PDA

View Full Version : Ali Kemal Soğanlı ve Yumrulu Bitki Güncesi

Ali Kemal
23-09-2008, 17:55
Bugün, tohum aldığım bayiye gidince; nergis soğanları ile karşılaştım!. Hemen, 4 paket nergis soğanı aldım. Nergis soğanlarını; ilk önce 7,5 litrelik saksılara dikeceğim. Nergiz Soğanlarını; soğan büyüklüğünün ölçüsü kadar, sadece torf kullanılarak elde edilen saksı toprak derinliğinin içersine gömeceğim!. Mart ayının başlarında; gelişim gösteren nergiz soğanlarını 14,5 litrelik saksılara alacağım!. Fazla su vermemem gerektiğini ve saksı toprağının tavını kontrol ederek, bilinçli bir sulama yapmam gerektiğini de öğrendim!. Saksı toprağının tavına dikkat etmeliyim ve aşırı sulamadan yana, nergislerimi muhafaza edebilmeliyim, diye düşünüyorum!.

Bu bilgileri; Antalya Tarım İl Müdürlüğünde, Süs Bitkileri Bölümünde görev yapan yetkili kişiden öğrendim!.

Benim amacım; nergis çiçeğini yetiştirirken beraber, nergiz soğanını da üretmeye çabalayacağım!. Yani; nergis yetiştiriciliğimde, hem nergis soğanını çoğaltmak istiyorum, hem de, kaliteli nergis çiçeği elde etmek istiyorum. Nergis Çiçeği 20 cm.'den, 80 cm.'ye kadar uzayabilen bir süs bitkisi türü imiş!. İyi bakımlı nergis çiçeği; herhalde, 20 cm.'nin üzerinde gelişim gösterebilen olsa gerek!.

Nergis Yetiştiriciliği konusundaki hatalı bilgi edinmelerimi, ve nergis yetiştiriciliğinde asıl bilmem gereken ince ayrıntıları, benimle paylaşırsanız sevinirim!.

SAYGILARIMLA!
.= Ali Kemal =.
SEVGİLERİMLE!

Kharel
23-09-2008, 18:04
Öncelikle gazanız mübarek olsun diyorum. Ancak yalnız torf kullanmanız soğanların gelişimini olumsuz etkileyerek güçlerini çiçeklerine verdikten sonra yavrulamalarına engel teşkil edebilir.
Saygılar.

Ali Kemal
23-09-2008, 18:06
Nergis Yetiştiriciliği için; saksı seçimini kendim yaptım!. Mart ayı başlarında, nergis çiçeğinin saksısını değiştireceksem, ve nergis için düşünülen verimli saksı toprağı olarak; bahçe toprağı ile torf karışımı harç kullanacaksam eğer dedim, kendimce, bulabildiğim saksı ölçüsü olan 7,5 ve 14,5 litrelik saksıları tercih ettim!.

Mart ayında saksısı değiştirilecek nergis çiçeği; 1 ölçek bahçe toprağı, 1 ölçek torf ile karıştırılmak suretiyle elde edilen harca, nergiz çiçekleri şaşırtılır, diye biliyorum!.

SAYGILARIMLA!.

Ali Kemal
23-09-2008, 20:04
48048

AR: Nergis çiçeklerinin su buharı ile destilasyonu (damıtılarak) ile eterik yağı elde edilir ve bu yağdan 1-21 damla günde 5-6 defa koklanırsa baş ağrılarını ve sarayı iyileştirdiği söylenmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v); ?Nergis çiçeğini koklayınız; o sizi delilikten, barastan ve cüzamdan korur? buyurmuşlardır. Bugünde erken bunamaya karşı nergis soğanından ilaç yapma caba ve araştırmaları devam etmektedir. Türkiye?de nergis esansı diye ilgisi olmayan başka esanslarda satılmaktadır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir

48047

http://www.dogaltedavi.net/350ifali-bitkiler-ki-n/3957-nergis-narzisse-narcissus-pseudonarcissus.html

Yukarıda belirtilen internet sayfasından kısa bir alıntıdır!.

SAYGILARIMLA!.
.= Ali Kemal =.
SEVGİLERİMLE!.