PDA

View Full Version : "Çalma Çiçek Tutar" İnancı

İklimsiz
20-10-2008, 13:47
Halk arasında bir deyim vardır: Çalma çiçek tutar.

Bir kısım insan buna öyle inanır ki, gittiği her yerde hazırlıklıdır. Çantasından poşet, kesmek için makas hiç eksik olmaz :)

Kendimizde olmasını arzuladığımız bir bitkiden, sahibinden izin alarak çelik almak, yada hissettirmeden bir parçacık koparmak. Bu iki davranışı ve sonuçlarını konuşalım.

Ferda Ülkümen
20-10-2008, 14:03
En kızdığım şeydir, benim cebimdeki parayı çalmaktan ne farkı var?
Bitkinin sahibinin masraf yaparak aldığı, o bitkiyi aldıktan sonra verdiği bir yığın emek ve beklentiyi çalmak, herhangibir eşyasını çaldırmaktan daha çok acı verir sahibine.
İsteyene kendim seve seve veririm ama bana sormadan bir yaprak bile koparılması beni çok sinirlendirir.

aliş
20-10-2008, 14:07
Doğrusu hiç onaylamadığım bir davranış, benden istese belkide ben çiçeği hediye ederim...

tropikana
20-10-2008, 14:23
Tabiki doğru bir davranış değil, keşke çalınan ve gözü gibi bakılcak tek çiçek olsun yeter.

Baldaş
20-10-2008, 14:30
Şimdi yalan söyleyemem koparma olayı yok bende de, tohum görünce dayanamıyorum. Toplarım bir iki tane fazla değil, hiç acımam :) Geçenlerde caddede çok beğendiğim dekoratif çamın üzerindeki bir iki tohumu koparıp cebime attım. Orada unutmuşum. Yeşil yuvarlak çatlamış içinden küçük siyah çekirdekler cebime dökülmüş. Hemen ektim onları boş bir saksıya. Minik minik filizlendiler. Acelem yok onları izleyip mutlu oluyorum.

zenfree
20-10-2008, 21:18
En anlam veremediğim şeylerden biridir.

Diyelim ki umuma açık bir yerde bir sardunya görüyorsun, bir dal alıyorsun.

Peki çalanların hiç aklına gelmiyor mu " buradan günde yüz kişi geçer, bu yüz kişiden 10 kişi bu çiçekten çalsa ertesi güne kalmaz" diye?

Ne mantıkla koparıldıklarını anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum.

Sevgili İklimsiz ben de bugün böyle bir başlık açmayı düşünmüştüm.Teşekkürler. Sen başlığı açmışsın ama ne düşündüğünü yazmamışsın.:))

Ferda Ülkümen :En kızdığım şeydir, benim cebimdeki parayı çalmaktan ne farkı var?

Ferda Hanım ben cevap vereyim. Bence hiç farkı yoktur.;)

Sevilay
20-10-2008, 23:27
Ben bu düşünceyi hiç bir zaman anlayamadım..

Herhalde, çok sevdiğim ve kesinlikle bulamadığım bir çiçek bile olsa, böyle bir yola başvurmam..

İnsanlar binbir emek yetiştirsin, sonra da biri gelip, habersizce kırsın alsın..

Bu ne bitki deliliğine sığar, ne de bildiğim görgü ve ahlak kurallarına..

Tek kelime ile ayıptır bu, hem de çok ayıp..

Balıkcı
21-10-2008, 00:43
Çiçeği veya dalını çalmak, cebimdeki parayı çalmaktan çok daha fazla bir şeydir.
Parayı bir şekilde bulabilirim ama o çiçek için beklediğim bir yılı asla bulamam, gelecek yıla ise ömrüm var mı bilemem.
Çok sevdiğim ve arayıp bulamadığım, sonunda birgün elime geçen bir beyaz zambak soğanı, baharda tek sap üzerinde çiçek açmaya hazırlanmış, goncalarını görmüştüm, açmasını ve kokusunu ciğerlerime doldurmayı beklerken, bir sabah koparıldığını gördüm.
Ne kadar üzülmüştüm, meğer bir dostum!? koparmış.:(

Hırsızlığa uydurulmuş bir kılıf bu, çok yazık.

Baldaş'ın dediği gibi, bir ağaçtan birkaç tohum almak farklı bir şeydir, bir çiçeğin dalını ya da çiçeğini koparmak, başka bir şey.

Allah akıl fikir ihsan etsin.

Filiz
21-10-2008, 07:31
Bu çiçek çalınca tutar olayının mantıksal ama bilimsel mi değil mi bilmiyorum bir açıklamasını okumuştum. Bitkilerin çevrede yaşanılanlara duyarlı olduğu ile ilgili deneyler yapılmış bu deneyler sonunda bitki sahibini tanıyor, yaşanılanları görüyor diye bir sonuç çıkarılmıştı. Eğer sahibi bitkiyi koparırsa bitki (sahibini sevdiğinden) ona küsüyor o yüzden tutmuyor.

papatyam
21-10-2008, 11:50
İnanmadığım ama yaptığım bir davranış, sonrasında pişman olup gidip izinsiz aldığım hanımeli çelikleri için sahibinden özür dileyip helallık aldım günlerce aklımdan çıkmadı hatta forumdan bir kaç kişi ile de paylaştım bu yaptığım kötü davranışı ve yaptığımdan utandığımı.

Minem
21-10-2008, 12:12
Sayın İklimsiz, siz konuyu açmadan bir kaç gün önce aynı şeyi (annemde söylerdi)düşünüyordum.Burada belediyenin çalışmaları sonucu caddeler sardunyalar, cam güzelleri, begonya vs. türleriyle dolu.Harika görünüyorlar.Arabayla geçerken seyrederek geçiyor onları seyretmekten başka hiç birşeyle ilgilenemiyorum.Bir an aklımdan "bir parça alsam" diye geçirirken buluyorum kendimi ama hemen toparlanıp "herkes bir parça koparsa neye yarar bu güzellik" diyorum ve sadece seyretmekle yetiniyorum.Sadece benim görmem yeterli değil bu güzelliklerden kimse mahrum kalmasın..

Kimseye ait değilse,yani kendiliğinden kırda bayırda yetişen çiçek,bitki hoşuma gittiyse bir parça almaya çalışırım.Ama özellikle dikilmiş özenle bakılıp yetiştirilmiş olduğunda içim gidiyor ama sadece hayran hayran seyretmekle yetiniyorum(ama ne yalan söyleyim içimden bir parça alıversem diye geçmiyor değil)

Mermaid
21-10-2008, 12:39
Çalmayın lütfen kimse çalmasın. Harika bir koyu bir kırmızı katmerli japon gülüm vardı. isteyen herkesle seve seve paylaşıyordum. İstemek yeterliydi aslında bana geldiğinde iki yapraktan ibaretti. Tam 10 yıl gözüm gibi baktım. Öyle güzel çiçekleri vardık ki ama bir gün eve gelen misafirlerim ben mutfakta birşeyler hazırlarken kaz gibi yolmuşlar balkonumdaki çiçeğimi. Görünce neler hissettiğimi tarif edemem. Birde nasıl hoyrat davranmışlar. Diğerlerini pek fazla değil amam yapan kişiyi tanıyorum. Birde neden deyince yaptığından daha vahim bir cevap ile karşılaştım Aman neden üzülüyorsun ki kökü sende nasıl olsa demez mi

Güler
21-10-2008, 13:05
Sevgili İklimsiz, teşekkür ederim böyle bir başlık açtığın için.
Bu durumlardan ben de şikâyetçiyim. Herbirimiz, çiçekleri, çiçeklerimizi çok seviyor, ve güzelleşmeleri için çok uğraş veriyoruz. Maddi ve manevi. Siz bu kadar uğraş verirken, bir de bakmışsınız ki gözünün içine baktığınız çiçeğiniz kuşa dönmüş. Neler hissedersiniz?

Derler ya ''çuvaldızı başkasına batırırken, iğneyi de kendinize batırın'' bakalım neler hissedeceksiniz?

Sardunyalarımın dallarından koparılması, beni çok üzer. Sanki onların kolu, bacağı koparılmış gibi gelir bana. Her sene toprak değişimi yaparken yığınla kök ayrımı oluyor ve ben bunları değişik saksılara ekerek, isteyenlere saksıları ile veriyorum.

Sizlerin de bildiği gibi, yığınla gül çelikleri hazırlamak ve bunları siz dostlarla paylaşmak da güzel. Hal böyleyken insanlar neden gülü köküyle sökerler anlam veremiyorum.

Tohum toplamak, güzel. Bunun için bir şey demeyeceğim. Ama yine de müsaade almak taraftarıyım. Belki sahibi vermek istemiyordur?

Netice itibariyle, sevgili arkadaşlar, bizleri burada buluşturan, bu bitki, çiçek ve ağaç sevgisi değil mi? Buna en fazla bizlerin özen göstermesi, koruması icabetmez mi? İstemek hiç de ayıp değil, zaten karşınızdaki şahıs da sizin gibi, bitkilerini çok seviyor ve bu sevginin ne demek olduğunu bildiği için, sizinle paylaşmaktan zevk alacak, çiçeğini beğendiğiniz için gurur duyacak ve paylaşım teklif edecektir emin olun.

Hal böyle olunca da diğer yollara başvurmadan, sahibinden talep edin.
Nasıl ki sigarasız kaldığınızda hiç tanımadığınız birinden bile ''bir sigara veya ateşininizi rica edebilir miyim'?'' diye soruyorsunuz, aynen öyle yapın, çiçeğinden isteyin.

MSaygin
21-10-2008, 14:37
Ben çalıyorum vallahi :D

Ama...

Bitki sahibi evdeyse mutlaka izin istiyorum, hatta kendisinin kesmesini rica ediyorum.
Dahası, önceden "ne güzel bitkiymiş, adı ne" gibisinden tuzak cümleler kurup, "buyrun, 2 dal alıverin" demeye yönlendiriyorum sinsi sinsi :)
Park gibi yerlerde bekçiye haber veriyorum.

Eğer kimse yoksa bitkinin çok büyük, benim aldığım gibi en az 50-60 dalı olmasına dikkat ediyorum.
Çiçeksiz, mümkünse an alttan zaten budanacak yerlerden olmasına dikkat ediyorum kestiğim dalın.Tacını, büyümesini, engellemiyorum.
Keserken çok dikkatli davranıyorum, mutlaka bahçe makasıyla kesiyorum, ana bitkiyi hırpalamıyorum.

Yani çalmanın da adabı var, dikkat ediyorum :D

Güler
21-10-2008, 17:03
Bitki sahibinin haberi olunca bu hırsızlığa girer mi?

tropikana
21-10-2008, 17:20
Ben çalıyorum vallahi :D

Ama...

Bitki sahibi evdeyse mutlaka izin istiyorum, hatta kendisinin kesmesini rica ediyorum.
Dahası, önceden "ne güzel bitkiymiş, adı ne" gibisinden tuzak cümleler kurup, "buyrun, 2 dal alıverin" demeye yönlendiriyorum sinsi sinsi :)
Park gibi yerlerde bekçiye haber veriyorum.

Eğer kimse yoksa bitkinin çok büyük, benim aldığım gibi en az 50-60 dalı olmasına dikkat ediyorum.
Çiçeksiz, mümkünse an alttan zaten budanacak yerlerden olmasına dikkat ediyorum kestiğim dalın.Tacını, büyümesini, engellemiyorum.
Keserken çok dikkatli davranıyorum, mutlaka bahçe makasıyla kesiyorum, ana bitkiyi hırpalamıyorum.

Yani çalmanın da adabı var, dikkat ediyorum :D

Tedbirli bir hırsız, her zaman yanında bahçe makasıyla dolaşıyor.lazım olur felan:D

MSaygin
21-10-2008, 22:50
Tedbirli bir hırsız, her zaman yanında bahçe makasıyla dolaşıyor.lazım olur felan:D

Hem arabada, hem de yanımda taşıdığım bir çantam varsa mutlaka makasım yanımda olur, lazım oluyor :p

Güler hanım, benimkisi yarım yollu çalmak zaten :D Ama dediğim gibi sahibi ya da park bekçisi olmazsa, soracak kimse yoksa yine bahsettiğim noktalara dikkat ederek alıyorum çeliklerimi, bu biraz çalmak sayılabilir.