus carica 'Chicago Hardy'

denilen incir zone 6 da yani -23 derecede yaşayabiliyor.

http://www.easytropicals.com/pp/Fruiting/Ficus_carica_-_Hardy_Fig.html

http://www.logees.com/prodinfo.asp?number=R1256-4

http://davesgarden.com/guides/pf/go/158860/

83020

http://www.parkseed.com/gardening/PD/43423

sağolun benide meraka soktunuz.
internette biraz dolaştım fakat yüzde yüz -23 deraceye dayanabileceği konusunda tatmin olmadım.bir fidan satan site -12 vermiş.kimi yerde kışın korunarak -20 dayanabileceği ,sürgünleri aşırı soğuklarda yansa bile ağaccın rejenerasyon yeteneğinin fazla olduğu vb. vb.Araştırmaya devam edecem

Plantae
01-06-2009, 22:13
Sayın k0900
Şehir Ankara yazıyor Bursa siyahı Ankarada mı yetiştirmeyi düşünüyorsunuz ?

denizakvaryumu
01-06-2009, 22:45
...sürgünleri aşırı soğuklarda yansa bile ağacın rejenerasyon yeteneğinin fazla olduğu vb. vb.
Araştırmaya devam edecem

Türkiye'de bulabilme şansımız olur mu acaba?

Bu incir bir hibrit ve babası meşhur brown Turkey fig :)

k0900
01-06-2009, 23:01
Evet, Ankara'da yetiştirmek istiyorum, aslında yazı kısa bir yer içinde düşünüyordum :)

Onu Sn. denizakvaryumu'nun araştırmalarının sonuna bıraktık, nasılsa birgün kutup soğuklarına dayananıda bulur:)

denizakvaryumu
01-06-2009, 23:16
Sn.k0900

Ankara'da yetiştirilecek inciri belirledik :)

Ficus carica 'Chicago Hardy'

Ama nasıl buluruz, nereden temin ederiz bilmiyorum.

Aklıma Sn. eylems geliyor.Hollanda'dan fidelerini temin edebilir.

Bir de yanında Ankara soğuklarına dayanıklı Citrumelo "Kışa dayanıklı greyfurt fidanı getirebilse

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15914

Plantae
01-06-2009, 23:18
Türkiye'de bulabilme şansımız olur mu acaba?

Bu incir bir hibrit ve babası meşhur brown Turkey fig :)

buluruz veya bulamayız demek çok iddialı bir cevap olur.
sonuçta Türkiye incirin anavatını ve şu an 270 çeşit Türkiyede bilinen var ****** gerçek rakam bunun üzerindedir
Belki chicago hardy den daha üstünü vardır veya biz kültür çalışmalarıyla daha iiyisini elde edebiliriz
Benim kendi gözlemlediğim Kısa sürelerde de olsa -10 a dayanan incirler var zaten bu sıcaklıklara dayanabileceği her yerde yazıyor.
Asıl sorun zaten ağaç uyandıktan sonraki soğuklar

Plantae
01-06-2009, 23:33
Ankarada inciri saksıda yetiştirmeyi deneyen yok mu?
Ben kesinlikle olumlu sonuç alınacağını düşünüyorum.(bazı çeşitlerde soğuğa daha dayanıklı ve döllenme ihtiyacı olmayan)

k0900
01-06-2009, 23:39
İncir, greyfurt, muz...

Hele son ikisi muhteşem olur:)

Saksıda dut, saksıda limon, saksıda begonvil, derken evden bizi atacaklar:)

Birde incir olursa ocağımızdan oluruz:)

denizakvaryumu
01-06-2009, 23:45
İncir, greyfurt, muz...

Hele son ikisi muhteşem olur:)



Sn.M.Saygında flying dragon fideleri var, sadece üzerine pomelo aşılamak gerek.

Ankara'da bahçede yetiştirilecek greyfurt :) çok yakında gerçek olabilir.

Belirttiğim muz ağacı ise Kars soğuklarına bile dayanabilir.

k0900
01-06-2009, 23:51
Eşime greyfut ve muzdan bahsettim, yüzüme baktı, baktı; sen sabah 6 da bahçeye gidecen hadi yat dedi:))

Necipa
02-06-2009, 12:58
Merhaba, Siz köklendirseniz daha garanti olur herhalde. Ama zahmet olmasın, çelik bu mevsimde yola dayanmaz, ama köklendirilirse sağlam gelebilir.

sn.nariçi merhaba;
sizin mesajınıza cevap verirken bir de açıklama yapma gereği duydum:

baharda 30-40 incir fidesi köklendirmiştim hepsini dağıttım. şu anda elimde köklenmiş incir fidesi kalmadı.
ama ajandama notumu aldım, inşaallah mart 2010 da yüzlerce sultanselim inciri çeliğini dikmeyi; takiben 1-2 ay içinde de sizlere ulaştırmayı hedefliyorum.

ayrıca paylaşımın esas olduğu bu sitenin üyeleriyle fide paylaşmak bana zahmet değil ancak mutluluk verir.

nariçi
02-06-2009, 20:13
Teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.

buzlu badem
21-06-2009, 20:02
buluruz veya bulamayız demek çok iddialı bir cevap olur.
sonuçta Türkiye incirin anavatını ve şu an 270 çeşit Türkiyede bilinen var ****** gerçek rakam bunun üzerindedir
Belki chicago hardy den daha üstünü vardır veya biz kültür çalışmalarıyla daha iiyisini elde edebiliriz
Benim kendi gözlemlediğim Kısa sürelerde de olsa -10 a dayanan incirler var zaten bu sıcaklıklara dayanabileceği her yerde yazıyor.
Asıl sorun zaten ağaç uyandıktan sonraki soğuklar


Kültür çalışmaları derken tam anlamadım.Ne demek istediniz ?

k0900
21-06-2009, 21:07
Bu yıl (Ankarada, 1240 rakımda) dikilen siyah incirin son hali;

Plantae
21-06-2009, 22:37
Kültür çalışmaları derken tam anlamadım.Ne demek istediniz ?

Demek istediğim istediğiniz özelliklere sahip (tat,soğuk direnci,hastalık direnci,verim gibi) bitkileri elde etmektir bu bitkiler özellikle doğal yayılış gösterdiği ortamlarda açık tozlaşma sonucu oluşmuş olabilir veya bilimsel çalışmalarla istenilen yönde ıslah edilebilmesi mümkündür.
Bu gibi çalışmalar özellikle domates ,mısır gibi bitkilerde yoğun olarak yapılmaktadır örneğin Galapagos adalarında yetişen küçük yeşil acı fakat tuza dayanıklı yabani bir domates ticari olarak yetiştirilen domatesler ile yapılan melezleme deneylerinde ortaya büyük sulu ve lezzetli domatesler ortaya çıkmıştır ve bu melez %70 deniz suyunda yetişebimektedir
Bu örneği vermemin sebebi ; Bir bitkiden elde etmek istediğiniz özelliği yoktan var edemezsiniz bu yüzden yabani olarak yetişen anavatını olduğumuz bitkiler aslında çok büyük potansiyel taşımaktadır.

ayazkentli
22-06-2009, 13:35
Eklediğim resimdeki incir koyu yeşil kabuklu bir incir türü. Bunu işyerimin yakınlarında bir camide ki incir ağacından 5 nisan tarihinde, çıkan sürgünlerden ikisini kopartıp, akşam evde bahçeye diktim.

Biri tutmadı bu ise tuttu ve yapraklanıp sürgün vermeye başladı. Fotoğrafı bu sabah çektim. Yaklaşık 2.5 ayda bu hale geldi.

ayazkentli
01-07-2009, 14:47
Ayrıca, bu cinse benim yaşadığım yerde de kavak inciri deniyor ama rengi sizlerin yazdığı ve internette araştırdığımda gördüğüm, mor-kara renkte değil.

Meyve renkleri yeşil.

feriha
01-07-2009, 14:55
Bir adet siyah incir Ankara da saksıda ilk yapraklarını veriyor. Kışı geçirme durumunu gözlemleyip bu arada türü ve kendine verimlimi değilmi araştırmak istiyorum. Şu ana kadar tutup tutmayacağı ile ilgilenmiştim:rolleyes:
90254

Romantik
02-07-2009, 22:51
Bir adet siyah incir Ankara da saksıda ilk yapraklarını veriyor. Kışı geçirme durumunu gözlemleyip bu arada türü ve kendine verimlimi değilmi araştırmak istiyorum. Şu ana kadar tutup tutmayacağı ile ilgilenmiştim:rolleyes:
90254

Sayın Feriha Hanım,

Size gönderdiğimiz incire yöremizde ( Patlıcan İnciri ) derler. İncirler çoğunlukla kendine verimli meyvelerdir.

denizakvaryumu
03-07-2009, 08:32
Bakalım Ankara soğuklarında ne yapacak? :)

hizals
05-07-2009, 09:28
İncirlerin döllenmesi için sinek inciri dediğimiz dal ya da ağaç kullanılır. Erkek incirden çıkan sinekler dişi inciri döller.

k0900
06-07-2009, 16:15
Sinek inciri dediğiniz dalı nasıl buluruz:) Satılıyormu?

denizakvaryumu
06-07-2009, 16:26
Egede satılıyor.

http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=ekonomi&nID=32899&tarih=2008-03-14

Ankara'da yetişen incirler sanırım sadece reçellik olur. :)

---------------------------------------

İlekleme Nedir?

Bir çok bahçe ürünlerinde olduğu gibi incirinde döllenme biyolojisi, meyve tutumu ve olgunlaşması açısından son derece önemlidir. Ticari açıdan önemli olan Sarılop ve Bursa Siyahı incir çeşitleri,meyve vermeleri için mutlaka döllenme işlemine gerek duyarlar. Bu amaçla dişi incirlerin en önemli meyve ürünü olan yaz ürünleri (iyilopları) döllenme amacıyla iyiloplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi ağaçları üzerine bırakılması işlemine ilekleme (=Caprification) ,bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine ilek denir. Burada önemli olan ilek arıcığının (Blastophaga psenes) yeteri miktarda ve hastalıksız poleni dişi incir meyvesindeki dişi incir çiçeklerine ulaştırması işlemidir.

Tozlamada dişi ilek arıları görev yapar. Erkek arılar görev yapmazlar. Ergin dişi arılar, takip eden erkek incir meyvelerine (Ebe) girmek üzere ilek meyvelerini terk eder. Eğer ilek meyveleri dişi incir ağaçlarına bırakılırsa, yani ilekleme işlemi yapılırsa erkek incir meyvelerini (İlekleri) terk eden ergin dişi arılar, yumurta bırakma ortamı bulmak amacıyla dişi incir ağacı meyvelerine girer. Bu sırada arının vücudu üzerinde taşınan polenler dişi çiçekler üzerine yayılır. Sonuçta döllenme ve döllenme sonrası da çimlenme gücüne sahip çekirdekler meydana gelir. Ancak dişi çiçeklerin yapısının arının yumurta bırakmasına uygun olmaması nedeniyle ilek arıları dişi incir meyvelerine yumurta bırakamaz.

Ne Zaman İlekleme Yapılmalıdır?

İlekleme işlemi genellikle erkek incir ağaçlarındaki meyvelerde oluşan erkek çiçeklerdeki polen keselerinin patlaması ile, ilek arıcıklarının ergin hale gelmesi ve dişi incir ağaçlarındaki meyve iriliklerinin fındık büyüklüğünü aldığı Haziran ayı içinde yapılır. Meyveler ilekleme olmaksızın yaklaşık 20.0 mm çapa kadar büyürler ve sonra sararır,buruşur ve olgunlaşmadan dökülürler.

Ağaç üzerindeki ilek meyveleri, iyice irileşip renkleri koyu yeşilden açık yeşile veya sarımtırak yeşil renge döndüğünde olgunlaşmış durumdadır. Ostiol kısmındaki içe doğru çökük pullar kabarmış,dışa doğru çıkmış ve ostiol kısmı, ilek arısının kolayca çıkışına olanak verecek hale gelmiştir. Bu sırada meyveler içerisinde birkaç ilek arısı vardır. Gal çiçeklerinin ovaryumları (darıları) irileşmiş ve içlerindeki arıcıkların gelişmiş olması nedeniyle mor veya siyaha yakın bir renk almış, ostiolum tarafındaki erkek çiçeklerin polenleri olgunlaşmış durumdadır. Meyve yarılıp, avuç içine silkelendiğinde bir kısım polenlerin avuç içine döküldüğü kolayca görülebilir. İlekleme işlemi, sabah erken havanın serin ve sakin olduğu saatlerde yapılmalıdır. Sabah serinliğinde ilek arıcığı çıkışı olmaz. Hava ısındıkça arıcık çıkışı başlar ve bahçedeki meyvelere dağılır. Öğleyin sıcakta çıkış durur. Akşamüzeri 3-4 saat tekrar çıkış olur. İlek meyveleri ağacın güneş almayan gölge kısımlarına asılmalıdır. Böylece ilek meyveleri daha uzun süre canlı kalarak daha çok ilek arıcığı çıkışı sağlanmış olur. Hava koşullarına, ilek çeşidine, asım işlemine bağlı olarak arıcık çıkışı 4-6 gün devam eder.

İncirde meyve doğuşlarına bağlı olarak içlerindeki normal dişi çiçeklerin reseptif (döllenebilecek) duruma gelmesi 10-15 gün sürer. Bahçe koşullarına arıcık çıkışı 4-6 gün sürdüğü için, farklı zamanlarda meydana gelmiş meyveleri döllemek üzere,normal koşullarda bir hafta arayla 2 kez ilekleme yapılması gereklidir. Birinci ilekleme ilk doğan meyveler iri fındık büyüklüğüne eriştiklerinde,ikinci ilekleme bundan bir hafta sonra yapılır. Normal koşullarda daha fazla tutum nedeniyle ağaçta genel bir zayıflık yaratacağı,döller sarkıp güneş yakmasına maruz kalacağı, meyve kalitesi düşeceği için ikinci bir ilekleme yapılmaz. Böylece geç doğan meyveler ,döllenmeyerek dökülmeleri sağlanır.

İlek meyvelerin dişi incir meyvelerinden daha önce olgunlaşması da söz konusu olabilir. Böyle durumlarda kaliteli ilek teminini sağlamak için ilekleme sezonunu uzatmak gerektiğinde ilek meyvesi 4 0C de l0 gün depolanabilir. Meyvelerin bir antitranspirant ile kaplanması bu süreyi uzatacaktır.



İlekleme Nasıl Yapılır?


Olgunlaşan ilek meyveleri ağacından sabah erken saatlerde ve akşamüzeri geç saatlerde olmak üzere, günde iki kez ve her gün toplanmalıdır. Toplanan ileklerin, ağaç dallarına yeteri miktarda ve düzenli olarak dağıtılması gerekir. Bu amaçla ülkemizde ilekler, bataklıklarda yetişen Cyperacae familyasından kova adı verilen bitkinin ince uzun saplarına dizilir ve ağaçlara asılır (Resim 1). İleklemede kullanılacak meyveleri kova,ip vb. gibi bir materyale dizerek asma durumunda, dizme işlemi şöyle yapılmaktadır: İlek meyveleri sap kısmına yakın bir yerden çivi vb. bir malzeme ile delinir, sonra dizilir, fakat delme işlemi, mutlaka meyvenin sapına yakın bir kısmından yapılmalı, meyvenin iç boşluğunu dışa bağlayacak bir delik açılmamalıdır. Aksi takdirde, ilekleme işleminin ikinci ve sonraki günlerinde, meyvenin de su yitirmesiyle delik genişler ve meyvenin içindeki ilek sinekleri daha kolay çıkış yolu durumundaki bu deliği izleyerek dışarı çıkarlar. Normalde, ilek sineğinin ostiolden çıkması ve çıkarken de sadece ostiol civarında bulunan erkek çiçeklerin olgunlaşmış çiçek tozlarını (polenlerini) yüklenmiş olması gerekir. Çünkü meyve bağlamayı yani döllenmeyi bu polenler yapmakta, ilek arıcığı ise polen taşıyıcı görevi yapmaktadır. Ayrıca, dizme sırasında ilek meyvesini terk edecek arıcıkların bahçede kalması yönünden dizme işlemi mümkün olduğunca ileklemenin yapılacağı bahçenin içerisinde gerçekleştirilmelidir. İşte bu olumsuzlukları gidermek için ilekleme işleminde, Kurumumuz tarafından geliştirilen ve uygulama sahasının arttırılmasına çalışılan plastik (naylon) fileler kullanılmaktadır.

Plastik filelerin ilekleme işleminde kullanılmasının üreticilere sağlayacağı yararlar şunlardır:

a) İleklerin kova bitkisine dizilme ve incir ağacına asılması işlemlerinde görülen olumsuzluklar giderilmiş olacaktır.

b) Maliyetler düşürülmüş olacaktır. Çünkü her ilekleme işlemi için ayrı bir kova bitkisi gerekirken,plastik fileler ise 4-7 yıl kullanılabilmektedir.

c) Zamandan kazanılmış olacaktır. Çünkü iklime göre değişmekle beraber ilekleme işlemi Haziran ilk haftasında başlayıp,ikinci hafta sonunda ya da üçüncü hafta başında bitirilmesi gereken bir işlemdir. Bu kritik ve kısa zaman diliminde,zaman kazanılması açısından büyük bir avantaj sağlamış olacaktır.

d) İlekleme işlemi daha etkin olmakta,ilek arıcıklarının dişi incir meyvelerine giriş-çıkışları daha iyi ve amacına uygun olmaktadır.

e) İlekleme işlemi bittikten sonra,kuruyan ileklerin bahçeden uzaklaştırılıp,bir köşede yakılması,imha edilmesi gerekmektedir. Oysa Kurumumuz tarafından yapılan bir çok araştırma ve gözlemlerde ilekleme işleminde kova bitkisini kullanan üreticilerin bu ilekleri tekrar toplayıp imha etmedikleri tespit edilmiştir. Fakat plastik fileleri üretici tekrar kullanacağı için toplaması zorunlu olmakla birlikte, bu işlemi yaparken file içerisinde kurumuş ilekleri imha etmesi büyük oranda gerçekleştirilmiş olacaktır. Kurumuş ve kullanılmış olan ilekler bir çok zararlıyı bünyesinde barındırmakta Aflatoksin vb.mantari ve bakteriyel kökenli hastalıkların oluşmasında da taşıyıcılık görevi üstlenmektedirler. İlekleme işlemi sonrasında yok edilmesi gerekir. Oysa ileklemede kova kullanılan üreticiler,bunları ağaç üzerinde astıkları noktaları,dalları unuttuklarını veya yetişemediklerini vb. mazeretler bularak işlem bitiminde bunları tekrar toplayıp imha etmemekte ve sonuç olarak bir çok hastalık ve zararlıya davetiye çıkarmış olmaktadırlar .

Bir ağaca verilecek ilek miktarı ağacın büyüklüğü, toprağın yapısı, ileğin özelliği gibi etmenlere bağlı olarak değişir.


* Bu miktarlar 2 defada uygulanacak toplam ilek meyvesi miktarı olup,kilosunda 45-50 adet ve normal sayıda arı içeren sağlıklı meyveler ele alınarak verilmiştir.

Aşırı ileklemeden kaçınmak için, erkek incir ağaçları ayrı bir yerde yetiştirilmelidir. Erkek incir bahçesi tesis ederken incir üreticisinin sahip olduğu dişi incir bahçesi ve dolayısıyla ağacının sayısını bilmesi gerekir. Her 100 dişi incir ağacı için, 1 adet erkek incir ağacı olacak şekilde ileklik kurulması uygun olacaktır. Olanak varsa her 100 dişi ağaç için 1 erkenci,1 orta ve 1 geçci çeşitten ileklik kurmak daha da güvenli olacaktır.

Özetle ilekleme konusunda genel olarak yapılan hatalar şunlardır:

1- Temiz ilek temini ve asılması önemlidir. İlek meyvesinden çıkan, polenleri dişi incir meyvesine taşıyan ilek arıcığı, incirde Aspergillus spp ve diğer fungusların taşınmasında rol oynar. İlekleme ile bulaşan mantarlar, olgunlukta küf gelişimi, aflatoksin, akma vb sorunlarla verim ve kaliteyi düşürür.

2- Hemen hemen tüm üreticiler ilek meyvelerinden arı çıkışı tamamlandıktan sonra ağaca astığı ilek meyvelerini toplayıp, yok etmemektedir. Bilindiği gibi kurumuş ilek meyveleri incir hastalık ve zararlıları için yataklık yaparak enfeksiyon kaynağı olmaktadır. Bu nedenle görevi tamamlanmış kuru incir meyvelerinin, toplanıp yok edilmesi büyük yarar sağlayacaktır.

3- Yetiştiriciler bahçe kurarken, ilek ihtiyacını dikkate almamaktadır. Dişi incir ağaçları büyüyüp ileklemeye gereksinim gösterdiğinde, ileği dışarıdan temin etmek zorunda kalmaktadır. Buda ileği çok yüksek fiyatla temin etme, zamanında ve kaliteli ilek bulamamaktır.

http://www.erbeyliincir.gov.tr/incir_arastirma_ilekleme.html

k0900
06-07-2009, 16:29
Reçellikte olsa meyve vereceğini öğrenmek güzel:) Teşekkürler.

denizakvaryumu
06-07-2009, 16:34
Meyveler ilekleme olmaksızın yaklaşık 20.0 mm çapa kadar büyürler ve sonra sararır,buruşur ve olgunlaşmadan dökülürler


Bu nedenle, reçellik için dökülmeden toplamalısınız.

NOA
11-07-2009, 10:47
Merhaba Arkadaşlar;

Bursa siyahı diyebilinen siyah incirin ana vatanı diye bilinen Çağlayan Köyü (http://doganosman.blogspot.com/2009/06/caglayan-koyu-bursa-maskara-hasan.html)'de yaşamaktayım, Siyah incir hava koşullarından mıdır yoksa başka sebeplerden dolayımıdır bilmiyorum, sizler gibi uzmanlık alanım ziraat değil fakat Bursa bölgesinde Çağlayan köyü, Gündoğdu, Selçukgazi, Dürdane, Karabalçık, Ovaakça, Ahmetbey Köylerinde kaliteli şekilde yetiştirilmektedir, bunun yanında Mudanya ilçesinin bazı köylerindede yetiştirilmektedir. Fakat ihracat yapan firmalardan edindiğim bilgilere göre soğuk hava depolarında "Çağlayan köyü, Gündoğdu, Selçukgazi" köylerine ait mahsüller daha uzun süre korunabiliyormuş.

Bizler siyah inciri bahçeye dikmeden önce piç diye tabir edilen ağaçların köklerinden çıkan filizleri özenle kopartıp poşetlere veya saksılara dikiyoruz 1 veya 1.5 yıl kadar bu şekilde köklenmesini sağladıktan sonra bahçelerimize dikiyoruz. ve 12 metre arayla dikeriz.

Meyva aşamasına gelene kadar ne gibi aşamalardan geçiyor kısaca anlatmaya çalışayım.


Malsül toplandıktan kısa bir süre sonra budama işlemi yapılır. incir yapraklı iken budandığında çıkartılması gereken dallar daha güzel gözükmektedir.
Sarı ilaç diye tabir edilen adının ne olduğunu bilmediğim bir ilaç incir ağaçlarınada atılır. (Hangi zamanda atıldığını bilmiyorum ama öğrenebilirim.)
Göztaşı denilen ilaç atılıyor fakat incir için Karagöztaşı denen kreçle karıştırılarak atılanının daha makbul olduğunu biliyorum.
Mevsim şartlarına zamanı değişen iglek (erkek) incirleri ağaçlara asılmaya başlanır ( döllemek amacı ile) Bu işlem ilk başladığı tarihten itibaren 5 hafta sürer eski asılanlar toplanır yerine yenileri asılır. ilk haftalarda bursa çevresinde erkek incirler daha olmadığı için aydın ve çevresinden temin edilir.
Bilinenin aksine incir ağaçı suyu çok sever, Bursa siyahı kavak inciri ve beyaz incire göre çok nazlıdır, soğuktan çok çabuk etkilenir.
Siyah incir ağacı eğer sulanıyor ise kesinlikle pulluk ile sürülmemelidir, sulanması sebebi ile yüzeyde kılcal kökleri oluşmakta ve bu kökler koparıldığında ağaçlar 3-4 yıl kendine gelememektedir. Tecrübe ile sabittir.
Benim aktarmak istediklerim bu kadar eğer sormak istediğiniz sorularınız olursa buradan iletebilirsiniz. Ben bu işleri yapmıyorum fakat babam bu işlerin ustasıdır zaten işide bu :)

Birkaç siyah incir fotosuda yayınlamak isterim.

http://img178.imageshack.us/img178/7417/image041wn5.jpg

http://img178.imageshack.us/img178/4351/image110jj8.jpg

http://img525.imageshack.us/img525/5835/image097yj3.jpg

http://img525.imageshack.us/img525/6615/image032zb1.jpg

http://img178.imageshack.us/img178/4999/image071nc7.jpg

ayazkentli
13-07-2009, 14:29
Benim incir biraz daha büyüdü. Bu inciri buradan söküp başka bir yere dikmek istiyorum ama köklerine zarar verip kurutmaktan korkuyorum. Bu işi zarar vermeden nasıl yapabilirim arkadaşlar?

nariçi
19-07-2009, 12:00
Bir bitkiyi bir yere dikip tekrar söktüğümde hep kurumuştur. Bence yerinde büyütün.

Benim diktiğim siyah incir, bu yıl üçüncü yılı. Meyveleri de var, bakalım dökmeden olgunlaşacak mı!
93692

ayazkentli
31-07-2009, 18:13
Teşekür ederim sn. nariçi.

Torbalara başka çelikler diktim. Önümüzde'ki bahar yerlerine dikerim.

Samsunlu55
04-09-2009, 23:37
Aynı sizinki gibi bende tüplere çelik yapmıştım sonra harfiyat alınan bir yere küçük bir bahçe kurdum bahçenin 4/3'ü yöremizde ünlü patlıcan inciri ve 4/1'i sarı lop cinsi. Belki ilerde festivaldeki incir yarışmasına katılırım:) Çok kuvvetli gelişiyorlar özellikle sarı loplar...

ayazkentli
09-09-2009, 12:05
Tüplerde'ki çeliklerin ikisi tuttu. Genelde ektiğim çekirdek ve çeliklerin yarısı tuttuğu için, bu beklediğim bir sonuçtu. Önümüzde'ki bahar her ikiside aynı tüp'te olduğu için ayırmadan, ikisini aynı yere dikeceğim.

Samsunlu55
09-09-2009, 14:50
Ben sizinkilerden farklı olarak her tüpe 1 tane ilkbaharda çelik yapıp yazın ekmiştim. Çeliklerden 1 tanesi tutmadı gerisi 30-40 cm boy attı.

Güler
09-09-2009, 18:13
Manyas'daki bahçemizde bulunan incir ağacına beş sene evvel aşı ile yeni incirler aşılamıştık.
Bugün çok lezzetli incirler topluyoruz.

Siyah incirimiz, beyaz incirlerle (bahçede olan) mukayese edilemez ama onların da tatları güzel.
Cinsini sorsanız size cevap veremeyeceğim, eşim biliyordur.

101961

101962

101963

bahtiyar02
09-09-2009, 18:32
sevgili güler.. Çok lezzetli görünüyorlar.Adıyamanda da çok değişik türde incir mevcut inşallah bu sene tarlaya ekeceğim. Bu mevsimde çok güzel incirler yedik.özellikle Güz inciri denilen bir tür incir var çok geç olgunlaşırlar ve çok iri yeşil renktedirler sonbaharın son ayına kadar dalında bulmanız mümkün.Ablamın bahçesinde ve kayınpederin bahçelerinde bu türden var.Benim daha çok merak ettiğim ve aradığım iri siyah incir. Şayet sakıncası yoksa ekim-Kasım ayında müsait olursanız bana çelik gönderebilirmisiniz? Saygılar

Güler
09-09-2009, 18:35
Memnuniyetle.

Bir de bahçede Sultan Selim İnciri dedikleri çok iri beyaz var, ondan da ister misiniz?

bahtiyar02
09-09-2009, 19:44
çok sevinirim.zahmet veriyorum.saygılar

Şevket Yaşar
31-10-2009, 10:40
Sevgili praecox

Yazılı kavak bende var, pek bakım gerektirmiyor, fazla dallanıp çok yer kapladığı için budamaktan başka birşey yapmıyorum.

Yazılı kavak incirinden çelik almam mümkünmü.bilgi verirseniz memnun olurum. selamlar

Şevket Yaşar
31-10-2009, 10:45
sayın balıkçı
sultanselim inciri hala biryerlerde kalmış mıdır acaba demişsiniz
siz merak etmeyin sultanselim inciri henüz kaybolmadı. bizim bahçede mevcut.
20 yıl kadar önce Erenköyde eski bir köşkün bahçesinde apartman yapmak için koskocaman incir ağacını sökmüşlerdi, bende sırf bu ağaçtan geriye birşey kalsın diye 3-4 tane çelik alıp köklendirdim.
Yerini çok sevdi kocaman ağaç oldu.meyvesini her gören fidesinden istedi, bugüne kadar 500-600 çelik dağıtmışımdır. isterseniz size de gönderebilirim.

sayın Necipa sultan selim incirinden çelik almam mümkünmü.Bilgi verirseniz sevinirim.selamlar

Şevket Yaşar
02-11-2009, 19:00
Memnuniyetle.

Bir de bahçede Sultan Selim İnciri dedikleri çok iri beyaz var, ondan da ister misiniz?

sayın güler

sultan selim incirinden çelik vermeniz mümkünmü.göstereceğiniz ilgiye teşekkürlerimle

Samsunlu55
02-11-2009, 20:33
Aynı sizinki gibi bende tüplere çelik yapmıştım sonra harfiyat alınan bir yere küçük bir bahçe kurdum bahçenin 4/3'ü yöremizde ünlü patlıcan inciri ve 4/1'i sarı lop cinsi. Belki ilerde festivaldeki incir yarışmasına katılırım:) Çok kuvvetli gelişiyorlar özellikle sarı loplar...

Üstteki mesajımdada bahsettiğim bu senenin çelikleri toprakla buluşunca kök gelişimini hızlandırıp yeni sürgünler vermişlerdi. 3-4 hafta öncede üstünde incirler gördüm ve çok sevindim. Bu hafta aniden vuran soğuklardan üstündeki incirleri henüz fındık büyüklüğündeyken kararıp haşlandılar. Olsun meyve girişiminde bulunmaları bile beni sevindirdi yeterki ağaçlar gelişsin.

tevhit06
24-12-2009, 10:36
siyah inciri denemek lazım.

aliok1
16-02-2010, 19:47
sn.nariçi merhaba;
sizin mesajınıza cevap verirken bir de açıklama yapma gereği duydum:

baharda 30-40 incir fidesi köklendirmiştim hepsini dağıttım. şu anda elimde köklenmiş incir fidesi kalmadı.
ama ajandama notumu aldım, inşaallah mart 2010 da yüzlerce sultanselim inciri çeliğini dikmeyi; takiben 1-2 ay içinde de sizlere ulaştırmayı hedefliyorum.

ayrıca paylaşımın esas olduğu bu sitenin üyeleriyle fide paylaşmak bana zahmet değil ancak mutluluk verir.

sevgili Necipa inanın bu mesajınız beni çok mutlu etti.Bende siteye yeni üye oldum.Hobi olarak incir çeşidi toplamaya çalışıyorum.Elinizde hangi tür incir var acaba?Bana da sultan selim inciri gönderirseniz inanın çok mutlu olurum.Köklenmemiş de olabilir kendim köklendirebilirim.Ayrıca bu konuda size özel mesaj attım. teşekkürler.

Necipa
23-02-2010, 17:00
Sn. aliok1 ve Sn.ŞEVKET YAŞAR yazılarınızı geç cevapladığım için üzgünüm.
Sizleri de listeme dahil ettim.
İyi akşamlar.

tropik
24-02-2010, 16:22
Patlıcan inciri dediğimiz tür siyah incirlerin genel ismimi?

Şevket Yaşar
24-02-2010, 17:31
Patlıcan inciri marmara ve karadeniz bölgesinde yetişen ve siyah incirlerden çok daha lezzetli olan bir türdür.Çok tatlıdır.

Şevket Yaşar
24-02-2010, 17:35
Patlıcan inciri tam siyah bir tür değildir.Morumsu çizgili olup siyah incirlere göre çok tatlı ve lezzetli bir türdür.Marmara ve karadeniz bölgesinde çokca yetişir.

Şevket Yaşar
24-02-2010, 17:39
Patlıcan inciri dediğimiz tür siyah incirlerin genel ismimi?

Sayın Tropik,
Patlıcan inciri marmara ve karadeniz bölgesinde yetiştirilen , tam siyah olmayıp mor çizğili , irice ve diğer siyah incirlerden çok lezzetli bir türdür.

tropik
24-02-2010, 17:50
Teşekkür ederim. :D

Şevket Yaşar
25-02-2010, 10:15
Sayın Necipa,


.Size özel mesaj ile adres bildirdim.teyid ederseniz memnun olurum.iyi günler .Selâmlar.

Necipa
25-02-2010, 11:29
Sn. ŞEVKET YAŞAR;
Mesajınız ulaştı.
En kısa sürede görüşmek üzere.

Plantae
27-02-2010, 18:57
Patlıcan inciri ile ilgili olarak şunlarıda ekleyebiliriz
Uzun patlıcan inciri
Kısa patlıcan inciri
Yeşil patlıcan inciri
Patlıcan inciri
dört çeşit patlıcan inciri karadenizde en çok görebileceğiniz patlıcan incir çeşitleridir.

aliok1
17-03-2010, 16:32
Patlıcan inciri
130780

aliok1
20-03-2010, 16:38
bu incirin adını bilen varsa söylerse sevinirim
inciri oldukça büyük ve siyah incir
ve senede iki kez incir veriyor haziran sonuna doğru başlıyor incir vermeye verince yeni incirler oluşuyor onlarda sonbaharda olgunlaşıyor
resimleri ekledim zaten şu an ilk vereceği incirler görünüyor
131340
131341
Sevgili plantae bahsettiğiniz siyah incir aşağıdaki incirlerden biri olabilirmi?

aliok1
20-03-2010, 16:49
(Buraya bu incir çeşidine ait fotoğrafı yüklemek istedim .Ama forum bir türlü yüklemiyor..En sonda yıldım .Fotoğraf yüklemekten vazgeçtim.Becerememişşin denilebilir. Daha önce foruma çok sayıda fotoğraf yükledim.)

bonsaisever
20-03-2010, 18:02
Bilgisayarınızdan mı yüklüyorsunuz, başka bir siteden mi?
Başka siteden foruma fotoğraf eklemeler kapatıldı.
Bilgisayarınıza yükleyip oradan ekleyin.

denizakvaryumu
20-03-2010, 22:23
Patlıcan incirinde döllenme için sineğe gerek var mıdır?

Samsunlu55
20-03-2010, 23:27
bu incirin adını bilen varsa söylerse sevinirim
inciri oldukça büyük ve siyah incir
ve senede iki kez incir veriyor haziran sonuna doğru başlıyor incir vermeye verince yeni incirler oluşuyor onlarda sonbaharda olgunlaşıyor
resimleri ekledim zaten şu an ilk vereceği incirler görünüyor
131340
131341
Sevgili plantae bahsettiğiniz siyah incir aşağıdaki incirlerden biri olabilirmi?

Sn. aliok1, bende merak ettim nasıl bir incir bu, avusturalya dutu gibi budanınca mı ikinci kez verime yatıyor?

aliok1
21-03-2010, 11:54
Sn. aliok1, bende merak ettim nasıl bir incir bu, avusturalya dutu gibi budanınca mı ikinci kez verime yatıyor?

Sevgili Sansunlu55,yukarıdaki mesajı plantae dostumuza yazmıştım.İncirinin yaz başı ve sonunda iki sefer ürün verdiğini ve adını bilmediğini belirtmiş geçmiş mesajlarında.Ona cevaben incirin cinsi şu tür olabilir demiştim.İncirin senede iki ürün vermesine gelince, Yel Lopu (İlkbahar Ürünü, bir sene önceki sürgünlerde meydana gelir).Yani bir sene önceki süren yarı odunsu sürgünler varya işte onların uçlarında mart-nisan ayı gibi minik incirler doğar ve haziran ayında bu incirler olgunlaşır.(ilk ürün)
131416
131417

ikinci ürün ise bu seneye ait taze sürgünler üzerinde oluşan ve ağustos-eylül gibi olgunlaşan iyi lop, yani ana üründür
131418
131419
131420

aliok1
21-03-2010, 16:47
Buda yellop meyvesi,dikkat edilirse geçen senenin sürgünü üstünde oluşmuş.Hazi
ran ayında olgunlaşacak.
131431

aliok1
21-03-2010, 17:00
Mesela buda iyi lop meyvesi...O seneye ait taze sürgünlerde oluşur.
131432
Buda yaz sonunda olgunlaşır.Bazı incir çeşitleri hem iyi lop hemde yellop meyvelerini olgunlaştırır.Umarım anlaşılır olmuştur.

Plantae
21-03-2010, 20:48
bu incirin adını bilen varsa söylerse sevinirim
inciri oldukça büyük ve siyah incir
ve senede iki kez incir veriyor haziran sonuna doğru başlıyor incir vermeye verince yeni incirler oluşuyor onlarda sonbaharda olgunlaşıyor
resimleri ekledim zaten şu an ilk vereceği incirler görünüyor
131340
131341
Sevgili plantae bahsettiğiniz siyah incir aşağıdaki incirlerden biri olabilirmi?

Sayın aliok1
İlgniz için çok teşekkür ederim.
Resimlerini yüklediğim incir yediveren bir çeşit (mor-siyah) olup benim ilgimi çeken en önemli özelliği meyvelerinin çok iri 100gr üzeri ve çok verimli olması.
Tat ise bildiğimiz incir aromasıyla birlikte farklı bir tada sahip olması.
Ayrıca -10 dereceye kısa süreli dayanabildiğini gördüm ötesini bilemiyorum çünkü anaç ağacımın bulunduğu bölge daha düşük sıcaklıklara inmiyor.
Geç bahar döneminde ağaçlar uyandıktan sonra görülebilecek aşırı soğuk ve donlar ilk ürünü etkileyebiliyor tüm diğer incir çeşitlerinde olduğu gibi.

aliok1
21-03-2010, 20:58
Sevgili plantae bu yediveren incirinizden ve diğer kaliteli incir çeşitlerinizden ben-
de yetiştirmek isterim.Umarım yardımcı olursunuz :D

Plantae
21-03-2010, 21:17
Sevgili plantae bu yediveren incirinizden ve diğer kaliteli incir çeşitlerinizden ben-
de yetiştirmek isterim.Umarım yardımcı olursunuz :D

Sayın Aliok1
Elimdeki çeşitlerden sizin için çelik aldım biraz geç çelik aldım işlerimden dolayı fakat tutacağını düşünüyorum.

aliok1
21-03-2010, 21:18
Sayın aliok1
İlgniz için çok teşekkür ederim.
Resimlerini yüklediğim incir yediveren bir çeşit (mor-siyah) olup benim ilgimi çeken en önemli özelliği meyvelerinin çok iri 100gr üzeri ve çok verimli olması.
Tat ise bildiğimiz incir aromasıyla birlikte farklı bir tada sahip olması.
Ayrıca -10 dereceye kısa süreli dayanabildiğini gördüm ötesini bilemiyorum çünkü anaç ağacımın bulunduğu bölge daha düşük sıcaklıklara inmiyor.
Geç bahar döneminde ağaçlar uyandıktan sonra görülebilecek aşırı soğuk ve donlar ilk ürünü etkileyebiliyor tüm diğer incir çeşitlerinde olduğu gibi.

Sevgili plantae,bu yediveren siyah incirinizin ilk ve son ürünleri arasında ne kadar bir boşluk oluyor?İlk ve sonraki meyveler arasında kalite,tat, büyüklük farkı falan
oluyormu?

aliok1
21-03-2010, 21:20
Sayın Aliok1
Elimdeki çeşitlerden sizin için çelik aldım biraz geç çelik aldım işlerimden dolayı fakat tutacağını düşünüyorum.

bu çelikleri şimdimi göndereceksiniz yoksa sonra tüplümü?

Plantae
21-03-2010, 21:29
bu çelikleri şimdimi göndereceksiniz yoksa sonra tüplümü?

Köklendikten sonra tüplü olarak göndereceğim.

Plantae
21-03-2010, 21:35
Sevgili plantae,bu yediveren siyah incirinizin ilk ve son ürünleri arasında ne kadar bir boşluk oluyor?İlk ve sonraki meyveler arasında kalite,tat, büyüklük farkı falan
oluyormu?

İlk ürün haziran sonu-temmuz ikinci ürün eylül-ekim civarları olgunlaşıyor gerçi bu iklime göre değişir akdeniz ege tarafında daha erken olgunlaşma olacaktır.
Meyveler arasında büyüklük farkı pek olmuyor.

aliok1
21-03-2010, 21:39
Köklendikten sonra tüplü olarak göndereceğim.

Teşekkürler.Galiba yanlış meslek seçmişim. Erbeyli incir araştırma ensitüsünde çalışmalıymışım. :p

aliok1
21-03-2010, 21:44
Sevgili plantae,özel mesajınızda da belirttiğiniz gibi bende ticari olarak değil,hobi amaçlı,iyi cins incir çeşitleri peşindeyim.Zaten memur olduğumuzdan bu işin ticaretiyle pek uğraşamayız.

Romantik
22-03-2010, 20:19
Sayın denizakvaryumu,

Gözlemlerime göre Patlıcan İncirinin döllenme problemi yok. Bakıyorsunuz dağ başında tek bir ağaç meyve vermiş.

Patlıcan incirinde döllenme için sineğe gerek var mıdır?

Samsunlu55
22-03-2010, 23:37
Sn. aliok1, çok açıklayıcı olmuş, teşekkürler. Peki hem önceki senenin sürgününde hemde o senenin sürgününde meyveye yatan çeşitlerimiz hangileridir?

aliok1
24-03-2010, 23:25
Sn. aliok1, çok açıklayıcı olmuş, teşekkürler. Peki hem önceki senenin sürgününde hemde o senenin sürgününde meyveye yatan çeşitlerimiz hangileridir?

Erkenci (Yellop Meyveleri Olgunlaşan) Çeşitlerİncelenen sofralık incir çeşit ve tiplerinden az sayıda da olsa bazılarının yellopmeyvelerinin gelişip olgunlaştığı izlenmiştir. Yellop meyveleri, bir yıl önceki sürgünlerindormant kalan uç gözlerinde oluşmaktadır. Bu nedenle sürgün uzunluğu ve sürgünüzerindeki boğum sayısı meydana gelen meyve sayısını belirleyen faktörler içinde enönemlisidir. Ayrıca San Pedro ve Adi tipe giren çeşitlerin birçoğunda tepe tomurcuğu-nun baskınlığı, İzmir tipindekiler kadar belirgin olmayıp alt gözlerden de yan dal20

oluşmakta ve ağaçlar daha çok çalımsı bir gelişme göstermektedir (Aksoy ve Can,1993),Yeilop meyvesi olgunlaştıran çeşitler, özellikle iyilop meyvelerinin olgunlaşmadönemi olan temmuz ve ağustos aylarında bağıl nemin % 90'ın üzerinde olduğuAkdeniz Bölgesi'nde ilk ürün için önerilmektedir (Şen ve ark., 1993). Yeilop ürünümeyveler Ege koşullarında, yıllara göre değişmekle birlikte, Haziran başı - Temmuz başıarasında olgunlaşmakta ve hasat, genellikle 10-15 gün içinde tamamlanmaktadır(Aksoy ve Can, 1993). Yeilop meyvelerini olgunlaştıran çeşitler yılda iki ürünverebilmeleri ve partenokarpi eğilimlerinin yanısıra sofralık incir satımında pazarlamasüresini uzatma ve erken dönemdeki boşluğu tamamlama açılarından büyük bir önemtaşımaktadır.Araştırma kapsamında incelenen incir çeşitleri içinde yeilop meyvesi oluşturançeşitler 1066 Yediveren, 235 Yediveren, 1019 Karabakunya, 1071 Karabakunya, 243Susak, 220 Dumanlı Kara, 1082 Akça Kim, 1089 Ufak Yeşil, 1042 Kocaana, 1013Beyaz Orak ve 1012 Siyah Orak olmuştur. Bu çeşitlerin yeilop meyvelerinin yanısıraiyilop meyvelerinin de dikkate alınabilmesi için Çizelge 9 hazırlanmıştır.Yeilop meyvelerinin olgunlaşma dönemleri gerek 1991 gerekse 1992 yıllarındaHaziran ayının son haftası ile Temmuz'un ilk haftası arasına rastlamıştır; Ancak belir-lenen çeşitlerin tümünün deneme koşullarındaki yeilop verimi (7-25 meyve/ağaç)ekonomik düzeyde olmamıştır. ¡Ik ürün meyvelerinin ekonomik olarak değerlendirildiğiBrezilya'da, sürgün gelişiminin meyve verimi üzerindeki etkisi dikkate alınarak dahafarklı bir budama şekli uygulanmaktadır (Pereira, 1981). Benzeri budama sistemininülkemiz koşullarında başarı ile uygulanması halinde yeilop meyvelerini olgunlaştırançeşitler, sofralık incir pazarlanması ve dışsatımında önemli bir yer tutabileceklerdir.Yeilop meyveleri az sayıda olmasına rağmen yapılan değerlendirmeler sonucuelde edilen bilgiler aşağıda verilmiştir:1066 Yediveren: Oldukça iri, mor renkli yeilop meyvelerine sahip, iyilop ürünü departenokarpik olan Adi (Common.) tip incir çeşitlerindendir.235 Yediveren: Kalın tablalı, iri, açık yeşil kabuk rengine sahip yeilop meyveleri olanve ikinci ürün meyveleri tutabilmeleri için mutlak döllenme isteyen ve bu özelliği ile SanPedro tipi incirler grubuna giren bir çeşittir. Turgutlu-Salihli (Manisa) yöresindeyayılmakta olan çeşit ile sinonim olduğu düşünülmektedir.243 Susak: Yeilop meyveleri iri ve koyu mor renklidir, ¡kinci ürün meyveleri parteno-karpiktir. Bu nedenle Adi tip içine girmektedir.

220 Dumanlı Kara: Hafif mor üst rengin oluştuğu yeşil yellop meyveleri vardır. Yellopmeyvelerinin irilikleri birörnek değildir. İkinci mahsul de partenokarpiktir.1082 Akça Kim: Oldukça erken olgunlaşan, orta İrilikte, boyunlu ve açık yeşil renkliyellop meyvelerine sahiptir. İkinci ürün partenokarpiktir.1089 Ufak-Yeşil: Küçük yellop meyveleri oluşturur ancak bunların bir kısmınınyumuşayıp olgunlaşmadığı görülmüştür. İkinci ürün partenokarpiktir.1042 Kocaana: Küçük fakat tatlı lası p olgunlaşabilen yellop meyvelerine sahiptir. İkinciürün meyvelerinin döllenme gereksinimi vardır (San Pedro tipi).Karabakunya: Orta irilikte, mor renkli yellop meyvelerine sahiptir, ¡kinci ürün döllenmeolmaksızın meyve bağlayabilir. 1019 ve 1071 kod numaralarına sahip olan tiplerin aynıçeşit olduğu düşünülmektedir.1012 Siyah Orak: Orta irilikte koyu mor renkli yellop meyveleri oluşturur, ikinci ürünpartenokarpiktir.1013 Beyaz Orak: Oldukça iri yeşil renkli yellop meyvelerine sahiptir. İkinci üründöllenme olmaksızın meyve bağlayamadığından San Pedro tipine girmektedir.Yellop Meyvelerini Olgunlaştıran İncir Çeşitlerine ait İyilopMeyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Name: PICT0628.jpg Views: 73 Size: 18.5 KB Meyve Şekli, meyve indeksibasık, 0.9-1.1 arasında küreselmıştır (Condit, 1941).(ortalama meyve eni/boyu) > 1.1 olanlarda, < 0.9 olanlarda uzun oval olarak tanımlan-2. Orta-erkenci ÇeşitlerOlgunlaşma grafikleri Şekil 8'de yer alan 230 Siyah, 232 Kocayemîş, 203 Morİncir, Siyah Meyveli ve 1100 ile Şekil 11' deki 235 Yediveren bu grup içinegirmişlerdir. Bu çeşitlerde olgunlaşma, 30-35 gün içinde tamamlanmaktadır Yediveren ve Siyah Meyveli'de ise olgunlaşma, diğer tüm çeşitlerden önce başlamak-

tadır. Bu nedenle olgunlaşma dönemleri daha uzun olmasına rağmen aynı grup içindeyer almıştır.Bu grupta yer alan çeşitlerin tümünde iyilop meyveleri döllenme istemektedir. Bunedenle verimi belirleyen asıl öğe, iteklemedir. Ancak yine de bu çeşitlerde verimibelirleyecek, sürgün üzerindeki ortalama meyve sayıları (üç yıllık ortalamalar) 230Siyah'ta 2.3, 232 Kocayemîş'te 4.3, 209 Mor İncir'de 5.6, Siyah Meyveli'de 2.6,1100'de6.6, 235 Yediveren'de 5.0 olmuştur. Görüldüğü gibi orta-erkenci grup içinde 235Yediveren, 209 Mor İncir ve 1100 daha verimli çeşitler olarak dikkati çekmektedir.Meyve kaliteleri yönünden Çizelge 10'da verilen kriterlere göre yapılan değerlen-dirmede, 235 Yediveren 846 toplam puanla tartılı derecelendirmede ilk sırayı almıştır.1100'ün toplam puanı 808, Mor ¡ncir'in ise 724 olmuştur. 235 Yediveren, iyilop ürünüdöllenme istemesine rağmen yellop meyvelerini de oluşturabilmesi, iyiloplarının kaliteli,erkenci ve yeterli sayıda olması nedeni ile bu grup içinde dikkati çeken bir çeşitolmuştur. 1100 ise tipik sarı kabuk renginin yanısıra çok verimli olmasına rağmenolgunlaşmasını çok kısa sürede tamamlaması nedeni ile üzerinde durulması gerekir.3. Orta-mevsim ÇeşitleriOlgunlaşma dönemleri 50-55 gün arasında değişen 401 Mor Özer, 403 Sultani,304 Akincir, 215 Midilli, 1086 Mor Lop, 219, 243 Susak, 239 İsyemez, Göklop, 326Tarak, 1085 Lop Yemişi, 220 Dumanlı Kara, 1095,1111 ve 1034 Sakız orta mevsimçeşitleri olarak değerlendirilmiştir. Bu çeşitlerden 1034 Sakız, yaklaşık 35 gün sürenolgunlaşma periyodu ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Ancak olgunlaşmanın orta-erkenci-lerden daha geç başlaması nedeni ile orta mevsim grubuna girmiştir. 219, Susak,İsyemez, Göklop, Tarak, Dumanlı Kara ve 1095'te olgunlaşma, benzer bir seyir izlemiş-tir. Ancak bunlardan 1095'te zaten daha geç başlayan olgunlaşma, dönem başındaoldukça yavaş gelişmiştir. Dumanlı Kara'da olgunlaşma, erken başlamasına rağmendönem sonuna doğru hızını kaybederek devam etmiştir. Bu gruba giren çeşitlerdeolgunlaşmanın ilerlemesi benzer bir durum göstermiştir (Şekil 9,10 ve 11).1991 -1993 yılları arasında üç yıllık ortalamalara göre saptanan sürgün üzerindekimeyve sayıları dikkate alındığında, orta mevsim olgunlaşan çeşitlerden Sultani 7.7,Tarak 7.0,1111 5.9, Akincir ve 1086 Mor Lop 5.7 ile ilk sıraları paylaşmışlardır. Sürgünüzerinde ortalama 3.8 meyve ile 1095 ve 4.0 ile 219 grup içinde en verimsiz çeşitlerolmuştur. Ancak orta mevsim çeşitlerinin ortalama meyve sayıları diğer gruplara oranladaha yüksektir.
ALINTIDIR..

aliok1
25-03-2010, 22:13
Torosan inciri
132128

denizakvaryumu
26-03-2010, 07:50
Torasan inciri ile patlıcan incirini karşılaştırırsak hangisi daha lezzetlidir?

Eğer patlıcan inciri torasandan daha lezzetli ise torasan neden üretilmeye devam ediliyor?

tropik
26-03-2010, 16:28
Syn Denizakvaryumuna katılıyorum hangi çeşit daha çok tutuluyor. Patlıcan incirimi Torosan incirimi?

Romantik
26-03-2010, 17:02
Torasan inciri ile patlıcan incirini karşılaştırırsak hangisi daha lezzetlidir?

Eğer patlıcan inciri torasandan daha lezzetli ise torasan neden üretilmeye devam ediliyor?

Patlıcan İnciri yaş iken yemeye en uygun çeşitlerinden biridir.

Torasan İnciri ise daha çok reçellik olarak tüketilir.

Başka birde farkı yoktur.

Samsunlu55
26-03-2010, 19:53
Her açıdan patlıcan inciri...

karayemiş
27-03-2010, 18:02
evet bende katılıyorum her açıdan patlıcan inciri daha lezzetlisini hiç tatmadım tabi sadece tat değil aromasıda mükemmeldir

nariçi
27-03-2010, 20:14
Çeşidini bilmiyorum, Gaziantep Sarıgüllük Mah. cadde kenarında bahçeden sarkan siyah incirden çelik almıştım. İki tane yoğurt kabında yaprak açmaya başladı. İncirleri olunca öğreneceğiz.

Plantae
27-03-2010, 20:14
Buda yellop meyvesi,dikkat edilirse geçen senenin sürgünü üstünde oluşmuş.Hazi
ran ayında olgunlaşacak.
131431

Sayın aliok1
Bu resimdeki incirin çeşidi nedir acaba ?
Ayrıca resim yeni çekilmiş bir fotoğraf mı ?

aliok1
28-03-2010, 11:05
Sayın aliok1
Bu resimdeki incirin çeşidi nedir acaba ?
Ayrıca resim yeni çekilmiş bir fotoğraf mı ?

Bu incirin çeşidini bilmiyorum.Bizim mahallede bir evin bahçesinde mevcut.Fotoğ
rafı 21 mart'ta çekmiştim.Haziran ayının ortalarında oluyor.

zappie
28-03-2010, 11:18
Haziran ayinda incir .... Nerede bizim buralarda ....

denizakvaryumu
02-04-2010, 11:37
http://urun.gittigidiyor.com/Erkenci-Incir-Tohumu-alisverissyap_W0QQidZZ25099144

Tohumdan incir yetiştiren var mı? :D

aliok1
02-04-2010, 19:18
Geçengün Erbeyli incir araştırmadan bir bayanla görüştüm,bana çekirdekten biten
incirin yarı yarıya erkek incir veya kendi cinsi olan incir olarak çimleneceğini söyledi.Doğru olabilirmi acaba?

bahtiyar02
02-04-2010, 20:24
Tohumdan incir yetiştirdim. Hatta çok ilginçtir kendisi yetişti.Benim saksılardan ikisinde 2 adet yetişti.Ancak çekirdekten yetişen incirin meyve verdiğine rastlamadım.Çoğunlukla çelikle veya köklü yan sürgünlerden çoğaltılıyor.

aliok1
02-04-2010, 20:38
Dün ve bugün köydeydimİncir çelikleri sürgün verme aşamasında..

133568
133569
133570

nariçi
02-04-2010, 20:39
Sayın Bahtiyar02, büyüsünler de bonsai yaparsınız.

Samsunlu55
04-04-2010, 21:56
bu incirin adını bilen varsa söylerse sevinirim
inciri oldukça büyük ve siyah incir
ve senede iki kez incir veriyor haziran sonuna doğru başlıyor incir vermeye verince yeni incirler oluşuyor onlarda sonbaharda olgunlaşıyor
resimleri ekledim zaten şu an ilk vereceği incirler görünüyor


Sn. aliok1, siz bir incirin iki sefer meyve verdiğini söylediğinizde şaşırmıştım meğersem patlıcan inciride iki kez meyve veriyormuş:eek: Bu zamana kadar böyle bir şeyi nasıl farketmedim bilmiyorum, hiç aklıma gelmedi haziranda incirin üstünde olgunlaşmış incir varmı diye bakmak. Bugün telefonla birçok resim çektim çoğu yakın çekimden bulanık çıkmış, biraz belirgin olan resimler aşağıda...

133927
133928
133929
133930

Plantae
04-04-2010, 22:39
Sn. aliok1, siz bir incirin iki sefer meyve verdiğini söylediğinizde şaşırmıştım meğersem patlıcan inciride iki kez meyve veriyormuş:eek: Bu zamana kadar böyle bir şeyi nasıl farketmedim bilmiyorum, hiç aklıma gelmedi haziranda incirin üstünde olgunlaşmış incir varmı diye bakmak. Bugün telefonla birçok resim çektim çoğu yakın çekimden bulanık çıkmış, biraz belirgin olan resimler aşağıda...

133927
133928
133929
133930

Sayın Samsunlu55

Şu anda patlıcan inciri üzerinde görülen incirler biraz daha büyüdükten sonra dökülmeye başlayacaktır.Yani ilk meyvesini olgunlaştıramayacaktır.

aliok1
05-04-2010, 14:57
Sayın Samsunlu55

Şu anda patlıcan inciri üzerinde görülen incirler biraz daha büyüdükten sonra dökülmeye başlayacaktır.Yani ilk meyvesini olgunlaştıramayacaktır.

Sevgili Plantae patlıcan incirinin ilk ürünü olan incirler dökülüyorsa demekki o incirler tozlanmaya ihtiyaç duyuyor.Tozlanma olmayıncada dökülüyor.Benim tahminim böyle, eğer dediğiniz doğruysa..

Samsunlu55
05-04-2010, 20:10
Sayın Samsunlu55

Şu anda patlıcan inciri üzerinde görülen incirler biraz daha büyüdükten sonra dökülmeye başlayacaktır.Yani ilk meyvesini olgunlaştıramayacaktır.

Sn. Plantae, bende böyle birşey olacağını sanıyorum çünkü haziranda olgunlaşmış incir hiçbir şekilde görülmemiştir. Önceki yazılar kafamı karıştırdı bir şüpheye düştüm önceden bu ayda patlıcanda çıkan küçük incirlerede hiç dikkat etmediğimden acaba dedim. Teşekkürler...

Samsunlu55
05-04-2010, 20:11
Sevglili Samsunlu55 konumuzla alakası yok ama,fotoğraf makinesiyle yakın plan çekimleri yaparken ,makinenin makro fokus ayarını etkin hale getirmeniz gerekir.
Aşağıda makro fokus açık ve kapalıyken aynı uzaklıktan çekilmiş iki fotoğraf arasındaki fark, ilk fotoğraf bulanık, ikinci fotoğraf net
Makro fokus kapalı iken
134137
Makro fokus açık iken
134138
Makro fokus'un fotoğraf makinesinde aktif edilmesi
134140

Açıkladığından dolayı teşekkür ederim, çekilen fotoğraflar telefondan çekilmişti ondan yaşandı bu durum;)

Plantae
05-04-2010, 21:43
Sn. Plantae, bende böyle birşey olacağını sanıyorum çünkü haziranda olgunlaşmış incir hiçbir şekilde görülmemiştir. Önceki yazılar kafamı karıştırdı bir şüpheye düştüm önceden bu ayda patlıcanda çıkan küçük incirlerede hiç dikkat etmediğimden acaba dedim. Teşekkürler...

Şunu da belirtmeden geçmeyelim bölgemizde ilk meyvesini Haziran ayının sonlarına doğru olgunlaştıran ve yılda iki kez meyve veren yediveren incir çeşitleride mevcut.

zappie
05-04-2010, 22:00
Şunu da belirtmeden geçmeyelim bölgemizde ilk meyvesini Haziran ayının sonlarına doğru olgunlaştıran ve yılda iki kez meyve veren yediveren incir çeşitleride mevcut.

Peki yenebilen meyveler mi bunlar ? :confused:

aliok1
05-04-2010, 23:45
Karadenizli arkadaşlar aşağıdaki incir fotoğrafları patlıcan incirine mi ait acaba?
134227
134228
134229

zappie
06-04-2010, 00:14
2. ve 3. resim kesinlikle. 3. resim istahimi kabartti, mukemmel bir ornek.

aliok1
06-04-2010, 00:26
İncir fidanı temin etmek isteyen arkadaşlar, buyrun bakalım çeşit çeşit incir fidanı,bu sene geçti artık ama seneye bu kaliteli incir fidanı çeşitlerinden temin
edebilirsiniz.İşte link:
http://basakfidancilik.com/urun_list.asp?KAT=15

aliok1
06-04-2010, 20:39
Üşenmeden gidip çatıdaki incir çeliklerinin fotoğraflarını çektim.Çeliklerin yandal sürgünlerini ve küçük yeni doğan meyvelerini koparttım.Sadece çeliğin üst göz sürgününü bıraktım.
134461
134462
134463
134464
134465

Samsunlu55
06-04-2010, 23:04
2. ve 3. resim kesinlikle. 3. resim istahimi kabartti, mukemmel bir ornek.

1. resimdekide patlıcan olabilir büyük kayaların üzerlerinde biten incirlere yapılan aşılarda meyve daha küçük olabilmekte, fakat daha tatlı olur;)

zappie
07-04-2010, 09:33
Adamlarin 80 cesit beyaz inciri var, hepsi ayni gibi gorunuyor bana. Biz de biraz yaratici olalim her gordugumuz mor incire patlican demeyelim. Samsun Karasi, Kerimbey .... gibi. Buradan Karadeniz ( Gelemen ) Tarimsal Arastirmalar Enstitusunu isim tesciline davet ediyorum. Incirine sahip cik ey Samsunlu! =)))))

Samsunlu55
07-04-2010, 17:33
Adamlarin 80 cesit beyaz inciri var, hepsi ayni gibi gorunuyor bana. Biz de biraz yaratici olalim her gordugumuz mor incire patlican demeyelim. Samsun Karasi, Kerimbey .... gibi. Buradan Karadeniz ( Gelemen ) Tarimsal Arastirmalar Enstitusunu isim tesciline davet ediyorum. Incirine sahip cik ey Samsunlu! =)))))

Resimdeki incirler patlıcan inciri gibi görünüyor, Samsun karası veya Kerimbey'i birbirinden ayırt etmek zordur. Kerimbey'de her sene yollarda satılan incirler ve festivale katılan incirler patlıcan inciri olarak sınıflandırılır, ayırt etmek zordur...

bahtiyar02
07-04-2010, 18:05
Sayın Bahtiyar02, büyüsünler de bonsai yaparsınız.

sevgili dostum balkon seram ve tarlamdaki bahçemle uğraşmaktan fırsat bulsam olurda zamanım yok.
saygılar

aliok1
10-04-2010, 10:47
Kurutulmuş ve taze haldeki incir meyveleri

135309

nariçi
10-04-2010, 11:28
Harika bir tablo, hangi yörenin veya ülkenin incirleri bunlar?

aliok1
10-04-2010, 11:52
Harika bir tablo, hangi yörenin veya ülkenin incirleri bunlar?

Fotoğrafa bakınca bu incir çeşitleri, ülkemizde yetiştirilen sarılop,bursa siyahı,mor güz,susak,dumanlı kara gibi incir çeşitlerine ait gibime geliyor.

aliok1
10-04-2010, 21:04
Bu incirlerde patlıcan inciri galiba...

135442

aliok1
13-04-2010, 15:39
Yeni diktiğim incir çeliklerini karıncalar istila etmiş.Neden acaba?Çeliklere zararları olurmu

136030

136031

136032

136033

136034

balbay
13-04-2010, 18:28
Gelecek yıl için yedi veren siyah(mor) incir çeliği isteyen arkadaşlar için ikişer çelik üzerinden en fazla 50 kişiye Alaçatı yerli incir çeliği gönderebilirim.

Kış ayların da sıkça don gören ve eksi 5 C derece nin altını gören yerler de yetişmesi çok zor. Lütfen buna göre istekte bulununuz.

aliok1
14-04-2010, 00:10
Gelecek yıl için yedi veren siyah(mor) incir çeliği isteyen arkadaşlar için ikişer çelik üzerinden en fazla 50 kişiye Alaçatı yerli incir çeliği gönderebilirim.

Kış ayların da sıkça don gören ve eksi 5 C derece nin altını gören yerler de yetişmesi çok zor. Lütfen buna göre istekte bulununuz.

Sevgili balbay, kargo ücreti bana ait olmak üzere,gelecek yıl sizden bu incir çeliklerinden rica edebilirmiyim?Daha önceleri forumdaki arkadaşlar olan Romantik,Güler,Lilium,Necipa dan değişik incir çelikleri tedarik ettim.Sağ olsunlar beni kırmayıp gönderdiler.Paylaşımınız için teşekkürler.

aliok1
14-04-2010, 00:16
Değişik incir çeşitleri...

136129

136140

136141

136142

136143

aliok1
14-04-2010, 21:51
Yeni diktiğim incir çeliklerini karıncalar istila etmiş.Neden acaba?Çeliklere zararları olurmu

136030

136031

136032

136033

136034

Bugün karıncaların neden incir çeliklerine döndüğünü buldum.İncirlerin yeni süren sürgünlerinin arasına küçük sinekçikler yumurta bırakıyor.Karıncalarda bu yumurtalara dönüyor. Yumurtaların bazıları çok küçük yaprak bitlerine dönüşmüşler.Karıncalar bu yaprak bitlerine niye döner ki.Kimyasal mücadele gerekli..

denizakvaryumu
15-04-2010, 07:49
Karınca ve yaprak biti ortak menfaatleri gereği böyle bir birliktelik kuruyorlar.

Karıncalar yaprak bitinden besin alıyor karşılığında onu koruyor.

denizakvaryumu
15-04-2010, 07:50
Değişik incir çeşitleri...

136143

Bu kadar siyahını da hiç görmedim, bu incirin türü nedir?

aliok1
15-04-2010, 22:30
Bu kadar siyahını da hiç görmedim, bu incirin türü nedir?

Bazı incir çeşitlerinin fotoğraflarını yabancı sitelerden alıyorum.İsmini bilmiyorum.

nariçi
15-04-2010, 22:48
Arkadaşlar kuru incirlerin genel de siyah incirlerden (kara haylik) yapıldığını görmedim. Siyah incirlerinde kurusunu yapan veya kurusu yapılan siyah incir varmıdır?

aliok1
15-04-2010, 22:56
Arkadaşlar kuru incirlerin genel de siyah incirlerden (kara haylik) yapıldığını görmedim. Siyah incirlerinde kurusunu yapan veya kurusu yapılan siyah incir varmıdır?

Kurutmalık siyah incir çeşitleri Dumanlıkara ve Susaktır.İncir (ficus carica) bölümünün ikinci sayfasında bu iki incir çeşidinin ve diğer incir çeşitlerinin fotoğraf ve bilgilerini bulabilirsiniz.

aliok1
22-04-2010, 00:14
Olgunlaşmaya başlayıp ,hafiften renk değiştirmiş Bursa siyahı inciri...

137887

Romantik
22-04-2010, 14:57
Olgunlaşmaya başlayıp ,hafiften renk değiştirmiş Bursa siyahı inciri...

137887

Dostum,

Resimdeki Bursa Siyah İncirinin, resmi güncelmi,

Yoksa resim eskimi,

aliok1
22-04-2010, 15:09
Sevgili Romantik,Bursa siyahı inciri fotoğrafını netten bulup yükledim.Afedersiniz resimin eski veya yeni olması neyi değiştirirki.Bu soruyu neden sorduğunuzu anlamadım.

Romantik
22-04-2010, 15:29
Sevgili aliok1,

Acaba dedim, Bursa Siyahı bu kadar erkenmi meyve veriyor diye düşündüğümden, resimi sordum,

Sevgili Romantik,Bursa siyahı inciri fotoğrafını netten bulup yükledim.Afedersiniz resimin eski veya yeni olması neyi değiştirirki.Bu soruyu neden sorduğunuzu anlamadım.

Romantik
22-04-2010, 15:31
Sevgili Dostum,

İncir konusunda uzman olduğundan böyle sordum,

Bizim yörenin incir çeşitleri yeni yeni uyanmaya başladı.

aliok1
22-04-2010, 15:36
Sevgili romantik bizim ege şartlarında bursa siyahı ağustos başı gibi olur.Hasadı uzun sürer.Gerçekten çok kaliteli bir incirdir.Tadı ve aroması harikadır.Saygılar.

aliok1
22-04-2010, 15:52
Noa isimli üyenin yüklediği bursa siyahı inciri
137997

Güler hanımın yüklediği bursa siyahı

137998

137999


Buda başka bir bursa siyahı fotoğrafı

138000

aliok1
22-04-2010, 21:04
Bursa siyah incirine ait fotoğraflar

138110

aliok1
22-04-2010, 21:05
138111

aliok1
22-04-2010, 21:05
138112

aliok1
22-04-2010, 21:07
138114

aliok1
22-04-2010, 21:07
138115

aliok1
22-04-2010, 21:08
138116

aliok1
22-04-2010, 21:17
138119

aliok1
22-04-2010, 21:19
138122

aliok1
22-04-2010, 21:21
edit

balbay
22-04-2010, 21:21
Ben siyah incirimin bol olduğu yıllarda hem kurutma hem sirke hem şarap-rakı hem de pestilini yapıyorum.

kurutulmuşu çok parlak ve yağlı görünümde oluyor. Sizlere yaz boyunca beyaz ve siyah incirlerimin şekil ve şemallerini fotoğrafları ile yayınlamak istiyorum. <erkek incir veren beyaz türlerim de var, erkeğe yatmadan direk verime geçen, yılda iki ürün aldığım türlerim de var. Ben meyve cinslerini pek bilmem. Bildiğim tek şey, meyvesini beğendiğim ağacı mutlaka edinirim))

Siyah nar, çekirdeksiz nar, Avustralya dutu, siyah, beyaz, bardacık incir, badem, kayası( kayısı da diyorlar))) sakız ağacı, şefdeli( Sevgili Aziz Nesin kulakların çınlasın, ölmedin biliyorum)

Elimden gelen budur, ama adım HIdır değildir.

nariçi
22-04-2010, 22:13
İncir uzmanlarını tanımış oluyoruz.;):D

Samsunlu55
22-04-2010, 22:41
Şöyle bir karşılaştırmaya tabi tutsak hangisi daha avantajlıdır.

Patlıcan inciri mi:confused: Bursa siyahı mı:confused:

Bursa siyahını hiç yemedim, görmedim o yüzden karşılaştıramıyorum. Her iki ağacıda tanıyanlar iki ağacı karşılaştırabilir mi:confused: İkisi arasındaki farklılıklar nelerdir:confused: Patlıcan inciri kadar yağmurlara toleransı var mıdır:confused: Son yıllarda adı duyulmaya başlayan bursa siyahı Karadeniz bölgesinde patlıcan inciri gibi veya daha iyi uyum sağlıyabilir mi:confused:

Şevket Yaşar
22-04-2010, 23:41
Patlıcan inciri ile Bursa siyah incirini aynı anda yediğinizde farkı anlayabilirsiniz.Lezzet bakımından patlıcan inciri daha üstün.Bursa siyahı nakliyeye dayanıklı ve ihraç imkanı olan bir tür.Patlıcan inciri nakliyeye pek dayanıklı değil.

aliok1
24-04-2010, 00:07
SAMSUN BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN İNCİRLER:

Beyaz İncir
Tabak İnciri
Uzun Patlıcan İnciri
Kısa Patlıcan İnciri
Yeşil patlıcan inciri
Patlıcan inciri
Kara incir
Şeker İnciri
Sarı İncir vs. dir

Samsunlu arkadaşların bu incirler hakkında bilgisi varmı acaba?

Samsunlu55
24-04-2010, 22:45
Beyaz incir dediği bizimde beyaz incir diye tabir ettiğimiz patlıcan inciri satılırken birkaç kasada ondan getirilir. Tabak inciri fazla bulunmamakta, burda ismi olmayan orak inciride az miktarda yetiştiriliyor. Kara incir dediği Samsun karası olabilir.

Oğuz Karsan
30-04-2010, 21:54
Merhaba.

Geçen hafta, Bayramiç'teydim. Arkadaşımın Siyah İncirlerini budayıp, çeliklerini köklenmek üzere toprağa soktuk. Köklerin çoğalması ve iyi tutması için de köklendirme serumu yapıp iyice suladık.


140437


140441


140442


140443


Bu arkadaşımın kullandığı köklendirici serum


140444


Bu da Siyah İncirlerden biri. Bu sene İncir çok olacağa benzer. Ağaçlar çok neşeli.


Saygılar

aliok1
07-05-2010, 15:23
Bu fotoğraflarda köyde köklendirmeye çalıştığım incir çelikleri

142122

142123

142124

142125

aliok1
07-05-2010, 15:46
İNCİR – YABANARISI İŞBİRLİĞİ


Borneo'da yetişen boğazlayan türü incir ağacı, bir tür yabanarısı ile ortak bir yaşam sürdürür. İncir, yabanarılarının yumurtaları için güvenli bir barınaktır. Buna karşılık yabanarıları da polenlerini taşıyarak incirin döllenmesine yardımcı olurlar. İncirin olgunlaşması ile birlikte incirin içine bırakılmış olan yabanarısı larvaları da olgunlaşır. Haftalar sonra yumurtalardan kanatsız ve kör olan erkek yabanarıları çıkar. Erkek arılar çiçeğin dişi organının duvarlarını açarak içeriye girer ve burada bulunan dişi yabanarısı ile çiftleşirler. Erkek yabanarısının kısa hayatındaki son görevi eşi için bir çıkış tüneli açmaktır. Erkekler genellikle yüzeye çıkar çıkmaz ölür. Hamile dişi yabanarısı yumurtalarını bıraktığı incirin içinde bulunan erkek çiçekten aldığı polenleri taşıyarak birbirine bağlar. Bulunduğu ağaçtan başka bir tanesine doğru uçarak, olgunlaşmamış incirin alt kısmındaki dişi organın bulunduğu yere girer. İncirin içindeki labirentler boyunca ilerler. Yumurtalığının ulaştığı her çiçeğin dişi organına bir yumurtasını bırakır ve çiçeğin polenlerini her yere sürer. Dişi yabanarısı da erkek gibi görevini tamamladığında ölür. Bir süre sonra dişi yabanarısının bıraktığı yumurtalardan yeni yabanarıları çıkar. Bunlar da polenlerle kaplı olarak daha önce erkek yabanarısı tarafından açılan tünelden dışarı çıkarlar. Ve üreme zincirine devam etmek için başka bir incire geçerler.

bahtiyar02
07-05-2010, 15:47
Sevgili aliok1;
185. mesajdaki incir yöremizde kabak inciri adıyla bilinir.Yeşil renginde olanda var.Çok tatlı ve erkenci bir tür. Bu yıl köklü 3 adet yeşil türünden tarladaki bahçeme diktim.
Saygılar

aliok1
07-05-2010, 16:00
185.mesajda bir kaç çeşit incir çeşidi var hangisi anlayamadım.Fotoğraflar yabancı bir siteden alıntıdır.

nariçi
07-05-2010, 18:46
Sayın aliok1, çok güzel anlatmışsınız.
Bu durum bütün incir türlerinde ve bölgeler de geçerli mi?

aliok1
07-05-2010, 21:23
Sayın aliok1, çok güzel anlatmışsınız.
Bu durum bütün incir türlerinde ve bölgeler de geçerli mi?

Partonokarpik(döllenme oluşmadan meyve tutumu sağlayan )incirler hariç hep böyledir.

denizakvaryumu
07-05-2010, 21:31
Döllenme oluşmadan meyve tutumu sağlayan ve Türkiye'de fidanlarını kolaylıkla bulabileceğimiz hangi incirler var?

aliok1
07-05-2010, 23:21
1-Adi tip: Her iki mahsul meyvesi de döllenme olmaksızın gelişip olgunlaşabilir.
(Örnek:siyah orak inciri)

2-San Pedro Tipi: Yellop (ilkbahar mahsulü) döllenme olmadan da gelişip olgunlaşabilir.İyilop (yaz mahsulü) döllenme gerektirir.

(Örnek:Beyaz orak inciri)

3-İzmir tipi: Her iki mahsul de meyve tutumu için mutlak döllenme ister. Bu nedenle ilkbahar mahsulü, o dönem çiçek tozu bulunmadığı için dökülür. Bazı yıllarda az sayıda ilkbahar meyvesine rastlanabilir. Ekonomik olan yaz ürünü meyveleridir. Önemli çeşitlerimiz Sarılop ve Bursa Siyahı bu gruba girmektedir.

bahtiyar02
08-05-2010, 09:51
185.mesajda bir kaç çeşit incir çeşidi var hangisi anlayamadım.Fotoğraflar yabancı bir siteden alıntıdır.

Resimdeki işaretlediğim incirler.
Saygılar

denizakvaryumu
09-05-2010, 23:47
1-Adi tip: Her iki mahsul meyvesi de döllenme olmaksızın gelişip olgunlaşabilir.
(Örnek:siyah orak inciri)

2-San Pedro Tipi: Yellop (ilkbahar mahsulü) döllenme olmadan da gelişip olgunlaşabilir.İyilop (yaz mahsulü) döllenme gerektirir.

(Örnek:Beyaz orak inciri)

3-İzmir tipi: Her iki mahsul de meyve tutumu için mutlak döllenme ister. Bu nedenle ilkbahar mahsulü, o dönem çiçek tozu bulunmadığı için dökülür. Bazı yıllarda az sayıda ilkbahar meyvesine rastlanabilir. Ekonomik olan yaz ürünü meyveleridir. Önemli çeşitlerimiz Sarılop ve Bursa Siyahı bu gruba girmektedir.

Bu durumda siyah orak inciri favori incirim oldu :)

aliok1
10-05-2010, 00:33
Bu durumda siyah orak inciri favori incirim oldu :)

Sayın deniz akvaryumu,siyah orak incirinin eksi yönlerinide belirteyimde ona göre karar verin
1-küçüktür
2-tadı yavandır
3-hasat sonrası çabuk tüketilmelidir.(dayanıksızdır)

Artı yönleri ise
1-Partonekarpiktir yani döllenme olmadan meyve verebilir
2-Turfanda yani erkenci bir çeşittir
3-yellop ve iyilop olmak üzere iki ürün alınabilir( ilk ürün Haziranda,ikinci ürün ağustosta)

aliok1
12-05-2010, 20:19
Patlıcan inciri

143697

aliok1
09-06-2010, 17:03
Sevgili seyyah53'ün göndermiş olduğu incir çeliği...
151350
151351
151352

Romantik
12-06-2010, 13:51
Patlıcan inciri

143697

Bizim bölgelerimizin favori İnciri,

Sınırlı sayıdada olsa üretimini yaptık.

aliok1
04-08-2010, 20:48
Dün ve bugün köyde idim.Bursa siyahı incirleri olmaya başlamış.Bu incirlerde çok tatlı ve lezzetli olur.Yanlız bizim incirlerde son bi kaç yıldır iç lerinde bozulma yapmaya başladı.Normalde bursa siyahı böyle yapmaz.Ben erkek incirlerden çıkan incir sineklerinin erkek incirin meyvesindeki bir hastalığı döllenme için bursa siyahına girdiği zaman bursa siyahına bulaştırdığı kanısındayım.Yoksa Bursa siyahının içi çok harika olur .Yemeye doyamazsınız.

164222
164223
164224
164225
164226

aliok1
04-08-2010, 20:49
164227
164228
164229
164230
164231

aliok1
04-08-2010, 20:51
164232
164233
164234
164235
164236

aliok1
04-08-2010, 20:52
164237
164238
164239
164240
164241

aliok1
04-08-2010, 20:53
164242

aliok1
04-08-2010, 21:52
Bursada daha siyah incirlr olmamıştır herhalde.

Samsunlu55
04-08-2010, 23:35
Yanlız bizim incirlerde son bi kaç yıldır iç lerinde bozulma yapmaya başladı.Normalde bursa siyahı böyle yapmaz.Ben erkek incirlerden çıkan incir sineklerinin erkek incirin meyvesindeki bir hastalığı döllenme için bursa siyahına girdiği zaman bursa siyahına bulaştırdığı kanısındayım.

Bursa siyahı ileklemeye ihtiyaç mı duyuyor:confused:

aliok1
05-08-2010, 00:15
Evet ileklemeye gerek duyduğu söyleniyor.Bu iş ****** profosyenelce yapılmıyor.Sağda solda tek tük kendiliğinden biten erkek incir ağaçları var.Bunlar sayesinde.Yani bilinçli yapılan birşey yok.Erkek incirin içindeki bir fungal hastalığın ilek arıları vasıtası ile Bursa siyahına geçtiğini tahmin ediyorum.Daha önce bu incirlerde böyle bir hastalık yoktu.Yemesine doyum olmazdı.

Samsunlu55
05-08-2010, 00:18
Bence bir resim ekleyin belki bozulmanın neden kaynaklandığını bilen birileri çıkar.

aliok1
05-08-2010, 00:31
Keşke köyde fotoğrafını çekseydim içinin.Böyle incirin içi saramya başlayıp siyahımsı yeşilimsi bir(yosun gibi) bir renk alıp hafiften kokuyor.Olgunlaşma ilerledikçe meyve ekşimeye kokmaya başlıyor.Önceki yıllardaki albenili kırmızı içrengi ve güzel tadı yok.

Samsunlu55
20-08-2010, 00:08
20 gün yazmıştım(günün tarihine bakmadan) fakat ilk inciri ay başından önce tadamayız.

Samsun Tarım (http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/bahce/incir.pdf)'ın sitesinden alıntı:

SAMSUN BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN İNCİRLER

Beyaz İncir
Tabak İnciri
Uzun Patlıcan İnciri
Kısa Patlıcan İnciri
Yeşil patlıcan inciri
Patlıcan inciri
Kara incir
Şeker İnciri
Sarı İncir vs. dir.
Tüm tipler halkımız tarafından beğeniyle tüketilmekle birlikte bölge halkı tarafından daha çok bilinen ve tüketilen patlıcan inciri muhteşem bir damak zevkine sahip olan Türk halkının bu arzusuna cevap verebilecek özelliklere sahiptir. Ortalama meyve ağırlıkları 50 g civarında olup, SÇKM içerikleri %20 civarında bulunmakta renkleri tam mordan açık mora kadar değişmektedir.
Sofralık ve reçellik olarak tüketilmektedir. Bölgemizde siyah taze incirin kesim tarihi iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte genelde Eylül ayının ilk haftasına denk düşmektedir.

Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister. Samsun İlinin uzun yıllar yıllık ortalama sıcaklığı 140C civarında olup, Temmuz ve Ağustos aylarında 230C ve üzerine çıkmaktadır. İncir ağacının istediği optimal yağış yıllık 625 mm‘dir. 550 mm’nin altına düştüğünde sulanması gerekir. Samsun İlinin yıllık ortalama yağış miktarı uzun yıllar ortalaması 735 mm‘dir. Hava bağıl nemi kurutmalık incirler için %50’nin altında olması gerekir. Samsun İlinde Uzun yıllar yıllık nispi nem ortalaması %63 civarındadır.

İncir ağacı toprak istekleri bakımından çok seçici değildir. Çok nemli topraklar hariç her toprakta, kayalıklarda, taşların yarıklarında hatta bitkiler üzerinde bile yetişir.Derin, kumlu-tınlı, yeterli organik madde ve kirece sahip topraklar ister. İncir ağacı kireççe zengin topraklarda iyi gelişebilir. PH 6 – 7,8 olan nötr ve nötre yakın topraklar uygundur. Samsun İlinde toprakların %65 civarındaki topraklar killi-tınlı yapıya sahip olup %40 civarı ( PH 6,6–7,5) nötr ve %30 civarı ise ( pH 7,5 den büyük) alkali reaksiyona sahiptir.

Bölgemizde çok sayıda incir tipi olmakla birlikte yöre halkı tarafından benimsenen ve Pazar değeri bulunan incir yöresel adı patlıcan inciri olarak bilinenidir.

Tekkeköy Tarım'ın sitesinden alıntı:

Kutlukent Beldemizde kapama incir bahçeleri yaygın olup burada yetiştirilen incirler tüketiciler tarafından lezzet ve gösteriş bakımından beğeni kazanmayı hak edecek derecede kaliteli ve lezzetli incirler yetiştirilmektedir. Üreticiler incirlerini Samsun Halinde, karayolunun kenarına kurdukları tezgahlarda ve bahçelerine gelen tüccarlara satmak suretiyle değerlendirmektedirler. Kutlukent Belediyemiz incir üretimini teşvik etmek ve yöre incirini tüm Türkiye' ye duyurabilmek maksadıyla İncir festivali düzenlemektedir. Festivale yöre insanı büyük ilgi göstermekte dereceye giren incir sahiplerine çeşitli hediyeler verilmektedir.

Son 3-4 haftadır Türkiye'yi etkisi altına alan sıcaklardan dolayı patlıcan inciri bu sene normalden 10 gün önce hasat edilmeye başlandı. İki gün önce 2 incir kopardım bugün gittiğimde ise kovayı doldurdum. Yol kenarındaki tezgahlarda kuruldu, sezon başladı...

166733
166734
166735
166736
166737

Samsunlu55
20-08-2010, 00:14
Arılar ve kuşlar zaman kaybetmeden faydalanmaya başlamışlar...

166747
166748

aliok1
20-08-2010, 17:24
Sayın samsunlu55 patlıcan incirinin içininde fotoğraflarını yayınlayabilirmisiniz.Bu incirin tad ve aroması nasıl acaba?

Samsunlu55
22-08-2010, 22:23
İç fotoğrafını çekip eklerim. Bir yerin inciri ünlüyse, hele o incir patlıcan inciri ise, o incirin tadında da vardır bir bal:)

Samsunlu55
25-08-2010, 21:51
Sayın samsunlu55 patlıcan incirinin içininde fotoğraflarını yayınlayabilirmisiniz.Bu incirin tad ve aroması nasıl acaba?

Bugün patlıcan incirinin içini fotoğrafladım, buyurun...

167820
167821
167822
167823

Ahmet MiM
25-08-2010, 22:32
MOR iNCiR ve NEGATIF ÖZELLiGi
PiYASA SANSI

"mor incir" ifadesi ile taninan incir e patlican inciri ifadesini kullanmissiniz. Belkide bu türün adini böyle YANLIS koymuslar. Ama bu inciri yetistirenler buna mor incir derler.

Gelelim asil konuya

Mor incirin dayaniklilik sürecinin, incire göre daha fazla oldugunu biliyorum. Fakat mor incirin diger incire nazaran negatif yanida icinin homojen bir sekilde olgunlasmamasidir.
Resimlerdede bu degisik olgunlasma farkediliyor.
Bilirsiniz ki, olgunlasmamis incir yenildiginde agiz yaralari yapar.
Mor incirin bu negatif özelligini, pozitife cevirebilirseniz, Avrupa piyasasina bu konuda girilmesi ve hatta ihracatta üzümü sollamak bile mümkün.

Samsunlu55
27-08-2010, 00:42
"mor incir" ifadesi ile taninan incir e patlican inciri ifadesini kullanmissiniz. Belkide bu türün adini böyle YANLIS koymuslar. Ama bu inciri yetistirenler buna mor incir derler.


Sn. Ahmet, bu incire patlıcan inciri denir belki sizin yörede mor incir deniyordur veya bahsettiğiniz başka bir cinstir, birçok incir çeşidi var. Bazı köy evi avlularında rumlardan kalma 100 yılı aşkın asırlık patlıcan incirleri bulunmakta ve o zamandan günümüze dek patlıcan inciri olarak anılmaktadır. Festivalde yarışmaya katılan incirler patlıcan incirleri olur...

Ahmet MiM
27-08-2010, 01:00
Sn. Ahmet, bu incire patlıcan inciri denir belki sizin yörede mor incir deniyordur veya bahsettiğiniz başka bir cinstir, birçok incir çeşidi var. Bazı köy evi avlularında rumlardan kalma 100 yılı aşkın asırlık patlıcan incirleri bulunmakta ve o zamandan günümüze dek patlıcan inciri olarak anılmaktadır. Festivalde yarışmaya katılan incirler patlıcan incirleri olur...

Her insan Patlican inciri ifadesini duydugunda, benim gibi, bu incirin patlicanla bir baginin oldugunu düsünür kü, yoktur.
Tarim Bakanliginin bu ise el atip, bu yanlis tanimlamalari ortadan kaldirmasi gerek.
Diyeceksiniz ki, sira mor incire gelene kadar......
****
DENEY

Sizden bir deney yapmanizi istesem, mümkün mü yapmaniz ?
Ayni olgunluk derecesinde 6 tane inciri aliniz.
Bu incirleri, saplari yukari gelecek sekilde birbirine deymeden diziniz.

Güneste 3 saat kadar birakiniz.

Bu incirleri dalindan koparip yemeye kalktiginizda ortadan sapa dogru olan kismi eksimsidir, hatta dilinizi burusturur.
Sorular:
1. Güneslendirdiginiz incirlerde, ortadan sapa dogru olan kisimlarinin eksimsiligi kayboldu mu ?
2. Güneslendirdiginiz incirlerin alt taraflari islandi mi ?
3. Güneslendirdiginiz incirlerin alt taraflarinda incir bali olustu mu ?

Tesekkürler..

Samsunlu55
29-08-2010, 01:25
Her insan Patlican inciri ifadesini duydugunda, benim gibi, bu incirin patlicanla bir baginin oldugunu düsünür kü, yoktur.
Tarim Bakanliginin bu ise el atip, bu yanlis tanimlamalari ortadan kaldirmasi gerek.
Diyeceksiniz ki, sira mor incire gelene kadar......
****
DENEY

Sizden bir deney yapmanizi istesem, mümkün mü yapmaniz ?
Ayni olgunluk derecesinde 6 tane inciri aliniz.
Bu incirleri, saplari yukari gelecek sekilde birbirine deymeden diziniz.

Güneste 3 saat kadar birakiniz.

Bu incirleri dalindan koparip yemeye kalktiginizda ortadan sapa dogru olan kismi eksimsidir, hatta dilinizi burusturur.
Sorular:
1. Güneslendirdiginiz incirlerde, ortadan sapa dogru olan kisimlarinin eksimsiligi kayboldu mu ?
2. Güneslendirdiginiz incirlerin alt taraflari islandi mi ?
3. Güneslendirdiginiz incirlerin alt taraflarinda incir bali olustu mu ?

Tesekkürler..

Başka incirle karıştırıyorsunuz sayın Ahmet. Patlıcan incirinde zerre kadar ekşilik olmaz. Çürüyen incir ekşir...

aliok1
21-01-2011, 13:39
İncirden çelik alma zamanı gelince yine incir merakım depreşti.Türkiyenin değişik bölgelerinden,marmara ege,karadeniz,akdeniz,güney doğu bölgelerinin incir yetişen çeşitli yörelerinden incir ile ilgili köylerin muhtarlarını bulup onlardan incir çeliği tedarik etmeye gayret ediyorum.Çoğuda yardımcı oluyor sağolsunlar.

bahtiyar02
21-01-2011, 13:50
Sevgili aliok1 Bende sizin gibi çevremde güzel bir incir görsem çeliklerinden almaya gayret ederim.Özellikle siyah incir türü ile iri güz inciri çeliklerinden 1 ay önce bir kaç çelik köklendirmek için balkon serama aldım.Umarım köklenirler. Çelik ayarlaya bilirsem size göndermeye çalışırım.Sizin köklendirdiğiniz türlerden paylaşım için ayırdıklarınız varmı acaba?
Saygılar

aliok1
21-01-2011, 14:06
Sevgili bahtiyar02 köklendirdiğim incirlerin cinslerini karıştırıyorum.İncirleri 5 lt lik su şişelerinde ve plastik poşetlerde köklendirdim.Hangi incirin ne cins olduğunu pek çıkaramıyorum.İsterseniz size izmir ve köyümdeki incirlerden ağaçlarından çelik alarak bir buket gönderebilirim.

bahtiyar02
24-01-2011, 12:56
Sevgili aliok1; Bende 2 metreye 30X30 cm'lik büyük saksılarda köklendirmeye çalışıyorum.Bir kısmınıdaToprak kaymasını önlemek için tarlanın sınır çiti oluşturmak için diktim. Umarım köklenirde sizin gibi dostlarla paylaşırım.
Saygılar.

vehbi
24-01-2011, 14:50
Bende beş çeşit inçir var beyaz çok inçe kabuklu çok tatlı ,beyaz iri , beyaz küçük meyveli,siyah veya mor gibi çiçek inçiri verir(arkadaşım inebolu'dan)getirdi erken olur patlıcan inciri dört tanede yeni diktim bakalım nasıl meyvalı olacaklar.