PDA

View Full Version : Kıbrıs lalesi (Tulipa cypria)

Sebahattin Sargın
20-10-2008, 21:50
Kıbrıs Lalesi (Tulipa cypria), zambakgiller (Liliaceae) familyasından Kıbrıs'a özgü endemik bir lale türü. Yerli halk arasında Medoş Lalesi olarak bilinir. Kuzey Kıbrıs'ın Tepebaşı köyü ve Avtepe köyü civarında yetişir.

Çok yıllık, soğanlı bir bitki olan Kıbrıs lalesi tek bir çanak üzerinde altı oval taç yapraktan oluşur. Taç yaprakları kırmızıya yakın bordo renkte olup iç kısımlarının dip kısmı siyah zemin üzeri sarı renkle çevrilmiştir. Bitki sapı 30 cm yükseliğinde sarımsı yeşil renkte, yaprakları 20 cm uzunluğunda, yana doğru, dalgalı ve grimsi yeşil renktedir.

Kıbrıs lalesi çiçeğinden dökülen tohumla çoğalmakta , her yıl Mart-Nisan aylarında aynı yerden yeniden açmakta ve sonra kurumaktadır.

1998 yılından itibaren koruma altına alınmıştır. Toplanması yasaktır.

50326
Kıbrıs lalesi (Tulipa cypria)

50327
Doğal yetişme alanı

KAYNAK (http://tr.wikipedia.org/wiki/Tulipa_cypria)

Vikipedide gezinirken dikattimi çekti ve arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Çok asil bir duruşu var, umarım onu koruyabiliriz. Kıbrıslı arkadaşlarımızdan bu lale hakkında bilgiye sahip olanlar varsa paylaşmaları bizleri mutlu edecektir...

Sevgiler ;)

Kharel
20-10-2008, 23:27
Hemen Kıbrıslı arkadaşımla irtibata geçiyorum:D

ibrahim37
21-10-2008, 00:07
Sebo bu lale müthiş. Bende kıbrısta arkadaşı olan birini bulmalıyım:D
Benim anladığım kadarıyla lalelerin hepsi doğada tohumdan yetişme eğilimi gösteriyorlar. Zira doğada soğanlar yavru verecek boya ulaşamazlar. Ancak evcilleştikten birkaç sene sonra iri soğanlara ve soğandan yavru vermeye başlarlar.

Sebahattin Sargın
21-10-2008, 00:38
1998 yılından itibaren koruma altına alınmıştır. Toplanması yasaktır.

Sevgili Kharel ve İbrahim Bey bu bilgiyi okumadınız sanırım ;)

Kharel
21-10-2008, 18:23
Ben sadece bilgi almak için irtibat kurdum:D

ulus-barut
21-10-2008, 21:58
Arkaddaşlar ben kıbrıslıyım medoş lalelerinin açtığı dönemlerde mutlaka lalelerin olduğu bölgelere giderek bu laleden bol bol toplardık. laleleri okadar çok toplardık kii her odaya içi lale dolu çiçek vazosu koyardık. okula öğretmenımıze, komşulara dağıtırdık. lalelerin çıktığı bölgelerde çocuklar yollarda satarlardı.lalelerin aşırı toplanması yüzüunden bu bolgelerde lale tarlaları gitdikçe azalmaya başladı. Benim lale topladığım birçok tarlada artık Lale açmamaktadır. tarlaların derin sürülmesi,tepelerın ağaçlandırılmak maksadiyle teraslanması,yangınlar,lale soğanı ticareti vb.nedenlerden dolayı laleler git gide azaldı.
lalelerin çoğalmasını sağlamak içın bır takım önlemler alındı. Bunun başıında gelen ilk önlem lale soğanının sökülmesı ve lalenin toplanması yasaklandı.bunun yanında çevre dairesinin öncülüğünde endemık bıtkıler hakkında bilgilendirici yayınlar yapıldı bölgelerde de lale festıvaller düzenlenmektedir.medoş lalesine her nekadar kıbrıs lalesi deniyorsada ben ayni laleyi yaklaşık onbeş gün önce toroslada çekılmış bir kır çiçekleri belgeselinde gördüğümü sanıyorum

ibrahim37
23-10-2008, 08:06
Kıbrıs Akdeniz'in ortasında bir ada olduğunu düşünürsek. Buradaki bitki türlerinin Toros'lara gelmesi veya Anadolu'daki bitki türlerininde Kıbrıs'a geçmesi çok kolay değil. Bu yüzden Kıbrıs'taki bitki türlerinin bir çoğunun endemik olması çok normaldir. Bitkileri yakından incelemeden tanımak neredeyse imkansızdır. Mesela çiçeğin boyutları, soğanın şekli, yaprak sayısı veya çiçeklenme zamanı gibi daha bir çok farkı uzaktan görerek anlamak imkansızdır.