PDA

View Full Version : Ali Kemal'in; Doğal Tarım Uygulama Arayışları

Ali Kemal
06-10-2008, 18:25
HARÇ NASIL HAZIRLANIR?

Bu 60 cm lik taze at gübresi veya toprak tabakasının üzerine 10 cm kalınlığında bir harç tabakası konur. Yastıklarda kullanılan harçlar değişik oranlarda hazırlanabilir. Genellikle 1/3 elenmiş eski gübre 1/3 elenmiş toprak, 1/3 ince dere kumundan hazırlanmış bir karışım olabildiği gibi, yarısı elenmiş yanmış gübre, 1/4 ü elenmiş toprak ve 1/4'ü de dere kumu veya kum miktarının yarısı torf ile tamamlanabilir.

( http://www.bitkihastanesi.com/sebzecilik/sebze-fidesi-yetistiriciligi.html adresinden kısa bir alıntıdır!. )

Saygıdeğer Arkadaşlar; doğal yöntem tarım uygulamaları adına arayış halindeyim!.

Elinde, doğallığını kaybetmemiş, arı halini muhafaza eden, her türlü bitki tohumuna ihtiyaç duymaktayım!.

Sebze tohumu olabilir!. Çiçek tohumu olabilir!. Elinde, doğallığını yitirmemiş tohum bulunduranlara, önemle duyurulur!.

Ben; doğal tohumları, muhafaza etmek isteyenim!. Tohum bayileri; tek yıllık çiçek soğanı satıyor ve çiçek soğanlarından, yavru elde etmemiz mümkün olmuyor!. Hibrit tohumlarının meyvesinden, tohum üreterek, yeni seneye, kendi üretimimiz, sebze tohumuna ulaşamıyoruz!.

Yani, doğallığı elinde bulundurmayı başarabilmiş arkadaşlarımızın yardımını beklemekteyim!.

Ayrıca; 26 litrelik olarak tespit ettiğim ve saksımın içersinde kullanmayı düşündüğüm, toprak karşımını da, yukarıda belirttim!. 26 litrelik saksımı; 20 cm.'lik kalınlığı olan, toprak yüzeyine koyacağım!. Bu şekilde, bitki kökü, saksımın deliklerinden geçerek, 20 cm.'lik kalınlığı olan toprak tabakasından da yararlanabilecek!.

Yapmak istediklerimi açıklamaya çalıştım!. Umarım; site sakinlerinin yararına olabilecek bir paylaşım gerçekleştirebilmişimdir!. SAYGILARIMLA!.

Ali Kemal
07-10-2008, 03:12
Duyarlılık bekleyen tüm tarımsal girişimlerimizde, gereken ciddiyet ve hassasiyeti göstererek; bitkilerin doğal yaşam koşullarını düşünebilmeli ve doğal bitki yetiştirme teknikleri ile; anaç bitki tohumları ve anaç bitki soğanları ile üretime geçebilmelidir, diye düşünüyorum!.

Kendimi tanıtmayı düşündüğüm bu forum sayfasında; duyarlılık sergilemek isteyen gönül dostlarını birleştirmek ve doğal tarım uygulamaları ile; anaç tohumluklarımızın kullanımıyla elde edilecek başarıya katkıda bulunacaklara yer açabilme düşüncesindeyim!.

Duyarlı dostlukların yaşandığı ve tarımımıza, anaç tohum kullanımı ile katkıda bulunmak isteyenleri birleştirmek isteyen, bu forum sayfamıza, duyarlı yaklaşımlarıyla karşılık vermeyi düşünen, tüm gönül dostluklarına; şimdiden TEŞEKKÜR eder, SAYGILARIMI sunarım!.

Bence; anaç tohumluklar kullanarak: kaliteli ve sağlıklı beslenmenin yoluna durmanın zamanı geldi!. Anaç tohumluklar; kullanılmayı bekliyor!. Ve; duyarlı yaklaşımlar: başarıyı zirvesinde yaşamalıdır!. Kaliteli, sağlıklı ürünler yetiştirerek; bedensel ve ruhsal sağlımızı kazanabilmeli ve muhafaza edebilmeli, diye düşünüyorum!. SAYGILARIMLA!.

Ali Kemal
07-10-2008, 03:40
İthal edilmiş tohumlukların göz boyayan başarısı yerine; beden ve ruhsal sağlığımıza yan etkileri olmayan bir anaç tohumluk kullanımı ile, insanlığa hizmet vermeye çabalayan ve bir köylünün kendi emeği olan, ve köylünün özverili çabası ile elde edilen: doğal tohumluğun sağlığını ve bereketini tercih etmeyi, bir insanlık vazifesi olarak görür ve algılarım!.

Saygıdeğer arkadaşlar; Türkçe Anlatının duyarlılığını, benden daha iyi anlatabilen dostluklara ihtiyaç duyuyorum!. Bu düşüncemi, daha anlaşılır kılabilecek olana; şimdiden TEŞEKKÜR eder, SAYGILARIMI sunarım!.

Ali Kemal
07-10-2008, 04:11
bu kısımda bitki üretmek çoğaltmak için istediğiniz bütün bilgileri bulabileceksiniz.

çoğaltmak isteyen ellerin sahibinin, içten gelen bir bitki sevgisi ile dolu olması gerekiyor.

Temel olarak bitkiler 3 şekilde çoğalır.

1. tohumların çimlendirilerek.

1-
eğer doğayı gözlemlemiyorsanız tohumdan bitki üretmek çok zor ve imkansızdır bazan,
yetiştirmek istediğiniz bitkinin tohumu olgunlaşıp ne zaman toprağa düşüyor, ne tür bir ortamda çimleniyor ve ne zaman büyümeye başlıyor gibi. örnek olarak pikan cevizini göz önüne alırsak, ceviz eylül-ekim ayında olgunlaşır ağaç dibine düşer. ceviz çevredeki yiyicilerden yenmeden soğuk rüzgarların başlamasına kadar toprak üzerinde kalmayı başarırsa, cevizin yaprakları döküldüğünde 5-10cm kalınlığında üzeri yaprakla örtülür. sonrasında yağan yağmurlar ve nemden dolayı yapraklar ceviz kabuğunun nemli kalmasını sağlarken yaprak çürümeye ve tohum için yüksek humus içeren toprağa dönüşür, tamamen toprak haline dönüştüğünde(mart ayı) tohum üzerinde 3-4cm lik bir toprak örtüsü oluşmuş ve cevizin kabuğu çatlayarak kök aşağılara doğru ulaşmak üzere inmeye başlamıştır. kök aşağıya doğru 5-10cm derinliğe ulaştığında üste doğru gövde oluşturmak için filiz büyümeye başlar mayıs ayı geldiğinde taze fidankendini kurtarmaya başlamıştır, sıcak aylarda 40-50 cm derine inen kökü sayesinde suyu kolayca bulur ve doğadaki programlanmasına uygun olarak yıllar sonra meyve veren bir ağaça dönüşür.

doğayı incelememişseniz, yapabileceğiniz deneme yanılma gibi şeylerle zaman kaybetmekten başka bir kazancınız olmaz.

tohumdan çimlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. çok küçük tohumlar 1-2 cm ince toprakla kapatılır. meyve tohumlarının üstü, büyüklüğünün 3-4 katı toprakla kapatılır ve sürekli nemli kalması sağlanır.

tohumları tek tek saksı ve keselere dikebilirsiniz. toplu halde ekim yaptığınızda bitki ilk yapraklarından sonra 2+2 yaprak çıkardığında sökülerek dikilmesi düşünülen yere dikilir ve kendine gelmesi için gölgede bir kaç gün bekletilir.

2- kök ve kök sürgünlerinden çoğaltmak

2-

Yetişkin bir bitkiye baktığınızda köklerinde yumrular(patates,soğanlar)ve toprak yüzeyine yakın sürgünler varsa, soğan ve patateslerin ayrılmasıyla. sürkünlerin gövdeye bitişik köklenmişse ana gövdeden ayrılmasıyla ve uygun ortama dikilmesi ile çoğaltılır.

patates ve soğanlar kesinlikle bitki yeşilken sökülüp çoğaltılmaz, bu durum bitkinin soğan ve patatesinin köklerine zarar verir ve tam güç toplamadan zayıf kalmasına sebeb olur. söküm için bitkinin toprak yüzeyindeki gövdesinin kuruması beklenir.
kuruyup ayrılan patates ve soğanlar eylül ve ekim aylarında toprağa dikilmelidir kış aylarını bahara kadar toprakta geçirmelidir. her patatesli ve soğanlı bitki bahar aylarında sürgün verir çiçek açar.

kök sürgünlerinden ayrılıp çoğaltma işlemi ılıman bahar aylarında yapılır, zaman kaybetmeden sürekli nemli tutulan toprağa anaçı gibi dikilir, gölgede bitki toparlanana kadar güneşe çıkarılmaz

************************************************** *************************************

3. gövde ve dal'ların çelikleme usülü ile köklendirilmesi.

3-
bir bitkinin dallarını uygun uzunlukta bölerek nemli ve uygun bir ortamda perlit veya torf toprağın içerisinde köklendirilmesi bitki üretimi yapılır. kök gelişim hızını arttırmaya yarayan kimyasallar sonuç almanızı kolaylaştırır.
çelikten üretim için en uygun zaman ilkbahar ayları ve sonbahar aylarındadır.
çelikler bölünürken gövdedeki yaprak aralarında kalan gözlerden 1 veya 2 gözün toprak seviyesinden yukarıda kalması sağlanmalıdır. 15 cm yi geçen çeliklerden sonuç alması epey zordur. ideal boy: 10 cm , kalınlık: kurşun kalem kalınlığıdır

KAYNAK: http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id5.htm

SAYGILARIMLA!.

Ali Kemal
07-10-2008, 04:27
"Satmayı düşündüğüm çiçekler, rizomlu, hiçbir bakım gerektirmiyor, en azından ben özel bir şey yapmıyorum ve köklerinden çoğalıyorlar.

Süsenler de gün güzeli de iklim şartlarına dayanıklı. Kışın toprak üstü kuruyup kayboluyor, baharda yeniden fışkırıyor."

Bize, SÜSEN ve GÜN GÜZELİ adlı çiçeklerin çoğaltarak, üretimini kazandıran; SAYGIDEĞER "BALIKÇI" Ağabeyime ÇOK ÇOK, TEKRAR TEKRAR TEŞEKÜRLER!. SAYGILARIMLA!.

seren
07-10-2008, 08:43
Tohum konusunda sizinle aynı fikirdeyim.
Belki verimi israilin plastik kokan saman tadında sebzeleri gibi olmaz ama hiç olmazsa sağlıklı olur.
Köyümde ambarda su kabaklarının için saklanıp ekilen doğal tohumlardan ekeceğim ve seneye herkese bedavadan dağıtacağım.

Ali Kemal
07-10-2008, 09:26
Bitkinin cinsi: saksıda beyaz ve sarı frezya
15 eylülde dikildi, tahmini mart- nisan aylarında çiçek açar
13x18 cm saksıda
Özellikleri: küçük üretim saksısında, her saksıda 3 büyük anaç soğan vardır.
her saksıdaki 3 soğan aynı renktedir. (sarı veya beyaz)

Yukarıdaki mesajın çağrısını dikkate alarak; 0 242 340 10 95 nolu telefonu aradım!. İhtiyacım olan çiçek soğanlarını alabilmek için, dileğimi söyledim ve yardımseverlik dolu bir ses, seralarının bulunduğu mevkiiyi, yani, adresi açık olarak tarif etti ve ben, bugün saat 10:30 harekete geçerek, saksıda dikime 15 eylülde alınmış, saksıda beyaz ve sarı frezya alımını gerçekleştirmeye çabalayacağım!.

Gelişmelerden; dostlukları haberdar etmeyi düşünüyorum!. SAYGILARIMLA!.

Ali Kemal
07-10-2008, 09:44
Doğal Tarım Uygulamasına, duyarlı emekleri ile katkıda bulunan, tüm gönüllü dostukları, saygı ile kutluyor ve emeklerinin karşılığını; Alemlerin Rabbi Olan Allah'ımızın Yar ve Yardımcılığı ile; tüm beklentilerine ulaşabilmiş insan olarak görmek istediğimi, SAYGIMLA ARZ ederim!.

Bitkilerin genleri ile uğraşan ve bizi doğallıktan yana uzak bırakan yaklaşımlara; incitmeden ve derin üzüntümüzü dile getirerek, tepkimizi, olgun davranış biçimi içersinde gösterebilmeliyiz, diye düşünüyorum!. SAYGILARIMLA!.