PDA

View Full Version : paradox3621

paradox3621
11-04-2006, 12:32
öncelikle böyle bir platformu oluşturup bilgiyi paylaşan herkezi kutluyorum. benim içinde sizibulmuş olmak büyük bir şans hep düşünüyordum acaba Türkiye1'de bonsai ile ilgilenen yokmudur diye araştırmalarımda hep yabancı siteler çıkıyordu karşıma ben iki yıldır bonsailer ile ilgileniyorum

şuan bir adet yaklaşık30-35 cm boyunda yaban alıcı ağacım var resmini çekip yollayacağım yeni çimlenmeye bıraktığım söğütlerim var hepsinin fotolarını ekleyeceğim 4 tane ardıcım vardı ama yanlış zamanda toprak değişimiyle onları kaybettim. Siz ustalarımdan yardım isteyeceğim ben kayseride oturuyorum 1300 m2 lik bir bağım var yaşımda genç (26) dogayı yeşili çok seviyorum

şimdiden kendi adıma sizlerle tanışmaktan çok memnun oldum umarım benide aranıza kabul edersiniz daha çok acemiyim ancak çok hevesliyim kendi büyüklerimden ve yabancı sitelerden elde ettiğim bilgilerle bu işe başladım

gecen sene kış sonunda dogadan aldığım alıcı saksıya yerleştirdim ağaç tuttu bu sene de gövdesi bence biraz uzun olduğu için alt kısımdan gövde kabuğunu soyup soyduğum yerin altından da telle gövdeyi boğarak gövde kısaltma yoluna gittim ama kullandığım toprak sulama yöntemi ve gübreleme için neler yapabilirim normal bahçeden oldığım toprağı gübre ile kariştırarak kullanıyorum kedi kumu ile ilgili bilgileri okudum ama sizlere danışmadan birşeyler yapmak istemiyorum ayrıca mevsimide geçti toprak ve gübreleme konusunda ne yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum

resimleri yollayıncada budama hususunda danışacaklarım olacak şimdiden teşekkür ederim saygılar.

arsakay
11-04-2006, 12:47
Hoşgeldiniz Paradox3621,
aramıza katılmanıza sevindik.
Sorduğunuz soruların neredeyse tümüyle ilgili
açılmış topikler var. Okuduktan sonra hala yanıtlanmamış
sorularınız varsa ilgili yerlere yazarsınız.

Kendinizi tanıtmak için
profilinizi biraz daha ayrıntılandırırsanız
seviniriz :))

oktars
11-04-2006, 13:07
Aramıza hoşgeldiniz Paradox3621

Bonsai gönüllüleriyle tanışmak bizlere mutluluk veriyor. Arsakayın dediği gibi siteyi bir incele takıldığın konularda yardımcı olmaya çalışırız.

paradox3621
11-04-2006, 13:42
tamam hocam hemen atladım sanırsam tavsiyenize uyacağım

bonsaisever
12-04-2006, 16:41
Aramıza hoşgeldin :)

Bunu nereden öğrendin?

alt kısımdan gövde kabuğunu soyup soyduğum yerin altından da telle gövdeyi boğarak gövde kısaltma yoluna gittim

E®TY
12-04-2006, 17:18
Hoşgeldin paradox3621

hmmm...söylediğin fikir gerçekten ilginç. Olabilir mi acaba?...Fikir olarak mantıklı aslında
soyulan yerin köklenmesi isteniyor ve altta kalan uzun kısım da boyularak öldürülüyor. Mantıken doğru olabilir ama olabilitesi nedir merak ediyorum daha önceden yapılmış mı yapıldıysa başarılı oldu mu? merak ederim..
cevap alabilirmiyim bu iki soruya PARADOX3621 ?

bonsaisever
12-04-2006, 23:24
soyulan yerin köklenmesi isteniyor
Soyulan yerden köklendirilmek isiteniyorsa orayı toprak veya torf ile kapatması gerekirdi.

altta kalan uzun kısım da boyularak öldürülüyor
Telle boğması sonucunda yukarıya su gitmeyeceği için yukarısını öldürüyor.Bu esnada ağaçın telle boğulduğu yerin altından göz verip kendine dal oluşturursa, allta kalan kısım kendini kurtarır yukarısı ise kurur.

paradox3621 neticede ağacın sınırlarını zorlayarak (Bonsaiyi yaparken aslında sınırda dolaşırsın ama) ağacı strese sokuyorsun diye düşünüyorum.

Böyle bir yöntem var ise onu da bilmek isterim.

denizakvaryumu
13-04-2006, 16:14
Bonsaisever rumuzlu arkadaşın avatarındaki bonsai ağacı nedir?

oktars
13-04-2006, 16:38
Acer palmatum - Japon akçaağacı

paradox3621
05-05-2006, 19:07
soyulan kısım zaten toprağın altında kalıyor boğma işini internetten öğrendim kısaltmayı ağacın boyunu keserek değil köklerini yukarı çekerek yapacağım şimdi linkini bulamadım ama bulabilirsem gönderirim. sonucu seneye göreceğiz toprak değiştirmem sonucunda

paradox3621
05-05-2006, 19:21
ben inanıyorum olacak çünkü boğduğumyerin altından yeterince besin alamayan bitki boğulan yerin üzerinden kök çıkarıp ihtiyacını giderecek ve bir sonraki toprak değişiminde altta kalan kısmı keseceğim

bonsaisever
06-05-2006, 01:07
boğduğum yerin altından yeterince besin alamayan bitki, boğulan yerin üzerinden kök çıkarıp ihtiyacını giderecek ve bir sonraki toprak değişiminde altta kalan kısmı keseceğim
Çelikten üretimi boğma ile yapıyorsun anladım :) Ama alttan dal alabilecek yükseklik var mı? Gerçi benim acerin birinde, toprağın daha önce örttüğü yerden ince bir kök çıkmış ben onu açınca yaklaşık 1cm altından bir dal verdi. Yani olmadık yerden bitiyorlar:)

Kolay gelsin.

1308

paradox3621
30-08-2008, 15:55
iki sene once açtığım bu konuda başarıya ulaştım ağacım biraz uzundu artık boyu kısaldı telle boğduğum yerin üzerinden yeni kökler yapmış ve telden altını keserek ağacın boyunu yaklaşık 6-7 cm kısalttım.

ama başka bir sorunum var bu konuyla alakası yok ama ağacımın dibine karıncalar yuva yapmış ne yapabilirim.

bonsaisan
30-08-2008, 16:14
Sayın paradox3621

Ağaçın köksistemine sarmış olduğunuz tel iletim demetlerini engeler.İletimi engelenen ağaç besin olarak tam ramdımanlı beslenemediği için telin üstünde kalan kısımda ki enerjiyi dalara hayati bir miktarda kulanarak gelişimi yavaşlatır ama bu sırada enerjinin çok olan kısmını hızlı bir şekilde kök yapımına harçar özellikle bu ksımda toprak ve nem yoğun ise kökleri hemen yapmak ister ve siznde yaptığınız gibi kök oluşur ve sonra bu kısmın alrında kalan kısm uzaklaştırılarak yeni bir ağaç elde edilir.

Karıncalar konusnda gelince karınçalar güçlü ağaçlarda sorun teşkil etmeselerde yaprak pitleri ve diğer türleri ağaçın üstüne taşırlar bu sayede burada gelişen bitler ile karınçalar ortak bir yaşam başlatarak ağaçı tüketirler.

Yuvanın iinde kraliçe karınçanın uzaklaştırlması gerekir .
Bu sayede koloni ortamı terk eder.
İlaç kulanarakda uzaklaştıra bilirsiniz.

Yahut ağaçın toprağı iyi drenajlı bir toprak karışımı ise ağaçı 15 daka yahut daha uzun bir sire tüm kök sistemi ve dala sitemi suyun altında kalaçak şekilde suya dalrırı isenzi toprak altında ki yuvaya su dolaçağı için karınçalar su yüzeyine toprağın üstüne çıkarlar.

Bu sayede onlardan kurtula bilirsiniz.
Saygılar.