PDA

View Full Version : Balkonda Sebze Yetiştiriciliği Üzerine Araştırmalarım!..

Ali Kemal
12-10-2008, 03:25
Balkonumda; sebze yetiştiriciliğinde, marul sebzeciliği hakkında uzmanlaşmak istiyorum!. Bu düşünce ile; 26 litrelik saksılarda marul üretimime başlamalıyım, diye karar aldım!.

Umarım; marul yetiştiriciliği konusundaki kararımda, istikrar sergilemeyi başarır ve kendim ile aileme yararlı olabilirim, diye düşünüyorum!.

Ali Kemal
12-10-2008, 03:26
SALATA VE MARUL

Salatalar senelik bir kültür sebzesidir. İçerdiği vitaminler ve diğer besin maddeleri nedeniyle dünyada ve ülkemizde geniş çapta üretilen ve tüketilen sebzelerden birisidir.

MARUL-KIVIRCIK-BAŞ SALATA

Ülkemizde hemen hemen bütün bölgelerimizde marul ve kıvırcık, son yıllarda ise üretimi hızla artan baş salata yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetişme devresinin kısa oluşu nedeniyle ekim ve dikim zamanı ayarlanarak yıl içerisinde birkaç kez yetiştirmek mümkündür.

( Sebzecilik Ders Kitabından KIsa Bir Alıntı )

Ali Kemal
12-10-2008, 03:26
Marul yetiştiriciliğine uygun, en iyi toprak harcı hakkında bilgi edinebilmeliyim, diye düşünüyorum!.

Toprak harcının hazırlanması konusunda araştırmalarıma başlamalıyım!.

Ali Kemal
12-10-2008, 03:27
Kullanmayı Düşündüğüm Toprak Harcı:

Süs bitkileri için ideal anlamda saksı toprağı hazırlanmasında farklı karışımlar kullanılmaktadır. Daha önce belirtilen toprak karışımları dışında farklı karışımlar kullanılmaktadır. Daha önce belirtilen toprak karışımları dışında formüle edilmiş bir çok toprak karışımları bulunmaktadır. Bu karışımlar içinde en tanınmış olanlardan biri de “John Innes” (J.I.) toprak karışımıdır. J.I. toprak karışımının özelliği bitkileri geliştirici, büyütücü ve çiçeklenmeyi arttırıcı özelliklere sahip oluşudur.

John Innes Saksı Harcı

7 kısım tınlı toprak
3 kısım turba
2 kısım kum

Bu karışıma öğütülmüş kireç tozu ve makro besin elementleri (azot, fosfor ve potasyum) eklenmektedir.

( Forumsel Sayfalarından Kısa Bir Alıntı )

Ali Kemal
12-10-2008, 03:27
MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE "NASIL TOPRAK" KULLANILMALIDIR?

Salata ve marullar her tür toprakta yetiştirilebilmektedir. Ancak kaliteli ürün için, humusça zengin su tutma kabiliyeti iyi kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklar idealdir. Toprak reaksiyonuna hassastır, asitli topraklarda kalite bozulur.

( Sebzecilik Ders Kitabından KIsa Bir Alıntı )

Ali Kemal
12-10-2008, 03:28
Umarım; seçiminde bulunduğum, saksılık toprak harcım, marul yetiştiriciliğine uygun düşer!. Sanırım; humusça zengin olan bir toprak harcı ölçüsü ile başlıyorum!. İNŞALLAH; çalışmalarımın sonucunda: beklemiş olduğum verim ve berekete ulaşabilirim!.

Ali Kemal
12-10-2008, 03:29
MARUL FIDESİ YETIŞTlRELİM

Salata-marul tohumlarının çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı genelde 4-25°C ler arasında olduğu halde kıvırcık baş salatalarda bu sıcaklık 29°C ye yükselmektedir. Yetiştirme periyoduna bağlı olarak tohumlar sıcak soğuk ve ılık yastıklara ekilir. Sıravari ekim serpme ekime göre daha iyidir. Ekim sonrası fideler 2-3 yapraklı olduğunda seyreltilir. Seyreltilen fideler bir başka yere şaşırtılabilir. Fideler 5-6 yapraklı olunca dikime hazır demektir.

( Sebzecilik Ders Kitabından Kısa Bir Alıntı )

Ali Kemal
12-10-2008, 03:29
Marul fidesi yetiştiriciliği için; kışlık marul diye bildiğim, PARIS ISLAND marka, marul tohumunu kullanma kararı aldım!. Umarım; hazırlamayı düşündüğüm, saksılık toprak harcım: PARIS ISLAND marka marul yetiştiriciliğine yararlı olur!. Tecrübe edinmem gerektiği için; az sayıda, marul yetiştirmem, daha yararlı olacak!. Şöyle; 4-5 saksılık, marul fidelerimin olduğunu istiyorum!. Zamanla; günlük ihtiyacım olan marulu; seri bir üretimle, günü-gününe gerçekleştireceğim çalışmalarımla, yetiştirdiğim her marul fidesi ile, aile ekonomisine bir katkım olur İNŞALLAH, diyerek, çalışmalarıma başlamalıyım, diye düşünüyorum!.

Ali Kemal
12-10-2008, 03:30
Şu an; odamın içersinde yetiştirmeye çabaladığım ÇİĞDEM ÇİÇEK'lerim var!. En azından; bahçesel bir girişimde bulunmuş olduğum için, huzurlu olmalıyım!. 3,4 litrelik saksılarda yetiştirmeye çabaladığım ÇİĞDEM ÇİÇEK'lerinin bakımını iyi yapabilmeliyim ve gelecek senelerde, ÇİĞDEM ÇİÇEK'lerinin tohumu olan, ÇİĞDEM ÇİÇEK'i soğan üretimini de gerçekleştirebilmeliyim, diye düşünüyorum!.

Ali Kemal
12-10-2008, 07:00
Hazırlamış olduğum toprak harcıma; SÜMBÜL ve NERSGİS dikmeyi düşünüyorum!. 3 veya 4 litrelik saksılarıma; SÜMBÜL ve NERGİS soğanlarını dikerek, bahçesel çalışmalarımı sürdürebilmeliyim, diye düşünüyorum!. Verimli bir çalışma için; psikolojimi muhafaza edebilmeli ve her geçen gün artış gösteren bir çaba ile; günlük çalışmalarıma devam edebilmeliyim, diye düşünüyorum!.

Ali Kemal
03-11-2008, 02:50
77 tane; Paris Island çeşidi marul fidem var!. 2 tane; saksıda yetişmekte olan bakla fidem var!. 3 tane; saksıda yetişmekte olan soğan fidem var!. 15 tane; saksıda yetişmekte olan sümbül çiçeğim var!. 10 tane; saksıda yetişmekte olan çiğdem çiçeğim var!. 20 tane; saksıda yetişmekte olan ful çiçeğim var!. 20 tane; saksıda yetişmekte olan nergis çiçeğim var!.

Umarım; çalışmalarım sonucunda bolluk ve berekete ulaşırım İNŞALLAH!.

Ali Kemal
03-11-2008, 03:11
Gerçekleştirmiş olduğum çalışmalarımı kendime saklayamazdım!. Birlik ve beraberlik içinde; balkonda bitki yetiştiriciliği üzerine yoğunlaşabilmeyi ümit ediyorum!. Bu düşünceme katılan ve, bana bilgisi ve tecrübesi ile yararlı olan ağaçlar.net paylaşımcı dostluklarına ÇOK ÇOK, TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜR ederim!.

Ali Kemal
05-12-2008, 04:07
= SÜS BİTKİSİNE ADANMIŞ BİR VARLIĞIN GÜNCESİ =
= 000.000.001 =
= SÜS BİTKİSİ SORUMLULUĞU HAYAT GÜVENCESİ =

SORU:YARI TOPRAK, YARI TORF İÇEREN, 1 LİTRELİK SAKSILARA, 3 NERGİZ SOĞANI DİKMEYİ DÜŞÜNÜYORUM!. 04.12.2008 12:55:02

CEVAP: Saksı büyüklüğü ve nergis soğanı büyüklüğüne göre, göze hitap zenginliği düşünülerek, çeşitli müdahalelerde bulunulması uygun görülmüştür!. 04.12.2008 15:00:56

Ali Kemal
05-12-2008, 05:26
= BALKONDA SEBZE YETİŞTİRİÇİLİĞİ AÇLIĞA UMUT =
= 000.000.001 =
= BİR LOKMALIK UMUT İÇİN İLLAKİ DUYARLILIKLAR =

SORU: BALKONDA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN; KULLANMAMIZ GEREKEN TOPRAKLI HARÇ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?. 05.12.2008 05:21:47

CEVAP: Birebir karışım elde etmek için; toprak ile torf, özenle birbirleri karıştırılmak suretiyle, nitelikli özelliklere sahip topraklı harç elde etmeye çaba göstermek gerekir!. Bir ölçek toprak ve bir ölçek torf karıştırılarak, süs bitkisi yetiştiriciliğindeki gibi, sebze gelişimine elverişli toprak yapısı elde edilmeye çabalanılır!. Gerekli yardımcı malzemelerin araştırılması ve uygun dozda, sebze bitkisinin isteğine göre, çeşitli müdahalelerde bulunulması uygun görülmüştür!. 05.12.2008 05:24:24

deep78
05-12-2008, 12:48
Marul fidesi dikmeden önce,ekim döneminize göre çeşit bakarsanız daha sağlıklı olur.çünkü kışlık çeşit var yazlık çeşit var uygun döneme uygun çeşidi ekmezseniz verim alamazsınız.