PDA

View Full Version : Üzüm hastalık ve zararlıları

nariçi
02-10-2008, 22:41
Asmalarda üzümler mevsimi itibariyle olgunlaşmaya başlayınca; eşek arıları, kızıl arılar ve kuşlar tarafından olgunlaşan taneleri yiyorlar. Korumak için DTT içerikli toz ilaç veya su bazlı sprey ilaç püskürtülmesini öneriyorlar ama Oda etkisini çabuk kaybediyor bir bakmışsınız salkımların yarısı gitmiş. (Üzümleri nasıl koruyacağız.) Bir ilaç aldım kullanımı takiben yedi gün koparılmayacak 25 günden önce ilaçlama yinelenmeyecek dediler. İlaç (Zehir) üzerinde böcek haşere mücadelesi yazıyor. ( Yan olumsuz etkileri nedir ? ) Bu konuda bilgisi veya sorunu olan arkadaşların görüşü nedir.?

limon
02-10-2008, 23:51
Meyveleri ve sebzeleri kuşlardan korumak için yapı marketlerde balıkçı ağlarına benzeyen ağlar satılıyordu. Kendim kullanmadım ama işe yarar sanıyorum.

kiwici77
03-10-2008, 01:55
Senin sorunun gene iyi bana göre, en azından külleme yok:rolleyes:
Arkadaşım bence sen iyisimi üzümleri topla biran ön;)ce

Filiz
03-10-2008, 05:55
Torbalarla korunabilir bir diğer öneri de bağın çeşitli yerlerine tuzak koymanız. Bir eşek arısını üzümden daha çok mutlu eden ne olabilir? Et balık çeşitleri.. Bağın birkaç yerine et parçaları(sakatat daha iyi olabilir kan oranı daha fazla çünkü) koyarsanız arılar daha çok onları yemek isteyeceklerdir ve böylece üzümleriniz kurtulur. Tuzakları bağın kenarlarına koyarsanız arıları bağa girmeden önlemiş olursunuz.

Kuşlarla mücadelede biraz daha zor. Bağın büyüklüğüne göre maliyeti size ne olur bilemem ama bunu örtülerle kolayca sağlayabilirsiniz. Örtülerin ismini hatırlayamadım. Tarımada kullanılan ve ışığı geçirimi %100 olmayan plastik örtüler.

Filiz
03-10-2008, 06:05
Bahsettiğim böyle birşey işte ancak örtüler bu kadar küçük değil. :D

uzum
03-10-2008, 10:37
Komşum eski tüllerden, tülbentlerden keseler dikip üzümlere geçirip bağlıyor.

Bende kuşların, arıların deldiği üzümleri atmayıp, onları saklıyorum (kendiliğinden dalda çok hızlı kuruyorlar). Kışın hoşafını yapıyorum.

nariçi
03-10-2008, 12:03
Arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum. Öneriler güzel, file ağı bulabilecekmiyim bilmiyorum ama eski tül olabilir. Ancak bu yıl zararın önüne geçememiş olduk, Filiz'in önerileri hakikaten güzel, uzum ise çok iyi değerlendirme yöntemi önerdi, biz bir salkımda dörtte üçünü atıyorduk. en azından solmuş üzümleri değerlendirebiliriz. İlaçlar konusunda açıklayıcı görüşleri öğrenirsem iyi olur.
Limon'un önerisini bir komşumuzda görmüştüm ama anımsama bakımından uyarıcı oldu. Kiwici77 arkadaşım o konuda kırmızı örümcek haşerat ilaçları var benim kuşlar için kullandığım ilaçlar ama havadar olması halinde küf olacağını sanmıyorum-selam.

envor
03-10-2008, 18:00
Eski ince kadın çorabını tavsiye ederim, ilk gördüğümde çok garibime gitmişti, ama bizim köyde yaşlı bir teyze bu tekniği bulmuş vede çok güzel olmuş :)
İnçe çorabı salkıma yetecek kadar kesmiş ve salkıma geçirip alttan, üstten bağlamış, bende denedim, harika oluyor, kuşlar bile zarar veremiyor yani :)

nariçi
03-10-2008, 19:27
teşekkür ederim, Manisa üzüm diyarı olarak bu konuda elbette tecrübelidir.