View Full Version : Minyatür orkidelerim geldi
Gül Batur
08-10-2008, 14:13
Erkan Hocam, yeni gelen minik orkidelerime bakar mısın:p
Oğlumun arkadaşı bana bunları Bangkok'dan gönderdi. Bunları görünce hem çok sevindim hem de tanımadığım için ne yapacağımı şaşırdım. Önce koydum önüme baktım. Sonra baktım yolda çok hırpalanmışlar hepsini yağmur suyuna daldırdım, yapraklarına iyi su püskürttüm biraz canlandılar. İlk heyecanım geçtikten sonra forumdaki orkide ile ilgili başlıkları tekrar okumaya başladım .
İyi günlerde büyütün.
Orda görebildiğim veya seçebildiğim kadarı ile uzun rizomlular Dendrobium, ve vanda türevleri var gibi. İlgili başlıkları okuyup anlamadığınız sorular olursa o başlıklarda yakın çekim tekerden bitkilerin resimlerini ekliyerek sorabilirsiniz.
Gül Batur
08-10-2008, 14:26
Bunun türünü gördüklerimden hiçbirine benzetemedim. Türü ne acaba?
Bir de toprak saksıları 4,5 cm ve kökler saksının dışına sımsıkı yapışmış, çok sıkışmış durumda. Onların yerlerini biraz büyütmek gerekir ama bu saksıdan nasıl kurtaracağım bilemiyorum. Kökleri kesin hasar görecek.
5cattleya, 3 vanda seçebildim diğerlerini anlayamadım, bu arada vandaların kökü kahverengi görünüyor köklerin üzerini kaplayan madde nedir acaba?
Sağ üst kökşedeki cattleya beni ayırabilirsindiye bağırıyor.
Gül Batur
08-10-2008, 14:34
Bunlar da boylarına bakmadan çiçek açmaya kalkmışlar:p
Bunlar papi galiba, çiçekleri açınca daha belli olur ama siz yaprak ve yumrularından da bilirsiniz ne olduğunu.
Bunlar da boylarına bakmadan çiçek açmaya kalkmışlar:p
Bunlar papi galiba, çiçekleri açınca daha belli olur ama siz yaprak ve yumrularından da bilirsiniz ne olduğunu.
Dendrobium nobile bunlar. :D
Gül Batur
08-10-2008, 14:42
Bu vandaya benziyor. açması için 15 yıl bekleyecek miyiz şimdi:(
Olsun, sabrederiz.Ama nasıl bakacağım? Öylece havaya asacağım galiba ama nasıl bir ortama asacağım, sulamasını nasıl yapacağım?
Gül Batur
08-10-2008, 14:53
Sevgili Erkan Hocam, sevgili Ephesos. Çok teşekkür ederim. İlgileneceğinizi biliyordum. Ben daha yazarken siz cevap vermişsiniz bile. Ben çok yavaş yazabiliyorum ya.
Gül Batur
08-10-2008, 14:57
Tek tek göndermeye çalışıyorum.
Bu da değişik bir tür:confused:
Kökleri kahverengi ama canlı gibi.
Gül Batur
08-10-2008, 15:06
Buna katleya diyorsunuz. Evet bence de ayrılması gerekir. Şimdi siz türlerini söyledikten sonra ilgili başlıkları daha detaylı okurum da bunlar kaç yılda adam olurlar. Ne zaman büyür, ne zaman çiçek açarlar.
Sayın preacox, 3. mesajdaki orkidenin türüne acaba? Ben vandaya benzetiyorum yaprak ve kök yapısı itibariyle, ancak neden saksıdalar? neden toprak saksı? saksıharcı olarakta sphagnum kullanılmış sanırım, sizin fikirleriniz nedir hocam?
9. mesajdaki Orch. Trichoglottis atropurpurea e benziyor filipinlerde oldukça yaygın cultive edilir. Diğerlerini de Vanda'ya benzese de başka bir şey de olabilir. Ascocentrum ve diğer benzeri türlerden. Ancak bunlar pek çapraz türe benzemiyor bu da bir camekanda bakılması uygun olur demek olabilir.
10. mesajdaki ise iyi seçemememe rağmen onun da tıknaz bir Dendrobium türü olduğunu düşünüyorum. Rizoide yakından bakın şayet bir kaç göz varsa ve yapraklar bu gözlerden çıkıyorsa Dendrobiumdur o da.
Ephesosun sorusuna ise. O saksılarda büyük bir ihtimalle Xaxim gibi bir tür ağaçlarda yetişen eğrelti otu kökleri olabileceği gibi hindistan cevizi lifleri olması da yükssek bir olasılık. Xaxim'in toplanması ve ticareti yasaklandığından hindistan cevizi lifi olacağını düşünüyorum.
3 numaralı mesajdakinin yaprak şekli Vanda'dan farklı görünüyor. Üst yapraklar daha uzun ve yukarıya doğru dik şekilde. 7 no'lu mesajdaki bildiğimiz Vanda'da ise V şeklinin açısı korunuyor yapraklarda ve bir dikleşme söz konusu olmuyor. Vanda'da yapraklar birbirleriyle içiçe geçmiş durumdalar ama diğerinde yukarı doğru daha ayrık bir diziliş var.
Bu farklı bir türü ya da kuzeni filan mı Vanda'nın?
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.