PDA

View Full Version : Kışlık sebze tohumları ne zaman ekilir?




Fatos_Karag
20-10-2008, 16:12
Merhaba,
Bu hafta sonu bahçeye ıspanak, semizotu, pazı, marul, turp, kırmızı lahana ve havuç ektim.
Brokolileri ise Kağıt bardaklara koyup kapalı bir dolaba toprakları nemli şekilde yerleştirdim. Sizce unuttuğum başka bir kışlık sebze kaldı mı? :D
Ne dersiniz?
Ben hayatımda ilk defa bahçe sahibi olan birisi olduğum için çevremdekiler benimle bunlar tutmaz diye dalga geçiyor. Acaba çokmu geç kaldım. Sizede sormak istiyorum. Gerçekten bunların tutma ihtimali nedir. (toprağı ekmeden bir gün önce iyice belledim cumartesi günü ve ahır gübresi attım. Sonrada pazar günüde tekrar iyice karıştırıp tohumları serptim.)
Bir çoğunuz bu işin uzmanı olduğu için yazılanları çok rahat anlıyor. Benimse anlamak ve kafa karışıklığı bir arada oluyor. Bu yüzden bana kısaca bundan sonra ne yapabileceğimi söylerseniz sevinirim.




limon
20-10-2008, 19:03
Öncelikle bahçeli evinizde sağlıklı, mutlu günler dilerim. Güle güle oturun.

3 sene önce bahçeli eve taşındığımda benimle de çok dalga geçiyorlardı. Hatta buradaki konu komşu bile koskoca bahçelerine iki dal domates bile dikmiyordu. Ben de ilk hevesle karpuz kavun bile yetiştirmiştim. Şimdi, bahçesi olmayan arkadaşlarım bile saksılarında en azından Roka, Maydanoz yetiştiriyor. :) Sanırım bulaşıcı bir hastalık bu.

Siz bu işin ticaretini yapmayacağınıza göre, olduğu kadarı olur, ektikçe nelerin olup olmayacağını zaten anlayacaksınız.

Kırmızı Lahana, Brokoli, Karnıbahar vb.. tohumlarını ekme işini en geç Ağustos ayı ortalarına kadar bitirmek gerekiyor. Buradaki çiftçiler Ağustosu beklemiyor daha erken ekiyorlar. Bu aylarda fidelerini alıp dikerseniz başarılı olursunuz.

Ispanak, Havuç, Roka, Tere, Dereotu, Marul-Kıvırcık, Maydanoz, Turp(aklıma gelenler) tohumları için uygun zamandır. Arpacık soğanları da dikerseniz 10-15 günde yeşil soğanlarınız hazır olur. Hava yağışlı, toprak nemli olduğundan sulamaya hiç gerek kalmayacaktır.

Fatos_Karag
21-10-2008, 09:31
Sevgili limon desenize kırmızı lahana ve brokoli için gecikmişim. Ama diğerlerinin ekilmesinde sorun olmadığına sevindim.
Teşekkür ederim. Beni cesaretlendiriyorsunuz. Limon un bahçesi kısmını görmüştüm. 3 yılda bu kadar güzelleşmesi inanılmaz geliyor bana. Müthiş bir özveri ve emek var bu belli. Çok şık ve gösterişli bir bahçeniz var. Herşey yerli yerinde. Hepsini öyle güzel yerleştirmişsinizki herşey en güzel hallerini gösterebilmiş. Sizin bahçeniz sevgili Güler ablanın gülleri ve diğer resmini gördüğüm bazı bahçelerin görünüşleri inanın beni mest ediyor. Hepsi sanki cennetten birer köşe gibi. Benim o bakımsız kötü görünüşlü bahçemde bu hali alırmı? Aslında inanması çok zor ama herhalde en azından benzeyebilir.
Size bir itirafta bulunmak istiyorum. Bu siteyi çok uzun süredir kayıt olmadan takip ettim. Şu anki evime taşındığımda ise bahçeyle tek başıma başa çıkamayacağımı bildiğim için, sizlerin bahçelerinizin güzelliklerini gördüğüm için, içtenliğinizi gördüğüm için ve aslında tek hedefinizin bu güzellikleri yaşamak ve yaşatmak olduğunu hissettiğim için buraya kayıt oldum aranızda kendimi rahat hissediyorum. Hatta yüzsüzlük bile yapıp bazı arkadaşlardan tohum bile isteyebildim. Bu bile bana çok yabancı.
Sizleri, bahçelerinizi örnek almaya çalışıyorum. Umarım başarılı olabilirim. Aslında çevremdeki (sen ekmekten ne anlarsın, yapamazsın) davranışlarından ve sözlerinden kaçtığım için buraya sığındım. Çünkü burada benim gibi sıfırdan başlayanlar ve başarılı olanlar var. Bu bana kuvvet veriyor. Sizler böyle destek oldukça başaracağıma daha fazla inanıyorum. Kendimi daha güçlü azimli hissediyorum. Tabi bu arada bahçenizden ufak defek kopyalar yapmama kızmazsınız umarım:) Hakketten neyi nereye ekeceğinizi iyi biliyorsunuz. Ah bir resmini çekebilsem sizden bu konuda bana yardımcı olmanızı isteyeceğim.

Baldaş
21-10-2008, 15:38
Fatoş Hanım korkmanıza gerek yok tohumlar ne yapacaklarını biliyorlar; onları dinlerseniz ne istediklerini kolaylıkla duyarsınız diyerekten bir giriş yapınca beni de tecrübeli falan sanmayın ama kim ne karışırmış. Siz sağa sola aldırış etmeyin. Benimle de dalga geçiyorlar. Balkonda oturup keyif yapacağıma oraları denemelerimle dolduruyormuşum.

O kadar kısa sürede o kadar fazla şey öğreneceksiniz ki, başka da birşey demiyorum. Bizim buralarda bir söz vardır. Horona girmeden oynamayı öğrenemezsin diye. Deneyerek başarılı olursunuz en sonunda.

Bir an önce fotoğraf çekip yükleme işini halledin. Ben sizden kopya çekerim siz de olur ya benden...

Aha, ne de olsa ben daha kıdemliyim bire gitmiyorum ikiye gidiyorum. Balkondan kopardığım roka ve maydanozdan yeme şerefine nail olmuşum daha ne olsun... :) Size kolaylıklar diliyorum. Belki üstün yeteneklerimizden dolayı bize direkt diplomayı verirler,umutluyum... :)

limon
21-10-2008, 21:13
Fatoş Hanım, neyi nereye dikeceğim konusu işin en zor kısmı aslında. Çok kez bitkilerin yerlerini değiştirmişimdir, halen de değiştireceğim bir Oya Ağacı var. Onun için yeni bahçe yapacak herkese ilk tavsiyem acele edilmemesidir. Sabırlı olmak gerekiyor. Ağaçlar ve bitkiler hep küçük kalacaklarmış gibi dip dibe bahçeyi doldurmamak gerekiyor. Her bitkiyi seveceği yere dikince kısa sürede gelişip sizi şaşırtıyorlar.

Fotoğraflarınızı yüklerseniz sizin için ilerde çok güzel bir günlük olacak, gözle farkedemediğiniz gelişmeyi buradan çok daha güzel göreceksiniz. Siz bahçenizi güzelleştirirken işe yeni başlayacak arkadaşlara da örnek olacak. Kolay gelsin :)

Fatos_Karag
22-10-2008, 08:31
Sevgili baldaş ve sevgili limon desteğiniz için çok teşekkür ederim. Haftaya bu resim işini halletmeye çalışırım.
Bu arada sevgili limon Oya Ağacının neye benzediğini gördümde bahçemde bende bir tane istiyorum. Acaba çokmu yer kaplıyor? Birde sadece beyaz renklerimi var? Bu konuda bilgi verirseniz çok mutlu olurum.

idris şenol
18-05-2010, 19:00
pazı ekimi için bugünler uygunmudur
bilgisi olan varsa yazsın lütfe

aer
18-05-2010, 20:31
Sayın İdris Şenol, sanırım doğru zaman, komşum 3-4 gün önce tohumları saçtı. Kolay gelsin.

Kedi Tırnağı
01-06-2010, 18:24
Şu an balkonumda 5-6 tane büyük saksıda domates, biber, patlıcan dikili. Yaz sonuna kadar başarılı olursam meyvelerini toplayabileceğim. Özellikle domates ekili alana 3-4 sene ara vermeden aynı bitkiyi dikmememk gerektiğini okuyorum. Tabii saksıda iş değişir mi bilmiyorum. Ben yaz sonu bunlardan boşalan saksılara da kışlık sebzeler dikmeyi planlıyordum.

1- Balkonda-saksıda ne tür kışlık sebzeler dikmemi önerirsiniz acaba?
2- Tohumlarını da ne zaman viyollere ekip fideleri hazırlamalıyım? Olabildiğince doğal olan tohumları nerden temin edebilirim?
3- Baklagillerin münavebeli tarımda önemli olduğunu, toprakta azot vs bağladığını okudum. Bakla ekmem, domates saksılarının toprağını yeniler mi?
4- Çiçeklerden boşalacak uzun saksılara da maydanoz, dereotu, tere vb otlar dikmeyi planlıyorum. Uzun saksılar bu iş için uygun mudur?

Sorularımı yanıtlayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

p.m.nihan
22-10-2010, 14:18
bugün tesadüfen bu başlığı gördüm, Fatoş Hanım'dan tam 2 sene 2 gün sonra biz de evimizde aynı şeyleri yaptık :) Aynı şekilde geç kaldığımızı düşünüyordum ama içim rahatladı.

Yeşil yapraklı sebzeler kışın da yetiştirilebilir dedikleri için ıspanak, roka, dere otu, maydanoz, yeşil soğan, havuç, kereviz vb. sebzeler yetiştirmeye çalışacağız.

2 gün önce toprağımızı havalandırdık belleyerek. Ama bizim bahçemizde kırmızı örümcek, salyangoz ve teşhis edemediğim başka böcekler de var onun için ekim yapmadan önce toprağa içinde tütün bekletilmiş su atarak böcekleri uzaklaştırmayı planlıyoruz.
Bir de kardeş bitkileri yan yana ekerek daha çok verim almaya çalışacağız. ilkbaharda çimlenen tohumlar daha sağlıklı oluor sanırım ama ilk ürünlerimizi yeme şansımız olursa iyi veya kötü bizi mutlu edecektir :)

limon
22-10-2010, 15:02
Bol ürünler dilerim. Kolay gelsin. :)

himone
27-06-2011, 00:06
güzel bir paylaşım olmuş...

sebze bahcesi
06-07-2011, 14:00
bugün tesadüfen bu başlığı gördüm, Fatoş Hanım'dan tam 2 sene 2 gün sonra biz de evimizde aynı şeyleri yaptık :) Aynı şekilde geç kaldığımızı düşünüyordum ama içim rahatladı.

Yeşil yapraklı sebzeler kışın da yetiştirilebilir dedikleri için ıspanak, roka, dere otu, maydanoz, yeşil soğan, havuç, kereviz vb. sebzeler yetiştirmeye çalışacağız.

2 gün önce toprağımızı havalandırdık belleyerek. Ama bizim bahçemizde kırmızı örümcek, salyangoz ve teşhis edemediğim başka böcekler de var onun için ekim yapmadan önce toprağa içinde tütün bekletilmiş su atarak böcekleri uzaklaştırmayı planlıyoruz.
Bir de kardeş bitkileri yan yana ekerek daha çok verim almaya çalışacağız. ilkbaharda çimlenen tohumlar daha sağlıklı oluor sanırım ama ilk ürünlerimizi yeme şansımız olursa iyi veya kötü bizi mutlu edecektir :)

Merhabalar bende bahçemin bir bölümünde sebze yetiştirmek istiyorum.Ama neyi nasıl yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok mesela bu aylarda hangi sebzeleri ekebilirim.fidelemeden kaçgün önce nasıl bir işlem yapmalıyım bahçede yardımcı olursanız çookk sevinirim.şimdiden cvp yazacak arkadaşlara çok teşekkür ederim...

mozen
06-07-2011, 17:30
merhaba sebze bahçesi,
fidelemeden ne demek anlamadım. öncelikli olarak sebze yetiştirmek istediğiniz alanın güneş alma durumu nedir? Bundan sonra alan büyüklüğü nedir? bu soruların cevaplarından sonra uygun sebzeyi dikmenizi öneririm.

pajero
21-12-2011, 21:42
Bu aylarda ne ekilir acaba?

Uzaylı
21-12-2011, 23:59
http://www.agaclar.net/forum/yapilacak-isler-takvimi/25339.htm

Bu takvime bakabilirsiniz

pajero
22-12-2011, 00:51
@Uzaylı, teşekkürler oldukça faydalı bir takvim.

ayseldeniz
17-01-2012, 11:38
Sayın uzaylı takvim için teşekkürler

gulbirsen
31-01-2012, 16:04
Sayın Turkuaz61, tohum dağıtımları için geç kalmadıysam bana da tohum gönderirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
1-İspanyol Domatesi
2-Porter Domatesi
3-Bohça Biber
4-Gül Biber
5-Dikenli Salatalık

Yeşil2
16-11-2012, 09:27
Takvimi açamamıştım ama şimdi açtım... aradığım bilgiyi buldum teşekkür ediyorum Uzaylı :)