View Full Version : Alper/su kültürü ve topraklı tarım
arkadaşlar çiftçi bir aileden geliyorum ve topraksız tarım çok ilgimi çekiyor kendime küçük bir uygulama serası yapacağım şu anda çimlendirme ile uğraşıyorum... elimden geldiği kadarıyla gerçek zamanlı foğraflar eklemeye ve yazmaya çalışacağım...
şu anda uygulama olarak domates tohumları çimlendiriyorum bun ların bir kısmını toprakta deneyip su kültürü ile arasındaki farkları kendim gözlemlemeye çalışacağım... tohum olarak Anadolu 100 f1 chery domates tohumu kullandım.. besin olarak sayın kudret beyin gönderdiği karışımı kullanacağım... toprak olarakta torf kullanmayı planlıyorum...
Sayın ae, aramıza hoş geldiniz. Denemenizde başarılar dilerim. Gelişmeleri sabırsızlıkla bekleyeceğiz.
işte ilk fotoğrafım kuzularım büyüyor..
Sayın ae, kuzular ışıksız kalmış sanırım.
Sayın Malbman ışıklı ve sıcak bir ortamdalar kuzular... Altları kuru karınları tok :D
Hoşgeldiniz Alper Bey;
Deneyimlerinizi paylaşmanız yeni bir soluk getirdi siteye; bir süredir bir sessizlik hakimdi. Ama çok yakında dersler başlayacak ve hareketlenecek buralar.
Aynı cins chery domatesi ben de anadolu tohumculuktan alıp kendim fide haline getirdim. Benimkiler şimdi çiçekte, yaklaşık 2 ay önce ekmiştim. Ama üzülerek söylemeliyim ki Sn. Malbman haklı gibi geldi bana. Mevsimsel değişikliklerden dolayı yeterli ısı ve ışığı alamıyor olabilirler. Benim ilk çimlenen tohumların yalancı yaprakları toprağa çok daha yakın gövdeleri daha kalındı. Deneyimimi paylaşmak istedim.
Eminim başaracaksınız. Çiftçi bir aileden gelmek oldukca büyük avantaj, en azından çoğumuz gibi domatesle biber fidesini ayırt etmekte zorlanmayacaksınız. Kolay gelsin. Saygılar, sevgiler...
Kudret Tezel
20-10-2008, 20:19
Aramıza hoşgeldiniz ae2001,yaptığımız başarılı çalışmalarımıza katkıda bulup omuzvereceğinizden şüphemiz yok.Başarılar dilerim, kolay gelsin.
Arkadaşlar önerileriniz üzerine domatesleri daha iyi ışık alabilecekleri bir ortama aldım...
arkadaşlar bu arada her ne kadar çiftçi bir aileden gelsemde üniversite eğitimim fiziktir. bu nedenle basit bir ec metre arayışına girdim ve bulduğumu düşünüyorum.. Sizinlede bu kanuyu payşalmak istedim... bildiğimiz ohm metreden yapılmış ve sadece birim çevrimi var ve oda benim için kolay birşey sizin içinde kolay... problar arasını 1 cm tutacak ve paralel olacak şekilde straforda deliklere yerleştiriyoruz... ohm metreyi X1 ayarlıyoruz.. skalada görünen 0-250 bölümünü kullanıyoruz okunan değeri 2 ile çarpıyoruz buda bize microsiemens değerini veriyor..
EC:Elektriksel İletkenlik(Electrical Conductivity) çözünmüş iyon konsantrasyonunun çokluğu elektriksel iletkenliğin de suda artış gösterdiğini, azlığı iletkenliğin azaldığını işaret eder. microsiemens/cm (µS/cm) olarak ölçülür..
Bulabildiklerim bunlar ama deneme şansım yok çünkü ec metre yok elimde...
Elinde hem ec metre hem de Ohm metre olup, bu teorinin pratikte işe yarayıp yaramadığını deneyebilecek arkadaşlardan sonucu bekliyoruz. Ohm metre bulması kolay, sanırım çok daha ucuz ve daha sağlam bildiğim kadarıyla.
Bu sabah işe gelirken birtane kadranlı ohm metre aldım.. bu arada arkadaşlar sadece kadranlı iyi sonuçlar veriyormuş bunu özlellikle belirtmişler.. Maliyeti 5 TL...:D olurda çalışırsa 5 TL ye ec metremiz olacak ve kalibrasyon sorunuda olmayacak...
kahyanur
23-10-2008, 10:56
Değerli ae2001;
EC ölçmek için Ohm-metre kullanmak harika bir düşünce. Çalışırsa kalibrasyon sorunu olmayabilir ama doğru sonuç verip vermediğini anlamak için başlangıçta kalibrasyon gerekebilir diye düşündüm..Tartes'de satılan çok ucuz iletkenlik kalibrasyon std çözeltisi var. Ohm metrenin ölçüm doğruluğunu kontrol edebiliriz.
Saygılarımla.
http://www.e-tartes.com/urun_detay.aspx?kat=569&urn=3789&lang=tr-TR
arkadaşlar elimde hazır su şişesi vardı üstünde iletkenlik değeri yazıyor bende bir test edeyim dedim ve sonuç doğru gibi görünüyor...
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.